422 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Om man inte vet om man har en sjukdom pga man inte får några symptom……… Är det inte dags att denna pandemi är över då?

   Jag tror det är så pandemin kommer avslutas, så jag ser verkligen ljuset i tunneln!!

    Nu måste dom släppa ut mig!!! (bor i ett annat land) kommer inte acceptera en till lockdown bara för att dom ska få in ett värdelöst vaccinpass.

   Det är ju individuellt. En del får symptom, andra inte.

   Hur tänker du nu? ”Man” är ju inte representativ för resten av befolkningen. Någon får inga symptom men någon annan blir svårt sjuk och någon annan kan tyvärr dö.

    Hur jag tänker? jag tänker att det är dags att släppa ut alla unga och friska nu. Vi har varit instängda i snart två år och det är dags att vi öppnar upp nu. Det är några som blir lite sjukare än andra ja, och några dör.
    Så är tyvärr livet.

     Fast tyvärr. Och jag håller med regeringen och FHM i det här fallet. Det är trist för oss unga och friska ha vår rörelsefrihet något litet (!) begränsad men iom att man har ett ansvar för de äldre och eller sjukare är det bättre att vår rörelsefrihet begränsas än att de med sämre förutsättningar lider och dör i onödan. Så tough luck.

      Som sagt, jag bor utomlands och min rörelsefrihet har inte begränsats lite… (!) Varför ska alla unga och friska drabbas av det här? Det är dags att öppna upp nu. Mutationen har ändrats så det är en förkylning.

      Open your eyes……

       Lägg undan ditt ego för en sekund och tänk om du själv var äldre och massa ungar skriker om sin frihet, när man som äldre kanske mister sin/sitt frihet/liv permanent för att andra vill ut och festa.

        De har iaf fått ha kul i sin ungdom :))))

        Men snälla, de gamla har ju redan varit unga och levt sitt liv.
        Detta är första gången i historien som unga ska offra sitt liv för att rädda gamla. Varför kan inte de gamla och i riskgrupp vara extra försiktiga? Varför ska friska och unga människor vara inlåsta i hemmet?

         EXAKT! Vaccinera riskgrupper och resten får välja själva.

          Kan inte annat än att instämma här! Smittan ökar lavinartat och det TROTS att så många nu är vaccinerade! Vaccinationspass är inte lösningen då smittan uppenbarligen sprids även bland vaccinerade som dessutom många gånger inte har symptom. Självklart ska de äldre skyddas och kan gärna få alla boosters i världen för min del. Men att öppna upp samhället och införa vaccinpass har ju gått sådär va. Har sagt länge att PCR-test i så fall är den bästa lösningen. Men är väl tidskrävande och kostar pengar. 💁‍♀️

         Offra sitt liv? Men snälla, snacka om att överdriva! Vilken förjävlig människosyn och syn på äldre människors värde du verkar ha.

          Då kan vi stänga ner hela samhället och alla håller sig hemma så att små spädbarn kan vara på bussar och gallerior också. Eller tar föräldrarna själva ansvar att hålla sina spädbarn borta från risker?

         Hade du kunnat säga det till din farmor/farfar eller annan äldre släkting?

          Skulle du vilja att ditt barnbarn offrade sitt liv för dig?

           Livet sträcker sig längre än ungdomsåren, kom ihåg det. Om du syftar på psykiskt ohälsa så föreslår jag ett samtal till vårdcentralen/psykolog.

           Oj så dramatiskt…

           på tal om dramatisk… ”när man som äldre kanske mister sin/sitt frihet/liv permanent”

           Kallar du att inte trängas på barer eller gallerior för att offra livet, då har du inte varit med om mycket i ditt liv!
           Det mesta har varit fritt i Sverige men genom att vi skulle hålla avstånd och tvätta händerna.
           Det märks att en del inte är färdigmogna i hjärnan när dom tycker dom har varit inlåsta under pandemin.

           Alla kanske inte bor i sverige där allt har varit öppet. Men att människors frihet har inskränkts i andra länder kanske du skiter totalt i? Så länge du får gå på galleria så spelar det inte någon roll att människor i andra länder inte ens får lämna sina hem eller delta på en anhörigs begravning.

           Anonymis 14.22 – Vad andra länder fattar för beslut struntar jag faktiskt i ja, för det är inget jag kan göra något åt. Är fö tacksam att jag bor i Sverige där man inte panikstängt för att alla andra gör det.

           Så mycket för solidaritet och att alla liv är värda under pandemin.

           Varför då 14:30? Du kan väl inte göra något åt vilka restriktioner som bestäms i Sverige heller, eller?! Så rimligtvis borde du ju strunta i vem det påverkar i Sverige också, om det är det som avgör.

           14.33 – I Sverige kan jag ju delta i den allmänna debatten och diskutera med vänner. Jag fick ställa in egna planer i 2020 då jag skulle jobba utomlands. Det fick läggas på is och det var inte enkelt att få tillbaka pengar för flyg som redan var betalt. Kostnad för visum var inte att tänka på att få tillbaka. Visst jag va jättebesviken och jag lider med vänner som bor i andra länder med mycket värre restriktioner.

           Jag tycker att dina argument faller lite. Debatten kan väl röra mer än precis din gata? Tycker det är lite sorgligt att kan strunta i att människor blir instängda i sina hem så länge man själv får leva som vanligt. Var är medmänskligheten?

           anonymis 14.32 – vad har solidaritet med något att göra att jag inte engagerar mig i de beslut som andra länders myndigheter fattar avseende coronarestriktioner. Det betyder väl knappast att jag inte känner empati med de människor som tvingas leva under dem?

        För övrigt är jag inte så sugen på att festa, men det hade varit najs att gå ut och ta en öl med vänner efter jobbet (man har ju jobbat hemifrån sen mars 2020 och inte träffat sina kollegor, knappt vänner). Det hade varit najs att få gå i en butik istället för att handla allt online. Det hade varit najs att få gå till gymmet (det saknar jag mest). Det hade varit najs att ha något att leva för och inte sova, äta jobba.

         Och egentligen, vad är det för fel på att vilja festa? Helt normalt att sakna det när vi levt såhär i två år!!

         Jag har gått på gym, gått ut och tagit ett glas vin och gått i butiker under hela pandemin. Det har ju varit tillåtet, så varför inte – så länge men håller sig till de regler som gäller.

         Vem hindrar dig från att göra allt det i nuläget?

          Lockdown, bor som sagt var utomlands.

           Var har ni lockdown nu? Bor du i Nya Zeeland?

           Jag bor i nederländerna

         I Sverige kan du göra allt det där.

         Najs att du har hälsan i behåll kan tyckas.

        Helt ärligt. När jag blir gammal vill inte jag att unga ska sluta leva för att jag ska få ett år till som gammal.

         Kanske lätt att säga nu, men tänk på alla äldre som rädda fick sitta instängda på äldreboendet utan att ta emot besök på flera månader.

          Jo men det var ju just på grund av restriktionerna (dvs det som fick oss att sluta leva). eller hur tänker du nu?
          Hade inte restriktionerna varit så strikta så hade de kunnat ta emot besök.
          Det är fruktansvärt att folk ska dö ensamma utan anhöriga där. Det säger jag inte emot.

         Haha, precis så tänkte jag när jag var fjortis men med åren kommer erfarenheten och insikten om att man själv tyvärr inte kommer att vara evigt ung. Klarar man inte ett par år med en pandemi så bävar jag för tanken vad som ske om kriget kom eller nåt annat som verkligen skulle göra livet surt.

        Handlar ju verkligen inte bara om folks egon. Alla har betalat ett enormt pris för nedstängningar och kommer göra det lång tid framöver. Det kostar! Det kostar pengar att stänga net verksamheter och kompensera. Det tar enorma resurser från sjukvården som leder till att andra får vänta. Naturligtvis kan man inte stoppa allt för att några individer blir väldigt dåliga. För ett år sen – absolut, då så pass många blev riktigt sjuka. Nu måste vi ju gå vidare.

      Konstigt att inte samma retorik används annars.
      Exempelvis så vaccinerar sig endast ca 60% av 70+ för säsongsinfluensan. Ännu mindre ju längre ner man går i åldersgrupperna. Varför ska vi inte ansvara för de gamla och sjuka och vaccinera oss (samt stänga ner samhället) för de gamla och sjuka när det kommer till influensa till exempel?

       Kan ju bero på att du jämför den väl kända säsongsinfluensan där dödligheten är ca 600 om året med ett helt nytt virus där 15 000 dött hittills i Sverige. 🤷🏻‍♀️

        ”Är inte de 600 liven värt något för dig?? Har vi inte ett ansvar att ta hand om dom?”

         hahahah

         Om du inte förstår skillnaden mellan säsonginfluensa och Covid på egen hand kommer jag aldrig att kunna förklara för dig så att du förstår hur de 600 dödsfallen i säsongsinfluensa skiljer sig åt från de 15000 dödsfallen i covid.

          Och om du inte förstår min poäng så kan jag inte förklara för dig.

           Spegling.

           Spegel för alltid… Gissar att vi är klara här eftersom du inte kommer med fler argument för din sak än ”om du inte förstår”.

           Ja vi var klara redan innan du kom med sista ordet. Och nu är du där igen! Grälsjuk eller bara uttråkad. OBS det var ingen fråga utan ett påstående. Det betyder att du inte ska svara.

        Nej, 15 000 har inte dött AV corona i Sverige.

         Enligt officiell statistik har Sverige till dags datum rapporterat in 15 377 avlidna. Eller tror du att detta är fake news?

         Hittills har 15377 avlidna rapporterats in, eller tror du det är fake news?

          Nej det har jag inte sagt. Läs vad jag skrev.

           Du skriver att 15000 inte dött i covid så hur många har dött enligt din uppfattning?

           Man vet inte hur många som har dött AV covid. Däremot vet man hur många som har dött MED covid.

           Året innan pandemin hade vi tex ett underskott av döda vilket självklart gjorde att många dog i början av året därpå. Någon som hade skett även om de inte var smittade med covid. Man måste se till överdödligheten bland annat. Man kan inte se på siffror rakt av och tro att alla de dödsfallen är AV corona och som inte hade skett ”ett vanligt år”. Och NEJ, jag säger inte att de liven inte är värda något.

           Vad den totala överdödligheten kommer att landa på vet man inte ännu. Men siffror för 2020 visar på en överdödlighet på över 7000 personer. Man kan givetvis som du vänta på att fatta beslut och bestämma sig hur farlig Covid är när man har alla fakta på bordet eller så kan man utvärdera med den kunskap man har med ett virus som överbelastar en redan ansträngd sjukvård, kräver specialist vård, stänger ner samhället, påverkar BNP, slår ut företag, gör människor arbetslösa, dödlig även för dem under 65, ger unga långtids covid . Eller så snöar man in på överdödlighet.

           Jag svarade endast på en kommentar om hur många som dött av covid. Vilket vi, precis som du säger, inte vet. Att man är insnöad genom att svara på en fråga som tar upp en av de sakerna du nämner håller jag inte med om.

           Hur det påverkat vården, BNP, samhällsekonomin osv var inte det jag svarade på. Men jag är fullt medveten om det tack.

           Hur många som skulle dött av något annat om Covid inte hade inträffat är rätt ointressant för det är med Covid vi lever med här och nu och vi kan konstatera att i Sverige är Covid den 3e dödsorsaken efter hjärtkärlsjukdomar och cancer som båda omfattar ett stort antal olika diagnoser.

           Igen. Jag svarade på en kommentar om hur många som har dött av covid. Inget mer. Kan vi vara överens om att vi inte vet hur många som har dött av covid utan att blanda in alla andra tankar man har i huvudet samtidigt?

           Ska man slänga sig med siffror som ett argument så kanske man ska ha koll på vad siffran faktiskt säger. Thats all.

           Jag håller med om att man ska förstå sina siffror men det du spårar på handlar inte ett dugg om det som var den ursprungliga kommentaren. På samma sätt som 600 personer dör i säsongsinfluensan så har 15000 dött i Covid. Det var poängen dvs en jämförelse.

           Och då har du inte förstått vad du läser för siffror. Ska vi nöja oss här kanske? Det är som att tala till en vägg just nu.

           Ja vi lägger ner för vi pratar förbi varandra. Du förstår inte mig och jag förstår inte dig. Kan vi enas om det?

           Under 2021 hade vi ingen överdödlighet rapporterade SCB för några dagar sedan. Ett helt vanligt år. https://omni.se/scb-ingen-overdodlighet-i-sverige-under-2021/a/z7bb64

           Kommentaren handlade om överdödligheten 2020 på 7000 pers vilket även framåt i det du länkade.

      Men är det inte då bättre att de som är riskgrupp isolerar sig? Varför ska alla isolera sig? Då får man ju stänga ner samhället på heltid för vanlig influensa är också en dödlig risk för äldre och vissa riskgrupper

       De verkliga riskgrupperna är i självkarantän. Reglerna är till för att begränsa smittspridningen i samhället. Om för många är sjuka samtidigt och borta från jobbet som har en viktig samhällsfunktion såsom, brandkåren, polis, häkte, sjukvård kan farliga situationer för medborgarna inträffa.

        Är det inte exakt dit vi är påväg nu då när alla i familjen måste sitta i karantän även om man inte är sjuk, eller har symptom?

         Fast det blir ju inte mindre smitta om alla lever som vanligt. Smittan drog igång igen runt jul både pga av att folk började återgå till det normala och omrikon.

       Ju fler som blir smittade desto flera behöver vård eller menar du att de unga vilka det nu än är inte blir sjuk eller riskerar dö?

      Stora problem på en bortskämd generation.

      Fast dödligheten (för corona) i Sverige är just nu att jämföra med en mild säsongsinfluensa. EXTREMT många smittade men väldigt få dödsfall. Jämför grafen över dödsfall (finns på FHM:s hemsida) med våren 2020 och vintern 2020/2021. Vi inför hårdare restriktioner för att vården ska hänga med. Majoriteten på ex IVA just nu vårdas dock inte för corona utan för andra saker. Det är inte längre corona som är problemet utan corona tillsammans med säsongsinfluensa och magsjuka i kombination med alldeles för få vårdplatser. Vi inskränker alltså på människors rätt att röra på sig och leva fritt för att vi under så lång nedprioriterat vården. Detta samtidigt som ex Region Stockholm gått med jättevinst. Det är helt sjukt. Ha det i åtanke när ni röstar i kommande regionalval.

       Otroligt bra uttryckt! Människor behöver vakna upp lite och se verkligheten. Sen ska man såklart ha i åtanke att man ska vara försiktig, respektera och skydda andra. Men man måste börja sätta saker i proportion till varandra och inte bara följa blint.

     Sluta överdriv. Ingen svensk ungdom har hållits instängd i två år. Eller har vi haft en lock down jag missat?

      JAG BOR UTOMLANDS.

       Bra men gnäll då hos den myndigheten.

        ….istället för hos den svenska myndigheten ”Bloggbevaknings kommentarsfält”

         🤣🤣

       Är du svensk medborgare? Du verkar ju kunna jobba hemifrån. Då kan du som jag och många av mina kolleger be ledningen om dispens att få jobba hemifrån i hemlandet.

       Eller tillhör du dem som är avundsjuka på livet i Sverige? Du kan bara jämföra med andra i det land du bor i. Jag antar att du inte bor i Kina. DET kan du glädjas över.

       Och angående äldre: unga har i alla fall möjlighet att skypa etc. med vänner och familj, streama filmer, använda mobilen/datorn etc. Gamla har oftast som enda nöje att få besök av yngre anhöriga. DET har varit och är påfrestande för dem. Ja, även för oss anhöriga! Det är fortfarande väldigt begränsat med besök.

        hmm.. vi får jobba hemifrån men inte från något annat land. Det fick vi inte innan pandemin heller.

        Lotta, jag är svensk medborgare och jag får inte jobba i ett annat land än där jag bor pga tax issues.
        Nej jag är inte en av dom som är avundsjuk på livet i Sverige, förutom på godis snax och sånt gött gött.

        Jag jämför i det land jag bor i, det är som sagt var ingen direkt skillnad från i Sverige, vi har mkt case, ingen blir direkt sjuk.

        Men vi är fortfarande i lockdown, kommer forsätta vara i lockdown, och nu är vi också rekomenderade att använda munmask utomhus om vi inte kan hålla avstånd (ursäkta, men nu har dom tappat allt förtroende för mig.)

         Jag är så JÄKLA glad att sverige aldrig gått in i lockdown. Jag lider med er som behöver genomgå det.

         Var bor du?

       Det blir ju lite konstigt om du kommer in i ett svenskt forum och gnäller då vi inte har levt som dig. Trist för dig med restriktionerna men inget vi kan påverka direkt.

     Har unga och friska varit instängda? Du bor inte i Sverige antar jag, för här har unga och friska inte varit instängda en enda dag. Vi har inte haft lock down.

     Gymnasieskolorna har haft till stor del distansundervisning under nästan hela 2020 och våren 2021, men sedan i augusti har även de eleverna varit i skolan. På eftermiddagen har det varit fullt tillåtet för gymnasieelever att gå ut, ingen har suttit instängd.

     Fast det är en sjulvårdskris mer än en folkhälsokris. Våra politiker har haft två år på sig att rusta upp en vårdapparat som de har varit med och avfinansierat i 30 år. Det är dags att de slutar använda argumentet ”så vi kan minska belastningen på den överarbetade vårdpersonalen” nu och ta ansvar för en sjukvård i kris. Det är politikernas ansvar att sköta det, inte din och min.

      Jag håller helt med dig och Covid har verkligen exponerat hur sårbart vår samhälle blivit pga nedrustningen av vårdkapaciteten.

    Precis som säsongsinfluensan som kommer varje år.

     Men sluta din fjant.

   Precis.
   Alla kommer att få viruset i någon form. En del kommer ha symptom, de flesta inte.

   Det kommer att vara som säsongsinfluensan. Värre för äldre 8 som i dag får influensavaccin) samt övriga riskgrupper. För oss andra blir det som en vanlig förkylning, om ens det.

   Skönt att se att det finns smarta folk där ute som faktiskt tänker till.

   Dessa personer har både haft covid tidigare och är dubbelvaccinerade.

   Också därför vaccinpass är helt värdelöst och sjukt ologiskt.

  Jag! Sista dagen i karantän nu, är skitleds på mitt eget sällskap. Imorgon får jag äntligen jobba igen.

  Dubbelvaccinerad, snabbt insjuknande med låg feber, trötthet, hosta och snorig. Frisk efter 3 dagar!

  Jag 💩
  Dubbelvaccinerad. Och jag blev SÅ jävla sjuk. Är fortfarande chockad!!! Trodde inte det var möjligt som vaccinerad.
  Ta hand om er ✨

   Kolla dina D-vitamin värden! Verkar vara så att de som drabbas värst har låga nivåer av d vitamin ❤️

    Vetenskaplig evidens för detta påstående, tack!

     Googla, eller fortsätt att bli sjuk…

     Googla? Finns hur många artiklar som helst om det.

    Jag hamnade på sjukan och fick långtidscovid. Har faktiskt oerhört lågt D-vitaminvärde (24 cirka) så kan stämma!

   Hur kan man ha missat att man kan bli smittad (och smitta) även som vaccinerad?

    Men SNÄLLA 😩 Det hade jag inte missat. Men jag blev mycket sjuk. Att det skulle vara ”som en förkylning” håller jag inte alls med om!

     Jag fick en enkel förkylning när jag fick covid som ovaccinerad (innan man erbjöds vaccin). Blev inte alls IVA-dödssjuk som alla påstod att man skulle bli utan vaccinet.

      Men nu är det väl så att det är de äldre, sköra som blir IVA-sjuka?”Alla påstod”, suck….

       Poängen, som flög dig förbi, är att en del bli svårt sjuka trots fullt vaccin, andra får inga symptom ovaccinerade. Därför blir det lite konstigt att ”inte hålla med” om att många upplever det som en ”förkylning”, eller som ett ”dödssjukvirus” bara för att det inte blev så för en själv. Kan det ha gått någon förbi vid det här laget?

      Naturligtvis blir inte alla det, det är väl ingen som tror? Men du KAN bli det och riskera få långvariga besvär av covid (bortsett från att du också kan smitta andra i din omgivning som är skötare).

       *skörare

     Du verkar inte ha dött. Jag har varit jättesjuk I både maginfluensa och säsongsinfluensan trots att jag haft det tidigare.

   Kanske därför du blev så sjuk just för att du är dubbelvaccinerad. Snälla tänk efter!

    Eller så hade personen legat på IVA utan vaccin. Snälla tänk efter!

  Någon som lämnat test som inte gått att tyda? Vad har man gjort för fel isåfall?

   Min sambo. Han fick göra ett nytt då bara.

   Då har du inte snurrat tillräckligt bra i snoken eller halsen 😬 Gör om det

    Nja. Tyder snarare på labbfel.

     Kanske kan vara så med. Men om man gör det fel så ger det inte utslag.

     Jag jobbar med att analysera coronaprover och ett svårtolkat test är inte på grund av labbfel. Det handlar om att man får ett värde precis på gränsen mellan positivt och negativt, oftast är det då pga att man har varit positiv och virusnivåerna på väg ner (men kan också vara tvärtom, att man har provtagit sig för tidigt och virusnivåerna stiger).
     Får man däremot ett svar att provet inte gick att analysera så har man mest troligt gjort fel vid provtagningen. Att labbet gör fel händer extremt sällan med tanke på de stora provvolymerna som hanteras nu.

      Hur lång tid det tar att analysera ett coronaprov?

       Det beror lite på vilken metod labbet använder men där vi kör majoriteten av våra prover tar det ca 2 timmar. Men vi har också så sjukt mycket prover att det är köer, men hos oss har vi en svarstid på under 1 dygn.

        Jag tog test i söndags och fick svar idag. Värmlands region

   Min svärfar fick det svaret, vet inte vad han gjorde för fel. Men han gjorde om det och fick sen tillbaka det negativt.

  Nej jag är frisk än så länge, men jag träffade några förra helgen som den här helgen testat positivt. Vet inte hur stor risken är att jag ska ha blivit smittad, men blev lite nojig.

   Ta ett test. Testar du negativt ta ett till efter fem dagar.

    Ja jag har beställt hem 2 stycken, bör komma imorgon.

   Om de fick symptom/testade positivt minst 48 timmar efter att ni träffades så behöver du inte göra något särskilt.

    Ingen aning när de fick symptom, det är mer att vi är lite ”oroliga” över hur länge man kan bära på smittan innan det bryter ut. Allt från typ 2-14 dagar har vi hört och läst så jag vet inte vad man ska tro🙃🙃🙃

  Jag är pangsjuk och har seriöst typ alla Corona symtom som finns, har ändå testat negativt på pcr + två snabbtester. Ska jag våga gå ut ändå som vanligt? Antar att jag endast är förkyld..

   Nej, du kan ju fortfarande smitta andra med din förkylning. Stanna hemma om du är sjuk i något som smittar oavsett vad det är för sjukdom.

   Du säger att du är pangsjuk, vad ska du ut och göra då oavsett vanlig förkylning? Typ promenad eller?

    Börjar bli piggare så tänkte mest typ gå korta promenader, Alltså hålla avstånd från andra osv

     Ja en promenader får man ju ta, bra med frisk luft 🙂

     Ja såklart att du kan gå ut på promenader.

     Promenader får du ju ta👌🏼

      Min svärmor tyckte nämligen det var ansvarslöst att ens gå utanför lägenheten då jag har symtom, även fast jag testat negativt tre gånger, så satt och tänkte på det.

       Ja det är många som tycker det men jag har t.o.m för mig att fhm sagt att man får det:)

       En promenad kan man ju såklart ta. Man misstolkade nog lite när du skriver ”som vanligt”.

       Självklart får man gå ut på promenad! Det får man ju göra med covid till och med. Bara hålla avstånd.

       Riskerar du att möta någon i svalen på din väg ut, måste du stanna inne.

        Svalen?

         Anonym tar nog vägen via kykskåpet när hen går ut. Oklart vem hen ska träffa på där.

          Är du helt kocko? 🤣
          Det betyder trapphus på rikssvenska. 😉

           Nej det betyder kallskafferi

           Nej. Kan vara kallfarstun på en villa (dock inte på någon rikssvenska utan snarare dialektalt då). Men trapphus? Nej.

       Ja det är närmast omöjligt att smitta utomhus så länge du håller avstånd och inte hostar eller nyser rakt ut.

        I Göteborg säger vi svalen till trapphus.

   Vaddå ut som vanligt? Vad ska du ut och göra om du är sjuk? Stanna hemma och kurera dig.

   Även om du inte är sjuk i just corona så ska du ju inte gå ut och smitta andra. Är man sjuk håller man sig hemma.

   Är du dum på riktigt?
   Det är väl en vanlig hederlig influensa, då är man ju hemma tills man är frisk. Precis som vanligt Oavsett om viruset heter Corona eller något annat.

    Nja beror ju helt på vad man gör ute. Ta en promenad där det inte är folk kan man gott göra.

     Ja, naturligtvis.
     Men trodde inte att en vuxen person behövde fråga om man kan ta en promenad när man är sjuk. 😀

    Anledningen till att jag frågade var då två personer i min närhet påstått att man ska sitta i karantän om man har symtom, även om man testat negativt. Undrar hur du mår egentligen? Du låter sjukt bitter som kallar någon på internet dum i huvudet över en fråga..

   Du skrev ”våga gå ut ändå som vanligt”

   Ja du vågar ta promenader.
   Nej du ska inte gå in någonstans, inte vara i närheten av någon annan.

  Hjälp va alla är sjuka nu 😅 är nyfiken på om man själv varit/är sjuk, men har inte haft symtom eller känt mig sjuk nån gång under pandemin. Ni som är i samma sits, testar ni er ändå? Utan anledning alltså bara för att se.

   Belasta inte testning i onödan.

    Man kan ju göra test själv som man köper och gör hemma.

     Ja, de kan man köpa men läs på om tillförlitligheten.

      Ja men vad är alternativet? Att testa sig via vården varenda dag man inte har symtom?

    Hur vet du att det är i onödan? 🙂 man kan ju tydligen ha covid utan symtom. Jag kan ju gå runt och smitta utan att veta om det 🤷🏻‍♀️

     Det kan i princip hela Sverige. Läs på 1177 vilka som ska testa sig. Risken är annars att de som verkligen behöver testa sig får vänta för länge.

      Hur är det möjligt att det inte finns tillräckligt med tester 2 år in i pandemin?

       För just nu ska ALLA testa sig.

        Kom det som en chock för de styrande att många kommer behöva/vilja testa sig?

         Men ingen aning, varför frågar ni mig sånt 😂 Fråga de det beror.

          Det var en retorisk fråga…

         Ni förstår att det är människor som jobbar med testningen, i labben osv? Människor som också kan bli sjuka och därmed tar det längre tid att få fram tester och testsvar

          Och inte bara covidtester ska analyseras utan alla de prover de hade även innan pandemin. Plus alla tusentals covid också. De har nog säkert att göra.

        Hur besvarar det hens fråga? Varför finns inte beredskap, två år efter pandemins början, för ett scenario där viruset har muterat till att bli mer smittsamt, för att många svenskar behöver testa sig på samma gång…?

         Fråga inte mig, jag har inte svaret på det 😂 Men de är slut för att många testar sig.

         Vill du ha utförligare svar får du väl fråga på pressträffarna eller regeringen eller nåt.

         Tror du sådana frågor kan gå att lösa bara sådär på 2 år? Att det bara är att plocka in vilka som helst på laborationerna?

          Du menar att det tar över två år att rekrytera laboratoriepersonal?

           Biomedicinska analytiker har det inte direkt funnits överflöd av innan heller. Hög medelålder och många som gick i pension under en kort period gjorde att det skreks efter nya analytiker redan innan pandemin. Så ja, det har nog varit rätt så tufft att skaka fram så många nya på kort tid skulle jag tro.

         Kan kanske vara så att man under perioder inte ansett att det varit nödvändigt med testandet? Sverige har ju inte legat i topp på den sidan.

      Problemet är att det just nu tar en vecka att få svar

       Tog över en vecka för mig att ens få en tid för test.

       Fick svar efter 20 timmar i Stockholm idag!

       Fick svar dagen efter test. Bor i Stockholm.

        Oj… då kanske det var förra veckan som var värst drabbat då. Eller så går det snabbare i Stockholm. Dock skall det väl vara samma företag som utför testerna, men kanske har de olika labb? Det har ju varit riktigts kör smittspridning in Västra Götaland.

         Står att man kan få vänta länge överallt. Här läste jag just tre dygn (v-Norrland).

   Nej jag testar inte om jag känner mig frisk.

    På mitt jobb fick tre Vorona samtidigt. Två kände sig helt friska men tog tester för att den tredje testat positivt först.

     Jo men det var väl inte det scenariot ts frågade om?

      Svarade på att det kan vara vits att testa sig trots att en känner sig frisk.

       Ja självklart om man har varit i nära kontakt med någon som testats positivt. Men nu var det inte det jag svarade på.

        Exakt, läs på 1177

        Vill bara tillägga att det är upp till varje region vilka regler som gäller för testning. I Skåne är det endast ovaccinerade som ska testa sig om de träffat någon som visat sig vara positiv. Alla andra ska självisolera sig i sju dagar om de är symptomfria. Endast om du har symptom ska du testa dig.

         Njä, det där stämmer inte för Skåne. Hushållskontakter till en person med konstaterad covid ska testa sig, oavsett vaccinationsstatus. Dessutom isolera sig. Kanske något som ändrades med de nya riktlinjerna i slutet av året.

          Resten av hushållet ska vara i karantän och testa sig 2 ggr (om första är negativt).

          Hemma från jobb och skola minst 7 dagar för resten av familjen.

           Tycker det ser ut som om manga inte har en aning om vad som gäller per i dag. Det antas, gissas och man tror. Inte undra på att smittan går upp när inte gemene man har koll

  Håller med Laila. Vaccinpass är en falsk trygghet.

   Om vaccinet är effektivt är passet onödigt och om vaccinet är ineffektivt är passet onödigt.

   vaccinpasset är ingen trygghet alls, det är därför flera, både vaccinerade och ovaccinerade är emot det. Bara för att man tycker det är onödigt är man ingen antivaccer.

   Eller så kan man ha två tankar i huvudet samtidigt. Passet gör att fler är motiverade att vaccinera sig och därmed inte belasta sjukvården som ovaccinerad. Passet hindrar inte att man kan bli sjuk eller att man inte är smittbärare. Enligt vad som hittills framkommit är att vaccinerade i de flesta fall undviker svår sjukdom.

    Att tycka att det är ok att manipulera människor att vaccinera sig för att öka vaccinationsgraden är hemskt.

    Frankrikes president sa rakt ut att han införde tvång och pass för att jävlas med de ovaccinerade – om inte det får folk att bli rädda för vad som pågår så vet jag inte vad som ska till.

     Nu tycker jag i och för sig att man ska vaccinera sig, men den största orsaken till mutationer är inte pga antivaxxare utan beror på att så många i tredje världen fortfarande är ovaccinerade. Den rika världen gör för lite för att hjälpa den fattiga världen och pga att vaccinet måste kylas till låga temperaturer och skickas för sent är det ofta obrukbart när det lilla som skickas väl kommer fram.

    De sa idag på pressträffen att de som belastar vården nu är de med säsongsonfluensa och vinterkräksjukan, därför måste vi vaccinera oss mot covid 🤔…

     Spelar ingen roll vad som händer, det kommer allt vara de ovaccinerades fel.

      Ja dom som inte vaccinerar sig har visat vad dom är för typ av människor. Så allt kommer vara deras fel.

       Det är bööögarnas feeel 🎶

     Fast så sa de inte. Det där är en egen tolkning av dig.

      Jo, det sa de. Du får lyssna igen, alternativt läsa Aftonbladet.

       De sa väl typ så om jag minns korrekt, för anledningen de ville få fram var ju då att sjukvården är ansträngd redan som det är och blir därmed mer belastad på grund av covid-19 om man behöver sjukhusvård. 75 % av dem på IVA är ju ovaccinerade.

  Såg Biancas vlogg där Phillipe satt i karantän på julafton, men att Bianca firade jul med släkten. Inte förvånande att alla blev smittade härnäst.. Dock vet jag många bekanta som va i samma situation, där de pratade med 1177 som sa att de nya rekommendationerna va att om någon man umgåtts med har testats positivt – men man själv inte har symptom – så kan man leva på som vanligt. Tycker det känns så konstigt!

   Fast nä, det stämmer inte. From de nyare riktlinjerna (tror från november) så ska man hålla sig hemma om den man bor med är bekräftad med corona.

    Ja precis, du ska även vara hemma 7 dagar om du träffat någon som testat positivt. Men det är också olika regler från region till region, vad gäller hur och när man ska testa sig.

     Det är andra regler för Wahlgren-Ingrosso-klanen, det är sen gammalt.

     Förlåt, skojar bara.

     Nej, det som står att läsa på Folkhälsomyndigheten gäller alla regioner.

    Precis. Det är sen november som hushållen
    SKA vara hemma om nån testat positivt.

    En i mitt barns klass hade familjen hemma sjuk i Corona, men de lät pojken gå ändå. Helt idiotiskt.

    Ja och Pernilla skickade istället iväg sin pojkvän och minsta son på sponsresan till Hotell Bugelhof i Sälen då hon själv testats positivt för covid, något hon verkade vilja dölja först och skrev och la upp bilder så man trodde att hon själv var i Sälen.

     Sonen kan väl ha varit hos sin pappa veckan innan, och inte träffat P? Och pojkvännen har hon kanske inte träffat på x antal dagar. Och han testade väl uppenbarligen negativt?

   Philippe satt inte i karantän. Han var sjuk men inte i Corona.

    Jo , det hade han. Det har Pernilla skrivit. Bianca fick dessutom det också sen.

     Var har hon skrivit det?

      Storys på Insta.

       BS! Det har hon ju verkligen inte!

  Jag 🙋🏼‍♀️ Sista dagen i karantän!
  Allmänt hängig, lite feber och täppt i näsan som symptom.
  Verkar som att det slår väldigt olika på olika människor, folk jag känner har varit allt från symptomfria till att inte kunnat lämna sängen med kraftiga influensasymptom (alla vaccinerade). känns som Coronan inte följer några regler alls längre 🤷🏼‍♀️

   Då är det ju inte sista dagen? Man ska må bra innan man börjar leva som vanligt.

    Jag tolkar det som att det har varit personens symptom under sjukdomen, inte att symptomen är kvar.

   Det är väl inget nytt? Så har det ju varit från första början. En del märker ingenting, en del får en lätt förkylning, andra en rejäl influensakänsla, en del hamnar i respirator och en del dör.

  Så less på denna skitcorona!!! Har dock inte varit sjuk i det men typ alla andra ggr flera.

  Känns sjukt att man inte blivit smittad på dessa två år.

   Samma här, dock vet man ju iofs inte om varit smittad eller inte då det verkar väldigt vanligt att inte ha symtom

   Hur vet du att du inte blivit smittad?

    För att varken jag eller min närhet har blivit sjuka. Vi alla har regelbundet testat negativt .

  Fick covid för första gången. Snabbtestet från apoteket visade positivt och jag hr varit skitdålig. Men pcr visade negativt dagen efter.
  Det tycker jag var märkligt.

  Glad över vaccinet för jag tror det mildrade mina symptom. Glad att alla mina vänner vaccinerat sig för nu ligger alla utom en (som redan haft covid) sjuka i covid. Det bara exploderade och då har vi inte ens setts.

   Man vet ju inte hur sjuk man varit utan vaccinet. Jag hade covid innan vaccin var ett alternativ. Hade en lätt förkylning. Hade jag fått samma nu hade jag antagligen tänkt att det berodde på vaccinet att jag inte blev sjukare.

    Jag skrev ”tror” av en anledning?

   Men då har du väl inte covid? Pcr- testen är väl de som är tillförlitliga. Är du jättedålig har du väl sannolikt influensa som också härjar nu eller en kraftig förkylning.

   Ett anti-gen test (snabbtest) visar väl bara om man har en pågående infektion i kroppen. Den infektionen behöver inte betyda att du har corona. Du kan likaväl ha influensan eller RS-viruset som går nu.

   PCR-testet visar iallafall om du har corona eller, har jag uppfattat det som iallafall.

    Aha! Det var mer än vad jag visste.

    Jag har haft influensan flera ggr förut men aldrig mått som jag gör nu. Aldrig haft så svårt med andning eller varit så utmattad.

    Men visst, det kan vara en ”vanlig” influensa för det. Bara så förvirrande med alla tester.

     Det är väl inte förvirrande? Man kan ta en snabbtest, men den är inte tillförlitlig. (därför är det liksom ingen ide att köpa såna) Är den positiv, så måste man ändå ta en Pcr test för det är den som är säker.

    Jag var väldigt förkyld och snabbtestet visade negativt, enligt dig borde det har visat positivt? För infektion hade jag ju.

     Det konstiga är att det står på FHM att snabbtester bara ska användas om man är frisk. Har man symptom så ska man boka ett PCR-test.

      Vad är det för konstigt med det?

       För att i princip alla använder snabbtestet när de blir förkylda för att avgöra om de har Covid eller inte. Uppenbarligen har inte infon gått fram att endast använda testerna om du är utan symptom.

        Gör de? Det ska man inte, känner inte igen det. Såklart testar man på riktigt!

        Nej verkligen inte. Nog vet folk att dom ska testa sig med pcr om dom har symtom?
        Annars blir jag mörkrädd. Det står ju tom på paketet.

        Läser inte folk instruktionen innan de gör testet??

    Det stämmer väl inte att antigentester för covid påvisar alla möjliga, förkylningar och influensor? Nja, det verkar lite konstigt. De har visat negativt varje gång jag haft symtom på allt möjligt iAf.

     Exakt. Några tokbollar online fick för sig att antigen skulle visa positivt om man var bärare av något virus – oberoende av vilket. Sen kom övriga tokbollar (som personen ovan) och spred denna felaktiga informationen. 😂

     Nej så tror jag inte att det är.

    Stämmer ej. Det är en myt.

    Jag hade influensa och antigentest visade negativt (tog tre stycken med 4 dagars mellanrum).

     Har tagit två med negativt svar – hade influensa.

   Men då har du ju inte covid. Snabbtestet går man inte efter.

  Varför återgår inte universitetet till distans?

   Tycker de nya restriktionerna är meeegaluddiga

   Vet ej men tackar gud för att det är campusundervisning. /lärare på universitet

    Min som ska sitta i tentasal med 200 andra imorrn. Gäller samma för tusentals andra på Uppsala universitet imorrn.

     *son

     Ok. Jag är fortfarande glad att det inte ändras till distansstudier.

      För att?

       För att det är mycket lättare att bedriva undervisningen fysiskt. Man ser när studenterna hänger med eller inte, när de behöver en paus, man kan visa i en bok, rita på tavlan, osv. Online har 90% inte ens kameran på fast man ber dom. Man vet inte ens om de är där.

        Fast har de inte kameran på och det är obligatorisk undervisning så får du sätta frånvaro på dem. Så klart bara om administrationen har gått ut med information om att kameran ska vara på.

         Inte så enkelt när det är universitet och inte obligatorisk närvaro men tack för att du gav mig ett tips jag absolut inte redan tänkt på.

          (Sen ger de dåligt omdöme på kursutvärderingen sen. En kursutvärdering som ligger till grund för ens lönesamtal sen. Man tackar så glatt.)

           En annan universitetslärare här 🙋🏽‍♀️
           Min upplevelse är att det inte riktigt fungerar med campusundervisning just nu, då många studenter är förkylda/har covid-19 och därmed inte kan vara med på varken föreläsningar eller examinationer om de görs på campus. I november hade jag några seminarier som var planerade till campus men fick ställa om till Zoom för att ca hälften av studenterna var förkylda. Studenterna blev jätteglada över att jag lyssnade på dem och ställde om. Hade seminarium på campus idag och minst 10 studenter kunde inte vara med pga förkylning/covid. Flera hörde av sig innan seminariet och frågade om vi inte kunde ställa om till Zoom.

           Min erfarenhet är också att det går utmärkt att genomföra undervisning helt digitalt, åtminstone i mitt ämne (folkhälsovetenskap). Visst är det tråkigt att inte få träffa studenterna på riktigt och det blir inte samma spontanitet och småsnack, men att kvaliten och resultatet på kursutvärderingen automatiskt skulle bli sämre håller jag inte med om. Jag har fått riktigt fin feedback på kursutvärderingar när kurser gått på distans pga pandemin och studenterna har överlag varit nöjda.

           Visst finns det utmaningar med distansundervisning, men det gör det även med campusundervisning.

       För att psykisk ohälsa är potentiellt dödligt, precis som covid-19.

        Buhu. Nu ska de ”stackars” personer som ska utbildas hemifrån göras till offer och deras psykiska välmående ska jämföras med covid. Så synd om er. 🙄

         Tack för dina sympatier 💚

     Rekommenderas de att ha munskydd iaf?

     Svårt att ställa om sådant med kort varsel dock. Han får väl ta det på omtentan om han inte vill gå dit och skriva då.

    Och jag väntar bara på att det ska återgå helt till distans. Vi har nu haft nån konstig hybridmodell och ibland är vi på plats, ibland inte (beror inte på antalet förväntade deltagare). Det är såååå mycket skönare att sköta det hela på distans.

    Varför? (Fråga till läraren)

   Väldigt bra fråga. Pluggar i Lund och vi (iaf min institution) ska tydligen vara på plats fysiskt. Runt 90 pers i en föreläsningssal x-antal gånger i veckan (obligatoriska moment som man inte FÅR missa) samtidigt som de säger att man ska begränsa sina inomhuskontakter och undvika större samlingar. Klart folk kommer gå dit när de är lite sjuka iom att allt är obligatoriskt på plats (jag har noll tilltro till andra människor angående detta nej). Det räcker ju att en person är smittad oavsett om den har symtom eller inte. Är så arg. Här har man undvikit corona och varit superförsiktig i 2 år, så lär man garanterat bli smittat i en föreläsningssal pga av restriktionerna. Mysigt.

    Ta studieuppehåll om du är rädd för att bli smittad kanske?

     Jag vet att det alternativet finns, men jag personligen har inte tid (eller råd för den delen) med att skjuta upp mina studier. Jag menar mer att det är väldigt konstigt att man i princip ska bli i princip tvingad till att bli smittad, sen förstår jag absolut att det inte är universitetets fel, och att det i många fall lämpar sig bättre med fysisk undervisning.

   Varför håller sig inte folk ifrån nöjen och resor, så de kan genomföra sina faktiska ”plikter” (studier och jobb) på plats? Stör mig så på studenter som är ute på nation (Uppsala), hänger med kompisar i stora gäng, åker på skidresor m.m. och sedan grinar om att universitetet inte har 100% distansundervisning pga ”smittorisken” som de själva drivit upp.

   Distans gör studenterna till sämre studenter, och lärarna till sämre lärare. Som en annan lärare skrev ovan så är det sociala samspelet så mycket viktigare än man tror i undervisningssituationer. Och det samspelet GÅR INTE att få till över zoom. Studenterna som gått mina kurser den här terminen har klarat sig så mycket bättre på examinationerna än de som gick den helt på distans förra terminen, och jag har kunnat göra ett tio gånger bättre jobb med att lära ut.

  Har klarat mig sen mars 2020 🙌🏽 Dock känns det som att viruset härjar utanför fönstret. Man vill ju inte gå ut, så sitter hemma o myser så länge jag kan 😂 Är hemma pga annan sjukdom idag och imorgon, sen måste jag till jobbet och vi måste jobba på plats.

   Samma här! 🙂 Har jobbat hemifrån sedan mars 2020 dessutom och inte rört mig utanför hemmet i onödan etc. Nu när det dessutom blir ”värre” så går vi tillbaka till de rutiner vi i familjen hade i början, bara min make åker och handlar, minskar vistelsetiden på fritids för äldsta och sånt. Min man jobbar fortfarande på plats, och där får han numera ha egen tjänstebil om de ska åka någonstans och sånt. Men jag trivs med detta så, introvert som jag är. Haha

    Ja jag jobbar i förskolan, så kan inte jobba hemifrån. Men jag gör det för att jag måste (alltså röra mig utanför hemmet), annars håller jag mig hemma ändå. Vågar inte chansa, ooooch har upptäckt att jag älskar mitt hem 😂

     Känner du dig orolig som jobbar i förskola? Svårt att hålla avstånd osv med små barn, tänker jag.

     Haha, älskar också mitt hem!

  Det som är mest ologiskt är att genomgången infektion senaste 6 månaderna eller negativt PCR test inte likställs med vaccinpass. Vaccinpassens syfte med tanke på att de inte fungerar i detta läge är att tvinga fram att alla vaccinerar. Bättre att vara transparent med det.

   Kunde inte sagt det bättre själv!! Om bara fler hade förmågan att förstå detta. Men de flesta verkar vara helt hjärntvättade tyvärr.

    Om bara fler hade förmågan att förstå att de bör vaccinera sig, både för sin egen skull och av solidaritet med andra. Men en del verkar vara helt hjärntvättade tyvärr.

     Antikroppar som antikroppar, klart det är fullständigt sjukt att det är bara antikroppar från ett vaccin som godkänns.
     Och FHM har inget bra svar att ge om varför, mer än att det är den väg de valt att gå. Folkhälsa my ass.

     Vaccinets antikroppar klingar av snabbt medans naturliga sitter i väldigt länge. Om du inte tror på det så får du kolla upp det själv.

      Exakt!

      Precis det här försöker jag förklara för andra. Alla som är något sånär påläst vet hur naturlig immunitet/antikroppar fungerar i jämförelse mot artificiell. Sen att vissa inte fixar en naturlig infektion är en helt annan sak. Men att låta vaccinerade få vaccinpass som egentligen inte är någon som helst garanti, men att utesluta personer som genomgått en infektion är inget annat än ren diskriminering!

       Och varför vaccinera de med naturliga antikroppar? När annars gör man det?

  Fru Bromma som i sin tur träffat Graaf som därefter drar till Spanien men det kanske är ok.

   Vad menar du?

    Den som vet han vet. Gammalt Brommaordspråk😁

     Tönt

  Min bror har covid utan ett endaste symtom. 4 på jobbet är sjuka med covid med milda symtom. Jag är svin sjuk (varit en vecka nu) och ser ingen ljusning. Inte fått svar på mitt pcr ännu så vi får se. Kanske vanlig influensa med. Men lika jävligt ändå. Hostar sönder mig och har helt tappat rösten. (Jag är dubbelvaccinerad)
  Jag har hört rätt många nu sista tiden som har covid utan symtom, så inte konstigt det smittar så sjukt lätt

   Var riktigt dålig för några veckor sedan i över en vecka, då var det influensa, inte covid. Nu är jag lite småsjuk, väntar svar på test så vi får se. Gissar att det är covid.

   Är det värt att ha restriktioner när symptomen är så pass milda för de flesta?

    Det räcker att kolla på belastningen inom vården för att förstå att ja, restriktioner behövs.

     Vi kan knappt vara sjuka i detta land utan att det blir överbelastning. Tro mig – de kommer inte åtgärda det för då är det svårare att ”motivera” folk att ta ett vaccin de inte vill ta.

     Belastningen på vården beror inte på coronan.

    Tja, det finns en risk att viruset muterar om det får löpa fritt och det vill vi väl inte?

     Muterar gör det ju.

     Finns det anledning att tro att det här viruset skulle mutera och bli dödligare, till skillnad från hur virus generellt muterar?

     Det kommer mutera hela tiden. Det är normalt för virus.

  Jag har fått 3.e dosen men håller mig ändå så långt bort från alla, som jag inte måste träffa, som jag bara kan.
  Visst det är tråkigt att inte träffa nära och kära, men hellre att inte träffa dom en ”kort” period än att kanske inte träffa dom alls.

   Två år senare….

   Fem år senare och åtta doser senare – har inte träffat mina nära och kära på länge nu men det är det värt.

  Är starkt emot vaccinpass då de är helt meningslösa. Förstår inte vad Sveriges regering håller på med.

  Av alla ovaccinerade jag känner är ingen av dessa sjuka i covid, däremot alla som insjuknar omkring mig är vaccinerade. Det tycker jag är lite anmärkningsvärt.

   ja, vad tror folk att vaccinpassen ska göra egentligen?

   Håller helt med dig.

   Jag har blivit kallad antivaccer och all möjlig skit här för att jag tidigare lyft frågan.
   När jag sagt att jag jobbar med virusfrågor blir jag hånad och inte tagen på allvar, för att jag inte kammar medhårs.
   Man måste tydligen välja sida vilket känns skrämmande.

    Tips! Lyssna på Joe Rogans podcast med Dr Mallone från december. Fantastiskt informativt och väldigt mycket skrämmande info om hur ”fel fakta” tystas ner.

     +1!

      Fact checkandet är helt absurt. Vet inte hur många jag läst där de uppenbart ljuger, förvränger och har inte ens bevis för att de säger att något är false. Till och med Facebook fick krypa till korset och säga att deras fakta checkande mer var åsikter än fakta.

       Syftar du på det advokaterna sa (skrev) i förtalstämningen?

        Nej, utan alla dessa misskrediteringar till kritiska röster om vad som händer kring Covid – de så kallade fact check som bl a länkas här ovan.

         Okej. Om det inte handlar om förtalsmålet, skulle du kunna länka till det Facebook sa angående mer åsikter än fakta?

         ”Till och med Facebook fick krypa till korset och säga att deras fakta checkande mer var åsikter än fakta.”

          Googla

           Du vet alltså inte? Det exempelvis Breitbart skriver om handlar om ett förtalsmål på ämnet klimatförändringar. Och där erkänner Facebook inte något om att det handlar om åsikter, inte fakta.

   Skrev en kommentar längre ner.
   Att motivera de som av ingen direkt anledning valt att inte vaccinera sig – det anser jag är anledningen.
   Ju fler som vaccinerar sig = färre allvarligt sjuka.
   Oavsett vad folk tror, ser eller läser på obskyra sidor, så är det trots allt rent procentuellt fler allvarligt sjuka som INTE är vaccinerade. Kan man då få folk motiverade med ett enkel påtryckning så är det en vinst för samhället i stort. Vi måste ju liksom komma vidare nu.

    Tycker det är illa om man ser vaccinationspass som en ”enkel påtryckning” och en vinst för samhället.

     Jag är krass.
     VEM tror att det kan MINSKA spridningen? Att folk rör sig på krogar och dylikt? En vaccinerad får så milda symtom (ofta) att hen inte ens märker av smittan. MEN däremot kan vaccinpass öka benägenhet att vaccinera sig så du kan vara delaktig i samhället och således får man ner de höga antalet allvarligt sjuka.

     Tycker du det är konstigt resonerat så önskar jag gärna input (på allvar alltså, inte ironiskt menat!!)

      Jag håller med. Men jag skulle snarare kalla det manipulation för att få fler att vaccinera sig. Inte en enkel påtryckning.

      Tänk att prata om detta vaccin – som är nödgodkänt med helt ny teknik – som om det är en alvedon som folk vägrar ta.

      Jag vill inte ta vaccinet för jag är väldigt oroad över långsiktiga biverkningar, jag skulle må skit psykiskt om jag blev tvingad. Nu så bidrar jag till samhället, är superförsiktig och tar hand om min hälsa och immunförsvar, inte varit sjuk i en förkylning mer än två gånger på två år. Är en stabil mamma till mina barn. Tvinga mig till ett antal vaccinationer och jag skulle lätt kunna hamna i depression. Skulle kännas som ett övergrepp.

      Denna mrna-teknik försvinner aldrig ur kroppen och vi har ingen aning om hur det kommer påverka våra kroppar långsiktigt. Det är hemskt att alla läkare osv säger att det är säkert då det är OMÖJLIGT att veta. Även kortsiktigt finns det problem. Jag vet inte hur många timmar jag lagt på att kolla upp alla sidor av detta mynt och att bara bli avfärdad som antivaxx av de som bara lyssnar på FHM:s presskonferens är minst sagt irriterande.

       ”Denna mrna-teknik försvinner aldrig ur kroppen”

       Enligt vem?

       NEJ
       Vaccinet är INTE bara något draget ur röven på kän.

       Sluta sprid falsk information.

       Intressant att jämföra med Alvedon, när just paracetamol är en substans de inte riktigt vet varför den fungerar smärtlindrande…

       De långsiktiga konsekvenserna vet du inte om väldigt mycket du stoppar i dig. Varför skulle covid-vaccinet va så exceptionellt farligt i jämförelse?

        Kallar man de som väljer andra värktabletter än paracetamol för foliehattar?

       Vill bara tillägga att långtifrån alla läkare förespråkar vaccinet till alla. Många av dem är själva inte vaccinerade.

        De flesta läkare är vaccinerade,du kan gå in på Folkhälsomyndighetens hemsida för att se statistik och siffror.I dagsläget är 86% av vårdpersonalen där läkare ingår, vaccinerade med 2doser,och 26% har hunnit få sin tredje dos.

       Stabil mamma, med åsikter som inte stämmer med experter och forskare? Hur kommer det sig att du tror dig veta mer än dom?

        Vilka experter och forskares åsikter menar du stämmer? Kan du namnge dom vars studier du menar är ”sanningen”?

         (Och då menar jag inte fhm utan specifika forskare som du anser står för sanningen)

    Faktum kvarstår att de flesta, som inte är äldre eller är i riskgrupp blir allvarligt sjuka om vi tittar på statistiken i sverige.
    Det stora talet av IV-patienter har haft andra riskfaktorer så som övervikt, sämre immunförsvar etc.

    Vi kan väl ändå vara eniga om att vuxna människor skall få bestämma själva om de vill öka risken för allvarlig sjukdom eller inte, genom att vaccinera sig eller avstå.
    Det är inte de som är ovaccinerade helt som är på sjukhuset, utan alla som inte fått alla doser räknas som ovaccinerade. Så det där att ovaccinerade är en större belastning är inte rätt enligt statistiken.

    Däremot anser jag att det är upp till var och en att själva avgöra om de vill ta en spruta, och även om de vill ha svårare övervikt, eller röka, eller göra annat som kan ligga sjukvården till last, men framför allt utsätta dem för fara.
    Det viktigaste är att människor är informerade och sedan får de själv välja. Jag skiter blanka fan i om jag, som är vaccinerad träffar en ovaccinerad människa.
    Det är hur vi lever i vardagen som gör den största skillnaden.

    Statsministern framställer det som att folk är utvecklingsstörda när hon pratar om vikten av vaccin.
    Kom till saken i stället på presskonferenserna. De som inte vaccinerat sig kommer knappast göra det längre fram heller nu när pandemin gått så pass långt som den har.

     Håller med 100%.

     Precis. Vad hände med det fria valet?

   Hmm, där jag bor är vi 150 vuxna pers. Alla vaccinerade och ingen har blivit smittad… ännu. Hur tolkar man det?

  Ååh jag orkar inte mer osocialt hemmajobb, så less på mitt ensamma lilla skitboende

   Ja jag blir fan psyksjuk om jag ska jobba hemma en till period. Jag orkar inte.

  🙋🏽‍♀️ testade igår som idag kom tillbaka positivt. Täppt i näsan och lite ont i halsen till och från, annars ingenting än så länge. Klättrar redan på väggarna 😞 Men tackar två sprutor som troligen gör att jag klarat mig ifrån värre symptom.

  Det här med att antigentest väldigt ofta verkar vara negativt när det egentligen är positivt känns ju riktigt lurt. Vad är grejen med testerna då? Är det inte så att man kanske inte är smittad just precis den dagen som det är negativt, men nästa dag har man blivit smittad och då blir det positivt?
  Låter ofta på folk som att testen inte funkar, ”men varför var det negativt igår då” och sen tar de flera test på raken?
  Ett stort hm på det där.

   Jag har hört att antigentesterna funkar bäst efter någon dag från det att sjukdomen brutit ut. Dvs man ska inte testa på direkten utan hellre vänta till nästa dag. Har dock ingen källa på detta, hörde från en vän. 🙂 men skulle ju kunna förklara en del!

    Ok, hoppas det är så. Har tagit väldigt många negativa sådana själv under 2 år så vi får hoppas att de stämmer för det mesta..

    FHM säger på sin hemsida att man ska endast använda antigen om man är frisk, som ett screeningsverktyg.

    Har aldrig hört den infon innan så man undrar varför den har gått under radarn?

     Inte hört? Du kan inte läst noga. De har sagt och det har stått att läsa det senaste året. Att inte testa sig med det om man har symptom.

  Hade corona i somras. Inte roligt! Hoppas på att mina egna antikroppar och 2 vaccindoser ska stå emot eller lindra covid så gott det går nu när det härjar loss igen 🙏

  Nej. Man ska inte testa sig med PCR test dgaligen, hur skulle svarstiderna se ut då? Alla ska följa gällande restriktioner. Jobba hemifrån alla som kan,.begränsa umgänge med andra vuxna inhomhus etc. Att de flesta vaccinerade inte blir svårt sjuka eller dör är väl fantastiskt. Men, småsjuk personal exvis i sjukvården som behöver stanna hemma är en smahällsfara om för många smittas samtidigt.

  Varför taggade Sofia Wistam sig med #homealone ? Hon bor väl med flera? Ska de inte vara hemma?

   De följer inga restriktioner och har inte heller gjort det under hela pandemin.
   Hon sa i senaste poddavsnittet att hennes son Kid fyllde 30, men kunde inte ha någon fest pga att han hade corona. Då tog Sofia med sig(enligt hennes egna ord, vill jag förtydliga), både smittade och osmittade och åkte dit och firade honom nedför hans balkong!

    Är han trettio redan???????

    Hur han den människan ha en enda följare? Hon och Pernilla har inte gjort annat än spottat sjukvårdspersonalen i ansiktet hela pandemin.

  Jag vet inte hur länge till jag ska orka det här.

  Jag är i alla fall glad att fler och fler börjar vakna.

  Dani Pavlica är tydligen inlagd på St Göran med covid efter deras resa.

   Stämmer, såg hennes Instastories.

   Så tolkar inte jag hennes uppdateringar. Att hon är inlagd på St Görans – ja, men jag tolkar det som att hon (och alla andra patienter) inte får lämna sina rum pga covid, men inte nödvändigtvis för att HON har det.

    Det har du förstås rätt i, my bad….

    //Anonym 14:24

   Även Andra Farhad är inlagt på först Karolinska o sen St Göran.

  Tog 3:e sprutan i helgen.
  Ni som fortfarande är ovaccinerade, hur resonerar ni?

   Jag är iofs vaccinerad men känner att framtiden får utvisa om det var rätt beslut. Kan verkligen förstå de som inte vaccinerat sig. Se på Laila, helt frisk och pigg men tydligen ”sjuk i corona” enligt ett test…? Unga friska (särskilt kvinnor med normal vikt) behöver inte få panik över detta virus. Det är som om vi skulle drabbas av total dödsångest för att vi fått influensa? När det mest är väldigt gamla och sjuka som dör av influensa.

   Jag tycker vaccin är jättebra generellt. Men det ska ges till de som verkligen kan drabbas hårt, inte alla som har en puls.
   Förresten, intressant tanke: Då jag inte reser har jag avstått från hepatit-vaccinet men lustigt nog är det ingen som tycker det gör mig till foliehatt…

    Precis. Är alla som väljer bort vaccinet för säsongsinfluensa antivaxxers också? Läste någonstans att bo rikssnittet för 70+ att vaccinera sig ligger runt 50% och då är de ändå riskgrupp. Är de andra antivaxxers? Man kan ju smitta riskgrupper med det viruset också.

     Oj. Smög in ett bo av någon anledning.

     Eller hur? Jag arbetar inom vården (obs, inte med vård av patienter) och blir automatiskt erbjuden vaccin mot säsongsinfluensa men då jag inte haft den på mååånga år, och inte är riskgrupp, så avstår jag (kan nämna IGEN att jag aldrig möter patienter så folk inte får andnöd…).

     Har aldrig fått höra förr att jag är en galen foliehatten, men nu är jag tydligen totalt opålitlig och galen som har funderingar kring hur nödvändigt covidvaccinet är för alla. Suck.

      Du verkar ju inte tillhöra nån grupp som rekommenderas vaccination mot influensa, så det är väl ingen som tycker att det är konstigt att du inte tar det,

      ”Grupper som rekommenderas årlig vaccination mot säsongsinfluensa:
      personer över 65 års ålder
      gravida efter graviditetsvecka 16 (läs mer på sidan om influensavaccination av gravida)
      vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
      – kronisk hjärtsjukdom
      – kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma
      – andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
      – kronisk lever- eller njursvikt
      – diabetes mellitus
      – tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
      Hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
      Personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, exempelvis på särskilda boenden och inom hemtjänst.”
      https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/influensa/

       Man kan ju fortfarande smitta någon i riskgrupp på bussen, i mataffären, i skolan osv.

       Tack för att du punkterar det där dåliga argumentet som så ofta kommer från antivaxxare.

       Så personal inom hemtjänst och vård som inte tar influensavaccin är antivaxxers?

        Nej, de är kloka som inte med sin katasrofalt dåliga lön och sketna arbtsvillkor, riskerar sina liv med något som ändå inte stoppar smitta.

       Vårdpersonal rekommenderas att ta vacccinet för flunsan. Ändå hotas det inte med uppsägning om de inte tar vaccinet. Äldre rekommenderas att ta vaccinet. Ändå får de gå på bio och restaurang om de väljer att inte göra det. Njursjuka rekommenderas, de får ändå resa om de inte tar vaccinet.

       Till skillnad från covid.

        Men covid är en global pandemi som slår mot ALLA länder med högre dödlighet, där även yngre personer kan bli väldigt sjuka och få långvariga besvär. Du jämför 2 med varandra helt olika ”sjukdomar”.

         Nej. Jag jämför två grupper som rekommenderas att ta ett vaccin för att skydda andra som är svagare än vad man själv är. Varför tror du att vårdpersonal rekommenderas vaccin för flunsan?

          Jo men de går ändå inte att jämföra dessa med varandra.

     Det är så löjlig jämförelse med säsongsinfluensan. Hur hur många yngre har dött av det? Hur många friska 50-åringar har dött av det?
     Hur ofta stängs världen ner för en vanlig influensa?

     Nej just det. Jämför med annat. Förbannade antivaxxare!

      Hur många yngre har dött av Covid? Hur många friska 50-åringar har dött av Covid=

      Nej just det….. Förbannade *****

       Många.

       Två friska barn har dött på sjukhuset här.

       Och sen är det så jävla ego att prata om bakomliggande sjukdomar. Så det gör inget om en 19-åring med diabetes dör? Eller någon som har annan sjukdom som trots det skulle levt ett långt liv? Det är människor vi pratar om. Inte siffror. Liv!

        Inte när man pratar om de som dör av psykisk ohälsa kopplat till restriktionerna. De liven verkar man skita i.

        Varför det är viktigt att prata om de med bakomliggande sjukdomar och är i riskgruppen är just för att det är de man främst ska skydda. Och att folk ska förstå att om de är fullt friska så behöver de inte springa runt rädda för att dö vilket många verkar göra.

      Jag har tagit tre sprutor covidvaccin så jag vet inte varför du tror att jag är ”antivax”!?

      Men de som jobbar i vården och inte vaccinerat sig mot influensa då? De kan ju smitta sköra och sjuka.

      Fast så är felaktigt att skriva.
      Ska man jämföra dödsfallen i Corna med ålder så måste man gå in djupare på det.

      Hur många av dem hade inte blivit svårt sjuka om de hade normalvikt, eller inte rökte etc.
      I USA har många dött, speciellt de i fattigare områden där en stor del, faktiskt övervägande varit feta. Alltså mer än överviktiga. Man har också haft en stor del följdsjukdomar till följd av övervikt så som blodtrycksproblem etc. Och för att inte tala om att många inte kunnat ha råd att söka hjälp då de saknat sjukvårdsförsäkring. Hade dessa människor bott, i stockholms förort så skulle de troligen ha vägt betydligt mindre ( då skräpmat serveras i skolorna samt är mkt billigare här än där) samt att här har vi fri sjukvård, det finns inte där. Vi har ett BVC-program som alla har rätt till där vi fångar upp välfärdssjukdomar i en tidig ålder, detta är inte en vardag för ”svenssons” i många delar i USA.
      Att jämföra antalet döda 30-åringar procentuellt i New York med Sverige blir extremt skevt.

      Många människor har dött, men man registrerar också lite olika.
      Många registrerar antalet döda som testat positivt för Covid, men det betyder inte att de dött av viruset i sig. De kan ha dött av lunginflammation, KOL etc, som de skulle dött av på sikt ändå men registreras som Covidfall då de testat positivt.

      Det är väldigt intressant att titta på, men krävs mkt tid för att ge en rättvis bild om man ska diskutera statistik.

      Läs på om hur många unga som dött av Covid, vilka som var i riskgrupper, den obefintliga överdödligheten. Åldersgruppen 0-39 år så har det sammanlagt dött 69 st i Covid. Och dog de av eller med? Riskgrupper som de tillhörde? Underliggande sjukdomar? Har andra dödsorsaker gått ner i den åldersgruppen i statistiken?

      Läs sen på om ökad psykiskt ohälsa hos unga, självmord som i många länder rustat i höjd. Människor som förlorat allt då de gått i konkurs. Kvinno/barnmisshandel som ökat enormt. Allt för att man stänger ner folks liv? För ett virus där 99,7% överlever?

      Tänkt till!

       När uk gick in i lockdown andra gången så ökade självmorden från ca 20 per dag till ca 40 per dag.

   Har full förståelse för dem som inte vaccinerar sig.

   Jag har talat med många, en del är oroliga för biverkningarna ( de flesta) och är inga antivaxxare med foliehattar som folk vill få det till. Utan man tycker att vaccinen tagits fram på för kort tid och är man under 50 år väljer man att avvakta.

   Jag känner två nära släktingar som inte kan ta de som finns på grund av att de tar andra mediciner samt bromsmediciner.

   Jag är vaccinerad men det är i princip ett tvång på min arbetsplats.
   Kommer dock inte ta 3.e sprutan. Jag är 40 år och frisk.

  Ligger hemma i covid nu. Fy farao, känns som en jobbig influensa, kan knappt komma ur sängen. Riktigt tufft. Trots dubbelvaccinerad och tillhör ingen riskgrupp..

   Krya! ♥️

  Det är väl självklart att införandet av eventuella ”pass” är enkom för att få upp vaccinationsbenägenheten.

  Ökar vaccinationsgraden = minskar allvarligt sjuka = lägre belastning på sjukvård och samhälle = ekonomiskt positivt.
  Det vill säga bra för samhället i stort.

  Vi kan väl släppa det här snacket att ”öööö men vaccinerade smittar ju ocksåååå” för det är inte det som är grejen längre.
  ALLA smittar
  VISSA blir mer sjuka av sjukdomen och det är de som INTE är vaccinerade.
  ALLA bör ha i åtanke att de trots vaccin kan driva smittan till de ovaccinerade och fortsätta tänka på handtvätt och hålla avstånd.

  Så vaccinera er för tusan! Ni som vill vågar och kan 🙂

   Varför ska folk vaccinera sig med ett potentiellt livsfarligt preparat för att politikerna skurit ner på vården i många år?!

    DU som anser vården undermålig – BORDE ju verkligen förstå vikten av att vaccinera dig. För DIN skull om inte annat.

    Förstår inte ditt resonemang riktigt…

     Personen menar skadorna på sikt som man kan få av vaccinet. Sådant som kan uppkomma längre fram, och vad dessa r tvistar än så länge de lärda om.
     Än så länge vet vi exempelvis att menscykeln påverkas för en stor del kvinnor och vad som blir resultatet av det är svårt att säga.
     Hur människor kommer att må, eller om det uppkommer andra följdsjukdomar/symptom om några år vet vi inte heller.
     Alla foster som legat i magen med mödrar om vaccinerat sig, hur de kommer utvecklas, eller snarare, eventuella avvikelser kanske märks först i förskoleåldern etc etc.
     Det är många aspekter man bör räkna in, och omöjligt kan räkna in i detta tidiga stadie av vaccinet.
     Så om folk avvaktar är ju inte särskilt konstigt. Det behöver vara den direkta sjukvården man talar om.

      Fostret påverkas INTE av vaccinet.
      Om du inte vaccinerar rakt in i fostret det vill säga..

       Men al the real al. Det hoppas vi alla såklart. Men det vet vi faktiskt inte med 100% säkerhet än.

       Hur vet du det?

       Det trodde man inte om neurosedyn heller när man gav det till gravida kvinnor.

       Det finns INGA långtidsstudier. Hur kan du tvärsäkert säga att det inte påverkar? Hur kan någon säga det?
       Varför tror du att det tar 10-15 år att få ut en medicin i vanliga fall? Om det nu är så säkert hur kommer det då sig att de inte ändrar reglerna från och med nu och alla läkemedel kan snabbgodkännas efter tre månader och sen använder man befolkning som studie? Ingen har en aning då det är fysiskt omöjligt att veta då det inte gått 10-15 år. Vad är det som är så svårt att förstå med det?

       Att politiker och läkare står och försäkrar att det är säkert är en skandal.

        Jag kommer säkert att bli grönt självlysande med röda ögon efter att ha tagit 3 sprutor. Fast då kanske det är inne att se ut så och då blir det väldigt synligt vem som gjorde vad😂

      Avvikelser hos barnet kanske inte visar sig förän tex i förskoleåldern i de fall man haft covid under graviditeten heller. Så det är ju samma situation som med vaccinet? Tar hellre min risk med vaccinet då måste jag säga….

       Men visst var det skönt att du fick göra det valet själv?

  Eftersom sjukhusen är fulla av covid 19 patienter så andra sjukdomsfall blir drabbade så måste det till hårdare tag. INGEN behöver gå ut och roa sig. INGEN behöver gå på mässor och andra sammankomster. Det enda vi behöver är att se till att sjukhusen inte blir fulla med covid-patienter. Stäng ner och förbjud det mesta.

   Jag var på akuten strax före jul i dec. Så märkligt att det inte togs covid test på oss som kom in. Kanske är ändrat nu men tyckte det var konstigt

   Sjukhusen är inte fulla med covid-patienter. Det är många andra sjukdomar med plus säsongsrelaterade infektioner. Det sa de till och med på presskonferensen. Största problemet, förutom långvariga problem med platser är när personalen blir sjuka. Inget vaccinpass kommer att lösa det.

   Viruset fungerar som viruset gör, i princip alla kommer att få det. Och det är det som märks nu När allt fler testar positivt utan symptom. Covid kommer tilL slut räknas om en vanlig höstinfluens, i lite olika former eftersom viruset utvecklar sig som alla virus gör.
   Att stänga ner skulle troligen bara förlänga denna processen., så att räkna antalet smittade i dagens läge är egentligen ganska meningslöst i och med att de flesta får som en influensa, om ens det.
   Däremot ska man som riskgrupp fortsätta vara extra noggrann tills de flesta varit smittade med viruset/och tills man själv är fullt vaccinerad. Troligen kommer många få det om och om igen, det ligger i virusens natur.

   Man hade ju kunnat önska att alla som är så rädda slutade sätta all sin tilltro till vaccin och insåg att en bra grundhälsa också är lika viktig. Sluta skjutsa ungarna överallt, sluta sitt framför datorerna, träna mer, håll er normalviktiga.
   DÅ bidrar man till att inte belasta sjukvården genom att troligen kunna hantera viruset bättre.
   Sitter du och dricker 2 lite coca cola per dag, rör lite på dig etc etc så är risken större att du sitter här och beklagar dig ” jag fick värre än en förkylning”, än om du har en bra allmän hälsa.

   Så stäng inte ner, ut och motionera, få frisk luft!

    Detta!!!👍👍👍

    Det stämmer delvis. Det är just nu viktigt att inte smitta ner alltför stora delar av samhället så att samhället faktiskt fungerar.

   I min region vårdas 11 personer för covid. I grannregionen är det 7 personer. Jag har svårt att se att det innebär att ”sjukhusen är fulla” eller framförallt undrar jag varför man inte under dessa två år rustat sig bättre? Jag gör gärna mitt för att hjälpa och har tagit 3 sprutor men samtidigt förvånas jag över hur lite som får vården att kollapsa.

    Precis!

    Restriktioner gäller även för vårdpersonal. Minsta symtom – stanna hemma. Har barnen symtom? vabba. Testar någon i familjen positivt? Ja där rök en sjuksköterska i minst 7 dagar..

    Det är enormt personalkrävande, under hösten har det på min avdelning i snitt varit 14 personer borta varje dag (ssk, usk) för att de testas pga symtom, avstängda pga positiv familjemedlem och sen en helvetes massa vabb så fort ungarna har nyst.

    Det förvånar inte mig faktiskt. Dåliga politiska beslut under lång tid är det vi ser resultatet av nu. Corona är ”bara” det som fått bägaren att tippa över. Hade politiker slutat tänka på vad de sparar pengar på på kort sikt och istället satsat på bra arbetsvillkor och bemanning hade vi haft ett annat läge nu.

   Vicky – sjukhusen är INTE fulla av Covidsjuka.

    Exakt! I min region är det snarare andra sjukdomar som gör att det är fullt.

  Mina vänner har varit på bio nu under julhelgen med sina barn osv. Känns som varje en av dessa har fått covid ca 5 dagar efter biobesöket.
  Själv undviker jag sånna miljöer just nu pga ökade smittan.

   Vi också har varit på bio.
   Var inte värre än att gå på ica, faktiskt färre folk. Bra uppstyrt.

   Man sitter närmare på bussen än vad man gör på biografen. Luftigt med utrymme, ingen köbildning etc.

    Men förut var det ju avstånd mellan raderna, då var det bra uppstyrt tycker jag. Nu är det inte så längre.

     Bokade man ett sällskap så var det upptaget bredvid, så ingen kunde boka precis bredvid oss.
     Så alla som satt i salongen hade lediga platser bredvid sitt sällskap. Tror det sköts vid bokningstillfället, men kanske är olika beroende på vilken salong man bokar.

      Ok så är det inte hos oss längre tyvärr. Men kanske gäller olika biografer som sagt.
      Jag ska ändå fortsätta undvika såna ställen o handlar på tider när det är mindre folk.

    Vissa miljöer behöver man ju besöka tyvärr..

     Ja och poängen är just det. Besök de miljöer du måste besöka och avstå resten.

      Exakt 💯

      Eller besök även andra miljöer men använd ditt sunda förnuft när du gör det.

    Men på Ica står du förhoppningsvis inte nära folk en lång stund?
    På mitt arbete smittspårar dom
    Ifall vi haft nära kontakt med någon mer än 15 minuter.

     Ja. konstigt att många drar upp Ica, som att det är där smittorisken är störst. Störst smittorisk – åtminstone tidigare under pandemin – är i hemmet och på arbetsplatsen, men folk vill väl tror att det är från främlingar som smittan kommer, inte från människor man känner sig trygg med.

      Ja dvs bion är inte där smittan sprids mest.

  Ni i stockholm som beställt hemtest nyligen – hur lång tid tog det att få testet och sedan resultatet? Jag beställde imorse och hoppas på att det faktiskt ger utslag om jag har covid.

   Fick testet dagen efter beställning och svar ett dygn efter upphämtning. Samma gällde min familjs tester som gjordes dagen efter.

   Varför skulle det inte ge utslag om du har covid?

  I Italien godtas alternativ till vaccin, helt rätt om syftet är att få ner smittspridningen:

  För att få åka kollektivtrafik, gå på kafé eller gymma krävs nu vaccinpass eller bevis på tillfrisknande från covidinfektion.
  Tidigare räckte det med ett negativt pcr-test.

  Testat min son med två olika antigen-tester innan skolan drar igång i morgon. Själv får jag tredje dosen vaccin i morgon men fick åka ganska långt för att få den. Så galet många som är sjuka nu, halva personalstyrkan plus familjer. Munskydd och handsprit som gäller!

  En eloge till Laila! Så bra resonerat och önskar fler kunde inse att man inte är säker vad gäller smittspridning bara för att man är vaccinerad. Hör alldeles för många säga. ”Men det är lugnt, jag är vaccinerad”. Håller helt med henne om att det borde finnas fler alternativ i vaccinpassen. Tex genomgången sjukdom och pcrtester.

  Jag tog vaccin i somras och tidigt i höstas, dvs. blev dubbelvaccinerad. Blev gravid, veckorna gick. Barnet mår bra. Har tagit influensavaccin nu också. Barnet lever ännu och mår toppen, växer så det knakar.

  Jag tog vaccin för att risken att få covid/influensa och bli allvarligt sjuk är större och än att ta vaccinen. Hellre en liten förkylning än en sjukhusinläggning resonerar jag.

  Gratis vaccin av bra kvalitet i Sverige är fan det bästa som finns. Ta det bara. Utan det skulle dödssiffrorna vara betydligt högre. Lita på vetenskapen. Vaccinet är säkert, det är inget jäkla hokuspokus. Och ni som inte väljer att ta det, skyll er själva sen om ni blir dödssjuka och ligger med respiratorn på IVA.

   Finns många forskare och läkare som inte anser att det är säkert. Du kan dock inte googla för du får bara upp träffar om hur säkert injektionen är. Man får använda en annan sökmotor, kolla YT, Twitter osv för info från hela världen av välutbildade människor. Vetenskap är inte endast en sida av myntet och vetenskapen är inte bättre än det den inte vet ännu.

   Och kalla det inte för vaccin, det är inte ett vaccin, vaccin fungerar inte så här. Och de som ligger dösjuka på IVA är inte många så sluta med med denna skrämsel som du i högsta grad verkar ha gått på.

   Tänkte länka ett par studier som visar tvärtom, men så läste jag det sista du skrev och ångrade mig.
   Skyll dig själv tbx när du hamnar på IVA av olika anledningar. Det förtjänar du.

   Och folk tycker fortfarande att ovaccinerade har värst retorik. Ok.

  Jag vet inte men orkar just nu inte se hur Pernilla ojar sig över hur kulturbranschen nu åter igen drabbas av nya restriktioner (Instastories). Detta efter att ha sett hur hon och hennes kompisar totalt struntat i allt vad restriktioner och rekommendationer heter under dessa två år av pandemi. Har hon en enda gång ägnat en tanke åt de som kämpar i vården exempelvis?

  Ja, jag vet att vi behöver kultur men vården håller på att rasa ihop på många sätt (inte enbart relaterat till Covid utan något som pågått i många år) och då känns den här ”kulturkrisen” i jämförelse lite mindre viktig för mig.

   Kulturministern har nu ringt Pernilla.

   Pernilla säger bl a:
   ”- Jag är hårt drabbad vad gäller min show, som bara ställs in och skjuts fram och vi vet ingenting. Då blir man lite irriterad när man sitter här och har smittan själv och inser att vi som har tagit vaccinet blir ju uppenbarligen inte så sjuka….”

   https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/jabGro/pernilla-wahlgren-uppringd-av-ministern-trodde-nagon-drev-med-mig

    Undrar om kulturministern är medveten om hur Pernilla rent ut sagt pissat på alla under hela pandemin, genom sitt agerande att fullständigt skita i att följa restriktionerna.

     Ja, hon och hennes väninnor har ju verkligen inte gjort ett piss för att bidra till minskad smittspridning, tvärtom. Även så skrattretande att läsa hur hon som drabbas av en mycket lindrig variant tror att precis alla får det lindrigt. Finns ju även vaccinerade i riskgrupp – och andra – som blir allvarligt sjuka. Om hennes shower ställs in kanske hon i samråd med kulturministern kan hitta en praktikplats på en covid-avdelning?

  I Stockholm ”Normalt är trettonhelgen den tid på året då det är som störst tryck på akutsjukvården. I år har det varit särskilt svårt med hög spridning av sjukdomar som ger luftvägssymtom och därmed leder till att fler patienter söker vård men också att det är en större sjukfrånvaro hos medarbetarna inom vården.” Så ni förstår att det är inte bara covid som belastar läget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *