Chloe Schutermans engagemang-ish…

Jag har valt att bryta ner Chloe Schutermans inlägg som börjar med text om hur mycket hon älskar storstäder, för att sedan gå över till att göra smygreklam för sin nya klädkollektion, som inspirerats av dessa städer.
Vidare informerar hon följarna om att om man köper en av hennes tröjor så får man en guide till hennes favoritbarer mm, för att sedan avsluta med att slänga in en mening om att det är ”internationella minnesdagen för förintelsens offer”.
Sist. I ett smygreklamsinlägg.

Om det inte är tillräckligt viktigt att respektfullt lyfta fram i ett eget inlägg, så bör man kanske låta bli?

”Men det är väl bättre än inget!!?”
Är det? Är det verkligen det?


Familjen Schuterman är av judisk härkomst. Inlägg från Chloes blogg  

68 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ja bättre än inget är det väl.

   Det vete sjutton….

  Så Chloe har inspirerats av bland annat Milano och Paris när hon tog fram dessa mjukiskläder med udda passform som ser ut att komma ifrån en gatumarknad i Thailand?

   Nästan de tillverkas i Kina…

   Mjukiskläderna är tillverkade i en ull/kashmir blandning och med ett pris på 5000 per tröja vill hon nå ut till en yngre bredare målgrupp och erbjuda ett prisvärt mode, utan att för den skull rucka på kvalitén, enligt post på linked in. Hm kan inte finnas så många unga konsumenter kvar att åderlåta på veckopengar och besparingar från sommarjobb. Många influensers där ute som krigar om en av de mer köpsvaga gruppen i samhället.

    Svar nej inte många ungdomar har dessa pengar men tittar man på deras sociala medier är det inte så många ungdomar som handlar där plus att majoriteten av personalen är praktikanter.

     Jag pratar inte om mamma Schutermans butik utan dotter Schutermans kollektion och hennes ambition att nå ut till en bred ung målgrupp.

      Men det är ju där se säljs ?? Tröjorna kostar närmare 6 tkr skulle jag säga (5695) & detta eftersom de säljs just i mammas butik.

   Ser jag galet eller är stockholmströjan dekorerad med kurbitsar och dalahästar? Känns väl sådär vahettere krystat, kunde hon inte kommit på nåt mer representativt för den stan? ?

  Ser inte problemet

   Jaha. Det ser jag.

    Brukar vara så i detta kommentarsfältet.

   Inte förvånad alls faktiskt.

  Ofattbart nonchalant och korkat. Jag mår faktiskt lite illa. Vet hon ens vad Förintelsedagen står för och vad som hände?

   Men snälla hon är av judisk härkomst? Jag ser inte problemet. Kanske lite klumpigt, men inte så att det gör någon illa.

    Fast minnesdagen av förintelsen angår väl oss alla, inte bara judar?

     Jag menade att personen ovan menar att hon ej vet vad det är. Självklart angår det oss alla. Jag tycker bara att alla är så snabba här inne med att skapa problem av saker unga tjejer gör som sedan leder till drev.

     Vi vet ju faktiskt inte alls hur denna tjejs relation till förintelsen ser ut. Ni baserar att hon är problematiskt på ett instagram-inlägg.

      Ser du verkligen inte problemet? Det handlar inte om att starta drev utan faktiskt försöka förstå hur andra resonerar.

       Självklart är inte alla ute efter att skapa drev. Men du kan inte påstå att en större majoritet här inne bara försöker förstår hur andra resonerar. Ofta är det ”anmäl” eller ”skriv på deras instagram”. Och många gånger är det bra, men ibland får man försöka sätta en IG-post (som faktiskt inte gör någon illa, det är ju inte hennes avsikt iallafall) i perspektiv. Kan vi försöka förstå de som är lite klumpiga också? Och tänka oss att hon kanske har en djupare relation till förintelsen än vad vi vet. Kanske förlorat familj till den. Men samtidigt är hon lite klumpig, vilket är synd – men inget brott.

       Ibland kanske det är bättre att fria än fälla. Tänka ”oj så dumt det blev, nu går vi vidare”.

        Problemet ligger i att majoriteten av befolkningen är dåliga på att kommunicera. När detta förs på tal viftas det bort genom exakt de rationaliseringar som du och Sara f gör. Sociala media är en kanal som ställer krav på precision när det kommer till hur man uttrycker sig. Sedan finns mottagarsidan som alltid kommer att göra sin egen tolkning som de givetvis har all rätt att göra. Hur du kommunicerar i dina egna slutna kanaler är upp till dig själv. När du kommunicerar i offentliga kanaler är det viktigt att faktiskt fundera på hur budskapet når fram. Personligen tycker jag inte CS är särskilt intressant och tar inte illa vid mig av hennes dåliga kommunikation men förstår dem som uppfattar den som respektlös. Vi översvämmas dagligen av information som vi tidigare inte gjort och mycket av det är på en plågsamt låg nivå. Folk måste få tillåtas reagera på det och att försöka tysta dessa åsikter med att anklaga dem för att dreva, avundsjuka och elakhet är bara förtäckta härskartekniker.
        Det vore en positiv överraskning om folk började lyssna på kritik hur brutalt den än framförs för ingen är fullärd och man kan alltid få nya insikter för det finns en bakomliggande anledning att folk reagerar.

         Fast är verkligen sociala medier en kanal som kräver krav på precision? TItta exempelvis på den här bloggen? här begås misstag efter misstag i allt från ”granskningar” till rena missförstånd och felskrivningar och ändå är den stor och frodas.

         Det är ett totalt orimligt krav att tycka att ”folk började lyssna på kritik hur brutalt den än framförs”. Har du samma krav på folk i din omgivning som du känner?

         Och varför kan man inte tillåta folk göra små misstag även om det är i en offentlig kanal om intentionen egentligen bara är god. Om vi inte gör det skapar vi ju bara ett ännu hårdare klimat i samhället.

          Jag lyssnar på all feedback utom där det är uppenbart att det är troll. Sedan håller jag inte med om all feedback men, jag anklagar inte andra för att vara elaka för att de tycker som de gör. Och det är ett av problemen dessa ursäkta ordvalet, outbildade självförverkligade tjejer med ton av självförtroende med en självkänsla som sviktar, far ut på.
          Vad gäller bloggbevakning, igen du rationaliserar. Du ursäktar dåligt beteende när det passar din egen agenda men fördömer det när det passar dig.
          Vi är sociala varelser och då är kommunikation viktig. Det är brist på kommunikation som startar krig. Hade vi varit ensamvargar och gott med utrymme hade det inte varit ett problem.
          Ska förklara vad jag menar med precision i sociala media. När du uttrycker dig i skrift blir budskapet ofta hårt. Betraktaren läser in sin egen tolkning. Därför är yt mycket bättre för där får man med alla de nyanser som kroppsspråket bidrar med. Att skriva korta texter som fångar uppmärksamhet är i sig en konst och något som få fixar.
          Jag tycker sociala media är bra men man behöver vara medveten om dess baksida, polarisering och krav från vissa på självcensur.

           Alltså jag tycker du har flera vettiga argument och uppskattar nyanseringen i dina resonemang.

           ”När du uttrycker dig i skrift blir budskapet ofta hårt. Betraktaren läser in sin egen tolkning. ” – VERKLIGEN

           Jag tror du förstår att mitt exempel att ta upp den här bloggen var just ett exempel. Och att mitt budskap på riktigt är att vi bör vara lite mer förlåtande och kanske ibland bara ta ett steg ifrån den fördömmande och granskande rollen när vi tittar på influencers.

           Du skriver: ”Du ursäktar dåligt beteende när det passar din egen agenda men fördömer det när det passar dig.” Jag funderar mest , gör du inte samma sak själv? Och mest av allt är det inte lite lite mänskligt?

           Jag tänker att alla kanske inte har samma möjlighet som du att kunna se holistiskt på ex. sociala mediers konsekvenser – ska vi då döma dem ännu hårdare?

       Lias hade en väldigt bra poäng. TS är väldigt nedlåtande i sina antaganden och vi har inte att göra med vad Chloe som har en judisk familj har för relation till förintelsen. Tycker man kan lugna sig i att intentionen antagligen var god.

        Inser du inte själv hur pretentiös din kommentar är?

         Exakt det här är vad som är fel i kommentarsfältet här på Bloggbevakning. Så oerhört otrevligt skriver utan att du kommer med ett riktigt argument. Nej, antagligen tycker hon inte att kommentaren är pretentiös och baserat på antalet gilla så är det fler som håller med henne än som håller med dig. Hoppa ner från dina höga hästar!

    Precis, kanske just därför hon borde gjort ett helt separat inlägg om just Förintelsen. Blir väldigt konstigt att lägga en sån stor & viktig sak, i en mening, sist, i ett inlägg (reklam) om kläder..

     Tror du verkligen att hennes följare ens skulle bry sig om att läsa ett sånt inlägg? Det här var mycket bättre än inget enligt mig. Hon som dessutom själv är av judisk härkomst har väl större rätt än du eller jag att bestämma hur mycket eller lite hon skriver om förintelsen på sin egen instagram.

      Man kan ju alltid hoppas (att följare skulle läsa ett separat inlägg) Sen har du ju ingen aning om just min härkomst, men vi tycker uppenbarligen olika. Personligen tycker jag det blir snudd på osmakligt att prata om Förintelsen i ett sammanhang där man vill sälja och göra reklam för en tröja.

      Vet du överhuvudtaget vad förintelsen var? Hur det påverkade många fler folkgrupper än bara judar. Du andas okunskap och ignorans med din kommentar.

       Riktigt osmakligt att inte bry sig eller ens läser på om hur många andra som dog under förintelsen. Helt sjukt.

       Vet inte riktigt vem du vänder dig till, men frågar du mig, så är jag väldigt påläst om Förintelsen och har läst/sett massor och för att förtydliga, det kan aldrig pratas för mkt om Förintelsen, den får aldrig glömmas bort, men tycker det blir olyckligt när man nämner den i en mening, i ett sammanhang där man gör reklam för en tröja.

  Det ser plumpt ut- men säger inget mer om hennes person än att hon kanske är plump.

  Är ej troende, men ordspråket bättre tänka på gud på höskullen än på höskullen i kyrkan…. hon kanske är plågsamt medveten om lidandet i hennes bakre led från dagen hon satte sin fot på jorden.

  Och nej, det heter nog inte ”höskulle” inser jag nu….

  Oavsett, skrivna ordet är svårt och inte alla kommer till sin rätt där

   Jo det heter höskulle.

  Jag kan tycka att många influenser är aningen tondöva. Det blir olyckligt att lägga in om minnesdagen i sista meningen, men något ont uppsåt tror jag inte finns hos henne. Däremot har hon inte funderat över hur texten mottas av läsaren och om det är lämpligt. Kanske är det en generationsfråga, på nätet sker allt snabbt, ombytligheten i att det finns information och texter i överflöd, nivån på skriven text blir då såklart sämre för den är passé om fem minuter.

  Alltså näe, här är ändå intentionen god hos Chloe som själv är judinna.

  Varför inte istället då utnyttja din stora bloggplattform gör på bloggbevakning och länka till något relevant där folk kan läsa mer om denna viktiga historiska händelse? Vad är egentligen syftet med inlägget?

   CS intention är att marknadsföra sig själv och sina plagg. Uppmaningen om förintelsen är en parentes. Hade varit mycket bättre om hon skrivit ett eget inlägg om minnesdagen. Nu uppfattar jag henne som lat som inte orkar skriva 2 inlägg eller att minnesdagen inte är särskilt viktig för henne.

    Har förintelseöverlevare i släkten och tycker det såklart är bra att uppmärksamma och utbilda andra så att det inte återupprepar sig och antisemitism är ett problem i Sverige även idag och behöver tas på allvar, med det sagt så måste inte alla judar göra ett eget inlägg kring just detta och kan var jobbigt att prata om, hon kände kanske att hon vill uppmärksamma det men inte gå in på det och det är hennes val

     Absolut säger inte emot. Ger bara en förklaring till hur jag uppfattar hennes inlägg. Dömer ingen för vad de tycker heller. Och det är faktiskt poängen eftersom jag är lite trött på godhetsknarkarna som tar på sig någon slags rätt till att ange vad som är rätt och fel och som sedan talar om för andra när de tycker att nån tänker fel enligt dem.

     Du har helt rätt i att antisemitismen i Sverige är både djupt rotad och utbredd. Och , tyvärr något som sällan hörs i debatten. Just därför är det läge att lyfta frågan och inte banalisera den genom att btw glöm inte vilken dag det är idag nu när jag sagt det viktiga, köp mina tröjor.

      Men är det verkligen hennes ansvar att göra det? Är väl tillräckligt många som tagit upp det och om man verkligen vill få bra information om hur det är att vara jude/judinna i Sverige kan man följa @stoltjude eller de judiska församlingarna som finns. Tycker även statlig media uppmärksammat en hel kring Roths död och erfarenheter, finns även podcasts ”överlevarna” där man kan höra om olika personers upplevelser kring förintelsen

       Vad pratar du för strunt? Det är väl ingen som ställer krav på CS att hon ska informera om förintelsen. Det man ifrågasätter är hennes minst sagt dåliga kommunikativa förmåga. Eller är hon inte heller ansvarig för vad och hur hon säger det hon gör?

        I det här kommentarsfältet verkar man ställa väldigt mycket krav på henne gällande att utveckla mer kring just den dagen, jag tycker inte att hennes kommunikativa förmåga var bristfällig kring just det sen smygreklamen kan man absolut kritisera.

  Undrar mest om modet med flaggor på kläder och inredning är på väg tillbaka igen? Tänk vad sjukt om vi får se en Union Jack matta i alla influencers beiga hem

   ??Snart får vi kanske t.o.m se alla Svenskt Tenn vaser åka ner i källaren och ist se enorma kandelabrar på golvet i silver hos alla influencers..?

  Jag stör mig extremt mycket på när influencers skriver ett ”personligt” inlägg som är reklam och även när de klämmer in något aktuellt el behjärtansvärt med några rader bland reklam och andra ytligheter. Bellas inlägg för några dagar sedan är ett knepigt exempel som jag såg att flera i kommentarsfältet reagerat på. Först berättar hon om ett par allvarliga saker som hänt Paul den senaste tiden och avslutar med att hon ska beställa örhängen. Hennes reklaminlägg har blivit luriga då hon lägger en liten banner med text om samarbetet överst istället för att den upplysningen finns med vid själva texten och bildernasom är just reklam. Inlägget börjar ju med en berättande ”dagbokstext” som inte har ett dugg med reklamsamarbetet att göra.

   Det är ju det som är styrkan med influenserreklam. Först personligt för att skapa lite känslor, o sen drar de till med lite sälj när de har läsarna på kroken.

  Lite taktlöst ?

   Jobbigt när man är både taktlös och tondöv.

  Jag gillar tröjorna! Märks att Chloe har stilkoll på riktigt. Däremot kostar de nästan 5 000 kr så inget jag har råd med ?

   5 000 kr för en tröja, från en okänd ”designer”? Det kan ju bara hända i Stockholm. Kommer säkert att gå åt, då det blir ”status” att gå runt med en CS tröja eftersom den är så dyyyr. Inte för att den är värd 5 000 kr. Inte ens Maison Margiela eller Acne tar så mycket för sina tröjor. Vilket pretto hon är. Undrar om hon lärt sig den prissättningsstrategin på Parsons? Skulle inte tro det, då den inte skulle funka någonstans utom just i en väldigt liten, ängslig del av Stockholm ?.

    Nej de är inte värda 5 laxar då de tillverkas i Kina men så är det med kändisbarn, se bara på CAIA som var på tapeten som senast igår, hade det gått bra för dom frontat med en ”okänd” ? Troligen inte men å andra sidan är det så världen ser ut idag, noll empati & man visar allt för att få in pengar. Hur många kändisar tror ni kommer betala 5 tkr för en tröja/ likaså hur många kändisar köper med egna pengar/ betalar för ex CAIA (tog detta bara som exempel).

    Man kan shoppa väldigt liknande tröjor på h&m för 199-299 spänn

  Jag reagerade på att hon skriver om city life men tar alla bilderna i sin lägenhet. Det hade sett bättre ut om hon tog någon bild som visar vad hon inspirerats av.

   Jag tycker inte att man ser tröjorna så bra heller, men jag är väl bara gammalmodig kanske.

    I så fall är jag också gammalmodig… Har nog aldrig sett så dåligt tagna bilder förut när det gäller att promota ett plagg.

  Inte jätteförvånad: den där klicken modemänniskor är mer ytliga och världsfrånvända än någon kan ana. Riktigt sorgligt att en person av judisk härkomst förringar denna viktiga dag och därmed sitt ursprung.

  Smaklöst av någon som säger sig stå för god smak.

   Tycker inte hon förringar dagen, man får uppmärksamma saker utan att gå in på detaljer eller göra egna inlägg

  Mest fascinerad över hennes ”guide”, ytterst tråkig sådan, kändes mest som hon googlat och själv inte besökt dessa ställen.

  Varför är det fel? Hon skriver ju att när hon har folks uppmärksamhet vill hon påminna om dagen. Kan inte det räcka? Måste hon utbilda folk? Folk måste ju kunna ta lite ansvar och själva sätta sig in i situationen. Men det är ju mycket så i Sverige nu. Folk klarar ju inte att göra nåt själva. Eget ansvar är något väldigt viktigt som sakta håller på att försvinna

  Vilken resting bitch face på bilden.

   Fasiken vilka kassa bilder på tröjorna. Det går ju inte att se hur de ser ut.

  Vad tror vi, får vi se Fahrman & co sporta runt i tröjan om en vecka?

  Det är vi icke-judiska som primärt aldrig ska glömma, samt upprätthålla minnet av förintelsen. Natalie, som är av judisk härkomst har säkerligen mycket sorg i sin släkt. Det är inte hennes ansvar att bilda oss och påminna oss. Det fanns många överlevare som aldrig sa ett ord om de grymheter som hände. De orkade aldrig plocka upp det till ytan. Det räckte med att behöva leva med minnena själva.

   Chloe menar jag. Ja jag skäms…

   Jehovas vittnen, handikappade, homosexuella och andra icke judar dog också.

  Men oj. Du skriver ett inlägg om en person med judisk härkomst och menar att förintelsen ”inte är tillräckligt viktigt” för henne, jamen där kan vi snacka respektfullt!

  Det var i alla fall inte ”kommentera med hjärta om du hatar nazismen!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *