Live med Therese Lindgren och Försvarsmakten

Är det krig? Blir det krig? Är ryssen i antågande? Är det dags att börja bunkra? Ska man redan nu klunsa om vilket husdjur man kommer äta upp först om nöden så kräver?
Allt detta och mycket mer kunde du få svar på om du såg Therese Lindgrens live med Försvarsmakten på Instagram.
Okej, kanske inte den om husdjuren, men de andra då…

Elin, som är yrkesinformatör på Försvarsmakten, pratade bland annat med Therese om det här i deras live:
Anledningen till att det här ämnet aktualiseras är pga att det är lite oroligt mellan Ryssland och Ukraina, där Ryssland har flyttat ungefär 100 000 soldater till den ukrainska gränsen. Detta har lett till att relationen mellan Ryssland och andra europeiska länder har försämrats, samt att ryska flyg och fartyg rört sig runt Östersjöområdet.
Detta fick den svenska Försvarsmakten att förstärka den svenska militära närvaron på Gotland, någonting som väckt mycket frågor och oro.

En fråga som Therese fått in och som Elin svarar på är: Är vi i krig med Ryssland? Är ryssarna här?
Svaret på det är nej. Blir det krig så är Försvarsmaktens primära uppgift att försvara Sverige, men nej, det pågår inget krig här.

En annan fråga är: Kan det bli krig i Sverige?
Svar: Vi kan ju inte garantera att det inte blir krig i Sverige, det skulle vara som att kunna se in i framtiden så det kan vi inte bara säga ja eller nej på, men varken politikerna eller Försvarsmakten tror att det kommer bli krig. Den risken är väldigt låg.
Vi har flyttat de här soldaterna till Gotland för att visa att vi är med på vad som händer, vi ser vad som händer och vi väljer då att förstärka där det är som närmast där det kan hända.

Fråga: Kan det bli krig i Ukraina?
Svar: Det är faktiskt redan krig i Ukraina, men det är kanske ingenting man hör om dagligen, menar varit krig i Ukraina sedan 2014, men det har nu trappats upp och blivit mera oroligt. Det är många länder och organisationer som nu kämpar för att det inte ska bli värre än vad det redan är.

Fråga: Kommer Sverige påverkas? Ukraina är ju så långt bort.
Svar: Ja, Ukraina känns kanske som att det är långt bort men om man kollar på kartan eller mäter i avstånd så är det inte så långt bort. Avståndet mellan Sverige och Ukraina är som avståndet mellan Stockholm och Luleå, så det är inte speciellt långt bort. Händer det någonting i vårt närområde så kan ju vi påverkas också, och det behöver ju inte betyda att vi påverkas direkt, att det blir ett väpnat angrepp utan det kan innebära att det blir en ekonomisk kris eller att elen blir ännu dyrare. Sådana saker som vi är vana att ta för givet i vår vardag.

Fråga: Vilka källor är bäst att vända sig till om man vill ha korrekt information om det här?
Svar: Etablerad media, där man vanligtvis läser nyheterna. På Försvarsmaktens hemsida, och på andra myndigheters hemsidor.
Vill man veta vad man kan göra om det blir krig eller om man vill förbereda sig för det så finns det många hemsidor för det, bland annat en som heter Krisinformation, där all sådan information finns.

Elin vill ändå trycka på att man behöver inte vara orolig, det behöver ni inte känna. 
Vill man som privatperson hjälpa till på något vis så fortsätt leva ditt liv som vanligt, säger hon. Det är ingenting man behöver vara orolig för, vi har koll på läget på Försvarsmakten. Lev din vardag precis som vanligt och ta ansvar för det som sägs, både på sociala medier men även i nyheterna. Det har vi redan varit inne på, med källkritik. Sprid inte rykten själv.

Vill du höra liven i sin helhet så hittar du den på Therese Instagramkonto, för jag har inte tagit med alla frågor här. 
Vill du komma i kontakt med Försvarsmakten så kan du antingen besöka deras hemsida, eller skriva till dem på Instagram eller Facebook så svarar de där.
Inga frågor är för dumma.


Är du rädd för krig?
Att vi ska dras in i något skit och Ryssland och Putin har för sig?
Jag är inte det. Borde jag vara det?

73 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hoppas lajven är sparad!
  ”Ryssen ” har på nåt sätt alltid funnit nånstans bakom hörnet men nu känns det liksom på riktigt. Putin är fan sjukare än Trump t o m. ?

   Är du förvånad över den sista meningen?

    Nä.

  Jag är inte rädd, men har lite planerat in för händelser utöver det vanliga.
  Preppar lite och är inte helt bortkommen när det gäller viltmarksliv.

  Det enda jag riktigt funderat på kring krig är att jag skiter i att gå till jobbet då, dom får klara sig utan mig.
  Jobbar natt inom äldrevården, de äldre får bli kommunens/statens ansvar.
  Jag kan ställa upp och jobba i min närhet, men just nu pendlar jag en timma enkel resa och det skulle jag inte göra i krigstid.

   Förstår din tanke, men det finns stor chans att du framöver kommer bli krigsplacerad på ett eller annat sätt då kommuner och regioner arbetet med frågan sen några år tillbaka, då måste du infinna dig på någon plats för att utföra arbete.

    Risk, är det väl snarare. Inte chans.

     Du förstod nog poängen ?

     Det är inget negativt med krigsplacering, därav chans!

   Jag jobbar inom äldreomsorgen också, som ssk. Som jag fick förklarat av en kollega, om det blir krig som Sverige är med i, skulle de äldre få åka hem till anhöriga och boendena göras om till vårdplatser för krigsskadade. Vi som jobbar skulle få jobba massor om det behövdes för att ge vård…. Någon som vet om det stämmer?

    Nu jobbar jag inte inom vård eller liknande, men har för mig att alla med någon form av vårdutbildning kan bli inkallade om det behövs (Tror inte det är tvång utan snarare de vädjar)

    Samma sak med vissa typer av fordon i Sverige, militären kan komma och i princip plocka in den i syfte för transport. Så ja, man kan bli inkallad om nöden kräver utan att ingå under militära. Fast då ska det väl vara illa och deras egna resurser inte räcker till.

    Ja det gäller för flera typer av jobb, att man kan bli krigsplacerad. Jag arbetar inom energiförsörjning och vi har också krigsplacering i vårt avtal.

    Va, det låter orimligt att tvinga multisjuka äldre att bo hemma hos någon släkting utan vare sig utbildning eller rätt hjälpmedel. Vem som helst kan ju inte sköta läkemedel, lägga om komplicerade sår, sköta stomi och kateter, vårda svårt demenssjuka osv. Dessutom saknar de flesta äldreboenden den medicinska utrustning som krävs för att vårda krigsskadade, det finns ju inte ens syrgas.

    Då låter det mer rimligt att ta personal ifrån ex vårdcentralen, ställa in all planerad icke-akut vård på sjukhusen osv.

     Blir det krig så lär nog ickeakut vård få vänta.

     Fast i äldrevården får ju verkligen vem som helst jobba. Jag fick jobba som vårdbiträde (ge medicin, sköta stomi och sköta insulin). Kom direkt från gymnasiet och naturlinje. Fick en dag intro med en vikarie som jobbat två dagar i den hemtjänstgruppen.

      Du behöver delegering för läkemedel, stomi och insulin. Dvs en liten utbildning.

       För medicin och insulin fick jag det. Angående stomin så fick jag förklarat via telefon på väg till vårdtagaren hur man hanterade den. Hade aldrig sett en stomi förut i mitt liv.

       Min poäng är att om man inte kan skicka hem gamla till sina anhöriga för att de inte har rätt utbildning så kanske man inte ska ta in vem som helst från gatan när de bor på boende heller. Vet flera vikarier som inte ens kan svenska. De förstår inte en medicinlista. En gav en brustablett i underlivet på en vårdtagare för att han inte förstod listan med vilken tablett som skulle var.

       Jag fick aldrig någon deligering för stomi, fick visat av en kollega hur man gjorde. Men jag började 2016, kanske ändrat nu.

     Tror dessvärre att skulle det bli så illa att krig bryter ut så lär inte direkt demenssjuka eller andra allvarligt sjuka stå högt på prioriteringslistan…. känns mer rimligt att lägga krut på att rädda/skydda den delen av befolkningen/nödvärn som kommer göra nytta i samhället när det krävs som mest både under men också efter krigstiden.

     Låter hårt men det är den kalla sanningen.

     Om det blir KRIG på riktigt och vi blir ihjälskjutna och bombade prioriterar man knappast att lägga om såren på sjuka 95-åringar

   Vårdanställda blir krigsplacerade inom sjukvården

  Har kollegor som är jätterädda för ryssen, på ett knäppt sätt. Är inte orolig själv + har pluggat ryska så tar de över kan jag iaf språket ?

   Perfekt ?

   Du tror på fullaste allvar att ryssarna kommer prata med dig? Vet du ens hur krig fungerar? ??‍♀️ De skiter fullstängt i att du ”kan” ryska.

    Nu har du inte riktigt vaknat till, jag tror hen är lite skojig bara ?

    Och vet du hur krig fungerar, inget krig fungerar likadant och vad vet vi, ryssarna som kommer kanske är glada över att kunna prata med någon av oss här också ?

    Tror du på fullaste allvar att H var hundra procent seriös? ?‍♀️ På dig själv.

    Det här med fullt allvar..

    H menar väl (på skoj, förstås) att när ryssen tar över blir ryska officiellt språk i Sverige. Och då kan H språket.

     Precis, men det var ju uppenbarligen helt bortkastat att lära sig för ingen kommer vilja prata med mig ?

      Jag kan vara din vän ❤ (och så kan du kanske lite snällt förklara för ryssen att jag inte heller vill bli skjuten)

    Hahahahaha hur kan man ens missa att H skojar??

  Sverige är inte det viktigaste landet för Ryssland. Jag tar det i alla fall lugnt.

   Inte Sverige som helhet, men Gotland är av väldigt stort intresse för Ryssland.

   Jo det är det. Sverige är högst viktigt för Ryssland för tar de över Gotland har de perfekt läge för att kunna ha full kontroll över Östersjön och då är det typ kört. Då har de all tillgänglighet för att anfalla alla natoländer.

    Vi behöver inte vara oroliga. Ifall Ryssland ens petar på Gotland kommer massor med andra länder hjälpa oss försvara Gotland, alla länder som är beroende av Östersjön kommer komma springande, EU kommer komma springande, t.o.m USA kommer komma rusande i full fart (USA vill bara se till att Ryssland inte får mer makt, dom skiter nog i Sverige, men vill hålla tillbaka Ryssland)
    Och eftersom alla länder runt Östersjön kommer låta dessa försvarande makter använda deras kust kommer Ryssland bli omringad och körd.

  Ryssen är ju redan här… om inte med drönare iaf.

  Vet inte om jag är rädd eller orolig. Tycker det är mer obehagligt med drönarna i så fall, tror jag.

  Nej jag är inte orolig för krig per se.

  Jag oroar mig mer för att jag kanske borde lägga mer pengar och fokus på att se över elförsörjningen….
  Säkra upp hemmet så mycket som möjligt för eventuella sanktioner.

  Men det är ju bara jag som kan få tummen ur min egen röv så frågan är hur orolig jag är egentligen…. vill hellre bygga pool 🙂

  Folk är så dramatiska. Blir det krig så blir det krig. Man märker att folk i detta land aldrig har upplevt misär.

   Är väl klart att man inte tar så lättsamt på krig bara för vi inte upplevt det tidigare ?

  Jag väljer då hellre Putin än våran skitkassa regering alla dagar i veckan…..

   Bra trollat!

    Haha ja verkligen! Jag blev provocerad direkt!?

  Är så glad att jag ska ta ställning och mönstra för att göra värnplikt. Vill vara en del av Sveriges försvar.

  Är räddare för islamistiska terrordåd i Sverige.

   Jag med.

   Är räddare för högerextrema terrorister i Sverige.

    Dom är få till antalet, om man jämför med ” fredens religion”.

    Är rädd för extremister över lag, folk är fasiken inte riktigt navlad!

  Lagom orolig iaf, varit gift med en örlogskapten med allt vad det innebär…???‍✈️

   Vad innebär det?

   Kan bara hålla med, utåt måste Försvarsmakten visa att allt är lugnt. Är man på något sätt involverade med Försvarsmakten har man mer information än vad någonsin kommer komma ut till allmänheten.

  Om kriget kommer får jag äntligen en vettig anledning att gå ut i skogen och skjuta skallen av mig. Kriget får vara någon annans problem ¯\_(ツ)_/¯

  …kom på vad som faktiskt oroar mig, eller vad jag anser är oroväckande.

  Rysslands tysta krigsföring som bygger på att skapa förvirring och oro OCH alla tomtar i Sverige som totalt saknar källkritik och som sprider vidare massa obekräftad skit.

  DET oroar mig.

   Ja det oroar mig mer. Fattar inte att folk funderar på vilka som ligger bakom alla fb konton som sprider helt grundlösa påståenden som fakta.

    Stämmer det med deras smala världsbild så ser de ingen som helst anledning till att ifrågasätta. Praktiskt och bekvämt liv

  Kan rekommendera alla som känner ångest övet det här att läsa svensspråkiga nyhetsmedier i Finland som HBL. Offentlig diskussion i Sverige går från 0 till 100 så fort Ryssland börjar agera, vilket är helt fel sätt att tänka på vår säkerhet. Det svenskar behöver i första hand oroa sig för är inte vad som händer om en månad utan var vi är om 10-20 år. Det handlar om att planera långsiktigt. I Finland är säkerhetspolitiken alltid högt upp på agendan och därför blir det inte panik när något händer.

   Nä ni har ju erfarenhet, vi är ju både naiva och okunniga

  Är snarare rädd för människor som skapar panik, som förra diskussionen om detta här så var det vuxna människor som var livrädda och spred sin rädsla. Trodde bara ser var barn som resonerade så för att de inte vet bättre. Jag är mer rädd för terrorbrott men det betyder inte att jag har rätten att sitta och skrämma andra människor utan man får ta ansvar för sin egen ångest.

  Inte orolig för att Ryssland ska försöka invadera hela Sverige, det finns det ingen logik bakom. Sverige är jättestort och det skulle mycket kraft att försöka kontrollera hela landet utan att det ger någon strategisk fördel. Gotland, däremot, tror jag ligger risigare till om konflikten i Ukraina sprider sig utanför närområdet. Ön är strategiskt viktig för att kontrollera Östersjön och relativt lätt att kontrollera. Om jag bodde på Gotland skulle jag vara lugnare om jag hade ett förråd av mat, batterier, första förband, bränsle etc.

   Geopolitiskt är Gotland intressant för Ryssland och garanterat med i Putins plan på sikt. Nej jag tror inte heller Ryssland skulle invadera Sverige. Det behövs inte för de lyckas redan nu skapa motsättningar och då har de knappt börjat med desinformationskampanjer via sociala media. Det är bara att titta på hur vissa tomtar köper antivaccin propagandan och skriker högljutt utan att fatta vilka som ligger bakom.

  Är inte rädd. Är inte rädd för ett fysiskt krig. Men går runt och tänker på detta ibland. Är kanske lite ”orolig” över polarisering som sker i vårt samhälle och hur andra länder kan utnyttja det, och hur ”enkelt” det skulle vara att slå ut oss digitalt (el, pengar, butiker/mat, utan el dör kyl/frys och man får inte ens vatten ur sin egen kran osv. sånt vi idag förlitar oss på). Ett krig digitalt tror jag är mer nära än ett fysiskt krig.

   Precis. Att fysiskt med artilleri invadera ett land är nog osannolikt idag. Det kostar för mycket och är ineffektivt i jämförelse med vad man åstadkomma genom att slå ut landets digitala samhälle, och skapa kaos och misär bland civilbefolkningen. Beväpnade grupper slåss mot varandra endast i utvecklingsländer där det inte finns någon infrastruktur att slå ut. Här i Sverige behöver man bara släcka elen så är klart inom en vecka. Folk skulle acceptera Putin som president om han lovar att ge oss internet tillbaka.

    Men exakt ???
    Jag förstår att folk vill köpa småhus, lära sig att odla, lära sig att lagra sina grödor, ta jägarlicens, bygga jordkällare och spara den där gamla vedspisen i stugan ??‍♀️

  Tror på det ekots rysslandskorrespondent säger. Att inför valår så behövs ett utländskt hot.

  Tänker att Putins och Xis farhåga är att befolkningen vill ha demokrati, varför de vill skapa spänningar med resten av världen så att befolkningen stödjer de utav oro. Finns inte en chans att de vill riskera ett faktiskt världskrig för ingen vinner på det.

  Jag undrar hur du Camilla definierar politiska diskussioner. Detta ämne är ju högst politiskt men det kanske bara är under ÖS? Men i så fall, får man diskutera abort? Lönesättning? Föräldraledighet? Rökförbudet? Liksom vad menar du egentligen med politiskt? Hannah Arendt och Rosa Luxemburg som skriver om politik bla säger ju att allt är politik. Det känns som de har rätt ibland. Skulle vara spännande att höra hur du tänker.

   Politiska diskussioner brukar spåra ur och komma att handla enbart om SD, immigration och liknande, och det vill jag inte ha här inne. Det är primärt dessa diskussioner jag undanber mig.

    Immigration och SD är en väldigt liten del av politiken. Du kanske istället skulle förtydliga att inte rasistiska diskussioner får föras i ditt kommentarsfält eller något.

  GIVETVIS bör vi vara oroliga. Vi ska rusta upp våra söner för krig. Vi har ett väldigt dåligt försvar i Sverige, men det fungerar. Vårt land är väldigt platt så vi vinner på att vi har rustat våra soldater att kunna parera sig i terräng. Men det kommer nog inte hålla måttet.

  basker av.

   Marktrupper please Kina och Ryssland har monterat ner dessa i snart tio år och satsar på AI och cyberförsvar istället. Söner också? Är du en hemmafru från 50-talets USA?

  Klarar inte av Therese ens för fem öre. Hon är så fake, så genomgående falsk. Att hon tar upp detta ämnen är bara för att samla ytterligare poäng, tar upp ett ämne som är aktuellt men detta endast i avseende för att bygga på sitt än mer.

  En falskare individ – får man leta efter. ( Förvisso är hon i gott sällskap på den biten med både en och två till) men utöver det, får man leta ordentligt….

   Det var min reaktion när hennes inlägg dök upp i mitt flöde! Även Therese har haft det kämpigt med engagemanget på instagram vilket hon snällt har påmint oss följare om.

  Tror inte det blir krig som på filmer med stridsvagnar och avrättningar. Är väl mer troligt att ”de” drar ur kontakten så vi blir utan el och internet. DÅ stannar Sverige snabbt.
  Värre med terrorhotet mot Sverige -våldsbejakande individer.De är både galna och självmordsbenägna.

   Jag är 100 på att det ligger en rysk trollfarm bakom ”hotet” mot Sverige och inte islamiska extremister. Det är val i år och Säpo har höjt säkerheten kring valet (något som meddelades innan ”hoten” från extremister). Samma sak skedde inför amerikanska presidentvalet 2020. Då låg en rysk trollfarm bakom en uppsjö av BLM twitterkonton i hopp om att gynna Trump och i sin tur Putin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.