Telefoner, telefoner, telefoner…

Vissa blir stressade av sin telefon och vissa blir stressade av att inte ha sin telefon. 
Oavsett vilket så spelar telefoner en otroligt stor roll i dagens samhälle.
Vad gjorde vi innan internet och smartphones?
Vad la vi all den här tiden på? All telefontid? Vad gjorde vi?Förutom att harva och plocka potatis, stoppa strumpor och mjölka kor då?

Sov? Gökade? Bakade? Läste? Skrev checkar? Faxade?


Har ni förresten sett att Laila Bagges son Liam precis vunnit sin första MMA-fight? Jag känner mig som hundra år. Både för att jag förfasas av slagsmålsport, men också för att han väl nyss var ett barn. Hur gick det här till?

45 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men USCH!!! MMA borde vara olagligt! Förstår inte hur man dras till att ”utöva” den ”sporten”?

      Allt kan ju inte passa alla. Jag älskar det och kan inte förstå hur vissa gillar kundalini yoga. Men det är ok att gilla olika 🙂

      Du förstår inte hur man dras till kampsporter och jag förstår inte hur man kan dras till längdskidåkning. Ska det behöva förbjudas för det? Ta och lär sig lite om kampsport istället för att förfasas så.

        Det är ju så att det är ganska lätt att bli hjärnskadad för livet. Man slår nästan ihjäl varann. Man kan få men, som gör att livet blir förstört. Av just typ MMA, inte direkt av yoga eller längdskidåkning.

          Nej man slår inte ”nästan ihjäl varandra”. Det finns domare och tydliga regler.

            Exakt så

    Vad består första bilden av? Kan inte se den…

    Mitt mål är att låta mina barn välja yrke själva, men om de väljer jobb som innebär slag mot huvudet så hade jag lagt in veto. Hjärnan är ett viktigt och ömtåligt organ! Det är inte ovanligt med sk boxarhjärna hos folk som under livet fått flera små (eller stora) ”blåmärken” på hjärnan. Är det värt det..? ?

      Tyvärr har du ju noll att säga till om vad dina barn väljer för yrke. Lider själv av postkontusionellt syndrom efter EN hjärnskakning då jag flög av en häst så jag vet hur livet kan bli, men låt folk få välja själv. Allt kan ju hända.

        Ja, allt kan hända. Jag lägger nog in veto även om de vill börja rida…

        Skämt åsido: det är klart att barnen får välja själva, men de kommer att ha så mycket hjärnkunskap med sig att de inte lär vilja ta risken. Det är fördelen med att jobba inom neurologi och utredning av kognitiv funktion – det går att utrusta ungarna med god översikt över riskerna.

    Svårt med to/too, nästan som var/vart och de/dem…

      När jag bodde i England så verkade var och varannan engelsman ha svårt med their/there/they’re. Verkade lika svårt som vårt de/dem är för många.

        Ja, även your och you’re verkar smått omöjligt…

          Som britt kan jag meddela att attityden mot de som inte kan skilja på you’re/your och their/they’re/there är lika nedlåtande som den attityd svenskar har mot de som inte kan skilja på de/dem och var/vart.

            Bra!

        Engelsmännen/kvinnorna har fortfarande lika svårt för det! Hopplöst ? /Eng-boende

        För att inte tala om det totalt ologiska användandet av ”Could of” istället för ”Could have”. Eller ologiskt kanske det inte är rent fonetiskt, men tänker man på vad man faktiskt säger är det obegripligt hur så många engelsmän och amerikaner kan fucka upp detta.

          Kan det inte vara could’ve då som sägs lite snabbt och då låter som could of?

            Nej nej, jag menar alltså att folk skriver could of till och med. Det kommer sig säkert av att de säger could’ve snabbt och slarvigt så det låter som could of.

          Hm aldrig hört någon av mina brittiska eller amerikanska kollegor säga Could of? Tänker att det är vissa amerikanska dialekter som säger could’ve, du vet det där typiska ”uh-andet” som amerikaner har för sig.

            Ingen säger you ”could OF” med betoning på F:et, men när man säger ”could’ve” så kan det missförstås att det stavas ”could of” för i USA låter F:et som ett V, det låter alltså som ”could ov”. Jag bor sen 15+ år i USA så jag vet hur det ligger till med could of/could’ve här.

              Folk skriver även could of. Förmodligen pga hur det låter i talspråk.

    Nej men vänta.. är det den sonen som sprang runt och gjorde pranks på Laila??? Det kan inte stämma?? Haha gud nu är jag gammal tydligen

      Nej, det är ju Kit, sonen hon har med Niklas Wahlgren.

        Liam gjorde det också när han var barn. I år blir 04:orna myndiga! Det ni! ?

        Nej, det stämmer väl att det var Liam som hade en youtubekanal och gjorde pranks.

        Det var Liam – googlade efter att jag såg detta inlägg och det var tydligen vara fem år sen. Puberteten hände verkligen haha

          Såg något avsnitt nyligen då han var så sjukt kaxig och otrevlig. Vad hände där tänkte jag, han var så fin förut?

    Fan va snygg han är ?

    Jag undrar samma.

    Vad gjorde vi egentligen.

    Jag tänker ofta, nä, nu skall du inte kolla telefonen i reklampausen på TV – inget har faktiskt hänt under den senaste kvarten som kan vara livsavgörande – men likt förbannat så är handen där och fumlar efter luren utan att jag reflekterar över det.

    För många år sedan var jag på en kurs en hel vecka, där ingen kände någon. JAG var den enda utan smartphone, snacka om att jag kände mig ensam i alla fikapauser…. det blev väldigt påtagligt.

      Soligt ändå

      Umgicks förmodligen mer än vi gör idag . Kollade tv men utan att samtidigt kolla telefonen ?

    Pitt? Sonen heter alltså Pitt?

    ?

      Pappans efternamn. Han är amerikan.

      PittS.

    Ja vad gjorde vi innan mobiltelefonerna kom ? Ett litet axplock : Mer närvarande med våra barn ( ingen telefon framför näsan eller i handen ) pratade mer med varandra face to face isf i telefon/meddelanden/nätet. Umgicks på ett mer närvarande sätt när vi träffades ( nu sitter en stor del och slöscrollar under tiden dom umgås ) Var mindre uppkopplade och slapp på så vis mycket av den stress som detta ger i dag ( våra hjärnor blir trött av att aldrig vila. En av alla länkar som går att googla fram : https://www.ne.se/info/aktuellt/skola/hj%C3%A4rnan-och-digitaliseringen-s%C3%A5-hanterar-du-utmaningarna/ ) Vi blev inte matade med vad allt nytt grannen hade köpt om vi inte frågade själv, mindre stress i att alltid måsta veta allt som pågick runt en. Vi slapp i mindre utsträckning bli pådyvlad en massa skitreklam i tid och otid ( fanns reklam men i betydligt mindre utsträckning ) Det fanns inga influencers att förfasa sig över 24/7, det fick vi läsa när skvallertidningarna kom ut 🙂 Men även det var en social sammankomst ( Alla samlades och diskussionerna gick både högt och lågt över det som konsumerats i form av skvaller. Många goda skratt fick vi när vi vände och vred på allt vi läst. Men det bästa av allt! När tidningen var genomläst så släppte vi skiten och var lyckligt oberörda tills nästa tidning kom ut. Under den tiden levde vi i den verkliga världen och slapp tack och lov allt skit som tyvärr florerar runt i dag.

    Ja det var mycket som var annorlunda före mobiltelefonernas tid. Den största förlusten med allt det digitala som klivit in i våra hem är att det i dag är lättare för gemene man att använda sig av sig av nätet för att sprida skit/oro/elakheter/rykten och skitsnack med ett knapptryck och dessutom inte behöva stå för det för ingen vet vem som sitter där bakom skärmen.

    Men det finns några stora fördelar med mobiltelefonens kliv in i vår värld. Många olyckor har uppmärksammats betydligt snabbare än vad det gjordes förr samt att möjligheten att kunna se var en telefon/person befinner sig är ovärderlig! Så helt värdelöst är det ju inte med teknikens under.

      Jag minns det som att folk mest tittade på tv hela dagarna.

        Eller pratade i ”fast” telefon i timmar.

        Hela dagarna? Skola, jobb?

          Nej ingen jobbade och ingen gick i skolan. Alla satt bara och tittade på tv eller pratade i telefon.

    Vid årsskiftet nu så bestämde jag mig för att inte ha telefonen med in i sovrummet vid läggdags längre och det är det bästa jag gjort. Somnar fort och sover som en sten. Märker att mitt intresse för telefonen blir mindre under dagen också och har minskat min skärmtid drastiskt. Tänker att man kanske får göra ett aktivt val och verkligen lägga bort den, annars använder jag telefonen liksom utan att tänka på det.

    De flesta ungars anledning till att vägra kollo nuförtiden är att det är mobilförbud och de får inte ha mobilen på en heeeeel vecka.

      ..och då jobbar jag med barn på ett socialt tungt område där kollo är det enda som blir barnens extra aktivitet under sommaren.

    Jag har precis varit på solsemester i en vecka. Lämnade min telefon i säkerhetsskåpet och kollade den morgon, lunch och middag (ifall någon sökt mig). Så himla avkopplande! Brukar även ta sociala medier-fria helger. Även det väldigt avkopplande och det är sällan jag känner att jag missat något när jag scrollar igenom flödet på måndagen.

    Jag har för mig jag läst nånstans att ”gökandet” har minskat, just pga att telefonen följer med in i sovrummet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.