Helsanering av barn?

Har jag missat några nya instruktioner från FHM? Vad hände med att tvätta och sprita händerna? Vad ligger familjen Betonghus el och vattenkostnader på varje månad?

Jag var tvungen att dubbelkolla och Folkhälsomyndigheten i Sverige verkar fortfarande inte ha några publicerade rekommendationer om tvätt till privatpersoner gällande just viruset som orsakar covid-19, precis som myndigheten meddelade GP år 2020.

Hur sanerar ni?
När kan man börja med läkarsprit i högtrycksspruta? Påsk?

Tack för tips! 

177 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hej och hå så överdrivet.

   Ja, helt vansinnigt. De kommer ju att bli smittade via barnens luftvägar. Att de duschar spelar ju ingen roll.

  Miljövänligt…
  Byta strumpor/kläder på dem och tvätta händer räcker väl bra. Regel vi alltid haft även innan covid.

   Byter ni kläder efter skolan? Hur gammal är barnen? Byter de om efter skolan om de går hem själva?

    3 och 7. Går hem med bägge, sjuåringen gör det på automatik. Han vill inte heller ha kläder från skolan på sig hemma och kan tycka de är mer eller mindre smutsiga.

   Alltså jag lyckas sällan få barnet att tvätta händerna vid hemkomst, och det händer att hon sover i vår säng i kläderna från förskolan – ja även strumporna. Jag har jobbat på förskola så jag vet hur smutsigt det blir, men… det är liksom bara lite smuts? Vi är i princip aldrig sjuka någon av oss.

    Men strumporna är ju typ svarta när de kommer från skolan… superäckliga.
    Jag påminner alltid om handtvätt vid hemkomst eller toa, tills det sitter hos dem 100%.. Inga undantag.

     Ok det där lät lite militäriskt men de fattar ju galoppen rätt snabbt om man bara är lite hängiven. Även på förskolan är det första de får göra nu är att gå och tvätta händerna på morgonen…

    Jag fick en jättebra spray av min syrra som jag låter våra ungar använda vid hemkomst. Bara sprayen får torka 30 sekunder så dödar den alla virus och bakterier.
    De orkar inte tvätta med tvål och tycker spriten luktar för illa och svider. Med sprayen slipper vi bråka.
    https://www.tmkmanagement.se/tmk-hypoklin-des/

    Nä men ööörk 😂

    Kanske just därför ni inte är sjuka.

    🤮
    När jag kommer hem från jobbet tar jag alltid av mig strumporna det första jag gör. Tar av dom med fötterna för de känns så äckliga och typ lägger de i tvättkorgen med tång. ALLTID tvätta händerna och underarmarna direkt efter att ha varit utanför hemmet eller så fort man hanterar nåt.
    Hade jag inte arbetskläder skulle jag vilja ta en spritdusch.

  Jag vill anmärka på språket men jag låter bli den här gången.

   Bajs

   Nästa gång kanske du lyckas låta bli att kommentera helt.

   Du lät ju inte alls bli 😅 du ville anmärka på språket och du gjorde det.

  Vad hjälper det? Går barnen på förskolan så sker deras smitta där, där det snoras och geggas på leksakerna och på varandra.

  Har en väninna vars barn spritar händerna konstant, frågar efter handsprit hela tiden, verkar väldigt bekymrad över bakterier/virus, som att händerna blir orena direkt liksom. Tänker att man ändå får vara lite försiktig med barnen, väga riskerna för smitta mot risk för tvång och onödig rädsla.

   Utöver att ungarna verkar ha en rädsla för sjukdom etc så är de ju rakt av lurade. Sprit dödar inte virus om det inte är väldigt hög koncentration. Då är det så starkt att det ger otrevliga biverkningar. Handsprit är svagare än så. Den dödar bara bakterier.

    Virus lever inte. Så det går inte att ”döda”.

  Duschar min dotter efter förskolan pandemi eller inte, är det inte matrester i håret är det färg eller allmänt förskolekladd även på kläderna… ni med barn vet ju att det inte är det mest renliga stället på planeten och vill ogärna ha en unge som rullat runt i hallen bland grus och skit i en nybäddad säng sen.

   Skitiga barn = glada barn 😉 Okej inte alltid. Men många

  När barnen blir tonåringar och gör revolt kommer de att gå runt i smutsiga kläder hela dagarna, peta näsan vid matbordet, torka av sig på tröjan, fjärta synkroniserat, se dusch och tvagning som en teoretisk möjlighet mer än en daglig vana. Så kan det gå, kära bacillrädda föräldrar.

   Varför skulle tonåringarna göra det? När mina började på förskola gjorde vi samma sak. Dusch och klädbyten direkt när vi kom hem. Nu är dom tonåringar, går oftast förbi gymmet på hemvägennoch duschar och byter om direkt vid hemkomst. Och har dom inte gymmat så tvättar dom händerna och på med mysbyxor iallafall

    Fråga- varför behövde de duscha?
    I den åldern producerar inte svettkörtlarna svett som luktar, eller hur jag nu skall förklara. Vad, utöver händer, ansikte och ev fötter var så orimligt smutsiga efter en dag så de var tvungna att duscha när de kom hem?

