Ignorance is a bliss?

Fråga: Är du orolig för Sveriges skull gällande konflikten Ryssland Ukraina? Laila Högfeldt: Jag är inte orolig för jag läser inte nyheterna, vet inte vad som hänt. Niclas sa dock någonting om det idag men jag ska ärligt säga att jag inte lyssnade, satt och mailade samtidigt.
Bildkälla: Laila Högfeldt Instastory

Jag vet inte värst – uttalandet eller att hon inte hart vett nog att förstå att det här inte direkt kommer vara till hennes fördel?
Out of sight, out of mind.
Det man inte vet, har man inte ont av.
Förrän de står i ens trädgård med en granatkastare och pratar ryska.

Tack för tips!

223 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Förstår att inte alla bryr sig så mycket om nyheter och världsläget men blir förvånad när man svarar så ignorant på en sådan fråga som vuxen människa. Okej att en 15åring som vill vara cool svarar oskönt och agerar obrydd ..

   Läser inte heller nyheterna (mer än kanske max en gång varannan vecka), men skulle aldrig få för mig att skryta om det ?

   Sen undrar jag hur man kan ha missat detta? Som sagt, läser ej nyheter direkt men man får ju reda på saker ändå? TVn råkar vara på med något inslag? Någon postat något i sociala medier? Man går förbi en löpsedel på stan?

    ?, bäst att inte läsa nyheter. Helt klart

   Så jävla ignorant, människor dör, får hem och liv förstörda!
   Blir riktigt arg

    Men vad hjälper det att man läser nyheterna om människors lidande om man gör / kan göra absolut ingenting för att förändra situationen?

     För att det är viktigt att vara informerad om situationen och ha en överblick. Detta är något som påverkar hela Europa, på ett eller annat sätt. Det är så oerhört ignorant att inte informera sig om situationen.

     Ukraina är inte långt borta. Finland kommer antagligen att diskutera ännu intensivare NATO-frågan, vilket troligtvis P*tin inte kommer att gilla. De har dessutom den längsta gränsen i Europa till Ryssland, och Putin har inte visat sig vara vidare beräknelig. Europa kommer antagligen börja med sanktioner mot Ryssland, och vad detta sedan leder till återstår att se.

      Nu råkar jag tyvärr vara en sådan som sitter och uppdaterar SVT konstant MEN tbh skulle man nog må (och inte heller skada någon annan) om man hade större distans till nyheterna.

      Att hänga med smått (dvs försöka att inte må piss — för man kan ALLTID gå runt och må piss om man läser nyheterna noga nog) och sedan när man väl måste ta åtgärder (tex rösta om NATO medlemskap) väl läsa på.

       Eller när du ser kriget på din egen gräsmatta va?

   Det är väl det som är så jobbigt? Att en stor del av befolkningen inte har ambitioner som sträcker sig längre än vilken färg på läppstiftet man ska ha för dagen? Tycker man fått bra insikt i hur väl informerad vissa grupper varit under pandemiåren.

   Lailas svar spär på fördomar mot influensers, samtidigt kan jag tycka att frågan är lite märklig. Laila är knappast en auktoritet vad gäller Ukraina Rysslandkonflikten och hennes åsikt inte jätteintressant.

   Har haft en bekant som stolt deklarerade att hon inte läser nyheterna… som om det vore nåt att vara stolt över bland vettigt folk. Men så umgås hon också med antivaxxare som tror att coronavirus sprids med hjälp av 5G-master, som tycker att Trump är en vettig människa och att det pågår en världsomspännande konspiration (varför hänger dessa saker alltid ihop?). Ja, vill man direkt peka ut sig som ett j-vla pucko så kan man ju stoltsera med att man hellre inhämtar sina nyheter från Facebook och sociala medier än från riktiga nyhetsredaktioner.

    Jag tror vi känner samma person..

     +1 en på den!

    Den personen låter väldigt korkad med tanke på helheten, inte bara för att hen inte läser nyheter.

    För att nyansera din/er uppfattning vill jag ändå dela med mig av min egen upplevelse. Sedan jag var 12 år gammal följde jag slaviskt varenda nyhetssida (källkritik är viktigt och för mig var det viktigt att inte bara läsa en sida eller enbart nationell nyhetsrapportering). Detta gick helt överstyr till slut och jag fick ångest, min ångest begränsade mitt liv: plötsligt kunde alla människor vara ett hot, plötsligt fanns det risk för krig varenda dag, plötsligt översvämmades hjärnan av allt negativt som sker runt om i världen. Denna ångest blev slutligen så grov att den psykolog (som jag då hade fått kontakt med genom VC) rådde mig att genast sluta upp med all omvärldsbevakning dvs. inte läsa nyheter. Jag lyckades inte första eller andra gången, men efter flera försök lyckades jag och nu kollar jag enbart nyheter eller pressträffar vid större katastrofer som vid mars 2020 när samhället stängdes ner pga covid etc. Det har seriöst räddat mitt liv och mitt sinne.

    Summa summarum: Alla mår inte bra av att ständigt följa nyheter, inte är man per automatik dum eller IQ-befriad på grund av det. Man får ändå reda på större världshändelser på något sätt (via sociala medier, kollegor, familj eller radio) och kan då själv ta ställning till om man vill läsa mer eller ej.

     Bara en fråga? Måste man ”må bra” när man följer med nyhetsbilden? Tror att vi är lite bortskämda med att det bara ska vara något som vi gillar och allt det andra är bara jobbigt. Vi är dåligt rustade eftersom vi levs så skyddat från verkligheten under flera generationer

     Okej fast alla fastnar inte i ett maniskt nyhetsläsande. Tråkigt och jobbigt för dig att det gick så, verkligen, men de flesta kan nog läsa måttligt med nyheter.
     Laila säger att hon inte är orolig för att hon inte har en aning om vad som händer i Ukraina just nu. Och hon har av nån anledning inte lyssnat när nån (jag säger nån för jag vet inte vem denne Niclas är) berättat om det. Jag tänker att det kanske inte skulle skada henne allvarligt att läsa nån liten nyhet nån gång.

  Menar hon allvar eller skämtar hon? blev min första tanke.

  Jag blir nästan ändå lite avundsjuk, har följt nyheter sedan jag var liten, pluggat statsvetenskap osv, och ibland är det ju rätt tungt att hänga med i omvärlden samtidigt som man inte får låta det som händer påverka en så mkt att man inte orkar med. När det tex sker större katastrofer (som tsunamin) mår jag otroligt dåligt och tar in all info jag kan hitta.

  Tänk att liksom bara inte bry sig… Låter nästan lite befriande. Samtidigt kan jag ju känna att en vuxen människa bör ha en viss koll på de större grejerna, kriget som är på G påverkar ju även oss här.

   Om du mår otroligt dåligt av vissa nyheter så behöver du ju faktiskt inte ta in ALL info du kan hitta.

   det ÄR befriande! jag slutade följa nyhetsuppdateringar varje dag i början av pandemin för jag märkte att det påverkade mig negativt, fick så mycket ångest av att läsa om dödstal och hur allt gick åt skogen. nu skummar jag igenom veckans nyheter på söndagar om jag känner att jag orkar, annars får jag info från min omgivning ifall det händer något som jag verkligen MÅSTE veta. bästa beslutet jag tagit. är inte ignorant för världen men skyddar min mentala hälsa ?

    Visst man kan läsa Kalle Anka hela livet och må jättebra också! ?

     förstår faktiskt inte ”problemet”.

      Jag förstår inte heller problemet. Många har slutat följa nyheterna för att det är tufft och påverkar många negativt.
      Om man snabbt skummar igenom nyheterna samt får viktig info från omgivningen så räcker väl det?

      Vi som måste följa nyheterna på grund av jobb (och nu idag går upp i stabsläge och kommer få jobba över och matas med mörka siffror dygnet runt) önskar ofta att vi kunde få sålla bland nyheterna.

      Nu älskar jag mitt jobb men vid sådana här händelser är det både tungt men spännande. Och långt ifrån alla hade orkat jobba med det precis som alla andra jobb inte är för alla.

      Alla kan inte vara intresserade av att lusläsa nyheter varje dag. Och det är väl ok?

       Det är väl skillnad att lusläsa och hålla sig uppdaterad kring stora händelser. Problemet är väl att vi lever i en demokrati och i det finns ett visst ansvar från varje person och att följa nyhetshändelser och politiska händelser som eventuellt kan påverka vårat liv och samhälle bör eventuellt påverka hur man röstar istället för att bara gå på känsla eller inte rösta överhuvudtaget.

        This!!!!!

        Nu har vi en ny kategori folk som inte klarar av nåt som får dem att ”må dåligt”, vare sig det är nyheter, någon som har en annan åsikt än de själva eller en uppdatering av fel slag på Instagram. Att vi faktiskt måste ha någon form av kunskap om hur världen och samhället fungerar och vad som händer för att t ex försvara demokratiska värden, har de ingen aning om. De har så fullt upp med att se upp för allt som får dem att må dåligt. Och så måste vi alla andra ta hänsyn till deras ”psykiska ohälsa” (obs! inget illa om de som lider av faktisk psykisk ohälsa, bortom snöflingesyndromet)

       Jag känner mig lite dubbel i detta. Okej, så man känner att man blir negativt påverkad av att läsa nyheterna, det är ju ganska rimligt. Men alla de människor som faktiskt blir drabbade av eländet – har inte vi, som sitter här i vår trygghet, en skyldighet att hålla oss uppdaterade om vad som händer? Som sagt, det är dubbelt men jag känner likväl att resonemanget är väldigt egoistiskt.

        Jag förstår verkligen vad du menar och håller med dig från en demokratisk synvinkel men jag funderar ändå om det verkligen är så? Idag har vi möjlighet att sätta oss in i nyheter och händelser på ett helt annat sätt än våra föräldrar som ofta pratat om vikten att ”följa nyheterna”.

        Jag funderar också på vad det gör med oss, för en del har de helt enkelt inte möjlighet att ta in informationen, en del mår inte bra av det och det bizarra i att vi andra sitter och tittar som ”Underhållning” eller medan vi scrollar på facebook. I don’t know – är det en etisk skyldighet?

         Det handlar faktiskt inte bara om en demokratisk synvinkel utan om ett humanitärt perspektiv. Vi i den rika världen duckar för allt som kan påverka vår levnadsstandard och vår konsumtion som vi tar för självklar. Att vår konsumtion är möjlig för att företag lagt sin produktion i länder där slavliknande förhållanden för arbete accepteras vill vi inte kännas vid och är inte vårt problem. Att ducka för att ett helt folk invaderas för att en diktator, Putin, vill återskapa Sovjets gamla fornstora dagar med att man inte läser nyheter är i bästa fall nonchalant.
         Men influensers och alla som vill skydda sin levnadsstandard borde sätta sig in i den pågående konflikten för den kommer att påverka oss för det kommer att få bäring på ekonomin, säkerhetsläget, tillgång till mat och andra produkter. Något vi redan märker av pga Covid.

          Ni som påstår att ni är informerade genom att läsa och följa nyheter förstår inte att ni också underinformerade.

          Här har ni perspektiv på vår framlidne Hans Rosling om medias information och reell fakta.

          Nyheter är sensationsinriktade, och ofta tragisk. Information och fakta är utbildande och till mångt och mycket positiv.

         Att hålla sig uppdaterad om faktiska nyheter och skeenden är en demokratisk skyldighet. Ska vi i den delen av världen som inte påverkats av krig, fattigdom, svält, eländiga livsvillkor på länge bara sitta och blunda för hur det ser ut i resten av världen (en hel del elände som vi själv ställt till med genom konsumtion av billiga varor t ex) för att det får oss att må dåligt? Så jag lever i min bubbla tills jag själv/mitt land råkar illa ut? Istället bör vi ju dra slutsatser av det vi ser och av historien, vara informerade om konsekvenser när man t ex röstar på partier som står för odemokratiska värden (eller röstar på rena galningar i form av Trump, Bolsonaro m fl) och vad det kan ställa till med. Sen kanske man inte behöver grotta ner sig i varje mordfall och tragedi som inträffar och skrivs om, men att hålla sig ajour med vad som händer i samhället och världen tycker jag är en självklarhet för att bibehålla en demokrati. Hur fasen bestämmer man vilket parti man ska rösta på eller överhuvudtaget förstår världshändelser om man lever i en feelgood-bubbla där inget annat än rosa fluff och söta hundvalpar existerar?

      Där har du kanske redan fångat in ”problemet” att du inte förstår. ?

       Att ha noll koll och gå och rösta känns väldigt fel.

        Fast man behöver ju faktiskt inte ha stenkoll på Rysslands invasion av Ukraina för att veta vilka värderingar man vill rösta fram i riksdagsvalet.

         Tja, man kanske behöver förstå världsläget om man vill styra åt vilket håll säkerhets- och utrikespolitiken ska inriktas?. Ska försvaret byggas ut eller ej? Man kanske bör förstå vilka konsekvenser invasionen har för EU, att ryska trupper kan placeras precis inpå EU-länders gränser vilket påverkar säkerhetsläget. Vad händer om Putin invaderar Finland? Ska du fortfarande gömma dig bakom en kudde och lalala-låtsas som ingenting?

      Rebecka – är du inte orolig för att du missar något som påverkar din vardag?
      När det gäller kriget, det handlar inte bara om att känna medkänsla och hålla sig uppdaterad utan om att vi kommer påverkas av detta.

    Vi blir överösta med information från hela världen precis hela tiden. Det är nytt för interneteran och gör att många lider av ångest och oro som spiller över på annat i deras liv.
    Att sålla informationen man vill ta in är snarare ganska sunt istället för att sprida hysteri och gå runt med en ständig oro. Det behöver inte betyda att man är ignorant.

    Håller helt med dig. Jag bläddrar igenom min Text TV-app i telefonen en gång om dagen, och så ser jag vad som finns i min lokaltidning som kommer en gång i veckan. Räcker alldeles utmärkt. Mår mycket bättre!

    Dessutom har jag slängt min teve. Tankar filmer och teveserier jag tycker är bra, liksom böcker. Ser och läser dem på min iPad. Kostar gratis. Slipper allt skit.

     Så du stjäl innehåll och berövar folk inkomst? Du bryter mot svensk och internationell lag. Det är skitungar som du som gör att min bransch måste lägga massa pengar på säkerhetslösningar för att överhuvudtaget kunna ge ut det våra författare skriver.

      Jag skulle ändå inte köpa din film, bok, tidning, musik. Alltså ingen ekonomisk förlust för dig.

      Däremot betalar jag för det som sker live.

       Så om alternativet inte fanns att tanka olagligt hade du inte konsumerat någon film, serie, musik, bok?

        Finns något som heter biografer, bibliotek, reklamfinansierad teve och radio, statlig teve och radio, liveuppträdanden.

         Ja, för det är säkert där du konsumerar allt du ”tankar” som du skrev. Och news flash snillet, det är inte gratis där heller. Du betalar skatt eller med tid och uppmärksamhet.

          Du frågade ”Så om alternativet inte fanns att tanka olagligt …”, och fick ett svar du försöker sidsteppa. Gå tillbaka till ditt skrivbord nu.

           Det var inte jag som skrev den kommentaren ljushuvud… det var ”E”.

           Jag tycker nog att mitt svar passar dig rätt bra ändå.

         Så du hade köpt en tv och kollat på typ serier på SVT för underhållning? mmmm….

     Jag beundrar… människor som du som klarar av att leva i sin egen lilla värld av blommor.

      Tack!

       Inte ska du tacka…

    Jag tycker den här inställningen, att man ska eliminera precis allt i livet som kan kännas obehagligt eller ledsamt är lite skrämmande. Till slut kommer vi inte klara av någonting mer. Och – vi lever i den här världen, vi lever i en demokrati där vi kan påverka med bl.a. val, det är vår uppgift att också ta del av den.

     Att leva i en demokrati är inte en självklarhet och om det värsta skulle ske i vårt fredliga Europa hur kommer det att gå för alla som inte i nuläge klarar av att förhålla sig till verkligheten? Svenskar är rätt naiva med tanke på att man inte upplevt krig på hundratals år.

     Det är skrämmande att vi har en hel generation söndercurlade snöflingor som ska vara den grupp som är på väg in i maktpositioner i samhället. Hur ska detta sluta?

    Info från din omgivning? Men tänk om de resonerar som du. Om man lyssnar på Morgonekot eller Dagens eko på radion en kvart om dagen har man lite koll på världen. Är du inte orolig för att du kan ha missat viktiga, intressanta eller roliga nyheter?

   Scrollar igenom SvD en gång om dagen, om ens det. Läser dock sällan artiklarna, bara rubrikerna. Har också pluggat statsvetenskap, vad nu det har med saken att göra.

    Haha folk som måste flika in att de minsann har en högskoleutbildning.

     För att andra direkt kommer med antagandet om att det beror på utbildningsnivå. Oavsett vad som diskuteras.

      Word!

      Men det är en fråga om bildning, som däremot inte hänger ihop med avklarade hp.

  Ukraina ligger inte långt från Sverige och är nu invaderat av Putins Ryssland. Massa döda redan. Att inte Jimmie Åkesson kan välja mellan Biden och Putin borde få fler att reagera, särskilt när det snart är val i Sverige.

  Att inte så många flunsor följer nyhetsrapporteringen är väl inte jätteförvånande, med tanke på hur de resonerar och agerar i övrigt. Känns tyvärr som om botoxinjektionerna satt sig inte bara i pannan utan även i ? på flera. ?

   Ja men precis så! Och den sista meningen – ???

   Men sluta nu. Vad var ens det för korkad fråga? Han gillar ingen politik från någon av dem men han nämnde Boden i ett tidigare uttalande. Är som om du skulle välja mellan Stalin & Hitler.

    *Biden damn it

     Nej. Det är inte på något sätt det samma. Oavsett vad man tycker om deras pålitik, det ena är en diktatur det andra en demokrati. Den ens fängslar dig om du protesterar, den andra har free speach som grundfundament.

      Politik ?

       ??

      Våra mobiler är lika sämst ?

      Hjälper dig lite till. ”detsamma” ”Den ena…” och ”free speech”.

       Helt rätt, jobbigt att skriva när man står och trängs i tunnelbanan, sorry ?.

       Tack! Var omöjligt att förstå kommentaren innan du förtydligade.

      Anna W, och där valde han ju USA eftersom det är en demokrati. Han ville bara inte välja Biden som person och politiker. Far inte med osanning, han har inte haft svårt att välja mellan diktatur och demokrati.

       Har du missat at Åkesson är gammal nynazist?

        And?

         Det där med demokrati är inte så viktigt för Åkessons och andra nazister.

    Öööö nej!! Vi tar för lätt på vikten av demokrati om vi menar att vi bara måste ställa deras politiska åsikter mot varandra och välja. Den ena respekterar demokratin den andra invaderar just nu ett land? Medans han försöker giftmörda oppositionen och har arbetsläger? Det måste man kun a välja mellan även om man inte ”gillar biden”

   Skulle det vara lika illa om Löfven inte kunde välja mellan Trump och Putin, för att vi måste ha en god relation till Ryssland?

    Överväger man att stötta Putin är man rakt av dum i huvudet.

     Vart var alla reaktioner och all smutskastning 2018 när Löfvensa så då? Alla stora rubriker som pågick under veckor, och upprörda människor som förkastade uttalandet och socialdemokraternas utrikespolitik?

      Ha ha, vilken tomte. Det där med att han har slutat äta kött! Jag äter fisk istället.
      Rätt svar är att äta vegetariskt.

       Är du orolig att andra ska se hela klippet, där det framkommer att han vill ha en bra relation med Putin??

        Vad Löven vill bryr jag mig inte om eftersom han har avgått. Men generellt är jag skeptisk till Ryssland.

         Så klart, klippet var ju från 2018, vilket visar socialdemokraternas hyckleri, och även hyckleriet av c,v,mp samt deras väljare som rasar mot Åkessons likadana uttalande.

  Hur kan man inte vilja följa sin samtid och se vad som händer?
  Undrar en nyfiken?

   För att alla inte är intresserade av vad som händer. Antar jag.

   Men är det verkligen okej att bara ”strunta i” de länder, de minoriteter, de människor osv som blir dåligt behandlade, bara för att vi är födda i ett land där vi har det bra och känner lite obehag för det vi läser om? Är det inte vår skyldighet att i alla fall LÄSA om och vara informerade om vad som händer åt andra i världen, eller ska vi bara va ignoranta, strunta i det och leva i vår bubbla för att VI mår bättre av det? Är det inte ganska själviskt ändå, att inte vilja ha info och förståelse vad som händer dem som mår dåligt påriktigt (av krig, av flykt, av rasism osv)? Kommer vi nånsin ”bli av med” orättvisheter om vi inte kan stiga ur vår bubbla och inte vill låtsas om att de finns?

    Och hur insatt är du i Mellanöstern-krisen? Kan du berätta för mig hur det ser ut med Pakistan och Indien? Azerbaijan och Armenien. IS? Oroligheterna i Kamerun? Myanmar?

    Nej, det kan du inte. Förbannade PK-tönt.

     Fan vilken dryg kommentar. Och vad har PK med saken att göra? Är PK detsamma som att hålla sig någorlunda insatt i omvärlden? Jävla ignoranta skitstövel.

      Å så undrar folk varför det blir krig? Bara se hur många kommentarer som skrivs av småpåvar som vet bäst istället för att behandla andra med respekt? Kan man inte ta en diskussion utan att kalla andra för idioter så kanske man ska gå och pudra ansiktet istället?

      ”Du är så jävla PK”, som om det vore dåligt att bry sig om mänskliga rättigheter och demokratiska värden ?. Sorry, jag ska sluta vara så PK och börja tycka att homosexuella ska stenas och att det är bra att vi hugger ner all regnskog!

     Idiotisk fråga. Jag kan uttala mig om alla de där konflikterna eftersom jag läser Freds- och konflikt. Men jag skulle lika gärna kunna googla mig till basic fakta och klistra in ett svar till dig. Så det är fullkomligt meningslöst för dig att ens ställa en sån fråga.

      Handhjärta.

       Gullet, tog argumenten slut nu?

        Åh, vilket fint svar! Vem hjälpte dig att skriva det?

         Är det inte lunch snart i Ryssland? Du kanske borde ta en paus från trollfrabriken.

          Du kanske borde lära dig att stava?

           Var det det bästa du kunde trolla fram ur trollerilådan att r och a bytt plats? Lätt hänt när man skriver snabbt med tanke på tangenterna f, r och a:s inbördes placering.

     Så om man inte har en perfekt koll på vartenda konflikt i världen (vilket är helt omöjligt) så ska man inte ens försöka sätta in i något? Vi ska bara strunta i att bry sig om våra medmänniskor och deras öden för att då är man en PK- idiot. Människor som dig är skrämmande.

      Verkar bara vara så att vita människor bara bryr sig om andra vita människor som upplever krig. Hyckleri.

       Vilken orimlig slutsats. Är du så begränsad i skallen att du endast klarar av att hålla en tanken i huvudet samtidigt kan jag kanske förstår jag din aggressivitet.

     Har nog läst om det också, för har ett intresse om vad som händer i världen, men det hör inte hit, det var inte min point. Menar inte att man måste vara jätteinsatt, bara att man kanske skulle ha ett hum om vad som händer i världen och våra medmänniskor. Sen är det helt logiskt att vara mer medveten om det som händer nära en själv. Menade inte heller att peka ut nån speciell kris, problemeller krig. Sen går det inte att vara insatt o veta allt om allt, förstår jag ju, finns ju en massa orättvisor i världen, omöjligt att veta om alla?! Men bra att du brinner för just de områdena!

     Den enda tönten här är du och den slutsatsen drar jag enbart av att ha läst din kommentar. Folk brukar gilla att använda whataboutism här i kommentarsfältet och ditt svar är ett klockrent exempel.
     Hur insatt är du själv? Lägg även till Samernas situation i Sverige i ditt svar.

      Nu följer jag inte nyheterna, men om du säger att samerna är i krig med Sverige så är det väl så.

       Kris vad det ord du använde. Har du inte koll på vad säger kanske argumentation inte är det du ska slösa bort din tid på.

  Har så svårt för henne sedan den framkom att hon berättade andras personliga historier och presenterade dem som sina egna, med identiska detaljer. Det här gjorde inte saken bättre! ? Usch.

   det här har jag missat! Vad är detta för historier?

    Finns om det här på BB. Kolla här i arkivet.

   Samma här! Samt att hon la upp en video på sin typ 4 åriga son när han satt och bajsade brevid en pool. Så himla integritetskränkande.

  Jag är faktiskt inte orolig för Sverige (än), men det känns sorgligt – människor kommer att dö. Min plan om att semestra i Östeuropa får jag nog skjuta upp också. Obegripligt att man kan ha så dålig koll på omvärlden OCH skylta med det?!

  Hade Ukraina inte brutit sitt avtal hade Putin aldrig gått in. Han har ju försökt och försökt att bara trycka tillbaka i många år men Ukraina vägrar ju. Förstår inte varför Putin är det bad guy här.

   Jösses!

   Du kan ju inte vara på riktigt. Vilket så kallat avtal är det som Ukraina i så fall har brutit som leder till att Putin MÅSTE döda oskyldiga människor? Han har ingen rätt att bete sig som han gör.

   Detta är att prorysk falsk propaganda. Kanske känns lite otippat att hitta det på Bloggbevakning, men informationskriget pågår överallt.

    Detta

   Det är korrekt. Sleepy Joe och Ukraina vill dra upp en jävla militärbas i Ukraina. Kanske skulle de håller sig till avtalet de skev på.
   Putin har varnar i åratal.

    Hej lilla ryska desinformatör!

     Hej hej!

      Ja för att Ukrainare inte ville bli invaderade av Ryssland. Nu hann de inte bygga upp ett stark försvar innan ryssarna invaderade deras land.

      Ukraina är till ytan större än Sverige och har 49 miljoner invånare. Hur många människor måste Putin döda för att kunna härska över Ukraina? Och vad ger det för den enskilda människan.

    Creole är offer för ryska PsyOps…

     Inte alls men jag är från Ukraina ursprungligen. Man är inte offer för något bara för man inte håller med alla svenskar.

      Nej men du har uppenbarligen problem med källkritik….

      Ukraina är ett självständigt land med rätt att besluta om sin egen säkerhetspolitik. Det spelar ingen roll vad Putin vill, eller vad man har för historiska ryska/Sovjet -kopplingar. Vi lever i 2022 där vi nu skulle återhämta oss från pandemin, blicka in i framtiden, lösa miljöfrågor och göra stora tekniska utvecklingar. Det är så oansvarigt och onödigt att starta ett krig just nu, istället för att samverka och samarbeta för världsekonomins skull. Jag vill bara säga: sincerely Putin, fuck you!

   Svara mig A, tror du på dolkstötsmyten också?

  Bara tänk tanken en stund att Ryssland invaderar Sverige! Att man börjar med Gotland och hissar rysk flagg och sedan Stockholm osv. ?

   Kommer dock inte hända.

   Tja, ryssen har ju haft Sverige tidigare i historien och kanske finns det med i Putins tänkta storvälde?

    Putin tänker sig främst att gränserna från 1917 ska gälla så då är vi nog rätt säkra… Sverige har aldrig varit ryskt. Östra delarna av Finland och Baltikum kan ligga mer risigt till.

  Man kan undra vem som ska följa med nyheter och delta i samhället. Är det alla vi andra lakejer som ska bära en sådan här flicka på silverbricka så att hon får behålla sin ignorans? Nej man behöver inte lusläsa alla nyheter men man kan väl för sjutton åtminstone informera sig om att en av nutidens största milutära invasioner håller på att ske. Det är otroligt pinsamt svar hon ger. Vad blir nästa inlägg? ”Buhu buhu mitt paket från Kina kom inte fram i tid, flygplanen får inte åka över nåt fånigt krig, stackars mej”.

   Och hon är mamma? Blir mörkrädd över vilken bild hon förmedlar till sina barn… kvinnor poserar med putrumpa men läser inte nyheter.

    Ja det försvaras ju med att kvinnan ska få leva sitt liv och tyvärr så förstärker det klyftan mellan könen och man stampar på demokratin bara för att få puta lite med läpparna

  Känner igen mig liiiite. Men mest för att jag aldrig hängde med från början. Är överlag ändå ganska mån ändå om att hänga med i vad som händer men då det den senaste månaden varit två stora fall där jag bor har det snarare blivit att jag följt med i de lokala nyheterna istället, samt OS och mitt eget liv som varit lite uppochner. Men lär ju matas med det här ett (bra?) tag framöver så jag tror att det kommer nog bli svårt att undvika även för den som aktivt försöker undvika det hela.

  Hur kan det då vara Ukrainas fel om EU gör tvärtom? För fasen oskyldiga människor dör ju!

   Hur kan vi veta att det är ryssland och inte NATO som skjuter i Ukraina? Hur kan 60% av Ukrainas folk vilja ha ryssland hos sig? Såg flera videos där ukrainska folk blev intervjuade nu i dagarna på torg i Ukraina och 99% av folkmassorna ville ha ryssland hos sig och att EU skulle dra sig ut, det var ett par som försökte förmedla till dom som intervjuade att dom kanske nog ville ha EU samarbete och dom blev bortjagade av andra ukrainare och blev nerkastade med saker medans dom lämnade folkmassan. Så verkar ju som väldigt många ukrainare vill ha ryssland hos sig. Medans vi i västvärlden får bilden av att Ukraina inte vill det och att NATO ska ”rädda” Ukraina, men hur många gånger förr har NATO gått in för att ”rädda” länder förut? Jag är inte på någons sida jag försöker bara förstå vad som egentligen pågår.

    Du har sett filmer från en prorysk propagandakanal. Ryssland är en diktatur (där Putin regerar utan att folket får välja eller vara öppet kritiska), medan Ukraina är en demokrati där folket har valt sin ledare i fria val. Ukraina har valt att vara självständigt från Ryssland. Om det vore så att Ukraina ”ville ha Ryssland hos sig” så skulle de få ha en folkomröstning om det (som t ex Sverige röstade om att gå med i EU eller Skottland har röstat om självständighet) i ett fritt val bevakat av oberoende valobservatörer. Det rättfärdigar inte en militär invasion från Ryssland (dessutom är det inte sant att 60% av ukrainarna vill ”ha Ryssland hos sig”, men även om det vore så så ger det inte diktaturen Ryssland rätt att anfalla demokratin Ukraina.)

     Nej det har jag inte, det var en engelsk kanal med engelska journalister, jag vill bara säga att jag förstår din ståndpunkt och jag kan förstå att du tänker och tror och tycker som du gör, jag är som sagt inte på någons sida då jag faktiskt inte vet vad som pågår egentligen, men att du är så fullständigt säker på din sak medans du kallar mig prorysk och propaganda osv får mig att tro att du jobbar för pro NATO propaganda bolaget ?. Du kan ju faktiskt inte heller veta vad som pågår när du bara tar in västvärldens media och bara den ena av dom 3 sidorna i detta fall och helt blint litar på och förmedlar vidare att det är den enda sanningen. För västvärlden är ju helt propaganda fri och absolut demokratiskt och fritt. Okej. Takk før diskusjonen.

      Jag hoppas att du inte tror att prorysk propaganda (eller pro-Kreml propaganda, vad ryssarna tycker vet vi egentligen inte eftersom de lever i en diktatur utan fria val eller fria medier – de skulle nog gärna bli av med Putin om de kunde) finns bara på ryska?!
      Önskar dig en god dag! (Eller ja, det är ju en toppendag för dig och Putin och era resonemang, men inte för folket i Ukraina).

    Vet inte heller vad som är sant egentligen (vem vet det?) men de Ukrainare jag följer på ig vill absolut inte ha Ryssland hos sig iaf. Tycker det du skriver låter märkligt, men jag följer främst Svenska medier.

     Det absolut farligaste vi svenskar kan göra är att följa Svenska vinklade medier.

      Norge, Sverige, Denmark och Finland ligger på plats 1-4 i World Press Freedom Index så det är våra medier som är mest pålitliga i hela världen. https://rsf.org/en/ranking

      De skandinaviska länderna ligger dessutom bland de högst rankade i demokratiindex. Men jag misstänker att du låter din ideologi styra vad du litar på.

       Och jag misstänker att du litar blint på västländska ledare och den information du får av västländska medier (och skandinaviska) och internetkällor från väst. För dom är så huminitära och riktiga och sanningen, det säger dom ju själva. Så det är sant. God dag.

    Alltid bra att vara vaksam till vad man får presenterat i nyhetsväg och det finns aldrig bara en anledning till att motstridigheter uppstår men i en demokrati så är det val som avgör vad majoriteten vill, inte invasioner och krig. Att bilda sig en egen uppfattning av ett problem är bra men då gäller det att verkligen skilja på vad som är propaganda och vad som är fakta vilket kan vara svårt för den vanliga lilla människan. Hur som helst vems felet än ligger på så är ett krig det mest fruktansvärda och mest bakomsträvande man kan ta till och oftast sitter det en diktator bak och drar i spakarna eller trycker på knapparna.

  Det kan vara bra att vara källkritisk när man lyssnar på en diktators (Putins) propaganda.

   Så det går bara åt ett håll eller? NATO är ju en fredlig organistation som inte varit ansvarlig för dom flesta krig i modern tid? Varför är inte du källkritisk?

    Jag är källkritisk. Jag bedömer att information som kommer från öppna demokratier med fria medier som ständigt granskar makten, är mer trovärdig än information från en diktator med en egen agenda som varken tolererar fri press, åsiktsfrihet eller granskning.

     Vad med information från Ukraina? Den är också felaktig? Du verkar ju vara motsatt av källkritisk utifrån det du skriver.

  Tycker det är oroväckande att sånna här personer får rösta. Läser man inte nyheterna har man ju rimligtvis inte koll på vad som händer i samhället ?

   Tror du verkligen hon röstar då? Om man är så obrydd så orkar man nog inte gå till vallokalen..

    Det tror jag hon gör. I valet 2018 var det 87% av röstberättigade som röstade, så vi har högt valdeltagande. Av dessa skulle jag gissa att långt ifrån alla är tillräckligt insatta för att kunna klara en debatt om varför dom röstat som dom gör. Många gör en valkompass på Aftonbladet och nöjer sig med det. Min upplevelse är att det ofta är samma personer som sedan klagar på diverse statliga eller samhälliga funktioner, utan att inse sambandet i att deras röst har möjlighet att påverka detsamma.

   Nej och sen tycker man det är rimligt att Jimmie inte kan välja mellan Ungern/Frankrike eller biden/Putin… eller att de kan jämföras med hitler och stalin…

  Jag är källkritisk. Jag bedömer att information som kommer från öppna demokratier med fria medier som ständigt granskar makten, är mer trovärdig än information från en diktator med en egen agenda som varken tolererar fri press, åsiktsfrihet eller granskning.

   Kan du ge exempel på öppna demokratier?

    Du kan kolla upp demokratiindex om du är nyfiken på vad som konstituerar en demokrati.

     Okej tack för Israel och Brasilien är ganska högt listade och det känns som få svenskar litar på deras medier, vore intressant att veta vilka medier du litar på

      Få svenskar läser hebreiska eller brasilianska så det är nog svårt att ha en åsikt om tillförlitligheten i deras medier…. Däremot ligger de skandinaviska länderna högst rankade i världen så läser man svensk, dansk, norsk och finsk media så får man en tillförlitlig bild av läget.

       Man kan ju översätta och vissa medier rapporterar även på engelska

       Kan inte just portugisiska eller hur Brasilien rapporterar men läst Jerusalem post några gånger och det är på engelska

        Men varför skulle du lita mer på israeliska eller brasilianska medier än skandinaviska? De är ligger ju längre ner på demokratiindex. Norge, Sverige, Denmark och Finland ligger dessutom på plats 1-4 i World Press Freedom Index så det är våra medier som är mest pålitliga i hela världen. https://rsf.org/en/ranking

         Jag har inte yttrat mig vad jag litar eller inte litar på. Kan tycka det är vettigt att se nyheter och tolkningar av situationen från andra delar av världen än bara den skandinaviska vinkeln, att endast ta in information från öppna demokratier som du beskriver det känns lite snävt om jag ska vara ärlig. Men det är bara min åsikt du får ta in information bäst du vill finns inget rätt och fel där ?

         Alltså, det är ingen idé att slänga fakta på nån som inte vill tro på fakta. När man värderar en diktators presskonferens lika mycket som fria medier i demokratiska länder och ”inte vet vem man ska tro på” så är man ett lost case.

          Förstår hur du tänker men känns inte som att alla konflikter är så svartvita som dom ibland målas upp i svensk och nordisk media så jag kan tycka det är bra att få flera perspektiv sen vad man tror på utifrån det är upp till var och en

  Ett tips till alla som inte vill/orkar läsa nyheter är att iaf ta reda på vad som behövs vid en kris och krig. Såsom skyddsrum och vad som är bra att ha hemma i skafferi, värmeljus, vevradio, stormkök etc. Borde vara lika självklart som säkerhetsrutinerna som vid flyg och båt. Och då räknar jag inte in toapapper som folk verkar tro är prio ett…

   Och ett elverk så att man kan fortsätta se på Netflix.

    Ladda ner så man kan titta offline

     Gör så, använd ditt batteri till serier så när viktig information kommer så är batteriet slut. För gud nåde om man har tråkigt en sekund.

      Googla ”ironi”.

      Har radio man kan veva igång så du behöver inte oroa dig ?

       Borde alla ha!

   Förutom att livet fortsätter som vanligt under krig, barnen går till skolan, folk går till jobb. Det är inte domedagen som sker vid krig, folk går inte ner i skyddsrum om inte tilfället är att dom vet om att en bomb ska falla just över dom den dagen.

    Näää, livet fortsätter inte som vanligt utan man skapar andra förutsättningar att klara av att genomföra det som låter sig göras. Jämför med pandemin, tycker du att allt har varit som vanligt?

     Ehm jo, har du levt under krig? Låter inte så. Livet fortsätter precis som vanligt, förutom om just dina barns skola blir Bombad eller om just ditt lilla område där du livnär dig blir förstört. För att inte tala om den psykiska påfrestning du genomgår trots att livets praktiska delar fortsätter precis som vanligt för att du ska klara dig, det är en helt annan sak om just det du livnär dig av blir drabbat av kriget, då har du som har släkt och vänner hjälp och ni samlas och hjälps åt med ekonomi och allt som ska till för att leva så normalt som möjligt. Varför skulle jag jämföra med pandemin? Det är ju två helt skilda saker som inte har någon som helst sammanlikning. Absurt att likna krig vid pandemi. Krig är förödande och får folk att samlas och göra allt i sin makt för att upprätthålla en normal vardag. Livet forstätter som vanligt i den mån det går. Alltid. Det finns Inga andra val. Att stålsätta sig i skyddsbunkrar med burkmat och vatten till kriget är över är nån slags film ide om zombieakopalyps som du fått för dig är verkligheten.

   Jag har allt det där plus dricksvattenreserver och burkmat för att klara mig i ett par månader i källaren. Trodde dock det var zombieapokalypsen jag rustade för men på senare tid finns det andra scenarion som verkar mer troliga.

    Glöm inte kondomer, bindor, tamponger, p-piller, några lådor med sprit och batterier till ”den lilla leksaken”.

  För det första leker du med siffror som är helt fel, varken 60% eller 90% stämmer. Det går snabbt att googla.

  För det andra är varje stat fri att bestämma och kontrollera sin egen mark, sina mellanstatliga relationer etc etc. Putin har dock gång på gång försökt påverka andra nationers självbestämmanderätt. Detta blev väldigt tydligt häromsistens när Putin började veva mot DK för att DK eventuellt i framtiden kommer att tillåta amerikanska soldater på danskt territorium. Suveränitet är begreppet för en stats autonomi, läs gärna mer om det

  https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/suveränitet

  Problemet är sedan att Ryssland inte är en denokrati i faktisk mening, hur gärna de än vill få det stt framstå så. De har bland annat statskontrollerad media och en maktgalen diktator. Med det sagt måste man ta Putins ord med en stor nypa salt, och i stället utgå från att han har en tydlig agenda han agerar efter.

  Grundläggande källkritik.

   Ja det låter bra det du skriver men du är inte det minsta källkritisk själv, mina siffror kommer direkt från ukrainska källor men om du nu är så duktig på Google kan du väl dela med dig av dina källor? Inte för att jag någonstans mener att mina källor är riktiga eller sanningen, för det vet jag ju inte. Varför ska jag ta putins eller Ukrainas ord med en större nypa salt än med västvärldens ledares ord? Hur vet du vad som är sanningen?

   Tillägg jag har två ukrainare plus två tjetjener på jobbet, jag får höra mycket av dom som får mig till att luta åt att jag faktiskt inte vet vem som är badguy i det hela å att jag faktiskt inte vet vad som är sant och falskt när det gäller putin. Men uppenbarligen vet du bättre än dom. Säger inte att deras erfarenheter är högst individuella, för det är det säkert. Men det är ju allt. Även dina.

    Nu måste jag jobba men kommer tillbaka ikväll, ha en bra dag!

    https://sweden.representation.ec.europa.eu/news/7-myter-om-ukraina-2022-02-14_sv

    Från den här officiella EU-sidan kan man läsa följande:

    Varje dag sprids nya lögner om Ukraina och de nuvarande spänningarna vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Sedan Ryssland olagligen annekterade Krimhalvön 2014 och inledde de pågående militära angreppen mot Ukraina har den ryska staten drivit en ihållande och samordnad desinformationskampanj. Kampanjen är riktad mot den ryska befolkningen, Rysslands grannländer, EU och resten av världen, och huvudsyftet med den är att påverka den allmänna opinionen. Med hjälp av statskontrollerade medier och den stora Kremlvänliga mediemaskinen har de ryska myndigheterna gjort sitt yttersta för att svärta ner Ukraina och få landet att framstå som ett hot mot den globala säkerheten, samtidigt som de har attackerat det internationella samfundet för att det stöder Ukrainas suveränitet, territoriella integritet och oberoende inom dess internationellt erkända gränser.

    Den ryska kampanjen har också tagit direkt sikte på den roll som EU och andra aktörer spelar, särskilt Nato, och framställt dem som aggressiva hot mot Rysslands ”legitima säkerhetsintressen”.

     ” från den offisielle EU sidan kan man läsa detta” där dödade du diskutionen med detsamma.

    Samt ett gäng falska myter från samma länk:

    Myt 1: ”De nuvarande spänningarna är resultatet av ihållande aggressioner från Ukraina och landets allierade i väst. Ryssland försvarar bara sina legitima intressen och är inte ansvarigt för konflikten”.

    Myt 4: ”Den nuvarande krisen är Natos och västvärldens fel. Om de hade hållit sitt löfte att inte utvidga alliansen skulle Ryssland inte ha känt sig hotat”.

    Myt 5: ”Natos aggressiva utvidgning innebär att Ryssland nu är omringat av fiender och måste försvara sig”.

     Jaha, det är myter ja.. enligt EU. Ja då betyder det att det är myter. För västvärlden är verkligen en sanningens bärare och står alltid för allt gott i världen och inte tvärtom. Okej. Du är helt borta i ditt tankesätt när du bara kan se åt ett håll. Ingen ide att diskutera.

  Tänk om alla gjorde så? Vad skulle vi ha får samhälle om alla bara levde i sin egna lilla bubbla, utan att bry sig om nåt utanför den? Tycker det är otroligt ansvarslöst att bara bry sig om sitt eget mående JAG mår dåligt om
  Att läsa om människor som dör, JAG mår dåligt av att höra om krig. Okej. Men DU är inte den som blir utsatt för det, men du kan vara med att påverka för att det inte ska hända! Men hur ska du kunna göra det om du bara lever på i din egna privilegierade bubbla? Och sen en dag när nåt händer, du blir sjuk och behöver vård tex, då förväntar du dig ändå att samhället ska finnas där för dig. Vi lever i en demokrati. Vi har alla ett ansvar. Ta det. Håll dig informerad, för att behålla emanation och förståelsen för andra utanför bubblan. Tror vi skapar mer polarisering om vi inte tar del av andras öden och situationer och lever på som att det inte fanns krog och hemskheter.

   [med darrande stämma]: ”Vi måste förstååå andra och ta deeel av andra öööden för att inte skapa mer polariseeering.”

   På ett lokalt plan, om politikerna skiter i vad drägget gör i Rosengård, varför jag ska jag bry mig?

    Lite äpplen och päron, men okej. Säg att du aldrig läst en tidning eller lyssnat på nyheter, tror du inte du skulle ha ännu svårare att förstå hur du skulle kunna påverka det politikerna gör på lokalt plan? Och skulle det bli världskrig så kommer det påverka även dig, och de flunsor som så stolt berättar att de inte vet ett skit om världen utanför.

     Ett världskrig lär påverka mig även om jag inte läst om det i tidningen.

   Mycket bra sagt!
   Att vara informerad betyder dock inte att man måste frossa i nyheter och obehagliga bilder.

   Vi är olika men de som inte följer med är ofta de som är lättas att leda på den stig någon vill de ska gå.

  Haha autocorrect var on fire idag! ? Blev inte många rätt, sorry! Emanation ska vara Empati och krog ska såklart vara krig.

  Putin, Trump och Åkesson, är det dessa som ska styra i världen?
  Hur kan M och KD vilja sammarbeta med ett parti som inte kan välja ledare?
  Stackars våra barn som ska få uppleva både en pandemi och ett krig under sin barndom, nu när den psykiska ohälsan redan ökar bland barn. Dom matas med detta redan i småbarnsåren?

    Det var väl lite skillnad, två galningar att välja mellan.

     Ingen skillnad alls. Trump var demokratiskt vald, och glöm inte att Biden är dement. Inte speciellt säkert.

     Jag väljer ingen, i inget land. Hycklare allesammans.

   ..Åkesson? ? Jag har inte mkt över för hnm. Men jag har fan hellre hnm som statsminister än lever under Putin ? De där går inte att jämföra alls.

  Oj oj som gammal boråsare känner man till denna familj. Laila fick all ytlig skönhet och storasystern fick 2 hjärnor. Lustigt hur det kan bli. 🙂

   Lila har väl mest filter?

   Är syrran smart?

    Nä Laila är riktigt söt i verkligheten och har alltid varit.
    Syrran hade en blogg ett tag faktiskt, vet inte om jag ska skriva hennes namn dock. Hon var väl halvoffentlig då hon varit (nu går jag på mitt minne här, hoppas detta är korrekt) journalist och senare arbetat som sekreterare i Bryssel åt EU. Otroligt driven, ambitiös och intelligent. Högsta betyg i ALLT. Stressade så jäkla mycket under skolgången att hon hipp som happ svimmade av. Men hon nådde ju sina extremt högt satta mål med råge, det får man säga. 🙂 Men alltid fascinerats av att dessa så olika kvinnor är helsyskon.

     Extremt högt satta mål med råge = journalist och sekreterare?

      Um ja? Journalist är ett yrke med mycket hög konkurrens. Och alla jobb för EU är så klart extremt eftertraktade.

       Jag vet inte, journalist känns som ett dussinjobb. Vet några som har jobb på ambassader (ej ambassadörer då – det är en annan femma), departementet och dylikt och det är väl mest vanligt folk. Nej, det är inte som att arbeta som dagisfröken eller USK, men… Har själv typ 0 ambitioner och mest sölat runt och tror folk ser mig som lyckad ändå pga satsigt jobb. Ser inte sånt som någon jättebig deal.

   jag är också från borås men känner inte till henne? Är dock 30 + kanske förklarar det.
   Kan you spill some tea?

    Beror säkert lite på vilken skola man gick på. 🙂 Jag gick på Bäckäng på gymnasiet (som Sandra Beijers sambo haha). Är född 1987. Vet egentligen minst om Laila och mer om hennes syster, se tidigare kommentar… 🙂

  Jag tycker att det finns en balans vad gäller detta.
  Är det verkligen någon som tycker det är positivt om en person sitter och hetsar i sig exakt alla jobbiga nyheter dagligen, håller koll på antalet döda i olika krigszoner i världen, och sörjer dem och knappt orkar med ett eget liv p.g.a. det? Det känns lika dumt och sorgligt som Laila som inte har en enda aning om vad som händer i världen.

  Det är okej att inte frossa i nyheter dagligen om man mår dåligt av det, däremot sätter man sig i en jäkligt konstig sits om man inte har en aning om att krig precis har brutit ut på samma kontinent som man bor på. Det handlar om att filtrera vettigt enligt mig. Att vara medveten om mäns våld mot kvinnor här i Sverige, ha ett hum om hur många som drabbas och att kvinnojourer behöver stöd. Men att inte våga gå en promenad ensam för att man dagligen har kollat hur många våldtäkter och andra brott mot kvinnor som skett är inte ett sunt sätt att hantera nyheter på. Balans behövs… Dessa diskussioner blir ofta så otroligt svart-vita.

   Scrolla igenom nyheterna en gång om dagen borde man iallafall göra.

   Fast man kan hålla sig uppdaterad och ändå våga gå ut. Däremot bör man ju vara på sin vakt för sin egen säkerhet. Men att blunda för samhällsinformation är farligt (som någon skriver tidigare i tråden) då den personen riskerar få desinformation från någon med ett ont uppsåt (ex via Facebook).

  Det som är hemskt är att civila folk hamnar emellan ett bråk mellan världsledare, som i alla krig någonsin. Både NATO och ryssland har skuld i detta, det ryssland gör strider mot allt, men att NATO har provocerat fram detta under många år är inte bättre. NATO vill ha krig, och Putin är inte den som backar. Så.. är vi i början på 3dje världskriget nu?

   NATO har inte provocerat fram något. Ukraina och andra länder i östra Europa har demokratiskt valda regeringar som gått på val på plattformar för att närma sig Europa och NATO. Putins Ryssland har skapat den här situationen själva genom att hota och invadera grannländer. Redan 2008 invaderade Ryssland Georgien och sedan dess har många grannländer rört sig närmare Europa och NATO för att få skydd från ett Ryssland som uppenbarligen inte respekterar folkrätten.

  Är det konstigt att många barn har svårt att ta skolan på allvar och svårt att klara av kraven när deras föräldrar stoltserar med att inte läsa nyheter?

  Ja, buhu vi som måste LÄSA om skiten. Tänk så dem som faktiskt UPPLEVER detta just nu. Fatta deras mentala hälsa? Det är synd om DEM, inte om oss. Läs nyheterna, gör din plikt i att hålla dig uppdaterad. Fattar inte hur svårt det ska vara.

   Har du gjort det när det handlar om Syrien eller andra delar av Mellanöstern eller Afrika?
   Tänkte väl det.

   Det är när det ligger närmare som det helt plötsligt blir påtagligt.

   Hyckleri!!!!!!!!!!!

  Jag är så sjukt orolig. Sitter och googlar som besatt i jakt på att läsa nåt lugnande. Är typ på nivån att jag vill säga upp mig för att kunna ta vara på ”den sista tiden”…

   Det låter inte hälsosamt. Tänkt på att söka vård och prata med någon om din oro?

    Nej eftersom jag inte känt såhär tidigare. Inte en enda gång under pandemin tex. Blev bara jätteorolig nu idag kring just detta.

  GERVIDE

  I och med kriget i Ukraina och diskussioner som denna, där ”källkritik” övergår till någon form av spridande av obefogad skepticism, desinformation etc, så borde man kanske överväga att hålla noga koll på informationen som sprids i kommentarsfältet.

   Håller verkligen med. Det går åt båda håll.

  Fast om nyheterna får en att må dåligt så bör man inte läsa dessa. Vad skulle vara poängen med det? Folket i Ukraina lider inte mindre bara för att jag känner till situationen och lider med dom.

   Hon borde vara uppdaterad för sina barns skull. De går i skolan.

  Ska bli spännande när Putin håller presskonferens om att ha invaderat Finland eller Sverige och du och dina gelikar bara ”tja, men han säger ju att vi vill ha ryssarna här” och presenterar fullständigt irrelevanta % hit och dit om hur många svenskar som tycker si och så. Har du inte hört någonting om rysk statskontrollerad media, trollfabriker som sprider desinformation, försöker påverka val i andra länder etc? Det är ungefär som Kinas uttalande om att de två parterna i ”konflikten” skulle sansa sig. Det är inte en konflikt när en part utövar våld mot den andra, då finns inte ”två sidor av myntet”. Jag väljer att tro att det inte finns så korkade människor som din kommentar antyder, utan att du bara är ett troll som vill provocera.

   ”Det är inte en konflikt när en part utover vold mot den andra” då finns det inte två sidor av myntet” och jag väljer att tro att det inte finns så korkade människor som dig. Helt och hållet inskränkt i att dom ledarna som har absolut mest blod på händerna i modern histora är good guys och sprider sanning och vill ha fred. Hua meg.

  Folk får väl göra som de vill beträffande nyhetsintag men lite chockad över Lailas totala ’ignorance’. Vad svarar hon när sönerna kommer hem och ställer frågor? Hänvisar till sin man hela tiden?

  Denna flunsa är iallafall ärlig!
  Hon lägger kanske inte upp en patetisk flagga på Facebook för att visa hur starkt engagerad hon är, inte heller skriver hon som Ljugengripen att det är värsta dagen sedan andra världskriget.
  Hmm…var Isabella född vid den tidspunkten?

  Ja, det är fruktansvärt vad som sker i världen men anser det är upp till var och en att agera precis som de vill.

  Så med andra ord läser hon inte nyheterna och är inte intresserad av sin omvärld. Härligt att leva i sin egen bubbla…

  … men den 11 september då får hon minsann rösta!

  Detta har dock hållt på i 8 år nu. Hemskt Ja men att influenser tar upp detta nu när det gått för långt redan… dem skulle brytt sig tidigarr

  Kan du snälla skriva om inlägget som Laila gjorde på sin instagram där hon skrev och anser att det är okey att bruka våld och slåss mot andra när någon slår en. Laila uppmanar uppviglar till våld för sina barn att slå andra barn om dom blir slagna. Helt galet. Kan du skriva om detta i ett eget inlägg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.