Maja Nilsson Lindelöf om inbrottet

…Under den här tiden har tre män tagit sig in på tomten. En otrolig obehaglig syn att få se i efterhand när en av dom i princip ålar sig på tomten, och kanske borde jag inte ha sett det för jag kan inte riktigt sluta tänka på det. På en annan av filmerna ser man hur en av männen står i fönstret utanför vårt vardagsrum, i början hukar han sig i mörkret men tillslut står han bara rakt upp och ner och tittar in på mig och Francis, i flera minuter väldigt medveten om att jag inte ser honom.
[…]

Jag sitter och pratar i telefon och tittar på matchen när jag får ett annat samtal. Jag ser att det är från säkerhetsteamet och jag får adrenalin i kroppen direkt, jag klickar min vän och svarar. Han i andra änden telefonen säger åt mig att springa upp och låsa in oss för att dom ser främmande människor på vår tomt.
[…]

Rent fysiskt vet jag inte hur jag lyckades lyfta upp en tung sovandes Ted Louie samtidigt som jag bar en ömtålig Francis i famnen men det gick. Jag fick in båda barnen och mig själv i ett rum, jag låste dörren och höll upp handtaget. Minns känslan av att vara jagad. Redan innan vi var inne i rummet så hör jag ljud i huset och det vet jag att jag tydligt kände när jag sprang, hur någon var hack i häl.
[…]

När vi hör hur dom väsnas vaknar Ted Louie och börjar gallskrika. Och det enda jag tänker då är att nu hör dom oss och vet vart vi är, och nu dör vi.
[…]

Jag är glad att jag inte hann bli konfronterad och jag är glad att jag slapp se dom i verkligheten. Jag vet inte hur traumatiskt det hade varit om jag satt kvar där i vardagsrummet och möttes av främmande beväpnade män i dörröppningen. Jag tror och känner att jag hade änglavakt den här kvällen, det är för många detaljer som blev så avgörande för oss som jag inte kan berätta men när jag tänker på det får jag gåshud över hela kroppen. // Maja Nilsson Lindelöf

Det här utvalda delar av Maja Nilsson Lindelöfs blogginlägg där hon berättar om vad som hände, den där kvällen då tre män gjorde inbrott i familjens hus medan hon var ensam hemma med barnen. 
Maken Victor var iväg med Manchester United, vilket inbrottstjuvarna så klart visste om, vilket gör henne extra sårbar och det hela, så mycket värre.

Jag mår fysiskt illa av att läsa hennes inlägg, där ångesten skriker ut mellan raderna. 
Så fruktansvärt vidrigt att behöva vara med om. ?

49 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hur iskall är man om man bryter sig in i ett hem beväpnad där en ensam kvinna med två små barn är hemma? Förjävligt, finns inte ord.

   De måste ha känt sig jävligt manliga.

   De ser ju bara lättillgängliga pengar… Jag tror att rika människor kommer bli ännu mer måltavlor för sånt här i framtiden tyvärr. Är du förmögen behöver du nog ha vakter 24/7. Jag hade aldrig vågat vara ensam hemma i ett mansion med mina barn om jag visste att andra visste hur rik jag var. Kanske de känner sig tryggare i ett lägenhetshus!

  Panic room is the new black.

  Vilken ohygglig mardröm att få sitt hem invaderat på detta hänsynslösa sätt. ?

  Jag har varit med om något liknande. Ensam hemma, inga barn och en gärningsman som tog sig in.
  Det är snart 20 år sedan och för mig tog det 10 år innan ångesten släppte någorlunda. Men jag kan fortfarande tänka på det ibland.

   Fy så traumatiskt. ? Skedde två inbrott i trapphuset jag bor i, ett i lägenheten bredvid mig och någon dag efter ovanför mig. Bara den lilla upplevelsen gav mig hjärtklappning av minsta lilla ljud i många månader.

  Bara tanken på att någon står och iakttar utanför fönstret ( och de har stoooora fönster ) ger mig panik. Fy så obehagligt!

   Ja, detta tänker jag ofta på nu för tiden när hus byggs så otroligt tight och gärna med stora fönster, att det är så lätt för nyfikna eller kriminella att titta in?! Otroligt obehagligt. Kanske är jag överdriven men vill inte bo i villa av den anledningen utan dras till lägenheter riktigt högt upp, typ våning 6 helst. Fattar ju att det är inbrott i lägenheter också men är väl en falsk känsla av trygghet om inte annat…

   Har de fortfarande stora fönster i deras nya hus? Vet ju hur det gamla såg ut.

    Inte lika stora som förut. Men det finns en del fönster på markplan och har också sett att de har en altandörr i glas:/

  Vaknade på natten en gång över att kameran larmade att en man stod och ryckte i vår ytterdörr. Hade vi inte haft övervakningskameran hade vi aldrig vetat. Trots att han inte tog sig in var det sjukt obehagligt och jag sov inget mer den natten. ?

   Men fy vad jobbigt. 🙁 Man undrar ju vad han ville? Inbrott, attack, eller bara förvirrad?
   En tid efter att vi flyttat ringde en främmande man på vår dörr. Min man har bott i många år i ett av Malmös stökigaste kvarter så han öppnade inte utan ropade ”vad vill du?” men fick inget svar. Mannen hängde kvar i 10 min sedan gick han. Just då kändes det faktiskt riktigt obehagligt även om jag inte kan säga exakt varför… I efterhand har jag tänkt att han nog var bekant med de som bodde i lägenheten innan oss och kanske inte insett att de flyttat och kanske hade han hörlurar i öronen så han inte hörde vår fråga. Vet inte men han har aldrig ringt på igen.

  Mina föräldrar och lillebror hade inbrott när de alla låg och sov! I ett vanligt villaområde mitt i smeten så inget insynsskyddat.
  Så läskigt!

  Fy fan om Maja hade tittat ut och sett den här mannen stå och stirra in. Hela situationen är helt fruktansvärd! Men det är en skräck jag har… att titta ut genom fönstret på kvällen och möta ett par ögon där ute.

   När jag var liten hände just det – jag skulle dra ner persiennen i mitt rum på kvällen och en klasskompis som gick förbi utanför såg mig, hoppade över staketet och stack upp huvudet i fönstret. Ett harmlöst bus, men jag blev så jädra rädd. Det satt i många år, obehaget för att någon plötsligt kunde stå utanför.

  Att göra inbrott när folk är borta är tillräckligt illa. Men medvetet när folk är hemma i huset. Så jävla sjukt.
  Här där jag bor skedde det för några år sedan, två barn var ensam hemma men lyckades låsa in sig i badrummet och ringa efter hjälp (båda barnen var under 10 år).

  Som i en skräckfilm! ?
  Hur ska hon någonsin kunna känna sig trygg hemma med barnen nu?

   Dom har skaffat vakt 24/7. Många fotbollspelare i England har anlitat fd elitsoldater som vakter nu efter alla inbrott

  Finns det inget man kan göra i tex en villa för att förhindra inbrott? Jag tänker typ säkerhetsdörrar, fönster som är svårare att krossa osv. Eller är det bara en falsk trygghet?

   Ja, jag undrar hur de kom in i huset? Dyrkade de upp låset på något sätt eller krossade de ett fönster kanske?

   Jag tänker att vill de in kommer de in. De utvecklar ju tyvärr också sina metoder och har stenkoll på hur de ska ta sig runt alla lösningar.

   Jo, vi har precis installerat säkerhetsglas i hela vårt hus, kameror i hela trädgården samt säkerhetsdörrar. Det fördröjer processen rejält för att lyckas ta sig in, däremot blir det aldrig omöjligt för någon som är skicklig och målmedveten. ?

    Förhoppningsvis väljer de ett enklare hus i alla fall!

    Ibland vill man ju kunna krossa en ruta för att kunna komma ut vid exempelvis brand. Eller för att brandkår skall kunna ta sig in och rädda folk. Hur gör man då om man har säkerhetsglas i hela huset? Bara en genuin fråga.

  När man läser sånt här är jag glad att jag bor i lägenhet. Självklart sker det inbrott i lägenheter också men jag känner mig lite tryggare när jag bor flera våningar upp med portkod och säkerhetsdörr. Vi har även larm på vår dörr och balkong för säkerhets skull.

   Så ohyggligt otäckt. Förstår att hon är skärrad med all rätta. Har själv utsatts för liknande men jag hade iallafall tur som inte såg dem som stal. I efterhand har jag många gånger tänkt på vad som hade kunnat hända om jag hade gått upp ur sängen. En äldre släkting till mig har också fått inbrott medan hen var hemma.

   Sånt sätter sina spår. Jag har skaffat hund för att den ska varna ifall någon kommer in eller rent av vakta mig om det skulle behövas, även om jag tror att vår hund är för snäll.. samt övervakningskameror.

   Sen kan man ju inte vara rädd att det värsta ska ske hela tiden och leva livet med rädsla. Men det känns dock som om tillvaron blivit mer otrygg på alla sätt om man jämför bara 10 år tillbaka, ett helt annat Sverige idag på många sätt. Både bra och dåligt. Dessutom har vi klimathotet som inte var lika alarmerande då och nu har vi ev krig att vänta i Europa efter en pandemi som satt sina spår.

   Detta var för typ 16 år sedan. Jag var 18 och hade precis flyttat hemifrån med min kille. Han jobbade natt och de va första natten jag va själv i lägenheten. Jag va jättemörkrädd och hade fullständig panik. Men lyckades tillslut lägga mig och slumra till. Vakna av att de smällde som in i helvete, alltså riktigt högt. Gömde mig under täcket och ringde killen och sa att du kommer nu. Han ringde sina föräldrar och sen polisen och alla va påväg. Jag gömde mig fortfarande under täcket i fosterställning helt stel av chock och kunde inte röra mig. Killen och hans föräldrar kom fram typ 5 min före polisen. 3 pers hade brutit upp ytterdörren men en jävla kofot! När killen kom in för han slag i ansiktet och än idag knäcker de i hans käke när han gapar. Precis när polisen kom var asen i full färd med att köra ett kvastskaft genom magen på honom. Jag har än idag svårt att sova själv. Och jag är så irriterad på mig själv att jag bara låg där. Men jag kunde helt ärligt inte röra mig. Chock och rädsla gör väl de med en antar jag. Men ändå.

  Tror tyvärr denna typ av brott kommer bli mer vanlig, och även hos ”vanliga” människor. Det finns verkligen ingen respekt för människoliv längre.

  Tror sociala medier är en bidragande faktor, många vill leva det flashiga livet influencers har fått oss tro är normen. Fler tar den ”lätta vägen” till pengar, och även gänglivet har ju blivit någon form av drömliv för många.

   Antalet bostadsinbrott har minskat med 34% sedan 2011. När det gäller villor har antalet inbrott minskat med 40% sedan 2011.
   Källa: https://bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/bostadsinbrott.html

    Fast detta bör väl inte huvudsakligen betrakts som ett bostadsinbrott, snarare ett väpnat rån i hemmet. Det är DEN typen av brott man hör och läser om lite överallt numera, och det är den typen av brott som skrämmer. Att bryta upp ett fönster hos någon som man vet är bortrest känns knappt jämförbart med detta…

     Oklart om det räknas som rån eller inbrott eftersom hon inte mötte männen. Från Polisen ”Rån innebär att en gärningsperson med våld, eller hot i någon form, genomför en stöld. Om våldet är grovt definieras brottet som grovt rån.”

     Sjukt nog så kan det räknas som ”bara” inbrott eftersom männen inte hotade henne eller barnen eftersom de lyckades gömma sig.

      Uppsåtet borde ju däremot definitivt räknas som grovt rån, med tanke på att rånarna visste att både Maja och hennes små barn var hemma när de bröt sig in. Fruktansvärt hur som!

  Hennes beskrivning från samtalet från vaktbolaget till det att hon kommer ut igen ger mig rysningar.. som en hemsk film!! Fy fan vilken stark kvinna!

  Och ett kort sidospår Sanna la också ut igår/förrgår att de har installerat larm och ”skyddsstängsel” (som de har i butiker). Undrar om de forna bästisarna har kontaktat varandra efter att de blivit utsatta för inbrott samma vecka

   Sanna och John hade inbrott typ veckan efter. Om jag minns rätt var ingen av dem, tack och lov, inte hemma.

    Oj läste för fort, sorry!

  Sånt här gör att jag vill sälja mitt hus och flytta in i en lägenhet. ? Så jävla inte okej att man inte ska få känna sig säker i sitt egna hus.

  Många år sen nu, jag var i övre tonåren och bodde fortfarande hemma hos föräldrarna. De hade åkt till stugan över helgen, kvar hemma var jag som låg och sov.

  På morgonen när jag klev upp fick jag en sån konstig känsla och när jag vaknade till ordentligt insåg jag att dörren var uppbruten och saker (bla elektronik) stulna. Misstänker att de även varit inne i mitt rum (eller iaf tittat in och sett mig när jag sov) då en sak som annars stod precis utanför var borta. Alltså den känslan… saker kan ersättas men att veta att de varit inne i huset och kanske till och med i rummet… Tänk om jag råkat vakna då, vad hade hänt?

   Hände min svägerska när hon bodde hemma hos sina föräldrar. Tror hon var typ 15 eller nåt. Låg hemma och sov, hunden var också hemma så hon kände sig ju säker. Alla bilarna borta eftersom föräldrarna var iväg och jobbade. De bröt upp ett fönster på nedervåningen och sparkade hunden så han gick och gömde sig, han var helt knäckt i flera veckor efteråt. De stack iväg när de gick upp till hennes rum och insåg att nån var hemma. Hon vaknade inte förrän hennes mamma kom hem efter att hon fått ett samtal från grannar. Det tog lång tid innan hon kom över det. De skaffade larm och en extra liten larmbricka som ett överfallslarm till henne som hon hade dygnet runt. Hon behövde sällskap på toa och när hon skulle duscha osv i säkert ett år efteråt. Så otroligt traumatiskt för henne. 🙁

  Anledningen till att jag inte kan bo på nedre botten. För paranoid. Tror inte ens jag kunnat göra det m en hyrd vakt, en sån kan väl nån muta? Ni hör. Paranoid. Tur jag inte är rik! Hade väl inte vågat gå ut..

   Jag bor på bottenvåning, men känner mig väldigt trygg! Har fönster/uteplats ut mot gatan, två utvägar, grannar precis intill. Bor dock i ett väldigt(!) lugnt/tryggt område. Om jag hade skrikit på gatan hade nog halva området vaknat, bor precis intill en vik så det ekar.
   Vi har dessutom två låsta portar, kamera samt säkerhetsdörr.

  Så fasansfullt. Kommer hon någonsin våga att vara ensam vuxen hemma igen ?

  Fruktansvärd upplevelse- 🙁

  Så jävla fruktansvärt. Usch. Min kompis mamma blev utsatt för ett liknande inbrott när min kompis och hennes storebror var små. Hon var också ensam hemma med barnen. Dock hann de aldrig undan tjuvarna utan mamman blev misshandlad 🙁 Så otroligt hemskt.

  Min kompis dotter (11 år) var ensam hemma efter skolan en eftermiddag. När hon gick ner på nedervåningen och skulle gå på toaletten så öppnar hon toadörren och där står en främmande man och rotar i badrumsskåpet. Var tydligen en missbrukare som letade mediciner men tror inte att den flickan vill vara ensam hemma igen.

  Usch så hemskt! Hann de ta något eller kom polis/vakter och ingrep?

  Att någon stått utanför och titta på henne och bäbisen är så vidrigt så jag orkar knappt läsa! Största skräcken!

  Jag och en kompis var själva hos henne en kväll när vi var i tonåren, hennes föräldrar var på middag hos grannen. Plötsligt ser vi ett manshuvud tryckt mot rutan, stirrandes på oss. Då var det hennes pappa som skulle skoja. Fy fan vad rädda vi blev och vad länge jag var rädd efter det!

  Fruktansvärt och så hemskt, och självklart ska ingen någonsin behöva vara med om det oavsett vem man är. Men jag måste ärligt säga att jag inte är förvånad. Maja fullkomligen vräker ut på sin instagram alla märkesprylar de konstant köper. Bara ringen som dök upp på alla bilder i julas är värd nära 150.000kr.
  Hon taggar dessutom allt och är noga med att det ska vara mycket loggor, väldigt nyrikt. Självklart ska man kunna känna sig säker i sitt hem men jag tror det lockar onödigt många rånare när de inser hur lite de behöver få med sig från ett inbrott för att ändå få bra utdelning… tyvärr!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.