Carina Bergfeldt bemöter kritiken mot henne i Medierna i P1

Det har småstormat runt Carina Bergfeldt de senaste veckorna, av flera olika anledningar.
Först startade hon en insamling till förmån för Svenska Afghanistankommittén där det kom in snudd på en miljon kronor.
Sedan blev hon bjuden på middag hemma hos sin vän och kollega Katharina Wennstam, på vilken även Centerns partiledare Annie Lööf befann sig.
Kritiken har handlat om att Carina Bergfeldt inte längre skulle kunna sköta sitt jobb som journalist efter det här, någonting hon finner extremt förminskande.

Jag har aldrig frågat en vän som bjuder mig på middag ”vilka andra kommer?”.
Jag kommer aldrig börja göra det heller.
[..]

Journalistisk integritet kan aldrig bygga på att man inte träffar personer, utan det bygger på att man håller sig professionell när man gör det.// Carina Bergfeldt

Sista punkten på den kritiska dagordningen är att Carina gör rösten till karaktären ”Carina Mullvad” i en ny Bamsefilm. 
Hon fick frågan för två år sedan, och fick ok av min chef.
Carina tackade nej till all form av ersättning.
Däremot är SVT är delägare i och samproducent till filmen, och de som kommer ta del av framtida intäkter.

Utan att veta mer än det som går att finna i media och på Carinas Instagramkonto så är det egentligen bara en av punkterna som jag tycker se ut att kunna strida mot journalistens krav på opartiskhet, och det är hennes insamling.
Det är klart att det kan bli problematiskt om Carina Bergfeldt skulle bevaka, granska eller kritisera Svenska Afghanistankommittén när hon är så pass känslomässigt involverad i situationen.
Samtidigt var ju på uppdrag av sina känslor och medmänsklighet som hon drog igång den här insamlingen från första början, och därför tar det emot en smula att kritisera detta, samtidigt som jag till fullo förstår kritiken.
Det verkar även Carina göra som öppet säger att hon ”tabbade sig”.

Att kritisera Carina för att ha gått på middag till en vän, där även en annan vän till värdinnan befann sig, som råkar vara partiledare för Centern är snudd på tramsigt in min bok.
Hade Carina och Annie Lööf gått och lunchat tillsammans eller åkt till Mykonos på tjejhelg, så absolut. Det bör kritiseras, men det här?
Ska Carina behöva få en gästlista skickad till sig varje gång någon av hennes vänner bjuder in henne till någonting, för att försöka sig om att det inte finns någon där som eventuellt skulle kunna ha en yttepytteliten anknytning till hennes arbete som journalist?
Kul tjej att ha på fest, typ…

Och sen slutligen Bamse?
Hur är detta ett problem?
SVT har haft nyhetsuppläsare och riktiga journalister i Milleniumfilmer, Beck-filmer och gud vet allt, skriver Carina i sitt inlägg, vilket stämmer.
I ”Män som hatar kvinnor” gestaltar exempelvis  Lisbeth Åkerman sig själv i rollen som nyhetsuppläsare i tv.

Vill du höra hela intervjun så finns den här på Sveriges Radio.

65 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Kritiken gällande afghanistankommitten (även om jag har förståelse för henne) var ju befogad med tanke på SVTs riktlinjer men de båda andra låter bara fåniga.

  Suck på Carina

   Varför?

  Nej, vill hon vara journalist för Public Service kan hon inte umgås privat med politiker. Jag förstår inte hur hon inte kan se det orimliga i det.
  Ja, hon borde fråga vilka som är bjudna på fester hon går på där det finns risk att möta makthavare, och mer än så, hennes vänner borde förstå att det inte funkar för Carina att mingla privat med politiker.

   Sant. Precis som jag som statsanställd inte får ta emot sk mutor. Om jag blir bjuden på en extern lunch med en byrå, ska jag då innan ringa och kolla hur dyr lunchen är så den inte överstiger XXX kronor? Ja det ska jag.

   Jag undrar om resonemanget skulle vara detsamma från Carinas sida om det gällde en middag med Jimmie Åkesson? Troligen inte misstänker jag

    Om hon blev inbjuden till en fest där Jimmie Åkesson dök upp så tror du att hon därefter skulle se sig själv som oförmögen att granska hans politik, eller hur menar du att hon skulle resonera?

     Fest och middag är väl ändå inte helt jämförbart? Jag vidhåller: det är svårt att granska de du umgås med i en privat kontext.

      Håller med och en gång är ingen gång. Men det är ju inte bra för henne själv om det blir 50 ggr.

     Hon menade nog att då hade hon förmodligen bett om ursäkt och sagt att det var oaktsamt snarare än vad hon gör gällande Annie Lööf.

      Anonym menade nog att Carina* .. ursäkta jag är trött haha

   Men tror du aldrig en journalist blivit inbjuden till fester, evenemang och dylikt där det funnits politiker? Det verkar orimligt. Däremot, som Camilla skrev kring om de nu börjar umgås och vara vänner och planera resor så är det ju något annat.

    Men det handlar inte om event, tillställningar – det gäller privat, en helt annan sak. De som sett Almedalen vet hur nära det är.

    Absolut, men inte som journalist för public service. De är skattefinansierade och har ett helt annat uppdrag än till exempel Aftonbladet. Vill Carina umgås med makthavare kan hon naturligtvis göra det, men då får hon byta arbetsgivare till någon som inte är finansierad av offentliga pengar.

   Du är ju dock inne på något som kan vara centralt här, nämligen ”umgås privat”? Varför skulle hon inte kunna göra det? Jag vet inte så mycket om henne, men jag utgår från att hon är tillräckligt klok och bra på sitt arbete att det faktiskt är fullständigt rimligt. Att checka med människor som bjuder till fest är så satans drygt – jag förstår henne helt och fullt.

    Nej, hon kan inte umgås privat med politiker och sedan granska dem för public service. Hur ska hon då vara trovärdig? Om hon umgås privat med en politiker kan hon inte framstå som neutral inför väljarna.

     Så är det. Observera att detta primärt gäller anställda inom public service. Väljer du att arbeta för dem så får faktiskt avstå umgänge med politiker och liknande. Passar det inte kan hon gå tillbaka till Aftonbladet.

     Så är det men det gäller inte bara SR. Jag är journalist och har jobbat både på SR, P4-stationer och dagstidningar och reportrar får inte umgås privat med personer som mediet kan granska som politiker, näringslivstoppar, myndighetsanställda chefer osv på något seriöst medieföretag men det är extra illa om man gör så som anställd av public service.

   Lite överdrivet hårt krav på hennes vänner väl? Jag känner också folk som är journalister och det har inte ingått någon grundkurs i journalistisk sed för att få umgås med dem.

   Ansvaret ligger väl på journalisten eller politikern i fråga.

   Sen kan man ju fundera på hur den här inställningen går ihop med att politiker umgås med influencers som har fler följare än diverse dagstidningar. Nej det är inte samma sak, men det är heller inte så att Ebba hänger med Isabella och Margarux för att de är så himla goa tjejer.

    Du ser inte skillnad på en influencer och en opartisk journalist?
    Det är otroligt viktigt att det finns opartisk journalistik.
    Politiker får vara partiska, influencers likaså, men Carina får faktiskt inte vara det, hon måste vara opartisk!

     Men är hon opartisk i sin yrkesroll som journalist för att hon småpratar med Annie Lööf på en middag hon inte bjudit in till?

      Det KAN bli ett problem, ja.
      De pratade om sina barn. Ett trevligt samtalsämne. Klickade kanske lite, de hade något gemensamt. Annie var trevlig.
      Tillbaka på jobbet: ett uppdrag, Annie har gjort X. Det ska skrivas om. Undermedvetet har Carina gjort sig en bra bild av privatpersonen Annie. Det var en trevlig stund där på middagen.
      Kommer hon kunna skriva en opartisk artikel? Ja kanske. Kommer folk TRO att hon är opartisk? Där ligger problemet.
      Folk måste kunna känna att public service journalister är helt opartiska, att Carina nu inte är kompis med Annie, att hon granskar henne som hon ska granskas i sitt politikeruppdrag.

   Verkar vara tråkigt att jobba för public service. Inte särskilt bra betalt och en massa förbud.

   Hon tillhör ”klägget” i Stockholm som Håkan Juholt beskrev det. Eliten i Sthlm som umgås och håller varandra om ryggen som består av politiker, näringslivshöjdare, journalister och annat pack.

  Verkar vara skyhöga skillnader i krav på en SVT anställd och polisanställd.

  Visste inte det var så hårt hållna.
  Bamse liksom…

   Haha polisanställd , va ?

    Ja, polisanställda genomgår säkerhetskontroller, visste du inte det?

     Förstår verkligen inte vad du menar?

    Vissa jobb kräver att personer säkerhetsklassas av polisen. Min granne jobbar som kriminalvårdare på Kumla, krävde godkännande av Säpo för att få jobba där t ex.

   Fast med poliser får du tänka annorlunda. Antar det också hos dem skulle bli stor kalabalik om de la upp privata bilder med typ gängkriminella. Politiker har de dock rätt att träffa ?

   Bamse är superkommunistiskt. Tycker att det är den rimligaste punkten att anmärka på.

    Fast här är han ju kommersiellt exploaterad? Kommunist eller icke så skor sig kapitalister på honom ?

    I sin ungdom kanske han var kommunist. Nu är det Bamses värld på Kolmården och en uppsjö med Bamseprodukter i var och varannan butik om säljer som smör. Bamse är Krösus Sork nu för tiden.

  Tror hennes problem är två: dels att hon blivit så stor så att allt hon gör granskas och dels att hon iom insamlingen fick lite aktivistrykte (alltså lite mer politisk än vanlig SVT profil). Alltså tjafsas det mer om hennes middag med Annie Lööf än om nån av hennes kollegor suttit där. Hon har blivit lite kategoriserad, både på gott och ont.

   Tror verkligen du har en poäng i detta!

  En dröm för Carina att få träffa Annie som godkände gymnasieamnestin och körde över lagrådet! Lite ot.

   ? härligt

  Så som journalist får/ska/ kan man inte träffa vem som helst privat?
  Även om det inte påverkar jobbet som journalist.

   Typ: det handlar heller inte bara om det ”inte” påverkar utan också att allmänheten inte ska kunna tolka det som att det påverkar. Tänk dig den nye stjärnreportern på rapport ”Gurra.” Gurra ska bevaka nästa års val för han är så grym. Gurras barndomsvän Bosse är kompis med Jimmie Åkesson. Plötsligt figurerar Gurra i en mängd privata sammanhang med Jimmie Åkesson. Detta påverkar folks förtroende för SVT som opartisk.

   Beror alldeles på vilken typ av journalist du är. Hon tillhör helt klart kategorin där man verkligen får tänka på det ja. En sportjournalist eller filmrecensent, not so much.

   Public service-journalist. Det är våra skatter som betalar deras löner. Då måste de vara neutrala. Skillnad om man jobbar på Expressen.

   18.31 Nej dom kan inte träffa vem som helst. Tänk om detta hade varit Åkesson? Det hade blivit ramaskri och löpsedlar… Dom flesta journalister idag är ynkryggar och SvT är V.MP.C OCH S. Samma som Sveriges undergång….

  Klart hon gjorde/gör fel. Svt/sr/ur-”journalister” ska inte umgås med politiker privat eller starta insamlingar, hur behjärtansvärda de än är.
  Men, umgås med politiker privat gör de flesta av journalisterna i vårt land, public service eller inte, hon var bara orutinerad nog att inte kräva ig-förbud.
  Det är problematiskt eftersom vi faktiskt inte har några riktiga journalister kvar – mycket som skulle skrivas om skrivs inte om. Och alternativa sajter har sin egen politiska agenda. Sverige är litet och många journalister går vidare till pr-byråer, blir kommunikationschefer etc. Då gäller det att ha ett kontaktnät.
  Så, hon är inte korkad och vet att hennes värde är högt just nu – men tro mig, ge det fem år och hon är på PR-byrå. Det går att jfr med hon Lotta på dåvarande Fritidsresor. som körde tsunamiinfo och hyllades som hjältinna. Nu sitter hon i tv4, skriver i tidn etc som privatkonsult för resebranschen – hur trovärdigt när hon rekommenderar resor till Grekland och Spanien under brinnande corona? Önskar så att skolorna lärde ut ett kritiskt tänkande så folk fattade den mediala verkligheten bättre.

   Det gör de. Skolorna alltså.

  Nåt förtroende för Carinas journalistisk har jag aldrig haft. När detta uppdagades kände jag bara jaha, inte ett dugg förvånad. Det är ju tvärtom vad man nästan förväntar sig från henne. Tyvärr ingen bra stämpel att ha som journalist.

   Tror hennes egentliga plan nu är att bli influenser istället. Mer pengar i den branschen.

   Det kan hon gott göra, tycker inte hon gjort något större avtryck som journalist.

    Ja håller med. Då kan hon få leva ut den aktivist hon har inom sig.

  Hon är väl ingen influenser eller bloggare? Varför har du hängt upp dig på henne? En vänsterjournalist som tror att hon kan leva efter sina egna regler?
  Känns som att hon har fått lite hybris.

  Aldrig fattat hypen kring Carina. Gillade henne varken som USA-korre eller som programledare i Skavlan.

   Hon var extremt mesig mot Federley. Det var bara Hanna Hellqvist som vågade vara lite konfrontativ i det programmet och undrade hur han inte kunde ta avstånd från sin pojkvän när han fick veta om brotten.
   Om man då tänker att Bergfeldt dessutom minglar med Federleys partiledare Lööf…framstår det som riktigt dåligt.

  ot, men skrev igår en kommentar om hur otrevlig Margareta Grääs är mot sina följare. Hon har en otrevlig ton och skriver syrligt innan någon ens gjort något. Väldigt bufflig ”här kommer jag”-attityd som påminner mig om mobbarna från högstadiet.
  Kollar man hennes händelser på instagram nu så ser man flera små exempel på hur otrevlig hon är ?

   Håller verkligen inte med!

   Jag upplever henne som rak och, transparent och tydlig. Absolut inte otrevlig…

   Jag får PANIK på att hon inte kan använda de och dem korrekt. Hon skriver verkligen alltid dem skorna, dem krämerna, nu har dem kommit osv

   Gillar hennes adventkalender öppning på youtube. Enda minuset är hennes HÖGA nästan skrikande röst samt bebisaröst.

  OT: Finns det något sätt att få veta mer om hur mycket grejer influencers får gratis? Betalda samarbeten ska ju reklammärkas, skriva ut att det är adlinks osv. Men många visar upp såna otroliga mängder nya saker jämt. Hur mycket köps för egna pengar? Vad kommer i bud? Förväntas en influencer säga att den fick något i bud om det visas upp? Maria Soxbo skriver på sin blogg om något som heter ”Gifting” där man får välja ut tex plagg från ett visst företag mot att de visas upp med adlinks. Behöver det markeras på något annat sätt än att det syns att det är adlink?

  Vet att influencers ska förmånsbeskattas för sånt de får i bud, men vilka summor rör det sig om på ett år? (om vi tänker oss att alla är ärliga och tar upp i deklarationen som man ska). Jag är inte så intresserad av den exakta summan för den eller den influencern, mer intresserad av systemet. Det är ju ett stort glapp mellan livsstilen hos influencern och följaren i många fall, och hur mycket av det kommer av att influencern får grejer gratis?

  Bryr mig inte om middagen, vi är inte i ryssland. Valet att starta insamlingen tycker jag dock låter impulsivt & onödigt när det redan finns radiohjälpen etc. Leder bara till att personer försöker använda insamlingar som en typ av… ”humanity rights” washing.

   Just för att vi inte är i Ryssland ska politiker verkligen inte granskas av public service-journalister som de även träffar privat!
   Sådant hör inte hemma i en demokrati.

  Men grejen är väl (som typ alltid nuförtiden) att hon lägger ut det på sociala medier? Hon får naturligtvis umgås med vem hon vill privat. Vem bryr sig. Men så fort det läggs ut är det ett statement, det gäller oss alla.

  Alltså suck, hade detta en man hade vi aldrig haft denna diskussion.

   *gällt

   Skojar du? Säg mig en manlig public service-journalist som minglar med politiker?

  hennes inlägg på insta om 11 sept där hon först skrev om sorgen och rädslan, men sen i samma inlägg om hur mycket hon ville vara den som var där och berätta allt, typ att hon var avundsjuk på de som var där.

  hur kom det sig att du skrev så väldans fort om henne och hennes insamling till Afghanistan, när det var många och under flera dagar som bad om ett inlägg angånde Halif Balis insamling till dom två svenska pojkar som blev tortyrmisshandlade?

  ”Jag har aldrig frågat nevön som bjudit mig på middag ’vilka andra kommer’” Va? Varför inte? Går folk på middag utan att veta vem som kommer dit?

  Jag frågar varje gång. Helt annan vibe om man ska på middag med en tjejkompis eller om de har tjugo random pers inbjudna ju. Jag måste veta vad jag ger mig in på. Vad jag ska ha på mig. Om jag kan ställa in mig på en chill kväll med folk jag är bekväm med eller om jag måste anstränga mig socialt och mingla och skit.

  Annie hade med stor sannolikhet koll på vilka som närvarade vid middagen pga Säpo vill alltid ha info om gäster, lokal etc när en minister ska närvara någonstans. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.