     För att jag ville minimera risken för sjukdom. Virus kan leva även i textilier och på det sättet hade vi gjort vad vi kunde för att minska riskerna i hemmet att sprida sjukdom. Vi är antingen immuna *peppar, peppar* eller så är det pga god hygien vi aldrig haft magsjuka i det här huset (calicivirus flyger liksom inte omkring. Om du inte får en kaskadkräkning över dig från nån annan så har du viruset på din hudkostym som så småningom hamnar i din mun och du sväljer det).

      Det finns ju en massa bra bakterier på huden som försvinner om man tvålar in sig varje dag. Då tvättar man ju bort skyddet.. En vuxen kan ju behöva tvåla in sig under armar o annat men

       Exakt, vi behöver bakterier. Det är inte bra att ta bort alla bakterier.
       Att vara överhygienisk är inte så smart.

      Det är enbart tur. Barn som drar hem magsjuka blir ju så klart snittade på skolan. De tar inte med sig virus hem i tröjan och skickar på tröjan hemma.

       Smittade, inte snittade 😂

       Jävla autocorrect. Slickar.

     Underlivet.

   Va? Gjorde ni sånt som tonåringar eller?

   Nej. Så blir det inte. Kan inte tänka mig något äckligare än att gå runt hemma med kläder som vistats på förskola, skola och kommunala färdmedel. Har fyra barn i åldrarna 5-16 och samtliga duschar och byter om till hemmakläder när de kommer hem. Handlar inte om baciller utan om smuts. Vill gärna ha ett rent hem✨

    Hur gör du med gäster? Tvingar du dom också att duscha och byta kläder?

    Håller helt med! Jag hatade dagislukten & smutsen & min stackars dotter åkte raka vägen i badet efter hemkomst. Iofs gillade hon att bada, men det var inte jättebra för hennes eksem. Hon är 23 år nu & pga att jag tvingat henne att tvätta håret dagligen tvättar hon det numera bara ett par gånger i veckan 😅. Hon ville köra balsammetoden ett tag, men det sa jag att jag absolut inte kunde stå ut med. Tur att jag är en bra mamma med tålamod på andra sätt!

    Menar du att 16åringens kläder blir smutsiga av en dag i skolan? Vi snackar alltså smuts som syns?

  3dje…

   Vi har sprutat oss….🤣🤣🤣

   Fast det är ju också fel, man skriver faktiskt 3:e.

  Gud vad jobbigt det låter, haha. Tror det är bättre att tvätta barnens händer noga efter istället…Om det nu hjälper.

  Jag tycker inte det låter så överdrivet, covid eller ej. Barn drar ju till sig smuts och krälar gärna på golvet och kastar sand i håret och annat kul.

  Alla blir väl lyckliga på sin lära så varför håna henne för deras nya rutiner? Det skadar ju ingen annan att de duschar varje dag, tycket att det låter sunt att göra det direkt efter förskolan istället för att vänta till kvällen. Lite skit får de ju av sig även om de inte skyddar mot baciller såklart.

  Har tagit tredje dosen men är ändå ganska petig med handsprit och munskydd i vissa miljöer. Tycker att det är lite konstigt det här med barnen i skolan. Sonen är 10 år och går i en skola med cirka 400 andra elever som delar på utrymmen, men han kan gå helt lugnt överallt utan munskydd. Det känns inte dubbelt med så olika restriktioner för olika åldersgrupper. Barn från 12 får vaccineras men är man två år yngre så kan man inte smittas eller föra smitta vidare eller?

   precis, håller helt med.

  Gud vad korkat. Folk som fortfarande tror på kontaktsmitta såhär 2 år in i pandemin…🤦‍♀️

   Har du hört talas om droppsmitta? En person som torkar bort snorig näsa, sen rör en annan person som sen käkar något… Rikta din handflata mot din egen panna istället.

    Inte för att vara sån, men hen riktar väl handen mot sin egen panna redan?

   Exakt! Vi har också klarat oss i två år utan smitta utan att duscha barnen varje dag efter skola/förskola. Räknar däremot att få det vilken dag som helst nu 😬

   Ännu en expert

  Oj jag måste bara gå in och försvara, trodde alla föräldrar duschade sina barn varje dag efter föris samt slängde de använda kläderna i tvätten direkt dom kommer innanför dörren?? Skulle aldrig använda något dom haft på förskolan två gånger utan tvätt.
  Så gör vi och även mina vänner med barn haha. Alla gör olika, no hate.

