Ang reklam för smålandsgran

Bakgrund:

Julgranar från Smålandsgran har länge varit kända för att vara ekologiska och krav-märkta, men företaget har nu blivit av med sin kravmärkning efter att det visat sig att de har fuskat. Deras egen marknadsföring har varit svenska, ekologiska, kravmärkta granar. Men för att kunna möta efterfrågan har de köpt in granar från odlingar i andra länder, och sedan märkt om dem som krav-certifierade granar.

Det handlar om tusentals granar som sålts med felaktig märkning.

Enligt uppgifter till Aftonbladet blev företaget av med sin märkning redan 2018. De ansökte på nytt, och fick märkningen igen, 2020. Men sedan anmäldes de återigen för fusk och har nu förlorat märkningen för andra gången.

VD:n säger till Aftonbladet att de inte har sålt felmärkta granar. Hennes argument är att de arbetat med de utländska odlarna för att deras granar ska uppfylla kraven för Kravmärkning. Dock framgår det av artikeln att det bland annat är just odlare som anmält Smålandsgran. // Byggahus.se

Flera influencers väljer att behålla sina reklaminlägg för Smålandsgran, men än så länge är Sanna Bråding den enda som sagt någonting om det som skrivs i media.


Sanna Bråding säger på Instastory att hon vill att saken utreds mer, och innan det gjorts så kommer hon lita på sin vän som är VD för företaget. Hon kommer dock inte dela mer om företaget, just för att det är känsligt.

Hur tycker ni att influencers som hamnar i den här situationen ska agera?
Ska man avvakta, som Sanna säger, och fatta ett beslut när man vet mer? Eller ska man agera direkt, för att vara på den säkra sidan?

54 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Företag fuskar och ger varje år bort en massa granar till B och C kändisar för att övertyga oss ”vanliga dödliga” att deras granar är bäst.
  Nej tack.

  ”Smålandsgran satte felaktiga Krav-märkningar på tusentals granar – och certifieringen har dragits in.
  Butikskedjan Plantagen stoppar nu alla leveranser från företaget.
  – Förtroendet är brutet, säger kommunikationschefen Charlotte Gjone.”
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/v58AKp/plantagen-bryter-samarbetet-med-smalandsgran-efter-bluffavslojandet

   ”Plantagen började ana att något inte stod rätt till under hösten. Företaget tog då kontakt med certifieringsorganet Smak.”

   Intressant att det inte är bara konkurrenter utan även Plantagen som agerat. Smålandsgran vill få det låta som om att det är typ bara deras konkurrenter som är bakom det hela.

    De kör en riktigt dålig (och ful) motkampanj nu där de försöker få det att låta som att de är helt oskyldiga i denna soppa. Konsumenter som köpt deras KRAV-märkta granar och nu undrar vad de betalt för samt hur de ska bli kompenserade för att de betalt för något de inte kommer att få iom att kravcertifieringen är indragen får samma standardssvar:
    ”Har du fått en ekologisk gran så kommer den från Småland. De konventionella har sålts som just konventionella. Vi dementerar Aftonbladets uppgifter. Njut av din gran ❤️?”.

    Total oförståelse från deras håll och VDn (Sannas vän) gråter ut i sm och tycker mest synd om sig.

    Katastrofal krishantering.

  Det är väl en självklarhet att kolla upp varje företag man är reklampelare för. Influensers kan ju inte bara släppa källkritiken för lite pengar.

  Ska influerarna avvakta till efter jul, eller vad då? Smålandsgran blev av med KRAV-märkningen. Då är det ohederligt att skriva att de är KRAV-certifierade när man gör reklam för dem.

  Men hallå hur ska en influenser hinna med att ha koll på att företagen sköter sig. Asså de har ju sååå fullt upp med viktiga saker som luncha med annan influenser posta inlägg fixa naglar vifta med håret hitta rätt mua. De måste ju kunna lita på att deras samarbetspartners inte åker fast när de fifflar. Det fattar väl lalla.
  Obs kan finnas spår av sarkasm i kommentaren.

   Dom behöver semester ? (??)

  Det finns ju bevis för att Smålandsgran fuskar och lurar sina köpare, och dessutom lurar sina vänner att göra reklam för den ”kravmärkta svenska granen”. Tycker absolut att kändisvännerna ska ta bort sin reklam, de borde vara lite förbannade också.

  På riktigt. Behöver/måste vi ta in granar till jul? Kanske kan vi få julstämning utan dem? Låta träden stå kvar där de behövs mest. Speciellt med tanke på klimatkrisen. Ja jag vet, ni behöver inte överösa mig om barnens tindrande ögon för granen och att klä den. Tror att paketen är viktigast.

   Sen finns ju plastgran som fungerat i alla tider. Har aldrig haft en riktig gran inne pga allergi. Tycker dessutom det är äckligt med alla kryp som följer med en gran ?

   En plastgran håller ju i många år, när jag växte upp hade vi samma i minst 20 år. Nu har jag och min familj haft samma i snart 10 år och den kommer få hänga med i förhoppningsvis många år till.

    En plastgran behöver användas i minst 16 år för att det ska löna sig klimatmässigt jämfört med en vanlig gran ?

     Var har du läst/hört det? Nej det stämmer inte alls.

     En plastgran håller utan problem i 16 år. Aldrig varit med om att en plastgran gått sönder.

      Det är klart att den håller i många år, men precis som med all konsumtion, så byter ju folk inte bara ut saker för att de är trasiga, utan för att det är roligt att köpa nytt/byt modell. För några år sedan var helvita/röda/svarta granar inne, nu är de naturtrogna inne. Det går mode på granar likt allt annat ??‍♀️

   Julgranar odlas. Finns det ingen marknad kommer inga granar att finnas för att kunna stå kvar i skogen.

    Det bästa julmyset är granen ??

    Hur menar du nu? Tror du att granar enbart odlas för att bli julgranar hemma hos folk?

     Var du ironisk nu eller??
     Det finns många markägare som odlar gran för att bli julgran.

      Inte ett dugg ironisk, men om du läser igen ser du att jag skrev ”enbart”… ?
      Nu däremot kommer jag sarkastiskt fråga: har du varit i en skog någon gång?

       Du verkar ha alldeles för lite att göra.

      På all min skogsmark har vi bara odalt gran som ska bli virke och inte några tramsiga pyntgranar.

   Jag har en i plast som jag haft i ca 10 år nu.

   Jag köper gran i kruka.

   Läs på lite. Vi har alldeles för mycket gran i Sverige. De behövs tas ner för att ge utrymme till biologisk mångfald.

  Ägaren Anna Benson gråter ut på sin instagram

  Och alla hennes kändiskompisar tröstar och säger att sanningen skall segra!

  Klart att fejkmänniskor som får gratisprodukter vill skydda ett företag som bygger hela sin business på att föra sina kunder bakom ljuset och rida på en eko-våg.

   Så pinsamt! Hade de fått betala själva hade det låtit annorlunda.

   Sen när man läser verkar de skicka de finaste granarna som gratisgranar och de som betalar får inte alls lika fina.

  Plastgran funkar bra.

  När jag söker ett jobb så brukar jag kolla ekonomi och googla företaget, thats it. kommer det inte upp något fruktansvärt så ser jag inte att det ska vara ett skäl att inte ta en anställning. Utifrån den aspekten kan jag inte förvänta mig något annat av en influenser.

   Ja ska man verkligen behöva vara grävande journalist för att kunna handla av/samarbeta med/söka ett jobb hos ett företag?

    Fast nu behövde de ju inte vara grävande journalist. Det hade ju grävande journalister varit. Nu behöver de ju bara agera när ngt kommit fram.

  Bojkotta smålandsgranar, så blir det slut på fusket. Se hur det gick med sopberget Think Pink.

  Vad oväntat att Benson får idel styrkekramar och hjärtan från sina kändis/influencervänner som hon förser med gratisgranar och pöbelrabattkoder varje år ? Hade nog varit motsatt ljud i skällan om företagets VD var icke-känd med tanke på hur viktigt det är idag att i alla fall utåt sett vara medveten om att att konsumera KRAV- och ekogrejer. Då hade det inte varit någon hejd på att hänga ut företaget i negativ mening för sina följare.

  Gjort är gjort och de kan ju inte kasta ut granen för att köpa en ny. Det blir dubbel påverkan av miljön.
  Sist men inte minst, är det inte lite tidigt med en levande gran nu? Hur får de granen att hålla sig fin och grön fram till mellandagarna?

   Granen åker antagligen ut på juldagen…

   Själv tar jag in granen runt den 20:e december och låter den stå till Tjugondag Knut ?

   En kungsgran barrar i alla fall inte med tiden. Även om den står inomhus.
   Bästa tipset för en gran som håller fyra-fem veckor är att ha den utomhus på balkong eller altan.
   Då slipper man få in alla småkryp för det finns väldigt många spindlar, kvalster, loppor, parasiter, larver som följer med julgranen in i värmen.
   Inomhus är det värmen som får granen att börja barra. Många missar att granen måste ha massor med vatten i början.

    Jupp, mycker vatten i början och sedan en skvätt då och då.
    I år blir det plastgran här hemma.

   Supertidigt tycker jag! Granen är nästintill DÖD till julafton. Men jag bar in min idag. För jag har barnen varannan vecka (bla denna vecka vilket innebär att julveckan är de hos andra föräldern som inte julpyntar) och de älskar julpyntet. Jag fick lova dyrt och heligt att inte pynta gran utan dem. Så in får hon åka tidigt som attan. Och ensam sitter jag med vardande gran på julafton. Men vad gör det? Kidsen är ju glada att jsg inkluderar de och att de ens får njuta av en gran inomhus.

    *vardande = barrande (älskar autofunktionen… Not)

   Har gran i kruka och den håller sig länge, brukar alltid köpa till första advent. Sköter man den väl kan man plantera den ute sen.

  Undrar vad Anna Book tänker nu, och Läckberg fast hon har ju flygit iväg till värmen igen. De som vurmat så för Smålandsgran menar jag.

  Ägaren gör bort sig. Kändisarna borde inte kommentera och backs hennes påståenden om att det bara är Aftonbladet som är dumma. Det minsta de kan göra är att bara vara tysta. Skit i reklam för granen, annars förknippas de med lögnare.

   Om de vinner cred hos kändisar stöttar de Benson, de skiter nog ärligt talat i oss stackars obetydliga följare. De kan ju bara köpa nya.

  Tack för att du tar upp detta Camilla. Mår lite lätt illa när jag ser alla styrkekramar och hjärtan från alla kändisvänner. Jag vänder mig inte främst emot att dom blivit av med certifieringen och varför utan tycker inte att de förklarar på ett begripligt sätt var granen odlats. Känns som att de vidhåller att det bara är svenska granar odlade på svensk mark men bara blivit av med KRAV-cert. Någon som kan belysa detta lite mer här kanske?

  Ingen plastgran för oss, ger inte rätta känslan. Men ingen Smålandsgran heller! Vi hugger egen i vår skog.

  Nu påstår hon på instagram att ”De konventionella har sålts som just konventionella.” men google har inte uppdaterat alla cachade sidor ännu så den gamla texten går att hitta ”Vi har över 40 års erfarenhet och handplockar samtliga granar från våra egna KRAV-certifierade odlingar. ”

  Det är dumt att ljuga om sånt som är lätt att kolla.

  Det finns ju inga oklarheter, allt är uträtt och klart & de har blivit av med sin certifiering. Alltså kan de inte (inte heller influencers mm) sälja sina granar som KRAV eller eko!
  Bara en vanlig jävla gran!!

   Exakt, det är klarlagt.

  Några kändisar tar nu avstånd. Verkar dessutom ha blivit reklampelare utan egen vetskap.

   Alltid skoj att nu få höra ursäkterna till dessa flunsor som är kompis med ägarna och som förra julen vred sig i lycka över de fantastiska granarna och julgranfötterna som var framtagna av företaget. Lögner helt igenom och väldigt oseriöst.

  Anna Benson (VD:n) är ju lite speciell, på ett negativt sätt… inte ett dugg förvånad över att hon är inblandad i detta då hon går över lik när det passar henne. Obehaglig människa.

  Jag var vän med tjejen som är ihop med Anna Bensons bror. Hon berättade att de köper in granar från andra länder och säljer dem som svenska.

  Jag tänkte inte så mycket på det eftersom den tjejen snackade så mycket illa om allt och alla. Hon hittade alltid fel och brister på andra, men hon var helt fantastisk..

  Tydligen så pratade hon sanning den gången ?‍♀️

  Influencers förlorar trovärdighet i längden om det visar sig att de gör reklam för oseriösa produkter – så jag hade genast beskrivit situationen kort, hänvisat till källor och sedan följt upp och tagit ställning när saken retts ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *