Bank-id?

Joakim Lundell svarar på följarnas ”Unpopular opinions” under en av sina frågestunder.  
En av dem handlar om att man borde införa Bank-Id när man skapar konton på sociala medier, någonting som Joakim ställer sig bakom till 100%.

Står bakom till 100%! Borde redan ha införts.
Tänk hur många självmord och psykisk ohälsa hade kunnat förebyggas och stoppas. Och tänk hur många gärningsmän som hade fått möta konsekvenserna av det de skriver på internet. // Joakim Lundell

Är det en så unpopular opinion verkligen? 
Jag menar, de som kan tänkas vara emot det är förmodligen samma grupp människor som inte vågar stå för sina åsikter och/eller visa vem de är och som överhuvudtaget inte borde ha fri tillgång till Internet.
Alla vi andra tror jag skulle se detta som någonting bra? Eller?
Hur se DU på saken?
Ställer du dig positivt till det?

Joakim Lundell har även bytt profilbild på Instagram till Joakim Von Anka, någonting jag tyckte var lite kul. 
Självdistans muntrar alltid upp, särskilt så här på en mulen måndag… 🙂

Tack för tips!

102 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Och kunskapskrav för att få rösta.

   Kallas det demokrati?

    Medelmåttans Diktatur

    Vem har sagt att demokrati är det
    bästa sättet?

   Vilken kunskap ska isåfall krävas?

    Hahaha ja vill också veta!

    Skulle kunna tänka mig:
    Fullständigt gymnasiebetyg
    Att man kan planera sin ekonomi, dvs inte personer i lyxfällan
    Att man källsorterar
    Att man inte trollar på internet

     Tänk igenom det där några varv till ?

     Så är du själv ett troll ?

     Ett Minimikrav är väl att alla bör ha baskunskaper om hur det svenska samhället är upbyggt och fungerar!

   Licens för att skaffa barn

    Vad ska hända med de barn som blir till naturlig väg om föräldrarna saknar licens då? Tvångsabort? Barnhem? Vem finansierar barnhemmet?

     Man skulle kunna sterilisera alla innan puberteten & sedan löser man det med provrör när de beviljats att skaffa barn.

      Mmm byråkrati när det är som allra bäst

  Många Troll skulle nog dra sig för att kommentera om det krävdes Bank-id.

   Och det är de vi vill få bort?

   Att man kräver bank id skapar besvär för alla dvs även för (vad jag förmodar) är den överväldigande majoriteten som inte använder sina konton till att trolla. Jag förstår att det här kommer upp ofta i offentlig debatt eftersom det är människor med plattformar (journalister och influencers tex) soms drabbas i första hand, men innan man gör ett sådant ingrepp måste man väga in hur stort problem det är för gemene man.

    Håller med, jag har ett Insta-konto som alla tror är ett trollkonto pga noll följare o privat. Jag trollar absolut inte, däremot är jag hotad till livet av mitt XX o vågar inte ha ett riktigt konto. Ingen vet, vågar inte lita på någon, livrädd att bli röjd. Så med bank-id vet jag inte hur det hade blivit i mitt fall, däremot tycker jag det vore rätt med id-inloggning oavsett vad man ska göra på nätet. Kanske att man fortsatt skulle kunna vara anonym trots inloggning med bank-id för sålänge man beter sig o inte jiddrar så behöver man ju inte heller vara orolig.

    Stäng av trollen. Inte orkar många hålla på med bankid. Äsch.

  Om du nu håller med honom, varför har du ett öppet anonymt kommentarsfält? Olika intressen står ju mot varandra här, det ena är kanske frihet att skriva lite vad som helst på olika plattformar vs. att skydda människor från den skada det kan innebära. Det finns ju all möjlighet att välja alternativ 1 om du håller med honom?

   Menade alternativ 2*

   Va? Camcam kan väl inte införa BankID här hur som helst. Är ju inte ens hennes plattform.

    Nu kanske detta va liksom hypotetiskt.

     Jo, men tänker fortfarande att Camilla kan bestämma vilken nivå av anonymt diskussionsforum hon vill ha. T.ex. granska kommentarer i förväg, kräva inlogg via Facebook för att kommentera (som många medieplattformar har). Det framställs i inlägget som att det i princip bara är galningar som skulle vara emot bank id; samtidigt har det i den här bloggen gjorts en tydlig intresseavvägning där friheten att kommentera anonymt och fritt har fått väga tyngst. Att å ena sidan ba: ”man ska inte kunna gömma sig bakom en skärm” men å andra sidan driva ett anonymt diskussionsforum. Hur kan ni inte tycka att det är motsägelsefullt?

  Då kan han ju automatiskt få bort alla barn. Vad har han för målgrupp då? Jocke väljer nog pengarna.

   Är väl bara bankid för att öppna konton. De kan ju fortfarande ha honom som en bookmark som vi alla här har för bloggbevakning.

    Nu tänkte du nog lite fel. Han vill ju såklart ha tittare och följare = man behöver ha ett konto.

  Hmm jaså… Och när man går in i en butik så får man blippa sitt ID-kort vid dörren med, så man kan haffa alla småtjuvar? Kanske registrera ID-kortet när man går på restaurang med? Till slut kan vi ju sätta in ett chip som registrerar allt vi gör så slipper vi undra vem som sprider näthat, köper sex, röker, hur mycket alkohol vi dricker per månad o.s.v.

  Det finns fördelar med att ha koll på folk. Men också nackdelar.

   Vart du än går så syns det då du säkerligen har en mobiltelefon. Alt att du handlat i en butik.

    Ja vi går hela tiden mot ett mer och mer övervakat samhälle. Än så länge kan man ofta betala med kontanter men det är ju också något vissa vill ta ifrån oss.

     Alla borde använda mer kontanter ?

      Verkligen! I en utopi hade jag betalat allt kontant, levt off the grid, och inte haft några profiler på sociala medier.

       Vad tvingar dig att ha sociala medier idag?

        Givetvis ingen. 🙂 Tycker det är kul, och även praktiskt för att upprätthålla kontakt med familj som bor utomlands. Men har nackdelar också så klart.

     Tack och lov! Har kollat på alla säsonger av ”Svenska fall”. Tack vare all teknik så blir gärningsmän tagna. Jag har inget att dölja, så mig gör det inget med ett mer övervakat samhälle ?

   Samhället blir snart som ett avsnitt av black mirror (för er som sett det). Är det dit ni vill? Kina är redan på god väg..

    Exakt..

   Så länge majoriteten vill ha ett mer digitalt samhälle där allt ska gå fortare och mer och mer smidigt så krävs det mer och mer övervakning då fler och fler utnyttjar alla digitala system för att stjäla eller luras.

   Vi får ju välja nånstans.

   Hade gärna också levt offgrid. Sluppit allt detta och all stress.
   Eller hellre stress över att få in ved till vintern osv än stressen vi har idag. Den är så onaturlig.

  För det första kan det bara funka på plattformar med säte i Sverige. Tror ni Instagram kommer att införa Bank-ID krav för alla sina biljarder användare bara för att några miljoner svenskar vill det? Inte troligt…

  För det andra, visst, jag kan tänka mig att identifiera mig när jag skapar en mail som kopplas till ett konto. Men jag tänker inte låta mitt namn synas offentligt på diverse sociala medier. För det första litar jag inte på att influencers inte skulle missbruka det och hänga ut någon som skriver ”hat” (dvs en annan åsikt än influencern…).

  För det andra för att jag har ett unikt namn, ingen annan i Sverige har mitt namn. Med Sveriges omoderna lagstiftning är jag löjligt enkel att hitta om man har mitt namn.

   Influencers är för opålitliga själva. Vissa tål inte minsta kritiska fråga. De båda väninnorna som ljuger tungorna svarta tex. En av dem kan inte bemöta ens oliktänkande kring kolhydrater. Det kommer att hängas ut i tid och otid.

   Samma här! Jag och min familj är de enda med vårt efternamn. En av anledningarna att jag hoppade av att arbeta med myndighetsutövning. Avslå hyrespengar till grovt kriminella män som bor 2 mil ifrån mig och på 3 sekunder kan hitta min hemadress på nätet? Nej tack! Hade känts sjukt jobbigt att kunna googla mitt namn och få upp olika inlägg, inte för att jag sprider hat eller är troll, men för att någon hade kunnat kartlägga min tro, mina politiska åsikter m.m. och det är en obehaglig tanke.

   Tänkte säga håller med – dock bara ang det sista. Läskigt när man har udda namn, jag är den enda i hela världen med mitt för- och efternamn. Är liksom inte svårt att få tag i mig.

   Dock skriver jag inget till folk som går att tolka fel. Så är inte orolig för att bli uthängd ?

  Love it.
  Detta borde införas på EU nivå (då lyssnar tex Insta). Man ska inte behöva visa upp vem man är, MEN om polisanmälan så ska man veta att man kan bli spårad… Som far till 2 döttrar är jag galen på att detta inte införts. Hade löst så mkt.

  Helt emot man inte ska få vara anonym på nätet. Har själv vänt mig till forum och skrivit anonymt med andra om grejer jag behövt eller velat prata om utan att vilja ta det med någon i min närhet.
  Det kan vara nice att få häva ur sig och sen aldrig prata med människan igen.

  Jag kanske är naiv.. jag har aldrig fått en Dickpick aldrig något direkt hat ingenting.
  De enda jag skriver hat om är pedofiler mördare mm. Om det är hat att skriva att de inte borde få finnas alternativt dö.

   Det är väl inte hat, men rätt fruktansvärt att önska död åt nån.

  Det känns att de som oftast vill ha BankID för sociala medier är influencers som har svårt att hantera kritik…. typ Anna Book vill ha BankID för att sätta ditt alla som påpekar att hon inte renoverade sitt hus i ett år innan hon flyttade in.

  Nej, det skulle utesluta en del personer som ej aldrig skulle hålla på med skit. Det finns många som inte får ha just BankID pga de har förvaltare till exempel.

  Jag är emot ett övervakningssamhälle generellt. Det passar ju bara om de som regerar är 100% samspelt med sina egna värderingar. Exempel: jag är för rätt till abort och tycker att det är bra att personer i exempelvis Texas anonymt kan eftersöka information om möjligheten att åka till annan stat för abort om det behövs. Det hade inte gått om anonyma forum inte fanns. Samma sak gäller massor av information i en mängd länder där människor av olika anledningar inte har rätt till information som krävs för att tillvarata rättigheter, hamna i säkerhet, bilda opinion etc. Kan inte relatera till viljan att få denna möjlighet till anonymitet borttagen bara för att några få missbrukar den.

   Jag håller med och anser att vi ska värna om den integritet vi har kvar. En del hävdar att den som inte har något att dölja inte har något emot att bli övervakad och att det bara är folk som inte har rent mjöl i påsen som motsätter sig. Men jag skulle t.ex. inte vilja ha en kamera på mig när jag jobbar, det betyder inte att jag gör något jag inte borde. Tycker det är fantastiskt att man kan öppna upp och vara mer eller mindre helt anonym på nätet. Är upp till varje plattform att hålla ordning och till varje individ att hålla sig till just de plattformar som funkar för en.

    Och vem får tag på all data om oss? Kan vi vara säkra på att de används i goda syften enbart? Är det som är okej att skriva och göra idag okej även om 10-20-30 år?

     Precis. Och hur blir det om datan över oss hanteras av främmande makter (som ex fallet med transportstyrelsen) vars åsikter kanske inte är i enighet med oss eller om vi utsätts för dataintrång? Nej, bedrövligt ogenomtänkt på så många plan!

   Tack anonym (trådstartaren) för att du lyfte fram det här. Jag är helt av samma åsikt.

   Här väger vi ju två saker mot varandra: är det så viktigt att minska mobbning, trollning osv. på nätet att vi samtidigt tar bort människors rättighet att vara anonyma? Alla länder har det inte lika bra som i Sverige. Om alla på nätet kunde identifieras kunde politiska motståndare och oliktänkande bli spårade och avrättade. Det är även ett demokratiproblem.

    Sedan är det ju också så att människor alltid har mobbats och varit elaka även utan att dölja sig bakom anonymitet. Att tro att problemet skulle försvinna vid införandet av Bank-id är naivt. Och vi bör också komma ihåg att ingen av oss är helt anonym på nätet idag heller. Men det är skillnad på att vara spårbar för en skicklig datasäkerhetsarbetare och att tvingas flagga med sitt unika namn för alla förbipasserande.

  Förstår tanken men tror inte det skulle bli så många som kommenterar här eller på andra bloggar då. Han svarade väl även att han inte är vaccinerad tror jag, han som rest en del. Han packade upp ett paket med en massa märkeskläder häromdagen, troligtvis samarbete fast det var omärkt.

   Identifiera sig för den som äger sidan? Men inte inför alla andra. Mer ha det som en säkerhet om kommentaren är hotfull eller så.

    Risken finns även att ägaren av sidan blir hotfull och skriver saker som ”jag vet vem du är” .

  Det skulle vara så många som väljer bort hela skiten om man ska identifiera sig. Det här är enda stället jag skriver kommentarer på. Ser framför mig hur många psykiska sammanbrott det blir när följarantalet minskar drastiskt. Då jävlar skulle vi få se psykisk ohälsa ?

  @camcam har book tagit ner sitt insta konto ? Jag följer henne men puts väck ! Har aldrig ifrågasatt hennes live mm ! Bara om hon söker jobb ! Men det kanske räcker för block ???

   Nej det kontot är kvar, du är säkert blockad.

  Nej, inte ok tycker jag. För det första så tänker jag säkerhet, för det andra så tror jag att det lätt kan bli fel, tex att man skriver något känsligt på ett forum och vips kommer alla inlogg på villovägar.

  Dessutom tycker jag att det är viktigt att alla röster får höras, även de vi tycker illa om, så att man kan ge motargument. Vi ska inte tysta folk, vi bör istället ta debatten.

  Även folk som tex lever gömda eller under skyddad identitet ska få kunna känna sig säkra på nätet.

  Anonymitet bör få vara en rättighet.

  95% av jockes följare är väl inte ens gamla nog för bankid?

   Vad hindrar barn från att skaffa bankid?

    Tror du barn har internetbank?

     Min 9-åring har internetbank och bank-id.

      Som du har ordnat ja. Då antar jag jag att du håller koll på aktivitet. Ett sånt bank-id har dessutom begränsningar.

      Helvete vad sjukt ändå?

      Bara nyfiken, vad använder din 9-åring bankid till?

      Min nioåring har också bank-id, internetbank, kort och Swish.

    Jag trodde att de flesta banker hade 13 eller 18 som åldersgräns för bankid. Då hade jag fel då.

  Jag säger nej, anonymitet är bra ibland.
  Jag jobbar som veterinär, om man diskuterar på ett djurforum och är veterinär så ser alla enbart veterinären och ingen förstår att bakom utbildningen finns en individ med personliga åsikter och tankar.
  Antingen tror folk att allt jag säger måste vara sant eftersom jag är veterinär, men visa ämnen saknar sanning eftersom det inte forskats på ännu och då kan man bara diskutera personliga åsikter och erfarenhet.
  Och tvärt om, jag får inte tycka si eller så eftersom jag är veterinär, jag får bara tycka så som alla veterinärer tycker, och jag får inte ha personliga åsikter.

  Bakom anonymitet kan jag gömma mitt yrke, får vara en person med egna åsikter och tankar precis som vem som helst.
  Antar att liknande problem finns för folk som jobbar inom sjukvården, politiker, m.fl.

  Jag tycker om att vara anonym på internet, därför är jag emot att identifiera mig. Inte svårare än så.

  Då skulle tex Leif Gv inte kunna finnas på nätet då han aktivt valt bort bank-id ?

   Älskar honom för det. 🙂 Jag har valt bort mobilt bank-id då det är för otryggt enligt mig men har bank-id på laptopen hemma.

  Det är ju lite intressant det där. Kommentarsfältet i vår lokaltidning dog nästan helt när man skulle logga in med bank-id. Detta trots att man kunde välja att skriva under signatur istället för sitt namn. Det är en handfull personer som skriver.

  Skulle givetvis aldrig fungera annat än i teorin.

  Om man inte klarar av att läsa hatkommentarer borde man för sin egen skull inte vistas på internet. Priviligierade snöflingor som vill rucka på yttrandefriheten och rätten till anonymitet på internet är det verkliga hotet än något nolife-troll som är kaxig bakom skärmen.

  För etablerade sociala medier ja, där bör det vara bankid.

  Tänker steget längre att för att kunna använda internet så måste man logga in med bankid via sin internetleverantör, och att leverantören bara borde tillåta etablerade säkra webbsidor. Annars kommer det alltid finnas forum med olagligt innehåll.

   Ser du inga situationer där folk med goda avsikter kan vara i behov av anonymitet?

   Har du tänkt igenom det där ordentligt?

   Du skulle kanske trivas i Kina..?

   Alltså du förespråkar Nordkorea? Att bara tillåta etablerade hemsidor är en farlig väg att gå. Vad menas ens med det? Måste folk ansöka om att starta en blogg och sen ska innehållet godkännas av en kontrollverksamhet? Ska inlägg godtyckligt tas bort som man gör på insta? Var försiktig vad du önskar dig, du kanske tycker det låter bra på pappret men i verkligheten blir det aldrig bra.

   Idag görs redan ett jättejobb att ta bort sådant som är förbjudet enligt lag, därför finns da*kweb, många ord är förbjudna redan i sökmotorer osv.

   Låter som Kina. Är det verkligen lockande? Tänk den dag dina åsikter inte är i enighet med makthavarna – vad gör du då?

  Influencer-OT: vart tog Amanda Strand vägen, har hon slutat med Youtube? Kom att tänka på henne och såg att det var väldigt längesen hon la upp något på Youtube…hänger hon kanske bara på Instagram nu?

  Skulle aldrig vara på sociala medier om jag inte fick vara anonym. Är t ex med i grupper om hälsa på FB, det är verkligen inte något jag tycker mina grannar eller arbetskamrater har att göra med vilka hälsoproblem jag har. Även i slutna grupper så kommer sådan info fram till slut då någon känner någon osv. Eller så ger jag exempel från mitt egna liv för att hjälpa någon med vad det nu är – info som jag återigen inte tycker att min granne eller ytliga bekant har att göra med. Jag missbrukar inte min anonymitet och jag tror att de som trollar runt är i minoritet.

  De privatpersoner som är för bankid på social medier kanske är sådana som inte har något emot att hela världen vet vad de har för åsikter om precis allt och delar med sig av det mesta som händer dem dagligen? De som heter något vanligt och mest skriver hejarop på Läckbergs och Wahlgrens insta? De som redan står på barrikader av olika slag? De som är stolta över sina liv och vilka de där och vill gärna visa upp det? De som gärna visar upp alla trädgårds/mat/hundgrupper de är med i bekräfta bilden av ett välfungerade liv? Vi andra kanske bara vill använda sociala medier för info och samhörighet?

  Idag är jag även med i för att försöka förstå OM det händer något bakom kulisserna med Covid – får vi veta hela sanningen om allt som händer? Om min chef fick se att jag följde vissa grupper så skulle jag antagligen få väldigt sneda blickar, det är tyvärr så människor fungerar.

  Jag litar inte på någon numera när det gäller att folk inte vänder ryggen för att man inte är exakt som de trodde man var.

  Hur många skulle fortsätta kommentera den här bloggen om det var krav på bankid? Hand upp.

  Se bara hur tramsfrans kommentarsfält dog när det blev krav på inlogg via Facebook.

   Kan man inte stå för det man skriver så så ska man nog låta bli att kommentera.
   Och den enda som kan se vem som skriver är väl Camilla, i så fall.

    Så kan man väl säga om allt då. Allt ska vara offentligt för alla, för har man inget att dölja har man inget behov av något privat.

     Exakt. Och den som inte gör något olagligt på sin toalett, har väl inget problem med att det installeras en övervakningskamera där också, eller?

    Så jag ska stå för att jag söker stöd om min man misshandlar mig? Med namn?

    Och om man skriver här så får man vara Anonym men Camilla ska veta vem jag är? Nej tack.

    Det är helt fritt för dig anonym med litet a, redan idag att skriva ut ditt fullständiga namn. Varför gör du inte det?

  TB till när Tom och Petter gjorde BANKID till sin hjärtefråga, sååå töntiga.

  Kommer aldrig att hända ?

  Så jag ska stå för att jag söker stöd om min man misshandlar mig? Med namn?

  Och om man skriver här så får man vara Anonym men Camilla ska veta vem jag är? Nej tack.

  Nej, helt emot!

  Är egentligen inte EMOT konceptet då jag tror att det kan skapa/förstärka (ännu en gång) samhällsklyftor…Hur gör vi med alla som inte har tillgång till Bank-ID? Till ex. internationella studenter, immigranter, flyktingar, turister etc. Jag vet att det finns alternativ till bank-id (t.ex foreign bank id osv) men Sveriges samhälle gör det redan svårt för folk utan personnummer att integreras i samhället och dessa blir ytterligare en aspekt.
  BANK-id och dess massandvändning är vanligt i skandinavien men andra länder har inte det systemet.

  Sen Camilla – på riktigt – hur kan du ens skriva som du gör i inlägget? Anta att de som inte vill ha bank-id som inloggning är samma som dom som inte står för sina åsikter…är du full? Du är verkligen riktigt ful i munnen här o är ute på lite väl djupt vatten!!
  Om jag vågar stå för mina åsikter i detta? BIG TAJM bara lägg ett mejl så kan vi snacka, mer än gärna.
  /Susan

   Jag missade det hon skrev, hamnade lite vid sidan av på något sätt.

   ”de som kan tänkas vara emot det är förmodligen samma grupp människor som inte vågar stå för sina åsikter och/eller visa vem de är och som överhuvudtaget inte borde ha fri tillgång till Internet.”

   Så vi som är emot det är borde inte ha FRI tillgång till internet. Mållös. Sjukt. Nu tappade jag verkligen lusten att sponsra denna sida. Finns sidan kvar där man kan gå in på bloggar utan att det syns?

    Känner dessvärre detsamma. Gillar verkligen bloggen men det där var bara dumt.

  Du borde göra en omröstning här på bloggen inte Instagram en sån ja o nej för att se ett tydligt utfall vad alla tycker. Skulle vara jätteintressant att se. Du har ju ändå otroligt många läsare och ett och annat troll

  I en perfekt värld vore BankID en utmärkt lösning. Nu lever vi inte i en perfekt värld.

  Om man inför kontroll med BankID blir sociala medier en statusfråga. Det känns inte helt rätt. Är många länder i världen där man många inte ens är i närheten av att nosa på ett BankID eller form av verifikation, där man fortfarande måste gå med en check på banken för att få månadslönen.

  Magin med sociala medier är ju att alla har rätt att vara där. Alla kan göra sin röst hörd. Och du har möjlighet att nå ut och potentiellt nå någon form av framgång i det kreativa även om du är född någonstans med svårare conditions.

  Nä- social ska vara en plattform för alla.

  Det känns ju som att alla sociala medier kräver ett konto idag, för att ens kunna läsa andra konton. Så skulle detta införas, skulle man alltså inte ens kunna lurka, utan att behöva visa för hela världen exakt vilka sidor man gått in på, när och hur många gånger. Hur kan någon vara för detta?

  Du skulle ju kunna vara föregångare och införa det för ditt kommentarsfält? Skulle gärna logga in med bankid, så jobbigt är det inte. Skulle vara spännande att se om trollen försvinner helt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.