Ellen Bergströms svar på alkohol-kritiken

Ellen Bergström tar till Instastory för att bemöta och prata om den kritik som hon fått av en av sina följare. 
Hen menar att Ellen blivit tråkig och ful, att hon inte har några vänner och kritiserar henne för att hon fått med sig sin sambo på det nyktra tåget.
Följaren låter personligt kränkt av det val Ellen gjort för sig själv och sitt välbefinnande, och förstår inte varför?
Bara för att jag inte dricker så betyder inte det att jag har någon negativ åsikt vad gäller människor som dricker alkohol.
Det är ju JAG som har ett problem, varför ska det rinna över på någon annan som inte har det? Det är ju inte som att det ligger något moraliskt eller etiskt bakom mitt nyktra beslut, så därför bryr jag mig också så väldigt lite om vad andra gör eller har i glasen.
Jag kunde inte bry mig mindre faktiskt.

Är det däremot någon som vill sluta dricka alkohol, men som kanske inte ”vågar” eftersom man är rädd för vad folk ska tycka, så är den här videon från Ellen det som får någon att våga.
På samma sätt som ingen ska ha sex om man inte själv vill, så ska ingen heller känna sig tvungen att dricka alkohol om man egentligen inte vill.
För mig brukar dessa diskussioner om varför jag inte dricker, ta slut när jag svarar att jag är nykter alkoholist. Det är på något vis en godtagbar anledning för de allra flesta, men att säga att man inte dricker alkohol för att man inte vill brukar alltid leda till följdfrågor om varför mm.
Du KAN alltså, men du VILL inte?
Den kombinationen verkar många ha problem med, och det är framförallt då som folk kan få för sig att den nyktra personen dömer de som dricker, eftersom de kan dricka men inte vill, till skillnad från en nyktra alkoholisten som verkligen inte KAN.
Trots att båda situationerna i mångt och mycket handlar om en och samma sak – en nykter person.

Ellen har jäkligt mycket bra att säga i den här videon, så behöver du stöd eller hjälp eller bara är nyfiken på hur hon resonerar kring sin egen nykterhet så rekommenderar jag den.

95 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Alkohol är den enda drogen man måste förklara varför man inte vill ta.

   Samma med kaffe (koffein) ju :p

    JA, att inte dricka kaffe måste ju vara skitdrygt (alla kommenterar kan jag tänka)
    ”När ska du bli vuxen” typ.

    Nästan enklare att börja dricka och så bara vaska när ingen ser 😆

     Håller med. Jag har fått den frågan sååå många gånger och börjat tröttna på det. Jag har beroendepersonlighet, jag kan bli beroende av i princip allt känns det som. Att ”lära mig” dricka kaffe på det är bara dumt. Ännu en grej jag fastnar i, känner att jag måste ha och slänger pengar på. Nej, det är inte värt det!

     Hahah näää jag dricker varken alkohol eller kaffe, folk i min omgivning är tydligen väldigt accepterande för jag har typ aldrig blivit ifrågasatt ang det.

     Nocco och Celsius däremot, DET har jag fått frågor om. Tycker det är skitäckligt, precis som kaffe och alkohol 😂

     LOL var utan kaffe i två år utan en fråga alls trots att jag innan det var storkonsument.

    Jag har då aldrig fått en annan kommentar än ”vill du ha te istället?”.

     Jag har fått det många många ggr ovanligt att inte dricka kaffe och jobba i vården 😂 dricker inte heller 😝

      *te

     Jag får frågan ganska ofta.

   Jag dricker varken alkohol eller kaffe, men upplever att det som upprör folk mest är att jag inte gillar pepparkakor.

    Så du är helt enkelt en elak människa?

    (Obs skoja, jag gillar inte heller pepparkakor. Uppenbarligen)

    Gillar inte heller det men det har ingen ifrågasatt iallafall 😅

    Usch men det är ju äckligt 😂 Både kaffe, alkohol och pepparkakor haha

    Samma här! Fast med jordgubbar.

   Socker också!

   Där måste man ofta ursäkta sig varför man inte vill äta socker

    Och om man slutat äta kött, som jag gjorde för några år sen. Folk i min omgivning reagerade som jag talat om att jag nu slutat dricka vatten!
    Men varken kött eller kaffe kan ju jämföras med alkohol. Fram för fler nykterister! 🍾🔫

  Jag dricker inte på grund av medicin för min kroniska sjukdom. När någon frågar varför jag inte dricker säger jag att jag inte tål det – då verkar förklaringen accepteras. Annars kollar alla snett och undrar vad det är för fel på mig.

  Dricker inte alkohol längre pga att det alltid gick åt helvete när jag var ung och drack. Är uppvuxen i ett hem där alkoholen flödat i negativ bemärkelse och har verkligen en skev syn på alkohol… Dömmer alla som dricker alkohol men jobbar på att se att alla som dricker inte har problem med alkoholen.

  ”Två systrar” på Viaplay…… Ärligt talat. Så så såååå långsam och förutsägbar serie. Vill inte låta som en bi**erfi**a men den var verkligen inte bra 😩😩😩

   Tråkigt att folk ställer den frågan. Varför ska det spela nån roll vad nån annan stoppar i sig och inte? Samma sak som att fråga varför man inte har barn eller inte äter kött.

   Kollade på ett avsnitt och orkade inte mer sen. threesome däremot, den gillade jag!

   Hela storyn och alla olika situationer/händelser var så himla konstig??

   Skämskudde att sova på när jag kollade på Två systrar. Verkligen dålig.

  Gillar inte smaken av alkohol och den triggar alltid igång ett skov av magkatarr. Så varför skall jag dricka det då 🤷‍♀️

  Jag har aldrig börjat dricka är idag 30 år, jag har bara sett hur folk förändras när de blir fulla och har aldrig varit intresserad av det.

  Jag kan absolut uppleva att vissa som inte dricker är dömande och säger sånt som att ”åh kan du inte ha kul utan att vara full stackars dig”. Fast det är såna som inte går på fest överhuvudtaget.

   Ja en del sätter sig på höga hästar… De är riktigt tråkiga.

   Har också sett den sidan Mia. Man blir ifrågasatt hur man än gör 🤷🏼‍♀️

   Jag är nykter typ alltid (skrev en lång kommentar under) och kunde inte bry mig mindre vad folk dricker 😃 Men som du säger, de kanske inte festar. Jag hängde på låset back in the days och va sist ut från klubben 😂 Men vad alla andra drack struntade/struntar jag fullständigt i 😃 Precis som ingen ska bry sig om vad jag trycker i mig 😍

    Ja när jag tänker efter är det nog folk som allmänt inte gillar utelivet som ofta lägger såna kommentarer. Har bra nyktra vänner som alltid hänger med ut och har skitkul och aldrig skulle se ner på någon som dricker!

     Jaaa exakt! När jag va student så hade vi några som alltid tackade nej till fester för attde inte drack. Jag bara ”Och? Jag dricker inte, jag dansar, träffar folk och har sjukt kul ändå 😍” men de ville aldrog med. Samma hemma (bodde i studentstad) när jag kom hem över sommar och jul, alltid nån som tackade nej för att hon (alltid tjejer i mitt fall) inte drack. Tråkigt! Festa betyder inte alkohol liksom 😃

      Ovilja att inta alkohol kan ju höra ihop med ovilja att festa, det är en skrikig miljö, många är fulla och odrägliga, alla tycker inte att det är kul. Jag har varit på fest typ 2 ggr i tonåren och kände mig så out of place. Tackar nej till både fest och alkohol, ingenting av det intresserar mig och jag gissar att fler har sådana preferenser i kombination.

       Festa betyder ju iof inte att gå på klubb heller. Man kan ha roliga hemmafester.

       Men absolut, vill man inte så ska man inte.

      Jag ogillar fulla människor och tycker att det är så tråkigt att försöka prata med någon som ser i kors och inte hör ett ord av vad man säger. Därav har jag aldrig gillat att ”festa”. Jag dricker däremot gärna några glas vin eller en god cocktail på helgen, men aldrig för att bli full och helst i mindre sällskap med typ 2-6 personer. Sedan i säng innan kl 12 = perfekt kväll för mig

       Som jag skrev till ovan: festa betyder ju iof inte att gå på klubb heller. Man kan ha roliga hemmafester. Nyktra.

       Men absolut, vill man inte så ska man inte.

  Älskar öl, och nu finns så många goda alkoholfria man kan dricka bara för att det är gött, utan att behöva planera in det pga bilkörning och annat som bör göras alkoholfritt.

  När jag pga medicinska skäl slutade dricka för många år sedan var det uppseendeväckande i min omgivning. Dagens ungdom verkar mer alkoholfri och accepterande än vad jag var, i min ungdom.

  Sen svänger det väl i takt med hur samhället formas om och rör sig.

  Varit nykterist hela mitt liv. Bestämde mig väldigt ung att jag aldrig skulle dricka alkohol och så har det förblivit. Har dock aldrig under mina år fått några konstiga blickar eller så när jag sagt det, varken under tonåren eller som vuxen. Har snarare fått höra att det är strongt att jag valt bort det och sedan massa förklaringar till varför dom dricker och att dom inte alls brukar dricka så mycket eller ofta. Som att jag ger dom dåligt samvete eller något över att dom dricker alkohol och inte jag.

  Ehm, jag respekterar människors val att inte dricka alkohol. Sen att just de personerna är jättetråkiga att festa med vet jag inte om det är hönan eller ägget…

   Jag är rolig att festa med fast jag sliter dricka 😉
   När jag var student och det råkade vara min tur att vara chaufför (pluggade på vischan så vi turades om att köra…) så blev det en vild diskussion om hur vi skulle kunna ta oss hem eftersom att jag dansade på bordet, bjöd alla på shots och var vildast av alla. Jag kunde ju omöjligt vara nykter 😉
   Nu dricker jag inte alls längre och har en skev bild av andra som dricker men festa det gör jag gärna trots cola i glaset 🙂

    Fast jag inte dricker ska det ju stå…

  Har druckit ibland tex på festival eller drink eller vin ute. Men kan säga att det är kanske 50ggr – jag är 33 år och festat sen jag va 15. Dvs det är inte många ggr jag druckit alkohol. Sist tror jag va juldagen 2017! Jag och mitt ex gick ut o festade, hans kompis bjöd på vin så drack och blev sååå full 😂 Det va en sjukt rolig kväll, hans kompisar hängde som flugor runt mig, han va svartsjuk och jag va full och glad 😂

  Jag får väldigt sällan frågor om varför, alla bara vet att jag inte tycker det är gott 😅 Jag har ändå haft roligast typ och varit galnast på festerna förr, men det är väl hur jag är som person. Folk älskade att ha med mig på fester förr, jag fick igång dansgolven och hade sååå sjukt roligt! Fan va jag saknar det lite 😂

  Jag har också alltid varit noga med att jag inte är nån barnvakt eller väskvakt bara för jag är nykter. Tvärtom har jag inspirerat många kompisar att skippa alkoholen och vara nyktra istället 😄 Jag dömer inte dom för att de dricker, det har varit deras egna val att dricka alkohol eller ej. De har sett mig och insett att man kan ha kul utan.

  Är också noga med att säga att jag inte är nykterist. Av respekt för de som är nykterister. För om jag plötsligt vill dricka, så ska jag kunna göra det utan att få massa frågor om ”du är ju nykterist”.

  Nu är jag dessutom rädd att min endometrios ska kaosa, och har jag druckit alkohol kan jag inte ta smärtstillande. PLUS det är sååå skönt att köra bil till stan/hem. Man sparar mkt pengar att dricka alkoholfritt och inte åka taxi 😂

  Jag har nästan svårt att förstå hur folk kan ifrågasätta nån annans drickande (om det inte är av oro, utgår från ”normal” konsumtion). Det finns så mkt goda alkoholfria cider/vin/bubbel. Läsk, göra egna drinkar osv.

  Men hörreni. SÅ KUL ATT GÅ UT O FESTA! Och alla festivaler eller studentfester! Sååå jäkla kul! Fuldansa ❤️

   Åååh btw! Jag (TS) hade en så jävla rolig utgång i Stockholm med mina vänner. Så roligt, att vakterna drog oss åt sidan när vi skulle hämta vatten (pga törstiga). De ville att vi skulle blåsa i sån alkomätare och gjorde nåt test för narkotika. Totalt nyktra 😂 Vakterna bara ”Jaha, ja nä då får ni fortsätta ha kul!” 😂

    Vad var det för test för narkotika?

    Men shit, kunde ni inte beter då eller? Ska väl mycket till om vakter kommer å gör test för både fylla å knark?

   Kommer aldrig, aldrig, alllllldrog fatta vad det är som är så kul med att festa. Dömer dig inte, delar bara haha! Du verkar himla härlig och sprallig och det är just sådaa typer som verkar älska att festa. Jag ser hellre på sagan om ringen och äger chips och folk som du tycker att jag är sååååååå tråkig hahah men jag är ju jätteglad här hemma och njuter.

   Vill verkligen förstå hur det kan vara kul att gå it. Visst, ibland kan det vara kul att få bekräftelse men att dansa, hoppa, inte höra något, vara omringad av fyllon, höga skor, tighta kläder, kallt, långa toaköer, dyra drinka osv…spyr typ av tanken hahaHh

    Haha jag älskar att gå ut och fuldansa med roliga vänner 😍 Meeen jag ÄLSKAR även hemmakvällar, jag har festat vad jag ska 😂 Nu lever jag under min värmefilt med nån bra film istället (tack Corona faktiskt, har lärt mig att älska att vara hemma). Så jag tycker inte du verkar tråkig alla 😃 Skulle aldrig palla gå ut och festa nu längre 😂

    Alltså det jag gillar med att gå ut är dansa, sjunga med, träffa massa människor, lära känna nya, sprida glädje, flörta! Klackar har jag sällan, isf är de välanvända låga klackar 😂 Kul att leka med smink, fixa sig och tagga liksom. Toaletten går jag aldrig på ute (pga äckligt, och eftersom jag inte dricker alkohol så dricker jag inte mkt som rinner rakt igenom), dyra drinkar slipper jag eftersom jag dricker läsk eller vatten 😃 Kallt vet jag inte, tänker du på nån kö då? Går ofta ut o kollar kön, sen in på nåt annat ställe i väntan på mindre kö haha!

    Meeen som sagt. Nu lever jag för hemmakvällar😍🙌🏽

    Och tack för komplimangerna 😍❤️

     Haha du verkar vara en sån gullig människa!!!

      Men du då! 😍❤️

  Tycker knappt det händer att folk ifrågasätter varför man beställer en Pepsi när andra beställer alkohol. Och gör de det så brukar diskussionen ta slut så fort man ger en anledning, ex ”jag tycker inte det är gott”. Känns som vad som helst är en giltig anledning. Möjligen kanske någon frågar om man inte gillar drinkar iom att alkoholsmaken inte är så tydlig då, men då svarar jag bara att ”jag tycker alkoholfria drinkar är godare”, och då har alla släppt det 🙂 Så kan inte säga att jag någonsin känt mig ifrågasatt faktiskt.

   Jag hade ifrågasatt PEPSI! När det finns cola?? Whyyyy 🥺😂 Haha!

   Nä men jag skrev min långa kommentar ovan. Och jag gillar argumentet ”det smakar inte alkohol!” sååå.. Varför ska jag då dricka MED alkohol om det ändå inte smakar nåt? 😂 Plus.. Det smakar alltid oavsett 🤮

    Ja förstår dig på den 😂 Känns som typ inga ställen har cola och alltid frågar om Pepsi går bra ist, så jag defaultar alltid till Pepsi numera haha

    Haha sant, bra argument 🙌😅 och ja, alltid. När man väl hittar en drink som är rätt god ändå och sedan får den alkoholfri dagen efter för att spriten var slut så är den ju alltid bra mycket godare då sååååå

    Sen är jag så otroligt barnslig så jag brukar matcha bättre med alla andra när de fått i sig lite 😂💃

     Hahah! Åh fattar! Som när de inte har Sprite, men 7up 😂

     Jaaa men visst? 😂 Så onödigt att betala 150kr för en drink, när den är godare alkoholfri för 50kr 😂

     Haha känner igen den känslan, är typ likadan 😂🙌🏽 Och blir påverkad av hur folk är, så jag blir ”full” ändå fast nykter😂

      Känner att vi är festtvillingar ändå 😂

      Mm det som däremot kan vara värt är att prova en ny alkoholfri drink som bartendern gör på frihand för 60kr ist för att betala 40kr för en Pepsi eller cola 🍹🍸 Det kan jag verkligen tycka är lite kul ändå. Men tvek på att det skulle vara värt 150, särskilt när det nog inte smakar lika gott som 60kr-varianten 😂

       AMEN TO THAT! 🙏🏽 haha 😃
       Jag säger alltid ”Överraska mig, men inget surt”. Många misslyckas, blir alltid så jäkla surt ändå 😂😂😂

    Nää, har provat flera gånger men gillar verkligen pepsi mer än cola. På restaurang har det hänt att jag frågat om de har pepsi, de glatt svarat att de har cola, och jag svarat att jag hellre tar vatten då. De är inte så vana vid det gissar jag utifrån minerna 🤭 Cola har sån avslagen eftersmak tycker jag

     Haha åååh! Äh jag gillar inte Pepsi alls. Och Pepsi max eller zero fattar jag inte alls, geeee mig socker 😏😂

    För att folk gillar ruset av alkohol. Om du skyller på att du inte gillar smaken är det inte konstigt att du får tips om dryck som inte smakar mycket alkohol. Säg istället att du inte gillar att vara full.

     Jag får aldrig förfrågan av vänner, för jag dricker inte alkohol. Men nångång har nån random sagt ”den smakar knappt alkohol” och då känner jag att det är totalt ovärt att lägga pengar på nåt med alkohol som ändå inte smakar alkohol 😂 Fattar att det är ruset man vill åt. Men jag vill varken bli full eller tycker det är gott.

      Fast det finns ju inte särskilt många som gillar just alkoholsmaken? 🤔 Alkohol i sig smakar inte särskilt gott, därför de smaksätter alkohol.

       Haha nä nu orkar jag inte diskutera mer med dig 😂 Haaaa de gott

     Har aldrig varit full så kan ju inte säga att jag inte gillar det 😋 kanske inte blev så tydligt, men stör mig inte heller på att de ger tipset. Svarar man bara att man tycker alkoholfria drinkar är godare ändå eller tar och provar en med alkohol (tycker alltid det är kul att prova nytt) så blir det ju aldrig någon mer diskussion. ”Ifrågasättandet” (om man ens ska kalla det det) tar ju typ 10s totalt, så det har aldrig varit något jag upplevt som ett problem 😊 När folk tar upp folks ifrågasättande får de det att verka så jobbigt, men tycker det händer sällan och när det händer så störs jag inte av det. Aldrig att någon varit väldigt påtryckande eller oförmögen att släppa det eller så liksom.

     Men har faktiskt funderat på om andra gillar alkohol eller bara skyller på det men gillar känslan det ger, så kanske var en värd fundering ändå nu när du verkar ha den bilden 😋 Dock vet jag många som tar en folköl till maten (men sedan inget mer) för att de tycker det är gott. Kan ju knappast vara ruset för dem. Men på fest hade jag kunnat tänka mig att ruset är en stor del av det 😋

      Jag tänker att när man var (för) ung så ville man bli full! och då försökte man maskera smaken av sprit för att få i sej så mycket som möjligt. Som vuxen dricker iallafall jag för att det är gott. Och då beror det så mycket på vad man dricker. En snaps tex ska ju smaka starkt, men kan fortfarande ha olika god smak. Och även vin och andra spritdrycker kan smaka mer eller mindre ”spritigt”. Tex när man dricker en drink/grogg så vill man ju känna smaken av spritdrycken, men helst inte att det smakar väldigt mycket sprit… Om det nu gjorde saken mer begriplig.. 😛

  OT
  såg precis aimns nya kollektion med träningskläder och såg ett set jag tyckte var fint, ett mörkt med blommigt mönster. 699:- för byxorna och 399:- för linnet. helt sjukt?!?! även om man använder nån rabattkod på 20%. vem införde egentligen alla dessa sjuka priser? i polyester dessutom. hade väl kunnat förstå lite om det var gjort av något extra hållbart material och handsytt, men.. kollade även strongers nya kollektion, och där är det 699:- för en hoodi och 599:- för mjukisbyxor eller liknande. vad är det frågan om?!!?! har även märkt att vanliga mjukiskläder ligger uppemot 499:- per tröja och byxa från fast fashion-kedjor. vad rättfärdigar dom priserna ens?! mvh upprörd som var tvungen att ventilera xD

   Många influencers hypar väl upp priserna, även om det du kollade på inte var en kollektion med någon så säljer det nog bra för många av dom bär det och pratar om just dom märkena.
   Allt ”detta är dom skönaste byxorna jag någonsin haft! Man kan ha dom på krogen med ett par stävlar, hur snyggt?!”-snacket tänker jag.

   Vet inte varför jag svarar, är kanske såna priser på allt även det dom inte använder så är kanske helt ute och cyklar😅
   Men sjukt dyrt. Tycker 699kr för en vinterjacka eller skor är för dyrt, men kanske är för jag inte har tillräckligt mycket intresse och hellre lägger pengar på något jag tycker är kul 🙂

   Äntligen! Vad rättfärdigar att en t-shirt kostar 59 kr och att ett par bra sydda tights kostar 149 kr? Det är bra att vi vänjer oss vid högre priser så att vi börjar köpa bättre producerade kläder. Ju mindre glapp mellan skitkläder och bra kläder desto bättre!

    Problemet här är väl att träningskläderna fortfarande är i dålig kvalitet MEN ändå är väldigt dyra. Man betalar för hypen och trenden.

     Nej, Aimns träningskläder är inte i dålig kvalitet och de skriver ganska mycket om hållbarhet och hur de gör för att vara både etiska och hållbara.

     Men oavsett så behöver kläder börja kosta mer, vi ska inte kunna köpa fyra tights för en femhunka. Det är orimligt!

  Jag hade ifrågasatt PEPSI! När det finns cola?? Whyyyy 🥺😂 Haha!

  Nä men jag skrev min långa kommentar ovan. Och jag gillar argumentet ”det smakar inte alkohol!” sååå.. Varför ska jag då dricka MED alkohol om det ändå inte smakar nåt? 😂 Plus.. Det smakar alltid oavsett 🤮

   Cola smakar ju inget, sjukt ovärt att dricka! 😝 Älskar Pepsi max! 😍

    Nej fy så äckligt 😂Ge mig vanlig hederlig cola MED socker haha!

   Faktiskt så är cola en smak och inte ett specifikt varumärke, alltså är både pepsi och coca cola cola. Vill inte vara nån slags polis här men brinner väldigt mycket för ämnet! (Team pepsi max här)

    Haha fast nu blev du lite tråkig som behövde förklara 😂 Men absolut, du har rätt. Menade självklart coca cola 😂🤪

  Kan man bleka porslinsfasader? Kollade på Patrick Ekwalls insta där han kör ett samarbete m någon hemmatandblekning. Har svarar äv på en kommentar att han aldrig skulle rekomendera något han inte testat. Men han har väl fasader?

   Ja men det ser väl varenda människa att han har 😅

   Jag har testat. Det går fan inte.

   Nej, man kan inte bleka fasader.

   Däremot har han inte markerat sitt inlägg på rätt sätt.

  Det är konstigt att den som inte dricker alltid får massa frågor, men den som dricker för mycket får inga? Har alltid undrat varför det är så. Själv har jag inte druckit på tre år då jag tycker det smakar blä och jag får bara magkatarr. Umgicks dessutom mycket i ett gäng där folk drack alldeles för mycket och för ofta, blev så rädd att jag skulle bli som dom pga att de hetsa en hela tiden till att dricka. Så skönt att slippa det nu 🤗

   För att det är svårare att närma sig någon med problem än någon som avstår.

  Jag har faktiskt aldrig fått frågor varför jag inte dricker. Inte som tonåring, inte som student och inte nu, som 30 plus. Har bara blivit bemött på ett respektfullt och förstående vis ☺️
  Väldigt fint.

  Men alltså gud. Alla här inne i detta forumet är nykterister. Eller är det bara de som kommenterar 🙄

   Om det är ett inlägg som handlar om nykterhet så är det väl självklart att nykterister kommenterar? 😅

   Känner du att det är ett problem för dig?

   Ja usch ja vi som inte dricker är vidriga typer. Skämmer ut oss bland folk och säger saker vi inte menar. Eller vänta – det är ju inte vi!

    Nej bara väldigt känsliga och lättkränkta!

   Näe, alla skriver inte att de är nykterister. Har du svårt med läsförståelsen eller är du bara lite för full?

   Det är alltid såhär när det gäller ämnen som är hyfsat kontroversiella. Det är absolut inte så att alla människor plötsligt avstår alkohol, men i denna typ av sammanhang och inlägg är det dom som vill (och kanske borde) höras.

   Kanske för att få en klapp på axeln, för att äntligen få skryta lite om hur _duktiga_ dom är. FÖRLÅT, ni är jätteduktiga, absolut. Men såklart att ett sådant här inlägg blir ett forum för bekräftelse för dom som avstår.

   Det betyder inte att majoriteten inte dricker, det är nog snarare tvärtom. Men vi syns och hörs inte här, iom att inlägget handlar just om att avstå. Med all rätt. Det hade varit oerhört märkligt om vi alla som dricker skulle propagera i detta inläggs kommentarsfält om hur mycket vi dricker/älskar alkohol – när det kanske i grund och botten syftar till att få folk att våga/vilja avstå.

  Vad härligt för Anna Book att publikrestriktionerna lättar – nu kan hon ju boka in hur mycket jobb som helst! 💃🎤🎵

   Nu blir det världsturné 🎉🎉🎉

    Tack för dagens skratt 🙂

  Jag dricker sällan numer – när jag gör det blir jag mer sällan full utan det handlar om lätt berusning.

  Jag är i en ålder där många antar att man är gravid om man inte dricker, vi är dessutom ofrivilligt sekundärt barnlösa – så fasar frågan ”vadå ska ni ha ett syskon eller?”.

  Jag brukar säga att jag har sett ett mönster att min ork och psykiska mående är bättre när jag inte dricker alls. Tycker faktiskt även enstaka glas gör att jag tappar skärpa i vardagen. Det är få människor som ifrågasätter det faktiskt.

  Med det sagt har jag haft många skitroliga fyllor och festkvällar. Aldrig känt mig otrygg, alltid haft bra vänner runt omkring mig. Skulle INTE vilja ha den tiden ogjord och hade inte en problematisk relation till alkohol. Däremot tycker jag att mitt psykiska mående överlag är många gånger bättre med den väldigt låga konsumtion jag har nu. Jag har en vän som verkar må som jag gjorde då, med ångest och dåligt med ork – skulle så vilja tipsa henne att dra ner på alkohol och testa – men vet att hon blivit svinarg. Hon är typ lite sur att jag inte dricker längre, för klart att jag var lite mer galen på de där fyllorna…

  Ett av mina största intressen är vin (är utbildad sommelier). Dricker numera aldrig för att bli berusad, utan endast för smakupplevelsens skull.
  I min vänskapskrets är det flera som inte dricker alkohol av olika anledningar. Att alltid ha ett alkoholfritt alternativ på bordet känns naturligt för mig när jag bjuder in till middag. På så sätt behöver ingen aktivt be om det eller känna sig tvungen att förklara varför. Själv väljer jag hellre något alkoholfritt än ett dåligt vin. Älskar även det stora sortimentet av bra alkoholfri öl. Så himla skönt att ha hemma när man är sådär sugen på en läskande kall öl, men inte sugen på bli berusad!

  Jag kunde inte bry mig mindre om att folk väljer att inte dricka. Det är väl förvisso mänskligt att ifrågasätta icke-normer, det tycker jag är viktigt att komma ihåg. Människor vill inte alltid illa. Men sedan så tror jag att det finns människor som mår dåligt/dömer sig själva när andra gör bra val för sig själva, alltså att inte dricka alkohol. Och därför fortsätter de att ifrågasätta alternativt prata om att man minsann får dricka alkohol och ändå vara en bra människa. Och självklart är man det! Men dessa människor verkar se sig själva som dåliga människor när de just gör dåliga val. Antar att det har med dålig självkänsla att göra.

  Jag är 40, och det är inte speciellt ovanligt att folk svarar, på frågan ”Vill du ha öl, eller ett glas vin?” – Nej, jag dricker inte.
  Om de självmant säger att de inte dricker är det ingen som kommenterar i den här åldern. Det känns som att det tagits ett aktivt val att SLUTA, snarare än att de aldrig i hela livet druckit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *