Ingen mer reklam för ”fast fashion” för Therese Lindgren

En av Sveriges absolut mäktigaste influencers – Therese Lindgren – meddelar nu att hon inte kommer göra reklam för företag som gör så kallat ”fast fashion” – lite av motsatsen till hållbart mode:

Jag har alltid haft mina principer kring djurrättsfrågor och tackat nej till samarbeten som inte lever upp till dem, men nu har jag också kommit till en punkt där jag inte längre känner att jag kan stå för att göra reklam för vissa modeföretag. När jag läser om modeindustrins negativa klimatpåverkan och fabriksarbetarnas dåliga villkor får jag ont i magen. Därför har jag landat i att jag från och med nu slutar att göra reklam för fast fashion. // Therese Lindgren

Tillsammans med hållbarhetsexperten Johanna Leymann har hon tagit fram 11 st olika kriterier för vilka företag hon kan tänka sig att göra reklam för.
I första hand kommer hon att jobba med modeföretag vars affärsmodell helt utgår från att minimera mängden nyproduktion och förlänga livslängden på det som redan existerar. Exempelvis genom second hand, delning, uthyrning, reparation och remake/upcycle, enligt Johanna Leymanns Instagram.

Vilket fantastiskt initiativ och förvaltande av makt!
Jag hoppas att Therese kan inspirera andra influencers att börja tänka i samma banor.
Förstår ni vilken effekt det skulle kunna få?

Vet du inte vad ”fast fashion” är?
Här på SVT finns det en video som förklarar det på ynka 60 sekunder.

87 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Allt det här, och hon kan dessutom stava! Dubbelt sällsynt i influencerbranschen. Bra jobbat!

  Hatten av för Tessan!!! ❤️

  Heja Therese! Äntligen någon som vågar ta första steget – nu kanske fler faktiskt vågar ta efter.

  Grymt!!

  Applåderar det här så mycket det bara går!! Är så trött på alla influencers som ska verka medvetna men dag efter dag bara delar inlägg med kläder och andra saker som de verkar använda Max en gång. Hur de med gott samvete kan hetsa den à ändlösa konsumtion förstår jag inte?

  Någon som har hört Måndagavibe-podden idag där Lojsan bara klagar på att hon är så trött efter att ha gjort massa outfits och åkt till Paris samt festat? Cant relate at all ?

   Är väl inte konstigt att känna sig trött efter att man festat?

    Men det var väl ändå inte vad kommentaren handlar om att man kan känna sig trött efter att ha festat.

     Hen skrev ju att hon klagar på trötthet efter resa och fest. Om hon (Lojsan) säger helt oironiskt att hon har ett jobbigt liv i det sammanhanget är det nåt att anmärka på, annars inte. Man får vara trött pga roliga saker.

      Ja precis klagar! Vad hon klagar på är underordnat. Det handlar om att hon klagar. Det är inte konstigt att så många kommentarer snabbt spårar ur.

       Men man får klaga? Vad är problemet?

        Problemet är att det är inte konstigt att det blir tjafsigt när människor inte ens uppnår basal läsförståelse.

         Så vad är det folk inte förstår när de läser din kommentar menar du? (Och om alla missförstår kanske du måste fundera över hur du uttrycker dig…)

          Önskar att problemet ligger hos mig för då kan jag göra något åt det.

           Gör det då. Lycka till.

           Och ändå ville du inte svara på frågan. Tror mest att du vill bråka faktiskt.

           anonym 10.20 faktiskt påpekade jag ett fenomen på BB som ofta leder till att trådar spårar ur som kan korrigeras med enkel läsförståelse. Tror mer det är du som behöver få sista ordet.

           Nej jag hade gärna fått en förklaring på vad du menar att folk inte förstod här i den specifika tråden.

           Annan anonym här, jag vill också gärna veta för jag förstår inte vad det är du menar att vi inte förstår.

       Och du klagar på att hon klagar.

     Finns väl inga regler för vilka saker man får vara trött/klaga på.

      Nej exakt. Men folk verkar störa sig.

       Så är det nog…eller inte.

        Jo? Kommentaren här ovan stör sig ju på att hon klagar över trötthet för dessa saker. Har sett det förut också, även irl.

        Det var ju precis det som hände här.

      Hur tänker du för att dra den slutsatsen? Att döma av kommentarerna de senaste dagarna verkar många skruvat av skallen. Men antar att folk är trötta och rädda pga världsläget.

   Har hon barn? Annars vet hon inte vad trött är.

    Nej för det är ju bara dom som har barn som vet det. ???

    Hon har två .

     Då är det okej att hon klagar att hon är trött, då vet hon ändå vad hon pratar om.

    Hahahaha, hoppas du är satirisk!

    Den mest idiotiska kommentaren någonsin! Ingen kan bestämma hur någon annan får eller inte får känna! Jag har barn, och jag är trött. Innan jag fick mitt barn, kämpade jag i många år mot ofrivillig barnlöshet, då var jag inte bara trött utan fullständigt utmattad!

  Någon som vet något företag som skulle klara Thereses test?

   Alla klädtillverkare faller väl på punkt tre: ”Arbetar aktivt för att minska antalet nytillverkade produkter”. De arbetar ju aktivt med att tillverka fler produkter.

    Nej det stämmer inte. De mindre företagen har fattat att det är en framtida konkurrensfördel att hitta nya mer hållbara affärsmodeller. Men HM och Ellos sysslar enbart med greenwashing.

   Djerf avenue

   Ja: Asket.com

   Blankens, tänker jag spontant på. Samt Djerf Avenue som redan nämnts.

    Kom på ett till som borde uppfylla det mesta -Kavat

  Väldigt bra! Jag har tänkt på alla influencers som gör reklam för typ NA-KD, Nelly, Bubbleroom mm. Det känns så billigt, och inte som kläder de skulle ha på sig i verkligheten? Eller har de det? Det kanske är jag som är klädsnobb (eh), men jag handlar nästan bara lite mer tidlösa märken nu som Samsøe Samsøe, Totême mm. Tänker att influencers som har så mkt cash borde göra det också, varför skulle de vilja ha en polyestertrasa från NA-KD?

   Fast influencers använder väl oftast inte de kläder m fl produkter de gör reklam för?
   Ungefär som när Zlatan gör reklam för Volvo men sen flashar i sina Ferraris 🙂

    De low-end influensers som det ofta skrivs om på BB klär sig i sina samarbeten. Det är en grupp osäkra tjejer som bevakar varandra och som inte kliver utanför influensernormen som gäller i gruppen. De har typiska flickdrömmar som att designa egna kläder vilket många fastfashion företag ger dem möjlighet att göra. Självklart är de stolta över sina alster och vill visa upp dem.

   Nelly har ju dock flertal olika märken och inte bara sina egna. 🙂

  Ännu en gång bevisar Therese att hon är den mest seriösa och bästa influencern i Sverige. Verkligen en förebild för lojsan, klara, kissie, bianca å co som inte gör något vettigt med sitt kändisskap öht.

  Minns när det kom fram att H&M brände kläder de inte sålde, och det är ju ett logiskt val för att bibehålla efterfrågan. Hellre förstöra produkten än att sälja för 1kr exempelvis. Så det finns ju en lägsta rea gräns de är beredda att sälja produkten för.

  Agerandet borde dock inte bara begränsa sig till klädindustrin.

   Tyvärr är det många som gör så. Dyra designers som LV, gucci etc brukar skära sönder och kasta varor som inte blir sålda istället för att rea ut

    Inte kan man rea ut till pöbeln!

    Jobbade för ett svenskt varuhus som sålde flera märken. Om ett plagg t.ex blivit smutsigt av typ foundation eller om det blivit hål i dem, så istället för att rea ut det så var vi tvungna att göra dem ännu mer osäljbara (klippa sönder plaggen, väskan etx) för att sedan kasta det. Vi frågade rätt ofta om inte vi i personalen kunde köpa plagget för 50% eller liknande. Men det fick vi inte. Hellre slänga plagget och ”rädda” sitt rykte, än att sälja ett trasigt plagg och eventuellt minska skadan på planeten.

     Gällde det av er upptäckta skador på plagget? För jag vet att jag fått köpa till ett billigare pris om det varit hål i något plagg några gånger, i alla fall om det varit enda som fanns i min storlek.
     Det är många år sen dock så det kan ju ha ändrats och att man inte får göra så längre.

  Det här har hon ju dock sagt förut. 2019-2020 (minns inte exakt) så var hennes nyårslöfte att inte ha samarbeten med en rabattkod som gällde i x antal timmar. Det höll hon inte alls under året iaf. Hon säger mycket som ska låta bra men undrar hur mycket hon egentligen gör

   Detta är TOPPEN! Men man måste också komma ihåg att hon för typ en sekund sedan gjort massor med reklam för skitföretag, fått kritik för det om och om igen men ändå fortsatt!!!

   Hon är dessutom en av ett fåtal svenska influencers som tjänar GALET mkt och har gjort så i många många år. Hon har själv sagt att hon tänker maxa för att komma till en ekonomisk trygghet å sen kanske sluta helt. Skulle gissa(förlåt att jag är synisk) att hon kommit till den summan å därför väljer att göra detta just nu. Alltså att hon nu garanterat din försörjning livet ut och därför kan göra detta. Hon har då att säga ingenting att förlora.
   Detta är ju jättebra å kanske inspiration till andra men det är så jävla lätt att säga när man inte behöver pengar. Medan andra influencers är helt beroende av sina samarbeten.

    Hon har från Från 2017 gjort aktieutdelning på 11-15 MILJONER / år i hennes vanliga bolag(indy beauty är inte inräknat alltså)
    Skitkul för henne. Tycker hon är fantastiskt duktig på så många sätt.

    Vill bara poängtera detta då många avgudar henne helt utan att se helheten. Detta sätter ju press på andra influencers att göra samma sak och fastän jag hoppas på den förändringen så måste man också förstå att det är så lätt för henne att ta denna position. Lite som att Camilla Läckberg, Sofie Fahrman eller Jan Guillo skulle gå ut å säga att de minsann aldrig handlar fast fashion å att ingen annan borde göra det. Så lätt att säga när man är stormrik

     Och hon har ju kommit dit hon är på grund av att sälja fast fashion och annat som folk tror att de behöver.

      Exakt!

       Det är lätt att spränga bron när man själv är över ?

      Och hon har Indy Beauty! Hur många andra influencers har ett etablerat, stort företag med megaomsättning att luta sig mot?
      Hon, Bianca, Petra å Ida typ

       Håller med dig! Samtidigt är det ju bra att hon använder sin plattform till att förändra och inspirera till ngt bra.
       Vet att jag för några år sedan hamnade i insta-bråk med Ewa Röse som skrev att Black Friday var vidrigt och äckligt. Samtidigt har hon själv och andra råd att köpa allt till ordinarie priser samt resa utomlands. Att då skamma andra som köper det de redan har fast till lägre priser just den dagen blir dubbelmoral. Absolut att uppmana att inte handla grejer som inte behövs etc men att just handla på nedsatt pris om man har skral ekonomi är inte vidrigt och äckligt. Sen önskar man ju att alla kläder, livsmedel och produkter skulle tillverkas hållbart och med bra arbetsvillkor- inte bara vara en status för de som är rika.

        Hon kan ju ej samarbeta med CAIA då de fällts typ hundra gånger för sexistisk reklam ? inte för att hon vill det kanske!

  Hmm, kanske hon även kunde sluta göra reklam för diamantförsedda applewatchesfodral? Ett bolag som inte har ngn hållbarhetspolicy, inget pressmaterial eller ens bolagsnummer. Med andra ord, de vil inte prata om var diamanterna kommer ifrån.
  Jojo: tror du har rätt, de senaste tre åren har hon tagit ut 40 miljoner i aktieägarutdelning (och 900 i lön), med 30% skatt blir det en bra slant att sätta på börsen, te x

  Jättebra. MEN….
  ”MODE” är inte hållbart. Kläder kan vara det (i dubbel bemärkelse då…) men MODE är det inte. Aldrig. MODE implicerar att jag riktar mig efter en trend, att jag konsumerar kläder alltefter rådande trend – och inte för att kläderna är utslitna. Många plagg skulle det vara svårt att ens någonsin slita ut för övrigt.
  Största problemet är inte hur kläderna tillverkas- utan att de överhuvudtaget tillverkas pga en hejdlöst överkonsumtion som lärt oss att ett plagg måste motsvara aktuell MODEtrend.
  Så visst, ett initiativ som kan tyckas lovvärt men ingenting som tar tag i det verkliga problemet. Fast det skulle så klart göra de flesta influencers överflödiga (och frisätta enorma kapaciteter för verkligt hållbar verksamhet….)

   Så sant! Jag tycker att trender är så otroligt tråkigt och uttjatat nu. Vad sägs om att vi faktiskt går tillbaka till att skapa oss ett hem / en garedrob med det vi faktiskt trivs med och tycker är fint på riktigt och sedan håller oss till det. Förr varade en trend i många många år, men den spiralen har bara blivit kortare och kortare. Just nu kan ett plagg vara inne på försommaren och ute i september, det är galet!

   Jag tänker ofta på när GabJoss blev sur på alla som sa att hon skulle tröttna på allt vitt i hennes husbygge eftersom det var en trend som redan var ute och hon deklarerade att hon minsann aldrig skulle tröttna på vitt. Några månader senare var hon allt lite trött på vitt. Då är ett helt hus byggt och ska börja renoveras om så sakta. Det är fel på vår samtid!

  Hoppas att Universum läser och tar till sig även om shopping är hennes hobby.

  Jag skulle vilja ha en lista på företag som lever upp till detta, så att man får lite ledning i var det är smart att handla.

   Det enda stället du kan handla kläder hållbart på riktigt är second hand! All tillverkning av nya saker har negativ påverkan.
   All tillverkning är en påfrestning på planeten. Sen kan vissa påverka mindre men ALLT PÅ ERKAR

   Så rekommenderar alla att handla mer på Myrorna samt stötta mindre butiker både online och i ditt lokala centrum❤️

    Eller sy egna kläder av resttyger och secondhandtyg.

    Mindre butiker behöver dock inte betyda bättre för miljön eller slow fashion. Finns många mindre butiker som säljer sådant massproducerat som köps in från kina.

     Menade såklart mindre secondhand butiker som inte är Myrorna eller annan kedja. Finns jättemånga bra vintage å secondhand butiker! Vissa går bra men typ alla har svårt att gå runt då folk inte fattar att det är värt att betala även för second hand.

      Aha ja då håller jag absolut med dig??

     Om vi menar allvar med att bli mer hållbar så måste vi supporta alla sånna butiker.

  Det är jättebra samtidigt som hon är en av de stora influensers som har ” råd” att tacka nej till samarbeten för hon får så många andra erbjudanden. De influensers som inte har lika många följare osv kommer nog inte följa dessa riktlinjer tyvärr.

   Men det är ju ändå bra att någon börjar? Och att hon som har råd att tacka nej gör det? Med tanke på att man anklagar influencers hejvilt för att vara giriga, så kunde hon ju bara fortsatt sälja fast fashion och låta pengarna rulla in. Men det gör hon inte. 🙂

    Det är jättebra!

    Men du måste också förstå att hon inte förlorar något på detta! Hon är störst. Och alla företag vill synas hos henne. Hon kan välja å vraka. Och det här gör hennes varumärke ännu starkare och betyder förmodligen att hon ist tar MER betalt/samarbete å då tjänar typ lika mkt i slutändan. Hon kan välja å vraka. Plocka ut det lilla fåtal som är bra. Samt helt välja bort att göra reklam för kläder å sånt å ändå tjäna pengar. Det stärker också Indy Beauty som varumärke vilket kan öka deras försäljning på sikt. Och om hon startar något annat så kommer alla vilja handla av det för hon är ”såååå bra”.

    Och som vi redan avhandlat. Hon behöver inte tjäna en enda krona till om hon inte vill. Hon har redan gjort sina miljoner och det genom att höra OTROLIGA mängder reklam för NAKD, CHIQUELLE, NELLY, IDEAL OF SWEDEN, DANIEL WELLINGTON, BOHOO osv osv

     Jag säger inte emot något av det du skriver, men jag kan ändå tycka att det bara är positivt att hon gått ut med detta nu. Javisst, hon vinner på det men det gör också miljön, eftersom hon med detta påverkar och sätter press på andra där ute.

     Allt här i världen är styrt av pengar. Det kommer inte sluta styras av pengar, oavsett om det gäller Therese Lindgren eller amerikanska storbolag. Så kan man hitta ett sätt där miljöfrågan ger en positiv ekonomisk påverkan, så vinner vi alla på det.

    Du måste också förstå att hon till skillnad från andra influencers suttit å sagt att hon bryr sig om det ena å det andra men sedan gång på gång gjort motsatsen. Det har varit sådär för hennes trovärdighet. Vi är nog många som först gillade henne väldigt mkt men sen gick över till att förstå att detta är ren business. Och hon VET att hon inte kan fortsätta så, även hennes visningar har gått ner vettu!!! Hon vet att hon måste göra en ändring för att stärka sin position och väljer lägligt att göra det nu.

    Det är jättebra om det har effekt på andra och om hon verkligen slutar göra reklam för skit. Men man kan inte applådera henne och göra henne till nån slags gud för det och tro att hon ”minsann tar en sån risk för att stå för sin åsikt”. Skulle kunna gå så långt att säga att detta är en ny form av green washing fast för sitt egna varumärke. -Omsätt hundra miljoner på skit som förstör miljön och med hjälp av företag som beter sig som skit. Sitt sen bekvämt på dina pengar och oändliga möjligheter du fått pga detta och ta kraftigt avstånd till det som gett dig den positionen. =Alla älskar dig för att du är ”så bra å står upp för det du tror på”. Fortsätt håva in pengar men på annat som tex böcker, skriva tv-serie å sånt som ingen kan ifrågasätta. Men som du enbart får göra pga hur du gjorde för att ta dig till den position du nu har.

    Hon är smart och vet hur hon ska spela sina kort. Det är otroligt att hon aldrig blir kritiserad eller granskad.

  ??? mycket bra! Hoppas fler flunsor tar efter!!

  Det är säkert toppen och bra gjort av Therese osv. Men Therese är redan väldigt rik, hon är framgångsrik och har många följare och därmed stor makt. Hon har råd att ställa krav. Menar bara att alla har inte hennes position och möjlighet att påverka/tacka nej på samma sätt.

  ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  Det är ju jättebra. Härligt när man kommit till en sådan position på marknaden att man kan ta ett sådant beslut utan att känna av det allt för mycket ekonomiskt 🙂

  Samma person som gjorde samarbeten med fast fashion-företag bara för några månader sedan. Vi, hennes ”publik”, har påpekat på det i ÅRATAL, och hon har alltid försvarat sig eller blivit defensiv när frågan kommit på tal. Framförallt fick hon kritik när hon för några år sedan säger i ena videon att hon knappt använder kläder, för att i nästa video samarbete med ex. NAKD. För att i nästa video göra en ”hållbar” video med Sellpy där hon säljer allt som hon fått gratis av NAKD. Är det denna person som skall hyllas? Som någon skrev här inne, det är jävligt enkelt att spränga en bro när man redan är över den. Hur kan man vara 35 år gammal och ta liknande beslut såhär sent, medans så många redan vid 25års-åldern förstår och agerar på klimathotet som råder? Jag tror helt ärligt att hon väntat tills hennes ekonomi är såpass stark att hon inte BEHÖVER göra samarbeten med ex. NAKD eller liknande. Detta handlar 0% om miljön. Det handlar enbart om Therese och hennes egna behov, som det alltid har gjort och alltid kommer göra. De som ska ha cred och som skall hyllas är publiken och kritikerna som TILL SLUT fick sin feedback hörd.

  Jag tror faktiskt inte att så många fler influencers kommer ta efter. I alla fall inte inom den närmsta tiden.

  Sjukt kul att det är just Therese som gör det. Hon som är the queen of Fast fashion. Hauls i mängder, videos där hon beställer hem massa fula kläder och klär sig i olika stilar och allt vad det är, för att veckan därpå berätta att hon har noll intresse för kläder och slänger upp allting på sellpy. Känns väldigt fake och som något hon gör enbart för att samla godhetspoäng och få publik efter sina minskade visningar

  Visst det är bra av Therese men ha det i beräkning att dessa fastfashion-företag också finansierat hennes nuvarande leverne. Mao det är väldigt lätt för henne i den position hon är i att välja vilka hon vill jobba med NU

   Det är väl bättre att göra det nu än aldrig? Eller?

  hejhejvardag gör reklam på Instagram för sin podd som hon har med nån Julia och att de kommer att berätta om när Julias utseende diskuterades i Bloggbevaknings kommentarsfält. Vad handlar det om? När var den diskussionen? Orkar inte lyssna på podden, frågar här istället.

  Loisan i sin podd idag: älskar och lyssna på bookbeat när jag leker med barnen. Älskar och lyssna på något vuxet medan jag bygger lego.

  Alltså haha, sjukaste jag hört henne säga och det är många saker. Hennes barn lär skriva en bok om sin frånvarande mamma i framtiden, influenser morsan….

  … Har hon inte sagt det förr??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.