Mode med Monas Universum

Det kunde jag däremot när jag såg dessa på H&M. Fifasen, minns ni kärringar när det här var värsta snyggaste modet? Fattar inte vad jag styrde med för det måste vara århundradets fulaste brallor. Får rysningar ända ut på nästippen över att dom har kommit tillbaka igen!
Bildkälla: Monas Universum

I Småland kallade vi byxor som dessa för ”ski pants”, som gärna bars tillsammans med ”USA-sockor”. 
Jag ville helst ha två par strumpor i olika färger på mig, då det var SÅ mycket coolare än ett ensamt par.
Jag minns inte om alla skor blev lite för små då, men det borde de ju blivit.
Jag kan inte tänka mig att jag köpte lite förstora skor, men jag är långt ifrån säker.

The one and only USA-sockan. Bildkälla: Pinterest

Så nu när allt annat 90-tal är på väg tillbaka – tror ni vi kommer få ser USA-sockorna igen? Som matchas med halsband med mängder av små plastnappar?

Jag insåg inte förrän långt senare att byxorna hette ”ski pants” – alltså ”skidbyxor”, utan jag trodde att det var ett enda ord man hittat på, specifikt till dessa brallor. 
Det är lite som när man hör en låt från barndomen, och helt plötsligt inser vad det är de faktiskt sjunger, och vad det är man själv sjungit i alla år.
Okejrå…mest från barndomen, men även en och annan låt från mer nyligen. ???

 

87 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Mode med Mona är inget mode. Räcker med en snabb titt i kvinnans webshop för att få rysningar.

  Ps. Hit med USA-sockan!

   Det är nog bara en viss slags äldre som hänger sig på och köper de Mona tipsar om och de kanske inte förstår att det bara handlar om att tjäna in pengar till universums alla inköp? Skidbyxor fanns redan på 60-talet och om de var poppis på 90-talet så är det väl dags nu 2020 också. Inget nytt under solen.

    Precis. Elastabyxor i det syntetiska stretchgarnet Helanca 🙂

     På sextiotalet höll de formen påstår min mamma, samma byxa på åttiotalet fick hängknän omgående.

   ?
   Mona är verkligen ett eget universum, där inte jag iaf någonsin vill bo!

  Älskar usa strumpor. Mode som gärna får komma tillbaka. Ski-pants, nej tack

   Men ja strumporna, hur fina! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Visste dock inte att dessa hette så, men dessa är förvisso kanske en egen kategori (ser lösare ut i skaftet) men jag, född 89, minns att min kompis storasyster hade tubsockar som hon var sååå cool i. Köpte senare ett pack med liknande men de hade inte alls samma effekt på mig… ?

   Men usa strumpor är ju jättevarma. Samma med stickade tröjor. Både det och vinterjacka och jag känner mej som jag sitter i en bastu.

    Ja men det är ju kallt i Sverige? ? Passar väl bra.

    Varma? Beror väl på vad dom är tillverkade av?

  Men jag fattar inte… De ser ju ut som kortbyxor? Fotsnodden sitter ju vid knät? Eller vad är det jag tittar på? Ska snodden under foten vara ända från knät? Hjälp! ?

   Snodden under foten, elastiska byxor vet du;)

    Haha, ja men SÅ elastiska?

     Javisst, gummisnodden under foten kan sträckas låååångt?

      ”Fint”

      Men va? Så man ska ha snodden över hela smalbenet typ? ?

        Härlig stil!

         Må fy farao för hennes ”Ullareds mode”, plast, syntet och akryl OCH att det dessutom är skitfult får du på köpet.?Vad är det med dessa tanter som köper hennes kläder alltså, småblommig så man blir snurrig i huvudet med rysch & pysch, tantigt så det förslår. Om man nu e i den åldern, satsa på kashmirtröjor, snyggt skurna brallor osv.

          Såg nu det var gammal bild på P, men syftar alltså på de hon nu säljer i Ullared, var några skipants liknande syntetbrallor jag såg där.

   Jag tror det är något knas med Monas bild. 🙂

    Tack! Hoppas?

    Ja självklart är det fel på fotot.

   Elastiska skidbyxor med gummisnodd under foten är inget nytt.
   Redan 1947 togs den här bilden:
   https://www.sjobergbildbyra.se/fotoweb/archives/5000-Alla-bilder/Classicpicture/Classicpicture45/Celebreties/KG238930.jpg.info

  Brrr så gräsligt! ? Tycker även oversize modet nu är så fult, nåja smaken är som baken!

   Och jag älskar oversize! (På rätt sätt). Men hatade modet som var inne för 1-2 somrar sedan med neonfärger och croptops. Fy.

  Har ni sett Julia Franzens checklista på vad hennes assistent ska göra? Alltså herregud. Känns om det skulle behövas en hel stab! Och varför behöver man ha någon som ska väcka en varje morgon, fylla på ens vattenflaska etc? Som ett barn. Alternativt en dåtida kunglighet. Det här är bara morgonen, sedan följer 51 punkter till:

  ”Se till att Julia följer sitt rutinschema på morgonen. Dagens första arbetsuppgift: Väck Julia, sätt på morgonmusik, fyll vattenflaska, bädda, städa i ordning, se till att hon mediterar, går igenom dagen och sedan går till gymmet. Ser till att denna listan är ”nollställd” och alla bockar grå”

   Har denna Julia hybris tro?
   Dessa nippertipper som tror att de är något. Patetiskt!

   Låter som att Julia är ett litet barn

   Var hittar du den listan?

    Finns på Aftonbladet, men Plus-artikel

   Det är rent av sjukt att dagens influencers tycker det är lyxigt att ha en personlig assistent..? Det är en sån man behöver om man är typ förlamad eller handikappad. Varför skulle någon annan behöva väcka, fylla på ens vattenflaska, sätta på musik?? Tror iofs detta mestadels är ett PR-trick för att bli lite omskriven i media, men ändå… Pinsamt.

    Men ja?! Jag skulle bli galen, låt mig vara ifred liksom.

    Helt divigt att inte klara sig själv.

   Hahaha så tragiskt men jag hade helt klart behövt en sådan… ?

   Hahh känns som en gammaldags kammarjungfru som tömmer sin överordnades potta på morgonen och borstar hennes hår/flätar en komplicerad frisyr.

   Att som fullt fungerade vuxen bli väckt av någon som man har anställt…? Kan inte tänka mig något mer obekvämt.

   Torka röven efter toabesök….missa hon det?

   Ska googla. Vet inte vem hon är.

  Om jag inte sett helt fel var det någon som skrev en kommentar i antingen kl 09- eller 05:30-inlägget om att Haveristerna/Haveriet skulle göra en granskning av MU:s insamlingar. Var tog det vägen? Vad är det för insamlingar hon brukar göra? Följer inte henne så är inte insatt i just hennes fall men tycker generellt det är intressant med granskningar av privatpersoners/influencers insamlingar för olika ändamål (även om jag är ett icke-fan av Haveristerna). ?

   Det borde ligga kvar där du såg den först. 🙂

    Nja, vettetusan. Det är nåt knas med bloggen. Det hoppar mellan inlägg när jag läser ett specifikt, kommenterar försvinner och kommer sedan tillbaka några timmar senare.
    Om jag läser kommenterar kan sidan hoppa längst ner. Läser jag klart senaste inlägget kommer jag till inlägg långt ner på sidan när jag egentligen borde komma till det nästnyaste.

     För mig hoppar det väldigt när jag läser kommentarer. Kan läsa i en tråd och helt plötsligt hoppar det till och jag läser någon annanstans i kommentarsfältet. Även när jag klickar på en kommentar bland färska kommentarer så hamnar jag inte på den utan helt random i kommentarsfältet. Synd, för de färska kommentarerna använde jag mig mycket av förut men nu går det inte.

   Jag hörde ett avsnitt på deras blogg där de pratade om kvinnan i Cissi Wallin-dokumentären och att de fått massor av tips om att granska den kvinnan.

   Det ligger under Gabriella Joss-inlägget fortfarande

  Får jag gissa baserat på tidigare historia? Du skriver flera neutrala och positiva inlägg för att snart komma med en slakt på Isabella?

  Är det för att man inte ska kunna säga att din blogg bara består av subjektiva inlägg för att riva ner dom du avskyr?

  Jag kollade precis på henne på TV4. Jag tycker hon lät ärlig och väldigt skör och sårbar så jag hoppas att ett inlägg från dig kommer vara baserat på fakta och inte dina färgade åsikter och teorier.

   Nej, jag har mest bara ingen ork att ta tag i hennes bok eftersom det är ganska mycket saker i den som inte stämmer.
   Jag ska bunkra upp med Djungelvrål och Cola Zero så kommer det ett inlägg i sinom tid.

    Hur vet du att det inte stämmer?

    Detta är typ det jag menar. Om du skriver ett inlägg och säger att något inte stämmer, då borde du också backa upp det med varför du säger att det inte stämmer. Hårda fakta. Och att en fd anställd säger något räcker inte om hen inte kan bevisa det med mer än en berättelse. Och det räcker inte heller med att Isabella sagt något offentligt. Hon säger ju själv att hon inte sagt sanningen.

    Så jag tycker du gör rätt att låta bli att skriva något. Bra där! ?

     Är det du själv som satt ihop listan på hur och vad man får ifrågasätta när det kommer till Isabella, och vad som är ”rätt typ av fakta” att backa upp sådant med? 😉

      Öh, va?

      Fakta är fakta och antigen kan du backa upp det eller inte. Och jag kan tänka mig att dom flesta inte räknar vad en fd anställd säger som fakta. Det är inte min lista. Det är något alla (borde) vara överens om.

      Och du får väl göra vad du vill. Men du kan inte säga att något är rätt eller fel baserat på lösa rykten eller dina egna åsikter. Är inte det uppenbart? Trodde faktiskt det.

       Du funderar inte på att vänta tills hon skriver något, innan du klagar?
       Sjukt otrevlig är du förresten också.

        Instämmer! Von oben besserwisser som alltid har rätt och alla andra har fel, alltid. Kan inte föra en diskussion, för allt går ut på att alla andra är dumma i huvudet.

    Väldigt uppskattat om du senare kan förklara hur du vet att saker inte stämmer. Och inte bara att det inte stämmer. Förstår ju att du har fler källor än oss andra men det är också ganska starka anklagelser och tycker inte det är mer än rätt att man förklarar vad man har för belägg för saker och ting när man skriver ut det på sin stora plattform.

     Tidigare artiklar om Bella när hon sagt att saker inte stämmer så har hon förklarat varför av det jag kommer ihåg har ni något exempel på att hon bara sagt att det inte stämmer utan förklaring?

      Jag har bara sett C hänvisa till en anonym fd anställd, Doris, och Hajen. Och det tycker inte jag är tillräckligt för att säga att man vet vad som är rätt eller fel. Vad har hen för motiv?

      En bild på hot-lappen är det. Men inte någon anonyms berättelse. För hur ska man kunna kolla upp det?

     Absolut!

  Hahaha, vi kallade dem också Ski pants ( Född 81 från Göteborg), och vi hade antingen mkt färgglad skjorta till, eller oversize tröja, med Amerika-sockar..hehe.

   och Reebook princess till….

  Känns som folk sagt i 10 år nu att ”90-talsmodet är på väg tillbaka” – det kom ”tillbaka” med råge runt 2013 ungefär. Då började folk ha chokers, klumpskor och mörk lipliner igen. Det har med andra ord vart inne länge, det som trendar NU bland unga (sedan 2020 ungefär) är 00-modet. Så kallat gen Z-mode. Det är utsvängda, lågmidjade byxor, von dutch keps, juicy couture, strassdetaljer etc. Man kan nästan säga att 90-tal är påväg ”ut” nu igen. Mvh, nån som är insatt i trender

   Tillägg: tycker att skipants och USA-strumpor snuddar mer vid det klassiska 80-talsmodet, även om det säkert var inne på tidigt 90-tal i Sverige. Skulle inte säga att det trendar nu alls, tyvärr.

   Tack. Kom hit bara för att gnälla över ordvalen att det skulle ”vara på väg”. Håller med om att det peakade runt 2013, men redan 2007-8 var modet jäktigt influerat av det. Och som du säger; tidigt 00-tal är det som gäller nu. Sen är det klart att kidsen idag ”plockar” det bästa ur det här så att det ändå ser ok ut, till skillnad från hur man själv såg ut på den tiden (hehe). Sen tror jag att nästa höst-ish kommer vi se mycket mer influenser från andra halvan av 00-talet, tänker typ 2007-2012 ungefär. Typ när Kate Moss och Pete Doherty dejtade och bilden av dem på Glastonbury var gOaLs ✌️

    EXAKT! The Hills modet kommer tillbaka snart… bara att stålsätta sig!

  Jajjemän dessa hade vi i Lund med. Med en stickad tröja över, gärna färgglad!
  Andra riktigt heta plagg under samma tid var flanellskjorta med tunn polotröja under. Var man riktigt ball hade man Championtröja, obs även här med tunn polotröja under. Måste sålts en helvetes massa polotröjor lokalt.

   Och ja självklart usa-sockar till allt detta.

  Kalla sig själv och andra för ”kärringar” går fetbort!

   Fast det stavas egentligen käRingar – och är ett kärleksfullt menat ord från början.

    Fast från ordet käring så har ordet kärring kommit. Det betyder gammal kvinna, fruntimmer, elak tant osv. Det har en negativ innebörd till skillnad från käring.

   Kärringar låter hemskt. Fult att kalla andra det. Obildat!!!

    Ja det kommer ju från Mona, så det är klart att det är obildat. Kommer från Jordbro, har ett språk som en skogshuggare och älskar allt som kostar mycket pengar.

  Någon som vet vad som hände med Moa? Skulle det inte bli en träff där läsarna fick se att hon existerade? Hela hennes historia var så himla sorglig så hoppas hon har det okej idag.

   Det var en träff och MU påstår att ingen dök upp. Andra har påstått att de ville komma men fick inte/fick inte infon om när och var, någon sa att det var 7 på morgonen på ett fik dit inte direkt alla som ville kunde ta sig. Hade varit enklare att redovisa på bloggen.

  Åh vilka minnen ? usasockor, fruit of the looms tröjor och icke förglömma DATE parfymen! Byxorna behöver vi inte ta tillbaka, men vi kallade dom skipants även i Norrland ?

  En bugg hos mig eller har gula tummen vid gillande försvunnit? Var ganska praktiskt för att markera vart man ville följa med i en tråd när det blir mycket scroll ?

   Blir gult för mig

    Då är det bara hos mig det buggar idag??

  Du kanske gjorde som jag, klippte av själva ”mudden” på strumpan så det gick att ha dubbelt. Perfekt när alla usa-sockor låg o tvätten också ?

  Jag vill gärna ha usa-sockor tillbaka, tycker det är så snyggt. Brukar ha raggisar men de blir lite varmt.
  Kommer ihåg när jag som barn på 90-talet såg min storasyster ha sådana sockor och jag vill så gärna också ha såna för jag tyckte de va så snygga.

   Jag stickade sådana till mig för något år sedan i tunt och skönt garn. Kanske kan det vara ett projekt för hösten om du vill lära dig/kan sticka. Eller om du har någon duktig infon närhet som kan tänka sig.

   (Annars såg jag när jag googlade att det går att köpa liknande än idag)

  Kanske är arbetsskadad men är det inte snyggt att källhänvisa sockbilden också, även om den inte kommer från en influencers blogg??

   Jo, det är det absolut.
   Den försvann när jag flyttade bilden i inlägget, så tack för att du sa till. 🙂

  Ski-pants sa man här uppåt i landet också. Trodde det hette så.

  Oj vad snygg man kände sig i trean i lågstadiet när det var på mode. Byxorna, strumporna (inte till de byxorna), våfflat hår så kände vi oss supersnygga.

  Såna sockar vill jag ha! När var de moderna? Jag är född -92, kan inte minnas att jag hade såna?

   De var moderna ungefär då ☺️

  Vi körde även benvärmare, nedhasade och över skorna, mkt snyggt!

  Benvärmare från ÖoB skulle det vara! På den tiden då Överskottsbolaget i Skogsby på Öland mest sålde överblivna militärgrejer. Militärgröna benvärmare! Då var man som hetast till discot! Ha! Ha!

  Alla kallade väl dem för ski pants? Alltså, de hette/heter ju så! ☺️ Min mamma hade skidbyxor när hon var yngre, och det är ju typ exakt samma förutom att mamma faktiskt åkte skidor i sina ? Jag hade ett par egna svarta men lånade även mammas gamla gröna från 60-talet (?).

  Älskar USA sockar, hoppas verkligen de kommer tillbaka. Perfekta om kvällarna när jag fryser om fötterna! O jag hade de första på -80 talet

  Tänk va mycket tid man la på att fixa USA-sockarna så att de fick precis rätt veckning! Det skulle ju se nedhasat ut, men viktigt att det var symmetriskt och lika. ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *