100 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon får nog ett överraskande brev från Fkassan inom kort

      Kan ju va så att hon inte tar it något från försäkringskassan, utan det här inlägget syftade nog på det idiotiska att ta med ett sjukt barn till en offentlig plats där den kan smitta andra.

        Alla sjukdomar smittar ju inte. Jag hade astma som barn och var ofta hemma. När medicinerna verkade kunde jag definitivt följa med mamma eller pappa ut. Mamma jobbade till och med på ett sjukhus så ibland fick jag vara där med henne på jobbet.

          exakt!Ungen ksk har sovit dåligt,ont i tån?Det vet inte vi…och ja f kassan bryr sig bara om man haft barnet hemma samt att man inte tar ut lön oxå.

        Eller så kan man tycka det är idiotiskt ta ut VAB när barnet bevisligen inte är sjukt!

          Du vet ju inte att hon tar ut vab.

          Jag säger att jag vabbar när jag har sjuka barn hemma, men har aldrig tagit ut en krona i vabb från försäkringskassan. Jobbar så gott det går och får vanlig lön istället.

          (Ja min arbetsgivare är helt med på detta. Hon tycker det är tusen gånger bättre att man är tillgänglig och hinner jobba 50% än 0%)

        Håller helt med, var är den journalistiska researchen bakom inlägget?

      Det är olämpligt, men inte olagligt, att vistas bland andra människor med ett sjukt barn. Så länge man 1) tar hand om barnet 2) inte tar ut både lön och ersättning från FK samtidigt så finns det inte så mycket att bråka om.

        Just nu med RS/covid och influensasäsong på G så ska man nog inte släpa ut en sjuk unge på restaurang ??‍♀️

          Du kan ta bort ”nog” – man ska INTE göra det. Fuck va provocerad jag blir (inte av din kommentar ? av inlägget haha). Oavsett sjukdom, vabbar man – STANNA HEMMA. Ät hemma.

            Om det är något som smittar så behöver man inte stanna hemma tycker jag.

              Inte smittar så klart ?

          Det håller jag med om, men om man gör det så är det inget FK bryr sig om. Som jag skrev – olämpligt, inte olagligt.

      F-kassan bryr sig inte om det. De bryr sig bara om att du faktiskt har barnet hemma från förskola/skola samtidigt som du tar ut VAB

        Ja jag förstår inte hellervad FK skulle bry sig om? Om barnet inte kan vara på förskolan utan nu behöver vara med sin mamma så kan inte mamman jobba samtidigt och får istället ersättning. Eller är att fika likställt med att Anna arbetar?

      Varför skulle hon få det menar du?

    Nej men men oj ? lika illa som träna efter arbetstid och ha ungen på fööööööris.

      Fast med rs-virus-epidemin i full blom och proppfulla barnavdelningar med sjuka spädbarn kanske ändå lite annat?

        Är barnavdelningarna verkligen proppfulla efter arbetstid? På vår förskola är det i princip tomt efter 16.

          Barneavdelingene på sykehus, tror jeg ”Mamma” mener

          Jaha! Läste fel

      Är ju inte ett dugg lika?

        Du kan göra andra sjuka på nummer 1 och till och med förenat med livsfara för dem med nedsatt immunförsvar. Andra är det ingen som riskerar att skadas. Kan man inte se den logiken så är det någonstans det brister.

          Jag förstår inte vem som kan bli sjuk av att en person tränar, förstår i och för sig inte vad du menar med nummer 1 heller så kanske är det jag som är obegriplig

            Alla förstår nog att personen menar att genom att dra ut sitt sjuka barn kan ta livet av andra, medans träning efter jobbet innan förskolan (som man inte får) åtminstone inte smittar nån.

            Men absolut. Låtsas att inte förstå ?

              Nej jag låtsades inte, jag läste det som att hen menade att det var större risk att göra folk sjuka om man tränade, utifrån svaret skribenten svarade på.
              Så att…..

      Att ta ett sjukt barn (oklart vilken sjukdom dock) till en offentlig plats under dels Covid samt influensatider känns inte alls som en likvärdig jämförelse med vad du skrev.

      Men kanske var du inte allvarlig utan tog lite illa vid av inlägget då du kände dig träffad och var tvungen att raljera?
      Jag vet inte, är ibland svårt att tolka känslor i text.

      Vår förskola vill hellre att barnen kommer till ”fööööris” än att de är hemma i onödan. Jag följde alla regler med att ha hemma när jag är ledig (arbetar skift) och då bad de oss att komma oftare istället oavsett då de har ordnade aktiviteter som konstateljé osv som är trist för ungarna att missa osv. #Inte alla föööööööris

        Jag fattar precis – inte låta ungen stanna hemma. Men pysslar de till kl 17 på fööööööris 😉 svårt att tro

    Vilken idiot

      Språket Anna!!

      Vem är hon och varför är hon stor? Tycker jag har bra koll på influencers men aldrig hört talas om henne

        Hon har åkt längskidor på elitnivå i många år men har lagt av. Nu jobbar hon delvis med sina sociala medier (tror jag?) och anordnar träningsläger, m.m.

        Anna Haag – Har OS och VM guld i längdskidåkning (stafett).

        Idag driver hon företag med fokus på hälsa och träning tillsammans med sin man (Emil Jönsson och fd elitåkare)

    Men gud vad dumt!

    Empatisk förälder. Man är ju så himla pepp att gå på restaurang då man är sjuk.

    Fast f-skolan kräver att barnet ska vara friskt i två dagar innan tillbaka m f-skolan.. så barnet kan ju vara friskt.

      Inte längre! 24 feberfria timmar nu och barnet får gå tillbaka med kvarvarande symptom om allmäntillståndet är bra.

        En del kommuner håller kvar…

        Det där gäller inte på alla förskolor. I västra götaland är det samma som tidigare pga av RS.

          Då är det nog olika även i vg. Jag jobbar på förskola i en kommun i vg och här får barnen komma tillbaka till förskolan efter 24 feberfria timmar. Det är inte vår kommun som sätter reglerna utan de går efter fhm rekomendationer.

        Beror ju på vilken sjukdom.. kanske 24 timmar pga. Feber på vissa förskolor men är 48 timmar frisk om det är magproblem/magsjuka.
        Tkr denna diskussion och inlägg är dumt, vi vet ju inte vad det handlar om? Finns många sjukdomar som inte smittar men som ibland gör att barnet inte orkar med tempot på en förskola, därav hemma. Min dotter har en sådan och vi kan gå ut och äta eller ta en fika när det funkar, även fast hon är hemma.
        Man behöver ej sitta och trycka i sitt hem konstant OM det inte är ngt som smittar.

        Men många förskolor har ju haft 48 timmar utan feber i flera år? Det är ju för att det tyvärr är vanligt att barnet får tillbaka febern efter en dag. Dessutom kanske barnet inte är friskt bara för att febern är borta men tyvärr skickar många föräldrar iväg barn till förskolan för tidigt.

        Tänk på att alla har olika regler. Vi har fortfarande 2 dagar.

      Beror på sjukdom, är det magsjuka så är det för att barnet fortfarande är smittsamt, dvs då ska man inte vistas bland andra människor heller. Annars så är det 1 dag feberfri och det är för att snappa upp eventuella bakslag.

      Absolut, men då är detta första friska dagen – då håller man sig hemma

      Det är ju för att minska risken för smitta. Både på förskolan och i samhället. = alltså går man inte på restaurang om man är hemma för smittsamma sjukdomar.

    Jag förstår inte riktigt var i det dumma ligger? Ingenstans står det varför hon vabbar, är barnet smittsamt? Det står heller inte att hon ta ut ersättning från Försäkringskassan. Man får vabba utan ersättning från FK och det finns inget som hindrar att man går ut med ett icke-smittsamt barn. Hela det här inlägget är ett enda stor antagande utan fakta.

      Håller helt med! Fast vad har ersättning för VAB att göra i var man äter sin lunch?!

        Att man ska hålla sig hemma när man vabbar (får ersättning) istället för att vara på restaurang med barnet? Ingen aning… i praktiken har det väl inget med saken att göra egentligen. Utan för mig är det snarare om smittorisken om det finns någon sådan.

          Nej, men det där stämmer inte. Man måste inte hålla sig hemma för att man vabbar.

          Man kan vabba av många olika anledningar, det behöver inte vara ”sitta” det rör sig om.

      Hon skriver ju ”det bästa med att vabba…”, så då kan man väl anta att hon vabbar ?

        Men du kan vabba utan att ta ut ersättning från FK. Och du kan vabba utan att barnet är smittsamt. Så frågan kvarstår, var i ligger problemet?

        Många säger bara så. Jag är mammaledig och säger att jag vabbar min stora kille när han är sjuk ibland. Oavsett kan hon väl gå på restaurang om hon vabbar, om barnet blivit friskt? Man måste ju ha dom hemma från förskolan i tre år per förkylning just nu.

          Tre år per förkylning ? årets bästa!

          Precis! Jag pluggar och säger att jag vabbar om barnen är hemma sjuka. Jag tar inte ut vab för det.

      Vabbar man mår ju barnet inte bra AV NÅN ANLEDNING. Måste man tvunget röra sig bland folk då? Nej fy fan för dom som gör så. Håll era sjuka barn hemma, även om de är inne på friska dagen. För barnets skull.

        Men lägg ägg barnet kan ha haft ont i huvudet och man vabbar pga det för allmäntillståndet är påverkat så den inte orkar med en heldag på föris där det sker saker hela tiden. Men den kanske orkar gå och äta en stund med mamma? Varför är det inte okej för? Kan oxå berätta att vissa åkommor man vabbar för, såsom huvudvärk, smittar inte ?? så då kan man gå ut, otroligt va

    Det iaf jag reagerade på var ju att det läggs fram som att Anna tar med ett barn med symtom och det är fel i alla lägen i allmänhet och i coronatider i synnerhet.
    Men det känns inte alls som något Anna skulle göra, så jag kollade hennes blogg, och de har valt att hålla storebror hemma frisk på grund av smittor på förskolan. Så de som mest utsätts för smitta genom att vistas på fiket är hennes egna barn.
    Jag hoppas att detta inlägg inte leder till ogrundad hatstorm mot Anna.

      Ja, om man ska bevaka sociala medier kanske man inte bara ska lyssna på skvaller och tacka för tips.

      ”Håller hemma pga smitta. Så då går vi ut på restaurang”. Ändå sjukt skevt. Stanna hemma då ?

      Får man ens vabba utan att de är sjuka?

        Just nu uppmanar man alla förskolebarn som har mindre syskon att inte gå till förskolan.
        Detta för undvika att dra hem förskoleförkylningar som man riskerar att få om man är just på förskolan.
        Det innebär inte att storasyskonen går runt och bär på smitta bara för att de är hemma.

        Ja de kan gå ut och käka, leva ” som vanligt” men kanske inte vistas i mindre utrymmen med en massa andra barn dör förkylningsvirus sprids lättare.

    Ibland måste man tänka ett steg längre när man lägger ut saker på nätet. Gör hon rätt eller fel vet inte jag men min första tanke var, går hon på restaurang med sjukt barn. Det finns många alternativ till att det är okej att gå ut men vill man inte ha reaktioner, låt bli.

      Ibland måste man även tänka ett steg längre när man kommenterar inlägg på internet…

    Tycker det här är ett osmakligt inlägg. Som de flesta vet florerar det mängder med rs virus och rekommendationen är att hålla storasyskon hemma om man har en liten. Vet du Camilla om så inte är fallet? Han kanske är helt frisk?

      Håller helt med dig. Så jävla lågvattenmärke på inlägg.

      Förstår ändå inte hur man kan resonera så? ”Jag håller barnet hemma pga virus. Så vi går ut och äter ist!” ? Stanna hemma. Minska risk för rs eller vad sjutton det nu än är

    OK

    Ibland är det inte vad personer GÖR / TYCKER som är själva problematiken.

    Problemet uppstår när personen inte FÖRSTÅR att vissa saker outar man inte av olika skäl.

    Exempel: att tycka kontroversiella saker står var och en fritt MEN att inte FÖRSTÅ att det kan vara sårande, kränkande eller ibland brottsligt att uttrycka dessa åsikter offentligt till kreti och pleti DET är störande och mer frapperande.

    Exempel: att ha ett barn hemma för VAB och sen gå på restaurang för du som förälder vet att barnet inte är smittsamt längre är en sak MEN att sen inte FÖRSTÅ att det inte är så smart att lägga ut det på sociala medier DET är störande

      Nej. Det som är störande är att alla andra antar massa saker utan att ha alla fakta.

      NEJ det som är STÖRANDE är att människor är så SNABBA med att dra slutsatser och att CAMILLA ogenerat publicerar sånt här UTAN att ha den minsta KOLL.

    Alla dessa förbannade nötter! STANNA HEMMA! BESTÄLL HEM MAT! Hur jäkla svårt ska det vara?!

      Varför? Ungen är inte sjuk.

      Även om man vabbar pga tandvärk eller ont i tån?

      Jättesvårt om man som Anna haag bor på Frösön.

    Man tar väl inte vabb för att det går rs virus, då använder man föräldrarledighet.

      Nej, det gör man inte alltid, beroende på utgångsläget.

      Många har inte ens föräldrarledighetsdagar var så förutsätt inte att alla gör på samma sätt.

      Vad får dig att tro att alla har obegränsat med föräldradagar?

      Vad får dig att tro att hon öht begär ersättning från fk? Jag kan inte se att hon redogjort för det.

      Man tar absolut VAB till det, inte föräldradagar. Skulle aldrig jag göra iallafall.

        Fast där är det ju ngt du faktiskt inte får. Du får inte ta vab från Fk för att stanna hemma från arbetet om barnet inte är sjukt. Vill du stanna hemma bara för att undvika smitta kan du inte ta vab.

    Fast man vet ju inte vad hon vabbar för. Kan ju va typ astma, inte sovit på hela natten, stukad fot, öroninflammation eller nåt som inte smittar.

    Nu är jag för dåligt insatt i varför hon vabbade.
    Men här får de inte ens gå till förskolan nu om de har lite snor. Alltså, man är ute och det rinner men inte är förkyld.
    Då är det klart som fan man får leva på som vanligt. Barnen brukar ju även vara dåliga 2-3 dagar och sedan vara pigga och friska men får inte gå resten av veckan eftersom det är RS-tider.
    Jo, man kan gå och käka fast man vabbar. Allt beror ju på vad det är för sjukdomstillstånd.

      Men neeeej! Kan barnet inte gå tillbaka till förskolan pga tid för symtomfri ska barnet såklart inte vara ute på typ restaurang under samma tid? Eller tror vissa att det bara smittar på förskolan men inte i övriga världen? Inte konstigt att smitta sprida onödigt mkt om man inte kan HÅLLA SIG HEMMA så länge det behövs. Självklart inte om vabbet är pga ont i foten etc men det SMITTAR ju inte. Förkyld etc, stanna hemma från alla offentliga platser ?

        Fick senast idag brev från Mölndals kommun gällande vilka regler som gäller.
        Och det är för att snor och hosta per automatik inte är ngt som smittar om det gått ett par dagar. Hosta kan man ha i 6 veckor.

        Läs nedan:
        Kopierar in delar av det som kom från förskoleförvaltningen och sista meningen när direkt kopierat från dokumentet:

        Barnets återgång till förskolan
        Om barnet varit sjukt och stannat hemma kan barnet först komma tillbaka till förskolan
        när hen:
        • Varit feberfri ett dygn och
        • Känner sig frisk, även om barnet fortfarande har vissa luftvägssymtom

        Barnet ska orka delta i den ordinarie verksamheten. Kvardröjande hosta och snuva, även
        om snuvan är tjock och färgad är inget hinder.

    Generellt sett allergisk mot svaret ”googla” men det tog mig 2 min att leta upp den här personens blogg och läsa översta inlägget där det står att hon håller barnet hemma pga smitta på förskolan? Så det enda man kan motsätta sig är väl uttrycket ”vabba” i sånt fall?

    Men snälla människor! Vet ni hur ofta personalen på fsk ringt hem min unge för att hon enligt dem inte verkar helt hundra men när jag hämtar är 100% pigg glad och frisk? Då sitter vi inte hemma och ugglar direkt.

    Fast det här blir sånt onödigt angiveri. Varför ska vi sitta och göra F-kassans jobb och granska vilka som VERKLIGEN vabbat och inte? Vi har ju ingen aning vad ungen har för sjuka eller om han kanske t.om är frisk (ja, länge har man behövt ”vabba” friska ungar också pga covid) Någonstans får man ju bara utgå från att alla gör sitt för att sjukor inte ska spridas hejvilt.

    Finns väl saker man vabbar för som inte smittar? Mitt barn har då och då migrän på nätterna. Då brukar han må piss på morgonen, både pga att han inte sovit och pga migränen. Framåt lunch mår han toppen igen. Men jag skickar honom inte till förskolan kl 7 när han nyss migränspytt och behöver sova någon timme. Däremot kan vi gå ut när han piggnat till, åka till en lekpark, gå på stan eller något.

    Ni som kritiserar och blir upprörda över det här: läs på och lär er lite mer om när och hur VAB kan användas.
    Vi har exempelvis ett barn som p.g.a. medfödd missbildning har genomgått många operationer under sin livstid. VAB kan tas ut vid exempelvis inskrivning, operation, eftervård etc. Detta är bara ett exempel.
    All VAB handlar inte om magsjuka och RS-virus. Det finns ett stort spektrum varför barn måste vårdas hemma.

      Hell yeah! Jag och min man har varit och ätit på lunch på restaurang tillsammans samtidigt
      som vi vabbat. Har man barn med funktionsnedsättningar behöver man ibland vabba fast barnet är i förskola/skola, tex på grund av att man måste gå på föräldrautbildningar.

    Nu ska ni få höra nåt heeeelt otroligt !!!

    Barn kan ha andra sjukdomar än förkylning eller kräksjuka!

    Ja, jag veeeet! Helt otroligt!!!

    I vår kommun finns regeln att om barnet varit sjukt/visat symtom i mer än 12 timmar så måste man hålla barnet hemma sju dagar oavsett. Så om min son typ haft lätta symtom i mindre än ett dygn men sedan är helt frisk, så tar jag ju med honom till affärer och liknande under den veckan han måste vara hemma. Jag väntar dock alltid 48 timmar från och med sista symtomet. ?

    Vet dock inte hur situationen ser ut för personen som inlägget berör. Finns såklart även folk som är idioter och tar med sina sjuka barn till allmänna platser. Följer själv en tjej på Instagram som la ut i sin story att hennes barn var du dunderförkylda, några timmar senare var hela familjen och storhandlade på ICA Maxi. Så lustigt att den ena föräldrarna inte höll sig hemma med barnen medan den andra föräldrarna skötte handlingen, istället för att eventuellt smitta ner alla andra.

    Kanske förklarar varför jag var sjuk typ jämt när jag jobbade i matbutik. Är mindre sjuk nu när jag jobbar inom förskolan. ?

      *mer sällan sjuk nu

    Fattar inte. Vet man varför hon vabar? Ingen kanske har öroninflammation eller ett sår som måste läggas om. Inte alls säkert det är nåt smittsamt.

    Sist jag ”vabbade” min unge hade hon sovit dåligt på natten eftersom hon petat sig själv i örat på natten, fick ont och sov dåligt. Mådde prima dagen efter men var trött, gick gladeligen med henne på café! Och jag tog inte ut någon vabb-peng från FSK men kallar det för VAB likväl!

      Ja så har jag också gjort. Min dotter hade ett nageltrång som höll henne vaken till långt in på småtimmarna, helt slut på morgonen så hon fick sova på fm och sen gick vi till McDonalds. Så att vabba behöver inte betyda att ungen smittar på något vis. Har även vabbat pga växtvärk

    Själv har jag vabbat (och tagit ut tillfällig föräldrapenning) och gått på bio med mitt sjuka barn, samt publicerat det på sociala medier. Alla sjukdomar smittar inte och att någon gång få ha lite roligt kan vara till läkedom i vissa fall.

    Men om hon har storebror hemma pga smitta så vabbar hon ju inte som hon skriver.
    Då är hon ju bara föräldraledig med bäbis och storebror är hemma. Typ en vanlig dag på min föräldraledighet ? Kanske skulle vabbat 1,5 år då 😉

    Med pandemin kom restriktioner för barn på förskolor/skolor som innebär att barnet måste vara hemma x antal dagar efter första symptom. Då kan ju barnet i princip vara friskt men ändå inte välkommet tillbaka till föris. Just sayin’. Allt är inte alltid vad det ser ut som. Utgå inte från att alla fuskar!!!!

    Framgår det varför hon vabbar? Det kan finnas många anledningar till att ett barn inte kan/bör vara på förskolan men absolut kan ta en lunch eller fika på stan med sin mamma och sitt syskon t ex.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.