My Martens nyktra beslut

Jag kan stolt berätta att jag nu varit nykter i drygt 3 år 🥂🍾🥇
[…]

Jag slutade dricka alkohol Oktober 2018

Jag har aldrig haft beroende problem, utan gjorde ett aktiv val för att må bättre 🙏🏻

Jag märkte hur alkoholen påverkade mig extremt negativt, om så bara 2-3 glas🥂

Jag blev ångestfylld och mådde så fruktansvärt psykiskt dåligt att det inte går att sätta ord på.

Jag har blivit ifrågasatt många gånger:
” varför? ” är du gravid?”
”jaha, du har haft alkoholproblem ”
kallat mig tråkig . Uteslutit mig från vissa middagar osv. // My Martens

Är det inte märkligt ändå?
Att man måste ha en annan anledning att inte dricka alkohol, än ”jag vill inte”.
Varför duger inte den?
Är ”Jag kan inte” så himla mycket lättare att acceptera än ”Jag vill inte”?
För att det är ett aktivt och frivilligt val av någon som utan problem kan dricka alkohol, snarare än ett förbud?

”Så om du hade kuuuunnat så hade du fortfarande druckit? Okej, ja men då är det okej, för då innehåller din nykterhet inga pekpinnar eller värderingar kring andra människors alkoholdrickande, för hade du kunnat så hade du ju velat dricka med oss, visst visst?” //Påhittat resonemang

Jag önskar att människor kunde skita i min nykterhet, lika mycket som jag skiter i om folk dricker alkohol eller inte. 
Vill du dricka alkohol, för all del, gör gärna det. Vill du inte dricka alkohol, för all del, gör det inte.
Jag kunde inte bry mig mindre.


Jag vill även passa på att rekommendera en alkoholfri cider, den första jag riktigt gillat och det är den här.
Jag drack den på Wedholms Fisk och är lite sur att de inte verkar ha den på Systembolaget.
Men men…
En rekommendation, none the less.

179 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det var det vettigaste beslut My fattat. Hon betedde sig totalt bindgalen både i Stockholm och Visby. Råkade vara på samma ställe två gånger som människan.

   Ja det handlar ju om att hon gjort bort sig så mycket på fyllan, så på ett sätt ett alkoholproblem. Tror inte hon blivit utesluten från middagar för att hon inte dricker alkohol men det lät ju bra för sympatier och uppmärksamhet, hon ljuger i vanlig ordning.

    Hon har ljugit så mycket att inget hon säger tas på allvar. Så funkar det.

    My är dramaqueen, och queen av att jaga click, clickbaita och queen of cliffhangers. Om hon uteslutits från middagar så har det nog isåfall berott på hennes beteende och inte på att hon Inte dricker alkohol. BS. My är queen of lies också och har en grandios självbild.

     Ibland skriver hon ju som hon vore packad. Osammanhängande, aggressivt, långa texter utan egentligt innehåll. Men det är väl den dödliga sjukdomen som talar. Eller finns det något annat som sätter henne i klistret. Nån måste väl ändå vara skyldig. My är det inte.

     Det här inlägget kan säkert vara ett försök att blidka MåBra. Psykisk ohälsa och bortvald alkohol. Bra jobbat, men för sent 😂

     Vi glömmer inte kaktusar i röven och bajsmackor.

    Tror inte ett dugg på det hon skriver eller säger, när pratar hon sanning?!

     Nu är hon sjuk IGEN med dubbla värkmedicinsdoser 🙈 om hon just varit sjuk i corona kanske hon kunde ta d lite lugnt men ändå är både här o där fast hon är så folkskygg så hon använt sig av en annan frisör än Bobby …

      Jag undrar också varför de är sjuka hela tiden? Att om de har extremt dåligt immunförsvar så borde de kanske vara mer försiktiga? Dock god återhämtningsförmåga då hon ju var döende men kurerade sig jättesnabbt från Covid19. Dock törs jag inte fråga då hon redan skällt ut folk för att de ställer frågor ”de inte har med att göra”(men när hon skrivit om något på bloggen så är det inte lätt att förstå att det faktiskt var en privatsak…) och sen den där ”kaktuspsykosen”…

  Samma här. Drack och festade mycket i 20-års åldern. Slutade festa för några år sedan men gillade ändå att njuta av ett glas vin då och då. De senaste månaderna när jag blivit sugen på vin har jag köpt en flaska, smakat och sen lagt undan flaskan. Inte ens smaken är bra längre. Skönt ändå.

  Gillar ändå att ta ett glas på restaurang till maten dock, annan feeling och mycket godare än att dricka ett glas hemma.

  Calipette är såååå god. Äppelmust.

   *Galipette

  Jag har festat en jävla massa i mitt liv och druckit mkt utan att det eg störde mig, men efter en otroligt blöt kväll där jag kände att jag inte kunde stå för vad jag gjort så kände jag – nej nu räcker det. Jag dricker ett glas här och där till maten (kanske fem ggr/år) men har inte varit berusad sedan 2016. Känns sjukt bra! Sen är jag inte i den åldern att jag festar, men ändå. Ett lätt beslut som gjort mitt liv bättre. Men, fan vad kul jag har haft när jag drack!! Men det var då 😉

  Jag har faktiskt aldrig blivit ifrågasatt i min nykterhet. Varken som festande tonåring eller nu som 30+.
  Att jag inte dricker kaffe eller äter pepparkakor är desto mer omdiskuterat!

