Känner du till vad som gäller på ditt gym?



I de allra flesta simhallar råder det strängt fotoförbud, både i omklädningsrummet och ute i själva bassängområdet. 
Det har dock inte hindrat influencers från att föreviga sitt och andras badande för att sedan publicera alltsammans på sina sociala medier.

När det kommer till gym och andra träningsanläggningar så ser policyn lite olika ut. De allra flesta har ett strängt fotoförbud i omklädningsrum och duschutrymmen, medan reglerna kan variera lite, ute i själva träningslokalen.

Så här skriver Friskis och svettis på sin hemsida. Du får fota och filma dig själv och din träning, men inte några andra tränande medlemmar.

Jag kan tänka mig att reglerna blir mer flexibla, om gymmet inte tillhör en stor kedja. Ta exempelvis Kampsportslabbet, Barrys och Fightbox, där många influencers tränar och då så klart även fotar och filmar sig själva. Där bör man kanske räkna med att det finns en risk att fastna på bild eller film

Jag är egentligen ganska obrydd om vilken policy olika gym har vad gäller foto och film, så länge den är tydligt för alla medlemmar och respekteras. 
Att behöva oroa sig över att hamna på influencers stora sociala medier är ingenting som hör gym och träning till, så om du är orolig över det – dubbelkolla med ditt gym om vilken policy de har och fråga hur de gör för att säkerställa att den följs.

Jag ställde frågan till influencern vars story inspirerade det här inlägget, och kan uppdatera om jag får något svar. 
Så länge alla är medvetna om och okej med att det fotas och filmas i träningslokalen så ser jag inget problem med att det görs. ????

Så här svarde hon:

Hur resonerar du? 

64 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det stressar mig som fan. Har haft jättemkt strul med att ens våga mig in där, och även om ingen tittar på mig i bakgrunden – så är jag där. Nej, usch. Är man ensam så visst kör.

    Men är där folk, fota inte.

      Gud, håller verkligen med. Jag tycker det är rätt jobbigt att gå till gymmet för att jag är överviktig och jag är typ livrädd att någon ska smygfotografera för att jag ser lustig ut medans jag tränar eller nått (jag veeeet att ingen bryr sig och att alla är fokuserade på sig själva men det är sjukt svårt att rationalisera ibland). Så vill helst inte hamna i bakgrunden på några bilder. Men är du ensam/står avskilt så för all del, liksom.

        Ibland ser man också videor där folk gör sig roliga över folk som gör ”fel” på gymmet, tex använder maskinen fel. Sånt gör ju också att folk inte riktigt vågar gå dit.
        Kan man inte bara sköta sig själv och vara snäll? tex om man ser någon för något ”fel”, gå dit och hjälp dem istället för att filma :/

          Håller med! Däremot har två vänner (som tränat i 10+år, vilket syns då de är massiva som berg) gått fram för att hjälpa unga killar som helt uppenbart är nya.. just för att de tränade fel med stor risk för skador i axlarna bland annat. Men de hånskrattade bägge gångerna och ifrågasatte deras ålder (vad det nu har med saken att göra). Det är nog spydigheten många har när de får hjälp, speciellt unga killar som tror sig vara proffs, som gör att folk slutar hjälpa… tyvärr…

    Jag vill inte ligga till allmän beskådan på influensers foton och storys.
    Jag ska inte behöva flytta på mig för att dom ska kunna härja fritt och filma.

    Jag tränar på Barrys och får panik när man är mitt i en intervall och ett influencer-helvete på löpbandet brevid tar upp telefonen och börjar filma. Jag kan liksom inte hoppa av för att skydda mig från att bli filmad men vill verkligen inte hamna på en film när jag kutar för livet på ett löpband. Borde vara strängt förbudjudet med telefoner inne på alla träningspass, oavsett gym/studio/simhall.

      Usch asså ! Skulle fått panik. Bra om fler skriver sånt här till dem på Barry ofta så kan de sätta regler. Men kan tänka mig att de vill ha PR med -.-

      Barrys har ju faktiskt telefonförbud i salen, men med tanke på hur hela deras image bygger på att göra sina tränare till influencers och att de gladerligen repostar folks stories på instagram så känns det inte som att de lever som de lär direkt. Jag hatar också folk som ska ta upp telefonen och instagramma under pass. Vissa människor verkar tro att träning inte räknas om man inte delar med sig av det.

        Vad sjukt att ha telefonförbud men sen reposta folks storys.

    Jag har varit med om att killar medvetet fotat mig bakifrån (jag såg i spegeln) på gymmet. Inte kul.. Detta var på ett obemannat gym så jag vågade inte heller säga till. Jag hade gärna sett fotoförbud på de gym jag besöker!

      Samma här. Och så tror de att man inte märker det?!

      Betvivlar att det hade hjälpt dock, tror folk som fotar andras rumpor i smyg ej respekterar fotoförbud.

      Sjukt att man inte ens ska få gymma ifred. Vad får man ens ut av att hålla på så egentligen?

      Detta hände på ett av Friskis gym. Bilden lades ut på Instagram och någon taggade in Friskis i kommentarerna. De låste på en gång hans medlemskort. Bra tycker jag. Inga varningar hit och dit. Sköt dig eller låt bli att vara här!

    Av den anledning tränar jag inte på Friskis t ex. De filmar och lägger upp från passen på Instagram. Min mardröm att behöva vara med.
    Konstigt att de har fotoförbud som policy när de själva filmar?

      När det hänt på min Friskisförening har det alltid skett efter passen och de som inte vill vara med har fått möjlighet att gå innan. Så har de ”stageat” ett pass efteråt med de som vill.

      Jag skulle rekommendera dig att lämna synpunkt på detta till din förening. De brukar vara trevliga och mån om att alla ska vara bekväma på gymmet.

    Nej för fan inte okey, såklart man ska visa hänsyn!

    Jag bryr mig faktiskt inte om jag blir fotad på gym av en privatperson (ex om jag skulle komma i bakgrunden eller något inte om någon skulle smygfotografera mig – då hade jag blivit upprörd) men min värsta mardröm skulle vara att hamna med bild på valfri influensers story/blogg/vlogg utan att bli dold!

    Tänker också på de som lever med olika former av skyddad ID (något som både kvinnor och män kan göra). Tänk att få den röjd för att någon influenser inte orkar maska andra personer innan de lägger upp bilden på sociala medier! Respektlöst.

      Precis såhär ☝ Dock så tänker jag att det också kan hända att privatpersoner av misstag råkar röja någons hemliga identitet. Fy, så hemskt att behöva leva med att ha råkat gjort det och usch så hemskt för den som inte kan gå säker någonstans i samhället typ ?

    I framtiden finns det förhoppningsvis två avdelningar på gymmet; ett med fotoförbud och ett där det är tillåtet! Det hade varit bäst, eftersom många (inte minst PT:s) gärna filmar och publicerar sina träningar/övningar. Men håller verkligen med om att man INTE vill vara med i bakgrunden när man svettas och kämpar!

    Smart svar av influencern för att döda diskussionen, är ju inte som att det går att kolla upp att det inte är nån av vännerna i bakgrunden.

      Eller så är det hennes vänner helt enkelt och finns inget att diskutera. Allt måste inte bli en diskussion.

        Bemärk att hon skriver ”oftast”, inte ”alltid” Det är inte okej att publicera bild med en som inte godkänt, oavsett hur sällan det sker.

          Mycket intressant att se det ur ett lagligt perspektiv. Jag är ingen jurist, men är det inte ok att lägga upp bilder så länge en viss person inte är huvudfokus i bilden?

    Finns MÅNGA som lever med skyddad ID som kan drabbas. Och det räcker att det finns risk att en (1st) blir outad för att det skall vara katastrof.

    På t ex gym, omklädningsrum, badhus, hämtning och lämning av barn och mataffärer borde man kunna få slippa komma med i random fotosession.

      Håller verkligen med.

      Jag lever med sekretessmarkering så inte full on skyddad identitet utan dold adress och jag vet inte hur många gånger jag fått förklara mig för folk. Min frisör som är jätte snäll men så himla konstig har jag sagt till hundra gånger att hon inte får ta kort på mig och lägga upp. Hon tar liksom kort på mitt hår och skiter i att ansiktet syns i spegeln. Jag har sagt att jag lever med skyddad adress och att jag inte vill att hon tar kort pga min säkerhet och hon säger
      ”men du som är sååå fin ju, varför vill du inte ta kort” (?!!!!!) wtf.
      Har hänt flera gånger, ex var jag på födelsedagsmiddag hos en kompis där vissa jag inte kände var. Då tar nån upp sin telefon och filmar allihopa, rakt upp i fejset och lägger upp på nån social media och då måste jag liksom komma oxh förstöra stämningen och bara ”snälla klipp ut mig”. Och är det inte nån jag känner vill jag ju inte säga att jag har skyddad adress för det blir bara ett samtalsämne där folk kan gotta sig och jag vill ju inte det då det brott jag utsatts för inte är nått jag vill prata om. Men då blir det liksom ”tjejen som är rädd för kameror”. Är riktigt irriterande. Tar jag kort på något väntar jag alltid till ingen syns i bakgrunden, lite respekt får man väl ha för folk.

        Usch, stackare. Låter verkligen svinjobbigt ? Jag skulle ha bytt frisör hellre än att behöva ta den diskussionen varje gång.

        Eller hur, och skulle någon tycka det är jobbigt så kan man ju bara kontra med hur jobbigt tror de inte det skulle bli om man fick sin skyddade identitet röjd? Liksom, vad är jobbigare: att inte få fota allt och alla och då måste klippa bort ansikten/hela personer eller att få sin identitet röjd?Hmmmm

        Ursäkta men din frisör verkar antingen obeskrivligt korkad eller väldigt oempatisk. Hur snäll eller duktig hon än råkar vara: BYT! och informera gärna personens chef om varför om hon har någon, för hon låter ju faktiskt ”farlig” med sitt sätt. Jag har aldrig själv tvingats leva med dold adress eller liknande, men kan tänka mig vilken stress det är.

        Har för övrigt rätt svårt att förstå varför vi måste ha så öppna uppgifter här i Sverige, alla behöver inte kunna hitta allt om varandra på en sökning, typ…

    Tänkt på när typ nyheterna gör nåt reportage där folk på stan intervjuas. Finns alltid folk som kommer med i bakgrunden som bara råkade går förbi då. Vad gäller där egentligen? Om man har har skyddad identitet och råkar fastna på film just då eller om man av nån annan anledning inte vill bli (omedvetet) filmad?

      Där ser man ju ofta att de filmar dock

      Man får filma och fota utomhus på allmän plats, även om andra människor syns i bakgrunden.

        Om man lever med skyddad identitet (ingen aning om hur många som gör det i Sverige men enligt det här kommentarsfältet verkar det vara extremt många) så har man väl lite koll på att inte gå förbi platser där det filmas? Ofta SER man ju kamerateam tydligt, men lever man med skyddad identitet kanske man heller inte springer runt i Stockholms innerstad där de flesta kamerateam och influencers huserar.. Bor man i Mjölby och ett filmteam gör ett reportage på stan kan jag garantera att det syns på långt håll, bara att gå åt ett annat håll.

          Fast så kan du ju inte tänka… det handlar väl inte om filmteam, hur ofta ser man ens ett sånt? Det handlar om alla idioter som har sina telefoner i högsta hugg och filmar folk och lägger upp gud vet vart… kanske på sjuka Reddit sidor, porr, hån, snap osv… det räcker ju med att någon med skyddad identitet hamnar fel en gång för att det ska gå åt h..

          Jaa alltså jag har full förståelse för att de som har skyddad identitet inte får hamna på bild, men samtidigt har de ju också lite eget ansvar (det borde inte vara så, felet ligger ju hos människan som utgör ett hot, men nu är det ju som det är tyvärr) att inte gå förbi helt uppenbara typ nyhetsinspelningar. Att random influencer inte kan visa hänsyn till andra människor på typ gym eller badhus är ju ett annat problem.

    Asså glömmer aldrig en grej som hände när jag var 14 (2008). En av mina kompisar tog en selfie och la ut på bilddagboken, jag var i bakgrunden. Jag hade på mig en väldigt tjock vinterjacka eftersom det var -14 utomhus. En av kommentarerna var ”vem är fettot i rött?”. Jag visste att jag inte var tjock, vägde knappt 50kg och var relativt lång, men kan fortfarande inte sluta tänka på det. Fatta då vad influencers skulle säga

      Ojoj oj. Usch så hemskt att bli kallad tjock.. när man inte är de. Fy tusan tänk att en person trodde du var de.

        Men vilken elak kommentar, Karin. När man är 14 år är man ju sjukt skör och formbar.

        Mja, hon blev kallad ”fetto”. Det är elakt.

          Ja precis de jag säger. Värsta tänkbara är ju att vara tjock. Speciellt när man är smal.

    Önskar att det vore fotoförbud faktiskt.. Så skulle man slippa oron

    Nu är ju inte det riktigt samma sak men jag tycker ett problem är när man säger till att vissa inte heller lyssnar och respekterar att alla inte vill bli filmade eller fotograferade. När det skedde en spårvagnsolycka där jag bor och en kvinna skadade sig så ställde sig två tjejer och började filma. Jag satt ner med kvinnan som skadat sig och jag bad dom att ta ner sina telefoner och sluta filma. ’vi ska ba visa våra polare på snapchat ju!?!’
    Jag röt ifrån så dom gick och bytte vagn. Men det stör mig att absolut ingen hjälpte mig att säga till dom heller, folk bara glodde och hade absolut noll respekt för kvinnan på marken. Hade jag blivit filmad sådär hade jag blivit jätteledsen!

    Vad är det för fel på folk? Vad tänker man att man ska visa ens? ’titta en kvinna är skadad där jag är’
    Why?

      Det där lät som barn, och barn med telefoner är ju inte det lättaste att kontrollera. Den generationen född 2005 > kommer troligen filma allt i deras väg, de vet inte bättre. Vuxna däremot bör lyssna. Är det inte 18-års gräns på många gym? Fått för mig det.

        Jag vet inte… är du 13+ år bör du kunna förstå att inte filma andra, i synnerhet inte i utsatta positioner såsom någon som är sjuk eller vart i en olycka. Tycker inte det funkar att avfärda det med ”de vet inte bättre”, jo, det gör dem.

      Lina
      All eloge till dig. Människa med hjärta och förstånd. Jag undrar också varför ingen annan sa ifrån till dom som filmade. Vare sig det är barn, ungdomar eller vuxna så tycker iaf jag att man ska markera och säga till ordentligt.

    Jag har blivit fotad fast av män som gjort det med flit liksom, en gång genom fönstret (fitness 24/7 med fönster ut mot gatan), snubben kom fram till fönstret så nära han kunde, vinkade och skickade pussar samtidigt som han höll upp telefonen och tog kort/filmade(?), jag fick panik. Har även hänt i själva gymmet och en gång konfronterade jag den som gjorde det och gick till personalen. Han som jobbade tvingade honom ta bort bilderna han tagit men sa att ”vi gör det inte värre än det är, ibland tänker män inte klart”, jag stod där helt chockad och kände mig som en påse skit, han fick ingen avstängning ingenting.

    Ser ut som Sats NK.
    Och jag skulle bli rätt sne om jag upptäckte mig själv hos någon influenser.

      Det är sats nk. I mitten brukar det filmas, men inte på sidorna samt i en annan del av gymmet. Är ett väldigt stort gym där många som håller sig ”i mitten” kör Crossfit och känner varandra.
      De är trevliga och man ser tydligt om de filmar när man kommer dit.

      Är ett väldigt trevligt gym och går att prata med de som ev. Skulle filma

    Vi har en wannabe-influencer med sina 1500 följare och en micro-influencer med kanske 15 000 följare på vårt gym. Microinfluencern är väldigt respektfull och filmar bara sigsjälv, sällan man ser någon annan skymta förbi, medans wannabeen filmar hela tiden (mer än hon tränar) och skiter fullständigt i vem som syns i hennes filmer, gillar inte att vara med och inte heller många andra på gymmet så det har gått så långt att hon fått en tillsägelse, vilket funkade i kanske 2 veckor (medans hon surade) och har nu börjat igen. Hopplöst och lagom kul när bekanta skickar videos där man klart och tydligt syns i bakgrunden, hoppas hon blir utkastad.

      Ta hennes telefon, släng den i golvet och stampa på den! Grinar hon, slå henne på käften.

        Eh… lite väl eller?

    Förstår inte ens varför man ska fota på gym öht?
    När jag går dit tränar jag och sen drar jag, om jag utgår hemifrån har jag oftast inte ens med mig telefonen.

      ?

      ”Har du inte tagit minst 30 ryggskottsorsakande rövbilder så räknas inte passet alls jue…..”

      Vad härligt att höra att det funkar för dig! Jag filmar extremt mycket av mina pass, nästan alla faktiskt. Varför? Enkelt – för att se min teknik och kunna analysera klippet och mina rörelser och fundera på vad jag kan förändra för att optimera min rörelse och lyfta tyngre och även undvika skador. Och nej, jag kan inte kolla i spegeln många gånger då blicken ofta inte ska vara rakt fram, utan snett nedåt så att nacken följer ryggen i en rak linje. Med det sagt tränar jag tidigt på morgonen och är 7/10 gånger ensam på gymmet, de andra gångerna är mina 2 vänner där och dom ser jag till att dom inte kommer med. Det går. Man dör inte av att vidga sina vyer ibland och komma ihåg att alla inte funkar som du själv gör 🙂

    Har gått för långt med att alla fotar och filmar överallt hela tiden. Saknas respekt för att alla inte är bekväma med att det läggs upp foton på olika platser utan att man har kontroll över det…

      Jag är lastbilschaufför och stod på ett bygge i Norrköping och lossade och då kom en man fram och fotade mig. Han tyckte väl att det va coolt med en kvinnlig chaufför jag vet inte.

      Jag blev helt svart i ögonen och hoppade ner från flaket och tvingade honom att visa mig när han raderade bilderna.
      Han åkte därifrån och tyckte att JAG va dum i huvudet.

    Fast hennes svar på din fråga stämmer ej, influencern i fråga har massor med klipp från gym där man ser andra människor (oftast en bit bort) i bakgrunden som jag har svårt att tro är hennes vänner. Dåligt!

    Mobiler … Känns som de upptar mer tid hos folk än själva gymmandet gör.

      Det känns som mobilerna upptar hela livet för vissa, tänk på alla ungar som växer upp utan att ha sett sin morsa eller farsas ansikte för där är alltid en mobil. Allt ska ta mig f-n filmas, allt ska upplevas genom mobilen och har du missat att filma så har det inte hänt typ…

    Har en bekant som gillar att ta lite konstnärliga bilder till Instagram på stort och smått i omgivningen. Detta inkluderar ofta inzoomningar av vilt främmande människor på gymmet och yoga-klasserna hon går på.

    Skulle jag nu förmodan gå till ett gym så känner jag att det är lite som badhus att jag vill inte hamna på nåns bild eller film sånt får man göra på andra ställen eller så kan man ju träna hemma och filma/ta kort då om man vill lägga upp.

    Har man regler så ska man även följa dem, och gör man inte det, får man väl säga upp deras gymkort.
    Finns inget värre än när man byter om i omklädningsrummet och 1 och samma person står och snackar i videosamtal varje gång han är där inne eller ute på gymmet, även fast man påpekar det för personalen så händer inget, till slut fick jag nog och bytte gym.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.