Therese Lindgren använder sitt konto till mer än rabattkoder och selfies

Okej, de allra flesta influencers använder då och då sina konton till mer än bara rabattkoder och selfies, men Therese Lindgren använder sina betydligt mer än en genomsnittlig influencer och trots det så tappar hon inga följare, ett öde som annars drabbar många andra när de gör samma sak.
Hon är passionerad för djurens kamp, lever som hon lär och går i bräschen, istället för att inte alls vara lika principfast när inläggen väl är publicerade.

Den här gången tar hon upp faktumet att WWFs köttguide ger svensk kyckling underkänt pga hur djuren hanteras, både i uppfödningen och vid slakt.
Det är verkligen ingen rolig läsning, det Therese sammanfattar i sitt inlägg.

Hur känner ni när ni läser sådant här? 

225 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  I dag finns det inte någon konkret anledning att äta kött. Sorry, alla som äter dödade, plågade djur.

   Jo, det är gott. Sen är inte alla djur man äter plågade. Köper man från gårdsbutiker osv har de djuren det bättre än på stora slakterier, såklart.

    Att det är gott är inget giltigt argument, det är bara din åsikt. Och djuren på små gårdar måste ändå dö för att du ska kunna äta något gott. Du har en jäkligt låg lägsta nivå om ditt enda krav på mat är att djuren inte plågats under sitt liv men accepterar att de ska dö dö din skull.

     Och du är en salladsnisse som äter djurens mat. Fräscht!

      Man märker att argumenten är slut när en sån här kommentar trillar in ?

     Haha ja ja du får tycka precis vad du vill men jag kommer aldrig sluta äta kött.

     Det är väl inte upp till dig att bestämma om argumentet är giltig eller ej, haha.

     Jag antar att du blundar eller är omedveten om hur otroligt många djur som dör när man tar fram och förbereder odlingar, samt pestkontroll osv? Nu är det ju såklart framförallt smådjur som dör såsom kaniner, ormar, grävlingar osv. Det är förvånande stora mängder faktiskt.

     Hur resonerar du kring det? Är ett djur fortfarande ett djur, eller krävs det 10 kaniner för att motsvara 1 ko? Jag är genuint intresserad.

     Sen försvarar jag inte på något sätt hur hemsk och mörk den industriella slakten är. Där är jag enig. Men det är vissa som tycker att de sitter på en högre moralisk nivå för de är vegetarianer eller dyl. men är helt omedvetna om hur många smådjur som blivit hackade till småbitar, eller förgiftade i den produktionskedja som tillverkat deras föda.

      Men visst odlas och skördas det för att ge mat till djuren också?!

      Ditt argument läcker som ett såll eftersom köttdjur äter ännu mer växtbaserad mat än människor så ännu större arealer måste avverkas och skördas. Eller trodde du köttdjur lever på luft?

       Jag argumenterar väl inte direkt för någon sak, annat än uppger en viss information och ställer en fråga. Jag skriver också att köttindustin är mörk och hemsk, så jag har inte uppgett att jag har någon som helst sympati för den.

       Däremot skrev du: ”Du har en jäkligt låg lägsta nivå om ditt enda krav på mat är att djuren inte plågats under sitt liv men accepterar att de ska dö dö din skull.”.

       Därför undrade jag hur du resonerade kring att det dör en hel del djur vid tillverkning av bönor, grönsaker etc, men den frågan valde du ju istället att ducka för och istället vrida på det jag skrivit och avsluta med en dum fråga.

        Men om man bryr sig om de djur som skadas vid växtodling är det väl ännu större anledning att skippa köttet för att minimera odlingarna…

    Jag är inte vegetarian för att jag inte tycker om kött. Jag är vegetarian för att jag värnar om djuren. Jag kan minnas att jag tyckte kött var gott, men det är verkligen inte en bra anledning till att fortsätta äta det…

   Sorgligt att det finns så många köttisar fortfarande när det finns veganska alternativ.

    Kommer tyvärr aldrig ta någon på allvar som använder ordet köttis

   Du får gärna komma med förslag på något vegetariskt alternativ som ger mig protein. Är allergisk mot alla typer av ärtor och bönor, soya, svamp och många grönsaker typ broccoli och blomkål. Tål inte heller laktos så tex quorn går bort, tål inte heller gluten. Alltså jag har verkligen försökt men jag kan typ inte leva som vegetarian.

    Dum fråga. Men har du pratat med någon dietist ??

     Inte officiellt men har en vän som är dietist. Hon kunde inte ge mig något vegetariskt kostschema som hon liksom kunde stå för ? klart grönsaker och potatis funkar ett tag men inte som hållbar långsiktig lösning.

    Ofta du är allergisk mot typ allt som inte hade puls innan det hamnade på din tallrik. ?
    Det där är snarare ett resultat av en mage som börjar arbeta. Så fort folk fjärtar tror dom att dom är allergiska mot något. ?

     Googla ibs och fodmap så kanske du kan vara lite mindre ignorant sedan.

      Alla har inte ibs så fort dom säger att dom är ”allergiska”

       Nähepp men nu säger jag att jag har det. Allergisk kanske inte var rätt ord, men okej vi kan vara såna.

       Poängen var bara att ibland kan det finnas konkreta anledningar att äta kött.

        Nej.

         För mig handlar det inte om ”lite fjärtar” utan jag kan inte leva ett normalt liv om jag får i mig sådant min mage inte klarar. Tmi men jag sitter på toa i timmar, vågar knappt utanför dörren då jag i princip blir inkontinent. Jag kan tyvärr inte leva så för att inte äta djur.

          Samma här men bry dig inte om ignoranta människor. De kommer aldrig förstå när de inte drabbas själva.

          Har ingen berättat för dig att man måste göra mer än bara ändra kosten om man har IBS.
          Mindre portioner oftare, undvik stress, var fysisk aktiv, ät probiotika och var försiktig med naturläkemedel. Gå regelbundet på toaletten och ha ett regelbundet liv med fasta rutiner generellt. Ät rätt sorts fibrer, lösliga fibrer som finns i frukt och grönsaker är bra. Olösliga fibrer som finns i fullkornsprodukter är dåligt. Äter du mycket fiber måste du kompensera med mycket vatten.

         Jag äter mest veganskt men måste ibland inkludera kött i min kost då jag blir sjuk annars. Min kropp kan inte ta upp non heme iron (vegetariskt järn) utan endast heme iron (järn från kött). Jag var vegan i ett år med hamnade tillslut på sjukhus i en vecka med extrem järnbrist. Järntillskott fungerar tyvärr inte heller och läkarna har sagt att det bästa jag kan göra för min kropp är att äta rött kött minst en dag i veckan för att hålla nivåerna i schack. Jag skulle så gärna slippa men jag vet inte hur?

        Jag säger verkligen inte vad du ska göra, och har full förståelse för att alla är olika. Men själv hade jag IBS och var överkänslig mot gluten, och när jag för drygt fem år sedan slutade äta kött av etiska själ så försvann både min ibs och glutenkänslighet. Gick från att ha brutal magkramp 5 dagar av 7 typ till max någon gång per månad. Uppenbarligen hade min ibs-mage svårt att jobba med både kött och gluten och visade sig må asbra av att käka mestadels grönsaker ? kan vara värt att prova! Själv är jag heller inget fan av vegetariska köttsubstitut utan får absolut tillräckligt med protein från baljväxter, nötter, gröna grönsaker och även fisk någon gång ibland.

     Jag har matallergi (liknande som ts räknade upp). Haft sen födseln. Får inte problem med magen utan utslag på kroppen och i ansiktet. Äter medicin dagligen för all klåda på mig.
     En del saker skulle halsen svälla igen av att äta. Annat skulle ge mig stora problem under lång tid, och göra mig extra känslig mot annat.

     Så håll gärna käft ni som inte har nån aning om hur allergi är.

    För det första, en vuxen som väger 60 kg behöver bara 45g protein per dag. 100 gram nötkött i rå form innehåller 26 gram protein, lite mer när det är tillagat. Äter du mer än 100 gram rött kött per dag så får du i dig mer protein än du behöver om man räknar med att du även äter mejeriprodukter.

    Veganska livsmedel som innehåller lika höga eller nästan lika höga nivåer av protein som kött:

    Avokado
    Linser
    Teff
    Quinoa
    Havre
    Vildris
    Nötter (alla sorter inklusive jordnötter)
    Sparris
    Spenat
    Majs
    Brysselkål
    Sötpotatis

    Din dietistvän behöver uppdatera sina kunskaper….

     Bara för att det existerar ett näringsämne i maten så betyder det inte att vi tar upp allt… kanske är det dietisten har som skäl bakom sina råd?

      Till och med grottmänniskan fattade att för att ta upp näring krävdes att man tillagade maten. Oavsett om det kom från växt eller djurriket.

     Ni har inte ju inte hela listan såklart på vad jag kan äta och inte. Linser tex glömde jag. Sedan är det saker på din lista som går bort eftersom det innehåller gluten också. Alla dom där grönsakerna går tyvärr bort. Inget som jäser i tarmen funkar. Nötter har jag dock inte tänkt på, det kanske skulle funka.

      Inget på listan innehåller gluten. Brysselkål kan jag förstå att du får problem med men i övrigt tror jag du överdriver för att bevisa dina långsökta poäng om att inte alla kan äta veganskt. Dessutom, man kan äta mindre eller inget kött eller välja att få sitt protein från frigående ekologiska ägg och skippa kött helt. Det är en fråga om hur bekväm man är i sina vanor och hur mycket empati man har för djuren.

       Havre måste väl innehålla gluten? Sedan trodde jag att quinoa innehöll gluten men hade fel.

       Vet du, jag önskar att jag överdrev. Du får tro precis som du vill faktiskt. Ägg funkar inte heller, men nu vågar jag typ inte säga det.

        Vad KAN du äta? Oxfilé och bea?

         Nja, äter väl mest kyckling och fisk om du genuint undrar och inte bara försöker vara dryg. Har upptäckt att ris stoppar magen så det äter jag mycket också. Sedan typ tomat, gurka och paprika. Glutenfri pasta men det är ju ofta gjort på ris. Du får gärna byta mage med mig.

          Du vet säkert redan detta men om du dricker lightprodukter ska du sluta med det. Ett generellt råd till alla med ibs.

        Havre innehåller bara gluten om det odlats på mark där man året innan odlar sädesslag med gluten, typ vete etc. Havre är naturligt glutenfritt och det finns glutenfri havre i butik.

        Nej havre innehåller inte gluten men det finns risk för att den kan vara förorenad med råg vete eller korn som innehåller gluten. De växer ofta ihop.

         Jaa just det, så var det ja. Allt det här är ganska nytt fortfarande och sjukt förvirrande.

        Havre innehåller inte gluten. Det är dock ofta processerat i samma kvarnar som andra spannmålsprodukter och kan därför innehålla spår om det inte står på att det är 100% glutenfritt. Det är ju bara ett problem för ’riktiga’ glutenallergiker, inte de 99,9% som ’undviker gluten’.

        Kan lägga bovete till listan.

         Och hirs samt fröer som linfrö, sesam, solros.

        Har du testat o följa low fodmap? Där är det ingen gluten eller mat som gör att magen mår dåligt. Vet hur det är att vara allergisk men det du beskriver me laktos är att vara kännslig. Du kan fortfarande äta det men kan inte gå ut. Skulle jag äta det som har en allergi. Då skulle jag dö. Oftast är det att om man undviker viss mat under en lägre tid så mår man dåligt när man väl börjar äta det igen.
        Hoppas du hittar något.
        Är inte kul o må dåligt

         Ja allergi var inte rätt ord, håller med. Och ja jag äter enligt fodmap nu, det har blivit mycket bättre men det är fortfarande mycket att testa sig fram liksom. Tack ❤

      Har du testat o följa low fodmap? Där är det ingen gluten eller mat som gör att magen mår dåligt. Vet hur det är att vara allergisk men det du beskriver me laktos är att vara kännslig. Du kan fortfarande äta det men kan inte gå ut. Skulle jag äta det som har en allergi. Då skulle jag dö. Oftast är det att om man undviker viss mat under en lägre tid så mår man dåligt när man väl börjar äta det igen.
      Hoppas du hittar något.
      Är inte kul o må dåligt

       Gluten är ett protein och har absolut inget med low Fodmap att göra. Vanlig missuppfattning. Bara för att en produkt är glutenfri, är den inte low Fodmap. Äter man enligt Fodmap utgår man ifrån mängden jäsningsbenägna kolhydrater en produkt innehåller. Gluten är inget man behöver undvika. Siktad dinkel tex, rekommenderas istället för vanligt vetemjöl.

     Vad snackar du om för sörja? Sötpotatis innehåller 1,6g protein, brysselkål typ 3. Sluta ljuga.

      Majs 9g. Går nån stackars sate och seriöst ersätter kött med sötpotatis eller majs och tror att det är same same ur näringsperspektiv? Då får du äta en jävla massa majs, och nånting till då majsprotein inte är fullvärdig.

       Henrietta, varför är du alltid så otrevlig? Du är verkligen ett riktigt surkart så fort du dyker upp här.

      Sötpotatis innehåller mer protein än vanlig potatis plus en massa andra viktiga beståndsdelar. Jag sa inte att grönsakerna på listan innehåller lika mycket protein som kött. De innehåller mer protein än andra grönsaker.

       Exakt. Och med lite tankeverksamhet så kan man komponera en måltid med lika mycket protein som en köttbit. Men visst, kött och potatis är enkelt.

       ”Veganska livsmedel som innehåller lika höga eller nästan lika höga nivåer av protein som kött:”
       Jag ser inte hur man kan tolka detta på ett annat än jag gjorde. Du ska nog vara försiktig med att ge kostråd till andra. Dags för dig att uppdatera dina kunskaper.

       Nu är jag visserligen också vegetarian, men din kommentar om proteininnehåll var rätt missvisande. Man får äta sjukt mycket spenat för att komma ikapp på en köttbit med.

        Ingen säger att du ska äta bara spenat för att komma upp i 25 gram protein. Men tillsamman med avokado, ris, nötter och sötpotatis har man en komplett måltid utan att behöva äta något animaliskt. Dessutom kan de flesta äta bönor, linser, ärtor och tofu. Personen här ovan är ett extremfall.

    Jag tror att få av de som ännu äter kött gör det för att de inte tål ett enda alternativ till kött. Tråkigt för dig så klart men mååånga skulle kunna sluta äta kött om de bara ville.

    Jag har liknande och äter ägg, ost och fisk ibland. Äter glutenfritt också men annars finns ju seitan för de som klarar det.

    Ägg från frigående höns på liten gård? Hampaprotein?

    (Till anonym 07:18) Exakt samma här. Jag tål inte heller nötter, jordnötter och så vidare men är även allergisk mot exakt samma saker du. Jag blev avrådd från dietist och läkare från att bli vegetarian. Men hade egentligen velat. Jag köper bara kött från en gård där vi känner ägarna.

    Du behöver inte sluta med kött helt om du känner att det är ohållbart för dig. Gör vad du kan och som känns hållbart. Kanske kan du äta mindre kött? Mjölkfritt Smör och Margarin?

   Jo det finns det, och det kallas näring.
   Bara för att man blir mätt av vegetarisk mat, betyder det inte att den innehåller samma beståndsdelar.
   Vegetarisk kost är ju mer ok än vegankost (var själ vegetarian i 6 år), men kolla vad Livsmedelsverket skriver om vilka brister man kan få av vegankost ?? inget man vill leka med.

   Så sorry jag sätter min kropp och hälsa först, men betalar gärna med för kravkött, samt äter delar av djuret som är mindre populära

    Så då tar jag en tablett om dagen så att jag får i mig allt jag behöver. Big deal. Det finns en uppsjö av ”en om dagen” tabletter för veganer. Dålig ursäkt från din sida. Dessutom, hur många svenskar tror du får i sig en allsidig kost enligt Livsmedelsverkets rekommendationer? De allra flesta är fast i ”pasta, kyckling, sås” alternativ ”pasta, kött sås”. Äter de grönsaker är det isbergssallad, tomat och gurka…

    Vegetarisk och vegansk kost är ju samma sak?

     nej nej nej 😀

      Jojojo

     Ja det är alltid samma okunskap som kryper fram när veganskt börjar diskuteras.

      Ja, okunskapen hos veganerna.

     Men hallå, jag hoppas ingen tror detta?
     Vegansk kost = inget från djuren
     Vegetarisk kost = inte döda djur, men äter det som djuren producerar

     Skillnaden är liksom ägg, mjölkprodukter och honung. Ganska stor skillnad…

      Äter du ägg och mjölk är du lakto/ovo. En märkning som fö används som information.

      Nej. Det stämmer inte. Då äter du inte vegetariskt utan lakto/ovo vegetariskt. Vegetarisk kost är samma som vegansk kost men vegan sträcker sig utanför kosten också. Exempelvis produkter som är testade på djur, läder osv.

      Vegetarianer och veganer har samma kost. Veganer använder dock ingenting från djurriket i sin livsstil. En vegetarian kan alltså använda skinn men det gör inte en vegan.

    Väldigt lätt löst med typ 2 tabletter. Äter B12 och järn. Även magnesium då jag äter lchf.

     Omöjligt att äta Lchf som vegan.

   Nej, det finns inga ursäkter. Äter du kött får du stå för att du gör ett 100% egoistisk val och skiter i hur mycket lidande ditt val påför djuren.

    Det är ju EXAKT det jag gör. Jag bryr mig mer om min hälsa och kropp. Det är ett egoistiskt val jag gör.

     Egoistisk och oempatisk går hand i hand. Tycker jag iaf.

  Senast 2020 publicerade Therese en video där hon marknadsför sin veganska hårvårdslinje. I samma video svarar hon på frågan om hur det går med rökningen. Hon svarar att hon vid tidpunkten för videon slutat. Det svåra för henne är att inte börja igen efter en längre tid, så hon kan inte lova att det inte kommer att hända igen.

  2020 är förhållandevis ganska så nära nutiden. Hon är en djurrättskämpe och vegan, det är så hon marknadsfört sig under de senaste åren.

  Vet denne kämpe om att det görs tester och försök på djur där de utsätts för just rökning? Ganska plågsamt för djuren skulle jag vilja säga.

  Ett helgon som är självutnämnd är sällan ett helgon. Just sayin. Rent av osmakligt.

   Men snälla ge dig!!!!!!!!

   Men är det tobaksindustrin som gör testerna, eller forskning?!

  Känner ingenting. Skrollar vidare. Tycker väl det är fint att hon har något hon är väldigt engagerad i. Jag har andra saker jag är engagerad i. Har följt Therese länge och just djurfrågorna hoppar jag alltid över. Hon har dessutom en tendens att vara ganska radikal. Det intresserar mig inte.

  (Och innan någon kommer och tillrättavisar mig så äter jag bara kött ibland och då kommer den direkt från den ekologiska gård min familjemedlem jobbar på)

   Blablabla…. snacka om att försöka döva ditt egna samvete. ”Jag äter bara djur som vi varit snälla mot innan vi dödar dem och äter upp dem”.

   Vad engagerar du dig i då? Män i klänning

   Det är skoj att alla som äter kött bara äter kött från ekologiska pyttesmå gårdar ?

    Självklart inte, men dom som väljer att gå in i en sån här diskussion kanske har tänkt igenom saken och gjort mer aktiva val än genomsnittssvensken?

    Plus att de har jordens svåraste ibs och inte tål någonting alls förutom en blodig biff.

    Jag undrar om alla dessa personer som bara äter kött från superduper gårdar som de känner till (för det verkar alla köttisar göra om man frågar), jag undrar om de också alltid beställer veg när de äter ute, alltid frågar vart kebaben på kebabpizza kommer ifrån eller kycklingen i pad thaien. Kollar de verkligen alltid vart köttet kommer ifrån, eller har de gjort det någon gång och känt att det räcker?

     Jag är inte vegan men äter så mycket plantbaserat som möjligt. Så de ägg och det lilla kött jag äter kommer från Rekoringen och de lokala gårdar som säljer där. Det kostar lite mer men jag har ekonomin för det och väljer det för att jag inte är bekväm med djurhållningen på stora anonyma gårdar. Personligen äter jag bara veganskt eller vegetariskt när jag äter ute.

     Kollar du vart alla dina inköp kommer ifrån och hur de producerats?

     Frågar du själv var din soja, ditt ris och din avokado som du käkar på resataurangen kommer ifrån?

    Jag kan ju såklart inte uttala mig om vad ”alla andra” gör. Jag kan trots allt bara ta ansvar för vad jag gör. Och jag äter enbart kött som jag vet var det kommer ifrån. Det gäller även ägg. Mjölk köper jag visserligen i affären, det ska jag erkänna. Jag äter dock kött extremt sällan men när jag gör det vet jag var det kommer ifrån. Tvivlar på att alla gör så men i mitt fall råkar det vara så. Förstår att det kan låta otroligt och påhittat. Jag har inget dåligt samvete för att jag äter döda djur. Jag vet att många tycker att man ska ha det men jag har inte det.

    Och till ”Med” så är jag väldigt engagerad i jämställdhetsfrågor. Det är det jag brinner för. Vi har helt enkelt olika områden vi finner viktiga. Tycker inte det är konstigt.

   Känner samma sak. Såna inlägg väcker ingen känsla utan mest scrolla vidare. Har som du andra saker jag är engagerad i 🙂

   Det är just det djurfabrikerna vill uppnå: att konsumenten inte ska känna någonting inför det lidande djurens kroppar får utstå innan de hamnar på tallriken. Målet är att konsumenten ska veta så lite som möjligt om processerna för att på så sätt inte väcka negativa känslor hos oss. Ju mindre vi vet desto mer pengar i deras fickor på andra varelsers bekostnad. ??

    Precis! Just därför det heter ”nötkött” tex och inte ”kokött”. Det blir för grovt att tänka på själva djuret och inte bara produkten.

     Nä, ordet nöt och nötkreatur är ett gammalt ord för boskap. Ordet kom inte till för att mörka att det var kött från ko, tjur och kalvar man åt.

     Men Jossan, skäm inte ut dig mer nu. ???

   Jag känner samma sak. Scrollar vidare. Äter kött och kyckling ett par gånger i veckan. Köper det mesta köttet på Coop eller Ica. Äter utan att känna dåligt samvete.

    Håller med, värnar inte alls om djuren. Kanske är psykopat som inte känner något dåligt samvete, haha. Äter dock mycket vegetariskt, men det är 100% för miljöns skull, inte djuren.

    Dock mår jag otroligt dåligt av barn som far illa, så kanske inte är 100% psykopat ändå?

     E
     Jag värnar om djuren, är vegan. Jag mår också otroligt dåligt av barn som far illa. Det ena utesluter inte det andra. Ser det mer som att jag utvidgat ”omsorgscirkeln”.

   Är du engagerad i klimatfrågor? Bra hälsa? Då finns det också en anledning att minska konsumtionen av animaliska produkter. Just saying … köttindustrin är ju en av de största bovarna när det kommer till klimat/miljö-förändringarna.

    Konstigt att när det diskuteras konsumtion i bloggbevaknings kommentarsfält kommer det in massor med kommentarer om att det inte spelar någon roll vad en svensk gör – tänk på KIIIINA! Men i kommentarer om köttätande kommer inga? Är det olika personer som kommenterar konsumtion av mat vs produkter? Eller är det så att det är lätt att ropa om att man minnsann är miljömedveten (men egentligen är man det då det passar en)?

  Känner att det kommer bli ett roligt kommentarsfält att läsa.
  Köttisar o ena sidan och salladskomminister å andra sidan.

  Kan bli en rolig start på en tisdag.

   Finns inga andra som går i gång på att försvara något som grönsaksätarna.

    Haha tvärtom är det ju. Finns inget att försvara när man äter vegetariskt.

     Verkligen, standardkonversation på arbetsplatser är ju att man får frågan om man är vegetarian inom millisekunder från att ha satt sig ner med en köttfri tallrik, sen spenderar köttätarna resten av lunchen med att försvara sitt köttätande.

      Ja de verkar få dåligt samvete och behöva försvara sin korv så fort de ser en köttfri matlåda. Så kommer tusen frågor om hur jag får i mig näring. Samtidigt som de mumsar på falukorv och snabbmakaroner.

      Haha jag brukar få den kommentaren också, även om jag sitter med en matlåda full med köttgryta där typ ben sticker ut ?

    Men måste det vara det ena eller det andra, svart eller vitt?

    Jag äter kött själv och jag anser att det är viktigt för att få i sig den näring man behöver. Har ett antal vänner som både fått anemi av vegetarisk kost samt veganer som tappat halva håret. En av veganerna började äta kött igen efter många år och har aldrig mått bättre…sen kan man säkert få i sig det mesta man behöver om man verkligen sätter sig in i vegan och vegetarisk kost (om man har tid för det)

    Något jag verkligen önskar är dock att djuren får ett värdigt liv och inte lider under sitt liv fram till slakt. Slakt borde också skötas utan onödig stress och trängsel osv.
    Köttindustrin måste förändras och det borde verkligen tas på allvar av våra politiker.

    Att jag är ego och vill äta kött (inte varje dag men ja jag är köttätare) det kommer inte helt utan dåliga känslor när jag tänker på hur djuren har haft det eller ser en video på en söt gris….

    Sverige är väl ändå ett land som borde kunna ha en bra köttindustri??

     Många köttätare har också anemi.

      Fast då beror nog inte anemin på b12 brist osv. Finns olika typer av anemi.

       Vet det. Jobbar inom sjukvården.

   Sallad….?? Tror du på allvar att veganer lever på sallad?

    Jag är vegetarian men otroligt dålig på att äta sallad ?

   Håller faktiskt med! Kommer inte ens ventilera min åsikt eller mina argument för min åsikt.

   Dessvärre finns det en tråkig sida i detta också, när man tänker efter. Det är att folk är så jäkla fast i sin egen åsikt att man blir otrevlig och använder sig av rätt oschysst språk i debatten. Lite som att följa en grupp aktivitet med noll känsla för feeling. Verkar som många tror att de kan håna och hota andra till att ändra åsikt. Kommer dock aldrig funka utan skapa större distans.

    Tycker att det här är en sån cop out – Ungefär som män som vägrar ta till sig att det finns kvinnoförtryck därför att några få feminister antingen har militanta åsikter eller hårt språk och då blir männen ledsna faktiskt så då är det inte kul att prata om det. Så känner jag med köttätare som ba ”jag tänker inte diskutera ämnet för vegofolk är så taskiga”. Man duckar att stå för sitt (själviska) beslut bara. Sen får man göra som man vill, men fattar inte varför man inte kan stå för det då.

    Håller med. Sen fattar jag inte varför det måste vara så otroligt principfast åt båda håll. Vore ju en vinst för både djur, hälsa och miljö om vi alla minskade på köttet, men kanske utan att alla ska känna att de måste sluta med allt direkt eller ta kosttillskott för man inte vet hur man ska äta. Man kan ju hålla sig till kött några gånger i veckan så skulle det med vara en vinst.

   Lewis
   Vad är en ”salladskomminister”? Förlåt min okunskap. Därför jag frågar ?

  Känner mig glad att jag inte äter kött ❤️

  Ignonerar sådanna här inlägg då jag inte alltid håller med henne , särskild när det kommer till vissa källor som hon så gärna delar , tänker på vissa djurättsgrupper som är radikala.

   Så … för att ”vissa djurrättsgrupper är radikala” känner du att du behöver äta kött? Det är väl en lite märklig slutsats. Se istället till vad det handlar om och bilda en egen åsikt. Radikala grupper finns överallt, de betyder inte att man automatiskt måste sälla sig till den andra sidan.

    Det var väl dock inte alls vad bissen skrev, du lägger verkligen ord i munnen nu

    Jag äter inte kött bara för att det finns radikala djurätts aktivister . Äter både vegetarisk, vegansk och kött ibland.

   Världsnaturfonden är källan i detta fall.

    Sant men har slutat kolla på hrnnes inlägg som handlar om detta för att när hon tar upp saker som djurrätt då handlar allt om att saker skall bojkottas och hela svenska folket skall bli veganer . Jag ser på det att branchen nu har en skanns att förbättra sig

     Men hur kan den branschen någonsin bli bra? Jag förstår inte det här med att det vore okej att äta djur så länge djuret hade det bra fram till slakten. Varför inte låta djuret fortsätta ha det bra då?

      Då kan man ju säga att ex vagen skall börja gräs så att deras byten kan ha ett långt och lyckligt liv. Men tyvärr funkar inte naturen på de sättet vissa e predatorer och vissa i bytesdjur . Jag tror att bönder gör allt i sin makt för att djuren skall ha de så bra som möjligt så länge som dom skulle lever . Precis som ett vilt djur

       Vargen har inget val. Det har vi.

     Faaaaaast … förändring tar oftast lång tid speciellt om det påverkar företaget ekonomiskt. Dessutom finns det en anledning att minska konsumtionen av animaliska produkter om du är intresserad av klimatfrågor samt hälsofrågor.

      Eftersom jag själv jobbat på lantbruk så vet jag att det sker förbättingar hela tiden . Sedan är det tuft för den branchen. Lönsamhet och vinster är små en av anledningarna att det går långsamt . Men då måste konsumenten va villig att betala mer men så det ser ut nu så finns en importmaknad som producerar billigare och då måste man va med i matchen annars så har vi inget jordbruk i sverige längre

  Det Therese skrev känns som spiken i kistan. Jag kommer tänka både 5 och 6 gånger innan jag köper kyckling hädanefter. Men hade ”Djurens rätt” skrivit samma sak hade jag struntat totalt i att läsa inlägget.

   Märkligt. Du litar mer på nån influencer än en välkänd organisation?

    *Ökänd organisation

     Nej herregud, de är ju vanilj.

    Helt ärligt så kan jag spy på Djurens Rätt aktivister efter de erfarenheter jag har av dem. Har stått jämte dem på flera festivaler, haft ”besök” av dem på ridskolan jag jobbade på, de har demonstrerat mot saker som är helt befängda. Ja, de har väl gjort bra saker men nej, jag är väldigt trött på deras aktivister.

     Vad trist att du upplever Djurens Rätt så. Själv känner jag tvärtom. Ingen har ”tvingat” sig på mig men däremot gett mig information. Ja jobbig information som gör ont i hjärtat. Jag valde att inte blunda.

  Hon betalade väll mycket pengar för att bo på ett hotell och filma det. Pengar som tex olika föreningar som hjälper djur kunde fått. Så tycker jag.

   Hon skänker pengar också. Tror inte riktigt att du aldrig köper något onödigt och alltid skänker det du inte behöver till välgörenhet..

   Den videon och de pengarna valde hon att använda för ge sina följare innehåll som dom vill se. Jag klickade på videon och tyckte mycket om den då jag (och många andra) tycker det är spännande att få se sådana saker. Hade Therese bara skänkt alla pengar till organisationer eller gjort videos om djurhållning så hade hon aldrig blivit så stor eftersom få hade velat se enbart det innehållet.

   Allt är inte svart eller vitt!

   Tja, hon måste väl få in pengarna hon ska kunna skänka också eller?

   En influencer betalar inte för hotellrum som figurerar i sociala medier.
   Om det nu inte i första hand var ett samarbete med hotellet så var det i alla fall ”reklamsamarbete med Personlig Almanacka” så i den mån hotellet ville ha betalt gick räkningen knappast till Therese Lindgren.

  Jag har jobbat på ett av Sveriges större slakterier och nej, djuren har det inte bra. Varken i transporten dit eller i väntan på slakt.

   ?

   Såklart är det så, det måste väl alla veta vid det här laget. Annars är man ignorant!
   (Inget ont mot dig som upplyser).

    Jag tror tyvärr att vissa har skygglapparna på och tror att det går bra till ”för att det är Sverige och vi har höga krav på djurskydd”.

     Då är man väldigt lättlurad… Ja, man vill nog inte se i så fall.

     Precis så! Det argumentet hör man från svenskar när det gäller exakt allting. Många verkar tro att Sverige är något slags underland där allt görs rätt och allt är bra. Öppna ögonen!

  Jag skulle beställa mat från citygross och valde då att kolla på deras recept. Hittade ett med kyckling i. Då kunde man välja att klicka i så hamnade alla ingredienserna i kundkorgen. Hämtade ut min beställning och när jag kom hem så kände jag inte igen kycklingpåsen. Kollade då och inser att citygross själva väljer att i första hand sälja halalslaktad kyckling. Dock med bedövning för att det ska vara godkänt.

  Jag blev vansinnig. De väljer att inte ens sälja svensk kyckling i deras recepr. Ja jag vet att det händer mycket kring svensk kyckling hantering, men jag som kund vill välja om jag ska köpa halalslaktad kyckling.

  Den informationen stod mycket litet på baksidan.

  Bojkottar citygross fullständigt nu!

   Det finns ju halal slaktat svenskt kött. Det var inte halal kyckling från Sverige då? Är det halal från Sverige så skiljer det sig inget för djuret då det bedövas innan.

   Men herregud det är ingen skillnad mer än att en muslim måste närvara vid slakten. Slaktmetoden är precis densamma.

    Slaktmetoden skiljer sig markant.

     Nej, halal i Sverige skiljer sig inte markant mot övrig slakt.

     ”I Sverige är det tillåtet att slakta djur enligt den muslimska metoden halal om djuren är bedövade. En bedövnings­metod som accepteras av många muslimer är att bedöva djur med el. Metoden används ofta vid vanlig slakt av fjäderfän och får. Det är alltså möjligt att halalslakta fjäderfän och får i Sverige utan att bryta mot djurskyddsreglerna.

     Nötkreatur kan inte bedövas med el, utan de måste alltid bedövas med bultpistol eller motsvarande innan djuret avblodas. Den metoden accepteras av vissa muslimska grupper, eftersom bedövning med bultpistol inte leder till att hjärtat omedelbart stannar. Enligt dessa grupper kan alltså nötkreatur halalslaktas i Sverige.” Jordbruksverket

      Var i Sverige ligger slakterier där man halalslaktar djur?

  Jag som i grunden är inbiten köttätare har de senaste åren valt att inte äta kött varje dag. Man behöver inte bli vegan men alla kan minska sin köttkonsumtion för både miljön och djurens skull. Se kött mer som en festmåltid man kan äta ett par ggr i veckan.

  Känner mig tacksam att jag har möjlighet att ha egna höns som får leva sina liv fullt ut, aldrig blir mat och får veterinär vård om de är sjuka ? Äter deras ägg och ger bort mycket ägg (så folk slipper köpa från plågade hönor).

  Tack för upplysning av fakta att svenk kyckling rödlistas på världsnaturfondenens köttlista. Har läst om det, men det är bra att påminnas om det, ger mig en verklig anledning att inte äta svensk kyckling, vilket jag ändå inte gjort mer än 1gång om året. Tycker alltid är bra när sanningen kommer fram, vad än det handlar om.

  Ni som förespråkar veganism pga att ni tycker synd om djuren(ja jag tycker också att djurhanteringen suger på många sätt och vis) har ni någonsin tänkt på att skulle vi inte bruka dem så skulle de inte existera. Finns ju ingen anledning till att ha dem om de inte ger något tillbaka. Jag har tex tio höns här hemma och de behöver daglig skötsel samt mat. Äggen jag får är svindyra om jag jämför med vad ett paket ägg kostar på Willys men det är så värt att få ”hemlagade” ägg och pullorna är söta och rara men…..jag skulle förmodligen inte ha ett gäng höns om de inte gav mig något tillbaka dvs bara var söta sällskapsdjur. Tror knappast att någon skulle ha tjugo kossor,grisar el får bara för skojs skull att gosa med. Vårt landskap skulle se väldigt annorlunda om det inte betades. Jag funderar ofta även över ”djurvänner” som inte tycker att man ska använda dvs köra med el sitta på hästar. Ska inte hästen få finnas el ska vi släppa loss alla dessa djur vi inte använder fritt i naturen?

   Ja förmodligen skulle många sönderavlade raser dö ut. Men finns människor som har grisar, får, kor, höns utan att ”få något” från dom. Vad är så skrämmande om vårt landskap skulle se annorlunda ut? Nu kan vi ju ha betande djur som får eller kor utan att döda dom. Mycket av vårt landskap betas dock inte.

    Men om man bara håller djur för bete så ställs du inför kostnaden. Det är inte gratis att föda dem på vintern och de behöver skötsel och veterinärvård samt att avlivning kostar om de nu inte ska ligga och självdö. Då måste ju det finnas typ ett djurhållningsbidrag .

     Ja du ställs även inför en kostnad att ha andra husdjur. De djur som används i djurundustrin är ju ändå sönderavlade djur skapta för att växa snabbt eller producera sjuka mängder ägg och mjölk. Mänskligheten och naturen klarar sig gott utan dessa raser. Varför värna om att de måste vara kvar? Och till priset att de lever liv i missar.

   Så det är bättre att ”få finnas” och plågas och dödas än att inte finnas alls?

    Frågan är om mänskligheten kanske ska välja bort alla djur vi hanterar och umgås med. Vi kan ju börja hårddra det hela med att även skippa de såkallade sällskapsdjuren. Men vilka rättigheter har vi djur instängda i burar,akvarium,lägenheter,hus,hundgårdar osv Det är ju inte ”naturligt” och vi styr, ställer ,klär på dem kläder ,drar runt dem i koppel och avlar bara för att vi vill och kan. Lider inte de djuren som inte får leva ett naturligt liv?

     Känns nästan konstigare i mina ögon att låsa in ett djur och ha total makt över det för sällskap/kärleks skull, än att döda och äta upp det ?

    Så du menar att alla djur i Sverige plågas?
    Jag bor nära skogen och ser djur varje dag som njuter av sitt liv.
    Älgar och rådjur och fåglar matar jag med äpple och morötter, fåglarna köper jag fågelfrön och talgbollar till.
    Vildsvinen äter på mina åkrar och ängar, så nej alla djur plågas inte även om man äter upp dom ibland.

   Den mer intressanta frågan är hur hade djurlivet i våra skogar sett ut om vi inte en gång i tiden domesticerat och importerat de arter som vi idag äter upp? Hur hade klimatet påverkats om den åkermark som avverkats för att bli mat åt djuren fått stå kvar.

   Väldigt menlöst att finnas bara för att inte få utföra sina naturliga behov och sen slaktas… Det är ju just att vi föder upp och slaktar så många djur som är en miljöbov om man nu inte bryr sig om individerna. Klart vi får dela på de låga kostnader som uppstår för att ha betande djur ute på ängar.

  Blir glad när jag ser någon sprida information som denna. Fler behöver veta att djuren behandlas inte bra i Sverige, för det är så många som gör det fortfarande.
  Så otroligt sorgligt att se.

  Jag tycker Therese inlägg är jättebra! Blir glad över att informationen sprids på ett så genuint sätt ?

   Jag håller helt med.
   Ett bra inlägg, och det hon skriver stämmer. Det finns bra djuruppfödning, och det finns bra slakterier. Men den storskaliga kycklingproduktionen är inte en av dom.
   Att sedan diskussionen här ballar ur är en annan sak (och inte helt förvånande).

  Så hon skäms för att bo i Sverige där djuren har det mycket bättre än i många andra länder, det visar bara att hon inte kan föra en sansad nivå när hon tar till överord. Hon tappar många på vägen redan där.
  Är det inte hon som försöker lura in folk i pyramidspel?

   Nej det var en annan med pyramidspel, blandar också ihop dem.

   Nej Sverige är tyvärr långt ner på listan när det kommer till djurhållning. Något som debatterats sedan 1970 talet.

  ”Hon är passionerad i djurens kamp” men inte tillräckligt passionerad för att sluta använda botox och fillers som är djurtestat

  Jag inser rent logiskt det dåliga med att äta kött, men jag känner det inte i hjärtat. Känner ingenting kring det hela. Fortsätter därför äta kött. Fler som är på samma sätt? Jag känner samma med klimathotet också. Tyvärr men så är det.

   Sök upp på youtube hur grisar i burar i omgångar gasas ihjäl med koldioxid och lyssna på de panikslagna lätena så kanske det känns lite i hjärtat.

    Alex
    Bra uppmaning. Koldioxid ger andnöd och extrem ångest. Grisarna skriker och klättrar på varandra. Ett till tips, läs ”Rapport från ett slakteri” skriven av veterinären Lina Gustafsson.

  Tack för upplysningen av det fakta att svensk kyckling är rödlistad på världsnaturfondenens köttlista. Har läst om det tidigare, men man behövs påminnas. Det är bra när sanni gen kommer fram.

  Jag blir lika arg varje gång. Dock äter jag inte kyckling eller andra fjäderfän.

   Äter inte heller kyckling. Men bara för att jag inte tycker det är gott.

  Therese är bara ute efter så frö för hennes mål med en ny ministerpost med ansvar för djurensrättigheter.

  Tyvärr är hennes följare helt blind och tror på allt som hon säger. Gäller följare till alla influencers.

  Är ganska pinsamt av oss människor att sjunka till en nivå där vi inte lever våra egna liv längre utan vi sitter dagligen och dagdrömmer om influencers.

  Jag fick tummen ut ur röven 1/1 och tog bort insta och Facebook.

  Det knepiga tycker jag, är att man ställer så höga krav på individen. Tex här i kommentarsfältet. Ja, det går att läsa på och lära sig att leva på vegansk kost utan att få näringsbrist, och då är man automatiskt en ignorant idiot om man inte gör det. Blir så hårt klimat och de som inte är veganer får direkt taggarna ut.

  Jag åt mycket veganskt förr men nu med småbarn tycker jag det är jättesvårt att försäkra mig om att de får i sig allt de behöver om jag ska utesluta allt animaliskt. Och också att de ska tycka att det är tillräckligt gott så att de petar i sig allt. Jag har liksom inte tid och ork i vardagen att läsa på och laga och fixa mer än vad jag redan gör.

  Det är lite samma med sposortering och liknande engagemang. Visst, jag skulle kunna ta bilen till närmsta källsortering en gång i veckan (ligger ca 20 min bort med bil). Eller så kastar jag allt i föreningens sopnedkast. En vanlig dag med dålig sömn, skrikande barn, förskola, jobb osv blir det valet inte så svårt…

   Får de verkligen i sig allt bara för att de äter kött? Ser så många barnfamiljer som äter makaroner, köttbullar och typ isbergssallad (och liknande rätter) och de blir sötsugna och överviktiga så jag undrar hur näringsriktig det är?

    Lite märklig kommentar haha. Det är ju inte så att alternativen är ”veganskt” eller ”köttbullar med isbergssallad”. Klart att även ungar som äter köty kan ha näringsbrist. Det jag menade var att om man nu försöker anstränga sig att ge barnen en bra kost där de får i sig allt de behöver och minimera halv/helfabrikat etc, så kräver det väldigt mycket kunskap om man samtidigt inte får ge något med animaliska produkter.

    Jag kan laga en helt vegansk måltid till vår familj men att göra det vid varje måltid varje dag kräver mycket. Jag har inte tiden och orken att få ihop det. Då är det enklare och ”tryggare” för mig att inkludera tex fisk, ägg, kyckling, yoghurt osv tillsammans med bönor, rotfrukter, grönsaker, frukt.

     Deras poäng var nog mer att i väldigt många familjer som äter kött så läggs ingen större tankeverksamhet på att försäkra sig om att barnen får i sig allt de behöver. De flesta serverar vad de själva äter, kanske lägger till lite grönsaker. Och det funkar ju för det mesta. Det är i princip samma sak med vegansk kost. Byter du ut köttet mot linser, bönor, mer grönsaker, produkter gjorda på soja-/ärt-/whateverprotein, seitan, tofu osv. och mejeriprodukter mot versioner istället gjorda på havre/soja/potatis/annat, så blir samma sak. Man måste inte tänka över det mer än så. Barnen får i sig vad de behöver.

     Som alla förändringar så är ju perioden där du förändrar förstås något mer tankekrävande. Men när det är gjort är det inget som kräver någon slags daglig övervakning. Jag har ätit helt växtbaserat i över fem år nu och tänker inte över vad jag stoppar i mig direkt. Har inga brister på något, hälsosam och mår bra. Ibland så har jag dock räknat ut en del recept för att se hur näringsinnehållet ser ut och det är väldigt bra faktiskt. Hade jag haft barn hade de absolut kunnat äta det utan problem. Äter grytor, curry, gratänger, soppor, tacos, pastor, burgare osv.

     B12 är det man i synnerhet löper en något större risk att inte få i sig tillräckligt av, men idag är många produkter gjorda med tillsatt B12 (växtmjölk, en del frukostmat som flingor m.m.). Jag älskar näringsjäst (som har bra med B12) tt strö över/i mat. Har aldrig haft brist ens på B12. Men i värsta fall kan man ta B12-tillskott.

     Anyway, allt detta för att säga att jag tror detta med att oroa sig över att barn inte skulle få i sig allt de behöver på en vegansk kost, är inget problem egentligen så länge man är en vettig person som inte utesluter allt utan att lägga till mer av annat.

      Du kan ha rätt, men i dagsläget vågar jag inte ta risken. Det är liksom ord från en anonym person på Bloggbevakning jämfört med ord från BVC-sköterskor och Livsmedelsverket osv. (Och nej de säger inte att det är dåligt med vegansk kost men de skriver att man i så fall måste vara noggrann att kolla upp så att barnet inte får brist av något, tex järn). Småbarn kan inte ta en B12-tablett liksom. Bebisar ska inte äta gröna bladgrönsaker och helst inte så mycket ris.

      Och jag vill helst inte köpa veganska typ färdiga burgare etc till min ettåring. På samma sätt skulle jag inte köpa falukorv till barnen.

      Som sagt: klart att det GÅR att laga utmärkta måltider av veganska råvaror till en bebis, vilket jag också gör varje vecka, men att göra det till varenda måltid (typ 3 mellis och 3 huvudmål) varenda dag blir för knepigt för mig i praktiken. Kanske mindre knepigt om man blandar med helfabrikat men det vill jag helst inte göra.

       Om du läser vidare på Livsmedelsverkets sida om vegansk kost för barn så ser du dock att det som står introt (”Vill man ge sitt barn helt vegetarisk mat krävs goda kunskaper om mat och näringsämnen och lite extra planering.”) faktiskt består av just det jag skrev om. Helt enkelt att plockar du bort en del livsmedel måste du se till att ersätta dem (med de livsmedel jag nämnde, som även de nämner). Det ser komplicerat ut, men läser vad man de faktiskt skriver går i princip alla råd ut på att ”plockar du bort något, ersätt med mer av annat” och äta relativt varierat. Som jag också skrev, är det i princip bara B12 de trycker på specifikt att kosttillskott kan behövas – dessa finns i flytande form och gummi, som går utmärkt för småbarn att inta.

       Försöker inte övertala dig här, utan bara påtala att det jag som anonym person här skriver är helt i linje med vad Livsmedelverket själva faktiskt skriver. Deras råd och rekommendationer går ut på samma sak, de bara skriver det längre och mer komplicerat för att vara på det säkra om att det finns tillräcklig med info.

        Är det inte konstigt att bvc fortfarande förespråkar animaliska produkter till barn snarare än att hjälpa föräldrar med hur de ska tänka när/om de vill äta vegetariskt i sin familj?

         I mitt fall (TS) så var det mer att de nämnde att då behöver man ha koll så att barnen får i sig det de behöver osv. Jag frågade inte specifikt om råd så jag kan inte säga att hon ”förespråkade” det ena eller det andra så. Mer att jag tycker att det verkar risky att gå på en helt växtbaserad kost med småbarn om man inte har tid/ork att läsa på och lägga mer tid i köket.

         Bara två exempel från livsmedelsverket är ju att (1) växbaserad kost är mer fiberrik men ofta med färre kalorier, så så kanske bebisen blir mätt snabbare utan att egentligen fått i sig allt den beböver. Då behöver man tänka till lite extra. Och att (2) vissa saker inte tas upp lika bra ur växtbaserade produkter, tex omega3, så då får man tänka till extra där också.

        Superbra att du hittat nåt som funkar bra för dig och dina småbarn! ?

      MS
      Håller med om allt. Själv varit vegan i 28 år och har bra värden.

    Mina barn vägrar äta böngryta t.ex. De gillar väl inte konsistensen. Men petar jag i köttfärs istället för bönor äter de för kung och fosterland.

    De gillar heller inte halloumi (men falukorv), linser (men kyckling), grönsaksbiffar (men köttfärsbiffar) mm.

     Sådant där beror ju till 95% på vana dock. De gillar ju vad de gillar och ogillar vad de gillar till stor del pga vad de är vana att äta redan, samt hur folk i deras omgivning pratar om alternativen du tar upp. Alla familjer jag vet där linser, bönor, grönsaksbiffar etc. haft en naturlig plats (även om familjen inte vart 100% växtbaserade), där äter i princip alla barnen sådan mat och gillar det. I familjer där sådan mat t.ex. rynkats på näsan av och kommenterats negativt/”skojsamt” om av (oftast) pappan i familjen, där ogillar i princip alla barnen sådan mat. Tror inte det är ett random sammanträffande precis.

      Jag tror även att det (tyvärr) kan vara så att de som normalt inte äter vegansk mat och sen ska göra det plötsligt, de är nog i början inte så bra på att tillaga det och få det gott. Barnen älskar säkert mammas köttfärssås för att den har hon gjort hundra gånger och vet hur hon ska få jättegod. Sen provar hon en böngryta för första gången och det blir inte alls lika gott. Och då tolkar man det som att ”barnen gillar inte bönor”. Tyvärr. Ingens fel, men troligtvis är det så i mångas fall.

     Skulle barn peta i sig precis allt i matväg skulle människan som art inte ha överlevt länge.
     Det är en överlevnadsstrategi sedan aporna att barn inte äter obekanta saker. Alla nya smaker är automatiskt äckligt.
     Detta på grund av att de inte ska få i sig något giftigt.

     Att dina barn inte tycker om böngryta och andra vegetariska alternativ är för att de inte ätit det tillräckligt mycket och ofta. Och som redan påpekats, det är lätt att göra en saftig köttfärsbiff om man gjort den 1500 gånger innan, desto svårare att få till en saftig grönsaksbiff om man gör den för första eller andra gången. En grönsaksbiff blir torr om man tillagar den på exakt samma sätt som en köttfärsbiff.

      Ja ni har säkert rätt ? jag svarade mest på att det inte behöver stå mellan ”bra vegansk mat” och ”mamma scans köttbullar”, utan om jag gör en gryta har jag i köttfärs istället för linser och bönor för jag vet att mina barn äter det. Är säkert en vanegrej. Vi äter mycket blandad mat, men jag vet att när jag gör typ en linssoppa kommer barnen inte äta det lika bra. Då blir det typ kyckling dagen efter för att ”kompensera”. Det är kanske dumt men det är så det är i vår familj nu.

  Man väljer själv, kött lr inte, vaccin lr inte.
  Ska vi säga så?

   Nä, inte när valen påverkar så många andra.

  Jag orkar aldrig lyssna på nån som säger att de skäms för att bo i Sverige. Oavsett ämne.

   Nej verkligen. Bo inte här då? Det är så lätt.

  Grymt! ? Fast jag är stolt svensk!!

  Jag äter fortfarande kött. Har minskat det betydligt och nu har vi ofta fyra dagar vegetariskt eller plantbaserat i veckan. Det som hjälpt mig är att vi kör en motsvarighet till hello fresh (annat märke men samma upplägg) och jag tycker att det är så mycket lättare och mer inspirerande att använda matkasse. Sen vet jag inte riktigt hur mycket bättre det är för miljön att vi får det utkört varje vecka eftersom vi ändå måste handla frukost, mat för resten av dagarna och andra hushållsprodukter. Men det blir inget svinn dom dagarna iaf. Men kommer ha svårt att helt minska på nötkött. Kyckling kan jag leva utan och även fisk (efter att ha sett seaspiracy, även om jag egentligen älskar fisk) men är tyvärr för ego att jag älskar nötkött för mycket :/

  Kött är riktigt gott. Människor kommer aldrig sluta äta kött. Människor kommer dock sluta lyssna på Therese för senaste 1-2 åren har hon ju varit? störd?

  Jag bryr mig så lite att jag inte ens läste det inlägg som klistrats in här. Gick direkt på inläggstexten och kommentarerna.
  Och som vanligt är det en hopplös diskussion att ha här inne. Majoriteten av läsarna är extrema.

  Slutade äta kött -92. I början avstod jag verkligen från det jag tyckte var så gott. Nu känns det så sjukt och motbjudande att äta delar av ngt djur, ngt dött. Kräftor, hummer och räkor är som Fear factoring ”ät de här insekterna så får du en miljon”. Nä, tack?

  Jag tänker att jag önskar det fanns bättre förutsättningar för småskaliga lantbruk. Möjlighet att hinna se till varje individs mående, möjlighet till småskalig slakt utan långa transporter osv. Jag vill fortsätta se betande djur i hagar vilket främjar artrikedom, och det är min övertygelse att sådana djur mår bra även om de hamnar på någons tallrik senare.
  Men då måste vi vara beredda att öppna plånboken och inte jaga extrapris på kycklingfilé i frysdisken. För mig är detta dock det bästa alternativet, jag är inte alls sugen på att gå över till industriproducerad sojabiff odlad i Asien eller quorn framställd i fabrik. (Ja jag vet att det finns mycket annat också…)
  Dock är jag även bekant med hur en storskalig kyckling uppfödning ser ut i Sverige idag. Jag har sett kycklingarna och jag känner att jag kan leva med det, så jag köper svensk kyckling.

   Ja! Jag delar helt klart dina tankar och ett stort plus kring detta är.. Att det börjar bli mer och mer populärt att handla direkt från källan alternativt reko-ringar samt gårdsbutiker/saluhallar/skördemarknad 🙂 ?

   Du kan leva med hur kycklingarna behandlas i Sverige idag? Antingen ljuger du eller så är du fullkomligt empatilös.

  Tror att om kanske 30 år eller mindre…man tittar tillbaka och undrar hur grym mänskligheten kunde vara som åt och plågade djur.
  Åtminstone hoppas jag på det.

  Tänk er att äta upp er hund eller katt? Hmm…samma sak med en kyckling eller ko.
  Behöver få in det i medvetandet att djur har känslor men de har ingen som kan föra deras talan.

  Argument man ibland hör från köttätare är att det blir överflöd av djur om man inte slaktar.
  Myt.

   Hund – husdjur
   Ko – bor hos en bonde som tjänar pengar på dem.
   Men ok.

    Hund = sällskapsdjur
    Ko = husdjur

   Nej djur kan inte föra sin egen talan. Vi förstår inte deras språk. Väldigt ofta kan dom däremot tolka/förstå vårt kroppsspråk, ögonkontakt, röstläge mm. Det känns så sorgligt.
   Därför finns vi, som förstår detta, och som försöker ge dom den mänskliga röst de inte har.
   Ja Anette håller med. De har känslor och behov. Precis som vi har.

    Nu är det här lite offtopic när det gäller just kött eftersom vi inte äter elefant, men titta på filmen Elephant på youtube, hur elefanthjorden hittar en elefantskalle som de alla klappar och visar respekt och kärlek för innan de vandrar vidare. Eller när matriarken dör och de täcker över hennes ansikte med hennes öra. Det är så tydligt att djur känner så mycket mer än vad vissa människor vill erkänna.

     14:12
     Precis så. Djuren har också känslor.

   Den dagen jag ser någon bo med en ko i sin lägenhet kanske jag kan bli vegetarian.

    ???

    Save a cow, eat a vegetarian 😉

  Hur blev det med tv-serien hon skulle skriva, inte hört nåt om det på länge, blev det inte av?

  Ett problem för många är väl att vegetariska alternativ ofta är mkt dyrare och samhället (politiken, i huvudsak) fortfarande är utformat för att köttindustrin ska kunna frodas så mkt som möjligt. Jag och min sambo har det uruselt ekonomiskt och det billigaste som finns i affärerna så att vi ska kunna överleva är som sagt köttprodukter, och vi har helt enkelt inte plats eller råd med att gå vego i livsskedet vi är i just nu. Säger då alltså inte att det är rätt att det ska vara så, men det är så verkligheten ser ut, oavsett hur lätt det är att skylla på en anonym person och känna sig som en vardagshjälte på så sätt.
  Så… att sitta och kasta bajs på alla över en nyheter24-artikel om influencers kanske är en energi man kan rikta till säg, staten? Som är den riktiga boven? Eller är ens röst selektiv, helt plötsligt?

   Kött är ju dock rätt dyrt i jämförelse med ex bönor etc. Kanske inte om man väljer ett alternativ som skall vara som kött. Man får nog ändra sina maträtter en del om man skall äta billigt. Inte köra potatis, sås och köttliknande tex.

  Fast sojaprodukterna som odlas står för en rätt stor del av skövlingen av Amazonas. Fine en del av dessa produkter går åt till djurfoder. Men hur kan man som vegetarian eller vegan försvara sitt ätande av sojaprodukter när man vet hur det påverkar miljön?

  Sen en sista sak angående att vi skär av halsen på kycklingarna det är för att vi gått med på religiös slakt här i Sverige. Vi skulle kunna använda oss av mer humana metoder om vi stod upp mot hemsk slakt där djuren plågas till döds av att få halsen uppskuren. Nu har vi bedövning men i muslimska länder får inte ens djuren det. Det är vansinne, jag skulle aldrig äta en kyckling idag för att jag vet att det är religiös slakt vi håller på med. Kom inte och säg annat, för i princip alla märken idag är halal certifierade.

   Den sojan används i princip uteslutande till foder till köttdjur….

    Fel!

   Nära 90% av all soja i världen odlas som foder för köttdjur. Vill man bidra mindre till sojans miljöpåverkan så är det allra bästa att sluta äta kött. Och det funkar alldeles utmärkt att vara vegan utan att äta soja.

  Jag är själv vegan men jag blev fundersam över att hon använder uttrycket ”genmanipulerad” för att beskriva svenska kycklingar.

  Kan inte hitta någonstans att svensk kyckling är genetiskt modifierade organismer. Vet att svensk lag är extremt hård med vad som godkänns gällande GMO. Aldrig hört om något kött som är genmodifierat här.

  Däremot är kycklingarna förädlade, dvs framavlade, på ett sånt sätt att de ska växa så snabbt som möjligt. Dock är det inte samma sak som att de är genmanipulerade. Och även om kycklingarna skulle vara matade med genmodifierat växtfoder innebär det inte att kycklingarna är genmodifierade. Finns inte heller något genmodifierat foder i Sverige vad jag vet. Tycker det är märkligt att hon använder helt fel uttryck.

  Hennes sambo är inte vegan och hon har berättat i äldre vloggs att hon inte tror att hon kommer vara vegan livet ut. Hon blir nog en köttis så fort hon slutar vara en influenser

  Har inte läst hela tråden men ni som tror att Sverige har ”bra djurskydd” kan läsa Rapport från ett Slakteri av Lina Gustafsson, en veterinär som jobbat på slakterier i Sverige. Och nej, det är inga ”undantag” det rör sig om.
  https://vi.se/artikel/sNankka4-aN9QmX3W-dbbbf

  Djur är kännande individer. De kan känna rädsla och smärta precis som du, din hund, din katt. Vi måste inte äta dem. Vi har fler val än någonsin och det har aldrig funnits en bättre tid för att dra ner på kött, som dessutom bidrar enormt till klimatkrisen.

  Har svårt för henne och litar inte på ett ord som kommer ur hennes mun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *