Bloggare = nakenmodell?

Uppdatering kl 9.42:

Japp! Jag borde ha läst på Fridas bild istället för bara texten.
Influencer står ju för tusan med som alternativ, så frågan blir väl snarare varför influencer (och bloggare) hamnar i samma kategori som hempartyförsäljare och krokimodell?

Bildkälla: Trendenser

Frida Ramstedt aka Trendenser fick ett brev från Statistiska centralbyrån där hon informerades om att hon, enligt lag, var skyldig att fylla i Yrkesregistret 2021. 
Det är nu det blir lite spännande, och samtidigt lite tragiskt.
Varför?
Mellan 2017 och 2019 investerades årligen upp till 950 miljoner kronor i influencer marketing, enligt Institutet för reklam- och mediestatistik, IRM, och det finns inga indikationer på att detta är en trend som kommer avstanna, än mindre minska.
Med det i åtanke så kan vi kika lite vad Trendenser-Frida upptäckte när hon lydigt gick in för att uppdatera Yrkesregistret för de personer som arbetar med hennes sida.

Inredningsanalytiker fick förstås ingen träff på sökord. Bloggare däremot, men då sorteras jag in i samma yrkesgrupp som butiksdemonstratörer, hempartyförsäljare, mannekänger, medlemsvärvare, reklammodeller och nakenmodeller. // Frida Ramstedt

Året är alltså 2021, 950 miljoner kronor spenderades på influencer marketing på plattformar som Instagram, Youtube, Snapchat, TikTok, Twitter, Facebook, Pinterest förra året, och trots det så finns det inga andra alternativ i Yrkesregistret att välja från än ”bloggare”.
Det känns lite som att vi vridit tillbaka klockan till 2008, och en tid där konceptet ”sociala medier” ännu inte hade sett dagens ljus eftersom inte inte fanns några andra plattformar att kommunicera genom än just blogg.
Idag vet jag ingen som skulle kalla sig själv för bloggare, oavsett om de fortfarande skriver på en blogg eller inte.
De allra flesta är aktiva på mer än en plattform, vilket är anledningen till att koncept som kreatör och influencer/influerare vuxit fram, och jag tänker att de allra flesta säger att de arbetar med sociala medier eller som influencer/influerare.

Så…
Det är illa nog att SCB ligger så ofantligt långt efter, att de enbart har med ”bloggare” som valbart alternativ.
Än värre blir det när man tittar på vilka andra yrken som finns med inom samma grupp.
Bloggare hamnar alltså tillsammans med butiksdemonstratörer, hempartyförsäljare, mannekänger, medlemsvärvare, reklammodeller och nakenmodeller?

Kan kanske vara läge för en liten uppdatering, SCB?

Tack för tips!

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men influencer finns ju som alternativ?

   Cam-Cam kan inte du ta bort Trh från denna bloggen? För i nästa inlägg som jag inte kan kommentera under, har ju Trh ord diarré fullständigt tagit över det inlägget . Det är så ointressant att läsa trh argumentation med folk som aldrig tar slut. Hon tror ju att hon vinner en argumentation genom att vara den som aldrig slutar svara, så att den andre tröttnar på att skriva och går och gör något annat, innehållet är därför inte så viktigt i det hon skriver. För hennes inställning är att hon alltid har rätt och vet mycket bätte än alla andra.

    Jag gillar Trh.

   Det här handlar väl i grunden om att just trendenser tagit avstånd från att kallas just influencer, även om det långtgående är just det hon är. Så hon försöker prompt hitta en annan titel att välja och ”reduceras” då till att bara vara bloggare. (Obs, förstår hennes val med att vilja profilera sig mer ”seriöst” men ja)

   Hur viktig är detta val av kategori förövrigt, vad har det för exakt funktion i praktiken att man väljer en ”titel”? Gervide

   Hade jag förresten fortfarande jobbat som butiksdemonstratör som jag gjorde i ungdomen hade jag också blivit förnärmad av att hamna i samma kategori som bloggare. ?

    Nevermind, läste inlägget. ? Förstår jag det rätt? Det är alltså bara en kategorisering i en anonym undersökning utan något som påverkar henne som person eller i yrkesroll som hon är missnöjd över?

  Nu blev det nog lite fel med detta inlägg, tänker jag. Står ju ”Influencer” på 5241? 🙂

   Oj, ser att alla hade samma nummer. Men om du räknar 9 ner från toppen.

  Influencer finns ju med….

  Nu blev det nog lite knasigt…

  Influencer??? Varför använder inte scb det svenska vedertagna ordet påverkare?

  ?

  Obs, läs detta med glimten i ögat.

  Tror vi kan slopa det här inlägget och gå vidare.

   Frågan är fortfarande varför influencers och nakenmodeller hamnar i samma kategori. (Trendenser uttryckte det bättre än Bloggbevakning)

    Varför inte? En influencer är ju egentligen bara en paraplyterm. Zeinas mat är ju influencer men definitivt inte nakenmodell. Men Paow är influencer OCH nakenmodell (på OF). Så egentligen borde influencer vara en huvudkategori och ha subgrupper under sig.

    Jag tänker att nakenmodell hamnar i samma kategori som modell (då bägge yrken är något modellande ändå). Modell i sin tur hamnar i samma kategori som influencer (då bägge yrken syftar till att sälja en produkt med hjälp av sig själv på bild/film). Därför blir influencer och nakenmodell i samma kategori.

    Men jag är inte SCB men tänker högt.

    (Snälla Camilla går det att göra något åt detta error med recaptcha??)

     Testa att byta browser. Använder edge och har aldrig problem.

      Okej. Får testa. Skriver från både chrome och safari och har problem på bägge

  Camillas research och korrekturläsning slår till igen….

  Nu blev det lite tokigt tror jag…

  Är väl inte så konstigt att bloggare/influencer hamnar i samma grupp som dessa yrken när yrken kategoriseras egentligen? Alla är väl någon typ av yrke där man ska påverka andra att köpa en produkt. Tjänar man pengar på sin blogg, dvs har det som yrke, så är det väl på grund av reklam, samarbeten osv. Precis som att en hempartyflrsäljare också säljer in en produkt.

   Eller hur? Alla dessa är mänskliga reklampelare 🙂

   Håller med till 100%.
   Jag tror det bara är för Trendenser-Frida som det blir lite fel att kategoriseras i den gruppen, då hon snrare vill sprida kunskap samt försöker influera till minskad och mer hållbar konsumtion.

   Tycker inte heller det var en konstig kategorisering. Det är inte som att influencers är en kategori tillsammans med nakemodell, prostituerad och typ strippare.
   Utan de subkategorier är rimliga eftersom de oftast marknadsför en vara med sig själv.

  Hmm… den största frågan är ändå varför använder sig inte SCB av SNI-koder som är det vedertagna kodandet av verksamheter? (Samma finns på europeisk nivå men utan en nivå av undergrupp)

  Där hamnar influencer tillsammans med tex affischer, almanackor och vykort. Kanske en mer rimligt kategorisering ändå ?

  https://sni2007.scb.se/snihierarki2007.asp?sniniva=5&snikod=58190

   Enligt SNI är inte influencer i samma kategori som mannekäng eller modell tex. De hamnar i huvudgrupp 90.

   Föll bort ett ”i detta fall” i första meningen. Men tror att det framgick vad jag menade ändå?

   Känns ändå som att de hade blivit mer upprörda av att kategoriseras med frimärken och vykort än med nakenmodeller.

  Tycker nog att SCB har lyckats bra med att fånga det mesta av alla fantasifulla nya yrkestitlar. Influenser marketing sorterar in under marknadsföring. En influenser har inte influenser marketing som en yrkestitel utan är en kanal för marknadsföring.
  Det intressanta är att Frida blir upprörd över att yrkestiteln inredningsanalytiker saknas. Något som inte ens får träff på Google. Däremot finns inredningsdesigner som yrkestitel så varför duger inte det. Dessutom vad gör en inredningsanalytiker? Kommer Frida hem till mig och analyserar vilka av mina möbler som passar ihop och att tavlorna hänger på rätt plats?

   Analyserar trender inom inredning? Det verkar dock vara en väldigt liten del av hennes arbete. Verkar vara mer kunskap om inredning, rapportera om trender och sälja dessa nya trender.

    Ja så då verkar väl inredningsdesigner passa bra.

     Nej, inredningsdesigner är något helt annat och inte vad hon sysslar med alls. Problemet när man ska kategorisera yrken är att man måste förstå vad jobbet innefattar, annars går det inte att kategorisera och än mindre använda datan.

     Ja alltså jag förstår inte inredningsanalytiker heller, vilka metoder som används etc. Men av det hon producerat/producerat så verkar det iallafall inte vara speciellt mycket analys om man säger så.

   Ja, vad fan är det? Analytiker, då tänker jag mig att man jobbar med lite tyngre siffror och inte sitter och typ kollar i magasin vad som verkar bli trendigt… Jobbar själv som marknadsanalytiker. Sitter mest i Excel och olika databaser.

  Och 950 miljoner är ju inte speciellt mycket om man jämför med andra yrken?

   Ja var kommer den siffran ifrån? låter väldigt lite i sammanhanget. har du en källa Camilla?

  Kan kanske vara läge för en liten uppdatering, Camilla? 😉

   Helt klart!
   Jag borde ha läst på bilden, istället för att bara citera Frida.

  Influensers = Reklam i 4D

  Förstår inte vad det är att bli upprörd över. Kategoriseringen innebär ju inte att influencer=nakenmodell utan att de bara hamnar i samma kategori när yrken kategoriseras.

  Till uppdateringen;
  homepartyförsäljaren marknadsför en vara med sig själv så det är ju rimligt.
  Krokimodell brukar för visso inte sälja en vara men eftersom alla andra modeller var i denna kategori var det antagligen mest passande. Finns nog inga kategorier för ”staty” eller ”inspiration till konstverk”

   Haha. Då hamnar krokimodell och de som står med en skylt som pekar mot en restaurang i samma kategori.

  Oavsett: Nakenmodell, i detta fallet benämnt Kroki-modell, har inget med strippande etc att göra. Alla konstskolor (vad jag vet) använder sig av nakna modeller för att eleverna ska lära sig teckna människokroppen. Modellerna är vanliga människor (kvinnor och män) med alldagliga kroppar – gärna lite mulliga för att visa former. Absolut inget sexualiserat. Jag tecknade själv nakna modeller under mina år på konstskola. För det mesta var det faktiskt några av eleverna själva som ställde upp som modeller (fast jag minns att killen vägrade ta av sig kalsongerna… Fegisen!) men nån gång fick vi en proffsmodell. Det är inte helt lätt att hålla en bra pose under en lång tid utan att flytta på något.

   Det finns både krokimodell och specifikt nakenmodell med i listan – alltså olika yrken.

    Njäe en krokimodell är en nakenmodell så vad är det som SCB vet som inte jag vet?

     En krokimodell behöver väl inte vara naken, men är ofta det. Eller?

      En nakenmodell kan ju till exempel vara herrmagasin tänker jag med… det är ju ändå två olika yrkesgrupper att vara naken för konst eller porr liksom

  Om man läser kommentatorsfältet hos Trendenser så är Frida frågande till varför inte bloggare snarare kategoriseras med journalister och liknande yrken, medan jag tycker att den jämförelsen snarast är ett hån (mot journalister alltså). Majoriteten av alla bloggare är i princip oprofessionella, vilket tydligt framgår av deras texter (stavfel, syftningsfel, mm.) och foton. Sedan finns det givetvis vad jag skulle kalla professionella bloggare också, däribland Trendenser (andra exempel är Underbara Clara).

  Sedan funderar jag även på synen på modeller, homepartyförsäljare mfl, eftersom det tydligen inte är önskvärt att tillhöra samma kategori som dem. Precis som flera skriver i kommentatorsfältet här, vad skiljer deras arbete med att marknadsföra varor och försäljning jämfört med bloggarnas eviga reklaminlägg som cirkulerar runt runt på nätet?

   Kan det vara så att influensers tycker att deras yrke är lite finare och lite bättre än en sketen homepartyförsäljares?

   Journalister ? det är det sista jag tänker på när jag tänker på influencers

  Jag förstår att trendenser inte vill grupperas inom samma kategori som nakenmodeller. Däremot tänker jag att många influensers flöde består främst av bilder på deras kropp, då menar jag lättklädda bilder samt fokus på typ rumpa och bröst. Jag säger ingenting om det, men jag Förstår inte varför de skulle uppröras av att kategoriseras som nakenmodeller?

  Ot: men what’s up med Faymes nya ätstörning? Hom som alltid varit väldigt noga med att inte trigga etc. Nu joggar 6 veckor efter förlossning, skiiithälsosam mat och miniportioner. Vad fan hände med kroppspositivismen and shit?

   Miniportioner? Hon ser ur att äta fullt normala portioner av vanlig mat. Du kanske behöver se över din egen portionsstorlek?

   Kroppspositivism innebär väl inte att sträva efter att vara fet utan att även feta ska accepteras. Även jag som smal kan tycka att tjocka också ska få existera på lika villkor, även om de försöker gå ner i vikt eller inte, eller om de är tjocka efter en graviditet eller inte, om de är tjocka av sjukdom eller inte. Man ska inte behöva ursäkta sin kropp. Med det sagt så får man självklart träna och äta hälsosamt trots det, det mår även smala bra av.

   Men vad hände med att låta någon som vill jogga sex ggr i veckan göra just det? Att vara kroppspositiv borde vara att ha en positiv inställning till sin kropp och vilja ge den förutsättningar för ett långt och friskt liv. Jogging och hälsosam mat är precis det. Triggas du av att någon annan rör sig är det du som har problem och inte den som rör sig.

   Exakt vad är triggande med hennes portioner och jogging? Hon fick graviditetsdiabetes, det är ingenting att skoja bort. Ser inga miniportioner utan snarare normala portioner. Ett ägg på knäckebröd är en normal frukost eller mellanmål. Och vad gör det dig om hon nu vill gå ner i vikt? Har inte Fayme rätt att existera som hon vill, bara för att du anser att hon borde se ut och agera på ett visst sätt?

  Seriös fråga angående influencer som är modeller.
  Om en person anser sig vara en modell och visar upp sponsrade varor m.m borde de inte då även skriva vilken agentur de tillhör?
  Jag tar inte en influencer serlöst när den skriver att en är modell utan att tillhöra en agentur eller en firma.

   Varför då? Man kan väl representera sig själv?

   Agenturer har man väl för att de ska sälja in uppdrag åt en, behöver man ingen som säljer in uppdrag kan man väl skita i det? Det är väl som att konsulta – antingen kör man eget eller hos en byrå?

  Bingo Rimér har ännu en gång lagt ut ett klipp där ett av barnen frågar om han ska filma dem. I nästa inlägg skriver han att han brukar smeka sina barn mycket bland annat för att de ska bli bra människor som tar hand om jorden (han fiskar som vanligt bara efter beröm). Kan han inte bara börja gå hos en psykolog om han nu är så osäker i sin föräldraroll? Och ta hand om jorden, ha! Han kan ju börja med sig själv.

  Vem bryr sig vilken kategori de hamnar i? ??

   Nör jag läste din kommentar så kom jag att tänka på en tjej som var med i lyxfällan.
   Hon kunde inte åka kommunalt på grund av dålig rygg men att åka skridskor ( konståkning) flera timmar i veckan gick bra.

   När programledaren sade att tjejen inte kunde ta privata lektioner för skridskoåkning så blev deltagern jötte arg och sade att det är SKILLAD på konståkning och att åka skridskor. ?

    Vet inte varför du kom och tänka på det helt plötsligt, men ja.. Haha! Har man så dålig rygg att man inte kan åka kommunalt då kan man i princip inte åka konståkning (talar av egen erfarenhet) och alltså vi åker ju skridskor när vi utöver sporten konståkning… Förstår inte hur hon kunde ta så illa upp av det, det är ju sanning. Men sen finns det ju sporten skridskor också, den när man bara åker runt och runt.

  Spelar väl ingen roll att det är en stor bransch som omsätter mycket pengar. Ok att det kanske skulle platsa tillsammans med marknadsföring, PR eller liknande men knappast tillsammans med journalistik. Den största gruppen i antal och omsättning är ju ändå generell/livsstils-influerande där det är mycket ”modellande” och sälj av produkter. Klart att alla kanske inte känner sig hemma just där då de har en annan inriktning men passar ens yrke inte in någon annanstans så är det väl bara att klicka i influencer och gå vidare med sitt liv och försöka att inte känna sig allt för förnedrad av att vara i samma kategori som eventsäljare och modeller.

  Nu är det så att det är komplicerat och tidsödande att ändra yrkeskoder och gruppering. Det är mer politik än många kan tro. Det finns alltid pågående förhandlingar om just yrkeskoder inom arbetsmarknadspolitiken . Hur ett yrke syns i statistiken ger olika vikt för hur man kan belysa deras arbetssituation och lön.

  Just influencers har inte ett lika utsatt yrke som inom exempelvis vården eller lantbruket så jag tror inte att man gör ett undantag i denna runda för dem. Det tar ändå ett par år att ta fram en ny yrkesklassificering.

  /nörd på området

   Du som är nörd inom området. Vad är det här för klassificering som de använder sig av? Jag trodde att SNI2007 var den allmänna klassificeringen av verksamheter. Där verkar influencer ha koden 58.190.. så vad är det för kategorisering de använder här?

   Nyfiken av egen anledning då jag i mina studier definierar olika verksamheter inom industrin, men då använder jag bara sni (eller nace rev2 egentligen).

     Okej, tack så mycket ?

      Det finns olika klassificeringar beroende på vilken arbetsgivarorganisation som datan kommer ifrån. Sedan kan den grupperas på olika sätt. Hur den ska översättas till andra klassificeringar är också något som görs i samförstånd. Det är ett ämne som låter enkelt (man borde kunna flytta en beskrivning till en annan), men följdeffekterna på resten av systemet är så mycket större .
      SKR och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har andra klassificeringar.
      Influencers får nog organisera sig för att påverka detta. Vore kul med en sån branschorganisation. De kanske kan lära sig reklammarkera då ?

       Just det, om du studerar industrin kan du nog ta kontakt med statistiker på någon branschorganisation eller fackförbund för mer info 🙂
       Älskar att du också tänker på sånt här

        Tack så mycket för massor av info, och för tipset ??

  Ser inget konstigt alls med denna fullt rimliga indelning. Om Frida föredrar att titulera sig inredare istället för påverkare/ influenser så är det ju fullt möjligt och hon hamnar då i en annan kategori. Inredare är inte en skyddad titel (däremot är inredningsarkitekt SIR det). Tycker dock att det är väldigt konstigt att hon gör anspråk på att kalla sig analytiker. Analytiker är en titel som anspelar på att man har sin grund i akademisk forskning – vilket varken hon eller ’analytikern’ Anitha Clemence har.

   Vet inte om man behöver ha sin grund i forskning just men jag tänker mig att man jobbar med mer djupgående analyser i alla fall som kräver särskild kompetens och i regel akademisk bakgrund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.