Joakim Lundell svarar på frågor på Instagram

Alla som förväntade sig att Joakim Lundell skulle skapa drama i och med sin och Jonnas upptaxering av Skatteverket kommer bli grymt besvikna. 
Det är bara till att stoppa tillbaka popcornpåsen i skafferiet igen och dramadrömma vidare.
Så tråkigt, ingenting roligt får man ha längre, eller hur? ?

Bildkälla: Joakim Lundell Instastory

Jocke har svarat på lite frågor på Instastory, där bland annat detta tas upp, tillsammans med frågor om den där ”fuskbyggaren” som det stormade kring för ett tag sedan.
Jag undrar om det finns någonting som provocerar människor mer, än att inte lyckas trigga igång Jocke (eller andra influencers) trots idoga försök?
Det måste ju ändå vara en ”topp 3” ändå?

 

 

70 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  ?

  Kul att han inte vill ge joz uppmärksamhet men väljer ändå att svara på frågorna offentligt. Han kan ju faktiskt välja att ignorera men jockiboi är jockiboi

   Det lär ju knappast vara första gången någon frågar och att ignorera helt uppfattas som att det är något lurt/något man skäms över/något som svider. Bättre att förklara läget på ett enkelt sätt som han gör.

   Eller så tar han upp det för att slippa frågor om det.

  Haha ja det är nog många som hoppades på drama där. Men kudos för att han håller en så lugn och diplomatisk nivå på svaren.

  Det är illa att de fifflar med pengar men han är ju mer skärpt nu än för några år sedan.

  Eller så är han mer mediatränad.
  Men jämför man med cirkusen mellan Diana och Paow just nu så framstår han ju som en riktigt reko typ.

   Diplomatisk nivå? Vad olika man kan tolka svar/text.

   Men guuud, berätta – vad händer?
   Gick in på Paows IG och där fanns bara något om Hanna F….

    Följ exonphbarb istället. Dock tror jag dom storysen är borta sen ett dygn.
    Nån som vet om paow svar kom till Diana efter att Diana nämnt det där paow gjorde med en iPhone laddare på nyår 2019?
    Det maskades ju bort sen när storyn kom upp igen..

     Vaaaad vad detta? Berätta! ☺

      Nej men på något sätt bråkade paow och Diana genom expnphbarbs insta via meddelanden till henne som hon la ut på story.

      Kommer ej exakt ihåg allt som skrevs men det var come back efter come back där paow mena att Diana sökt till Paradise hotel sen 2013 medans Diana sa att så var inte fallet. Diana klankade ner på att paow kör onlyfans och inte åstadkommit något osv. Senaste come backen jag såg var när Diana drog nån historia om nått på nyår för några år sen som inkluderade P. Sen försvann den storyn för att komma tillbaka igen nästa dag där det som hänt på nyår var maskat. Sen blev det tyst.

      I brist på annat spännande som händer nu utöver graviditeter så ser jag fram emot fortsättningen av det dramat ?

       Tror tyvärr främst att det är Nessa den tragiske som är desperat efter följare nu när den gamla IG fortsatt är stängt, och därför fått dessa tjejer med på ett ”bråk” som skall föregå genom henne. Fler följare till alla tre parter, främst till Nessa den tragiske, win-win!

    Det komiska i att Paow gnäller på dom svenska influencerna och säger att det är så mycket drama och skitsnack, när hon är den med vidrigast beteende?

   All caps = lugn och diplomatisk?

    Det där är en av Instagrams förinställda fontstilar som enbart går att använda i all caps, så om man råkar gilla just den fonten bäst så är det caps som gäller

     Ok, visste inte det! Det ändrar det faktum att det framstår som väldigt aggressivt och defensivt, speciellt tillsammans med innehållet. Det han skriver är inte lugnt eller diplomatiskt för fem öre.

    Killen kan alltid ta en kurs i stavning också…………..Ashole….nytt begrepp för mig!!!

     Du förstod inte alls vad han menade va?

    Nåja, man får väl jämföra med honom själv.

   Fast det handlar inte om att fiffla med skatten. I deklarationen/bokslutet gör man avdrag. Ibland går det igenom ibland inte. Jag själv t.ex. har försökt dra av arbetskläder för mitt arbete som barnskötare, ibland har det blivit godkänt ibland inte. Jag kommer fortsätta att göra det för jag anser att jag borde få dra för kläder som jag enkom använder på min arbetsplats (regnkläder, vinterkängor, underställ, arbetsbyxor etc.) Det är skatteverkets jobb att göra den bedömningen, det är liksom ingen straffavgift som dom/jag har fått när de har blivit upptaxerade utan att deras avdrag inte godkänts. Om de i stället uppgett inköp som dom inte har gjort, då hade det varit fiffel.

    De har uppgett inköp, men har sedan inte kunnat uppvisa kvitton.

     Gör ju ingen skillnad. Alltså du fifflar inte nödvändigtvis för att du slängt dina kvitton men absolut, skv kommer troligtvis inte heller godkänna avdraget. Men det är inte ”fusk” försöka dra av för utgifter du verkligen haft bara för att kvitton saknas.

    Kan på ett sätt hålla med om att jockes fall handlar det inte om fiffel. För Jocke har ingen susning inte ens nära vad man kan göra och vad man inte kan göra. Även hans misslyckade försök till börsintroduktion är rolig läsning.

    Det är ju själva definitionen av fiffel – att dra av något man vet man inte har rätt till. Att det har missats vissa år ändrar ju inte att det är fel. Skatteverkets uppgift är inte att granska allt i detalj och sen låta folk rätta, utan istället är det att granska och ge ut skattetillägg på 40% när fusk som detta upptäcks. Dvs straff direkt för det brott man begått. Är det över en viss summa blir det istället för tillägg en vända till domstolen för skattebrott med eventuell fängelsedom. Så grattis till att du lyckats komma undan med dina brott – men sprid inte falsk info så folk tror man kommer undan. Det är inte kul med skattetillägg på tusentals kronor ovanpå skatten som också ska in.

     Är inte så säker på att Jocke förstår att det är fiffel. Lite som när Runar försökte få prövningsrätt hos HD för sina bokföringsbrott då han var säker på HD skulle förstå det gud redan visste att han inte hade uppsåt att begå bokföringsbrott. Jocke ser det likadant, han är en influenser och media person och detta är nytt…..för skatteverket så snart kommer även de att förstå och under tiden så visar Jocke vägen genom att göra avdrag som man borde ha rätt till.

  Gillar Jocke

   Det gör inte jag

  Tycker hans svar skriker kränkt men ska låtsas som han inte bryr sig.

   Enormt tydligt i hans svar att han är kränkt. Icke kränkta människor skulle aldrig svara på frågor på det där sättet.

   Precis vad jag tänkte. Är så tydligt att han spelar…

  ”Ni kanske ska vara mer källkritiska”… Jo tack, det önskar man ju att ungdomar är även gällande alla åsikter som influencer delar på sociala medier som att deras ord är lag. Med andra ord borde källkriktiken även finnas när Jocke själv delar sina åsikter.

   Vänta, ska han va källkritisk med sina åsikter…?

  Intressant att han vänder det mot Skatteverket som att det är deras ”fel” att han inte betalat in rätt skatt. ”Mediabranschen är rätt ny för Skatteverket…”etc. Skulle inte tro det. Snarare så att skattelagstiftningen är ”rätt ny” för honom, vilket han nu blivit varse. Sedan är Skatteverket en myndighet som tolkar lagen precis som alla andra, det är inte de som lagstiftar. Så följ lagen från början för mitt råd.

   Eller hur. Det mesta handlar ju om att de ”tagit saker på företaget” och försökt dra av privata resor som jobbresor osv. Inget nytt där, folk har försökt med samma grej i alla tider.

    kan ändå förstå problemet med privata resor eftersom även om resan inte är sponsrad så marknadsför influencern sig själv där/ som location för fotografering osv.

    Antingen får man då faktiskt ta semester, eller upprätta något liknande som körjournal. Det som fotas och läggs ut på sociala medier dokumenteras och de % av resan får man dra av.

    Lyxbilarna är ju bara ett skämt. Tror de verkligen att Skatteverket kommer tro att bilarna endast används när de filmar för sin youtube

     När det gäller bilar är det dessutom omvänd bevisbörda, det vill säga den skattskyldige måste bevisa att hen INTE använt bilen privat.

      Hur bevisar man något man inte gjort?

       (Från en annan Sofia)

       Körjournal är det viktigaste. Om man hävdar att bilen inte alls använts privat, ska man bevisa att det inte varit möjligt, t ex att bilen är inlåst efter arbetstid samt att nyckar också är inlåsta. Lite svårare om bilen står hemma i garaget förstås…

   Att Joakim gör felaktiga avdrag förvånar mig inte så mycket, det kan hända den bästa. Reglerna är inte helt tydliga. Det som förvånar mig är att hans sk revisor släpper igen avdrag som är tvivelaktiga.

    Det är inte revisorns uppgift att granska en inkomstdeklaration. Däremot granskar han ju årsredovisningen, och en skatteberäkning är en del av den. Vi har dock ingen insyn i hur diskussionerna med reviorn sett ut. Det kan ju mycket väl vara så att frågan diskuterats, men att det inte leder till ett så stort fel som skulle föranleda en anmärkning i revisionsberättelsen. Revisorn har t ex anmärkt på att årsredovisningen inte upprättats i tid, så skulle nog gjort en anmärkning om felet var väsentligt.

    Sedan kan vi en gång för alla försöka skilja styrelsens och revisorns ansvar? Det är styrelsen som ansvarar för att upprätta årsredovisning (oftast förstås med hjälp av företagets ekonomipersonal eller extern redovisningskonsult). Revisorns ansvar är att granska årsredovisningen, baserat på väsentlighet och risk. Det är alltså inte revisorn som upprättar årsbokslut/årsredovisning och det är inte heller en 100% granskning av alla transaktioner som ägt rum i företaget. Bra att ha i åtanke innan ni börjar härja om att revisorn inte gjort sitt jobb.

     Kunde inte sagt det bättre själv! ???? Folk måste börja lära sig vad en revisor gör och inte gör. ??

      Är du helt säker på att du verkligen vet vad revisorns ansvar är. Sofia har inte riktigt koll.

     Oj du verkar ha taggarna ute idag. Joakim Lundell har ett flertal företag och det är både företag och hans privata bolag som fälls enligt DI. Revisorn granskar en verksamhets redovisning och förvaltning, det vill säga hur styrelsen förvaltar verksamheten de företräder. I sin granskning bedömer revisorn om den granskade finansiella informationen ger en rättvisande bild av företagets resultat och ställning – och om den följer de lagar som finns. Vill du läsa mer kan jag rekommendera FAR.
     Du har helt rätt att det inte är revisorn som upprättar årsbokslutet men det normala även för stora företag är att ha en byrå som sköter löpande bokföring och upprättande av årsbokslutet.
     Revisorn har helt korrekt inget ansvar när den gäller deras privata deklarationer, men jag har svårt att tro att de själva upprättat deklarationerna utan har säkerligen gjorts av samma byrå som sköter bolagens redovisning. Eftersom Jocke och Jonna AB fått föreläggande om att betala in ytterligare arbetsgivaravgifter och moms ligger det när till hands att anta att det är en påföljd av att de privat anses ha åtnjutit förmånsvärden som betraktas som lön. Läs min kommentar igen för jag ifrågasätter inte huruvida Joakims revisor gjort sitt jobb utan jag ifrågasätter att han släppt igenom de tvivelaktiga avdragen som gjorts i företaget. Revisorer är väldigt måna om sitt rykte och att förknippas med någon som gjort i mitt tycke så klantiga avdrag och sedan påstå att mediabranschen är ny för skatteverket är pinsamt.

      Antog att du menade företagens deklarationer när du pratade om revisor. En privatperson har ingen revisionsplikt, men det vet du förstås redan. Om revisorn hjälper till med deras privata deklarationer gör han det i egenskap av rådgivare, inte revisor. En revisor ska dock vara oberoende, så skulle bli väldigt förvånad om han skulle upprätta deklarationer åt aktieägarna.

      Sedan stämmer det ju inte alls att ”det normala även för stora företag är att ha en byrå som sköter löpande bokföring och upprättande av årsbokslutet”. Tvärtom är det ju snarare mindre företag som tar hjälp. Stora företag kan ju ta hjälp förstås men normalt då att de outsourcar delar av processen, inte allt.

      Syftet med min kommentar var att informera om revisorns roll eftersom många inte har klart för sig skillnaden mellan en revisors och en redovisningskonsults uppdrag.

       Stora företag brukar sköta sin reskontra och många gör månadsbokslut. Sedan låter man byrån granska räkenskaperna inför själva årsbokslutet som den egna ekonomiavdelningen ofta gör själva men många har med sig sin externa rådgivare. Det jag reagerar på är att Lundells revisor inte stoppat avdragen eftersom jag har väldigt svårt att tro att han sköter sin privat ekonomi och bolagens ekonomi själv. Jag vet vad jag förväntar mig av min revisor och jag vet också vilka krav han ställer för att godkänna mina bolags revisionsberättelse.
       Men jag kan ha helt fel förstås. ??‍♀️

   Fast det handlar inte om att fiffla med skatten. I deklarationen/bokslutet gör man avdrag. Ibland går det igenom ibland inte. Jag själv t.ex. har försökt dra av arbetskläder för mitt arbete som barnskötare, ibland har det blivit godkänt ibland inte. Jag kommer fortsätta att göra det för jag anser att jag borde få dra för kläder som jag enkom använder på min arbetsplats (regnkläder, vinterkängor, underställ, arbetsbyxor etc.) Det är skatteverkets jobb att göra den bedömningen, det är liksom ingen straffavgift som dom/jag har fått när de har blivit upptaxerade utan att deras avdrag inte godkänts. Om de i stället uppgett inköp som dom inte har gjort, då hade det varit fiffel.

    Om du gör ett så kallat öppet yrkande, annars får du skattetillägg plus ränta om avdraget inte godkänns.

    De kläder du tar upp i din kommentar brukar klassas som arbetskläder.

     Nej, det gör de inte. Kläder man har på dagis kan användas privat så de är inte avdragsgilla.

      Det beror på hur de används. Kan man påvisa att de förvaras på arbetsplatsen och aldrig tas därifrån får man igenom avdrag för arbetskläder för utomhusbruk. Inomhus däremot är tveksamt om det inte handlar om målarrockar, förkläder mm.

  Irrelevanta människor som vill synas till varje pris? Låter som en bra beskrivning på han själv och Jonna faktiskt.

   Fast kan du verkligen kalla dem irrelevanta som har så många följare?! Sen om man gillar dem och deras innehåll är en annan fråga.

    Beror väl kanske på? För mig är de fullständigt irrelevanta och förmodligen även för många andra härinne. Tänker väl också att man ska passa sig för att använda antalet följare som en måttstock för hur relevant man är. Jag kan tänka mig att det är ganska många som följer dem, särskilt Jocke för att de tillhör kategorin av människor som gillar att titta på trafikolyckor. Och innan någon får hicka, nej – jag säger inte att han är en olycka. Men jag skulle inte säga att han heller är en person som gör en viktig skillnad.

    Den mer skrämmande tanken är väl att det finns så många irrelevant människor.

    De har mångs följare. Men deras likes når ju inte närheten av mängden följare.

  Här hade jag tänkt skriva någon kul vinkel med hur Anna Book fungerar, men det gick inte.

   Men berätta gärna för en blockad stackare hur Book haft det på sistone. Såg Anna var på födelsedagsmiddag för Jonas. Hon gjorde ingen stor sak av det?

    Jodå det har kommit en bild där alla syns. My la upp samma bild men hade då blurrat ett ansikte.

     Och nu är det live!

      Fortfarande live!

     Tack för svar ?

  Vilken självinsikt! ?

  Han låter typ som ett väldigt litet barn.

  Tycker det verkar gå åt rätt håll för honom 🙂 Toppen att han lägger energi på familjen isf bråk på internet.

  Inte triggat igång honom? Alla svaren har en sjukt aggressiv underton. Han försöker låtsas som han inte bryr sig men det är rätt uppenbart att så inte är fallet.

  Jättebra av honom. Han har verkligen mognat på många plan sen man började se honom i tv å sociala medier.

  Är det någon som orkar leta fram den där resan till Kreta som han ville göra avdrag för? Hade varit så intressant om det bara var ett youtube-klipp när de hängde på Kreta som han försökt få avdrag för och inte typ sponsrade inlägg från något hotell.

   Leta reda på det själv om du är så intresserad.

  Han har verkligen (eller är det fejk?) mognat och förändrats!

  Det har inte hänt något dramatiskt, de har blivit upptaxerade och de har betalat in skatten. Jocke svarar på frågor om det är någon som undrar något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.