Hur ska vi bättre kunna skydda barn?

TW - Inlägget innehåller skildringar om brottsutsatta barn

Jag såg att vissa av er är missnöjda och tycker att det är för många inlägg om barn, men så är det ibland.
Det är andras innehåll på sociala medier som pekar i vilken riktning mina inlägg tar, och just nu är det mycket inlägg om barn, graviditeter, förlossningar, ”stickplus” och tyvärr även personalkrisen.
Tyvärr är det inte enbart den här typen av innehåll som publicerats, utan många influencers har uttryckt sin förtvivlan över det som skedde i Hässelby, sent på söndagskvällen.
Mannen, och tillika barnens pappa misstänks ha knivskurit sina barn och sedan kastat ut dem från balkongen, fem våningar upp.
De två barnen, en flicka och en pojke, var under tio år gamla.
Lillebrodern dog av sina skador, medan storasystern vårdas på sjukhus för livshotande skador.

Här nedan har jag publicerat två inlägg som postats på Instagram, vars innehåll känns viktigare att posta, än att eventuellt råka irritera några av er med ytterligare ett inlägg om barn.
Tack på förhand för visad förståelse, och känner ni att ni verkligen inte vill läsa ett till inlägg om barn, så kan ni kanske underhålla er här inne så länge?

Har ni sett några andra bra och konstruktiva inlägg som dessa så får ni gärna hojta till, så fyller jag på listan.

165 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är så jävla fruktansvärt. Det är inte ofta det gör ont att läsa nyheter, men det här skär. Djupt.

   Och att till råga på allt göra det på fars dag ?

    Va?

     Det hände i söndags, på fars dag.

      Jag vet. Men vadå till ”råga på allt”? Som om det hade gjort dådet lite mindre vedervärdigt om det skett i måndags eller tisdags liksom.

      Huruvida det var fars dag eller inte känns väldigt irrelevant i sammanhanget faktiskt.

       ”Han dödade sina barn men han gjorde det i alla fall inte på fars dag”

        Ah, missuppfatta allt… Menade bara att det var ytterligare ett hugg i ryggen för barnen.

         Tror du verkligen det?

         Skulle det vara värre för barnen att bli mördade på Fars dag??? Tror inte det.

   Alltså ursäkta, det sker hemskheter VARJE dag i tidningar och nyheter, inte ofta det gör ont att läsa? Dumheter. Detta är såklart vidrigare än vidrigast, men vidriga saker som borde beröra och göra ont sker hela tiden.

  Jag ringde polisen två kvällar när mina grannar bråkade våldsamt. Andra kvällen hördes även gälla skrik en kort stund.

  Första gången kom ingen polis alls och kollade till. Andra gången när jag ringde för att jag även hörde skrik så tog det 3 timmar (!) innan de kom. Då hade det sedan länge blivit tyst och lugnt i lägenheten. Jag och några grannar var och ringde på för att visa att vi hörde, men hade ju så klart känts bättre om polisen gick in och tog reda på vad som pågick.

   Så märkligt.

   Det är såna här gånger det märks att det är för lite poliser i landet och dom som finns måste va på ”viktigare” uppdrag som typ skottlossning , lägenhet/husbråk är nog långt ner på priolistan

    Fast hur kan det vara långt ner på listan. Är väll tyvärr inte så ovanligt att någon får sätta livet till vid lägenhetsbråk.

     Är anhörig till en polis, och kan intyga att vissa gånger får det sållas tyvärr… Våra politiker borde läggas i skampåle på torget, typ…

     Prioritering som ”är det troligare folk dör eller skadas vid skottlossning eller lägenhetsbråk eller våldtäkt eller väpnat rån.” Det är ju hemskt att sådana prioriteringar måste göras om det är brist på resurser men iom att så är fallet förstår man ju att det görs. Vi behöver många fler poliser som samhället ser ut- inte färre.

   Jag har också ringt pga grannbråk, men polisen kom jättesnabbt båda gångerna. ”Tyvärr” bor jag i nybygge med bra ljudisolering och säkerhetsdörrar, så skriken hördes endast genom vår ventilation, men inte alls i trapphuset och polisen sa att det var omöjligt att identifiera från vilken lägenhet det kom.

    Samma här. Jag förstod vilken lägenhet det var eftersom möbler dunsade runt under bråken och då hördes det att det var ovanför mig. Men i trapphuset var det näst intill omöjligt att höra pga säkerhetsdörrar och bra ljudisolering. De bråkade många gånger men dessa två gånger var det väldigt stökigt. De hade dock inte barn. Vet inte vad mer man kan göra då, man kan ju inte direkt orosanmäla då.

    Jag lämnade även ett brev till henne där jag skrev att jag hörde och att det oroade mig. Lämnade nummer till kvinnojour och att jag kommer att fortsätta ringa polis om jag hör sådana bråk. Tänkte att det kanske i alla fall kändes skönt för henne att någon hör och gör något. En vän till mig som var i en våldsam relation sa att det var så hemskt att möta grannar i hissen och veta att de måste höra men inte gör något.

    Nu har mina grannar flyttat sedan ett tag tillbaka så jag vet inte mer om hur det gått.

    Jag hoppas att de knackade på och tog reda på var det var och inte bara lämnade för att det inte gick att höra varifrån det kom.

   Jag fattar att det känns som att polisen inte bryr sig.
   Men jag har jobbat inom polisen och skickat massor av patruller på jobb som kommit in från grannar som hört ljud som oroat dom. Det är hög prio på det men tyvärr finns det för få poliser på för många högpriojobb. Ingen polis sitter kvar på stationen och fikar och tycker att det kan åka ut på ett sådant jobb om tre timmar.

   Så klart vill även dom räcka till och åka på precis allt som kommer in men även dom är människor.

   Inte ens när det framkom att det var tex ungdom arbetade som spelade våldsamma tv-spel vart det sura miner. Eller barn som lekte högljutt.

   Så fortsätt ringa in. Anmäl allt ni ser, hör och blir utsatta för. Om statistiken visar att polisens resurser inte räcker till så ökar chansen att få till mer medel för att förändra det.

    ”Ungdom arbetande”? Vad fan vill min mobil ibland?……

    Jag förstår så klart det och menade inte att klandra de enskilda poliserna. Jag förstår att de har fullt upp på de poliser som arbetar för dagen. Ni gör ett toppenjobb och jag menar verkligen inte annat ?

   Har ringt polisen flera gånger, både om grannar och saker jag sett och hört ute på gården. De har alltid dykt upp fort men det kanske är fler poliser ute i området jag bor. Bor bara några hundra meter från en polisstation. Känner mig som områdets soctant men någon ska väl vara det också.

  Stackars stackars små barn! Hjärtat brister när man läser om det. Det som gör mycket ont att tänka på också, är hur de ha haft det i sitt hem med föräldrarna innan händelsen. Får ont i magen. ?

   Ja och tänk alla barn som lever under de förhållandena än idag utan att någon kan hjälpa dom. Att det ”tog slut” i den här familjen betyder ju tyvärr inte att det inte sker i andra familjer i denna stund.

    Soc har varnat om att de inte hinner med alla barn som far illa i många år. Folk måste sluta rösta på partier som håller på med NPM.

     Tror du att det finns något parti som fixar allt som behöver fixas?
     Det är lika mycket gnäll och hat vilket parti som än har makten.

      Sossarna är definitivt lika illa som de blåa, därför jag skrev att det är NPM som måste bort. Alla partier är inte nyliberala.

  Detta var en grej man önskar man aldrig läst…. man tänker på hur de hade det innan och massa annat =/

  Nej. Ring polisen direkt. Knacka aldrig och spring därifrån. Det kan vara direkt farligt för offret. Oftast straffas offret då eftersom den inte var tyst nog. Min papp misshandlade ofta mig och mina syskon men framför allt min mamma. Om någon blev misstänksam så fick hon mer slag. Om någon hade uppmärksammat hennes blåmärken till honom, fick hon mer slag. Alla runt henne visste att han misshandlade henne. Det är svårt att prata bort flera brutna näsor, brutna ben, blåmärken och blåtiror. Men ingen har någonsin ringt polisen. Aldrig.

   Är modellen huskurage framtagen helt utan samarbete med polisen?

   Jag undrar alltså uppriktigt eftersom man ändå uppmuntras att knacka på där. (Inte nödvändigtvis stå kvar tills någon öppnar men att störa genom att visa att någon reagerar)

    Att man bara knackar på och sen försvinner kan ju snarare göra förövaren mer stressad och arg. Så håller med om att det är mycket bättre att ringa polisen om man tror att något allvarligt pågår!

     Det är ju därför jag frågar vad huskurage är baserat på. Om det är framtaget i samarbete med tex polis eller vad det bygger på för kunskap om våld.

      Nej, det är det inte.

   Ja det är klart att man ska ringa polisen. Men problemet är att det sällan resulterar i en anmälan från kvinnan som blir misshandlad och allt för ofta polisanmäler inte heller den andra parten att barnen blir misshandlade. Vad gäller huskurage är det en bra princip men det behöver till samarbeten mellan myndigheter och allmänheten. Om man som boende misstänker att någon granne utsätts för våld är det bättre att kontakta soc än att inte göra något alls. Man kan vara uppmärksam utan att gå emellan ett fullskaligt bråk.

    Men om familjen inte har barn, kan man anmäla sin oro för vad som pågår i hemmet annat än att ringa polisen då? Eller kan man anmäla oro till tex soc, fast oron är för de vuxna i hemmet om man säger så?

     Klart man kan kontakta soc. Sedan finns en rad kvinnojourer som man kan ringa och prata med om man är orolig för att någon far illa. Har själv ringt kvinnojouren vid några tillfällen när jag arbetade som fastighetsförvaltare och någon hyresgäst öppnade med blåmärken i ansiktet. En person hade strypmärken som hen försökte dölja med halsduk. Vid några fall kände kvinnojouren även till personerna jag ringde om och det hjälpte dem med bevis från andra oberoende personer. Har även haft kontakt med polisen och fått samma respons.

      Tack för svar ❤️

  Fruktansvärt! ?

  Jag vill ha tillbaka det där gamla tråkiga Sverige som Mona Sahlin klagade på.

   Det är för att du lever i villfarelsen att sådant här inte hände då. Men jag förstår på din referens till Mona Sahlin att du är en främlingsfientlig typ som inte gillar invandrare och mångkultur.

    Detta hade hänt oavsett. Finns människor till allt tyvärr

     Nej detta hade inte hänt om vi hade stängt våran gräns.Sluta var så naiv och godtrogen,kolla på all brott så ser du att näst intill alla har utländsk påbrå.Hur förklarar du det? Var dom bara på fel plats vid fel tillfälle kanske?
     Det händer grejer VARJE dag.Det är skjutningar,det är våldtäkt det är ALLT och det är förstås bara svenskar som ligger bakom? Neeeeej! Så trött på er godtrogna människor,man hoppas nästan något händer er så ni vaknar upp

      Ingen säger att det bara är ”svenskar”. Men om du tror att bara invandrare begår våldsamma brott är du mer än lovligt naiv.

      Det sker trots allt ganska få mord på barn av föräldrar. Jag vill minnas ca 3 per år. (Vilket trots det är för mycket så klart)

      Har du siffror på ursprung på dessa föräldrar som dödar sina barn? Jag kan på rak arm komma på ett par fall senaste åren som har varit svenska föräldrar. Pappan som sköt sina barn och sedan sig själv (efter en live på facebook), pappan som eldade inne sina barn i en stuga, kraftdammen (barnet överlevde mirakulöst men det var trots det ett mordförsök), han som slängde fru och barn utför en klippa i Skåne (?), föräldrarna som dödade sina ME-sjuka barn…

      Jag menar absolut inte att förringa brottet som har begåtts här men är det verkligen överrepresenterat bland utländska föräldrar?

      (Och jo, detta hade antagligen hänt även med stängda gränser. Men det hade hänt någon annanstans)

       (Jag undrar alltså på riktigt om det är ett större problem bland invandrade familjer)

        Jag är inte 100% men ”ganska säker” på att vg denna typ av brott (dödligt våld mot barn) så är invandrare inte överepresenterade. Men vill man dubbelkolla borde BRÅ ha statistik. Det är vanligtvis en speciell problematik i botten i dessa fall & tror inte den korrelerar särskilt starkt med kriminalitet i övrigt.

       Hon som hoppade framför tåget med två barn var ju också svensk

        Och lilla hjärtats föräldrar.

         Och Bobbis föräldrar. Det är inte vanligt bland invandrare, mer så bland etniska svenskar. Osäker på dock om man kan påstå att etniska svenskar är överepresenterade- de är ju i majoritet i samhället.

          Representation mäts genom incidenter utslaget på gruppens storlek. Men Sveriges regering vill ju inte ens räkna vår befolkning längre så..

          Har för mig att det är något vanligare i familjer med en styvförälder jämfört med familjer med två biologiska föräldrar. Har även för mig att det dödliga våldet var grövre och våldsammare samt att de styvföräldrar som dödade barnen oftare var dömda sedan innan, jämfört med de biologiska föräldrar som dödat sina barn. Men citera mig inte på detta, var inte idag jag läste detta.

        Hon kvinnan som förgrep sig sexuellt på sina två pojkar i Nässjö var ju också svensk

      Räcker med att kolla på Efterlyst så besannas farhågorna.

       När var det senast ett mord på sitt eget barn togs upp där?

        Jag syftar på i kriminalitet i stort.

         Ok. Blir lite skevt att diskutera brott i allmänhet under en kommentar som menar på att det här specifika brottet inte hade skett om vi haft stängda gränser.

         Den här typen av brott verkar inte ha ökat med den ökade invandringen, tack gode gud. Sen har andra typer av brott gjort det, men det är bara en totalt onödig whatsboutism i sammanhanget.

          mm skrev mer än så. Du vet väl inte vad jag svarar på. ”Det händer grejer varje dag”.

           ”Kolla på alla brott så ser du att nästan alla är utländska” vilket jag påstår inte gäller för den här typen av brott. Vad som gäller för gängvåldet, våldtäkter osv är inte relevant.

           Att påstå att den _här typen_ av brott inte sker om vi stängt gränserna är därför fel. Vill man diskutera våldtäkter kanske man ska göra det på öppet spår.

         Jaha, okej.

         Ja… hur det är relevant till föräldrar som dödar sina barn vet jag inte. Men ok. Kan ju dra upp statistik på alla typer av brott, ekobrott, knarksmuggling, trafficking, stöld… som om det säger något alls i det här fallet.

       Absolut men det är ju oftast inte mord på sina egna barn som tas upp där, eller hur?

        Hur många kommentarer ska du skriva om denna frågeställning?

         Du är mycket för att flytta fokus du.

        Ta dig en promenad i Tantolunden ensam inatt.

         Nej tack.

         Men det är fortfarande inte relevant till brottet som begåtts här.

         Två tankar nu, snälla.

         Vad händer i Tantolunden?

          Föräldrar som kastar sina barn från balkonger kanske?

          Läs tidningar så ser du.

      Fast nu pratar vi inte om en skjutning eller om en våldtäkt utan mord och mordförsök på sina egna, mycket små barn.

      Kan du ta fram statistik som visar på att det är vanligare bland invandrare?

    När jag hör det gamla tråkiga Sverige tänker jag på folkhemmet som alla vår nyliberala neokapitalistiska mittenpolitiker effektivt slaktat med sin Stureplanspolitik. Ja folkhemmet var förutom gråtråkig inte perfekt men det vi har nu är mycket värre med utanförskap, klassklyftor, en skev beskattning där de som har minst beskattas hårdast. Ursäkta rant.

     Exakt så!!!

     Och vem tror du byggde miljonprogrammen? Sossarna har styrt Sverige 70% av de senaste 100 åren.
     Och även de senaste sju åren. Allt är såklart inte deras fel. Men de problem med otrygghet vi har i Sverige
     är absolut inte bara högerns fel.

   Är det skillnad om pappan hade dödat sina barn i annat land menar du? Bara så länge det inte händer i din närhet så finns det inte? Funkar inte så.

    Så länge barn dör utanför Sveriges gränser så kan man blunda.

    Det där är inget bra argument. Du vill säkert inte ha turbulens och avvikande sjukliga beteenden på din egna gata, på dina barns skola, I ditt vardagsrum. Det handlar om människomiljön vi skapar som alla ska samleva med. Det är inget fel i att vilja hålla sitt land=fria rörelserum, så pass problemfritt som möjligt. Ett litet land som Sverige kan inte absorbera särskilt mycket problem. Det läcker över snabbt.

   Det gamla tråkiga Sverige när bara svenska föräldrar dödade sina svenska barn?

    Våld mot barn har dramatiskt gått upp de senaste åren bara.

     Enligt vilken statistik då? Källa? ”Dramatisk ökning” vg våld mot barn? Jag tror du fantiserar fritt.

      Men ge dig människa!

       Tolkar det som att statistik som stöder påståendet om att våldet ökat inte finns.

        Jodå det finns. Tror till och med det togs upp här på BB för ett eller två år sedan.

         Då är det ju fritt att hänvisa till de siffrorna

         Dödligt våld mot barn har MINSKAT i Sverige sedan 1990 talet. Det är INTE svårt hitta statistik.

          Våld mot barn har ökat dock. Bara för att man räddar fler i tid eller på sjukhus så är grundproblemet större.

           På tal om att flytta målet?

           Nej, jag presenterade statistik som stöder mitt påstående. Hur kan man raljera över detta ämne är bortom min förståelse.

         Jag hittar inga nya siffror men under 90talet dödades 62 barn jämfört med 33 barn under 00-talet. Det är bara siffror fram till 08 så efter det har jag inte hittat något än.

         https://www.criminology.su.se/polopoly_fs/1.114845.1355488157!/menu/standard/file/2012c_Joakim_Sturup.pdf

          Kolla regeringens utredningstjänst, bris och Un women and children.

           Kunde inte hitta något om det dödliga våldet av vuxna (och föräldrar specifikt där).

           Bris har en statistik på det.

           Jag tror du gör ett antal tankevurpor. Barn som har förmåga att ringa bris är inte döda. Du påstår att vi ser en dramatisk ökning av dödligt våld mot barn (vilket är falskt) baserat på antal samtal till Bris.

           Nä, jag skrev att våld mot barn gått upp dramatiskt. Vi har dessutom fler döda av våld i åldersgruppen 10-24, än resten av Västeuropa.

           Fast alla de ungdomarna dödas inte av andra vuxna idag.

           Barn som dödas av föräldrar är vanligtvis under tio år.

           Men förstår att vi pratar om olika statistik vilket gör att vi bara går i cirklar.

           Det brott som inlägget handlar om har tack och lov minskat.

       Ursäkta? På vilket vis menar du att det är bra låta ett påstående av typen ”vi ser en dramatisk ökning i Sverige av dödligt våld mot barn” stå kvar obemött. Ge dig själv- du kanske gillar desinformation men de flesta gör inte det.

        Men läs ordentligt. Jag är den som gjorde påståendet och jag skrev våld mot barn har ökat.

         Som svar på en kommentar som handlade om dödligt våld. Läs du också tack.

          Men du sätter mina ord felaktigt som ett citat. Jag har rätt att protestera där.

           Ja och då har väl folk rätt att ge dig rätt siffror på det som det handlade om när du flyttar från ämnet också?

           Först hakar ni på och vill ha statistik på mitt påstående och när ni får det så är det helt plötsligt irrelevant.

      Riksdagens utredningstjänst: Omhändertagna barn ökat med 38% från 2016-2018. Bris rapport samma period: ökning av rapporter om våld mot barn ökat med 31%. Bris rapporterar att ungas dödlighet i Sverige ligger på 40% mer än övriga Västeuropa. År 2017 hade Sverige den högsta dödligheten i årsgruppen 10-24 på grund av våld i Västeuropa. Under pandemin har våldet mot barn ökat lite ytterligare.

       Att fler unga dör i Sverige än på andra platser och än förr betyder inte att de dör på grund av dödligt våld av vuxna. Kan tänka mig att vårt gängproblem gör sitt där också.

       Bra att fler omhändertas ❤️

        Rapporten från bris noterar att de flesta rapporter de får in är från barn som utsätts av våld från en vuxen.

         Har antalet dödade barn som dödas av sina föräldrar ökat?

          Alltså, jag postar rapporter som stöder mitt påstående att våld mot barn ökat dramatiskt de senaste åren. Att du flyttar målstolparna nu när jag svarat är oseriöst.

           Jag trodde att vi pratade om dödligt våld mot barn. Men ber om ursäkt om det inte var så. Det dödliga våldet har minskat.

           Och kommentaren du svarade på till att börja med handlade om föräldrar som dödar barn, så vem är det som flyttar målstolparna egentligen…?

           Men varför svarar du ens på mitt påstående då? Låter som en efterhandskonstruktion att först nu förkasta det du redan engagerat dig i.

           Du vet att vi är flera anonyma va? DU började med att svara på en kommentar om föräldrar som dödar barn med att säga att våld ökar. Ja, men inte det kommentaren du svarade på handlade om. Det har minskat. Vad är problemet??

           Nej det har minskat.

           Antal trillingfödslar alltså.

          Du är inte en seriös deltagare av denna diskussion. Tragiskt att du väljer barns säkerhet som ämne när du avleder. Det finns inget positivt i utredningarna från vare sig regeringen eller bris. Bara en jävig aktivist skulle totalt förbise alla dramatiska ökningar och trenden att våld mot barn inte har minskat trots våra åtgärder mot barnaga etc. Att det minskar i andra grannländer men inte hos oss.

           Klart det är bra att fler omhändertas. Dessa barn i inlägget borde ha hört till den statistiken också.

           (Men ja, visst vore det bäst om inga barn alls behövde omhändertas. Förstår att man kan tro att jag menar att det är bra att fler har det dåligt hemma. Menar bara att det är bra att de som har det så dåligt får komma därifrån)

       Gängvåld eller skjutningar bland barn och unga vuxna där dödligheten ökat dramatiskt iom att skjutningar ökat dramatiskt har ingenting med föräldrars mord på sina barn eller barnaga att göra. Det är öht inte samma brottskategori. Troll.

        Men läs rapporten. Bris uttrycker ju att attacker på barn sker i hemmen av en vuxen. Och att de har ökat.

         det dödliga våldet mot barn har minskat. Inte drastiskt ökat.

          Men ligger nästan dubbelt över andra jämförbara länder. Så vi är bra på att rädda barnen. Men problemet har växt.

           Vilka länder har hälften så många filicidfall som Sverige?

        Så jäkla fult att kalla någon troll bara så där. Inlägget här handlar om hur vi bättre kan skydda våra barn.

     Jasså? Hur mycket har det ökat och på vilken tidsperiod?

      Jag baserade mitt inlägg på regeringens utredningstjänst. Bris och UN women and children.

       Från rapport från KI rör det sig om i snitt 4–5 fall per år efter en nedgång sedan slutet av 1990-talet.

       Kallas filicid för de som vill läsa mer.

        Nej. Du är politiskt jävig nu. Tänk på barnen och var ärlig.

         Va?

         Obegripliga inlägg från dig. Svårt förstå agendan i att förfäkta en tes enligt vilken dödligt våld mot barn ökat dramatiskt när det i realiteten minskat.

          Förfäkta betyder fortfarande att stödja något. Inte att slå bort. Det är heller ingen tes. Men nej, jag slog inte bort de siffrorna. Bara försöket bakom att dra in dessa när allt de gör är att maskera ett växande problem.

           ?

    Kan försöka att avrunda dessa virriga diskussioner med att säga att antalet fall där föräldrar dödar sina barn är så få att det är svårt att rent vetenskapligt dra några generella slutsatser om vad som är gemensamt för dessa föräldrarna på nationell nivå. Mer än att det i mer än hälften av fallen även slutar i förälderns självmord, att det ofta föregås av psykisk ohälsa av något slag samt att det är ungefär lika vanligt att mamman eller pappan är förövaren. Man kan alltså inte se att ett kön, etnicitet, klass eller dylikt är överrepresenterat. Det enda lilla man kan se är att styvfamiljer är lite lite vanligare, men med betoning på lite.

    Man har även sett en minskning sedan slutet av nittiotalet.

     Det finns ingen förvirring och mitt ursprungliga påstående var att våld mot barn ökat. Vilket jag fann stöd för och presenterade. Ni andra har förvirrat det och omtolkat vad jag ursprungligen sa. Så nej, du får inte äran att summera denna diskussion. Rätt ska vara rätt.

      Jag har inte sagt att du har fel. Jag säger bara vad som gäller för fall där föräldrar dödar sina barn. Eftersom en hel del här ovanför också handlar om etnicitet.

      Jag riktade inte kommentaren mot dig personligen utan ville bidra med vad man faktiskt kan säga generellt om dessa fall som inlägget handlar om.

      Inte meningen att trampa på några tår med det. Kändes när jag läste kommentarerna som att alla pratar med varandra fast om olika saker.

      Haha jo det är ju bra förvirrat. Alla pratar om helt olika statistik och slänger det som argument mot någon som pratar om helt annan typ av brott. Våldtäkter hit och bris-samtal dit. Sen försöka hävda sin tes mot någon som står med händer för öronen och hävdar sin egen tes om något annat.

       Tbf, Camillas inlägg handlar brett om hur vi bättre skyddar barnen. Det fanns ingen specifik våldstyp nämnd som diskussionen skulle röra sig om.

  Alla influncers som uppmanar att knacka på, tar de också ansvar för om någon skulle råka illa ut i samband med det? Tycker det är riktigt korkat att bara gå och knacka på, självklart ringer man i första hand polisen och utgår ifrån deras råd i situationen.
  Annars är det absolut bästa man kan göra att försöka skapa en relation till den person som blir utsatt så att den har ett kontaktnät om denne väl bestämmer sig för att lämna.

   Håller med här. Att visa civilkurage handlar om att ingripa i såna lägen där man kan hjälpa till, inte försätta sig själv i fara också och vara dumdristig. Polisen har korrekt utbildning, kunskap, erfarenhet av dessa angelägenheter. Även om man vill väl kan man göra situationen värre om man knackar på och börjar fråga varför det hörs dunsar! Som någon ovan skrev, om det rör sig om en kvinnomisshandelssituation riskerar kvinnan att få fler slag som straff för att hon hörts!

   Och med det sagt så förstår jag frustrationen när polisen inte verkar göra mycket… :-/ För många år sedan hörde jag hemska kvinnoskrik från lägenheten under mig, där två ganska märkliga män bodde ihop. Jag ringde polisen flera gånger samma kväll men ingenting hände. Senare hörde jag någonting liknande och ringde igen, då lovade de att knacka på där, men jag varken såg till dem eller hörde någonting om det… Alltid undrat vad som pågick där.

    Att knacka på betyder inte att man behöver stå kvar och ifrågasätta vad som händer. Sen vet inte jag om det är en bra eller dålig metod för att avbryta det direkta våldet, vill bara poängtera att man kan knacka och gå. Eller ta hjälp av flera grannar om man inte vill göra det ensam.

     Att knacka på och bara dra lär knappast bättra situationen. Inte som att förövaren blir mindre arg av det, tvärtom kan det trigga igång ännu mer. Om man tror att något allvarligt händer så ska man självklart ringa polisen.

      En förövare kan absolut bli mindre arg av det och avbryta våldet. Kan också triggas. Beror ju helt på vem det är och vad som pågår.

       Men ja, polisen ska alltid ringas.

  Man ska RINGA POLISEN. Inte knacka på! Vad ska du som privatperson göra i den situationen? Nej, ring polisen och prata med den brottsutsatta ensam när den som misshandlar inte är närvarande.

   Eller hur. Att ringa på känns som en ganska farlig sak att göra då det kan vara farligt både för en själv och offret. Nu bor jag i ett väldigt välisolerat nytt hus så hör typ ingenting från mina grannar förutom dunstar i golvet sent på kvällen. Men det är bara min grannes jättehund som får något utbrott varje kväll och skuttar runt ett tag.

  Vilka är de som tycker att det är en bra idé att knacka på under pågående, eventuell misshandel?? Tänk ett steg längre, snälla. Både du och offret kan råka riktigt illa ut. Det är heller inte säkert att den som öppnar dörren kan svenska.

  Skrev en lång kommentar men den försvann. Polisen har alltid kommit direkt när vi i huset har ringt, kanske beror på att vi bor nära en polisstation. Polisen och Soc är inkopplade. Om det händer barnen någonting så är det deras fel, alla grannar som har hört vad som pågår har gjort sitt bästa. Polisen har dessutom kontaktuppgifter till några av oss och dom sa att dom skulle höra av sig men det har dom ej gjort. Polisen är hotfull och påstår att grannarna är ”intagna så du måste berätta vad du vet nu, dom kommer inte ut” haha tror dom att man är dum i huvudet. Några timmar senare så är alla hemma igen. Jag är inte rädd men barnen är säkerligen det. Om nu polisen ber om om våra kontaktuppgifter och dom säger att dom ska höra av sig, gör då det! Mamman till barnen är har duperat Polisen och soc och det har vi sagt, det är hon som är farlig och aggressiv mot barnen.
  Ja det är nog inte lätt att vara polis eller jobba på soc men nu kan vi faktiskt inte göra mer.

   Ursäkta, jag kanske läser slarvigt men vad menar du med att polisen är hotfull? Vad är det för information de tror ni grannar sitter på och inte avslöjar? 😮 Låter lite som om du bor i värsta knarkarkvarten.

    Jag bor på Kungsholmen om det har någon betydelse. Vem vet, dom kanske var stressade. Tror du att man måste bo ”i värsta knarkarkvarten” för att bli dåligt bemött?

     Jag misstänker att hen skrev så för att du skrev att polisen tror att grannarna sitter på massa information. Det låter väldigt märkligt!

      Äh dom hade väl en dålig dag helt enkelt och det var en stressig situation.

      Vi sitter ju på en massa information men nu vet dom allt, så var det med det.

     Nä klart polisen kan bemöta en illa var som helst men när jag läste din kommentar fick jag känslan av att polis och soc springer för jämnan i ert hus, vilket brukar känneteckna mer socialt problemfyllda områden.

    Ingen knarkarkvart?

  Tänk att barnen låg säkert 10-15min innan förbipasserande såg och larmade.

  Så hemskt så hjärtat går sönder

  Känns som att det är mycket killgissningar här om vad som eventuellt kan trigga eller avbryta pågående våld osv.

  Misstänker man våld så ringer man polisen. Där kan man även få råd om man bör uppmärksamma de i lägenheten på att man hör eller inte i väntan på patrullen.

   Tänker på BLM I USA där vita uppmuntras att inte ringa polisen på svarta.

    Vad är din poäng med denna kommentar?

  Vart finns informationen att det var pappan som knivhögg barnen?

   Häktningsframställan kanske. Sen ska det så klart prövas av en domstol också.

   Enligt advokaten har han erkänt att han knivhögg barnen under (eller inför, minns inte) häktningsförhandlingen.

  Tänk det yngsta barnet som var så litet att hen gick på förskola.. Vad fan kan man ha i huvudet om man ger sig på så små barn? Som någon sa av de som kände barnen: ”I den åldern är man bara glad och förstår inte vad som händer i världen”

   Jag vet faktiskt inte. På samma sätt som jag inte förstår hur man kan våldta en tremånaders ?

    Jag KRÄKS på mänskligheten

    Eller försöka mörda en tioåring.

   Läste att det oftast är för att straffa mamman. Hon kanske vill skiljas tex.

  Vill bara säga att när jag blev attackerad på ett tåg så vågade ingen i vagnen reagera. Folk är rädda att få en kniv i sig. Men jag klandrar inte mina medpassagerare, landets ledare har skapat denna situation och nu vet inte folk hur de ska reagera längre.

   Va?

  Detta är så hemskt på alla sätt och vis och får mig att tänka på en grannfamilj från när jag växte upp, där pappan i princip dagligen slog kvinnan och barnen. Man kunde ofta höra hur barnen sprang runt i lägenheten för att gömma sig från pappan och deras skrik.

  Det sjuka är att man blev så van och avtrubbad vid det att när man hörde det (väldigt lyhört) så brukade jag höja volymen på tv:n eller sätta på mig hörlurar för att slippa höra allt skrik och tyckte det var jobbigt att de alltid höll på. Jag hade mage att klaga på hur tufft det var för mig när de var de riktiga offrena…

  Aldrig ingrep någon och barnen blev t.o.m mobbade i skolan för att deras pappa slog dem och deras mamma. Minns att jag en gång frågade mina föräldrar varför vi inte gjorde något eller ringde polisen och fick till svar att man inte skulle lägga sig i andra familjers problem. Det är så sjukt att detta var tankesättet och inte att man ska hjälpa dem. Jag tänker ofta på den kvinnan och allt hon gått igenom, hon måste ha känt sig helt osynlig och liten att ingen brydde sig om henne. Jag och min familj flyttade från området för några år sedan men minns att bråken och skriken blev färre med åren, antar att mannen var för gammal och inte hade någon ork mot slutet. Denna kvinna och hennes barn hade lika gärna kunnat gå samma öde till mötes som dessa barn och allt hade varit oss grannars fel.

   Min pappa slog mig under hela min uppväxt. Det var ett par stycken vuxna i min närhet som jag berättade detta för. Det va ingen som gjorde något alls åt det.
   Hade jag själv varit med om att få höra en sån berättelse av ett barn nu hade jag bara tagit det i handen och gått raka vägen till polisen. Ingen ska behöva känna sån skräck som små barn gör när de lever i ett sånt förfärligt ”hem”.
   Jag va så rädd!

   Jag hoppas inte det finns vuxna nu för tiden som fortfarande tycker att man inte ska lägga sig i för det ska man.
   Det är faktiskt fråga om liv eller död många gånger. En förälder/partner som slår, har INGA spärrar och kan lätt gå över gränsen till något mycket värre.

  Vi har på gott och ont en lagstiftning i Sverige som gör att både polis och socialtjänst inte sällan står ganska bakbundna med vad de kan och får göra för att skydda barn (och även kvinnor som är utsatta för våld). Det gäller både vad kriterierna för LVU är, som är lagrummet som förvaltningsdomstolen dömer utifrån vid omhändertagandet av barn, det är därför lite förenklat att säga tr Soc tar barnen för de kan de inte i mer än några veckor utan en dom på det i förvaltningsrätten. Vi har även en föräldrarbalk i Sverige som ger biologiska föräldrar en rätt till sina barn som gör det svårt att skydda utsatta barn. Syftet är såklart gott men praktiken gör att alldeles för många barn växer upp och ibland fråntas att växa upp på grund av detta. Sedan är det även så att de barn samhället lyckas skydda från sina förövare ändå sällan får samma uppväxtvillkor av en rad olika anledningar, kända och okända. Det är tyvärr så enormt mycket mer komplext än vad någon i samhällsdebatten framställer det. Likt alla andra samhällsproblem som ska lösas med floskler och quickfix. Vi behöver alla intressera oss mer och sätta oss in i och läsa på och utifrån ställa krav på tydlighet från politiker och sedan rösta på den samhällsbyggnaden vi tror på. Det är liksom ingen annans fel eller problem. Vi lever i en demokrati, där finns inte bara rättigheter utan även skyldigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.