Temaveckor i köket

Sandra Beijers kille brukar ha temaveckor i köket och senast var det koreanskt tema.
Jag brukar också ha temaveckor i köket.
Nu under julen så handlar den om lussekatter, och i normala fall om att bli mätt.

Det är ett tema som jag verkligen vill rekommendera, tillsammans med Pågens lussekatter.
Mjaooo!

#frukostpåsängen
Ät direkt ur påsen för att spara disk. ?

129 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Önskar att jag hade intresse för mat. Men jag hatar det, ett ont måste verkligen. Äter för att överleva ? Sen känner jag ingen skillnad på dyrare/finare mat än billig. Tror (seriöst) att det finns olika gener för hur man smakar skillnad ?

   Jag var som du tills jag träffade min man. Han är en riktig gourmand och med honom utvecklade jag eller rättare sagt tvecklades mina smaklökar haha.

    Ah det kanske är räddningen! I need a man ?? Men fy jag tycker inte mat är gott. Hahah ändrades det hos dig då? Att liksom längta efter mat? Hade kunnat leva på dryck-mat bara för stt få i mig vad som behövs ?

    Gourmand äter det mesta och vill ha mycket, gourmet tror jag du menar. Finsmakare.

     Nej, en gourmand uppskattar god mat dvs är matintresserad och äter inte allt i mängder.

      En gourmet är en finsmakare, som gillar vällagad och exklusiv mat. En gourmand är en person som äter stora mängder mat.

      https://www4.isof.se › srfl › visasvar

      Vad är skillnaden mellan en gourmet och en gourmand? – Frågelådan

       På franska, som ju bägge orden ursprungligen är från, är gourmet = finsmakare och gourmand = storätare som trycker i sig det mesta.

       Men fan vad pinsam du är! Citera hela svaret om du ska citera, du har ju fel.

       Nyckelordet här är välsmakande!

       ” En gourmand är en storätare med god aptit som gärna äter mycket av välsmakande mat men är inte lika kräsen som gourmet.”

   Jag hatar inte mat men skulle också helst slippa. Kan tycka att viss mat är väldigt god men inte så god att det är värt att stå och laga eller betala dyrt för det. Funkar liksom lika bra med något som går snabbt och mättar.

    Ja håller med ?

  Har dom inte stekt/behandlat tofu på nåt sätt? Hoppas att tofu var iaf smaksatt på nåt sätt även om ”rå” tofu inte smakar det bästa även om den är smaksatt.

   Hon skrev att det var jättegott, så vi får väl förutsätta att de åt tofun precis som de ville ha den.

   Det är faktiskt svingott med ”rå” tofu till sådana grytor. Grytan i sig smakar hur mycket som helst och är ofta riktigt stark. Tofun (och riset) balanserar.

   Är väl iofs mer än bara tofu som inte smakar så kul ensamt, men tillsammans med annat blir det gott

    Precis. Pasta utan sås, kryddor eller tillbehör smakar väl ingenting.

   En tofu har också känslor. Man kan inte behandla de hur som helst.

    Samma sak med språket. *dem

     Dem? Flera tofus? Tofun?

      Tofusar

   Varför hoppas du det? De tyckte ju att det var gott.

  Det är en skandal att Pågens lussekatter med smak av kardemumma inte såldes i svenska affärer.

   Nej, tack och lov för det. Inte förstöra lussekatter på det sättet, kardemumma är djävulens krydda.

   Då är det ingen lussekatt, då är det en vanlig vetebulle typ.

  Själv när jag hade en ny bebis åt jag typ mackor och oboy i sex månader. Önskar jag hade det där intresset och drivet ?

   Din man kan väl laga åt dig?

    Nu är ju Björn föräldraledig, och Sandra jobbar med bloggen. Så de har nog mer tid över än en vanlig familj kan jag tro.

     Jo visst, men ens man bör ändå laga mat åt en då. Eller ta bebisen så gör man det själv om man vill.

      1. Alla lever inte med en man ?
      2. Alla är inte i förhållande

       Nej men de flesta med en liten bebis är det. Visst, man kan va lämnad tidigt men det är ovanligt. Har man valt att skaffa den ensam så får man ju ”skylla” sig själv, det visste man ju.

       Men ursäkta mig, måste bara fråga. Kan man inte laga mat om man fått en bebis?

      Ja, ens man ”bör” kanske en väldans massa saker, men min var deprimerad så det var aldrig aktuellt med koreansk mat sex dagar i rad ? nu mår han bra igen och det känns viktigare än mat.

       Det var tråkigt att höra, måste varit jobbigt. Men svarade personen som sa att de har så mkt mer tid. Det normala är att nån lagar mat, oavsett hur mkt/lite tid man har.

        Jo visst fast kanske inte massor av lyxiga måltider. Hon du svarade menade väl gissningsvis att hon åt mackor och oboy på dagarna när hennes ev. partner jobbade. Eller att de prioriterade sömn etc på kvällarna. Vi käkade typ vara frysmat/ hämtmat eftersom vi (som många andra) hade det kämpigt med sömnen och tyckte det var viktigare att sova. Hade varit ett HELT annat läge om vi var hemma båda två.

      Äsch, ska ens man behöva laga mat bara för att man själv nyss skitit ut en unge? Nej nu får det väl ändå vara nog!!??

       Vet att du är ironisk nu (hoppas åtminstone det), men alltså fy fan vad jag hatar uttrycket ”skita ut en unge”. Så fruktansvärt nedvärderande och förminskande mot vad en förlossning FAKTISKT innebär. God fortsättning!

        Jag orkar inte.

        Håller med. Skita är något av ett fult ord jämfört med bajsa. ?

      Jag tyckte det var svårt att lägga igår mig mitt barn tillräckligt länge för at micra all mat vi hade i frysen. Åt nästan bara när min man var hemma. Hade varit en dröm att vara hemma tillsammans och få rolig mat serverad och vuxet sällskap att prata av sig med denna speciella tid i livet.

      Men nu får jag unna Sandra det istället.

     Han har dock också problem med sin arbetsplats då folk är missnöjda med hans ledarskap så han har all tid i världen!

      Berätta mer!!!

      Vilken han?

    Alla med nyfödda barn är inte i ett förhållande

     Men de allra flesta.. så det är inte konstigt att anta.

     Ja tänk på alla singlar med småbarn!! Man blir ju kränkt!!!

      Snarare du som verkar vara kränkt

       Ja jag säger ju det!!

      ?

    Kanske inte lever med en man ?

   Haha helt tvärt om för mig! När vår bebis var nyfödd var det min ”egentid” att laga middag till oss! Den halvtimmen/timmen var jag ensam i köket, satte i hörlurar och fick fokusera på något helt annat. Helig stund! ?

    Oj, ingen annan egen/ensam tid?

     Jo absolut. Men inte som ”rutin” varje dag utan övrig egentid var mer spontan/vid behov. Första veckorna hade just min bebis ett stort behov av att ha hudkontakt med mig så jag ville inte ha så mycket mer ”egentid” än så i början.

      Ok.
      Ja alla väljer ju själva.

       Ja.. eller vad var negativt menar du? Jag ville för det mesta ha min alldeles nyfödda bebis hos mig den allra första tiden. Njöt jättemycket av bebisbubblan och det bästa var att ligga alla tre i sängen och bara mysa. Men när jag behövde duscha eller sova lite ensam så tog min partner bebisen. Och varje kväll pluggade jag in hörlurar och lagade mat (vilket är en hobby för mig) medan min parner och bebisen fick tid helt för sig själva att bonda. Minns det som en mycket mysig tid och har så svårt att förstå varför så många här inne verkar läsa in att jag skulle haft det dåligt? Sticker det i folks ögon att jag gillar matlagning? Eller vad är det som låter tråkigt/jobbigt/deppigt i det jag skrev?

        Äh du vet att här måste folk trycka på ALLT ?

    Vad deppigt. Tog aldrig din partner bebisen så du kunde gå ut på en promenad eller sova ut någon morgon?

     Hahaha men lugn. Jo absolut! Men jag minns att just den stunden blev som en ”rutin”. Och detta var alltså första månaden typ. Då är man ju som mamma ofta ganska klistrad med bebisen. Självklart duschade jag och fick sova och var tom ute på en middag tidigt, men jag menade att detta var samma varje kväll liksom.

      Jag tyckte att Daniela verkade ganska lugn redan.

       Jaja. Men blev förvånad att mitt inlägg upplevdes som ”deppigt”. Men här är det ju lite så. Beskriver en mamma att hon varit hos frisören får hon ifrågasättanden att hon lämnat sin bebis och mamman är primär anknytningsperson ooosv. Säger man att man lämnat sin nyfödda bebis nån timme per dag för att laga mat och njutit av det ja då är det ”deppigt” och det tolkas in att man varken får sova eller promenera.

        Lägg till: Dricker man någon gång 1 glas vin en vardag = grav alkoholist. Har man sex färre än 5 ggr/vecka = dött förhållande. Får man inte svar från dejten på sms inom 1 timme = han ligger med andra.

        Med mera… Detta är ytterligheternas kommentarsfält. 😉

         Och om man någonsin i ett förhållande anser att en annan man ser bra ut så är det synd om ens man som lever med en kvinna som är otrogen och ljuger för honom.

         ”ytterligheternas kommentarsfält” haha! Så sant.

        Fast du drar på väldigt stora växlar på det jag skrev :). Jag skammar aldrig mammor som går till frissan eller vad du nu skrev, jag tyckte bara att det lät deppigt att den enda egentiden du fick var när du lagade mat. Det var allt. Så det är nog du som ska vara lugn och inte dra i väg så snabbt på en liten kommentar :).

         Nepp håller inte med dig. Tycker att det var du som började dra på stora växlar här. En person skrev att hon inte gillade att laga mat när bebisen var nyfödd. Jag svarade på den kommentaren med att jag tyckte det var härligt att laga mat den första tiden och såg det som egentid. Du svarar att det låter ”deppigt” och ”tog din partner aldrig så att du kunde….” Därmed du som antog en massa saker och tolkade in sånt som inte stod.

         Sjävklart hade jag kunnat ignorera din kommentar och inte svara, men jag blev tbh lite provocerad. Och så har jag inget bättre för mig. Vet du varför? Jo, för att min partner just nu ligger och sover med vår bebis så att jag kan sitta här och slöscroll på bloggbevakning. ?

          Att man orkar bråka om exakt allting här inne alltså. Och då syftar jag både på dig och Daniela och alla andra som gör hönor av fjädrar här inne.

           Verkligen. Jag tar på mig fullt ansvar för 50% av bråket! Kunde inte låta bli att säga emot ”deppigt”-kommentaren ? kände liksom att det blev orättvist mot min partner som verkligen varit 50% förälder sen bebisen kom

           Jo, men jag fattar varför Anonym svarar. Jag hade själv blivit triggad av ett sådant svar som Daniela gav. Så fort något inte överensstämmer med ens egen livssyn så ska det liksom ifrågasättas och tolkas utifrån egna värderingar. Lite tröttsamt..

           Och vad blev bättre av att gå in i försvarsställning? Ändrade Daniela uppfattning? Eller är läget precis som innan?

           Läget är att jag kände att jag fick rätta hennes felaktiga antagande och berätta hur det var i verkligheten. För oss.

         Hon skrev ju aldrig att det var den enda egentiden hon hade. Om någon kom fram till dig irl, gjorde något felaktigt antagande om hur du lever och sa att det lät deppigt så hade du säkert tyckt att den personen borde lugna sig lite, visst?

          Eller så kanske det finns de som skulle tänka att det var ett dumt antagande men eftersom man själv vet hur det ligger till så spelar det ingen större roll om någon man inte ens känner tycker att det låter deppigt. Rycker på axlarna och går vidare.

           Ja, eller så säger man till personen och reder ut saken. Vad är problemet?

           Jag förstår väl bara inte varför man måste försvara sig inför alla stollar här inne. So what om någon anonym tycker att det är deppigt att man trivs med att laga mat? Man själv vet ju att det inte är så.

          Men då får man ju skriva den infon? Annars är det klart man antar. Tolkade också som anonym.

           Nej som Daniela menade jag.

           Vilken tur att jag förtydligade då.
           ”Jag gillade inte att laga mat när min bebis var nyfödd”
           ”Jag gillade det. Såg det som trevlig egentid”.
           Självklart naturligt antagande: ”fick ingen annan egentid än den vid spisen på kvällen och mannen kunde inte ens ta bebisen så jag fick sova och det var en högst deppig tid”.

           Jätterimligt. Borde förstått att ett förtydligande skulle krävas redan vid första inlägget.

       Nej, Daniela verkade faktiskt inte särskilt lugn. Att anta att någon annans liv är deppigt baserat på nästan ingen information alls är rätt drygt.

        Dryg kan man ju vara även när man är lugn.

        Dryg och lugn är inte motsatser.

     Deppigt? Finns faktiskt barn som inte bara kan ”tas ut på promenad” och då blir det ingen ensamtid. Det är olika från barn till barn men det är fan inte deppigt, Daniela!

      Haha tack! ”Jämfört” med övriga bebisar i min mammagrupp hade jag väldigt lyxigt som kunde lämna en lugn 2-12 veckors bebis hos pappa en hel timme varje dag, hemma vaken hahaha. På kvällen dessutom! Som ofta är bebisars skriktid. Tyckte min beskrivning lät mysig snarare än ”deppig” haha! Men det är väl olika

       Lyxigt att pappor tar sitt ansvar?

        Om en pappa tar bebisen så att mamman kan duscha, skita och laga mat så är det mer än man kan förvänta sig. I alla fall om man läser i mammagrupper. Om han även tar barnet så att mamman kan sova en stund, då är han en hjälte.

         Ja verkar så.. sjukt.

        Men jesus vilket enerverande kommentarsfält! Nej jag menade inte så. Har ni barn? ”Lyxigt” att man KAN ha en timme varje kväll som man utan problem kan zoona ut och göra nåt man själv väljer med en NYFÖDD. Oavsett hur mkt ansvar pappan tar så är det så för väldigt många att nyfödda bebisar vill ha mamman nära och snutta typ hela tiden. De första veckorna. Att få gå ifrån och duscha/spva osv tycker jag är en själcklarhet om man är ett par. Men att få en timme varje dag i början som bebisen är helt nöjd att vara ifrån mamman ansåg jag var ”lyxigt”. Eller tur/soft/skönt/whatever

         Och så utgå från att alla som inte håller med dig inte har barn själv…

          Sorry men jag blev tokig tillslut. Tog typ hundra kommentarer att förklara nåt som det egentligen inte borde finnas någon anledning att förklara från första början. Brukar aldrig kommentera här, men ville bara svara på den där personen som skrev om maten och dela min erfarenhet om just den lilla detaljen, och direkt kommer en Daniella som ska uttala sig om att mitt liv lät ”deppigt” baserat på ett antagande som inte stämde. Visst, spelar väl ingen roll och jag kan scrolla vidare. Men jag blev skitprovocerad. Jag tar på mig det och står för det. Min man har verkligen tagit fullt ansvar sen jag blev gravid och varit en klippa. Kände väl nånstans att jag ville försvara honom. Men så spåra allt såklart…

           Äsch, jag kan också bli provocerad av en del här inne. Men man får helt enkelt tänka att det är en anonym som inte har en minsta aning om ens liv. Ge mannen en kram och var tacksam för att det funkar bra för er. Så länge ni två (och barnet) är nöjda så spelar det ingen roll vad en anonym här inne anser är deppigt.

         På tal om att dra på stora växlar här….

        Jag tänkte mer lyxigt att ha en bebis som ger utrymme för pauser för annat än att bara sova växelvis. Alla nyfödda är ju inte så.

        Men som tur var är nyföddhet övergående.

      Jo, det är jättedeppigt. Om barnet inte kan tas på promenad (jag skrev att mamman skulle få en promenad, men okej) får man ju göra något annat – uppenbarligen kan ju pappan ta barnet så mamman kan laga mat, då kan väl pappan ta barnet så att mamman kan göra nåt annat, typ vila eller göra nåt kul? Chilla, det var inte menar att starta ett världskrig men folk är fan på krigstigen idag alltså ??.

       Men asså… 1. Det ÄR inte deppigt. DU tycker att det är deppigt. 2. Matlagning kan väl kanske vara vissa mammors största intresse? Hon kanske väljer det framför att gå en promenad eller ligga och kolla på Batchelorette? Att laga mat med en pod i lurarna är för mig ett fantastiskt förslag på aktivitet. 3. Stod ju aldrig att pappan inte tog bebisen andra stunder också? Det ena utesluter väl inte det andra?

        Jo det är fan deppigt med män som inte tar hand om sina barn så mammorna får egentid!

         Nu var det inte så just för denna tjej så det var ju bra. Men om ens hennes enda egna stund hade varit när hon lagade mat till dem BÅDA hade det varit deppigt…
         /annan anonym

          Tog bara typ 50 kommentarer att konstatera att för vissa mammor kanske första småbarnstiden är deppig men för mig som kommenterade att jg trivdes med att laga mat var livet INTE deppigt. Tack och bock.

     Alla vill inte det.

   Jag åt rostmackor å julmust första månaderna av min graviditet. Blodsocker sken i höjden å jag va nära på att åka på graviditets diabetes. Är väldigt försiktigt med socker efter det.

    Det finns ju julmust light.

    Ojojoj gummsy, tänk då den som råkar på diabetes typ 1

  Mmm tofu älskar det

  Åh, koreanskt! Älskar nästan allt asiatiskt.

   Samma här, efter julhelgen smakar det extra gott med andra smaker också!

   Tips för er som gillar asiatisk, Marion’s kitchen på Youtube gör väldigt bra recept med tydliga instruktioner.

  Ok att alla inte har intresse av att baka egna lussekatter men allvarligt? Pågens? Inget smör, ingen mjölk, knappt någon saffran men fullt med konserveringsmedel och emulgeringsmedel. Huvudingredienserna är mjöl, vatten och socker….

   Mums!! ❤️

   Fattar inte grejen med pågens fika. deras lussekatter, gifflar… gillar folk torrt smaklöst fika verkligen?

    Gifflar är ju typ degiga ???MUMS

    Är väl en skala på vad folk nöjer sig med eller blir invänjda i.

    Mariekex var ganska populärt på förskolan för det var så billigt och barnen åt allt som erbjöds, men det är 19g socker, jämfört med 18g socker i gifflar.

    Jag håller med dig med undantag för de där små lussekatterna, de är så goda och betydligt mer saftiga än många bagerier.

    De där kanelgifflarna och resten av färdiga bakverk är dock inget jag gillar.

   Så goda ! Mums säger jag med !

   Perfekt för laktoskänsliga ?

  De verkar ha så mysigt med sin bebis, undrar om det är så mysigt eller om skenet bedrar ?

   Man visar ju bara upp vissa saker på sociala medier… Sen har väl alla perioder av olika saker, med barn och i livet i stort. Men hon har väl också skrivit om hur jobbigt det är iofs?

    Såg henne svara på Instagram någon som tyckte det såg sååå mysigt ut att det var ”rätt omysigt tbh” eller något sådant. Sen har hon ju också skrivit om att de haft det knöligt med sömnen på det sistone.

    Tycker hon verkar vara på rätt väg med att hitta rätt känslomässigt i föräldraskapet men uppfattar att hon nog inte är riktigt där 100 % än (vilket är helt naturligt, och vanligt. Lite tålamod, tack kära omvärld) Men de har det ju bra förspänt som kan vara hemma tillsammans båda två, klart det blir lättare att mysa då.

   Det är nog som med det mesta i livet det går upp och ner. Funderar på vad vi ska äta på nyår. Nog tänker vi unna oss något riktigt gott. ? Både förrätt blir nog toast skagen och huvudrätt. Funderar att köpa en prinsesstårta till efterätt. ?

    Vad har det med saken att göra? Vänta till öppet spår.

     Inlägget handlar till stor del om mat,.

      Tycker ändå det var långsökt och ovidkommande.

       Men ge dig ? vad är det med folk idag, så mycket påhopp på allt och alla

     Men är du så jävla sur sök hjälp din surmule!!!

      Själv är du en riktig solstråle som sprider glädje och god stämning ?

   Tror mycket verkar trevligare än vad det är på sociala medier. 🙂 Samtidigt har ju Sandra nämnt hur hon känner sig lite lost och kvävd som nybliven mamma, så hon är ändå rätt ärlig med situationen. Däremot verkar det ju underbart att kunna ha en föräldraledig man medan man knåpar ihop något blogginlägg om dagen själv. Få förunnat att få så mycket familjetid ihop i början. 🙂

   Vi hade tur. Dom första 3 månaderna med vår första bäbis var dom mysigaste i mitt liv. Hade Instagram funnits då hade folk kräkts på vårt jäjla mysande.

    Jag hade också ett riktigt mys med min yngsta. Började t.o.m gilla vaknätterna. Småkika på tv,äta frukost vid 4 och sedan somnade vi båda runt 7-8 och sov nästan till lunch. Vi levde bortom allt annat där i några månader och det var drömskt.

   Jag uppfattar det som att hon har det tufft både mentalt och fysiskt just nu, och att det mesta av tiden mest bara är att överleva och härda ut tills barnet blir lite större och hon har hittat sig själv igen.

    Låter iofs som att det är läget för många (men inte alla) nyblivna föräldrar under de första månaderna

  Hur går det för the every?

  Tufu ?

  Hmm, har aldrig ätit en lussekatt a la Pågens eftersom jag älska att baka lussekatter själv. Förutom kanelbullar är det det enda jag alltid lyckas med. Fast nästa gång jag är i Sverige ska jag köpa en påse och testa;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.