   ”Trodde alla gjorde”, ”alla gör olika” 🙄

    Det här kan vara den roligaste diskussionen på extremt länge. En vattendelare.. minns en kompis som alltid bytte om direkt efter skolan. Hon hade så fina kläder så jag har alltid trott att det var för att inte smutsa ner kläderna när vi lekte. Haha jag fattar grejen med att man kan tycka det är ofräscht men tacksam att tanken inte slagit mig förens nu när man är 38år😂😅

   Har aldrig hört talas om någon som gör så, är lika förvånad som du över oss som inte gör det : D

   Men alltså barns hud mår inte bra av att duscha så mycket. Räcker gott och väl att byta kläder varje dag och tvätta händer när man kommer hem. Och torka av i ansiktet.

    Fast..Vi duschade våra barn varje dag och dom blev aldrig torra i hyn eller fick ”vinterklåda” eller eksem,som deras kompisar fick som bara duschade 1gg/ vecka. Just saying🤷

   Och jag har vänner som bara gör som oss: luktar de inte skit, varken barn eller kläder, så fortsätter livet liksom utan tvätt etc.

   Just duscha/bada barnen försöker vi att inte göra varje dag (men det tar emot 😆), men att byta kläder trodde jag verkligen att de flesta gjorde? 😅
   Vill man ha förskolekläder i soffan eller i sängen? Barnen har ju sprungit runt i grus och annat skit, in på toaletten osv, nä fy 🙈 Kläderna åker av direkt de kommer innanför dörren och direkt i tvättkorgen 😅

    Jag har jobbat som förskollärare och undrar ju verkligen hur snuskig och sunkig er förskola är egentligen?! Den låter vidrig om det är så nitiskt att bada och byta kläder varje dag så fort barnen kommer hem 😅

     Jobbar i förskola. Barnen äter, leker, målar, använder lera osv osv. Klart de blir smutsiga? Smutsig betyder ju inte just skitig.

     Mina vuxenkläder åker också av direkt jag kommer hem + dusch. Kan ju säga att våra städare dessutom inte är spec grundliga.

   No hate, du ville bara tala om att du är mamma duktig.

  Det där hjälper ju noll. Om man träffat på någon som har smittat en under dagen spelar det ju ingen roll om man duschar när man kommer hem.

  Fortfarande inget om Gabjoss tävling, var det hennes revisor som vann? Är inlägg om strumpor och hur en okänd person verkligen intressantare?

   *hur en okänd person tvättar sig/sina barn

   Det var ett jäkla tjat.
   Varför tror du Camilla skulle få ett ärligt svar från revisorn eller Gabjoss? Va??

    Du fattar väl att alla ”Anonym” inte är samma person va?? va??

     Absolut, men om en Anonym inte får svar direkt så varför skulle nästa Anonym få det?

      Efterfrågan – utbud, vill hon ha kvar sina läsare så får hon ju börja se vad folk faktiskt vill läsa om.

     Hur ska vi andra hålla reda på alla latmaskar som inte orkar fylla i ett eget nick? Du och alla andra anonyma får leva med att vi tror att det är samma person som tjatar.

     Eller fixa ett nick.

     Tar tre sekunder.

     🤷🏻‍♀️

      För det första var frågan inte ens ställd till någon annan förutom C, att du svarar har du valt själv. För det andra, är du vuxen så klarar du nog av att ha i åtanke att det är olika personer eller tror du att alla på hela internet som är anonym är samma person? För det tredje har det inget med lathet att göra, upplever det som att har man samma nick länge nog kan folk bli jäkligt elaka för att de kommer ihåg det man skriver och man blir lätt dömd för minsta lilla.

   Hej,
   Jag klistrar in samma svar som jag givit tidigare:

   ”Jag ställde frågan till henne och gav henne några förslag på hur man kan göra för att inte anklagas för favorisering mm och hon hade planera på att ta upp detta i sitt inlägg.
   Jag har även ställt några frågor till Spelinspektionen, vars svar jag skulle vilja ha med i mitt inlägg, men de har tyvärr inte återkommit än.

   Vill du alltid ha inlägg om saker i samma sekund så de utspelar sig så kommer du bli besviken här inne tror jag..
   Ibland ser inläggen ut så, men när det kommer till inlägg som exempelvis innehåller någon typ av anklagelse så fungerar det inte att göra så, utan den publiceringen kan komma att dröja lite.”

  Har barnen mask på sig? Det är det viktigaste mot smitta. Handtvätt också såklart. Men mask är viktigaste skyddet. De andas in små partiklar hela tiden… så good luck.

   Hahaha…dumstrut…🤣🤣🤣

  Jag gör liknande med mina små barn, byter kläder och tvättar händer så fort vi kommer hem, och dusch/bad varje kväll. Men inte nödvändigtvis pga covid utan pga alla andra äckliga sjukdomar de kan få på föris, som springmask tex 🤮 Mvh /hygienisk men inte bacillrädd, de får gegga runt ute i lera och rulla runt på golvet hemma bäst de vill

  Ps. Tänker att hon inte sätter på tvättmaskinen varje dag utan förvarar kläderna där tills den är full?

   När jag växte upp gjorde jag likadant. Mina föräldrar blev aldrig sjuka.

   Fast springmask andas man delvis in med damm och resten kommer in i kroppen med fingrarna som dom stoppar i munnen, men handtvätt och klädbyte har vi alltid gjort även vi vuxna. Det är äckligt att använda samma kläder hemma som borta, och obekvämt att laga mat i bortakläderna.

    Mina barns pedagoger sa att ägg fastnar i kläder och under naglar och typ överallt så det bästa är att byta kläder så fort man kommer hem. Och om ett snorigt barn kramar mitt barn så snor kommer på kläderna är det ju bättre om de byts så fort som möjligt (även om de såklart får i sig baciller genom andning och vara nära varandra ändå).

     Jag klipper även mina barns naglar två ggr i veckan, jag skulle få panik om nåt av barnen får mask, så otroligt äckligt (och jobbigt för barnet såklart) 😷

      Det behöver faktiskt inte vara jobbigt för barnet. Kanske lite kli i rumpan på kvällen. Ett av mina barn fick det, upptäckte bara av slump genom att se i blöjan (förvisso asäckligt). Bara att peta i henne ett par tabletter med en veckas mellanrum och sedan helt borta. Då tycker jag att löss är mkt värre!!

       Eller hur. Det är så extremt överdrivet. Hellre mask än kräksjukan

    Varför är det äckligt att använda samma kläder hemma som borta?

     Vet du hur mkt skit som samlas i textilier?🤮

   Springmask är en fekal-oral smitta, dvs man kliar sig i rumpan och får äggen på händerna, händer som man sedan stoppar i munnen, äter mat med, tar på leksaker osv. Att du badar ditt barn hjälper ju inte så mycket om hen ändå får maskägg på fingrarna dygnet övriga 23 timmar.

    Inte bara. Ägg lever i damm i veckor. Behöver absolut inte ha nåt m fingrar i rumpan o in i munnen å göra

     Från 1177
     ”Maskarna sprids genom att man får i sig springmaskens ägg genom munnen. Äggen utvecklas till larver i magsäcken och därefter till vuxna maskar i mag-tarmkanalen. De vuxna maskarna tar sig till ändtarmen där de lägger nya ägg alldeles utanför ändtarmsöppningen.

     Äggen kan sedan spridas via fingrar, ytor, leksaker, underkläder och sängkläder. Det gör att ni kan få tillbaka infektionen fort, även om ni har behandlats med läkemedel mot springmask. Barn kan smitta sig själva med sina egna maskars ägg om de stoppar fingrarna i munnen efter att ha kliat sig i rumpan.

     Äggen kan överleva minst ett par veckor utanför kroppen.

     Springmask kan inte leva hos djur, men äggen kan finnas i djurs päls och spridas på det sättet.

     Springmask finns naturligt i vår miljö. De finns ofta i damm och i tyger, till exempel i sängen och på en soffa.”

     Att tro att man slipper mask för att man tvångsduschar barnen så fort de kommer hem från förskolan är väldigt naivt. Däremot byter jag kläder på barnen när de kommer hem, men de kan lika gärna få på sig som nästkommande dag när de ska tillbaka till förskolan, men det är inte pga rädsla för mask.

      Kliar i röven bara av att läsa 🤮

  Eh… 😂🤦‍♀️

  Jag vet en amerikansk familj som orkade hålla på likadant typ ett år innan dom slutade. Dock var dom snäppet värre, varje gång dom hade varit utanför hemdörren, även bara en kort stund, slänges alla kläder till tvätten och en massa handsprit användes. Dom duschade också flitigt och dom använde desinficeringsmedel för att torka varje matpaket, paket och vara som kom innanför dörren. Givetvis användes det riktligt och ofta desinficeringsmedel för att skura hela huset.

   Var och en blir salig på sin tro…men det känns lite osunt och inte helt sant.

   Det är neurotiskt, och gränsar till barnmisshandel.

  Folk byter ej om när de kommer hem från skola/jobb/vad det nu kan vara? Rätt så äckligt ändå.

   Ja, lika äckligt som de som inte duschar varje dag 🤢

    Män blir äckliga om de inte duschar varje dag men för övrig befolkning räcker att vaska sig under armarna och på med deo.

    Varför skulle det var äckligt att inte duscha varje dag? Vad gör du om dagarna som blir så skitig?

     Ja särskilt när det gäller barn som vare sig svettas eller använder massa produkter i hår och på kropp som börjar lukta illa..

      Barn svettas, däremot luktar inte deras svett.

       Åh jo, det gör den allt(men inte likadant som vuxensvett). Testa att öppna dörren och gå in i ett rum fullt med stojande, svettiga ungar så känner du lukten.

     Vuxna svettas oavsett om vi luktar eller inte. Barn leker överallt, ligger på golv, simmar i sandlådor, hoppar i bollhav etc.

   Vår familj gör och har alltid gjort även innan Corona, det trodde jag alla gjorde.

   Vad har ni för jobb som man blir så ohygienisk på? Jag byter om till nåt bekvämare men inte för att kläderna jag har på jobbet är äckliga efter en dag.

    Förskollärare 😂 Älskar mitt jobb! Men 20 ungars snor, matrester, saliv osv osv osv är inte jättemysigt att gå runt i

   Hur smutsig är din arbetsmiljö???

   Jag byter om ENDAST för att hålla jobbekläderna fräscha, halkar i mjukisarna så fort jag passerat dörrposten.

    jag vill helst bara ta av bh:n

   Börjar man tänka på sånt där för mycket så blir allt äckligt och man måste tänka på massa ”regler” när man går ut
   Så håller mina tunnelbana-byxor på hela kvällen för min mentala hälsas skull ☺️
   Och duscha varje dag är supertrevligt men.. det får inte bli något slags måste tycker jag..

   Varför är det äckligt att inte byta om efter jobb/skola?

  Gör så när det går magsjuka, vet att det redan är för sent men känns ändå bra att rengöra och har man tur smittas inte hela familjen om ett barn får det 🙏🏻

  Ungefär som vanessa i senaste poddavsnittet som berättar hur äckligt leos Lekland är och hur alla barn sprider bakterier där. Men hon lämnar gladeligen på förskolan utan att inse att där är minst lika mycket, om inte mer bakterier där man äter/sover går på toa ihop. Men där slipper ju hon och mannen vistas. Ville bara spy på hennes högfördighet.

   Nej, Leos är 10 resor värre!
   Mvh fd anställd på Leos med barn på föris

    Att du har barn på föris är väl inte objektiv alls. En annan sak hade väl varit om du hade jobbat på föris.

  Set är så skojigt med folk som tramsar så med massa duschar och byta kläder jämt. Det förhindrar inga sjukdomar, bara slöseri på vatten och el och hudkräm. Folk måste sluta säga att det är äckligt att inte duscha varje dag, duschar varje dag gör man för att man tycker det är najs men har noll betydelse för hygienen – så länge du inte är täckt av spya och bajs typ. Det är typ mer äckligt att slösa så sjukt på jordens resurser bara för att alla måste duscha varje dag eller ännu mer!! 🤪🤪🙈

   Ja och det är väl bara bra för barn att utsättas för (en rimlig mängd) smuts och damm eftersom det bygger upp tarmfloran? Barn som har haft husdjur i hemmet får färre allergier till exempel. Så man gör faktiskt sina barn en otjänst om man håller dem och hemmet kliniskt rena.

    Att man duschar sig själv och barnen varje dag gör inte automatiskt att man är kliniskt ren. Jag låter mina barn vara barn och upptäcka och kladda med jord, lera, vattenpölar och baka och laga mat hemma etc. De får definitivt i sig viktiga bakterier ändå, trots dusch.

    Håller med. Tycker vissa föräldrar går alldeles för långt och lägger eventuellt över framtida bacillskräck, fobi och tvångsbeteenden på sina barn. Lita på mig att det INTE är kul som tonåring/vuxen att lida av det…

  Här om dagen förstod vissa här inne inte relevansen av att tvätta händerna UTAN ringar… så bakteriologi är väl inte riktigt det som ligger till grund för många som duschar så frekvent. Utan kanske mest ”känslan” av renhet för vissa.

   Jag tror detta skulle vara som svar till ngn annan kommentar…

  Jag brukar blåsa av barnen med högtrycksspruta när de kommer hem. Går fortast så.

   Livsfarligt ju, tänk på att luften som pressas ut kanske kommer från grannens trädgård och hens lungor!!!!!

    Ha, ha, ha! Shit vad jag skrattar!

   Jag brukar köra Cif. De blir lite torra sen..

  Nära vän till mig har gjort så med sina barn. Av med alla kläder och dusch efter dagis osv
  Ena sonen har nu 10 år senare kräkfobi och stora problem med bacillskräck, tvångstvätt mm…. Svårt att inte koppla ihop det.
  Jag skulle bli kränkt om nån tvångsdegraderas mig till detta varje dag efter jobbet, snacka om att få barnen att känns sig äckliga 😩

   Ja precis! Här behålls kläder på efter skola/förskola. Det är till och med okej att ha samma tröja med fläckar på nästa dag om det är favorittröjan…

   Tvätta kläder efter en dag oavsett smuts… Duscha varje dag små barnkroppar som är så rena och fräscha utan hårprodukter o svett…. 🤔🤔🤔 massa vatten och el!
   Jag trodde miljö- och klimatfrågan var viktig för folk….😕😕😕

    Här gör vi samma. Våra barn får välja kläder själva och oftast har de favoritplagg. Små fläckar av tandkräm eller liknande går bort med hjälp av en våtservett och är det större fläckar eller om plaggen är smutsiga av typ lera åker de såklart i tvätten. Våra barn duschar en gång i veckan och kanske någon extra gång vid behov om de blir riktigt smutsiga. De luktar aldrig illa och är sällan sjuka så det funkar för oss 🤷

    Fattar inte att folk varken orkar eller hinner hålla på att duscha och byta kläder flera gånger om dagen. Tvätta händerna ofta räcker för oss 😅

    Det finns ju ett mellanting. Man måste inte vara lika äcklig som du och dina ungar.

     Äcklig? Äcklig för mig skulle ju vara samma kläder veckor i sträck, intorkad avföring i rumpan och matrester i håret. Alltså misär och elände.

     Såsom vissa faktiskt lever….

     Men det är väl långt bortom din inlevelseförmåga, du kan nog inte föreställa dig den nivån, i din bubbla.

     Menar du mig? Varför skulle vi vara äckliga? Vi vuxna duschar ungefär varannan dag eftersom vi tränar regelbundet. Barnen luktar inte och är inte synligt smutsiga så varför tvaga dem i tid och otid när det inte behövs? Som jag skrev så tvättar de händerna ofta och ibland på morgonen när vi borstar tänder så spiller de lite tandkräm som jag enkelt tar bort med en våtservett. Jag tycker inte det är det minsta äckligt. Snarare orimligt att springa och byta kläder som inte är smutsiga egentligen. Har de fått massa köttfärssås på tröjan åker den ju givetvis i tvätten? 😂

  Alltså vad är det med svenskar och tro på handsprit och vatten mot aerosolsmitta? Du får inte covid via ytor och smutsiga händer. Samma faktaresistens som gör att folk inte förstår att du kan smitta utan symptom varför ”stanna hemma vid symptom” inte hjälper. Två år in…

   Men vad kan man annars göra än stanna hemma vid symtom? Mam kan ju inte ha alla hemma hela tiden pga de kan smitta utan symtom.

    Med barn, låta dem vara hemma vid symptom, det är svårt att göra mer. För vuxna, håll avstånd, jobba hemma om du har ett sådant arbete, använd munskydd om du jobbar nära andra eller handlar/reser, träffa färre människor och testa dig vid symptom och stanna hemma om bekräftat sjuk i covid-19. Lev inte som vanligt, ta ditt ansvar, snart kommer allt vara tillbaka som förr med tjo och tjim.

  Bästa är att raka av håret på barnen så slipper de även löss. Om de motsäger sig det så dränk in deras hår i olivolja eller valfri olja. Löss gillar inte smutsigt fettigt hår…
  De vill helst ha rent och fint 😁

   Min son har hår till rumpan och vi har hittills undvikit löss ändå! Kanske inte brukar vara så värst rent dock. Jag har en teori om att löss är lite som myggor, och gillar vissa personer mer.

    De gillar rent hår, men också mörkt och mysigt. Kanske har ni haft tur! Alla får inte löss, men tjockt hår med ren hårbotten är ju ett minus, ur löss synpunkt

     Kanske det tunna skandinaviska som räddar oss då! Grannens barn i samma ålder har haft löss flera gånger. Håller tummarna fortsatt 😬

  Men snälla, alla pratar om corona. Hit vill man fly för att få lite gossip och så vidare. Men nej, det ska minsann diskuteras hur vi läsare gör med Corona. Snälla finns det ingenting som hänt på Instagram eller så? 🤣😅

   Ett tips: gå till Instagram och kika vet ja…

  Haha alltså vad är detta? Visste inte att detta var en grej. Vi badar vår dotter en gång i veckan och gör en grundlig rengöring med nagelklipp, snörning med ringblommeolja, mm. Dusch mer än så blir bara vid behov. Själv duschar jag bara en gång i veckan om jag inte tränar och blir jättesvettig. Har aldrig haft så bra hårkvalitet som nu. Håret är aldrig fett längre och luktar verkligen inte svett alls. Huden har också blivit mindre torr och bättre. Tror verkligen inte på det här med daglig dusch är bra för hudens ph-balans.

   Tycker dock att det är ofräscht när vuxna duschar en gång i veckan.. alla som duschar så sällan säger alltid att de inte luktar illa/svett men tro mig när jag säger att ni luktar. Inte nödvändigtvis svett men det luktar otroligt unket 🤢

    Kanske du som är avtrubbad pga för mycket parfymstank som inte står ut med normal människodoft?

     Jag använder själv väldigt mycket parfymfritt då jag har känslig hud. Är också känslig för starka parfymer men tycker ändå att en otvättad människa inte luktar så fräscht. Faktiskt riktigt äckligt

    Hahaha tro mig jag luktar inte otroligt unket eller svett. Kollar det dagligen. Det är bara att googla valfri forskningsstudie som hänvisar till att dusch 1-2 gånger i veckan är bäst för hälsan. Ett allt för regelbundet duschande kan skada hudens naturliga oljor och störa hudens barriär av bakterier som hjälper immunsystemet. Det ökar risken för torr hud och infektioner.

     Men du tvättar av dig under armarna/mellan benen oftare?

     Jag har problem mer eksem över hela kroppen och blivit ”förbjuden” av doktorn att duscha ofta. Men jag duschar av mig varje dag mellan benen, blaskar av mig under armarna och tvättar fötterna. Känner mig ofräsch annars.

     Du luktar skunk oavsett.

      Om det är något som är unket är det din kommentar.

    Hur mycket man måste duscha beror helt på vad man ägnar sig åt för aktiviter. Vissa behöver duscha dagligen och andra mer sällan, duschar man mer sällan så tvättar man ju sådant som exponeras såsom händer och ansikte ändå.

  Ganska vanligt råd vid smitta på förskola att man ska byta kläder och tvätta händer när man kommer hem (ingen dusch), men det gäller ju småbarn.

   Ja att tvätta händer och byta kläder är en sak, men att tvångsduscha barnen är en helt annan. Det är ju kläderna och händerna som har varit i kontakt med smuts så där är det ju logisk att tvätta.

    Alltså varför kallar ni det TVÅNGSDUSCHA? Mina barn älskar att bada/duscha och gör det ofta två ggr om dagen och de har inte torr hy eller nåt annat problem med hy/eksem/hår och de är nästan aldrig sjuka.

     Du… känner dig inte orolig över att dina barn vill göra det två gånger om dagen? Känns ganska… överdrivet, minst sagt.

  Jag förstår inte de som ser det som självklart att barnen ska duscha, byta om etc och bli av med allt ”äckel” från förskolan direkt när de kommer hem. Jag förstår att ni tycker det är massa äckligheter på förskolan men hur kan ni rimligtvis tycka det är ok att ert barn befinner sig i den osanitära miljön X antal timmar om dagen överhuvudtaget om det är så vidrigt?

  Mitt förskolebarn badar några gånger i veckan för att han tycker det är kul. Kläderna tar vi av inför läggdags. Hörde alla skräckhistorier om hur ääääcckligt det är med föriskläder men kan verkligen inte se det?

   Jag jobbar på sjukhus hela dagarna, inte fan tar jag med mig arbetskläderna hem och ligger och gottar mig i sängen i.
   Mina barn får byta om och tvätt händerna när de kommer hem, däremot kan de ha på sig samma kläder till föris flera dagar innan de tvättas.

    Ok? Jag jobbar på kontor och byter bara om vid hemkomst om det är för att byta till mjukisar. Hur är det relevant?
    Jag byter ju inte om för att jag anser mina kollegor vara smutsiga/äckliga eller för att kontoret allmänt är så äckligt att jag duscha hela kroppen.

    Fast det är väl lite skillnad på vad du gör på ditt jobb och barnens lek?

     Därför att personen tyckte det var hemskt att man lät barnet vara i en sanitär olägenhet hela dagarna. Allt är inte så svart och vitt. Var sak har sin plats. Eller sitter ni och skiter vid köksbordet också eller?

     Ja och jag tycker inte barnens lek gör dem så pass äckliga att de måste saneras efter den? Man tvättar händerna när man kommer in och fortsätter leka sen liksom.

   Hahaha så sant!!

   Mina barn leker och när de leker hoppar de och klättrar, pillar i sandlådan och hoppar i vattenpölar och råkar ta nåt annat barns vattenflaska och åker rutschkana efternamn som klättrat upp för kanan med leriga skor etc etc. Barn blir smutsiga på föris oavsett hur de ’ser ut’ när de kommer hem.

    Mitt barn brukar ha ytterkläder på sig när han åker rutschkana och hänger i sandlåda. Leriga skor och ytterkläder tar man ju såklart av. Om mitt barn råkar ta något annat barns vattenflaska byter han ju saliv med ungen oavsett, blir ju inte mindre kontaktsmitta av att jag duschar honom vid hemkomst?

    Alltså jag tror inte att barn är ”rena” när de kommer hem från förskolan. Barn slickar, pillar osv på allt. Jag bara ifrågasätter renhetspaniken som ska träda ikraft hemma. Om det är så äckligt på förskolan att förskolans äckel inte får komma in i hemmet, hur pallar man med att ha sitt barn i den äckliga miljön x antal timmar om dagen?

  Huden är kroppens största organ. Den är mer kompetent än vi tror. Så sorgligt att plåga den så varje dag. Finns inget hygieniskt i sånt beteende.

  Vi bor i USA och här är det många som både byter kläder och duschar efter jobb/skola och försöker torka av matvaror t ex som kommer från affären. Fortfarande. Det låter lite löjligt att man bara skulle göra det för att FHM rekommenderar, eller hur? Det är väl upp till var och en? Sen kan man kanske diskutera hur mycket det hjälper det är väl kanske mest att man känner sig tryggare, jag vet inte. Men det är ju helt upp till var och en. I Sverige har ingen munskydd och man går ut nästan som förut och tror att en handtvätt håller dig skyddad från Covid det är ju nästan lite löjligt åt andra håller eller hur?

  Hahaha, så himla orimligt? Gör de detta för att skydda sig mot covid? När ska de förstå att det är en luftburen smitta? Det hjälper ju inte ens att tvätta händerna. Mot annat ja, mot covid? Nej nej nej.

   Vad baserar du detta på?
   Enligt who smittar det via droppar, aerosol och kontakt. Dvs det kan sitta på ytor/kläder/händer eller andas in eller hostas/nysas/spottas in i ögon/näsa/mun på folk…

   https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/coronavirus-disease-covid-19-how-is-it-transmitted

  Det kanske lugnar mamman att ha den rutinen. Här kör vi med handtvätt men det slinker med ett och annat virus ändå. Hoppas slippa covid, men det känns som att man inte kommer undan utan att det mer handlar om i vilken grad man blir sjuk (skala: lätt – svårt). Tråkigt är det, oavsett.

  Bra där, ungefär samma rutiner vid magsjuka, löss osv. Överdriven hygien/extrem lusborstning kan faktiskt funka då o då 🙃

  Betonghuset är en riktig wannabe-kändis.

   Ja, men jag håller verkligen med.

    Trodde bara Camilla skrev om kända influensers?

   Och ändå vet du vem hon är?

  Ja precis! Här behålls kläder på efter skola/förskola. Det är till och med okej att ha samma tröja med fläckar på nästa dag om det är favorittröjan…

  Tvätta kläder efter en dag oavsett smuts… Duscha varje dag små barnkroppar som är så rena och fräscha utan hårprodukter o svett…. 🤔🤔🤔 massa vatten och el!
  Jag trodde miljö- och klimatfrågan var viktig för folk….😕😕😕

  Obs! Vi har väldigt få Vabbdagar, aldrig haft vare sig löss eller springmask eller magsjuka.

  Lärde mitt barn sen hon var liten att alltid tvätta händerna efter man varit ute. Kläder brukar bytas också. Tycker det är ofräscht ha samma kläder i soffan/sängen som man haft på jobbet/skolan. Så inget olikt här sen Corona började.

  Uppvuxen med en pedant mamma, hon gjorde prick detta så fort vi kom hem och vi hade även nitiskt rent hemma. Både jag och syskon är kraftigt allergiska mot kvalster (damm), djur och pollen. Samtliga har även astma. Allergolog spekulerades att vi växt upp för rent ☺️

  Vi har alltid tvättat händerna när vi kommer innan för dörren. Oavsett var vi varit och hur länge. Barnen tvättar händerna när de kommer till skolan och när de går från skola . (De gjorde lika när de gick på förskola). Man blir förvånad (då detta är självklart för oss och alltid varit så även innan covid) hur många barn som inte har med dig hemifrån att det är naturligt att tvätta händerna. Samma regler gäller alla som kommer hem till oss. Alla får tvätta händerna direkt.

  Kläder kanske man byter av bekvämlighetsskäl snarare än annat.

  Så genuint nyfiken på dessa duschar vid hemkomst. Tvättar man håret med schampoo och balsam? Tvål? Och DIREKT när man kommer hem?

  Vi brukade ha det väldigt knivigt just när man kom hem från förskolan och hade sladdat förbi affären vid 17 och skulle få fram mat i raketfart vid hemkomst. Att då ställa sig och duscha en hel familj och torka och smörja och klä på nya kläder. Hur lång tid tar det? Och hur sjutton har alla i familjen tålamod för detta? Varje varje dag direkt efter hemkomst?

   Fattar inte heller, det skulle ta minst 30 min varje dag att fixa barnen. Och med tanke på att de oftast är trötta och lite gnälliga och hungriga så kan jag tänka mig hur kul de tycker att det är att sanera hela sig varje dag 😆 Folk måste sluta vara så rädda för lite smuts och baciller!

  Är det nån mer som har ändrat beteende generellt sen Covid kom in i bilden? Måste erkänna att jag före Covid inte tog influensasprutan (här i USA tar alla den, inte bara äldre och nyfödda utan alla – ansågs nästan anti-vaxxare annars…) och vi tvättade absolut händerna men inte frenetiskt och absolut inte alltid för maten om man t ex åt lunch ute. Men NU när Covid kommit så har vi tagit både influensavaccin och Covid-vaccinet (förstås!) och tvättar och spritar och byter kläder för jämnan. Känner mig lite som en svikera mot mina gamla åsikter att lite bacillusker rensar systemet och byggger upp immunförsvaret. Nu är jag mer noggran än dom jag brukade skratta lite åt förut. Konstigt det där.

  Då kan man undra varför barn 20 gånger om året smittas av förkylning influensa löss magsjuka osv på förskola om det är sååå rent i jämförelse. På vilket sätt menar du att Leos är mer smittande och befinna sig på än förskola? Vore intressant och veta, man blir ju inte sjuk av allmänt smuts. Så som grus & damm som samlas där.

  Förlåt, men vilket fjanteri…

  Men.. menar ni att inte alla människor byter kläder och tvättar händerna efter skola/förskola…?
  Är väldigt obacillrädd, uppväxt på landet och spritad absolut inte händerna maniskt. Men givetvis byter vi kläder..

   Ja, det menar vi.

   Japp, precis det menar vi. Visst är det underligt att somliga människor inte lever som en själv?

  OCD.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *