Isabellas ärliga inlägg om acne

Många säger att det handlar om helheten, vad man äter (socker och mejeriprodukter), tvättar sminkbortar, nya örngott etc. Men har man problem med riktig acne hjälper inte det. Trust me, jag har provat allt. Inte heller några husmorsknep, vitaminer eller annat som man kan få tips med. Medicin är det enda som fungerar. Skulle mina barn få problem med acne i tonåren skulle jag direkt vilja ha isotretinoin (det starkaste vapnet vi har) utskrivet till dom. Trots alla biverkningar. Slippa kämpa med krämer och allt i onödan.
Det är inte värt att gå igenom det jag har fått utstå.
Jag berättar om det här för att det är så många vuxna som kämpar med acne. Man är inte ensam om att ha problem med det. Visst skulle jag kunna vara en bra förebild och visa mer osminkat och skippa filter på instagram. Men helt ärligt så orkar jag inte. Det är rätt skönt att få swipe:a till ett filter som jämnar ut hyn. Slippa se det själv. // Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip skriver ett ärligt inlägg om acne, någonting hon kämpat med i hela 19 år enligt inlägget.
Hon berättar hur det är när den kommer tillbaka, och vilka typer av läkemedel som hjälpt henne när acnen varit extra jobbig.

”Visst skulle jag kunna vara en bra förebild och visa mer osminkat och skippa filter på instagram. Men helt ärligt så orkar jag inte.”

Har inte Isabella varit en ganska bra förebild på det här området i omgångar?
Hon har vid ett flertal tillfällen visat upp sin hy på bloggen, och även visat hur hon ser ut före och efter hon sminkat av sig.
Hon har även visat hur omslag på henne sett ut, före och efter retuschering.
Den här bilden kommer från Veckorevyn.

Mår man redan dåligt, som Isabella skriver att hon gör, så har man kanske inte det i sig att gå i bräschen och vara en uttalad förebild, när man mest försöker få ordning på livet för sig själv.
Jag har åsikter om generell retuschering, men i det här enskilda fallet tycker jag bara att det är bra att Isabella delar med sig av sina tankar.
Jag tror det har en mer positiv inverkan än om hon bara publicerat ”ärliga” bilder på sig själv, eller helt struntat i att posta bilder på sig själv.

Kanske kan hennes ärlighet och egna erfarenheter av medicinering hjälpa någon annan få hjälp snabbare?

121 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Förstår Isabella till 100%. Har också lidit (!) av acne i så många år, med start i tidig tonår sen non stop tills för ett par år sen (fyller snart 30). Det går liksom inte att riktigt beskriva för någon som aldrig har haft acne. Vissa kanske hävdar att det är ett ytligt problem, finns värre, tänk på folk som lider av A, B, C, osv osv. Även om jag numera är acnefri och har jobbat intensivt med att få ordning på ärr och grejer, så får jag fortfarande panikkänslor när folk ska ta spontanbilder, om jag är utan smink och stöter på någon på stan, att träffa någon ny och vara med personen utan smink för första gången och så vidare.

  Kan också relatera till vad hon säger om kost, hygien och hudvårdsrutiner, för inget av det hjälper mer än marginellt. Därför gör det mig också vansinnig när folk utan acne förminskar upplevelsen genom att säga ”men investera bara i bra produkter så löser det sig” eller ”ät inte skräp så ordnar det sig”.

  Till alla som har acne: ingen mer än du tänker på det och någon gång i framtiden kommer det bli bättre.

   Tog du hjälp av medicin för att få bukt för det? Har testat allt och tagit tetralysal 1 gång vilket hjälpte, men acnen har tyvär kommit tillbaka. Är så rädd för isotretinin dock…

    Ja, både Tetralysal två gånger (omgång 2) och en annan ”mildare” receptbelagd medicin för omgång 1, men minns ej vad den hette tyvärr. Hur mådde du på tetralysal? Jag har Aldrig testat isotretinin 🙁

    Tetralysal hjälpte tillfälligt första gången, och tror det blev något bättre andra gången. Men alltså min acne försvann aldrig helt förrän efter jag fyllt 25. Har fortfarande känslig hy som reagerar på stress, för lite sömn, dåliga rutiner etc.

    Det kan komma tillbaka efter iso också.. Gå med i Acnegruppen på Facebook för tips och råd!

    Jag har tagit isotretinoin och det var jobbigt under tiden (blev jättetorr, torra slemhinnor osv), men blev av med aknen jag hade! Får inte alls samma typ av akne längre, nu får jag bara småfinnar (som jag märker beror på hormoner och viss mat). Förstår att det är läskigt, men det fungerar väldigt bra.

     Tack för era tips! <3

    Isotretinoin var det enda som hjälpte mig! Innan dess hade jag provat allt, bokstavligt talat ALLT!

    Jag hade ärrbildande akne (från 13 års åldern) och det fortsatte även i vuxen ålder. Tog en kur i 11 månader när jag var 24 år gammal och har inte fått tillbaka någonting sedan dess (tvärtom, får ofta komplimanger för hur fin min hy är). 🙂

    Men ha i åtanke att det är en stark produkt och att du måste hitta en hudläkare som är villig att skriva ut det! Jag gick hos diagnostiskt hudcentrum där de konstaterade att min akne var ärrbildande och jag därför var ”berättigat” att få äta Iso.

     Också provat ”allt”. Som 29 åring började jag med isotretinoin. Visste inte innan att det fanns en medicin som tog bort acne permanent(för 80%). Det har helt ändrat mig som person. Jobbigt att ta iso men helt fantastiskt sen.

      Håller helt med!! Jag fick extrema biverkningar, det var sjukt jobbigt – men ändå ångrar jag det absolut inte. Flera års självhat på grund av min acne var som bortblåst efter 6 månader på Iso.

       ♥️

      Jag med! Har precis gått min andra kur på iso. Torr hud, torra slemhinnor och ont i leder av vissa märken av medicinen. Är rädd att vi la ner denna kur lite för tidigt haha, men det får tiden utvisa. Alla mina syskon har också behövt gå på istotretnoin. Det är faktiskt en mirakelmedicin tycker jag ? särskilt när allt inom hudvårdsbranschen kallas ”mirakelkräm hit & dit”. Har du riktigt acne är det MEDICIN som gäller. Inte dyra krämer och behandlingar. Till alla som lider av acne, sök hudläkare. Det är inget som botas med hygien, krämer eller kost.

    Jag åt roacutan och det var så värt det. Det var jobbigt, man torkar ut fullständigt, läpparna, ögonen, svårt att ha linser osv. Fick gå och kolla levervärdet några gånger mm. Men det var det enda som hjälpte och sen kom acnen aldrig tillbaka.

     Samma här. Fick mkt acne i yngre tonåren. Fick detta ganska snabbt utskrivet. Är nu 39 och har enbart fått en mindre finne ngn gång ibland efter det.

    Våga prova isotretinoin! Får du i dig tillräcklig mängd så dör aknen och kommer inte tillbaka någonsin. Enstaka finnar kan du få ändå, men aldrig akne igen. Efter min andra kur för 11 år sen försvann aknen. Nu får jag en finne då och då pga mens, annars är jag helt slät. Det är jobbigt att ta isotretinoin, men det är så värt det.

   Har du testa p-piller? Finns vissa sorter som blir specifikt utskrivna till tjejer med problem med det. Jag fick det och mina försvann så fort! Men jag hade hormonell acne, finns ju olika sorter. Massa kramar <3

  Tror att vi generellt behöver bättre förståelse hos konsumenterna för vad hudvård är och vad olika hudtillstånd är. Hudvård är underhåll för hud som är frisk. Åldrande är inte en sjukdom. Pigmentering och annat slitage är inte hudsjukdomar. Acne är en hudsjukdom, liksom eksem, eller rosacea etc. Det är tillstånd som behöver medicinsk intervention.
  Salongsprodukter är lite mer aktiv hudvård – fortfarande tillräckligt utspädd för att inte leda till skador men starkare än det man själv kan plocka från hyllan på Kicks – tanken är att en hudterapeut som har någorlunda koll ska kunna lotsa en rätt. ”Hudvård” som man köper i kosmetikabutiken luktar gott och finns till för att tvätta utan att fucka upp huden som vanlig tvål gör och möjligen tillföra lite fukt eller fett. I övrigt hyfsat verkningslös. Det funkar för någon som är ung och varken har några underliggande sjukdomstillstånd eller ålderstecken som kräver något mer aktivt. Man måste justera sina förväntningar som konsument.

  Fascinerande att allt som hon påstått sig att stå bakom, ”duga som man är” osv helt är som bortblåst idag och nu minsann så är allt sånt jobbigt och man ska ha en polerad, photoshoppad perfekt hy och kropp…. Ännu en gång är ljugbella i farten! Så trött på henne.

   Var säger hon att man ska photoshoppa sin hy och kropp? Hon säger ju att hon använder filter som jämnar ut hyn pga. att hon inte alltid vill se sig själv med acne överallt. Hade du inte själv finnar som tonåring? Kommer du inte ihåg hur mycket det kunde påverka ditt självförtroende där och då? Skulle själv göra samma i hennes situation, varför skulle hon måsta lägga ut bilder som får henne att må dåligt bara för att de är ”ärliga”?

   Men herregud vilken grund analys! Hon är en människa och kan därmed ändra åsikter och ha en dålig dag/period. Är du exakt likadan veranda dag? Du har säkert sagt något när du var ung som du inte håller med om idag. Eller så har du haft en period där du gått igenom någon fas. En dålig dag har du garanterat haft!

   Vad förväntar du dig av andra människor och tror du att du själv lever upp till den standarden? Är du perfekt?

   Lite onödigt att avfärda henne. Hon kommer med ett bra och personligt inlägg där hon är väldigt äkta och samtidigt vill hon hjälpa andra med att dela med sig av sina erfarenheter. Det är inte första gången hon gör det heller. Så tråkigt att hon försökte vara någon annan än sig själv i så många år. Hon kunde blivit en av våra största influensers om hon inte irrat bort sig.

   Fast det säger hon ju inte. Hon är ärlig med att hon inte alltid orkar vara den perfekta förebilden och tar till filter. Förstår inte riktigt hur du kan vända till hennes inlägg på det här sättet.

   Det är ganska ironiskt att du anklagar Isabella för att ljuga i samma andetag som du själv ljuger.

   Så trött på människor som dig!

  Isotretinoin är det bästa som hänt mig!

  Jag började få cystisk akne i 12-årsåldern. Enorma djupt sittande bölder, som gjorde väldigt väldigt ont, var knallröda och spända. I hela ansiktet och över hela ryggen. Inte förrän i 20-årsåldern fick jag reda på att man kan gå till läkaren för sådant. Sedan dess har jag provat allt. P-piller, antibiotika, en myriad olika krämer, kosthållning, huskurer, yoga etc etc.
  Idag är jag 33 och hyn har lugnat sig något, men det innebär också att mitt ansikte är otroligt känsligt, ärrigt, gropigt och rödflammigt.
  Jag känner mig ofta både ful och äcklig, samt ledsen över att aldrig bara få ha ett ”vanligt” ansikte.

   Jag har kört 5 omgångar microneedling nu efter att min acne äntligen lugnat sig, och även om det är dyrt har det varit värt varenda krona! Jag har inte rest senaste åren och dragit ner på restaurangbesök, shopping och även lite såarsnde för att ha råd, men det har gjort mycket för självförtroendet.❤️

   Det är så fel att du inte tidigare blev lutsad till hudläkare? Visst att man kan prova p-piller, men är det grov acne borde det ju direkt till hudläkare. Samma om p-piller inte hjälper

  Med alla perfekta bilder hon lagt upp på sig själv blir det lite löjligt att hylla hennes ärlighet med acne, hon gör detta nu bara för att få sympatier. Innan gav hon nog många ångest med sitt perfekta liv som bara var en illusion.

   Du har inte läst texten till inlägget va?

   Som om det är Isabella som är ensam ansvarig för att folk får ångest av hennes ”perfekta” liv som bara var en illusion. Jag förmodar att du skriver samma sak om alla influencers som gör ett inlägg om alla andra åkommor som de kan tänkas ha.

    Vem annars, är det inte hon som lägger ut sina bilder?

  Förstår henne och när folk retuscherar bort en liten finne eller pigmentfläck eller valk. Folk fixar redan ”perfekta” bilder. Vem vill lägga ut en vanlig bild då. Jag vet inte hur man redigerar och filter ser för fake ut så undviker selfies så gott de går ?

   Selfies och bilder Skulle jag skriva

  Herreminje vilka biverkningar

   Vad är det för biverkning man kan drabbas av?

    Googla på FASS

   Yes! Tyvärr 🙁 jag tappade mitt mörkerseende och fick en mild depression samt personlighetsförändrat av Iso. Men å andra sidan var det verkligen skönt i efterhand när min akne försvann, jag hade lidit av det under så många år. Sedan jag tog dem för 6 år sedan har jag haft porslinslen hy.

   Men alla får ju inte alla biverkningar. Jag fick många biverkningar men de kom i omgångar. Tex ökad ångest under 2v sen fick jag extra torr hud (hela tiden var huden torr men ibland extra). Och då hade jag egentligen dåliga förutsättningar för att börja med behandlingen. Det är även en gammal medicin som är väl dokumenterat så finns många biverkningar rapporterade under lång tid.

   Ja jag läste också…. Risk för självmordstankar, så det står uttryckligen att man bör berätta för sin närmaste omvärld så att de kan hålla lite extra koll förmodligen.

    Just självmordstankar kan dock diskuteras om det bör anses som en biverkning då man inte vet om det beror på medicinen eller om det beror på vem som tar medicinen. Tex man vet att många vuxna med acne redan mår sämre och självmordstankar ökar på grund av acnen.

     Skojar du? Nu är det inte bara självmordstankar utan fullbordade självmord som misstänks bakom isotretinoin. Så ja! Självmordstankar bör verkligen anses vara en biverkning oavsett om du tycker det eller inte. Finns en anledning varför det är så svårt att få det utskrivet.

      Jag har läst forskningen. Som är tydliga, det går inte att säga om det beror på iso.

      Oavsett vad du tycker eller inte så har det senare visat sig att det kan vara själva acnen som leder till självmord och inte läkemedlet. Därför är det mycket viktigt att behandla acne och inte vifta bort det med att det ”inte är så farligt ” eller att ”det går över”. Det är en hudsjukdom som kan innebära stort lidande för den drabbade.

  Camilla denna typen av inlägg uppskattas verkligen! Syftar inte bara på ämnet men hur du har formulerat dig i din egna text. Tummen upp 🙂

  Jag testade allt och hade stora varbölder på rygg och i ansiktet. De satt i kluster och gjorde jätteont. Ljudet när en stor böld spricker- ni som vet ni vet. Jag har ätit Roaccutan vid två tillfällen och det är jag tacksam för idag. Jag har visserligen en mer känslig hud efter behandlingarna men inte en enda finne. Aldrig. Det var 15 år sedan jag åt det andra gången.

   Ljudet och känslan när bölden börjar tömma sig och värken lättar. Kanske tom kan gå normalt eller sitta ner igen (jag får mina bölder på mer ”delikata” ställen)

  Den som tex säger (finns fortf de som gör) att om man sköter rengöring av hyn så får man inte acne. Ren bs och ot, men det är precis samma med tandborstning, om du borstar så får du inga hål osv.. Men det är ens bakterieflora som avgör och där hjälper inte vanlig rengöring fullt ut. Givetvis är det superviktigt att hålla både hud & tex tänder rena, men om vissa bakterier får ”övertag” (oftast förvärrar t.o.m vissa rengöringsmedel detta) så kan acnen härja fritt och som Isabella säger, så hjälper då enbart medicin. Har själv inte haft jättestora problem med just acne, men ändå haft vissa perioder då man varit avundsjuk på de som inte har en endaste lite blemma i facet, trots deras kanske mediokra hudvård. Däremot hade jag i tonåren jämt hål i tänderna, borstade som en galning,tandtråd, mellanrumsborstar etc. ändå nya hål vid varje tandläkarbesök..Tillslut tog man salivtest och precis som vid acne, där en sorts bakterie har övertag, så hade en annan övertag i min mun. Man föds med denna bakterieflora, där för får vissa acne, andra inte. Så, om man inte varit där själv, prövat allt och ändå får finnar mm, så säg inte till ngn, sköt din hudvård, ät inte ditt el datt, för problemet ligger inte där.Acne kan vare ett gigantiskt problem för en person och tycker det är superbra att hon lyfter frågan.

  Wow vad snygg som brunett! ?

  Fast hur många här med acne har helt uteslutit alla mejeriprodukter under minst tre månader och kan säga att deras akne inte förbättrades? Tror inte det är många som verkligen testat? Finns ju många studier som visar på samband mellan mjölk och förvärrad acne.
  Jag får fortfarande små utbrott ibland men min hy är oerhört mycket bättre sen jag slutade med alla mejeriprodukter (förutom ost lite då och då). Ingenting annat har hjälpt i längden förutom just detta.

   Jag gjorde det, åt inga animalier och en massa annat, ingen påverkan på hudet. Det enda som hjälpte var Roaccutan. Det har nu gått ca 15 år jag åt Roaccutan och acnen har inte kommit tillbaka efter den kuren.

   Trot det beror på vilken acne du har. Min är hormonell och inget biter förutom att det blir lite bättre med p-piller.

   Har också gjort det, bara ätit veganskt. Ingen skillnad med acnen. Såväl som det icke hjälpte med jättemkt dyra produkter eller bara naturliga produkter eller äta tillskott av olika vitaminer osv osv

   Jag tror inte att du fattar den desperation man till slut känner om man lider av grov akne, så till den grad att man FAKTISKT testar allt – i många fall nästan till en helt hysterisk grad. Jag hade flera år där jag inte ens vågade RÖRA mat som typ nuddat socker, mejeriprodukter eller gluten av rädsla för att förvärra min akne. MÅNGA testar precis allt för att bli av med sin akne.

   Så nonchalant kommentar. Folk som lider av acne har testat ALLT. Det sista vi behöver höra är ännu en ”har du testat…?”

   Exakt alla jag känner med acne har hört det där och exakt alla har testat att utesluta mjölkprodukter i långt mer än tre månader.

   Hm, OM du verkligen verkligen haft riktiga problem så betvivlar jag att du skulle skriva denna klumpiga kommentar.
   Den som upplever aggressiv acne kan jag lova dig prövar ALLT!!!

   (och ja, jag får också rätt mycket finnar om jag äter för mycket mjölkprotein MEN DET ÄR INTE SAMMA SAK)

    Jag hade grov acne (mest runt hakan men också panna och kinder) att ändra diet funkade för mig. Jag personligen är väldigt glad att jag provade olika metoder istället för att ta läkemedel.

     ?‍♀️☄

      Det funkade för mig, sa jag att det funka för alla? Skrev min historia varför blir folk så butthurt att alla inte måste ta läkemedel?

       Nej, du skrev en ignorant kommentar där du ifrågasatte alla med acne. Då får du svar därefter. Du behöver inte bli så butthurt för att andra berättar sina historier.

        Var och när ifrågasatte jag alla med akne? Nu hittar du på.

         Dina första två meningar är ifrågasättande. Och sen tycker du att de som svarar dig är butthurt…

          Asså .. jag är inte TS om du syftar på det? Att ändra kost funka för MIG .. både TS och ”Al the real Al” har ett svartvitt-resonemang. Olika saker funkar för olika människor.

           Jupp, trodde du var ts. Absolut, olika saker kan fungera för olika människor.

        Anonym 16:09 jobba på din läsförståelse.

   Det kan såklart ha effekt för vissa, men långt ifrån alla. Framförallt kan det ha VISS effekt, utan att bota hyn helt och hållet. Det är klart att det kan finnas kombinationer av faktorer som påverkar hyn och dieter, stress, produkter, att dricka mer vatten, att byta örngott varje natt, att aldrig sminka sig osv kan göra skillnad. Men vi som har har eller har haft de här problemen har. testat. allt. Allting samtidigt, en sak i taget, långa perioder, korta perioder. Spenderat enorma summor, lagt ner timmar och åter timmar.

   Så berättar man det för någon som har föreslagit att typ sluta dricka mjölk, och får svaret ”aha, men då är det för att du håller på för mycket. Låt hyn vila bara så försvinner det”. Och då vill man slåss 🙂

   Jag var sockerfri vegan i två år pga min hy. Det hjälpte inte.

   Ska du komma med andra hjälpsamma råd också, typ ”tvätta ansiktet”?

    Drick vatten.

   Du låter som de som skrev att man inte ska skylla på ”dåligt humör” på pms. Dvs en person som inte förstår att acne är en sjukdom typ (dålig koll, dock fattar jag att de som lider av de har testat ALLT).

   Eller de som säger ”ont pga mens? testat värmedyna? Ätit gluten/laktosfritt? Sockerfritt?” när man har diagnosticerats med endometrios.

   Att man liksom bara inte förstår att folk testat ALLT? Att det hjälpte för dig är ju super. Men du är inte alla. Folk lär ha testat ALLT.

   Sådana där kommentarer blir jag så helvetisk jävla less på ! Fy fan för alla tips och råd och pekpinnar jag fått kring min hud…ät dittan, uteslut dattan och vet du? Inte en jävel hade rätt och inget fungerade !

   Mjölkallergiker här (lever helt mjölkfritt) och har haft acne i 20 år ?

  Jag åt isotretinoin för ett par år sedan. Jag hade då kämpat mot acne i ansikte, på rygg och axlar i säkert 15 (!!) år.

  Jag hade önskat att som yngre fått en förebild som öppet visade sin dåliga hy.

  isotretinoin är en sjukt jobbig medicin att ta. Alla gånger jag lämnade blodprover/graviditetstester, besöken på hudkliniken och alla svåra biverkningar.. Jag minns det med ångest men resultatet räddade mitt liv. Ångrar det inte en sekund ❤️

   Varför lämnade du graviditetstester?

    För att isotretinoin är en så stark medicin att den vid eventuell graviditet kan skada fostret så därför tas graviditetstester regelbundet vid medicinering samt att isotretinoin innebär krav på preventivmedel

     Fast den ska man väl inte ta när man är gravid eller ammar? 🙂 eller menar du att den kan skada för framtida graviditet?

      Antar att jag var otydlig. Du FÅR inte ta den om du är gravid. Därav tas graviditetstester för att säkerställa att du inte är det. Och preventivmedel för att du inte ska bli det.

      Skadar inte framtida graviditeter. Man ska vänta 1 månad efter avslutad isotretinoin kur innan man bli gravid, så snabbt går det ur kroppen.

       Vi fick veta att det skulle gå minimum 6 månader efter avslutad kur innan man ens försökte bli gravid.

       Blir man gravid medans man är på Isotretinoin måste man göra abort, då risken för allvarliga missbildningar är så stor.

     Nej du va inte otydlig, man förstår hur du menar ?

  Mona (https://www.monasuniversum.se/2022/03/04/hoppsansa-5/) hade bokat provkörning på en Audi men råkade spontanköpa en Lexus istället! Hihii, så spontant (not) och tokigt det kan gå i Monas värld!

   Vad är det du vill få fram här? Jag fattar att du försöker vara nedlåtande, men varför?

    Har du missat att Mona är helt ?

     Igen, vad är det du försöker få fram? Är det fel att köpa en Lexus när man hade siktet inställt på en Audi?

  Jag har aldrig lidit av acne, tack och lov. Men extremt tunt hår! Har testat alla möjliga dyra behandlingar och produkter, men bara fått acceptera att det är mina gener.

  Samma erfarenhet ??

  Det enda jag ångrar med isotretinoin är att jag inte började tidigare med det. Då hade jag sluppit alla acneärr jag har idag och sluppit skämmas bakom min acne när jag var ung och osäker

   Håller verkligen med! Tog iso vid 28 års ålder, dessvärre hade jag då mått piss i tio år pga inte ens vågat söka hjälp och fått ärrbildning. Jag kan vid 45 års ålder fortfarande inte gå ut bland folk med uppsatt hår (sitter i huvudet jag vet men det är nästan samma ångest som för 20 år sedan). Utan åren med akne hade mitt liv säkerligen sett annorlunda ut, blev t ex scoutad som modell men vågade givetvis inte pga aknen (som egentligen inte var supersvår). Om någon av mina döttrar visar tendens till akne kommer jag definitivt göra allt jag kan för att tidigt få hjälp för dem för jag vet hur sjukt dåligt man kan må av det. Jag fick förresten inga speciella biverkningar mer än något mer torra läppar, sol- samt alkoholförbud det ca halvår jag tog medicinen. Det var definitivt värt det!!

  Alltså, med risk att bli kallad foliehatt eller sedd som någon hokus pokus så vill jag berätta min historia.
  Jag har i ett par år haft det man kan kalla ”dålig hy” i perioder. Dvs många finnar på en och samma gång, plitor, knottror, röda märken i huden, synliga porer osv osv. En dag för ca 2,5 år sedan vaknade jag upp med hela hakan full av finnar. Panik fick jag och började testa allt! I takt med att jag la flera tiotusentals kronor på produkter, testade alla sorts dieter och uteslöt det ena än det andra, gjorde ansiktsbehandlingar och microneedling och allt möjligt – samtidigt spred sig acnen bara ut över båda kinderna, ner mot halsen. Stora röda och vita finnar blandades med mindre små knottror och ont gjorde det. Att sminka sig var räddningen för mig MEN i ljuset såg det hemskt ut när knottrorna uppenbarade sig under ett tjockt lager foundation. Det var totalt ostoppbart och jag blev desperat. Jag gick aldrig utanför dörren, jag gömde mig och grät varje dag på jobbet på min rast och vid några tillfällen gick jag t.o.m. hem från jobbet pga kände mig så äcklig. Jag undvek speglar, jag kunde inte gå ut med min hund runt kvarteret utan att först behöva sminka mig. Jag ville inte göra någonting och allt i mitt liv blev satt på paus, jag såg ingen glädje i något annat än att sitta hemma och gömma mig för omvärlden. Att ha acne är fruktansvärt och även om man utifrån ser det som ett litet eller ytligt problem så är det så fruktansvärt psykiskt påfrestande för den som har det.

  Jag är ingen som tror på ”hokus pokus-medicin” men snubblade över ett Instagramkonto som beskrev hur acne ofta beror på brist på A-vitamin. Det är även något mer med fettsyror och annat som jag inte är så införstådd i MEN iallafall så tipsades det om att överdosera vanlig betakaroten-tabletter. Alltså typ 180 mg/dag (eller ca 300.000 IE om dagen) i ett par månader. Jag var verkligen på botten när jag hittade detta kontot och var redo att testa allt, jag såg det som det sista experimentet innan jag skulle be en hudläkare om isotretinoin. Det kändes så skumt att äta så stor dos varje dag men när man läser på mer så är isotretinoin/roaccutan också baserat på a-vitamin (om än i lite mer avancerad form), vilket jag tolkade som att förklaringen till min acne var brist på A-vitamin och balansen mellan den och annat i kroppen. Jag överdoserade betakaroten i 4-5 månader tillsammans med krämen epiduo de första månaderna. Jag började i slutet på februari och redan i början på sommaren vågade jag visa mig ute utan smink, hänga på stranden och mådde för första gången på väldigt länge BRA. Då hade jag några röda märken och finnarna hade blivit betydligt färre och mycket mindre. I slutet på sommaren hade jag inga aktiva finnar kvar alls, endast lite röda märken och ärr kvar. Idag, snart två år senare, är jag helt acnefri sedan lååång tid tillbaka. Jag har absolut ärr kvar från allt pillande, några få röda märken och får småfinnar då & då (väldigt sällan, men vid mens ex). Att bli fri från acne är något av det bästa som hänt mig, även om tiden med acne gjorde mig så himla stark. Det är en hemsk hudsjukdom som i värsta fall tar ifrån en ALL glädje i livet. När jag tänker tillbaka på mitt liv för två år sedan blir jag så fruktansvärt ledsen, vill bara gå tillbaka i tiden och säga till mig själv att allt kommer bli bra!!
  Ni som lider av acne – ge inte upp, var starka och det är HELT OKEJ att må dåligt över ett så ”ytligt” problem ❤️ Ni är inte ensamma.

   Vill inte vara den som är den, men Epiduo är ju starka grejer och kan för många bota aknen helt. Så det är ju inte säkert att det var vitaminätandet som hjälpte.

    Jo, en stor mängd kan absolut vara skadligt även under kort period om man leker med det själv.

    Jag har en infektion i levern som upptäcktes av en slump när jag gjorde en hälsoundersökning. Inga som helst symptom så jag trodde att jag var kärnfrisk. Stora mängder A-vitamin precis när det var som värst hade tagit sönder min kropp.

    En viktig uppmaning: tro inte på allt som står på nätet och överdosera för guds skull inte vitaminer, mediciner eller naturläkemedel. I alla fall inte utan uppsikt från läkare.

  Bra inlägg, Camilla!

  Är det svårt att få den starka medicinen utskriven av läkare eller vad är anledningen till att många upplever att de fått medicinen för sent?

  Vet att det är väldigt starka biverkningar, psykiska?
  Har haft mild acne i omgångar som jag botat med att beställa antibiotika på nätet, receptfria preparat som förstört x antal kläder och sängkläder osv. Hade aldrig en tanke på att få hjälp av en läkare.

   Ja det är svårt och det är endast hudläkare som får skriva ut den. Ofta vill dom att man testar krämer, antibiotika osv innan man testar iso

    Tillägg på min egen kommentar: iom att endast hudläkare får skriva ut och att det är svårt att få remiss till hud så tar det ju också längre tid tyvärr

     Tips: Just bland hudläkare så finns det många privatpraktiserande och hos t.ex. vissa Capio-kliniker. Så man kan söka runt och ofta komma till dessa utan remiss.

      Eller skriva en egen-remiss om en är beredd att vänta en tid. (Eftersom det ofta är kö).

   Jag kan bara svara för mig själv. Först handlade det om att jag inte visste hur svår min acne var så jag försökte med alla receptfria medel som fanns, alla kurer och tips som rekommenderades. När jag insåg att jag behövde hjälp av läkare så handlade det om osäkerhet och rädsla för att min acne kanske inte sågs som tillräckligt allvarlig. Eller helt enkelt att jag var osäker för att visa upp den.

   Tror många inte fattar de kan få medicinsk hjälp, tyvärr.

   Vilken medicin du ska få är det alltid en läkare som bestämmer. De gör en medicinsk bedömning. Nuförtiden måste man ofta prova med andra preparat innan man får iso utskrivet. Det är ju bra, för vissa räcker det med kräm eller antibiotika. Har du grov acne kan du få iso direkt. Men hudläkare är ju expert på hud. De ser ju vilken typ av acne du har. När jag fick tillbaka min acne och bokade tid hos hudläkare var jag rädd att hon inte skulle se hur illa det var eftersom jag just den dagen hade ok hud. Men hon sa typ ”ojojoj” direkt ? de ser.

   Det finns privata kliniker med hudläkare som har avtal med regionerna. Då behöver du inte gå via vc. Min rekommendation är in de facto att söka till hudläkare direkt, inte att gå via remiss.

   Min VC vägrade skriva ut det, så jag bokade tid hos en privat hudläkare (på Diagnostiskt hudcentrum som är lokaliserade i de större städerna i Sverige). Fick vänta ca 2,5 månad men så fort läkaren såg mig sa hon att jag kunde påbörja behandlingen om alla mina värden såg bra ut samt om jag använde dubbla skydd mot graviditet (exempelvis både spiral och kondom). Var tredje månad under behandlingen tog man nya blodprov.

   De flesta privata tar samma kostnad som regionens hudläkare, så sök dig dit 🙂 Så värt!

   Jag hade riktigt jobbig acne som lämnade ärr. Hade testat ALLT (mjölkfritt, sockerfritt, testa byta örngott varje dag, ALDRIG röra ansiktet, antibiotika, krämer o.s.v. o.s.v. o.s.v.).

   Sökte hjälp på vårdcentralen. Läkaren rekommenderade mig att tvätta ansiktet med vanlig handtvål och vatten och se om det hjälpte 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

   Tror många söker hjälp men sedan råkar ut för idioter till läkare. Jag sökte mig några år efter till en privat hudläkare. Han tog en snabb titt på min ansikte och rygg och skrev sen ut Roacutan som det hette när jag åt det. Åt det i 4 månader. Enda biverkningen jag fick var lite torrare hud + jag behövde inte tvätta håret lika ofta.

   Det var nio år sedan och nu kan jag ibland få någon enstaka finne precis innan mens.

  Min dotter hade svår acne, i ansikte, på bröst och rygg och ända ner på överarmarna. Inga starka (och dyrbara) kurer med salvor hjälpte – det gjorde däremot p-piller… Dienorette. Efter 2 månader var all acne helt borta. Det är ren lycka. Det är svårt att förstå hur svår acne kan påverka en människas liv, inte minst en ung människa (hon är 21). Hur bra det sen är att äta p-piller kan ju diskuteras.

  Jag var ung på 90-talet och då (iaf i min omgivning) så var det aldrig tal om starkare grejer än olika salvor och tvålar, vilket inte bet på mig. Nu många år senare har jag fortfarande finnar och även fula ärr i ansiktet av acne. Så jag tänker som Isabella: får barnen problem så ska jag göra allt för att hjälpa. Det påverkar verkligen det psykiska måendet!

   Har du själv sökt hjälp då? Nu alltså. Det är inte för sent.

  För mig funkade det att utesluta mjölk och socker, däremot äter jag nu socker några gånger i veckan utan att få dålig hy men så fort jag äter mjölk så poppar en finne upp på beställning. Tyvärr funkar det inte för alla jag vet.

  Roaccutan for the win!

  De kommer inte bara få isotretionin så där. Det är det sista man tar till, måste prova annat först. Är en jävligt stark medicin, precis som många säger, och det är inte något man tar till i första taget. Fick den själv tillslut efter att alla andra mediciner och krämer hade misslyckats, men FY FAN vilket jävla helvete jag var i under de 6 månader jag åt den.
  Ångrar det inte idag, men jag har också fått tillbaka massa småfinnar (inte alls lika illa som tidigare dock). Men förstår varför läkare använder det som sista åtgärd, för återigen säger jag bara fy fan!

   Vad fick du för biverkningar? Jag fick bara torrhet och stela leder

    Jag är inte anonym ovan men jag fick extrema biverkningar också:

    – Ångest, mild (?) depression
    – Personlighetsförändringar (från att vara mycket social/extrovert till att bli blyg/introvert)
    – Tappade mörkerseende (fortfarande inte stabilt såhär 6 år senare)
    – Extrem ledvärk (kunde inte träna på länge)
    – Extrem torrhet. Flagnade hudskorpor dagligen i flera månader.
    – Konstant blödande läppar (pga torra)
    – Slemhinnor så torra att jag fick infektioner ofta i underlivet och näsblöd.

    Fick även segmentell vitiligo 2 år efter behandlingen (ingen i varken släkt eller familj har det, och jag har inte den genetiska formen, så vi misstänker att det kan bero på iso).

    Ångrar jag min iso-behandling? Ärligt talat: Nej. Det var en mardröm att i vuxen ålder behöva leva med stora smärtsamma och röda bölder i ansiktet som inte bara gjorde ont men även fick mig att inte våga visa mig ute, t.ex. bada ute på sommaren, åka på solsemestrar där smink kunde ”smälta”, träffa ny partner (som i så fall skulle se mig utan smink) eller gå osminkad. Hade alltid 10 ton smink, även om jag bara behövde gå köpa mjölk i ica typ.

    Summa summarum: Påverkar din acne dig mycket och du genuint har testat allt, då kan iso vara värt, men du måste vara beredd på eventuella biverkningar. ❤️

  Jag får sällan utslag men då på hakan. Finns på apoteket en röd och vit tub. Sätter på det till natten och nästa dag nästan borta. Så bra! ?

   Vad heter den salvan?

    Aco spott treatment. så bra. aknen lugnar ner sig. ca 85 kr på apotek. Prova.

  Apropå att må dåligt över huden. Finns en fruktansvärd hudsjukdom utan bot som gör att man är täckt tätt över hela kroppen av stora hudfärgade vårtor. Minns inte namnet men sjukdomen är hemsk. Inget smink i världen kan heller dölja. Måste vara helt socialt handikappande att få något sådant. ?

   Usch. Jobbigt. Jag fick vitiligo (där mqn tappar pigment i huden och blir kritvit ~ jag har olivfärgat hud, så det syns mycket) för några år sedan, som också är obotligt. Det är inte ens vårtor men om jag mår såhär dåligt över vitiligo kan jag inte ens föreställa mig hur det måste kännas för dem. Usch, hoppas man ändå kan se det fina i det hemska ❤️

  Det bästa jag gjort för min hud är att skippa så många produkter som möjligt. Använder en tvättkräm för känslig hud, en ansiktskräm för känslig hud. En bra och täckande foundation 4-5 dagar i veckan. Peelar ansiktet kanske varannan vecka, och försiktigt. Har ansiktsmask ibland. Funkar för mig. Hade en del akne i tonåren och kanske tills jag fyllt 22-23. Nu har jag nåt smått ibland.

  Jag tror mitt psyke hade mått mycket bättre om man slutade prata om det som om det var det värsta som fanns. Klart att det kan göra ont och generellt vara en fysisk åkomma, men det är ju mest det psykiska som påverkar en.

  Det gör mig ledsen att höra att folk vill propsa på sina barn att så snabbt som möjligt få bukt med sin akne, direkt när de är tonåringar! Gärna med de allra starkaste medicinerna (som har otaliga bieffekter!!). Nej, det gör mig sjukt ledsen!

  Jag fick antibiotika som tonåring, och sen p-piller i många år. Har fortfarande akne. Har haft akne i närmare tio år, närmar mig 30. Vet nu att antibiotika är något av det värsta man kan göra, det förstör mikrobiomet i tarmarna OCH på huden! Kan ge år av svampinfektioner i underlivet, bana väg för urinvägsinfektion (som jag också har lidit av mycket). Är det värt det?
  Roaccuatan är absolut inte bättre, kan ge en livstid av uttorkad hud med klåda, allergier, mjäll osv. Är det verkligen bättre än akne? Dessutom kan det ge leverskador.

  Jag kan leva med min akne, tycker inte det är värt att riskera många andra problem (vill jag hellre leva med mjäll och klåda och allergier än med akne? Vill jag hellre ha hormonproblem pga ppiller? Skadad lever? Känslig mage pga antibiotika?).

  Jag tycker verkligen man ska tänka ett par extra varv innan man propsar sina barn på att ta alla möjliga behandlingar. Jag förstod inte innebörden och effekterna av antibiotika och p-piller som jag fick när jag var tonåring. Hade aldrig gjort de behandlingarna idag när jag förstår och vet mer. Då tar jag hellre akne alla dagar i veckan.

  Bästa är ändå ”men dricker du tillräckligt med VATTEN??” Det har jag fått höra hela livet för både min acne och migrän.

   ”Tvättar du ansiktet och rengör du verkligen?” är också en klassiker!

  Usch känner så igen mig! Hade mycket acne och det var inget som hjälpte. Folk kommenterade det ofta (inklusive familjemedlemmar) och kom med ”råd”. Bröt ihop hos en läkare och han skrev ut någon superstark salva. Det enda som hjälpte var p-piller. På några månader var allt borta!

  Nu har jag slutat med p-piller och kollar mig själv noga i spegeln varje dag för har sån ångest för att det ska komma tillbaka!

  Det som oftast glöms bort att nämnas när Roaccutan skrivs ut är att en av biverkningarna är depression.
  Jag är inte säker på om jag skulle låta min dotter äta det om hon, precis som jag skulle få problem med acne.
  Jag föll ned i ett avgrundsdjupt går och det var där min depression började.
  Jag har haft problem med acne sedan jag kom i puberteten. Och här snackar vi inte lite röda prickar, utan stora jävla varbölder.
  Det jag har märkt med åren, är att om jag håller mig till en välbalanserad diet samt att jag tvättar ansiktet (och övriga kroppen som fått peoblem) 2 ggr/dag kan jag hålla det i schack. Slarvar jag så det jag ut som en tonåring igen.

  Efter att ha läst om Isotretinoin Actavis på Fass så inser jag hur mkt lidande acne kan ge. Att man tycker att dessa biverkningar här under är mindre farliga att utsätta sig för än att ha ful hy i ansiktet. Det säger dock en del om hur viktigt ens yttre är i vår värld och det både skrämmer och gör mig väldigt ledsen.

  Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare):

  Torr hud, särskilt på läpparna och i ansiktet; inflammerad hud, nariga och inflammerade läppar, utslag, lättare klåda och fjällning. Använd fuktighetsbevarande kräm från behandlingens början.

  Huden blir känsligare och rödare än vanligt, särskilt i ansiktet.

  Ryggvärk, muskelvärk, ledvärk särskilt hos barn och tonåringar. För att inte förvärra problemen med skelett och muskler, dra ner på intensiv fysisk aktivitet medan du behandlas med Isotretinoin Actavis.

  Inflammation i ögonen (konjunktivit) och ögonlocken som gör att ögonen känns torra och irriterade. Fråga apotekspersonalen efter lämpliga ögondroppar. Om du får torra ögon och brukar ha kontaktlinser kan du behöva använda glasögon i stället.

  Förhöjda leverenzymer som ses i blodprover.

  Förändrad nivå av blodfetter (HDL och triglycerider).

  Lättare att få blåmärken, blödningar eller blodproppar – om blodplättarna är påverkade.

  Anemi – svaghet, yrsel, blek hud – om de röda blodkropparna är påverkade.

  Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare):

  Huvudvärk.

  Högre kolesterolhalt i blodet.

  Protein eller blod i urinen.

  Ökad benägenhet att få infektioner om de vita blodkropparna är påverkade.

  Torrhet i näsan med skorpbildning, kan leda till lättare näsblod.

  Smärta eller inflammation i halsen och näsan.

  Förhöjt blodsocker

  Många år sen så gjorde Isabella ett inlägg om sin acne, jag blev imponerad av att talade om det öppet. Har haft acne under många år och det gjorde att jag aldrig någonsin kunde känna mig snygg. Men det var inget jag talade om för jag skämdes, så det var en nedåtgående spiral i dåligt mående. Så tråkigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.