Att blockera ett visst innehåll på Instagram

I en av sina Instagram stories så delar Annica Englund med sig av hur hon blockerat ett inlägg i vilket någon offentliggjorde en graviditet.
Annica och hennes sambo lever för tillfället i ofrivillig barnlöshet, någonting Annica varit ganska öppen med på sina sociala medier, där hon delat med sig av processen.
Hon ber nu följarna att sluta skicka meddelanden som ”Vi försökte i flera år, och nu har vi vår bebis här hos oss!” för de hjälper inte.
Hon förklarar också varför hon valt att blockera inlägg med just gravid-relaterat innehåll.
Det handlar inte om att hon är missunnsam eller omogen, utan för att det är som en kniv i hjärtat varje gång hon blir påmind om sin och sambons situation.

Det är helt okej att blocka, avfölja etc saker som får en att må dåligt. Det har ingenting att göra med att man är missunnsam eller omogen, utan man gör det för att bespara sig själv från att bryta ihop när man går in på sociala medier. // Annica Englund

Jag förstår inte hur det här ens blivit en sak att diskutera.
Givetvis ska man blockera eller avfölja konton och innehåll på Instagram som man mår dåligt av!
Hur tänker man om man hävdar motsatsen? Att man ska fortsätta följa konton och få upp inlägg om saker man egentligen inte vill se?

Nej, blockera mera säger jag.
Eller avfölj.
Man kan alltid avblockera och börja följa konton igen, om man så önskar längre fram.

75 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Känns självklart att man ska få välja själv.

  När kommer faktagranskningen av Isabella Löwengrips bok??

  Om man blockar så glömmer man att de existerar efter ett tag dock. Finns inga andra chanser direkt 😀

  Jag förstår inte alla som hoppar på Annica. Det hon skriver och känner är så SJÄLVKLART för mig.

  Det har blivit alldeles för ytligt med magbilder hit och bebisbilder dit, och att man blir sur på vänner som tex inte likeat dina bilder på instagram ett tag…

  Fokusera på att bygga riktiga relationer istället. Inte fejkrelationer på nätet.

  Det är ju självklart!

  Det beror helt på vad syftet är med sociala medier, om syftet är att må bra; absolut att det då är rätt att avfölja. Men detta ser jag snarare som en rejäl risk för ökad intolerans. Vi måste utsätta oss för andras liv, även om det gör ont. Vi kan inte vara så självcentrerade att vi bara ser det vi själva mår bra av, utan för att lära oss förstå och acceptera andra människor måste det ibland skava.

  Vissa människor går så långt att de inte vill att närstående alls ska prata om ett visst ämne för att det är jobbigt för en. Jag tänker att det innebär en risk för ökad egocentrism.

   Empati vännen, empati…

    Empati lider jag inte brist på. Jag har full förståelse för känslan och hur otroligt hemskt det är för personerna som genomgår ofrivillig barnlöshet. Jag syftade inte på Annicas beslut i mitt svar, utan menade mer generellt. Jag tror dock inte lösningen är att avskärma sig på detta sätt från det som sker i verkligheten.

     Tror du att internet är verkligheten? ?

      Det är en del av det absolut. Att personer i ens närhet lägger upp bilder på gravidmagar och små barn t.ex., är en spegling av verkligheten. Sociala medier är bara ytterligare ett medium eller en arena där verkligheten sker.

       Jag håller med pingvinen till 100%. Allt i livet kan inte vara friktionsfritt och enkelt. Vi måste lära oss hantera motgångar och det som är jobbigt. Vi kommer som människor alltid möta svåra saker och det enda vi kan ändra är hur vi förhåller oss till det. Med det sagt ska man självklart få välja bort material på sociala medier man inte är intresserad av. Men det kan också vara bra att möta sånt som gör ont och kunna känna känslan och säga att det är okej att känna sig ledsen över det men att andra kan få ha sin lycka. Eller vad det nu gäller…

        Vill tillägga: det är en del av livet att må piss ibland. I vårt samhälle så undviker alla att må dåligt hela tiden. Det går inte att må toppen varje dag. Det är naivt att tycka så. Däremot ska vi inte må så avgrundsdåligt att vi inte kan stiga upp på morgonen.

        Sååå bra skrivet.

   Alltså va? Nej man behöver absolut inte utsätta sig för ämnen/information som man inte mår bra av att höra om för tillfället. Så mycket bättre att göra som Annica och blockera det för nu.

   Här är just ofrivilligt barnlösa ofta så otroligt egocentriska. Tänker på Kenza som blev sur när hennes nära vän berättade om sin graviditet! Hur jäkla egocentrisk kan man vara? Ska alla andra pausa sina liv för att Kenza går igenom en infertil period? Sjukaste jag hört. Hade en vän betett sig då mot mig hade jag bara blivit glad om hon försvann. För var går gränsen? Om en vän är olyckligt singel, ska jag hålla tyst om min förlovning? Om en vän lever på soc, ska jag inte berätta jag fått jobbet jag sökt? Om en vän är rullstolsburen ska jag inte berätta jag tänker springa maraton?

   Detta är så typiskt västvärlden där vi förväntar oss att få exakt allt vi pekar på och får vi inte det så ska vi skapa drama och sura över att någon annan fått det där vi ville ha.?‍♀️

    Fast hon blev ju inte sur på sätt att hon på något var taskig mot sin vän? Klart det är en känslig grej och att man kan bli ledsen. Man kan inte styra sina känslor. Människan är en egocentrisk varelse, på både gott och ont. Men tycker det du skrev om Kenza var orättvist.

     Kenza slutade ju att umgås med dani ett tag för att hon inte ville vara runt henne när hon var gravid… Dani berättade att hon blev väldigt sårad av det. det skulle man kunna kalla taskigt i min bok

      Det gjorde min vän också när jag blev gravid. Samtidigt som jag blev oplanerat gravid fick hon sitt örtionde missfall. Hon var ärlig och sa att hon var glad för mig men att hon inte orkade umgås så mycket en tid innan hon kände att hon orkade. Som vän måste man väl också kunna förstå det? Jag förstår ju att det är hemskt jobbigt för henne, kan man inte ge sin vän den tiden att orka glädjas på riktigt åt en?

       Örtionde? Vad ska det stå? Fyrtionde? ?

        Örtioende, det är ett uttryck

         Var? Eller när ifrån kanske… Aldrig hört.

         Vad är det för uttryck? Det kommer inte ens upp på google

          Ungefär som fyrtioelfte, skitmånga alltså.

      Jag tror att de båda är inspirerade av Lisa Rinna och hennes dåliga dramatik.

       Hur menar du då?

        Att de tenderar att dramatisera lite, som Lisa Rinna.

    Fast det där är ju en bloggbevaknings sanning. De höll kontakten, syntes på sociala medier och är fortfarande vänner än idag så du överdriver. Hon sa att hon hade svårt att hantera det, inte att hon var sur. Hon berättade det dessutom i efterhand – ingen vet om hon visade det utåt när det skedde eller om hon höll det för sig själv. Hennes gravida vän/vänner kanske inte märkte av det överhuvudtaget.

     Enligt podden så slutade de umgås en period på Kenzas initiativ

      Då hanterade hon ju det snyggt? Vad är problemet. ??‍♀️ Eftersom de fortfarande är vänner idag så verkar ju folk här inne ha svårare att acceptera det än de som faktiskt var inblandade.

      Undrar om Kenza ens reflekterat kring Danis ev känslor när hon träffar hennes yngsta son med tanke på att hennes som som ”föddes stilla” skulle varit jämngammal. Något säger mig att det inte ens slagit Kenza faktiskt.

       Vad är det som säger dig det? Att Kenza inte skrivit om det? Är väl fullständigt rimligt att hon inte gör. Men absolut ingen av oss vet vad hon och Dani pratat om privat, så att du får för dig att det inte ens slagit Kenza är extremt märkligt och något som är 100% i ditt huvud och inte baserat på något reellt.

       Men det är väl HELT SJÄLVKLART att Kenza har funderat över det och att Dani och hon har pratat om det??? Sen vad de sagt har ju vi inte en aning om, men tror knappast hon är oberörd inför vad som drabbade hennes vän?! Herregud, hon är influenser, inte ett monster!

    Med vänner delar man ju vad som händer i lust och nöd. Sånt är livet. Vill man inte höra andras berättelser så ta inte upp sånt som är superkänsligt.

    ????? en ofrivillig barnlöshet är en LIVSKRIS o inget man bara borstar av sig hur som helst. Jämföra med singelliv?!?! Man är inte egocentrisk, man är helt förstörd av sorg, ångest , rädsla. Du borde lära dig empati istället din jävla kackerlacka.

     Ja alltså till och med jag som frivilligt barnlös kan förstå att det måste vara sitt livs stora sorg att inte kunna få barn om man vill ha.

     Fast det kan vara riktigt jävla jobbigt att se lyckliga par när man själv inte önskar något annat än att ha någon att få ösa kärlek över.
     Blev själv dissad av en dejt bara någon dag före påsk förra året och under påskledigheten fick jag ett 50-tal snapar från en kompis som var nykär. Alla snapar var bilder på honom, på dem, på romantiska middagar och ”utflykt med mitt hjärta”. Verkligen jätteglad för hennes skull, men att få det så i ansiktet och bara några dagar efter att jag blivit dissad gjorde så ont. Livskris, nej, kanske inte, men definitivt jobbigt. Bad henne chilla lite med såna snapar och de minskade till slut, hon bad om ursäkt och jag var noga med att poängtera att jag var glad för hennes skull men att det var jobbigt att få alla dessa bilder just då.

      Ja.. hon förstod dig och du förstod henne. Varför kan inte samma förståelse finnas mellan vänner när det kommer till barn?

     Tack. Det här är exakt vad jag känner just nu. Om en kompis berättade att hon var gravid skulle jag gå sönder. Skulle själv ha väldigt mycket förståelse för om en vän sa att vi behövde sluta ses ett tag för att min graviditet gör henne som ofrivilligt barnlös miserabel.
     Har också alltid varit noga med att inte enbart snacka om mitt förhållande till singelvänner jag vet kämpar med singelskapet, hur nykär jag än varit.
     Att en ynka kompis inte gläds åt din graviditet just där och då är inget jämfört med att se varenda vän och bekant och släkting ploppa ur sig ungar på löpande band när man själv inte kan.

      Du känns som en empatisk människa. En riktigt bra vän. ❤

     Alltså du har så mycket sjuk vrede i dej så det är skrämmande. Helt sjuk i huvudet.

     Nej snälla S, alla beter sig inte så. Har själv varit där, och det är skitjobbigt.
     Vet inte vem du kallar kackerlacka.

    Hörrudu ofrivillig barnlöshet är något otroligt svårt att gå igenom. Det handlar inte om att sura över att inte få allt man pekar på. Det enda man kan förvänta sig är lite vanlig hederlig empati inför det man går igenom.

    Fast är Kenza ALLA ofrivilligt barnlösa? Nej. Jag är också ofrivilligt barnlös och har aldrig betett mig så. Ingen har heller tagit hänsyn till min infertilitet, har heller aldrig bett om det. Om det är några som är egon är det väl snarare mammor och gravida? Som tror att ALLA vill veta ALLT om deras barn, förlossning etc.

   Fast det är väl precis det man kan. Irl, nej, där går det inte. Men på sociala medier, självklart går det! Livet är inte på Instagram så kan man undvika något, gör det! Tycker det gäller även om man jobbar med sociala medier, blocka det man vill undvika!

   Jag tycker du är väldigt liten i ditt synsätt här. Hela livet handlar ju om att lära sig och uppleva, även mycket dåligt. Men varför skall man göra det genom sociala medier? Livet händer ju runt om en hela tiden – så om man vill kan väl ens sociala medier få bli ett ställe dit man går för tillexempel underhållning.

    Det köper jag! Det var det jag menade med att det beror på ens syfte med sociala medier. Om man har dem för att må bra är det rimligt att blocka innehåll som får en att må dåligt. Förstår att det inte riktigt framgick vad jag menade.

    Jag ser snarare sociala medier som ett sätt att ha kontakt med gamla vänner och bekanta, och i det läget tycker jag inte att det är självklart att blocka allt som får en att må dåligt. Däremot är det absolut rimligt att inte följa gravida influensers tex.

   Men det är ju stor skillnad på sociala medier och verkligheten. Vi utsätts för tillräckligt mycket IRL så kan man avstå vissa saker på sociala medier så vad spelar det för roll? Jag som jobbar med svårt sjuka människor väljer aktivt bort att läsa böcker, artiklar, konton etc om svårt sjuka, jag VET att det drabbar folk och hur hemskt det är, jag ser det till vardags. Däremot skulle jag naturligtvis inte ta avstånd från en vän eller familjemedlem som blivit sjuk. Skillnad.

   Detta kan ju bara vara relevant om man i övrigt lever ett hundra procent isolerat liv? Jag har själv gått igenom en fyra år lång kamp för att bli gravid och händelser som påminde om min infertilitet fanns överallt i mitt liv, i princip varje dag. Det var min närmaste kollega vars graviditet jag följde varje dag i fem månader, fikastunder med vänner som under min kamp både hunnit få sitt första lilla barn och nu satt där med stor mage och väntade syskon, den nyfödda bebisen på ICA, babyshowern för min bästa vän, den höggravida kvinnan som står bredvid mig i kön på Lindex med små bebiskläder i handen, karaktären i min favoritserie som nu ska ha barn.

   Jag har full förståelse för att man då inte orkar att även ta in ”andras liv” i sitt sovrum när dagen är slut.

  Jag har valt bort vissa vänner och familjemedlemmar i mitt instagramflöde också. Älskar dom IRL men tycker dom är störiga på nätet ?‍♀️

   Jag med. Droppen blev när en vän till mig frågade varför jag inte gillat bilden på hans nybyggda altan. Eeeeh… jag kom ju ut till dig och såg den irl på plats. Räcker inte det?!

   Jag har långt ifrån alla vänner på sociala medier och det går utmärkt att vara vänner ändå.

    Haha gud vad skönt att vi är fler! ??? Stör mig otroligt på vissa i mitt umgänge som lägger upp 70 stories om dagen på allt och ingenting, så har dolt eller tagit bort dom på IG ?

  Ja gud vad jag har blockat folk med innehåll som tar över mitt upptäckarflöde! Började redan när #metoo var stort och sen dess har det bara rullat på.?

  Tycker även folk som delar med sig av sina egna erfarenheter utan att hon bett om det är konstiga. Varför skulle hon bry sig om att ivf funkade för xx och xx nu sitter och ammar sin unge. Är ju bara ett slag i magen. Så himla fult beteende.

   Verkligen! Det är så himla onödigt, snacka om att strö salt i såren.

   Det va en här i kommentarsfältet igår som tyckte Annica va syrlig för att hon sa ifrån. Den som kommenterat tyckte att ”det va av omtanke”.

   Hoppas personen ser detta idag. Det är DIN solskens historia. Inte andras. Berätta inte den för en ofrivilligt barnlös om hen inte ber om den.

  Tyst

  Man bör justera sitt flöde så det får en att må bra och inte dåligt så klart. Svårare i verkligheten dock, så om de där vännerna med gravidbilder finns i hennes närhet blir det svårt om hon inte vill säga upp bekantskapen med vännerna…

   Nu sa hon dock Instagram, inget om att hon tar illa upp av att vänner är gravida. Är självklart skillnad på att konstant få upp saker man inte bett om och att kunna hantera (jobbiga) stunder irl.

   Man kanske orkar med vännernas barn och graviditeter just för att man inte matas med det överallt. Låt sociala medier vara en frizon från det jobbiga och spara energin till att klara av situationerna irl.

   Beror ju op vadman har för vänner. Mina vänner lät mig få slippa höra allt om graviditet – om jag ville veta något så fick jag fråga. Jag har också tryckt in på att få slippa se på Instagram/Fb.

   Riktiga vänner förstår en och blir inte sura ❤️

  Kan vi snälla bara låta henne vara. Hon går igenom något sjukt svårt. Det är väl fan förståeligt att hon inte orkar se gravid-content på instagram.

  Hur tänker de som ger henne oombedda råd eller delar med sig av sina solskens-IVF-historier? Eller de som insinuerar att hon borde adoptera istället? Det är så sjukt okänsligt. Beteeeee eeeeer!!!!

   Ja! Det är fan det värsta, så irriterande när folk slänger sina solskenshistorier rakt i ansiktet på en när man mår dåligt.

   EXAKT!! Jag går igenom samma. Vet inte hur många ggr folk bar slänger ur sig ”men adoptera?”. Så sitter de där själva med fyra kids. Och nä, solskenshistorier vill man inte höra om man inte bett om det.

   Tack för fin kommentar ??

    ❤️

  Men lägg av. Fan vad dryg du är.

  Genuint svar: det faktum att du känner dig nödgad att ställa denna fråga talar om för mig att du inte har kapacitet att hantera svaret.
  Men det är helt ok, vi är alla olika.

  Håller så med om detta – blockera och avfölj mer! Inte bara sånt som får dig att må dåligt/”hugger till i hjärtat” utan även de du småstör dig på eller egentligen så pass att avfölja allt som inte gör dig till en gladare person/ger dig värde.

  Gick genom mina sociala medier för några månader sedan och un-likeade alla sidor, tog bort folk som inte är relevanta i mitt liv och de som kändes taskigt att ta bort men jag inte är intresserad av ”avföljde/dolde” jag så jag inte får deras uppdateringar i flödet. Sen likeade jag saker som jag faktiskt vill ha mer av i livet och herregud vilken skillnad! Jag rekommenderar verkligen helhjärtat alla att göra samma! Kasta ut onödigt skit som inte har mening eller innehåll och fyll ditt liv med mer av det du gillar. Låter så självklart men sällan man tar sig tiden.

  Handling och konsekvensanalys.

  Är kanske något som fler influenser borde adaptera lite till mans.

  För bjuder du in pöbeln till ditt privatliv så finns de där- i nöd och lust.

  De som fått pengarna att rulla tidigare är också de som kommer med ovälkomna gränslösa råd och dåd.
  Och kanske inte när det passar mottagaren.

  Och nej, säger inte att det alltid är rimligt eller okej, men verkar vara en baksida av myntet.

   Då är det väl kanon att man kan blockera som man vill.

  För att hon vill ha barn.

  Varför är det viktigt att jobba med ett jobb man trivs med? Varför är det viktigt att ha ett visst klädesplagg utifrån säsong? Varför är det viktigt att åka bil/buss/tåg till jobbet? Varför är det viktigt att promenera eller cykla till jobbet? Varför är det viktigt att träna? Varför är det viktigt att träna just det man tycker är kul? Varför är det viktigt att ha en vän? Varför är det viktigt att inte lägga energi på människor och intressen man inte tycker om?

  Varför är det viktigt med empati i världen?

  Jag har blockerat Alexander Pärleros på instagram! Klarar verkligen inte av människan. Vill aldrig mer riskera att få upp honom i flödet som sponsrat inlägg eller på utforska!

  Dock bör nog influencers tänka sig lite för innan de blockar. Finns många som typ Anna Book, Josefinekvist som säger att de blockar direkt om ngn inte har samma åsikt om dem. Det viktiga som dessa inte ens fundefat på är att INGA företag anlitar influencer som blockar företagens ev. kunder. Som företagare vill jag att en influencer inte ska sitta o blocka folk när jag betalar dyra pengar till dem för att de ska göra reklam för produkter o får jättemycket betalt för det, då ska de inte själva utan kundens uppdragsgivare sitta o blocka folk.

  Många borde lära sig av Katrin Zytomierska, hon säger själv att hon aldrig skulle sitta o blocka folk för hon tar aldrig åt sig o har heller inte tid att sitta o blocka, men så har hon många uppdragsgivare till skillnad mot A Book m.fl.

  Jag tycker det är fullt rimligt att blocka sådant man mår dåligt av. Jag blockerade tex Alice Stenlöf pga blev påverkad av hennes bilder på sin kropp. Planerar inte att följa henne igen.

  Jag tycker att hon gör helt rätt som blockerar det som hon mår dåligt av. Varför ska hon utsätta sig för det hon inte vill bara för att ”behaga” hennes följare. Råd är bara välkomna när de är efterfrågade. Samma sak med berättelser som ska vara peppande. Jag kanske inte alls tycker en viss sak är peppande och då vill jag ju inte att andra ska tvinga på mig den uppfattningen.

   Ni glömmer lite här att hon kanske blockar det för stunden. När det just är aktuellt så måste man få vara ledsen ett tag och få bearbeta det på sitt sätt. Det betyder inte att hon inte är glad för andras nyheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.