Värre att bränna en bock än att vara en…

Efter mordet på Engla fick hennes mamma 75 000kr i skadestånd, medan hennes pappa fick nöja sig med 50 000kr då han inte ansågs stå sin dotter så nära, men halmbocken i Gävle förtjänar ett högre skadestånd!

Varför? 
Är det ett hot mot demokratin och samhället att bränna ner en halmfigur, bara för att den bekostats med hjälp av skattemedel från Gävle Kommun?

Kan någon mer kunnig kunna skina lite mer ljus över den här – nu – släckta bocksituation? ??

125 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  så jäkla skevt!

  Så ÄCKLIGT rent utsagt!

  Vad händer med bocken om den lyckas stå kvar hela december? Bränner man ner den?

   Man tar ner den och återanvänder halm + stomme nästkommande jul 🙂

   Och grejen med strafflängden gällande Gävlebocken är att den står på ett område med bostadshus omkring, därav kategoriseras själva branden som mordbrand.
   Sedan är det självklart ett stort problem med den svenska straff-och-processrätten, menar inte något annat!

    Och då den är kamerabevakad så är det relativt lätt med bevis också.

    ”Och grejen med strafflängden gällande Gävlebocken är att den står på ett område med bostadshus omkring, därav kategoriseras själva branden som mordbrand.”

    Nope. Det är mordbrand då bocken är en egendom.

    ”Mordbrand är ett så kallat allmänfarligt brott som innebär en avsiktligt anlagd brand som hotar liv, hälsa eller egendom”.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Mordbrand

     Kalmarbon dömdes ju dock inte för mordbrand…

  Deet är så stört!! Det första jag tänkte innan jag ens läste jämförelsen m våldtäkt.

  Grrrrr, jag kan bara spy över hur det fungerar. Det värsta är att ingen som kan vill ändra lagen. Dom säger att det tar lång tid att förändra…. vi har väntat sisådär 100år redan, när har vi väntat tillräckligt??
  Så synd att jag har förbrukat alla mina terminer med studielån annars skulle jag plugga till jurist så jag hade lite mer ”vapen” att ta till.

   Eller hur? Det gick att ändra lagar jäkligt snabbt när det kom en pandemi som hotade liv och hälsa hos alla människor. Men det här gäller ju inte alla och det finns ju ”nyanser” …

  Äckligt rent ut sagt!
  Alltid tyckt att kommunen och bockbrännarna stått i symbios. Snacka om att Gävle blir omskriven i pressen vareviga jul. Så tröttsamt och löjligt. MÅSTE de ha en halmbock varje jul?!?

   Till och med mina ryska vänner i st Petersburg kände till gävlebocken och min tyska kompis skickade bild från familjens dagstidning där branden av gävlebocken nämndes i en notis. Så nog tror jag att Gävle kommun ändå ser något positivt med att ställa upp den där bocken. Annars skulle den nog inte åka upp år efter år.

    Ja, som sagt, tror att Gävle kommun räknar kallt med en bockbrännare per säsong för att få gratisreklam. Hade de inte vart billigare i längden att göra en bockstaty?

     Jo men det är ju inte bocken i sig som gjort Gävle ”känd” utan just att den brinner eller förstörs på annat sätt. Finns väl många städer som har en stor *whatever* men hur många utanför staden vet ens om det?

      Statyförslaget var ironiskt, men de kanske flög över ditt huvud?

       Ja jag ska helt ärligt erkänna att jag har oerhört svårt för att förstå ironi i text så det tar jag helt på mig här ?

        ???

       Hahah det var ju omöjligt för alla att avgöra så som du skrev det

       Fattade inte heller att det var ironiskt. Det krävs en del skicklighet för att lyckas få fram ironi i text, så man kan inte ta för givet att folk ska förstå att man var ironisk, speciellt inte om man inte ens känner dig och vet hur du är som person ?

        Sorry guys! ?

   Hört talas om tradition? 🙂

    Hört talas om kommers?

     Hört talas om reklam?

   Varför skulle de inte få ha sin halmbock som varit en tradition i över 50 år och gläder många? Väl samma resonemang att skrota den pga. av idioter som bränner ner den som att tjejer inte ska bära korta kjolar för att fresta killar att antasta dom. Vårt rättssystem är åt helvete det är problemet och ingenting annat. Ska vi börja anpassa vårt samhälle efter idioter och kriminalitet så är det tom ännu mer kört än vad det är idag.

    Vad jag vet har ingen förbjudit Gävle från att ha sin bock.
    Så bra, då har tidningarna något att rapportera om varje jul i all oändlighet.

     Ja det är tradition. På nästa sida ska någon bli upprörd över minsta lilla ändring i Kalle anka. Något om en ickenormativ lucia, kanske något i julkalendern som skapar en stund av kontrovers. Julvärden också så klart, för eller emot? Sen lite tips på bästa griljeringen till julskinkan också. Same procedure as every year!

      Glöm inte diskussionen om trippelnöten som togs bort ur Aladdinasken för en halv evighet sen ?

       Fortfarande ett lika obegripligt beslut dock!

       Jag är fortfarande kränkt!

   Grejen är att Gävlebor överlag vill ha bocken obrunnen, det är en del av julsatsningen i stan, man åker och handlar julklappar och tittar på bocken. Dock bettas det världen över på datum bocken brinner, vilket gör att det finns pengar att hämta i brand rätt datum. Märk väl att det ofta inte är folk från Gävle som eldar den! (Men ibland händer det, visst)

    Konstigt egentligen att det är lagligt att betta på om/när ett brott begås. Hade det varit vilket annat brott som helst hade det ju upplevts djup oetiskt

   Ja, det måste vi. Tråkmåns.

  Hej, kan inte du följa upp Alexander Pärleros insamling av pengar från sina följare för att donera till Micke en hemlös men som gick till andra hemlösa. Han säger att Micke fick ett boende för 1,5 år vilket inte stämmer då hans syster skriver detta på något av hans inlägg.

  Kolla exonphbarb storys på Instagram! Eller Alicefemm på TikTok.

   Hej,
   Jag publicerade precis ett inlägg på Instagram som även kommer komma här kl 15.
   Orkar man inte vänta så kan man sätta sig in i situationen på Instagram först. 🙂

    Toppen! Men det finns även kommentarer från hans syster under inläggen med Micke på Pärlans instagram.

  Minmistraffet är 2år för våldtäkt.

  Dock så kan staffet bli avsevärt lägre pga gärninspersonens ålder (vilket jag tycker är helt fel och anser att ”ungdomsrabatten” ska tas bort).

  Sen ska skadeståndet till den utsatta personen höjas markant, då brottet orsakar ett trauma och lidande som personen bär med sig hela livet.

    Nej det har den inte. Det gäller bara personer mellan 18-20 år och brott med minimistraff 1 år fängelse.

   Ja våldtäkt är något som sitter i länge. Det är en hemsk upplevelse. Idiotiskt att varje år ställa upp en bock som bränns ner! Typiskt sverige.

  Vi har väldigt låga ideella skadestånd i Sverige (alltså för känslomässig skada) jämfört med skada på egendom som bestäms utifrån egendomens faktiska värde (vilket i sig är logiskt och rimligt enligt mig). Har för mig att normen för närståendes dödsfall är just 50.000 kr och normen för offer för våldtäkt är 100.000. Tror många tycker att dessa borde ökas avsevärt.

  Jag kollade domen snabbt och detta verkar inte vara en duvunge som börjar sin karriär med att bränna ner bocken.

  Det är ett förflutet av kriminalitet där man bland annat inte bedömer att personen tidigare kunnat utföra samhällstjänst osv pga olika skäl. Så det motiverar fängelse bland annat. (Jag skriver medvetet inte ut detaljer och kommer inte svara på något, man får läsa domen själv).

  Avseende skadeståndet är det,
  Ca 79.000kr arbetskostnad
  Ca 23.000kr i material
  Ca 7.000kr för bortforsling av allt som blev kvar från branden

  Jag förtydligar bara här utan värdering.

  Så, så är det upplagt. Sen kan man ha åsikter, jag har det med. Det är en jävla halmbock, men ja, det kostar kan man väl konstatera.

   Jag hittade inte annat än att det rör sig om grov skadegörelse dessutom. Men jag var själv inne på att det kanske rörde sig om mordbrand, men jag hittade ingenting om det.

    Det kanske var svårt att bevisa uppsåt för just mordbrand, även om det instinktivt ligger nära till hands.? Jag tänker också att, med tanke på bockens historia som brandobjekt, hade det varit märkligt om Gävle kommun valde att placera den i eller i närheten av ett tätbebyggt område, men har faktiskt aldrig varit där så har ingen aning om hur det ser ut ?

     Jag som inte kan något om detta. Krävs uppsåt för att vara mordbrand? Och vad för uppsåt då? Jag trodde inte att det krävdes uppsåt att skada människor för att vara mordbrand.

      Iaf likgiltighetsuppsåt (enkelt förklarat medveten om risken för skada men att man är likgiltig för den risken) krävs. Man behöver alltså inte ha en aktiv avsikt att skada någon

       Ok. Med tanke på hur bocken står till så vore det väl konstigt om den som bränner inte är likgiltig för att någon eventuellt kan skadas.

        Var han ens åtalad för mordbrand? Om inte kan har ju inte bli dömd för det

         Ingen aning faktiskt.

       Behöver inte vara uppsåt eller likgiltighet för att skada en person för att vara mordbrand. Räcker med att egendom skadas. Man kan alltså elda upp en öde lada i skogen där man vet att ingen befinner sig och trots det kan det komma att klassas som mordbrand. Tror att ordet ”mord” är vad som förvirrar många med detta brott. I detta fall syftar det inte på att vilja döda någon (och egentligen kommer ordet mord i det dödande brottet inte heller från själva dödandet utan från viljan att dölja brottet om jag minns rätt).

   Yes det stämmer. Nog bäst för samhället att han vilar i en cell ett par år. Även om jag anser att detsamma skulle gälla många som får kortare straff också.

   Och då undrar jag varför envisas man år in år ut? Detta händer i stort varje år??

    Tror inte att den här stjärnan hade varit en exemplarisk medborgare och skött sig om det var så att bocken inte åkte upp i år. Han hade antagligen hittat på något annat jävelskap. Han hade väl runt 40talet ”prickar” i sitt brottsregister. Så det hade nog fortsatt med eller utan bock. Men visst kan kommuner ta ner allt som ett fåtal idioter kan få för sig att förstöra. Kul för oss andra också.

     Jag menade att det är någon som bränner ner den ändå, om inte varje år vartannat?

      Ja men det är nog som ts säger, inga duvungar direkt. Dvs de hittar på annat att jävlas med om bocken inte står där. Sen så har ju ändå bocken gjort Gävle känd, så kanske inte helt orimligt att tänka sig varför kommunen fortsätter att sätta upp den.

      För övrigt trist om allt fint och kul tas bort för att ett fåtal inte kan sköta sig. Vi kan väl inte anpassa samhället efter de få som inte går att ha bland folk? Då skulle vi tillslut få införa totalt utegångsförbud också.

  I Sverige har vi inte bestraffande skadestånd, utan beloppen ska motsvara en faktisk kvantifierbar skada. För skada kroppsligt och mentalt är detta svårt att göra, så då används en schablon. Denna hade gott och väl kunnat justeras till det högre utan att för den delen bli tramsigt gynnsam som i USA där man kan plocka ut miljoner för att ha typ halkat till på ett företags golv

  För skadestånd krävs skada. Gävlebocken (sak) bränns ned = sakskada = skadestånd. Kvinna våldtagen (kränkning och ev. personskada) = ideell och ev. personskada = skadestånd. Problematiken kring skadestånd för ideell skada är att den kan argumenteras till att vara hur hög som helst. Själv hade jag tyckt att flera miljoner hade varit fullt rimligt. I Sverige har vi dock värnat om att alla skadelidande ska få ersättning, att ersättningen inte skall falla bort pga gärningsman utan finansiella medel (det finns andra skäl också). Det innebär att brottsofferfonden ibland går in och täcker skadestånden för de brottsoffer som ej kan få ersättning direkt från gärningspersonen. Skulle ideella skadestånd vara styrda av känsloargument (som jag själv ibland kan känna) skulle brottsofferfonden urlakas och vissa skulle då istället stå utan ersättning.

   Exakt!
   Dessutom är det ganska meningslöst att jämföra olika brott och straffskalor med varandra. Om man inte vill väcka opinion då…

   Enligt mig kan dock avgiften till fonden gott höjas. 3-5 tusen hade inte varit orimligt tycker jag.

    Det hade absolut kunnat vara rimligt! Till stor del så kan jag instämma i känsloargumenten i debatten, det känns lite absurt när ex. fängelsestraff ställs upp mot varandra så här. Men, i debatten missas så pass betydande delar av systemet att allt för många argument faller på sin egen orimlighet vilket jag tycker är så synd!

    Avgiften på 800 kr som de dömda betalar går inte till samma ”pott” som pengarna som skadestånd betalas ut från. Dvs en höjning av det gör ingen skillnad sett till brottsoffers skadestånd

  Ot
  Kolla in ”tjäjen” Pernilla Wahlgrens insta och säg vad ni tycker om dunkappan? ?
  Fick inte Bianca den i julklapp förresten? ?

   Hemska är dessa stora jackor! ?

   Jag tycker den är fin ?

  Så jävla sjukt! ?

  Någon mer som mår dåligt av att se lisannacarmen (på Instagram) och hennes hantering av sin lilla dotter? Först var det hela ryck i bodyn incidenten som flera skrev om här men nu står hon och dansar runt medan ungen flyger runt och ser ut att spjärna emot ? Mår dåligt av att se henne, hennes sätt stressar mig. Någon mer eller är jag känslig? Aldrig hanterat mina barn på likande sätt eller sett andra heller för den delen.

   Ja det såg fan lite skakigt ut

    Något väldigt ”icke moderligt” med hennes sätt att interagera och hålla sitt barn. Som min 10 åring när hon tvingades hålla sin lillebror typ ?

     Isa, jag upptäckte henne för ett tag sen och får också ont i magen av att kolla på hennes klipp 🙁

   Hm alltså nu har jag aldrig sett något annat än klippet som finns på hennes story nu men nog ser det inte helt dumt ut? barnet tom skrattar lite när hon kommer närmare spegeln?

    Det jag sett är att barnet sitt/ligger i babysitter och hon står över och med arg röst frågar hur man kan vara så söt samt håller på med händerna i snabba rörelser framför ansiktet på barnet. Jag tänker att ett såpass litet barn lyssnar till tonläge eftersom den är för litet för att förstå vad som sägs. I flera klipp hörs barnet skrika i bakgrunden (utöver de som ligger ute nu när hennes bror hade skrämt barnet). Häromdagen satt barnet i hennes knä medan hon halvlåg ner och det kändes inte som barnet hade balans nog att sitta själv men inte heller fick tillräckligt med stöd från mamman. Blev lite nickedocka över det hela.

   Helt ärlig fråga, har kvinnan en funktionsvariation? Hon beter sig som en väldigt berusad person, men jag vill så klart inte tro att någon som har hand om ett litet barn är berusad. Väldigt annorlunda beteende iaf.

    Hoppas att någon gör en orosanmälan!

     Hon verkar behöva stöd i sitt föräldraskap. Finns ju en del ”material” om någon sparar det hon lägger upp för det känns inte riktigt bra i magen när hon ”lattjar” runt med en bebis på det sättet, är ju varken underhållande eller gulligt på något sätt utan snarare obehagligt att titta på.

     Om du är så orolig så bör du anmäla själv! Var är ditt civilkurage?

   Har bebisen hål i öronen eller är det fejk???

    Det är riktiga hål.

     Vem fan tar hål i öronen på en 4-5 månaders bebis???

  Spyr på denna äckliga politik! Det är oxå därför vårt samhälle som det ser ut idag för att det inte händer något för våra politker är så fega!!!

  Morden på Engla skedde 1998, nästan 25 år sedan. Det går inte att jämföra de två domarna utan att sätta sig in i juridisk historia.

   Engla mördades 2008.

    Skrev fel, hon är född 1998.

    75.000kr då är i förra årets värde 85 661kr

   Nu minns du fel. Detta har dessutom inget med juridisk historia att göra

  Boomerretorik att jämföra skadestånd i två helt olika fall och börja gorma

  OT kan inte vänta till imorgon…..

  Jag har precis fått ett nytt jobb och idag sagt upp mig. För några månader sedan gjorde jag ett stort misstag på jobbet som min chef nu får städa upp.
  Idag hade han möte och han säger att någons huvud kommer att få rulla (någon blir avskedad).
  Vad kan jag göra för att ta på mig allt ansvar över detta misstag så att jag blir den som får skulden?
  ALLA TIPS ÄR VäLKOMMNA

   Varför skulle du vilja göra det?

    Därför att JAG gjorde fel och jag vill ta ansvar för det.
    Jag ska ändå sluta

     Skriv till högre chef (om det nu finns) & förklara och fint av dig att ta ansvar inte många som gör det .
     Lycka till på det nya jobbet.

     Var lite försiktig ändå, konsultera facket. Många misstag beror ju också på felaktig utbildning, bristande handledning etc. Du ska inte ta på dig mer ansvar än vad som är rätt.

   Jag fattar inte. Du gjorde misstaget och vill ta på dig detta? Är väl bara att säga som det är då?

    hahaha sorry jag är så otydlig. Det är höga uppsatta chefer så jag har ingen kontakt med dom.

     Men ta det med din närmaste chef. Sedan ska du ju inte ta på dig skulden bara för att du ska sluta. Du kanske inte har en helhetsbild av situationen, kan ju mycket väl vara flera orsaker till problemet.

      Jag har helhetsbilen, det är ett solklart misstag från min sida.
      Jag har tagit det med min chef. Han är den som kommer få sparken.

       Det låter som något är väldigt knasigt är. Avskedande på grund av en felaktig retur borde inte kunna hålla i domstol.

     Kontakta dom då

   Vad var det för misstag? Låter väldigt grovt med avskedande för just ett misstag?

    Jag returnerade varor som inte skulle returneras och krediten blev inte på korrekt summa, returnrade med ett högre belopp än vad de köpt för.

     Gäller det en order om 1 mkr? Eller ett vanligt köp av en privatperson i en butik? Om det är det senare kan jag säga att det händer varje dag. Det är allt annat än skäl för varken avsked eller något annat.

      Det är mindre än 1 miljon SEK.

      Det är företag.

      Differencen borde att gå att få tillbaka ja. Jag väntar på approval att debitera kunden

       Låter som att problem snart är löst och att både din arbetsgivare och du lärt er något. Case closed ?

     En gång eller? Alla kan väl göra misstag

     Ajdå. Ja det är rätt allvarligt. Har man hållit utredningen intern?

     Det låter inte som grund för avsked. Dessa pengar borde dessutom gå att kräva tillbaka

     Låter som att du gjort ett medvetet fel, som din chef nu får ta skulden för eftersom du ändå ska sluta. Gissar att ledningen vill statuera ett exempel, låter inte som en sund företagskultur.

      Min chef visste inte att jag skulle säga upp mig förens idag. Detta har varit uppe sen vintern 2021

       Arbetsgivaren kan bara avskeda inom två månader efter felet skedde.

   För det första – du säger att det är ett misstag men ett så pass stort misstag att någon blir avskedad. I så fall låter det som att du gjort en väldigt medveten handling. Skäl för avsked är aldrig rena misstag utan t ex hot, misshandel, förskingring, medveten felbehandling (dosering i vården) etc.

   Om det är något liknande du har gjort, skriv ett Mail till din chefs chef eller ring personen och förklara.

    Det behöver inte vara medvetet. Många företag har bristfälliga rutiner och system som tillåter fel. Ytterst är det ett ledningsansvar att personalen har kunskap och systemstöd till att göra ett bra jobb.

   Så nu ska din chef få sparken för ett misstag du gjort?
   Fruktansvärt fegt av dig, som ändå ska sluta, att inte fixa till det.
   Chefen har väl oxå en chef över sig, det det med den.

    Hur står det till med läsförståelsen?

     Den är bra. Hon har gjort ett misstag som chefen får sparken för.

      Personen skriver ju uttryckligen att hen vill ta ansvar?

   Tycker du ska vänta med att vädra allt här, till du fått någon ordning på misstaget.

   Spela roll. Om emochefen inte vill hålla dig ansvarig eller om ledningen avskedar för skojs skull så är det inte ditt problem.

   Om ledningen tycker att händelsen inte borde kunnat ha inträffat så är det inte dig de är sura på.

  Så otroligt dåligt att det kan få vara sådär, det inger ingen känsla av trygghet
  En annan grej: tittar på dokumentären Under kniven på SVTplay. Varje gång jag tittat på S Lindahls youtubevideos senaste året så blir jag typ lite ledsen?! Hon är rolig och gullig osv, men det gör ändå lite ont att se förändringen av ingreppen.
  Man får såklart göra som man vill, men är det någon som kan förstå vad jag menar? :/<3

  Jag fick 110 000kr i skadestånd efter 8 år av våldtäkter. Då kallades det ”sexuella övergrepp mot barn”.

   En närstående fick ingenting efter 6 år av våldtäkter.
   Det fanns inte tillräckligt med bevisning och förundersökningen lades ner nästan direkt.

  Han borde fått betalt för att ha gjort det! Reklam för Gävle ju!

  De olika skadeståndsbeloppen beror på att det rent juridiskt rör sig om olika typer av skador och att ersättningen därför bedöms efter olika metoder. När gävlebocken bränns ner rör det sig om en sakskada och då utgår man från vad bocken var värd, man kan t.ex. titta på marerialkostnader och vilka kostnader som uppstått till följd av att den bränts ner, o.s.v. När någon utsatts t.ex. en våldtäkt utgår ett ideellt skadestånd (även om person- och sakskada också kan utgå). Ett ideellt skadestånd är i princip ett skadestånd för att man utsatts för brott. Det är alltså inte lika lätt att sätta ett värde på skadan. Eftersom man inte velat att domstolarna ska sitta och värdera hur allvarlig ett brott är och hur mycket det därför är värt använder man sig av schabloner med färdiga belopp. Det betyder att alla brott av samma sort resulterar i samma skadestånd. Det är också därför sakskador kan resultera i mycket högre skadestånd.

  Suck..
  Stör mig egentligen orimligt mycket på personer som tjejen i inlägget som skriver ett känslostyrt och direkt felaktigt inlägg som dessutom helt saknar analys och sen alla i hennes och detta kommentarsfält som bara köper allt rakt av. Innan man har en så stark åsikt kanske man faktiskt borde läsa på lite.

  Vad gäller skadestånd – ja det kan verka märkligt men det handlar som flera påpekat om olika skador och skadestånd i Sverige är inte heller ett straff utan ska ersätta skadan. En sakskada går att mäta i ett belopp och är därför lätt att fastställa. Ersättning för kränkning, dvs ideell skada, går inte att mäta utan utgår mycket från schablon. Varför beloppen är som de är hade en person ovan skrivit bra om. Sen kan man såklart tycka att beloppen borde vara högre, det gör jag också i vissa fall, men storleken på skadeståndet för bocken har ingenting med det att göra.

  Angående straffet för sexualbrott – minimistraffet för våldtäkt är 2 års fängelse. Sen finns det andra sexualbrott än våldtäkt såklart (dock nämndes våldtäkt specifikt i tjejens inlägg) men att prata om ”en dask på handen i jämförelse” är helt enkelt inte korrekt utan helt felaktigt.

  Att majoriteten inte döms – det är givetvis ett problem att det finns sådana svårigheter med att döma för sexualbrott. Men samma där, beviskraven i brottmål är högt ställda av mycket goda skäl och givetvis lika högt ställda oavsett brott. Har du en våldtäkt med lika god bevisning som i bockbränningen hade våldtäktsmannen blivit dömd lika enkelt som brännaren. Problemet ligger ju just i att brotten så ofta sker utan vittnen närvarande och att det ofta saknas skador eller annan stödbevisning till kvinnans historia. Det är ju tyvärr så det är och det är nog alla eniga om är väldigt synd, inklusive domstolar och politiker. Värt att poängtera är dock att ett trovärdigt brottsoffers historia är tillräcklig som bevisning om offret exempelvis har berättat om händelsen för en närstående i nära anslutning och denne kan vittna om detta. Krävs alltså inte fysisk bevisning alltid. Men, poängen är att den här personen försöker göra en grej av att det skulle vara så att Sverige hellre dömer bockbrännaren än våldtäktsmän och att man markerar olika hårt mot dessa brott, alltså va? Det är ju fråga om helt olika situationer och bockbrännaren hade inte dömts om bevisningen hade varit densamma som i ett frikännande våldtäktsmål.

  Det finns absolut brister i vårt rättssystem men innan man startar en diskussion om vilka brister det är så kanske lite grundläggande kunskap och analysförmåga hade varit på sin plats. Tycker det är skrämmande att människor är så enkelspåriga att de utan tvekan köper ett inlägg som är baserat på falska uppgifter.

   ”och att det ofta saknas skador eller annan stödbevisning till kvinnans historia”

   En orsak till att det ofta saknas stödbevisning är för att våldtäktsutredningar inte prioriteras och att en del poliser bestämmer själva att det inte är någon idé att utreda saken särskilt noga.

    Givetvis ska våldtäktsutredningar skötas ordentligt men att det saknas stödbevisning, tex inte finns ett vittne till händelsen eller att fysiska skador inte uppstått förändras ju inte oavsett hur polisen sen bedriver sin utredning.

     Jo, eftersom polisen inte sköter sina utredningar ordentligt så försvinner en massa bevis. ”Utveckling av arbetsmetoderna vid utredning av våldtäkter – Polismyndigheten” är min källa

  Att mer resurser borde läggas på att utreda sexualbrott kan jag hålla med om. Men att våldtäktsutredningar inte prioriteras på grund av att enskilda poliser ”bestämmer själva” är ju bara direkt felaktigt.

  Våldtäktsutredningar med okänd gärningsman (typ överfallsvåldtäkter) är i allra högsta grad prioriterade av polis. Våldtäktsutredningar med en känd gärningsman leds av åklagare. Det är alltså inte polisen som bestämmer vilka utredningsåtgärder som ska vidtas. Från åklagarmyndighetens håll finns tydliga riktlinjer om att ”vända på alla stenar” när det kommer till den typen av ärenden. Dvs man gör det som går att göra för att bevisa brott. Till sin karaktär är dock sexualbrott ofta svåra att bevisa.

   ”Våldtäktsutredningar med okänd gärningsman (typ överfallsvåldtäkter) är i allra högsta grad prioriterade av polis.”

   Att den lilla procenten är prioriterad säger ingenting om resten av alla våldtäkter.

   ”Men att våldtäktsutredningar inte prioriteras på grund av att enskilda poliser ”bestämmer själva” är ju bara direkt felaktigt.”

   I ”Utveckling av arbetsmetoderna vid utredning av våldtäkter – Polismyndigheten” kan du själv läsa om saken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *