Videoklipp på Facebook
Jag älskar att sitta och titta på småklipp på Facebook när jag målar naglarna eller bara gör ingenting.
Vissa gillar TikTok eller Instagram, jag gillar Facebook Watch eftersom det sällan har med mitt jobb att göra, så jag kan bara ”nöjestitta”.
Mina favoriter är Brad Mondo och Dallas Cowboys Cheerleaders: Making the Team, av någon anledning jag inte riktigt kan formulera själv.
Klipp att roa sig med utan någon större tanke bakom…

Igår kväll dök det här klippet upp, på en kvinna som är allergisk mot vatten.
Och med vatten menas då även kiss och svett.
Hon är mer eller mindre allergisk mot sig själv.
Jag var bara tvungen att titta klart, och det verkar inte som att det finns något botemedel mot den här typen av allergi.
Den här videon visar en helt vanlig dag i hennes liv, och det verkar vara allt annat än roligt.

Det här är hennes liv VARJE dag!
Helt plötsligt blev jag tacksam över en hel massa saker, som jag allt som ofta tar för givet.
Det behöver man ibland. 🙂

103 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Så synd om henne – allergier kan vara hemska. Är själv allergisk mot kyla och alltid lika jobbigt varje gång jag går ut och äter och måste be att få min dricka och mina grönsaker värmda till rumstemperatur i mikrovågsugnen.

   Hur yttrar sig din allergi?

    Min allergi? Ungefär såhär:

    https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cold-urticaria/symptoms-causes/syc-20371046

    Och går hand i hand med det här:

    https://familydoctor.org/condition/exercise-induced-urticaria/amp/

    Jag har dock en högst känslig mage på grund av endometrios och annat så min mage är oftast den som hamnar i blickpunkten vid en reaktion och ger mig svåra magsmärtor och kräkningar.

   Det är jag också, kan dricka och äta kallt dock men att gå ut i kyla är totalt hopplöst om jag inte pälsar på mig ordentligt så jag har väl den lindrigare varianten på köldallergi. Dock är det ju ändå alltid jobbigt med allergier och överkänsligheter.

   Jag är tvärtom, är allergisk mot värme istället. Det är jobbigt när man sover, men det funkar ganska bra när jag tar allergitabletter varje dag.

    Det kan vara kvalster. En del reagerar på just det när de sover.
    Kan vara bra att kolla upp. Ett blodprov visar vad man är allergisk mot och hur pass mycket man är allergisk. 🙂

     Det är inte kvalster, det kommer bara när jag blir varm och det blir jag när jag sover 😊

  Såg Afflicted på Netflix som bara handlar om konstiga sjukdomar och allergier. Känns som att mycket sitter i huvudet och därmed orsakar en kroppslig reaktion. Vilket typ alla läkare i serien trodde också.

   Håller jag inte med om. Serien har fått dålig kritik av en anledning – bland annat saknas stora efterforskningar.

    Fast hon som var allergisk mot 4g fick ingen reaktion alls när en hade haft mobilen igång nära henne en lång tid utan att hon visste det. Så för henne satt det ju verkligen i huvudet. Säger inte att alla är så men hjärnan kan verkligen skapa mycket skit i kroppen.

     Ja det kan den absolut. Dock så handlar dokumentären om annorlunda allergier och många kan säkerligen vara påhittade men man får aldrig förminska de allergier som finns. De kan vara ack så jobbiga.

      Absolut men dumt hitta på såna som inte finns. Det leder ju bara till att folk inte ser om det de i själva verket lider av (hudsjukdomar, hypokondri, ångest eller vad det nu kan vara)

       Ja verkligen. Håller jag med om till hundra procent.

      Jag förminskade ingen? Jag skrev att mycket sitter i huvudet. Såklart inte allt gör det.

     ja men verkligen! likadant om man misstänker att man är gravid – helt plötsligt är magen svullen, man är lite illamående, man kissar mer.. Huvudet kan spela mycket spratt helt enkelt!

   Det är precis som elallergi, det är en sjukdom som sitter i huvudet, eftersom det inte finns bevisföring för att det skulle vara en riktig allergi.

    Men när man har testat el-allergiker i smyg så reagerar de inte. Så kan du tex inte göra med en nötallergiker. Alltså sitter det i huvudet.

     Har själv barn son har äkta nötallergi tål absolut inga nötter och en hel del annat stenfrukt och baljvāxter oerhört jobbigt. Ingen av andra närstående har denna type av allergier. 🙁

      Usch, stackars dem 🙁 är själv allergiker

     Är det inte just därför som vissa påstår att luftburen nötallergi inte finns?

     Vilket jag tycker vore konstigt, har själv sett en klasskompis få en ganska allvarlig reaktion när klassen kom in i ett rum för att ha lektion, det enda vi hittade var ett snickerspapper i skräpkorgen.

      Tror du läser kommentaren fel. Hen menar att en nötallergiker får en reaktion oavsett om hen är medveten om att den ätit en nöt eller inte. 4G allergikern tyckte sig bara ha allergiska reaktioner när hon var medveten om att det fanns mobiltelefoner i närheten. När hon inte visste om att de fanns tyckte hon sig inte ha reaktioner- trots att de var där.

       Jo men just därför menar en del att luftburen nötallergi inte finns, för att det tydligen ska vara samma sak där. Att när de inte vet att nötter finns i närheten så får de ingen ”luftburen reaktion”. PRatar alltså inte om de som äter nötter utan de som får det via luften. Men jag själv tror inte på detta men har hört en hel del som påstår att den luftburna nötallergin är påhittad och psykiskt inbillad.

        Nja, men den ska vara mycket mer ovanlig än vad folk tror. Många som tror att de har en luftburen nötallergi har det i själva verket inte, även om de får reaktioner av att äta vissa nötter.

         Dessutom är det oerhört ovanligt att någon som andas in spår av nötter i luften får en allvarlig allergichock.

          Nej, tror ytterst få faktiskt får en anafalytisk chock av att andra äter nötter eller produkter med nötter i samma rum.

          Det ger dock jobbiga reaktioner, som svullnad, klåda och andningsproblem. Så trött på alla som anser att nötförbud endast borde gälla om personer får anafalytisk chock.

           anafylaktisk chock heter det

        Ah okej. Men skillnaden är är att det finns medicinska studier på luftburen nötallergi, dvs vi vet att den existerar & detta har bevisats vetenskapligt (även om inte lika vanlig som vid intag tack och lov)

         finns det inte medicinska studier på vattenallergi?

          Ja det finns studier men med motsatt innebörd- du kan omöjligt bli allergisk mot h2o.

           Sjukdomen finns ju dock. Att folk inte tål vatten och får milda eller svåra reaktioner. Är det rent semantiskt, att den kallas allergi, som stör? Alltså en uppriktig fråga kring vad som egentligen ifrågasätts här.

           det finns ju studier som visar på dessa reaktioner och även medicin som lindrar besvären.

           Okej, förstår hur du tänker. Det finns dock inte ”en” sjukdom som ger tex hudutslag vid vattenkontakt utan det skulle kunna vara flera olika åkommor som ger sådan reaktion. Men ingen av dem handlar om att det är just vattnet som du har en allergisk reaktion emot. Därför vill man såklart identifiera din åkomma så att den går att mildra eller bota vilket den inte gör om du går runt och tror att du har en allergi mot vatten eller om man allmänt går runt och pratar om ”vattenallergi.”

    Bara för att det inte finns bevis betyder det ju inte att det inte finns eller att det bara sitter i huvudet. Det är högst verkligt.

    Testar man elöverkänsliga med objektiv bedömning istället för subjektiv bedömning går det att diagnostisera elöverkänslighet.

   Ja du borde säga det till min bror som höll på dö när han fick i sig en jordnöt och får bära adrenalinsprutor överallt. Allergi finns, sedan i olika grader och vissa kan såklart hitta på men rent generellt är det ett farligt tankesätt att säga det är påhitt. Uneducated.

    Nja. Nötallergi kan ju bevisligen vara livsfarligt. Trots det (ser egentligen inte sambandet om jag ska vara ärlig) måste man kunna få påpeka att vare sig vatten eller elallergi existerar.

     vattenallergi existerar dock. Även om allergi i den bemärkelsen inte beskrivs som en typisk allergi.

     Finns en hel del studier kring detta och det är en åkomma som man medicinerar mot. Däremot elallergi är väl inte konstaterad alls.

      Det är inte det att den inte beskrivs som en ”typisk” allergi- det är ingen allergi.

       Nu kallas den ju dock för ”allergi” även inom medicin när man pratar mer allmänt, även om de självklart vet att det inte är en allergi per se. Vill du ha den mer vetenskapliga benämningen så är det aquagenic urticaria. Använd den benämningen om du vill leta studier som tar upp detta vetenskapligt. Att jämföra det med elallergi är löjligt då elallergi och dess reaktioner varken har bevisats vetenskapligt eller medicineras. Något som alltså vatten”allergi” gör. Det finns bevisats vetenskapligt även om det ännu inte är helt klarlagt varför dessa reaktioner uppstår (varför man också kallar det (lite felaktigt) för allergi) och det finns medicin som också är bevisats hjälpa mot dessa reaktioner.

       Att ”allergi” inte är rätt ord innebär inte att åkomman är psykisk eller inbillad.

       Ni som motsätter er ordet allergi verkar inte alls så insatta till varför man jämför det med just allergier. Men är ni intresserade så finns det alltså vetenskapliga studier kring vad man vet och inte kring detta.

    Men herrgud. Det är väl ingen som ifrågasätter nötallergiker här. 😂
    Han är väl inte gjord av 60 procent jordnötter heller? Däremot har en människa ca så mycket vatten i kroppen därav ifrågasättningen.
    Du kan också läsa på lite om psykets påverkan på kroppen också. #Uneducated

     varför kan man inte diskutera utan att håna någon här inne?

   Tror det med. Typ som människor som säger att dom är allergiska mot citronsyra och allt möjligt…

    Eller folk som tror att de är vänsterhänta.

    Ooooobs ej seriös.

   Som elallergi…

   En lite kul anekdot angående Afflikted. Killen som är med där och pratar om att han egentligen skulle göra musiken till en kompis nya serie, men han är för sjuk.
   Kompisens serie finns på Netflix och heter Final Space. Mycket bra serie och väldigt bra musik 🙂
   (och killen står som kompositör, så det verkar ha gått bra)

   Förhöjda halter av histamin är orsaken. Histamin ingår i kroppens immunförsvar och ämnet orsakar klåda. När kroppen kommer i kontakt med vatten inträffar reaktionen med smärtsamma utslag som följd. Ett tips är att inte fastna så mycket på ord. Om ”allergi” inte låter rätt för dig så försök ha en förståelse iallafall och kalla det för ”reaktion”

    Varför skulle histamin reagera på vatten och ge hudutslag som följd? Alltså- du får gärna övertyga mig om det finns studier på ämnet men det är lite svårt att tro på rakt av. Är inte torr och känslig hy lite troligare? Inte vatten- allergi?

     Det förklaras delvis i artikeln som jag länkar längre ner.

     I övrigt så är immunförsvaret den del av kroppen som är det största mysteriet för vetenskapen. Man har bara börjat att skapa på ytan ang hur det fungerar och mycket är helt okänt.

    Nonsens 😃 Absolut påhitt (& dessutom väldigt ologiskt).

    Jag får extrem klåda av dusch o svett men det går över inom 30-45 min. Allergitabletter hjälper.

   Nu var det ju Agnes Wold som svarade och hennes ord skulle jag alltid både dubbel och trippel-kolla.

   En annan artikel som säger mot henne.

   https://www.healthline.com/health/aquagenic-urticaria#causes

  Jag har också en form av allergi mot vatten som konstaterades för x-antal år sedan. Får nässelutslag och det kliar, dock inget som påverkar mitt liv speciellt mycket nu då jag lärt mig leva med det.

   Det får min lillebror också!

    Jag tror er absolut dock så handlar inte utslagen om allergi mot vatten.

     Åh tala om vad utslagen beror på tack!

      Kan vara atopiska eksem, väldigt torr hud, någon annan hudsjukdom eller åkomma eller någonting annat- ett symptom har väldigt sällan enbart en möjlig orsak.

       Men du utesluter ändå en av dom.

  Det känns ologiskt att man ens skulle kunna bildas om man är allergisk mot vatten. Vi består ju till så stor del av vatten och foster ligger i fostervatten osv. Jag har inte kollat på varesig klipp eller dokumentär, spekulerar bara.

   Kan ju vara så att ordet ”allergi” gör att folk fastnar i tanken av att det skulle bli ologiskt. En ”reaktion” kanske skulle gör det lättare (även om det är samma sak). Huden är känslig och för många väldigt extremt medan på vissa inte alls. Många lever med vanlig eksem där en snabb dusch är hemsk och svett lika så, där medicin och hudkräm förvärrar än att göra nytta. Så att vara allergisk mot vatten, när det finns väldigt mycket hudsjukdomar, hudinfektioner och dylikt är nog inte så ologiskt ändå.

   Allergier kan uppkomma när som helst under livet och inget du specifikt föds med, så att dra in fostervatten i diskussion är inte speciellt relevant. Sedan är jag inte nog påläst om reaktionen/överkänsligheten i sig. Du kan googla på Aquagenic urticaria eller Aquagenic pruritus.

  Och varför bada om hon mår så dåligt av det? Känns ju som en snabb dusch vore bättre? Väldigt svårt att tro att detta är på riktigt…

  Hua 💕

  Det måste ju röra sig om nån form av hudsjukdom snarare, hade hon varit allergisk mot vatten hade hon inte kunnat dricka antar jag? Och därmed inte överlevt.

   Såg en tjej på Instagram som var allergisk mot vatten. Även det vatten hon drack. Länge sedan jag kollade hennes profil men vill minnas att typ mjölk var bättre för henne att dricka.

    Men hallå? Mjölk består till 99% av vatten. Vilket nys.

     Jag vet inte, länge sedan jag kollade och vill minnas att det var så att någon typ av dryck var bättre (bättre alltså, inte bra) än vatten. Att hon fick mindre reaktion. Men jag går inte i god för att hon inte ljuger. En kommentar i modd där jag skrev att det var livingwaterless jag menade. Kanske finns detta kvar under Q&A om du vill se mer om hur hon förklarade det.

    Googlade och det var livingwaterless som jag menade. Hon har Q&A samlat som höjdpunkt där hon svarar på vanliga frågor. Tyckte att det var ganska intressant, men vet självklart inte om hon är representativ för exakt alla med denna allergi.

   Allergin kanske inte påverkar slemhinnor? Allergier ger ju inte alltid symptom precis överallt. Jag har en allergi som enbart visar sig genom jätteröda ögon som gör ont och tåras, får ingen annan reaktion.

   Kan ju vara så att slemhinnorna påverkas utan att hon dör. Tex sår i munnen, svidande känslor, feberreaktioner osv.

   En vattenallergiker som jag följde ett tag på instagram sa att hon _kunde_ dricka vatten men fick allvarliga magkramper (och kräktes) om hon drack mer än någon tesked/matsked i taget. Så hon drack vatten i mycket små mängder för att få så små besvär som möjligt. Även att det sved i munnen och halsen när hon drack vattnet.

    Dog hon inte av vätskebrist?

     Man kan ju få i sig vätska på annat sätt än att dricka ett glas vatten. Genom mat, till exempel.

  Vatten finns överallt i kroppen. Varför kliar inte ögon och munhåla?
  Det kan väl inte vara allergi, det verkar snarare vara att huden i sig är överkänslig mot kontakt med vatten, och att den inte kan återfukta sig själv ordentligt och därmed blir torr?
  Jag kan inte se några direkta hudreaktioner i videon heller…
  Tror givetvis på henne att vattnet ger reaktioner, men att det är HUDEN som är problemet, inte vattnet i sig.

   Allergin kanske inte påverkar slemhinnor? Allergier ger ju inte alltid symptom precis överallt. Jag har en allergi som enbart visar sig genom jätteröda ögon som gör ont och tåras, får ingen annan reaktion.

    Nej, men du kan inte vara allergisk mot något du består till 70% av.
    Jag gissar att du inte består till 70% det du är allergisk mot och därför får du vissa reaktioner när du kommer i kontakt med det du är allergisk mot.

    Men vatten är man ALLTID i kontakt med, det finns överallt, det finns även i luften (det vatten som finns på jorden och i regnet är samma vatten, vatten avdunstar hela tiden mot himlen och kommer sedan ner som regn), det finns i allt du dricker och i all mat du äter.

    Hon har hudproblem. Vattnet kan dock orsaka hennes hudproblem men inte pga allergi.

     Om det är detta hon har: https://en.wikipedia.org/wiki/Aquagenic_urticaria så brukar det visst beskrivas som allergi, även om det inte går att jämföra till 100% med andra typer av allergier.

      Det ”kan” beskrivas som allergi men det ÄR ju ingen allergi. Så varför beskriva den som sådan?

       tja.. varför kallar man jordnöten för nöt när det inte alls är en nöt utan en stenfrukt? Varför kallar vi tomaten för grönsak när det är ett bär?

       Läste du alls någon av referenserna (speciellt de där histaminet och kopplingen till allergin nämns) på wikipediasidan?

        Det är väl jättestor skillnad? Covid, influensa, cancer och malaria skulle alla kunna ge huvudvärk. Iom det är det inte korrekt kalla malaria för influensa eller covid för cancer för att du har symptom i form av huvudvärk.

         Haha åh herregud🤦

        Jordnöt är en ärtväxt med baljor, varför jordnötsallergi kan ge reaktioner mot andra baljväxter.

         Tror att poängen gick förbi dig här…

          Min poäng var att rätta ett felaktigt påstående.

       För att det är liknande reaktioner, och för att det är lättare att beskriva det så än att gå in i detaljer som ingen ändå fattar antar jag. Bara konstaterar fakta 🤷

  Hmm. Jag har atopiska exem och mycket känslig hud. Ligger jag i varmvatten (vilket jag inte gör om jag kan undvika det) ser jag visserligen ut som en kokt kräfta efteråt och skulle kunna klia upp nya exem på 30 sekunder men det beror ju inte på allergi mot vatten.

   Ja samma här. Om jag duschar en längre stund i varmt vatten får jag nässelutslag på benen men det är ju en reaktion på min urtikaria som jag har. Inte vattnet som orsakar det så något i hennes kropp triggar igång det här.

    ”Vattenallergi” är tydligen nässelutslag som triggas igång av vatten, inte av värme eller kyla utan av själva vattnet.
    https://www.webmd.com/allergies/what-is-aquagenic-urticaria

  Tycker synd om henne när hon kommer in i klimakteriet och får vallningar så svetten rinner titt som tätt.

   Och jag hade dött en vanlig sommar när jag svettas som en gris så fort det är varmare än 20 grader.

   https://www.doktorn.com/artikel/ny-unders%C3%B6kning-8-vanligaste-klimakteriebesv%C3%A4ren/

   43% får vallningar, enligt den här undersökningen, så de flesta får faktiskt inte det.
   (Och 35 % får svettningar. Jag förstår inte riktigt vad skillnaden är.)

   Finns hormonbehandlingar som avhjälper de symtomen och alla övriga också.

   (Tycker hormoner i medicin ect har fått ett oförtjänt dåligt rykte).

    Om man tål det ja.

     Självklart!

     (Alla tål tex inte ibuprofen heller.)

  Har undrat ibland om allergi kan utlösas typ som psykosomatiska besvär?
  Min pojkväns vänner kom hem till oss när vi nyligen flyttat ihop och satt och snackade och drack öl i någon timme. Inget konstigt. Sedan vaknar min katt och kommer ut från sovrummet och sätter sig kanske 10 meter ifrån dem. Plötsligt ser den ena kompisen katten och utbrister ”Men oj har ni katt! Jag är såå allergisk!” och då reagerar även en till av vännerna ”Ja, jag också! Ooooh ja NU känner jag hur det rinner i ögonen!”. Jag började nästan skratta då de inte hade känt ett skit förrän de faktiskt SÅG katten. Kan tillägga det var min gamla soffa vi hade, som min katt verkligen gosat in sig i under 10 år… Så länge de inte visste det fanns djur nära så var allergin tydligen inte så stark.

  Hur ska man göra för att den där recaptcha ska verify???

  Är mer ofta än sällan som jag får error att den inte kan verify så får jag börja om med kommentaren igen, börjar bli lite drygt. Händer både från dator (google chrome) och mobil (safari). Gör jag något fel, finns det någon enkel lösning att komma runt detta eller får man leva med att skriva kommentarer två-tre gånger mesta tiden?

   Jag har också det problemet. Skriver bara via min telefon och använde Chrome.
   För mig funkar det oftast att uppdatera en andra gång och sen kopiera in texten jag skrev tidigare.
   Känns som att det typ är varannan gång som recaptcha inte funkar, tråkigt 🙁.

  Sån där helvetisk klåda får jag om jag ätit för mycket salt och kryddig mat. Chips, salt godis och dyl.

  Många ”experter” här inom läkekonsten. 🙄

  Jag tycker det känns så märkligt att titta på någon annans liv och bli tacksam över sitt eget. ”jag har det i alla fall inte lika illa som den stackars saten”. Känns lite…nedvärderande typ. Speciellt när det sägs om människor som kanske saknar en lem eller sitter i rullstol. Dom har ju inte automatiskt ett dåligt liv liksom.
  Äsch, jag vet inte. Tycker det känns lite konstigt bara.

   Och de som jämför sig med personer som är rikare, lyckligare, snyggare, mer framgångsrika osv. uppskattar nog sitt liv mindre.
   Man läser ofta att ofrivilligt barnlösa inte orkar med att se folk som är gravida eller har småbarn. ”Buhu vad orättvist att hon blev gravid och inte jag!” (Tänk om det rentav är tvärtom, att om man umgås med gravida och spädisar, så blir man lättare gravid.)
   Man mår nog bäst av att inte jämföra sig så mycket med andra.

  Rekommenderar denna podd för att lära sig mer om allergi, och också för att få höra om vanliga myter immunförsvaret

  https://sverigesradio.se/fraga-agnes-wold

  ” Det här är hennes liv VARJE dag!
  Helt plötsligt blev jag tacksam över en hel massa saker, som jag allt som ofta tar för givet.
  Det behöver man ibland. 🙂”

  Haha så sjukt smaklös grej att skriva. ”Här har jag precis tittat på ett klipp om en tjej som har en allvarlig allergi/sjukdom/vad det nu är och det enda jag kan säga är TACK SOM FAN att jag inte är hon! Ibland behöver man verkligen bara titta på ett klipp av någon mindre lyckligt lottad för att kunna gotta sig lite extra!”

  Hett tips på roligt content på Instagram och TikTok för tjejer och kvinnor är The Kouncil (Kat Florence). Hon gör roliga sketcher där hon gestaltar olika komponenter av sig själv som olika personer: Ångesten, Hjärnan, Logiken, Underlivet, Mensen och Fylle Tankarna är alla helt givna karaktärer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *