Är utbildning alltid bättre?

Du tycker ju mycket om att läsa. Har du inte funderat på att skaffa en gedigen utbildning? Det är den bästa investeringen jag gjort.// Bra idé, bygga upp kunskap inom ex ekonomi ledarskap etc för att få mer kintroll och kunskap när du driver företag. Även om man tar in kompetensen så är det en styrka att själv förstå. Man ska aldrig tro att allt går utan utbildning. Man växer och får skapar ett starkt förtroende gentemot andra som företagsledare eller investerare. // isabellalowengrip Varför det? ☺️ //  När man kan tjäna pengar på att fota sig själv och blogga… dum fråga ?? // Snälla Isabella! Hur dum får man vara??!! Det är klart att en utbildning lönar sig på alla sätt personligen utvecklingsmässigt och förhoppningsvis lönemässigt! Kanske hade en utbildning gjort så att du hade förutsett din krasch och undvikit den. Livet handlar inte bara om att gasa och köra sitt race!
Från Isabella Löwengrips blogg

Jag har sett den här typen av diskussioner lite överallt på sociala medier, och tycker ämnet är intressant.
Utbildning.

Inne hos Isabella tycker man att hon ska skaffa sig en utbildning. Bianca Ingrosso behöver tydligen också skaffa sig en utbildning, trots att hennes företagande går som tåget.
Missförstå mig rätt, jag värdesätter utbildning, särskilt den vi har i Sverige och som faktiskt är kostnadsfri. Det är en sådan ofantlig lyx, som många inte ens reflekterar över utan tar för givet.
Jag tycker absolut man ska sikta på att utbilda sig, för att värna om sin framtid och för att ge sig själv de bästa möjligheterna i livet.
Men….det betyder inte att utbildning är det enda sättet att åstadkomma detta på, och att uppmana människor som redan är väldigt framgångsrika – som Bianca, som kunde ta en aktieutdelning på över 50 miljoner kr – känns bara helt bakvänt.
Målet med utbildning är att ge sig själv chansen till ett bra jobb med inkomst mm (för de allra flesta men det finns de som pluggar bara för att det är jul, men det är inte de jag avser här) så att uppmana någon att avbryta det de jobbar med nu och tjänar pengar på, och som de åstadkommit utan att ha pluggat, för att studera till något eftersom man ”bör studera som en ansvarstagande vuxen” är idioti om du frågar mig.

Jag skulle uppmana alla entreprenörer som framgångsrikt arbetar med saker utan någon vidareutbildning, att absolut kika på att vidareutbilda sig. För att bli bättre på det arbete de redan gör, och inte för att sluta med sitt nuvarande jobb för att läsa en utbildning om någonting helt annat, för det är vad ”seriösa människor” gör.
Bullshit.
”Livet handlar inte bara om att gasa och köra sitt race!” står det längst ner i det här kommentarsfältet, och det kan jag hålla med om.
Men inte heller handlar livet om att göra som alla andra, stöpas i samma form, gå samma upptrampade stig och aldrig våga tänka utanför boxen.

Jag har svårt att se att det skulle finnas en utbildning till ett yrke där exempelvis Bianca Ingrosso skulle kunna bli mer framgångsrik än hon är nu.
Jag lyssnar gärna på er som inte håller med, för det här är ett riktigt intressant ämne tycker jag. 🙂
Men håll en civiliserad ton, oavsett vem du pratar om, tack!

171 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Alla kan inte vara anställda. Vi behöver även de som skapar jobben… ?

   Vad har det med utbildning att göra? Många av de som ”skapar” jobben har gått en utbildning, och sannolikt så har de flesta av dem haft nytta av vad de lärt sig.

    Och många av de som skapar jobben har inte det. Det finns ju såklart utbildade företagare och de utan utbildning. Precis som att samhället behöver de som vill vara anställda och de som vill driva företag, oavsett utbildning eller ej.

    Tvivlar inte dugg på att de med utbildning inte har haft nytta av sina kunskaper.

   Jag tänker att utbildning handlar om personlig utveckling lika mycket som att bättra på sina kunskap. Tror de flesta mår bra av att stimuleras av nya inlärningar.

  Reflektioner från en som själv inte har högre utbildning tycker jag att detta låter som. Då vet man inte heller vad som saknas ?

   Jag pluggade juridik (chefsjurist på globalt bolag idag) och tycker absolut inte att det gör mig smartare, bättre eller mer framgångsrik än någon annan som inte har pluggat. Jag avundas de som har drivet och modet till att starta eget.

    Samma här, fast jag läste en annan utbildning. Jag lärde mig massor och utvecklades mycket, men jag är knappast smartare än alla som valde en annan väg.

     Till ts försvar så sa hen inget om att vara ”smartare”.

    Att starta eget är väl inte synonymt med att inte ha utbildning …

    Men de som är anställda och inte valde att plugga då?

    Men du har fått kunskaper och tankeverktyg.

   Det är väl så att dessa personer aldrig hade fått anställning. Tror inte heller att de klarat av sina företag utan kompetenta personer som kanske styr mer än vad som syns.

   Jag är både utbildad och har ett bra välbetalt jobb. Jag håller ändå med om reflektionerna, utbildning är inte för alla och oerhört många av våra företagsägare saknar högre utbildning.

   Din kommentar är både inskränkt och korkad ?

    Det beror lite på vilken definition man lägger i ordet utbildning. En utbildning behöver inte vara en akademisk examen utan kan lika gärna vara en yrkesutbildning. Många företagare är oerhört duktiga i sitt yrke och dessutom entreprenörer. Det är lika vanligt att hitta akademiker med snygga examen som trots utbildning inte klarar av att hålla två tankar i huvudet samtidigt och som aldrig skulle klara av entreprenörskapet. Det finns en stor snobbism i samhället där man dömer folk utifrån examensbevis. Blir ofta förvånad över hur smala och enkelspåriga många akademiker är och hur kreativa och drivna icke akademiker är.

   Så säger bara en sann elitist. Jag får spader av alla puckon som ser ner på ”knegare”, som många gånger är totalt ovärderliga. Det krävs inga högskolepoäng för att dygnet runt skotta bort all snö som faller nu. Det krävs inga högskolepoäng för att hämta sopor, städa eller hålla matbutikerna alla glatt handlar på, öppna under många långa timmar. Ändå är alla dessa yrken totalt ovärderliga, för utan dem skulle fånar som du inte veta vad ni ska ta er till när maten är slut i kylen och de allmänna soptunnorna överfulla.

   Håller med. Det handlar inte bara om UTbildning, men även om bildning och att utvecklas som person. Självklart finns det kloka och reflekterade människor som har läst och utvecklats på andra sätt än genom studier på uni, men de är inte så många. Influencers har ofta inte ens klarat av gymnasiet. Bianca tex är rich and famous tack vare sin familj och sina duktiga handlers, men hon är pinsamt obildad. Det märks väldigt tydligt när hon öppnar munnen om något annat än smink, polyester och underlivsparfym. Inte är hon särskilt lycklig heller. Är pengar verkligen det viktigaste i livet och det bästa sättet att mäta framgång?

  Fast man utbildar sig i hela livet. Kanske inte med att lämna in uppgifter osv utan med erfarenhet, när man läser och gör olika saker. Sen är det väl ändå alltid bra att ha utbildning och fortsätta lära sig oavsett hur mycket man tjänar? Pengar mäter ju inte kunskap så att säga. Ju mer man vet desto mer vet man att man inte vet. 🙂

   Steve Jobs utvecklade bland annat de fina skrifterna genom en kurs i kalligrafi. Man kan alltid använda tvärvetenskapliga områden och skapa nytt, spännande och unikt.

   Så är det.. i livets hårda skola är vi alla alumner ?

    Alumner?? finns ju massa roliga kurser även på kvällstid. Sedan lär man känna nya vänner. Kul! ?

     Jag har anmält mig till en kurs i måltids- och dryckeskunskap nu i vår. Bara för eget nöjes skull. Inte för några hp egentligen. Ska bli roligt ?

  Svenska för influencers åt Myggan.

   Och Bianca.

    Och Maggan.

  OK, Bianca är undantaget här (tur för henne att hon har många omkring sig som vet vad de gör). Det IL visar exempel på är hur riktigt dåligt det går utan utbildning. Jag pratar inte bara om att gå klart gymnasiet, men att också dra i sig i alla fall grundläggande kunskaper i företagsekonomi, marknadsföring och i en förlängning HR (skratta när personalen gråter eller säga upp folk vis SMS dagen innan de ska börja, nej, då ska man inte driva företag).

  Kopierar min kommentar från tråden innan (med lite tillägg).

  Absolut inte. Snälla sluta säg att utbildning är det viktigaste här i livet och få folk att må dåligt om de inte genomför en utbildning.

  Detta var sånt jag växte upp med att höra, konstant! För mina föräldrar var examen det absolut viktigaste i livet. Jag slet och kämpade mig igenom flera års plugg, hatade varje sekund av det men kände inte att det fanns andra alternativ. Idag har jag ett bra arbete, men det suger ur glädjen ur min själ. Ett vanligt 8-5 kontorsarbete. Drömmer om att starta eget, men är för trygg.

  Min man å andra sidan, han växte upp med föräldrar som hade en helt annan attityd. Han hoppade av LTH efter 2 år och startade eget bolag, som nu är ett av Sveriges mest framgångsrika. Så vänner: Får ni en sån här chans, TA DEN! Studierna försvinner inte. Det kan däremot en once-in-a-lifetime-möjlighet göra. Till våra kommande barn kommer jag att pusha för att de ska följa sina drömmar oavsett om det innebär att de tar på sig mångårigt utbildningsprogram eller ej!

  Ps. Ett annat exempel – min SYO i grundskolan berättade om en kille som växt upp i en familj där båda föräldrar var framgångsrika entreprenörer. När det var dags att välja plugg valde han byggprogrammet, för att han verkligen brann för detta. Hans föräldrar var fruktansvärd besvikna och ville hellre att han skulle välja ett program som kunde ge fler möjligheter till universitetutbildningar. Han fasthöll sin önskan och är idag ägare till ett stort internationellt byggbolag. Låter väldigt kliché, men jag tror verkligen på att följa det man brinner för och jag kommer aldrig att glömma detta.

   Amen. Vilka blir bitter, den som går sin egen väg och hjärta eller en som går en utbildning för att göra ex päronen glada? Svaret är givet. Älskar mitt jobb även om jag inte blir rik på det men det ger så mycket annat som jag värdesätter mer.

   Anonym 18.09

   Men här låter det ju inte som att det är din utbildnings fel utan inriktningen. En utbildning betyder ju inte automatiskt att du jobbar på ett kontor 9-5.

   Du kan ju plugga och sedan bli entreprenör. Det handlar ju om att skaffa sig kunskaper för att kunna utföra det yrke du vill, vare sig det är juridik utbildning på fyra år eller en ledarskapsutbildning på 6 månader.

    Eller plugga och inte bli entreprenör men söka sådana jobb som ger en meningsfullhet.

   Blev nyfiken här.
   Vilket företag är det han startat som är ett Sveriges mest framgångsrika? Volvo, Ikea, hm, Skanska, Ericsson, vattenfall, Ica, Scania, essity, Electrolux, Securitas, Atlas Copco eller annat?

    King

    Vet inte om jag läser in för mycket i denna kommentar, men den känns lite dryg..?

    Tror nog vi kan vara rätt säkra på att det inte är någon av dessa (Essity undantaget), om vi inte har en person som ökar snittåldern här inne med RÄTT SÅ MYCKET. Volvo grundades ju t ex 1927 och H&M 1947. Men det finns ju gott om framgångsrika svenska företag som faktiskt inte är nästan hundra år gamla; Klarna t ex och Spotify m fl, så det behöver ju inte vara så att personen ovan hittar på.. Som jag fick intrycket av att du, Sofia, tror. Men jag kanske är naiv 🙂

  Jag är en riktig plugghäst.
  Avbrutit en utbildning för att den inte kändes rätt (teckenspråkstolk på 2 olika skolor).
  Pluggade till fritidsledare och jobbar nu på en skola. Kom på efter ett par år att jag ville vidare så pluggar nu till lärare mot fritidshem (samtidigt som jag jobbar) för att i framtiden förhoppningsvis läsa en magister i barn och ungdomsvetenskap för att sedan komma in på forskarutbildningen för att forska om skolan.

  Har läst fristående kurser för att det är roligt i barn och ungdomslitteratur, genuspedagogik, äventyrspedagogik, interkulturellt arbete och andra småkurser för skojs skull.

  Jag är glad över att bo i ett land där utbildning är tillgänglig och gratis. Skulle rekommendera alla att plugga lite för att vidga sina vyer, lära sig något nytt eller något mer inom det man jobbar med. Men det är ju inte samma sak som att man måste plugga för att bli något annat.

   Frittefitteledare (JA lärare i 3 år) utbildade jag mig också till men tyvärr ser de andra lärarna ner på oss. Ingen semester ? snart redigt utbränd

  Jag förstår att du tycker det är idioti Camilla eftersom du själv inte har någon högre utbildning.

   Hon är framgångsrik ä få, jobbigt va? ? Så tröttsamt med enkelspåriga människor!

   Camilla pluggade väl i USA?

   Det är jag rätt säker på att hon har?

  Det finns fler orsaker att utbilda sig än att ”tjäna pengar” eller ”bara för att det är kul”. Kunskap har ett egenvärde, både på ett personligt plan och i samhället i stort.

  Saker kan vara givande tillföra ett mervärde på fler sätt än att vara en kul grej.

  Sen har jag ingen åsikt om att folk borde plugga, och jag är medveten om att det finns mycket annat man kan göra med sitt liv. Men själva inläggstexten tycker jag missar en del av värdet med utbildning. Hur skulle samhället se ut idag om människors enda drivkraft mer att utforska omvärlden mekanismer och att lära hade varit att tjäna pengar?

   Bra skrivet. Det finns absolut för många som hetsar om att man ”måste” skaffa sig en utbildning och så är det givetvis inte. Men det finns också ganska många som, när de avfärdar idén om värdet av högre utbildning för sig själva och andra samtidigt visar prov på ett kunskapsförakt. Som om inte kunskap många gånger är en genväg, som gör att man slipper göra alla misstag själv.

   Exakt. Man utbildar sig även för att lära sig mer, få bredare kunskap och perspektiv. Men märks bland kommentarerna att de som är negativa till det inte har pluggat själva. Och det är lugnt. You do you ? Men i mina öron låter det mest som en ursäkt för att slippa plugga.

   Även om Bianca inte ”behöver” en utbildning (om man utgår ekonomiskt), så vinner hon ändå på att utbilda sig inom sin yrkeskategori. Alla vinner på att skaffa en utbildning, så är det.

   Bra input! Tycker man förlorar värdet som utbildning har här lite. Utbildning är enormt viktigt för att samhället ska gå runt i samhällsviktiga funktioner. Sen kan inte alla utbilda sig vidare av olika själv och vi behöver värna om fria viljan. Däremot har vi samhällsfunktioner som går på knäna såsom sjukvård, skola, polis men även andra viktiga områden såsom teknik och IT. Det är rätt skrämmande att uppmuntran är så hög på nästa generation att göra ”sin grej” som exempelvis influenservågen, som tyvärr ökar hotet mot hållbarhet, miljö och konsumtionshets. Känner att man tappar det i diskussionen här.

   När jag pluggade var huvudsyftet att få ett jobb och tjäna pengar och tänkte liksom att det var väl det. Störde mig på att vi läste och diskuterade saker som inte skulle kunna användas praktiskt i arbetslivet. Nu, efter att även läst en master ser jag på det annorlunda.

   Att studera är ju att liksom bli tvingad att ta till sig nya saker, läsa svårare efter än man kanske valt själv och man behöver även förstå dem, kunna förklara, debattera, skapa eget utifrån andras kunskap. Man förstår själva processen bakom vad som kallas kunskap och hur man tar den vidare. Naturligtvis använder jag inte allt i mitt dagliga arbete, men ofta använder jag tänket i andra situationer i livet.

   Man kan naturligtvis läsa på egen hand, men ofta väljer man då texter efter eget intresse och om man diskuterar dem är det lätt att det blir med likasinnade. Om man inte förstår något kanske man bara går vidare. Att pushas och ta in sådant man inte valt själv ger verkligen nya insikter.

   Jag fattar absolut att inte alla vill studera och förstår helt klart att Isabella inte vill, har följt henne länge och hon verkar inte ha något intresse. Men svaret ”varför det?” Tyder ju på att hon inte förstått att studier kan leda till annat än att tjäna pengar. Å andra sidan – dum fråga – hon vet såklart om att möjligheterna finns men vill inte och inget konstigt med det.

  Tror verkligen inte att man behöver plugga för att bli framgångsrik. Mina föräldrar hetsade alltid om att en universitetsutbildning va det viktigaste man kunde ha – annars skulle man i princip bli dagisfröken och hamna på gatan (sorry, deras ord, själv vet jag vilken insats förskolepedagoger gör och hur viktiga de är).

  Däremot tror jag faktiskt att en högskoleutbildning är bra om man vill ha en djupare förståelse för omvärlden. Sättet man tränar sin analysförmåga, tar reda på information och samlar in kunskap är oerhört nyttig. Förståelsen för hur vetenskapliga studier görs (så man ibland snarare kan förstå vad en studie kanske INTE säger) har jag funnit givande och inte minst förmågan till källkritik, bias etc. Visst förstår jag att allt detta är vedertagna begrepp som de flesta känner till men jag upplever att många som inte pluggat faktiskt inte har samma förmåga när det kommer till dessa bitar.

   Håller helt med här! Pluggar juridik och är en bit in i utbildningen. Det är helt otroligt hur mycket jag lär mig av alla timmar jag lagt ned på plugget och idag kan jag ha samtal om verkligen vad som helst där jag har nytta av plugget! Så jävla roligt och häftigt! ?

   Håller med. Min största behållning av universitetsstudier var just det källkritiska. Var ganska naiv innan jag pluggade. Utöver det så är det viktigaste jag lärt mig att själv kunna söka kunskap genom vetenskapliga rapporter. Det gör att jag aldrig är fullärd och har friheten att själv skaffa mig mer utbildning ?

   ”Dagisfröken” har universitetsutbildning

    ”Universitetsutbildning”, ja. Idag ska alla vara akademiker. Knappast en utbildning som eg har något på universitetet att göra som läkare, civilingenjörer, matematiker etc.

     Hur kan du vara så insatt i en utbildnings utformning som du ser nedlåtande på? 🙂 tippar på att du själv har absolut NOLL utbildning

      Har en master från KTH om det gör någon skillnad. Tycker absolut att kulturmarxister har förstört universitetet och jag tycker inte att varken ex förskolelärare eller sjuksköterskor behöver bränna av flera år på universitetet.

       Hörs att tiden på KTH inte breddade din världsbild. Tråkigt att du slösade CSN utan att få förståelsen att även sjuksköterskor och förskolepedagoger behöver utbildning.

        Utbildning behöver de ja. Men som ”akademiker” på universitetet? Nej.

   Metod är vad jag antar du åsyftar och frågar du mig är metod den viktigaste kunskapen du kan ta med dig. Tyvärr är det lite si och så med just metod på många universitet. Det finns flera universitet som tummar på detta och korvstoppar studenterna med gammal kunskap.

    *Metodologi

     Nej det heter metod och varierar beroende på ämne. Metodologi är något annat.

   Haha sorry gömmen men förskolelärare är 4 år på UNIIIII

   Som universitetsbibliotekarie (med lång utbildning och kass lön, hehe) blir jag varm i hjärtat av att läsa detta. Det är ju inte bara bibliotekarier som lär ut vikten av källkritik och kunna värdera information, men vi har en stor del i det.

   Efter gymnasiet hade jag ingen aning vad jag ville studera eller göra, kände mig vilsen och utanför då alla mina vänner fortsatte studera i flera år.
   Jag mådde såå dåligt när alla tog examen och jag fortfarande stod där utan en utbildning. Under de åren mina vänner hade studerat hade jag rest en del och jobbat lite här och där.

   Men mådde verkligen sk*t av pressen med att studera och inte redo, mina vänner var redo för framtiden men inte jag, kände mig värdelös och mådde dåligt.
   Kände mig redo förra året till att studera till förskollärare och är halvvägs. Det är aldrig försent!

  Heja utbildningen!

  Men gud vilken annorlunda bild du har på utbildning, för mig är det för att utveckla mig själv, komma på vad man vill göra i livet, lära sig kritiskt tänkande och analysera etc. Saker som gör att man lär känna sin omgivning bättre och kanske kan jobba med något man gillar. DET HANDLAR INTE OM ATT SKAFFA ETT JOBB MED SÅ MYCKET INKOMST SOM MÖJLIGT i första hand. Det är så otroligt utvecklande med att studera och vrida och vända på perspektiven och diskutera med andra med andra världsuppfattningar etc.

   EXAKT!!! 100%!

   Verkligen, lärde mig jättemycket om evidens och källkritik som går att applicera på mycket
   ( exempelvis i diskussioner med antivaxxare, många av dem saknar nog detta).

   Håller med men det är ju just detta som folk som inte har studerat inte kan förstå!

  Att utlbilda sig är aldrig fel men för att det ska bli riktigt bra måste det vara något man är intresserad av och inte bara tvingar sig igenom för att få en examen.

  Själv har jag inte mer än 9-årig grundskola.
  Trots det ett bra jobb idag som jag halkade in på på ett banaskal då jag inte hade det minsta erfarenhet av den branschen tidigare heller, jag är glad att min nuvarande chef vågade ge mig en chans och inte vara stirrade sig blind på bristen på utbildning som tyvärr är extremt vanligt nu för i tiden, specillt bland yngre rekryterare.

   Vad jobbar du med?

    Jag gissar på HR

  Att plugga, jobba eller starta eget….jag skulle inte ha någon åsikt om vad mina barn gjorde av dessa alternativ. Och jag bryr mig inte om hur framgångsrika de blir heller så länge de bygger upp ett fungerande liv de mår bra i. Det som däremot skrämmer mig är om man inte vågar/ orkar ta tag i något alls, fastnar framför datorn eller likande för att det är det enklaste, och aldrig skapar sig ett eget liv. Har en del ungdomar i min närhet som är hemmasittare om som varken vågar börja plugga eller lyfta telefonen och ringa runt efter jobb. Det är läskigt på riktigt.

  Jag värdesätter heller inte bara pengar, jag skulle t ex inte vilja tänka pengar på att exponera mig själv och jag tycker det är viktigt att det känns som att jobbet tillför samhället något positivt (nu är jag ju heller inte tillräckligt intressant för att bli influencer, så det är ingen problem, men ändå).

  Själv älskade jag att plugga och det var helt klart rätt val för mig eftersom jag är bra på mitt nuvarande jobb men var långsam och dåligt på de så kallade enkla jobb jag hade innan examen. Men det är inte rätt för alla.

   This ☝️☝️☝️

  Jag såg Bianca idag på Östermalm. Hon kom med en massa kassar som vilken människa son helst.

   Undrar vad gubbstrutten Guillou tänker om henne. Att hon trots adress kan vara en sån som skär sönder bildäck eftersom hon är nyrik.

   Jag såg Roberto utanför NK. Han såg stressad ut, bråttom hem till Anna kanske☺️

    Han jobbar som säkerhetsvakt i PK-huset, ser honom alltid där!

  Jag är alltid för utbildning. Vissa kommer att tjäna en massa pengar utan en enda högskolepoäng, de flesta av oss kommer inte att göra det. Lite som att satsa på att bli fotbollsproffs, få lyckas, och då är det bättre att ungdomar pluggar vidare. Med det sagt så är en utbildning inte en teoretisk kunskap endast, jag ser det som ett sätt att tänka. Ofta ökar förmågan att dra slutsatser, kritiskt tänkande och ett analyserande sätt att ta sig an sin omvärld. Det betyder i förlängningen att man ifrågasätter annat i samhället som för samhället i stort framåt. Det är min personliga åsikt och ni får gärna tycka olika (såklart). Olikheter berikar.

   Håller helt med dig.

   Precis så! Jag har en lärarutbildning och jobbade i 10 år innan jag kom in på en forskarutbildning. Är nu snart klar med min doktorsavhandling och kan ärligt säga att utbildning, framförallt den på forskarnivå, har fått mig att se på och förstå världen på ett annat sätt, samtidigt som det varit en otrolig resa även på ett personligt plan. Att läsa och försöka förstå texter, att tolka och analysera och sedan bedriva egen forskning är inte lätt, men attans vad lärorikt!

    Ååh jag ska disputera i vår. Är både förväntansfull och livrädd. Håller med dig om att det kanske inte är själva kunskapen om ämnet som är den största vinsten utan hela synsättet har ändrats på dessa år.

    Jag är civilingenjör sedan innan. Min lärare sa på universitetet att det inte är så noga alltid vilket ämne man läst men en ingenjörsexamen visar på att man kan lära sig, man kan analysera och lösa problem och man kan göra det inom utsatta ramar. Det är det som examen visar på mer än specifika kurser och kunskaper. Kan man lära sig termodynamik eller hållfasthet så kan man lära sig vad det specifika företaget söker också ungefär. Inom rimliga gränser så klart.

  Ytterst handlar det om makt. En kvinna utan utbildning har ingen makt, oavsett entreprenöriell kompetens. Ta Caia, medgrundarna har universitetsutbildning, åtminstone en är civilekonom. Ingrosso har ingen examen – oavsett 50 millar i utdelning så är pengar faktiskt inte makt. Löwengrip har inte ens gymnasium och det är troligen förklaringen till hennes eviga misslyckanden. Hon fattar inte hur det funkar.
  Att utbilda sig ger nya kunskaper, en säkerhet i alla sammanhang, nya kontaktytor från andra delar av landet (och med lite tur från andra länder).
  När man är ung i samtiden tror man på allvar att man ska kunna försörja sig som tiktokare, youtuber eller influencer. Eller dra ett startup och vada i pengar. Så fungerar inte kapitalismen – och med den snabbhet utvecklingen rör sig nu så kommer vi ha helt andra saker om bara fem år.
  Så, utbilda dig – vill du inte köra akademiskt så ta i alla fall en termin på ett universitet och testa. Innan du går ky-utbildning och blir byggnadsingenjör etc.

   Eviga misslyckanden? Hon har en stor blogg, släppt en bok som sålt bra, ett skönhetsmärke bär hennes namn och hon har tjänat miljoner på det företaget så hon fattar nog en hel del. Erfarenheter ger kunskaper förstår du och att ha drivit företag väger ganska tungt. Löwengrip verkar definitivt mer kunnig än Bianca men har inte en känd mamma och inte tv-kanaler till hjälp som Bianca har.

    Exakt vad finns kvar i företagsväg som IL kontrollerar och fungerar bra? Inget. Du, det finns en anledning till att hon springer efter män med pengar istället för att driva företag.

     Hon måste dra i väg barnen på långflygning för att vara i Thailand en vecka, Tui vill väl att hon visar upp en semesterresa med barn. Samarbeten måste göras, content måste skapas, kosingen måste in. Kan ingen granska förresten hur många av alla hennes hotellvistelser som är smygreklam?

    Hon har inte lyckats bygga ngt långsiktigt

     Håller med. Isabella har ett starkt varumärke men alla hennes företag har gått i stöpet. Skönhetsmärket är det enda som står (någorlunda) stabilt och det är för att Pingis var VD. Bianca är ju superdriven och har verkligen lyckats skapa ett varumärke kring sig själv. Att Caia blivit så stort så snabbt beror dock till stor del på kombinationen av henne starka varumärke och övriga grundares erfarenhet av att skapa bolag. Nu lär hon sig ju säkert mycket längs vägen, som förmodligen är mer värt än en formell utbildning. Med Isabella vet jag dock inte. Hon fortsätter ju att slira med sanningen och bluffa sig fram (senast boken) och det tror jag inte är en långsiktig väg till stabil framgång för hennes företagande.

  Håller helt med! Dessutom, i grund och botten jobbar influencers med reklam så det hade väl varit mkt bättre för alla om de gjorde reklam för viktiga projekt istället för att slösa tid på att plugga. Det är ju hur de förvaltar kändisskapet o inkomsten som spelar roll o kan förbättras.

  Utbildning är inte enda sättet att nå framgång och samla på sig kunskap. Jag är under 30 och tjänar 740k/år. Jag har jobbat mig upp inom IT med endast gymnasieutbildning. Har lärt mig mycket de senaste 10 åren (alltid haft medelbra lön men senaste 2 åren har det gått snabbt uppåt) och i mitt fall har erfarenhet och att visa framfötterna funkat lika bra som utbildning.
  Säger inte att utbildning är dåligt, tvärt om! Kommer uppmuntra mina framtida barn att utbilda sig och beundrar dom som har gått universitet/högskola. Men själv var det inget alternativ för mig, så är också medveten om att det går att få det bra ändå…även om man inte är influenser eller entreprenör!

   Svårigheterna att ta sig vidare kommer ifatt förr eller senare. ”Jobba sig upp” funkar bra när man är ung och inom samma företag. Några år på det och jobbyte så blir konkurrensen större. Startar man eget så är det en sak. Som jobbsökande där du ska konkurrera med de som har både utbildning och erfarenhet, där kommer det bli svårare med stigande ålder. Sen finns det såklart alltid undantag. ?

    19.20: Funkar dock inte så inom IT. Min sambo har endast gymnasieutbildning och tjänar mer än sina kollegor på samma företag som har både kandidat och master inom IT. Allt handlar om hur han är som person, hur hårt han jobbar, att han är bra på att löneförhandla osv. Han blev headhuntad av ett konkurrerande företag för några månader sen och blev erbjuden en löneökning på över 60%, enbart för att han är duktig på sitt jobb ?‍♀️

     Som jag skrev så finns det såklart undantag! Jobbar själv inom IT och ser och har sett båda sidorna under mina år både på golvet och i högre chefspositioner.

     Med all respekt det där låter aningens naivt

    Kan säkert stämma i vissa fall, men jag har jobbat på flertalet företag genom åren och fått bättre position/lön för varje byte. Så för just mig har det gått bra, och inom vissa branscher går det. Men förstår att det inte funkar inom alla områden och yrken.

  Man lär sig ju mer än bara själva ämnet. Man lär sig utmana sitt intellekt, man lär sig uthållighet och man får inblick i helt nya saker. Dessutom träffar man kurskamrater och lärare, en massa nya människor och de flesta är smarta och intelligenta och det är utmanande att tvingas samarbeta med alla.

  Jag tycker att dessa extra dimensioner märks på folk som utbildat sig. Även om utbildning inte gör alla rika så berikar den alla.

   Så sant! Det är många som bara stirrar sig blinda på det ekonomiska – inkomster och studielån.

  Om man bara mäter framgång i pengar så visst, då är ju en massa flunsor
  framgångsrika. Om man med framgång menar att vara allmänbildad och att faktiskt kunna något och vara intresserad av samhället och världen och av att lära sig nya saker. Då är det en annan femma.

  Jag tänker att man kan vara ”fattig” fast man är rik på pengar. Att vara outbildad,sakna allmänbildning och inte heller vara intresserad av lära sig nya saker/förstå sammanhang gör dig till en ganska trist person då du öppnar munnen . Man blir ju mörkrädd av att höra Pernilla och Biancas dialoger och resonerande om ditten och datten. De behärskar inte ens det svenska språket och är alldeles vilse i pannkakan om de hamnar 500m från Stureplan. De saknar helt allmänbildning pga att de inte har masat sig till plugget. Visst det är underhållande men samtidigt oerhört skrämmande. Samma sak med Bella som verkar ha noll koll på verkligheten och istället har fullt upp med att bestämma vilken färg hon ska ha på naglarna. Människor utan djup som inte kan tillföra något vettigt om man nu skulle försöka sig på att diskutera något med dem. Sorgliga ”förebilder”.

   Håller med det du skriver. Men vill ändå flika in att vara utbildad är inte samma sak som att vara allmänbildad. Jag har flera i min bekantskapskrets som inte utbildat sig vidare efter gymnasiet men som alla är mer allmänbildad än mig som läst på universitetet.

  Att utbildning är något ”man” gör för att tjäna mer pengar är en falsk insikt. Det finns många anledningar till att utbilda sig, och många sätt att utbilda sig. Människor är olika och tex forskare jobbar mer eller mindre med att just utbilda sig. Jag önskar
  själv att jag var mer bildad för att jag tycker det är nice att kunna saker, se samband och förstå hur olika fenomen och företeelser hänger ihop, få större bas till att vara kreativ i mitt liv. Smörja nyfikenhetens drag litegrann. Mänskligheten har ändå drivits framåt av utbildning, folk är så jävla förblindade av girighet och pengarnas makt att kunskapstörstandet befläckas, vilket är jävligt trist. Det var nog inte menat som att blondinbella ska utbilda sig bara för att få en examen, eller att hon ska gå typ sjuksköterska eller lantmätarutbildning som inte är relevant för henne. Kan tänka mig det finns utbildningsområden som skulle kunna vara rimliga för henne, men klart, har man bara rikedomar i sikte och inget större intellektuellt intresse än hur man exploaterar för egen ekonomisk vinnings skull kanske utbildning till och med ligger en i fatet, då man tvingas få insikt i annat i världen som kan vara distraherande i ens krösusliv.

  Jag är också för utbildning, det ger en mera perspektiv samt en förmåga att ifrågasätta saker & företeelser. I Finland har vi ett uttryck ”ha ett sofistikerat hjärta” – något väldigt positivt som som belästa och utbildade personer oftast har.

  Om man är väldigt rik så kan man ju plugga saker för sin egen personliga utveckling om man nu ser något värde i det. Men det måste ju komma inifrån en själv.
  Jag utbildade mig till (och jobbar som) läkare och det känns som en del av mig, jag blir inte rik men jag får ett rikare inre liv. Jag hade kunnat lägga blodet, svetten och tårarna på en utbildning som ger högre lön, men hade jag bara gjort det för pengarna hade jag känt mig som ett tomt skal.

   Läkare har väl iof bra lön?

    Tar lång tid för dem att få upp en bra lön. Många års studielån innan dess. Vanlig ST-läkare har bara ca 40 000/månad.

  Jag är helt för studier men ser inte ned på folk som inte studerat. Det handlar, som många redan skrivit, inte om att skaffa sig en utbildning för att sedan skaffa en anställning där man tjänar storkovan. Självklart är det en dröm för många. Men vad man också lär sig av en utbildning är analysförmåga, förmåga att sätta saker och händelser i en kontext, man får framför allt en viss allmänbildning och disciplin. Både förmågan att skriva och formulera sig i tal och text samt det kritiska tänkandet utvecklas. Det är något jag vet många som skulle behöva. Man utvecklas som person när man studerar och jag tycker faktiskt det är ganska kul. Vissa lyckas bra utan utbildning men för många hade det varit givande att studera.

   Vi är många som håller med dig, det kan man se av kommentarerna här. Därför är det ganska konstigt att personer som inte har studerat vidare avfärdar högre studier som något onödigt som inte tillför något som man inte kan lära sig i arbetslivet.

  Jag har pluggat 6 år på högskola och det första min lärare sa var att vi aldrig komma tjäna in det löneglappet. Vill vi tjäna pengar skulle vi välja ex snickare eller något som direkt går ut i arbetsliv. Nu älskar jag mitt jobb och jobbar inte för min lön, även om den är okej.. Utbildning ger inte på automatik bra lön. Alla fixar inte plugg. Lite oförskämt att säga till folk att de måste börja plugga för att bli något, låt folk göra sina egna resor i livet.

   Nja, beror på vad du pluggar och vad du gör med din utbildning sen. Vilken karriärväg du tar osv. Med det sagt så har jag en utbildning som bygger på ett intresse, inte på hög lön så pengar är inte alltid anledning till att plugga.

  Otrolig bra formulerat i inlägget. Jag vill försöka sätta ord och perspektiv på detta ämne..

  Jag har sett person i min närhet som fått utlandsjobb på en av världens största företag, utvecklat nya koncept i företaget och blivit högt uppsatt chef. Hen började som assisterande inköpare (utan utbildning) hen sitter nu på en sådan kompetens gällande företaget , att den fått tills sig att hen är oersättlig. Personen har varit min största inspiration i livet . Anledningen ? Jag kan inte matte. Jag KAN verkligen inte . Jag älskade skolan, men plågades genom matten som innebar sommarskola och icke godkända mattebetyg. Jag kan inte förklara, men siffrorna snurrade och det kändes bokstavligen som att be någon förlamad person att hoppa längdhopp. Fick sedan en diagnos på detta, och äntligen fick jag förklaring på varför denna svårighet.
  Skolan ÄR inte för alla, och handen på hjärtat är det dom personer i min närhet som inte har en utbildning som blivit dom mest framgångsrika.

  Med detta vill jag inte inte förringa utbildning . Det är utbildade personer som ställt min diagnos, det är utbildande person som skapat min medicin och utfört min skolios-operation . MEN det jag inte gillar är att VISSA utbildade tror att betyg på papper, väger upp dom som person kontra någon utan betyg .

   Bra sammanfattat.

   Att värdera andra (och sig själv) utifrån ”vad de är” eller ”vad de studerat” är så urbota korkat och förlegat.

   Det du kallar för ”skolan” är ju ganska långt från det som är en högre utbildning. Det man lär sig på en sådan är främst nya sätt att tänka, att värdera information och kunna arbeta disciplinerat inom ett visst område utefter specifika frågeställningar. Att lära sig saker, t.ex. matte, det gör man i skolan, men blanda inte ihop det med akademiska studier 🙂
   Sen tror jag också att man kan komma långt i en karriär utan högre utbildning, absolut. Men det är också två helt olika saker. En högre utbildning sällan har som enda syfte att tjäna pengar, utan det handlar främst om att utveckla förmågor och, om man kommer ännu längre i sin utbildning, att bidra till forskning inom sitt område.

    Menade mest att jag inte själv kunnat studera universitet eftersom jag ej är godkänd i matte 🙂

     Lästips: ”Fatta matte” av Mattias Ribbing och Per Sundin.

     Jodå! Finns massor med utbildningar som inte bygger på matematik. Jag har heller aldrig kunnat räkna men det har inte hindrat mig att gå en akademisk utbildning och få ett fantastiskt roligt (om än inte så välbetalt) jobb.

      Somsagt, diagnosen satte stopp för matten . Utan matte har jag fullständiga betyg . Utan fullständiga betyg =inget universitet . Att alla program inte har matte vet väl jag trots att jag inte studerat på universitet ?

      MEEN tack vare hårt jobb och driv, har jag samlat på mig så mkt erfarenhet att jag kunde komma in på en YH via reell kompetens . Är överlycklig över det ! Tar examen i vår .

       Ej fullständiga* såklart

      Åh kan du inte berätta vilken utbildning och vilket jobb du har? ?

       Du som hade ett fantastiskt roligt jobb alltså.

        Utbildad som och jobbar som bibliotekarie.

     Som läkare ska du inte klaga på din lön i jämförelse med vad syrrorna tjänar som sliter o bär upp hela sjukhuset.

  Att utbilda sig ”bara för att man ska” är lika smart som att elda upp pengar.

  Att trivas med sitt liv, både privat och arbete, är viktigare än alla HP i världen.

  Att läsa vidare ÄR inte för alla. Lik väl som det inte är för alla att jobba med människor eller reparera motorer. Det viktiga är att varje person gör det som hen vill, inte gör något för att någon annan vill.

  Jag har sagt till mina barn att så länge de läser på universitetet kommer jag att betala deras hyra och omkostnader. För att för mig är det viktigt.

   Är det viktigare att de läser något ”bara för att” till varje pris för att göra dig nöjd, eller accepterar du att de mår bra och skaffar en fast anställning utan utbildning?

   Min uppfostran var likt din- det vill säga: stusera vidare, det är viktigast i hela livet. Jag ångrar så att jag inte jobbade några år först för att veta vad jag ville, istället för att göra föräldrarna nöjda och plugga ”vad som helst”.

    Jag ångrar också lite att jag läste vidare direkt, visst blev det rätt bra i slutändan men tror att jag fått ut mer av det om jag väntat lite, både av utbildningen och det sociala. Hade också den där förväntningen på mig att studera direkt och kände mig rätt stressad att välja. Å andra sidan kan ju allt för lång ”betänketid” göra att det blir ännu svårare att välja, vilket iofs inte är ett problem om man trivs med fen sysselsättning man har, men man vill ju inte famla i mörker i många år utan plan.

     Jag är inte heller missnöjd med hur livet föll ut, två universitet utb i bagaget.

     Men det är inte dem som definierar mig som person, det kunde blivit lika bra med mindre press och prestige från hemmet där läsa var enda alternativet.

     Att få möjlighet att jobba några år och bo hemma för att spara pengar och sen utbilda sig OM man vill, det är något jag hade gjort annorlunda om jag fått leva om.

     Fast något positivt som kom ur mina föräldrars snäva synsätt är väl att jag INTE ser ner på de som väljer att börja jobba direkt efter gymnasiet, tvärt om, så är jag lite avundsjuk (om det nu är rimligt. ….)

    De får gärna söka vem de är innan. Åka utomlands, göra lumpen. Jag kommer att hjälpa dem då med till viss del. Hittar de ett jobb utan utbildning är det ok det med (så länge de inte blir influencers). Deras pappa har bara gymnasieutbildning och det är ingenting jag ser ner på. Men- det jag säger är att studerar de vidare, så betalar vi för dem. Oavsett om de vill bli sjuksköterskor, poliser, jurister som jag, journalister eller socionomer.

     Man har ett sådant försprång om man slipper lån när man studerar. Vad snällt av er. Om de väljer att studera så kommer de tacka er.

   Fan va sjukt . Fått höra hela mitt liv att mina föräldrar är stolta över mig oavsett utbildning eller position eftersom dom alltid vetat att jag som människa är bra. Sedan ser dom vilka förutsättningar jag haft, och att dom vet att jag alltid kämpat efter dom förutsättningarna (som inte var dom lättaste i skolan)

    Jo absolut. Men det är väl skillnaden. Har man det inte lätt i skolan ska det finnas jobb att få ändå. Men då mina tre är läshuvuden är det solklart att de ska göra någonting med det. Vad det nu än blir.

     Solklart för dej?

     Den smartaste i min gymnasieklass (hen hade flyttat upp ett år och var smartast av oss alla) var så trött på alla krav och förväntningar så hen valde att INTE läsa vidare.

     Det blev liksom för stor press, så många som tycker och har åsikter om bortkastad talang och så vidare, hen ville inte läsa vidare utan valde en annan väg, och jag är glad att hen stod på sig i sitt val.

   Tänker att det du erbjuder är ett fantastiskt erbjudande. Läste att någon skrev att de kanske vill testa på att jobba först. Jag började jobba efter studenten. Flyttade hemifrån och hade en okej lön. Ville sen plugga och det gick ju med CSN-lån när jag var singel och kunde få tag i en studentlägenhet. Men vad jag önskar att jag hade haft dina barns erbjudande nu när vi bor i hus, har barn och jag jobbar deltid för att CSN-lånet är slut.
   Man behöver ju inte plugga direkt. Men att jobba och tjäna pengar och sen byta ut en lön mot CSN är tufft.

   Jag läste vidare direkt efter gymnasiet utan krav från föräldrar. De tyckte nog snarare det var konstigt, min mamma ifrågasätter fortfarande mina studielån. Men den enda vägen för mig att få göra det jag är intresserad av (och bra på) och samtidigt tjäna pengar var genom att utbilda mig. :)))

  Brukar också plugga bara för att det är jul… ? gervide

  Någon som vet vad som hänt med Molly Rustas instakonto? Står att användaren inte finns…

   Blockad?

   Jag kan se det.

   Avsolut intressant att människor försöker pressa henne till utbildning.. detta går str diskutera i all evighet.

   Det finns ju en anledning till varför akademiker och samhällets elit i princip tvingar sina barn att studera. De vet att med utbildning kommer kunskap och kunskap är makt. Så länge folk tror att de kan klara sig utan utbildning så kommer det finnas klyftor i samhället. Det finns ju dock också såklart ett behov i samhället av en underklass som kan ta ”skit” jobben. Överklassen fortsätter dock utbilda sina barn för att åtminstone inte deras barn ska behöva ta dessa arbeten. Bianca tillhör redan överklassen. Skulle hon studera så skulle/borde väl det mest vara av eget intresse, som exempelvis Kim Kardashian som nu studerar till advokat. Alltså för den personliga utvecklingens skull.

  Har flera vänner som utbildat sig som har bra mycket tråkigare jobb och tjänar mycket mindre än mig. Det ena eller det andra hade en ju kunnat välja men fan inte båda. Skillnaden på mig och dom är att dom är lata, bekväma och oförmögna att tänka utanför boxen. Älskar dom, dom är mina vänner men dom är vandrande bevis på att en utbildning inte är allt.

  Jag arbetar idag som chef på en IT-avdelning, det som är min största framgångsfaktor är min personlighet och mitt driv, dvs inget jag kan plugga mig till.

  MEN, har all respekt för kunskap, utbildning och forskning. Tack och lov finns det dom som gillar att pyssla med sånt så att sådana som jag kan googla mig till det jag behöver.

   Vad som är tråkigt är ju högst subjektivt. De kanske själv tycker att du har tråkigare jobb. Vi får ju hoppas det i alla fall?

    Absolut, men eftersom att de är mina vänner pratar vi ju om det och dom uttrycket ofta att de önskar de hade ett mer varierande och händelserikt jobb likt mitt. Så jag känner mig hyfsat säker på mitt påstående.

  Utbildning behöver inte bara vara yrkesutbildning. Influerarna som tjänar bra skulle kunna läsa en kurs i filosofi, statskunskap, filmvetenskap, litteraturvetenskap – något ämne som intresserar – för att vidga sina vyer. I till exempel Storbritannien kan man studera vilka ämnen som helst på universitetet i tre år och sen få jobb på till exempel en bank. Utbildningen visar att man har förmågan att lära, resonera och skriva.

  Framgångsrik = rik, om vi ska gå efter detta inlägg. Utbildning eller ej behöver inte innebära att målet är att bli så rik som möjligt. Vissa pluggar för att det är kul, andra för att de vill jobba med något som kräver en utbildning och vissa för att öka möjligheterna till ett bättre betalt jobb. Tycker alltid fokus är på pengar (inte så förvånande dock) och att de som är ”framgångsrika” som Bianca är enligt texten inte då heller skulle behöva en utbildning på grund av det. En utbildning är så mycket mer än så! Det kan bidra till en djupare insikt och förståelse om världen.

  Jag tycker det viktigaste är välja efter vad en själv vill med livet. Vissa vill bara ha ett jobb för att gå runt och vissa vill tjäna massa pengar. Finns inget rätt eller fel. Tycker däremot det är fel att kalla att rik=framgångsrik.

   Instämmer helt!

  Jag är lite kluven till det där, eller ja jag tycker det finns flera sätt att se på det. Enligt mig är det självklart att utbildning inte alltid är bättre, men kan också störa mig på dem som generellt har en negativ inställning till utbildning också.

  Jag har själv en lång utbildning och det är något som passat mig bra men varför fortsätter man pracka på det på personer som uppenbarligen lyckats bra och trivs med det de gör utan utbildning (ex Isabella och Bianca)? Ser inte heller att utbildning ska ses som ”något bättre” och fattar inte överhuvudtaget varför man ska ligga på om utbildning till de som trivs bra med sina karriärsval utan utbildning.

  Men, kan störa ihjäl mig också på dem som ser ner på ”traditionell” utbildning och som alltid pratar om att man kan bli framgångsrik utan det och att utbildning skulle vara någon form av lurendrejeri i princip för det finns så många andra bättre vägar (har en i min närhet som drivit denna tes, givetvis i kombination med involvering i MLM-företag). I mina ögon är sanningen ändå den att för majoriteten är vägen till en framgångsrik karriär utbildning, även om det självklart finns undantag som lyckas otroligt bra även utan utbildning.

  Nu blir det långt men tycker också det är en viktig aspekt att utbildning inte bara handlar om karriär och pengar. Jag har pluggat det jag gjort för att jag tycker det är roligt och utvecklande. Har läst andra kurser i olika ämnen på rent intresse och gillar att känna mig allmänbildad och att fortsätta lära mig nya saker. Det är verkligen fantastiskt att vi har så goda möjligheter till utbildning men för den skull finns det ingen anledning att alltid se utbildning som det bästa alternativet för alla personer.

   Håller med helt men tänker att hur många hade egentligen pluggat om det inte vore för de ekonomiska fördelarna och ökade valmöjligheterna som det förhoppningsvis leder till? Jag är snart klar med min 4,5 åriga utbildning men jag tror verkligen inte jag hade gått klart den om jag hade säg 200 miljoner kronor på banken som Bianca har.

  Oavsett annat som sagts som är det jätteviktigt att poängtera att det är FEL att säga att vår utbildning är kostnadsfri – den är skattefinansierad så den betalas i allra högsta grad av medborgarna (både de som tar del av den och de som inte gör det). För universitetet kan man ta studielån med låg ränta och som skrivs av vid pensionen – det är inte heller ”gratis” utan betalas av skattefinansierade medel och via statsbudgeten. Så det är inte gratis utan betalas gemensamt av landets medborgare. Istället för 40% skatt, eller mer, som inkluderar bidrag till detta, har vissa länder 30% skatt och man betalar mer själv. I Sverige betyder det att många får tillgång till utbildning, vilket är jättebra och något som staten/landet vill lägga skattemedel på – att få medborgare med högre utbildning. Men alla betalar för det, det är INTE gratis.

   Absolut, men det tror jag de allra flesta som läser bloggen är medvetna om.

    Jag vet inte – många formulerar det just så som du skriver att det är ”gratis” och en otrolig fördel jämfört med andra länder. Men när/om man inser att det betalas i allas skatt (där Sveriges skatter bland annat pga detta, är högre än i många andra länder) så kan man ju inte säga att det är gratis, eller hur? Istället får man säga att det är skattesubventionerat och att vi alla betalar för det hela livet, så länge vi betalar skatt. Eller hur?

  Jag hoppas att alla väljer att jobba med det som de själva anser är roligt och de trivs med. Oavsett om det innebär utbildning eller ej.

  Sen tycker jag också att en utbildning kan bidra med mycket värdefull kunskap som bidrar till en bättre värld.

  Jag tycker att utbildning alltid lönar sig. Man får nya perspektiv och kunskap man annars inte hade fått. Det är även viktigt för Sverige att se till att utbildning alltid ska löna sig. Annars kör andra länder om oss på viktiga poster i framtiden. Kort sagt, har du utbildat dig ska det märkas i lönekuvertet. Tycker det är sorgligt med dessa influensers som knappt kan stava och som saknar all allmänbildning.

  En bra utbildning medför en enorm personlig utveckling. Det räcker med att läsa någon enstaka kurs, man behöver inte gå en hel utbildning. Min 3-åriga utbildning gick jag efter att jag blivit en ensamstående mamma – extremt tufft, men värt det!

  För mig handlade mina utbildningar inte om pengar. Att jag tjänar en lön jag kan leva på pga utbildningarna är ett plus i kanten. Jag får jobba med det jag vill varje dag, och är glad över att gå till jobbet varje morgon (och ser fram emot fler kurser i framtiden)!
  Jag är både anställd och driver eget.
  ? Jag är positivt inställd till (”frivilliga”) studier helt enkelt haha

   Ja, kunskap bär man alltid med sig, och ju mer man lär sig desto lättare är det att bygga på med mer. På så sätt håller man sig också pigg, nyfiken och klar i knoppen längre.

  Utbildning ger bildning, tränar förmågan att se nya perspektiv och ta ut det viktiga (kärnan) ur en stor mängd information. Du läser böcker du aldrig skulle läsa annars. Lyssna på föreläsare som du inte skulle valt annars. Träffa nya människor, utbyta idéer. Lära dig ditt ämne på djupet. Utbildning är mer än ett papper som leder till jobb.

   Precis! Som påpekats ovan, är det många som inte studerat vidare som inte förstår detta, Det finns tyvärr också personer som uttrycker sig nedlåtande mot dem som studerat och anklagar dem för att vara snobbar, trots att det ofta inte alls finns någon orsak till det. De inbillar sig att den som studerat ser ner på ”vanligt folk”,

  Mycket handlar väl om att bygga upp ett liv som kan ge en valmöjligheter och trygghet. Pluggar man något har man oftast fler valmöjligheter sedan, och dessutom får man ofta ett rikare själsligt liv och blir mer intressant som person när man sitter på kompetens. Såklart inget Bianca behöver bry sig om, men fy fan vad obildad och ointressant hon framstår. Är det ens någon hemma där?

  Vägen ut ur fattigdom o beroende av andra – stavas Utbildning till ett yrke med en bra lön, där du ska ha råd till bostad, mat, försäkringar, skaffa familj semester pensionsspar m.m m.m! Uppmuntra inte människor att bli ”influencer” ja de tjänar snabba pengar, men blir snabbt omkullsprungna av nya mycket yngre influencers hela tiden, vad ska de försörja sig på sedan? När de är gör gamla att plugga?

  Att göra en jämförelse med Bianca är inte relevant! Bianca hade aldrig kunnat vara där hon är idag utan namnet familjen Wahlgren, det har hon själv sagt i tv. Dessutom är hon ett frontnamn för företaget, där jobbar ett helt team åt henne. Det begriper väl vem som helst att man inte kan ta ut 50 miljoner i aktieutdelning när man inte ens klarar av att ta ett körkort. När man inte klarar ett jobb utan en massa assistenter.
  Har ni glömt när Bianca köpte sin första lägenhet? Hon visste inte att man skulle betala hyra när man köpt bostadsrätt! Det är alltså inte hon som driver företaget, o hon har inte heller startat det.

  Hur många kan strunta i utbildning o rida på ett känt efternamn?
  Så uppmuntra till utbildning, gärna akademisk, om man vill ha en hyfsad lön.

   Håller med! Bianca är rik som ett troll men sitter i tv och säger att hon inte vet vad en excelfil ellet moms är. Bianca borde absolut utbilda sig lite för att få en förståelse för hur det faktiskt funkar att driva företag.

  Jag jobbar som studie-och yrkesvägledare på en gymnasieskola där jag dagligen träffar elever som är både högpresterande och elever som av olika anledningar inte klarar skolan.

  Jag anser att utbildning är viktigt (främst i vår samhälle som idag till stor del blivit akademiserat) MEN jag skulle ALDRIG påstå att en utbildning är ett måste för att du ska bli framgångsrik. Det finns otroligt många exempel på människor som inte ha högre akademisk utbildning men har lyckats i livet ändå. Och även om dessa kanske är förhållandevis få sett till hela populationen så räcker det för att man inte ska nöta in i ungdomars tänk att en utbildning är det enda viktiga.

  Möter ofta ungdomar vars föräldrar pressar dem till högre utbildning och vi kanske bara ska inse att högre utbildning inte är för alla och allt behöver inte gå åt helvete i livet för att man inte har en universitets eller högskoleutbildning.

   Fast ni syv är ju experter på att snacka ner folk. Tjatar om yrkesprogram till folk som är helt inställda på teoretiskt. Min dotter hade A i allt i nian och pratade med syv om sina planer och kom hem jättefrustrerad efter att ha fått höra hur svårt det är att gå natur och att hon måste tänka bredare för man ska ju orka alla tre åren osv. Nu går hon natur och är snart klar, med jättebra resultat.

    Ja, vad är grejen med det där? Själv hade jag VG i några ämnen och skulle då hoppa över natur.

    Nu jobbar jag inte på grundskolan så vet inte om det tjatas om yrkesprogram där men jag vet att man gärna framför att det är betydligt lättare att få ett yrkesprogram och ”få med sig ett yrke” och sen komplettera med kurser på komvux för att kunna läsa på högskola och universitet – än vad det är omvänt, att gå högskoleförberedande program och sen komma på att man vill bli tex grävmaskinist, lastbilschaufför, frisör, barnskötare eller något.

    Till yrkesutbildningarna på komvux är de som har en avklarad gymnasieutbildning LÄGST i prioritet, alltså går någon utan avklarat gymnasieprogram först i kön när de gäller urvalet till platser.

    Med detta sagt så finns vägen att få naturbehörighet alltid öppen men den andra vägen kan istället vara stängd.

    Sen ska det givetvis inte tjatas om yrkesprogram men detta måste man ändå informera både elever och föräldrar om för otroligt många känner inte till hur systemet fungerar.

   Ni tycks leva i en annan värld o trycker ner ungdomarna i högstadiet, att du klarar nog inte den teoretiska utan ta byggprogrammet. Ni är ju skruvade om ni inte fattar att 15 åringar utvecklas och deras hjärna är inte helt utvecklad förrän de är 20 år!!!!!!! O så sitter ni där på tronen o knäcker de flesta barn. Ni lurade mitt barn!!!! Idag är han utbildad läkare på ett Universitetssjukhus!!! Såååå fel ni hade. Det är snarare eran IQ som är väldigt låg.

  Jag pluggade i fem år på uni och vet inte om jag hade haft samma möjligheter utan utbildning? Har haft ca 30 000 i löneökning på 10 år.

   Efter min utbildning fick jag lön som motsvarade vad jag hade efter skatt på mitt tidigare arbete.
   Men sen var det inte för lönen jag utbildade mig, då hade jag varit synnerligen korkad 🙂
   Nu, fleeera år senare, har jag mer in än vad jag hade då, men med tanke på vilken löneutveckling jag hade i mitt förra yrke så är det nog ett större gap nu mellan lönerna än när jag karriärväxlade.

  Bianca har ju sagt att hon tycker om att hon lär sig så mycket genom arbetet på Caia, hon har en törst efter kunskap helt klart, men sen kan hon inte riktigt sätta samman att just plugga på universitet/högskola är mycket givande för man skaffar sig nya kunskaper och perspektiv. Louisa pluggar ju vad jag förstår, något som Bianca inte riktigt gillar, men jag hoppas att Bianca förstår genom Louisas universitetsstudier hur intressant och givande det är. Att uppmana någon att läsa på universitet/högskola är att vilja den personen väl.
  Sen undrar jag om Bianca kan ha fått 50 miljoner i aktieutdelning; hon sålde en del av företaget, vad jag förstått och fick in många miljoner på den försäljningen.

  Precis som att många jobbar för att få pengar och inte för att ”jag älskar bara mitt jobb och pengarna är heeeelt oviktiga) så är möjligheten till god inkomst en av drivkrafterna till att studera. Och en redan hög inkomst och stor förmögenhet är således också fullt logiskt en grund för att inte känna behov av att utbilda sig. Sen kan ju läget förändras och det är bra att ha nåt att falla tillbaka på, man kan genom utbildning bli bättre på det man redan gör, och jag vet det där med personlig utveckling o s v. Har själv två utbildningar på universitetsnivå och skulle om jag kunnat pluggat hela livet. Men det finns liksom andra grupper jag i första hand skulle uppmana att utbilda sig, som de som beklagar sig över att de inte kommer vidare i livet och inte får sysselsättning som känns givande o s v.

  Jag brukar plugga bara för det är påsk eller midsommar men aldrig för det är jul ?

  Utbildning är självklart bra. Men är du redan där , där Bianca och Isabella är, då finns det ingen anledning. Vill du vidga dina vyer så är utbildning bra. Jag är en annan generation har jobbat mig upp med enbart gymnasiebetyg. Det funkar fint.

   Bianca talar om hon lärt sig så mycket genom sitt arbete, delägarskap i Caia och det är roligt och intressant. De som lär henne har säkert oftast en utbildning på universitet/högskola.

  Har en kandidatexamen sedan ett år tillbaka men får inte jobb inom det ”yrket”. Upplever att erfarenhet väger tyngre och det känns omöjligt att komma in i branschen. Universitetsutbildningar är ganska värdelösa och innehållsfattiga men yrkesutbildningar däremot tror jag på, där lär man sig någonting praktiskt som också funkar i arbetslivet.

  Jag har studieskulder och harvar forfarande runt i ”servicebranschen” trots tre år på universitet. Ångrar att jag inte valde yrkesutbildning då min utbildning i stort sett är värdelös på arbetsmarknaden även fast den ”skulle” ge jobb.

  Universiteten är numera även vänstervridna och kontrollerade av PK-samhället med studier i genus och annat skit.

   Ge inte upp fortsätt söka, det var tufft för mig med men jag var envis som sjutton!!

  Jag tycker väl det viktigaste är att man ekonomiskt förlitar sig på något mer än att driva sina sociala medier. Många kombinerar ju med egna företag och har inkomst där med. Helt ok. Däremot har jag svårt för influensers som liksom bygger sin inkomst på att exploatera sina barn, och bygga mycket runt träning , utseende , homestyling. Eller jag tycker nog mer de handlar i kvinnofälla. De blir liksom beroende av sina barn för sitt yrke och det kommer tyvärr alltid komma en dag då samhället och läsare sågar dem som föredettingar. Det blir också implicita krav att exponera barnen i medier när de är alldeles för gamla för detta. Kul att vara tioåringen i skolan som alla vet allt om för mamma skrev om det på bloggen typ.

  Fast Bianca hade INTE lyckats om hon inte var omgiven av utbildade människor , ni vet de som kan lagar / regler etc .
  Gäller inte bara henne såklart utan alla,

  Jag kan tycka att det vore klokt av Isabella att gå färdigt gymnasiet. Är inte så säker på att Bellas varumärke kommer att fortsätta vara intressant. Hon har berättat om hur alla samarbeten försvann över en natt och att hon till slut bara hade 15000 kr kvar på kontot för två år sedan. Den situationen kan ju uppstå igen eller iaf att hon får färre följare och därmed mindre inkomster. Är tveksam till om hon är tillräckligt rik för att inte någonsin behöva tänka på försörjningen. Är också tveksam till om ett framtida försök med nytt företag kommer att bli någon ekonomisk succé.

  Bianca tror jag är så rik att hon inte behöver bry sig.

  Kul att se Martina är lika bitter som vanligt i kommentarsfältet ? hon har fan varit överallt i åratal med sina syrliga kommentarer

  Mojo utbildning kan vara viktigt men jag håller fast vid vad min favorit föreläsare sa till alla oss.

  ”Att skaffa en utbildning är en bra investering i dig själv. Många ser det som nödvändigt eller ett måste att vara vad folket kallar välutbildad. Jag håller med men kom ihåg att det viktigaste ni kommer att göra här under era 4 år, det är att knyta kontakter för framtiden. Ingen är någon utan någon annan, kom ihåg det”

  Det fastnade verkligen. För nu 10 år senare så ser jag ju att de som jobbade med sitt kontaktnät, överlag så går det bra mkt bättre ör dom än de som bara satt och nötte böcker dagarna i ända.

  Så en utbildning är bra ja, men när det kommer till vissa influencers exempel Bianca, så nej, hon behöver inte en utbildning hon har redan det viktigaste man kan ha.

  Isabella däremot går ju motpol mot min åsikt samt mitt tidigare nämnda quote. Hon BEHÖVER utbildning i enkel ekonomi för det kan hon fan inte. På riktigt, hon är ju ett skämt. Kalla sig ekonomista eller var det var men kan 0 och ingenting om hur det verkligen fungerar. FARLIGT! Hon är väl undantaget som bekräftar regeln kanske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.