Triss i Instagram


Gång på gång använder Therese Lindgren sin enorma plattform till att belysa stora och små samhällsproblem.
Hon använder sin makt på ett föredömligt sätt, och ett annat exempel är när hon intervjuade en kommunikatör på Försvarsmakten om situationen mellan Ukraina och Ryssland.
Idag är den intervjun mer aktuell än någonsin.

Dani Pavlica skriver om sonen Lyon, vars liv aldrig riktigt fick börja innan det var slut. 
Så sorgligt. 🙁

Elaine Eksvärd verkar inte riktigt hålla med alla som kallar ADHD för en superkraft.
Hon fick sin diagnos relativt nyligen och svär  högt åt den på Instagram.
Några som kallat ADHD för en superkraft är bland andra Isabella Löwengrip och Viktor Frisk.
Isabella visade sig senare ha blivit feldiagnostiserad och har inte diagnosen.

146 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  För 2 år sen skrev Elaine om att hon hade en Borderline-diagnos. Är det ändrat?

   *EIPS (emotionellt instabilt personlighetssyndrom)

    Visst – men hon skrev själv Borderline. Vilket inte på något sätt är förbjudet att använda.
    ”Det finns flera benämningar av diagnosen emotionellt instabilt personlighetssyndrom eller borderline personlighetssyndrom som det också kallas.” Citat från 1177.

     Ja visst gjorde hon det. Och nu har hon plötsligt ADHD och tjatar om det, gör content av det hela tiden och fiskar uppmärksamhet. Hon läste en bok om ADHD och kom då på att hon själv har det.. exakt samtidigt som det kom ut att IL är bipolär just saying. Alla problem Elaine nu säger sig ha, hade hon inte dem innan, kom de plötsligt? Tror kanske snarare det är utmattning hon drabbats av jag menar att hon är glömsk och grubblar på nätter kan bero på allt jobb, poddar, blogg, föreläsningar hon gör plus 3 barn hemma. Kanske hon behöver tagga ner lite bara. Hon verkar besatt av att bli smalare också, hon menar att hon måste träna varje dag på morgon pga ADHD och äta nyttigt. Visst det är ju alltid positivt men beror nog mer på att hon vill trimma figuren. Hon är svår att ta på allvar med alla vändningar hon gör, hur hon totalvänder i sina åsikter om personer osv.

      Exakt så uppfattar jag det också. Helt plötsligt från ingenstans har hon ADHD. Säkert skönt att ha en diagnos att ”skylla” alla sina problem och brister på.

       Ja känns verkligen som att hon ville ha något att skylla på men framförallt för att få uppmärksamhet. Har hon fått sömnproblem och sämre minne så beror det säkert på stress då hon haft så mycket, hon kör ju på i 180, hon gasar på med allt. Tidigare skrev hon att hon har borderline och att det skulle vara förklaringen till att hon bråkat med folk. Nu har hon en annan stil, en annan framtoning och strategi. Hon vänder kappan efter vinden som ingen annan.

        Jag kom inte på från ingenstans att jag har ADHD. Jag tyckte själv att det var en ”kändisgrej” som alla ville ha. Jag slängde själv raljant med uttryck som ”alla har väl en släng av adhd” – snacka om att jag fick äta upp det. Jag skäms för att jag sa så.

        Mina barndomsvänner, familjemedlemmar kunde mer om adhd än jag och har länge tjatat (flera år) på att jag ska göra en utredning. Jag gjorde en utredning och fick svar den 15/12 – medelsvår adhd som hade klassats som grov om det inte vore för att jag klarat mig så bra trots adhd.

        Det är helt ok att ogilla mig som person men att tro att man skaffar sig en neurologisk funktionsnedsättning för att få uppmärksamhet är ganska respektlöst för alla som fått adhd utredd och diagnostiserat. Att få en diagnos är inte att vända kappan efter vinden, det är att få en diagnos från läkare, psykologer och en massa tester.

        Borderline är en vanlig åkomma för överlevare av sexuella övergrepp i barndomen – det misstänkte en psykolog när jag var tonåring. Jag delade det en gång – inte för att det var kul eller chans till strålkastarljus. Herregud det finns väl roligare saker att få uppmärksamhet för. Det kunde varit en förklaring till mitt kategoriska synsätt och utbrott som jag haft och inte varit stolt över genom åren. Men nu med facit i hand är just utbrott och skammen efteråt ett tecken på brist på impulskontroll vi med adhd har. Jag har bett om ursäkt till många många personer – inte gömt mig bakom adhd/borderline, utan tagit ansvar sagt förlåt ”det var mitt fel” osv. Men jag har själv undrat vad det har varit som gjort att mina reaktioner varit så oproportionerliga, sökt förklaringar och varit öppen med det. Att vara så cynisk och tro att man ”skaffar” sig en neurologisk funktionsnedsättning för uppmärksamhet, då vet man inte vilket helvete diagnosen är att leva med.

        Jag fiskar inte uppmärksamhet – jag delar min resa och det mitt liv försöker greppa just nu.

        Alla problem jag hade tidigare har jag haft hela livet.

        Jag är inte det minsta besatt av att bli smalare – jag tränar för dopaminer inte för Beach 2022. Har inte gått ner ett gram sedan jag började träna.

        Jag skyller inget på ADHD – däremot förklarar det många av mina svårigheter.

        Ogilla mig bäst ni vill, men sprid inte lögner om att man skaffar sig adhd för uppmärksamhet. Jag förstår att ni vill såra mig, det är fine. Men ni sårar alla med adhd med så lättvindiga kommentarer. Ha adhd-hjärnan en dag och ni skulle inte säga så igen.

   Känns som hon vill bara ha en diagnos. Valet föll på ADHD. Helt plötsligt i vuxen ålder ska ”alla” ha det nu.

    Jag kom inte på från ingenstans att jag har ADHD. Jag tyckte själv att det var en ”kändisgrej” som alla ville ha. Jag slängde själv raljant med uttryck som ”alla har väl en släng av adhd” – snacka om att jag fick äta upp det. Jag skäms för att jag sa så.

    Mina barndomsvänner, familjemedlemmar kunde mer om adhd än jag och har länge tjatat (flera år) på att jag ska göra en utredning. Jag gjorde en utredning och fick svar den 15/12 – medelsvår adhd som hade klassats som grov om det inte vore för att jag klarat mig så bra trots adhd.

    Det är helt ok att ogilla mig som person men att tro att man skaffar sig en neurologisk funktionsnedsättning för att få uppmärksamhet är ganska respektlöst för alla som fått adhd utredd och diagnostiserat. Att få en diagnos är inte att vända kappan efter vinden, det är att få en diagnos från läkare, psykologer och en massa tester.

   Hej där! Man kan få fler diagnoser än bara en, ofta kan det förekomma komorbiditet mellan diagnosgrupper, en del symtom överlappar andra osv. I slutändan är diagnoser bara kategorier av symtom som vi klumpat ihop för att kunna strukturera och förstå vilken hjälp som passar individens problematik bäst. Diagnoser förenklar alltså väldigt komplexa processer vilket är mycket hjälpsamt men ibland tar bort nyansen i mänskligt fungerande. Ibland kan processerna inom psykiatrin vara tröga, ibland kan bedömning kring en diagnos uppkomma för att senare ändras eller så inser man att frågeställningen för problembilden borde varit bredare än vad man först bedömde. 🙂

  OT så Lisannacarmen som har en liten bebis ska nu åka till Turkiet för att göra BBL, näsan, ögonlocken samt hakan??

  Sjuk värld.

   Har Lisa en bebis?

    Tror du läste för snabbt och blanda ihop med lisaanckarman. Jag gjorde det ? men denna person heter tydligen LisaAnnaCarmen

     Blev fel ändå ?
     Lisanna Carmen*

   What? Men barnet är väl bara ngn månad gammalt?

    6 mån

     Hon har en 1 månad och en på 1år
     Sen har hon några äldre med.

      Nej förlåt! Blandade ihop henne min sin syster!

   Hon är ju redan så opererad. Och när man har en liten bebis hemma…så sjukt sorgligt

    Tror hon ”bara” gjort brösten och fillers tidigare?

     Ja nuförtiden är det väl ”bara”… nä hajjar vad du menar

      Ja men skulle inte säga att hon är SÅ opererad eftersom hon endast opererat brösten. Nu däremot blir det fyra operationer på en gång ?

      Är hennes kille rik?

       Satt örhängen på bebisen också, ska börjas i tid med fix å trix…

    Har inte bebisen en pappa den kan vara med? Eller varför är det synd om den?

     För att bebisen riskerar att förlora sin mamma i en helt onödig skönhetsoperation kanske?

      Jag undrade genuint vad personen som skrev kommentaren menade. För jag tolkade det på ett annat sätt. Drygo.

       Haha vad var drygt med det svaret? Ibland känns det som vissa bara VÄLJER att läsa saker negativt när det inte är en kavalkad av glada smileys efteråt. Jag skulle rekommendera att utgå från att folk inte menar illa och läsa kommentarer som neutrala!

     Som mamma har man ett ansvar, därför har jag så svårt för folk som åker till kliniker som gör dessa multiingrepp.
     Riskerna är stora och uppenbarligen tycker hon det är värt det.

   Lisannacarmen är vacker som hon är, fattar inte varför hon ska operera sig. Näsan av alla ställen? Hon har ju en helt perfekt näsa! Hade gärna bytt min mot hennes.
   ?
   Gervide, varför skriver du aldrig om Lisanna eller Gloria?

    Det förstår jag att du tycker…

  Har inte Isabella adhd?

   Reagerade på samma! Vadå det har ju nämnts i i princip varenda blogginlägg genom alla år att allt är så svårt för henne pga hennes ADHD

   I ”Isabella” berättar Isabella Löwengrip för första gången att hon är bipolär. Tidigare har hon kallat adhd för sin ”superkraft”, men det var en felaktig diagnos och de där superkrafterna visade sig vara maniska perioder, eller skov.
   https://www.smp.se/kultur/det-kanns-som-att-jag-har-ljugit-i-flera-ar-f4758571/

    Tack för länk. Men en undran kring en sak, hoppas det finns någon som är insatt.

    Kan man verkligen ha ett maniskt skov i 2 hela år? Som Isabella skrev: 2017-2019.

     Maniskt eller hypomanisk skov kan pågå i månader obehandlat. En långvarig manisk period på två år eller längre räknas som kronisk men är ytterst ovanligt. I regel kan man ha hypomanier, en mildare mani, obehandlad. Manier är i regel väldigt påtagliga för omgivningen och oftast väldigt funktionsnedsättabde för individen, inte sällan slutar de i tvångsvård. Har svårt att tro att Isabella kunnat gå så länge med en fullt utvecklad mani faktiskt, utan att det snarare rör sig om en hypomanisk period.

   De kom fram till att hon är bipolär istället för adhd, men ofta har man både adhd och bipolaritet.

    Källa på det där tack, det är rätt o-ofta man är biopolär OCH har ADHD. Hit me!

     sällan…

  Tror många känner så oavsett diagnos. Jag hatar min, den gör fysiskt jävla ont. Förvisso är det inte jämförbart med adhd så, men förstår känslorna kring det.

   Oj missade typ resten jag skulle skriva ? Allt hon skriver om att anpassa livet, inte kunna äta vad man vill, behöva avboka med vänner/jobb pga skov. Livet blir så jävla meningslöst, man känner sig värdelös. Tror inte det är ovanligt oavsett diagnos ??

  Alltid skönt när inflytelserika personer hjälper till att nedmontera myten om att adhd skulle vara en superkraft. Adhd är en utvecklingsstörning (ja jag vet vad du tänker som läser och hur arg du blir av formuleringen men adhd är rent tekniskt en utvecklingsstörning) och inget åtråvärt.

   Nej det är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Använd inte ord du inte behärskar.

   Adhd är ingen utvecklingsstörning nej. Det är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

    Förr hette det mbd och 87 ersattes det med adhd. Minimal brain damage så tidigare var det en hjärnskada. Förstår att ni som har adhd inte vill förstå det.

     87?
     Japp, vi har kommit en bit sen dess?
     Du vet att homosexuella ansågs psykiskt sjuka för inte alltför länge sen, och idag vet vi bättre va?

     Om man inte tror på modern forskning utan föredrar 30-talets diagnoser och kunskap så visst ?

     Namnet ändrades eftersom man genom forskning kom fram till att de inte var en hjärnskada utan en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

      Skada som skada

       Verkligen inte ?

        Vad är skillnaden på symptom på adhd och mbd då?

         Du kan googla om du är genuint intresserad. Men som sagt, MBD står för minimal brain damage, dvs man trodde att det var en hjärnskada.

         Den diagnosen slopades eftersom man insåg att det inte handlar om hjärnskador utan om dysfunktion, därav begreppet neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

       Som sagt, d stod för dysfunction och inte damage. Men vill även upplysa om att du kan ha en hjärnskada utan att ha en utvecklingsstörning, eller intellektuell funktionsnedsättning som det heter numera.

        För väääldigt länge sen så stod det för damage. Men personen här ovan verkar inte hängt med i forskningen.

     Å alla barn som hade MBD gick på tårna (!?) Vi hade en liten kille som bodde på samma gård som vi som hade MBD o gick på tårna, hans mamma berättade att alla som har diagnosen gör det.
     Oavsett så är ADHD ingen jävla utvecklingsstörning?

     Minimal Brain Dysfunktion. Inte damage.

      *Dysfunction ska det givetvis stå.

      Fast under utredningar så frågar de ju ofta om typiska saker vid förlossning och graviditet som har med skador att göra. Så man förstår ju underförstått att det faktiskt anses ligga någon typ av skada bakom dysfunktionen.

       De frågar även om föräldrarnas uppväxt och nuvarande liv. Vad tycker du att det betyder underförstått?

        Ja, de gör det. Eftersom man vet att hjärnan kan ta skada av se våld som barn, att ha en pappa som dricker o.s.v. Även genetiska ärvda egenskaper.

        Har alltså gått igenom en utredning med mitt egna barn och det var ingen som stack under stol med att man söker efter orsak till skada.

       De frågorna ställs för att UTESLUTA skador, innan ADHD-diagnosen ställs. Alltså med motsatt syfte än det du skrev.

        Man kan se skador på hjärnan hos adhd-personer.

         In the study, youth who reported ADHD symptoms and had a history of mild traumatic brain injury (TBI), such as a concussion, did not have an increased genetic risk for the disorder. This is in contrast to developmental ADHD, which is caused in part by the small cumulative effects of multiple ADHD-related genes.

   Tack för att du säger det. Under utredningen berättade de vilket problem det är att det basuneras ut att entreprenörer som Elon Musk och en massa genier har ADHD. Min psykolog sa ”det är mest hemlösa, missbrukare och kriminella som är representativa. Vuxna personer vars föräldrar betalar räkningar åt dem för de har köp/mat/drog missbruk. Allt som skapar dopaminer”. Och han sa ”Du kan inte tacka din ADHD för några framgångar, det är trots – inte tack vare” och att folk som är framgångsrika/funktionella mäts på vad de åstadkommer – inte på vad de och omgivningen får betala – gör att många kvinnor går odiagnostiserade. Så mycket jag inte visste, fick veta och vill dela. Blev glad av din kommentar.

  My hade också superkraften ett tag.

   Hon kanske har fått bort den med hjälp av bra kost och träning, som hon skrev att hon ”botat” många med psykisk ohälsa med

    Den nya hemsidan är så missvisande. Det är knappast My som beskrivs med alla superlativ. Gud så pinsamt. Vilka är de andra coacherna man kan välja mellan?

     Vid graviditetsträning får barnet följa med. Verkligen generöst av henne.

      Ja men hade kanske varit skönt att slippa magen en stund annat om man vill träna ?

       Ja, en liten korg vid dörren att lägga ungen i ?

     Det vet hon väl inte själv, finns nog inga andra coacher men det låter bättre att skriva så, verkar mer professionellt då. Hon tänker väl sig och hoppas att hon ska få fler ”coacher” att vilja vara i team med henne. Så sjukt när hon skriver ”vi på strongmamas” vi haha det är ju bara My. Ako hon gärna ville samarbete med tidigare drog sig ur likaså Cederberg.

      Och lagt ut gamla tidningsurklipp med självskryt. Med den där kompetensen borde hon jobba med kändisar i Hollywood ?

     Citat från strongmamasptstudio.se ?:

     ”My är en offentlig hälsoinspiratör som flitigt syns i olika media-sammanhang, så som olika träningsmagasin, podcast, träningsresor, event m.m.

     I kombination av gedigen utbildning, yrkeserfarenhet men också personlig erfarenhet av hur svårt det kan vara att få ihop vardagspussler som mamma. Samtidigt som hon hart mötts av olika utmaningar inom psykiskohälsa.”

     – – –

     ”My viger sitt liv åt att hjälpa andra i liknande situationer. Men jobbar såklart med klinter som vill göra en livsstilsförändring.”

     – – –

     ”Studion är liten, exklusiv och provat. För att du helt ska kunna fokusera på dig själva.”

      Du milde himmel!

       Det som fascinerar mig mest är att My – enligt egen utsago – haft ”ledande uppdrag inom marknadsföring och PR” och samtidigt publicerar såna här vilseledande och obegripliga floskler. Bryr mig inte om hur hon skriver i kommentarer och IG-inlägg men texter på en hemsida för en ny verksamhet kräver lite mer. Ta hjälp!

        Hon har ju tagit hjälp av andra för att göra ny hemsida men My kryddar på som vanligt med stora ord och vill framstå som att hon har mycket kunskaper, utbildningar och erfarenheter MEN det är ju just strategi och bara hennes egna ord. Taktik för att tjäna stora pengar. Fake it til you make it lever hon efter. My överdriver allt, vinklar, vrider och ljuger mycket. Hon vilseleder och är väldigt manipulativ.

      Herregud vad hon brer på, pinsamt. Tycker inte hon syns flitigt i media nuförtiden, annat än här då. Sjukt hur hon ska låtsas vara så stor och välutbildad och kunnig. Så värst mycket erfarenhet har hon inte och inte mycket till utbildningar heller, hon blev väl inte godkänd efter pt-utbildningen. Viger sitt liv.. jo tjena, inte utan att ta betalt iaf. Kräks på hennes sätt och taktik alltså. Som att hon låter folk tro något hänt henne genom att lägga ut en bild idag som man kan tolka som att hon är på sjukhus när hon bara mätt sin sömn hemma under natten. Totalt skamlös.

    Hon sa ett tag att hon har fått diagnosen ADHD och utmattning, hon försökte få uppmärksamhet genom det vilket ADHD brukar ge MEN senare så påstod hon att hon inte har ADHD och aldrig fått el sagt det fastän hon hade skrivit så. Idag vill hon få folk att tro att hon är sjuk och inlagd, var ju väntat att hon skulle lägga ut den bilden på insta. Nu är hon nöjd när hon fått en massa kommentarer med hjärtan, vad har hänt? och krya på dig.. och inte svarar hon utan låter folk tro något hänt och att hon är sjuk men NEJ hon är inte sjuk hon har bara sovit med en apparat som mäter sömn, puls, andning. Fy så beräknande.

     Vilka är dessa naiva människor som tror på My? Har inte stött på en lögnare på den nivån tidigare. Helt extrem.

   Synd att psykiatrin är så kass i Sverige att folk får felaktiga diagnoser innan det riktiga problemet upptäcks.

    Adhd och bipolär sjukdom har många symptom som överlappar och många blir feldiagnosticerade pga det, inte att vården är dålig.

    Sen lämnar psykvården mycket att önska, absolut.

  Att adhd gör att man inte kan äta fint? Är det verkligen så? Helt omöjligt att äta fint. Även på restaurang eller på bröllop eller hemma hos vänner? Bara mular i sig maten och ”kan inte bättre, har adhd, sorry”
  Jag köper inte att en vuxen människa som har en ordnad tillvaro med jobb, hus, lån, barn, bil… inte kan saker som äta normalt eller betala räkningar, eller hålla i en kalender där man skriver saker man ska komma ihåg så att man inte glömmer, vilket jag förutsätter att alla människor med mycket på sitt bord gör för att ingen kan hålla alla saker i huvudet.
  Jag är också trött, trött på att skriva upp saker på en göra lista så att jag inte glömmer, men vad ska man göra istället? Inte skriva, glömma och sen få en diagnos för att jag är glömsk?

   Man får inte adhddiagnos för att man är glömsk nej.

    Nej, men väldigt många verkar få diagnosen och man börjar ju undra varför.
    Hetsätning i samband med lite sömn är någonting vanligt. Jag äter inte heller fint när jag inte måste. Betalning av räkningar verkar vara ett problem hos många människor. Att träffa vänner så mycket som man önskar är väl svårt för många med småbarn, eller utan, pga livspussel hos en själv och dom man önskar träffa, vilket har att göra med att vi måste jobba och pendla, jobba övertid, för att kunna leva och bo, för att samhället är byggt så.

     Lite som folk som inte kan komma i tid. ”Jag kan bara inte hihi”

     Eeeeh ok.

      Ja, precis. Förut fick man säga ”skärp dig” till folk som inte skötte sig, men nuförtiden måste man förutsätta att människan har en diagnos som gör att hen inte kan bättre. Trots att hen lever ett vanligt liv utan boendestöd och andra samhällsinsatser.

       Har följt Elaine av och till i många år och livet hon lever, herregud, tre små barn och massor av spridda jobbuppdrag, totaltenovering av hus och väldigt mycket socialt umgänge, väldigt aktiv på sociala media. Känner nog ingen som lever så pass intensivt på alla plan i livet. Förstår ärligt talat inte hur ens en neurotypisk person skulle kunna lyckas få ihop det livet på ett smidigt sätt och må bra. Jag ifrågasätter inte hennes diagnos då jag inte är hennes läkare. Men om man har sådana förväntningar på livet och vill göra allt samtidigt så är ju risken stor att det tar ut sin rätt, eller vad man ska säga, med olika symptom där det är svårt att veta vad som orsakat vad. Och medicin eller inte, det är nog väldigt få som skulle få ihop hennes liv på ett harmoniskt sätt, det är att sätta ribban för högt. Dock märker man nog inte det när man är mitt uppe i det, vilket ju också kan vara orsakat av en diagnos, men sett utifrån så upplever jag det inte som sjukligt i sig att kroppen och psyket reagerar på den livsstilen hon haft.

        Oj.
        Jämfört med henne så har jag nog också nån diagnos. Hur lång är lättjautredningskön tro?

         Du får inte ens en plats i kön om du inte har stora problem på minst två områden i livet.

        Jag har slutat läsas Elaines blogg senaste månaden.
        Hennes liv/projekt tycker jag är ganska normalt med tre barn och heltidsjobb.

        Tycker hon är en jobbig jäveln nu för tiden som gnäller som fan. Hela familjen ska kretsa kring henne, hennes behov och jag tycker synd om hennes man. Men han är ju van så han klagar ju inte.

        Om jag skulle betett mig som hon till hälften när jag fick min diagnos hade min omgivning undrat.

        Diagnoser i all ära men mer självcentrerad människa får man fan leta efter.

        Exakt så tänker jag också. Elaine gasar på för fullt, desperat efter uppmärksamhet, att bli stor och tjäna mycket pengar också gissar jag. Utmattad är hon nog snarare om hon numera är glömsk och grubblar, det är av stress antagligen, det var ju mycket med dotterns skola och så där också och efter det kan hon ha blivit utmattad. Låter mer som det faktiskt men ADHD verkar vara något många kändisar vill ha nu.

       wow, snacka om okunskap..det är exakt det man inte kan göra när man har adhd att bara ”skärpa till sig”. Vet du hur många av oss som har fått höra detta hela våra liv? Du kanske inte heller vet det men vi löper också högre risk för självmord. Vi saknar impulsförmåga vilket leder till hetsätning/bulimi, ökat risk för kriminalitet missbruk, komma sent mm. Jag förstår inte hur man kan vara så nervärderande när man själv aldrig upplevt att ha en funktionsnedsättning.

     Självklar kan även ”vanliga” människor ha svårt med att betala räkningarna etc. Men för att få en diagnos så krävs det mer än enstaka svårigheter. Dvs dina svårigheter går ut över ditt liv och blir ett hinder.

      Om man har svårt att betala räkningar som ”vanlig” människa så går det ut över ens liv och blir ett hinder. Är man då en ”vanlig” människa ens?

       Om man känner att ens svårighet skapar hinder i vardagen och misstänker att det beror på adhd så kan man ställa sig i kö för utredning ?

        Vilket är konstigt. Finns ju många fler diagnoser än just adhd så hur kan man som lekman ens veta vilken utredningskö man ska ställa sig i?

         Usch vilken äcklig syn du har. Måste vara lätt att inte ha nån typ av diagnos, men öppna ditt perspektiv och försök sätta dig in i hur det är med diagnoser.

         Prata med din läkare så hjälper hen dig med det.

         Men herregud! Skärp till dig Henrietta ?

         Min läkare föreslog utredning när vi satt och prata om allmänt mående och livet. Hen skrev en remiss och jag blev kontaktad av psykologer som sedan satte en diagnos. Man ber alltså inte om en diagnos. Man får prata med utbildade och behöriga personer. Du kan säkert prata med din läkare om du har fler frågor kring hur utredningar går till ?

       Fråga Strandhäll.

       Ja, man kan ansöka om god man om man i te klarar av grundläggande vuxensaker. Så som att sköta ekonomi och räkningar.

     Lyssna på P1 dokumentär miniserie. 20 stulna år så har du svaret!

     Det finns flera orsaker till att antalet adhd-diagnoser ökar. Läs gärna på om dessa, och om npf generellt, innan du skriver mer. För nu framstår du bara som okunnig och ignorant.

     Och ja, det finns en överdiagnostisering av adhd, i vissa grupper. Det finns också en underdiagnostisering, i andra grupper, bland annat bland vuxna kvinnor i Sverige.

     Är ju konstaterat att folk överäter på få timmars sömn.

   Åh herregud vilken okunskap. Och noll känsla för förståelse ?

   Vad bra att du kan skriva upp saker på en att göra lista eller en kalender, det kan jag också, trotts min adhd! Problemet är att du sedan aldrig kommer ihåg att kolla det du skrivit upp, eller att du inte litar på vad som står i kalendern för du har skrivit fel dag och tid så många gånger att du ändå måste kolla vad som stod i mejlet eller schemat. Att komma ihåg att göra vissa saker är en sak, tror inte att det största problemet för oss med adhd är att komma ihåg vad vi ska göra, utan det är att faktiskt göra det som är det svåra. Att ta tag i saker och att ”bara göra det” är svårt, den där startmotorn saknas och man skjuter upp det tills det inte längre går. Visst kan man hävda att ni utan adhd inte heller är så sugna på att ta tag i disken, och kanske ibland skjuter upp det till morgondagen. Problemet är att det inte handlar om morgondagen, eller dagen efter det. När jag bodde själv innan jag fick min diagnos så hann det bildas mögel i diskhon innan jag tog tag i det, det är på den nivån vi pratar om. Det handlar inte om att man glömmer eller är trött.
   En vuxen människa med en adhd diagnos som har ordnad tillvaro säger ingenting om vad diagnosen innebär. Att få en adhd diagnos möjliggör att man kan få behandling och hjälpmedel för att man ska kunna fungera. Många som inte kände mig innan jag fick min diagnos hade aldrig tänkt att jag har adhd om jag inte sagt det själv, just eftersom medicinering gör att jag kan vara en vuxen människa med en ordnad tillvaro.

    Bra skrivet ?

  Mbd kallas ju för adh nu och det står för minimal brain damage…

   Nej, MBD (som infördes under 30-talet) avskaffades 1990 i Sverige och ströks som diagnos av världshälsoorganisationen 1992.

    Ok nytt namn men samma symtom

     Nej, ”minimal brain damage” tyder på att det skulle vara en hjärnskada vilket adhd INTE är.

      Verkar som att ? har en minimal brain damage tycker jag.

       ?

   Fått höra hela mitt liv (är nu 36) att ”du måste ju ha ADHD”. Händer flera gånger i månaden fortfarande. Jag har på senare år börjat tro på det själv, eftersom man blivit matad med det så länge. Men eftersom jag har ett ”fungerande liv” så har jag aldrig sökt någon utredning för det. Men det känns inte så kul att hela tiden få dessa kommentarer, det spär liksom på min känsla att det är något ”fel” på mig :/ Sjukt att vuxna människor tycker det är okej att säga så till en annan person.

    Samma här men jag har gjort en utredning och fick diagnosen.. frisk!

  Jag kan inte känna igen mig alls i att inte kunna äta fint eller hetsäta, det är något nytt för mig. Är det någon här inne med ADHD som kände igen sig i den beskrivningen?

  För mig är det snarare tvärtom, att jag har svårt att känna hunger, är aldrig sugen på mat och har svårt att äta mig mätt då jag tappar aptiten innan mättnadskänsla infunnit sig.

  Är nyfikenpå hur ni andra med ADHD har det med mat och matvanor? ☺️

   Har inte ADHD, men träffat många med det som är väldigt hungriga. Medicinering kan påverka stort åt olika håll.

    Okej! Jag medicinerar inte så kanske därför jag inte känner igen mig i det ☺️

   Jag tenderar att glömma bort att äta ?Hyperfokuserar på jobbgrejer eller något helt onödigt och vips är det dags att gå och lägga sig. Jag kan även låsa mig med maten totalt och inte hitta något alternativ som känns hanterbart att äta. Det enda som alltid fungerar är toast, smoothies eller nudlar. Kolla in ”how to adhd” på Youtube för bra tips om förhållningssätt för matsituationer.

   Ja, men jag varken hetsäter eller har svårt att äta fint.

   Både ja och nej. När jag var liten började jag tröstäta pga mobbningen jag utsattes för. Så har haft hetsätning av och till under min uppväxt, mest när ångesten är som värst. Men ofta när jag äter så äter jag väldigt fort. Är oftast den som ätit upp först i vår familj, eller den som har hela tallriken kvar pga att jag pratat så mycket ??
   Men annars är jag ursämst på att äta under dagen, vilket jag upptäckte under tonåren. Är det inte någon annan med mig missar jag oftast helt att äta. Och nu har jag börjat medicinera igen en period och då är matlusten ännu mindre.

  Påtal om diagnoser. Hur lätt är det att få en tidigare diagnos avskriven? Hur gör man?

   Lisbeth Salander, is that you?

    I wish!

   Vid läkarbyte. Alla har sina teorier. Ibland fattar man inte att det ändrats förrän man läser sjukintyget.

    Nä alltså, det är ju många år och läkare sedan jag fick den diagnosen. Men min senaste läkare vill behandla mig för en diagnos jag inte längre har.

     Om du känner att det är fel så gå inte med på det. Det är sant att mina läkare ändrar diagnoser kors och tvärs. Nu ska jag på en utredning hos psykolog för första gången på många år.

      Jag har inte gått med på det heller. Men därför (bland annat) vill jag att min tidigare diagnos tas bort.

     Upplever att man måste ägna sig åt mycket självrannsakan och bedöma vad som är rimligt.

   Lyssna på P1 dokumentär miniserie, 20 stulna år, så får du en hel del svar på det.

  Jag har haft en så dålig dag idag, men nu känner jag att mina problem inte är stora. Tacksam ❤️

  Jag kan se det som båda. I vissa avseenden är min diagnos min superkraft, men i andra kan det vara total katastrof. Det ena utesluter inte det andra.

   Finns det någon annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning där det finns styrkor och svagheter? Frågar av okunskap. Jag har till exempel svår epilepsi och där kan jag ju knappast finna någon superkraft? Fysiska sjukdomar har väl sällan både negativa och positiva sidor?

    Jag har aspergers (fick diagnosen som 8-åring 2007 därav det gamla namnet) och det finns en del fördelar, t.ex. att jag lär mig saker väldigt snabbt, men som väntat ligger nackdelarna mycket i det sociala. Tack vare att jag fick diagnosen så tidigt så har jag kunnat öva väldigt mycket på samspel och nu märker de flesta inte ens att jag har diagnosen men man känner sig ändå som en utomjording liksom. Hade mycket hellre velat att jag bara fick vara ”normal” och slippa allt som diagnosen innebär. Det är ingen superkraft.

    Precis som du säger så har andra sjukdomar sällan några direkta fördelar – min ena syster har narkolepsi och den andra har epilepsi, och ingen av dem är väl särskilt glada över sin situation ?

  Jag undrar hur hon skulle må om hon stängde av mobilen kl.17 och startade den kl.08 och inte tog sefies eller andra bilder och filmer på sig själv(egenkär narcisist?) Ägnade sig åt barn, make, träning, tvätt , vänninor och dammsugning UTAN att ta bilder för att visa att hon gjort det.
  Satte maxtid för datorn på 1h/kväll.
  Idag är alla så FOMO, syns jag inte så finns jag inte, ängsliga vad andra tycker om ens utseende osv,osv.
  Då kan jag lova att hälften av alla ADHD-diagnoser skulle försvinna.
  Man måste förstå själv när ens psyke inte klarar den ”nya” uppkopplade världen.

   Så skönt att du kan lova detta, o du allsmäktige Nyttnamn.

    Kränkt?

    Äääsch, inte behöver du hylla mig så till skyarna!
    Men jag tackar för komplimangen och har du fler undringar i livet så är det bara att höra av sig så ger jag dig ett svar även på det 🙂

   Du har rätt och slätt fel!

  ”Trött på att känna mig som knarkarkalle”

  Förstår vad hon menar men hon om någon bör väl kunna uttrycka sig på ett bättre sätt? Att uttrycka sig fint och icke-nedsättande mot människor med funktionsnedsättningar och diagnoser är viktigt, men helt okej att uttrycka sig fult och raljant när det gäller människor med beroende/missbruksproblematik? Nä usch

   Jag håller med. Tycker Elaine börjar bli rätt oskön.

    Jag har tyckt länge att hon känns rätt oskön. Verkar så sjukt otrevlig och lättkränkt.

   Håller med, särskilt eftersom många diagnoser inklusive ADHD lätt kan leda till självmedicinering/missbruk.

  Hej hallå! Alla som säger att hon har plötsligt kommit på själv att hon har adhd o h basunerar ut det. Känns som en väldigt adhd-grejig sak att göra tho?

  Är själv typsik 80-talist tjej med odiagnostiserad (förutom egen diagnostiserad) adhd. Skolåren var killar med damp och det var inget tjejer hade. Så trångsynt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.