Trist uttalade om mat av Michaela Forni

Jag åt en tunnbrödsrulle till lunch. Det känns som en lunch ingen tjej i Stockholm någonsin skulle trycka i sig?
Förutom Margaux kanske. Jag älskar att hon lägger upp alla sina stödkorvar på Instagram som hon äter.
Så härlig kontrast till all grönkål och smoothies. Balans är bäst.
Det får bli sallad till lunch imorgon, men idag njöt jag av min tunnbrödsrulle från grillen medan Dante smaskade på en hamburgare framför Chico Bom Bom (fråga mig inte ens vad det är för program). // Michaela Forni

Helt ärligt så säger det här inlägget väldigt lite om tjejer i Stockholm, men desto mer om Michaela Fornis inställning till mat.
Varför tror hon att inga tjejer i Stockholm skulle äta det?
För att hon själv nästan verkar skämmas över det och skriver ursäktande om det i sitt inlägg?
Ni är flera stycken som reagerat på det här inlägget som hon postade och jag kan bara hålla med.
Varför skriva det här?

Att äta en tunnbrödsrulle – eller en ”stödkorv” – varken ska eller bör omskrivas på det här viset när man har mängder av unga kvinnor som läser det man skriver.
Det är extremt onödigt att sätta den här typen av griller i huvudet på folk, bara för att man själv har dem.
Det är oansvarigt.
Jag undrar hur många av de som läst Michaelas inlägg, som kommer tänka en extra gång innan de beställer den här typen av mat, med just det här inlägget i bakhuvudet?
Och ”Det får bli sallad i morgon”?
Ska man alltså ha så pass dåligt samvete över att äta en tunnbrödsrulle, att man måste planera in en kompensatorisk måltid i form av en sallad?

Vill du äta en tunnbrödsrulle, ät en tunnbrödsrulle.
Vill du inte äta en tunnbrödsrulle, ät ingen tunnbrödsrulle, men oavsett vilket, låt bli att publicera den här typen av smått ätstörda resonemang till alla de unga tjejer som följer dig och läser det du har att säga.
Även om uttalandet är aningslöst så är det onödigt.
Jätteonödigt!

Ps.
Det här resonemanget kan appliceras på mängder av olika situationer och personer, och idag var det Michaelas blogginlägg som fick utgöra exemplet.

Tack för tips! 

147 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hon kanske menar att det är äcklig skräpmat, inte att man blir tjock av dem?

   Ändå ett extremt onödigt uttalande

   Varför skulle man äta något man tycker är äckligt?

   Va?

   Äter hon mat hon anser vara äcklig?

   Fräscht att försvara ett sånt uttalande… Inte!

    Men hon (forni) menar nog att maten är onyttig. Jag håller med TS. Camilla drar ju sina egna slutsatser här.

     Varför ens köpa nått man inte tycker är gott då?

   Tycker det är god mat. Köper ibland och njuter. Mums!?

   Så förstod jag det också. Korv är ju det vidrigaste som finns. Släng på kolhydrater på kolhydrater på fett…urk. Spyr av korv, äter bara vegokött även om jag även där kan få spykänslor för att det kan smaka för likt.

    Själv får jag kväljningar av vego”kött” . usch kan verkligen inte få i mig även fast jag försökt.

     Jag får kväljningar av människor som äter kött. Så jävla äckligt att äta ett annat djurs kroppsdelar. Ser bara framför mig hur det droppar blod om deras tänder och hur de ler som vampyrer. Kräks verkligen.

      ”Ett annat djurs kroppsdelar” det är väl ändå skapelsens signum att göra så?

      Har du aldrig ätit kött?

       Jo innan jag visste bättre. Önskar mina föräldrar hade låtit mig göra ett upplyst val.

    Korv är ju gott!

    Jaa.
    Och att kalla det ätstört visar ju på absolut noll förståelse för vad en ätstörning är…

     Nej, man kan vara ätstörd utan att det förminskar folk med svåra ätstörningar…

    Men om man känner så av korv köper man väl inte en tunnbrödsrulle? ?

    //älskar korv

    Dude relax, det är kolhydrater. Och fett. Livsnödvändiga ämnen. Ibland äter man en avokado, ibland en semla. Spänn av förfan

  Så löjligts henne att tillägga att det blir sallad imorgon. Gör man sånt är det bara för att visa att man är ”duktig”

   *löjligt

   Man ska aldrig behöva känna att man måste kompensera för maten man äter. Varken genom att träna extra eller tänka att ett snabbmatsmål måste följas av en sallad. Det är ett osunt sätt att relatera till mat. Har man det där kompensationstänket är det något man inte behöver dela med andra i sociala medier.

    Jag känner att kompensationstänket funkar superbra. Det gör att jag kan äta allt utan att gå upp i vikt.

     För en fullt frisk person, utan problematik kring mat skall tilläggas, så fungerar just kompensationen rätt naturligt med att man äter mindre mängd vid kommande måltider.

     Så för dig fungerar det kanske naturligt.

     För många är det ett ätstört beteende att AKTIVT tänka i de banorna, att bestraffa sig för att man ”unnat” sig vid tidigare tillfälle.

     Men det kanske du redan visste.

      Fetma är mer ätstört.

       ???

       Fetma är en folkhälsosjukdom som är starkt relaterad till klass. Dessutom så beror det delvis på den höga andel kalorier man får i sig idag kontra förut. Fetma är inte en ätstörning utan ett tillstånd.

     Jag gör så hela tiden. Planerar liksom så det jämnar ut sig. Älskar mat och det skulle sluta med övervikt om jag inte gjorde så.

    Men man känner väl ofta att man vill äta något lättare när man är mätt efter tung mat?

     Hon är väl knappast mätt till dagen efter på en tunnbrödsrulle.

      Helt normalt att äta det till lunch och sen middag kanske korvstroganoff med ris, eller ska man knapra en gurka till middag! Problematiskt verkligen

     Skulle tro att det är väldigt olika och att det är en stor del av förklaringen till varför folk är av olika storlek. Finns säkert de som kan stå sig hela dagen på en rulle till lunch och kanske till och med är mindre hungriga till frukost dagen efter. Andra känner hunger som vanligt resten av dagen. Det är ju ändå en rätt normalstor måltid.

   Tycker hela inlägget påminner om den typen av ”avböner” jag gjorde efter att ha ätit onyttigt som tonåring. Typ lindade ångesten genom att skriva om det sådär, samt genom att lova bättring imorgon.

   Så otroligt ovärt att ha den typen av laddad relation till mat. Idag kan jag ha en ambition att äta nyttigt utan att känna skam eller ångest när det ej blir så. Vilket är väldigt skönt, skulle unna alla det.

  Fan vad gött med tunnbrödsrulle ju! Blev sugen! ???

   Jag med ?

   Jag älskar tunnbrödsrullar. Perfekt att ha med sig på picknick eller utflykter.

   Bara att fylla med rester från gårdagens middag ??

  Tycker synd om henne som har såna tankar kring mat och att det uppenbart verkar så normalt att hon inte ens tänker efter innan det hamnar på nätet så här.

  Kan tycka det är minst lika illa att posta allt onyttigt man ”äter”, när man i själva verket inte skulle se åt den maten. Sen är man så ”naturligt smal” fast man egentligen äter extremt lite.

   Precis så. Den absoluta majoriteten av alla mycket smala människor är så smala för att de äter för lite. Och påstår sig sen äta mer än de gör och hävdar sig vara godisråttor typ.

    Fast där har ganska mycket fel. Har fler kompisar som är supersmala, inte för att dom vill utan för att dom är födda så.

    Fast hur vet du det?
    Hela mitt liv har jag blivit anklagad för att ha någon ätstörning. Saken är den att jag blir mätt snabbt. Jag tycker om pommes frites, inte min mage. Om jag äter mer en några få får jag ont i magen ett par dagar. Äter det sällan av den anledningen. Om jag skulle äta typ allt man får serverat skulle jag nog säga nöjt att jag åt mycket. Det kanske inte är mycket för någon annan. Kanske lite skamligt nu. Jag hoppas att du förstår art jag försöker få fram att allt är relativt. Mycket godis för mig för att jag snabbt blir mätt kanske är lite för någon annan.

    Obs att jag nu inte hävdar att det är mer synd om oss normsmala. Skulle endast vara skönt att slippa få höra att man äter för lite och låtsats äta mer än man gör.

     Fast nu bekräftar du ju att du äter lite å andra sidan. Även om man kanske tror sig äta rimligt eller t.o.m. mycket, så är det inte alltid så. Notera att jag skrev ”majoriteten”, den detaljen är alltid svår för folk att lägga märke till.

     Menar absolut inte att det är så för dig personligen. Men ett tecken på ätstörning kan ju vara att man är väldigt känslig, kräsen etc. Alltså folk som plockat bort mer än hälften på tallriken för att man inte gillar, det är bränt, smakar konstigt etc. Skyller på magkatarr eller liknande. Som ett sätt att dölja att det egentligen handlar om antal kalorier. Det är också vanligt att personer med ätstörning är överdrivet uppmärksamma på om magen blir lite uppblåst efter måltid. Som sagt, jag säger såklart inte att du har en ätstörning eftersom jag inte känner dig. Men det är sådana saker som flera av oss sett ubåt omgivning är vet att vi ska vara uppmärksamma på. Att du känner dig anklagad handlar kanske om att de försökt hjälpa men det kommit ut fel.

    Svårt det där. Många är ju naturligt smala. Andra är forcerat smala och lägger fram en ”matfasad” för att dölja.

     Man är inte naturligt smal lika väl som att man inte är naturligt tjock. Det beror på vad man äter och vad man gör av med.

      Det tror jag inte ett dugg på. Alla är byggda olika. Vi känner säkert alla den där smala personen som jämt är hungrig och äter men inget verkar fastna på kroppen. Min ena brorsa är så.

       Jag är så. Äter jämt och massor och dessutom ofta onyttigt. Är 44 år och det bara håller i sig.

   Ja, det finns ju bevisligen de som gör det vilket också blir väldigt fel. Sen finns det såklart de som kan äta mer av sånt och ändå vara smala.

   Margaux känns lite överdriven. Följer inte henne längre men hon skulle liksom alltid göra en grej av det med berg av mat hembeställt. Postades typ aldrig vanlig mat. Att behöva fota och skriva om det varje gång man käkar onyttigt och OJ TITTA vilka mängder är ju ofta ett tecken på att det inte är helt sunt.

    Nej man kan inte äta mer och vara smal. Då gör man också av med mer energi. Precis som att tjocka äter mer energi än de gör av med.

     Nej, det är en grov förenkling. Det finns studier som jämfört olika kosthållningar där man t ex går ner i vikt på kaloriöverskott och tvärtom. LCHF är en sådan.

     Jag själv är en soffpotatis som frossar i mat och gott, men går aldrig upp i vikt. Har försökt gå upp i vikt men det har varit helt omöjligt trots extra socker, fett, näringsdrycker och äta tills överdriven mättnad. Har också all respekt för att folk går upp i vikt trots att de äter ok. Det där är en myt som gör att man skuldbelägger överviktiga.

      Men lol! #fakenews !! Man kan aldrig gå ner i vikt med ett KALORIÖVERSKOTT! Mat är energi och det är ett numbers game. Gör man av med mer energi kan man äta mer kalorier. Sen är världen orättvis – vissas kroppar gör av med mer energi än andras och därtill tillgodogör sig kroppen olika mat (kalorier) på olika sätt. 100 kcal geléråttor är lika många kalorier som 100 kcal grönkål men det mycket längre tid för kroppen att förvandla grönkålen till socker och sedan kroppsfett än vad det gör för geléråttorna.

       Så du menar att alla har ett hundraprocentigt upptag av de kalorier man äter? Och att alla människor lagrar fett under precis samma förutsättningar? Det vore otroligt om kroppen var så simpelt byggd.

   Ja, el spyr upp all mat man visat (och ätit?) på bilder.

  Trist inställning. Och att en stockholmstjej äter tunnbrödrulle är mer sannolikt än att en skånetjej gör det, då det knappt finns tunnbrödrulle på grillen att välja på i Skåne så hon är ute och cyklar på mer än ett sätt. Inte lätt!

   Haha jag (skåning) funderade just över vad en tunnbrödsrulle är ??

   Så jävla snobbigt uttalande av henne haha. Jag och mina tjejkompisar skulle aldrig tänka ens tanken att det skulle vara för ”sunkigt” (eller vad hon nu menar) ? och vi är Stockholms-tjejer born and raised allihopa. Måste vara jobbigt att vara så ängslig som forni. Snälla ät och var glad bara

    Men det är SÅ hon att verka lite sådär omedvetet överklass.

   Fellow skåning här som varken vet vad tunnbrödsrulle eller stödkorv är. ?

   Exakt detta! Haha. Jag bor långt ute på landsbygden och tänkte ”det är väl vi på landet som inte äter tunnbrödsrulle för DET FINNS INTE ENS HÄR” ?

  Det enda det säger om henne är att hennes Stockholm = den lilla kretsen på Östermalm som hon är en del av.

   Då har hon inte passerat korvmojjen på Östermalm.. kryllar av tjejer, killar, tanter, gubbar som köar för en korv i olika utföranden..
   Hon är pinsam.

   Exakt så

   Hon vill väl verka så specieeeeeell och obrydd men det uttalandet säger mer om hur ängslig hon själv är.

   Alla inbitna Östermalmare vet att nybrogrillen är en institution och något man nästan traditionsenligt går till en gång i veckan!

  Vill tipsa om dietisten Abby Sharp på YT. Hon påpekar alltid att mat aldrig ska delas in i onyttig respektive nyttig mat. Älskar att hon har en så avslappnad inställning till mat.

   Hur delar man upp den då? Mat är mat är mat som ska ätas oavsett vad den innehåller?

    Man kan dela in det i mat du kan äta ofta och mat du kan äta sällan. Alternativt stor respektive liten mängd av.

    Allt snack om ”ren, clean, vita giftet,” osv sätter griller i huvudet på folk.

    Inget av maten är dålig, den kan dock vara mer eller mindre näringsrik

     ???

     Man kan också dela in den i gott och dåligt. Eller i grönsaker, kött, kolhydrater, fisk osv. Eller i mat man mår bra av och mat man mår dåligt av. Eller bara mat.

      Absolut, men förvånansvärt många vet inte att det är väldigt lite näring i högprocessad mat. Nu snackar jag typ nuggets på donken. Och då kan det vara en bra förklaring varför man inte endast kan leva på vissa livsmedel rent näringsmässigt

       Förvånansvärt många verkar också tro att allt som är ”lagat från grunden” är automatiskt hälsosamt och allt som är lagat i en fabrik är dåligt.

        Absolut, där håller jag med dig också. I princip all mat vi äter är processad, det är liksom ingen som tuggar i sig vetekornen direkt från åkern. Men ultraprocessad mat är det som jag menar med näringsfattig mat. Skillnad.

      Grejen med att peka ut viss mat som förbjuden, dålig etc är att man ofta lockas mer av det som är förbjudet. Att ha en avslappnad relation till typ mjöl är ofta bättre än att ha en allt för laddad.

      Jag upplever att jag äter godis mindre ofta om jag inte betraktar det som ”förbjudet”. Lockelsen minskar när jag tänker att jag får och skulle kunna köpa.

      Upplever att det gömmer sig mycket ätstört i en del människors besatthet av ”ren” mat (menar inte själva matintaget då, utan hur man betraktar annan mat. Det går utmärkt att käka enbart grönsaker utan att tänka på annan mat som smutsig)

     Sunt tänk! Jag försöker äta mindre av tex vitt ris, vit pasta osv just för att jag är vegetarian och behöver få i mig näring/protein. Betyder det att jag aldrig äter vitt ris? Nej absolut inte, men jag äter väl lite oftare quinoa tex än vitt ris. Lite oftare bönpasta än vit pasta osv.
     Planerar dock inte mina måltider efter det här, utan det blir så rätt naturligt.

   Jag brukar dela upp i mat och icke-mat. Ens kost måste vara byggd på mat. Vill man äta något utöver det så går det såklart bra men då får det vara utöver maten. Eftersom man är mätt då blir det sällan några större mängder.

  Älskar tunnbrödsrulle. ÄLSKAR I tell you?

  Jag åt det för någon vecka sedan och jag är tjej och jag bor i Stockholm? Förstår verkligen inte hennes resonemang

  Herregud. Är vi kvar här? Hon behöver kompensera med en sallad imorgon? Så löjligt och pinsamt.

   Fyra blad ruccola och en körsbärstomat blir mitt förslag till söndagsmiddag. Det går ju att göra en riktigt fin instabild av det.

  Tunnbrödsrulle – så gött.

  Fast jag är ju inte från Stockholm och har ett svåruttalat förnamn så vad vet jag ?

  Känns lite ätstört!

  Långt ifrån alla tjejer i Stockholm är ju influencertypen, hon missar verkligen detta… ?

   Hon rapporterar ju från sin egna bubbla så klart. Precis som de flesta gör.

    Fast de flesta fattar att alla inte beter sig/är som de i ens egen bubbla.. och alla lever inte ens i bubblor.

     Tror hon fattar det också men likväl är ju hennes karriär baserat på hennes bubbla. Inte andras.

  Käkade pizza igår och burgare idag, har ingen sallad inplanerad på ett tag men det är kanske för att jag bor i Uppsala ?

   Fast där låg kanske ett salladsblad eller en tomatskiva i burgaren? Det räknas som sallad i min värld. Likaså lilla dillkvisten på räkmackan. Eller persiljan ovanför kalopsen… /Från Skåne

  Påminner om mitt ex mamma som undrade varför jag inte gjorde som hon och beställde en barnpizza när vi skulle äta. Förutom henne själv var jag den enda tjejen i sällskapet så varför hon frågade mig och ingen annan var rätt uppenbart.

  Brukar vanligtvis storkna efter en 3/4 pizza men den gången tryckte jag i mig den där pizzajäveln och käkade demonstrativt upp mitt ex rester trots att min egen pizza redan låg i svaljet på väg upp igen. Hade nog kunnat spara mig själv en del lidande om jag bara hade frågat vad hon menade, men så kvicktänkt är jag sällan när jag blir förbannad. ?

  Vilket korkat uttalande. Jäklar vad inskränkt. Hon borde nog hänga lite utanför Östermalm och träffa folk som inte är ätstörda låter det som.

  Ok att tunnbrödsrulle inte är den mest näringsrika av måltider och man skulle troligen må dåligt om man endast åt tunnbrödsrulle. Men det är så uppenbart att hon inte syftar på de näringsämnen rullen saknar som hon måste kompensera för imorgon.

  Från en fd anorektiker så kan jag säga att varningsklockorna ringer i det här inlägget. Man måste kunna unna sig när man är sugen på det utan att planera in kompensationsmåltider eller kompensationsträning.
  Balans liksom.
  För skulle ha svårt att tro att jag skulle vara sugen på en tunnbrödsrulle varje dag… Men när jag är sugen på det – fasen vad jag njuter! Hur gott?! Och sen får jag matkoma och orkar typ inte äta något mer maffigt den dagen utan det blir något lättare på kvällen. Behöver inte ens planera det – kroppen liksom bara signalerar ju en det.

   Ja sättet hon skriver om det tyder ju på att det i princip är en engångshändelse. Och SÅ mycket kalorier innehåller ju inte en tunnbrödsrulle att det skulle behöva kompenseras medvetet, är ju inte som att hon gått all in på julbord tre dagar i rad liksom. Undrar hur lite hon äter vanligtvis.

    Ja det låter verkligen inte som att hon har ett sunt förhållande till mat när hon gör ett inlägg om att hon åt en tunnbrödsrulle. Det är liksom ingen big deal om man har en sund inställning till mat. Det oroar.

    En tunnbrödsrulle innehåller faktiskt jättemycket kalorier men också många näringsämnen – plus så är det ju bränsle! Som vi klarar oss på säkert hela dagen om vi annars har en normal kosthållning. Men ibland behöver man lite extra bränsle i form av något mer kaloririkt – mentalt och fysiskt! Att låta sig njuta av det man tycker om är viktigt, men man måste kunna göra det utan att skuldbelägga sig själv.
    Sen är det som sagt viktigt att ha balans. För man kan vara ätstörd åt båda hållen – njuta för mycket för ofta eller njuta för lite och sällan och sedan straffa sig själv för att man njöt.

  Hon skrev också inför att börja jobba efter semestern att hon ”inte är redo för att äta sallad till lunch varje dag” och jag tänkte bara nej men ät något annat ibland då. Hon har ju skrivit i bloggen att hon kämpar med att acceptera sin kropp och att det är svårt när alla hennes vänner har gjort något ingrepp som gör det svårt för henne att matcha eftersom hon inte gjort något ingrepp… Alltså måste sluta läsa alla puckade influensers som har skeva världsbilder och provocerar mig.

   Har hon skrivit så ? Fan va sjukt . Snacka om pick me. Typ ” De är sååå svårt för lilla jag är naturlig , men andra har gjort ingrepp”

    Ja typ. Läs inlägget nedan. Hon är ju ärlig i hur hon ser sig själv iaf.

    https://michaela.forni.se/2021/09/02/torsdag-17/

  Har levt i Stockholm i hela mitt liv och alla flickor, tjejer, kvinnor, damer, tanter och kärringar jag känner äter gärna kebab, korv, pizza, hamburgare och annan god snabbmat. Vet däremot ingen som dricker grönkålssmoothies regelbundet. Känns som att jag och Michaela lever i helt olika världar om hon på riktigt tycker att det är så udda att käka en runnbrödrulle?

  Suck, vill hon bli hyllad nu för att hon vågar visa ”riktig” mat som inte är smoothiebowls och avokadomackor? Verkligheten bakom instagram liksom…. *influencerkollegor applåderar och skickar hjärtan*
  Sandra Beijer visar föredömligt upp korv med bröd titt som tätt i sitt flöde, blir alltid lika sugen på att springa till korvmojjen.
  Osammanhängande kommentar men men.. ska nog gå och köpa korv bara för det.

  Jag vet inte – är det ätstört? Vad är i såna fall inte ätstört? Att alltid äta vad man vill i vilka mängder man vill? Det är ju inte heller bra – ätstört det också fast tvärtom.

  Nä, ät allt. Men klokt. Jag är en lagom rund tant. Jag äter allt. Om jag äter en tunnbrödrulle, eller hamburgare, eller pizza, eller dignande julbord njuter jag. Sen kanske jag äter lite nyttigare, lättare närmsta dagarna efter. Det är väl inte ätstört? Det är väl istället klokt?

  Det går inte att alltid äta exakt vad man vill och hur mycket man vill – då kommer fetman snabbt. Man ska inte heller alltid förneka sig själv och gå hungrig, även det en sjukdomsbild. Nä, ät och njut – men med balans.

   ”I vilka mängder man vill”

   Om man lyssnar på kroppen och känner efter vad man behöver och vill äta så är det ju ingen som äter två pizzor på rad. Så det här med ”vadå ska man bara få trycka i sig hur mycket man vill” blir märkligt tycker jag. De flesta blir ju mätta av normala mängder mat. Däremot kan bantningstänk skapa ett psykiskt och fysiskt behov av hetsätning, som sedan så klart ska/måste kompenseras med svältperioder.

    Ditt resonemang fungerar på någon som alltid haft normalt bmi. Och som naturligt äter nyttigt.

    Men för oss som minskat i vikt, som gjort en sån resa. Då är det inte självklart att äta vad man vill och hur mycket. Vi har fått lära oss vad som är normalt att äta. Normalt är inte att trycka i sig onyttig mat. Normalt är att äta regelbundet, nyttigt och inte jättestora portioner.

    Säg vad du vill – men ingen med normalvikt äter onyttigt utan skrupler!

    Det är svårt med ätrelaterade sjukdom och influensers inflytande på sociala medier. Jag håller med om kritiken mot dom.
    Men – i verkliga liven kan man njuta av mat – men också kompensera lite om man överätit. Det gör ALLA med normalt bmi naturligt!

     Lägg ner det där. Det är inte onormalt att äta skräpmat.

      Vad? Om man kommer från att äta skräpmat 2 ggr per dag, men har lagt om kosten till nyttig för att minska många kilon i vikt och må mycket bättre. Varför ska jag lägga av?

      Faktum är att skräpmat är inte bra. Man kan äta den. Men inte i överkant. Om man vill hålla sin vikt.

    Då varannan vuxen i Sverige är överviktig så säger det att dom flesta inte alls kan äta vettiga mängder av högkalorimat. En pizza är 1000kcal. Är det normalt att äta det till middag, i kombination med efterrätt, kanske läsk på det? Tidigare har du ätit frukost och lunch och mellanmål kanske…

     Så sant. Det jag vill komma till i disussionen.
     Influensersnormen är inte ok. De står för ett anorektiskt ideal.
     Men samtidigt att hävda att man kan äta vadsomhelst närsomhelst står för en mathetsnorm.

     Sanningen är – ät vad du vill. Men med klokhet. Kompensera om du överätit. Kalorier in – kalorier ut.
     Inte PK – men sant.

      Helt rätt. Sen kanske många, inklusive mig själv, upplever att de kan äta ungefär hur de vill, när de vill. Alltså, käkar pizza, efterrätt och glass när man känner för det utan att reflektera över det. Men då är det iallafall inte för mig dagligen utan lite då och då, samt i kombination med fysiskt tungt jobb och träning. Blir inte frestad i vardagen att köpa skräpmat då jag lagar normal mat till mina barn och såklart äter av den själv också och köper aldrig hem läsk, sällan godis etc. I en annan livssituation hade det kanske varit mer normalt att äta skräpmat dagligen och då hade jag fått tänka noga på vad jag äter. Det är liksom inte naturligt för alla att äta måttligt av onyttigheter eller att man känner sig mindre sugen dagen efter.

   Det är inte osunt att variera med lättare mat. Det är inte osunt att äta enbart den typen av mat (sallad, grönsaksbaserat osv) heller. Det som är osunt är att behöva lindra den ångest som uppstår efter en tunnbrödsrulle genom att bikta sig i bloggen samt utlova bättring. Samt inbilla sig att ingen annan tjej i Stockholm någonsin äter snabbmat.

    Det kan jag hålla med om.

  pick me !! choose me ! love me !

  Kan även säga att de där inte stämmer . Fan vilken sjukt tanke. Jag har haft som tradition hela hösten att äta en tunnbrödsrulle med korv och mos efter mina körlektioner. Sen en tradition att gå förbi Brunos korbar efter runda på Djurgården.

  Dock tror jag verkligen de finns rätter som tjejer känner sig osäkra i att äta.

  Spelar LD eller förstår hon inte kritiken?
  Det ligger inte i att hon gått ner i vikt, utan att hon i alla år stenhårt gått ut med att man måste svälta sig själv för att gå ner i vikt. Du måste hårdbanta din kropp för att kunna gå ner i vikt. I många år har folk ifrågasatt hennes uttalande angående detta. Nu börjar hon träna karate och går plötsligt ner 15 kilo utan att svälta sig? Hur ligger det till, har hon haft fel eller har hon hårdbantat?

   Jag tycker det är lite…märkligt att hon alltid hävdat health at every size, hon är inte överviktig för att hon rör sig för lite, hon är vältränad och tjock osv.
   Men nu mår hon tydligen skitbra, alla krämpor är borta, jättepigg, upptäcker nya muskler osv. Samt att hon skriver att hon gick typ 100 steg om dagen varje dag innan. Det stämmer ju inte alls med det hon hävdat tidigare.

   Jag funderar också på det efter att ha läst hennes senaste inlägg på IG. Om hon nu går ner i vikt heeelt utan ansträngning, vad beror det på om hon inte bantar? Man går inte ner i vikt om man fortsätter äta som vanligt och lägger till lite träning nån gång i veckan bara. Klart hon minskat på maten. Annars är ju viktnedgång utan synbar anledning nåt man kan behöva kolla upp, så det inte är symtom på nån sjukdom.

   Jag tror hon fattar men spelar, eftersom hon är rädd att förlora följare om hon erkänner att hennes tidigare teser var felaktiga. Hon har nog många överviktiga följare och nu kör hon en serie inlägg om hur feta diskrimineras, för att behålla dessa följare som ju ser hur smal hon blivit och säkerligen undrar lite hur detta kunde ske med tanke på att det är ”omöjligt att gå ner i vikt”.

   Hon har ju gjort en stor livsstilsförändring, något hon tidigare förnekade kunde leda till viktnedgång. Enbart svält kunde leda till viktnedgång. Hon var perfekt hälsosam trots sin fetma och allt var så bra. Nu är hon mycket smalare och medger helt plötsligt att hon mår bättre och att hon gör detta för att slippa en massa krämpor.
   Så oerhört genomskinligt att allt hon sa förr var påhitt. Klart hon åt för mycket förr, och klart hon går ner nu när hon tränar och äter mindre.

   Det är ju sant att det är betydligt svårare att gå ner i vikt för en person som haft fetma under en lång tid. Men det är STOR skillnad på ”svårare” och “omöjligt”. Att det skulle vara omöjligt (eller kräva fem timmars träning om dagen och svältkost, som hon skrev) var ju bara hennes personliga uppfattning. Den attityden hjälper verkligen ingen, gå upp tio kilo och du går ALDRIG ner igen. Och är du fet, ingen idé att försöka, även om du går ner går du upp igen.

   Det hon har sagt är att det är hyfsat lätt att gå ner i vikt men svårt att inte gå upp igen? Och då gå upp ännu mer.

    Jag tycker för övrigt att hon hanterat viktnedgången proffsigt. I alla fall offentligt/på sin instagram. Hon har hittat en ny hobby som gjort att hon gått ner i vikt pga att hon rör sig mer. Hon har inte gjort en grej av det, inte uppmuntrat andra att röra sig mer, inte babblat om hur mycket bättre hon mår nu när hon rör sig, inte pratat medvärderande om henne livsstil innn karaten, inte lagt upp massa sexiga bilder, inte nojat över mat, inte nojat över att gå upp i vikt igen. Ingenting. Vad vill ni att hon ska hon göra?

     Vi vill ha svar på uttalande hon talat starkt för de senaste åren, att det är OMÖJLIGT att gå ner i vikt utan svält. Fast att hon faktiskt inte har svält sig nu?
     Hon har dumförklarat människor länge när de kommit med åsikter som nu i slutändan visade sig vara sanna?

    Nej, hon har i många år hävdat exakt samma sak. Att du enbart kan gå ner i vikt genom att svälta dig själv.

    För ett år sen skrev jag till henne att jag gått ner 20 kilo under ett år, enbart genom att ta bort 500 kalorier per dag. Att jag nu levde på mer hälsosammare livsmedel än vad jag någonsin tidigare hade gjort när jag levde på 500 kcal mer.
    Hon hävdade då att jag inte talar sanning och att jag inte ska lura folk att tro att det är så jag gått till väga…
    Jag tränade alltså 0 gånger detta år, det enda jag gjorde var att kapa 500 kcal, det är inte att svälta sig själv. Jag åt fortfarande 1850 kcal per dag.
    Hon hävdade att jag ljög, att jag inte gått ner i vikt.

     Nu har lyssnat dåligt. Hon har sagt att när man har gått mer i vikt vill kroppen efter en tid gå upp i vikt igen. (Vilket för övrigt är sant. Länkar nedan) Då måste äta mindre och mindre och mindre (iprincip svält) för att behålla sin nya vikt. Hon har många många gånger sagt att det är relativt lätt att gå mer I vikt men iprincip omöjligt att inte gå upp igen.

     Läs hela tack.
     https://ki.se/forskning/fetma-en-kamp-mot-oss-sjalva

      Tack för info, men nej det är inte vad hos sagt!

       Hon har en serie sparade story med rubriken ”sluta banta!” Där hon säger exakt det. ”Ni kommer gå upp allt igen inom fem år för det gör nästan alla dom gått ner i vikt”.

        Så för att hon har några storys sparade så tar det bort det faktum att hon sagt en massa lögner genom åren?

         Jag har aldrig uppfattat det som att hon har sagt att det är omöjligt att gå ner i vikt. Vet inte vart det skär sig i vad du har uppfattat och vad jag har uppfattat. Jag har följt henne i mönga år. Men menar du att hon borde ha sagt ”vill du gå ner i vikt under något år eller två så gär såhär..! Men vill du gå ner i vikt för alltis så är det omöjligt” Det är väl ändå långsiktigt alla egentligen menar när dom pratar om att gå ner i vikt, inte pratar man väl om tillfälligt?

          Hon har sagt mer än en gång att det är OMÖJLIGT att gå ner i vikt utan att svälta sig.

          Som jag skrev där uppe, hon skrev klart och tydligt att jag var en lögnare, att min viktnedgång inte kunde gått till på det viset jag beskrev det.

           Alltså jag älskar LD och har alltid gjort. Hon är en stor förebild för mig, det är just i denna frågan vi inte riktigt har ”varit överens”. Det är därför jag minns hennes uttalanden så tydligt, för att det endast är där vi går åt skilda väg i åsikter.

           Sen vet jag precis allt annat du försöker säga, jag vet faktan och statistiken på hur tjocka människor går upp igen tillslut. Men det är ju inte det vi pratar om här…

           Jag har verkligen inte sett eller hört henne påstå det men jag har heller inte lusläst alla kommentarer hon svarat på.

  Jag hamnar som modererad under varje julkalenderlucka jag skriver under, trots att jag använder samma mail och namn varje gång?

  Vill bara säkerställa att jag syns i utlottningen ändå? ? Camilla Gervide

   Du är absolut med! ??

    Tack! Mycket viktigt! ?❤️

  Jag tycker att det mest låter som att hon vill få det att verka som att Stockholm skulle skilja sig så väldigt mycket från småstäder. ”Tjejer i Stockholm”. Löjligt och ängsligt.

  Jag håller med om att det är ett onödigt uttalande. Så tråkigt att man känner att man inte kan äta vad man vill, måste försvara det och framförallt känner att man måste kompensera för det.

  Varför skulle ingen tjej i just Stockholm gilla tunnbrödsrulle? Är det bara tjejer från Västerås som gör det?!
  Jag är en tjej från Stockholm och njuter gärna av en tunnbrödsrulle utan att kompensera med sallad dagen efter ? hon kanske behöver se sig om och skaffa nya vänner för den uppfattningen är väldigt skev

  Tolkar det som att hennes vanliga umgänge strösslar med bilder på sallader, flådiga restauranger och knappast skulle erkänna att dom swingar förbi McD med ungarna. Eller Gud bevare, erkänner att skräpmat är gott i kontrast till ”jag är en riktig salladstjej”. Herregud vad denna påverkare-världen sprider ängslan. Finns betydligt fler tjejer i Stockholm än dom Forni gärna identifierar sig med som nog drömmer om tunnbrödsrullar men aldrig skulle våga köpa.

  För att vara på den säkra sidan skulle jag rekommendera Nutrilett hela nästa vecka.

  Och Forni som ALLTID ska framhålla vilket meningsfullt jobb hon har. Absolut, influencer är ett jobb, man kan försörja sig på det och de jobbar säkerligen hårt med det de gör…men frågan är, vilken funktion i samhället fyller detta jobb?

   Måste man ha ett jobb som fyller en funktion i samhället för att det ska räknas som meningsfullt? Mitt arbete fyller ingen funktion i samhället förutom att jag har några anställda då som får lön de kan leva på. Sen betalar vi skatt såklart, en hel del skatt, det fyller ju sin funktion men ja.

  Skäms så mycket över att jag, trettio bast, fortfarande triggas så sjukt mycket av sånt där. Det är som om den ätstörda delen av mig fortfarande lever och bara väntar på någon mat-ångest att hugga tag i.

  Tänker ibland på podden som forni och Michaela Hamilton hade förut och vilka (enligt mig) konstiga samtal om mat de hade. T.ex. så skröt dom om att de vågade beställa pasta istället för sallad till lunch om man var ute och åt i grupp. Visste inte att det var en ”grej” att käka pasta till lunch liksom, mycket man inte vet, hehe.

  Nämen tycker ofta influencers försöker så mycket med att låta obrydda kring mat, men det budskap som kommer fram är istället att de är väldigt väldigt brydda och att man ska vara väldigt brydd. Dålig kommunikation liksom.

  Tycker nästan det är skönare då med någon som är helt öppen med sin brydda relation till mat. Typ om någon säger ”jag äter inte bröd för jag är rädd att gå upp i vikt”. Tycker det är lättare att förhålla sig till det? Liksom att man vet var man har personen då. men det är ju bara mina känslor:)

   Ja ju mer ”älska din kropp” ju mer känns det som att de bryr sig? Den dom inte bryr sig har väl inte funderat på sin kroppsform eller vad andra tänker.

   Var ute och åt med en god vän från sthm, här i Malmö. Han hade med flera manliga kollegor från sthlm.
   När jag beställde hamburgare (vego) med pommes etc fick jag gapande munnar framför mig.
   Och ett wow en tjej som äter hamburgare! Dom kände bara tjejer som enbart åt sallad när de åt ute i Sthlm. Tror nog ändå det finns skillnader i vad som är ok.

  En mosbricka med två grillade från Sibylla är fint som snus. Skivad gurka och apelsinfestis ?

  Hälften av varje med grillad korv och räksallad. Sååå gott!

  …….

  Sandra Beijer äter ofta korv ? på insta?‍♀️

  Men lär er skilja på vad och VAD! Hon skriver att det var GÖTT att gå emot den lunch normen som existerar i hennes krets. Sandra Beijer lägger upp KÖRV också. Hon menar som i ’ful’ mat som när Alice och Bianca åt IKEA körv för det är GÖTT. Att imorgon blir det en sallad för att litterärt gå tillbaka till liknelsen hon tidigare skrev med smoothies eller så äter hon en sallad ibland vem bryr sig?!!?! Onödigt att hoppa på det där. Blev svinsugen att käka en själv hela den dagen men äter inte kött och var mer sur över att det inte finns vegetariska alternativ på alla ställen. Men jag ska nog köpa ingredienser och göra en själv innan veckan tar slut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.