Trender, mode och barn

Det är SÅ krångligt att köpa skor till barn. Inget är bekvämt eller snyggt enligt dom. Och dom vi gillar finns inte i rätt storlek. Suck.
Jag tycker att barn-crocs är perfekt men de är tydligen inte rätt längre enligt Sally och Gillis.
Skolan påverkar dom så mycket med vad kan ska ha på sig eller inte. Inga ”tryck”, verkligen inte Elsa eller unicorns.
Allt sådant som hon älskade på förskolan. Det gick så fort! // Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip beskriver i sin blogg hur viktigt det är för hennes barn att vara ”rätt” i skolan när det kommer till vad man har på sig.
Eller nej, det är så klart inte specifikt för hennes två barn utan det verkar gälla de flesta barn, där något som var ”rätt” förra veckan, kan vara ”fel” idag.
Är det så här i hela Sverige förresten, eller är det ett storstadsfenomen? Hur ser könsfördelningen ut?

Hur långt ner i åldrarna går det här, och vad händer om ett barn kommer i ”fel” typ av kläder eller skor?
Blir man retad?
Finns det ett barn som är pådrivande i det här, och som bestämmer vad som är rätt eller fel, eller hur kommer man fram till det här?
Att Crocks helt plötsligt är fel eller ute?
Är det föräldrarna som indirekt bestämmer detta och uppmuntrar till det, genom att köpa nya och dyra kläder och skor till sina barn, där det som nyss var ”rätt” helt plötsligt blir ”fel”?

Jag trodde i min enfald, att små barn skulle vara förskonade från trender och att fokus mer låg på funktion, snarare än fashion, men det förstår jag ju nu är helt felaktigt.
Hur gör man som förälder här?
Köper man nytt till barnet för att det inte ska bli retat för att vara ”fel” eller står man emot och pratar hållbarhet och om hur alla människor är lika mycket värda och att det inte spelar någon roll om man har rätt eller fel skor eller kläder?
Att det finns många föräldrar som kanske inte har råd att köpa nytt till barnen, varje gång en ny trend materialiserar sig på skolgården eller på fritids?

Hur gör ni – existerande föräldrar – och hur funderar ni – blivande föräldrar – kring detta?

 

112 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Dina frågor är så grunda och ytliga Camilla, jag blir helt matt.

   Ingen har väl hävdat att detta är internets mest djuplodande forum för diskussioner kring politik, filosofi, litteratur och religion? Gör en snabb sökning så ska du se att du hittar andra forum där du kommer trivas bättre. 🙂

    😴

    Jag kan rekommendera Filosofiska rummet som är ett program i Sveriges Radio P1.
    Populärvetenskapligt men ändå tankeväckande.

     Jag rekommenderar vardagsfilosofiska rummet

      Jag rekommenderar vardagsrummet.

       Filosofiska vardagsrummet?

       Taget ❤

    Och jag har inte hävdat att det borde vara internets mest djuplodande forum. Men den intellektuella nivån är ibland smärtsamt låg i Camillas inlägg. Man kan prata om populärkultur som bloggar, influencers och sociala medier på olika sätt och detta är bara så ytligt och torftigt. Tycker jag.

     Du får gå in och svärma hos Elaine istället, som också skrivit om saken så kan vi lågväxlade och torftigt begåvade vara kvar här inne och försöka komma fram till huruvida det heter ”situationstecken” eller ”citationstecken” och ifall klänningen är blå eller vit. 🥳🥳

      Kommentarerna handlar om nivån på det som skrivs, inte om personers begåvningsnivå. Anständigt att skilja på de två. Tycker jag.

     Man blir det man läser. Det är därför jag inte läser här. Eh, vänta nu …

     Måste alla ha en hög intellektuell nivå? Kan alla ha samma nivå? Är elitismen det som dödar samhället?

