Hovrätten fastställer domen mot Sindy Niklasson

Den 17 november 2020 kom tingsrättens dom gällande Sindy Niklasson och Kevin Shillingford och den ”hämndporr” de postat på sociala medier på Kevins ex-flickvän.
Sindy dömdes då till skyddstillsyn och samhällstjänst i 140 timmar, som hade varit fängelse i 6 månader om det utdömts som straff. Hon skulle även genomgå behandling för missbruk och psykisk ohälsa.
Kevin dömdes däremot till 6 månaders fängelse för sin inblandning.
De båda skulle även betala ett skadestånd till brottsoffret på 47 500 kr.

Sindy valde att överklaga sin dom till Hovrätten, och nu har fallet avgjorts även där.
Hovrätten valde att fastställa tingsrättens dom vad gäller brottsrubricering, men sänker skadeståndet med några tusenlappar.

42 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hon får ju betala 5000 kr till staten nu så summan landar ändå på ungefär samma som tidigare. Däremot blir det ingen samhällstjänst?

   Fattar det tvärtom – som att inhibition mot samhällstjänst beslutad av hovrätten under själva omprövningen upphör att gälla.

   Jo tingsrättens dom står fast, det enda de sänker är skadeståndet något.

   Inhibition betyder att hon inte behövde göra samhällstjänsten innan hovrätten hade prövat tingsrättens dom. Nu är den ju prövad, alltså ska hon nu göra samhällstjänsten.

    Låter som att det inte var så värt att överklaga då…

     Du ska såklart överklaga om du inte tycker din dom är rättvis eller korrekt men det betyder ju inte du får rätt.

      Nej uppenbarligen inte haha

     Det vet man väl kanske inte innan.

   Har egentligen inte med saken att göra men tycker det är synd debatten blivit så ”antingen- eller.” Det borde vara självklart att alla måste få säga sitt- om de vill (män/kvinnor/påstådd förövare/offer). Man gör ingen en tjänst genom att bara låta vissa tala.

    Här är det väl inte så mycket Cissi som talar dock? Är inte dokumentären andra kvinnor, tex Mona och hennes dotter? Nu verkar inte problemet heller vara vem som får säga sitt, utan att Cissi som står bakom har en pågående anmälan mot sig. Men det har ju svt å andra sidan struntat i tidigare när de samarbetat med folk. 🤷🏼‍♀️ Kanske fel också att skylla på svt då det verkar vara personal på svt som har problem med det.

    Självklart måste alla få berätta sin historia och alla kan anmäla ett brott det är inte straffbart! Men man hänger inte ut ”gärningsmannen” på sina sociala plattformar med 1000-tals följare för att personen inte kunde lagföras. Tänk om din lokala mataffär skulle hänga upp ”dagens snattare” på informationstavlan. Ett samhälle där medborgarna agerar domstol vill inte jag ha!

   Cissi Wallin partisk, ja. Men det var ju verkligen inte Soran eller? Han fick snyfta i SVT i två avsnitt. Det är fritt fram att hata Cissi men ni kan ju inte påstå att SVT har någon glasklar linje för vilka som får berätta sin sida av saken i tv. Ren röda tråden verkar snarast vara att förövarsidan måste få 100% av utrymmet. Så trött på skiten, vill inte höra en till anklagad man gny om att ”han egentligen är en bra kille som missförstått signalerna” och fått sitt liv förstört av elaka kvinnor som tjänar nåt högst oklart på att anmäla honom.

  Är de fortfarande ihop eller?

   Nej jag har för mig att han dumpade henne på hennes födelsedag eller nått. Har fått upp honom på tinder också för ett tag sen, men det betyder väl inte att man är singel iofs.

  Hur har hon råd med det där då? Vilka onödiga kostnader liksom.

   Är väl du och jag som pröjsar. Steffe säger vi har råd med hur mycket som helst.

    Lite ot men en fundering. Man hör ibland misstänkta som önskar en viss advokat. Om man önskar en viss advokat som är svindyr, får man advokaten betald även då om man inte har råd (eftersom alla har rätt till försvar)? Förlåt om jag inte använder rätt ord eller är svår att förstå.

     Funderade på detta igår!! Vill också veta!

      Det står ju här ovanför att Sindy ska betala 5000kr av kostnaden för hennes försvarare till staten. Har man ingen inkomst behöver man inte betala ngt för försvararen, men har man det avgörs summan utifrån inkomstens storlek.

       Det begriper jag. Min funding var mer hur det funkar när en person som inte har stora ekonomiska tillgångar ber om en specifik toppadvokat som har högre arvode om det är samma som gäller där. Men jag såg svar på den frågan lite längre ner i tråden.

        Alla offentliga försvarare får lika mycket betalt i timmen enligt en taxa (1425kr exkl moms i år)

     Tror jag läst om det nån gång för jag var också nyfiken. Har för mig att advokaten dels måste vara ”öppen” för att ta försvarsfall från staten så att säga, men de kan också säga nej/inte ha tid osv. I så fall får man betala själv, privat (under förutsättning att advokaten vill och hinner ta sig an fallet). Nu minns jag säkert helt fel eller har missuppfattat, och kommer bli bashad av någon 😉 Säger dock sig själv att de kända och duktiga givetvis inte hade kunnat ta emot alla som vill ha deras tjänster, varesig det är åtalande som inte kan betala eller privata kunder.

     Alla som är åtalade i brottsmål har rätt till en advokaten. Den kostnaden står staten för och som jag förstått det kostar alla brottsmålsadvokater samma taxa. Kan dock bli dyrare om man anställer advokater privat.

      Nytt är att misstänkt kan få betala försvaret, vilket Sindy delvis har fått göra nu. Bra!

      I övrigt. Misstänkt kan alltid önska en försvarare, men det är inte säkert att det kan tillgodoses av olika anledningar med önskad försvarare, utan då förordnas en helt annan person.

     Tack för svaren 😊

     Ja, du kan önska. Sen beror det på om advokaten är ledig osv. Men timpenning ändras inte i brottmål har jag för mig- det borde alltså inte bli dyrare för skattebetalarna. I civilmål betalar du ju alltid själv tror jag.

     Ibland är det ett så uppmärksammat fall/mål så att advokaten ställer upp Pro Bono (utan lön) för att få publiciteten.

      Eller för att de anser något vara värt att försvara.

  Varför ge uppmärksamhet till detta?

   Tycker det är bra att uppmärksamma konsekvenserna av detta beteende (som tyvärr inte är ovanligt).

   Inte länge sedan en man dömdes för att ha lagt upp bilder från kända influencers konton på porrsidor. Vet ej om det uppmärksammats här men tyvärr verkar många ännu tro att det är fritt spelrum på internet och därför dras sig också många för att anmäla.

   Kanske för att folk ska se att det faktiskt kan straffa sig att bete sig som svin och hålla på med hämndporr?

   Jag har skrivit om saken sedan Sindy och Kevins första publikation och blev även kallad som vittne i tingsrättsförhandlingen.

   Det visar att lagen om olaga integritetsintrång fungerar och visar att det inte är okej att kränka andra människor på internet. Skulle du själv tycka det är okej om ditt ex postade högst privata bilder på dig? Det är bra att våran lagstiftning faktiskt fungerar och kanske kan detta vidriga beteende försvinna.

  Intressant att man faktiskt kan bli straffad för sånt, fängelse dessutom. Ger lite hopp!
  (Har ingen koll på historien i övrigt dock..)

  Therese lindgren är så himla genomskinlig.
  På hennes story på insta frågar hon om vilken. Tröja följarna tycker hon borde köpa varav alternativ 1 var vintage och begagnad fast i nyskick och alternativ 2 var ny som man köper direkt från affären. Förstår inte vart hon vill komma, hon brukar ju göra reklam videos där hon får kläder från stronger och chiquelle som varken är begagnat eller icke fast fashion. Hon om någon är definitionen på green washing.

   Eh. Du kunde inte ha väntat till öppet spår angående det 🤔

    Men fatta någon gång! Handlar det om influencers så måste en inte vänta till öppet spår.

  Varför ”hämndporr” och inte hämndporr?

   Kanske för att det inte är brottsrubriceringen 🤷‍♀️

   True that!!! 🔥

  Bra.

  Jag gick i gymnasiet med Kevin och vi umgicks en del och på den tiden var han en underhållare av rang, flamsig men snäll. Att hans liv blev såhär är tragiskt. Han var en modell som gick teater och hade hela sitt liv framför sig. Han kunde verkligen ha blivit någon, han hade den där karisman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *