Hur lätt är det att hitta ett nytt boende med en gigantisk familj?

Som ni vet så letar jag efter nytt boende vilket är ett helvete rent ut sagt. Ångesten som växer för att dagarna går utan att få napp är inget jag önskar någon. Jag är otroligt tacksam över mina vänner och följare som gör allt för att försöka hjälpa mig att hitta något 🙏 Det finns dagar då jag bara inte orkar ens tänka på problemet och då har jag några fantastiska vänner som gör det åt mig och utan de hade jag nog inte orkat lika mycket ❤️ // Mirka

Att flytta är aldrig särskilt roligt. Att behöva flytta är ännu lite mindre roligt, och har du en familj av Mirka Norrströms storlek – hon har 13 barn – är det rent av svårt, ovanpå att inte vara särskilt kul. 
Det är nämligen vad som hänt Mirka.
Hennes blogg har ekat ganska tom under sommaren, vilket Mirka förklarar har med hennes dåliga mående att göra, och ingenting blir väl bättre av att behöva hitta ett boende till hela den stora familjen.
Hur många hus eller lägenheter tror vi att det finns i Uppsala, där hela familjen får plats och som är ledig för inflyttning?
Inte jättemånga skulle jag tro.

Nu berättar Mirka på sin blogg att hon till och med åkt tio timmar uppåt landet för att titta på ett hus som var tillgängligt. 

Jag fick tips om ett hus i Norrland och spontant valde jag och min stora stöd Helena att åka upp och titta på det huset. Det blev över 10 timmar i bilen men med bra sällskap så gick resan smidigt och bra.
Tyvärr så kändes inte det huset bra så letandet fortsätter…. // Mirka

Känner ni till några stora boenden som råkar stå lediga i Uppsala med omnejd?
Släng i väg ett mail till Mirka i så fall, så slipper hon den här huvudvärken i alla fall.
Pay it forward.

254 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Stackars barn…

   Och varför är det synd om Mirkas barn? Är väl aldrig lätt för ett barn att flytta, men att det är synd om dem? Vet inte om du lever under sten, men i dagens läge är det mer av ett undantag att barn växer upp i en och samma bostad. Dessutom uppfattar jag det som att Mirka gör allt hon kan för att barnen ska ha det bra, tycker däremot att du E ska tänka efter innan du yttrar dig.

   Tror inte att någon av oss känner Mirka och hennes familj, så alla här ska kanske tänka till innan vi börjar skriva att det är synd om barnen osv.

   Ena dottern har tydligen Onlyfans, inte konstigt att det blir så när man inte fått föräldrarnas uppmärksamhet.. stackars ungar asså

    Seriöst? Så du menar att alla på Onlyfans har ouppmärksamma föräldrar? Vakna upp ur din fördomsfulla fantasivärld istället.

    Men snälla. Det är inte synd om en bara för man väljer att vara med där. Finns säkert folk där som inte mår bra, precis som det finns på alla andra ställen, men det är inte automatiskt synd om en för att man gjort ett val som du kanske inte skulle göra.

     Skulle dock tro att det är något vanligare att tjejer på only fans har haft det trassligt än bland de unga tjejer som jobbar extra på tex espresso house eller i hemtjänsten.

     Är det inte synd om en person som sitter på internet och säljer sin kropp? Hade du tyckt lika om det var din dotter som gjorde det?

    Du tror inte det beror på de skällsord pappan gett sina äldsta döttrar enligt Mirka själv?

  Fy Vilken sits hon hamnat i …hoppas verkligen det löser sig
  Jag vet inte var pappan till barnen bor, men hoppas han hjälper till
  Vad jag förstår så jobbar inte Mirka, så hon har inte så stor inkomst antar jag ( bloggen uppdateras knappt och på insta inte mycket reklam ) men hon är nog sjukskriven tror jag ?!

  Vad snällt att du använder bloggen för detta.
  Jag hoppas verkligen hon hittar ett nytt boende och att barnen kan bo kvar i samma område och inte måste ryckas upp från alla de känner och börja om.
  Kan inte föreställa mig hur det måste kännas att vara ensamstående i den situationen med 13 barn.
  Kanske kommunen kan hjälpa till eller att pappan om han finns närvarande kan ha den till nytt boende är ordnat?

   ”Kanske kommunen kan hjälpa till”

   Varför ska du och jag som skattebetalare stå för det?

    Du tror inte att 13 hemlösa barn blir ett problem för kommunen då?

     Med tanke på att hon just verkar ha varit på semester på Kreta förutsätter jag att hon har råd att själv betala för sitt boende.

      Ingenstans i den kommentaren stod det nåt om ekonomi så jag förutsatte att hjälp av kommunen syftade till att hitta ett boende, inte betala för det.

       Var ska kommunen trolla fram ett hus att hyra? Kommunen kan rimligtvis hjälpa med lägenheter om det är en akut situation, men några hus för uthyrning står väl sällan kommuner med?

        13 hemlösa barn är väl ändå en akut situation? Om alternativet är gatan så kan jag väl ändå tycka att man som förälder borde välja att knö in alla i första bästa lägenhet, även om det är en etta. Men kommunen kan ju ändå stötta och kanske se alternativ som en privatperson inte gör. Oavsett var det ingen som sa att kommunen skulle betala.

         Jo men hon har väl möjlighet själv att hyra en liten lägenhet tills hon hittar ett hus? Vad är det kommunen ska hjälpa med här?

          Jo jag sa ju det, att som förälder borde man ju ta första bästa alternativ. Kommunen kan som sagt vara ett stöd och ibland ha andra alternativ, de har ju åtminstone lite större kontaktnät om de skulle bestämma sig för att hjälpa till att söka. Men skitsamma, vi tänker uppenbarligen olika.

           Jag kan tycka att kommunen ska hjälpa de som inte har någon möjlighet alls. Dvs när alternativet är att bli hemlös på riktigt. Den här familjen har väl rimligen något alternativ (hyra en liten lägenhet, några barn kan bo hos pappan osv).

           Kommunen borde givetvis hjälpa alla som behöver. Sedan finns det väl regler för trångboddhet så man får väl inte sätta 14 pers i vilken lägenhet som helst.

           Fast när behöver man hjälp? Ska kommunen hjälpa mig om jag vill bo i hus men inte hittar något som ”känns bra”?

           Vet du, jag tror inte du vill förstå. Så jag lämnar det här nu 🙂

           Ok, var dock en uppriktig fråga.

         Är barnen hemlösa och bor på gatan? Skulle tro att barnens pappa (om han har boende) skulle kunna steppa upp och ta lite ansvar innan kommunen förväntas erbjuda boende.

          Män är ofta värdelösa och krävs noll ansvar så det skulle jag inte ta för givet.

           Tydligen är han inte så värdelös som dina män, särskilt inte med tanke på att hon skaffat 13 barn med honom! Hon har nog haft tid att tänka där emellan. 13!!

           Och hur många av dom vill han ta ansvar för nu när de behöver det?

           Att inte vara värdelös är väl knappast baserat på hur många barn man lyckas sätta till världen utan snarare vilket ansvar man tar när de väl är där.

         Flera av de 13 är myndiga nu….

        Jo det kan kommunen. Här har kommunen ”hyrt ut” (gett) tiggarna som sitter utanför affärerna två hus.
        Sen brukar de kunna placera ut ”problemfamiljer” till hus som ligger i orter utanför stan.

        Alltså jag tycker verkligen att ni borde skämmas som börjar kommentera kring det jag skrev om kommunen.

        Det är en 13-barns mamma/barnfamilj som akut behöver hjälp med boende.

        Vilka hjärtlösa och bittra människor som hänger här. Det är inte första gången jag tröttnar på alla oförskämda kommentarer här.

        Jag hoppas Mirka får all den hjälp hon behöver för att hennes barn ska få ett tryggat boende.

         Många här hatar barn och allt som har med barn att göra, om man ska döma efter hur andra saker kommenteras här inne 🙃

          Jag svarade och jag hatar inte barn. Jag tycker att alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Har man inte möjlighet att säkra en trygg uppväxt till tretton barn kanske man ska stanna vid lite färre. Det yttersta ansvaret har faktiskt föräldrarna. Jag skulle gärna ha fler barn är de tre jag har nu men det finns inte ekonomi eller tid till det just nu. Tråkigt. Men vad är alternativet? Skaffa tre barn till och utgå från att samhället ordnar det åt oss?

           Man kanske ska vara lite ödmjuk över att saker händer. De hade ju uppenbarligen en bostad, sedan hade de inte det. Det kan hända alla.

           Om man hyr en bostad privat så måste man väl räkna med att hyreskontraktet inte gäller för evig tid och att det kan komma en tid när hyresvärden inte längre hyr ut. Jag utgår från att det framgått i kontraktet att det kan sägas upp från bägge håll. Just på grund av att livet kan ändras så kanske man ska tänka till två gånger innan man skaffar ett dussin barn. Kommer jag kunna ta ansvar för att ge alla barn en trygg uppväxt även om livet ändras?

           Men nu är ju situationen som du är. Ska familjen straffas för att det är många barn? Förstår verkligen inte vad du vill komma. Inget blir bättre av den ”vad var det jag sa-mentaliteten” du har.

           Man kan ha en åsikt om att skaffa 13 barn men det är inget som hjälper familjen.

           En familj straffas inte för att de har många barn. Familjen straffas för att föräldrarna har skaffat fler barn än de uppenbarligen kan ta hand om. Annars hade de väl inte stått bostadslösa?

           Om du med ”straffas” menar att de har svårt att hitta ett nog billigt och stort boende som också ”känns bra”.

         Väljer man att skaffa så jävla många barn så får man ju lite skylla sig själv för att man satt sig i den situationen

          Ja, man får faktiskt tänka lite före…

          Ska barnen ”skylla sig själva” att de valde att födas in i 13-barnsfamilj som förlorar sitt boende?

           Tyvärr går ju föräldrarnas dumhet ofta ut över barnen.

           Nej, föräldrarna får skylla sig själva, inte barnen.

         Sluta tjata om 13 barn, många av dom är vuxna nu…och flera har flyttat hemifrån. Finns 8-barns familjer som bor i 3-rummare här i stan…välkommen till 2021 i nya Sverige. Plånboken styr boendet och inte antal barn.

          Hur många barn bor hemma av dessa 13??!

           10. 1, ev. 2 av dem vill flytta till sin pappa.

      Du har väl ingen aning om ifall hennes vänner bjöd henne på resan?

     Anonym 10.43.
     Mirka har 13 barn men de bor inte hemma allihop.
     Tycker soc/sjukvården ska hjälpa de som är myndiga till eget boende OCH vettig sysselsättning så de kan klara sig själva. Linnea/Sage har ju bott i nån form av boende innan och hon behöver nog stöd och hjälp med sitt mående. Kanske mår fler ungar psykiskt dåligt och då behöver Mirka hjälp så de fångas upp för redan nu är nog några ute på galen väg.
     Pappan bor väl i Norrland och det skrivs ju att två av barnen ev kan få bo hos honom.
     Sen har ju Mirka avlastning för två nån helg i månaden.
     Jag HAR lite svårt att förstå om hon tänker sig flytta till Norrland ”bara” för att det fanns ett hus där.
     Att dra upp barnen från skolor och ev umgänge med kompisar !
     Jag tycker Mirka för länge sen skulle skaffat sig ett jobb och åtminstone FÖRSÖKA se till att de får ett boende där hon och ungarna kan ta sig till skolor och aktiviteter utan att hon ska behöva vara chaufför på heltid.
     Att sitta och rulla tummarna och tro att andra ska lösa detta går inte. Hon har vetat en tid att de ska flytta och hon får väl be kommun/soc om hjälp. Hon lär väl kunna betala lite av hyran själv och än mer om hon tar ett jobb.
     Nånting HAR hänt med Mirka och då är det inte bara det att hon mår psykiskt dåligt, nej..det är nåt mer jag inte kan sätta fingret på.
     Men hursomhelst hoppas jag ju att det löser sig för henne OCH först och främst barnen så att fler av dem inte behöver hamna inom psykvården utan kommer kunna klara sig bra själva i livet. Men som sagt, hon har inga 13 barn hemma.

      Håller med. Har man ett osäkert boende får man ha med i beräkningen att behöva flytta. Hon har haft gott om tid med att skaffa sig ett vanligt jobb och därmed fast inkomst för att få lov att ta ett lån. Sen kanske marginalerna för det hade varit dåliga men det är en annan sak. Skaffar man 13 barn MÅSTE man ändå tänka att man ska klara att försörja dem. Tycker genuint synd om dem om de ska behöva byta skola igen! För det har de gjort ett antal gånger redan. Kan verkligen känna Mirkas stress i situationen men lite får man rannsaka sig själv och ta konsekvenserna av tidigare val i livet. Jag tycker det är svårt att räcka till för 2 barn ibland och hon har 11 till… Inte konstigt att kropp och knopp säger ifrån!

      ”Sen har ju Mirka avlastning för två nån helg i månaden”

      Avlastning för fyra, de fyra yngsta. Det är två olika familjer barnen går till, två och två.

   Från en som jobbar på Kommunen. Nej, vi sitter tyvärr inte på massa tomma lägenheter/hus och väntar på att en barnfamilj ska stå utan boende. Det förväntas man lixom ta ansvar för själv om man har barn, inte minst 13 st.

   Givetvis finns kommunen där i en akut situation om en barnfamilj blir hemlös, men då står det inte en 200kvm stor villa till förfogande utan vi pratar om en sliten 2:a eller 3:a i vad som tidigare har varit ett Migrationsboende eller dylikt. Då kan jag tillägga att familjen ifråga inte ska ha några egna tillgångar att sörja för sin ekonomi/boende.

   Man kan tycka det är hårt, men det är inte vi socialsekreterare som satt reglerna. Våra intäkter baseras på Skattepengar och ska fördelas så bra som möjligt för alla som är i nöd av olika anledningar. Tycka vad man tycka vill om 14 pers i liten lägenhet men i vart fall så är det tak över huvudet och det är den garantin som erbjuds, inga andra bekvämligheter. Sitter man på tillgångar och har möjlighet att köpa någonting om än i en annan del av landet så förväntas man lösa situationen som förälder. Det är ett ansvar man åtar sig när man skaffar barn. Man kan inte skaffa 13 barn om man inte kan sörja för deras behov.
   I am sorry om Du inte håller med men det är så verkligheten ser ut.

    Bra att du reder ut detta åt alla som verkar tro att soc sitter på en drös bostäder som bara väntar på någon i nöd.

    Skaffar man 13barn så får man ligga steget före helatiden vad gäller ekonomi, bostad osv. Inte förlita sig på att omgivningen ska hjälpa till.

    Att soc hjälpt eu-tiggarna är inget vi kan skylla soc på utan de som röstade för ett medlemskap i EU. Öppna gränser = öppna era plånböcker för alla i nöd.

  Fy vad jobbigt!

  Jag vet inte vem den här personen är men 13 barn?! Hur går det ens till, finns det femlingar bland dessa barn? Och ja, det är svårt att hitta boende där 13 barn får plats – det kan man gissa sig till innan man skaffar så många barn.

   Ja hur kräsen kan man vara när huset ska fylla en halv förskoleklass?

   Förlåt, men sådant här måste man väl ändå tänka på innan man skaffar 13 barn..?

    Ja, man kan i alla fall stanna till på halva vägen och fundera.
    Redan med sex-sju barn är det inte uppenbart att hitta ett annat boende än möjligtvis någon nedlagd sommarkoloni.

     Det är säkert jättemysigt på ett sätt att ha en väldigt stor familj men också otroligt riskfyllt. Som vid en separation, hitta två gigantiska boenden eller att den ena ska betala gigantiska underhåll? Vad händer om man blir inlagd på sjukhus eller i värsta fall dör? Kommer barnen kunna hamna i samma fosterhem då? Tycker verkligen inte det är något att uppmuntra och man får väl hoppas att de tänkt igenom ordentligt att ha en så stor familj och haft de stora säkerhetsmarginaler som man faktiskt behöver. Men nu är det ju som det är och jag hoppas de hittar något i närheten.

      Jag tänker på att ett barn kan bli sjukt också. Vår tredje föddes med ett stort vårdbehov och redan då var det svårt att få det att gå ihop med ekonomi, jobb, ge uppmärksamhet till de två äldre barnen osv. Jag vet att man inte kan utgå från att barn blir sjuka men det händer ändå. Har man då 6,7,8 barn sedan tidigare så måste det bli ännu svårare.

       Ja verkligen, tänkte inte ens på det först men så sant, när ena barnet varit inlagd på sjukhus efter att barn nummer två föddes, så otroligt stressigt och svårt med logistiken, jobb etc och då var det bara ett syskon hemma. Kan i te ens föreställa mig att försöka vara med ett barn på sjukhus samtidigt som vardagen ska rulla hemma med 12 barn och så oron på det. Och ju fler barn desto större risk att någon hamnar på sjukhus eftersom man helt enkelt är fler. Har man inte ett stort socialt nätverk som också kan ta sig an en så stor grupp barn så blir man ju beroende av socialen i ett sånt läge.

       Ja deras naivitet är galen. Dom bara antar att barnen föds hela och friska och att inget ont kan hända. Kul om ens partner blir allvarligt sjuk eller dör. Då står man där själv med 13 barn och en fjuttig inkomst. Sen undrar jag ju vem som har tid för alla dessa barn? Finns ingen chans i världen att man räcker till för alla. Jag har två stycken och känner mig otillräcklig till och från. Men hennes äldsta barn ser ju tyvärr ganska vilsna ut också. Man kanske ska ha tid och ork att se till att barnen mår bra innan man trycker ut 13 stycken…

  Kanske en fråga man kan ställa sig själv innan man skaffar 13 barn: Hur ska vi hitta rimliga bostäder i framtiden?
  Jag kan för mitt liv inte förstå hur det är bra för någon med så stora familjer.
  Hon ”drömmen om 11 barn” (som har 12 nu) läser till förskollärare. Jag undrar hur hennes tankar går när hon läser om anknytningsteorier, då borde hon väl förstå att få barn på barn med bara något års mellanrum inte är direkt ultimat för barnen. Och argumentet att syskonen har varandra.. ansvaret ska aldrig ligga på äldre syskon som förväntas ta hand om de yngre. Visst är det härligt att ha syskon, men att ha 11-12 syskon kanske inte är det som är önskvärt

   Jag hat inga egna barn just för att jag är äldst av visserligen bara fyra syskon men mina föräldrar la mesta ansvaret för dom på mig. Vilket gjorde att jag kände mig ”klar” med barn samma dag jag flyttade hemifrån. Så det finns mindre familjer också där barn tvingas ta större ansvar än dom borde.

    Om ni är fem syskon (barn) är ni ju dock inte en liten familj. Men förmodar att du syftar på i jämförelse med t.ex. 13 barn (”mindre familjer”). Även i familjer med tre barn sker det att det äldsta barnet får ta alldeles för mycket ansvar och så ska det inte behöva vara.

    Vi var två syskon, jag äldst. Fick ta mkt ansvar för mitt yngre syskon pga det varpraktiskt. Gjorde att våra föräldrar kunde jobba heltid bla. Har egna barn nu och är noga med att försöka hålla balansen mellan att lära äldsta barnet omtänksamhet och hänsyn tex mot sitt yngre syskon som ju inte är lika snabb, stabil och så, men inte lägga över ansvaret för omvårdnad.

   Ja, min bästa kompis under skoltiden hade 9 syskon, hon mår psykiskt dåligt än idag, pga att hon var den som fick ta hand om allt, och fick ingen hjälp själv med läxor m.m

    Men fy vad ledsamt

   Detsamma har jag undrat om ”Drömmen om 11 barn”. Undrar även att när hon börjar jobba, hur mycket hinner hon faktiskt vara på jobbet med tanke på en massa småbarn som behöver vabbas i tid och otid.

    Tänkte exakt samma sak. Det blir jobbigt för barnen och personalen på den förskola där hon får jobb.

   Det finns så många barn som far illa och St hänger nog inte på antal barn i familjen. Jag har ett syskon men mådde väldigt dåligt under min uppväxt pga föräldrar som inte gav den kärlek, stöd och trygghet jag behövde.

   Även om jag håller med om att skaffa 13 barn inte är optimalt eftersom det kan bli svårt vid skilsmässa, eller om någon blir sjuk i familjen eller en förälder som går bort.

   Men inget blir ju bättre av att klanka på Mirka. Tycker hon verkar vara en otroligt bra mamma med tanke på hur många barn hon har desssutom.

    Ser ingen som klankat på Mirka? Det enda jag ser är personer som skrivit bra saker att tänka på innan man skaffar många barn. Men du kanske är en sån som tar allt som inte är medhåll som har och kritik?

     Öppna då ögonen. Hör är fullt av negativa kommentarer.

      Men tala om vart folk klankat ner på henne då. Det är INTE negativt att tycka att det är bra att tänka till INNAN man skaffar 13 ungar.

  Man får faktiskt ha hur många barn man vill, det är inte olagligt precis.
  Sen bor inte alla barnen hemma längre. Vet inte om det är 2 eller tre som flyttat.

   Bara för att något inte är olagligt så behöver det ju för den saken inte vara lämpligt. Det är inte olagligt att dricka sig redlös dagligen heller, men inte speciellt bra (obs, ingen jämförelse med många barn)

    Eftersom du nämner det så blir det ju att du gör en jämförelse mellan dessa två ting.
    Sämsta jämförelsen också.
    När det gäller barn har ingen annan nåt att säga till om om det är lämpligt eller inte så länge barnen inte far illa.
    Hennes mening i livet kanske är att vara mamma och ha många barn, för nån annan kanske det är att göra karriär mm mm. Låt folk avgöra själv utan att döma deras val.
    Nej jag har inte själv 13 barn, har faktiskt inga barn. Vilket många också tror sig att ha rätt att ha åsikter om.

     ”Mening med livet att vara mamma” för all del. Men 13 barn? Jag har så svårt att tro att man kan vara tillräcklig för alla. Även om man inte jobbar så kan det inte finnas tid.
     Man är mamma även vid 5 barn. Tom vid 1. Om ens mening med livet är att vara en bra mamma, då borde man förstå det.

     Jo frågan om det är lämpligt att skaffa väldigt många barn i vårt västerländska samhälle är helt relevant. Du nämner själv så länge de inte far illa. Tror du att två vuxna klarar av att finnas till för tretton barn och tillgodose alla deras behov? Knappast de äldre barnen får hjälpa till vilket inte är ok.

   Klart det inte är olagligt. Men innan man skaffar 13 barn bör man kanske fundera på hur man ska lösa boende om man måste flytta en dag. Man måste även vara medveten om att ett barn kan bli svårt sjuk, att man måste ha större bil, att barnen kommer vilja ha olika aktiviteter osv, och hur löser man det då?

    Ja fast nu är det ju som det är. Att hon har 13 barn. Och det kommer ordna sig men livet är inte alltid lätt. ❤

     Ja fast nu är det ju ändå bra att tänka till INNAN man skaffar 13 ungar.

   Tre har flyttat hemifrån och ett, ev. två vill flytta till sin pappa.

    Ok, så 13 barn, 3 har flyttat hemifrån = 10 barn.
    Logiskt i en krissituation vore kanske att föräldrarna tar hälften var = 5 barn.

    Eller speglar kanske 8 hos henne och 2 hos honom hur de fördelar bördan generellt..?

     Nja, 10-0 speglar nog det verkliga förhållandet mer…

  Varför måste hon flytta?

   Hon hyr väl bara och ägaren ska ha huset själv.

   Hon hyr ett hus och ägarens dotter vill flytta in i huset. Så Mirka blev uppsagd.

  Min ”regel” innan jag skaffade barn var fast ekonomi och permanent bostad.

   På den tiden du får ihop 13 barn hinner kanske en del förutsättningar ändra sig?

    Såklart, men för mig var det viktigt att tex köpa hus innan, då har jag alltid en säkerhet ekonomiskt i huset ifall något händer.

     Nu skilde ju sig föräldrarna

   I dagens samhälle är det faktiskt riktigt klokt av dig.

   Fast oavsett om du har ett barn eller 13 så kan du ju faktiskt bli sjukskriven eller separera från din partner = inte råd att bo kvar osv..

    Men de flesta har väl lättare att få det att gå runt med ett eller två barn under de förutsättningarna än med tretton barn?

    Absolut men om jag tex skiljer mig och min man vill ha kvar huset så köper han ju ut mig, vilket frigör kapital för mig att köpa en annan bostad.

     Nu vet inte vilken stad du bor i och bostadspriserna där, och visst att det frigör kapital för dig, men inte hela värdet och har du barn kanske du kommer vilja bo i något i ungefär samma storlek.

      Bor i Stockholm och kommer välja det boendet som passar min ekonomi vid ev skilsmässa.

  Läste på hennes blogg att hon har stödfamilj åt ett av sina barn, har redan googlat om vad de är men är det någon som har erfarenhet och kan berätta mer om vad det innebär i praktiken? 🙂

   Stödfamilj har även kallats för ”kontaktfamilj”. Det innebär att ett barn får vistas hos den familjen ett visst antal dagar per månad. Det vanligare är var tredje helg, men varannan helg och även veckodagar förekommer. Det beror helt på barnet och dennes familjs behov. Ofta kan det handla om ensamstående föräldrar som behöver lite avlastning, d.v.s. att barnet/barnen är hos stödfamiljen. Det möjliggör för föräldern att få lite avlastning, men också för barnet/barnen att få vistas i en familjekonstellation.

   Det kan också handla om att barnet/barnen behöver få göra annat, beroende på behov. T.ex. kanske ett barn som har ett syskon med stort vårdbehov – då kan det barnet få komma hemifrån och bara få vara sig själv. Det kan också vara åt andra hållet; att barnet med vårdbehov har en stödfamilj för att få se och uppleva annat. Stödfamiljen får en mindre ersättning/arvode. Det går att jämföra med kontaktperson, men att detta oftast innebär att det sker under helger.

  Och det är därför det är bäst att ha ett mansöverskott i ett land

   För att män har ingenting med skapandet av barn att göra? Eller vad menar du?

    För att de verkar starka på att ta hand om sin avkomma, eller vad menar du?
    Som i det här fallet..?

     detta var svar till Med, inte Sandra Ess…

   Ja, det verkar ju fungera väldigt bra för Kina och Indien just nu 🙄
   De lever med konsekvenserna att för en generation sedan välja bort flickor till förmån för pojkar.

  Hon hade ju det för hon var gift. Sen kan faktiskt saker ändras. Oavsett hur många regler man har.
  Ingen bostad är permanent förresten. Saker kan hända så du måste flytta. Var lite ödmjuk inför livets alla oväntade händelser.

   Det kanske man ska ha i åtanke när man skaffar tretton barn. Vad gör man om man blir sjukskriven en längre period? Om man skiljer sig? Om man inte kan bo kvar?

   En skilsmässa eller att man måste flytta är väl ändå sånt man bör ha med sig kan hända.

   Det är ju just det de flesta av oss är, ödmjuka inför att saker kan förändras och därför gör vi vad vi kan för att inte hamna i dåliga situationer. Med ett eller två barn kan man utan problem bo i en tvåa om det skulle knipa. Med ett eller två barn är det lättare att kunna arbete då det är färre barn som ska ha hjälp, gå till tandläkaren osv. Det är lättare att hitta barnvakt. Helt enkelt lättare att ordna upp sitt liv igen om något skulle drabba en. Hade jag inte tänkt i de banorna att jag måste kunna klara mig själv och ha goda marginaler så hade mitt liv sett helt annorlunda ut. Ok inte 13 barn just men helt klart annorlunda. Men genom att välja ibland lite tråkigare men tryggare val så har vi en stor grundtrygghet.

    Uppfattar dock de flesta i kommentarsfältet som ödmjuka inför eventuella egna problem, aldrig andras.

     Fast de drar ju upp ”13 barn” hela tiden. Då jämför man med Mirka

     Men alltså 13 barn, 14 munnar som ska mättas, 13 individer man själv alternativt tillsammans med en partner är ansvarig för ska ha tak över huvudet och allt annat de behöver eftersom de är barn och i te kan arbeta och försörja sig själva. Förstår man ens vilket enormt ansvar som vilar på en? Det har funnits tid att stoppa, inte som att man blir oplanerat gravid och helt plötsligt måste försörja 1 barn. Det tror jag folk har med förståelse för. Det här är snarare på samma nivå som något som köpt en gigantisk kåk med enorma lån och sedan blir av med jobbet, dvs det har funnits tid att planera för att inte hamna i den situationen. Men ja, nu är det som det är, förhoppningsvis tänker andra till lite innan.

  Det är inte alla 13 som flyttar med. Tre har redan flyttat hemifrån och 1, ev. 2 ska flytta till sin pappa. Så 8-9 st flyttar med henne.

   Och innan fam annorlunda bodde familjen med många barn i en 3a så att bo trångt kan man ju göra under en period

    Alla hyresbolag accepterar inte 9-10 personer i en trea utan lägenheten måste vara störee, typ en femma – som kostar betydligt mer än en trea.

   Aha, bara 8-9 😐

  Ja familjen sitter verkligen i knipa. Jag hoppas att det löser sig snabbt. Det måste vara oerhört påfrestande för Mirka att ha det på axlarna. Nån hjälp från pappan lär inte vara aktuell, han har ju sitt på det torra vad det verkar som.
  Antalet barn är inget jag har någon åsikt om, jag tycker att Mirka är en riktig kämpe som gör allt hon kan för att ta hand om sin stora familj.

   Känner inte dessa människor, men hur kan pappan ”ha sitt på det torra” om han har 13 barn som snart står utan boende?

    Jag förstår inte heller, var är han i historien och varför tar inte han hand om hälften av barnen?

     Pappan (som för övrigt är pappa till 16 barn)
     träffar ju bara de fyra yngsta barnen typ en helg/månad och har ingen kontakt med de äldre barnen.

      Han har kontakt iaf en del av de äldre barnen.

     Eller alla för den delen?

  Problemet är att hon vill betala max 10000 kr i hyra vilket är vad en etta eller två kostar. Både i andrahand och som nybygge. Jag undrar varför hon inte stått i bostadskö när hon bott i andrahand 10-15 år. Hoppas det löser sig . Tycker hon verkar vara en genuin och väldigt fin människa. Är bara 8 barn som ska med vad jag fattat.

   Hon ska ha sagt på Instalive att hon vill betala max 15 000/månad, men hellre närmare 12 000 kr än 15 000 kr om möjligt.

    Senast igårkväll sa hon på live 10000 kr men att hon kanske kunde sträcka sig till 11000.

    Oj, det var inte mycket i hyra. Betalar själv 13 000 för en trea med två barn som delar rum… trångt men det funkar!

     Det beror ju helt på var en bor. Betalar 7800kr för en nyproducerad trea – har valt att pendla till jobbet istället för att bo nära jobbet.

     Oj! Vi bor i hus med enorm trädgård, vissa barn har egna rum. Vi äger förvisso huset men det var inte dyrt (500.000:-) för 15 år sen för vi bor utanför stan. Vi betalar 4000:- i banklånet varje månad, som man kan se som ”hyran”.

      Tja villaägarna bor ju absolut billigast och hyresgästerna dyrast, har stått om det nyligen i tidningen.

      Jo är oftast billigare att bo i eget hus om man har råd att köpa ett och få lån.
      Kommer till någon tusenlapp i uppvärmning samt diverse underhållskostnader
      som många glömmer bort. Tex färg, gräsklippare m.m och när något går sönder tex varmvattenberedare kan det bli dyrt. Inte bara kostnader för ränta och amortering. Dock får man se det som en långsiktig investering.

      Om ni betalar 4000 bara till banken (låter mkt betalar själv bara 2600) så har ni ju även fasta kostnader för el och uppvärmning. Till det kommer löpande underhåll. Men visst, fasta kostnader för vårt ganska stora hus i Sveriges tredje största stad, hyfsat läge, motsvarar kostnader för vår studentvåa i Örebro. Kalkylen har ej tagit höjd för södra Sveriges skenande elpriser 💸💸💸

       Nja ungefär, under 4000 kr. Ja absolut tillkommer el och sophämtning, vatten och sånt. Men det är ändå billigare än en lägenhet, som vi aldrig hade haft råd med. Läskigt men sant… Hade aldrig funkat med enbart en hyra på 10.000:- eller mer.

      Men ni köpte ju huset för 15 år sen. Lite konstigt att jämföra med någon som ska skaffa boende nu.

       Husen runt här kostar fortfarande likadant trots 15 år senare.

      4000 k/mån när ni lånat max ca 400 k? Vad har ni för ränta?

       Finns ngt som heter amortering….

   Beggars can’t be choosers.

   Beror på var? Hon är ju beredd på att flytta. Här kostar min 2:a 5250kr i månaden (hyres). Kan lätt hitta 4:or för 10.000

   Det finns massor av stora tomma billiga hus på landet/glesbygden och att barnen måste byta miljö och skola kan väl inte vara värre än att stå på gatan? Det är ju massor av norrlänningar som tvingats flytta till storstäder pga jobb… allt går om man vill.

   Hon verkar ju villig att flytta till andra orter än uppsala med omnejd, själv bor jag i en stor 3:a och betalar 6500:-

  Visst är det väl många ”Familjen Annorlunda” familjer som gått isär? Känns som att det enda dom har gemensamt är att producera barn och när det läggs på hyllan så har de ingenting mer gemensamt (än sjuhelvetes många barn).

  Och den här ”trollmorsan” som skriver meterlånga kärleksförklaringar till sin man var och varannan dag – OMG. Känns så fejk och tilllgjort. Känns som att han skulle kunna göra vad som helst och hon skulle ändå förlåta honom.

  Jaja, lycka till Mirka! Måste kännas segt för alla inblandade att ryckas upp från kompisar och flytta till en helt ny stad.

   Ja, det är minst hälften av de familjerba som gått isär. Inte att undra med tanke på alla barn och när man inte har tid för varandra och att bara vara make och maka utan mamma och pappa 24/7/365. Precis allt handlar om barn hela tiden.

    Hälften av all äktenskap kraschar ju så jag ser inte det konstiga i detta.

   I princip ingen hänger väl ihop och av dessa har flera separerat men gått tillbaka.

    Familjen Pettersson och Familjen Zeek hänger ihop ännu. Även flera andra från tidigare säsonger.

  Mot Gävleområdet finns flera stora hus ute (200m2+ / 8-11 rum) för runt 2 milj, detta är min favorit:
  https://www.hemnet.se/bostad/villa-18rum-skutskar-alvkarleby-kommun-bergsvagen-2-17902294

   Runt 2 milj? Den du länkar kostar 4 miljoner och är en kyrka som man inte kan bo i…

    Om man inte kan läsa blir det svårt:
    Det finns flera stora hus för runt 2 milj + denna kyrka (som ja, är lite dyrare).
    Vet inte varför du menar att man ”inte kan bo” här:

    ”Bredvid kyrkbyggnaden står ett bostadshus som också är uppförd i början av 1900-talet. Detta är en gammal prästbostad om ca 200 kvm som idag består av två större lägenheter, ett på varje plan. Lägenheten på bottenplan om 4 rum och kök, ett vardagsrum och tre sovrum, helkaklat badrum och groventré. Lägenheten på övre plan om 5 rum och kök, ett vardagsrum, fyra sovrum, varav tre mindre och ett större, möblerbar hall och badrum.”

    9 rum och kök man inte kan bo i?

     Läsförståelsen hos oss är god.
     Så här skrev du: ”Mot Gävleområdet finns flera stora hus ute (200m2+ / 8-11 rum) för runt 2 milj, detta är min favorit:”

     Det man läser sig till då är att länken gäller ett hus för runt 2miljoner. Inte något annat.

      Viktigt för dig att bråka om?
      Som om någon lovat dig ett missionhus i Gävle för 2 millar också var det inte så – stackars dig!

      Skriv in kod ”mirka_50” så får du 50% rabatt = 2 milj!

    Haha. Vem vill bo i gävle? En av de orter som är värst påverkade av tjernobyl. Man kan inte plocka svamp, äta bär eller viltkött pga all strålning som finns kvar i marken. Happy days!

     Jag flyttade till Gävle. Plockar varken svamp eller äter vilt så inget problem för mig.

     Gävle är jättegött att bo i. Sluta vara sån!

   Vilken dröm! Gamla kyrkor/församlingshus måste vara bland det finaste man kan bo i, underbart! 😍😍

   Åk längre norrut och du får en stor fungerande villa för 500 tusen eller mindre….

  Man får skaffa hur många barn man vill. Upp till var och en. Kärlek har man nog i överflöd men inte tid. Hur kan man ge 13 barn den tid och uppmärksamhet de behöver? Att skaffa barn innebär en stor kostnad, har kompisar med 2 barn där det blir en rejäl kalkylering om man riktigt har råd att skaffa en tredje – större boende, större bil etc.
  Mirka verkar vara en bra mamma som verkligen kämpar så all eloge men samtidigt undrar jag vad som driver vissa att skaffa så många barn? är det bebistiden, när en bebis blivit större så måste man ha en till ’att gosa med’, förstår verkligen inte.
  Hon har gjort ett val, men också skrivit tidigare i bloggen hur trött hon är, hur svårt det är ekonomiskt etc. Hepp.

   Du kan ju inte börja med ”man får skaffa hur många barn man vill” och sen lägga till ”MEN”… 😳

   Usch hoppas verkligen inte hon går in och läser här.

  Att hon skulle tänkt på antalet barn innan hjälper ju knappast henne NU? Jisses… Var tog empatin vägen?

   Vart tog det personliga ansvaret vägen?

    Men oavsett så hjälper det ju inte henne NU? Med fördömande kommentarer??

     Hon får stå för eventuella konsekvenser för sina egna handlingar precis som oss andra

      Men då kan ni ju hålla tyst och bara låta hjälpande komma fram. Förstår inte varför man måste yttra sig alltid.

       Förstår inte hur man kan tycka att alla kommentarer som inte påhejande och i stil med ”du är sååååååååååå fantastisk, underbar och bäst!!!!😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍” direkt klassa som hat och dömande. Att skriva att det kan vara bra att tänka till INNAN man skaffar många barn är alltså inte hat eller ens dömande i min mening.

        Nej, inte om man säger det till någon som har 1-2 barn och säger ”vill gärna skaffa 12 till”. Men det är ingen större mening att säga det till någon som redan har 13. Om man inte är elak, vill säga.

         Eller förfogar över en tidsmaskin.

   EXAKT!

  Med resonemanget som många har här så ska man tydligen aldrig skaffa barn.
  För tydligen ska man planera inför alla möjliga grejer som kan ske.
  Men eftersom man då också måste planera in att man kan dö i förtid eller bli sjuk så finns det ju helt enkelt aldrig nån möjlighet att skaffa barn.
  Vissa verkar tro att just deras planering och utförande är perfekt och aldrig kan ändras men Mirka hon borde tänkt på allt.
  Det är ju sjukt!
  Låt henne vara om ni inte har nåt snällt att säga.

   Tja… bättre att tänka innan än efter. Precis som att man bör ha en ökad ränta i åtanke när man budar på hus, skriva testamente, äktenskapsförord osv. I bästa fall tänkte man i onödan bara.

   Som förälder har man ett ytterst ansvar att ta kloka genomtänkta beslut för att inte sätta sina barn i skiten.

    Skrev testamente när jag fyllde 28 förstår inte varför man ska skjuta på sånt samma sak med att anmäla sig som organdonator tar två sekunder men vissa verkar skjuts upp det hela livet. Ja du får väl ta lite ansvar för ditt liv och planera för oförutsedda saker därför man har försäkringar och en buffert.

     18*

   Hon får väl skaffa hur många ungar hon vill men det blir ju knepigare att hitta boende för alla.

    Och det kommer väl inte som en överraskning för någon?!

   Fast det är ju skillnad på att ha 2-3 barn och att aktivt göra valet att skaffa 13 st. Då får man ju tänka på vad som krävs innan man skaffar så många

   Ja jag tycker faktiskt att man ska tänka lite realistiskt när det kommer till att skaffa barn. Man bör faktiskt ha i åtanke att man kan bli långvarigt sjukskriven, skiljas, en förälder kan dö. Det är liksom inte en anledning att inte skaffa barn men att ha det i åtanke, att det KAN hända, bör man ändå kanske ha. Speciellt när man börjar fundera på att skaffa barn nummer 9, 10, 11…

  Om hon kan tänka sig att flytta från en storstad finns massor av stora hus som kostar en fjärdedel av det hon tittar på nu, men vill man leva influenserliv passar det väl inte in.
  Hur tänker en modern kvinna på 2000-talet om hon varken jobbar eller sparar pengar till sitt framtida liv?

  Synd om henne, men mest är det synd om alla barnen som råkade få två korkade och egoistiska föräldrar.

   Va? Hon har ju sagt att hon är beredd att flytta i princip var som helst och var nyligen och tittade på ett hus i Sollefteå.

    Ett hus är inget hus, gå in på Hemmet så kan du hitta billiga stora hus på många orter i Sverige.

     Men hon har ju inte råd att köpa något. Liten inkomst och typ 9-10 minderåriga barn = kan inte få en spänn i lån.

      Japp, det var ju det hon skulle planerat för liiiiiite tidigare!

    I Kramfors ligger ett 7-rumshus ute till 750 000kr.
    För lite mer än en mille får hon detta kråkslott i Bollnäs:
    https://www.hemnet.se/bostad/villa-11rum-bollnas-kommun-bogarden-3427-17940318
    eller ett Pippi-hus i Örnsköldsvik:
    https://www.hemnet.se/bostad/villa-6rum-gidea-ornskoldsviks-kommun-bergforsvagen-67-17954942

     Alla har inte råd att köpa hus och bankerna gillar väl inte när man har barn

      Bankerna gillar inte när man knappt har några inkomster.

      Köper hon 750 000-kronorshuset med en nedbetalningsplan på 10 år får hon betala ca 5000 i månaden.,..

       Det hjälper ju inte när hon inte varken har kontantinsats eller förutsättningarna för ett bolån.

     Jag tror hon sa i en live att hon måste hyra, har inte möjlighet att ta huslån.

     Så ett hus med rimlig hyra.

     Det där Pippihuset i Gideå var annars bra förslag (är öviksbo).

     men vem f*n har en lie på väggen i vardagsrummet!?

      Tänkte mer på storleken på huset 🙂
      Insidan av huset lämnar jag utan åsikter.. 😬

   Anonym 10:11- Men vad svamlar du om??
   De bor idag flera mil från Uppsala och har inga som helst krav att hitta nåt i Uppsala.
   De äldre barnen önskar dock att få gå kvar i sina skolor men Mirka är ju beredd att flytta var som helst i hela landet om hon hittar boende.

    De bor lite över 1 mil utanför Uppsala.. jag vet för vi bor i princip grannar.

  Kan bli svårt att hitta ett hus för så låg hyra. Det blir ju ett enormt slitage på husets ytor när så många bor där, särskilt barn. Klart ägaren måste få ta ut en skälig hyra för att täcka efterföljande renovering.

   Behöver det ju inte alls bli. Tror snarare tvärtom faktiskt.

    Varför skulle det bli tvärtom?

     För att Sofia har otur när hon försöker tänka.

   Men snälla, enormt slitage? Renovering? 🥲

    Klart det sliter mer om 10 bor i ett hus eller 4.

     Ja givetvis men det beror ju lite på hur man tar hand om huset också. Det är ju inte så man behöver byta ut köket eller måla om hela huset bara för att det har bott en stor familj där.

      Jo det blir definitivt slitage med många barn.

    Ja det stämmer, enormt slitage. Min erfarenhet av hyresgäster är att de är mindre aktsamma om ytor de hyr. Har själv hyrt ut så jag vet vad jag talar om. Är det dessutom barn och djur inblandat så händer det grejer haha.

   Hyrde ut mitt hus under en period då jag bodde utomlands. Mina första hyresgäster var en barnfamilj ( 2 vuxna, 3 barn). Min erfarenhet från den perioden är att det blir ett väldigt mycket större slitage på ett hus med en barnfamilj i. Efter att barnfamiljen flyttade, hyrde jag bara ut huset till barnfria personer, vilket gjorde stor skillnad sett till slitage.

  Jag är förvånad. Är inte Sverige landet där man får göra som man vill? Man får älska vem man vill, se ut som man vill, säga vad man vill men…vänta… tydligen inte ha hur många barn man vill? Alla ni som skrivit dömande kommentarer, skärp er! Livet kan ta oväntade vändningar, som även de bäst planerande personerna med ”hängslen och livrem tänket”, inte kan hantera. Den som befinner sig i en sådan situation, behöver stöd och konkret hjälp. Inte en massa snusförnuftiga kommentarer från ett gäng självutnämnda experter. Skärp er!

   Ja Sverige är landet där man inte har något eget ansvar utan förväntar sig att samhället ska lösa alla ens problem åt en själv

  Om det är åtta barn och en vuxen som ska bo tillsammans bör det räcka med en femma. Då kan barnen bo två i varje rum och den vuxne i vardagsrummet. Det borde man väl kunna hitta någonstans i Sverige?

  Var är pappan?

   Han har väl zoonat ut i klassisk pappa-style

    Han har ju tydligen ”sitt på det torra” enligt kommentar ovanför.
    Hur man nu kan ha det när ens 13 barn står utan boende…

     Skönt för honom. Kanske inte var lika roligt längre nu när de inte är två vuxna i hemmet med alla barn.

   Han är säkert på jobbet nu!

   Pappan (som för övrigt är pappa till 16 barn)
   träffar ju bara de fyra yngsta barnen typ en helg/månad och har ingen kontakt med de äldre barnen.

  En liten tanke, hur många hade vågat skriva nåt negativt om det rörde sig om en invandrarfamilj med många barn? Det är ju inte direkt ovanligt att många har en hel ungdrös även där.
  Då hade det blivit en debatt om alla rasistiska åsikter..

  Jaja lite utsvävande. Men hoppas att det löser sig för dom. Även om hus är betydligt billigare norröver så vore det väl bäst för både barnen och Mirka att hitta något där de har skola och vänner.

   Nu är det väl få invandrarfamiljer som inte nöjer sig med en tvåa i ett skitområde. Eller vet du många invandrarfamiljer som först gjort sig kända pga antalet barn i familjen och sen gnäller på insta om att det inte finns nog stora (och billiga) hus åt dom?

   För övrigt tycker jag att flerbarnstillägget skulle skrotas. Ett sinnessjukt tillägg på bidraget tycker jag.

    Har aldrig upplevt att Mirka ”gnällt”? När har hon gjort det?

     Nej det har inte jag upplevt heller, att hon gnällt.

    Där har du en poäng. Men här får de i allafall hjälp av kommunen till lite större lägenheter än en tvåa (och betydligt mer än så). Vet dock inte om Mirka har rätt att få någon hjälp av kommunen.

    Nu ska vi ju inte gå in på det här för djupt, men många flyktingar vägrade bo här norrut när flyktingvågen kom 2015. Det erbjöds lägenheter, stugor på campingar osv men många vägrade kliva ur bussen. Och inte gnälldes det på instagram men i tidningarna.

     Därför att de blev lovade boende i stockholm där många av dom redan hade släktingar och vänner. Jag vet inte men om jag kom till ett nytt land, blev lovad boende i huvudstaden där min släkt redan är, sen stannar bussen 10 timmar längre norrut och de ber mig kliva av. Tja… kanske hade även jag ifrågasatt det.

     Men det är en annan diskussion. Jag tror att även många ifrågasätter hur svenska välfärden är tänkt att fungera om en stor andel har 10+ barn. Vårt system är inte byggt på det.

     Det här är ju lite av en ickediskussion eftersom ts inte alls vet vad de som ifrågasätter antalet barn i den här familjen anser om lika stora invandrarfamiljer.

      Jag kom ihåg fel, var inte Stockholm specifikt de fått information om utan informationen verkar ha varit oklar redan från början. Oavsett så var det alltså många som blev lovad något, varpå bussresan inte alls slutade där de blivit lovade (och de fick inga svar på var bussen var på väg).

      Det var alltså inte boendet i sig som var problemet, något som vissa gärna vinklade det som.

      https://www.st.nu/artikel/flyktingarna-som-vagrade-kliva-av-bussen-vi-vill-be-svenska-folket-om-ursakt

     Många? Källa på det vore fint.

   Mirka är från Finland, så hon är invandrare.

    Alltså borde hon få massa bidrag till boende och kläder, så gott som gratis tandvård. Nej just det, hon var från fel land..

     Vilka bidrag har hon rätt till men som hon inte får för att hon är finsk?

     Tandvård är gratis till det året man fyller 23 om jag inte minns fel…

     Hon får väl barnbidrag och flerbarnstillägg, bostadsbidrag osv som alla andra? Eller tycker du att jag som har jobb ska få samma bidrag som en arbetslös för då är det minsann rättvist.

  Som flera har skrivit tidigare är det så klart fritt fram att skaffa så många barn man vill och man kan inte alltid förutse alla risker här i livet. Men, alla som levt i Sverige i mer än 1 år förstår att vårat samhälle är uppbyggt på premissen att en fast anställning krävs för att få boende, det råder bostadsbrist och en familj på fyra ofta, men inte alltid, förutsätter två heltidslöner OM man vill ha en någorlunda rimlig levnadsstandard. Detta gäller självklart inte alla, men likväl den största majoriteten.

  Att då skaffa 13 barn, oavsett skäl därtill, och samtidigt upprätthålla någon form av rimlig levnadsstandard (ekonomisk trygghet yada yada) är att försätta sig i en otroligt jobbig sits och jag menar att den sitsen absolut kan förutses. I andra samhällen med andra premisser kanske 1, 2, 3 barn gör varken till eller från. Men inte i Sverige, här gäller andra förutsättningar. Så även om jag känner otroligt med henne och hennes situation (har själv bott i andra hand eller med rivningskontrakt hela mitt vuxna liv) tänker jag samtidigt att den här situationen kunde förutses.

   I min uppfattning har det blivit såhär de senaste åren (tänk 5-6 år). Köpte min första bostad på en provanställning 2012, sedan köpte min man vår nästa lägenhet 2014 på enbart hans lön MEN när vi skulle höja vårt bolån hösten 2019 med en liten summa och vi var enbart belånade med ish 53% (den lägenhet vi köpte 2014) fick vi tvärnej för jag hade enbart provanställning. Då hade hans lön gått upp över 10 tkr sedan 2014 men nä, det gick ändå inte. 🤷🏼‍♀️ Men några månader senare när jag fick fast var det inga problem. Vi har inga andra lån eller krediter.

  Självförverkligande genom att skaffa många barn är så egoistiskt. Har jobbat inom skola/förskola och sett hur barn med 8 -9 syskon har det. De äldre tas förgivet att de ska ta stort ansvar för sina yngre syskon. De får ständigt stå tillbaka och höra att föräldrarna varken har tid el pengar. Ofta brister det i hygienen hos samtliga i familjen dvs smutsiga kläder, hår och kropp. Barnen blir ofta väldigt fina och ansvarstagande människor när de vuxit upp men de jag känt har haft som ståndpunkt att de inte själva ska skaffa många barn pga att de inte känner sig sedda fullt ut.

  Tanken med så många barn påminner mig om Anna Wahlgrens prat om en ”flock” där alla höll ihop och hade en speciell gemenskap, flockgemenskap (hon har 9 barn, varav ett tyvärr dog). Jag tror det kan vara ett sätt att gardera sig mot ensamhet, att känna att man alltid är betydelsefull och oumbärlig. Varje gång man föder ett barn är man ju mer eller mindre livsnödvändig för det barnet. Det kan nog ge en känsla av mening i livet, en känsla av att man alltid kommer att vara behövd. Att det sen inte alltid fungerar så i längden (hänvisar till Anna W:s konflikter med vissa av barnen och intrycket att hon är ganska ensam idag) tänker man nog inte på när man är mitt uppe i barna-alstrandet.

   Du har hundra procent rätt. Jag anser också att det är ett sätt att bota och gardera för sin ensamhet. Dock har jag följt serien hon var med i och uppfattade henne som en fin och kärleksfull mor. Men faktum kvarstår att dygnet har bara 24h……

  Struntar i hur empatilöst det låter men sjukt själviskt och oansvarigt att skaffa så många barn.

   Håller helt med dig, min empati ligger hos barnen som drabbas av själviska föräldrar.

  8:e september hade hon i alla fall råd att åka på solsemester, det gäller att prioritera.

   Hur vet du att hon inte blev bjuden av sina vänner? Om inte kan jag ändå unna en ensamstående 13-barnsmamma en resa. Det är ju inte en jorden runt-resa hon gjort, utan en resa till Kreta som man kan få för några tusenlappar. Inte så hon kunnat köpa ett hus för de pengarna direkt.

    Nej men en månads hyra var det nog som rök..

    Då kanske det varit bättre att hennes vänner hjälpte henne med handpenning på ett nytt boende.

     Men varför är alla så j-la iskalla här? Helt otroligt. Ja du utbrända ensamstående 13-barnsmamma, tacka nej till en semesterresa och fråga om du kan få pengarna ist! Lämna aldrig huset helst.

      De flesta får arbeta ihop sin inkomst, det är ingen rättighet att få bidrag. Vet inte var hennes pengar har kommit ifrån men hon har väl någon sjukförsäkringen, som egenföretagare får man ta ansvar för framtiden och spara både till sjukpenning och pension.

       Vad har allt detta med hennes utlandsresa att göra? Vet inte hur mkt hon jobbar/jobbat men kanske kommer hon få garantipension när det är dags. Sen kan man ju hoppas hon avsätter 3-5% av lönen för att kompensera för den uteblivna tjänstepensionen.

        Utbrända ej arbetande behöver kanske pengar någonstans ifrån tex till boende och barn inte prioriterar man utlandsresor. Vill man inte att folk ska ifrågasätta så får man hålla det till sitt privatliv.

    Tror inte jag klarat av att åka iväg om jag hade många barn och visste att jag måste flytta… Hade nog använt de pengarna till att sätta in annonser och åka runt och kolla runt…

  Kommer ihåg något avsnitt av familjen annorlunda där barnen skulle få ha egentid med en förälder, var 15 min spel ute i boden på rullande schema som gällde. Kul relation man måste ha med sina föräldrar efter en sån uppväxt

   Pappan i den familjen var verkligen eljest, och mamman försynt som en liten mus. Har för mig att deras barn också var ganska brötiga och klättrade högt och lågt, samt att huset de bodde i hade en del tveksamma säkerhetsaspekter som t.ex. en olåst balkongdörr utan balkong på andra våning.

    Tror du blandar ihop det med nån av de andra familjerna.

     Nej, det är familjen Algesson i Örsundsbro som syftas till ovan.
     Pappan körde egentid i boden med barnen och de hade en balkongdörr rakt ut i luften på andra våning.
     Tro mig, jag kan mitt Familjen Annorlunda 😉

  Tittar man på Blocket så finns det många större hus till uthyrning, nog inte läge att vara mer petig än vad plånboken tål. Flera av barnen är vuxna nu och kan säkert bidra till hyran efter förmåga om de ska bo kvar hemma.

  Tycker synd om barnen.

  En gemensam nämnare för många av de här ”annorlunda papporna/mammorna” så känns flera av dem lågbegåvade. Och det är inget fel i sig, men man har ofta ett outvecklat konsekvenstänk och det kan vara en faktor till att man skaffar unge på unge utan att riktigt förstå innebörden av vad det innebär i längden. Lite samma sak med de som är med i lyxfällan eller likande program.

  Man kan som förälder försvara sig med att man har kärlek i överflöd osv men vad tycker barnen i det hela? Ett barn skulle aldrig våga säga annat än att de har det toppen! Vem för barnens talan i allt detta?

  13 barn skriker inte direkt sunt beteende…
  Har en bekant som var äldst sv 11, och sa till mig att han intr känner sin mamma då hon inte hade tid. En bostadslös mamma, oavsett om det är ett eller tretton barn är lika tragiskt. Men fundera på valet att skaffa så många barn som alla måste få kärlek, det tror jag inte hon kan ge till alla…

  Vad är bakgrunden till stt hon nu är bostadslös?

   Hon hyr ett hus/gård och nu ska dottern i den familjen ta över driften av det hela så hon ska flytta in i huset.

  Ärligt talat är det svårt att hjälpa ngn (!) Dels när förväntningarna är orealistiska (lycka till att få tag i en femma eller större i det området för hyra mellan 10-15). Det finns knappt så stora bostäder övht. Dels vet vi ju inte förutsättningarna heller. Anledningen till att mirka inte kan köpa kan ju vara mer än att hon varit klantig och inte sparat undan till en kontantinsats (för ett hus i orter typ Sollefteå är det ibland inte ens 100 k.
  Min gissning är krediter och räkningar som gått till inkasso och det säger jag inte för att vara taskig. Det är säkert lätt att hamna där som separerad med massa barn, det blir jul varje år endå liksom.. men det kan ju vara en förklaring till varför det bara är aktuellt att hyra av en privatperson, jag äger mitt boende så jag vet inte men de stora hyresvärdarna brukar väl inte gilla betalningsanmärkningar?

  Jag har förstått att Mirka mår dåligt och det är tråkigt och förståeligt. Men det blir ju svårt då att ta det första steget vilket är att skaffa ett vanligt jobb.
  Hoppas för barnens skull att det löser sig.

   Vad är ”det området”? Hon är ju beredd att flytta i princip var som helst i Sverige.

   Tror ej hon kan spara undan.
   Dessutom tatuerar och skönhetsopererar hon sig. Det kostar.
   Stor bil krävs också. Hon skjutsar runt en hel del.
   Pappan träffar några barn ibland och det finns stödfamilj (förmodligen för att mamman ska få paus).

   Uppåt Norrland finns nog stora billiga hus, men tyvärr ofta med renoveringsbehov. Dessutom långt från skola och städer.

  Herregud får ångest bara av att läsa det här inlägget. Vi är 2 vuxna som just nu letar lägenhet tillfälligt och vi tycker DET är stressande och jobbigt. Då handlar det bara om typ 3 månader och vi har ändå en bra budget att röra oss med. Men ändå är det dyrt och svårt att hitta något. Det här låter ju nästan som mission impossible om ingen förbarmar sig över stackarna. Hade aldrig velat hamna i den sitsen som hon är i med ens 1 barn. Ännu mindre med 8-13 barn😣 Fast jobb och ett hus jag äger annars blir det inga barn gjorda här i all fall. Det är tydligen underskattat att tänka efter före. Undrar också var är pappan?? Varför verkar han ha fått någon slags frikort? Han borde ju vara minst lika involverad i att lösa bostad till sina barn. Oavsett relation till mamman.

   Han har inget frikort. Mirka säger att barnen inte vill bo där och närmsta skolan från han är 6-7 mil bort. Hon har inte sagt något om att de inte får bo där, utan verkar vara barnen som inte vill. De har bott med henne sen seperationen.

    Så enkelt för pappor att friskriva sig ansvar. Bara att flytta långt bort från en skola. ”Sorry barn.. jag bor så olägligt till”. Fan, flytta närmre så att dina barn kan vara hos dig! Så som morsor i alla tider har anpassat både jobb och boende för att få det enklare för barnen.

  Hon har väl kompisar inom bloggvärlden som kanske kan hjälpa till? Mona var väl polare med henne en gång i tiden? Mona är snäll och ställer alltid upp för sina kompisar så kanske hon kan hjälpa till?

  Självklart är det upp till var och en att skaffa så många barn man vill men samtidigt så har man ett stort ansvar som förälder. Att avla barn i parti och minut utan att ha en framtidsplan känns inte speciellt kärleksfullt varesig mot barnen eller sig själv. Någonstans bör man väl ha i åtanke att det kommer en tid när man inte längre kan vara hemma med barnen och försörja sig på barnbidraget utan man måste ut i arbetslivet igen som alla andra och jo, hur hemskt det än låter så måste man ha i bakhuvudet att livet kan förändras, man kan bli sjuk, arbetslös, separerar eller vad som helst och även i ett sånt läge måste man kunna försörja och ta hand om sina barn. Nej, jag tycker inte synd om Mirka, hon har själv satt sig i den sits hon befinner sig men däremot känner jag enormt för hennes barn som tyvärr inte verkar ha den stabila uppväxt och trygghet som alla barn borde få ha.

   Det känns som om många av Familjen Annorlunda-mammorna får jobbigt när barnproduktionen stannat av. Då har de varit hemma så länge att de verkar ha svårt med bara tanken att lämna hemmet och leva ett vanligt arbetsliv. Därför försöker de desperat försörja sig på influerande och andra sysselsättningar som innebär att de kan fortsätta vara hemma utan större arbetsinsats. En del av dem verkar också vara förskolemotståndare och koketterar med sitt val att vara hemma med barnen och det positiva med det.
   Mirka är en av få som är öppna med att det är ett elände ekonomiskt. Många av dem har som policy att inte skriva om sin ekonomi. Personligen kan jag tycka att det är en av de saker som är mest intressanta med dessa stora familjer, speciellt de där föräldrarna är separerade: hur får de det att gå runt ekonomiskt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *