Influencers och ätstörningar


Igår skrev Isabella Löwengrip om sina ätstörningar på Instastory – jag skärmdumpade inte – och nu har Anna ”Apan satt i granen” Deebang skrivit två inlägg om sin.

Hon är diagnostiserad med ätstörningen ”BED” från engelskans Binge Eating Disorder och får nu hjälp från den svenska sjukvården för att må bättre.
En icke-fungerande sköldkörtel är ett helvete att ha och det tog lång tid för mig att få till en korrekt medicinering.
Precis som Anna så tycker jag det är viktigt att kunna prata om sådana här saker, men vet samtidigt att det inte är en självklarhet för alla.
Och, man behöver inte tycka att det är okej, och man behöver inte delta i eller ta del av inlägg som Annas och mitt.
Det är helt okej att bara skrolla förbi, och därför har jag satt en TW högst upp.

Ätstörningar är ett extremt känsligt ämne, oavsett vem eller vad man diskuterar, så jag vill be er hålla en bra och inkluderande ton, oavsett åsikt. 
Jag vill att vi ska kunna diskutera saker som dessa utan att jag ska behöva gå in och radera en massa kommentarer, eller rent av stänga kommentarsfältet.
Tack på förhand.

181 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Har Isabella ätstörningar?

   Säg något hon inte har? Svårt att veta dock vad som är sanning eller inte.

    Men varför skriver man så? Ätstörningar är fruktansvärda att leva med.

     Ja säg det. Hon kan ju vara ute efter uppmärksamhet också, har ju hänt förut om man säger.

      Fast ju en period när upp gick ner väldigt mycket i vikt och var flera som påpekade och frågade om hon hade ätstörningar men hon nekade. Men sedan har hon ju erkänt att så visst var fallet. Så i detta fall tror jag faktiskt på henne.

       Ja, jag tror också att hon kan tala sanning i just det här fallet, men säker kan man aldrig vara gällande henne, för rätt som det är tar hon en u-sväng och inget av de gamla gäller längre.

       Var det inte samtidigt som hon började medicinera med Concerta (ADHD-medicin)? Säg någon som inte blir ätstörd av den skiten… När det var som värst kunde jag inte äta mer än ett äpple och en liten yoghurt till lunch, trots en aktiv livsstil och heltidsarbete. Är glad att jag slutade medicinera efter flera år av problem (dock tror jag faktiskt att Concertan hjälpte med koncentrationen i längden).

        Jag har positiv erf av adhd-medicin. Upplever en helt annan stabilitet och känner mig mer tålig. Bättre fokus och blir inte lika utmattad av en arbetsdag. Mitt råd är att prova sig fram och låta det ta tid.

        En gamechanger för mig. Fått mycket ångest men kan faktiskt jobba på arbetstid istället för att ta igen allt på kvällar och helger.

   Varför skulle hon ha det?

    Sorry, missade raden i inlägget om Bella. Bortse från min kommentar.

  Bra att hon sökt hjälp!
  Synd att det ska finnas en skamstämpel över ätstörningar, som tyvärr gör att en del inte e hjälp. Ätstörningar är en av de svåraste psykiatriska sjukdomar som är svårast att bota.

   Tycker det är synd att kalla ätstörning för en psykiatrisk sjukdom. Bara det i sig skapar ett stigma, jag har en sjukdom det är något fel på mig. Matberoende har att göra med hjärnans belöningssystem som i sin tur beror på våra gener. Det har skett en hel delforskning just kring kopplingen mellan mat och vår hjärna. Utmaningen ligger i att hjärnan är väldigt komplicerad och det finns sällan ett enkelt svar som förklarar allt.

    Jag förstår inte hur du menar? Många psykiatriska sjukdomar har med hjärnans belöningssystem att göra, är komplicerade och har med generna att göra.

    Förstår hur du tänker och det kan säkert leda till att somliga drar sig för att söka hjälp, för att de inte tänker att de har en sjukdom eller inte vill ha en diagnos. Å andra sidan, en sjukdom kan man ju distansera sig ifrån, lära sig att det är sjukdomen som talar och inte att man själv tänkt och gjort fel för att man är en dålig människa typ. Dessutom så blir det ju en tydligare gräns kring vad som faktiskt är sjukligt och därför kräver vård.

     Och en sjukdom kan man söka hjälp och få behandling för. Man förväntas inte bota sin cancer själv direkt så varför förväntas man bota sin ätstörning själv?

    Jag skulle inte heller kalla det ”sjukdom” utan det är ett resultat av hur människans miljonåriga hjärna och överlevnadsbeteende inte hunnit med vår sociala utveckling in i välfärdssamhället . Det är mao en ganska naturlig sak att vilja överäta när mat finns – gärna fet och söt mat, dvs energirik – och en överlevnadsinstinkt är inget man ignorerar utan vidare. Jag tycker till och med att det kan vara en lättnad för människor med sk ätstörning (jag har själv varit där, tro mig, rejält, och helt fri blir jag aldrig) att veta att de inte är sjuka eller abnorma eller korkade utan helt enkelt överlevande människor. SEN får man leta metoder där den instinkten inte längre får kontrollera ens beteende. Och det kan vara jättesvårt, det ÄR jättesvårt.

     Men det ÄR en sjukdom, hur naturligt det än är. Det är även helt naturligt att bli sjuk av att virus angriper kroppen, trots det är COVID-19 en sjukdom. Det är också naturligt att vissa personers immunförsvar är överaktivt och reagerar på ämnen som egentligen är helt ofarliga, trots det är allergi en sjukdom. Hänger du med?

     Ja, fast det är en sjukdom, dödlig dessutom. Så tror inte på att förringa allvaret.

     Ja för den som inte lider allvarligt av det så kan det absolut hjälpa att ha förståelse för hur vi människor fungerar, hur det passar dåligt med livet idag och så kan man hitta sina strategier för att fixa det på egen hand. Men många behöver ju hjälp utifrån också.

      Ja självklart ska man ha hjälp!! Men om man inser att man inte är psykiskt sjuk utan en människa som följer uråldriga mänskliga instinkter (som hjälpt oss att överleva fram till idag!) – instinkter som dock inte fungerar i vårt överflödssamhälle, kan det vara en lättnad. Och ett steg på vägen.

       Men hallå? Säger du samma sak till alla med depression, border line osv också? Eller missbrukare? ”Det är viktigt att veta att depression inte är en psykisk sjukdom och att en missbrukare inte missbrukare, de följer bara hjärnans uråldriga belöningssystem.” På vilket sätt tycker du att din omklassificering av dagens vetenskap och psykiatri verkar bra eller rimlig?

    Det är ju du som lägger ett värde i psykiatrisk sjukdom nu. Som att det finns ett stigma. Det är ju pga människor som tänker som du som isåfall gör att människor drar sig för att söka hjälp.

     Precis!

     Menar du mitt inlägg? Jag menar ju precis motsatsen – det finns inget stigma i att vara en människa med naturliga mänskliga reaktioner och agerande. Att det sen kan få försödande konsekvenser i våra nutida liv, är ett problem. Men vi är inte psykiskt sjuka för att vi följer våra instinkter. Däremot behöver vi självklart få hjälp att INTE agera efter dessa instinkter.

     Men, varken jag eller andra med ätstörningar är psykiskt sjuka.

      Nej E 12:55

       Nej förlåt! Anonym 12:49 menar jag såklart!
       Mitt svar 13:37 var alltså varken till valentina eller E.

    Det är inget skamligt med att ha psykisk ohälsa. Sluta.

     Men detta ÄR INTE psykisk ohälsa!!! Det är en mänsklig reaktion på vår historia! Vår överlevnad! Människor som hetsäter är de som hade överlevt då när mat var tillfällig och sparsam från dag till dag. Utan överätarna hade människan inte överlevt som art!! Fatta?! De är INTE psykiskt sjuka!!! Men – behöver hjälp att klara av våra liv i dagen överflödssamhälle! Det är något HELT annat!!

      Det är psykisk ohälsa att hetsäta. Det sker när man är under stress eller mår dåligt, det sker inte per automatik varje gång man har tillgång till mat. Det är ett självskadebeteende precis som när vissa skär sig eller missbrukar droger, sex eller spel.

      Hur kommer det sig att du är den enda i världen som känner till att ätstörningar inte är psykisk ohälsa detta när modern psykiatri diagnosticerar det som psykisk sjukdom….?

      Jag är ledsen men du har fel. Bara genom att kolla på var ätstörningsmottagningarna finns kan vi konstatera att det rör sig om psykisk ohälsa. De återfinns nämligen inom den psykiatriska vården och ätstörning räknas som en av de allvarligaste psykiska sjukdomarna då dödligheten är hög och sjukdomen ofta är livslång, även om den kan ligga vilande under perioder.

      Det är viktigt att vara tydlig om att detta är en sjukdom och att det finns hjälp att få, och att man då ska vända sig till psykiatrin (man kan naturligtvis börja med VC eller liknande).

  LDs senaste inlägg hade passat fint här där hon synliggör problematiken med fetträdsla. Skolorna serverar margarin istället för Bregott osv.

   Margarin serveras väl därför att det är billigare och inget annat? De är ju skolbarn liksom, ngt som samhället mer än gärna snålar in på.

    De hävdade alltså att det var nyttigare än Bregott.

     Ja, fast det vet alla att de inte stämmer.

      Inte lärarna på skolan uppenbarligen som lärde ut felaktigheter.

       De har väl ett sparbeting de försöker gömma?!?

       Det är väl knappast vi lärare som beställer in mat till bespisningen?!?

        Lärarna hade lärt ut det i kost och hälsa eller liknande.

      Alla utom livsmedelsverket

      Sanningen är att det spelar ingen roll om du äter bregott eller margarin. Det är sån otroligt marginell skillnad för hälsan så det är inte ens lönt att fundera på. Man kan argumentera för båda lägren och ingen har rätt.
      Ät det du tycker är godast, eller som du har råd med. Självklart ska skolorna servera margarin då det är billigast, pengarna som sparas kan ju då gå till bättre och mer grönsaker tex Det om något finns det ju en bevisad hälsoeffekt av.

       Absolut. Men då ska man inte påstå att man serverar det för att det är nyttigare

        Nej det är ju onödigt.

   Det är väl dels för att det är billigare, dels för att både människor som inte äter laktos eller mjölk av olika slag oftast också kan äta margarin…

   Snarare vanligare med margarinräddsla från galningar på LFCH. Margarin kan de flesta äta, självklart är det då ett bättre alternativ.

    LFCH*

     Low fat carb high ????

      Haha vafan allt blir fel. Men den är. Mer min melodi!

    Margarin är alltid ett sämre alternativ.

     Livsmedelsverket håller inte med. Kan du utveckla ditt påstående med ett argument?

      Läs LDs inlägg istället där hon tydligt förklarar varför livsmedelsverket inte alltid vet bäst.

       Skulle Lady Dahmer på riktigt vara en bättre källa än Livsmedelsverket?

        Trodde alla visste att margarin är sämre än naturligt smör? Är det ens en diskussion? ?

         Det är inte det som är frågan – utan om LD är en mer trovärdig källa än Livsmedelsverket?

          Men för att ändå svara på just smör och margarindiskussionen. Här har du en länk till livsmedelsverket angående margarin: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/smor-margarin-och-matolja. Idag innehåller margarin knappt något transfett – vilket förut använts som argument mot just margarin.

         Jag gissar att du är samma ”Anonym” som uttalat dig på samma sätt nu flera gånger. Jag säger varken bu eller bä om det är bättre eller ej. LD’s trovärdighet ifrågasätter jag definitivt.

         För att det ska kunna vara en diskussion så måste måste du kunna argumentera för din sak. Det tror jag inte att du kan, annars än att hänvisa till LDs inlägg. Så nej, det lär inte bli någon vidare diskussion.

        LD:s fans ser henne som en guru i exakt allt, de skulle ta råd från henne om det så gällde hur man bygger kärnkraftverk, så…

         Behöver man verkligen vara ett LDfan för att ge henne rätt här?

         Men ändå har inte en enda av er andra kommit med ett sakligt argument till varför hon har fel här!?

         Jag är inget fan av LD, men kan ändå tycka att hon då och då har en poäng. I just detta fallet vet jag inte vad exakt hon har sagt så här uttalar jag mig inte.

          Jo, bara ett par kommentarer upp har jag lämnat ett sakligt argument. Plus en källhänvisning.

       Jag ställer mig inte nekande till att det finns forskning som motsätter sig sådant som livsmedelsverket lägger ut. Det är jag helt övertygad om att det finns.

       Jag kan dock inte påstå att LDs inlägg var särskilt övertygande. Om man dessutom har i åtanke de uttalanden hon ibland gjort gällande män och kvinnor, så är hon ju helt klart väldigt selektiv när det kommer till statistik och forskning.

   LD är nu igång och svingar mot en läkare i kommentarsfältet, och LD yttrar självsäkert att läkaren måste ”läsa på”.
   Roligt att jag själv känner läkaren i fråga eftersom hon tidigare arbetade på min vårdcentral!
   Det är en ytterst kompetent, klok, ödmjuk läkare som verkligen dubbelkollar och är noga även när det kommer till saker som kan tyckas uppenbara.
   Jag blir helt häpen när jag läser hur LD kan vara så tvärsäker på att hon vet bättre än en läkare.

    Och jag blir häpen över att det finns människor som tror att läkare ALLTID vet bäst om allt.

     Jag utvecklade mitt resonemang om just denna läkare, men absolut, haka upp dig på en irrelevant detalj istället.

      Irrelevant detalj? Hela din kommentar handlar ju om att du blir häpen över att någon tror sig veta bättre än läkare.

       Än EN läkare. Jag syftar på den specifika diskussionen hos LD.

        Fast läkaren har ju helt fel som påstår att mer än 1 ägg om dagen är farligt?

        Läkaren säger själv att hon inte har något intresse i kostfrågan annat än vad Livsmedelsverket säger. Ingen man bör ta kostråd ifrån alltså!

         Att en människa utan någon utbildning är intresserad av kost betyder inte heller att det är någon man ska ta kostråd ifrån.

          I det här fallet har ju LD helt rätt så jag förstår inte varför du tjatar om utbildning.

          Läkaren bevisade just för oss att utbildning saknar betydelse i det här fallet.

           Definitivt inte! Läkaren bevisade inte att utbildning saknar betydelse i det här fallet. LD vet inte mer än en läkare, det är en objektiv sanning och utbildning saknar aldrig betydelse. Hur kan vi ens ha den här diskussionen? Om tyckande hit och dit jämställs med utbildning är samhället i en brant utförsbacke.

           13:45 hur menar du nu? Läkaren hade ju fel och LD verkar tyvärr veta mer om kost än vad hon gör.

           Eller tror du också på myten om att ägg är farligt pga högt kolesterol?

           Jag tror inte på myter men jag har förstått att kolesterol och ägg är omtvistat ännu idag, och jag skulle definitivt inte uttala mig tvärsäkert om det.

           LD skriver att medelhavskost är rik på kött, redan där har hon ju visat att hon inte har koll! Medelhavskost baseras på grönsaker, baljväxter, fisk, olivolja och kött är inte helt uteslutet men rött kött är ovanligt.

           Med tanke på att ld är grek så tänker jag att hon har ganska bra koll på vad man äter kring medelhavet.

           Hon är inte grek, hennes pappa är från Grekland och hon är uppväxt i Sverige med svensk mamma och hon har aldrig bott i Grekland. Hon lagar inte ens grekisk husmanskost hemma.

           Ser ld lägga upp grekisk husmanskost titt som tätt faktiskt men vore intressant att veta hur du vet vad hon lagar hemma eller inte? Är du inneboende?

     Och du blir inte häpen att det finns folk med enbart grundskolan som ser det som självklart att de vet mer än personer som studerar till och arbetar som läkare?

      *studeraT till

      En ung läkare vet nödvändigtvis inte mer om kost än någon som intresserat sig för ämnet i 20 år nej.

       Läkaren i fråga är inte särskilt ung, som sagt jobbade hon på min vårdcentral för några år sedan.

    Hon vet att man inte kan gå ned i vikt utan att banta så man nästan trillar av pinn! OmÖÖjligt. Hon vet också att det bästa är att äta en massa kött och fett. LD vet nämligen ALLT.

    Det låter som en läkare som brutit mot tystnadsplikten, och det gjorde även du i det du skrev.

     Vem här har tystnadsplikt? 😀

     Blir ju så nyfiken nu med var du menar att läkaren och den som kommenterat har brutit mot tystnadsplikten?

    Ödmjukhet har väl aldrig varit LD:s starka sida.

   Fan vad äckligt. Smakar ju inte alls likadant. Vill inte ha margarin på mackan. Smör är ju mer salt.

  Ot.
  Hur kommer det sig att Elsa Billgren tar upp ett rum för dina brudklänningar på Konstakademin? Vad jag vet är hennes föräldrar konstnärer men inte hon. Borde väl finnas annan konstnärligverksamhet som passar bättre i deras vackra lokaler än hennes brudklänningar! ?

   *hennes

    Du är inte lärare i svenska va?

     Nej det är hon uppenbarligen inte! ?

      Det får vi hoppas i alla fall?

       ?

   Klart hon fått den möjligheten genom kontakter. Precis som hon fått de första av sina möjligheter genom kontakter och sitt efternamn. Det betyder ju inte att hon inte är bra på det hon gör och att hon inte lagt ner jobb själv MEN hon kanske inte ens fått chansen om det inte vore för att hon har de föräldrar hon har som har massor med kontakter inom kulturkretsar. Hon har också växt upp bland folk med kontakter och kapital.

    Så klart är det via kontakter, men Konstakademien ska väl ändå inte använda sina resurser till brudklänningar. Tror de sticker i ögonen på många inom branschen.

   Hon ”tar” väl inte upp ett rum, hon betalar för det. Sen delar hon med sin bror Sigge som är konstnär och målar tavlor.

   Men snälla, det är väl också en konstnärlig verksamhet, hur är hennes verksamhet annorlunda från annan kostymörverksamhet?

   Dessutom delar hon ju med sin bror som också gör konst.

    Konstnärlig verksamhet att hyra ut brudklänningar?!?
    Snälla! ?

    Biluthyrning – konstnärlig verksamhet!
    Kränga polyesterklänningar – konstnärlig verksamhet!

   Den har hon fått av mamma och pappa serru

  En sak som slår mig med ätstörningar är att många i min närhet inklusive mig själv, har ett ganska konstigt förhållningssätt till mat, men man ser sig inte som ätstörd eftersom det så ofta förknippas med bulimi och anorexi. Hade aldrig hört talas om den diagnos Anna skriver om tex. Jag tror mörkertalet är helt enormt här och det är så ledsamt. Jag har sen tidiga tonåren hatat att äta inför andra. Jag smygäter enorma mängder mat och godis, jag kan inte sluta äta om det står en skål godis framme tex. Jag ”måste” äta upp allt på tallriken och när min sambo ätit upp något jag tänkte äta kan jag vara upprörd i själen i flera timmar, men jag säger inget. Jag väger mig varje dag, hatar min kropp, tänker på hur det vore att vara smal varje dag. Jag spyr inte och svälter inte mig själv så därmed har jag aldrig sett detta som ett stört beteende, trots att jag ju förstår att det inte är normalt att bli lite glad när jag blir magsjuk. Vet inte vad jag ville få sagt med det här, men är väldigt glad över att hon delar med sig av detta, tror jag med flera känner igen sig massor.

   Känner igen mig jättemycket i det du skriver. Har ofta känt att jag är ”besatt” av mat och konstant tänker på hur jag ska äta för att gå ner i vikt men sedan bryter jag alla reglerna och mår dåligt för att jag ätit fel. Ett tag led jag äkta hetsätningsproblem i något år och det var hemskt. Åt tills hals och mage värkte. :/ Är glad jag kommit ifrån den biten iaf. Kan överäta idag men inte så kroppen smärtar.

   jag känner igen mig till 100 procent det du skriver. jag kunde inte sluta äta, det fanns ingen hejd. det fanns alltid plats för mer mat, jag var aldrig nöjd eller tillfredsställd vad gäller mättnad. hatade mig själv pga detta, hade ett fruktansvärt förhållande till mat. jag valde efter ca åtta år med detta att göra en gastric sleeve-operation, vilket har räddat mig. jag har nu ett ”normalt” ätmönster och har fått styr på mitt matintag. att jag har gått ner i vikt har bara varit en bonus, min största vinst är verkligen att kunna äta utan att hetsa. jag förstår såklart att detta inte är ett verktyg som alla kan bli hjälpta av, man måste engagera sig varje vaken timme av dygnet, men åh vad det har varit värt vartenda krona för min egen del.

   Ja det är definitivt ett stort mörkertal. Jag är själv en av dem och det slog mig nu att jag känner nog ingen som inte har en chill inställning till mat. Hela tiden hör man ”jag borde inte äta x”, ”jag ska inte äta y”. Sen äter de/vi det ändå och alltid är det någon som bara ”nä nu skulle vi behöva dra en löprunda”.

   Tack för att du delar med dig av dina tankar! Jag hoppas verkligen att du söker hjälp för detta. Jag är inte läkare, och tänker inte säga något om du kan ha en viss diagnos eller inte, men eftersom det påverkar din vardag i hög grad tror jag det är bra om du söker hjälp hos en läkare, dietist eller psykolog.

   Det är supersvårt! Jag har varit sjuk i några år och hänger mycket på ett forum för ätstörda, och även där diskuteras det hej vilt om vad som skiljer en ätstörning från ”disordered eating”. Att ha en ätstörning är som sagt psykiskt, om man t.ex. överäter ena dagen och svälter sig den andra så kan man vara lika sjuk mentalt som någon som svälter sig varje dag. Allt hänger ju väldigt mycket ihop med ångestkänslor. MEN jag menar, finns det någon tjej idag som inte tänker på vad hon äter, önskar att hon kunde vara lite smalare osv?

   Extremt svårt att definiera!

    Men att i princip alla kvinnor tänker på vad de äter och vill bli smalare (dvs bantar på ett eller annat sätt) gör ju inte beteendet mindre stört.

    Jag tänker inte på vad jag äter förutom att det är gott och att jag blir mätt av det. Kan äta snabbmat utan att det är ångestladdat och är heller inget belöningssystem om jag skulle göra det, utan det är för att det är tillgängligt snabbt. Är nöjd med min kropp, kunde haft lite mer former kanske.

    Tror anledningen till det är för att jag kommer från en familj där mat och godis aldrig varit ett belöningssystem och man blev aldrig skammad för att man åt. Hade en förälder som kämpade med övervikt ett tag men det var aldrig ” oh nu åt jag detta så då måste jag gå 5000 steg extra”.

     Det där är ju olika från olika människor, vad som triggar igång belöningssystemet och hur du självmedicinerar. Tror att det är så mycket mer genetiskt och komplext än att en mamma bantade när man var liten.

     Intressant med sockerberoende också som man för vissa absolut inte får nämna för då e det en käftsmäll mot ”riktiga missbrukare” (knarkare). Har du inte gjort ngt olagligt för att få tag på socker så är det inte ett missbruk…. Varför skulle man behöva göra ngt olagligt för att få tag på ngt så billigt som socker, det ges bort gratis och bjuds, du måste liksom aktivt säga nej för att inte få i dig socker.
     Ser fram emot Marika Carlssons show som ska handla om detta:)

   Hade kunnat vara mig du beskrev. Men eftersom jag varken är väldigt smal eller tjock så ”syns” inte min ätstörning. Ingen ser ju ångesten som cirkulerar kring allt som rör mat för mig.

   Kunde lika gärna varit jag som skrev din kommentar.. stämmer in till 100%. Sonen hade magsjuka för en vecka sedan och jag hoppades i smyg att jag skulle bli smittad för att få droppa några kg. Men icke ?
   Det känns så sjukt så här i efterhand

   Rekommenderar Intuitive eating och podcasten Maintenance Phase.

  Lyft även gärna Karin ”Kajjan” och hennes inlägg om ICAs webshop för en bra diskussion om ätstörningar och triggers

   Ja släng in lite fler inlägg här också för apans skull?

   Om du lägger in ett filter att du vill handla mat med mindre kalorier, ska man då bli upprörd att det ges förslag på mat som innehåller just det?
   (Nu är ju inte jag för att äta fettsnålt och räkna kalorier men finns ju de som tycker det funkar fint för dem).

    Nu har jag inte läst inlägget i fråga, och svarar alltså enbart på din kommentar.

    Jag tycker det är helt och hållet vettigt att det finns alternativ för att äta fettsnålt t.ex. Ens diet (menar diet i betydelsen val av livsmedel, inte bantning) styrs av ens egna behov, och det är helt rimligt att sajter såsom ICA kan stötta en i detta. Trots allt är vi många som mår bra av att äta mindre fett, även om ingen mår bra av att äta helt utan fett.

     Håller med dig. Ett filter är superbra för den som behöver/vill välja t ex sockerfritt, eko, laktosfritt osv. Förstår inte riktigt varför det blev ett sådant hallå ang detta. Rådande forskning menar att mättat fett kan bidra till hjärt-kärlsjukdomar – varför anser mobben på insta att det är hemskt att Ica informerar en om detta? Ingenstans skriver de ”och dessutom blir du TJOCK”.
     Det är förvånande många vuxna som faktiskt inte vet hur en balanserad diet ser ut, det är väl toppen om man kan filtrera då eller få tips?

      Problemet med Ica var att även om du bokat i att du inte vill ha förslag så kom förslag om bland att att byta från helmjölk till mellan eller lättmjölk med uppmaningen att det var bättre för dig.

       Ibland på H&M kommer det upp förslag på ”andra köpte även” följt av produkter som passar ihop med kjolen jag klickat i. Man blir konsumtionhetskränkt….Tror fan folk behöver gå bort från instagram och sluta leta problem.

       Det är absolut inte bra! Undra om det var ett kodfel eller en medveten funktion?

        Får väl hoppas att det var ett kodfel. Känns inte så smart att försöka övertyga kunder som redan valt att de inte vill få förslag… Lite vi vet bäst, lyssna nu

  TikTok är tyvärr en riktig trigger för unga med ätstörningar. Ju mer man tittar på personer med ätstörningar ju fler filmer i samma tema kommer upp och dessutom hetsas det till att svälta sig.

   man kan välja bort videor på tiktok. Enkelt att klicka att man vill se mindre av en viss typ av videor. Extra viktigt om man vet att man blir triggad. Algoritmerna är ju anpassade efter det du tycker om att kolla på.

    Dom där algoritmerna fungerar inte. Det är ganska vedertagen information. Klickar man i att man inte vill se något så dyker det ändå upp fortfarande.

  Oj det är första gången jag läser om BED och känner igen mig sjukt mycket… Har noll kontroll kring mat, äter stora mängder och skäms efteråt. Undrar vad för slags hjälp man kan få? Kan man få hjälp även om man inte har fetma men ändå mår dåligt av beteendet eller kommer sjukvården bara skratta åt en.

   Undrar också om hjälp. Har själv varit på min vårdcentral och pratat om min överätning och att jag ville ha hjälp men blev inte tagen på allvar eftersom jag just vid tillfället lyckats gå ner. Jag går upp å ner i vikt just för att jag ju inte vill vara fet utan blir det i perioder jag mår dåligt och trycker i mig utan kontroll. När det är som värst skäms jag så mkt och vill inte gå till vårdcentralen, hey jag vill knappt träffa någon.
   Tips på var man får bra hjälp? Eller vad man ska fråga efter? Bor i Sthlm hyfsat centralt

    Du kan skicka en egen remiss till en ätstörnings enhet, via nätet. Googla. I sthlm finns en vid maria torget. Stockholm centrum för ätstörningar, super bra. Massa olika typer av vård, öppen och sluten vård.

     På Stockholm centrum för ätstörningar.
     Kan lägga till att de har en öppen enhet där du träffar behandlare typ 1 gång i veckan och läkare vid behov/inskrivning.
     Sen finns det program sär man går måndag-fredag 9-15. Man går i grupp där och under dagarna träffar man behandlare, läkare, dietist. Vi hade även bild och mediterade.
     Sen finns en avdelning där man är inlagd.

      Om man går heldagar där låter det som att man behöver vara typ sjukskriven eller nåt, eller?

       Ja, då är man oftast sjukskriven. Man kan också gå (detta var några år sen, så säkert ändrat lite.) varannan vecka på enheten, varannan vecka hemma. Då är man också sjukskriven oftast.

   Du kan få hjälp. Jag har gått på en ätstörning enhet. I gruppen jag gick i fanns alla ”typer”. De flesta var normalviktiga med en ätstörning typ överåt sen ”kompenserade”. Det fanns även nån som var överviktig och hetsåt. Några få i gruppen hade anorexi.

  Skönt att någon tar upp att fetma också kan vara (och ofta är) en ätstörning. Det är inte bara supersmala anorektiker som inte har ett sunt förhållande till mat, och det är så bra att detta belyses. Skickar styrka till alla som strugglar med maten, I know how it is ❤️

   Ja, det verkar nu på många kroppspositiva konton som den enda nackdelen är hur samhället bemöter tjocka personer. Alla medicinska problem är bara fördomar och inte äter de onyttigt eller för mycket.

    Samhällets bemötande är tyvärr ett stort problem ja.

    Sen om man äter nyttigt eller onyttigt har väl ingen annan med att göra.

     På individbasis har ingen med det att göra, utom möjligtvis ens läkare. Dock behöver det diskuteras på samhällsbasis. Vi har dessvärre enormt stora problem med livsstilssjukdomar, som orsakas av kost och inaktivitet bland annat. Som samhälle behöver det därmed genomföras förändringar som kan motverka denna problematik. Hur bygger vi ett samhälle som uppmuntrar positiva val som motion och bra kostval?

     Frågan om fettfobi är på sätt och vis en separat fråga, som även den är enormt viktig. En person som har fetma ska inte bli annorlunda behandlad, vilket tyvärr sker i hög grad.

    Vad är det där för konstig kommentar? Du bevisar ju med en gång att det verkligen är så ?

  Har 1000% mer respekt för Apan mfl som är öppna med deras förhållanden till mat och deras kroppar. Och att de kanske inte är nöjda med hur de ser ut. Till skillnad från tex Cassandra Klatzkow som opererar sig (GP eller gastric sleeve) och låtsas som att hon magiskt gått ner jättemycket i vikt.

   Hon skriver bokstavligen att hon aldrig haft komplex över hur hennes kropp ser ut.

    Faktum kvarstår ju att hon gjort operation.

    Hahahaha förlåt men, tror du på riktigt att cassandra aldrig haft komplex? Då är hon den enda kvinnan i hela Sverige, världen som lyckats vara tjock men inte brytt sig. Tillåt mig skratta. O ja, hon har gjort en gastric bypass. O ser ni hennes bilder? Allt ska vara så jävla super sexy öppen kåt mun hela tiden, nu i smal variant. Kan verkligen inte förstå varför man vill följa en sån person. Hon bidrar lika mkt till kroppshets som alla andra. Spelar ingen roll om hon är ”kroppspositiv”.

     Men häng med. Inlägget handlar om apan.

     Gecko skriver att Apan inte är nöjd med hur hon ser ut. Apan skriver dock att hon aldrig har haft komplex över sin kropp.

   Är du säker på detta?

   Hon kämpar ju på för att bli gravid, kanske är känsligt ämne för henne, låt henne hålla det för sig själv om hon vill det

   har bara sett Cassandras namn nämnas här, men aldrig följt henne. Blev nyfiken nu och gick in på hennes instagram och första fotot är hon i underkläder, och majoriteten av resten är hon i djupa urringningar och öppen mun och så skriver hon om hur fantastikt snygg hon känner sig.

   Publicerade hon sådana foton innan viktnedgången också eller är det efter?

   En fråga till: hon skrev aldrig vilket märke underkläderna är ifrån, men alla verkar veta det ändå. ”nu har jag beställt” skriver vissa. Är det reklam eller inte?

    Nej, Cassandra Klatzkow påstår i sin podd att hon visst lade ut många bilder när hon var överviktig MEN inte alls i den grad som hon lägger ut stories var och varannan sekund nu. Alltså INGEN vill väl se stories när hon bara filmar sig själv som en lite fjortis. Det är så uppenbart att hon söker bekräftelse och att hon nu känner sig 1000 gånger sexigare än hon gjorde när hon var tjock. Tycker att det är löjligt att hon vägrar prata om sin viktminskning när det det är elefanten i rummet. Alla fattar att hon opererat sig, men hon säger att det är ”farligt” att prata om viktnedgång då det kan trigga andra. I själva verket skäms hon säkert för att hon tagit en genväg för att minska i vikt. Jag tror att hennes nästa drag blir plastikkirurgi då hon verkar vilja sopa undan spåren om sin övervikt. Dubbelmoral – då hon har gått från devisen att älska sin kropp, oavsett form och storlek, till att vilja uppnå det ultimata skönhetsidealet. Förstår henne samtidigt. Kan inte vara kul att träna så hårt som hon gör utan att se resultaten, då all lös hud gör att hon inte kan se deffad ut. Men blir bara väldigt märkligt när hon undviker att prata om det…

     Såg precis i en av hennes nya stories att det går ett långt ärr vågrätt på insidan av biceps. Nu är plastikoperationerna för den lösa huden i full gång. Hoppas hon håller sig frisk då gastric operationer har en tendens att paja kroppen

      Nej nu är du ute och cyklar. Det är en tatuering. Däremot är det så väldigt väldigt märkligt att det inte yppas något om hennes viktnedgång. Det mest skrattretande var när de i podden häromdagen gick igenom en inne och utelista. En av punkterna på innelistan var att det kommer att vara inne med att gå ut med ingrepp man har gjort. Hallå?? Ett perfekt tillfälle för Cassandra att gå ut med att hon gjort ingrepp.

      Sedan blir det så tydligt att hon mår så extremt mycket bättre nu när hon gått ned i vikt. Hon säger det inte rakt ut, nej, men hela hennes instaflöde har exploderat av självgoda duckface selfies, videos på hur hon i tid och otid halvpackad delar filmsnuttar på sig själv – så ointressant så man trillar av pinn. Lustigt också att hon nu börjar umgås i helt andra umgängeskretsar, inte alls samma PK-feministgäng som förr. Nu har hon skaffat kille också. Som sagt, hon har inte sagt det rakt ut men hela hennes flöde utstrålar: tjock=olycklig, smal=lycklig, enormt självförtroende, framgångsrik.

      Ska bli spännande att följa detta spektakel ändå! 🙂

   Det enda som är trist är att så fort det gäller sjukdomar mm när det är en ”kändis ” som är drabbad så är det så extremt stort. Man glömmer bort alla de så kallade vanliga osynliga Svensson. Jag har haft 2 elever som avled i anorexi vid 16 års ålder, föräldrar m.fl kämpade extremt mycket för att få hjälp. De kastades omkring hit och dit, sen var det tyvärr försent. Lever själv med 4a autonoma sjukdomar som ej syns utanpå. Vill inte sukta efter självömkan utan tycker att det är lika viktigt att belysa hur många ”vanliga” människor som har problem kring sjukdom mm.

   Hur vet du att hon opererat sig ??

  Vad skrev isabella? Jag läste hennes bok och tycker det var ganska vagt beskrivet med ätstörningarna. Hon hade som barn sett vuxna kvinnor banta och ville då själv göra det, men höll det hemligt för pojkvänner m.fl. Verkar som att hon pendlade mellan att äta väldigt lite varje dag till att äta stora mängder på kort tid, men minns inte om hon skrev att det var regelrätt hetsätning eller bulimi.

  Jag undrar mest när och varför det blev så svårt att äta normalt. Är det överflödet av mat och alla konstiga saker vi får i oss av processad mat (”mat”) som ställer till det?

   Ja jag tror det handlar om att mat är lättillgängligt i västvärlden. Snabbmat är lättillgängligt och triggar kroppens belöningssystem, likaså med allt godis, alla kakor, läsk, saft etc som finns. Det kan man inte hjälpa, det är ju evolutionärt. Sen finns de dem som tyvärr inte klarar av att hejda sig pga gener som gör att ett beroende lättare utvecklas, samma som med alkohol. En del är mer benägna att utveckla beroende just på grund av dessa gener.

   Problemet har nog alltid funnits men nu finns ett större utbud av dålig mat och då blir nog konsekvenserna värre. Det var svårt att överäta när det bara fanns potatis och bröd liksom.
   Sen var det nog fler som söp förr. Alltså man hanterade sin ångest med sprit men nu är det för skamfyllt så många av oss använder mat istället. Så var det iaf för mig. Hade problem med alkohol när jag var yngre men behövde ju kunna jobba, gå upp på morgonen osv så gick över till mat. Har vänner som använt tobak vid ångest å stress och efter att dom slutat med tobak så har dom istället börjat överäta.

   Det tror jag verkligen! Just att den är processad kanske inte spelar så stor roll, men att det är så lättillgängligt, gott och kaloririkt spelar nog definitivt en roll. Det allra mest allvarliga är dock stillasittande, vilket vi har blivit allt mer på grund av vår moderna livsstil.

   Rekommenderad läsning för den intresserade: https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/s/stillasittande-och-ohalsa-en-litteratursammanstallning/.

    Jo det spelar roll att den är processad. Food pharmacy-podden hade ett avsnitt om en forskningsstudie som visade att folk som bara fick äta processad mat under en tidsperiod åt 30 % mer än dom som åt oprocessad mat under samma tidsperiod och dom som åt processad mat gick också upp mycket mer i vikt. Det var någonting med att maten innehöll mycket mer tillsatser och socker och fett och kapade vårt belöningssystem i hjärnan så att vi bara ville äta mer och mer.

     Det köper jag! Men då är ju frågan: är problemet att den är just processad eller att makronutrienterna är ”fel”? Alltså: om man jämför produkter med samma makro, finns skillnaden då kvar mellan processad vs icke-processad mat? Rent allmänt fungerar vi så att vi föredrar det som ger allra mest energi.

      Det vet jag inte riktigt men en grej jag minns är att vissa e-nummer som alltså är tillsatta i maten ökar vår hunger! Det hade jag själv ingen aning om.

    Ja det är ju ett väldigt fokus på att mat ska vara så gott, det tipsas om det ena och det andra som är så gott, recept och matlagningsprogram, alltså mat har ju blivit som en livsstil och äter man inte mat som är god så förnekar man sig livet typ. Menar inte att man ska tvinga i sig äcklig mat men har man ett problem med överätande så underlättar det ju om man äter lite mer basic.

   Sen är det ju skamligt gå upp i vikt. Då har man misslyckats, tappat kontrollen… Bästa sättet gå upp i vikt är ju att dra ner på maten tills du blir så hungrig att du inte kan motstå äta, kasta i dig allt du ser för att sen börja om dagen efter…

   Tror också att det är den stora tillgången som ställer till det… verkar vara dagens människas (om man lever i överflöd dvs) livs kamp att hantera överflöd och tillgång i olika former ?

   Jag tror det handlar mycket om trauma..

  Lider av samma problem och gjort det sedan jag var 12, är 30 år idag.
  Var söker man hjälp?

   Om du har en bra husläkare så hjälper hen dig.

    Vad är ens en husläkare? En seriös fråga. Är det något man förväntas ha?

    Dumförklara mig inte tack. Jag går till den läkare som vc har tillgänglig när jag bokar tid, har inte haft en och samma läkare som följt mig men har sällan haft något som behöver följas under tid heller.

     En husläkare är en allmänläkare vad jag förstått det som. Helt enkelt en läkare som är specialiserad inom allmänmedicin för alla åldrar och är väl egentligen den läkaren som du som patient blir tilldelad hos VC och som man oftast går till vid allmänna besvär. Sedan kan husläkaren remittera dig vidare till någon annan specialist, men jag tror att tanken med husläkare är att hen ska lära känna dig som patient och din sjukdomshistoria för att sedan kunna hjälpa dig lättare. Förstår du hur jag menar? Jag är rätt dålig på att förklara och kan säkert ha helt fel så rätta mig gärna om jag har fel :D.

      Jag tror alltså att en husläkare är lite till för att kunna följa upp patientens sjukdomar och sedan kunna hjälpa dig utefter din sjukdomshistoria och för att man ”känner” varandra vilket leder till att man som läkare förmodligen har lättare för att bota eller följa upp sjukdomar.

       Wow jag är sämst på att förklara men hoppas du fattar haha

        Nej då, jag förstår dig?

     Ibland kan man be om att få en ”egen” läkare hos VC, alltså så att man alltid kommer till samma. Vet inte om det är så överallt, men på min (privata) VC kan man det. Jättebra!

     Här tillhör varje område olika läkare på vårdcentralen. Dvs vi har samma läkare jämt =vår husläkare.

     Tyvärr omöjligt byta fast min är värdelös och jag klarar inte av henne. Ringde till vårdcentralen för att byta men fick inte, jag sa att jag har rätt att byta läkare. Fick träffa en annan läkare gången efter, sen samma igen. Man har rätt att byta så vet inte vad de håller på med där.

   Hej! Detta är från vårdguiden (1177) ang hetsätningsstörning (hetsätningsstörning är alltså samma sak som BED, fast på svenska): ”Du som är 18 år eller äldre kan boka tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller på företagshälsovården om du jobbar.” – för att få hjälp.

   ”Många regioner har specialiserade ätstörningsmottagningar. På några mottagningar behöver du få en remiss från elevhälsan eller vårdcentralen, men på flera ställen kan du själv söka vård.” – en del specialistmottagningar i psykiatrin tar emot egenremisser (dvs du behöver ej gå genom vårdcentral, men om du behöver det kan vc skicka remiss till specialistenhet om så krävs).

   ”Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp med var du kan söka vård. När du kontaktar vården eller ringer 1177 kan du fråga vilka mottagningar som finns där du bor.” – tips är att ringa 1177 och fråga vart du ska vända dig och vilka mottagningar som finns i din närhet.

   Hoppas du får det stöd du behöver, kram!

  Jag har haft problem med ätstörningar sedan tidiga tonåren. Var väl relativt ”frisk” (nu blir man väl aldrig frisk från det, men i andras ögon) från det mellan 24-30 men när pandemin började blossade det upp igen, ordentligt. Jag är så less på det, men jag känner mig så maktlös inför det. Och ju äldre man blir, desto mer märkbart blir det rent utseendemässigt. Har tappat en massa hår och rynkor osv syns mycket mer. Ser ut som jag åldrats 10 år sedan 2020. Jag mår dåligt av att se mig i spegeln och att inga kläder passar längre.

   Nu är det dags att söka support ❤️

  OT Men vet någon vad appen Cam använde på Bloggbevaknings senaste instagrampost?

   Face App

  En sån tatuering skulle jag inte våga mig på.

   Du är säkert mycket vackrare utan.

    Varför? Jäkligt snygg tatuering

  Sorgligt att så många i samhället mår dåligt på olika sätt. Tänk om alla fick vara fina precis som de är. Tjocka, smala, vältränade, mammor, äldre, funktionsnedsatta!
  Hoppas vi kommer dit

  Man ser på cassandra klatzow bilder i underkläder att hon har ärr efter gastric sleeve. Tråkig att hon inte kan var öppen med det och låtsas som att hon bara gått ner mirakulöst..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.