Varningstext på läsk?

Johannes Cullberg, en certifierad kost och hälsocoach postade det här inlägget på Instagram igår, där han ställer frågan om huruvida läsk och energidrycker borde ha likadana varningstexter och bilder som exempelvis tobak har.
En annan sak han tar upp är ”sockerskatt”, som funnits i Norge sedan 1981.
Är det någonting vi borde införa i Sverige?
Jag utgår ifrån att han avser ”sockrad” läsk här, och inte lightläsk, som istället innehåller sötningsmedel. Inte heller superbra kanske, men inte relevant för just det här inlägget om socker och sockerskatt.

Borde läsk och energidrycker behandlas på samma vis?
I nuläget har den ena (energidrycken) en rekommenderad ålder på 15 år, dagligvaruhandeln själva utfärdat, medan vanligt läsk inte har det.

Är sockerskatten rätt väg att gå, för Sverige i hälsans tecken?
Vad tycker ni?

205 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Popcorn är gott 🍿

   Har Linda Marie och hennes kille gjort slut? Dom bor inte ihop längre och nämner inte varandra. Linda Marie brukar alltid kommentera med hjärtan på hans bilder men gör inte det längre…

    Senast 1 oktober la hon upp en bild med honom

     Ja? Det har hänt något efter det

      Då kanske du ska vänta tills hon berättar.

       Kan inte, är för nyfiken

  Varningstext tror jag skulle vara bra. Min upplevelse är att folk generellt har sämre koll än man tror.

   Jag är normativt byggd eller hur man ska säga men jag tycker inte om dessa bilder öht.
   De är både kränkande och helt irrelevanta till syftet.
   För det första, någon kan vara kraftig men sundare än mig, ska denne då gå runt i en affär och se dessa som en käftsmäll var dag? Bara för att man är fet så ska man inte behandlas som skit, diabetes som sprutbehandlas kommer sällan av födointag, ren okunskap som då ska levereras på en sodaburk…sätt dit en pillerburk ist och var korrekt om det är den typen av diabetes de ska skamma, för det tredje…karies kommer av bra mkt mer skit än läsk. Fattigdom för exempel.

   Allt det här ser ut som rent sabla förakt och kag tycker fan inte att detta är okey öht ur ett etiskt perspektiv och den som har lagt upp detta skulle ta en titt på sin människosyn och komma med lite bättre förslag som att socker kan försämra koncentrationen, höja blodtrycket, orsaka hjärtklappning etc etc etc.
   Men inte detta.

    Förlåt men jag förstod absolut ingenting? Är det där din reaktion på varningstext på läsk? Hur menar du- är varningstexter fettförakt?

     ”Jag är normativt byggd eller hur man ska säga men jag tycker inte om dessa bilder öht. ”

     Första meningen! Notera ”bilder”!

      Aaah! Tack för förklaringen.

      Tack.
      Det kan absolut få vara varningstexter men då får de hålla sig till fakta som till 100% är korrekt inte kränker folks utseenden generellt. Det är inte så svårt att förstå. Tycker iaf jag.

       Det finns ju folk som måste amputera fingrar, får tandlossning och cancer utan att röka. Det är ju en varning att cigaretter och i det fall läsk kan öka risken, inte enda orsaken.
       Väldigt få med fetma och diabetes typ 2 som lever sunt, med det sagt såklart smala som också lever osunt.

    Varför är det kränkande? Det är ju en bild som visar en person med fetma, på samma sätt som det på cigarettpaket finns bilder på Folksam tagit skada av rökning. Eller är fetma så pass kränkande att det inte ens kan visas på bild?

     För att fetma på en sådan produkt blir likställt med att fetma orsakas enbart av att äta den/dricka det livsmedlet, vilket inte stämmer. Fetma kan orsakas av andra orsaker och anses generellt vara personens helt egna fel vilket kan bli skammande (och därmed kränkande). Rökning däremot går att dölja och betraktas mer som ett beroende vilket inte gör det lika skamfyllt som fetma.

      Men det är ju exakt samma med bilderna av cancersjuka och lungopererade och infertila och impotenta på ciggpaketen. Alltså motsvarande vore ju om alla cancerpatienter och infertila män och kvinnor går i taket ”jag har minsann aldrig rökt- så kränkande bilder.”

       Nja, denna jämförelse faller ju på att alla såkallat överviktiga inte är sjuka eller ohälsosamma eller lider av skador från sitt tillstånd, till skillnad från cancerpatienter eller infertila.

        Hallå, fetma ÄR en sjukdom. Med bukfett som på bilden är du garanterat ohälsosam/ sjuk (vi tar för givet att folk med ett kg övervikt inte tar åt sig).

      Fetma beror på att kroppen lagrar överskottsenergin. Socker är en bra källa till energi. Det är samma mekanism i hjärnan som leder till sockerberoende som droger och nikotin. När det gäller alkohol är det både metanolen och sockret. Så sockersug är som vilket beroende som helst. Alla är svaga för något och har man inte kontroll kan det gå illa.

      Dum fråga men jag skulle verkligen vilja veta- är det överviktiga i gemen som är aktiva inom kroppspositiva rörelser och talar om fettförakt ELLER har de blivit stigmatiserade av södermalmsbor som vill ha nya offer och talar i deras sak…? Frågan inte ställd som svar på just din kommentar men undrar allmänt, överviktiga beskrivs ibland härinne som viljelösa, traumatiserade offer samhället går runt och fettföraktar? Det kan ju vare sig vara sant eller bra för överviktiga? Däremot är det nog bra för de som för deras talan.

       Tycker du ställer en bra fråga. En del påstår att kroppspositivism är pk vänsterns (mp räknas in i denna grupp) påhitt. Det kan mycket väl vara så för precis som vilket parti som helst handlar det om röstfiske. Finns även en annan orsak och det är att det finns en koppling mellan övervikt och socioekonomisk status. Alltså övervikt kan ses som en klassfråga vilket är provocerande för vänstern.

        Oerhört konstig analys att vänstern skulle bli provocerade av att klass är en faktor? Det är liksom det som vänstern lyfter mest när det kommer till frågor om hälsa. Att det t ex med ett urslititigt jobb med låg inkomst så är det svårt att hitta tid/ork till träning och pengar/tid till nyttig mat. Vilket drabbar ens barn också för vanor ärvs.

        Är ju snarare högern som vägrar ta i att klass är en faktor, där är det mer ”skärp dig, ryck upp dig”.

         Bra svar där, ”skärp dig, ryck upp dig”.
         Men tydligen träffade jag ändå en öm tå och fick dig även att dra en helt felaktig slutsats. Så känner mig rätt nöjd.
         Tycker dock att du ska fråga dig själv vilken politik det är som ökat klassklyftorna i vårt samhälle och helt monterat ner det svenska folkhemmet. Det tog 70 år av hårt arbete att bygga upp det och knappt 10 år att rasera det. Och en liten ledtråd, det var inte högern. Det är dags för lite självkritik för även dagens vänstern har lyckats bli populistiska trots att det partiet har en chefsideolog som ska hålla koll på medlemmarnas åsikter. Men kan det vara så att partieliten trivs lite för bra runt Mariatorget och njuter lite för mycket av sin bourgeoisie livstil? Vi är ju alla trots allt bara människor?

   Du har rätt Sofia! Folk har noll koll. Svenskar är det sovande folket. Sockerskatt var frågan från TS, svar är har vi inte tillräckligt med skatter? Jag tycker att föräldrar borde ta sitt ansvar här och prata med kidsen.

  Ja. Gör det skitdyrt! Gör all onyttig mat skitdyr och nyttig mat billigare.

  Ser treåringar som dricker läsk, helt jävla sjukt? Feta mammor som tar med sina barn till McDonalds, fy fan. Och alla dessa elsparkcyklar ungarna och ungdomarna har, som om vi inte behöver mer motion. Blir äcklad av hur feta och onyttiga vi alla är. Snabbmatsrestauranger är det som huvudsakligen etableras i min kommun när det handlar om restauranger.

   Så det är bara feta mammor som inte får ta med barnen till mcd? För smala föräldrar är ju helt uppenbart friska och kan ge sina barn snabbmat? 🙄
   Smal är inte lika med hälsa, och det tycker jag snarare man ska fokusera på. Alla behöver en jämn aktivitetsbalans och en kost som är varierande.

   Angående inlägget, om man börjar sätta varningstext på allt som kan skapa ohälsa är nog allt märkt snart. Mer fokus borde lära vuxna och barn vikten av varierad kost, god relation till mat och rörelse.

    Jag förstår hur Annan menar. Feta mammor har ju redan övervikt. Då bör de definitivt inte äta McDonaldsmat eller ta med små barn dit. Övervikt är inte bra på något sätt, det kommer av livsstilsproblem och det förs lätt över från föräldrar till barn.
    ”Feta kan vara sunda” till viss del, ja, men är man fet har man legat på kaloriöverskott länge, hur bra mat man än äter är inget nyttigt i för stora mängder. En ung kropp kan orka med övervikt utan att några andra hälsoproblem tillstöter, men när man närmar sig medelåldern börjar det märkas att kroppen får anstränga sig hårdare med övervikt.

     Men det här är ju helt onyanserat. En smal kan också gå på kaloriöverskott. En smal kan vara otroligt ohälsosam med kassa värden. Du kan inte avgöra en persons hälsa utifrån personens yttre. Alla människor har väl ändå rätt att äta exakt vad hen vill utan att bli dömd. För även en smal förälder kan väl överföra en dålig livsstil? Om en smal familj äter på mcd flera gånger i veckan är väl det med ditt resonemang farligare för barnet än en fet familj som äter där en gång varannan månad. Är så trött på att folk tror sig veta allt om människor genom att titta på dom.

      En smal kan gå på kaloriöverskott? Hur menar du då? Kaloriöverskott är när man äter mer än sin dagliga förbränning, då förblir man inte smal i längden.

       Det finns ju absolut tillstånd som gör att även smala personer äter extremt näringsfattig och energirik kost men ändå inte går upp i vikt. Absolut att en smal kan gå upp några kilo av energiöverskott, men det är inte samma sak som att ALLA blir feta av att äta mycket mat. Det är inte så enkelt. Precis på samma sätt som att feta inte per automatik går ner i vikt av energiunderskoth

        Jo så enkelt är det. Kaloriöverskott betyder att du äter mer än du gör av med, då stannar det kvar på kroppen helt enkelt. Energi kan inte gå upp i rök.
        Däremot beror förbränningen på hur stor du är, hur mycket muskler du har och din aktivitetsnivå.
        Jag och min kompis är båda 166 cm långa. Jag har inga stora muskler, tränar ganska lite och väger 62 kg. Min förbränning är ganska låg. Jag håller vikten på 1800 kalorier om dagen. Min kompis har mycket muskler, tränar mycket och väger mer än jag. Hennes förbränning är mycket högre än min pga hennes muskler, träning och högre vikt. Hon går ner i vikt om hon äter 1800 kalorier om dagen. Vältränade förbränner mycket mer, vi otränade kan inte äta så mycket.

         Jag vet absolut vad det betyder. Och när jag säger att det inte är så enkelt som du vill få det att framstå så menar jag att det inte är hållbart att ligga på underskott. Vi vet redan att man efter period på underskott med största sannolikhet går upp igen bara genom att ligga på plus/minus noll. Det är snarare viktigare att faktisk ha en god aktivitetsbalans med fysisk aktivitet och goda matvanor. Med det sagt har jag flera smala i min närhet som är underviktiga och ligger på kaloriöverskott men ändå inte går upp. Och tjocka i min närhet som inte går ner i vikt även fast de legat på underskott. Allt är inte svart eller vitt utanför teorin, och det är det jag vill fokusera på. Det går inte att se på en människa om hen är ohälsosam. Ingen kan bedöma en människas livstil och hur hen lär vidare den livsstilen genom att se någon på mc Donalds i 30 minuter.

          Nej, du går inte upp igen av att ligga på plus minus noll.
          Det som händer är att när du går ner i vikt = blir mindre, så sjunker din förbränning, eftersom en stor kropp förbränner mer än en liten kropp. Det du tror är plus minus noll är alltså inte det längre, det är överskott nu när din förbränning minskat.
          Jag förbränner 1800 kalorier om dagen och håller alltså vikten på det. Om jag går ner några kilo kommer jag att minska min förbränning. Då blir 1800 kalorier något jag går upp i vikt av.
          Det är faktiskt så enkelt.

          Det spelar även stor roll vart kalorierna kommer ifrån, hur de påverkar kroppen och dess hormoner.
          Finns ändå ingen med fetma som är sund, en jävla myt.
          Såklart smala som kan vara osunda också men det är ju svårare att se utan att ta prover.

           Men hur kan du veta att ingen med fetma är sund? Vad innebär begreppet sund för dig? Lika lite som man kan veta huruvida en smal är osund 🤷‍♀️

   Tror du snarare ska fokusera på varför du triggas och reagerar så starkt på människor som du faktiskt inte har med att göra och varför du äcklas av fetma. Låter inte hälsosamt att gå runt med alla de tankarna/känslorna.

    Varför är det dåligt att reagera på hur ohälsosamma alla är? Blir inte triggad, lovar 😀 men äckligt att bry sig så lite om sitt barn att man ger det den typen av mat.

    Har aldrig, och kommer aldrig, förstå alla ni som försvarar sånt här? Varför tycker ni det är bra att vi blir fetare och fetare?

     Det känns ju dock som att du blir triggad. Hur påverkar det ditt liv att någon annan är tjock?
     Blir du irriterad på alla som äter onyttigt eller är det bara tjocka människor? Vad tycker du om de som röker, snusar eller dricker alkohol? Vart drar du gränsen?

     Jag försvarar inte fetma, men förstår inte heller hur just övervikt provocerar mer än att var och varannan svensk dricker vin flera gånger i veckan.

      Men jag kan bara svara för mig: tycker det är idiotiskt att äta så jävla onyttigt som gemene man gör i dag!! Och förjävligt att tvinga på sina stackars barn samma leverne. Men jag går ju inte omkring och är upprörd över det, haha. Det är bara en åsikt jag har, sen skrev jag det på ett grovt sätt, ja :/

      Rökning – tycker samma där! Hatar hatar hatar när folk röker vid tex busskurer så man måste andas in deras rök. Finns INGET positivt med rökning, borde förbjudas.

      Alkohol – jag lider inte av att någon tar ett glas vin till maten, finns dessutom saker i vin som gör gott för kroppen. Går det däremot ut över familj och framför allt barn så är det fruktansvärt!!

      Ja, man blir irriterad på folk som själva förstör sin kropp och kommer ta mycket resurser från sjukvården. Så höga skatter på socker, cigg och alkohol!

     Alla är? Skitsnack finns massa människor som är hälsosamma.

   Att börja med sig själv brukar vara det bästa tricket.

   Undrar var alla dessa superfeta ungar är?? Ser mest taniga ungar på stan, de man känner har skitkräsna ungar som knappt äter något. Men i trådar som dessa så rullar svenska barn fram tydligen🙄🙄🙄

    Beror på stadsdel och stad/land. Många är överviktiga idag tyvärr.

     Nej, jag har ofta varit i storstäder och småorter. Ytterst sällan jag ser tjocka barn på det vis du så gärna vill framställa det

      Ser väldigt många! Bor i Uppsala. Även de barnen som tränat mycket är överviktiga

    Statistiken talar sitt tydliga språk. Jag förstår inte varför folk har så svårt att erkänna problemet? Det gynnar ingen i längden.

    Välkommen till mellanskåne: Hörby, Eslöv, Höör. Där kan du se många överviktiga barn 🙁

   Såg en mamma med dotter ~10 år på Max hamburgare för något år sedan. Smällfeta båda två. 10åringen vägde säkert 70-80 kilo. Barnmisshandel.

    Jättetråkigt. Hon kan dock vara världens bästa mamma på andra sätt. Men tyvärr förs dåliga vanor som ger övervikt ofta vidare i familjen.

     Att låta sitt barn bli fetlagt är lika illa som att inte ge dem nog med mat. Svårt att bortse från även om de är bra på andra sätt.

     Fast blir inte det lite skevt? Då kan man ju även säga; hon slår sina barn men förutom det är hon världens bästa mamma. Lite stark jämförelse kanske men man fattar nog min tanke

  Pepsi Max mango skulle ha varningstext. Smakar snusk.

   Amen 😄

   Word. Lika Coca cola Raspberry och strawberry. Blä.

   Namnet är varningstexten.

   Jag var ändå hoppfull, deras limesmak är ju supergod och jag älskar mango (frukten). Deras mangosmak är en styggelse. Äcklig, rent av.

   Hahhaha 😂

   Håller med. Och nu när Pepsi innehåller sötningsmedel så smakar det illa med. 😮‍💨

  Trams.

  Jag växte upp med att man bara fick dricka läsk på fredagar och äta godis på lördagar. Tycker att något av det bästa med att vara vuxen är att man får äta godis en helt vanlig tråkig tisdag om man vill 😬

   Håller med. Men det är bra att lura i ungen att lördagsgodis är the only thing.

   Är så fascinerad av detta då jag är uppväxt med jugge föräldrar som aldrig förbjöd mig något i matväg. Fick äta kex/godis/choklad och sånt precis när jag ville men inte åt jag det varje dag. Åt när jag kände för det eller var sugen men det var aldrig förbjudet. Märker att många av mina svenska kollegor blir helt galna när godis eller nått gott kommer fram på bordet och dom måste ”passa på” säger dom. Tror det är resultat av att dom mart fick äta ”gott” på lördagar.

    Beror mer på hur din och deras kropp reagerar på sötsaker.

     Nej det är inlärt beteende. Jag har också familj från Sydeuropa och de blir verkligen inte sådär upphetsade av godis, sötsaker och liknande.

     Det handlar väl snarare om matkultur. Vilka vanor har man med sig hemifrån.

     Du menar att juggar genetiskt reagerar annorlunda på godis än svenskar…?

      Nej, inlärt beteende.

      Nä, men det är olika från person till person. Det börjar redan i munnen, hur mycket amylas du har (tror det hette det) dvs hur saliven bryter ner socker och stärkelse, hur det påverkar kroppen och hur insulinkänslig du är. Precis som vissa inte alls kan dricka alkohol. Sen kan du utveckla ett missbruk och vad du äter påverkar dina hormoner precis som du kan utveckla alkoholism.
      Därför funkar inte ”äta lite av allt” för många då vissa livsmedel triggar igång hungerhormoner.

  Spelar nog ingen roll om det finns. Vill man ha så köper man hur illa det än är för kroppen. Det hjälper ju inte på cigaretter så varför skulle det hjälpa på dricka?.

   Är det inte färre som röker bland unga idag jämfört med innan?

    Beror det verkligen på varningstexten? Min känsla är att det snarare beror på att det är svårare att vara rökare idag, du får inte röka på restaurang eller andra offentliga platser längre, det ses som väldigt ofräscht att röka inne hos folk, osv. Samt att folk är mer hälsomedvetna generellt.

    Jag tror inte att varningstexter är vägen, men sockerskatt kan säkert göra viss skillnad. Dock tror jag folk tar sig råd ändå, men de kanske köper mindre mängder?

     Man får inte heller glömma att mentol/smaksatta cigarretter är olagligt i Sverige, det minskade rökning bland unga rejält men snusandet ökade istället

     Kolla på Norge. De slutar inte äta godis och dricka läsk bara för att det är svindyrt. De åker till Sverige och köper sinnessjuka mängder godis och läsk (bor i Bohuslän och ser dagligen hyllorna som är anpassade för norrmän – stora säckar med strösocker i butiken)

     Skulle tro att vad det kostar spelar roll också. Helt sjukt dyrt med cigg…

   Det, i kombination med förbudet av cigaretter på uteserveringar, har ju hjälpt jättemycket? Är själv 22 och har inte en enda bekant som röker och då umgås jag ändå med folk som festar flera dagar i veckan etc. För några år sedan feströkte iprincip alla jag kände, så jo det har ju hjälp enormt mycket

   När jag var rökare (varit rökfri i 2 år nu) så avskräckte inte de bilderna mig alls. De var äckliga – ja. Men ciggen var inte det. Så bilderna med varningstext funkade inte på mig.

  Pepsi max är livets dryck! 😉😄

   Det smakar ju bara sötningsmedel 🤢

    Asså jag avskyr pepsi max! Smakar kemiskt! Om jag nu dricker läsk så får det vara coca-cola. Det händer extremt sällan.
    Men då vill jag inte ha en massa konstiga sötningsmedel i. Zero är samma sak där….hua..
    Jag tror inte det kommer förändra synen på hur man väljer att dricka läsk om man dricker stora mängder av det. Å nej, inte mer skatter. Det är bra som det är. Annars får vi insmugglat fulgodis 😉 å det vill inte jag iaf. hahha.
    Men jag får en rysning när jag ser hur mycket sockerbitar det är i bara 1 enda läsk. ! 11 Sockerbitar i en 33 cl coca-cola..Tänk de som klämmer 1,5 l minst/dag. Det blir 45 bitar socker i flytande form/dag =o

    Håller med! Fick en pepsi Max som ersättningsvara när maten kom hem sist och den var hemsk. Eftersmaken av sötningsmedel är inte klok!

     Alltid skönt att veta att man inte är ensam 😉 hahha

   Finns ju en anledning till mitt nick! 😄😄

  Tja, varför inte. Tror det som verkligen skulle kunna göra skillnad är regler kring hur och var såna här produkter får placeras i butiker samt regler kring ”köp tre betala för två” eller förbjuda billigare onyttigheter i större påse/flaska etc.

   Jag köper ofta läsk när det är extrapris så min konsumtion hemma skulle nog minska lite. Likaså chips och godis. Mitt köp av snus skulle dock inte minskas av högre pris.

   Men varför ska staten bestämma vad jag ska äta eller inte? De bestämmer ju redan oerhört mycket annat i ens liv. Kortet om att det kostar pengar med sjuka människor som behöver vård håller inte, då kan vi förbjuda bilåkande och cyklande och så också.

    Är väl därför hjälm rekommenderas vid cykling och det är lag på bilbälte

     Hjälmen vore möjligen en jämförelse men inte bältet. Du skadar ju knappast nån annan än dig själv om du lever på strösocker. Jag håller med- varför ska staten in och peta i allt, vad hände med eget ansvar?

    Bilägarna betalar redan en massa skatt för just bilåkande. Samtidigt som bilen för dom flesta är en nödvändighet. Ingenting man kan säga om läsk direkt.

    Det var en ganska dålig jämförelse. Cyklar och bilar behövs för att kunna att åka och handla etc. Alla bor inte inom allmänna kommunikationer. Där jag bor har man dragit in många landsortsbussar och hur ska hur ska de komma till jobbet annars?
    Socker däremot är inte alls nödvändigt på samma sätt.
    Vi har begränsade resurser att ta hand om sjuka och frågan är då om vi kan hjälpas åt till att minska belastningen för sjukvården.

    Det är väl ingen som ska bestämma? Du bestämmer ju själv. Inget ska förbjudas. Men hittills har man kunnat marknadsföra och styra folk till att konsumera de här produkterna precis hur som helst. Det gör det svårare att avstå om man vill avstå och leder in folk till att köpa onyttigheter trots att man kanske inte planerat det. Alla skulle reagera idag om det plötsligt kom upp reklam på tv för rökning med vackra människor och fina miljöer som röker. Jag tycker att vi ska sträva ditåt. Sen får man såklart köpa läsken ändå om man vill, men man ska inte behöva få det upptryckt i ansiktet.

  Borde väl kanske vara varinngstext på det mesta.

   Varning för att leva, du kommer dö!

  Nej jag tror inte det gör någon skillnad för folkhälsan i stort. Kommer bara leda till att spä på den ökade psykiska ohälsan i samhället. Gör frukt och grönsaker billigare istället. Fokus borde vara på att få fler att välja nyttigare alternativ.

   Precis, de flesta vet redan allt som står på texterna. Alla som kan köpa produkter med dessa texter vet redan om riskerna osv. Socker är onyttigt, tobak är farligt osv.

   Jag är dock helt med på att införa sockerskatt, samtidigt som man hade kunnat minska priset på frukt och grönt. Det ena måste ju inte utesluta det andra, och vi människor reagerar onekligen på såväl piska som morot. Utifrån mig själv så hade jag definitivt köpt mindre ”godsaker” om de var dyrare, och således gjort min hälsa en tjänst. Nu är jag normalviktig osv, men det betyder ju inte att jag äter bra haha.

    Sockerskatt ihop med billigare frukt och grönt skulle vara bra ja. Nu ”straffas” fattiga dubbelt genom att också ofta leva ohälsosamt eftersom det är så billigt. Tänker främst på barnen till fattiga föräldrar som blir drabbade av detta, att det ofta serveras onyttigheter.

     Fast mycket skräpmat är också dyr. Det billigaste är ändå att laga mat själv från grunden. Skulle snarare vilja se en rejäl skatt på onyttig snabbmat och billigare grönsaker och frukt.

     Godis och läsk är ju trots allt ingen mat.

      Mjölk kan vara dyrare än cola. Choklad och godis är billigare än fisk och grönsaker. Så det är tyvärr inte ovanligt att fattiga väljer energitäta livsmedel som tex choklad eftersom det blir billigare. Finns studier på att det är en riskfaktor för fetma att växa upp i en familj med låg socioekonomisk status.

       Ok hade det varit bättre med en sockerskatt då? De som lider av fetma har ofta bakomliggande trauman vilket lett till alla pluskilon, övervikt däremot drabbar fattiga mer. Givetvis ska alla ha råd att köpa nyttig och näringsrik mat. Mat ska aldrig vara en klassfråga. Vill man dessutom ha ekologiskt blir det ännu dyrare.

       Förlåt men har folk slutat kolla på jmfp/kg? En chokladkaka från Marabou kostar på Mathem 124kr kg om jag inte minns fel. En paprika låg på 48kr kg. Lösviktsgodis snittar 89:90/kg och äpplen 25-30kr. Coca-cola och mjölk låg på ungefär samma literpris.

        Handlar inte om kilopris utan att du får mer energi och större mättnad av choklad än en paprika.

       Jag vet att allt det där spelar roll men jag tror kanske den socioekonomiska biten och skräpmat är desto mer uttalad i USA exempelvis. Det behöver verkligen inte vara dyrt att köpa riktig och bra mat i Sverige. Jag tror att anledningarna till att fattiga köper skitmat är flera, men sällan att det har med deras faktiska ekonomi att göra. Utbildningsstatus, psykisk ohälsa, okunskap, brist på ork osv. När jag och min familj levde otroligt knapert (farsan sjukskriven från sitt jobb som vaktmästare och mamma en liten receptionistlön) så köpte vi aldrig sötsaker. Och då hade vi varit medelklass tidigare och det var aldrig några konstigheter med att köpa McDonalds på fredagar och Marabou på lördagar. Men då hade vi inte råd att unna oss ett marabou, kanske en gång i månaden/varannan månad köpte vi det. Skulle aldrig fallit mina föräldrar in att köpa choklad istället för mat av olika slag.
       Så ja, prioriteringar och bakomliggande orsaker är nog en stor faktor, inte bara pengarna på banken .

        I USA handlar det även om infrastruktur. Matbutiker ligger geografiskt långt ifrån socioekonomiskt utsatta områden och man äter istället fastfood från någon närliggande kedja/ köper snacks i en kiosk, Samhällen är inte byggda så att du ska kunna promenera till affären och har du inte tillgång till bil/ lokaltrafik blir resultatet därefter. Tragiskt!

     Klart det är billigare. Typ icas köttbullar ca 30 stycken 18kr. Är ju inte bara pizza och mc Donalds som är dåligt att äta i längden. Halv och helfabrikat är oftast billigare än att laga från grunden.

      Ja det beror ju på vad man gör men såklart har du rätt. Halvfabrikat är ju också ett alternativ för att spara tid i en hektisk vardag. Sen kan man alltid göra storkok och matlådor.
      Följer portionen under tian så det går att äta god hemlagad mat om man bara vill och har tid.

      Nja ex grytbitar, lite rotfrukter, lök, kål blir en billig toppenmåltid!

       Mums ja, soppa eller en mustig höstgryta 😋

     Men alltså onyttiga saker är inte automatiskt billiga och nyttiga saker automatiskt dyra. En McDonalds-meny kostar 90 kr, en påse chips kostar 27 kr, en micropizza kostar 40 kr. Det är inte särskilt billigt. Jämför med ett kilo äpplen för 20 kr, en påse morötter för 15 kr eller ett kilo broccoli för 20 kr. Är du fattig är det garanterat billigare att leva på frukt och grönt!
     Det är andra orsaker till varför folk väljer onyttig mat i Sverige, jag tror att prislappen har väldigt lite med saken att göra.

      Håller med. Rotfrukter och lök är billig mat, jättenyttig mat och går att göra på massor av olika sätt.

      Kanske är det tidsbrist? Eller att allt färre lagar mat från grunden idag eftersom många blivit beroende av onyttig snabbmat?

       Fast tidsbrist…? Rotsaksgrytor och liknande kan man göra på söndagar eller andra lediga dagar och frysa in. Samma med alla storkok. Jag har frysen full av billiga goda grytor, plockar fram på morgonen och låter tina i kylen, tar 5 min att värma och duka fram till middag.

   Isåfall måste staten gå in och stå för mellanskillnaden till lantbrukarna om vi ska fortsätta ha möjlighet att köpa svenska grönsaker 🙂 mat är redan väldigt billigt nuförtiden . alternativt att en eventuell sockerskatt går tillbaka till lantbruket

    Man kanske kan ta bort skatten istället? Så får lantbrukarna samma 😀 har inte koll på om det skulle vara lagligt eller realistiskt men har alltid tyckt det är konstigt att diskutera att lägga till extra skatt på onyttigheter istället för att ta bort skatten på frukt och grönt.

  Tror inte på att dessa varningstexter faktiskt fungerar alls. En rökare röker ändå, en snusare snusar ändå, vill man ha en cola så tar man en cola 🤷🏼‍♀️
  Man ser texten, registrerar vad som står och går vidare med livet.

  Är vad jag tror. Är det någon som någonsin slutat röka pga dessa texter? Genuin fråga.

   Det handlar väl mer om att förebygga att folk börjar konsumera dessa saker

    Tvivlar på att det finns en enda människa som inte vet riskerna med att t.ex. röka. Men det görs ändå.

   Tror inte att jag hade börjat röka faktiskt om de bilderna fanns på paketet. De blev en anledning till att jag slutade röka. Inte så att jag frivilligt hade googlat fram det, så att bli tvingad till att se dem varje dag fick mig att reagera. Rökte i 12år innan det.

    Rökte i tio år för mig så handlade det mer om andra omständigheter än bilderna men det är såklart bra att bli påmind vad rökning leder till eller kan leda till

     Så bra att det gav effekt på er. Då är det själva bilden som gör det tänker jag. Texterna som är på snusdosan är ju inte mycket att hänga i granen.

   Tror inte ni yngre förstår hur många som rökte förr. Man rökte på arbetsplatser, på tåg, flyg och restauranger. Alla kampanjer och förbud har haft jättemycket effekt. Idag röker nästan ingen jämfört med när jag var ung.

    Vi yngre. Jag tackar för komplimangen. Jag har själv snusat i snart 20 år och vet absolut hur många som rökte förr. Men personligen tror jag det är mer de offentliga förbuden än texterna på produkten som gjort det. Idag är det omständligt att röka och lite fult att göra det. Förr var det socialt och en grej man gjorde för att passa in och man gjorde det överallt för att man kunde.

     Definitivt den offentliga förbuden plus priset. Bilderna och texten gjorde inget på mig, men att behöva gå till en designerad plats någonstans istället för att sitta på en uteservering med sina kompisar gjorde mycket. Sen insåg jag att primater tvingas genomlida sjuka experiment med cigaretter och det var iof sista droppen för mig.

  Självklart ska vi inte ha varningstexter på läsk. Idiotiskt förslag. Ska man behöva få den där kaggen uppkörd i ansiktet varje gång man dricker cola? Aldrig mer kunna njuta av en läsk utan att behöva se dessa vidriga bilder?

  Trött på att vi medborgare ska behandlas som små barn. Allt ska dummas ner.

   Håller med, blir så provocerad. Låt folk bestämma själva och sluta göra allt som ger lite glädje beskattat eller olagligt.

   Vidrigt är det hur du uttrycker dig om bilderna, inte bilderna i sig!

  Ingen skatt men varningstext vore nog bra.

   Jag tycker tvärtom. Varningstexter tror jag har noll inverkan mer eller mindre, skatt hade haft reell inverkan.

    Skatt kommer bara påverka barn i fattiga familjer, inte påverka hälsan hos människor i stort..

     Håller nog inte med. Givetvis räcker inte bara en åtgärd för vår folkhälsa, men nog hade en sockerskatt varit en bit på vägen.

  Vad avses med att sötningsmedel inte ”är superbra”?

   Sockerfri läsk är ju inte btw särskilt bra för tänderna även om det är bättre än läsk med socker.

    Nej precis. Men det har ju inte med sötningsmedlet att göra?

  Hej! Jag undrar om du tänkt på att ändra typsnitt i dina rubriker? Alltsomoftast åker å, ä och ös prickar upp i raden ovanför. Ingen biggie, men lite mer svårläst. Vänliga hälsningar Karolina, Flora och Gaston (två stiliga Cornish rex)

   Händer inte för mig 🤔 kanske är formatet på din telefon/dator/surfplatta som gör att det blir så?

   Hmm har aldrig hänt mig. Läser från iPhone, safari. Vad har du?

  Skulle gärna se en skräpmatsskatt som kan finansiera lägre pris på frukt och grönt samt subventionera barn- och ungdomsport. All mat som har lågt näringsinnehåll med högt kaloriantal skulle beskattas efter en trappa.

   Smart! Jag håller verkligen med.

  Jag är beroende av Coca cola. Tog ett tag innan jag insåg det och accepterad det. Men det kommer från att jag fick dricka läsk sen liten tror jag (27år nu) jag får total abstinens om jag inte får min cola och börjar näst intill kallsvettas.

  Men däremot så gillar jag inte light och zero produkter. Det är juh nästan värre.

  Men om vi har åldersgräns eller socker skatt på läsk så måste man väl också ha det på godis?

   Usch. Stackars dina tänder (och resten av kroppen)

    Såklart men tror du inte jag försökt att sluta? Flera gånger. Men det är faktiskt inget fel på varken mina tänder eller min kropp. Utöver cola så varken dricker jag alkohol, röker, tar droger eller äter kött.

   Alltså man undrar ju vad det är som är så beroendeframkallande?

   Tror du ska försöka vänja dig av successivt.

    Coca Cola innehåller koffein.. förmodligen det.

   Intressant. En bekant till mig hade samma beroende. När hon hade corona gick det ner 5 50cl Coca Cola (med socker) om dagen.

    Oj inte bra för tänderna.

   Dricker du det varje dag?

  Vilket trams. Då kan man ha varningar på allt möjligt till slut? Charkuterier och bacon ökar risken för cancer, precis som sex (hmm var sätter man den etiketten? På sängar?), och ja man kan fortsätta med förslag i den stilen… Löjligt.

  Löjligt. På läsk? Vad kommer härnäst, bilder på skrumplever och trafikoffer på alkohol?

   Jag tycker det låter som en bra idé faktiskt står ju redan att det är skadligt och beroendeframkallande på reklamerna så varför inte

  Nej, politiken ska inte in och detaljstyra människors liv. Låt vuxna människor agera som vuxna och ta ansvar för sig själva.

   Nu marknadsförs ju dock läsk och godis till barn och ungdomar. Varför tror du att det är tecknade figurer och starka färger på förpackningarna? För att locka in Anders 52år?

    Föräldrar (=vuxna) tar givetvis ansvar för sina barn.

     Ja för det är ju jättelätt att hindra sina barn från att gå och köpa läsk typ efter skolan eller på rasterna…. Herregud, jag gick i gymnasiet redan på 90-talet och vi köpte pizza och läsk på haket bredvid skolan.

      Hm, mina barn har pengar när jag ser till att de har det. Om mitt barn har handlat på kiosken den här veckan ser jag till att han inte har pengar under skoltid resten av veckan och förklarar för honom varför. De får mat i skolan och det räcker bra att gå till Coop eller kiosken en gång under skolveckan. Mer än så är inte ok.

  Eller så utbildar och uppmuntrar vi folk till att välja bättre istället för att spä på fördomar och direkta felaktigheter om fetma och diabetes. För ska vi lägga skatt på farliga saker så bör ju även koffein, proteinpulver och bilar också gå under den här hälsoskatten.

   Fast varje gång någon gör det så skriker ju alla vikthets? Även om vikt aldrig nämns.

    Det handlar inte om vikt.

    Och det kommer alltid vara oförskämt att komma med kostråd till enskilda individer som inte specifikt bett om det. Alla feta vräker heller inte i sig chips,läsk och pizza dagarna i ända. Faktiskt.

     Är du fet (inte överviktig) så vräker du i dig nått.
     För du blir inte fet av normal kost och normala potioner.

      Så är det, sedan beror fetma sekundärt alltid på psykologiska problem vilket är sorgligt, men primärt är det för att personen äter för mycket.
      Psykoterapi borde vara den första behandlingen mot fetma.

   Vad mer ska vi göra som inte redan gjorts tycker du? Genuin undran, tycker nog att vi är rätt välinformerade. Däremot påverkas vi i riktning att konsumera sånt här skräp.

   Vad är det som är fördom om fetma och diabetes typ 2?

  Jag blir ändå provocerad av att människor som är normsmala (obs inte alla såklart) ofta pratar om fetma som att vikt = bra hälsa. Vissa av oss har sjukdomar som gör att det är lätt att gå upp i vikt och svårt att gå ner i vikt, hur mycket vi än håller oss till en hälsosam kost och bra rutiner.

   Jag förstår att det är så! Men! Fettet är ju onyttigt oavsett anledning. Ett bukmått för kvinnor över en viss siffra, tror 90 cm, ökar risken för sjukdomar. Så det är ju fetman som är farlig, men är ju säkert som du skriver, att alla feta inte äter onyttigt.

   Jag själv är smårund, men jag äter tyvärr väldigt onyttigt, hehe.

    Du tror inte alla feta redan vet om detta?

    Om det vore enkelt att gå ner i vikt skulle ingen vara fet.

     Fast så himla svårt är det inte.
     Tråkigt, javisst. Jobbigt, ibland. Svårt? Nej. Många andra saker har varit svårare i mitt liv än att gå ner i vikt.
     Mår man dåligt psykiskt är det dock jättesvårt. Därför borde psykoterapi vara obligatorisk behandling vid fetma.

   Fetma är dock aldrig hälsosamt. Det innebär inte att alla smala är hälsosamma.

    Det tror inte jag heller men feta människor måste ändå behandlas värdigt med respekt. Den psykiska ohälsan är minst lika viktig att ta hänsyn till.

    Det finns många som mår dåligt av olika anledningar och det yttrar sig på olika sätt, fetma är ett symtom.

   Du har så rätt. Smala ser sin chans att trycka ner andra för att lyfta sig själv som om man vore bättre vetande. Det finns så mycket fördomar om människor med fetma. Har man blivit fet gör man kroppen mer illa genom att försöka svälta den till viktnedgång vilket alltid leder till att man i slutändan går upp allt och lite till. Se bara Biggest loser och hur många som lyckats behålla sin viktnedgång. Om man däremot accepterar den vikt man har och äter sånt kroppen mår bra av och rör på sig så är man ju väldigt hälsosam.

    Självklart ska feta personer behandlas med respekt. Den som vill gå ner i vikt måste få information om att som smal bränner man mycket färre kalorier pga mindre kroppsmassa, och det går inte att behålla vikten utan att reducera maten väldigt mycket jämfört med när man var fet.
    Sedan psykologstöd, det är jätteviktigt med psykologstöd eftersom överätande beror på att man inte mår bra psykiskt.

  Sockerskatt leder till mindre socker i läsken – jättebra ju! Jämför svensk Fanta med tex engelsk, otrolig skillnad i sockerinnehåll.

   Läste idag att Fanta har nytt recept och tillfört aspartam i den vanliga vilket inte uppskattas av de som vill undvika sötningsmedel.

   Fanta utomlands ❤

  Varningstexter på allt kanske eller så får folk tänka själva. Nej men skämt åsido så kanske det vore bra och ge en tankeställare.

  Varför varna för just socker? varför inte varna för sötningsmedel, koffein, taurin, mm? alla dessa är ofarliga i liten mängd och farliga i för stor mängd.

   Hur stor mängd är sötningsmedel farligt? Läste att det inte fanns någon sanning i det där att det var farligt med sötningsmedel, att det är en myt som florerat.

  Sockerskatt kommer slå hårdast på barn i fattiga familjer, det kommer inte bota viktproblemet som finns i samhället.
  Oftast beror viktproblem pga trötthet, att man inte orkar laga riktig hälsosam mat.
  Om alla i Sverige mådde psykiskt bra och inte var så extremt trötta/stressade tror jag vi skulle ha mycket mindre problem med övervikt.

  Kanske man skulle avstå just för att man blir lite äcklad av bilderna… Annars tror jag inte det ger någon större effekt.
  Tycker ändå människor ska få välja vad de ska äta (trots det finns tjocka, sjuka, diabetiker osv osv). Som flera andra skriver; vad mer ska man sätta varnings/skrämselbilder på?

   Fast ja.. där virrade jag till det, då skulle det väl ge någon effekt kanske.

  Men lol tror han att folk inte VET om att det är så? Folk kommer dricka det ändå. En bild på motsvarande antal sockerbitar som det är i läsken vore bättre, sånt som man kan se hos tandläkaren.

  Isåfall borde det finnas på allt onyttigt socker. Varför inte på bananer, på mjölken, ketchup?

   Viss skillnad på naturligt förekommande socker och tilsatt socker.

   Men du har rätt i att ketchup innehåller stora mängder tillsatt socker.

    #inteallketchup

  Sätt bilder på hur det ser ut på ett slakteri på alla köttprodukter.

  Tycker att det känns oerhört löjligt att ha sådana bilder på läsk. Att han på fullaste allvar tror att det skulle hjälpa….. Vill man köpa läsk så köper man läsk. Att de undgått någon att det kan vara farligt med för mycket socker har jag svårt att tro. Han borde prata om vad han äter som är så himla bra istället, så trött på stilen att försöka få alla andra att skämmas för vad de äter. Tror ingen gillar när någon pekar fingret (pekfingret) åt en om vad man inte ska äta. Uppmuntra näringsrik mat på ett inspirerande sätt istället .

  Hovrättens dom, där Sindy var tilltalad, föll igår.

  Vilken missvisande text, vilken okunskap han har. Diabetes 1 har inget med fetma och socker att göra.
  Det borde stå diabetes typ 2 om det ska stå något. Även fast det ingår även åldersdiabetes i typ 2 och har således inte alltid att göra med övervikt det heller.

  Snacka om att sprida falsk info om diabetes.

   Ibland kan det vara värt att läsa inlägget innan man gastar okunskap. Han skriver om just det, skillnaden på typ 1 och 2.

    Sprutan indikerar ändå Typ 1…

     Varför gör den det. Man tar sprutor även vid typ 2

  Det skulle möjligtvis kunna hjälpa. På tal om läsk, hur gick det med Lundell-parets bubbelgumsläsk? Finns den kvar, blev det succé eller tvärtom?

  Varningstext på ölen/vinet ”Ökar kraftigt risken för att du ska begå våldsbrott”. Verkligen festlig stämning. Nej, på samma sätt som det skulle kännas absurd att skåla på festen med den texten skulle det kännas med text på läsk. Jag måste, som vuxen, få göra mina egna val och andra ska skita i om jag tar ett glas läsk för att fira in helgen.

   Tycker det vore superbra att belysa mer kring kopplingen mellan våld och alkohol och andra konsekvenser som alkohol kan ha och kanske lite nummer till var man kan få hjälp, det blir ingen festlig stämning efter ett fysiskt bråk som inte hade skett om alla hade varit nyktra heller

  Diabetes som behandlas med sprutor är väl iofs Diabetes Typ 1 som definitivt INTE beror på sockerintag….???

   Nej, typ 2-diabetes behandlas ofta också med sprutor. En del kan klara sig med kostbehandling och/eller tabletter men insulin är verkligen inte bara för typ 1.

   Min väns dotter hade höga värden vid glukosbelastning när hon var 12 och överviktig. Hon var i riskzonen för diabetes och fick strikt kostschema och träningsprogram. Värdena förbättrades och sedan dess har hon varit normalviktig och frisk (hon är nu 19). Hon har bra glukosvärden och ingen risk för diabetes längre.
   Alltså går det att motverka diabetes med livsstil?

    Ja, typ 2 diabetes får man av livsstil men typ 1 kan man inte motverka, man kan bara behandla.

   Man kan ta sprutor när man har diabetes typ 2 också!

  Sockerskatt är en totalt rimlig idé. I livsmedelsaffären ser man tyvärr vilka mängder skit folk köper och häller i sig. Coca cola, Red Bull osv. Totalt vansinne! Det kommer att bli en stor tyngd på sjukvården i framtiden… Varför inte uppmuntra och lära barnen i skolan att göra smoothies istället på frukt och grönt?

  Jag är för sockerskatt. Tycker helt klart att livsmedelsbutikerna borde se över sitt prissystem. Nyttig och hälsosam mat kostar ganska mycket medan processad och farbriksgjord mat är billigt. Det gynnar inte direkt hälsosamma vanor. Angående att bilderna skulle vara kränkande som någon skrev här ovan så förstår jag inte hur hen tänkte. Det är ett bevisat faktum att en ohälsosam livsstil leder till övervikt, diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar.

  JAG TYCKER DET BORDE VARA VARNINGSTEXT PÅ MÄN

  Coca Cola in a håller 10g socker/ 100 ml. Mjölk innehåller 5 g / 100 ml. Dricker du två glas mjölk får du i dig lika mycket socker som i ett glas Coca Cola. Socker finns i allt. Vi behöver socker för att överleva. Sluta hetsa så djävligt över socker. Drick läsk om du vill. Drick det inte om du inte vill. Gör vad du vill så länge du själv mår bra!

  Var går gränsen för vad staten får lägga sig i? Det är egentligen frågan. Ska staten kunna tvinga att företag som säljer läsk, godis eller annan kaloririk och näringsfattig mat med hög fett- eller sockerhalt att sätta varningsbilder på sina produkter? Det betyder ju egentligen att staten tvingar vissa försäljare att använda förpackningar vars ändamål är att minska försäljningen. Jag kan acceptera att sådana regler finns för cigaretter, som har en väldigt tydlig negativ effekt på hälsan. Om man lider av fetma/diabetes/karies beror det ju sannolikt inte enbart på att man dricker cola. Det finns heller inte samma beroendeproblematik. Finns det något empiriskt stöd för att dessa typer av bilder minskar konsumtionen? Ska lightläsk undantas? Sedan tycker jag att det är missvisande att ha en bild på en tjock person och skriva ”fetma” med stora bokstäver. Du dör inte av fetma, däremot kan fetma göra att du löper högre risk att drabbas av andra sjukdomar och åkommor som kan vara dödliga. Personligen tycker jag att människor ska vara fria att fatta bra och dåliga beslut för sin hälsa. De flesta vet att läsk är onyttigt och är man nyfiken kan man läsa innehållet på baksidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *