Presentpress?

Och bebisen fick presenter. En Steiff-nalle från Alexandra som hon köpt när hon var i Ungern och jobbade förra helgen. Så gosig, den kommer han gilla. En björn till mini-björn <3
Av Petra fick bebisen en flytväst som han kan ha när vi hälsar på henne i skärgården i sommar <33 Han fick ett tillhörande brev om att hon gav honom havet 😭 // Sandra Beijer

Sandra Beijer bloggar vidare om livet som mamma med bebis, och hur hon träffat vänner för första gången sedan familjen gick från två till tre medlemmar.
Bilden som Sandra delar på sin blogg där bebisen försöker fokusera är HELT underbar.
Gör man fortfarande studentskyltar förresten? I så fall har de ju redan bilden utvald och klar. 😉

I kommentarsfältet diskuteras det livligt om presenter.
Ska man alltid ha med sig en present till den nya bebisen? Till mamman? Inte till pappan va? Han ligger väl ändå 9 månader back vad gäller arbetsinsats och engagemang här. 😉
Ska man ha present med sig när man blir hembjuden på middag?

Jag ÄLSKAR att ge presenter. Och att slå in presenter.
Jag kommer rösta för subventionerat presentpapper vid nästa val, om någon undrar.

Här är några spridda skurar från kommentarsfältet:

Gillar ni att ge, få, båda eller inget?
Och varför heter det ”julklapp” och inte ”julpresent”?
Christmas present – Birthday present.

Och på tal om presenter…
Är det okej att vara 41 år gammal och fortfarande tycka att det här är lite kul?
Samtyckes-kul alltså.
112 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  När jag fick barn så ”fanns” inte babyshowers, ingen hade sånt, så då blev ju första besöket efter födseln det tillfälle som folk uppvaktade. Då hade jag nog blivit lite förvånad om någon kom helt utan en liten present.

  Själv tar jag också alltid med något när jag går hem till någon på middag, men det verkar vara väldigt olika. För några år sedan flyttade vi och våra nya grannar var en familj med barn i samma ålder som vi har. Vi bjöd in dem på middag och fixade och hade oss och när de väl kom så räckte de över… en 100 g marabou chokladkaka. Jag blev SÅ förvånad, minns jag. Inte för att det var nåt måste med en gåva eller så, men detta? Som att de kom på när de stod i hallen att de skulle ha med sig nåt och högg tag i första bästa grej.

  Jag älskar att få paket men får det tyvärr aldrig, inte ens på födelsedagar. Tror inte man blir för gammal för den slags omtanke som det visar på.

   Tillägg: jag kan tänka mig att det är svårare med etiketten nu när man kanske uppvaktat med nåt fint på babyshowern, ska man också komma med en present vid första besöket eller har man redan gett det man ”ska”?

    Min vän fick barn för några år sedan. Gav en gåva till barnet innan det var fött.

    Första träffen med bebis tog jag inte med någonting. Man kan vara en bra vän, utan att ge saker hela tiden.

    Btw, en Maraboukaka är en sjukt bra present. Blir garanterat uppäten. Vem orkar bry sig om märket på chokladen. Jag har varit värdinna för många middagar, men bryr mig noll om vad gäster har med sig. Bjuder jag på middag är det för att jag vill ha gästerna där och vill pyssla om dem. Gåva eller inte är helt irrelevant i sammanhanget. Om jag lagt tusenlappar på bjudningen spelar ingen roll för min del.

     Att ge en gåva till ett ofött barn är vanskligt tycker jag. Inte alla barn överlever förlossningen eller har en lätt start i livet. En present kan då bli en plågsam påminnelse. Hellre då ge något första gången man träffar bebisen.

     Och att inte ge en liten gåva till någon som bjuder in på middag är bara ouppfostrat. Det handlar inte om någon sorts ersättning för kostnaden för mat och dryck utan om att visa uppskattning.

      Jag håller inte med! Mitt första barn dog precis innan födseln och jag är väldigt tacksam för de presenter jag fick innan hon föddes. De är kära minnen som var extra fint att använda till de barnen som kom senare. Jag vet att det är olika uppfattning om det, men jag tyckte faktiskt det var värre när jag blev gravid igen och flera vänner sa ; denna gången kommer vi med present efter hen är här. Det tyckte jag kändes olustigt även om jag vet att det var i allra största välmening.

   Jag är uppvuxen med välordnade middagsbjudningar där det är självklart att man tar med sig något. Men oj vad mina föräldrar också ”fixade och hade sig”. Att ta med en marabou chokladkaka kanske är ett sätt för den andra familjen att sänka ribban, öppna upp för lite met spontant middagshäng istället för heldagsprojekt-middagar? Rätt skönt ändå skulle jag tycka och modigt på något sätt. Sen är det ju upp till var och en vilket umgänge man föredrar, ibland är man väl bara på olika nivå.

  Tycker kommentarerna om gåvor till bebis/mamma är roligare än sketchen från SNL.

  Jag tycker det är viktigare att ens vänner finns där för en och ställer upp, snarare än att de ska ge en gåva. Omtanke behöver inte visas genom att man köper något eller ger bort något materiellt. Tycker det känns lite ”ha-galet”. Man skriver att man inte förväntar sig något men blir ändå besviken när man inte får något. Då har man ju, medvetet eller undermedvetet, faktiskt trott att man ska få något.

  När jag fick barn för 14 år sedan kom mina vänner över. Inte minns jag idag om de hade gåvor med sig eller inte. Däremot minns jag att de var där. Det är det som räknas. Materiella saker är inte allt här i världen.

   Vad är det för sketch?

    I inlägget, från SNL.

     😅 tack

   Det här är så fint, och det är precis det här det ska handla om. De var där. Punkt.

  Självklart har man med sig en present till den nyfödda och/eller mamman! Det behöver inte vara något avancerat eller dyrt, men någonting ger man. Herregud, det är väl vanligt hyfs.. 🙄

   Men varför? Jag som är ofrivilligt barnlös då, ska jag ge presenter till varje nybliven mamma, nyfödd bebis och aldrig få något tillbaka? Vad är anledningen till att en present ska ges?

    Allt handlar inte om dig…

     Om jag anses vara en ohyfsad person för att jag inte köper presenter till alla som klämmer ut en unge handlar det ju om mig?

    Men Anna…. Skulle inte du ge något till dina närmaste vänners/närmaste vän nyfödda för att du själv inte kan få barn och då aldrig kan ”få tillbaka”?
    Trevligt….

  Julklapp kommer väl från att man förr i tiden ”klappade” på dörren innan man slängde in en julpresent genom dörren.

   Don’t you just love Google… Och så enkelt att använda…

  Älskar den där sketchen! 😄

   Jag fattar fortfarande inte vad SNL är. Jag är gammal och fattar nada. Varför alla dessa förkortningar som alla här verkar.

    saturday night live…. det är ett TV-program

    Saturday night live.
    Har visats sedan sent 00-tal i Sverige.

     Hmm kommentaren ovan syntes inte när jag svarade. Sorry för att jag upprepade det någon redan sagt.

     Själv såg jag både 70-tals SNL och 90-tals, på ZTV 1995 och framåt. SNL och Monty Python tillhör allmänbildningen för sjutton!

     MVH/tydligen äldre än jag trodde

    Saturday Night Live, ett amerikanskt sketchprogram som gått på lördagskvällar i typ 30 år.

  När min bästa väninna fick barn var min ”gåva” att när föräldrarna behövde barnvakt skulle jag ställa upp.
  Så en gång om året, på deras bröllopsdag vet de vart barnet är, hos mig.
  Ja, barnet fick en present också.

   Bästa presenten ju! Det är fan att bry sig om!

  Jag tycker man har en present med till en ny bebis, när mina närmaste vänner fått barn har även den nyblivna mamman fått present.