     Jag håller med Nirre men jag har sedan länge gett upp förhoppningen om att Camilla ska börja tänka efter före hon skriver…. det är rätt många inlägg som fått raderas eller pudlas genom åren men nivån blir aldrig högre.

      Nej, det finns definitivt andra forum att reflektera över diverse högingellektuella ämnen i. Men kan någon hjälpa en trött småbarnshjärna en torsdag kväll som denna; vad är det som är så exceptionellt låg nivå på just den här diskussionen…?

  Barn lär sig av föräldrarna.

   Ja fast när det gäller detta så tror jag det är barn i skolan som påverkar andra barn, någon säger tex att det är barnsligt med ett visst tryck på tröjan eller att vissa skor är fula osv. Allt går längre och lägre ner i åldrarna, inte bara när det gäller kläder.

    Det går verkligen längre ner i åldrarna och det är skrämmande faktiskt. Mina tjejer är 4 och 5 och de vägrar numera annat än klänning för att ”flickor har sånt” och de ratar många plagg för att ”de andra barnen tycker inte om sånt”. Jag vet inte hur jag ska bemöta detta, tycker det är sorgligt att barn inte bara ska få vara barn. Absolut att de ska ha klänning om de vill det, men inte för att andra tycker det.

     Ja, min tjej vill inte ha jeans. Det är fult, de andra har tajts antar jag ( vilket ibland kan kännas lite kallt). Hon är 5 år.

    Men de andra barnen lär sig också från nån annan. Nånstans i kedjan finns det vuxna som för över den här typen av mentalitet till barn, medvetet eller ej.

     Så är det absolut. Jag jobbar på förskola och ser mycket av föräldrars värderingar bara genom hur barnen beter sig. Sedan påverkar de varandra absolut, men någonstans där bakom finns åtminstone en vuxen med unkna värderingar.

     Exakt. Det är ju lätt att skylla på att de får med sig värderingar från skola/förskola och någonstans får de ju insikten att andra tycker att man ska klä sig si eller så, annars är man töntig/fel/tjejig/killig (de är ju inte medfödd ”kunskap”). Men då kan man också fundera på vilka värderingar man själv vill att barnet ska ha. När min pojke säger att killar har kort hår och tjejer långt så brukar vi ta en diskussion och titta på att det faktiskt finns rätt många killar med långt hår och tjejer med kort, och att det viktiga är att man trivs själv. Tror ändå att det man får med sig hemifrån slår rot någonstans och att de får en mer tolerant attityd även om det kanske inte märks mitt i stunden.

    Fast.. barn gör inte som man säger, dom gör som man gör. Och nånstans har ju barnen fått de ifrån, Ellerhur? Barn gör som vuxna gör. Punkt slut

  Jag är varken förälder eller blivande förälder (har däremot syskonbarn i skolålder). Så jag antar att jag står över till nästa inlägg.

  Klart saker är trendiga även för små barn. Inte som att alla förskolebarn helt utan påverkan av andra helt plötsligt och samtidigt bara magiskt kommit på att frost is the shit.

  Senast förra veckan kom yngsta flickan hem från förskolan och ville ha en elsakeps med fläta, för det hade de andra tjejerna på förskolan.

   Ja barn vill ju gärna ha det som andra barn har.

  ”blir man retad?”
  No comments

   Ska så klart vara ”retard”.

  Men vad är det här för inlägg egentligen? Har ju sett likadant ut i alla tider? Trender finns, oavsett om det är leksaker eller kläder. Och ja, man blir retad om man är ”fel”. Precis som man alltid blivit. Varför skulle barn vara och bete sig annorlunda idag än för 10, 20, 30, 40, 50år sen? Det är sorgligt att det är så, men det är så.

   Precis. Så korkat inlägg.

    Jävligt onödig kommentar. Det är väl bara att söka sig vidare om inlägget inte passar? Fattar inte varför så många jämt måste berätta om sitt missnöje. Det är gratis att hänga här, passar det inte så rör dig vidare.

   Ja, exakt! Jag är född 81 och det gick ju jämt trender i skolan, ftån ettan? När jag gick i ettan skulle man ha en sportig ryggsäck, helst Adidas. Allt annat var töntigt. Ett tag var det inne med väst. ett tag skulle man ha stickad tröja med broderade blommor, sedan stickad tröja av chenillegarn. Sedan var Timberlandskor trendiga. Det är väl inga nyheter att trender går bland skolbarn??

    Jag är också född 81, kommer inte ihåg att det började i 4 årsåldern dock. Kanske i 3:an

     var får du 4-årsåldern ifrån?

      En kommentar längre upp samt min egen dotter, om det räcker för dig?

   Född 68 och det var likadant när jag gick i skolan. Väldigt konstigt att Camilla är förvånad över trender i skolan.
   Fel kläder kunde lätt leda till mobbing. Barn är grymma om någon inte passar in.

   Tror också att det är allmänmänskligt. Barn har en lika stark, och mindre tyglad, önskan om att passa in som vi vuxna har.

   Sen kan världen runt det driva på det, eller kanske hejda lite, men tror inte det är så enkelt som att hade allra förärar haft bra värderingar så hade det ej existerat. Tror de alltid funnits, och alltid kommer finnas, långt innan märkeskläder ens var uppfunnet.

   Tror kanske folk som resonerar så har lite dåligt minne och har glömt hur det är att vara barn? Bara lite romantiska idealbilder som stannat kvar.

    Min känsla är att de som har dessa minnen av barndomen är de som var de populära som satte trenderna.

    Samma med de som bestämt hävdar att ingen var mobbad i deras klass/på deras skola och att alla lekte och trivdes så bra ihop, det är nog bara de populära och mobbarna som har dessa minnen.

     Håller inte med och jag var verkligen ingen mobbare. Men man glömmer hur trendkänsliga barn är och hur mycket de ser på youtube, TV, sociala medier. Alltså jag tror inte det är de ”coola” ungarna som sätter trenderna idag, de kommer utifrån & cool som ocool vet vilka de är.

  😴 mindre barn mer skvaller!

   Mer vuxenretning 🙂

   Pyyyyttesmå barn alltså??

   😏

  Det är tufft för barn och ungdomar att vara annorlunda och inte hänga med åtminstone någorlunda i modet. Bara de med extrem status kan se ut hur som helst och som de vill, utan konsekvenser. Eller de med ett eget gäng av ”likadana” som inte påverkas lika hårt eftersom de har varandra. Det är jättetrist men en hård verklighet. Inom rimliga gränser tycker jag man ska låta barnen hänga med i vissa modeväxlingar under skoltiden. De ska inte behöva ta ansvaret för att stå emot och vara starka när det är de som får ta konsekvenserna. Man kan göra dem medvetna om saken ändå.

  My har lagt ut i storyn nu beröm från en klient. Undra om den är fejk med tanke på alla kommentarer här att hon aldrig visar några bilder på före/efter.
  Hon är inte helt pålitlig 🙄

   Om det är en äkta klient så är det inte schysst att visa hennes namn i story. Klienten kanske inte ville visa för alla Mys följare att hon har anlitat en coach?

    Eller kan hon ha frågat om lov att dela?

   Haha ja såg det man undrar om det är en äkta klient, troligtvis inte. Hon sa också att hon varit på möte med sitt team runt sin online-coachning. Märkligt för nyss sa hon ju att hon har inga anställda. My är så fejk och manipulativ. Nej hon hade inte träffat något team, hon har inget team hon försöker bara låta större och bättre än vad hon är för att ragga kunder att tjäna pengar på. Gå inte på det!

    En värre lögnare var väl ändå Bella som bl.a. skaffade ”kontor” i USA och anställde folk att jobba i Dubai, trots att hon inte hade någon business i vare sig USA eller Dubai… #luftslott

     Det var väl tänkt och en förhoppning att det skulle bli en business där, Bella erbjöds ju kontorsplats i New York på Svenska handelskammaren eller var det var och det var väl anledningen till att de sen tänkte sig en karriär däröver och satsa där. Sedan ville de ju etablera LöwengripBeauty där och hade ju någon el några anställda i USA en tid för att göra det. Märket visades upp i ett tv-program bl a. Så skulle inte kalla det lögn utan ambitioner som inte blev som de tänkt och önskat.

     Nja finns nog ingen värre än My, My är nog den värsta lögnaren.

      Vad är det hon har ljugit om? Det är många som skriver om det men jag har aldrig förstått vad det handlat om.

      Toooken slår henne där.

  KILLGISSAR

  Finns alltid 1 poppis. Som har ”det” .

  Om poppis har välbeställda päron med intresse för mode, kommer poppis sätta trenderna.
  De som vill åtnjuta den härliga känslan att vara i poppis-sfären kämpar för att övertyga sina föräldrar om vad som är inne/ute och håller tummarna att de får i alla fall någon statushöjande pryl.

  Och nej, inte alla skolor, inte på min där jag gick som liten sparv. Men på en större ett stenkast bort var det på detta vis.

   Jag gick på en liten skola i en ny i Norrbotten och visst fanns det trender där också. Inte alltid dyrt och märken men absolut något som alla skulle ha. Så ändrades det över tid vad det var som var inne för stunden. Kanske bara så att vad trenden är skiljer sig mellan skolor och städer.

    By i, inte ”ny i”. Nåja.

    Ja du har rätt, nu när jag tänker efter så var det inte ”alla” som ville spela fotboll (se min kommentar nedan), ngn som hade lite finare kläder och inte ville smutsa ner sig blev faktiskt utanför! 🙄

    Så vår trend var att vara otrendigt praktiska och de som trendade blev ute…
    Skumt egentligen.

   Det stämmer faktiskt! I alla fall på min dotters förskola. Hon har en på avdelningen som alltid har väldigt fina kläder, tyllklänningar, unicorn grejer mm. Hon tar ofta med sig sina grejer dit och har dem i ” sitt fack” ( något som jag tycker borde vara förbjudet) och visar för alla. Hennes mamma är väldigt stylish. Min dotter har helt plötsligt börjat vilja regnbågssaker och enhörningar. Hon tänker på om den tjejen ska tycka något är fint osv. Försöker att prata med henne om att det viktigaste är vad hon själv tycker men det är nog svårt för de små. Kommer inte ihåg att det började så tidigt för oss, hon är 5 år. Jag tycker att man som förälder bör reflektera över kläder, grejer som man har till sitt barn på förskolan för det påverkar andra barn mkt som kanske inte har möjlighet till allt. Opraktiskt också med en del kläder.

    Vad löjlig du är, din dotter kanske är en sådan flicka som den andra flickan du pratar om. Du pådyvlar din dotter en stil du gillar.
    Barn ska få prova ut sin stil och personlighet, det är just i förskoleåldern man får välja själv. Sedan måste man passa in. Det är sällan man ser en 15 åring i unicornklänning.

     Nej, det börjar tidigare än så tyvärr. Bara för du inte har den erfarenheten så betyder det inte att det inte existerar. Denna tjej har en vilja av stål enligt pedagogerna och sätter regler kring vad som är fint och vad tjejer har osv.

      Kan såklart vara så. Men minns min egen uppväxt, ville så galet gärna ha prinsessgrejer. Men fan heller med vänster/hippieföräldrar. Hur bra värderingar de än har och jag gillar dem kommer jag absolut falla till föga om min dotter någon dag vill ha nåt rosa & gulligt. Möjligt det var ett ideal jag blev pådyvlad på förskola men minns så väl hur fint jag tyckte det var…

      Härlig förskola där pedagogerna diskuterar ett annat barn med dig!
      Kul va om de skulle kommentera din dotters egenskaper med en annan VH?

    På min unges förskola får de inte ha med sig grejer, bland annat pga såna saker. Tycker att det är bra faktiskt, även om jag vet att vissa föräldrar tycker det är löjligt, de har inställningen att ”varför ska vi straffas för att jag kan köpa femtioelva leksaker i veckan till mina barn? Klart hen ska få visa upp dem!”

     Nu handlar det väl oftast om kläder, det kan dom ha på sig när dom går dit.

      Jag vet, men kommentaren jag svarade på sa något om saker.

       Håller med, borde vara så på alla förskolor tycker jag.

    Så var det när jag gick på förskolan också. En tjej som var rolig och som vi alla såg upp till, och vi ville ha allt hon hade.

    Ni som absolut inte känner igen det från när ni var barn, minns ni särskilt mycket från den åldern? Jag tror det är lätt att glömma att barn är äldre i sina egna ögon än i våra vuxna ögon.

  …forts på min förra kommentar.

  I min klass årskurs 1-6 var majoriteten glasögonbärare.
  Så det var ALDRIG något någon kunde bli retad för.

  ALLA spelade fotboll på rasten, så det var rimligt att kasa runt i mjukisbyxor, jeans introducerades först i slutet av mellanstadiet.

  Kan faktiskt inte minnas någon form av mobbning pga kläder eller andra prylar.

  Sen var vi säkert elaka på andra vis som barn kan vara… minns vi retade en i en annan klass som var lite eljest som person. Så inga helgon alls, värre att gå på saker som inte ens personen kan ändra på 😭🙄

  Beror nog på var man går i för skola och säkert om många i klassen har äldre syskon osv. Har barn i samma ålder som Isabella men upplever inte att det är så stort fokus på vad de ska ha på sig. Klart att de ibland har specifika önskemål men inte att det skulle gå specifika trender på lågstadiet där de går. Upplevde själv att det mer kom på mellanstadiet.

  Jag minns själv att jag blev retad när jag var liten för att jag inte hade de coolaste kläderna eller skorna. Det gjorde ont och jag skämdes inför mina föräldrar som hade spenderat pengar i ”onödan”, men sa aldrig något till dem pga ångest och skam.
  Nu har jag själv barn och önskar att dem aldrig ska känna något liknande, men tyvärr verkar det ofrånkomligt? Inför nya dyra inköp, tex vinterkläder, brukar jag faktiskt prata med personalen på skolan bara för att dubbelkolla så att jag inte är helt fel ute i tänket och köper något som mina barn skulle skämmas över.
  Rätt eller fel? Inte vet jag?

   RÄTT!!
   Att göra saker med tanke för barnets bästa är till 99% av fallen rätt.
   Tycker jag

   Onödigt ibland, ja, kanske, men fel- sällan.

   Däremot, när människor gör saker för andra men med sin egna dolda agenda, då är det fel.

   Tycker att det låter bra, du gör det ju för barnens skull. Bara en nyfiken fråga. Varför frågar du inte barnen själva innan du köper?

    Tack ☺️ Om mina barn fick välja skulle dem gå i vinterkläder på sommaren och vice versa, så därför måste jag vara med och styra upp lite 😅 Däremot brukar vi låtsasshoppa online tillsammans och då får jag en hint över vilka färger/mönster som är intressanta ☺️

  Tacka vet jag bilder på Spice Girls som skulle bytas. Och så blev det Pokémon-kort. Good times

   Tröjor med Spice Girls var det coolaste man kunde ha när jag gick i det som vi på min tid kallade 0:an🥰

  Det är inte så konstigt egentligen att trender skapas även hos barn, klart man vill ha något fint som man sett någon annan ha. Men om det blir mer destruktivt, ”alla” säger att tryck är barnsligt, icke-märkeskläder är fattigmanskläder eller man blir retad om man har crocs så är det ju inte kul direkt, skönt om man kan slippa sånt iallafall på lågstadiet.

  Det har förekommit i alla tider att andra, ofta andra barn med tyvärr då mer välbeställda föräldrar styr över hur andra ska se ut och vara klädda.
  Låt skolorna ( från förskola och upp ) lägga in nån stund i undervisningen att alla får ha VAD de VILL på sig och att ingen ska nånsin kommentera andras vare sig kläder eller utseende.
  De börjar som 8-åringar att tala om för varann hur stor rumpa de har, hur fel frisyr de har, hur fel kläder de har. Det ska stävjas, vi föräldrar har ett enormt ansvar och även om vi har råd så måste vi inte fylla på med det nyaste och dyraste hela tiden.
  Lär era folkvett och hyfs så kanske det blir bättre över tid.
  Föräldrar med sämre ställt ska inte behöva må dåligt för att skicka barn med lite ”sämre” kläder eller ärvda till skolan. Det här klimatet vi lever i är hårt nog ändå.
  Lär barnen att om vi inte har nåt snällt att säga till andra, tja, då tiger vi istället.

   Men vadå, tror du inte att förskolepersonalen lär barnen detta? Klart de pratar om hur man är en bra kompis. Tyvärr verkar det ju inte hjälpa. Hade det varit så lätt att radera mobbning så hade ingen unge varit mobbad idag.

    Okej, jag lät betydligt mer aggressiv i min kommentar än vad jag menade😅 läs den inte med så hård ton som jag fick det att låta som😆

    Det gör de inte! Inte för min sista unge och mina barnbarn går i alla fall.
    Det är många år sen de pratade varje samling på morgonen att ”alla ska vara med” och alla får se ut hur de vill.
    Idag finns inte tiden. Pedagogerna här vänder tyvärr dövörat till och t o m påpekar för föräldrar ( och andra) att barnens kläder kan t ex ha nån liten reva. Va tusan nu det har för betydelse.
    Jag har pratat med barnen efter varje skolstart efter lov och lärarna pratar nåt om just detta med kläder och utseende. Det gör de inte!

     Men på riktigt- det hjälpte ju inte? De där urfåniga morgonsamlingarna garvade vi ju bara åt? Och den som var mobbad fick skämmas för exakt alla visste ”vem som fick se ut hur den ville och skulle vara med” (när de vuxna såg på). Välmenande men världsfrånvända pedagoger gör ju bara saken värre.

  Minns ingenting sådant när vi var barn, då var det mest leksaker som var mer rätt. Det blev värre i femman och uppåt

  I början av höstterminen muttrar jag surt om att behöva betala ut 1000+ kr per barn i skoluniform och skor. Men sen så läser jag nått sånt här och tycker det känns rätt skönt att det bara är typ mössan som ”behöver” vara cool..
  Kommer ihåg i femman och alla hade buffalo, svart dunjacka, fila mössa och champion hoodie, annars var man en fattig loser🙄

   Min sambo växte upp med skoluniform. Han blev ändå retad genom hela grundskolan. Hade för töntig frisyr, stammade, hade glasögon… de hittade saker att jävlas om ändå. Och att hans familj var fattig märktes även fast än alla hade likadana kläder, vilket han också retades för.

  Sen när har alla börjat använda unicorn i stället för enhörning fast man pratar svenska?

  Trodde att min systerson bara gjorde det för att pappan är engelsk men ser både här och hört på andra ställen att flera gör det. Vad har jag missat?😅

   Jag brukar läderlappen istället för batman bara för att jäklas med barnen. 😂

   Man blir trött av småbarnsåren alla språk bara flyter ihop

    Haha, ja! Sen använder man barnens uttryck också🙂. De säger unicorn på förskolan.

  Vi är alla barn av vår tid, och barn har alltid påverkats av sin omgivning, däribland kompisar, skolpersonal, föräldrar etc etc. Att prylar, kläder etc. är rätt/fel förekommer säkert i olika hög utsträckning beroende på tex ålder, omgivning osv osv.

  Min sexåring (dvs lika gammal som Sally) är än så länge ganska ointresserad av allt som relaterar till utseende, kläder osv och det är jag glad och tacksam över. Det kommer komma en tid då det antagligen är jätteviktigt för henne, men jag fortsätter fostra mitt barn till att det är hennes person som är viktigast.

  Barn kan vara riktigt elaka. Blev själv retad för mina kläder när jag var liten. Hade aldrig det som var ”inne” pga min familj hade inte så mycket pengar.

  Kolla youtube när barn intervjuas om modet på 70-talet. Hur de förklarar att de måste ha puss&kram jeans för annars får de inte vara med. Sök ”svt de rätta jeansen 1976” . Upplever att barnen är mer toleranta mot ”annorlunda” kläder idag än de var förr, men det kanske bara är i min unges skola?

   Tror inte folk är vare sig mer eller mindre toleranta- det som var konstigt har bara bytts ut & trender förändras.

  Bor man på Lidingö får man ta seden dit man kommer. Här bor folk med pengar och de följer mer än gärna trender och ekiperar sina barn i det senaste. När de sedan blir tonåringar är det dags att casha upp ett antal tusenlappar för en mopedbil som liknar en riktigt bil osv. Glöm inte heller lyxiga utomlandssemestrar på alla lov, plus många och dyra fritidsaktiviteter.
  Ett utmärkt exempel på ett Lidingöbarn är Pernillas Theo.

   Och föräldrarna jämför sig föräldrarna emellan.

    💯🤛 känner många utländska föräldrar som ger barnen märkeskläder, resor utomlands och diverse dyra saker allt för att tävla med varann vem som har det mest gott ställt.

     Det förekommer i allra högsta grad bland svenska föräldrar också.

   Haha bodde i Djursholm ett tag, i andrahand i ett litet attefallshus. Jag och sambon brukade skämta om att vi drog ner inkomstsnittet för hela kommunen. Höjdpunkten var när två 15-16-åriga killar körde framför i en mopedbil fem gånger dyrare än vår skruttiga Toyota, parkerade och gick ur – båda hade kostym och portfölj och skakade hand innan den ena fortsatte köra och lämnat av sin kompis 😂 VAD kan en 15-åring behöva en portfölj till hahaha?

  Det allra bästa vore faktiskt skoluniform ( till vettigt pris) från förskola upp till 9:an. Då skulle vi slippa tjafset om kläder i alla fall.

   Jag hålle med och jag har inte ens barn…. jeans/Chinos, t-shirt och collegetröja. Klart.

   Trender följer väl då i stället bara efter skoltid när ungarna träffas privat?

   Du har fortfarande skor, mössor, väskor som kan skilja ut. Och sen vem som har råd att få skoluniformen omsydd så den sitter snyggt på just dig, rätt frisyr, glasögon med mera…
   Går alltid att se vem som inte är ”rätt” enligt pågående trend i området…

   Jag är tudelad när det kommer till skoluniform.
   En fördel är att alla har samma, rik som fattig.
   Men en nackdel när alla är likadana är att det blir lättare att se fysiska skillnader på varandra. ”Oh, du är tjockare än mig”, ”var korta dina ben är” osv

    Och jag tror att man som barn och tonåring, även som vuxna, trivs mer i en viss typ av kläder. Jag skulle inte vilja bli påtvingad jeans tex och gå en hel dag i det. Sen finns det väl också en viss typ av välbefinnande i att få uttrycka sig själv med ens stil.

    Sen försvinner inte mobbning och trender pga uniform. Då blir det i stället annat som trendar. Prylar, frisyrer, smycken…

   Fast där de har skoluniform etablerat i stora delar av skolväsendet (Storbritannien exempelvis) köper man uniformen från olika återförsäljare som har olika prissättning beroende på material osv. För ett otränat öga ser de identiska ut, men har man köpt uniformen från ”fel” återförsäljare ser barnen detta och man blir retad för det också. Samtidigt är det även hämmande för barns känsla av identitet, vi har inte strikta dresscodes i Sverige öht (om inte ett arbete kräver en viss uniform, som oftast är baserat på funktion) och det tycker jag är bra och hjälper oss att vara vår egen individ. Tycker det är viktigt att barn får uttrycka sig, sen finns det trender som alltid kommer styra och barn som tyvärr blir mobbade men att införa uniform kommer inte förhindra det.

  Min sjuåriga grabb är jättepetig, men jag är glad över att han har sin egen stil och att han har en sån tydlig känsla för hur just _han_ ser ut/är. Han lyssnar bara på hårdrock (en fas som har hållit i sig i två år, så allt måste inte ändras snabbt hos barn), och bestämde sig för ett år sedan att spara ut håret. Nu har han hår förbi axlarna, och helst har han bara Iron Maiden-t-shirts med svarta jeans. Vi bor i ett litet samhälle i norra Sverige, och han är tämligen ensam om sin look, så vitt jag har sett 😅

  Crocs på Lidingö förskola nära IL:s hus? Finns inte. Bara på barnen från delar av Högsätra och Larsberg i så fall. Villabarnen dog hellre. Eller, snarare, deras föräldrar. Så, IL försökte nog få till en diskussion – men hennes läsare är inte från ön.

   Haha, det är sant. Blev så förvånad första gången jag kom till Lidingö och det fanns massa smutsiga tradiga gråa betonghöghus samt mycket social misär. Inte alls så fancy som legenden säger direkt..

   Men menar hon crocs som i tofflorna? Trodde hon menade typ gummistövlar/vinterstövlar (om det är ett nyskrivet inlägg alltså) och då är väl crocs ett rätt dyrt och accepterat märke, iaf på Söder där vi bor.

  Så har vi alltid gjort, så har det alltid varit är det absolut sämsta argument som finns. Det står för att absolut ingen förändring kommer att ske. De flesta av oss (tror jag) tycker att det är skevt att kläd- och märkeshetsen finns och kryper ner i åldrarna och vill ha en förändring. Då måste man diskutera det. Ständigt. Dessutom blir det bara fånigt när den märkesbesatta IL ondgör sig över det. Hon som aldrig skulle drömma om att ta ett steg över Lidingöbron utan att ha Chanel eller Manolo Blahnik på fötterna men barnen kan ha crocs. Påverkan kommer från många håll.

  När jag var barn, för 40 år sedan och när mina barn var lika gamla så fanns det trender som man ville följa. Det finns alltid några barn som är trygga med att sticka ut, de klarar sig alltid från mobbning för det sitter inte i kläderna om man blir det utan i självkänslan. Jag har låtit mina barn få det som de vill ha (inom rimliga gränser) vare sig det är mode eller egen stil.

   Förlåt men vilket bullshit. I min högstadieklass var det två som vågade sticka ut. En emo och en homosexuell kille med feminin stil. De var sig själva men blev ändå utsatta. De var starka som inte vek sig för elakheterna utan gick igenom skolan som sig själva. Men så här i efterhand har man ju förstått hur jävla jobbigt det var även för dom, även om de byggde upp en fasad av att inte bry sig.

  Tycker vi ska införa skoluniform för alla som går i grundskolan. Då blir det ingen klasskillnad eller elaka ord pga val av kläder eller klädstil, märken osv i skolmiljön.

  Trender har nog alltid funnits även i låga åldrar. Men förr gick det kanske lite långsammare i svängarna och modet höll sig över en längre tid vilket gjorde att fler hängde med. Kanske kläder som ett syskon haft fortfarande var trendiga när det var dags för ett yngre syskon att ärva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *