Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

570 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ni som jobbat hemifrån – vill ni återgå till kontoret? Vad säger era arbetsgivare?

    Min arbetsgivare vill att vi ska sitta på kontoret alla dagar (känslan de förmedlat).Hej

      Jag vill gärna ha några dagar hemma och några dagar på kontoret vilket är ok med arbetsgivaren

      Jobbar på myndighet, vi ska börja åtetfasas in på kontoret i oktober, mer information kring det ska komma.

      Vill verkligen inte. Är så skönt att slippa pendla.

        Jag jobbar på myndighet, vi har tagit fram ett koncept som gör att vi kan jobba hemma 1-2 dagar per vecka.

      Ser inte fram emot det! Fick barn under corona som nu har börjat förskola och jag förstår inte hur vi ska få ihop vardagspusslet om vi båda måste jobba från kontoret. Gå ner i tid är ju ett måste då tyvärr. Nu rullar livet på rätt bra med förskola nära hemmet och ingen restid. PLUS massa egentid med min sambo, lunchdejt, lunchpromenad och fika varje dag. Superbra för relationen!

        Är i samma sits med ett barn som skolas in. 1 oktober. Så deppigt eftersom jag hade kunnat spara 1 förskole timme varje dag ? hade varit gött fram till årets slut i alla fall nu medans lillen är liten och nu.

          Barn är valfritt och det bör man väl ha i åtanke att ett jobb inte innebär att jobba hemifrån?

            Som sagt, det är valfritt och varför skulle en arbetsgivare behöva ge föräldrar det? Vill arbetsgivaren ha en på plats så får man väl lösa ”problemet” med barnet på andra sätt. Inte så att barnlösa anställda får särbehandling

              Jo de får ju ofta det tyvärr…

              Jo de får ju det

            För att det handlar inte bara om resultat.

        Inte så kul för oss som är ensamma

          *inte så kul för er som lider av att vara ensamma.

        Gå igenom andra saker att avstå? Renoveringar, semesterresor, boende etc?

      Det är nog många som tycker att det här är nackdelen med öppningen.

      Arbetsgivarna är säkert glada.

        Ja, det är bättre att vara arbetsgivare till folk som faktiskt arbetar.

          Förhoppningsvis utvärderar väl företagen hur arbetet funkat med folk hemma…

            Ja, hos oss har det inte funkat. I perioder med 0 smittryck där vi befinner oss (inte Sverige) har vissa bara stannat hemma för att ”det känns bäst så” eller rent ut sagt att de typ inte orkar ta sig till jobbet. Sen är det tydligt att de inte får gjort det de ska plus att det lägger massa extrajobb på deras teammedlemmar i att organisera arbetet.

        Ja, definitivt. Vi har märkt att produktiviteten har gått ner markant. Folk jobbar helt enkelt inte lika mycket hemifrån så jag förstår att det är jobbigt att komma tillbaka. Vi jobbar på kontor och kallar tillbaka alla med hemjobb i undantagsfall. Vill man hellre vara hemma och fika så finns det andra jobb att söka där man kan smyga bättre med sin lathet.

        (Nej, det gäller inte alla men kollektivt hos oss).

          Då är det hela er organisation som ni behöver se över. För oftast går man mest ut av de anställda som känner att de kan jobba effektivt och utan dödtid samt inte behöver delta på meniskskada möten.

          Det vanligaste är att anställda som ni upplever minskar i produktivitet om de jobbar hemifrån ändå sitter av tiden alt fixar en massa privat på arbetstid när de är inne på kontoret.

          Misstänker att om ni gör en survey bland era anställda så kommer ni finns ett stort missnöje över dagens situation samt förmodligen få en hel del tips om förbättringar som de skulle vilja ske och bidra till.

            För oftast får* man mest ut..

            Alla är ineffektiva pga meniskskada?

              meningslösa möten* förstår väl alla att det ska stå? 🙂

                ??

              Haha ?

              meniskskada = meningslösa ?

            Nu förutsätter du att vi inte har någon aning, och det har vi. Du förutsätter att vi inte redan gjort en survey, det har vi. Du förutsätter också att vi har meningslösa möten, det har vi inte. Vi upplever inte minskad produktivitet, det är ett faktum.

            Nej, alla jobb kan inte skötas lika bra hemifrån även om tekniken finns. Man kan inte förringa den mänskliga kontakten och radera ut den till en skärm. Inte i alla organisationer.

              Exakt!!!

              Spot on.

              Du låter som ett toppenexempel på en människa jag inte vill ha som chef, hua.

                Eller hur!

                  Det där var riktigt elakt. Du vet inte vad vi jobbar med eller vad vi har gjort för förbättringar för att hemmajobb ska fungera. Du vet heller inte vilka svar vi fick i vår servey (som inte var utformad av mig, den värdelösa chefen!). Du har ingen aning. Hemjobb fungerar inte för alla jobb i alla organisationer för alla människor, så är det bara. Viss flexibilitet kommer förhoppningsvis fungera hos oss men inte att alla jobbar hemifrån på heltid.

                  Du förutsätter, utan kunskap om vad vi gör, att det finns ett rätt sätt och att det är ditt sätt. Det är ganska trångsynt och dessutom fel.

                    Igen, det var du som tog upp lathet.

                    Det var elakt sagt av dig. Hur tror du dina anställda skulle känt att få höra det och tror du inte att de känner av stämningen?

                    Nej, allt går inte att ta hemifrån. Men det mesta som görs på ett kontor gör i stor utsträckning.

                    Självklart är du inte helt värdelös. Men det låter som att du har en del att förbättra i din organisation och din attityd till dina anställda.

                    Och jag är ledsen att jag gjort dig illa till mods. Det var, tro det eller ej inte min avsikt.

                    Ok boomer!

              21:02
              Du kallade dem för lata, så att. ?‍♀️?‍♀️

              Det sade mig allt om er organisation.

              Och har ni verkligen gjort en studien utan att ha åstadkommit någon förbättring så säger det mig ännu mer ang vilken sorts kompetens ni besitter både vid rekrytering och implementering.

              Tur att man inte har dig som chef. Fy

              Ok boomer!

            Stor anledning till ineffektivt i hemmakontoret är att många får sitta på mer möten på ex teams, då man vara inte kan svänga förbi någons kontor eller lätt samla folk snabbt. Utan man måste boka mötestid etc. Det tar alltid ett tag att börja dessa möten och vänta på folk etc

          Har ni inga fikaraster hos er?
          Det har jag haft hos alla mina arbetsgivare; både vid arbete på kontor och hemifrån.

          Va synd, för oss har debiteringsgrad å resultat visat på motsatsen. Att folk jobbar alldeles utmärkt hemifrån. Tråkigt att inte kunna lita på medarbetarna.

            Och så ser det också ut på majoriteten av alla arbetsplatser enligt flera studier.

      Nä det känns lite tungt faktiskt. I början av pandemin saknade jag kontoret jättemycket, mm nu är det tvärtom och det är så många fördelar med att jobba hemma. All stress är borta, hinner mer pga slipper all restid, hemma när barnen kommer från skolan, slipper lägga tid på att fixa sig på morgonen.

        Dags för många att göra en avvägning mellan arbetet och fritiden

      VILL INTE! Hade helst åkt in 1 dag i veckan och resten hemma. Men alla andra vill tillbaka så jag har sagt att jag kommer 3 dagar men brukar bara bli 2… hehe

      Skulle gärna inte behöva sätta min fot på kontoret igen, men det lutar åt att det blir varje dag där utom möjligen i undantagsfall. Känns tungt att bli av med en timmes fritid och en halvtimmes sovmorgon, varje vardag. Som en introvert person som sällan rör mig ute i stora folksamlingar har pandemin varit väldigt bra för det psykiska måendet.

        Ja, så skönt om man föredrar att vara själv.

      Vår arbetsgivare har ändå halverat lokalerna och sagt att hemarbete gäller för alltid, för de som vill och kan. Nu plötsligt börjar de svänga.
      Förstår inte varför. De har sparat ner på lokalkostnader. Folk är sjuka i mindre utsträckning.
      Vi har sagt att vi vill jobba hemma för vi stressar mindre med pendling.

      Ändå går det tvärtemot.

      Jag vill bara jobba hemma och har sagt det. Jag kommer inte in alls. Det verkar gå med på det när jag argumenterar för det.

        Vad är deras argument till varför de börjat svänga?

          Har inte hört några argument ännu.

      Ja. Jag älskar kontoret och mina arbetskamrater. Känner mig jätteledsen utan den sociala kontakten och få kunna klä upp mig.

        Jag längtar som tusan också. Blev fan deprimerad förra hösten av att bara sitta hemma hela dagarna. Saknar lunch med kollegorna, fika, kunna kika in på någons kontor med en snabb fråga, ta en lunchpromenad tillsammans osv. Blir galen hemma.

          Verkligen! Och sedan blir det intressant att se hur min laga kollega hanterar jobbet när han väl är på kontoret. Hans tjej är utbränd eller deprimerad och när han jobbar hemma tar han hand om henne vilket jag märker tydligt.

            Fint av honom. Försöker han bolla både jobb och en sjuk flickvän har han nog mycket att tänka på, tyder ju inte på att han är lat? Och hälsan går ju först.

      Åh jag vill ha ett jobb där man jobbar hemifrån!

        Jag med, jobbar inom vården så det går ju inte tyvärr…

        Bara att bli egenföretagare så styr man sin arbetstid själv

          Toppen om alla blir egenföretagare! Ingen som jobbar inom vården, med vägarbeten, inom polisen, inom brandkåren, i matbutiken, i skolan, o.s.v……..

      Min arbetsgivare (flera tusen anställda i Sverige ) vill gärna vara i framkant med det som de så fint kallar ”det nya normala”. Vi kommer till stor del få välja själva hur vi vill lägga upp arbetet. De som vill vara hemma kommer få vara det med undantag för kanske en dag i veckan. De som vill vara på plats varje dag kommer få det.

        Hehe är nyfiken på om vi jobbar på samma ställe. Konsultbolag?

          Nej jag jobbar på Siemens ?

      Vi ska jobba hemifrån ca 4dagar i veckan i fortsättningen, skönt det! Ifall man vill får man vara alla dagar på kontoret men tror inte det är många som dyker upp

      Det måste vara så många förhållanden som aldrig tar fart nu när man inte går till jobbet längre. Hur stor procent har det inte varit som har träffat sin partner via jobbet?

        Lol. Set måste också vara en hel del förhållanden som inte tar slut p g a firmafest. Men allvarligt- man borde kunna skaffa liv utanför jobbet.

      Hur ska man tänka som gravid nu? Tycker det är så luddig information och vet inte hur man göra med hemmajobb vs kontor.. Barnmorskan ”får” ju inte heller ge några konkreta råd. (Från v 25 i mitt fall)

        Från försäkringskassan: Din arbetsgivare gör en riskbedömning av din arbetsmiljö. Om din arbetsgivare inte kan omplacera dig eller anpassa dina arbetsuppgifter, till exempel att du får arbeta hemifrån, kan din arbetsgivare förbjuda dig att arbeta. Då har du rätt till graviditetspenning.

        Det låter ju dock som att du har ett jobb som är möjligt att genomföra hemifrån. Det borde ju din chef godkänna, annat vore ju konstigt. Du tillhör en riskgrupp och det ska respekteras. Ta hand om dig!

        Jag är i vecka 20 och kommer inte få återgå till arbetet utan fortsätter jobba hemifrån tillsvidare. Läkare tycker att jag egentligen kan återgå utifrån att jag är vaccinerad, medan FK tyckte att jag skulle få fortsatt jobba hemifrån. Jobbar inom kommun.

      Vill verkligen inte tillbaka till kontoret. Att jobba hemifrån är det bästa som hänt mig, jobbar så mycket mer effektivt och mår bättre psykiskt! Så skönt att slippa pendla dessutom, får mer fritid = får mer energi att lägga på jobbet

      Längtar efter att få vara på kontoret mer! Jag bli motiverad av att diskutera, luncha med kollegor och göra mig i ordning på morgonen. Blir inte samma när man jobbar hemifrån. Jag siktar på att jobba på kontoret 2-3 dagar per vecka och resten hemifrån.

      Jag vill men inte på heltid. 2-3 dagar i veckan känns lagom.

      Ser fram emot det mycket! Så tacksam över att jag inte har ett *livspussel* (huvva) att hantera utan kan lämna hemmet, jobba & umgås med kollegor och sedan dessutom få njuta av att komma hem till lugnet ?

        Längtar mest efter känslan att ”komma hem från jobbet”
        kommer sakna sovmorgon och att slippa ge sig ut i höstrusk ?

      Usch vad jobbigt att de sagt så. Jag trivs med att jobba hemifrån, och kanske återgå till att vara på kontoret ca 1-2 gånger i veckan, som tur var var det precis det vårt kontor har förmedlat med (att va där ca 50%, men inget strikt, så länge det funkar och känns bra) Obs, jobbar i Amsterdam .

      Vill gärna flytta till Sverige snart men blir typ ett krav att hitta arbetsplats som är flexibla med kontorsdagarna … ??

      Jag och flera av mina vänner kan alla konstatera att vi aldrig varit så friska som under pandemin. Har astma och blir jättesjuk av en ”vanlig” förkylning. Ser verkligen inte fram emot att tvingas vara nära snoriga kollegor som smittar ner en för att de själva tycker att det bara är lite snuva och att de inte har råd att vara hemma.

      Vill inte tillbaka, jobbar så mycket bättre hemma!
      Störs inte av folk omkring mig, kan ha bekväma kläder, slipper pendla och dela toa med andra. Jag tycker också att det är enklare att ha möten, känner mig mer självsäker vid presentationer när det är lugnt omkring mig.

      Jag jobbade hemma en hel del redan innan pandemin och kommer fortsätta med det. Men känns som att arbetsgivare och kollegor kanske har större förståelse för det nu, även om de accepterade det förut. Men att vara på kontoret typ 1 dag per vecka är väl planen.

      Kommer köra tre dagar på kontoret och två dagar hemma. Hos oss har de märkt att produktivitet i pågående projekt var oförändrad, men produktivitet i projektet som ska starta upp samt innovationsgraden har varit lägre.

      Jag ser fram emot att få träffas igen. Har varit inne på kontoret två dagar den här veckan och det ger mig massa energi. Visst, det blir 50 minuter mindre med familjen (sambon fl med minsta) men det är ju faktiskt så livet är. Så levde vi ju innan pandemin. När det blir obligatorisk återgång kommer vi ändå få jobba ca 50 % hemma.

      Önskar SÅ att jag hade fått jobba hemma. Det hade varit möjligt men min arbetsgivare (myndighet) tillåter inget hemarbete. Helt sjukt. Jag kommer byta jobb på grund av detta då min livskvalité blir extremt lidande. 2-3 dagar i veckan hemma hade varit perfekt.

    Hur vet man att en förälder är narcissist? Misstänker att min mamma är det ?

      Det vet man väl egentligen aldrig. Du kan nog bara läsa på om narcissister och bestämma för dig själv vad du tycker. Men nån objektiv slutsats lär du aldrig få förutsatt din mamma inte begår ett grovt brott och blir föremål för personutredning.

        Nä förstår. Tänkte mer om nån hade ”såhär betedde sig min förälder” typ. Men ska googla (ännu mer ?) ☺️

          Okej ? Är det på engelska? Min hjärna fixar inte det just nu (sjukdom + utmattning). Men ska kolla upp i framtiden isf ?? Tack

      Vad i din mammas beteende får dig att misstänka narcissism?
      Har under hela min uppväxt känt att det var något fel på min pappa men kunde aldrig sätta fingret på exakt vad det var. Först när han gick bort och jag fick distans till honom och hans beteende så förstod jag att han var narcissist.

      Felicia är det du?

      Kolla Klara Leger på youtube. Bra kanal om just narcissism.

    Har någon provat bindor eller tamponger från Deo doc? Vad tyckte ni i så fall?

      På tal om det – Fayme gör nu reklam för tygbindor.

      Hon skriver att hon samlar dem i en påse och när mensen är slut så tvättar hon bindorna och påsen i 60 grader TILLSAMMANS med annan tvätt för att spara energi. Är det vanligt att blanda mensiga bindor med vanlig tvätt? Själv skulle jag aldrig komma på tanken då jag tycker det är superäckligt rent ut sagt.

        Är ju bara att skölja ur dom en gång innan? Då är det ju inte värre än ett par trosor med lite mens?

          Hon orkar inte skölja ur dem innan skriver hon.

          Jag blandar inte heller trosor med lite mens med andra kläder, tvättar underkläder för sig i mycket högre grader.

            Om du bara har en eller två menstrosor, kör du de då ensamt i maskinen? Om jag ens fick mensfläck i varenda trosa under mensen så vore det orimligt att köra de i ensam maskin.

        Tycker det låter skitäckligt. Har mens, blöder mycket. Är glad över att kasta bindorna när det är dags att byta ?

        Om allt blir rent, både bindor och tvätt, i 60 grader är det ju inte äckligt att blanda. Huvudsaken är väl att allt är rent när tvätten är klar?

        Varför äckligt? Blir de inte rena i 60 grader menar du?

        Vad är det med folk och Fayme här inne idag? Känns som jag läser om henne konstant. Angående tygbindorna tycker jag inte alls det är äckligt att tvätta med annan tvätt? Det blir ju rent oavsett

          Fattar inte heller- folk blir alltså upprörda tvätten ligger och äcklar sig med annan tvätt innan man tvättar den? Det är så absurt ologiskt. Om man blandade ren tvätt med gamla bindor hade jag fattat men det här är alltså tvätt som ska tvättas ?

            Men tvätta ni er tvätt hur ni vill, och vi andra fortsätter med bindor/tamponger/menskopp ???

              Jag vill inte använda tygbindor ? men jag skapar inte heller en egen tvättkorg för ”blodiga grejer” så att den inte ligger & delar luft med annat.

    Är det någon som ”ätit” CBD-olja? Var det bra? Effekt? Vilket märke drack du?

      Jag har provat flera genom jobbet. Man brukar ta några droppar under tungan eller droppa i ett glas vatten. Man blir lugnare, mindre orolig, mindre stressad. Vissa har lättare att somna. Ingen ”dagen-efter-effekt” och man blir inte hög. Har inte provat något märke som finns i Sverige.

        Sorry hade inte uppdaterat sidan så såg inte ditt svar innan jag skrev min fråga

        Det låter ju verkligen jättebra om det fungerar, man vill ju dock ha ett bra märke…

      Vilken effekt är man ute efter? Ska det vara samma som att röka gräs? Undrar genuint alltså (tråkigt att man måste skriva så btw)

        Nej eftersom du då behöver thc. gissningsvis de bra effekterna av cannabis, utan att behöva få ruset varje gång.

          Inte samma anonym som ovan men vad är thc? Ursäkta pucko ?

      Japp. Upplevde mindre oro och bättre sömn. Väldigt nöjd!

      Provade från natural hemp life. Gjorde absolut ingenting öht, blev jättebesviken? Hoppades på att den kunde hjälpa mig somna, få bort lite ångest eller bara koppla av men märkte verkligen 0 effekt oavsett dos (man kan ta rätt många droppar)

      Gav det några veckor/månader men gav upp till slut när jag hade testat alla doser. Dyrt som fan också?

    Kan ingen vänlig själ meddela vad som händer hos Maggan Graaf? Har inte Instagram..

      Hon är hemma i sitt hus i Täby nu med småkillarna. Nån Loui M syns inte till…

        Ingen som vet vad som hänt mellan Maggan och louie? Och varför har Hannah och Maggan slutat umgås? Och Maggan och Lance?

          Nånting sket sig ju när dom möttes i Colombia…kanske ingen bra combo att vara just i det landet.

            När var detta?! Han lade ju upp något om henne för bara en vecka sen?!

              På hennes födelsedag om att han gett båten till henne…Hon skrev en ifrågasättande kommentar som sen togs bort…har heller inte gillat inlägget.

      Man måste inte ha instagram för att kika ? gå bara in via webbläsare

      Nackdelen med att tjäna pengar på att vara offentlig blir ju tydlig. OM det nu är så att ”Mr Perfect all times” också visat sig vara ett nerköp är det ju ledsamt för några stycken men den risken tar man ju när man försörjer sig på att visa upp sitt liv.

    Men gud så söt Selma är. Vilka är era favoritraser hos hundar? Vill man säga ”blandis” måste man säga minst en ras i blandningen 🙂

      Samoyed och schäfer ?

      Chow chow men skulle inte vilja ha en själv ??

      Grand Danois!

      Berner sennen! Väldigt gulliga och så härligt temperament! Men hårar något otroligt.

      Shihtzu. Min skatt somnade in i april och jag saknar honom så ?

        Åh…usch, den känslan.. Han är med dig och runt dig hela tiden. Ser du han eller känner doften av honom, så är det han. Det kanske inte hjälper nu, men det kommer kännas lättare i hjärtat så småningom <3. Sorgen kommer övergå i vackra minnen som är ljusa 🙂
        Kram till dig

      Jag älskar rottweiler men det är en ras jag inte kommer att skaffa.
      Fråga, jag upplever att det avlas fram fler och nya raser i dag. Är inte det ganska dåligt med tanke på hur en del raser är då sönderavlade att de lider av mycket åkommor pga avel.

        Antar att de nya raserna kanske snarare hjälper till där iom att de ”blandar upp” massa förstörda genpooler? Fast undrar då hur det går för pudeln som verkar finnas med i alla ”nya” raser? Men pudeln kanske bara är världens friskaste hund?

          Anonym 20:42
          Jag är lite kluven till att avla fram nya raser.
          För den som är allergisk kan det vara bra men annars vet jag inte.

            Varför kluven? Tänker att tekniskt sett så gör det ju ingen skillnad för tidigare sönderavlade raser eller de påverkas inte såvitt jag förstår åt något håll?

              Om befintliga raser är sönderavlade och man använder dem för att ta fram nya raser – då blir ju knappast de nya friska, eller hur? Snarare trasiga i kvadrat.

          Alltså det här med att blandraser är ”friskare” är en sanning med modifikation. På gatuhundar stämmer det till stor del eftersom de inte avlas på utan där är det starkast överlever, det vill säga de individer som klarar sig och förökar sig är ofta rätt starka genetiskt. Att ta två olika raser som båda har rastypiska sjukdomar ökar bara risken. Dvs pudel+labrador kan ge dubbla anlag för höftledsfel och dessutom även risk för ögonsjukdom (pudel) samt osteokondros (labrador). Lägg då till att blandrasaveln är totalt oreglerad så är det som upplagt för katastrof… de som tjänar på det är veterinärklinikskedjorna :))

            Har hört att första generationen är friskare men sen går det utför

      Helt ärligt så är det mops! Inte pga deras utseende utan för deras personligheter. De är så otroligt härliga! Väldigt tråkigt att de är så sönderavlade. Jag har adopterat en mops som den förra ägaren inte hade råd med då hon har en allergi som hon måste behandlas för (med behandling så lever hon ett helt vanligt liv och mår bra, jag pratade med veterinär innan jag bestämde mig för att adoptera henne och hon sa att min hund mår toppen). Jag har haft henne sen hon var 8 månader och hon är mitt allt! Enligt veterinärer så har hon inte problem med sin andning och hon kan promenera och busa precis som andra hundar, men vissa mopsar mår ju väldigt dåligt. Jag läste någonstans att det finns ”retromopsar” som har bättre nos, är det någon som har koll på om det är en ras som är okej? Jag önskar så att mopsar fanns i bättre kroppar!

      Bouvier des flandres, drömvovven!

        Jaaa sååå fina!

      Tax

      Border Collie!! Så smarta, hängivna och alltid redo för att följa med på äventyr 🙂

      Leonberger! Absolut bästa rasen jag haft. Hoppas så innerligt att jag kan skaffa hund i framtiden igen

    För ca 2v sen upptäckte jag ett torrt utslag på mitt pekfinger. Förra veckan upptäckte jag ett litet ljusrött torrt utslag på min handled. Ikväll hittade jag ytterligare ett litet rött utslag i mitt armveck.
    Inget av utslagen kliar eller fjällar men de är torra och röda, ca 1cmx0,5cm.
    Är SÅ nojig att det ska vara psoriasis. Kan det vara det?
    Min mamma har det nämligen och jag vet att det är ärftligt.

      Seklets torraste svar men gå till läkare. Dina utslag kan vara psoriasis eller 200 andra grejer. Kolla upp med nån som kan & som kan titta på dina utslag- inte bloggbevakning 🙂

        Ja I guess… men tänkte ifall det kanske finns någon med liknande erfarenhet?

          Jag har haft psoriasis på mitt ben, en ganska liten yta (kanske 5x5cm). Också ärftligt. Fick till slut Betnovat utskrivet och det försvann. Men huden liksom ”dog” så har inget pigment just där så på sommaren har jag en vit liten plätt på benet men hellre det ?

      Kan ju vara svamp med. Ringorm? Men om du har psoriasis nära så är mitt tips också att sök hjälp hos läkare 🙂

      Ok skickat förfrågan om besök på vc nu? kunde inte boka vanlig tid av någon anledning

      Psoriasis brukar ju vara rött i botten och sen vitt ovanpå så att säga. Kommer ofta på samma ställe på motsvarande sida. Alltså på båda armarna.

      Lider med dig. Min förälder har det också. Jag har haft en fläck i hårbotten under graviditet men sen försvann det helt. Otrevligt att få det där det är svårt att dölja.

    Röstar ni i kyrkovalet?
    Jag hade helt missat att det är nu.

      Nej. Gjort nån gång men missar i 90% av fallen eller mer.

      Nej får inte (är inte med i Sv.kyrkan). Fick däremot SD’s ”reklam” för det. Rev skiten och kastade det ?

      Nej. Jag är inte medlem i kyrkan.

      Nej, varför skulle jag?

        För att du kan påverka mer än du tror med din röst. Kyrkan når väldigt många människor, så vilka som styr får en väldigt stor betydelse för verksamheten.

          Kyrkan äger också mycket skog tex, så viktigt hur den förvaltas.

            Japp. I just den frågan är valet till stiftsfullmäktige det som är viktigast.

      Japp. Tycker att man som medlem ska ta chansen att påverka vilka politiker som har möjlighet att påverka kyrkan, och försöka förhindra andra från att styra kyrkan.

      Ja ska gå och göra det. Känns bra. ?

      Ja! Jobbar visserligen i kyrkan så det är självklart att jag vill påverka vilka som ska styra vad jag gör i mitt jobb (det är de förtroendevalda som har sista ordet här, inom vissa ramar såklart). Men alla ni som kan rösta – SNÄLLA gör det, valdeltagandet är alltid lågt så er röst spelar verkligen roll och gör skillnad!

      Nej, jag är inte alls påläst tyvärr.

      Nope är inte medlem i Svenska kyrkan

      Mitt svar hamnade tydligen i modd… men ja, självklart! Ni anar inte vilken stor påverkan en enda röst har, så snälla rösta ni som kan och får ?

      Självklart gör jag min medborgerliga plikt och röstar. Är glad att leva i en demokrati.

      Ja.
      Totalt icke troende.
      Men kyrkan har ett stort inflytande i vårt samhälle trots allt
      Och jag har sett vilka dårar som kandiderar för SD, därför röstar jag- för att minimera skaderisken.

    Inget idol idag pga fotboll… Vad händer?? Har längtat hela dagen ?

      Jag veeet så besviken! Dumma fotboll

      Tur att det är riktig underhållning på tv för en gångs skull!

    Ärligt. Hur ofta ligger ni med era partners? 2 ggr/vecka här är målet, men snittar kanske 1. Min man skulle kunna 5. Ständig källa till gnabb och gnäll.

      1 gång redigt och 1 gång snabbis i veckan typ. Så 2 gånger genomsnittligt ?

      Har sex dagligen i princip. Sen många år.

        Lyllos.

          Nej gud vad jobbigt ?

            Troligen inte, då hen vill det?

        Shit vad jobbigt…

      1 gång per månad typ

      Ca 5 gånger i veckan

      Vissa veckor 3 gånger per vecka och andra månader 1 gång per månad ??‍♀️?

      Går flera månader emellan gångerna tyvärr, skulle gärna ligga varje dag.

      Försöker bli gravid så 2 veckor i månaden blir det sex 8-10 ggr, resterande 2 veckor i månaden 0. 🙂 Innan jag försökte vi gravid låg vi kanske… En gång i veckan? Det är väl mysigt med sex men har inte den sexlusten jag hade som tonåring direkt. Huvudsaken är väl att båda parter är nöjda.

        Varför försöker du bli gravid?

          Haha inte min grej heller men varför försöker folk det i allmänhet tänker du?Inget ovanligt ju…

            Relativt vanligt förekommande eller hur? 😉

          Antagligen för att hon vill ha barn

          Tror hon är lite intresserad av det där som kommer ut ur en sen.

          Men seriöst?

          För jag vill det.

            Absolut förstår jag att det är ett barn som eftersträvas. Jag undrar mer hur man kan vilja sätta barn till världen som det ser ut nu? Hur tänker ni att det kommer se ut för era barn om 50 år?

              Men sluta bara. Det är fullt naturligt att vilja ha barn. Vill inte du, nej bra, låt bli att skaffa det då.

      On demand? ?

        Ni som jobbar på kontor, vad för typ av kontorsjobb jobbar ni med?

          Som gör att man kan ge BJ’s on demand….?

      Typ en gång per kvartal och båda är nöjda med det haha

      En gång i veckan

    Fint!

    Vad skojsiga Antonija och Oliver är!! SÅ KNÄPPA! ??

    Nej, men seriöst. Varför börjar jag skämmas? Känner ingen av dom ens, ändå skäms jag för tänka om man varit släkt med dom (eller en av dom bara, förhoppningsvis.).
    ”Ja vet, vi sätter upp mobilen så vi kan filma och berätta att det hände en såå sjuk grej! Så knas!
    Sen ställer jag mig på din rygg, för jag måste ta chokladen själv fast du är längre och hade nått att ta ner den åt mig. Stol? Nejnej, självklart står man på ryggen? Ner på alla fyra nu Oliver så startar jag inspelningen! Våra 10-åriga fans (som älskar oss, vi är couple goals du vet och som är så insatta så vissa blev förvånade över att du har en dotter) kommer älska oss ännu mer! Nu kör vi!”

      Jag har haft en hemsk dag, så jag är mer bitter än vanligt märker jag.

    Hur stöttar man bäst någon som är hemma utbränd?

      Fråga hur dom mår. Låt dom prata av sig utan att komma med råd och tips. Fråga om de vill att man ska försöka få med dom ut på tex promenader eller bara sitta ute i friska luften.

      Fråga om de behöver hjälp hemma. Kanske har de barn eller behöver hjälp att handla, städa, fixa ordentlig mat.

      Visa att du bryr dig genom att finnas och underlätta. ❤️

      Beror väl lite på relationen man har. Men om det är en kompis typ
      .matlådor och något uppmuntrande typ gott te och en mysig filt. Lyssna och stötta
      Låt det ta tid för personen. Om personen vill ses fråga hur! Kanske vill personen bara att du kommer dit eller så behöver hen hjälp/sällskap för att ta sig ut till exempel på promenad

      Menar du nån du bor med? ? Kanske sänka kraven, men också sätta rimliga krav? Typ som ett schema, att personen ska ha kommit ur sängen, ta en dusch, kanske komma ut på en promenad. Inte bli arg för att hen inte diskat tex.

      Jag är bland annat utmattad efter lång tid med tuffa behandlingar och sjukdom (bor själv). Det jag hade önskat vänner/familj gjort är att visa att de finns. På riktigt. Men också att de aldrig ger mig dåligt samvete för att jag ibland bara håller mig hemma, för att min kropp inte fixar mer än att komma ur sängen och att duscha typ. Men att de hör av sig, att de erbjuder hjälp med handling. Erbjuda en promenad och liknande. Veta vad som gjort en utbränd, tex om det är pga jobb eller ja vad som – så prata inte om det, om inte personen vill.

        Och jag (20:25) hade blivit överlycklig om nån kommit med mat typ. Om man gör mat och det blir mat över.

        Har saknat det oerhört vid min sjukskrivning. Vänner som skriver på messenger o frågar hur jag mår och svarar med ”Ok”. Sen är det inte mer med det. Känner mig fruktansvärt ensam i mitt.

          Jag (20:25) menar inte att vänners och familjs närvaro är avgörande. Det kan vara tufft som anhörig med. Utgick bara från känslan ?? Vill inte ge nån dåligt samvete.

        Håller med sååå mycket med maten. Det är så mycket man inte orkar, jag orkade knappt duscha och var extremt funktionshindrad. Hade jag inte haft sambo och världens bästa familj hade jag behövt hjälp dygnet runt för att överleva. Små saker uppskattas så mycket!

          Exakt ? Det är jag med endometrios (det va väl dig jag ”upplyste”? ?) som skrev. Så många ggr jag legat på golvet och tänkt att ingen kommer upptäcka att jag är död förrän nån granne ringer pga stanken. Hemsk känsla. Fick inte ett enda besök av vänner eller familj tex.

          Är tacksam för mitt psyke, annars hade jag nog inte levt idag?

            Men fina fina du ❤ Alltså TACK för att du delar med dig. Det låter som samma typ av helvete som jag haft/har fast i en annan sjukdom. Jag har både bönat och bett om hjälp att dö och varit säker på att jag kommer att dö i min ensamhet så den delen relaterar jag verkligen till ?

        Absolut inget schema! Man pallar inte krav från andra överhuvudtaget, har nog med de krav man har på sig själv. Det blir bara värre om man inte klarar av det som förväntats.

        Bra om man tänker på att den som är utmattad oftast inte själv orkar ta kontakt. Utan bra om vänner och anhöriga hör av sig och frågar och fortsätter även ifall de ofta får ett nej.

        Som utmattad orkar man heller inte med andras bekymmer, man orkar inte ens med sig själv. Så förvänta dig inte att den sjuke ska fråga hur du har det eller att ni ska ”turas om” att prata bekymmer.

      Ifrågasätt inte varför personen inte orkar x eller y och pusha inte med för mycket klyschor, ”kom igen” eller oombedda råd. Visa att du finns där även om ni kanske inte ses eller hörs ofta. Personen bryr sig jättemycket om dig men kanske både fysiskt och psykiskt inte har kraft att upprätthålla kontakten. Att du då finns där och visar att du inte kommer att försvinna kommer att betyda så mycket!

      Så fint att se att du ställer frågan, bara det säger mycket om vilken fin vän du är ❤

    The Circle USA säsong 3 har kommit!! ?
    Ville bara säga det då jag vet att vi är ett gäng här som älskar The Circle,jag själv hade missat att det skulle komma en säsong redan nu.

    Hoppas att ni alla har en fin kväll.

      Yeeeey! Ska se ikväll då. Tack.

      Jag blev förvånad över att det redan var en ny, kom ju en i våras/somras?! Första säsongen är dock bäst hittills.

        Tyckte sista franska var den bästa.

      Älskar personen som vann sist ?

    Finns det någon bibliotekarie här inne? Vilken utbildning har ni? Trivs ni med yrket? ☺️ Jag läser sista året på ett kandidatprogram nu, dock inom ett annat område, och funderar på att byta riktning efter examen och gå en master i biblioteks- och informationsvetenskap.

      Har examen inom biblioteks- och informationsvetenskap. De flesta som anställs på bibblan har kandidat då master är mer forskningsförberedande och det finns färre med masters på arbetsmarknaden. Det går o jobba med en master på bibblan också.

      Det finns flera olika typer av bibliotek att jobba på och det går att går från en typ till en annan. Folkbibliotek, universitetsbibliotek, företagbibliotek, sjukhusbibliotek… Man kan testa för att se vad man gillar bäst för verksamheterna är rätt olika på varje olika typ av bibliotek. Dessutom ett stort universitetsbibliotek och ett mindre universitetsbibliotek är olika fast de har samma saker de ska jobba med. Folkbibliotek är ju också väldigt varierande i storlek och därför varierar jobben på dem också.

      Sedan går det att specialisera sig inom yrket. Tex, har man intressen för kommunikation/marknadsföring så finns sådan inriktning på vissa tjänster. Eller kanske är du intresserad av att tex utveckla samlingar, ansvara för specialsamlingar, undervisa, barnbibliotek, it… Folkbibliotek kan även ha bokbuss. O sedan finns det informationspunkten, en uppgift som många delar på.

      Om man gillar att hjälpa människor med deras väldigt olika frågor som att hjälpa förstår brev från myndighet, till att hjälpa ladda ner appar, till att rekommendera dataspel, till bokprat, hjälpa med att ladda ner o läsa e-böcker, till att på universitetsbibliotek hjälpa med avancerade sökningar i databaser, delta i forskningsprojekt o berätta om vilka tidskrifter är fördelaktiga att publicera i, visualisera sökresultat. Kanske är du intresserad av att utveckla bibliotekssystem, alltså systemet som används för lån, reservationer, återlämning och koppla ihop det med andra system… Katalogisering och klassificering är inte längre så stora jobb vid bibliotek. 

      Bibliotekarieyrket är brett med många o skilda möjligheter. Jag gillar mitt yrke. O trots att jag inte gillar folk o folksamlingar så gillar jag att hjälpa till med folks behov. Känns bra att se att någon går från biblioteket och vara nöjd. Man ska bara hålla sig ödmjuk för ibland kan man vara den enda personen en besökare/användare pratar med under dagen. Med det sagt så ska man inte ta någon skit heller.

        Trevligt med någon som är stolt över sitt yrke!

        Jag förstår dock inte varför du slänger in ett o i var och varannan mening?!

          Talspråk, mobil, närmare 22:30 på kvällen… men ja, du har rätt. Det hade inte behövts. 😀

        Tack så mycket för ditt svar! Det hjälpte mig verkligen att få en inblick i yrket. Och härligt att höra att du trivs som bibliotekarie! Tycker att det låter positivt att man kan ha chansen att specialisera sig om det är något man är extra intresserad av. Då kanske min kandidat i sociologi/samhällsanalys kan komma till användning på något sätt. Sedan är jag lite osäker på om jag ska satsa på en master eller en till kandidat i biblioteks- och informationsvetenskap eftersom jag ändå inte tänker forska, utan vill jobba som bibliotekarie. Förstår om det kan vara svårt att svara på, men har du någon tanke eller erfarenhet kring det? Vilket lärosäte läste du på?

          Din tidigare kandidat kan säkert komma till användning. Skulle tro att det är en fördel, särskilt om du ska jobba på ett universitetsbibliotek. Då får du kanske möjlighet att använda den examen. Jag skulle kanske rekommendera en kandidat men det handlar väl mer om tid och pengar och om du har dem. Vet att man kan plugga på halvtid på distans så det kan vara ett alternativ ifall tid och pengar är slut. Utbildningarna skiljer sig åt lite. Jag vet att tex tidigare var pedagogik mer i fokus i Växjö medan i Lund focus har varit på IT/system. Uppsala är rätt liten institution med mycket samarbete med arkiv och museum så det kanske kan prägla utbildningen. Borås är den största och bredaste utbildningen inom området med och mycket forskning som pågår på institutionen. Jag vet inte hur det ligger till med Södertörn men de har haft planer på att börja en bibliotekarieutbildning. I vilket fall, jag skulle höra av mig till de olika utbildningarna, prata med studierektorer för att få bättre inblick i vilken utbildning som kan bäst lämpad för dig och om det är master eller kandidat. Lycka till!

            Tack så jättemycket för dina svar! Mitt CSN räcker inte så många år till, därför lockar naturligtvis master lite ur den aspekten, men ska undersöka mina möjligheter att läsa kandidat. Intressant att få veta veta mer om institutionernas olika fokus. Det ska jag ta med i beräkning när jag väljer. Jag ska absolut göra som du sa och kontakta skolorna, men tack vare dig har jag lite mer på fötterna nu =) tack!

          Den enda kandidatutbildningen för att bli bibliotekarie finns i Borås, men master i ABM (arkiv/museum/biblioteks- och informationsvetenskap) finns nog på fler lärosäten 🙂

            Kandidat i BoI finns på flera lärosäten men du kanske menar master? Master i BoI finns nog bara i Borås.

    Jag har precis bytt ett fysiskt arbete mot ett arbete där jag sitter hela dagarna framför 4 dataskärmar. Har sen dess haft ont i huvudet exakt varje dag trots glasögon. Har ni några bra tips mot den typen av huvudvärk och om jag kanske kan motverka på nåt vis? Trivs ju super med jobbet i övrigt. ?

      Hmm? Tandläkaren? Ljusfilter?

        Vad kan tandläkaren göra? Har kollat mitt bett tidigare, men kanske finns nåt annat?
        Ska kolla upp det där med ljusfilter, jag behöver dock ha ganska skarpt ljus pga programmen jag jobbar i. 🙂

          Funderade på om du kanske spänner käkarna omedvetet pga stress eller dylikt 🙂 eller gnisslar tänder.

            Värt att ta upp med tandläkaren när jag ändå ska dit inom en snar framtid. ?

      Gå på massage regelbundet

        Där sa du nåt! Jag har en superbra naprapat jag gått hos tidigare pga problem med ryggen, ska maila henne på studs. Hade liksom helt glömt bort henne. ?

      Pausgympa. Finns appar om det hjälper dig att komma ihåg och få det gjort.

      Glöm inte att Vila ögonen. Tänk 202020. Var 20e minut ska du titta minst 20 meter bort (blunda om du inte har möjlighet att titta så långt bort) i 20 sekunder.

      Att stå upp på balansplatta, ”skrivbordsgympa”, regelbunden massage och botox i pannan har hjälpt mig med huvudvärk, axlar och rygg.

        Botox använder jag var tredje månad pga min migrän. 🙂

      Sätt en timer så att du går upp, rör på dig och fokuserar blicken på nåt långt borta. Det är lätt att man sitter i samma ställning länge framför skärmen när man är superkoncentrerad,

      Kolla så du har rätt typ av glasögon för den typen av arbete.

      Se till att röra på dig mycket både på och utöver jobbet. Ha som mål att gå 10000 steg/dag som exempel.

      Testa att ta av dig glasögonen när du tittar på skärmen! (Om du har glasögon för att du det dåligt på långt håll)

      Omställningen?!

    Tänkte på det här med slingor. Jag har gått och gjort folieslingar och nyansering i närmare tjugo år. Det kostar ju ganska mycket och jag går ca var tredje månad.
    Men alltså… det börjar liksom skava. Kostar ju i längden mycket och det är ganska kort tid man känner sig fin innan utväxten kommer igen. Någon som har slutat slinga? Några tankar kring detta? Önskar att man kunde färga/tona håret ljusare själv hemma med en billig färg…

      Balayage istället?

      Jag har under många år haft min egen bottenfärg och slungat/nyanserat längderna. Går till frisören två gånger om året eftersom jag inte får en tydlig utväxt utan när jag känner för en uppfräschning. Lägger en kall toning ibland emellan besöken.

        Slingat*

      Färga en balayage, blir prima utväxt!!

        Hur uttalar jag detta??? mest så jag vet vad jag ska säga till frissan när jag ber om detta

          ”ballajasch”

          ”Ballajaasch”

      Satsa på balayage som flera redan skrivit! Jag går och slingar mina längder ca 3 gånger per år bara.

      Jag har lagt ca 2500 kr per gång på att fixa håret, gjort det ca 3-4 ggr per år. Men jag tyckte det blev alldeles för mycket pengar till slut. Jag började tänka på annat som hade varit roligt att ha/uppleva. Tex ville jag och sambon köpa båt. Jag tänkte nog alltid ”bara” 2500 kr per gång men la aldrig ihop det till vad det faktiskt blir i slutändan. Klippte därav håret kort så håret kunde få naturlig färg snabbare och nu har jag min naturliga färg igen. Ja det känns tråkigare och inte lika rolig färg. Men samtidigt trivs jag mer på en ö med min familj med bad och sol än med lite snyggare hår…

      Jag färgar mitt eget hår hemma ca var 6:e vecka. En paket kostar väl en 50-lapp. Prova!

        Menar du att du bleker? För det går väl inte att färga ett hår ljusare?

          Vart skrev ”Whatever” ens ljusare?

            Nej det var ju jag (TS) som skrev det i min fråga. Att jag vill ha ljusare.

          men snälla går du runt och hör folk säga ”är sugen på att bleka håret blont i sommar”.. att färga håret blont säger man ju, även fast det egentligen innefattar att bleka

            Okej… tänkte att det inte var så enkelt att bleka själv hemma. Men det kanske det är då.

              Det är inte enkelt. Blir gärna orange/gult, slitet och fläckigt.

                Nä blir det inte alls. Blir lika slitet som att göra hos frisör.

                Och så mellanbehandlar jag med silvershampo för att få bort röda toner. Funkar utmärkt.

          Ja, fast en mellanblond ton, tror den heter pärlblond. Inte liksom superblond. Tycker det funkar bra, blir väl inte perfekt, men jag bryr mig inte ? hellre det än att lägga tusentals kronor på håret.

    Efter hur många dagar hjälper en 5dagars antibiotikakur mot urinvägsinfektion? Jag ska hämta ut dem imorgon. Åker bort på fredag och vet inte hur det ska gå om de inte börjar hjälpa fredag lördag.

      Alltså- det är ju gradvis från dag 0 till 5. Men du borde känna av en förbättring relativt snabbt om det är rätt antibiotika. Gör inget ”dumt” dock, typ bada isvak & ha sex 34 ggr dag 3 för att du känner dig bra!

        Och utöver det ovan skrev, ät klart antibiotikan fast du känner dig frisk ?

      För mig har det gjort stor skillnad inom ett par timmar från första tabletten. Att man i princip känner sig återställd.

    Melatonin?

    Hej! Utmattad tvåbarnsmamma. Ska ha två nätter på egen hand snart, de kan räknas på egen hand de senaste fem åren tyvärr. När jag varit borta fler har jag varit så laddad och haft så höga förväntningar på att få sova ut så det har blivit pannkaka och jag sovit ännu sämre ? plus det varit (måttligt) med alkohol med i bilden och så. Vill verkligen att de här två nätterna ska bjuda på hyfsad sömn. Funderar på att köpa/ta melatonin i det syftet. Vad tror ni om det? Erfarenheter, tips?

      Jag somnar gott av melatonin men vaknar fler gånger på natten och är trött o huvudvärk dagen efter så jag har slutat använda dem. Rekommenderar en kväll utan alkohol, godis eller skärmar så somnar du nog gott. Kanske lyssna på avslappningsmusik.

      Åh stackare. Rent allmänt ska man väl vara försiktig med piller men låter verkligen som att du behöver få sova. Snacka med läkare och testa- du måste ju inte fortsätta om det ger nån skiteffekt.

      Tror inte melatonin ger tillräcklig effekt. Tänker att ditt problem antagligen är att slappna av så du kan somna. Är iaf mitt problem (också småbarnsmamma).
      Drömmer om när jag kan få en natt själv! Tänker absolut ordna med ngn form av sömntabletter då. Om du går till vårdcentralen och förklarar ditt problem och att du inte kan sova när du väl har möjlighet så kan du nog få ngt lättare utskrivet typ theralen eller propavan.

      Det positiva med Melatonin är att det är vårt naturliga sömnhormon, det är inte långtidsverkande och iaf jag känner inte av den ett dugg morgonen efter (vad jag minns så verkar den inte så länge) ?

      Jag är utmattad o tar melatonin ibland, sover bra, djupt och inga biverkningar. Prova!

      Känner igen mig till 100% ? Man vill sååå gärna sova! Melatonin funkar bra för mig. Känner inget alls dagen efter. Lycka till, hoppas du får sova gott!

        Tack ❤️

      Jag äter melatonin regelbundet, den biverkning jag får av den är huvudvärk på kvällen (men det gör ju så att jag blir ännu mer motiverad till att gå och lägga mig!). Jag somnar snabbt, och är utvilad dagen efter. Vet att många kan vara lite groggy efter, men inte jag iaf. Så kan vara värt att testa!
      Obs, ingen alkohol samma kväll då det tar bort effekten helt.

        jag har använt melatonin i många år nu funkar bra! låg dos dock max 1mg oftast 0.7mg

        Känner igen det där med alkohol, dock så vad jag sett är det inte kliniskt bevisat?

          Hur ofta tar du melatonin?

            Varje dag i ca 6 år. har haft korta uppehåll ca 1 vecka 3ggr/år

        Om melatonin är kroppseget och man sover dåligt efter alkohol (jag gör efter mycket alkohol iaf) så förstår jag ju kopplingen. Men det låter inte som om kombon är FARLIG då, bara på sin höjd tar bort effekten. Det kommer tyvärr bli åtminstone lite alkohol när jag är borta då det är en vinrelaterad resa ? och jag ser fram emot det, men jag behöver inte dricka mer än nödvändigt.

        Men tror ni jag vågar prova en ”vanlig” natt också? Jag samsover med en 1-åring, vill inte sova för tungt såklart.

          Melatonin hjälper bara en att bli sömnig, det gör inte så att man sover tyngre. Jag kan inte se att det skulle göra så att du inte kan samsova med ditt barn längre. Men kanske bäst att du kör en google-runda själv också ?

      Alla reagerar olika men för mig funkar attarax om jag vill sova och vakna utvilad. Det är egentligen starka allergitabletter men fick det utskrivet av läkaren när yngsta var lite . Jag blir dock inte trött efter utan sover bara riktigt tungt. Min make är helt förstörd av trötthet dagen efter så är ju olika.
      Men förstår med din känsla kring att allt blir pannkaka när man väl kan sova. Hoppas nätterna blir bra för dig!

    Vi måste prata lite om Booken.

    Är det vanligt att man har samarbete med något företag och bara gör reklam en gång?
    Tänker på dom som hämtade tvätten när hon var i spanien så barnen fick rena kläder till jobbet.
    Var hennes reklam så överdriven så det gav bakslag så dom inte ville igen?
    Lovade hon att betala om hon fick rabatt genom att göra reklam och sen aldrig betalade? Är väl inte första gången hon gör så tänker jag.

    Så nyfiken varför dom bara tvättade en gång.
    Men tur att A älskar att tvätta och fick låna Ms tvättmaskin.
    ”Tvättar, hänger och viker REN torr & väldoftande tvätt??”

      Å härligt att Anna spökar ut Jonas med sin (?) bh på Mysans story.

        Hahah ?
        Den var REN och väldoftande iaf, antar jag?

        Är det nu han spricker upp i ett enda stort leende?

    Någon som vet om det finns något mot ångest som hjälper direkt? Jag har jättemycket ångest vissa dagar och tänkte om det finns något man kan ta just den dagen man har ångest, och inte behöver ta regelbundet lixom. Tack för svar!

      Inte psykiatriker men tror de flesta tunga mediciner funkar så. De lättare ska nog tas mer regelbundet typ antidepressiva. De tyngre skrivs dock troligtvis inte ut enkelt iom att de är väldigt beroendeframkallande.

      Är förmodligen svårt att få utskrivet i Sverige men du kan alltid testa att be om att få CBD olja på recept. Hjälper mycket mot ångest! Och om du tar några droppar innan du ska sova så är det super mycket lättare att somna, vilket man ofta kan ha när man har hög ångest!

      Träning

    Finns det någon bibliotekarie här inne? Vilken utbildning har ni? Trivs ni med yrket? ☺️ Jag läser sista året på ett kandidatprogram nu, dock inom ett annat område, och funderar på att byta riktning efter examen och gå en master i biblioteks- och informationsvetenskap.

      Svarvade högre upp

    Livet ändå. Man sliter med en jobbig och tråkig utbildning för att få ett jobb man hatar, så att man kan bo någonstans man inte vill bo, äta mat man inte gillar och umgås med jobbiga människor. Varje dag kämpar man för att inte bara hoppa från en bro. I åratal. Årtionden. Det går bara runt, runt. Sen dör man.
    Hurra.

      Du har missat att man får välja hur man ska leva sitt liv. Helt själv utan att rådfråga någon annan. Det finns faktiskt inga regler och fysiska naturlagar som tvingar en att umgås med jobbiga människor, äta mat man inte gillar och bo på ställen man tycker inte om.

      Just därför läste jag en grej som verkade rolig, spännande och givande! ?

      Jag har lite samma känsla till livet just nu. Man borde inte känna sig som ett offer för saker går ofta att förändra, men det är inte enkelt att tex flytta när man är en fattig student osv. Jag hoppas att både du och jag kommer på ett sätt att komma ur de ständiga känslorna av meningslöshet!

      Jag är med dig på det allra mesta, men det bästa man kan göra av situationen är att försöka styra det man faktiskt kan göra något åt. Jag tror exempelvis att jag aldrig kommer jobba heltid, trots att jag tycker mitt jobb är okej. Jag försöker helt enkelt maximera min fritid då jag kan göra vad jag vill, vilket förvånansvärt ofta är… Ingenting. Jag äter pasta tamejfan varje dag för att jag gillar det, och jag umgås bara med folk när jag vill. Jag går till exempel och gymmar på nätterna när jag har möjlighet för att slippa ”umgås” med folk.

      I mina lite mörkare perioder känns det ändå inte som att detta räcker, men jag försöker kämpa på ändå. Hitta lite fler grejer jag kan optimera för att slippa känna att jag måste vänta tills jag är 70 år gammal innan livet börjar.

      Oj.. Inte jag! Jag pluggade en rolig utbildning, har flyttat runt och älskar mitt jobb ? Umgås inte med jobbiga människor, de har jag plockat bort ur mitt liv. Varför äta mat du inte gillar?

      Varför tillåter man sig leva på det viset? ? Genuin fråga alltså.

      Exakt så känner jag idag också

      Låter väldigt tråkigt att du känner så.
      Du kanske borde prata med någon, få lite söttning och för att må bättre?
      Sen även hitta något ljus i livet. Lättare sagt än gjort såklart. Men så ska du inte känna.

      Detta var allt jag började tänka på när jag läste:
      ”Ni kanske bara är såna glada och pigga och spralliga människor. Är det så?
      Nöjda med världen. Ni bara vaknar på morgon och tänker ”idag ska jag till mitt skitjobb igen. Sen på söndag ska jag måla om fasaden. Åh hoppas min granne kommer ut som är så trevlig”.

      Jag hatar livet. Jag hatar verkligen det här.
      Du ska gå en utbildning som du hatar, för att få ett jobb som du inte vill ha, för att tjäna precis lagom mycket pengar för att kunna bo i ett område med äckliga grannar. Och så ska du få så mycket över varje år så att du kan åka på semester till det stället som råkar vara precis så trendigt så dom här tjocka jävla grannarna kommer dit på semester också.
      Jag klarar inte av det alltså, jag klarar inte av det – Magnus Betnér”

        Vad tråkigt att känna så på riktigt. Det enda jag är missnöjd med i livet är att jag inte kan ha så många djur som jag vill pga platsbrist och har nån kollega jag inte gillar.

      Man vänjer sig.

      Jag har nog tänkt annorlunda. Slitit med en utbildning för att bo där vi vill och äta den mat vi gillar. Har möjlighet att välja jobb man gillar. Umgås inte med personen jag inte gillar? Vad är värdet med det liksom. Men framförallt lärt mig vara tacksam för det jag har. Tror du behöver ifrågasätta varför du lever ett liv du inte är nöjd med? Bara du kan ändra det.

      Varför köper du mat du inte gillar? Händer väl nån gång att man misslyckas med det man lagat eller får in mat på restaurang som inte var topp. Men annars gillar jag all mat jag äter. Skulle inte få för mig att äta mat jag inte gillar…? Varför lägga pengar på saker man inte gillar..?

      Kliv av hjulet. Det går.
      Jag har gjort det en gång och kommer snart göra det igen.

      Lämna tryggheten och lita på att allt löser sig.
      Tänk inte för mkt. Flytta till annan ort. Flytta utomlands. Skaffa en udda hobby. Starta eget företag. Vad som helst. Gör något som du är rädd för att göra fast du gärna vill.
      Allt det där vi inte vågar göra är det som ger så otroligt mkt när vi väl vågar ta steget.

      Vi är inte skapta för det här tråkiga inrutade livet där allt går ut på att maxa fem veckors semester om året och sedan stressa oss fördärvade resten av året och det enda vi har att se fram emot är fredagstacos, idol och en vecka på Mallis nästa år.

      Kom igen. Kan jag så kan du ✨

      Ha en hobby & kanske lev enklare.

    Killen som jag har pratat med träffade jag till slut förra helgen (det är jag med endometrios som var orolig över att min sjukdom gjorde så vi aldrig kunde ses) och någon kunde lika gärna ha slängt en hammare i huvudet på mig. Han var sig inte lik på bilden över huvud taget då hans bild var minst tio år gammal och under två timmar pratade han ingenting. Han var helt tyst så jag sade att jag inte mådde bra och åkte hem. Kände mig ledsen och förbannad och så arg på mig själv och känner verkligen hur hoppet är ute. Om jag är singel som 34 åring och alltid har varit det kommer ingenting hända nu. Är så less.

      Men nu får du tänka lite omvänt här. Om du träffat en snubbe som är så hopplös att han inte ens vågar visa bilder på sitt nuvarande skick men ÄNDÅ går ut på dejter med övertygelsen att han kommer hitta någon, vad skulle då stoppa dig från att både tro på dig själv och dessutom lyckas uppnå ditt mål?

      Dejter går ibland skitdåligt. Så är det bara, men det gör inte dejten totalt meningslös för det. Våga ge dig ut igen och avdramatisera skiten så det inte blir ett lika stort hinder att våga träffa någon nästa gång. Det kanske dröjer 10, 20, 50 eller 100 dejter innan du hittar något intressant men då får det väl vara så. Det är bara en motivering till varför du ska våga dig ut oftare!

      I absolut sämsta fall går du på en dejt som är så dålig att dina kompisar skrattar åt eländet tio år senare. Det hände mig, och även fast jag är glad att den dejten är över så kan jag nu känna att det var värt att jag gick på den trots allt. Något får man alltid ut av det.

        Vad hände på dejten?

          Väldigt lite, men kändes som väldigt mycket. Hon jag träffade var tyst i 20 timmar. Och då menar jag noll ord. Inte ens ett hej när hon kom.

          Såhär i efterhand vet jag att en dejt inte kan bli så dålig utan att båda parterna är hopplöst värdelösa, så jag är definitivt medskyldig.

            Asså sorry men varför stannar man i 20 jävla timmar med en person som inte ens hälsar? ?

              Jag bodde där och ville inte lämna henne ensam i mitt hem. Men ja, jag borde ha skickat ut henne tidigare än jag gjorde…

                Haha underbart.
                Skulle gärna höra hennes version av den här dejten också ?

            Mannen, är inte du gay?

              Ey bror, du tänker fel.

              Varför tror du det? Det har han aldrig antytt, snarare tvärtom.

        Tack men vill också kunna träffa någon där det klickar! Väldigt få vill gå på dejt med mig liksom så om en misslyckas får jag ingen chans igen.

      Nej men tack för fin kommentar ❤️

      Äh det va EN snubba. Du måste ut igen! Ut o leta en ny dejt, tänk inte framtid utan tänk att det ska vara roligt! Klickar ni är det ju bara positivt? // En som ligger halvdöd pga endometrios just nu

        Men var! Tinder är ju bara för sex och en som aldrig har haft det bör nog inte hänga där. Sedan funderar jag på match.com men vet verkligen inte!

          Det är inte bara för sex nu för tiden.

            Det känns så och ingen skriver liksom. Skriver man själv får man inget svar tillbaka ändå.

              Ok, det är din upplevelse. För vissa andra är det inte så.

              Du får skriva något bra som inledning då! De flesta brukar bli glada bara nån skriver alls, så vet inte vad du matchar med för några. Kanske testa att swipa höger på såna som inte är 10-poängare utan 7? Sänka ribban lite eller nåt. Äh jag vet inte, men det låter konstigt att ingen svarar, de flesta brukar som sagt bli glada om någon gör det överhuvudtaget.

          Tinder är inte bara för sex

    Konstigt att Anna Book inte jublar över att restriktionerna släpps. Hon som så gärna ville jobba, pandemin och restriktionerna gjorde ju att hon gick på knäna om inte värre… Hon som ansåg sig har RÄTT att jobba inom kultur/media. Hon som startade krig mot följare, betedde sig illa mot följare som bara gav råd om andra jobb…

    Vore kul att få höra vilka jobb hon har nu.

    Jag tror hon trivdes i pandemins restriktioner – då kunde hon skylla på det att hon inte får jobb.

      Det här var elakt skrivet.

        Nej, inte elakare än hur AB betedde sig mot sina följare.

          Herregud.. ?

          Hon kallade en tjej för ”smuts” i en argumentation EN gång för x antal år sedan. Gå vidare.

        Det är inte elakt, det är en objektiv beskrivning av sanningen.

          Nej det är det inte. Bara för att ni skriver att det är en sanning blir det i te det. Ni kan tro att det är så men ni har ingen j-a aning. Det var elakt skrivet.

            Vad i det var inte sant?

            Vad är då sanningen?

              Det vet ingen av oss. Du inleder ju din tes med ”jag tror”.

        Det är samma kommentarer här och på Flashback om Anna Book. Exakta meningar. Kom med nåt nytt. En skriver en sak sen härmar resten. Kom med era egna åsikter istället för att skriva av någon ni tycker verkar cool ?

        Åsikter javisst, men många har bara elaka påhopp.

    Min sambo har Chrons tarmsjukdom, han var provat lite olika mediciner men inget har hjälpt, har nu fått prova en starkare. Vet att jag inte borde leta efter svar här men finns det någon som har blivit hjälpt av förändrad kost? Hur reagerar sjukdomen på alkohol?

      Har han inte kontakt med en dietist? Annars ta det! Kosten har mkt stor påverkan, och alkohol (och rökning) är generellt ganska dåligt med den sjukdomen.

        Tack för svar! Nej, han går bara på undersökningar på sjukhuset. Ska be honom kolla upp, han säger dock att han läkare sagt att kosten inte har någon betydelse. Jag tycker det låter konstigt.

          Såklart att läkaren sa att kosten inte har någon betydelse ? Blir så irriterad på läkare som tar sig friheten att ”ta över” en annans expertområde…/dietist

          Kosten har enorm betydelse, samt livsstil överlag.

            Tänkte också det.

      Tråkigt att han inte fått mer information om kost då det har en så himla stor påverkan på sjukdomen!
      Jag skrev en stor uppsats om chrons för ungefär fem år sedan så det kan såklart finnas fler och bättre råd. Men kortfattad bör man avstå alkohol och nikotin, synnerligen cigaretter, i den mån man kan.
      Undvika trådig mat så som apelsin, citron osv.
      Undvika inflammatorisk mat så som kött.
      Undvika stark mat tex stark thai mat.
      Undvika väldigt fet mat tex pizza, bacon osv.

      Störst effekt får man om man kan sluta helt och hållet men det betyder såklart inte att man måste göra så för att få en positiv effekt!
      Kan han skära ner på alkoholen, sluta röka, byta ut köttet halva veckan och dra in på snabbmaten till en gång i månaden kommer det göra stor skillnad (om han nu gör mycket av det jag nämnde). Alternativt sluta helt med allt om det nu är så att han redan skurit ner mycket och ändå inte sett en förbättring.

      Stresshantering kan också hjälpa att mildra symptomen.
      Ps. Vet han om att det finns något som kallas toalettkort eller Can’t Wait Card? Många finner det väldigt hjälpsamt när dom känner att det är jobbigt att lämna hemmet under besvärliga perioder.

        Kött är inte inflammatoriskt. Vad har du fått det ifrån?

      Keto eller Carnivore har hjälpt många.

      Vet inte hur öppna han/ni är för sånt här. Men kolla in medical medium på instagram. Kan vara värt att prova. Fungerar det inte så är det ju bara att sluta 🙂 Lycka till

    Inga vänner!?

    Hej alla glada,
    Jag vill mest få lite tips och/eller egna stories om hur ni som haft 0 (NOLL) vänner har gjort för att få nya? Eller bara stories om hur ni hamnade utan vänner så jag känner
    mig mindre ensam.

    En kort bakgrund:
    Jag har haft otur med vänner hela livet, hängde med ett gäng i högstadiet som fick för sig att jag inte var värd att hänga med en dag för att jag inte rökte eller drack så där försvann alla polare i högstadiet.
    I gymnasiet hade jag ett gäng som kändes asbra, men sen verkade en tjej reta sig på mig och jag konfronterade henne om varför och det blev en alldeles för stor grej av det och alla valde hennes sida för att jag vägrade ta hennes skit (hon anklagade mig för att se ner på henne för att hon hade en lätt hjärnskada, vilket jag absolut inte gjorde men svårt att försvara sig mot sånt när det är ord mot ord).
    Och nu senast för två år sen så skrev min bästa vän att hon tyckte jag var för tråkig/introvert och jag kände att jag inte kan ändra min personlighet alldeles för mycket för hennes skull och sa det och nu står jag här med på riktigt NOLL vänner.

    Jag vet många som säger så ofta har en egen upplevd känsla av NOLL vänner när det egentligen finns vänner, men jag har på riktigt INGEN förutom min sambo (tack gode gud för honom rent ut sagt).

    Jag saknar en tjejkompis, någon att skvallra med, någon jag kan klaga till när min sambo riga lämnar grejer överallt i lägenheten eller liknande.
    Jag försöker rannsaka mig själv (går i terapi osv) för att se om det är hos mig felet ligger men jag kan inte hitta några stora grejer som skulle stöta bort människor. Jag är inte perfekt alls men jag är en ganska rolig person med stort hjärta och min sambo är också konfunderad över min brist på vänner då det inte är något uppenbart ”fel” på mig.

    Sorry för långt inlägg, behövde väl skriva av mig till någon annan än min sambo som får höra det här tjatet med jämna mellanrum när jag bryter ihop ?

    Kram ❤

      Har inga tips eller erfarenheter men tror verkligen inte det är något fel på dig, känns som att du haft otur 🙁 kramar ❤

      Jag började sjunga i kör. I en sådan där ”allakansjungakör”. Det är så upplyftande att sjunga pop och andra lättare sånger så ofta går man ut efteråt för att liksom fortsätta ha roligt. Känns nice att vara i ett glatt sammanhang, det blir lättare att man slappnar av och pratar med de andra. Sedan kan man ju passa på och föreslå att ses på något annat också och vips så har man en eller flera vänner ?

      Som ovanstående skrev så tror jag verkligen inte heller att det är något fel på dig ❤️ Vi är många som befinner oss i eller har varit i en liknande situation. Ett tips från mig är att börja volontärarbeta någonstans. Då bidrar man ju till något bra samtidigt som man träffar nya människor. Jag jobbade som volontär i en av Röda korsets second hand-butiker och där lärde jag åtminstone känna en som jag numera även umgås med på fritiden ?

      Testat go friendly? Kanske verkar läskigt men värt ett försök ?

      Kunde ha varit jag som skrev ditt inlägg! Om du vill ha någon att skvallra med har Camilla min e-mail adress 🙂

    Finns det några gravida här som tagit vaccinet? Eller som valt att inte göra det? Berätta gärna hur ni resonerat. Informationen som finns tillgänglig just nu är så svag tycker jag. Självklart finns inga långsiktiga studier färdiga eftersom både viruset och vaccinet är nytt, men jag tycker det känns så läskigt att vaccinera mig när jag inte vet hur det påverkar mitt ofödda barn. Hade jag inte varit gravid hade jag vaccinerat mig för länge sedan. Så är ingen vaccinmotståndare. Men har mailat FHM, pratat med läkare och MVC men ingen kan ju svara på mina frågor.

      De rekommenderar ju gravida att vaccinera sig. Jag var gravid under svininfluensan och tog vaccinet då. Jag tror på vetenskapen.

        Fast just svininfluensan var väl tyvärr exempel på när vetenskapen fallerade.

          540 st totalt över hela världen där ca 70 miljoner tog vaccinet varav ca 150 st skulle som årligen får narkolepsi räknades in i gruppen samt ingen som vet hur många ännu fler som skulle fått narkolepsi av själva sjukdomen då svininfluensan i sig är en trigger.

          Fallerat?

            Och hur många liv har man uppskattat stt vaccineringen räddade i Sverige? Hur skilde statistiken i Sverige från tex Tyskland där de inte vaccinerade i samma omfattning?

              Är inte säker på att jag förstår din fråga helt och hållet.

              Dessutom är det inte bara liv som räddas. Ekonom, vårdplatser och risken för bestämde men finns också med på listan.

          Nja. I de länder där vaccination inte nådde ut till många dog också många i andra vågen.

            USA är ett lysande exempel på det du säger. Och de är inne i tredje och fjärde vågen.

      Jag vågar inte ta. Bestämt mig för att vänta.

        Ca 1 miljard människor har i dagsläget vaccinerat sig. Vad är det du väntar på? Vad mer behöver du få veta? ?

          Hennes kropp, hennes val.

            Det har jag inte sagt något om, eller hur?

            Jag ställde en fråga i all vänlighet. Tänkte förmodligen att hon kunde få en förklaring också om hon kunde förklara sig.

              20:36 måste inte förklara sig.

                Du stipulerar det uppenbara samt tar inte upp något som någon heller påstått.

          ”Vad mer behöver du veta?” Ja, en långtidsstudie som alla vacciner och mediciner i vanliga fall genomgår under 10-15 år skulle sitta fint. Antalet som tagit vaccinet säger noll och inget om biverkningar som kan uppstå längre fram.

          Förstår inte alla som säger om att de litar på vetenskapen och tar vaccinet när vaccinet har otroligt lite vetenskapligt underlag.

            Va? Det är inte alls ”otroligt litet vetenskapligt underlag”. Covid-vaccinen är baserade på långvarigt kunskap. Det är ju inte det första coronaviruset direkt.

              mRNA är en ny teknik som det inte finns långtidsstudier på då det inte har passerat djurförsöken tidigare.

              Det är väldigt lätt att själv kolla upp fakta och även kritiken mot att just använda den tekniken på människor utan långtidsstudier.

                Det har forskats på i ca 30 år, så så nytt är det inte enligt mitt sätt att mäta tid som lagts på forskningen.

              Kan du hänvisa till denna ”långvariga kunskapen”?

                  Ser ingen långvarig kunskap om mrna där.

            De har jobbat på vaccinet sen sars utbrottet. Precis som vi ändrar influensa vaccinet lite varje år för att passa säsongs influensan så har de ändrat lite den här gången på en grund de redan hade.
            I vanliga fall läggs inte så enormt mycket resurser på att ta fram ett vaccin heller, självklart går det snabbare om man sätter in hela styrkan.

            Sen tycker jag att det är upp till var och en att ta det. Jag vill kunna resa osv så jag har tagit det. Men fick rejäla reaktioner både på första och andra sprutan så jag förstår om man är osäker.

              Att du får reaktioner (feber, värk, trötthet osv) efter vaccinationen betyder ju bara att immunförsvaret kickar igång = bra.

            Om vi ska jämföra med ca alla övriga vaccin så blir där oerhört sällan biverkningar efter en längre tid än ett år (oftast sker allt inom någon vecka).

            Vi är redan där om vi tar med fas 3 studierna. Ett år av vaccinet.

          Vänta tills man inte är gravid kanske?

            Eller tills man får covid kanske?

              Ja jag har hellre naturliga antikroppar om jag får välja.

                Men förstår du inte att det är större risk att få sjukdomen än att ta vaccinet?

                  Är en risk att gå över gatan också.

                  Hade feber en dag när jag hade covid. Sen frisk.

                    Det är så fascinerande att läsa folks argumentation här?! Snacka om faktaresistenta som lutar sig på anekdotisk bevisföring. Pinsamt. Men visst skit i att vaccinera er och få corona istället. Det blir säkert jättebra.

                      Jag hävdar inte på något vis att min feberdag säger något alls om statistik kring riskgrupper eller folk i övrigt. Jag säger bara att risken ni pratar om inte är jämt fördelad över hela gruppen människor. Det bör man också ha i åtanke.

          Har väl inte du med att göra?

            Nej! Det är fullt frivilligt att svara och det ser ut som att hon valde att inte göra det.

            Men detta är ett inlägg där vi konverserar och ställer frågor till varandra. Ok?

          Vad jag väntar på? Helt ärligt, man avråder från vaccin till små barn pga brist på underlag om biverkningar. Kan nån vara snäll att berätta för mig vad skillnaden skulle vara med mitt foster…? Vill man inte vaccinera barn läser jag det som att jag som gravid kan undvika vaccin oavsett rekommendationer.

            Men det är ju du som får vaccinet, inte ditt foster?

              Hur tänker du nu?

                Som jag skrev. Menar du att alla vaccinationer modern får går över till barnet? Så när bebisen föds är den vaccinerad?

            Skillnaden är väl att det är du och inte ditt foster som blir vaccinerat. Ditt barn kommer ju inte ut färdigvaccinerad bara för att du är det.

            Aj, sorry ser nu att du svarat. Tror jag. Missuppfattade isf vad du menade med att vänta lite. Trodde du menade mer allmänt.

            Men det finns information att ta få från din barnmorska eller en virolog. Fråga dem. Och lycka till! ?

        På en ännu farligare variant? Smart….

        Det är mycket större risk att få besvär efter covid, än att få besvär av vaccinet. Ni är ju ologiska?

          Enligt?

            Allmän kunskap om statistik? Som visar just det jag skrev ovan.

              Haha okej. Synd att du inte vill visa den då.

                ”Den som är orolig för biverkningar bör veta att konsekvenserna av sjukdomen generellt är mycket värre än eventuella biverkningar av vaccinet.”

                https://www.expressen.se/nyheter/kronikorer/amina-manzoor/du-som-tvekar-kring-vaccinet-tank-om/

                Och innan du klagar på att det är en Expressen-krönika skriven av deras medicinska reporter – det finns länkar i krönikan till rapporter som styrker det hon skriver.

                  Men vad som gäller ”generellt” har ingen betydelse för dig som individ.

                    Men förstår du inte att riskerna av att få sjukdomen är högre än tiderna med vaccinet? Litar du inte på statistik?

                      Men en individ måste ta hänsyn till sina individuella förutsättningar och inte populationen som sådan. En fullt frisk kvinna i 30 års åldern med antikroppar mot covid (det råkar vara jag) har ingen direkt anledning springa till vaccinationscentralen utan kan vänta. Detta torde också kunna bevisas statistiskt. Men om jag säger det gissar jag att du vill diskutera på individnivå istället gällande undantagen. Detta är anledningen till att generella debatter om vaccin är rätt värdelösa.

                      Fast du har fått ett dylikt svar redan och det gäller även en fullt frisk kvinna som är 30 år.

                  Har du själv ens läst studierna de hänvisar till där?

                    Alltså inte en artikel som tolkar studien utan studierna i sig.

                      Den här diskussionen är absurd. Som att när man får en ordination av sin läkare så ska man plugga på till läkare själv för att bedöma om det är rätt ordination.

                      Det enda som är absurt är din jämförelse ?

      Fyra vänner gravida, alla tog vaccinet och mådde bra. De resonerade som så att de inte vill riskera bli jättesjuka, föda för tidigt osv.

      Är gravid i vecka 33, tog första sprutan i vecka 18 och är fullvaccinerad nu ☺️

      Jag gick på min magkänsla av vad som känns rätt för mig, att ta mitt ansvar för mig själv och mot min omgivning att vaccinera mig. Finns inga långa studier på vad som händer nej, men man har studerat gravida i t ex USA, Israel, Storbritannien som hunnit föda sina barn, och de tyder inte på några risker.

      Antingen får jag eller mitt barn biverkningar och det kommer vara fruktansvärt men jag kommer, för min del, känna att jag tog det ansvarsfulla beslutet. Alternativet är att jag blir sjuk och riskerar att skada mig själv och/eller mitt barn pga förhöjd risk. Eller riskerar att föra smittan vidare till någon annan som drabbas hårt.

      Det ena är ett aktivt val att skydda, det andra ett passivt val att inte göra någonting. Och vilket val skulle jag vilja att mitt egna barn tog efter?

      Dessutom verkar det som att antikroppar mot vaccinet överförs från dig till barnet, vilket ger ett skydd redan från födseln.

      https://www.hus.fi/sv/aktuellt/forskningsron-talar-coronavaccination-av-gravida

        OBS vill inte skamma någon att ta vaccinet (bara lite, men inte någon som är gravid och rädd/orolig men en generell anti-vaxxare får gärna skämmas). Det jag vill få fram är att det går inte till 100% att veta att allt kommer bli bra för ingenting i livet går att garantera, men utifrån studier och det vetenskapen vet idag så är det en större risk att bli sjuk i corona som gravid än vad det är att ta vaccinet. Och jag tror att det är en bra träning inför föräldraskap, att ta beslut där man bara kan hoppas att det är det bästa utan att känna att man är 100% säker.

        Om jag blir sjuk och något händer kommer jag leva resten av livet med en ånger över något jag hade kunnat göra något åt. Om något händer på grund av vaccinet så kommer jag ha vetskapen om att jag gjorde det med tron att det var det bästa valet utifrån omständigheterna.

          Fast att inte ta vaccinet är ju också ett val man gör för att man tror att det är det bästa. Även om man inte vet 100%.

            Det är klart att det i stunden känns som det bästa valet, jag pratar om vad som händer om det val man gör visar sig vara ”fel”. Att inte vaccinera sig idag är ett val utifrån misstro till vetenskapen, all statistik tyder på att vaccinet är säkrare än sjukdomen och rekommendationen är att ta vaccinet idag. Valet är mer baserat på rädsla och inte på faktiska omständigheter, och jag tror att om man blir sjuk kommer man ångra att man inte lyssnade på rekommendationen. Och att den ångern är värre, att om jag hade lyssnat så hade jag kunnat förhindrat det här, än att jag inte kunde förutse eventuella biverkningar i framtiden som det idag inte finns några indikationer på.

              Jo men du får det att låta som att det bara är att ta vaccinet som är ett val man gör för att man tror att det är bäst. Vilket jag säger emot.

                Då är jag otydlig och jag tror faktiskt inte att det är vad jag skrivit, men då förtydligar jag.

                Jag tror att alla gör det valet som känns bäst för dem idag. Det jag vill få fram är att lyfta perspektivet från idag till vad som händer om det valet man gör idag får konsekvenser och hur det kommer kännas då. Du behöver inte hålla med mig, ingen behöver göra det!, och om det finns någon grupp jag inte vill skamma till att ta vaccinet så är det gravida med oro för sitt barn, vilket jag redan skrivit. Man får tycka tvärtom och jag kommer respektera det.

                Men frågan är varför jag tog vaccinet och varför jag tror att det är det bästa valet, vilket jag försökt utveckla. Och eftersom jag tror på att ta vaccinet är det svårt att argumentera för varför det inte är det bästa valet, enligt mig.

                  Och om man får missfall efter vaccinet (av slump eller inte) så lär man väl ångra att man tog vaccinet. Förstår inte din poäng faktiskt.

                    Men säger jag att man inte kommer ångra sig om man får missfall? Jag skriver ju att om något händer mig eller barnet så är det fruktansvärt? Det är naturligt att man kommer ångra sig då också, förmodligen resten av livet och det kommer att kännas hemskt.

                    Jag ställer två ytterligheter mot varandra:
                    1) ta vaccinet och barnet får biverkningar
                    2) bli sjuk och barnet tar skada

                    Sedan resonerar jag att utifrån vilket som känns värst, för mig, och varför det är ett argument, för mig, att ta vaccinet.

                      Ja men påstå inte att de som inte tar vaccinet gör det helt ogrundat eller bara av orimlig rädsla. Det är ett aktivt val precis som att ta vaccinet.

                      Du skriver ju nedan att alla som inte vaccinerar sig gör så för att de misstror vetenskapen. Har du ändrat dig?

              Men herregud ? ”Att inte vaccinera sig idag är ett val utifrån misstro till vetenskapen, all statistik tyder på att vaccinet är säkrare än sjukdomen och rekommendationen är att ta vaccinet idag. ” Nu vill jag inte vara taskig men du fattar väl att vissa avvaktar med vaccin just baserat på vetenskap? Det FINNS inga långtidsstudier av förklarliga skäl. Förlåt men du verkar naiv 🙂

              Misstro till vetenskapen? Hur många som tar vaccinet har satt sig in i vetenskapen tror du? Man lyssnar på tv4s experter eller på kompisarna. Men vad säger vetenskapen EGENTLIGEN och mrna? Har det ens gjorts studier på människor under en längre period? Har det ens passerat försöken på djur?

                M, du är jättetydlig. Jag skulle tänkt som du. Det är nog ingen idé att diskutera med folk här.

          Du måste ju trolla M..!?

      Vi har valt att vänta. Det är fortfarande väldigt många länder som inte rekommenderar det. Hade såklart känts bättre om världens forskare kan dra samma slutsats. I Sverige rekommenderas det från v12. WHO’s rekommendation är att en individuell bedömning ska göras. Arbetar man i sjukvård och skola där risken är stor att utsättas för viruset ja då rekommenderas vaccin men inte överlag till alla. Detta för att det finns väldigt lite forskning över tid som visar att det är riskfritt, dock finns det lika lite forskning som visar att det skulle vara en risk att vaccinera sig. Jag tex har två hemländer. Varav ett rekommenderar vaccin för gravida och ett inte gör det. Vem har rätt?
      Jag tror man måste känna in själv just för det handlar om ett ofött barn.
      Sen väljer man att inte vaccinera sig ska man ju inte heller utsätta sig för viruset. Så i mitt fall är det distansarbete och ytterst få jag träffar. Min barnmorska var tydlig med att det är upp till var och en och ingen kan säga vad som är rätt eller fel. Det har vi bevis på längre fram. Jag tänker att forskningen går framåt varje dag och ju fler länder som ställer sig på samma sida, desto säkrare. Jag är för vaccin och kommer självklart vaccinera mig men troligtvis efter barnet är fött. Om inte ny forskning kommer innan dess.

      Gravid i v. 38 och tagit både första och andra dosen. Är inte kritisk till vaccin men var såklart lite nojig iom att jag är gravid. Men tänkte att jag inte ville riskera att föda typ vecka 29 ifall jag skulle bli sjuk.
      Men mådde bra efter båda, bortsett från träningsvärk i armen i typ 12 timmar båda gånger.
      Är superglad att jag tagit det och framför allt tacksam över att jag faktiskt bor någonstans där jag har möjlighet att få båda doser. Skulle utan att blinka ta en tredje dos om det skulle behövas!

        Du har dock ingen aning om hur det kommer att påverka ditt barn i framtiden…

          Men det har du eller…

          Nej, det har jag tyvärr inte. Men jag vill heller inte hamna på iva innan mitt barn är fött eller precis efter pga att jag råkade bli sjuk och därmed ge mitt barn eventuella skador och framtida åkommor.
          Därför vägde jag för- och nackdelar noga innan och får hoppas att mitt barn inte får cancer eller nåt annat i framtiden, men vill heller inte riskera att mitt barn föds för tidigt och dör pga att jag inte ville lita på vaccinet.

      Jag tog första dosen precis innan jag blev gravid, men väntar med andra tills jag inte längre är det. Jag har ett sent missfall i bagaget, och har en högriskgraviditet av andra skäl också. Tänker inte utsätta mig för någon risk om det inte är absolut nödvändigt. Även vanliga biverkningar som feber osv känns för läskigt.

      Ska dock säga att jag har möjlighet att fortsätta isolera mig. Jag jobbar hemifrån, handlar mat på mathem osv. Jag behöver egentligen inte gå ut alls. Om jag haft ett vanligt kontorsjobb eller barn i skolan hade jag nog tagit andra dosen ändå.

      Jag är gravid i vecka 30, har tagit första sprutan och ska ta andra om 3 veckor. Jag ville personligen inte ta vaccinet alls som gravid. Men det är det som rekommenderas tlll gravida och jag kände en stor press ”från samhället” och att alla måste dra sitt strå till stacken typ.
      Det som fick mig att faktiskt boka tiden var att jag inte vill riskera att få corona efter förlossningen (även om vaccinet inte ger 100% skydd) och sen råka smitta min nyfödda bebis med det för det skulle kunna bli riktigt illa.
      Det jag tycker är jobbigt med sprutan är att man i Sverige inte vill vaccinera små barn pga att det inte finns tillräckligt med studier för att det ska kännas säkert…. Samma gäller dock gravida och fosterpåverkan, så det kändes jobbigt.

      Tycker också det är bristfällig info och att man som gravid inte får svar. Jag är i v 31 och funderar varje dag på detta. Har hittills valt att inte vaccinera mig och lever rätt isolerat just nu (är sjukskriven pga hyperemesis). Kanske gör det i slutet av graviditeten när bebisen räknas som färdigutvecklad (v 37+0 tror jag det är). Tänker främst på barnets utveckling på lång sikt och ev påverkan av vaccin. Är psykolog så tänker mkt på hjärnans utveckling. Vi vet inte än. Vilket beslut man än tar är ju en ”chansning” och kan innebära risker och jag tror det är viktigt att göra det som känns mest rätt i magen. I början av min graviditet skulle man som gravid absolut inte ta vaccinet enligt FHM för det inte fanns tillräckligt med forskning men sen några månader senare ska man det och jag får inte svar på vilka nya studier som kommit. Tycker de misslyckas med att informera oroliga gravida.

        Då är det väl bättre att du väntar tills du inte är gravid längre, för att slippa risken med att vaccinet påverkar ditt barn på något sätt.

        Vilka vaccin har hittills påverkat hjärnan?

        Vaccinet skulle inte ”absolut inte tas av gravida” enligt FHM. Inledningsvis sa dem att de inte kunde rekommendera varken det ena eller det andra pga att tillräckligt många gravida värdeln över inte hunnit bli vaccinerade ännu, och att det bara därför saknades vetenskapligt underlag att basera en rekommendation på. Det är STOR skillnad på att det saknas evidens för eller mot något, och att det finns evidens som talar mot något. Att det saknades evidens inledningsvis är NOLL märkligt med tanke på att tillräckligt många gravida inte hunnit få vaccin och det därmed inte fanns personer att studera. De påpekade dock inledningsvis att det inte finns någon anledning att misstänka att vaccinet skulle vara farligt för gravida på något sätt då det inte innehåller något som bevisats skadligt för gravida eller deras foster, men att de helt enkelt behövde invänta mer dokumenterade vaccinationer av gravida för att basera en rekommendation på. I juni i år hade andra länder vaccinerat tillräckligt många gravida (och inget tydde på att de eller fostren hade blivit påverkade mer än icke-gravida) för att FHM skulle kunna basera en rekommendation på vetenskapligt underlag.

      Tog dos 1 i vecka 13, alltså så fort jag ”fick” och ska ta dos två nästa vecka. Vecka 20. Många många gravida som vaccinerat sig och man ser ingen påverkan på varken kvinna eller foster.

      Riskerna med att få covid-19 som gravid, när lungfunktionen redan är påverkad av själva graviditeten, låter för mig som en mardröm. Känns tryggt att kunna få vaccin och där med minska risken för allvarlig covid-infektion radikalt. Minskad risk för tidig födsel (med alla risker det innebär för barnet). Att hamna på IVA som gravid eller nyförlöst låter inte som en dröm.

      För mig var valet enkelt.

      Är gravid och har tagit båda sprutorna. Skulle aldrig avstå – man vet ju vad riskerna är för gravida när de får covid. Jag kände mig extremt otrygg innan jag kunde vaccinera mig och är så lättad nu när jag har skyddet.

      För mig var valet extremt enkelt.

      Tog vaccinet när jag var i v 38, tänkte att min bebis får antikroppar. Han föddes två veckor efter och mår jättebra.

      Valt att inte ta vaccinet. Går in i v.38 imorgon. Blev avstängd från jobbet v.20 men har levt mitt liv som vanligt privat. Dvs träffat alla nära och kära precis som innan. Inte varit orolig alls. Inte heller tänkt isolera mig dessa sista veckor. Inte för att jag är ute o ränner runt direkt. Det orkar man inte med alla dessa sammandragningar man kan få i slutet..

      Jag är gravid i vecka 23 i dagsläget och har tagit båda sprutorna. Likt de andra som skrivit här ovan så ville jag inte riskera att bli sjuk i covid med mitt barn i magen. Jag berömde riskerna som större med att få covid framför vaccinet. Tycker mig ha fått se större biverkningar av vad covid kan göra än vad vaccinet gör.

      Jag har tagit båda sprutorna nu som gravid. Resonerade på så sätt att det var farligare att få Corona än att få biverkningar från vaccinet. Fick dessutom inga biverkningar från vaccinet heller så det blev jättebra ? Känns tryggt inför förlossningen att vara vaccinerad. Många länder rekommenderar att man vaccinerar sig som gravid och jag litar då på de som är kunniga inom området, ingen annan.

    Orgasm-spärr

    Jag har alltid haft lätt för att komma själv men svårt med killar. Förstår att det till 100% sitter i huvudet. Nu har jag dock en spärr även med min vibrator etc. Delvis pga medicin som gör det svårt att få orgasm, men jag vet att det delvis är huvudet som spökar nu också.

    SÅ vad är era bästa tips för att släppa på orgasm-spärren? Hur övar man på att slappna av och bara låta sig själv ha det härligt?

      Använd din vibrator när du är som mest avslappnad, tex precis när du vaknar på morgonen. Ställ väckarklockan en stund tidigare.
      Kolla på p-film? Byt leksak?

      Fantisera! För mig sitter orgasmen i huvudet.

    Har funderat lite kring det här med ätstörningar och fitness. Det känns som många som tidigare har haft anorexi nu har börjat träna för att få kurvor och större röv. Visst de äter mer för att bygga muskler men är det så mkt bättre när de fortfarande är fixerade vid sin kropp, kalorier och följer rådande ideal?

      Absolut är vissa fortfarande ätstörda MEN kroppen är ju förhoppningsvis frisk iaf när de äter ordentligt.

      Tror faktiskt det är få människor som håller på med fitness som inte har ätstörningar. Har två personer i min närhet som tidigare haft anorexi och nu är ”hälsosamma” och tränar och äter mer. Deras hjärna är väl dock på ungefär samma sätt som förut, ångest om inte vissa saker följs och de är fortfarande livrädd för viss typ av mat osv, psykisk ohälsa är påtaglig. För mig är det ingen skillnad nästan förutom att de ser hälsosammare ut och kanske inte är riiiktigt lika sjuka och svaga liksom, sällan man kanske blir inlagd på sjukhus för att man tränar för mycket, man får snarare hyllningar på instagram.

      Kollar man exempelvis youtube där offentliga folk haft kanaler i flera år är det jättemånga som efter år ”kommer ut” med att de haft ätstörningar och ortorexi/anorexi under sin fitnessperiod men nu är ”friska” (vilket jag tvivlar på att de är bara för att de väger lite mer än under sina år med superlåg fettprocent). Jag tror inte att speciellt många kan ha sådana kroppar utan att ha någon form av ätstörning

      (och ja, såklart finns undantag obs)

      Jag hade svåra ätstörningar i unga år och tränar inte. Jag kan inte för då blir jag farligt fixerad vid min kropp igen. Har hellre lite extra fett och njuter av maten än utsätter mig för det. Gör yoga ibland och det förbränner verkligen inte på samma sätt men det är åtminstone avslappnande.

        Starkt av dig att hålla dig borta från sånt som triggar dig och får dig att må dåligt, hoppas du mår mkt bättre nu.

          Det gör jag ❤️ klart att jag också skulle vilja ha en tonad kropp och inte massa daller men vill inte gå igenom vad jag har gått igenom tidigare. Fruktansvärt.

            Precis, det är en fruktansvärd sjukdom och jag tänker att det måste vara jättejobbigt för de ätstörda som nu känner sig tvungna att vara på gymmet varenda dag, hemskt!

              Ja så det viktigaste är att man stänger ute sådant runtomkring. Sluta jämföra sig med influencers och modeller som ska se ut på ett visst sätt och bara acceptera sig själv för den man är. Spela roll om det extra fettet är där? Spela roll om armarna inte är tonade? Ät och njut av livet istället för att komma ur en ätstörning är svårare än att hamna i en.

    Säga vad man vill om Vulverine. Men hon skrev en sak häromdagen som fastnade lite hos mig. Hon skrev något i stil med (obs jag citerar ej) med att anledningen till att så många nu svårt att bli gravida, samt problem med sköldkörteln, kan ha med Tjernobylolyckan att göra. Vad har ni för tankar om det?

      ?

      Hon kan sluta göra antaganden som redan avfärdats av alla som kan sin sak. Hon är inte medicinskt utbildad, inte läst biokemi eller något relevant öht. Hon propagerar för metoder och göder folks rädslor och desperation. Stackars kvinnor som inte kan bli gravida får tips, och om det inte fungerar så skulle det på kvinnorna och inte på Koos hokus pokus. Önskar att folk kunde sluta följa kvacksalvare. Hon gjorde ju abort på sig själv enligt egen utsago med kaffe och sova med lampan tänd. Hon borde tipsa kvinnorna i Texas om sin makalösa metod.

      Hon är dum i huvudet men jag vet inte vad det är som gör att så många kvinnor inte kan få barn. Kanske för att vi jobbar? Vi kanske inte ska jobba rent biologiskt.. eller p piller? Så många som tar p piller, kanske är något i dem som hämmar under längre tid. Alla mina vänner som inte kunnat få barn har gått på p piller länge. Vi som inte tagit skiten är typ trippelfertila, jag kan typ titta på min man och bli gravid.

    Tog första sprutan vaccin idag! Inte varit så rädd på länge. Nu sitter jag här och ångrar mig lite. Ja jag vet att jag riskerar att bli sjuk i corona men helt ärligt, nästan alla jag känner har haft corona och ingen har varit svårt sjuk. Är rädd för att somna, tänk om jag får blodpropp inatt eller nått annat hemskt

      Tänk om du blir överkörd imorn. Tänk om du trillar i duschen. Gå och lägg dig och ta den 2a spruta om några veckor tack.

        Fan va jag önskar att jag var sån orädd för allt. Hur kan man inte vara rädd för att injicera främmande saker i sin kropp? Nu tog jag det bara för att jag inte pallar trycket mer (främst från jobbet) men hade jag jobbat hemifrån hade jag ALdrig tagit det!

      Bra jobbat! Inget kommer att hända. Sov gott

      Dags att vara efterklok.

      Större risk att få blodpropp av Corona än av vaccinet. Du gjorde rätt val!

    Jag har en kollega som ständigt ber om ursäkt. Hon säger förlåt för att hon frågar något, ursäkta att jag stör, förlåt att du behövde lyssna, ursäkta om jag satte mig vid ditt bord på lunchen du kanske ville sitta ifred, ”förlåt om jag är jobbig nu men jag behöver hjälp”, ursäkta att min historia om helgen blev så lång. Alla varianter på ursäkter!! Jag förstår att det förmodligen är hennes problem med dålig självkänsla och försökte vara extra vänlig i början (vi båda har jobbat på företaget ett tag men först senaste året tillsammans) men nu orkar jag helt enkelt inte mer. Hon gör mig irriterad, det räcker att jag själv har en stressig dag så blir jag vansinnig på hennes ursäktande! Försöker hålla tillbaka för det är ju på sätt synd om henne men jag blir snart galen på detta förlåt hit och dit. Någon som haft liknande kollega eller kompis typ? Vad gjorde du åt saken? Kommer ju inte undan henne eftersom vi jobbar ihop och förmodligen kommer göra i 2 år till.

      Hmm, alltså- nu generaliserar jag jättemycket men rent allmänt brukar man inom psykologin säga att det man stör sig absolut mest på hos andra är sådant ens undermedvetna registrerar som existerande hos en själv. Så kanske fundera mindre över kollegan och mer vad i dig själv som gör att du retar dig så mycket.

      Kan du vänligt påpeka att hon ursäktar sig hela tiden? Säga att det där behöver du inte be om ursäkt för eller jag tyckte det va kul/intressant/bra att höra om din helg eller vad det nu än är. Förstår att du blir irriterad det skulle jag nog också bli men hon kanske inte är medveten om det.

      Orkar heller inte med sånt haha, man kan faktiskt öva upp sin självkänsla. Säg rätt ut ”varför vet du om ursäkt, det behöver du inte göra” men formulera det inte som en fråga utan väldigt neutralt. Låyet som din kollega har lagt sig till med detta som en ovana och kan vara bra att få det påpekat (snällt).

      Testa att vara ärlig och bara säga ”Du behöver inte ursäkta dig. Okej? Sluta ursäkta dig!” med en vänlig men bestämd ton! Fortsätter kollegan ändå att ursäkta sig på samma sätt så skadar det kanske inte att fråga ”varför ursäktar du dig?” på ett nyfiket och omtänksamt sätt. Kanske kommer det fram en intressant konversation då om hur man pratar, kommunicerar etc och du kan smidigt förklara hur du upplever folk som ständigt ursäktar sig. Kill it with kindness! 🙂

      Men hur fan orkar man ens irritera sig över något sånt? Herregud.

    ENDOMETRIOS – Du som bad om kontakt med mig ang Peter Barton-Smith – vart äääär du? 🙂 Försökt kontakta dig via Camilla, men det gick inte att maila till dig.

      Mailar!

    Bor inte i The Cotswolds men cirka 40 minuter bort.
    Åker ofta till olika byar/städer i området för att det är så mysigt och typiskt engelskt.
    Hur det är beror ju helt på vilken del av The Cotswold man bor i (Broadway är helt olikt till exempel Stroud).

    Huuur kan Alexandra Bring äta så mycket gött hela tiden och fortfarande ha en sån jäkla kropp?? ? Dundergener?

      Ja hon och hennes syrra verkar ha sjuka gener

      Har inte hon sagt i typ sin podd att hon har problem med att hon är ”för smal”? Haft komplex för det osv. Så antar att hon ständigt kämpar med att inte se undernärd ut.

    Jag och min sambo har varit tillsammans i ca åtta år nu och har två små barn tillsammans. Jag vet att han kollade en del porr innan vi träffades och att han också har gjort det under vårt förhållande. Vi ligger normalmycket så det är liksom inget som påverkar mig egentligen, men jag blir så jävla äcklad av att han kollar porr. Det känns så jävla sunkigt, främst då jag tänker att porrindustrin är jävligt äcklig mot kvinnor. Jag har själv kollat porr typ två gånger så kan inte påstå att jag är insatt men kan inte heller direkt tänka mig att min sambo kollar ”rättvisemärkt” porr. Nu kommer ju våra barn aldrig veta att min sambo kollar porr men det känns också fel att han tar del av en så kvinnoförnedrande bransch när vi själv har en dotter plus att jag vill verkligen att vår son ska uppfostras till en sund kille med bra värderingar. Min sambo är supergo och världens bästa sambo och pappa så porren har ju liksom ingen negativ inverkan på honom. Men sen kan jag fan inte förneka att jag också undrar varför han hellre kollar porr än ligger med mig. Hur tänker ni? Kollar ni porr? Bryr ni er om er partner gör det? Hur fan ska jag tänka?

      Jag bryr mig inte, tror de flesta kollar på det nångång och det har för mig ingenting med kärlek att göra.

        Jag kanske var otydlig men mitt största bekymmer är inte att han kollar porr trots att han har mig utan att han tar del av en sådan kvinnoförnedrande och utnyttjande industri.

          Det är många fler kvinnor som far illa av att tillverka kläderna du har på dig och mobilen du skriver ifrån. Känns konstigt att cherrypicka en sunkig industri bara för att den kanske är synligare och mer påtaglig för dig.

            Ja, jag tänker kanske fel, det är därför jag efterfrågar era tankar här! Men är det ok att använda en sunkig industri bara för att man använder en annan?

      Alltså tänker om jag inte orkar ligga, men han är sugen så får han lösa det själv hur han vill(ensam alltså, men inte otrohet haha). Men att han kollar porr stör mig inte, det kan ju vara ett tillägg. Jag har en satisfyer, absolut inte jämförbart eg. Men ett verktyg. Ah tycker inte det ör ett problem.

      Stör mig också av samma anledning, tycker porrindustrin är sunkig och hemsk. Däremot såklart inga problem med att han onanerar (och då fantiserar om vad han vill, förmodligen inte mig liksom). Men just porr är så vidrigt, stackars stackars tjejer. På mainstream porrsidor är sjukt våldsamma och incestuösa (daddy daughter tex) bland de populäraste kategorierna, tror det förstör tändningsmönster i hjärnan. Finns många killar som vittnar om porrskador och att de inte kan bli upphetsade av riktiga tjejer i verkligheten, utan behöver smita in på toan innan och kolla porr för att få upp den.

        Men alltså snälla, snacka om att ha en skev syn på tjejer. Tror du vi alla är offer eller? Orka med folk som dig som ska göra oss som arbetar med sådant som kanske inte är så konventionellt till offer. Visst, det finns mycket skit i branschen men vi är många som gör det för att vi helt enkelt tycker om det. Och snälla, dra inte upp skitsnack om att vi är offer utan att vi vet om det etc etc, försök fatta att alla inte är likadana och att alla kvinnor inte är några offer

          Du är värdefull och du är värd att må bra ❤️

          Jävla skitsnack. Inte en chans att en normal funtad människa vill bli påsatt som i en porrfilm. Jag tror att ni som gör sånt, och TROR att ni vill det är trasiga människor. Drogproblem. Eller haft en tuff uppväxt. Nåt självskadebeteende rör det sig om.

          Bästa vore om porr inte ens var tillåtet. Det förstör ju folks hjärnor. Äckliga killar som utnyttjar tjejer för de tror det ska gå till så. Nej fy fan. Killar i högstadiet tror att det är normalt med stryp och analsex. Bara trycka in den som på porrfilm. Säger det igen, fy helvete vilken smutsig industri.

      Jag håller med dig i allt! Jag anser att oavsett om man tycker att porr är upphetsande eller inte, så bör man inte kolla just med tanke på vilken kvinnoförnedrande bransch det är. Det går att ta ett aktivt beslut att inte medverka till den hemska porrindustrin, och det skulle jag kräva av min kille. Det är ju riktiga människor, inga dockor, som utsätts för förnedrande behandling. Jag tycker du ska prata med honom.

      Jag kollar, min partner kollar. Ibland kollar vi tillsammans. Är ingen grej för mig ?

    Ni som gymmar, vad stör ni er på bland andra på gymmet?

      Stör mig enbart på kategorin: män-som-har-linne- med-kyckling-och-ris-matlåda-sju-dagar-i-veckan

      Personer som ställer sin vattenflaska/mobil på en bänk eller maskin dom inte använder eller ens ska använda.

        Eller hur, en gubbe hade satt sin bärbara dator på en maskin han inte använde?. Även personer som bara sitter och snackar på en maskin som man vill ha, jag gillar att vara effektiv.

      Folk som inte tränar i nytvättade träningskläder ?

        Tvättar verkligen folk kläderna efter en träning? Jag blir iof inte svettig när jag gymmar. Låter rätt miljöovänligt!

          Ja en del gör visst det. För mig räcker det att hänga ut kläderna för att vädras efter en träning. Låter dem hänga ute i kanske två dagar om vädret tillåter och sen känns de fräscha igen. Men sen tvättar jag dem efter en andra användning.

      *Killar som bara sitter på någon bänk eller i en maskin och håller på med sin mobil.

      * Folk som uppenbart väntar på en maskin medan någon annan (jag) använder den

      * Killar som går runt där men knappt tränar. Bara cirkulerar runt. Och när som väl lyfter något så ska det skrikas och stönas.

        Och folk som säker kontakt. Vill vara ifred om det inte är någon jag känner väl sedan tidigare. Inte bekanta eller helt nya personer lixom

      Killar som kastar ner vikterna i golvet. Fattar verkligen inte grejen, som om det viktigaste är att det låter högt

      Killar som har så urringade linnen att de vist bröstvårtorna och snubbar som bara ”ska ge lite tips”, typ ”du får bättre kontakt med deltan om du håller stången såhär”.

      Tjattrande tjejer i grupp. Fattar inte ens vad de gör på gymmet.

    Någon som ser 90 days på TLC?
    Vad hände med de sista avsnitten? Plötsligt bara försvinner de, först var det sista Pillow talk och nu på söndagar helt tont.

      Vilken variant av 90 days menar du? Det senaste var väl Happily ever after? Och det slutade ju med Tell All 1 och 2.

        Eller vänta lite, kollar du på vanlig TV? Jag ser på Discovery+, där finns alla säsonger av alla varianter. Kollar just nu på nya Love in Paradise: The Carribbean ?

          När fan kommer Darcey och Stacey säsong 2 tillgänglig i Sverige? Och borde vi inte köra igång med senaste säsongen av The other way snart? Kollar man på Instagram så har är de några veckor in i säsongen i USA nu, vi brukar ligga typ 2 avsnitt efter bara! Vad händer? Blir galen! Min veckodos fylls inte med enbart 40 min love in paradise i veckan…

            Tillägg, kollar också via discovery +
            Har ingen aning om vilken säsong eller format som gå på ”vanlig tv” just nu

            Åh, vill också se Darcy?

            Åh finns det en ny säsong av TOW!? Då borde väl den komma hit snart, det brukar väl inte ligga så himla många veckor efter…

              Finns på Youtube. Både the other way nya säsongen och stacey och darcey säsong 2

      Jag tycker det är rörigt upplagt med säsonger och avsnitt. Gud vad Jenny och Sumit i Indien får kämpa. Sumits föräldrar borde äta flugsvamp.

        Verkligen… Jag trodde inte alls på det förhållandet först, men Sumit verkar ju faktiskt mena allvar .

          Det var rörande när Jenny blev så glad över löftesringen.

    THREESOME PÅ VIAPLAY!!! Halllååååå??? Helvete vad bra

      Berätta mera!

    Jag har varit där på jobbresa, pittoreskt men där jag var lite väl öde.

    Är det fler än jag som fått ovanliga biverkningar på vaccinet? Obs, lägg märke till ordet ”ovanliga”, vill inte avskräcka, men är nyfiken på detta då jag känner mig så ensam.

      Ja, äckliga utslag

        Fick du moderna ? Verkar vanligare med den, hoppas det gick över fort!

      Vad har du fått för biverkningar?

      Hur vet du att det är biverkningar?

        Kom efter vaccinet, stickningar/vibrationer I olika delar av kroppen. Brännande sensationer I huvudet. Tajmingen på det och har aldrig upplevt det förut. Ingen kan veta säkert, förstås.

      Ja! Jag fick stickningar i kroppen, händer och fötter värst. Det värsta försvann nångång efter andra sprutan ?? Det är kvar men inte lika jobbigt

        Har detta jag med, men stickningar och vibrationer. Kom också efter första sprutan. Ingen kan säga vad det är. Visst är det jobbigt. Skönt att det blivit bättre för dig! 🙂 Glöm inte att rapportera in biverkningen till Läkemedelsverket.

      Jag fick ”extrem sexighet” ?

        Skoja jag fick ögonmigrän 🙁

        Hahaaa I wish att jag fick detta!! Jobbigt med ögonmigrän ?

      Fick bara covid-arm och uppfuckad mens (aldrig haft så under mina år som mensande. Mensen har varit en klocka sedan den startade)

        Fick också härliga covid-armen! Usch för uppfuckad mens, hoppas cykeln rättar till sig snart. Glöm inte att reportera in till Läkemedelsverket! Denna statistik behövs, speciellt när det har med kvinnohälsa att göra.

        Ja, snälla anmäl detta! Jag har jättemycket problem med min menstruation (+ en del annat) som gör att jag inte vill vaccinera mig än. Umgås med få, håller avstånd osv osv, så klart. Testat mig för covid många gånger pga yrket och har inte haft det än, så något gör jag ju rätt. Önskar verkligen att det fanns mer förståelse över att man inte behöver vara anti vaccination bara för att man inte har råd att riskera något med detta vaccin just nu.

          Har all respekt för de som inte vill! Man måste göra det som känns rätt för en själv.

      Japp, hjärtsäcksinflammation och hjärtmuskelinflammation.

        Tråkigt att höra, önskar dig god bättring om du inte redan fått återhämta dig!

          Tack så mycket! Är på bättringsvägen som tur är, men det tar tid att återhämta sig ?‍?

    Fyfan vad jag är deppig. Har ptsd som inte blir bättre och känner mig så less på livet just nu. Orkar inte med mer ångest och folk som inte förstår. Känner mig så ensam i min psykiska ohälsa och känner bara att det aldrig aldrig kommer bli bättre. Är typ dömd till att må skit. Hur fan kommer man ur det här.

      Psykolog! Prova att gå dit, även om det har känts jobbigt innan.

      Sök hjälp ❤️ det kommer vara värt det. Jag gick med obehandlad ptsd i många år innan jag genomgick traumabehandling hos en kurator på vc. Trodde fan aldrig det skulle hjälpa i början, var rejält skeptisk till kbt och exponering men faktum är att efter ett halvår så befann jag mig inte längre inom kriterierna för ptsd. Är inte helt bra men absolut mycket bättre. Ta hjälp. Du förtjänar att leva ett friare liv utan ptsd som följeslagare.

    Idag känner jag mig så trött på folk. Känns som alla är dumma i huvudet. Tjafsar om att inte ta vaccin och vägrar lyssna på fakta. Är ytliga och bryr sig bara om hur man ser ut.
    Skulle vilja rymma till en evig sommar med strand och natur i lugn och ro.

      Du kanske borde lyssna på fakta? Det är 99,097 % chans att överleva viruset. Det är praktiskt taget som att säga : ta vaccin trots att du är frisk. Så himla lättlurade alla är som inte läser på riktig fakta utan baserar allt utifrån vad nyhetsreportrar säger.

        Kul att du förstärkte min känsla.

        Du kanske borde lyssna på nyhetsreportrar, för hur bra tror du samhället fungerar om en pandemi härjar? Tror du verkligen att döden är det enda SVT och gänget varnar för?

        Men Lina hur hjärntvättad är du?

      Ibland får jag känslan av att människan har spelat ut alla sina kort och att man varken lärt av historien eller klarat av att ta hand om vår jord på ett sätt som gör att den mår bra. Rika som utnyttjar fattiga och egoism som får vissa att tro att de är mer viktiga än andra. De gångerna känns det som om det bästa bara var att radera ut allt och alla så kan människan starta om och göra rätt.

        Ja verkligen. Så många dumma människor som förstör.

        Vilken människa ska starta om ifall allt och alla är raderade?

        Nej radera människan helt. Fiskmåsarna har framtiden framför sig.

        Den tekniska utvecklingen går ju bara fortare dock, det är enda chansen 😀 Människan kan inte anpassa sig från istid till människans tidsålder, de är för motsatta.

        Men med lite genetisk design kanske vi kan bli som vulcans i star trek.

    Jobbade som aupair i Cheltenham, jättefin stad med fina omgivningar.

    Tveklöst ja

    Hur skaffar man sig vänner som vuxen?
    Jag har i flera år levt ett relativt ensamt förutom sambo och familj, dvs jag har inga vänner direkt som jag har bra kontakt med. Mår dåligt av det ofta. Pandemin har inte direkt hjälpt det heller. Är introvert kan tilläggas, så jag gillar att vara ensam ofta osv, men känns deppigt att ha ett liv där om jag tex. Skulle gifta mig eller skaffa barn, förmodligen inte skulle ha varken en möhippa eller babyshower.

    Någon annan?

      Jobbet skulle jag säga. Det är källan till 100% av mina kompisar (förutom några som är partners till de jag träffat på jobbet, så räknar fortfarande dem som via jobbet) sedan jag pluggade, och då var 100% av nya kompisar från klassen haha. Har få kompisar, ev framtida möhippa eller babyshower lär bli typ 3-5 pers eller ngt, men det är från dessa platserna jag får dem iaf

      Man sitter tålmodigt och väntar på att en extrovert adopterar en. /en annan introvert

      Här är en till!! ?‍♀️ Var bor du och hur gammal är du? Vi kanske ska gå ihop och ragga vänner tillsammans? ??

        29 år och bor i Stockholm!

        Haha ja men faktiskt, I’m down.

    Tips för att lära känna nya vänner!
    Jag har precis flyttat till ett nytt land och börjat ett nytt jobb. Jag har börjat lära känna några få på jobbet men vill gärna hitta några vänner att umgås med på fritiden då jag redan märker att jag inte tycker att det är så trevligt att spendera alla kvällar i min ensamhet. Vad är era bästa tips på var och hur man kan lära känna nya människor?

      Dejtingappen bumble kan man ställa in på ”friends” också för att träffa vänner ? träffade en tjej via den när jag var själv i Barcelona en helg, var jättebra.

      Och annars träffade jag nya vänner via att skriva i facebookgruppen typ ”svenskar i xxx” med staden jag bott i, och frågade om nån vill ses på en fika eller drink. (Du kanske tycker det är tråkigt att träffa andra svenskar dock, för mig var det annorlunda då jag växt upp utomlands och ville utöka mitt svenska umgänge också .. ☺️ )

        Stort tack för båda tipsen!!

    Vilka storys menar du? Ser inget som verkar suspekt

      Hon sa för några dagar sen att hon har något väldigt stort som hänt på det personliga planet i livet som hon ska berätta mer om senare. Efter uppbrottet med Gabriel så skrev hon att det skulle dröja tills hon vill ha fler barn men sen hon träffat den nya har hon istället sagt att hon gärna vill ha flera barn och inte nämnt något om att vänta några år som hon sagt tidigare

    Hej. Hoppas någon fortfarande är igång.
    Om det står att ett medicinrecept är giltigt till och med imorgon, betyder det att jag kan använda det på apoteket imorgon eller inte?

      Det ska funka

      ”Till och med xx”: xx är inkluderat.

        Tack!!!

    Nån som haft/har vestibulit och blivit bättre ? Inte kunnat ligga med min kille på ett år nu cirka 🙁 så rädd att jag aldrig kommer att kunna njuta av sex igen ! Gynekologin säger bara : finns ingen cure, googla på ”vaginal therapy” och börja med det ….

      Jag fick vad som verkade vara vestibulit och gick till en privat gynekolog då MVC/VC inte ville hjälpa. De sa till mig att sluta med hormoner och vips så var all smärta borta. Helt sjukt. När jag sedan kom tillbaka till den offentliga vården i ett annat ärende tyckte de att det var helt sjukt att jag hade SLUTAT med preventivmedel, jag hade ju bara kunnat öka på hormonerna så kanske problemet hade löst sig ? de tyckte att problemet som uppstått av hormoner (p-stav) skulle lösas med hormoner (östrogenkräm).

      Vet inte om detta är relevant för dig, men jag trodde också mitt sexliv var över tills jag sökte mig vidare.

        Tack för svar!! Läste också i nått litet forum att det har blivit bättre för vissa när de slutat med p-pillerna, dock sa min gynekolog att hon inte visste nått om det när jag frågade. Men ska nog absolut prova o hoppas på de bästa … 🙂

          Under ett tag var teorin för mig att det var just p-piller (eller i mitt fall minipiller) som bidragit till vestibulit, då de kan torka ut slemhinnorna hos vissa tex och därmed orsaka sex som gör ont etc etc. Man kan alltid prova och se vad som händer! Hoppas du får kontakt någon vettig sexolog eller barnmorska som har lite idéer och tankar om just din situation.

      Gå till sexolog ?

      Hej! Yes, jag gick i terapi och fick öva med provrör i olika storlekar. Det hjälpte inte. Jag mådde inte bra i övrigt och jag hade inte heller stöd hos min dåvarande partner. Det är avgörande att man får stöd, att man jobbar tillsammans. Parterapi tror jag är vägen om man är i ett förhållande och det var också vad min terapeut föreslog. Se till att du får komma till en barnmorskemottagning eller liknande, där de är vana att försöka tänka kreativt kring kvinnohälsa. Man kan absolut bli fri från/lära sig leva med vestibulit, men lösningen är olika för alla och det finns inte nog med studier, det är därför det är så krångligt för vården att ge en ”korrekt” hjälp. För min del tog det gamla förhållandet slut, jag gjorde en massa livsförändringar, mådde bättre och fleeera år senare träffade jag en ny, var supernervös för sex, men… Det gick bra. Tilliten var där. Min kropp verkade känna av det. Var snäll mot dig själv, det är naturligt att bli arg på sin kropp, men den försöker säga dig någonting.

    Är Julia Kapell ok? Får känslan av att hennes äktenskap knakar? (Jag vet, jag är en hemsk människa som spekulerar…)

    Jag har haft sån uppblåst mage dom senaste dagarna. Har inte kunnat göra nr 2 öht utan det kommer bara (ursäkta i förhand för äcklig info) massa slem?? Brukar bli såhär risig i magen när jag druckit mycket alkohol men det har jag inte gjort nu på ett tag utan ätit ganska hälsosamt å så.. vad är fel? ? får väl gå till läkaren.. men har ni nåt tips på hur jag kan få igång min mage? Den e ledsen å ser gravid ut verkligen 🙁

      Om slemmet är gult är det förmodligen pga förhöjda levervärden.

    Känslan när man varit hård i magen ett tag och går på toa ovetandes om att trycket ska släppa….oh sweet life ?‍♀️?

    Bäst på insta just nu:
    Anna B visar bröllopsbilder och avstavar festligt:
    HÄR SATTE VI PÅ VARANDRA

    RINGARNA ??❤️

    Någon som skulle vilja berätta lite om jobb som programmerare – front end / back end ? Har ett analytiskt jobb just nu, men skulle vilja byta karriär till programmerare. Finns många gratis kurser, ska försöka göra utöver mitt vanliga jobb. Såklart segt att börja från början i en bransch (är 30) men har har hört att man kan klättra upp mkt snabbt om man är duktig?

    Inom ett år ca vill jag flytta till Stockholm. Undrar om jag skulle kunna landa en junior roll med kurser i bagaget endast. Vet nån hur marknaden ser ut just nu, eller som kan dela deras erfarenhet ?
    Och sista frågan.. är det stor chans till “remote working” dlvs jobba nånstans utanför kontoret typ hemma ?

      Jag gjorde en frontend bootcamp för ett år sedan och har fortsatt med självstudier och byggt portfolio efter det. Har sökt cirka 30 jobb hittills och de enda som gett mig intervju är obetalda internships. Det är så jäkla många erfarna som man konkurrerar mot så det är ofta krav att man kan visa att man har skapat värde för ett annat företag innan dom vågar ge en en lön. Upplever att det är 50/50 om man får jobba heltid hemifrån men dom allra flesta erbjuder en blandning åtminstone.

      Läser till civil & där är det är många företag som ringer upp eller kontaktar en via linkedin.

      Min uppfattning är att det är många företag som vill ha en utexaminerad civilingenjör men inte mycket där under. Om man säger att man har två år av kurser kvar så är de inte intresserade.

      Men min syster gick en 2-årsutbildning i programmering på en yrkeshögskola och det gick bra för henne.

    Hade sex med en kille som jag träffar lite och har lite känslor för. Han låg på rygg och plötsligt märker jag att han sover och börjar snarka.
    Alltså jag tog så illa vid mig och blev superledsen. Skrev det till honom morgonen efter och att det kändes som jag var lite värd. Han svarade att det inte var meningen att somna. Sen dess har vi inte hörts. Gått en vecka, ännu mer ledsen nu.
    Vad hade ni tänkt?

      Somnade han medan ni hade sex? Eller efter?

      Haha jag hade nog blivit lite stött först men sen skrattat åt det. Vem som helst kan vara trött liksom ??‍♀️

    Vad menas med att ha en f*tta med rätt bra hugg?
    Kontext: två män diskuterade den ena mannens ligg, varpå han säger att han tyckte att tjejens f*tta var bra, med rätt mycket hugg.

    Ursäkta för märkligt fråga

      Knipmusklerna

      De kanske mena mothugg?

      Eller att den högg som en fisk på betet?

    Bara varit där på weekends från London. Väldigt stort så skiljer mycket från by till by och väldigt mycket ute på landet. Ringer man en taxi så tar det 30 min för den att komma. Men väldigt fin natur där.

    Tips på bra doppresent mottages tacksamt! Jag är gudmor till flickan men har ingen aning vad jag ska ge henne? Priset spelar ingen större roll

    Någon som fått melatonin för sömnbesvär och vet hur det funkar när man äter p-piller samtidigt?
    Hur är det med biverkningar dagen efter?
    Har googlat men hamnade på f las h back och det var mest oroande läsning med experimentella blandningar och knepig fokus på effekt ?

    Någon som fått melatonin för sömnbesvär och vet hur det funkar när man äter p-piller samtidigt?
    Hur är det med biverkningar dagen efter?
    Har googlat men hamnade på f las h back och det var mest oroande läsning med experimentella blandningar och knepig fokus

    Vad tycker ni om Nellie Berntssons senaste samarbete? Hänger hon redan ut sin bebis i sociala medier?

    Jag har en byrålåda med bläckpennor & stiftpennor och av någon anledning blir de klibbiga. Fattar inte.

    Anklagade felaktigt en person för stöld

    Jag gjorde bort mig totalt idag. Jag har nyligen börjar rasta en hund i en annan del av staden jag bor i. Jag har alltid magväska med boll, godis, påsar etc samt min telefon med GPS eftersom jag inte hittar så bra i området. Idag gick jag med magväskan med dragkedjan uppe eftersom jag behövde hålla koll på telefon. Plötsligt stannar två ungdomar på cykel (18-20 års åldern) en tjej och en kille. Tjejen frågar om hon får klappa hunden. Okej säger jag, svårt att säga nej. Det blir ganska intensivt och utan någon direkt integritet för hunden, samtidigt som hunden försöker äta något på marken, vilket hon absolut inte får och hon råkar samtidigt bita mig i fingret när jag ska få henne att lossa. Hela situationen blir väldigt stressig för mig och jag säger ok, nu måste vi gå. De cyklar iväg och i samma stund känner jag i magväskan att telefonen är borta. Jag fick total panik, kollar mig snabbt omkring utan att se telefonen och tror direkt att jag blivit bestulen. Ser tjejen och killen på cykel som har stannat och gått in i en affär några hundra meter längre fram. Jag går efter in i butiken och frågar om hon sett min telefon, väldigt anklagande. Nej svarar hon, vad tror du, jag jobbar här, kolla om du tappat den! Jag går tillbaka mot platsen där jag vi stått och hon cyklar efter mig för att hjälpa till att leta. Och där i gräset, ligger telefonen! Jag skäms ögonen ur mig och ber så hemskt mycket om ursäkt. Tjejen frågar om jag trodde hon snott den för att hon var invandrare. Jag bedyrade att så inte var fallet och bad om ursäkt igen innan vi skildes åt.

    Jag har varit i chockartat tillstånd hela dagen och mår så dåligt för att jag anklagade henne. Det var verkligen rent instinktivt utan en sekund av eftertanke.

    Jag blev själv oskyldigt anklagad för att jag skulle ha slagit en tjej på en nattklubb när jag var yngre. Jag mådde jättedåligt i veckor efter det och minns det väl än idag.

    Tjejen som jag anklagade – om du läser det här, FÖRLÅT! Jag var en idiot och har verkligen reflekterat över mitt beteende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.