  Men kanske man tänker annorlunda om man haft en babyshower, då har bebisen redan fått present ( jag fick barn innan man började med det)

  Tycker det är trevligt med gåvor från folk som är intresserade! Hade några vänner som köpte lite roliga kläder/filtar så fort jag blev gravid. Min pappa, som längtar oerhört mycket efter sitt barnbarn, kommer allra troligast inte köpa ett enda plagg men kommer finnas där på alla andra sätt 😊
  Däremot kan folk sluta säga ”köp inget i minsta storleken, ni kommer fåååå så mycket”. Nja, min bebis hade i sådana fall haft en väldigt sparsam garderob 😁

   När min fd kompis berättade att hon var gravid köpte jag en grattis-present i form av en liten dress, tror det var typ Musse Pigg med tillhörande mössa med öron på, jättesöt. Men jag känner inga barn och har inte varit i närkontakt med en bäbis sen min lillebror föddes, 1997, och vet inte hur stor en bäbis brukar vara. Så jag köpte typ storlek 86 eller nåt sånt där. Min kompis bara ”det är ju bra, vi har ingenting i den storleken än”.🙃🙃🙃

  Bästa presenten jag fick av en vän efter mitt första barn var en påse halstabletter – det behövdes efter 20 timmars förlossning och skrikande…

  Avskyr gå bort-presenter och ny bebis-presenter. Alla såna där presenter som man förväntas ge. Jag älskar att ge presenter i vanliga fall men bara när det är en överraskning. Tycker att förväntningen på mig helt dödar lusten och gör mig deppig.

  Gav ingen present till min bästis när hon fick sitt första barn. Känner mig som världens sämsta bästis. Men jag kan liksom inte köpa något bara för att. Jag vill att det ska finnas kärlek och mening bakom.

  Har tänkt att ge henne en present vid annat tillfälle, men har fått en blockering nu för att det fortfarande känns som att det är pga att det förväntas….

   Samma här! Älskar att bjuda över vänner på middag och gå bort på middag till vänner men vill inte att vänner ska tvingas ut och köpa blombuketter/vin bara för att vi bjuder hem dem. Jag förstår om det är en större middag/tillställning att man kan visa uppskattaning med att ge blommor till exempel, men om vi är två par som ska träffas för middag och spelkväll är det ju low key och bara konstigt att någon ska ut och köpa något till mig som hostar.

    Gud älskar att få/ge vin när man har middag! Vi (och våra vänner) korkar alltid upp den direkt.

     Om du älskar att ge det så är det ju en fantastiskt fin present! Att presenten kommer för att DU vill och inte för att du förväntas göra det. 🍾💌

     Ja men om det är en lättare tillställning, middag och spelkväll med vänner, så är det väl inte mer än att man säger ”jag kan ta med vin” typ. Någon annan kanske tar med snacks osv.

     Vill verkligen Gud att du få/ge vin ?

      Du misstolkar kommentaren helt. Det är ju Gud som älskar att både få och ge bort vin.

    Verkligen så! Att de kommer och förgyller vår dag/kväll är den enda presenten jag behöver och vill ha 💕

   ”Finnas kärlek och mening bakom”. Kan ärligt inte tänka mig ett tillfälle när man vill ge mer kärlek än till sin bästis som precis fått ett efterlängtat barn!

    Det är klart att jag VILL! Det är verkligen inte det som det handlar om.

   Herregud, lite blommor och ett kort kan du köpa, trots ”blockering”! Skärp till dig!

  En vän hade skrivit ett fantastiskt fint brev till mig när jag väntade min dotter som hon hade skrivit innan jag födde. Presenter var aldrig något jag ens tänkte på utan var bara glad över att de delade glädjen med mig över det nya tillskottet och att vi fikade tillsammans. Sen blir det så mycket ändå med babyshowers, dop, kalas etc.

  Personligen skulle jag ha med mig en present, jag älskar också att ge presenter. Men, när det kommer till ”jag förväntar mig inget” och ”jag blev ärligt talat besviken” så känns det väldigt dubbelt. Klart som tusan att de förväntar sig något då och det tycker jag inte heller är okej.

  Tror inte Sandra tänker om detta överhuvudtaget. Låt henne vara bara.

   Men det handlar ju inte om Sandra? Sandra var bara inledning på inlägget och sen gick det över till vad folk skrev om i kommentarerna.

  Tycker inte det är SÅ viktigt att ha med sig en present. Är det kalas så ja, klart. Men annars är det inte supernödvändigt. Viktigaste är väl att man är där och visar sin uppmärksamhet?

  När de första av mina vänner kom över på besök tog de med ett par kassar med mjölk, bröd, choklad, mat osv osv och det uppskattades enormt av oss för då orkade/ville man verkligen inte lämna bubblan och gå till butiken. Lagom, vettigt och omtänksamt! Tänker fortfarande på den gesten, flera år senare.

  När vi fick vårt första barn fick vi så mycket saker. Typ från min mans kompisars föräldrar. Var nog drivet av barnbarns-längtan.

  Väldigt gulligt tycker jag.

  Men presenter är inget jag någonsin väntar mig. Skulle aldrig bli besviken om någon kom tomhänt. Nu är jag typ glad att någon vill umgås med mig/min familj. 🤷

  Vi fick en del presenter till bebisen när kompisar och familj kom och hälsade på första tiden efter förlossningen. Väldigt gulligt såklart, men det som verkligen spelade roll var ju ifall dom hade med sig något som gick att äta?! Lunch, lite fika eller vad som helst. Har man en tvåveckors bebis så är det INTE prio att ställa sig och baka/laga mat till alla som vill komma och hälsa på, plus att eventuell nystartad amning gör att man är konstant hungrig. Som anhörig kan man absolut köpa nån gullig body eller nalle om man själv tycker det är kul att ge, men det viktigaste är MAT 🍕

  Jag tänker man kan vara lite öppen för att ibland få presenter och ibland inte? Jag försöker ge en liten present till vänner när vi ses och de precis fått barn, men OM de har haft baby shower eller kommer ha dop snart så sparar jag det hellre till dess. Detta konsumtionssamhälle är ju helt galet och skulle man ha med present varje gång man ska träffa vänner och släktingar så skulle man ju knappt göra annat än att shoppa… En nära vän var nästan lite förtvivlad för alla presenter hennes första barn fick, hon har en stor familj och när alla kom med presenter både efter förlossning och vid dop så kändes det som om barnet drunknade i grejer! Det är ju väldigt onödigt…

  Jag tänker man kanske ska skicka förväntningar men får man någonting fint (flytvästen – så fint!) är det bara en trevlig bonus?

  Till först abarnet hade vi en babyshower, men de närmaste kom ändå med en liten present eller fin blomma när han var född.
  Med nummer 2 hade vi ingen babyshower, men det var bara min mamma som kom med en present och mannens morbror med fru.
  Då är vi ändå sådana i vänskapskretsen och i släkten som har med sig present om det är ngn middag eller så.

  Men när jag talat med andra mammor är det många som är lite ledsna då det känns som att andra barnet inte är lika viktigt.

   Kan tillägga att jag inte förväntade mig presenter, MEN jag skulle själv aldrig komma tomhänt till en kompis som precis fått en bebis.

   Tycker dock det är märkligt med de 90-talister jag pratat med. Blir de bjudna på en stor 30-årsfest med mat och grejer till exempel, då är det många som inte ens tänker på att ta med sig ngt. Vad fan, en flaska bubbel, eller ngt annat ”enkelt” kan man ju tänka sig, men nej.
   Jag kanske är fördomsfull nu ,men känns som att de helt missat grejen med att man visar värden uppskattning på det sättet, det är liksom kotym.

    Det är just att det är kotym och inte en present för att man verkligen vill ge en present som är så tråkigt…

     Men snälla, man ger väl för fan en födelsedagspresent till den som bjuder på 30-årsfest!

      Det är väl inte samma sak som att ta med sig en present när man blir bjuden på middag däremot?

       Fast det är väl ingen som säger att man ska ta med en present till en vanlig middag! Däremot kan man ju ta med en flaska vin eller blommor. Lite hyfs bör någonnhar ansträngt sig.

    Är 90-talist och vill bli bättre på att ta med något när jag blir bortbjuden, dock skulle jag aldrig komma tomhänt till ett större och arrangerat födelsedagsfirande! Men har det inte mer med åldern att göra, att man sällan blir bjuden på uppstyrda grejer med mat och alkohol som bjuds på av värden? För när jag blir bjuden hem till någon är det en förfest eller spelkväll, alternativt typ en tacokväll där vi handlat maten tillsammans. Det är sällan man blir bjuden på mer än snacksen som står på vardagsrumsbordet. Sen är jag ju student också, så kanske ser annorlunda ut i kretsar där folk har heltidsjobb och lön därefter, som har råd att bjuda sina vänner på mat och alkohol. Men det är sällan jag och mina vänner tar med något till värden om vi inte firar dennes födelsedag. Vilket är synd, vill som sagt bli bättre på det.

     Håller helt med dig.

    På en 30-årsfest tar man väl med sig present till den som fyller år?

   Exakt samma upplevelse här. Barn nr 2 har fått färre gåvor än nr 1. Vid första barnet fick vi även ett flertal blombud, men med nr 2 har vi inte fått ett enda. Känns på ett sätt väldigt ledsamt, som att folk inte tycker vår son är lika viktig. Jag kompenserar genom att överösa honom med kärlek och närhet 😍

    Varför ska barnens värde definieras av antalet presenter? Tycker att det är naturligt att föräldrarna får fler presenter och blombud vid första barnet – det är ju en större förändring. Har inget med barnen som individer att göra.

     Jag förstår att man känner så som utomstående, men för mig som förälder är det ju lika speciellt med barn nr 2 och vill gärna tro att mina nära känner likadant. Presenter är ju bara ett sätt att förmedla det såklart. Men eftersom vi knappt fått några besök pga covid och rs så hade tex blombud varit uppskattat som ett sätt att visa att de tänker på oss och att de tycker barnet är något att fira.

      Jo men du kanske måste inse att andra inte baserar värdet på ditt barn i de gåvor de ger. Låter som att du tror att resten av världen kretsar kring dig och dina barn.

     Och vid andra barnet kan ju mycket ärvas från första barnet. Behöver andra barnet en helt ny uppsättning med precis samma saker?

      (När det kommer till presenter till nyfödda barnet alltså)

    Tror näppe att ett nyfött barn bryr sig så mycket om det kom en – tio eller ingen present. Tänk att bara ha en sån tanke att ett barn skulle vara mindre värt om inte det blev rättvist med presenter.

     Med nummer två har vi varit rätt mån om att ha med något litet till bebis men sen ha en paket med en bok eller liknande till det nya storasyskonet och börja med att foka på hem just för att det nya storasyskonet också får en helt ny vardag att vänja sig vid med mindre uppmärksamhet.

   Bortsett från presenter tyckte jag att det var trist med ointresset för barn 2 och 3. Till trean fick vi knappt gratulationer till varken graviditeten eller när bebisen kommit. Men vi insåg det snabbt och sänkte förväntningarna, så var vi glada själva istället.

   Förstår dock inte varför, har en bekant med många barn och jag har blivit lika glad och intresserad vid varje barn. Det är ju en helt ny individ, inte en siffra i ett led.

   Med nummer två har vi varit rätt mån om att ha med något litet till bebis men sen ha en paket med en bok eller liknande till det nya storasyskonet och börja med att foka på hem just för att det nya storasyskonet också får en helt ny vardag att vänja sig vid med mindre uppmärksamhet.

  Jag har många vänner som alla får barn just nu. Det är present som förväntas vid babyshower, första träffen, dop. Köper för ca 200kr per gång och det är 600 per barn och 1200 per familj (ca). Hade hellre lagt de pengarna och visat uppskattning för min kompis än att köpa SKIT till en bebis som får massa skit från alla.

   Men köp sånt som inte är skit då.

  Sjukt hur alla är så fixerade vid att ”köpa skit”, som om det var den enda eller bästa sortens present? När jag tänker på värdinnegåva eller bebispresent så tänker jag något hembakat, hemlagat eller liknande. (Och för att referera tillbaka till ett legendariskt kommentarsfält så ja, jag vet att man måste köpa ingredienser till mat och även köksredskap. Man måste även ha en kyl och en spis som kostar pengar.)

   Jag handarbetar mycket och brukar alltid sticka något till bebisen när mina vänner ska ha barn. En filt, någon söt kofta, mössa och strumpor, någon leksak.. ja, lite beroende på vad jag är sugen på att sticka och vem som ska få det.

   Kanske ser fjuttigt ut att komma med en stickad mössa och små strumpor men det ligger mycket tid och kärlek bakom.

    Tycker det är supermysigt att få hemstickade/virkade gåvor till barnen! Uppskattar det jättemycket och ger gärna bort hemsydda gåvor också.

     Ja, vännerna som fått det till sina bebisar har alltid uppskattat det väldigt. Just nu stickar jag på en jättesöt filt till ett brorsbarn som ska komma nästa år.

    Nej, det är ju en jättefin present! Helt ok om man inte kan/orkar göra något själv men kan man så är det ju bästa presenten! Finns absolut ingen anledning att ”köpa skit”, man bestämmer ju själv vad presenten ska vara.

   WORD! Äntligen en voice of reason. Jag blir alltid så full i skratt av den här typen av diskussioner när folk säger att de inte vill ge bort ”skit” bara för att man ska. Det säger ju bara nåt om ens egen (märkliga) syn på presenter? En enkel lösning är ju att inte…köpa skitgrejer?

   Ha ha, ja det kommentarsfältet kommer man aldrig glömma! 😅

  Jag skulle ge present både på en babyshower och vid första träffen. Skulle ev. ge något till mamman beroende på hur nära man är(typ en skäm bort dig paket).

  Jag gillar att ge bort presenter, och håller hårt fast vid att även vi vuxna ska få julklappar tex. Det är nog dock mycket för att vi syskon är utspridda i landet och sällan ses vid födelsedagar. Jul är ett av få tillfällen under året då vi är samlade.

   Sedan vi i min familj spridde ut sig tycker jag att julklappar är ännu mer överflödigt. Det är ju just att ses som är det roliga med jul. Ser hellre att min syster lägger pengarna på att vi kan ses en gång extra varje år än att köpa en pryl till mig på julafton.

    Det är då svårt tycker jag att köpa presenter när man sällan ses, men vet ju inte vad personen redan har och sådär och lättare at snappa upp något bland de man träffar regelbundet. Men vill också hålla hårt i att julen minsann är för vuxna också, inte bara för barnen, hatar uttrycket att julen är barnens högtid, alla ska få skämmas bort under jul med god mat och dryck, vila, ha kul, några presenter.

     Man kan ju skämma bort varandra med annat än saker. Baka ihop, se mysiga julfilmer, titta i fotoalbum, osv. Ge varandra ens tid liksom.

     Jag fick en spellista på Spotify av min syster ett år😁 hon hade noga valt ut låtar som skulle passa mig under kommande år. Var en fin gest tycker jag.

  Det är för att förr tiden, för hundra år eller så, så var det en grej att ge julklappar anonymt. Man bankade (klappade) på dörren, lämnade julklappen och smög iväg.

  Källa: Kamratposten på 80-talet. 🙂

  Spaning, samma människor som tycker det är jobbigt att ge presenter är samma människor som låter barnets kompis sitta kvar på rummet medan de äter middag.
  Spaning 2, samma människor kommer upprört skriva ”nehe så är det inte alls”.

   Sant till 100%.

  Nä, tycker det är för mycket presenthets. Folk håller väl på att gå under som det är, specieölt kvinnor. Håller män på och ger varandra presenter i tid och otid?

   Nej, män köper väl knappt julklappar och födelsedagspresenter till sin egen familj utan litar på att kvinnan gör det också.

   Ooooooobs inte alla män!!

   haha okej att vara sniken med presenter i feminismens namn, det var något nytt 😀 erkänn bara att du är snål och lat

    Ärligt talat, känner du många män som fixar med presenter, speciellt om de bor med en kvinna som kan ordna det istället?

     Ja, naturligtvis? Vad fan känner du för män?

      I de flesta familjer är det mamman som fixar allt sånt samt kontakt med släkten. Skönt om det börjar ändras.

     Skulle aldrig falla mig in att fixa presenter till typ min mans kompisar eller familj 😂

      Kul för dig 🙂

  När barnet har kommit så är det väl fint att ge en present tänker jag, men inte innan ifall att liksom. Jag gav mina vänner varsin stokke-stol med newborn set för tänker alla andra ger säkert kläder etc.

  Dock aldrig fattat det här med att ha med sig någon om man blir bjuden på middag? Tänker hellre att man bjuder igen på middag som tack, och inte att man ger exempelvis blommor som dött dagen efter eller så. Ingen som bjuder mig på middag får något och jag vill inte heller att någon som blir bjuden av mig ska behöva ta med något?

   Haha att ha med sig någon om man blir bjuden på middag.. menade såklart NÅGOT

   Måste det ena utesluta det andra? Man bjuder väl gärna igen men tar också med en blomma eller en flaska vin, det är väl jättefint.

   Oj, det var en generös och fin present. Minns att jag ville ha det med just insats för nyfödd när jag fick mitt första barn, var väldigt ung och hade inte råd. Som tur var överlevde barnet i en ikea-stol.

  Det här med att ta med present när man går på middag beror ju helt klart på vad och vem. Jag och mina vänner äter alltid middag ihop på fredagarna, ingen tar med sig någon present till den vi är hos. Vi är nära vänner och har ätit dessa middagar tillsammans hur länge som helst. Någon tar med sig vin som vi delar på till maten, en annan tar med något snacks till alla. Det är väl typ det. Vi har en gruppchatt och där kan någon skriva att den kan ta med glass till efterrätt eller så för att inte alla ska komma med efterrätter till exempel.

  Men när jag blir hembjuden till min kollega på middag med hans familj som jag aldrig träffat, ja då tar jag med ett gott te, och lite choklad. Mest som en fin gest mot familjen. Och eftersom att det är EN middag som de bjuder in till, inte ett par nära vänner som umgås över mat.

  Känns lite som att du uppmuntrar dina läsare till att diskutera just bebisar, förlossning, småbarnsåren, familjebildning överlag just nu, men om någon är av avvikande åsikt så raderas det?

  Förstår att detta är ditt space, Camilla, du har fritt utrymme att bestämma över vad som släpps fram i kommentarer eller inte. Respekterar det. Men kan som läsare/kommenterare sedan många år känna mig lite purken över att kommentarer raderas så ivrigt på sistone, trots att de ej är politiska eller hatiska. Man får uttrycka sin enorma irritation över vissa specifika saker, men andra är off limits trots att de inte är mer hatiska än andra…? Högt i tak angående vissa ämnen men lågt i tak angående andra…? Bara en reflektion för jag tror vi är några stycken som tappar lusten att kommentera p.g.a. detta. Och det kanske du struntar i helt, men jaja, man kan inte mer än dela med sig av vissa tankar. Gillar både bloggen och kommentarsfältet väldigt mycket i övrigt.

  Jag älskar att ge men har svårare för att få…

  Jag hatar att som vuxen ”önska” mig saker, jag köper väl de sakerna jag vill ha liksom.

  Om någon vill ge mig något skall det vara för att personen känner ”ja men detta hade passat/varit roligt/uppskattats” . Och det kan vara typ en marsipangris- jag är rätt lättroad.

  Mitt första barn fick en gigantisk nalle av sin farbror med familj. Den sover hon med än idag, 10 år senare. Mina systersöner fick virkande nallar som jag hade gjort själv, de har följt med i vagnen, i sängen och på alla resor sen de föddes. Det är ändå nått speciellt med de presenterna som barnen fick som bebisar, även om present såklart inte är något krav.

  Mina 234556 cents:

  – Det är så lätt att tycka att det är ”fult” med presenter. Materialistiskt. Man ska säga ”åh, men det handlar väl om att umgååås”. Jag som gillar att ge och få presenter tänker alltid: ja, det är klart att det handlar om att umgås? Det ena utesluter ju inte det andra. Det är inte så att jag lämnar presenten på trappen och drar. Jag har med mig en present OCH jag umgås.

  – ”Skitpresenter” : Man behöver inte köpa skit? Köp nåt fint. Köp en flaska vin. Köp fint te, inte vet jag. Ta med en egenodlad ekplanta. Köp personens favoritgodis. Att köpa en present till någon är ett sätt att aktivt ”göra” kärlek i en relation. Det är en empatiövning, if you will. Man tänker sig in i någon annans situation och funderar på vad just den personen tycker om. Det är utvecklande för att inte säga viktigt att föra över det på sina barn. Till exempel: ”Åh, vad ska vi ge till farmor? Vad tycker farmor om att göra?” Då ”tvingas” barnet tänka på sin farmor som en person med intressen och preferenser. Man lär sig att vara uppmärksam och empatisk. Det leder i bästa fall till att barnet sedan säger ”Åh, såna där karameller tycker farmor om! Jag såg att hon hade såna hemma. Ska vi köpa dem som present?” Alla borde bli bättre på att tänka på vad andra personer tycker om/behöver/uppskattar.

  – Att ”ladda” föremål med känslomässig betydelse är mänskligt och inte ”fult”. Att ett barn har en nalle som den har fått från mammas bästis är ett sätt att bli påmind om den personen och att prata om den. Och nej, det innebär inte att man inte kan prata om personen ändå, och nej det innebär inte att presenter är viktigare än umgänge. Men genom att ha nallen i vardagen blir mammas bästis mer närvarande i barnets tankevärld.

   Väl värda 234556 cents 🙂

  Mina barn har alla fått en liten present från släkt och vänner, mest kläder. Jag ger alltid en present till folk jag tycker om barn när de föds, kläder eller nån fin filt.
  Jag fick en chokladask vid första och en pyjamas och en flaska vin vid tredje. Pappan fick cigarrer vid första, ryggdunk vid tvåan och drack upp vinet vid trean😂

  När jag fick barn fick vi ”bara” blombud av ett kompispar, släktingar och våra arbetsplatser. Vi blev lite besvikna att inte fler vänner skickade blommor. Visserligen hade jag fått babyshower av mina vänner, men ändå. Känns ganska bortskämt att förvänta sig blommor från alla dock, men blev ändå lite ledsen…

   Va? Är du seriös nu?

   Jag kommer varken få babyshower eller blommor för jag har inte tillräckligt med folk som bryr sig om mig.

   Du verkar sjukt otacksam så jag förstår att inte fler skickade blommor till dig.

   Fast det kan ju bara du avgöra.
   Har du ett umgänge där det är kutym att göra på ett visst vis kan du såklart bli besviken när det inte appliceras på dej.

   Jag blir besviken av saker du säkert inte skulle reflektera över.

   Jag fick massa blomsterbud nu när vårt barn föddes under pandemin. Jag var verkligen inte förberedd på det så blev glatt överraskad. Känns som du har för höga krav på din omgivning.

  Vi fick nog några grejer nät vi fick vårt första barn och jag gav present till de två första kompisarna tror jag som fick bebis. Jag tycker det mest är jobbigt med sådan saker, känns sån press att de måste användas och jag är inte så förtjust i att ha en massa saker. Vi är en kompisgrupp som kom överens om att inte ge varandras barn presenter när de också fick barn. Vi slutade ge presenter till varandra några år sen, förutom typ blommor eller choklad ibland om vi ska sova över hos varandra. Men vi hjälps åt mat och grejer när vi ses (sällan för alla bor på olika platser) Så det är ingen som står med hela lasset. Hellre det än grejer.

  Jag ger sällan något till det nyfödda barnet, men till mamman däremot! Jag köper in portvin eller champagne pluss annat gott tilltugg som mamman har saknad under graviditeten. Barnet får ju ändå bättre saker än vad jag kan hitta på som gåva, och det får oavsett allt det behöver och mer till av andra. Mammorna har verkligen uppskattat det. Sedan får ju ungen present till sin födelsedag och jul. Men jag tycker det är kul att låta mamman komma före när nyfött.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *