Att vara föräldraledig utan barn

Egoina har gått på föräldraledighet och uppdaterar sina följare om att hon haft för sig.
Hon har:

 • Lämnat kläder till Myrorna
 • Städat hela köket
 • Varit på Apoteket
 • Köpt nya glödlampor
 • Fått brev på posten från polisen som tydligen hittat hennes körkort
 • Köpt kvällens middag
 • Förevigat magen med en riktig kamera
 • Gjort dadelbollar

Slutligen så kan hon absolut rekommendera att vara föräldraledig utan barn! 
Går det att komma runt det där med vabb på något vis tror ni?
Om bebisen i magen får hicka så kan man kanske vabba? De är ju jobbigt att hicka länge.
Inget av de gamla knepen fungerar ju här, som att skrämmas, be hickaren dricka vatten eller erbjuda dem 100 kr om de lyckas hicka en gång till, så kanske ändå?

En snabb fråga:
Ni som brukar vara engagerade i diskussioner om vad man som förälder får, respektive inte får göra medan barnen är på förskola eller fritids?
Är det här ett lika inbjudande ämne att debattera eller är det klart som korvspad? An open-and-shut case? Ingenting att diskutera?

193 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Om man ”får” vara föräldraledig när man är i vecka 37/38… Skulle väl säga att de som har åsikter om det aldrig varit gravida.

   Blir mer förvånad över de som föder barn direkt efter en arbetsdag än är hemma tiden innan de föder barn.

    Varför? Vissa mår ju bättre av att gå och jobba in i det sista (och gör ett bra jobb), andra behöver ladda hemma. Alla är ju olika 😁

     Såklart 😊 tänker mest att barnafödande inte är någonting vi kan kontrollera (än) och därför kan viss marginal vara bra att ha, läge att ställa om i lugn och ro och så vidare.

      Inte samma som ovan med håller med att det är bra att ha marginal. Gick hem 3,5 vecka innan beräknad för att kunna varva ner då jag har ett rätt stressigt jobb plus ville hinna laga mat att ha i frysen, baka etc. Födde 3 dagar efter jag gått hem 😂 hade packat barnets väska men inte mina saker.

       Lite lika här, gick på ledighet 3 veckor före beräknad förlossning men födde dagen efter… lite snopet 😂

        Haha ja jag kände också att det var lite snopet. Här skulle jag ju liksom ta sovmorgon, gå runt i pyjamas halva dagen, kolla serier och ”boa” men tji fick jag 😅

       Fast alla gillar ju inte det (jag är 18:09) 😅 Min vän (har adhd, om det spelar roll) kan inte sitta still. Hon gick i princip från jobbet till förlossningen. Hon hade fått panik av att bara vara hemma. Så det är ju högst individuellt

        Kan inte vara bra att vara så rastlös. De flesta är väldigt trötta slutet av graviditeten och det blir ju liksom inte mer vila på flera år. En förlossning kan ju hålla på i typ två dygn också, och man får inte sova ut på två år.

         Snälla du, nu överdriver du så man tappar andan.
         ”Inte mer vila på flera år”? ”Inte sova ut på flera år”

          Kan inte vara bra att vara så rastlös… det enda jag tänker på ang att jobba fram till förlossning är ju att man kanske inte hinner avsluta och överlämna det man hade behövt/tänkt sig. I övrigt är det ju inga problem.

          Eh ja helt utan överdrift har jag inte sovit en hel natt och vaknat i egen takt i snart fyra år?

           Vad.. härligt… 😬
           Men, har du ingen partner så du kan sova på helgen åtminstone??

           Det får stå för dig då 😅 mina barn började sova hela nätter runt ett år, och innan dess lyckades jag smita till mig vilopauser medan de sov, eller de var med sin pappa.

          ”inte sova på flera år” är det jag får höra från kollegor som har barn och av någon anledning så är det bara de med barn som får säga att de är trötta. För vi som inte har barn har tydligen ingen orsak till att vara trötta.

         Låter som en krävande bebis. Själv fick jag sova gott ganska snart

        Absolut! Det är inte för alla, skulle ha förtydligat att för min del så tycker jag att det kan vara bra med marginal. Speciellt nu i efterhand när mitt barn bestämde sig komma tidigt.

    Ja alltså.. alla gör som de vill, men varför vill man inte ha lite tid innan med full vila när det är helt ok att ta det? (högst medveten om att alla inte kan vila pga smärtor osv så ingen behöver reagera på det.).

     Alla pallar inte att vila och vara sysslolösa.

      Fast vila behöver inte innebära ligga raklång och inte göra något. Vila är ju också att vila ifrån ansvaret som ens jobb innebär. Att vara fri ett tag innan stressen med nyfödd börjar. Vila kan ju vara att ordna allt till bebisens ankomst, fixa hemma och allt annat man vill göra.

       Haha är nyfödd nya bebis? 😅

        Nej. Trodde det var i bloggbevaknings kommentarsfält jag skrev och inte en uppsats. * Att vara fri ett tag innan stressen med att ha en nyfödd pojke/flicka hemma börjar.

        Förstår du bättre nu eller exploderar ditt huvud av det också?

         Haha nej då, exploderar inte alls. Inte av bebis heller men det är ju ett evigt ämne här inne så tyckte att det var lite roligt bara 😅 sorry

       Jo men alla vill och behöver inte det.

        Har jag sagt det? Har jag nämnt varken måste, vill, att man blir tvingad? Jag poängterade att det inte är konstigt att någon i vecka 37-38 väljer att vara det. Finns liksom inget att diskutera eller ha åsikter om att hon är hemma nu tills hon föder.

         Du skrev ju att folk som har åsikter om det knappast varit gravida själva. 😅 Då tolkar i alla fall jag det som att du drar alla gravida över en kant och att alla borde uppleva allt likadant.
         Personligen tyckte jag inte den sista delen av graviditeten var jobbig (gick även över tiden), utan var som piggast då. Jobbade fram tills förlossningen startade. 😊
         Var däremot sjukskriven mellan vecka 6-15 typ, då jag kräktes typ 24/7. DET var jobbigt.

          En kant? Inte kam?

          Urk tyckte så illa om dig fram till sista stycket.

     För att man vill spara föräldradagarna tills barnet är ute kanske? Så tänkte iallafall jag, vill ju hänga så mycket som möjligt med min unge när hon kom ut och inte låta henne börja förskola tidigare än nödvändigt. Slutade jobba en vecka innan beräknad förlossning (hade lagt in om semester sista veckan).Slutade jobba på fredagen och hon föddes på måndagen, passade mig perfekt 👌

      Flarn – Bara för att man är föräldraledig behöver man inte ta ut några föräldradagar, och alltså på så vis inte heller ”slösa” med dagar innan barnet har fötts. 60 dagar innan beräknad födsel har man rätt att vara föräldraledig utan att ta en enda dag av sina föräldradagar.

       Oj, lyxigt. Och folk klagar så mkt i Sverige…
       Fast rätt och rätt, det är ju inte bara att begära. Vet att en del fått kämpa och bevisa varför.

       Ja det är ju bra, men många har ju svårt att vara hemma utan att få några pengar alls. Själv är jag självstående och har inte möjlighet att vara hemma utan att få in cash

    Jag anslöt till jobbets morgonmöte via teams efter att vattnet gått ett par timmar tidigare. Hade inte börjat få några regelbundna värkar så passade på att vara med på mötet och stämma av med kollegorna så att alla hade koll på hur jag låg till i projekten och var de skulle ta vid nu när jag skulle försvinna. 😅 Hade, trots njurbäckeninflammation och graviditetsdiabetes, en ganska okomplicerad graviditet och såg verkligen ingen anledning till att gå hem från jobbet innan bebisen ville ut. Skulle blivit uttråkad efter en förmiddag!

     Vad har du för jobb? Frågar av egenintresse, bara för det är kul att veta🙂 Vissa jobb funkar ju bättre /sämre för gravida. Själv jobbar jag i förskola och det kan ju vara väldigt slitigt med allt fysiskt, upp och ner på golv osv, så jag har varit väldigt tacksam att kunna gå hem i tid bara för att spara på slitaget av min egna gravidkropp/fogar.

      Jag är ingenjör så har inget fysiskt krävande jobb utan sitter vid skrivbord större delen av dagen. Blir såklart en helt annan sak om man har fysiskt krävande eller riskfyllt arbete.

     Jag skrev att göra lista till kollegorna mellan värkarna när min första föddes.
     Min andra hade arbetsmoral nog att komma på en söndag.

    En kompis gick på gravidledigt (eller vad det heter) några veckor innan beräknad nedkomst. Hennes chef var ganska irriterad och försökte övertala henne att jobba längre.
    På eftermiddagen sa hon hejdå till kollegorna och på kvällen kom bebisen, haha.

     Vilken idiot till chef!

    Kan ju vara så att man planerat att vara hemma någon månad före bf men bebis är av en annan åsikt och så får man ringa jobbet på morgonen och meddela att nu kommer jag inte mera, ”vi kan säga att någonting kommit emellan…” Lite snuvad på ledigheten, positivt var att inte hinna stressa upp sig inför förlossningen.

    Mina barn har kommit 39+6 och 40+0. En lördag och söndag. Jag har jobbat till fredagen med båda för att jag bara upplevde det stressigt att gå hemma. Kan ju bero på VAD man arbetar med och hur man mår.
    Mådde jättebra och hade ett ”kontorsjobb”. Har inga åsikter om andra skulle vilja gå på ledighet 20 veckor innan förlossning eller om man aldrig vill vara hemma.

    Hahaha vad kul att det kan förvåna.😁
    Jag kände mig precis som vanligt när jag var gravid, förutom större då.
    Skulle vara hemma i 2 år, så jobbade på som vanligt. Älskar mitt jobb, det är jättekul!
    Man vet ju inte exakt ner bebis kommer heller och mår man bra är det ju ganska tråkigt att bara sitta hemma.

     Jo, bör väl tillägga att jag tycker kvinnor ska få gå hem monst 6 veckor innan med betalning om de vill.
     Alla är ju olika.

      Det får man ju. Men då får du använda av de generöst antal föräldradagar som redan finns.

    Jag gjorde det och kände att jag kunde vara gravid mycket längre än nio månader😅

   I Norge starter foreldreledigheten 3 uker før termindato 👍

   Jag var tvungen att gå hem i vecka 20 pga Coronan, (jobbar i vården) och jag hade en jättebra graviditet. Så var ledig 20 veckor utan barn då han kom på beräknat datum.
   Mitt hem var minst sagt ordentligt städat, rensat, ordnat några gånger om 😁

  Fast att ta ut föräldraledigt när förlossningsdatumet är nära är inte konstigt. Det är man i sin fulla rätt att göra. Det är rätt tungt på slutet och dessutom kan man inte vara säker på exakt när barnet kommer. Min dotter kom två veckor tidigare än beräknat och jag hade inte hunnit gå hem på föräldraledigt så det var bara att ringa jobbet och förklara varför jag inte kom in en dag…

   Just nu rekommenderas alla gravida att ta ledigt från vecka 36 tror jag. Så det är helt i sin ordning.

    Öhh nej.
    Var har du fått det ifrån?😂

     De har sagt så pga Corona. Vet inte om den rekommendationen kvarstår.

      Ja. Min vän som är gravid och vars äldsta barn kom lite för tidigt rekommenderades att vara hemma redan från v. 32 eller v. 33. På grund av hur tidigt hennes äldsta barn föddes och på grund av pandemin (som fortfarande pågår).

     Öhh jo.
     Kommer från Folkhälsomyndigheten 😂

     Folkhälsomyndigheten rekommenderade från vecka 32 och uppmanade starkt från vecka 36. Vet inte varför det är så kul? Jag och chefen kollade på rekommendationerna tillsammans och konstaterade att vecka 36 blir lagom.

  Eftersom man har laglig rätt att ta ut sin föräldrapenning 60 dagar innan BF är det väl inget att diskutera?

  Eftersom jag jobbar hemifrån från det mesta och har flexibla arbetstimmar så gör jag mycket olika saker när mitt barn är på fsk så vi kan umgås när hon är hemma. It’s a non question: gör vad fan du vill

   Bara nyfiken. Varför jobbar du inte dina timmar på en gång så kan hon komma hem tidigare och umgås? Eller missförstod jag hur du menade kanske?

    Bara nyfiken. Varför undrar du det när du varken känner barnet eller föräldrarna eller vet hur många timmar i veckan som barnet är på förskolan?

     Jag bara undrade. Jag själv jobbar hemifrån och försöker jobba så effektivt som möjligt så vi får mer tid tillsammans. Nu när jag slipper restider till och från jobbet vill jag lägga den tiden på att umgås med barnen. Men vet inte, kanske var en dum fråga. Bara nyfiken på hur andra gör och tänker nu när man kan jobba hemma mer

     Varför så dryg? Är vi inte här för att diskutera med varandra? Eller får man bara diskutera med de man känner personligen?

     Surf*tta

      Du verkar ju vara en trevlig prick som använder dig av fina ord!
      Om vi är här för att diskutera med varandra, kan du då förklara varför det är okej att vara nyfiken och ställa frågor om vissa saker, men blir kallad för saker av dig när man är nyfiken och ställer frågor om andra saker?

       Varför undrar du det när det är någon du inte ens känner?

       Kanske för att du drygar dig? Det var inte ens dig hen frågade så varför lägger du dig i när det inte ens är några du känner?

        Det var ju uppenbarligen en fråga i förklädd kritik 🙄 ”varför gör du på det sättet istället för att umgås med ditt barn?”

         Nej jag undrade. Ifrågasätter inte alls. Kanske behöver man inte läsa alla kommentarer med ifrågasättande ton.

          Ok visst you keep telling yourself that

           Jag vill inte bråka. Ber om ursäkt om det var en dum fråga. Jag menade verkligen inte mer än att fråga.

          Jag jobbar en del på kvällarna när barn sover. Dagarna är mycket möten och det administrativa arbetet man vill få gjort blir oftast på kväll. I don’t mind – jag gillar mitt jobb och gör hellre det än kollar på tv typ.

     Var det ens en känslig fråga eller vad? 😅

    På mina barns förskolor (har erfarenhet av fyra olika förskolor i Stockholm) var det inte ok att lämna senare än 9 eller hämta före 15 pga aktiviteter som promenerader, skogsutflykter etc. De ville inte vara bundna av föräldrar som dök upp mitt under dagen.
    Jag har flexibla tider och hade gärna tagit sovmorgon med barnen och lämnat kl 11 vissa förmiddagar men det sa de uttryckligen ifrån, det var inte ok pga deras pedagogiska aktiviteter.

     Konstiga förskolor. Hade bytt om man inte fick hämta tidigt när man kommer från jobbet tidigt? Barn har rätt att vara med sina föräldrar, det är ingen skolplikt.

     OK om det är utflykter ibland osv men att på daglig basis inte låta folk hämta sina barn innan kl 15 är enbart märkligt. Man kan be om är bli förberedd på det innan bara.

     Du FÅR ju lämna och hämta när du vill. Det finns ingen skolplikt. Däremot kan de då be dig att tex lämna där de är, tex i en park. Det kan ju dock vara bra och roligt för ditt barn att deltaga i de där aktiviteterna, så det är ju ett val du gör. Många förskolor nekar istället barn att deltaga under sådana aktiviteter eftersom de flesta kommuner endast erbjuder barnomsorg om föräldrarna jobbar eller studerar. Alltså de faktiska tiderna.

   Samma här. Och kan inte riktigt styra. Ibland jobbar jag massa sent på kvällen, sen typ ingenting två dagar. Men förskolan ser gärna att barnen har sina fasta tider för det är bra för dem, och jag kan inte heller veta när det helt plötsligt händer grejer jag måste ta tag i. Så de går 8-14:30 varje dag. (7 och 4 år)

    Meeen varför är jag på modd ☹️

    Din 7 åring går på förskola?

     Hon menar väl att en går i förskola och den äldre har samma tider i ettan.

      Haha tack, ja det menar jag!
      Han går i skola till 13 sedan fritids resten.

  Men åhh va kul, längtar tills hon blir mamma! Saknar känslan av att få sitt barn på bröstet och bara känna WOW för att man inte kan beskriva känslan. De små liven gör livet så underbart bara genom att existera, bajsa och gråta. Obeskrivligt.

   Längtar du tills nån annan, en främling, blir mamma? Ok.

    Men låt henne göra det? Allting är inte svart eller vitt. Hon kanske bara längtar efter att få läsa när Egoina bloggar om bebistiden ☺️

     Jag låter henne, tyckte bara det lät märkligt.

     Varför hela tiden få det till att det är en hon som skrivit?

      Väldigt troligts, mest kvinnor som är sådär.

       Alla troll är inte kvinnor dock

    Man lever ju lite genom andras födslar när man är klar med de egna. Det berör helt klart många kvinnor när någon är gravid. Det bara är så.

     ”Man”. Nej, du kanske gör det. Låter sjukt.

     Varför skulle man bry sig om andras födslar?? Folk man inte känner. Nej, känner jag inte igen.

      Medkänsla och empati, du vet, sådant som gör att vi inte är egoistiska jävlar.

       Men snälla medkänsla är inte samma sak som att leva genom andras födslar eller ens bry sig om dem.

     Lever pappor också genom andras födslar när de är klara med barn? Och berörs de också när någon är gravid eller ska bli pappa?

      Visst är det sanslöst, men ja, ofta känner man glädje även åt andras barnalstrande, oavsett ens egen genitalieuppsättning. Ungefär som att du kan tycka att det är fint att någon har en hund, som kanske påminner dig om att du en gång hade en gulligt hund. Du verkar chockerad över ganska allmänmänskliga känslor?

       Nu pratade ts om att leva genom andras födslar. Inte att bli glad för någon. Är det en allmänt mänsklig känsla att leva genom andras födslar verkligen?

        Aldrig hört talas om, inget jag och min bekantskapskrets gör iallafall 🤷🏻‍♀️ Varken män eller kvinnor.

    Skulle vilja hävda att det där bara är någon som vill röra runt lite i grytan/ ett ”troll”, som en spinoff på alla diskussioner om ”nu börjar livet” osv under inlägget om Sandra Beijer.

   Snart får du skit för att du tar för givet att det är en lycklig tid. Idag får man inte vara lycklig över att fått barn, helst ska man gnälla och klaga över hur jobbigt det är hela tiden. Helst ha barnvakt till bebisen innan den ens är född. Annars kan man trampa nån på tårna.

   Jag undrar hur många av Margaux fans, vilka ändå borde vara den huvudsakliga målgruppen för boken, som hört talas om de Sade.

    De tror nog att det är en felstavning på Saade.

     Eller Sade, cool jazz-sångerskan.

      De tror nog att hon också är en felstavning av Saade.

    Tror ju ärligt inte att de läser Svenska Dagbladet ändå så den artikeln lär ju gå dem förbi. 😛

  De jag känner som är gravida gick hem från jobbet redan i vecka 20.

   Har jag också precis gjort men jobbar inom vården och då är det risk för covid smitta, får ej jobba patientnära och kan ej jobba hemifrån. Regina som jobbat hemifrån hela pandemin skulle aldrig bli beviljad gå hem i v. 20 då hon inte har någon anledning att göra det 🙂

    Får du inte lov att vaccinera dig?

     Spelar ingen roll, reglerna är så. Hade två kollegor som plötsligt försvann, för de va i v20 och utifrån riskanalyser osv så fick de inte jobba längre än v20 nu i pandemin

     Covid kan du få även med vaccin. Risken att barnet föds för tidigt som en konsekvens av covid eller att mamman blir allvarligt sjuk, bedöms vara viktigare att ta hänsyn till än att låta bli att ringa in en vikarie 🙂

     Det spelar ju ingen roll. Vaccinationsskyddet mot delta sjunker ju som satan redan innan 30 dagar har gått. Det är okej första månaden som helhet men inte sen.

      Jag tror du får läsa på lite. Inte bara övertexten på artiklarna.

       Du kan ju prova att ha ett vettigt argument i stället för ”läs på”.

       Uh. Finns studier publicerade på ämnet om du är intresserad.

   Samma här, med gravidpenning. Kan inte din chef placera om dig så risken för smitta minskar får du gå hem. Jag jobbar inom skolan och har tre kollegor som gått hem i v.20 under året.

   Oj!

   Lyckos!!

    Jag gick hem i v8 🙈
    Jobbade något pass i v15 men det gick inte. (Jobbade på festvåning. Svintungt och sprang omkring konstant under 15 timmars pass. Ingen rast mer än 5 min någon gång. Fick blödningar av att gå så mycket och bära tungt. )

  Gärsp

   Vad betyder det?

  Inte lika kul att vara föräldraledig utan bebis när man går över tiden och bara går runt i ett vakuum och undrar om det ens ska komma någon bebis.

  Här i Norge går man på föräldraledighet senast 3 v före beräknad ankomst.

   Och i Finland ca 30-50 dagar innan beräknat BF. Tror inte ens att man kan välja att gå senare. Är det möjligt tar många ut semestern strax innan (ex du har beräknat i augusti, går på föräldrarledighet i juli och semester i juni)

    Beror ju även på vad en jobbar med beroende på när en går hem.

    I praktiken 5-8 veckor, eftersom föräldraledigheten inte räknas i normala kalenderdagar. Man kan jobba kvar till två veckor innan bf, men de flesta vinner inget på att jobba så länge, eftersom arbetsgivaren ofta betalar full lön för den första tiden.

    Men va vilket överförmyndigande att man inte får bestämma själv om man vill jobba längre?

     Man får jobba fram tills 2 v innan bf, men det är väldigt ovanligt eftersom man inte sparar några föräldradagar/föräldrapenning på att göra det. Dessutom innebär det i praktiken att man antingen jobbar gratis eller får väldigt lite betalt för mödan, eftersom man inte kan lyfta både lön och föräldrapenning för samma dagar.

     Man får ju betalt fast man går hemma så varför vara på jobbet då?

      Jag hade hellre jobbat men har världens roligaste jobb så 🤗

       Vad jobbar du med?!

    Hur lång ät föräldraledigheten i Finland resp. Norge,

  Vem pratar Lisa Maria Jönsson om i sin story? (Stor profil som nyligen fått barn som redigerar sina bilder)

   Undrar samma..

   Ser ut att vara Gynning. I alla fall om man tittar på bilden där hon står framför spegeldörrar

    Det är även gynnings bild Lisa lagt ut i hennes story med vita klänningen

     Får inget riktigt grepp om Gynning. Tycker hon verkar så ”free sprit” och en ”frisk fläkt” som säger vad hon tänker utan att bry sig vad andra tycker och mycket skin på näsan, men så gör hon sånt här gång på gång? Redigerar sin kropp i nästan varenda bild.. Dåligt självförtroende?

     Gynning i den där vita spetsdressen. Hon måste väl ha redigerat röven på den bilden ? Eller så är det hennes op.
     Tråkigt ifall hon redigerar..

  I Finland börjar föräldraledigheten senast fem veckor innan bf. Det känns som en halv evighet om man har ett ickestressigt kontorsjobb och man inte dragit på sig så mycket fysiska krämpor i tredje trimestern. Jag hade gärna jobbat kvar någon vecka, men hade inte vunnit på det ekonomiskt och föräldradagarna hade rullat på ändå.

   Hur många föräldradagar har man i Finland?

  Nä inget att diskutera. Hon gör ju det nästan alla andra gravida gör veckorna innan bebisen kommer.

  Minns att jag tyckte att jag ”slösade” föräldradagar när jag använde dem innan bebis kommit första gången. Andra och tredje not so much 🤣.
  Med tredje hade jag dessutom syskonen hemma en vecka innan bf plus fyra veckor efter födsel för jag var rädd för RS-virus.

  Märkligt inlägg haha det är ju helt olika saker? Du har laglig rätt att börja ta ut föräldraledighet 60 dagar innan beräknad förlossning. Inga konstigheter. Att dra in förskola och ”rätten” att göra vad man vill under barnets vistelsetid där är inte samma sak. Blir liksom lite äpplen och päron nu.

  Vad jag inte fattar är HUR gabjoss kan vara utomlands med sin kille utan barnen?
  1. Hur kan det vara motiverat att hon måste utomlands för sitt jobb och samtidigt ha barnen på förskolan? En annan får ju inte ens handla två liter mjölk.
  2. Vad säger hon till barnen? ”Mamsen behöver egentid med sin kille ”

   Klart du får handla två liter mjölk. Herregud, vem tror du straffar dig? Hämta dina barn vid utsatt tid bara.

    Nej. Hämta dina barn – och köp mjölk sen. Det straffar oss sm jobbar samt barnen.

     Det är bättre för barnen att vara med och handla? 🤦🏼

      Spelar ingen roll. Hämta dina barn och gå och handla.

     Var glad att ni har några barn att ta hand om. Annars inget jobb.

      Jomen det ska inte vara som på mitt barns skola. Föräldrar som haft fritids för att julhandla, sen hämtat en halvtimme senare än stängning. För de glömde bort tiden. Eller storhandla/träna och hämta senare än stängning. Stänger fritids klockan fem kan man för sjutton inte passa på att storhandla innan. Personalen på fritids har ett liv också, de vill inte jobba över med ett barn för att föräldrarna handlar. Eller tränar.
      De har till och med varit med om att en förälder lämnat barnen för att föräldrarna skulle tillbringa dagen på stranden. Vilket kom fram i efterhand. Stackars barn till såna föräldrar.

       Jo men det är ju ändå rätt stor skillnad mellan att gå in i en butik på vägen till förskolan och köpa 2 L mjölk. Tar väl Tee minuter.

       Jag tycker verkligen inte man ska utnyttja förskolan men vi behöver inte bli fullständigt regida.

        Men absolut. Det är ingen som tycker det är konstigt stanna på vägen till skolan och springa in och köpa middag. Så länge man håller tiden.

     Nej det straffar inte er att någon tar en avstickare på max 5 minuter för att köpa mjölk. Ska du ha ett barn hos dig till klockan 16 och föräldrar kommer klockan 16 är ingen skada skedd. Du är en tönt om du ser det som ett straff att göra ditt jobb. Om någon är sen till hämtning för att de handlat är det en annan sak.

      Nej jag skrev inte det heller. Men om föräldern handlar och är en 40-50 minuter för sen är det helt fel.
      Mjölk skrev jag inget om. Bara att det inte är ok att tro att folk vill jobba över för inte föräldrarna orkar dra med barnen till affären. Mvh hon som tycker du låter som en tönt

   1an är väl att hon och pappan till barnen har varannan vecka? Så de passar nog på när de är pappavecka. Hon är ju influencer och alla dom skyller ju på att resa utomlands för att skapa content 😅

    Men barnen får inte vara på förskolan om den andre föräldern är ledig. Nu tar hon ju förstås inte ut semester men tycker det ser så illa ut (för barnens skull) att de inte fått följa med på två utlandsresor.

     Eeeh. Bland det fjantigare kommentarerna idag…

      Fjantigt eller ej men i många kommuner är faktiskt reglerna så. Att barnen inte får vara därom en förälder är ledig. Vet en som hade en morföräldrar som barnvakt när ena föräldern var utomlands och den andra föräldern jobbade (separerade). Barnet fick då inte vara på förskola. Det är i princip bara i Stockholm du får göra lite vad du vill när barnen är på förskola. Googla regler på förskola i Stockholm och jämför med annan random kommuns regler

       Nyfiken fråga men hur kontrolleras ens det? Alltså förskolan kan ju inte ringa arbetsgivaren och kolla om du har semester eller ej…

        I min kommun står det att de kan göra stickprover. Alltså ringa arbetsgivare för att kolla om de inlämnade uppgifterna (arbetstider osv) stämmer. Har aldrig varit med om det dock, men det kanske görs om de börjat anan oråd.

        I min kommun måste vi varje höst lämna arbetsgivarintyg med aktuellt schema. Alltså där arbetstiderna framgår så de har stenkoll på hur man jobbar.. och vistelsetiden är enbart medans föräldrarna jobbar och resväg, du skulle aldrig tex kunna stanna och handla lite snabbt på vägen.
        Föräldralediga har rätt till förskola 3h per dag, 8-11. Man hinner inte ens ta en liten stödvila medans bebisen sover i stort sett på den korta tiden.

        Sen ser man i Stockholm hur föräldrar som är hemma med bebis kan ha syskon hela dagarna på förskolan. Och sen är de ändå de föräldrarna som klagar mest över hur jobbigt det är med fler barn 😅

        Sjukt att det kan skilja så mycket i samma land.

         Men är det kommuner med dålig ekonomi då, där de räknar så hårt på timmarna? Som du säger så får man ju göra precis som man vill i Stockholm. Det enda kravet är att man är tydlig med vilka tider som gäller. Jag fick tillsägelse när jag hade skrivit 9-16 och ibland dök upp 15.30, eftersom de då planerat in personal för x antal barn fram till 16 och hade kunnat bemanna annorlunda bla bla.

     Jo om de är skilda får de. Då går msn efter den föräldern som har barnet den veckan.

      Det kanske är olika beroende i kommun. I min får blev en kollega nekad då hon hade semester, hennes exman jobbade och hade barnet på förskolan. Detta för att minska att man tar ut barnfri semester och att barnen är på förskolan mer än vad som behövs.

      Alla kommuner gör lite olika, men för de flesta gäller det inte vid semester. Alltså – har en förälder semester får barnet inte barnomsorg. Oavsett delad vårdnad eller ej.

      Vad knäppt, då kan ju den föräldern ta ut all semester när barnet är hos den andra föräldern??!
      Men om man bor tillsammans ska man inte ens kunna ta 1 semesterdag separat för att åka bort medana partner jobbar och barn är på fsk?! Inte konstigt om folk fuskar alltså.

       Det är inte jag som gör reglerna 🙄 Me hos oss är det så – är du hos mamma så får pappa vara ledig/göra vad han vill. Och tvärtom.

       Nej men det är ju inte samma sak. De bor ju inte ihop, är inte ihop.

      I min kommun går man också efter vilken föräldrar barnet är hos.

   Kanske pappan har dom.

    Ja det är klart att han har dom. Menar bara på att vanliga, skilda föräldrar inte kan åka till grekland medan barnen är hos den andra föräldern och samtidigt på förskolan. Tycker det är märkligt att det är ok i influenceryrket.

     Kan man inte? Vem ska hindra en menar du? 🤔 visst det kanske är frowned upon men du blir inte polisanmäld

      Ett barn kan i förlängningen faktiskt bli av med sin plats om det fuskas för mycket. Det ska nog behöva gå rätt långt men ändå

       Har det någonsin hänt i praktiken?

     Det räknas väl som arbete/content.

     Om det är räknat som en arbetsresa så är det väl okej?

   Är de på förskolan 24/7 medan hon är utomlands?

   Hur gör andra som reser i tjänsten tror du?

   Herregud, gå och handla din mjölk innan du hämtar. Det är inte olagligt.

  Jag har ett kontorsjobb och jobbade fram till förlossningen, eller ja fram till två dagar innan eftersom hon föddes på en söndag. För mig var det väldigt positivt att jobba på eftersom jag mådde bra fysiskt och jobbet gjorde att dagarna gick fortare. Har förstått att många tycker att de sista veckorna går långsamt och går mycket ut på att vänta, men jag kände aldrig så. Nackdelen kan ha varit att jag inte ”boade” så mycket hemma och att det blev en stor omställning när bebisen kom. Har full förståelse för att många jobb inte funkar som gravid eller att man vill vara hemma sista tiden för att förbereda sig, men om man mår bra av att jobba så ska man även få göra det.

  Jag jobbade som sjuksköterska på avdelningen med galen vårdtyngd så jag gick hem 6 månader före bf (tjänstledig) och det var jättefint att få den möjligheten till att få en lugn graviditet. Och hur mycket jag än vilade och hade det bra så räcker det med en 30 timmarsförlossning för att bli jättetrött.

  Har någon sett Tovas nya reklam för sexleksaker på instagramstorys där hon använder sin kompis Bentes bebis och låter han stoppa en massa av leksaker (med tillhörande små plastpåsar) och tugga på?
  Inte bara är det väldigt opassande med all ”teater” dom gör med sakerna, jag är mest rädd för att ungen ska få i sig små bitar av plastpåsarna i munnen och råka svälja.

   Är det den där konstiga Tova från Östersund?

    Nej, @tovahelgesson från skånska Kävlinge.

     Ok tack för svaret. Såg det sjuka inlägget nu.

  På tal om föräldrar, varför gör Hugorosas o Paula en typ kul o knasig grej av att han har det så tufft att rodda allt hemma när hon är iväg? Hade skämts ihjäl om jag var Hugo och behövde att den andra föräldern till mina barn skrev en lång kom ihåg-lapp (där även idrott i skolan står med? O saker som VAD som ska va i gympapåsen”)
  Nämen alltså snälla vilken mansbebis.

   Tyvärr låter det väl som genomsnittsmannen ganska mycket? Absolut inte alla men måååånga

  Jaha, vad är det vi ska diskutera? Ring till soc eller dra pinnen ur röven

  Kan du snälla uppdatera oss gällande exonphspoiler ?!?

   Nääää snälla låt det bara begravas! Vem bryr sig

  För att vara frivilligt barnfri skriver Camilla orimligt många barnrelaterade inlägg..

  Jag gick hem ca 2 månader innan BF pga riskjobb i psykiatrin och det var UNDERBART att få ha sin egen dygnsrytm, boa och fixa och så vidare, kände mig vacker och härlig men sov ganska dåligt pga behövde kissa oavbrutet i princip! Haha! Men ändå skönt att få 2 månader ”gratis” innan mammapenningen rullade på. Det behöver man för sen blir livet sig aldrig likt igen på ett positivt sätt! ❤️ (Vår guldklimp kom 4 dagar efter BF)

   Själv hade jag dött av att gå hemma två månader innan barnet kom. Var rastlös bara av att vara hemma två veckor innan 😁

  OT: Lisamariajonsson la upp på story igår kväll att en stor profil som nyligen fått barn redigerar sina bilder (drar in midja/ut bröst). Hon uttryckte besvikelse och sa att hon genast avföljde. Nån som har en aning om vem det kan vara? Ska tydligen synas tydligt på bilder på bakgrunder är sneda så att säga. Har försökt göra snokarbete själv men inser att det är omöjligt och jag är ändå nyfiken på vem det är… 🙂

   Carolina Gynning tror jag!

    Ja!! Kollade Gynnings bilder nu och mycket riktigt var Lisas inzoomade printscreen därifrån (där fönsterkarmen på en bild är sned vid magen). Tråkig att hon känner att hon behöver redigera sina bilder på det viset.

  Jobbade till en vecka innan BF och det var sååå tungt. Jag var så sjukt trött och hade ont i kroppen MEN såklart ville bebisen inte komma ut på utsatt tid så jag gick ändå över att en och en halv vecka 😅 Varje dag kändes som en månad så i efterhand är jag glad att jag jobbade så länge som jag gjorde. Fysiskt var det jobbigt men att vänta och känna efter varje minut, varje dag var också jättejobbigt.

  Jag blev förbjuden att jobba i vecka 20 redan p.g.a. att jag jobbar i butik och man räknas in i en riskgrupp för Covid fr.o.m. den veckan, så FHM rekommenderade det. Det var i Juni, barnet kommer i November och jag har haft en extremt lätt graviditet, vet folk i vecka 20 som verkar ha det jobbigare än mig i vecka 38 😅 Känns som om man har fuskat eller något. Dock är det ju på gott och ont. Lönen minskar ju drastiskt och det har varit långtråkigt till och från

  Haha men va? Finns inte en enda parallell att dra mellan att vara föräldraledig och ha barnen på förskolan när man är ”jobb-ledig”..? Är du föräldraledig så använder du föräldradagar, vilket du har full rätt att göra vare sig barnet är fött eller ej, men han du barnet på förskolan när du är ledig så använder du ju inga föräldradagar, det där är en helt annan debatt. Blanda inte äpplen och päron 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *