Inlägg och boktips

Edit: Bilden på nagellacken var inte i samarbete med Amanda Schulmans nagellack. Vette fan vad som hände där . 🤷🏼‍♀️

Vad är det man får lära sig på körskolan?
Hette det ”selektiv varseblivning”?
Att man ser det man vill se och stänger ut allt annat?

Helen Candela har skrivit en text om det, om hur sent alla verkar vakna, för att se den verklighet vi så länge undvikit. För det är någon annans verklighet, den är inte vår, och då är det så klart mycket enklare att blunda för den eftersom det inte är i vår hall den knackat på och klivit in i.

Kanske är jag extra mottaglig för den här typen av beskrivningar just nu?
Jag lyssnade nämligen klart på Diamant Salihus bok ”Tills alla dör” igår, som bland annat tar upp konflikten runt Järvafältet. Konflikten mellan Shottaz och Dödspatrullen.
Det som slog mig när jag lyssnade på den, var att jag faktiskt kände igen en hel del av det som står i boken. Invävt i texten finns några av de personer och konflikter som omskrivits av ”mainstream media” – exempelvis Yasin och kidnappningen av Einár.


Men det som slog mig mest av allt var hur marginaliserade alla de unga män som dödats i konflikten blivit av svensk media. 
Det känns som att man inte anser det värt att skriva om det, så vida det inte är en kändis inblandad.

Jag rekommenderar VERKLIGEN den här boken!
En riktig ögonöppnare, i alla fall var den det för mig.

133 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Kan någon förklara vad nagellacken hade med Camillas text att göra? Läst flera gånger men fattar fortfarande inte.

   Känner mig plötsligt mindre trög när jag inte är ensam om att inte fatta😅
   Lite självförtroendeboost såhär en fredag.

   Jag fattar inte heller, men väldigt snygga färger!

    Kanske Shottaz och Dödspatrullens gängfärger? 🤷🏽‍♀️

     😅

  Missade jag någon koppling till nagellacken och boken eller saknas det text? /Fredagstrött hjärna

   Haha samma här! Känner mig trög 😄

   Någonting med ”hur kan folk prata nagellack när ungdomar dör?” Ungefär som att blogga om influencers samtidigt som ungdomar dör? Jag vet inte

  Den ska jag verkligen försöka läsa! Studerar till socialpedagog så den låter högst aktuell.

  En fråga jag sett florera mycket efter mordet på Einar är att folk undrat vart föräldrarna är för att uppfostra dessa, att politikerna svikit osv. Vilket lägger över allt ansvar på alla andra förutom en själv. Jag skulle vilja ställa frågan (till de som ställt frågan ovan) : vart är/var NI? Jag tänker att vi som kollektivt samhälle måste hjälpa till också. Du som granne, släkting, klasskamrat, bekant förälder, förbipasserande osv.

   Folk har väl varit på jobbet, uppfostrat sina egna ungar och haft ett eget hushåll att sköta. Eller vad menar du?

    Det är väl just det Maria försöker belysa. Att folk är så fokuserade på sitt eget att de glömmer att kasta en blick på omgivningen.

    Hur mår barnets klasskamrat som aldrig är i skolan tex? Kollektivt ansvar som hon skrev!

     Vi har en hel apparat som har det som sitt jobb att ta ansvar tillsammans med barnens föräldrar. Hur är det rimligt att andra ska göra det på fritiden? Och vad exakt ingår i detta ansvar tycker du? Ringa till andras barn och deras föräldrar och fråga varför barnet inte går i skolan? Plinga på hemma hos folk? Stanna strövande barn utomhus och fråga varför dom inte är i skolan? Ringer inte skolorna om sånt då det är deras jobb? En 13 åring är misstänkt för att ha skjutit ett annat barn läste jag. Jag är inte helt övertygad om att konfrontera barn längre om dom håller på nåt dom inte borde. Risken att bli dödad verkar vara överhängande.

      Finns väl ett mellanting ändå. Jag bor i ett område där det finns mycket problem med ungdomsgäng. Mina barn går i låg och mellanstadiet bara, men jag försöker vara aktiv i deras vänners liv. De är alltid välkomna till oss, jag hjälper med läxor, ordnar aktiviteter med dem, lyssnar på dem när de vill berätta saker och svarar på frågor. Vet att många av dem har det jobbigt hemma, bor trångt eller dålig ekonomi, föräldrar med ptsd osv. Då tycker jag det är min skyldighet att erbjuda en trygg plats och dela med mig av det lilla välstånd jag har. Kanske gör man skillnad i barnens liv.

       Ja absolut, det kan man göra om man har barn och har det som du, samt viljan.
       Jag har inga barn, jag jobbar inte med barn och kommer inte i kontakt med barn genom vänner. Jag väljer aktivt att inte ha med barn att göra, bytte t.o.m. jobb bort från skola då jag insåg att detta med att ta ansvar för andras ungar och deras problem inte är min grej.
       Jag känner att jag varken kan eller vill ta ansvar, och jag betalar faktiskt skatt för att andra ska göra det.
       Jag hjälper människor i nödsituationer. Jag står inte och glor och filmar med telefonen om någon aktivt håller på att bli misshandlad eller dödad, men där drar jag min gräns för engagemang.

        Och jag har barn men känner inte för att uppfostra alla ungar i stans utsatta områden på min fritid. Jag sköter mina barn, bygger relation till deras vänner (och vännernas familj), och engagerar mig i övrigt i mina barn och deras krets.

        Är det verkligen mitt och ditt ansvar att utöver att ta hand om vårt jobb, sig själv och familj även stoppa gängvåldet eller kan det vara andras ansvar?

         För ni är de enda med jobb och familj? Tänka sig att det finns människor som hjälper andra människor TROTS att de själva har familj och jobb.

          Vad bra att du är ute i utsatta områden och tar hand om barn och ser till att de inte hamnar i gäng. Det ska du faktiskt ha beröm för. Fler borde göra det.

           Imponerande att du tolkade Marias kommentar som att man ska vara ute i utsatta områden och ta hand om barn.

           Tror inte det var andemeningen riktigt.

           Jag tycker att Marias fultolkningar är minst lika imponerande.

           Haha jag utgår från att anonym heter Maria😅 kollade inte innan jag svarade.

           Det var anonym jag svarade, inte Maria (ts).

          Vad mer konkret är det du menar att man som individ ska hjälpa med för att dessa unga män inte ska hamna i gäng?

           Det krävs att de äldre mannen som rekryterar dem tar ansvar. Det kommer aldrig att hända, det enda som kan stävja skiten är att ha såpass höga straff att fler hellre stannar i skolan än väljer en yrkesbana där de kanske får spendera halva livet i en cell.

           Och många anhöriga till gängkriminella menar på att utvisning som straff är mer skrämmande för de unga männen än fängelse.

         Precis! Vem påstår att vi andra har tid över till att handskas med kriminella barn? Hela samhället bygger på lönearbetshjulet där folk inte har tid att stanna upp och ta itu med andras problem. Vi lejar bort sånt genom att betala skatt. Jag kan överväga frivilligarbete om skatten sänks.

         Vem har sagt att du ensam har ansvaret för att stoppa gängvåldet?

          Du kan inte alls ta in en poäng som inte står skriven explicit?

      Medmänsklighet och kollektivt ansvar är väl rimligt för de flesta människor med någorlunda empati. Tragiskt hur du raljerar kring det och försöker avsäga dig all typ av ansvar.

       Så sjukt störande att man alltid hamnar i modd utan anledning gervide. Skaffa moderator istället för att alla diskussioner ska hamna på paus?

       Så vad menar du att en individ har för konkret ansvar när det kommer till att stoppa gängvåldet?

        Om alla skulle börja med att ta ansvar för sig själv och sina barn skulle vi vara en bit på väg i alla fall. Men lättare att lägga ansvaret på andra.

         Alla kan/vill/okar inte ta hand om sina barn eller ens sig själva.

          Så vems ansvar är barnen då? Grannens? Samhällets?

           Vi har buntband, jaktvapen och svärföräldrarna har en källare med dusch. Jag kan nog hålla en stökig unge borta från gatan i några veckor. Om nån sen kan ta över så kan transporten i en skåpbil ordnas.

        Kollektivt ansvar funkar när alla har samma mål. Det funkar inte när 30% av föräldrarna tycker deras guldgossar är felfria och aldrig skulle göra något fel och därför struntar fullständigt i när de tänker runt dag och natt och hänger i centrum.

       Att känna medmänsklighet och ha en viss känsla för kollektivt ansvar är väl inte samma sak som att man ofrivilligt ska behöva ägna sig åt socialt arbete med en grupp (i det här fallet barn) som man inte känner eller vill lära känna? Och det kollektiva ansvaret, well, det är ju därför många av oss är fine med att betala skatt. Jag tycker inte att det är rättvist att kräva att andra ska engagera sig och brinna för samma sociala frågor som en själv. Vissa engagerar sig i barns socioekonomiska utsatthet, andra kanske för miljön eller för hemlösa. Och vissa orkar knappt med att engagera sig i sig själva och det tycker jag också är okej. Ingen kan göra allt och jag tycker det blir knepigt när stat och kommun liksom för mycket stjälper över såna här frågor på privata initiativ och krafter. Missförstå mig rätt, det är jättefint att som i kommentaren ovan engagera sig i utsatta barns vardag men det ska inte stå och falla med att enstaka eldsjälar tar ansvar. Staten ska så att säga inte få frånsäga sig det yttersta ansvaret i de här frågorna.

        Bra skrivet! Jag har också alltid tyckt att det är konstigt att staten finansierar frivilligorganisationer och pratar om vikten av dom i många allvarliga situationer (kvinnojourer t.ex.) istället för att ge ansvaret till myndigheter där folk får lön för att lösa problemen.
        Åt ena sidan kallar man våldet mot kvinnor och barn för ett samhällsproblem, men åt andra sidan inte tycker att det är tillräckligt allvarligt uppenbarligen.

         Detta!!!☝️☝️☝️

         Det ska inte bygga på frivilliga volontärer och allmosor.

          Det är skenheligheten från politikerna som stör mig. Sluta ljug och säg som det är – kvinnor är inte värda att räddas och frivilligarbete är inte ett riktigt jobb.

           Hmm nu håller jag dock inte alls med er. Civilsamhället har en enormt viktig roll att spela & staten bör såklart finansiera bra projekt. Safe houses & psykologer ( för kvinnovåld, gängvåld eller vad nu problemet gäller) går inte praktiskt att inrätta olika myndigheter för. Då är det jätteviktigt kvinnojourer etc finns. Staten har en uppgift i att stoppa våldet och stötta offren men ibland måste civilsamhället implementera delar. Och som någon skrev däruppe, det finns också något som heter kollektivt ansvar (även om inte kvinnojourer då är det bästa exemplet).

           Men vad det här ”kollektiva ansvaret” innebär rent konkret när det kommer till gängkriminalitet förstår jag inte.

           Jag skulle tro saker som: engagera dig där du kan även om det är lite du kan bidra med. Nattvandra eller stöd organisationer som kvällsvandrar (finns många väldigt bra, små projekt), samlingsplatser som inte är segreregerade för barn & vuxna, typ alla småsaker du kan komma på som är för en säkrare miljö & ett inkluderande samhälle. Det behöver inte rikta sig specifikt mot skjutningar för att indirekt ha effekt också där.

           Jag vill inte ha nya myndigheter. De finns redan så det räcker och blir över. Hur kan det inte vara möjligt att finansiera trygga boenden för utsatta kvinnor? Bara att avsätta boenden som socialförvaltningen styr över. Finns det inga så bygg då? Psykologer borde sjukvården erbjuda. Det är ingen raketforskning, men det kostar pengar. Klart att det blir billigare att betala lite pengar så kan nån stackars sate jobba gratis.

   Det finns ju metoder som har visat sig vara väldigt effektiva när det kommer till att begränsa och stoppa gängkriminalitet. Baseras på metoder från usa och Tyskland om jag minns rätt. Krävs dock resurser oxh att myndigheter samarbetar på ett sätt de inte gör i Sverige idag.

   Att lägga ansvaret på grannar och klassföräldrar vet jag inte om det har lika effektiva resultat. Kanske.

    Vad för metoder?

     Bland annat att punktbevaka de högst uppsatta i nätverken. Och ingen hemlig bevakning utan visa att någon ser vad de gör konstant. Ta fast så fort de går mot röd gubbe. Även strypa varenda inkomst de har. De har ofta ärenden hos fogden och då ska varenda pryl de har på sig över ett visst värde tas. Oavsett om det står på någon målvakt. Har de på sig något så ska det kunna tas. ”Det ska vara jobbigt att vara med i gäng” som någon vars namn jag glömt sa när han pratade åtgärder.

     Även saker som att ta bort ungdomsrabatten för gängkriminalitet så att det inte lönar sig att rekrytera yngre på samma sätt som idag.
     Höja straffet för vapeninnehav tex. Det som funkar bäst är att de sitter inlåsta, därför måste straffen för de ”lättare” brotten kopplat till gäng höjas.

     Finns ett projekt som heter sluta skjut eller något sådant som är baserat på metoder från usa som har visar bra resultat.

      Tack!

      Vi kan ju börja med att skadestånd för olovlig häktning ska kunna gå oavkortat till kronofogden. Idag ”har de inte med varandra att göra” 🙄

       Nu fattar jag inte? Har vi så många oskyldigt häktade/på felaktiga grunder att det är ett stort problem de inte får sina pengar i tid? Och hur relaterat till gängvåld? Du menar att gängmedlemmar sitter olovligt häktade…?

   En grej folk verkligen kan sluta med är ju att köpa knark. Allt knark folk köper bidrar till dessa konflikter. Och sjukt många partyknarkar eller mer än så. O där snackar vi verkligen vem som helst.

    Varför har ingen tänkt på det förut?

    Ungdomar har tyvärr liten respekt för knark och alkohol, och jag tror det beror till stor del på studentfestkulturen som visas i ungdomsfilmer.

    Även om det bara är på skämt – så går något från att vara otänkbart till en gråzon efter att ungdomarna har sett det tillräckligt många gånger. Istället för att förknippa droger med problematiken, så förknippas det med glädje och umgänge.

   Varför ska jag ansvara för kriminella ungar i förorten? DET är inget kollektivt ansvar utan framförallt föräldrarnas ansvar. Punkt!

   ”vart är/var NI? Jag tänker att vi som kollektivt samhälle måste hjälpa till också. Du som granne, släkting, klasskamrat, bekant förälder, förbipasserande osv”

   Som förbipasserande har jag sagt till flera gånger när barngäng t ex försökt elda upp saker, svaren som jag fått från dessa Herrens änglar har varit vilken idiot och dum i huvudet jag är etc. För att inte glömma den sedvanliga ”hoooooora!”. Så fortfarande frågar jag var är dessa barns föräldrar och hur de uppfostrar sina barn?

    Och helt ärligt. Som det är nu vill väl ingen behöva vittna mot något som sker gängen emellan?

    Ändock tror jag att ditt ifrågasättande av beteende väcker något hos någon! Så; bra gjort! Hoppas du orkar fortsätta.

   Alltså det är så uppenbart att ni som skriker om att samhället svikit är antingen svenskar eller uppväxta långt ifrån dessa områden. För oss som växt upp i dåliga områden vet man exakt vad det är som står bakom. Oftast en macho-kultur som frodas både hemma och i skolan. Många föräldrar struntar helt i vad deras barn gör, och har ingen aning om vad de håller på med för inte skulle deras söner och i många fall även döttrar, bete sig dåligt. Det handlar heller inte om att de inte har möjligheter att klättra socioekonomiskt, många av de här barnen är egentligen duktiga och skulle klarat skolan med bravur, men det är helt enkelt inte tufft. Det är bättre att vara tuff när det kostar så lite och inte kommer med några vidare konsekvenser. Du hamnar högre i rang om du suttit inne, och självklart är det lätt att uppnå när man behöver sitta inne i tre månader. De ser sverige, polisen och rättsystemet som ett töntigt skämt, de har noll respekt för dem och tycker de är mesar. Även det här leder till att vara macho kostar lite och därför frodas. De är medvetna om att de kan gå på universitetet gratis, få jobb och har alla möjligheter, men dessa möjligheter adderar inte till deras tuff-kapital. Det är därför komiskt när politiker som växt upp i typ vagnhärad eller levt hela sitt liv i Danderyd ska börja predika om hur de ska lösa krisen när de inte har en aning.

    Åh vad jag hoppas de som läser förstår värdet av den här kommentaren!

    Fast det här är inte alls sant.

    Mvh, Uppväxt i Järva

     Vad mer exakt menar du inte är sant? Jag tycker det mesta personen säger är spot on förutom generaliserandet att inga föräldrar bryr sig.

   Menar ni alla att ni aldrig ifrågasätter/påpekar för barn och ungdomar när de är på platser eller gör olämpliga saker för att det inte är era egna barn? Det skrämmer mig. Det tar inte lång tid att säga ”Hej killar, är skolan redan slut idag?”/ ”Det där är inte okej!”/ ”ska ni verkligen … ?” Etc. Det gör skillnad! Jag gör så, jag trodde alla vuxna gjorde så och jag önskar att om mina barn en dag missköter sig blir ifrågasatta av någon. Och ni behöver inte misstolka mig nu, jag menar såklart inte att någon ska gå fram och ta kniven från 17-åringen som är hotfull. Men allt är inte svart eller vitt!

  Vad menar du att media mer skulle skriva? Snyftreportage dagligen om de ihjälskjutna som valt att bli gängkriminella?

  Får mig att tänka på något Lisbeth Salander säger:

  ”Håll käften med det där offersnacket. […] Han mördade och våldtog för att han tyckte om det. Han hade precis samma chans som alla andra. Man väljer vem man ska vara. Han var inget offer.”

   Hur är det relevant här menar du?

    Frågan som ständigt förbises: det personliga ansvaret.

     Ständigt förbises? Folk gör ju inget annat än att gorma om att tonåringar som hamnat snett endast har sig själva att skylla som ”gjorde fel val”.

     Väldigt naivt och förenklat resonemang.

      Tycker det rabblas ursäkter i media hela tiden: socioekonomiska faktorer, trångboddhet, brist på fritidsaktiviteter …

       ”Ursäkter”? Det är inga ursäkter, det är förklaringar.

       Trodde du att socioekonomiska faktorer var något påhittat för att ursäkta folks beteenden? Nej. Det ligger mycket forskning bakom, och resultaten hjälper oss att förstå varför vissa är mer mottagliga för kriminalitet än andra. Förminska inte det tack.

        Fast jag växte upp i en rutten håla, bruksort med missbruksproblem och droger. Flera klasskamrater hamnade snett som unga, satt i fängelse pga droger, stölder etc. Ändå har ingen från min uppväxt tagit till vapen eller våld mot andra. Och absolut ingen skyllde på andra när de blev dömda till olika straff. De hade gjort idiotgrejer och ångrade sig, så var det med det. Vi hade ingen ungdomsgård men inte fan tog man det som alibi.

         Eh jaha? Förstår du hur forskning fungerar? Vet du vad socioekonomiska faktorer är? Vet du vad statistik är?

          Vad är det för härskarteknik du försöker med? Alla vet vad det är, du gör dig löjlig. Bemöt det jag skrev istället. Annars kan jag också fråga dig saker jag vet svaret på.

           Hon upprepar bara ramsorna hon har fått lära sig på Södertörn.

           På tal om härskartekniker…

        Vad ska vi ha förklaringar till då? Är det någon som är intresserad av folks förklaringar till sina dåliga beteenden? Vi kräver alltid att folk tar ansvar för sina handlingar och inte upprepar det dåliga beteendet oavsett omständigheterna.

         För att kunna förbättra samhället såklart? Vi kan inte förbygga och förbättra innan vi vet VAD som leder till utanförskap och kriminalitet. Shit nivån här inne…

          Så, vad är det som måste göras då? Fritidsgårdar? Höjda socialbidrag? Ska utsatta få dyrare bostäder i rika kommuner?

          Det vet vi redan. Många lågutbildade invandr are från Mellanöstern i ett och samma område, med föräldrar som inte håller sönerna hemma på kvällarna och inte kan ha disciplin på dem leder till gängproblematik. Dessa familjer håller däremot hårt i döttrarna och mycket riktigt sköter sig döttrarna. Allt annat är ju lika för döttrarna (socioekonomisk status, trångboddhet och utanförskapsområde). Alltså är det föräldrarna som gör skillnaden.

           👏🏻👏🏻 Bästa jag läst på länge. Mina grannar är från Mellanöstern, tre döttrar, en jurist, en läkare och en socionom. Pojkarna? Dömda flera gånger om. Det är inte ovanligt.

           Att män tenderar att begå grövre våld än kvinnor är nog ingen nyhet.

           Så varför sker inte samma sak i lika stor omfattning bland svenskar? Mvh invandrare

           Det var inte min poäng utan en kommentar till att tjejer inte begår grovt gängvåld.

           (För att förtydliga, jag ifrågasätter alltså inte att det inte sker i samma omfattning bland svenska män)

        Men vad är det som behövs för att vända utvecklingen och hjälpa människorna som är i de här situationerna?

        Vi har redan gratis utbildning ända upp till universitet och du får bidrag + fördelaktigt lån. Och vill du inte vill plugga på universitet så har vi nu otroligt många YH utbildningar. Och man kan gå el, bygg, transport på gymnasiet och ha jobb innan man börjar 3:an.

        Ändå känner unga människor att det inte går och lockas in i kriminaliteten för pengar och status.

         En jätteviktig kommentar ovan ger delvis stor insikt i det här. Det handlar i delar om status, pengar, makt (& machokultur.) Inte olikt från andra områden i samhället vg motivationen i sig. Men- det ”tuffaste & coolaste” du kan göra här är att vara någon i gängvärlden, inte plugga på uni.

          Tack för din fina kommentar 🙏 har man växt upp i dessa områden och med dessa människor förstår man deras beteende på ett helt annat sätt. Därför det är så absurt när politiker som aldrig satt sin fot i säg Fittja eller Rinkeby påstår att alla som joinar gäng är offer när det i själva verket ligger mycket annat bakom. Svenska män kan inte sätta sig in i sådana situationer då de inte har den machokulturen bakom sig. Det är bara att kolla på hur den stereotypa svensken porträtteras, mesig, toffel, konflikträdd, omanlig osv.. så självklart förstår inte en sådan gängkriminalitet och vilka faktorer står bakom deras beteende. De fattar inte att deras initiativ till ungdomshallar där man pratar och klappar förstagångs-kriminella på huvudet ses som ett skämt, de skrattar liksom åt dem
          , typ”haha kolla de töntiga svennarna vad de gör nu”

        Fast på individnivå så blir det ju ursäkter.
        Du väljer om du ska skjuta någon i huvudet eller inte. Om du ska plantera en bomb, köpa sex, utpressa folk, råna någon och kissa den i munnen samtidigt. Det är ett asocialt beteende som är väldigt främmande för de flesta andra med samma socioekonomiska status.

       Håller med! Folk hatade på Paolo Roberto när han köpte sex men när 28-åringar i Rinkeby köper sex, leder kriminella gäng, rekryterar barn till att mörda, ja då är det viktigt att tycka synd om förövaren pga en eventuellt trasslig uppväxt.

      Jag skiter fullständigt i att dessa unga män dör. Det som stör mig är att de finns lösa bland ”vanligt” folk. Jag föraktar i princip hela rapkulturen och deras jävla gnäll och knarkaffärer. De tillför samhället inget mer än rädsla och problem.

       Att vara empatilös är inget att skryta om Hayride.

        Ja för det är så empatiskt att skjuta bland oskyldiga människor också. Rekrytera barn till kriminalitet. Osv

         Ingen har ens påstått det så du bygger halmgubbar.

         Faktum kvarstår dock att det är empatilöst att skriva att man ”skiter fullständigt i att dessa unga män dör”.

          Skit ska skit ha.

           Med det resonemanget antar jag att du ska ha mycket skit.

           Det får du tycka om du vill.

          Man får väl den empati man förtjänar helt enkelt.

         Jag kan ändå förstå Hayrides känslor. Det låter inte så empatiskt och gullegulligt, men vänta bara tills en gängkriminell köper sig ett hyreskontrakt vägg i vägg med din lägenhet och det börjar springa prostituerade, knarkare och kriminella i trapphuset. Människor misshandlas på andra sidan om din köksvägg, insatsstyrkan slår till ca. var tredje månad, och du vågar tillslut inte vara hemma för han börjar ringa även på din dörr och blir allt mer kontaktsökande. Och det hjälper inte att anmäla det till hyresvärden för de kan ingenting göra. Jag talar av egen erfarenhet nu, jag bodde mitt på Södermalm i Stockholm och det här hände i mitt hus. Det var inte så jäkla kul kan jag säga och jag kan idag känner jag betydligt mer empati med de oskyldiga som utsätts av den här typen av avskum än de som i ett land som Sverige med all den sociala hjälp som finns fortsätter leva kriminellt och bara förstöra för hela samhället.

          ”Grodlår” förstår precis, och jag bor mitt på Södermalm.

       Jag håller faktiskt med dig.

       Exakt!

   Frågan är då hur vi får barn att välja annorlunda

   https://www.expressen.se/gt/krim/gar-i-skolan-pa-dagen-saljer-knark-om-kvallarna/

  Can’t say you nailed it, Camilla 🤪

  Vad har nackellacket med detta att göra? Jag försöker hitta någon röd tråd… men misslyckas.

   Nagellacket ska det ju självklart vara… Suck för trött fredagshjärna.

  Helt otrolig bok. Riktig journalistik. Måste ju bli stora journalistpriset!!!

  ”Det känns som att man inte anser det värt att skriva om det, så vida det inte är en kändis inblandad.”

  Va? Det står ju alltid i tidningen när någon blivit skjuten. Reportage med familjer till ”okända” offer har gjorts många gånger. Sen är ju nyhetsvärdet naturligtvis större när en kändis är inblandad, hur kan det komma som en överraskning?

   Det är alltid samma visa. Skrivs det inte om det så är det fel. Skrivs det om det så är det också fel och området ”stigmatiseras”. Offerkofta -> offerall

   Det har dessutom blivit såpass vanligt att det blir en slags avmattning.

    Fast nej nej nej. Detta är inte ”vanligt”. Det är ett mycket ovanligt brott om du jämför med vilka brott som begås i samhället.

     Men nej. Jämför svensk statistik med europeisk – inte skjutning med fortkörning. Det har – tyvärr- blivit oerhört vanligt i Sverige. Ibland tror jag det är viktigt titta på hur andra ser oss- läs t ex USA & Tysklands reserekommendationer om Sverige. Det är riktigt illa.

      Var inte så länge sedan någon menade på att man måste till krigszoner eller länder med lång historia av terrorism för att hitta motsvarande länder som Sverige när det kommer till skjutningar och sprängningar.

      Fast USA är nog fel att jämföra med.
      Litar inte riktigt på deras sätt att resonera alltid..

      ”Hej vi ger alla vapen så de kan försvara sig själva eftersom alla har vapen. Oj vad många som skjuter med vapen vad skall vi göra, det är nog för att så få har vapen så vi delar ut några till…” och så vidare

       Du måste ju såklart inte lita på deras vapenlagatiftning för att kunna ta dill dig hur allvarlig deras analytiker anser att situationen är i Sverige. Jag kan nästan tycka det är värre när varningen kommer från ett land som ändå har såpass stor erfarenhet av vapenvåld & gäng som USA. Men nu var inte USA poängen i sig, Tyskland, GB, Österrike & många fler varnar sina medborgare för situationen hos oss. & för att undvika bli hemmablind kan det vara bra att se det utifrån deras perspektiv också.

   Det är fredag, vart skjuter de ikväll? De skjuts alltid fredag-lördag, jag brukar gissa område.

    Här i Gävle skjuts det även mitt i veckan.

    Gissar på Stockholm och i värsta fall någon mer stad. Kanske Linköping och något mer ställe. 💔

    Facit hittills: två skjutna i Sthlm. En död och en skadad.

  Tack för tipset! 👌

  Varför blir det alltid en så aggressiv ton mot att folk uppmärksammar problemen ”först nu”?. Är det verkligen där fokuset ska ligga? Är det inte bättre att folk faktiskt ser problemen nu och att vi kan försöka lösa problemet?

  Sedan skulle jag vilja säga att folk har sett detta komma väldigt länge och många av oss har även pratat om det men fått skämmas som inte tycker att Sverige bara är sommarlov och nybakade bullar.

   För att debattörer vill vinna billiga poäng och ursäkta sig eller rent av ljuga (”just JAG/mitt parti/min tidning”) inser minsann problemet. Så blir det ämnet för debatten och den viktiga frågan (våldet/offer för våld) hamnar helt i skymundan för debattören har inget att säga och fattar inte problematiken. Men vill ändå vinna poäng på den. Det är en fokusförskjutning som sker hela tiden på olika sätt, inte bara vg gängvåld.

    Fast det ÄR också så. Flera partier och dess väljare har inte velat prata om problemet med gängkriminalitet.
    Klart det blir konstigt då när samma personer sedan säger ”Varför pratar ingen om det här?!” Well. Det är många som har pratat om det. I flera år. Men dessa personer har blivit anklagade för att hitta på problem som inte finns etc.

     KAnske men om man har en minimal förmåga att prioritera borde man inse att den debatten är fullständigt meningslös. Och har man då inget vettigare att komma med vg skjutningar (våldtäkter vadsomhelst) än att ”jag uppmärksammade problemet före hen” gör man debatten och samhället en tjänst genom att vara tyst och inte stjäla mediebrus. Precis som du säger ”varför pratar ingen om xxx” används på exakt samma sätt. Vad dessa rubriker säger är bara ”jag har inget att tillföra men tänker stjäla mediebrus”

      Det håller jag med dig om🙂 Debatten kan inte stanna vid ”Men vi såg det först”.
      Däremot blir det skevt att först se en grupp människor förneka verkligheten i X antal år. Och sen nu, när ingen kan förneka vad som händer, höra samma människor säga ”Det är synd om de kriminella .” ”Ungdomar som köper knark i Danderyd är problemet”. ”Vi ska slå mot olovliga bygglov för att strypa gängens intäkter”. Om man har blundat för verkligheten så länge så kan man kanske vara lite ödmjuk och lyssna på dem (människor i utsatta områden, andra politiker, polisen, BRÅ, journalister och debattörer) som pratat om det här i många många år.

  Är det bara jag som inte riktigt köper snacket om att ”dessa unga män” marginaliseras om de inte är kändisar? Det har skrivits om skjutningar i hundra år känns det som- frågan är väl hur mycket folk bryr sig? Sen kan jag väl globalt hålla med om att de inte har rum i debatten. Men vad som stör mig ännu mer isf är att hela orten är borta i debatten, var finns tjejerna, killarna som inte är med i gäng, familjerna, kioskägare som blir rånade osv. Problemet är ju mkt större än bara de som skjuter och blir skjutna även om det självklart är värst. Apropås att vara marginaliserad alltså…

   Håller med! Såg en undersökning kring människors vilja att flytta från utsatta områden och just otrygghet var den störta anledningen. Hjärtskärande med alla offer som glöms bort samtidigt som vi förväntas tycka synd om de kriminella som valt fel bana. Ibland tror jag att stora delar av befolkningen fortfarande inte inser hur illa många människor drabbas av gängen och hur starkt hela områden påverkas. Samt vilken ökning vi haft av organiserad kriminalitet i Sverige de senaste åren.

   Håller helt med!

  Tack för boktips! Ska börja lyssna ikväll 🙂

  På tal om tips för ens säkerhet. Ser du något hända, skjutning, någon som gömmer sig, du får höra något om någon kriminell, var tyst. Säg aldrig nånting. Som vittne i Sverige är du bara ett offer för staten. Ingen jävel bryr sig om din säkerhet, så var tyst.

   Har du varit med om detta själv?

   Jag skulle ALDRIG säga om jag sett något som jag ens misstänker kan vara gängrelaterat.

  Visst är det hemskt att människor känner sådan hopplöshet att de går med i kriminella gäng. Värst är det dock, enligt mig, för alla civila som tvingas leva i konstant rädsla.

  Jag kommer själv från en liten ort med ca 20 000 inv. De senaste tre-fyra år sedan har det nog skett närmare tjugo skjutningar och sprängningar där. Senast nu i september var det en man som råkade spränga sig själv.

  Jag är seriöst rädd när jag åker hem till min hemstad, speciellt när min treåriga son är med. Dessa händelser äger inte rum i några specifika områden eller så och inte endast på kvällstid, utan det har skett skjutningar mitt på ljusa dagen nära centrum osv. Eftersom det är en så liten stad så känns det extra obehagligt att gängkriminaliteten är så utbredd, känns som det är större risk att man själv skulle hamna emellan.

  Många går med i gäng av andra anledningar än att de ”känner hopplöshet”. Men vad tråkigt att du känner dig rädd i din hemstad 😔 Nästan hela Sverige är mer eller mindre drabbat snart.

  Det har skrivits om skjutningar och gängkriminalitet i många år. Få är namngivna pga det handlar om minderåriga eller att föräldrarna inte vill att namn och bild ska synas i medierna. Politiker har haft det på agendan i flera år och ”vanligt folk” har pratat om det ganska länge. Så jag håller inte alls med Camilla om att folk uppmärksammar detta nu bara för att Einar har dött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *