Missvisade och nedtagen reklam

Bildkälla: Ulrika Forsberg Instastory

Influencers Ulrika Forsberg publicerade ett reklaminlägg för företaget Allevos VLCD-produkter på både Instastory och i sitt Instagramflöde.
VLCD (Very Low Calorie Diet) är ett samlingsnamn för dieter där man max äter 800 kalorier per dag genom att ersätta sina måltider med exempelvis en shake, soppa eller bar.
Att marknadsföra den här typen av ”svält-dieter” kan ses som problematiskt i sig, men den här reklamen la sig snäppet högre upp på problematikskalan.

Varför?
Jo, för att den marknadsförande influencern är gravid, och till och med Allevo själva avråder gravida kvinnor från att använda deras VLCD-produkter.

Bildkälla: Allevo hemsida

I sin reklam blandar Ulrika påståenden om att hon använder Allevo för att hon har svårt att få i sig mat, med att hon använder Allevo för att hålla vikten under sin graviditet.
Jag bad Ulrika om en kommentar och så här sa hon medan reklamen fortfarande låg uppe på hennes plattform:

Ansvariga för förmedlandet av reklamen är influencernätverket CURE, som menar att de inte kände till att Ulrika var gravid när kampanjen bokades, och att Ulrika inte känt till att produkterna inte rekommenderas för gravida när hon spelade in sitt samarbete.
Kampanjen är nu nedtagen från alla Ulrikas sociala medier och hon har postat ett inlägg där hon ber om ursäkt.

Bildkälla: Ulrika Forsberg Instastory

Att Allevo inte reagerat på att en gravid kvinna gör reklam för deras VLCD-produkter är lite anmärkningsvärt då jag utgår ifrån att de godkänt reklamen före publicering.

Jag har sökt Karo Pharma AB som äger Allevo för en kommentar men ingen har återkommit.

Tack för tips! 

64 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  ”Detta samarbetet” …… ”Detta samarbetet”

  Slutade läsa ungefär där. Stay in school kids…

   Vad är korrekt? 🙂

    Det här samarbetet / detta samarbete.

     Ja, eller kort och gott ”Samarbetet…”

   Och att hon på flera ställen skriver ”mycke” (what a horrible day to have eyes och att behöva se det i skrift) samt inte kan skilja på ”ja” och ”jag” :’)

    ”Me de sagt.” 🙁

     Jag blir mycket mer bekymrad över skriftspråket än över kosten. Barnet kommer att behöva hjälp med skolan en dag och då kommer hon att vara helt lost.

   Sån fruktansvärt dålig svenska. Man blir mörkrädd.

    Ja alltså jag klarar inte av att läsa någon som skriver så förbannat illa! Om du ska ”influera” andra så borde det f-n vara ett minimumkrav på att man kan uttrycka sina åsikter i skrift. Alltså hon hade ju knappt inte blivit godkänd i SVE01 på gymnasiet. (Sve01 är den första kursen som man läser om någon undrar.) Verkar ju faktiskt trög.

     Fast om vi ska va såna, ”hon hade knappt blivit godkänd” är väl mer korrekt? 😉

      Du har helt rätt 🙂

     Minimikrav*

     Sen tror jag att din svensklärare hade haft ett och annat att säga om dina meningsuppbyggnader också.

     Alltså, det är knappt att hon hade klarat mellanstadiet.

   Än finns det platser för denna träningsresan.

   Alltså herregud, ska den kvinnan kunna hjälpa sina framtida barn med hemläxan? Hon skriver så erbarmligt dåligt. Man får hoppas pappan är läs- och skrivkunnig för han kommer att få dra ett tungt lass.

  Måste väl ändå vara bättre att äta grönsaker och riktigt hemlagad mat än näringsfattigt pre-fab pulvermat? Även om man nu ska hålla sig ”på en jämn nivå”.

  Förresten så verkar VLCD som en riktig fälla för ÄS.

   Jo men om alternativet är choklad och chips eller en chokladshake så måste väl det senare vara bättre? Om man som hon, tar det när sötsuget kommer. När jag är sugen på godis på kvällen hjälper ju inte en paprika eller hemlagad köttfärssås.

    Paprika är ju i och för sig jättesött men fattar vad du försöker säga.

    Dock förstår jag inte hur en blaskig syntetsmakande måltidsersättning med högst oklar biotillgänglighet kan klassas som hälsosamt eller ett rimligt substitut för godis eller chips, om det nu är det man är sugen på. Med den logiken kan man väl lika gärna tugga på en bit kartong eller dricka lite välling eller vad som helst.

  Tragiskt.

  Vad bra hon hanterade feedbacken. Det är många som borde lära av detta!

   Gick in på hennes profil och tycker faktiskt hon verkar någorlunda vettig. Inte så ofta jag får den känslan av influerare (jag är dock emot exponeringen av barnen, men det jag såg var ändå inte så illa som mycket annat man ser). Sedan så förstår jag inte det här med att konstant skriva fel på det/de/dem, men det verkar vara något som många influerare gör. Vet inte om det är för att det är ”coolt” eller om de faktiskt inte kan skriva korrekt?

    Men det är väl inte coolt på något vis att vara obildad?

     Jo, jag skulle säga att nästan varje generation gör uppror mot föregående generations ”bildning”. Vad som betraktas som obildat varierar i tid och mellan grupper. Min mormor ansåg att tecken på obildning var att blanda blått och grönt i en outfit, att använda engelska ord (som outfit) istället för svenska (eller möjligtvis franska) ord och att inte ha med sig inneskor när man går hem till någon. Eftersom det ofta förekommer väldigt många språkfel på sociala medier har jag funderat över om det är ett sätt att skriva/uttrycka sig som är effektivt i influerargruppen. Men det är uppenbart att det/de/dem är något som många har svårt med, inte bara influerare. Det märks om inte annat i många kommentarer här på Bloggbevakning.

      Att din mormor inte tyckte att man skulle blanda blå och gröna kläder är ju inte direkt samma sak som att stava rätt.

       Jag gav exempel på några saker som ansågs tyda på bildning i en viss grupp, men som de flesta troligen inte anser är tecken på bildning idag. Att vara utbildad/outbildad respektive bildad/obildad är ju inte samma sak. Utbildning kan t ex innebära att man kan stava rätt. Bildning kan t ex innebära att man kan ”tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin”, dvs anpassa sitt språkbruk efter sammanhang och mottagare. Personligen är jag mån om att skriva och uttrycka mig korrekt, men jag tycker samtidigt att det är intressant att se hur språket används för att signalera tillhörighet, identitet och gemenskap. Det skulle nog kunna skrivas en eller ett par avhandlingar om ”influerarspråk”. Jag vet egentligen inget om influeraren i inlägget och hennes utbildning eller bildning – kanske är det så att hon inte vet hur man skriver på korrekt svenska och att detta är hennes bästa försök (som de flesta i kommentarsfältet verkar säkra på) eller kanske har hon (helt eller delvis) anpassat sitt språk för att kommunicera på ett vardagligt sätt med sina följare/konsumenter.

      Gud, vad gulligt.

    Helt övertygad om att det inte är för att leka ball utan att det blir fel för att de inte vet skillnaden. Jag tror att många använder ”dem” för de tror att det är det alltid är korrekt och lite tjusigare än att tex. skriva ”dom”, min fd. chef (som hackade på en tjej som ibland särskrev ord) pillade konstant in ”dem” på fel ställen för hon ville att hennes mail skulle se pretto och korrekta ut. Hon är 40 år gammal. ??

     Jag tror att de vet skillnaden men skiter i det.

    Jag tror inte det har med coolhet att göra alls, utan att de inte vet. Och precis som någon annan skrev, att de tänker att dem alltid är korrekt eftersom det ser mer ”formellt” ut.

    Tycker förövrigt inte det är något konstigt att tycka att det är svårt, jag har själv haft problem med det och när jag gick på gymnasiet (och även i grundskolan) fick vi lära oss att det var okej att alltid bara skriva dom istället. Vilket jag håller med om är det bästa alternativet när man inte vet vad som är rätt men vi fick alltså inte lära oss vad som egentligen gäller kring de/dem. Att många influensers (och andra) inte har koll känns därför inte så märkligt.

    Numera har jag många års universitetsstudier bakom mig och ett jobb där jag konstant skriver formella texter så jag skulle säga att det nu sitter ganska bra men det händer fortf ofta att jag i huvudet måste ”kontrollera” med t.ex. jag/mig för att vara säker på vad som är rätt och hade jag inte pluggat vidare hade jag garanterat inte vetat.

  Avskyr när människor skriver de istället för DET. Eller de som skriver DEM hela jävla tiden. Dem har, dem gjorde dem dem dem ?.

   Hur hon hanterar svenska språket i skrift generellt är ju inte direkt någonting att hurra över.

   Och mycke ? detta var nästan jobbigt att läsa.

   dem, dem dem dem dme överallt är ju TUSEN gånger värre än om man skriver dom. Då kan man iaf läsa korrekt

   Men jag undrar om alla/de flesta felen i texten är en typ av ”slang”? I mitt yrke skriver jag en del med ungdomar och de skriver precis så här. De flesta av dem kan dock skriva korrekt (eller i alla fall nästan korrekt) i skolarbeten, så det är en stor skillnad mellan hur de skriver på sociala medier/med varandra och i ”officiella” skolan. Jag tycker givetvis att språket ska vara korrekt i ett betalt samarbete, men då kanske målgruppen/följarna/de potentiella köparna tycker att det låter stolpigt och tråkigt? Den mest effektiva kommunikationen för en influerare kanske är att skriva så som många skriver med sina vänner?

  Viket gnälligt folk vi blivit i Sverige. Gnäll. Gnäll. Gnäll. Vart tog den konstruktiva debatten vägen?

   Håller med ? Här blir man ju helt dränerad på energi!

  Nog är det väl så att man som gravid inte stoppar i sig sånt som inte är testat för gravida? Det är ju så med hälsokost bl.a. Inte äter/dricker man sånt där det står ”ej för gravida” när man är gravid? Hur tänker man då?

  Vilken konstruktivitet kan komma ur en icke-debatt? Preggon ska enligt tillverkaren inte äta Allevos produkter, därför blir det både fel och icke-trovärdigt att den här tjejn marknadsför produkterna när hon är gravid. Punkt. Det finns inget att debattera.

  Men snälla, kan vi prata om Kenzas semester till Åre?! Har de på riktigt missat smittspridningen i Sverige just nu?

   Men orka

   Eller kanske hennes senaste post på instagram där hennes båda barn är utan flytväst på en båt på Maldiverna.

   Men snälla, har ni inte gnällt klart om folks resor än?

    Verkar inte så. Först var det på grund av klimatet. Nu pandemin. Gissar att det återgår till klimatet när pandemin är klar. Själv ska jag ut och resa om en vecka.

     Smart resa när spridningen är högre än nånsin i Sverige.

     Om vi alla hjälps åt kan vi släppa restriktionerna om två veckor sa fhm.
     Sen gnäller ni att det är restriktioner. Men hjälper inte till att få ner spridningen.

     Vad härligt! Njut av din semester! Jag hoppas att alla inom sjukvården också kan få åka på en härlig semester.

   Skulle vara mer intresserad av en recension av hennes schampon, enligt Margareta grääs är de faktiskt bra.

    Jag håller på att prova dem nu.
    Jag vill inte ge något omdöme efter att bara ha provat en produkt en eller ett par gånger.
    Jobbar man uteslutande med den här typen av recensioner så kan man kanske avgöra ganska snabbt vad man tycker, vilket Margareta gör, men jag behöver testa lite mer för att vilja skriva en recension. 🙂

     Bra inställning, tack för det. Jag har inte så mkt tilltro till Margaretas åsikt om hårprodukter om hon recenserar de efter typ en vecka. Hår är liksom nåt helt annat, man behöver kunna läsa av en ingredienslista och veta mer. Nåt som får ditt hår att bli superglansigt och fint kan paja ditt hår på sikt osv. En foundation vet man ju är bra om det ser bra ut, känns bra och ser ut som den gjorde när man la den i slutet av dagen

   Åre vill ha turism.

    Nja, är nog sponsrat av By Malina.

  Förtroendet banar tyvärr av text,
  ”de” osv och all särskrivning. Är inte svensk-lärare eller ens svenska som förstaspråk men man undrar ibland om de flesta gått ur grundskolan.

   Förtroendet banar tyvärr i texten,
   ”de” osv utöver all särskrivning. Är inte svensk-lärare och har inte svenska som förstaspråk men man undrar ibland om de flesta gått ut grundskolan, i Sverige. ?

   Mvh, korrigering av mitt andrahands-språk.

  Alla influensers som gör reklam för Viktväktarna, har Viktväktarna verkligen blivit normalt att använda?
  Minns för många år sen när man åkte in o vägde sig på deras kontor typ.

   *Dvs är det mer än bara en diet som de förespråkar nuförtiden? Iaf enligt hur influensers marknadsför det. Om det var otydligt hur jag menar.

   Jag tror det blivit mer rumsrent. Upplevt det vanligt med VV-appen bland kollegor och vänner. Själv kört på det länge. De har ändrat sin metod mycket! Man uppmanas inte gå hungrig och som på 90-talet mest äta keso och salladsblad hela dagarna… Utan man får bra recept, mycket grönsaker, m.m.

   Jag är gravid och fortsätter med VV utan problem. Är jag hungrig eller sugen så är det fritt fram att käka en portion gröt, några frukter, några grönsaksstavar, lättyoghurt… Jämfört med sånadär pulver inlägget handlar om så är absolut inte VV ”bantning” enligt mig.

    Det låter ju mycket bättre och hälsosamt!
    Trodde VV var som förut så tack för svar!

   Jag använder Viktväktarna. Vet inte hur normalt det är men jag upplever det inte som onormalt i alla fall. Jag har bara digitala medlemskapet dvs en app med poängräkning, community, recept osv. Tror det finns medlemsskap där man får mer fysisk coachning och kontoren för vägning finns kvar men jag väger mig hemma och loggar i appen. Vet inte alls om det var svar på frågan ?

    Och jag håller med penny. Jag går ner i vikt men är inte hungrig. Äter bra mat och systemet uppmuntrar och belönar bra val (tex grönsaker, frukt, promenader osv). Känns mer som en hälsosam livsstil än diet.

   Jag känner faktiskt en del som använder deras poängsystem vilket tydligen ska funka riktigt bra. ? Min moster gick ner 25 kilo. Man går ner i en hälsosam takt i förhållande till ursprungsvikten och den räknar tydligen med om du tex ammar (då måste du exempelvis öka ditt intag av kalorier ganska rejält) eller om du redan är nära normalviktig. Är du normalviktig eller har undervikt kommer den inte att räkna ut ett program till dig, som jag har förstått.

   Min moster använde något poängsystem där hon typ fick 20 poäng dagligen att äta för. Hon kunde då äta vad hon ville, men givetvis utgör en stor tårtbit eller McD fler poäng än en sallad (som är 0 poäng). Om du lyckas ha överskott av poäng kan du flytta över dem till en av de kommande dagarna. Skulle hon exempelvis ut en kväll eller på något kalas, då åt hon ganska nyttigt dagarna innan och kunde därför gå loco på själva dagen för firandet ?

  Jag förstår ändå vad hon menar. Jag har haft tre graviditeter och spytt sammanlagt typ 1,5 år. Utöver all spya kan man bli väldigt äcklad av typ allt i matväg. Det som kunde funka var sällan särskilt näringsrikt. Så jag hade måltidsdrycker och använde dem typ som näringsdrycker. Det var lite konstig stämning ibland när jag uppenbart gravid köpte dryckerna men jag bryr mig faktiskt inte. Man kan inte göra mer än sitt bästa.

  Bra att du hör med influenser nätverket bara och inte enbart influenserna. Tycker det har varit ganska snedvriden bevakning här där bara en del av arbetet blir granskat. Bra med flera synvinklar, mer seriöst så.

  Är ju en jäkla tur att du och andra är på Camilla. För det är ju en djungel där ute. Så bra att det här inlägget drogs tillbaka och att man vet bättre till nästa gång. Det är lite skrämmande hur fullständigt obegränsad den här influencer världen är. Självreglering förlorar nog ofta mot stora egon och pengar. Tänker på så många osäkra unga gravida som oroar sig för viktuppgången och kan luras att tror att det är OK med pulverdieter och liknande under gravididteten för det har de sett på IG.

  Ulrika vem??

  Influencer marketing fungerar inte alltid så. Det företag jag representerar går ut med rekommendationer kring olika inlägg (önskemål) varje månad men det finns ingen som granskar mina inlägg innan jag publicerar dem. Så du kan inte räkna med att andra företag gör det heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.