Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… 🙂

Ps! Tjafsa mindre!

593 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tvättmaskinsfråga👇
  Min Tvättmaskin tenderar att ge fläckar på träningskläder. Alltså kläder som är lite åt det glansiga hållet och elastiska. Det är enbart denna typ av kläder som får synliga fläckar. Någon som vet vad detta beror på?

  Jag har bytt Tvättmedel osv (använder ej sköljmedel) Har även kört en trumrengöring med ättika.

  Fläckarna liknar små bläckfläckar och de går inte bort. Jag har inte tvättat någon bläckpenna eller liknade. Någon som har råd och tips på vad jag kan göra för att avhjälpa detta?

  PS Tvättmaskinen har ca 3 år på nacken och det rör sig bara om träningskläder med det tyget jag beskrev ovan
  Trevlig kväll på er 🧺🧼

   Testa tvättmedel för svarta kläder? Kanske tvätta i 30 grader om du redan inte gör det, visserligen rekommenderas tvätt i 40 grader vid det mesta förutom sängkläder och handdukar och underkläder. 🤗

   Men åh, hade kunnat vara jag som skrev detta 😂 Exakt så händer för mig också, fattar ingenting! Använder flytande tvättmedel för mörk tvätt och inget sköljmedel. Varför blir det så????

    Alltså jag har precis samma problem fast med mina sängkläder. Det ser ut som små prickar ungefär, fattar absolut inte varför eller vart det kommer ifrån?

    Så var det för mig också. Min mörka tvätt fick vita fläckar men jag kom på att det berodde på att jag stoppade för mycket tvätt i maskinen. Tror inte tvättmedlet kan sköljas ur om det är för mkt tvätt helt enkelt

   Vissa hårprodukter innehåller något som heter polykvaternium och det ämnet fixerar färg. Jag bytte ut några av mina hårprodukter och efter det inga nya fläckar.

   Häll 1 dl ättika var i tvättmedels och sköljmedelsfacket och kör maskinen tom på 90°
   Mörka fläckar på kläder kan bero på mögelavlagringar i maskinen (som du inte kommer åt) och även om hårda klumpar av olika sorters tvättmedel fastnat så kan det bli en kemisk reaktion. Inte alla tvättmedel som passar ihop alltså. Så alltså testa det med ättikan och använd aldrig sköljmedel till träningskläder, det förstör stretchen

    …såg nu att du testat ättika men gör det igen och på 90 grader. Blå fläckar tyder på att olika tvättmedel blandats inne i slangsystemet

     Trumrengöringsprogrammet är på 90 grader men kanske att jag behöver göra det mer frekvent

  Fördelar och nackdelar med att arbeta som förskollärare? 💁🏼‍♀️

   Trött i huvudet och öronen. Ont i ryggen. Mycket tjafs kollegor emellan då det oftast bara är kvinnor.

    Vill bara tillägga att jag jobbat på arbetsplatser där jag varit enda kvinnan, killar tjafsar också (alltså inte med mig men med varandra)

    Spännande, jag jobbar med massor av kvinnor och har aldrig haft det tjafsigt. Tror det blir tjafsigsre på arbetsplatser där man är missnöjd med arbetsvillkoren.

     Ja det är min erfarenhet också.

    Om det är så jobbigt, prata med era fackliga? Låter ju inte som en hållbar arbetsmiljö, varken för er eller barnen ☺️

     Vet inte om du mena mig som skrev kommentaren? Jag jobbar inte på förskola, gjorde det när jag var yngre och då var det mycket tjafs mellan de lite äldre som hade jobbat där länge.

      Du som va trött i öronen och huvudet skrev jag till 🙂 ah okej

   Fördelar: världens roligaste arbetsplats 😍 Världens roligaste ”kunder” – barnen 🥰 Otroligt givande, man lär sig mycket om både sig själv och om saker. Lätt att ta på sig extra uppgifter som gör att man kan klättra inom, tex om man hittar sin grej (IKT eller värdegrundsarbete eller ateljéverksamhet). Att få en nära kontakt med föräldrarna, att jag blir både deras och barnens trygghet. Att JAG får ha deras barn i 8h – wow! Att man kan anpassa verksamheten mycket, att vi har makten att utforma undervisningen på olika sätt. Finns inga rätt/fel. Att det är en fantastisk arbetsplats bara. Älskar min, saknar den när jag är sjuk/ledig länge.

   Nackdelar: ekonomin är oftast inte superfet, man önskar att det fanns projektorer i varje rum tex. Mer tid för planering – men det handlar också om hur man tar vara på tiden. En stor nackdel är kollegor som inte tar sitt arbete på allvar, DET sänker nyfikenheten och intresset. Men då tycker jag att man ska ha den respekten för sig själv och att man byter arbetsplats där man får göra det man älskar 😄

    Var jobbar du? Vill ha mina framtida barn på din förskola! 🎈

     Helsingborg! KOM! (Vill inte outa min arbetsplats dock) Vi ser till barnens bästa, vi utgår från barnen hela tiden. Kompetenta kollegor som vill vara där, vilket gör både barn och föräldrar och kollegor trygga. Jag känner att jag aldrig vill byta arbetsplats eller göra nåt annat, som någon nedan skrev. Tror att om man känner så, så bör man flytta på sig tills man känner att man hamnat rätt 😃 En ledning som tror på oss och vet att vi gör ett bra arbete.

     Det är få saker jag känner mig så grym på, som jag gör med mitt jobb. Jag är omtyckt av barn och föräldrar och kollegor. Senast idag mötte jag ett barn som börjat skolan i affären. Hen sprang fram ”Åååh jag saknar dig!”. Är ordentliga med kommunikation. Exempelvis föräldrar som messar att de blir sena – istället för att sucka och gnälla över det, svarar jag alltid ”Ingen fara, ditt barn har det bra – vi utforskar vattenpärlorna just nu. Kör försiktigt!”. Inget dåligt samvete eller stressande. Peppar, stöttar, skrattar. Vi har roligt tillsammans! Utvecklar genom att komma med nya idéer som vi provar oss fram med. Men barnen hamnar alltid i fokus, och det är det viktigaste ❤️

     Btw, ett barn sprang fram för ett tag sen ”Du, du! Jag älskar dig. På riktigt!” 🥺❤️ Värmde mitt 32-åriga hjärta haha!

      Hur gamla är föräldrarna till barn som går på förskolan? 😀 Mvh en som oroar sig att de andra mammorna kommer vara ”barn” i jämförelse med mig den dagen jag har barn som ska gå på förskola. :’)

       Det finns alla åldrar 😃 Oroa dig inte! Det är verkligen brett 😃

      Förlåt men du känns supersmörig. Duktiga jag typ…

       Jäkla dum och onödig kommentar!

        Tack 🙈🙏🏽

        Förstår att du tycker det. Kanske är ni båda såna som ska vara superduper positiva varendaste dag. Lyckoruuuuus.

         Känns det bättre nu?

         Vad är det för fel på det? 😂Jag är verkligen inte glad varje dag. Men jag skulle aldrig orka lägga energi på att störa mig på att nån annan är det. Då hade jag gått till mig sjölv och sett varför jag inte är det 😁

       Förlåt men ingen lider av att hen eventuellt skulle vara ”duktiga jag”, så du kan ta din jante och krypa tillbaka in i din mörka grotta.

        Haha, tack! 🙈🙏🏽

        Kan du visa mig grottan? Hittar den ej men du verkar ha koll på den

       Jag är ju duktig på mitt jobb 😃 Sovgott!

      Jag blir så glad av att läsa dina kommentarer. Fortsätt vara precis den du är. Mina barn har också haft fantastiska engagerade duktiga omtänksamma och lite småbusiga förskolelärare och älskade att vara där. De fick en så bra start med mycket trygghet och bekräftelse.

       TACK! ❤️ Kom precis hem (är sjukskriven 50% pga skitjobbig endometrios) – jobbet är mitt lyckopiller! Har varit i ateljén sen kl 7.30 och arbetat med barnen. Fantastiskt roligt! Ett barn kom imorse och sa ”Jag är JÄTTESUGEN på att komma till dig!” 🥺❤️ Avslutade med lunch, barnen berättade tokiga saker jag gjorde när de va yngre. Tex sa att vi skulle äta kottar och masker till lunch (de förstod att det va skämt) och de ÄLSKADE det!

       Jag har själv haft riktigt dåliga lärare, jag vet hur det ör att inte bli sedd och hörd. Därför är det jätteviktigt för mig att hålla kvar elden, vara positiv, se alla barn och lyssna in alla. Det är 10 år sen jag tog lärarexamen, och än känner jag att jag sett varje barn. Föräldrarna uppskattar mig, känner sig trygga.

       Äh jag älskar mitt jobb helt enkelt ❤️ Är så tacksam att jag får arbeta med alla dessa fantastiska barn varje dag 😃

      Blir så glad av att läsa detta, lyllos alla barn som får såhär härliga och engagerade förskolepedagoger! 🥰

       Tusen, tusen tack!! ❤️ Blir alldeles rörd 🥺❤️ Det är en viktig byggsten, annars njuter man inte av sitt arbete. Och jag ser inte jobbet som nåt tungt, tråkigt. Jag har de bästa ”medarbetarna” man kan ha 😃 Nu när jag gick hem fick jag massa kramar och ”Jag älskar dig, kommer du sen igen?”.

       Bästa betyget någonsin ❤️

     Och tack 😍❤️

   Väldigt stressigt och högljutt. Usel löneutveckling. Otroligt korkade kollegor. Frustrerande att vara den enda som bryr sig och faktiskt är påläst. Låååångsam beslutsfattning och mycket pappersskyfflande. Väldigt ont om vikarier, så man är underbemannad ofta. Det tar hårt på en när man möter familjer som inte har det bra.
   Jag tror inte att det är ett yrke man orkar med ett helt arbetsliv, tyvärr.

   Fördelarna är barnen. Kul och givande att arbeta med barn!

   Fördelarna är att det är att det ofta är så himla roligt och lärorikt! Du utvecklas hela tiden eftersom du ständigt behöver analysera och reflektera kring verksamheten/undervisningen. Inget barn är den andra lik och alla har olika förutsättningar, men alla barn har rätt till samma utbildning (så det är utmanande).

   Nackdelar: ett sjukt stressigt jobb……..och tiden räcker aldrig till.

  Snart helg! 🍂

  Ni tjejer som har friat till era killar – berätta! Hur länge hade ni varit tillsammans? Köpte ni ringar eller valde ni ut dem tillsammans sedan? Hur blev reaktionen? Vet inte hur vanligt det är med tjejer som firar men jag är bra sugen alltså!

   Vi hade varit tillsammans i fem år. Han blev väldigt glad och rörd och sa ja, så klart 🙂
   Vi valde ringar sen, tillsammans. Vi har varit gifta i tre år nu.

   Jag friade till min dåvarande. Vi hade varit tillsammans i fyra år. Löste ut tillfälliga ringar att använda och passade på att gå ner på knä när vi bodde på ett mysigt slott.
   Han sa nej.

    Ajfan 🙊
    Hoppas du träffar rätt snart om du inte redan gjort det! 🍀

     Idag är jag lyckligt gift med mannen i mitt liv (inte han som sa nej bara för att förtydliga 😂)

    Motiverande han beslutet?

     Jo, det gjorde han väl. Men det sved eftersom jag inte fått de vibbarna tidigare.

      Låter som en väninna till mig som ville ha barn med sin sambo. Hon fick svaret: ”Jag vill inte ha barn med dig för du skulle inte bli en bra mor.”

      Ouch!

       Oj men så säger man ju inte, varför är han tillsammans med henne då

        Hon kanske hade andra kvaliteter och han andra mål med relationen? Men ja, hårt sagt.

         Jag tänker att då kanske man nämner det tidigt att man inte vill skaffa barn jag brukar ta upp det tidigt så att den andra personen kan få bilda sig en åsikt om den vill fortsätta träffas eller inte

    Men gud vad jobbigt. Hur reagerade du? Blev chockad?

     Jag har nog aldrig känt mig så dum och bortgjord som jag gjorde när jag stod där på knä… Resten av vår semester var inte så där jättebra. Jag grät mest.

    Nej vad trist… 🙁 så jobbigt det måste känts? Undrar också om han motiverade? Inte så att han hade velat fria själv bara, eller var han liksom inte ”där”? Gjorde ni slut eller fortsatte ett tag till?

     Nä, han ville inte fria själv. Han tyckte att vi inte var där än typ. Vi höll ihop typ två månader efter det, sen gjorde jag slut.

      Ah fattar, skönt att du lämnade och hittat rätt nu iaf. ❤️

   Vi hade varit tillsammans i fyra år när jag friade. Köpte ring till honom och han blev väldigt överraskad! Körde skattjaktsfrieri där han fick olika ledtrådar på olika som till sist ledde till ett paket med ringen.

   Vill du fria så kör, det är himla kul att få överraska sin partner på det sättet🙂

   Åh jag är också sugen på att fria till min kille. Har försökt fråga lite försiktigt kring hur han skulle reagera ifall det vore jag som friade till honom heh. Han svarade dock att han själv helst är den som friar (när då undrar jag?😅) så jag vet inte riktigt hur jag ska göra.

   Skulle jag fria skulle jag nog köpt en provisorisk ring pga har ingen koll på hans storlek. Sedan är det nog mysigt att kolla riktiga ringar tillsammans?

   Lycka till!

   Jag friade till min man på hans försenade 30-års fest. Hade styrt upp att hans vänner var här hemma så käkade vi god mat och fikade. Avslutade med att gå ner på knä och fria inför alla hans vänner. Han får inte ha ring på jobbet så jag köpte ett armband med en ring på med datumet på och när vi sen gifte oss köpte vi en till ring till armbandet.

   Vi hade varit tillsammans i 3 år och nu gifta i 4 och har en dotter på 4-år. Hade jag inte friat hade det inte blivit något frieri utan bara ett giftemål.

  Varför tar folk screenshot på komplimanger de får från andra och lägger upp dem på Insta story?

   Säkert pga bekräftelsebehov eller skryt, fråga Anna book 🙂

   Jag har börjat göra det här fast lägga i en mapp på telefonen och läsa när jag känner mig nere/ dålig / allmänt oönskad. Skulle skämmas om någon hittade mappen dock 🙈

    Det gör jag också! När jag är ledsen och ensam tittar jag på dom och påminns om att jag inte är ensam.

    Men det var ju jättefint! Bra tips ❤️

    Åh samma här. Fick så himla mycket stöd och pepp här i öppet spår för ca 1 år sedan. Jag berättade om en lex Sarah rapport jag gjorde på några kollegor som ledde till mobbing och utfrysning av mig. Skärmdumpade alla fina ord och tittade på när det kändes piss.

    PS. Jag är lycklig igen. Studerar på högskola och hoppas för allt i världen att de gamla dementa fick upprättelse 🙏

    Men det är ju bra tips! Hade en mapp på jobb-mailen på tidigare jobb med pepp och fin feedback från kollegor eller bara allmänt snälla mail haha. Det behövs ibland!

   Bra fråga. Speciellt de som bor ihop. Eller när de kommenterar varandras bilder. Och bor ihop.

    Ja sådär löjlig är min sambos familj också. De sitter intill varann i soffan och kommenterar varandras bilder. Istället för att säga det direkt till varann.

  Trips hemma! Vi har problem med trips hemma, på våra växter. Har ni knep som funkar? Vi har kört såpavatten hittills.

   Bekämpningsmedel eller bekämpningsdjur.

   Du behöver betydligt starkare saker för att bli av med trips. Tänk på att de sprider sig snabbt så om det är en vanlig växt, kasta och köp en ny.

   Körde med såpavatten i typ 6 veckor

   Enda som fungerade för oss var substral giftpinnar och att isolera de värst angripna

  Hjälp med palettblad! Har en sån där med limegröna blad men bladen blir hela tiden gula och ramlar till slut av. Den har blivit ca 60 cm lång nu och är i och med bladförlusten väldigt naken där nere. Vad är det som händer? Jag vattnar bara när jorden är torr, den står inte får ljust och inte för mörkt hoppas jag. Tidigare stod den i ett helt öppet fönster med ljus hela dagarna, nu står den i ett fönster med persienner som är vinklade och vissa dagar helt stängda. Det är ingen skillnad.

   Ge den näring och/eller byt jord.

   Klipp ner den rätt hårt. Ta sticklingar ifall den ger upp 🙂de blir lite tråkiga på hösten.

   Som ovan skriver, klipp ner! Vissa orkar inte hösten/vintern, de blir jätte tråkiga. Vissa klarar av det men andra inte.

   Duschar du den eller häller du bara vatten över lite då och då?

    Duschar aldrig trots att jag borde. Men jag ska klippa ned den och plantera om sticklingarna i ny jord som många skrivit, det är
    Många fina klasar med blad längre upp nämligen 🙂 Tack för alla tips allihop!

   Paljettblåsor blir tråkiga på vintern. De får för lite ljus, hur ljust de än står. (Om de inte står under lampa då såklart)

    Ja paljettblåsor trivs definitivt bäst i ljuset, helst blinkande till hög dunka dunka 😆

     Hahaha eller hur 🤩

  Maggans röst blir värre och värre, låter så obehaglig, varför?

   Graaf? Vadårå?

  Varför är folk så extremt beroende av sina mobiler? Jag har ett jobb där vi inte får ha mobilerna på oss utan de ska ligga i skåpet men är nästan ingen som följer det. Jag kan tycka att det är ganska skönt att slippa ha den och inte behöva vara tillgänglig hela tiden. Finns ett jobbnummer som förskolan och nära anhöriga kan ringa på om det är något viktigt. Jag är själv väldigt beroende av min telefon men inte på den nivån. Nån mer som inte får ha mobilen på jobbet? Vad tycker ni, skönt eller inte?

   Jag tycker det är svårt att vara ifrån sociala medier pga någon typ av FOMO. Som att man missar något… Man ”måste kolla” telefonen för det KAN vara någon ny uppdatering….. Nu i veckan när man visste att FB och insta låg nere för alla så var det verkligen befriande! Det borde bli tekniska pandemier oftare 🤩

    Sen jag fick barn minskade min skärmtid med ca 6-7 timmar.. gick från 9 timmar till 2, tycker man insåg hur hemskt beroende folk är när alla betedde sig som att strömmen och vattnet försvunnit bara för att insta och FB låg nere. Var som ett uppvaknade att man kunde umgås med familjen/vännen UTAN mobilen, ganska kul ändå 😅

   Jag tar bara fram den på rasterna, om ens då. Det är så bullrigt och jobbet är inte bara att pausa hur som helst.

   Jobbar i skolan och har inte mobilen på mig under arbetsdagen. Inget problem. Jag jobbar ju och är upptagen med det 😉

   Hade ett sånt jobb. Fattar varför (livsmedelsindustrin) och det säger jag inte emot, var bara att kolla telefonen på rasten istället. Hatade jobbet av många andra anledningar istället.

   Sen är det ju så, egentligen FÅR vi inte ha telefonen på nuvarande arbetsplats heller. Vi får ju lyssna på typ musik osv men vi får inte hålla på som man kanske gör på fritiden och så har det varit på alla mina jobb, men lite kollar vi ändå. Kanske skickar något sms, svarar på något samtal, men har inte direkt långa chattkonversationer utan stopp.

  Jag startade eget företag för 2 veckor sedan! Redan fått flera uppdrag och fullt i kalendern 😍😍 glad!!

   Vad kul, grattis! 😊
   Vad är det för företag du startat?
   Lycka till framöver 🍀

   Så kul! Vilken bransch?

   Jag startade också för två veckor sedan!!!

   Stort grattis 😀 Berätta mer!

   Åh vad kul, vill också veta inom vad! Går i samma tankar nämligen men det är ett så stort steg. Vad fick dig att våga?🙂

  Nyfiken på vad ni tycker om dessa influencers:

  Kenza
  Alexandra bring
  SanneAlexandra
  Victoria Törnegren
  Bisse

  🙂

   SanneAlexandra MÅSTE skaffa en blogg. Hennes storys är förfan som dagböcker. Sååååååååååå mycket text.

   Finns få människor jag stör mig på så mycket på Sanne haha. Följer henne endast för att hennes storys är ren underhållning för mig. Förstår inte hur en människa kan ha så mycket djupa tankar om livet och hälsa, känns nästan som om hon lider av ortorexi. Och när hon ber Jacob filma henne när hon bär på barnen upp till sovrummet 😫😫😫 Och typ hela playmakers när hon ville krossa fördomar om hockeyfruar men gjorde motsatta hela programmet. Hon känns väldigt verklighetsfrånvänd och jag får typ svår exem av hennes tjat om holistisk hälsa och hur viktigt det är för henne och Jacob, speciellt när Jacob feströker 😅 Kommer aldrig avfölja dock, det är för fascinerade för att kolla bort.

   Kenza – helt ok men verkar inte vara nånting utan kläder, stil, utseende. Tror inte hon vet vem hon är. Utan alla bilder hit och dit vore hon nog ingenting. Finns inget djup hos henne.

   Alexandra Bring – verkar skön men väldigt obildad

   Sanne Alexandra – ohälsosamt mobilberoende, verkar inte kunna leva ett normalt liv eller närvarande i stunderna, fotar mer än nån annan människa, ständigt stories typ 30 st uppe varenda gång. Också en väldigt tom människa utan mycket i huvudet.

   Victoria Törnegren – extremt dålig på engelska, alltså så värdelös att det är pinsamt. Varenda story med engelsk text är så jävla skämmig. Hon känns korkad, skulle nog aldrig klara en utbildning till exempel.
   Hon är nog lika stel som allt det vita och kala i hennes flöde. Finns inte mycket att hämta hos henne.

   Bisse – vet inte vem det är

   Victoria Törnegren – hur länge kommer det funka för henne att tjäna pengar på hennes sterila flöde? Hon lever inte ens ut på story, så sjukt lam när hon lägger upp videos. Noll personlighet lyser igenom, vilket känns ganska passé i sociala medier.

   Kenza – stör mig på henne utan bra anledning… Säger väl kanske mer om mig än henne men upplever henne som ”smug”, typ självupptagen och självgod.
   Alexandra bring – verkar jordnära och reflekterande. Lite märkligt hur hon exponerar barnen så extremt på soc media? Tänker att hon är en sån som borde ha mer integritet än så.
   SanneAlexandra – wack a doodle helt jäkla verklighetsfrånvänd, lever i en bubbla
   Victoria Törnegren – normal är typ första ordet som jag kommer på för att beskriva henne. Känns bara som en normal och rimlig människa, inga starka åsikter om henne
   Bisse – wannabe överklass typ

   Kenza – Inte engagerad i hennes liv, aldrig varit. Så antar att jag tycker att hon är tråkig?
   Alexandra Bring – Följde förut, hon är vettig, ganska rolig men ledsnade till slut på hennes innehåll.
   Sanne – Slutade följa när hon började censurera sitt ena barn men inte det andra pga det kändes som sånt hyckleri. Orkar inte med all hennes andlighet heller pga tror inte själv på sånt…
   Victoria – Inte intresserad av att följa henne men ”spökföljer” henne och kollar in hennes stories då och då. Lyssnade på deras podd förut men har slutat.
   Bisse – Aldrig följt

   Så min summering är väl typ… Inte så intresserad av någon av dem?!

   Tycker Bisse är den bästa influencern just nu. Följer hennes recept, städtips, klädstil osv. Inte jätteförtjust i hennes hokus pokus, men allt annat är toppen. Önskar att jag hade en bråkdel av hennes ork.

   Kenza – gör till sig alldeles för mycket och försöker spela rolig trots att hon är så långt ifrån rolig. Hon försöker vara som exempelvis Alexandra Bring som är genuint rolig och inte tillgjort.

   Alexandra Bring – tycker faktiskt om henne mycket 🙂 jordnära och introvert, påminner lite om mig själv haha. Älskar hur öppen hon är med att man bara kan vara hemma dygnet runt och ändå älska livet. Känner ej någon hets utan mest ”feel good” av henne!

   Övriga: Följer ej någon av dem 🙂

   Kenza: hennes instagram är ett fankonto för hennes söner.

   Tycker det är så fascinerande att allt i Victoria Törnegrens hem är vitt. Vitt vitt! Både hon och barnet har bara vita eller svarta kläder. Såg så deppigt ut när dottern fyllde år och hon bara fick vita ballonger och en vit tårta? Inte precis vad ungar går igång på, de jag känner. Har hon förklarat det här någon gång?

    Följde Viktoria när hon bodde hemma i Umeå. Redan då var allt svart och vitt. Tror helt enkelt att det är det hon tycker om 🙂

  Ett konto jag följer på Instagram får ca 50 likes per bild. Nu hade hon plötsligt fått 900 likes på några bilder. Jag kollade listan vem som gillat bilderna och det var fullt med konton som verkar vara ”bots”, 0 inlägg, 0 följare osv.

  Kan man anmäla konton som köper likes till Instagram?

   Vad stör det dig om nån köper följare? 😅 Varför vill du anmäla?

    Om det är en person som får ekonomisk vinning av många följare så är det väldigt omoraliskt.

     Men om inte? Fattar inte hur man orkar lägga tid och energi på sånt 😃

   Hur orkar man bry sig? Du verkar stalka den här personen eftersom du känner till detta. Släpp det och gå vidare.

  Lista 3 saker som ni tror skulle minska gängvåldet som tycks breda ut sig mer och mer i samhället.
  Jag tror på:
  Hårdare straff
  Mer resurser till tullen
  Fler närvarande poliser

   Jag tror att ett fokus på utbildning och skola kan ge väldigt mycket visa att det finns en annan väg att gå och att kunna få mer stöd i skolan

    (Alltså för att motverka deras rekrytering)

    Det håller jag med om!

    Håller med! Att börja redan när barnen är små.

    Jag håller helt med om att med en bättre skola går det att förebygga så mycket. Ge ett bättre alternativ. Men det kräver stora förändringar av vår skola och det kräver både mer resurser och större kunskap hos både politiker och lärare. Samtidigt det finns få saker som är viktigare än skolan om man verkligen vill satsa på en framtid för alla.

   Och utvisning efter första brottet om personen är invandrad.

    Absolut. Utvisning och inget dalt.

   Bort med alla straffrabatt som finns så kanske de unga killarna slipper undan att bli rekryterade för att de kommer undan med mildare straff.
   Närvarande föräldrar och vuxna.

    Viktigare än straffrabatt är att det ska finnas påföljder att rekrytera ungdomar under 18. Det saknas idag och en stor anledning till att unga rekryteras.

   Ja håller med. Hoppas fler vill bli poliser.

   Legalisera cannabis
   Införa anonyma vittnen
   Hårdare och tuffare poliser, bor själv i ett utsatt område och hört när småpojkar kallar poloser för ”små horungar”. Poliserna stod där och ba ”nä nu tar vi det lilla lugna”
   Dom har noll respekt för dagens poliser

    Tror verkligen inte på att legalisera droger. Först trodde man att sånt hjälpte, men då tar bara kriminella över tyngre droger osv.

    Vi skulle bara få ett ännu sjukare samhälle.

    Hur tänker du att det skulle hjälpa att legalisera cannabis?

     Det finns teorier om att det skulle minska finansieringen av gängkriminalitet

      Ja och mycket talar emot det. De hittar bara nya vägar.

       Kanada legaliserade cannabis 2018 och vinsterna från legaliseringen uppgick till 10 miljarder kr. Idag tjänar ju bara kriminella på det. Den som vill röka på kommer göra det oabsett om det är lagligt eller ej. Bättre att kunna köpa det lagligt där produkten har kontrollerats och man kan beskatta det. Säger inte att det är helt problemfritt men vi kommer inte bort från nästan alla skjutningar har och göra med cannabisförsäljning.

      När barnen gick på högstadiet för några år sen nattvandrade jag och vi hade kontakt med både soc och polisen. För ca 100 kr får du cannabis som motsvarar 4 joints. Har du ögonen med dig är det inte jätte svårt att hitta en säljare. Dessutom är det mesta av cannabisen på gatan närodlad. Det är inte cannabis gängen tjänar de stora pengarna utan tyngre droger som är svårare att få tag på.

       Det är mycket lättare och vanligare att lösa hasch än rent grönt gräs. Lättare att producera och mycket lättare att smuggla då det i princip är doftfritt jämfört med hur mycket gräs luktar. Det kommer otroliga mängder men hasch från Europa in i Sverige.

     Nästan alla skjutningar beror på konflikter kopplade till narkotika (främst cannabis)
     Cannabisförsäljning finansierar stora delar av deras verksamhet. Att legalisera cannabis skulle innebära att slå ut den illegala marknaden samtidigt som man får bättre kontroll över produkten. Man kan även beskatta det vilket ger mer pengar för hela samhället. Kanada legaliserade tex cannabis 2018 och vinsterna uppgick till ca 10 miljarder kr. Jag menar som det är idag tjänar kriminella stora summor på cannabis medans vi hederliga medborgare får betala priset för deras skjutningar. Folk som vill röka på kommer röka på oavsett om det är lagligt eller ej. Bättte då att kunna köpa joint lagligt utan att finansiera kriminella gäng.

      Finns flera bevis som motsäger sig det där. Så jag tror inte det är rätt väg.

      Dessutom behöver vi inte fler pundare. Killarna nu som skjuter är redan drogpåverkade.

      De kommer bara gå på tyngre droger. Kriminella vill ha in sina pengar. Så de handlar bara med annat.

      Legalisering skulle inte minska kostnaderna och öka intäkterna för samhället som en del tycks tro. Legalisering skulle inte omvända de kriminella. Den kriminalitet som i dag livnär sig på illegal cannabis skulle tveklöst flytta över sin aktivitet på andra illegala hanteringar. Kostnaderna för drogens skadeeffekter skulle snarare öka. Det har redan visats i USA att ökad tillgänglighet i samband med legalisering ökar användningen.

      Oavsett om politiker i vissa länder tror att de kan bli av med sin organiserade brottslighet genom att legalisera marijuana, så finns det alltså åtskilligt som talar för motsatsen. Att släppa tyglarna för en restriktiv narkotikapolitik innebär definitivt inte att man får ett fastare grepp om kriminaliteten och dessutom blir följderna av de skadeeffekter som ovan nämnts ännu mer kostsamma. Det är viktigt att svensk politik inte påverkas av så kortsiktiga åtgärder som nu är aktuella på olika håll i världen.

      Cannabis är väldigt lätt att få tag på och är inte orsaken till gängvåldet. Den största orsaken till att våldet eskalerar är tillgången till vapen.

   Jag tror att både högern och vänstern måste sluta vara så naiva och inse att varken ”hårdare straff” eller ”fler fritidsgårdar” kommer lösa problemet. Båda typerna av åtgärder kommer behövas. Och mycket.

    Stressen måste ner i samhället. Många mår dåligt av den. Tror absolut på mer aktiviteter för ungdomar som är roliga på fritiden.

   Jag tror mest på förebyggande åtgärder (men har inga förslag på bra sådana). Mer resurser till tull och fler närvarande poliser – javisst. Hårdare straff kommer inte hjälpa. Och då menar jag inte att jag inte tycker de ska straffas hårdare men det avskräcker inte från kriminalitet öht.

   Jag tror INTE på strängare straff iaf. Det är bara ett politiskt spel.

   Det finns ingen forskning som tyder på att strängare straff minskar brott eller återfall i brott. Teorierna bakom vad som orsakar kriminalitet är många, den som jag tror mest på är stämplingsteorin, d.v.s. att avvikande beteende har sin grund i hur grupper stämplas (”vad de är och inte är”). Vi kan ju börja utgå från det och applicera idéerna på hur politiken och rättssystemet utformas… /tankar från en med master inom sociologi med inriktning på kriminologi

    Intressant!

    Tror inte heller på att strängare straff är avskräckande. Fördelen är att personerna är borta från gatan och kan inte begå fler brott.

    Nej längre straff avskräcker inte. Man måste börja jobba förebyggande med riskgrupper. BRÅ publicerade en rapport i år som blivit omdebatterad eftersom den visar att brottsligheten är högre hos andra generationens invandrare. Det jag saknar i debatten är att ingen frågar sig varför. Svaret är inte oväntat att det handlar om utanförskap. Man känner att man inte hör hemma någonstans. Det som krävs är en mer inkluderande skola som inte bara fokuserar på kunskap utan som hjälper till att aktivera och ge meningsfulla saker att engagera sig i. Samtidigt behövs fler poliser som är synliga och dom känner människorna i området.

   Minskad segregation.

   Ett bättre förebyggande arbete. Tycker det är viktigare än att sätta in högre straff när något har hänt. Bättre att inget brott begås alls.

  Ni som är gravida, hur resonerade ni kring KUB-test? Varför/varför inte gjorde ni det? Eller ni som varit gravida också såklart. Om ni enbart gjorde KUB för att få ett tidigare ultraljud för att slippa vänta på RUL är det inte relevant. Är bara intresserad av era tankar kring just testet och vad det kan visa.

  Jag är gravid med mitt första barn och står inför valet mellan TUL (som är gratis) eller KUB (bara kostnadsfritt för 35+), så ultraljud blir det ju oavsett 😊 Jag har precis fyllt 28 och har BF i april. Pappan och jag har pratat massa om det och vi lutar mot TUL men hade varit intressant att höra andras erfarenheter.

  Ni får gärna säga er ålder under graviditeten också. Om jag var närmare 35 hade jag nog velat göra testet, men nu känns det som att det mest kommer göra oss onödigt oroliga.

  Mvh någon som inte ens har fattat att hon är gravid än 😅

   Jag gjorde kub när jag väntade mitt senaste barn. Med anledning av att jag skulle fylla 35 och för att jag gärna ville veta om det fanns några avvikelser då jag fått avbryta en tidigare graviditet i v 21 pga grava missbildningar och sjukdom. Jag ville inte behöva vänta till rutinultraljudet för att eventuellt få dåliga nyheter ifall att man skulle behöva avbryta. Som tur var så såg allt väldigt bra ut.

   Vi gjorde kub för att det var gratis i vår kommun 😊 jag tror däremot att vi hade gjort det ändå av den anledningen att vi ville kunna förbereda oss på om sannorlikeheten för kromosomavvikelse var stor.
   Gjorde under kub under båda graviditeterna, då 25 och 28 år gammal 😊
   Lycka till med graviditeten och bebis! 😃

   Jag va 33 år vid graviditeten. Vi valde att inte göra kub. Alla fick göra tul.
   Både jag och min partner var överens om att det inte skulle spela någon roll om vårt barn hade någon kromosomavvikelse.
   Självklart fruktansvärt om det är som ovan skrev här så allvarligt att man behöver avsluta graviditeten. Tänkte nog från början att man ser mkt på rul sen också men om det var så allvarliga missbildningar hade man ju såklart velat veta det så tidigt som möjligt.
   Vi baserade nog mest vårt val på att vi inte ville börja tveka kring att behålla ett barn med exempelvis downs syndrom pga utmaningen det också skulle kräva, utan vi kände oss säkra på att vi skulle älska barnet lika mkt oavsett eventuella avvikelser.

    Det här är ingen kritik mot just DIN kommentar men droppar den här för att den passar in ❤️ Men jag tror många väljer att göra KUB trots att de vet att kromosomavvikelse inte spelar någon roll för dem för att kunna förbereda sig bättre OM det skulle förekomma sådan. Till exempel har barn med Downs större risk för hjärtfel och vet man om att barnet har Downs innan födseln kan man planera hjärtundersökningarna i förväg.

    Jag tycker det är fint så som ni resonerade oavsett ❤️

     Så kan det säkert vara men jag tror också att många är inställda på att avsluta graviditeten om den visar på downs. Antal barn som föds med down syndrom har minskat vilket ju tyder på det.

   Var 24 när jag väntade mart första barn, erbjöds att göra det och tackade ja. Hade jag fått veta att något var avvikamde hade jag gjort abort.

   Jag gjorde KUB för att jag var så över nojig för allt, typ en fot i pannan eller nåt.
   Var nervös hela graviditeten då vi försökte i nästan 3 år innan jag plussade.

   Så..

   Om 6 dagar fyller min lilla tjej 1 år.

   Min underbara älskade unge.

   I stockholm är det gratis så kände väl lite ”varför inte”.

   Skulle jag få ett barn med downs syndrom ville jag förbereda mig mentalt för det. Men de kan ju se annat än downs på KUB också. Barnet kan ha någon sjukdom som gör att den inte skulle överleva utanför magen. Den sorgen hade jag inte velat utsätta mig själv för, utan i så fall gjort abort.

   Gjorde inte för vi har inga ”riskfaktorer” i släkten. Vi är unga och de hade varit helt ”onödigt”. I efterhand hade jag önskat jag gjorde de för att veta vilken vecka jag va i. Hade ingen aning och bm verkade inte bry sig.

    ”Riskfaktorer i släkten”? Downs syndrom (och trisomi 13 & 18) är sällan ärftligt utan uppstår alltsom oftast genom nymutation.

   Har varit gravid två ggr, vid 28 och 30. Blev erbjuden kub gratis båda gånger, första tackade vi nej till hela paketet, andra sa vi ja till ultraljudet men utan blodprov. Vi pratade om vad undersökningen kunde visa och hur vi kände inför de olika scenarion och kände att det inte var för oss.

   Jag gjorde kub båda graviditeterna, 23år och 26år. Gratis till alla i vår kommun. Jag och min man hade pratat om vad vi skulle göra vid hög sannolikhet osv men tyckte helt olika. Jag trodde kub skulle lugna mig men med första barnet fick vi 1:7000. Alltså jättebra resultat men jag var så säker på att det skulle vara 1:20’000 så jag började oroa mig och fick panik av resultatet. Men skulle fortfarande välja kub igen. Kub och tul är ju inte riktigt samma sak, kub tar även blodprov och kvinnans ålder in och tul mäter väl barnet storlek. (Och ser att det ser bra ut såklart) har senare gjort flera tul genom hela graviditeten.

   Gjort KUB med båda barnen (28 år och 32 år vid grav), var gratis vid båda tillfällena men jag hade gjort det ändå. Ville helt enkelt veta så mkt som möjligt om bebisen. Vet faktiskt inte vad vi hade gjort om vi hade fått reda på att bebisen var sjuk eller hade downs. Tänkte att jag inte behövde tänka på det förens det isåfall var ett faktum… Sen gjorde jag även TUL med båda men betalade för det själv.

   Tyckte KUB kändes onödigt då man är under 35 och inte bär på några allvarliga sjukdomar 😅 Så gjorde istället ett tidigt ultraljud för att se hjärtat picka och sen var det bara RUL i v20

   Jag hade en syster som föddes med Edwards syndrom och skulle aldrig någonsin vilja tillåta att mitt barn skulle behöva genomlida det helvetet.

   Vi gjorde KUB och nipt (förstnämnda gratis, betalade 5500 för det sistnämnda). Vi var överens om att vi hade gjort abort om vi hade fått veta att barnet hade downs eller någon annan kromosom avvikelse.

   Tack för alla svar! ❤️ Självklart somnade jag i soffan som typ alla kvällar nu för tiden 😅

  Stör mig så mycket på Nattalie (insaneninja7), hon gör allt till ett problem! Nu skriver hon i stories att folk som ”yttrat minsta lilla kritik mot hijab är förbjuden att använda denna” så är det en bild när hon satt på en sån mössa man hade som barn när det var kallt eller hade under hjälmen som är mössa och typ halsduk samtidigt.. kommer inte ihåg vad en sån kallas men den täcker alltså huvudet och halsen så bara ansiktet syns. Hon verkar tro bara för att hon hitta denna på H&M nu att detta är någon ny grej, men detta har använts i många år, jag själv hade sån när jag var liten om det blev riktigt kallt på vintern och när jag jobbade på förskola hade flera barn sånna 🥴😅 hon blir så störd på konstiga grejer.

   En balaclava. Hade jag också när jag var liten. Superpraktisk till barn ju! Har sett att det verkar vara inne för vuxna nu också.

    Haha ja just det. Konstigt att ha en baklava på huvudet.
    Dock nytänkande!!

     Jag har en sån under ridhjälmen plus en buff över munnen vintertid, om jag möter henne en mörk kväll med min bitchiga rödmärr får hon gärna utmana oss! 😂

      Hoppas du inte har baklava i ridhjälmen dock 😂

   Baklava?

    Baklava är inte det typ bakverk? 😂 ska vi ha sådana på huvudet nu?

     Haha ja insåg det när jag såg kommentaren ovan. Men jag kanske är on to something! 🤠

     Haha var tvungen att googla… både och, ploppade upp😂

     Med eller utan nötter?

   Yes! Äntligen hitta jag hennes konto. Har letat efter henne på insta i flera dagar men glömde bort hennes insta namn. Följer henne nu, tycker hon är grym!

  Snälla uppmärksamma att Alexandras implantat för 90tkr-historia är fejk :’)

   Har hon gått ut med det?

    tror du hon gett ut sitt nummer till en random? Hon har sagt i senare stories att hon inte ens vet hur hon ska göra så alltså bör hon inte innan det gett sitt nummer för en swish, + personen som swishat har ett ”A” som ”avatar” (gissar på Andreas) på swish vilket man endast har om man har numret för att det är första bokstaven som numret heter i ens telefonbok, och varför skulle hon isf. lägga till numret i sin kontaktlista och sen screena swishen?

    det går bara inte ihop

     Så du vet alltså inte men vill att Bloggbevakning ska göra din teori till en sanning?

     Så…. det borde skrivas ett inlägg här om att Alexandra far med osanning p.g.a. av vad du TROR? Härligt…

     Avataren har du helt rätt i – det blir en anonym gubbe när personen inte finns med som kontakt redan.

     A som i Andreas. Plus allt annat som redan skrivits i tidigare inlägg.

  Vilken klitorisstimulator föredrar ni? Womanizer elelr satisfyer? Eller kanske någon helt annan? Sugen på att köpa 😜

   Satisfyer! Lite klurig att få på ”rätt plats” men när den väl är där…. ah, den är sjuk 😅

    Alltså det tog bokstavligt talat 10 sekunder när jag provade den.

     Haha ja, man blir typ chockad 😵😂

    Åhh. Nice. Den är ju mer rimlig i priset också. Vilken satisfyer har du?

     Satisfyer pro 2 😊👍

   Satisfyer!

    Vilken av dem? 😍

   Förstår mig inte på satisfyer. Köpte den p.g.a. all hype, men den gör inget för mig?! Har annars lätt att komma.

    Samma här. Tacka vet jag en bra rabbit.

    Jag har 3 stycken olika men den bästa är den som är äggformad!

  Har precis fått diagnosen (eller vad man säger..?) medelsvår GAD. Ni som har samma problematik, hur lever man med detta? Kan man bli helt fri från det, eller är det något man får leva med för alltid?😓

   Min personliga åsikt här nu.
   Man kan absolut bli av med det! Men klart det kan vara svårt när man har en personlighet som har benägenhet till det. Det handlar om att skapa nya tankemönster och få hjärnan att fungera och reagera annorlunda, och det kan man göra.
   Om du är haj på engelska rekommenderar jag Elizabeth M Karle ”rewire your anxious brain…” för stor förståelse och sedan tyckte jag att the Linden method funkade perfekt! Värd varenda krona.

    Ja men det har även med kemi i hjärnan att göra. Dvs det kan man inte ändra på. Finns på Youtube mycket om avslappning och sånt mot oro. Fungerar det? Annars tycker jag motion är bra.

     Absolut! Men kemi går också att ändra på till viss del.

     Avslappning är fantastiskt! Och att höja alla hormoner i kroppen som får en att må bra, det påverkar också kemin.

     Tror det här med ”kemisk obalans” är bara något läkemedelsbolagen gjort till sanning för att kränka enorma mängder antidepressiva och lugnande preparat

      Nej det är det inte. Därför försöker en del klåpare till läkare bagatillisera bort ångest. Men det är forskat att det har med nerver m m i hjärnan att göra delvis. Så ingen kan slå ner på dej att du har ångest.

     Nja, det beror på vilken teori man går efter. Det jag har börjat med nu, metakognitiv terapi, anser inte att det har med kemiska obalanser att göra, utan med sättet man tänker på och var man väljer att fokusera sina tankar. Dock är det inte så lätt som det låter…

    Tack för tips. Men har precis börjat med MCT, och håller mig till det just nu. Hoppas verkligen att det hjälper, för detta är inte roligt att leva med…

   Har börjat med KBT och min psykolog säger att det absolut går att ”bota”, mina orostankar kommer inte försvinna men jag kommer lära mig hantera dem bättre. Har sagt till honom att det låter helt otänkbart eftersom jag varit fast i dessa tankemönster i så många år men han är helt övertygad om att vi kommer lyckas.
   Har även fått SSRI för att få bukt med de värsta utbrotten (jag trycker ångesten inåt och 99% av tiden fungerar jag utåt sett som en helt bekymmersfri person, men ibland exploderar jag fullständigt, fy fan) och nu med medicinens hjälp så ”behöver” jag inte utbrotten på samma sätt.
   Lycka till på din resa! ❤️

  En manlig kollega går helt random in på ditt kontor och tänder din lampa på för att du har mörkt på rummet. Börja skoja om arbetsmiljö osv. Du släcker för att du vill ha tänt men kollegan fortsätter tända och står kvar vid lampknappen när du går fram igen för att släcka. Kroppskontakt sker lite snabbt.

  Vad tänker ni om den situationen?

   Beror på vad kroppskontakt betyder och jargong i övrigt? Är han en sleeze eller bara en irriterande jävel?

    Ska jag vara helt ärlig tror jag han försöker få min uppmärksamhet eller flörta på något konstigt sätt. Fick den känslan. Därför jag ville kolla med er🤣

     Haha ja men absolut möjligt. Särskilt om han är så mot just dig och inte bara är en ”lustigkurre” generellt. 😂

   Skulle be kollegan låta bli knappen. Du har som du vill på ditt kontor.

   Att jag blir förbannad på nöten och går därifrån 😂 mvh hon med kort stubin

   Tänker att kollegan verkar lite jobbig.

   Utdjupa det med kroppskontakt 😂 hur?

   Låter som att du har en irriterande kollega

    Han står liksom kvar vid lampknappen med sin hand och när jag går fram för att släcka igen så försöker han ”stå pall liksom”, vilket gör att vi typ… kivas? 😅 förstår ni? 🤣

     Låter som flirt!

     Låter oerhört obehagligt! Undvik människan.

   Dra åt h*lvete idiotj*vel! Kan ej feltolkas.

    Hur menar du? 🤣

     Att han verkar ha svårt att fatta. Töntigt kontaktförsök. Tur att jag inte är eran chef.

    That escalated quickly…han kanske bara försöker vara rolig. Varför måste allt tolkas på sämsta möjliga vis?

     Men så där barnslig kan han väl vara på sin fritid.

      Jag tror det är ett tafatt försök att få min uppmärksamhet faktiskt 🤣

       Håll pojken kort. Snart kan det dyka upp en man.

   Det låter som att du är intresserad av honom. 😉 Erkänn att ni har en flirt på gång!

   Säg: ”Är du snäll och släcker innan du går ut?”

   Kontaktförsök, helt klart.

  For fun, vad har du pluggat för något? 🙂 grundskola och/eller gymnasielinje räknas såklart med! 🙂

   Naturbruk inriktning hästhållning och entreprenörskap! Vet inte om jag vill plugga vidare just nu, trivs bra med att jobba.

    Åh låter så roligt att jobba med djur! Vad jobbar du med idag om man får fråga? Finns det mycket jobb inom ”hästbranschen”?

     Det finns nog inte så många olika jobb och definitivt inga bra betalt tyvärr. Jag jobbar i butik på dagarna och sen på ridskola som ridlärare för nybörjare och funktionsvarierade personer! Älskar mitt hästjobb och har världens bästa kollegor också! Men det finns inte så många valmöjligheter. Är väl mest hästskötare och ridskola som finns att välja på egentligen, om man inte specialiserar sig på typ djursjukvård eller hovslagare tex.

      Ah jag fattar! Fint ändå att kunna jobba med sitt intresse, om än inte på heltid, mer värt än många välbetalda jobb som man inte trivs med. 🥰

   Hotell och restaurang på gymnasiet. Undersköterska i vuxen ålder. Jobbar som larmoperatör efter nästan 20 år i restaurang och handelsbranchen..

    Larmoperatör låter faktiskt kul… om man får säga det när det handlar om människor i nöd. Hade absolut kunnat tänka mig att jobba med det. Haha. Krävs det något särskilt eller kan vem som helst jobba med det?

     Man får göra en hel del tester för att se om man är lämplig. Sen kollas man upp av Säpo då det är sekretessbelagt arbete, man gör även drogtester och hälsokoll innan. Samt har en säkerhetsintervju där man går igenom en relationer, ekonomi osv osv.

     Men det är ett kul jobb. Omväxlande. Men man blir väldigt trött i huvudet ibland.

      Formulerade mig lite fel. Säkerhetsklassat arbete menar jag.

      Okej! Intressant! Vet du vad säpo kollar upp för något och vad det är för tester som görs? 😀

       Säpo kollar upp ditt brottsregister så dom kan se att man inte begått brott eller förekommer i skumma kretsar tex.

       Du får göra simultankapacitetsprov bland annat. Och personlighetstest och begåvningstest. 🙂

        Ah tack snälla för all info! 😀

   Socionom 🙃

    Vad jobbar du med idag? 🙂

   Läste en YH-utbildning till lönekonsult på 1,5 år.

    Aha, YH-utb verkar vara så vettiga faktiskt, hur många år var den?

   Sam-sam på gymnasiet. Strökurser sen (sociologi, Östeuropakunskap, historia). Började kostvetarprogrammet, hoppade av och läste till sjuksköterska 🙃

    Åh låter kul att bli sjuksköterska! Även om arbetsmiljön som den ser ut idag inte är toppen om man inte jobbar privat… jobbar du som det idag?

   Jag läste språk och litteratur på universitetet. Slutade med att jag blev skönlitterär översättare. Världens bästa jobb.

    Kan du berätta mer om ditt jobb? Såååå nyfiken🤗

    Nej men så kul och nischat! Coolt jobb! Hur såg arbetsmarknadschanserna ut på förhand?

   Samhälle-media på gymnasiet. Civilekonom med specialisering i marknadsföring på universitetet.

    Kul med marknadsföring! Vad gör du idag?

   Natur-natur på gymnasiet. Läkarprogrammet på universitetet.

    Önskar att jag också hade gått natur! Så intresserad av sådana ämnen, men var så skoltrött att jag valde samhällsprogrammet då jag tänkte det skulle vara lättare att överleva, haha. Min dröm var (och är, om man som snart 32 åring och efter många års plugg fortfarande ens pallar ha sådana ”drömmar”, lär inte sätta mig vid skolbänken igen! 😅) dock att bli läkare!

    En annan ”M” som gick Sam-Sam på gymnasiet, naturvetenskapligt basår efter och sen läkarprogrammet.

     Åh funderade på att göra det jag med, men det blev tyvärr inte så, mest då tiden allt skulle ta kändes oändligt lång.. nu har det ändå blivit så att jag lagt motsvarande tid på helt andra studier istället och ja, kan känna att det var synd att jag inte försökte på det jag egentligen kände var det jag drogs mest till. ♥️ Vad jobbar du med idag? Hur trivs du?

   Samhäll-språk på gymnasiet, civilekonom med inriktning mot management på Handels i Gbg, sen disputerade jag på industriell ekonomi på Chalmers. Jobbar nu som forskare på skolan för arkitektur och samhällsbyggnad på KTH. Trodde inte det var där jag skulle hamna när jag mest läste språk i gymnasiet (men är väldigt glad att det blev så) 🙂

    Oj, mitt svar till dig postades inte igår! Låter otroligt intressant att jobba med det du gör idag! Vad går era forskningar ut på, i stora drag? Om du inte har något emot att berätta lite? 😁

     Ja min avhandling handlade om social hållbarhet i byggbranschen, specifikt något som kallas social upphandlings och sysselsättningskrav. Basically så studerade jag hur man kan skapa arbetstillfällen för långtidsarbetslösa i byggprojekt genom upphandling, och vad som händer i organisationerna när man ställer sådana krav (måste man tänka annorlunda, jobba annorlunda, hur påverkar det rutiner, osv.). Nu på min nya forskartjänst så kommer jag titta på hållbarhet lite bredare inom fastighetsförvaltning, från ett fastighetsägarperspektiv. Låter lite torrt kanske men är verkligen superintressant! Sen så gör jag ju massa annat också, som att undervisa i olika masterkurser, handleda doktorander, osv. Kan verkligen rekommendera forskning som jobb! man har stor frihet att lägga upp sin tid och nörda ner sig i saker man tycker är intressant!

      Låter intressant tycker jag! Jag tror iaf skulle tycka det var jätteroligt att ha forskning som jobb, och funderar ibland på om jag borde söka in när studierna är klara om ca ett år. Min osäkerhet ligger i att jag av olika anledningar inte riktigt kunnat ta till mig studierna under pluggtiden, utan snarare bara sett till att hålla mig över ytan så att säga. Så känner att min den grund jag har är alldeles för skral för att gå vidare inom något sådant… :/

       Ja alltså rent tidsmässigt är det ju ett stort åtagande att doktorera, men att doktorera är att jobba som forskare, så helt olikt att plugga. Så även om man inte känner att man är ett läshuvud i den bemärkelsen så är det inget hinder för att doktorera i mina ögon. Utan det handlar mer om att man ska ha förmågan att kunna driva ett enda projekt långsiktigt över fem år, och orka hålla uppe motivationen fast man får mycket kritik, och vara villig att grotta ner sig i detaljer. Så om du är sugen, kör! Jag har då inte ångrat mig en enda sekund (eller jo ibland såklart, men finns inget jobb jag hellre skulle vilja ha) 🙂

   Samhälls på gymnasiet, läste till gymnasielärare sen på uni, och nu läser jag till spec.lärare 😅

    Kul, vad innebär spec.lärare? Någon särskild inriktning eller för elever med särskilda behov?

   Gymnasiet ester teater
   Södertörns folkhögskola – teckenspråkstolk
   Västanviks folkhögskola – teckenspråkstolk
   Hagabergs folkhögskola – fritidsledare
   Göteborgs universitet – Grundlärare mot fritidshem

   Sen kurser i genuspedagogik, äventyrspedagogik, teckenspråkskurser, barn och ungdoms litteratur, interkulturellt arbete och kurser inom socialt arbete.

    Men så roligt det låter! Hur ser marknaden för teckenspråksjobb ut?

     Det finns massor med jobb. Jag hoppade av utbildningen eftersom jag inte kände att jag passade som tolk. Men har vänner som jobbar som de och det finns massor med jobb. Några av utbildningar fick i år så få sökande att de inte kunde starta upp en klass vilket är tråkigt.
     Lönen är kass, mina vänner gick in på typ 23.000 efter 4 års studier.

      Oj ja låter rätt hårt, antar att löneutvecklingen inte är någon att jubla över heller. :/ vad jobbar du med idag? Vad innebär ”fritidshem”?

   Media på gymnasiet
   Engelska på universitetet
   Avbrutna maskiningenjörsstudier

   Ångrar lite att jag hoppade av, men 10 år efter studenten dras jag väldigt mycket tillbaka till grafisk design. Har gjort en hel del sidoprojekt inom det till vänner och bekanta som velat ha loggor, grafiska profiler osv samt typ inbjudningskort och allt sånt där roligt man kan tänka sig, så har hållit liv i det för skoj skull men nu börjat inse att fan, jag vill nog jobba med det?!🤩

    Men hallå, har du möjlighet att börja om så tycker jag du ska köra! Så mycket värt att liksom hitta något man verkligen VILL göra! 🥰

  Jag vet att folk hatar att man pratar vaccin osv, och att det är lite ”ute” 😅
  Men blev sjukt orolig när jag läste att man kan få inflammation på hjärtmuskeln av morderna, jag tog det för ca en vecka sen och imorse började jag få lite ont kring området där hjärtat sitter (inte så ont att jag tänker att jag behöver söka vård, då skulle jag självklart gjort det och inte skriva här), det fick jag innan jag läste om det.
  Har någon som tagit det upplevt samma? Eller blivit sjuka?

   Själv är jag orolig för min tonårsson som precis fått andra dosen moderna.

   Det är väldigt ovanlig biverkning ska man veta, så väldigt få drabbas. Det är även vanligare att unga män drabbas, baserat på ditt nick antar jag du är kvinna. Så med största sannolikhet har du inte råkat ut för den biverkningen. Men är du väldigt orolig kan du så klart prata med vårdcentralen eller 1177.

  Jag vill höra alla era körkortshistorier! Hur det var att övningsköra, lärde ni er privat eller trafikskola, var det läskigt eller bara kul, automat eller manuell, ja ALLT!

   Tog körkort 99 när jag var 19. Min första körskollärare sa rakt ut att jag aldrig skulle kunna få körkort. Bytte till en annan skola, den läraren slet också sitt hår men jag klarade mig på första uppkörningen. In hindsight så var jag nog inte mentalt mogen för körkort, hade alldeles för svårt att fokusera på allt som händer i trafiken osv.
   Slutade räkna antalet körlektioner men är säker på att det landade på över 200-250 allt som allt. Körde även privat med pappa och nötte det här med att vara uppmärksam i trafiken.

    Läste det som att du tog körkort när du var 99 år 😂

   Körde bara på körskola, 15-20 lektioner minns inte exakt. Hade en väldigt bra körlärare och teorin nötte jag online genom något quizprogram körskolan hade. Klarade av teori och uppkörning på första försöket. Tyckte körandet var rätt läskigt länge men det är sånt som lägger sig när man kör ofta. Jag var 22 och tog manuellt kort. Inte kört manuellt sen dess dock, kör bara automat. Skulle aldrig kunna vara utan bil eller körkort 🙂

   Var värdelös förare som 18-åring. Körde upp 5 gånger och på min andra uppkörning så backade jag in i en annan bil. Kan nog inte ens förklara hur jävla pinsamt det var. Jaja, nu kör jag som en gud.

   Körde bara på körskola. Hade sjukt dåligt självförtroende I trafiken fram tills halkkörningen. Körde nånstans på Hisingen och då fick vi ha varsina bilar vilket blev en stor självförtroendeboost för mig. Efter det gick körningen galant. Klarade teorin och uppkörningen på första. Det roliga med uppkörningen var att jag vaknade på morgonen som vanligt, tog bussen till stan och gick till körskolan för jag hade körlektion. Det var inte förrän körläraren sa att jag skulle köra till uppkörningen som jag kom ihåg att ja just det, jag skulle ju köra upp!
   Körde som om jag aldrig hade gjort något annat och hade en uppkörningssnubbe som var supertrevlig, något jag var väldigt ensam om att tycka😅 han hade ryktet om sig att vara otrevlig och kugga alla men inte mig😄

  Tycker det är fel att skansen avlivat sina vargar. Dom hade rätt till sitt liv. Tar dom hand om djur ska dom väll göra det så länge djuret lever. Jag är besviken på skansen. 😕

   Tänker man får sätta det i perspektiv, det handlar om 4 vargar som dog en smärtfri död. Värre med alla barn som dör varje dag pga hunger

    Varför måste det ställas emot varandra?
    Det är jätte hemskt med vargarna, levt hela sitt liv i fångenskap med människor och barn som skriker och glor på dom, sen avlivas för att man inte får plats längre. Usch.

     Inte ställas emot varandra utan sättas i perspektiv. Varje dag dör 14.000 barn under 5 år (siffror från Unicef)

     4 vargar som levde ett gott liv med mycket omhändertagande. Snabb smärtfri död

      Gott liv? Haha. Okej

      Håller med dig Anonym 21.12. Det är bisarrt hur mycket uppmärksamhet djur får jämfört med människor som lider.

       Är det inte lite bisarrt hur vi behandlar djuren? Tror du dom där vargarna ville va där?

       Tycker du? Jag håller inte med… ömmar mer för djur än människor alla dagar i veckan.

        Även på tisdagar?

    Men så kan du inte jämföra
    Vad elakt. Deras jobb är att ta hand om djuren. Jag kommer sakna dem.

    Man ska inte skaffa barn om landet är i krig eller det inte finns mat.

     Många har inte ens ett val. Hela världen har inte samma tillgång till preventivmedel som vi har + alla krigsvåldtäkter. Dessutom kickar livsinstinkten hos många under krig och man vill verkligen få barn för att ”ersätta” död med liv.

   20:33
   Håller med.

   Jag tycker också att det är väldigt sorgligt. Samtidigt är jag glad för att de fick mycket lugn och ro under sitt sista levnadsår då Skansen varit stängt till största del och mycket färre besökare när det var öppet.

   De har alltid varit vidriga. Dödade björnungar för många år sedan och åt upp dem. Avskyr djurparker.

    Problemet blir ju när djur inte kan omplaceras till andra djurparker och parken de fötts i inte har plats. Vad ska man göra liksom?

     Inte ha vilda djur i fångenskap över huvud taget. Det är levande varelser – ingen underhållning för människor.

     Inte har plats? Flera gånger har jag varit och tittar på vargarna och dem hade stor och fin plats.

      Det hade inte med plats att göra. De ska inte längre artbevara vargar på Skansen. Antar att det finns så många att arten inte anses skyddsvärd på det sättet?

      Nej det hade de verkligen inte! Alldeles för litet hägn med små möjligheter att hålla sig undan människor. Vargar i frihet har inga problem att vandra några mil per dygn, då kanske du kan tänka dig hur hjärndött det blir att bara gå fram och tillbaka på samma stig?

   Ja det är något som inte stämmer där. Varför var två av vargarna 1,5 år när de i flera år diskuterat hur de kan göra sig av med dem. Då skaffar man sig väl inte fler?!
   Har varit så upprörd över detta hela dagen, det enda rätta här var att behålla dem tills de blev gamla och sjuka.
   Är verkligen så glad att jag aldrig besökt detta hemska ställe.

   Gäller detta även djuren som du och de som gillat käkar (om nu inte alla är vegetarianer), att ee har rätt till sitt liv?

   Var väl någon djurskötare som blev uppäten, eller om det var på borås djurpark.

    Det var på Kolmården

     Stämmer att det var på Kolmården, hon blev ju dock verkligen inte uppäten

    En ung kille blev dödad av björn i Orsa. En barnfamilj tog sig över staketet i sista sekunden.

  Ni som har eller har haft spänningshuvudvärk, vad är era bästa tips för att bli av med den? 🙂 Minska stress vet jag redan.

   Gå till naprapat regelbundet för att släppa på spänningar i axlar och nacke osv.
   Försöka jobba ergonomiskt. Stretcha lite under arbetspasset (jag sitter still framför en massa skärmar om dagarna).

   Googla Flow pillow, en nackmassagekudde. Den hjälper mig som komplement till ipren eller sova bort det.

    Tack för tips! Jag har börjat gå till en sjukgymnast för att få hjälp med övningar och akupunktur för att lösa upp spänningar (väldigt hård i musklerna i axlarna och dålig hållning). Tyvärr hjälper inte värktabletter. Jobbar med barn så försöker tänka på arbetsställningar etc. Haft ett jobbigt år privat så tror mycket kommer därifrån 🙈 ska även kolla synen igen,är väldigt närsynt och har linser/glasögon men tyvärr varit dålig på att kolla synen på några år.

   Jag har också spänningshuvudvärk och fick ett tips att ”göra dubbelhaka” alltså att dra in huvudet så det typ stretchar i bakhuvudet. Jag provade och det kändes (om än tillfälligt) lättare. 😄

   Träna

   Magnesiumtillskott till kvällen och bettskena har hjälpt mig.

   Ta en Alvedon och en Ipren. Massera mycket nacke och hår och axlar. Där du känner spänningen. Bada varmt. 😊

   Regelbunden massage är mitt tips!

   Botox räddde mig helt! Min kropp fick chans att vila och återhämta sig från alla spänningar, och jag fick mer ork till att träna och göra andra bra saker för kroppen. Fick en liten andningspaus kändes det som. Gjorde nog totalt 3-4 injektioner under ca 2-3 år, och idag är jag helt smärtfri och utan botox. Skulle inte tveka en sekund på att göra det igen om min smärta kom tillbaka.

   Hade sådan huvudvärk varje dag i somras. Värktabletter fungerade inte och massage hjälpte bara tillfälligt. Jag testade att byta kudde till en lägre och huvudvärken försvann nästan direkt! Sov alldeles för högt med huvudet tidigare.

   Spänningshuvudvärk beror bland annat på ett allmänt högt spänningsläge i kroppen vilket kan bidra till att aktivera delar i hjärnan som styr vilotonus i huvud- och nackmuskulatur. Ökad stress –> ökad aktivitet i dessa delar i hjärnan –> ökad spänning i musklerna –> spänningshuvudvärk (detta förklarar inte alla fall, men många!). Att använda läkemedel kan vara bra enstaka gånger men överanvändning av läkemedel kan istället bidra till annan typ av huvudvärk (läkemedelsbetingad huvudvärk). Det som har bra evidens i forskning är något som kallas avslappningsträning, det är både förebyggande och aktiv behandling. Även din upplevelse av kontroll över situationen/huvudvärken spelar roll eftersom det påverkar smärtupplevelsen. Hoppas du kan få bukt på spänningshuvudvärken och kan må bättre!

   Kanske är för sent att svara men det som hjälper för mig är:
   Att ligga i sängen helt rakt på rygg och utan någon kudde
   Att duscha/bada varmt och sedan smörja in nacken och axlarna med tigerbalsam
   Att träna på gym men att verkligen bara ta riktigt låga vikter när det rör nacke/axlar, annars motsatt effekt
   Att jogga/promenera/gå med stavar (och är det kyligt ute, ha en halsduk!)
   Att stretcha försiktigt med jämna mellanrum och tänka på att ha en bra hållning
   Och… Ibland hjälper det med ett glas rött vin (ej mer än så)

  Va så kul att se att så många här är spirituella! (under inlägget om merkurius i retrograd)

  Finns det fler? Vad tror ni på? Vad tror ni på för livsteori?🖤

   Jag tror på mig själv. Solen står högt, så att säga.

   Att var och en är sin lyckas smed.

   Många? Få snarare och många som hånar det hela

    Eller nja, en och samma många😂

    Fler än vad jag trodde😅 Den här bloggen känns ju inte direkt som ett ställe många som oss hänger på. Gotta stay positive

     Haha vi är få positiva 😂 mvh ateisten som inte tror på nåt men respekterar att alla tror på vadde vill 🌸

   Den som tror på skrock får otur.

    Jag var av samma åsikt när jag diskuterade det där med fredag den 13e, det var 13 november 2015 i Paris en av de värsta dagarna i mitt liv tycker fortfarande fredag den trettonde är obehagligt efter det

     Det är min favoritdag. Hade min första dejt med maken sen 12 år tillbaka, fredag den 13 😍
     Får alltid lite extra rys av välbehag när det är den 13e på en fredag. Love day!

      Hade gärna bytt terrorattentatet mot en mysig dejt

     Var du där när det hände?

      Ja

   Jag! Jag skriver här ibland om det, när ämnet dyker upp. 🙂 Jag ser mig som häxa mestadels. Har en andlig tro där jag tror på polytheism (att det finns många olika gudar/gudinnor), reinkarnation, och ja väldigt mycket mer hehe. Älskar att få vägledning via tarot- och orakelkort, följer månens faser varje månad, och ja ägnar faktiskt mycket tid och energi till min spiritualitet. 🙂

    Samma här!

  Varför så få kommentarer på förra inlägget om yt kanalen tänk till? Superviktig kanal som tar upp viktiga ämnen så varför diskuterar ni inte ämnet där? Ämnet är värt att prata om så varför är det typ tyst i kommentarsfältet?

   Vad exakt ska diskuteras tycker du?

   Och vad bidrog du själv med i förra kommentarsfätet ?
   (Jo, du ställde precis samma fråga som nu, men det hade ju inget med ämnet att göra).

   Så vad är det du vill diskutera, ös på nu för det är ju öppet spår.

   Vadå ”ni”? Diskutera själv om du tycker det är viktigt och intressant, det betyder ju dock inte att alla andra gör det

   Så om diskussion inte sker på nätet så sker den inte alls? Hoppas isåfall att det pratas om ämnet i det verkliga livet snarare än i ett kommentarsfält🙂

   Intresset är kanske inte så stort?

  Kan nån uppmärksamma hur Kenza alltid tigger spons alt specifika kläder genom stories? Är det inte att hon behöver en specifik sten så är det om ett par skor finns på zara i en butik.. jag menar, kolla på zaras hemsida? Googla? Får panik på att hon är så genomskinlig

   Hon och alla influencers. Det störiga är att de faktiskt får sakerna de ber om också.

   Tror faktiskt bara hon ville ha de där bootsen väldigt mycket, och de är ju slut på hemsidan. Tror inte hon inte vill betala för dom, snarare att hon utnyttjar sin plattform för att få tag i ett par skor hon verkligen vill ha som är slut, skulle jag också ha gjort om jag hade möjligheten haha

   Det är rätt så provocerande helt ärligt. Minns när hennes gräsmatta på landet blev vandaliserad av vildsvin och hur hon frågade efter företag som kunde fixa det. Givetvis visade det sig senare att hon fick hela köret sponsrat. Samma historia med någon brunn dom hade problem med, und so weiter. Saker som egentligen kostar en rejäl slant och som får mig att inse hur hon (och många andra influencers) lever sitt liv gratis, i princip. Har dom några utgifter över huvud taget?

  Berätta era bästa prokrasineringshistorier! Alltså att ni skjutit på exempelvis plugg men ändå klarat tentan eller dylikt.

   Sköt på en muntlig presentation om ett valt ämne, gick upp kl 4:30 samma dag som det skulle presenteras och byter då ämne för jag blev missnöjd med det jag skrivit kvällen innan. Blev bra ändå fick MVG men inte värt stressen…

   Prokrastinerat hela mitt liv & det gick utmärkt på gymnasiet där jag bara läste manga på lektionerna. Problemet var att man aldrig lärde sig studievana så det kom och bet en senare på högskola.

   Prokrastenering är något jag är expert på. En av de bästa är nog när jag recenserade två böcker muntligt som jag inte ens läst…skummade baksidan av böckerna och fick MVG…eller tentade cellbiologi och embryologi och hade enbart skummat sammanfattningen på några rader 🤷‍♀️

    Hehe jag och mina kompisar skulle presentera inför klassen om en bok vi läst. Vi samlades kvällen innan, läste baksidan, slog upp en sida och gjorde en teater av det vi förstod. Läraren var sååå nöjd att vi lyckats fånga kärnan i boken. Och citatet vi valde att ha med, viktigaste citatet i boken! ”Eeeh ja vi tänkte så..”

   Läste hela Brott och straff på en helg för att jag skjutit upp läsningen inför provet när jag gick på gymnasiet. Blev mitt livs starkaste läsupplevelse! (men jag läste non-stop all vaken tid)

   Hela corona-perioden har handlat och prokrastinering för min del. Att plugga hemma = har aldrig haft en sådan ordning i skafferi eller garderoben någonsin

  Tror ni Bianca och Filip är lyckliga på riktigt?

   Rätt svårt för mig att avgöra faktiskt.

   Nej.

   Nej

    Ja

   Det är klart att de inte är. Isåfall hade de ju varit ihop hela tiden och inte brutit upp så ofta.

   Svårt att säga då man inte har inblick i deras relation. Men min spontana tanke är att har man gjort slut 5-7 gånger under många år så är det något som skaver.

    Hon har sagt flera gånger att det är pga att alla har åsikter om deras förhållande och att det är det som tär, var väl svårt även för hennes föräldrar när dom var tillsammans och sen även skiljde sig

     Trams. Svårigheter stärker ett par, om de älskar varandra. De där två är ihop bara för att ingen annan vill trasslas in i deras utfläkta liv.

     Det säger jag ingenting om, men det betyder inte att de är lyckliga för det? Det är ju trist att det ska påverka relationen såpass.
     Jag vet bara då jag själv levde i en likande relation i flera år. I efterhand så insåg man att personen var mer som ett beroende och inte en källa till lycka. Men det är som bara jag så vet ej hur de resonerar. 🤷‍♀️ Jag hoppas de är lyckliga!

      Tror de är svårt när man varit tillsammans så länge som dom har och gått igenom så mycket tillsammans och sen försöka föreställa sig ett liv utan varandra

    Jag håller med här. Jag och mitt ex gjorde slut o blev ihop totalt 4 gånger och det förstörde vår relation totalt. Tilliten försvann totalt och vi blev bara elakare och elakare mot varandra med tiden. Så jag tror inte på relationer som brister och sen tejpas ihop igen..

   Jag hoppas verkligen att de är det. Men det känns inte alltid så (obs 1 som en extern spectator, känner inte någon av dem!). Som att de lever sina respektive liv på var sitt håll och inte ett och samma liv, gemensamt. Ser man en framtid ihop med sin partner tycker jag ändå det är rimligt att ha ett liv ihop också då fokus är på att skapa en stark gemensamhet och inte flänga runt konstant på resor eller fest med egna vänner varje helg eller sova borta. Hon säger även att de har väldigt lite tid ihop, men det känns inte som att de gör något för att förbättra situationen eller skapa mer tid ihop.

   Nej med tanke på att hon inte är tillsammans med Filip😄

   Han heter Philippe 🙈

  I helgen fick vi veta att jag är gravid (just nu i graviditetsvecka 5). Jag har inga av de vanliga symtomen som trötthet, illamående eller förändrade bröst. Däremot är min mage sjukt uppblåst, kan knappt ha byxor på mig. 🙈 Både min man och jag är nog lite chockade över att det gick så fort (slutade med P-piller i början av augusti). Allt känns overkligt och jag är så orolig över missfall nu.

  Jag har ingen att prata med om detta riktigt, behövde bara ventilera lite.

  /T 💞

   Är också gravid i vecka 5. Magen uppblåst här med, lånar mannens byxor eller använder mig av hårsnoddar som håller igen byxlinningen 😉

   Hej!

   Vi fick också reda på att vi var gravida i helgen. Är i v. 6 nu och har försökt bli gravida sedan i januari.
   Är såklart också orolig över missfall, (det är nog de flesta som vill vara gravida), men tänker att samtidigt är det inte så mycket en kan göra.

   Jag försöker inte tänka så mycket på det utan tar varje dag som den kommer och lyssnar på kroppens behov. Sover extremt mycket nu pga. trött och försöker stressa ner och äta och dricka bra. Sen kan en bara hoppas att det går hela vägen liksom!

   Grattis till din graviditet!

  Igår fyllde jag år och fick en påminnelse om hur ensam jag känner mig. Jag har många bekanta men inte så många vänner och det blir så uppenbart på stora dagar. Knappt någon gratulerade mig, mina föräldrar är sjuka och orkar inte vilket jag förstår. De som jag anser är mina vänner skrev grattis på FB men ingen ringde eller skickade något privat mess. Själv brukar jag alltid skicka en blomma eller choklad eller dylikt när vänner fyller år. Det låter så löjligt men jag har svårt att skaka av mig en känsla av ensamhet… På sociala medier ser jag andra som får 17 blombud när de fyller år eller blir överraskade med fest och jag känner hur en känsla av misslyckande smyger sig på mig. Jag ”borde” ha fler goda vänner vid det här laget (30+) men så är inte fallet. Har någon annan känt så här och kanske rent av lyckats vända på steken och fått ett mer socialt liv?

   Grattis i efterskott! ❤️

    Åh, tack! 😍

   Ofta är det ju så tyvärr att de som är bra på att uppvakta andra är de som också mår dåligt av att inte bli uppvaktade.

   Själv är jag dålig på att uppvakta, men lider inte heller när jag inte blir uppvaktad. Jag glömmer liksom bort att det kan vara viktigt för andra + att jag är urkass på att fixa presenter till folk och får prestationsångest av sådana förväntningar.

   Men kärlek till dig och grattis i efterskott!
   ❤️❤️❤️

    Men om man blir uppvaktad själv, ger man inte tillbaka då när den personen fyller år?

     ”Man” vet jag inte, jag gör det oftast inte. Ok om personen bjuder hem mig och tydligt talar om att det är födelsedagsfirande, men jag skickar exempelvis inte blommor bara för att någon gjort det till mig.

     Jag har andra sätt att visa kärlek och omtanke på som inte också stressar skiten ur mig.

     Vänd på det, varför är det den som ger något först som ska få bestämma standarden? Om man ger något är det väl för att man vill ge, inte för att man ska få något på exakt samma nivå tillbaka? Det var svar på frågan om man inte ger tillbaka.

     Till M, jag förstår att du blir ledsen! Jag skickar aldrig någonsin blommor eller choklad, tanken slår mig liksom inte ens. Om jag blir bjuden på födelsedagsfest har jag med mig något men annars inte. Jag försöker dock alltid komma ihåg att skicka ett (privat) meddelande när mina vänner fyller år och jag försöker visa att jag uppskattar deras vänskap på andra sätt än just med födelsedagschoklad. Jag hoppas dina vänner också visar uppskattning på andra sätt även om de inte är så bra födelsedagsuppvaktare.

      Och grattis i efterskott, det glömde jag skriva! 😊

      (Du ser, totalt värdelös trots att det är just det vi diskuterar…)

      Tack fina du! ❤ Jag tror du sätter fingret på problemet, jag känner mig nog inte så uppskattad i vanliga fall heller men födelsedagen blir liksom ett in your face-tecken på det.

       Då förstår jag att det blir extra tungt och att känna sig ensam är aldrig löjligt. Då hoppas jag istället att du finner vänner, antingen nya eller några som redan finns i din bekantskapskrets, som har förstånd att uppskatta dig året runt! ❤️

    Tack snälla du! ❤

   Känner exakt samma.
   Jag är en ensamvarg, men just vid stora dagar så känns det bedrövligt tungt.

   Så du är inte ensam, nej.

    Ledsamt att man inte är ensam samtidigt som det känns lite skönt. Väldigt dubbel känsla ❤

   Jaa jag lever inget Instagramvänligt liv och delar typ
   Inte med mig alls av ngt på sociala medier.
   Men visst svider det lite när jag fyllde 30 och ingen överraskning, eller ens en story på Instagram 😅

   Kan bara svar för mig själv och det är att jag slutade fylla år när jag fick barn.

   Tycker att födelsedagar är för barnen och inte mig som vuxen, vilket gör att jag är dålig på att höra av mig till andra vuxna på deras födelsedagar (min släkt hör jag såklart av mig till).
   Men då det är viktigt för dig så bjud in till en stor fest nästa år, då blir det nog väldigt mycket roligare än att få ett grattis på Messenger.

   Ps : ett stort grattis i efterskott på din födelsedag önskar jag dig Och skickar med en bukett virtuella ⚘🌷🌼🌻⚘⚘

    Grattis till bebisen😊

     Bebisen?

      Ja grattis till Lewis😊

       Tackar tackar.
       Ska hälsa min yngsta som är född runt mitten på 00-talet.

        Just ja och din äldsta är född i slutet på 90 talet, glömde. My bad😊

         Trodde en till tillkommit nyligen, my bad😊

    Tack snälla du! Jag får testa ditt förslag ❤

   Jag försöker att komma ihåg men ibland är det så mycket i mitt liv att jag liksom inte registrerar att det är någons födelsedag (om de inte bjuder in dvs). Är inget illa menat alls.

   Skickar blommor eller present gör jag inte men det är nog bara för att jag och mina närmsta inte ger varandra presenter så det är inget direkt jag kommer ihåg att göra längre.

    Ni som inte ”kommer ihåg”. Lägg in i kalendern i mobilen, återkommande händelse? Det är inte som att vi som hör av oss, skickar ett kort eller mess har något slags superminne. Tänk på era nära och kära.

     Ja precis. Ett kort kan man alltid skicka. Gör någon glad. 😊

      Helt ärligt så blir jag inte glad, jag blir stressad 😊

       Speciellt om det är en vän som tar det som ett personligt påhopp om man inte levererar i exakt samma nivå sen.

     Jag tror att de som inte kommer ihåg andras födelsedagar är sådana som inte tycker att födelsedagar är viktiga själva.

     Kommer du ihåg att gratta alla bekanta på deras namnsdag? Bröllopsdagar? Man kanske får acceptera att en del inte har som prio att gratulera en. Bjud in vänner till en födelsedagsmiddag, då vet de att du fyller år.

      Jag grattar mina vänner och familj på födelsedagen, ja. Och de mig. Normalt kan jag tycka.

       Precis, kan du tycka. Men andra kan tycka annorlunda och det behöver inte vara för att man är en elak person som inte bryr sig.

       Man kanske ska sluta ta allt så personligt. Det är kanske inte en personlig pik mot dig om de inte grattar dig med blombud och choklad.

   Jag har inte min födelsedag på Facebook. Orkar inte med en massa grattis från folk som man inte pratar med mer än ett grattis varje år. Känns så ytligt ändå.

   Stort grattis i efterskott <3

    Tack snälla! 😍

   Grattis i efterskott! 🌸 Hoppas du hittade något positivt att fokusera på på dagen då inte den dåliga känslan fick ta över. Det är kanske ingen tröst just nu men känslan är väldigt skön när man inser att man faktiskt trivs med sig själv och sitt eget sällskap, och att de personer som inte uppskattar dig faktiskt inte är sådana som du varken vill ha eller behöver i ditt liv. Hellre ensam än omgiven av halvdana relationer, när du inser det kommer du inte längre sakna dessa relationer. ♥️

  Sundsvallsbor:
  Åhlens outlet i Birsta/ Sundsvall, luktar det alltid avlopp där inne, eller hade jag otur när jag var där i somras? Det stank förfärligt så gick inte att vara där inne. Riktigt sunkigt avlopp luktade det.
  Tänkte till nästa besök i S-svall om det är värt att gå in där, vill inte gå in där igen om det alltid luktar illa.

   Luktar jäkligt ofta avlopp där.

    Tack för ditt svar. Då vet jag det inte är nån idé fara dit fler gånger, känns ofräscht att köpa sånt som ligger i den lukten. Tyckte det satt i kläderna resten av dagen (inbillning men det luktade verkligen illa).

   Var där i somras men då luktade det inget och jag är ändå känslig mot lukter

  Lider ni också utav viktångest?

  Jag tror min grundar sig i att jag alltid varit längst (179 cm med en päronfigur) men där alla mina vänner varit korta, dvs när man var tonåring och började jämföra sig med dem så vart det påtagligt att man var större på alla sätt.

  Detta sitter ofta kvar och spökar. Är 29 år idag.
  Vet inte vad jag vill förmedla riktigt, men jag mår skit av denna anledning ikväll och det är så frustrerande.

  Någon annan som också sitter i samma båtjävel?

   Nej. Har lidit av ätstörningar och det är så enkelt att få en ätstörning än att komma ur den. Väger mig aldrig och går inte på gym då det ger tillbaka fokuset på min kropp. Försöker bara leva livet och lite extra fett gör mig ingenting då dessa tankar är viktiga att hållas på avstånd. Försök göra detsamma ❤️

   Jag förstår dig. Jag är själv lite längre än dig och har också tills rätt nyligen varit överviktig. Det var jobbigt att vara så normbrytare som yngre. Det är fortfarande jobbig ibland att höra ”oj va lång du är” ”måste du verkligen ha klackar” etc etc men jag skiter i det nu. Orkar inte bry mig längre om andras åsikter. Jag menar vad ska en göra? Kapa benen och banta? Nä jag tycker livet är värt att levas, inget annat. Du är vacker som du är, oavsett hur du ser ut.

   Jag förstår dig helt. Är 182cm och har alltid haft så jobbigt med min längd och är typ rädd för att bli ”tjock” eftersom jag är lång och vill inte se ut som en jätte.. har mått så sjukt dåligt över detta hela mitt liv. Är vältränad och i samhällets syn smal men har så svårt att se det själv för jag tycker jag är stor hela jag eftersom jag är så lång. Önskar jag kunde äga min längd men det går verkligen inte, letar alltid efter platta skor och vill inte ha oversized kläder för är rädd att se stor ut… är närmre 30 år och tror aldrig det kmr gå över…

  Du som fick hem din man drängfull och spyende i lördags (har för mig att det var sign. ”J”) – hur gick det sedan?

   Undrar också. Tänkt på dig efteråt ❤

   Det var jag! Har skrivit på hyreskontrakt och flyttar snart till eget. Kommer skriva på skilsmässopappren inom några veckor.

    Fan vad starkt. Du är en fantastisk mamma och förebild för dina barn! Varmaste lycka till – det kommer bli bra.

    TS här. Tack för att du svarade, har tänkt mycket på dig. Hoppas allt löser sig för dig och barnen.

    Har du hunnit allt det sedan i lördags? Är det verkligen J som svarade.

     Folk verkar tro på allt här..

   Får man fråga var som hände? För jag förmodar att det några bitar saknas i återgivningen här?

   Stort lycka till med flytt och skilsmässa, allt kommer bli bra. ♥️

  Förra veckan skrev jag om hur frustrerad jag var över att kommit långt i många rekryteringar, men att det alltid sluat med ett nej. MEN idag kom samtalet och ett företag vill anställa mig nu inom den bransch jag vill börja arbeta i. Tänk att det vände så fort! 😍

  Nu ska jag bara jobba bort mina imposter syndrome tankar, men det är ett annat problem 🤣

   Du är ingen imposter. Kom ihåg att det inte bara är dom som ska gilla dig, du ska gillar dom också.

   Inser också att jag inte kan stava idag eller skriva korrekta meningar. 🤦‍♀️

   Grattis! De hade ju inte anställt dig om de inte tycker att du är rätt person för jobbet så tänk på det är hjärnspökena kommer 🙂

  Tips på täcken som är i stil med Sunndal på Jysk men medelvarm istället för svalt. Är inte ute efter ett stort fluffigt täcke utan mer ett tyngdtäcke utan tyngd. Om ni förstår vad jag menar (som täcken ofta var förut).

  Måste vara i bomull/polyester pga allergi så inget dun el dylikt.

  Har ni några tips?

   Hemtex och IKEA har ett stort sortiment, åk dit och kläm på dom.

    Tack för tipset. Har kollat där redan och det finns inget liknande där som jag söker.

   Så skönt som sommartäcke! Min ena son har sånt på sommaren, och två såna i påslakanet på kalla halvåret.

    Tack det var ett bra tips 😃

  Två frågor om engelska språket.

  1. Jag vill säga ”tack till XX för att du alltid tog dig tid att svara på mina frågor.” Taking time? Making time? Finding time?

  2. Jag vill också säga att personen är så ödmjuk när han delar med sig av sin kunskap. Hur säger man det på engelska? Är humble samma som vårt ödmjuk? Kan man säga ”humbleness when sharing your knowledge? Humility? Humbly sharing?

  Gärna svar från de som vet, inga pojkgissningar 😊❤️

   Thank you XX for always taking the time to answer my questions.
   I’m humbled by your generosity in sharing your vast knowledge.

   Jag tog mig friheten att freestyla lite men det fångar din andemening tycker jag.

    Jag är Anonym 21.45, men det här var ett mycket bättre svar. Glömde jag skrev.

    Tack! (Och tack de andra som svarat). Jag är inte så bra på uttryck på engelska 😅

   1. Alla tre funkar, men jag hade skrivit Thank you for always taking the time to answer all my questions.

   2. “Kindly sharing your knowledge” hade jag valt, även om det är ett annat ord än humbly.

    Håller med. Annars låter det… ja inte äkta.

  Vad tycker ni om podden ”det skaver?” Aldrig varit med om maken till sköra människor, känns som ett gäng förvuxna bebisar

   Verkligen! Men främst Cassandra, alltså så jobbig personlighet??? Stör sig på allt och alla men självinsikten är liksom obefintlig?

  Åsikter om Keelas BBL? Min: misogynt.

   Kanske helt missförstår frågan så jag måste fråga. Hur kan det vara misogynt av en kvinna att själv välja vad hon vill göra ?

    Internalized sexism var ordet jag sökte. 🙂

  Jag letar som en dåre efter skärbräda med motiv från antingen Norrbotten eller Norrland. Någon som har tips? De enda jag hittat är storstålka så de vet jag redan om. Gärna någon där det är lite typiska motiv från stället. Googlat mig galen.

  Någon?

   Vet inte om det är just det du söker men har två tips från Höga Kusten (Västernorrland)

   https://www.blommaninteriordesign.se/produkt/skarbrada-bricka-granskog/

   https://highcoastsweden.se/produkt/skarbradan-happy/

   (Den senare länken än enbart enfärgade)
   Med inspiration från naturen, och framför allt landskapet i Höga Kusten, är skärbrädorna formgivna med glada färger.
   Den svarta hämtar inspiration från svensk granit, den gula från midnattssolen, den gröna från tall och gran, den röda från Ångermanlands landskapssten Nordingrågranit och den blå från himmel och hav.
   Det är där vid horisonten alla dessa element möts och bildar ’Höga Kusten’.

    Tack för tips!! 🙏 de var fina så de kan absolut vara ett alternativ.

  Har en bekant som är den mest självupptagna person jag någonsin träffat. Orkar inte vara en vän längre, men har inte en susning hur man ska avsluta det…
  Är en sån som inte vill såra någon hur dom än beter sig. Känner mig helt dränerad.😔

   Jag ska också dumpa en vän. För hon är urusel. Bara pratar om sitt och kan vara elak. Jag blir sällan arg men denna gång kommer jag explodera. Aldrig behövt dumpa någon men hon bara drar ner en. Hon är en superegoist.

   Ghosta!

    Moget.

    Till ts, hur skulle du själv vilja att en vän ”gjorde slut” med dig? Tänk efter om det var ombytta roller, hur skulle du vilja att den betedde sig och gör likadant själv.

  Första sprutan tagen på vår första IVF-omgång ❤️ Hoppas, längtar och drömmer om att det snart är våran tur att bli föräldrar ❤️

   Lycka till ❤️❤️❤️

    Tack snälla ❤️

   Åh för två år sedan var jag själv där och nu har jag en liten dotter. Jag håller mina tummar och önskar er all lycka ❤️

    Tack snälla du, det ger oss hopp ❤️

    Samma här! Har nu en son som är strax över ett år!

   Åh, lycka till ❤️ Förra året gick jag igenom samma och nu sitter jag här med min älskade dotter i famnen ❤️ Håller verkligen tummarna!

    Tack snälla du! Hoppas det blir samma för oss ❤️

   Gjort så många ivf att jag tappat räkningen och är fortfarande ofrivilligt barnlös tyvärr. 👎🏼 Men håller tummarna för dig! ❤️

    Ledsen jag blir för din skull ❤️ Tack vad snäll du är !