   Ha ha, att tacka nej till kaffe gör jag med, dricker bara en kopp på morgonen hemma. Sedan inget mer. Oj vad folk tittar konstigt när man säger nej tack och tar ett glas vatten.
   -Tycker du inte om kaffe?
   -Jo, men jag dricker bara en kopp om dagen, på morgonen.
   – Oookejjjjjjjj…….

    Haha den ”oookej” har jag också fått. Eller när man berättar varför man inte dricker koffein och plötsligt får ett helt försvarstal, jag dricker inte koffein för min egen skull och skiter i hur andra gör. Whatever floats your boat liksom ^^

    Ååå kaffet… jag dricker varken kaffe, te, saft eller nått annat som folk brukar vilja bjuda på…. För jag gillar det inte. Det börjar alltid med ”vill du ha kaffe?”, nej… ”men te då?” Nej…. ”Jaha då ska vi se vad annat vi kan tänkas bjuda på”. När man säger att man bara vill ha lite vatten (inte ens med bubblor!) blir folk verkligen obekväma och lite misstänksamma. 😂

     Man måste förekomma dom och direkt efter första kaffefrågan säga ”nej tack, men jag skulle äääälska ett kallt glas vatten. Det skulle vara SÅ gott!”
     Då känner dom sig inte som dåliga värdar utan blir glada att de kan tillgodose din uppenbarligen högsta önskan 😀

      I ett reeent glas.

      Tror faktiskt det är mest detta, att man vill kunna bjuda på något. Tycker det är fint, inget fel. Att bjuda och ta emot sitter djupt rotat i vår kultur. Nu när folk tycker det är viktigare att hålla på sina egna preferenser blir det dock lite klurigare.

       Alltså nu vill jag inte vara den som är den men skulle nog våga påstå att varken bjuda eller ta emot är särskilt ”svenskt”. Klassikern är ju att om 3 pers kommer hem till någon så läggs det fram 5 bullar: en till varje person plus en extra så det inte ser snålt ut…men vi alla vet ju att man inte tar sista bullen/kakan på fatet! Överdrift, såklart men nja. Mycket, mycket mer sedvanligt och djupt rotat i andra kulturer.

        Att bjuda på kaffe eller te gör väl alla vid besök?

         Ja bjuda på på fika tycker jag verkligen är vanligt. Speciellt kaffe.

   Kaffedrickandet ifrågasätts alltid. Det smakar illa.

   Haha förstår dig men jag blir alltid sjukt misstänksam när nån inte vill ha kaffe. Undra varför egentligen?

    Alla gillar inte kaffe..?

     Menade varför jag blir misstänksam alltså 😊

      Oh. Haha ja det vet jag tyvärr inte. 😅

      Jag dricker inte heller kaffe vilket brukar sätta folk lite ur spel, tror det har att göra med att det är så himla vanligt att ett annat svar än ”ja tack” är oväntat. Som att plötsligt få svar på en retorisk fråga. Brukar skämta om det och säga ”Nej tack, jag har tyvärr inte börjat med det än!”.

       Oj vad du överskattar din egen betydelse i folks hjärnor. Är nog ingen som blir ”satt ur spel” för att du inte vill ha kaffe.. herregud

        Vaknat på fel sida idag? Det har ju inget med henne att göra! Precis som hon säger är ju rutinsvaret ”ja tack” så man blir ju lite ställd av ett nej.

    Jag älskar kaffe men tål inte koffeinet. Jag får ryckningar i musklerna i ansiktet av kaffe och så får jag ångest av det. Detta har smugit sig på de senaste åren, när jag var runt 20 drack jag säkert 5 koppar per dag. Idag dricker jag en kopp kaffe på helgen och ett vissa dagar när jag saknar kaffe så dricker jag en kopp koffeinfritt.

    För de kanske tror att mat eller dryck du bjuder på är förgiftat. Då måste du misstänka att de misstänker dig. Eller att de har sin lojalitet hos någon annan. Eller att de är puckade. Svårt att samarbeta med puckon.

    Lite stenålderstänk.

   Dricker inte heller kaffe. Har aldrig lärt mig och är över 30 så känns lite sent att börja nu.
   Synd bara att hela samhället är så hårt bundet till just kaffet, så att oss tedrickare har man glömt bort. Var man än går så går det att köpa eller få en kopp kaffe som kaffedrickare verkar anse är gott eller åtminstone helt drickbart, men frågar man efter te så får man en dammig tepåse som legat längst bak på hyllan i 10 år – om det finns nåt alls.

    Hänger med en tedrickare och har aldrig upplevt det problemet annat än hemma hos enstaka individer.

     Hemma hos folk brukar te faktiskt finnas i olika varianter t.o.m., men jag pratar mer om arbetsplatser, typ Biltema-café, bensinmackar, restauranger, finare caféer… Man förvarar te helt fel så det tappar all smak. Man får en Lipton-påse medan kaffet mals på plats och serveras i 10 olika variationer. Det finns så många olika teer och så många olika sätt att brygga det, så jag kan väl tycka att det är tråkigt att endast kunna få en påse Lipton.

    Haha samma här! Till och med på finare hotell får man ibland en trist Earl Grey påse eller motsvarande..

     Och inte får man så jävla fint kaffe på de ställen som har 10 år gammalt dammigt påste heller kan jag trösta er med 😄

     Vad är det för fel på det? Vad tror du kaffedrickarna får egentligen?

      På fina hotell får man iaf inte Löfbergs lila…

       Jo? Det är precis det man får. Ibland Nespresso påsar.

    Haha var tvungen att hoppa in i diskussionen här 😂 håller inte med! Asså en typ earl grey påse måste väl vara jämförbart med en ”drickbar kopp bryggkaffe”? En riktig te-fantast gillar kanske inte det, men en riktig kaffe-fantast gillar nog inte kvarterskrogens brända bryggkaffe heller… med en tepåse + kokat vatten vet man ju liksom alltid vad man får! Medan det typ alltid är en överraskning när man vågar sig på en bryggd kanna kaffe på en restaurang 🙈

    Ha,ha, förlåt, men hög igenkänning på en här. Är uppvuxen i en kaffeälskande familj där te aldrig nånsin druckits, konstigt nog har jag inga vänner som dricker te heller, men så kom en ny bekantskap på fika och ville ha te…..en ”dammig” påse Old Grey rotades fram i ngn låda🙈Får bli ändring på den punkten from nu.

     Ha,ha igen. Visste tydligen inte ens att det hette Earl Grey (skrev visst ”Old Grey)

   Jag har samma erfarenhet. Har druckit kaffe i många år men efter att jag var sjuk i covid så stod jag helt enkelt inte ut med kaffe doften/smaken längre. Kan inte räkna gångerna som jag har fått konstiga blickar och kommentarer. Det är liksom som att det är ett likhetstecken mellan att dricka kaffe och vara vuxen.

   Jag har inte heller kritiserats för att jag slutat dricka alkohol. Tycker det är en slkitsak. My skriver ju att hon INTE varit beroende så vad är det hon hyllas över?
   Och hur hade hon som mamma och 24/7- arbetare tid? Samma överdrifter som vanligt.

   Haha ja att som vuxen inte dricka kaffe är oerhört laddat tydligen ;). Som grädde på moset är jag också vegetarian, den icke predikande sorten som mest äter mitt och så får andra äta sitt liksom, så jag blir dubbelt ifrågasatt. Att jag en stor del av mitt liv inte druckit någon alkohol har jag aldrig hört nåt konstigt om. Någon vänlig nyfiken fråga men inget ifrågasättande eller så.

  Jag dricker gärna vin eller öl till maten. Jag gillar smaken samt den avslappnade känslan 1-2 glas ger mig. Inte mer än så, dock. Jag stannar där för jag tycker inte om när man börjar känna att man inte är sig själv längre.

  Har inga som helst problem att umgås med folk som inte dricker alls. Flera av mina vänner dricker inte alkohol. Däremot är det jobbigare med folk som brukar dricka för mycket.

   Jag känner alltid att jag är mig själv även när jag är full 😄 Ibland mer mig själv t.o.m. 👍🏻

    Nej jag känner att när jag blir påverkad blir jag en annan, mer korkad person och mina resonemang blir trubbiga.

     Ja du ja.

    Samma här. Däremot blir jag trött och kan må lite dåligt rent fysiskt dagen efter, om det blir för mycket. Så av den anledningen bromsar jag också gärna vid 1-2, för jag vill vara pigg och kry nästa dag. (Den där gränsen har tyvärr blivit snävare med åren. När jag var ung kunde jag dricka mer utan att bli märkbart påverkad alls.)

    😁Eller dagen efter, DÅ är jag som mest ”mig själv”😂

  Frågar någon verkligen varför? Om man fyllt 23 typ?
  Känns lite påhittat ändå? Och hon träffar väl inte speciellt många? Skulle Anna fråga då eller vad menar hon?
  Hon har väl bara varit på event en kortis när hon hängde med Magdalena?

   Det har väl snarare med nyfikenhet att göra än ålder, ja folk frågar även efter 23.

   Ja folk frågar när man väljer bort alkohol efter 23… Bara det att säga nej till ett glas vin till maten, gosh.

   Nej jag tycker faktiskt inte att jag blir så ifrågasatt i min nykterhet. Är inte nykter av någon anledning men kan tacka nej till vin helt utan tjat eller frågor från andra. Är 30 år om det är relevant.

   Tycker att folk frågar/tjatar/ är allmänt otrevliga gällande alkohol mer nu när jag är vuxen (35+) än när jag var ung. Nu är jag inte en känslig människa och kan ge svar på tal, men det är förbannat tjatigt att folk skall hålla på. Är du sjuk, äter medicin, gravid, alkis osv.

  Den enda som vid nåt tillfälle har pressat mig att dricka var själv alkoholist och ville väl känna att hens beteende var normalt. Dricker ibland, men det är ingen i min umgängeskrets som ifrågasätter om någon helt avstår.

  Jag dricker ibland, men många gånger avstår jag helt. De gånger jag avstår har jag blivit frågad mååånga gånger om varför jag inte dricker, och har märkt att mina vänner blir obekväma de gånger jag är nykter. Samma sak gäller även om jag bara tar något enskilt glad, då försöker de direkt övertala mig att dricka mer. Jag brukar ibland ta bil till fester, bara för att ha en ursäkt och slippa förklara mig, annars vet jag direkt att spekulationerna börjar om jag är gravid eller inte.

   Tror detta beror lite på att man har vänner som inte har en 100 % sund inställning till alkohol? Blir aldrig ifrågasatt av vänner eller släkt för att jag typ alltid tackar nej. Tror inte det är så mycket artighet som att de tycker det är genuint ointressant om jag vill ha ett glas vin eller ej I min sambos släkt som är mer glad i spriten än jag varit i kontakt med innan så har folk däremot mer synpunkter, ibland uttalade och ibland som man märker av i den förlösande stämningen när man någon gång säger ja.

    Det är min bild också, de som ifrågasätter är nästan alltid de som skämmer ut sig totalt rätt så ofta. De blir rädda att jag ska minnas och döma.

     Precis!! Man gillar inte folk som är nyktra då dessa kommer ihåg allt även efter kvällen. Helst när det kommer till jobbrelaterat är det så

  Dricker ett glas vin till maten ca 3 gånger i veckan, en av de gångerna dricker jag 2 -Max 3 glas vin. Har inte varit full sedan 2014. Då bestämde jag mig för att jag hatar ångesten som jag fick efter varje gång jag varit full (gjorde aldrig något konstigt eller elakt dock, fick bara enormt mycket ångest dagen efter). Folk kan tjata om shots när det fest ibland men jag vill verkligen inte och känner att jag får ut absolut ingenting av en shot. Jag älskar ett glas vin eller en cocktail, men jag dricker ALDRIG mer än tre glas vin.

  Har vuxit upp i en familj där alkohol är en dryck till mat, alternativt en sällskapsdryck men absolut ingenting man dricker för att berusa sig.

   Hade blivit såå full av tre glas vin, dricker så sällan!

    Jag blir full på en Briska cider 🙈

     Full eller berusad?!

    Det blir jag också. Men inte bakis på så vis som när jag drack fler enheter i min ungdom dock. Skönt.

   Samma vanor här ungefär. 1 glas vin till riktigt god mat är livsnjutning för mig, förhöjer smakerna i mat man kanske lagt ner stor själ i att laga. Tycker helt enkelt vatten el läsk inte passar el är gott till tex skaldjur el löjrom och till helgen vill man ju gärna äta ngt lite lyxigare imo. Däremot kan jag inte ens minnas när jag var onykter sist, måste varit i unga dar nån gång, gillar inte känslan alls.

  En viktig kommentar i det hela är att har man problem med alkohol då ska man vara väldigt försiktig med dom alkoholfria alternativen lukten och smaken är ofta väldigt lik
  Vilket kan trigga igång ett sug efter alkohol och så får man ett återfall

  Jag är nykter alkoholist och jag kan inte ens lukta på alkoholfritt vin utan att suget blir så starkt att det är snubblande nära ett återfall

  Vid tillställningar bröllop fester m.m så tar jag alltid med mig egen dricka oftast Cocacola så vet jag exakt vad jag ska dricka och håller mig till det

   Du, jag kan inte föreställa mig den starka triggern som det verkar vara för dig. Du är stark! Jävligt bra kämpat!!

  Dricker inte heller. Har aldrig gjort. De jag känner vet ju det, men ”nytt” folk tycker det är så märkligt. Brukar säga att jag äter medicin som inte funkar med alkohol, då brukar det inte komma fler frågor. Men det är rätt sjukt att man måste hitta på såna grejer för att man bara måste dricka alkohol, annars är man inte normal liksom.

  Låter som rena IOGT NTO här inne..?
  En anekdot, men var hos läkaren här om veckan och hon utbrast i förvåning när jag sa att jag dricker max 1-2 gånger i månaden : ”Vaaa?! Du dricker inte ens veckovis alltså?!”
  Skulle vara intressant att se riktig statistik över svenskars alkoholkonsumtion, inte bara anonyma självskattningar som ändå aldrig stämmer…

   Dina levervärden kanske pekade på annat hehe annars låter det märkligt att säga ”Va?!?!”

    Haha nä hon var nog snarare van att möta patienter som dricker varje helg. Vilket nog är vad majoriteten fortfarande gör… Men det är min gissning

     Men säger nån det när man frågar? Tror folk gärna avrundar neråt..

      Till läkare borde man väl ändå vara ärlig? Men jag vet inte..

      Varför skulle man inte säga som det är? Det handlar ju om ens hälsa. Fick frågan vad min alkoholkonsumtion är av en läkare en gång under en utredning, varpå jag svarade ”ganska normal skulle jag tro, dvs ngra glas till helgen, och då sa han, ”vad är normalt eg, själv dricker jag en bag in box i veckan!!” Höll på att ramla baklänges, ha,ha

    Levervärden kan vara dåliga av många olika anledningar såsom sjukdomar, mediciner m.m. Ett peth-prov visar däremot konkret hur mycket alkohol en person dricker.

     Levervärden kan också vara dåliga pga alkoholkonsumtion 🙂 vilket var vad diskussionen gällde.

      Ja? Men min poäng var att det endast är EN möjlig orsak, och ingen läkare skulle anta alkoholism på direkten bara för att levervärdena är förhöjda. Kommentaren ”Dina levervärden kanske pekade på annat hehe” var alltså lite onödig…

       Det var skrivet med glimten i ögat, du vet lite skämtsamt?

       Alla förstår liksom att man kan ha dåliga levervärden av olika orsaker, men nu pratade vi om alkohol och jag passade på att skämta lite.

        Nej alla förstår faktiskt inte det. 🙂 Jag försökte inte vara otrevlig, utan bara nyansera lite, ledsen om det lät tyket.

   2020 drack svensken 8,5 liter ren sprit. Kolla CAN för mer statistik

    Goddamnit!

  Jamen så klart att hon blivit drogad också.
  O vaknar efter 2 dygn. O överdoserat på LSD.

  Ehhhh?! Nääää det tror jag inte på

   Tänkte samma sak. Det är My det gäller. Hon är ju ökänd för att överdriva vid varje tillfälle och har fastnat i lögner mer än en gång…. Vet i sjutton om jag tror på nåt om det här.

   Hon skrev det i bloggen för många år sedan att hon hade blivit drogad, det var på den tiden hon umgicks med Magdalena, My hade väl supit mycket och gjort bort sig på festen så då hette det sen att hon blivit drogad. Det ger ju både sympatier och uppmärksamhet. Även Magdalena har kört med det någon gång har jag för mig, att hon också skulle ha blivit drogad. Tänk att de blivit det båda två, fast inte samtidigt… Nej tror inte ett dugg på det faktiskt.

   Tänkte säga det där var en elak kommentar. Men sedan läste jag Mys inlägg… Läkarens kommentar att man brukar dö av en sådan överdos LSD… Hjälp vilken dålig lögn! Man kan inte överdosera LSD såsom man överdoserar kokain, morfin m.m… Pinsamt vad hon hittar på.

    Fast hon skriver ju:

    ”Så säger min läkare att jag haft änglavakt. Normalt sett dör man av den mängden i kombination med din sjukdomsbild.”

    Dvs läkaren syftar till att psyket kan ta såpass mycket stryk att det kan leda till självmord.

     Mängden spelar inte roll med LSD. Du kan få lika mycket psykos av en liten dos som en enorm.

      Jo, mängden spelar självklart roll.

      Dock kan du även få psykos vid mindre doser, men risken för vanföreställningar och synhallunicationer ökar med mängden.

      Farligt av dig att påstå att dosering av LSD inte har någon betydelse.

       För då uppmanar jag till drogmissbruk?!😂 Alltså detta kommentarsfält är bonkers idag.

        Nej utan för att det är direkt felaktigt.

         Ingen letar knarktips på bloggbevakning. Särskilt inte i kommentarerna under ett inlägg som handlar om nykterister. Tänk lite nu va?

     Men då visste dom ju inte om sjukdomsbilden?

      Haha, det glömde hon visst att hon inte ens visste att hon hade en sjukdom😂
      My i ett nötskal😉

    Och VEM drogar ner någon annan med LSD??? Hahaha är första gången jag någonsin hört det! Dummaste jag hört/läst!

    Det är verkligen inte en drog som används för att ”droga ner” någon i syfte att senare typ våldsföra sig eller liknande.

    Lögn igen.

     Inte direkt en drog som gör offret svagt och lätt att samarbeta med….

   Tror inte heller på det. Och läkaren pratade om en diagnos hon inte ens hade då.

   En vanlig påhittad historia av My.

    Hon hade sjukdomen men den var inte diagnosticerad. Hennes sjukdomshistoria är inte ovanlig för oss inom psykiatrin.

     Fast när skulle läkaren sagt det innan hon själv visste och läkaren inte ens utrett hennes sjukdom?

   My är dramaqueen, det har hon alltid varit. Hon är queen av clickbait också och queen av att jaga sympatier och uppmärksamhet. Hon är så tröttsam och så genomskinlig, säger emot sig själv ständigt, så motsägelsefull och har så dålig självinsikt. My säger och skriver det som behövs i stunden för att få klick, sympatier och uppmärksamhet. Så falsk och fejk så man blir mörkrädd.

  Jag skulle vilja kunna ta ett glas vin till maten men på senare tid har jag märkt att jag sover så otroligt dåligt även om jag bara druckit ett glas. Och med två småbarn så behöver jag all sömn jag kan….

  Är väl så med allt man slutar med. Fått amma frågor för att jag valt att sluta äta gluten.

  Hade en sockerfri period – fick samma frågor där.

  Sånt som är ohälsosamt gör folk nyfikna om man slutar med. Varför? Vet inte. Men vad gör det om folk frågar – egentligen?

   Och folk som tycker att veganer tjatar om deras kost. Prova ät veganskt och se hur många frågor som dyker upp från köttätare vid varje måltid. Vi tjatar inte om vår kost, nu frågar konstant.

    EXAKT! Köttätare är så jävla knäppa 😅

  Camilla – den alkoholfria cidern går att få tag i!
  Registrera en privatimportsförfrågan på Systembolagets hemsida (det är enklare än det låter), skriv Solera som importör och vilken produkt du är intresserad av. Eftersom att cidern köps in till restaurangerna här i landet så har importören det i lager och då brukar det i regel inte läggas på någon fraktavgift etc.
  Hälsningar – dryckesimportör (dock inte ovan nämnda importör)

   Va? På riktigt? JAAAA!

  Har upptäckt att det är så mycket roligare att festa (som jag gärna gör) nykter, eller näst intill nykter. Man orkar mer, man mår bättre under kvällen och dagen efter, man blir mindre kissnödig ofta (🤪) och man kan köra hem till sitt egna hem istället för att slacka i någons soffa när festen är slut. Jag upplever inte att någon jag känner blir roligare när de är fulla, snarare är de bättre när de är nyktra.

   Jag har mycket roligare på något glas men dricker sällan nu när jag är äldre och har vänner med barn osv. Har roligt utan alkohol också men helt ärligt roligare med.

  Jag är nykter sedan 2 år tillbaka. Helt enkelt för att jag fortsatte festa som en 20 åring och försatte mig i fara. Jag har idag inget socialt umgänge längre. Tjejmiddagar bjuds jag inte på. Inte heller högtidsfirande som midsommar. Antagligen för att jag är tråkig nu.

   Nä fy fan. Då var det inga vänner att ha ändå. Har lite liknande erfarenheter, fast inte för alkohol,är inte nykterist, utan för att jag blev sjuk. Var en del som slutade höra av sig då och man blir så oerhört besviken,men sen tänker man att vad är det då för typ av människor jag umgåtts med eg, som gör så, de vill jag faktiskt ändå inte ha i mitt liv längre. Hellre få, riktigt bra och schyssta människor, de vill jag hellre ha i mitt liv och lägga energi på känner jag numer.

  Dagen efter är viktigare än alkoholen dagen innan. Kanske var annorlunda förr, när festerna var roliga och det kunde vara värt att ta en baksmälla. Så är det inte längre och jag tål inte eller alkohol på samma sätt som i 20-årsåldern. Ett glas vin och dagen efter blir skit. Så jag låter bli.

   Om du blir såpass dålig efter ett glas (förutsatt det är ett typ ca 20cl glas och inte ett 50cl😉) så saknar du kanske ett nedbrytningsenzym, som många asiater gör? Normalt sett bör man inte bli så kass efter ett litet glas vin. Kan även bero på att man inte ätit/druckit vatten tillräckligt innan, el för låg ämnesomsättning. När jag hade för låg ämnesomsättning blev jag oerhört bakis av väldigt lite alkohol, nu när den (ämnesomsättningen) är normal igen känner jag knappt av det, dricker högst 2 glas vid tillfällen.

  Slut mellan Paow och Zobel?…

   Varför tror du det? Senast för någon timme sen har ju Paow publicerat stories från hans hem

   Varför tror du det?

  Snälla C, vill du uppmärksamma att cass klatzkow fucking gör reklam för att beställa julgran via foodora och orimligheten i detta! Plz

  När jag drack för mycket och hamnade i dåliga situationer tyckte min omgivning att jag var ”rolig”, ”festlig” osv.
  När jag slutade blev alla bekymrade. Även främlingar.
  Ifrågasätt aldrig någons nykterhet. Det där lilla tjatet eller grupptrycket kan vara övermäktigt för en del och dra ner dom i skiten igen.

  Jag fyller snart 40 och dricker varje helg, oftast minst en flaska 13%-igt vin både fredag och lördag. Ibland 2 flaskor/kväll. Har gjort ungefär så hela mitt vuxna liv. På semestern dricker jag i stort sett dagligen under 1 månad, men inte en flaska dagligen utan kanske 2-5 glas. Har inte haft en vinfri helg på typ… minst 5 år. Alla jag umgås med dricker precis som mig. Då har ändå nästan alla mina vänner barn och familj. Jag är dock barnfri. Ser inget negativt med att dricka på detta sätt men många tycker nog att min konsumtion är hög. Blir bara glad och välmående på fyllan eller sover bättre. Aldrig nått drama eller fyllekörning eller nått. Det enda negativa är att jag blir mer bakis nu i den här åldern än förr. Är bara helt ärlig nu för alla verkar ju sån kålsupare här 😚.

   Jag blev anklagad för att vara alkoholist i detta kommentarsfält när jag skrev att jag snittar på 3 glas vin per helg. Så ja, det är ganska pryd inställning till alkohol som råder här.

    Hen skriver att hen dricker 2-5 glas DAGLIGEN under semestern? Vart är det normalt

     Man gör som man vill helt enkelt 🙂

     Jag blir betydligt mer upprörd över ditt sätt att skriva. ”Vart är det normalt”!!!!

     För att man är på semester typ vad? 3? 4? veckor om året? Av 52. Fullt rimligt enligt mig.

   Alltså var så käck du vill över det där men det där är inte normalt nånstans.

    Tala för dig själv. Jag tycker det är normalt.

    Tycker fan det är vanligare med folk som skammar folk dricker än folk som ifrågasätter folk som inte dricker. Så fort man nämner något annat än klassiker ”1 glas vin till maten 1 gång i veckan 🙂 :)” så är man alkis eller har problem. Låt folk göra som de vill, herregud. Bara för att det inte är normalt enligt dig betyder under det att det inte är normalt för någon annan. Är typ hela medelhavsregionen också alkisar då eller?

   Oj en hel flaska vin per kväll? Blir du inte väldigt seg och får huvudvärk nästa dag?

    T o m två per kväll? Troll?

     Troll??? 2 flaskor vin 2 kvällar i veckan är väl inte särskilt mycket? När jag festade som mest drack jag en treliters box nästan varje dag i veckan under mer än ett år. Jag är tjej och väger 50 kg. Mim roligaste tid i livet. Visst fick jag snedfyllor ibland och spydde men överlag hade jag och polarna så otroligt roliga fester. Nu blir det ofta 1-2 flaskor i veckan.. är äldre 😊

     Troll? Att dricka 2 flaskor vin 2 kvällar i veckan är väl inte mycket? Nog kan jag bälja i mig en treliters box en helg och då är jag ändå tjej och väger 50 kg. Anser inte att jag dricker mer än folk jag känner.

    Aldrig huvudvärk, men trött och seg kan jag bli. Är dock värt det för jag älskar vin 😊

   Jag försöker inte vara dömande men är du inte rädd för att utveckla ett beroende om du dricker varje dag i en månad? Det kanske inte är så det funkar men man kommer inte ifrån att det egentligen inte finns någon hälsosam alkoholkonsumtion och din säkert är högre än snittet.

    Alla kanske inte försöker vara maximalt hälsosamma 🙂

   Majoriteten av min bekantskapskrets dricker som du. Personer i 30-40 med och utan barn. Vanliga människor med vanliga jobb. Jag gjorde det innan i 20 år men har börjat må så jäkla dåligt dagen efter, bara efter nåt glas så det är väl slut nu. Men håller med, det var otroligt vad lite folk dricker i det här kommentarsfältet. Är nog inte representativt för befolkningen.

  *såna

  Har aldrig varit den som dricker (kallar mig inte nykterist, vill jag dricka så gör jag utan pekpinnar åt andra hållet). När vi va 16-20 så va jag (usch hatar att säga så) den ”populära” i vårt gäng, och aaaalla visste vilka vi va. De visste också att jag inte drack. Jag dansade på baren ändå, va ute längst av alla och hittade på mkt bus. Men ingen har någonsin ifrågasatt mitt val. Och det är jag sååå tacksam för. Tvärtom har många hakat på och varit nyktra ist 😎

  Är än idag (32 år) oftast spiknykter. Har aldrig behövt ta hand om nån (jo jag har hjälpt tjejer som legat utslagna osv) eller nåns väska. Jag går ut för att ha roligt, inte vara väskvakt – med eller utan alkohol haha 😍

   Och just det – jag dricker inte pga tycker det är sååå äckligt. Förstår inte hur man kan dricka alkohol 😅 Så vidrig smak 😬

  Jag smuttar på någon drink på sin höjd 2 ggr/år.

   Ditt drickande är inte normalt nånstans..

    Nej, du har rätt 🙂 Alkoholkulturen är så pass stark att många ”ser ner” på de som inte dricker och mitt icke-drickande anses som onormalt, som du skrev. För jag antar att ditt svar inte var upplyftande menat.

     Svaret var nog menat till Viktoria längre upp…

    😂

  Att du skiter i om folk dricker eller inte, så tycker jag ändå att det är bra att det kommer mer o mer influensers som väljer att sluta dricka och skriva om det i sina sociala medier 😊

   *Förstår alltså din poäng att alla har sitt egna val osv! Tycker bara att det är bra att den sidan också kommer upp till ytan

   Helt klart!

  Tror ju att det är något kyrkomöte här inne bland kommentarerna. Jag dricker sällan på vardagarna men lägger in en fylla i princip varje helg. Skratta och tjöta med sina vänner i dimman, finns inget bättre.

   Inlägget handlade ju om folks ifrågasättande av folk som inte dricker så det är kanske inte så konstigt att de flesta som kommenterat om sina egna upplevelser dricker väldigt lite eller inte alls.

   Det är lite löjligt att dra till med det för att folk inte dricker. Ta ansvar över ert drickande istället.

    Dricker ts oansvarsfullt?

     Uppenbart eftersom det är så känsligt! Annars skulle folk inte fjanta på med att folk är frireligiösa som inte dricker.

      Verkar mest känsligt för dig och alla nykterister som är såå påhoppade.

   Ja alla ska skryta med hur lite de dricker. Som om nån bryr sig.

    Och så tror alla att de är såå roliga nyktra… Ni är nog som folk är mest.

  Skulle vara intressant att veta hur ”vinkulturen” ser ut i andra europeiska länder så som Frankrike/Italien jämfört med här Sverige. Är de mer liberala i deras dryckeskultur om man tittar på i vilka sammanhang det dricks? Samt mängden också förstås.. verkar vara mer vanligt att ta några glas då och då oavsett veckodag osv..

  Många gånger känns det som att ögonbrynen höjs om man säger att man tagit ett par glas rött till maten en tisdagkväll, men det kanske mer är min umgängeskrets som har synpunkter på det.

   Hörde någon jämföra Sverige med sydeuropeiska länder. Att här är det typ synd att dricka minsta lilla under veckan men vi dricker ikapp på helgen i stället.

    Klassikern i Sverige, särskilt förr i tiden: ingenting i veckan, supa sig redlös under helgen. Som att det är så mycket bättre? Hade en granne som under en grillkväll sätt hon aldrig skulle klara av om någon hon kände såg henne på bolaget, för det skulle vara fruktansvärt pinsamt. Medans hon drack vin till maten. Alltså…va??

   I Italien är alkohol inte en grej på samma sätt. Folk kan dricka ett halvt glas vin till maten en onsdag och lika lite en lördag, och så är det inget mer med det.
   Kvinnor brukar ofta dricka extremt begränsat, typ ett glas champagne på nyår och en öl till pizzan någon gång per år.

    Haha en öl till pizzan! Ja det gäller att välja sina stunder.

    Inte min uppfattning av italienskor alls. De jag träffat (i större städer) dricker oftast vin till maten varje dag, dock ytterst sällan mer än ett glas och de blir aldrig onyktra, min uppfattning är att de dricker kontinuerligt, vardag som helg, men i liten mängd.

   Tycker det börjar luckras upp, i mina kretsar är det inget konstigt att dricka så. Anses lite finare t.o.m.

   Följer en fransk kvinna i medelåldern (för hennes coola stil) och hon tyckte hon gått upp i vikt lite, så hon beslutade sig för att äta bättre och dricka mindre el ”nästan inget alls”, som hon själv säger. När hon sen redogjorde för hur ”lite” hon dricker, så var det en flaska vin i veckan, två glas fredag, två glas lördag, ev ngt på söndagen. Alltså en helgdrickare som vanligen vi svenskar är med och en flaska i veckan är för henne alltså ”nästan inget alls” Så ja, tror att kulturerna är väldigt annorlunda. Tror inte de har FHM som sätter gräns för skadlig konsumtion på samma sätt som vi, el iaf inte med de gränser vi har. Sen varierar det ju självklart där med, men det slog mig hur hon verkligen tyckte att det var ”nästan inget alls”.

  Skulle jag inte bli så bakis nu mera så skulle jag absolut dricka mig full oftare. Orkar inte en hel dag bakis sen jag fyllt trettio.

  Blir ofta vin till maten på grund av att det är så himla himla gott. Saknar ofta tiden när jag var 20 och orkade dricka mig full varje helg. Men man blir väl skickad till AA om man säger det här inne.

   Ja det är kul att va lite full! Men bakfyllan är inte nådig nu efter 30…

    Usch ja. Det var i den åldern jag slutade dricka. Ligga bakfull en hel dag efter några öl eller cider. När jag var yngre blev jag aldrig bakfull.

  My har ju skyllt på systrarna Graaf för sin tidigare alkoholkonsumtion . Hon var tvungen att dricka 😂
  Som vanligt har My glömt tidigare utsagor.

   My och Maggan skapade drama på en fest för några år sen, då dom rök ihop. Sen dess har dom väl inte umgåtts…

  Gervide, Jag har sett Galipette alkoholfri i vanlig mataffärer (Ica tror jag) så kolla där.

   Jasså? Det ska jag verkligen göra!

  På tal om tips. La Ribaude, alkoholfri äppelmust (som säljs både i vanliga butiker och på systemet). MUMS! MUMS, MUMS, MUMS!

  Har inte läst någon kommentar ovan än och detta kan låta taskigt, men för att ha varit nykter i 3 år är hon faktiskt mer korkad än jag trodde.

  Min svärfar frågade min svärmor om jag var gravid för att jag inte drack vin till en lunch vi åt tillsammans. Värt att nämna är att han är nykter alkoholist. Min sambo har ett mycket mer ”alkoholbaserat” liv där majoriteten i hans närhet dricker vin till maten eller dricker alkohol varje lördagkväll medan jag är uppfordrad helt tvärtom och jag blev chockad när mina föräldrar drack för det hände så sällan. Jag blir fortfarande lite halvt chockad när mamma berättar att hon ska dricka nu när jag är i vuxen ålder.

  Jag har varit nykter i tio år och upplever att det ifrågasätts alltmer sällan och att det blir alltmer vanligt att människor väljer alkoholfritt. Tror att det blir ett större hallå om det i början eftersom det är en större grej för individen i början – det är dock bara en gissning.

  Far nja, är det verkligen så här fortfarande? Jag upplever att det ändrats jättemycket det senaste åren, man får frågan/frågar vilken dryck som ska hällas upp och sen hälls efterfrågad dryck upp och sen fortsätter väl middagen eller vilken social tillställning man än är på? Jag tycker snarare att det här är ett sätt att hålla sin valda dryckespreferens aktuell i samtalet, att man själv gör en grej av att man minsann blir så himla ifrågasatt hela tiden.

  För er som upplever att ni ifrågasätts så himla mycket hela tiden: se över ert umgänge, det verkar inte superhärligt.

  Jag är nykter alkoholist och jag upplever då inga problem överhuvudtaget. Jag följer med på fester och jag blir bjuden på middagar.

  Det är bara My, som vanligt, det drabbar.

  Sist på bollen men bland alla ”jag dricker bara ett glas vin till maten” ”jag gillar inte smaken av alkohol” och ”jag har inte druckit på x år” vill jag bara inflika med fy helvete va gött dä ä mä en riktigt rejäle drängfylla emällanåt så en får rensa ur systämet rikktitt rejält! Å har en inte sketet ner sä så va en inte rikktitt fuller!

  My äter väl mediciner som inte funkar med alkohol. Själv tycker jag att om man ska dricka så dricker man mycket annars kan man lika gärna strunta i det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *