Emma Sundh och Maria Soxbo nominerade till WWF-priset Årets miljöhjälte

Bildkälla: WWF – Emma och Maria längst ner i mitten.

Influencerna Emma Sundh och Maria Soxbo är nominerade till WWF-priset ”Årets Miljöhjälte” för sitt arbete med ”Klimatklubben”, som grundades 2018.
Klubbens syfte är att överlämna ett hållbart samhälle och en välmående planet till nästa generation, och har redan 33 000 följare på Instagram.
I forumet kan medlemmarna göra allt från att dela hållbarhetstips till att driva klimatfrågan framåt genom att sätta press på företag och politiker. Alla som bryr sig om klimatet är välkomna, enligt nomineringen, och med fokus på sakfrågor skapar de en öppen och respektfull miljö.
Förutom Instagram så finns Klimatklubben även som en hemsida, Facebook samt på Twitter.

Det är tolfte gången som Årets miljöhjälte ska utses, och i år tävlar sex kandidater om titeln.
WWFs jury kommer utse två stycken vinnare, som får ta emot diplom av kung Carl XVI Gustaf och WWF den 22 oktober på Ulriksdals slott i Solna.
Oavsett om Emma och Maria vinner eller inte, så är de ett föredöme för andra influencers, genom att de använder sina plattformar till att påverka positivt, särskilt när många andra snarare bidrar till att öka på konsumtionshetsen och därigenom klimatpåverkan samtidigt som de verkar ha ytterst svårt att se sin roll i detta.


WWF har delat ut priset Årets miljöhjälte sedan 2010.
Syftet är att lyfta fram personer som gör skillnad och inspirerar andra att agera mer hållbart. 

Tack för tips!

29 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jätteroligt! Tycker de är så värda nomineringen!

  Vet inte varför men det känns konstigt att ge ett sådant pris till en såpass nybildad CSO. Visst att civil samhället och CSOs är den största påverkansaktören vi har och kan driva påverkan på sätt som NGOs, IGOs och liknande inte kan. Men vilka effekter har den här CSOn haft, går det ens att säga så pass tidigt?

   Vad många viktiga ord och förkortningar du kunde klämma in i en enda kommentar, detta är Bloggbevakning och inte din jobbteams!

    Tre stycken varav två väl ändå är allmänt kända? Igo visste jag inte vad det var men ngo och cso vet väl ändå de flesta?🤔

     Ego har jag hört talas om civila sjömansorganisationen visste jag inte ens att den fanns. Norska gruvorkalet förstår jag inte ens vad hen har i en miljödebatt att göra.

      Nä men då är det nog svårt för dig generellt om du inte kan tolka saker utefter kontext.

      ”Jag far nu!”
      ”Jag pappa nu??? Vad menar du??”

    Passar även på att be om ursäkt för särskrivningen av civilsamhället, och ska absolut lägga mig på en lägre nivå i fortsättningen!

     (Tips: här får man skriva kommentarer som om man skrev till en femåring. Man måste även utgå från att den som läser är gravt autistisk och inte kan läsa minsta ord mellan raderna. Bra att lägga in alla disclaimers man kan tänka sig också så att ingen personligen tar illa upp.

     #inteallaautisterellerfemåringar)

      Vad roligt att du visade vad för sorts människa du är.

       Kul att det kunde roa dig.

       Det är ju sant dock. Något du lite visade genom ditt svar också…

      Haha men eller hur! Alltså precis som i verkligheten lägger jag mig inte i saker jag inte kan eller inte förstår i det här kommentarsfältet.

      Förväntade mig kritik mot att man absolut inte får kritisera någonting rörande klimatet och de som arbetar för klimatet 😂

    Jag tycker att dessa förkortningar är tydligare än alla ”vad har hänt mellan J.K och S.E? Såg på K.R:s story att O.L inte pratar med S.E sedan hon gjorde slut med D.T..”

    Hade gått snabbare för dig att googla dessa 3 förkortningar (om du nu inte förstod dom) än att skriva din sura kommentar

   Jag håller med om att det var konstigt att ge utmärkelsen till dom när de är så nya.

   Hon har ju iofs inte fått priset utan ”bara” blivit nominerad, så jag antar att man kan vilja ha en spridning i vilka de nominerar…. Sen kan det ju finnas något taktiskt med att stoppa in influencers på nomineringslistan, eftersom det ger utmärkelsen mer publicitet. De skulle ju varken vara de första eller de sista som gjorde ett sånt val.

   Men sen antar jag också att om syftet är att ”lyfta fram personer som gör skillnad och inspirerar andra att agera mer hållbart” så är det kanske inte mätbar effekt man tittar på, utan snarare den typen av inspiration som Emma Sund jobbar med. Svårt att tänka mig att man kan säga särskilt säkra effekter på miljön av att fågelskådare inspirerar nyanlända att komma ut i naturen eller av ur- och skurförskolornas verksamhet (även om de hållit på superlänge).

   Vari ligger det konstiga? Jag jobbar med hållbarhet mot företagskunder och där har arbetet pågått i över 20 år internationellt och i Sverige kom arbetet igång i samband med att företag med över 250 anställd fick ett lagkrav på sig att lämna en hållbarhetsredovisning årligen tillsammans med bokslutet. Detta infördes 2017 som en konsekvens av ett EU direktiv. Dock går förändringarna allt för långsamt i mitt tycke med tanke på att Bruntlandrapporten kom redan 1987 och har tyvärr visat sig var ack så relevant. Klimatförändring som debatt hos allmänheten tog fart först med Gretas Fridays for Future. Hållbarhetsarbetet är komplext och måste drivas på flera håll. Det är inte särskilt konstigt att allmänheten varit utanför eftersom debatten före Greta varit allt för akademisk och ogripbar för gemeneman. Då är initiativ som klimatklubben fantastiskt där man jobbar med att göra klimatfrågan till något som blir mer verklig och mindre abstrakt. Ett forum där människor kan dela, hjälpa och diskutera utan att ställa sig på barrikaderna och manifestera. Alla är inte bekväma med det men känner ändå ett behov av att göra skillnad. Jag tycker det är oerhört positivt att det tillkommer fler klimatdebattörer av och för gräsrötterna. I dagsläget är det fortfarande allt för glest mellan stråna för att det ska anses vara en heltäckande och kraftfull rörelse. Jag tycker därför att initiativ som klimatklubben ska belönas hur nystartade de än må vara för att uppmuntra fler sådana forum.

  Myggan har dåligt flyt. Ingen vill betala 5595 för kommande helg i Åre med henne. Jag tror inte hennes rea gör nån skillnad.

  ”Vi har valt att inte ställa in utan köra med mindre grupp. Det blir dessutom ännu mer exklusivt för er som följer med 😉

  Nu ger vi er alla möjligheten att följa med till självkostnadspris 2500:- ( dvs MER än halva priset i rabatt )

  Då är det, inklusive all träning, vandring, boende, tillgång till ute spa och relaxavdelning och alla gourmet måltider 💫👌🏻☺️”

   🤭 För 6 lax kan man får man en fin all inclusive resa i en vecka! Herregud. Vilken verklighetsuppfattning har hon?!

    Tråkigt för den/dom som ändå har betalat fullt pris…

     Tror inte nån har betalat öht. Det blir till att skicka ut personal och andra gäster för en gruppbild. Eller en bild från förra hösten.

      Förra året hoppade hon på kryckor fram tills vandring på 4 timmar och hopp över steniga vattendrag.

   Jag har alltid fascinerats av den här typen av ”träningsresor”. De är alltid galet dyra (och i regel ingår inte resan dit eller hem) och innehåller väldigt, väldigt lite för pengarna. Fjällvandring? Med My? Är hon fjällguide eller vadå? Och fyra träningspass? Märkligt. Hon är väl dessutom ingen känd träningsprofil, utan hon är väl snarare öppen med att hon själv kämpar för att ”hitta balansen”.

   Det skulle kännas så udda att betala så mycket för att typ ”hänga” med My och andra som man inte känner en helg. Och kalla mig fördomsfull men det känns som att 5 500 kr är mycket pengar för de flesta som följer henne. Dessutom annonserades det med väldigt kort varsel.

    Hon är oseriös i allt gällande pengar, kost och hälsa.

  Grymt!

  Så bra! Älskar Emma❤️ Där kan man snacka ”power”-kvinna!

  Flest kommentarer/svar i detta inlägg handlar om stavning.
  Skönt att se att allt är som vanligt.

  Mäniskor med nomral intelignes försåtr även en texxt med visa stvfel.

  Tycker de är så värda priset, de gör så mycket vettigt! Till skillnad från Elsa B som shoppar beiget och tipsar om skålar med cigaretter på bröllopsfesten!

  Tycker det är kul att Kerstin (i blått) och våra förskola I Ur och Skur är nominerade. Vi jobbar dagligen med de yngsta barnen att bli egna miljöhjältar och stå upp för allemansrätt och en bra hållbar värld!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *