Madeleine Ilmrud byter till privat sjukvård

Madeleine Ilmrud väntar sitt tolfte barn och skriver på bloggen om att hon har svårt att sova.
När hon väl sover så drömmer hon om katastrofer och om att någonting är fel på bebisen.
Hon tror själv att detta hänger ihop med det missfall hon fick förra sommaren, någonting hon ventilerat till gyn i Motala.
När hon ringde dit för att få hjälp med sin oro och sina magsmärtor så fick hon ett väldigt nonchalant bemötande i telefon.
På sin blogg berättar hon om hur samtalet utvecklade sig och om sina känslor för hela situationen.

”Ja det kanske är så att du genomgår ett missfall, och det kan man ju inte göra något åt i så fall. Det får tiden utvisa.”

Den sista kommentaren hon vräkte ur sig i telefonen var:
tänk om vi skulle lägga all våran tid på oroliga patienter hela dagarna, hur skulle det se ut?”

Madeleine har bestämt sig för att kontakta en privat gynekolog nästa gång hon har frågar eller behöver ventilera sin oro.
Kostnaden för detta får man stå för själv och enligt Madeleine är det fruktansvärt att man ska behöva drivas till det här alternativ för att bli sedd och hörd.

 

187 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Provar igen eftersom bloggen legat nere (?) i några timmar ?

    Hur tänker du Camilla kring en mer användarvänlig sida? Många av oss önskar:

    – en moderator
    – snabbare server
    – kommentarsfält där man kan ”fälla in” kommentarer

    Tack på förhand!

      Då får vi eventuellt börja betala lite för att läsa skulle jag tro..

        Snälla, hon skänkte en dags intäkter (till Ukraina?) och det var ca 3300 KR. En dag.

          Läste 3300 K kronor, tänkte waaooow!

        Vi betalar med att behöva se all jävla reklam på sidan. Det räcker fan!

          Den kan du ju välja att ta bort.

          Adblock.

      Skulle ett lämna ett svar men fick samma error som dig under förra inlägget. Korta svaret är: Camilla och Nyheter24 skiter fullständigt i läsarnas åsikter trots åratal av önskemål. Allt det du efterfrågar har folk föreslagit ända sen bloggen flyttade till den här plattformen. Och svaret från dryga läsare är alltid ”läs inte bloggen då!!”.

      Jag har accepterat att Camilla och Nyheter24 lägger minimalt med tid på bloggen så länge den fortfarande är välbesökt.

        Men nu har önskemålen iallafall lagts på minnet! Så om 4 år får vi se igen ?

        Hur kan man bli så irriterad och otrevlig för att en blogg, en gratisblogg, inte fungerar som man önskar?
        Vad är ni för människor?

      Det blir tillfälliga serverfel och har blivit så under hela helgen. Jag kan inte annat än lyfta det till Life of Svea som försöker lösa problemet.

      Jag vill också ha ett kommentarsfält med ”rullgardiner” för att göra kommentarsfältet mer användarvänligt. Det står på min ”önskelista” men saker och ting tar tid. Mina önskemål är inte prio i ett så stor bolag som detta.

      Jag har överlämnat tekniken helt till LoS, men jag kan absolut framföra era önskemål.
      Jag hör dem och lägger dem på minnet, och bara för att ingenting sker omedebart så betyder det inte att jag skiter i det.
      Någon moderator finns dock inte med i planerna, i alla fall inte just nu.
      Är du helt hundra förresten att det är en moderator du vill ha? Inte en kordinnattor? ?

      – Camilla

        Jag kan söka tjänsten om jag får kallas Modkoorator.

          Moddbevakning

        Men bloggen har legat hos Nyheter24 i 4 år utan att något har förändrats. Med så pass många besökare bloggen har kan du lätt bjuda ut dig till andra aktörer och begära en mer användarvänlig plattform. Om Nyheter24 verkligen vill behålla Bloggbevakning här så får de steppa upp.

          Bloggen är både välbesökt och välkommenterad så det är ju uppenbarligen ingenting som stör läsare så pass mycket att de struntar i bloggen.

          Personligen har jag noll behov av sakerna som föreslås, antagligen är vi fler som inte har det.

          Ps. Det har visst hänt grejer, svarsknappen flyttades efter önskemål till vänster sida.

      Fasen vad störande att fälla in kommentarer. Hoppas inte.

        Fast då kan ju vi som vill fälla in göra det, medan du kan låta alla vara synliga precis som idag.

        Blir ingen förändring för dig.

          Vad menas med fälla in kommentarer? (Trög ikväll)

            Istället för att se alla 50 svar på en trådstart som typ ”hur gamla är ni?” så kan man välja att fälla in svaren.

            På så vis slipper man skrolla igenom menlösa trådar och kan själv välja vilka man vill ha ”utfällda”.

              Underbart om det blev så och tack för en enkel förklaring ??

          Hur jobbigt kan det vara att scrolla?

            Det är jobbigt för ögonen

    Ja alltså personen i fråga har ju i sak ganska rätt på båda punkterna, men sådär får man såklart bara uttrycka sig i tanken och inte rakt ut till en patient, även om man inte hunnit ta lunch och arbetsdagen är piss. På just gyn dit säkert många ringer och är oroliga borde personalen nästan ha inövade fraser som är lugnande och vänliga att ta till när tålamodet tryter. Jag hoppas nästan att Mådde råkade ut för en enskild tråkig person, men ibland är det så himla dålig arbetsmiljö i sjukvården att man knappt orkar vara trevlig, särskilt inte i telefon. . . ??

      Ja alltså det är ju jätteviktigt att personen som ringer in känner sig lyssnad på och är ok med de råd som ges. Rent krasst, du skapar merarbete genom att vara dryg då personen som ringer in kanske åker till akuten istället för att bli lyssnad på, i onödan. Och mer oro – fler samtal. Ifall samtalet var just så, och väldigt kort, så inte speciellt bra nej. Var detta ett par repliker av ett 20 min samtal – barnmorskan behövde nog sätta gränser. Svårt att veta för oss alltså.

      Vi hade en sjuksköterska som ofta hade telefontjänst på vår husläkarmottagning. Hon gav fel råd och fel fakta vid flera tillfällen. Vi bytte efter att hon riskerat min mans liv. Han hade symptom på farligt högt blodtryck men hon tyckte inte han behövde träffa en läkare akut utan kunde vänta fyra veckor på nästa lediga tid. Han pratade då med en vän som är läkare som omedelbart tog hans blodtryck och sen ordinerade medicin på studs.

        Jag hoppas denna vän till läkare gjorde en ner noggrann genomgång av din makes symtom än att ta ett blodtryck och sätta in läkemedel. För att diagnostisera hypertoni ska egentligen patienten kontrolleras med 24-timmars blodtryck enligt nya rön, alternativ medelvärde på 3-6 blodtryck mätta vid samma tidpunkt men olika dagar. Detta göra för att säkerställa att det inte handlar om enskilda höga värden. Det är även av vikt att kontrollera hur pulsen ligger, ta ett EKG samt flertalet blod- och urinprover för att utesluta differentialdiagnoser. Bland annat ska kolesterol, TSH, glukos, njurvärde mm kontrolleras innan blodtryckssänkande läkemedel får sättas in.

        Att vänta 4 veckor på läkartid är INTE orimligt att vänta så länge man ej har alarmerande symtom – vid symtom på akut kardiell påverkan ska en undersökning göras samma dag eller så ska patienten hänvisas till akuten.

        Säger inte detta för att vara dryg utan endast för att informera hur det faktiskt fungerar.

        När jag hade en fraktur och bad om mer smärtstillande medicin fick jag en utskällning av en sjuksköterska på telefon. Hon hävdade att jag hade överdoserat tabletterna i 2 veckor och när jag lagt på var jag så orolig över att vara typ förgiftad att jag grät. Sedan ringde hon efter några timmar och sa att hon hade fel (utan att be om ursäkt!) och att jag skulle fortsätta med samma dos i 2 veckor till. Fy fan vad arg jag blev! Inte okej att skrämma upp patienter och sedan inte ens be om ursäkt för sitt misstag.

      Kan tycka att det är ganska konstigt att fru Ilmrud enligt henne själv, ofta blir behandlad så…. Alltid otrevlig vårdpersonal och skolpersonal. Som hon då ”hänger ut så här” Hon vet alltid bäst själv. Och ger dom henne inte rätt så går hon i spinn.

        Antagligen blir hon bemött som hon bemöter andra.
        TYcker hon verkar vara rätt vidrig som person efter att ha sett hennes medverkan i Familjen Annorlunda och följt hennes blogg ett par år. Nu var det dock 4-5 år sedan jag var inne på hennes blogg senast så hon kanske har genpmgått en personlighetsförändring sedan dess, men troligtvis inte!

    Gyn kan väl faktiskt inte göra så mycket mer. Mot mardrömmar och så alltså. Och missfall, ja tiden får ju faktiskt utvisa, vet inte om hon var ute efter extra ultraljud/kontroll men utöver det som normalt erbjuds så finns det ju privata alternativ och bra att hon söker sig dit. Fanns det mer resurser hade de kanske kunnat boka in en timme med kontroll och samtal och uppföljning men har svårt att tro att det finns sådana resurser tyvärr. Kanske kan hon också vända sig till sin vårdcentral/husläkare om oron ät väldigt begränsande för henne.

      Tolv barn är ju ändå något att glädjas åt…

        ? Inte för mig. Sorry.

        Precis, jag undrar vad barn nummer 12 tillför sånt som barn nr 1-11 inte lyckats tillföra ?

          Vilken märklig fråga. Ställer du den till alla bortsett från barn no 1? Vad ska de tillföra som inte första ungen lyckats med?

            Ett syskon

          Samt att på tolv fullgångna graviditerer är det ju fullt rimligt att det av naturen kommer att bli rätt många missfall.

            Ja skulle man lyckas med 12 graviditeter fullgånget och noll missfall så är det ju helt fantastiskt och väldigt ovanligt. Klart att det alltid är tråkigt men man har förstås mer förståelse för bedrövelsen för den som kämpat länge och gått igenom behandlingar för att gå sitt första barn. Därav är barnmorskorna nog mer frikostiga med extra ultraljud och samtal för den gruppen. Med all rätt, tycker jag.

              Så får man ju givetvis inte göra, det finns nåt som heter medicinsk etik. Jag kan inte som ssk ordinera olika vård för att jag tycker nån har tillräckligt med barn förstår du väl.

              Obehagligt att du är ssk som resonerar så? Vården ska vara likvärdig för alla.

              Om du är samma E som skriver att du är SSK nedan så är det fruktansvärt och dessutom tjänstefel.

                Men lugn, kanske är det samma, kanske inte, men ingenstans i kommentaren står det att det är en kommentar från en sjuksköterska så det spelar ingen roll. Som privatperson har väl alla rätt till en åsikt. Och i jobbet följer personalen riktlinjer, står ingenstans i kommentaren att jag skulle jobba med detta alls.

        Varför skaffar man så mycket ungar??

      Man kanske ändå kan tänka på hur man uttrycker sig ändå i en sån här situation?

        Man kan absolut tänka på hur man uttrycker sig. Jag skulle nog gissa att de allra flesta kvinnor på något vis oroar sig över livet i magen från det att man plussar på stickan, men det är ju inte rimligt att förvänta sig att man ska få komma in och t.ex göra ultraljud när man själv vill och sen bli besviken när man blir nekad. Har man oro och mardrömmar behöver den problematiken kanske behandlas på annat vis först och främst, typ genom samtal med ens BM eller annan profession. Att få göra ultraljud stillar ju bara oron för en kort stund… Det kan vara jättejobbigt att genomgå ett missfall, jag har själv gjort det. Men då behöver man försöka ta itu med den oron istället för att jaga ultraljud och försäkran om att allt är bra hela tiden. Det blir inte ett bra sätt att leva genom att inte försöka ta itu med oron ordentligt… En graviditet är lång och blir ännu längre om man inte jobbar med att lösa den biten. Jag följer en annan mindre influencer som också är gravid, och som också var jätteupprörd över att hon inte fick göra ultraljud för att hon hade molvärk i magen nyligen.

      Det handlar ju knappt om det? Sådär får du ju inte tala till en orolig patient, då kanske det ändå är läge fundera över om vården är där man borde vara?

    Motsätter mig det där starkt. Ett ultraljud ger ingen garanti för något eftersom det är en ögonblicksbild. Om vården skulle göra extra ultraljud av alla kvinnor som var oroliga för sin graviditet så skulle inte tiden eller resurserna räcka till mycket annat. 30% av alla graviditeter blir till missfall, och det får nästan betraktas som en fysiologisk händelse. Man förväntar sig att en person ska kunna hantera sorgen efter en avliden anhörig utan hjälp av vården, och det tycker jag ska vara rimligt att förvänta sig även vid missfall. Om man sen får en klinisk depression efter så är det en annan sak. Men detta är en del av livet! Prata med en vän och sörj!

      Fast nej. Du måste kunna relatera till individer du träffar, att du själv är luttrad och ser 30% av alla graviditeter sluta i missfall betyder inte att du inte ska vara empatisk och lyhörd mot en individuell patient. För henne är det ju jättestort.

        Självklart ska man vara empatisk! Men det är inte synonymt med att vården ska erbjuda alla oroliga individer vård pga oro. Det finns andra instanser för det.

      Lyssnade på Babyz podcasten där en gynekolog/forskare pratade missfall i en timme. Hon sa att kvinnor som fått missfall SKA erbjudas kontakt med kurator eller liknande stödperson. Så nej, vi förväntar oss inte att alla som fått missfall ska rycka upp sig efter ett glas vin och gråtfest med en vän?

      (Efter att nyligen gått igenom ett missfall och i samband med det träffat flera barnmorskor och en läkare kan jag säga att exakt 0 personer erbjöd mig samtalsstöd/kuratorskontakt. Så i verkligheten finns nog inte de resurserna, men som sagt, hon sa att alla ska få det erbjudandet från vården.)

      Wow otroligt okänslig och triggande kommentar för någon som fått fem missfall.

        Vad är det som är okänsligt?

    Helt ärligt, varför är många receptionister inom vården ofta så osköna? Jag vet och förstår att de får en del dumma frågor/får ta emot frustration som inte är deras fel, men alltså har man det yrket måste man ändå kunna lägga det bakom sig och behandla patienter som ringer och ber om hjälp med respekt och inte vara så nedlåtande och ifrågasättande. Det är fruktansvärt att be om hjälp och bemötas med sådan ovilja och respektlöshet.

      Jag fick ett otrevlig bemötande förut, inte på sjukhus utan tandvården. Sa till henne att hon inte behöver vara otrevlig för att jag ställer en fråga. Hoppas hon efter de samtalet tänkte till hur hon betedde sig, så andra slapp hennes tråkiga beteende.

      Vården är en stor sektor och arbetsplats med inte särskilt höga löner. Alla som arbetar inom vården är inte lämpade för den.

        Fast folk med höga löner är inte trevligare än folk med låga löner! Varför tror du det? Är väl snarare tvärtom, fler otreviga bland de med mycket hög lön, för de tycker att det är typ för mer ?

          Förstår inte helt vad du menar men högre löner attraherar mer folk vilket gör att du som arbetsgivare/vården kan sålla och inte är tvingad anställa vem det nu än är som söker tjänsten.

          Det här relaterar inte till MVC, men till sjukvård.
          Efter ett antal hjärntumörer och operationer han jag kognitiva problem. Jag har lite svårare att förstå mer komplicerade förklaringar.

          Jag hade ett samtal med min läkare om en viktig sak, och jag förstod inte. Så jag frågade om hon kunde förklara en gång till. Svaret var:
          – ’Jag har inte tid nu, det är inte viktigt’. Med irriterad röst.

          Med det sagt har jag under min rött långa resa med nya hjärntumörer var och varannat år träffat helt underbara personer. De flesta som jag träffat i vården har varit fantastiska.
          Men det är uskor som utmärkt sig. Såå många som är precis på rätt plats- men ofta inte får tillräckligt med cred för det.
          Vissa av dem har ibland varit min livboj.
          Inte för att jag bett om det- utan för att de helt naturligt och självklart (för dem) tagit min hand i sin.

          De som brustit i empati oftast har varit läkare.
          Detta är såklart anekdotisk bevisföring och absolut inte statistik.
          Men i alla fall i min vård har den röda tråden varit rätt tydlig.

            Uskor och SSK har mycket mer om omsorg och bemötande i sina utbildningar än läkare. Fokus i deras utbildningar är den medicinska vetenskapen, inte patientbemötande tyvärr….

              Om man behöver utbildning för att kunna bemöta andra trevligt ska man inte arbeta inom vården.

            Samma för mej. Tyvärr finns läkare utan empati. Sjuksystrarnas är dom som förstått bäst.

        Läkare har höga löner och det är de som är otrevliga imo.

          Ja, läkare är de värsta. Många läkare är förmodligen psykopater/narcissister, med tanke på hur extremt intelligenta osv de måste vara.

            Extremt intelligent behöver man tyvärr inte vara för att bli läkare.

            Skulle nog vilja påstå att de flesta inte är särskilt intelligenta utan de har bättre minne än genomsnittet och har lätt för att lära sig en massa fakta utantill till tentan. Dessutom är det en av de smalaste yrkena som finns. En läkare kan enbart sin specialisering och om hen inte kan ställa diagnos inom sin specialisering tappar hen intresset för dig.

              Men nu får du nog tänka om? För att komma så långt så man kan specialisera sig så måste man ju klara utbildningen till läkare, som är bred. Sedan AT och sedan börjar specialiseringen? Hur är det med de som specialiserar sig på allmänmedicin eller geriatrik? Det är ju breda områden som heter duga! Finns såklart några rötägg till specialister som typ bara vill fokusera på ögonsjukdomar …

                Vadå rötägg? Det är väl jättebra att det finns läkare som vill jobba med ögonsjukdomar?

                  Hemska människor som vill specialisera sig på något som man inte går in på djupgående under den generella utbildningen!!!! ?

                Ja de klarar tentan för att de har kapaciteten att dunka in stora mängder fakta. Efter tentan glöms faktan bort för då är det ny fakta som förhörs. Djupinlärning sker först när du tillämpar din fakta.

            Läkarkåren har en hög kvot av individer som ligger på spektrumet, vilket kan förklara en avsaknad av personlig charm i många fall. De brukar dock ursäkta sig när man påpekar detta. Om de ändå insisterar på att vara otrevliga så är det nog en annan mer harmfull personlig disorder, ja.

      Ja verkligen.. och hur mycket trevligare de blir när de märker att man redan utreds för någonting, att en läkare ”godkänt” att man söker vård. En sån förändring under samma samtal… de har verkligen tagit på sig uppgiften att vara första linjens mur

        Så märkligt hur Sverige har skapat dessa bastiljer till institut där man får bedja och buga för hjälp?

          Se bara hur folk applåderar åt annan nedmonterad samhällsservice. Passystemet tex, många tycker inte att polisen har något ansvar.

            Den dåliga attityd du hittar hos läkare i Sverige är inte unik för oss utan finns överallt i världen. Vad gäller brist på passtider kan du inte enbart skylla allt på myndigheten. De har dessutom nu gått ut med att de tar resurser från områden för att lösa situationen. Jag är inte jätteimponerad av hur polisen arbetar men man har faktiskt också ett eget ansvar och man kan inte förlita sig på att någon annan ska fixa allt.

              Hur många länder har du bott i/sökt vård i?

              Jag har erfarenhet av vård i tre andra länder och läkarna har en sämre attityd i Sverige.

    Vad har hänt mellan Forni och Linn Herbertsson??

      Har det hänt något verkligen? Varför tror du/ni det? De var båda på Petras fest för ett tag sedan men det är förstås inget bevis för att det INTE hänt något.

    Jag fick ett liknande bemötande när jag var gravid första gången. Stickan hade visat plus och nån vecka senare ringde jag för att boka in mej på mvc. Hon bokade in en tid åt mej och frågade sen hur allt gick, och i förbifarten sa jag att jag fått en liiiten blödning men att allt kändes bra. ”Men det är ju ett missfall” svarade sköterskan och fortsatte ”det är ju ingen idé att du kommer hit iaf”. Jag la på luren och jo, en vecka senare kom missfallet. Jag blev gravid igen senare men väntade till typ v17 innan jag vågade kontakta vården igen. Då undrade de varför jag inte ringt tidigare…

      Men gud vad märkligt. Nu stämde det ju tydligen ändå i just ditt fall men en blödning i tidig graviditet kan vara massa olika saker! Jag hade en ganska ”stor” blödning ett par veckor efter mitt plus och var helt övertygad om att det var missfall, men det var ingen fara och graviditeten gick bra. Så det låter superkonstigt att din sköterska bara konstaterade det i telefon!!

        Oerhört dåligt bemötande, men jag kan helt relatera.
        Jag fick en enorm blödning i v 17 och åkte till gynakuten. Där fick vi se bebisen på ultraljud, men åka hem med att det kanske är missfall, ni får vänta och se. Två dagar senare åkte vi tillbaka och en annan läkare gjorde samma undersökning och kom snabbt fram till att jag hade placenta previa där moderkakan låg över modermunnen. Blev som ett öppet sår som blödde och som med tiden flyttade på sig och min son föddes i v 41. Samma undersökning, två olika läkare….

      Jättekonstigt sagt… Jag blödde under första trimestern och ja, nu blev det till sist ett missfal men när jag var i vecka 7 och gjorde VUL och såg hjärtslag (och hade blött i 3 veckor) så var ju faktiskt allting bra och friskt. Min barnmorska sa att hon haft flera patienter som blött sig igenom hela första trimestern och fött friska barn. Så blödning behöver inte alls innebära garanterat missfall.

    Många innan vården är sjukt otrevliga, både läkare sjuksköterskor och receptionister. Sen finns det såklart trevliga också men har oftare fått riktigt dåligt och drygt bemötande än schysst. Jag arbetar som socialsekreterare med människor hela dagarna men skulle aldrig drömma om att vara så otrevlig som sjukvårdsfolk varit mot mig mot mina klienter, hur hopplösa jag än tycker de är.

      Vet inte om du har otur. Skulle inte vilja säga att personal i vården är ”sjukt otrevliga”. Det finns hur mycket bra folk som helst.

        Absolut. Men det är väl så att det är rötäggen och pantskallarna folk kommer ihåg bäst, som överallt annars…

        Sen kan det ha med ”personkemi” att göra oxå. Eller att Mads missförstår och misstolkar när man är upprörd. Men

          Typiskt Mads att missförstå.

      Du har helt rätt på alla punkter. Vårdpersonal är ofta sjukt otrevliga. Dumförklarar, hånar, är spydiga, kaxiga, ”sätter på plats” osv. Vården har ofta ett fruktansvärt illa bemötande alltså. Jag blev till och med utskälld av en läkare. Helt från det blå. Vi pratade helt normalt bara. Hon bad sen om ursäkt och sa att hon hade mycket den dagen och att det berode på henne och att jag inte hade gjort något fel.

      Och ja, Socialsekreterare är helt fantastiska! Har haft hur mycket kontakt som helst med Socialtjänsten eftersom jag har levt ett ganska så tufft liv. Alltid så trevliga och mycket hjälpsamma! Nu t ex har jag en HELT fantastisk biståndshandläggare som är så otroligt trevlig och gullig. Har haft kontakt på alla sätt och vis med Socialtjänsten och med många, många olika personer där, och de är alltid så otroligt snälla, hjälpsamma, tillmötesgående, empatiska, trevliga. Många säger att man inte får hjälp av dem. Man får ALLTID den hjälpen som man behöver. ALLTID. Men då krävs det såklart att man gör något själv också. De hjälper alltid med det man behöver. De är fantastiska! Tack för att ni finns!!! Vilket fantastiskt skyddsnät ni är.

        Om man gång på gång möts av människor inom vård eller annan instans som är otrevliga så bör man nog i första hand gå till sig själv och fundera över vilket bemötande man själv var. Alla andra är inte idioter :*

          Måste dock försvara Lisa här. Har blivit bemött bra av många, vissa har varit fantastiska, men har också blivit väldigt dåligt bemött och känt mig förminskad. Några exempel:

          – Var väldigt trött en period och trodde något var fel, gick till VC som sa att jag måste träna mer (är förövrigt rätt smal och rör mig mycket). Jag trodde att felet var något annat, men fick ändå ”träning på recept”. Fast jag sa att jag inte orkade.
          Visade sig sen att jag hade svår b12 samt järnbrist.

          -En annan gång (detta är rätt sjukt):
          Jag hade väldigt ont i ryggen plötligt. Har haft problem med njurarna några år innan så misstänkte att det var det.
          Jag föll ihop på jobbet och åkte till akuten. Väl på akuten så mådde jag som vanligt, men jag misstänkte att något var fel.
          Hon i receptionen lyssnade inte riktigt på mina symptom, jag beskrev att jag haft ont i ryggen och misstänkt njurarna. Hon sa att det nog inte var så, och frågade hela tiden om jag haft ont i magen. Vilket jag ej hade haft. Hon bad mig sen vänta:

          När det gått över en timme, och alla andra fått gå före mig, så tänkte jag på att jag ej angett mitt personnr.
          Jag gick till samma person i receptionen och sa att hon nog ej registrerat mitt personnr. Hon frågade vad jag hette och jag sa ”Emma”. Då sa hon ”Jo, men du är registrerad”. Jag tänkte, okej va bra då.
          Efter ca 40 min så tänkte jag igen: ”Ne, men jag har nog inte gett mitt personnr”. Gick fram till henne igen och sa mitt namn. Hon hade inte registerat mig, utan en helt annan Emma(!).

          Jag fick beskriv mina symptom igen: att jag har väldigt ont i ryggen och misstänker njurarna.

          Läste sen i journalen att hon skrivit ”Patient har ont i magen”? Vilket jag aldrig hade.

          Fick ingen hjälp, så efter ca 7 timmar drog jag hem. Jag bokade ny tid på vårdcentral akut, dagen efter. Där var personalen superbra, och det visade sig att jag faktiskt hade farliga baktier i njurarna. Vilket kan vara livshotande??

          Lång text, men detta är bara fåtal exempel

          Och jag hoppas att alla som blir riktigt dåligt bemötta faktiskt rapporterar det också. Visst orkar man kanske inte alltid och speciellt inte om man mår dåligt vilket man troligen gör om man nu söker sjukvård men för ens egen skull – ta tag i det så snart man orkar! Jätteviktigt att de som är dåliga för veta det och kan få hjälp. Bara det faktum att folk här kan redovisa exakt vad läkare sagt för flera år sen etc, jätteviktigt att det inte bara ligger och gror. Och orkar man skriva om det på sociala medier så orkar man rapportera det till rätt instans. Inte för att personen får sparken direkt men kommer det mycket klagomål lär något hända.

          Skitsnack. Många anmäler och tur det. Patienten är oftast trevlig men vården brister i hur dom är. En del har valt fel yrke.

            ”Pasienten är oftast trevlig”

            Lol

            Mvh sjukvårdspersonal

    Fast har personen verkligen sagt så eller var det så hon bara tolkade det? Jobbar själv med service och folk förvrider gärna vad man säger. Speciellt om/när de blivit upprörda

      Vad har hon för anledning ljuga tycker du?

        Uppmärksamhetssjukan. Vanligt förekommande bland influencers, nästan ett krav.

          Som inte uppmärksamheten räcker till efter att ha skaffat en sån barnaskara.. Influencer är verkligen ett eget släkte. Pinsamt.

        Inte nödvändigtvis ljuga men överdriva i ”pedagogiskt syfte”. Särskilt när sköterskan har rätt, blir en bättre story nu.

        Sa inte att hon ljög?

        Det händer ofta att ”myndighetspersoner” är otrevliga mot henne.

    Det här är inget enstaka. Det är vanligt att vårdpersonal pratar till patienter på det här viset, och att de har en otrevlig/spydig/nonchalant attityd. Jag har hört det från hur många som helst, och jag har själv varit med om det också. Det är många i vården som inte borde jobba där.

      Helt rätt, de borde sluta och skaffa sig ett jobb som är bättre betalt, där man har lunchrast och där man kan gå på toaletten, få sin semester, inte tvingas till att jobba övertid, inte behöva gråta när man kommer hem, en arbetsplats där det inte behöver ligga patienter på golven ett dygn eller så.

        Lägg av. Du kan inte använda dåliga villkor sol ursäkt för att behandla dina patienter dåligt. Byt jobb.

        Visst är vården hemsk att arbeta inom ibland, men det finns också en hel del arbetsplatser inom vården där det inte ärsådär… vårdcentraler T.ex, alltid lunch och fikarast på samma klockslag varje dag, aldrig övertid osv

      Så kan det vara, men också så har vi kassa arbetsvillkor och det har varit så i många år. Även om jag älskar mitt jobb så är man också riktigt jävla trött på det, att man hela tiden känner sig otillräcklig oavsett vad man gör. Många av mina kollegor känner som jag, vissa är bättre på att hantera det än andra. Självklart ska det inte gå ut över patienterna, men lättare sagt än gjort.

        Men helt ärligt, byt bana då. Att vara dryg och otrevlig mot fel människa kan ha oerhörda konsekvenser, både när det handlar om psykiska och fysiska besvär.

          Jag har inte sagt något om att vara otrevlig och dryg mot patienterna ? allt jag säger är bara att jag älskar mitt jobb och att få hjälpa människor, men tyvärr är arbetsvillkoren usla för mig och mina kollegor. Självklart får det inte gå ut över patienterna, men vi är inte mer än människor. Vi arbetar under hårdare press än många andra yrken och har högre krav på bemötandet, det händer att det blir fel ibland TYVÄRR, och då oftast pga att man är sönderstressad

    Det går ju att byta barnmorska annars och lämna klagomål på den förra, så kanske det blir förändring också.

    Tyvärr så ”stöter” Madeleine på otrevliga människor i alla sektorer; skolan, sjukvård, tandvård, förskola, kommun… you name it.
    Hon borde nog ta sig en funderare över om det är något i hennes bemötande som behöver ändras?

      Det behöver inte vara något med hennes bemötande. Folk är överlag otrevliga i samhället på alla olika slags arbetsplatser. Det kan räcka med att man säger ”Hej” vid ”fel tidpunkt på dagen”. Det är som att dom inte vill ha kontakt med människor.

        Det vill de inte heller. Alla är folkskygga och vill jobba på distans och blir rädda om det ringer i telefonen.

          Jag är en ganska introvert person men delar inte alls den uppfattningen ni tycks ha. Så jag sållar mig nog till skaran av människor som tycker att ni ska ta en funderare på hur ni själva är bland människor.

      Fast jag tycker generellt att man ofta får dåligt bemötande i Sverige. Vi är ju inte kända för vår service direkt. :- )

    En sak jag verkligen undrar är varför man utbildar sig till tex sjuksköterska för att sedan gnälla på låg lön och kassa arbetstider och därmed ser det som en legitim anledning till att vara otrevlig, bitter etc? Jag påstår inte att de inte förtjänar mer men jag menar att det inte kan ha gått någon förbi att det är låga löner och obekväma arbetstider inom vården. Man drivs av olika saker och om lönen är viktigare än syftet så väljer man väl en annan karriärväg?
    Jag kan bli riktigt irriterad när det sitter en otrevlig tant i receptionen vars huvudsakliga arbetsuppgift är kundservice(?) snälla, vi har alla ansvar för vårat eget liv och har gjort våra egna val.

      Spot on…

      Vilken bisarr uppfattning? Människor som väljer att jobba inom vården har ofta som drivkraft att hjälpa andra människor. Det tar otroligt mycket energi att engagera sig och hjälpa människor och efter en tid i branschen känner man ofta/inser man att man inte får den lön som förtjänas för det och det är nog då viss bitterhet kan uppstå. Varför skall det inte löna sig att ha ett jobb där drivkraften är att hjälpa andra människor? Det låter ju fullständigt rimligt? Jag blir så provocerad av din kommentar, detta ständiga utnyttjande av människors ”godhet” som valt att jobba inom vården. Heja alla inom vården som stannar kvar och kämpar för höjda löner och bättre villkor. Hoppas vi en dag får ett land där det primieras att jobba med att hjälpa människor!

        Vad blir du provocerad av? I din kommentar läser jag precis det jag själv skrev: ”inom vården jobbar människor som drivs av att hjälpa andra”. Det är inte vi övriga ”vanliga” människor som bestämt att deras löner ska vara låga och dom får gärna kämpa för högre löner men under tiden vill jag inte blir dåligt bemött då jag varken bestämt lönerna eller deras karriärväg. Och kommer man till den punkt du själv nämner dvs att man känner att man inte är rättvist betald så får man byta bana eller liknande, lösningen är inte att idiotförklara oroliga gravida kvinnor.
        Och det här med ”godhet”, ja så funkar inte verkligheten tyvärr oavsett vad vi tycker om det. Ingen har tjänat pengar på att vara god.

          Är det lösningen att byta jobbet om man är missnöjd med lönen? Är det på riktigt så vi får en förändring av lönerna? Du är säkert en sån som tycker man skall flytta på den som blir mobbad i skolan också inte inte mobbaren .

          Helt enig! Very well put!!

      Är det ens någon som gör det? Använder låg lön som argument för att vara otrevlig?

        UMF (underbetald, missnöjd och förbannad) är en facebookgrupp för (svenska/nordiska?) poliser där man klagar på allt från låg lön, kvinnor och människor med invandrarbakgrund.

          Där de använder det som argument för att få vara otrevliga?

      Och jag blir irriterad på alla patienter och anhöriga som vet mer och bättre än alla oss sjukvårdsutbildade! Behandla er själva om ni är så jäkla duktiga och vet allt.

        Fast helt ärligt, kvaliteten på sjukvården i Sverige är mycket låg. Hur många fler liv hade förlorats om inte patienterna själva hade läst på?

          Hur mycket bättre skulle vården kunna vara om hypokondrikerna inte googlade sig till symptom och slösade både sin egna och andras tid?

        Byt jobb…

        Spot on! Finns så många vidriga människor som tror sig veta bättre än vårdutbildade och ständigt ifrågasättande. Och gärna otrevliga. Men vårdgivaren skall bara vara vänlig tillbaka, aldrig sätta ned foten när patienten varken lyssnar eller respekterar!

        Fast tänk om vården hade lite bättre koll. Som patient är det lätt att reda på det mesta. Tex när jag fick en diagnos så står det klart och tydligt att läsa på socialstyrelsen hur den ska behandlas, vilka läkemedel uppföljning etc. Ändå hänvisar läkaren på vårdcentralen mig till hälsokosten och till ryska hemsidor för beställning av läkemedel. När jag efter mycket tjafs med chefen äntligen fick träffa en annan läkare följde hon den rekommenderade behandlingen och jag blev äntligen fri från mina besvär. Hade gått mycket snabbare om jag kunnat vara min egen läkare.

      Jag är själv sjuksköterska och gör varje dag valet att fortsätta jobba med det. Det finns ju fantastiskt bra möjligheter i Sverige att utbilda sig till något annat om man så vill. Och inom sjukvården finns det massvis av olika jobb man kan söka som ssk om man inte trivs där man jobbar. Lönen som sjuksköterska i landstinget kommer liksom aldrig vara baserad på hur hårt du jobbar eller hur duktig du är, inte så att det för någon nämnvärd skillnad iallafall, det är lika bra att inse det för ens eget välmående.

      Den dagen det går ut över patienterna är det helt klart dags att byta. Däremot kan jag bli väldigt upprörd över hur ledningen kan låta oss jobba med allt för lite personal och göra det osäkert för patienter. Där tycker jag det är jätteviktigt att inte bara bita ihop och hoppas på det bästa. För patienternas skull måste det uppmärksammas. Men att vara otrevlig pga för låg lön eller nämna låg lön som orsak till att patienter inte får hjälp – inte ok, där måste man jobba med sig själv som personal.

        Det är precis det jag försöker förmedla i min tidigare kommentar som verkar tas fel. För min del får ssk gärna tjäna 50k/mån och jag vill varken påstå att dom förtjänar mer eller mindre än sin nuvarande lön eller bättre arbetsvillkor för den delen. Däremot säger jag att så har det väl alltid sett ut och man är medveten om det när man gör sitt yrkesval och får man till slut nog har man alla chanser att byta bana. Det är inte andras fel att det ser ut som det gör och man har inte rätt att förstöra någon annans lycka eller förminska någons oro. Det är precis som om någon ska kolla på bilar och säga ”nej denna var för dyr” och säljaren ska säga ”gå hem och spara lite mer pengar innan du kommer hit nästa gång” för att hen är missnöjd med sin lön eller bonus. Det finns fler människor är de i vården som jobbar för dålig lön.

    Jag fick liknande svar då jag var gravid med 2an, började blöda i v12, aldrig hänt innan, så ringde vården som sa att det är ett missfall No can do. Ta Alvedon vid värk.
    Tur hade jag mitt mammagäng, de letade upp bland sina bekanta en hemdoppler som jag fick låna till resten av graviditeten och nu 6 år senare ligger min lilla tös här i soffan bredvid mig, så det kan ju ske en hel del under graviditeten och vården kan ju inte med allt per telefon tyvärr. Och alla orosämnen kan man inte besöka läkaren för..

    Usch, bemötandet inom just vård är så viktigt… Tänk om det gör att man inte vågar ta kontakt nästa gång när oron kanske är begofad.

    Jag tog kontakt med förlossningen sent under graviditeten pga inga fosterörselser under hela dagen/kvällen. Fick komma in på ett ultraljud på natten och 9 av 10 saker såg bra ut, men till och med överläkaren var lite bekymrad över att bebisen var så stilla. Så vi blev beordrade att komma tillbaka morgonen efter för att följa upp det. Den sköterskan som tog emot oss på morgonen ifrågasatte starkt varför vi ens kommit dit att vi inte ens behövde vara där och var otroligt nedlåtande och passivt aggressiv, som om det var vi som bara hade trängt oss på. Och gjorde oss otroligt illa till mods.

    Tur nog så bytte en annan av henne och vi fick ligga på observation på förlossningen under hela dagen tills bebisen äntligen började röra sig normalt igen. Är så tacksam för den personal som tog min oro på allvar och ville ta det säkra före det osäkra trots att 9 av 10 saker såg tipptopp ut och det var till och med prat om att starta förlossningen tidigare om hon inte verkade röra sig ordentligt igen.

    Hoppas den surisen bara hade en jobbig dag…

    Det kan nog vara lätt att glömma att det man jobbar med varje dag och är van vid kanske är något väldigt stort och viktigt för någon annan.

    Sent i min graviditet var jag trött och desperat efter att ha gått över tiden och mina förvärkar hade helt slutat. Ville så gärna bli undersökt för att se om jag har öppen osv. Såklart inget prio eller ens nödvändigt men man kan lätt bli lite känslomässig i slutet av en graviditet. Ringde in till förlossningen och fick ett jättetrist bemötande i stil med ”jaha med så är det ju att vara gravid och du har ju valt att bli det”. Visst, helt sant men i det läget hade jag behövt lite empati och uppmuntran istället för lite nedlåtande ”information”.

    Något som jag tycker är sjukt är att de kan skriva vad fan som helst i ens journal. Många gånger har det inte stämt för fem öre och man blir framställd som en idiot. Kul att dras med de anteckningarna resten av livet liksom.

      Håller helt med!! Haft en del vårdkontakt pga kronisk sjukdom och i min journal står det (irrelevanta) anteckningar om privatliv och yrke bland annat. Och sen går det aldrig att få bort ? pratar numer aldrig om något utom det som är strikt nödvändigt för vården

        Är inte yrke rätt relevant om man har en kronisk sjukdom? Måste ju påverka alla delar av ens liv och inte minst arbetet tänker jag? En ödmjuk fundering bara, är själv förskonad från sjukdomar och haft väldigt lite vårdkontakter så har verkligen ingen aning själv.

          Alltså va? Hur är privatliv och yrke relevant i en patientjournal menar du?

            Det kan vara väldigt relevant! Både gällande stressrelaterade sjukdomar och ev skador som kan bero på belastning från jobb. Herrejääävlar vad jobbiga ni är? Tror ni på riktigt vårdgivare har så lite att göra att de skriver ner massa ”hemlig info” och saker som saknar vikt? Snark på er

            Du förstår väl att journalen är uppbyggd så? Finns egna underrubriker för socialt/yrkesliv/livsstil etc i journalsystemet för att det är just relevant information för vårdpersonal. Till exempel en lungfibrospatient som tidigare arbetat som lantbrukare, en artrospatient som arbetat som hantverkare i 40 år och så vidare. För vårdpersonal handlar det mycket om att se en helhetsbild och få så mycket information som möjligt för att kunna hitta orsaker till patientens besvär.

              Bra kommentar, S. Helt otroligt att folk tror att läkare skriver ”privat trams” i journalen bara för hmm skojs skull…?

              Jag har varit administratör inom flera olika specialiteter i vården och om ni tycker yrke är privat skulle ni titta på psykiatrins journaler… Jösses.

            Patient söker för t ex ryggskott. Då är det relevant om hen har ett fysiskt krävande jobb, t ex inom vården eller som byggarbetare, för det är svårt för den personen att jobba alls med sina besvär. En patient med kontorsjobb kanske iallafall kan jobba deltid.

      Och jag som läkare tycker det är helt sjukt att patienterna har tillgång till att läsa sin journal

        Varför? Som patient förstår man ju lätt varför problem uppstår när man ser i journalen att läkaren missuppfattat något.

        Ja, för delaktigheten i sin egen vård är ju inte viktig …….

        Håller helt med! Tror ärligt talat det skapar mer oro och problem hos patienter än vad det hjälper. Har haft patienter som loggar in på 1177 påväg tillbaka från uppvaket och vill ha genomgång av vad varenda operationsanteckning betyder, eller patienter som har med sig bunt med papper på allt de tycker är fel i journalen och tycker att. man som läkare borde gå in och ändra saker som någon helt annan har skrivit vilket man såklart inte kan. Tycker också uppfattningen blir att man är mer kund än patient, och kan kräva att vissa saker ska ändras för att man själv inte har samma uppfattning, trots att det handlar om tex en medicinsk bedömning.

          Tror du det skapar mer kaos och oro hos patienter eller är det hos dig det skapar oro om patienter kan upptäcka dina felbehandlingar…?

            Men det är väl givet att det skapar en massa oro när människor som inte kan medicinska termer läser i journalen och inte förstår vad det innebär? Det handlar inte om felbehandlingar utan att journalen inte är anpassad till att läsas av utomstående icke vårdpersonal? Verkar dock som att 1177 håller på att utveckla något verktyg där man kan få hjälp att förstå, vilket jag tycker är jättebra! Är ju mer än en gång man läst tex här i kommentarsfältet om personer som är jätteoroliga för provsvar för att de inte kan tolka vad som står.

              Det handlar inte om felbehandlingar? Det är väl klart som fan att det gör…Sen får du låtsas att de svåra medicinska termerna skapar så mycket oro hos patienterna de inte borde ha rätt veta vad läkarna sagt eller gjort hur mycket du vill.

          Helt rätt att patienter ska kräva att ni inte hittar på saker i journalen. Man är väldigt utelämnad som patient och det är läskigt när man ser direkta felaktigheter som läkaren har diktat ihop på måfå.

        Wtf….byt jobb. Det var det sjukaste jag hört.

          Du kan inte ha hört speciellt sjuka saker i ditt liv om du tycker att det här är det sjukaste du hört.

            Talesätt dock.

      Jag har fått min journal ändrad i efterhand eftersom läkaren skrivit fel, antagligen blandat ihop mig med en annan patient. Stod bl.a att jag nekat till fortsatt vård, vilket jag absolut inte gjort.
      Eftersom läkare också är människor så gör de fel ibland. Sen att patienter är ”jobbiga” och kommer med krav, ja så är det att jobba med människor. Ur ett maktperspektiv är patienter i underläge, därför är det ännu viktigare att journaler finns lättillgängliga för dem.

    Tror att vården måste vara lite avvisande för att alla inte ska se sjukvården som en gratis skänk från ovan *bara för att de betalar skatt*. För att de som faktiskt behöver vård på riktigt ska få det så måste fördelningen bli ojämlik och avvisande för många.

      Ja ett ultraljud i tidig graviditet är ju inget som ger några garantier annat än att ett hjärta slår just då, tyvärr. Sen kan de naturligtvis vara generösa och låta en väldigt orolig kvinna komma in men rent medicinskt är det ju faktiskt inte indikerat. Däremot finns det ju inget som stoppar en från att gå varje dag privat. Liksom man kan göra blodprover privat varje vecka om man så vill medan man behöver ha någon form av problem för att få det via landstinget.

      Eller hur. Ofta också av folk som visserligen betalar skatt, men som är långt ifrån nettobetalare.

        Jag brukade betala rimlig skatt, nu betalar jag knappt någon eftersom jag mår för dåligt för att jobba men har blivit för dåligt bemött för många gånger för att våga söka hjälp. (Går inte på några bidrag så ingen fara på taket för några skattebetalare)

    Minns så väl när jag gjorde en abort för 12 år sedan. Två veckor efter aborten blödde jag enormt mycket. Ringde till gyn och berättade att jag störtblödde. Hon som jag pratade med menade att jag omöjligt kunde blöda så mycket som jag sa, för då hade jag varit på akuten eller död. Hon sa att jag överdrev och suckade under samtalet. Jag grät under samtalet och bad om hjälp upprepade gånger. Jag var inte det minsta otrevlig, men fick luren slängd i örat på mig för att ”jag ljög”.

    Det fullkomligen forsade blod ur mig och det visade sig att jag fått en infektion p g a ofullständig abort. Fick äta två sorters antibiotika under flera veckor och jag behövde genomgå en skrapning. Hade 15 minuters bilfärd mellan hemmet och sjukhuset och blödde igenom en tjock förlossningsbinda och en tjockt ihopvikt duschhandduk under den korta tiden.

    Tyvärr var jag för ung för att tänka på anmälan i efterhand. Tänker tyvärr fortfarande på bemötandet och mår dåligt över att inte ha blivit tagen på allvar. Kunde ha dött av sepsis. Vissa personer ska inte jobba i människobehandlande yrken helt enkelt.

      Numera spelar jag alltid in alla telefonsamtal med sjukvården. Skulle jag någonsin bli så illa behandlad som för 12 år sedan, kommer jag ha konkreta bevis för vad som skett.

      Hemskt bemötande!
      Men varför är folk så rädda att åka till akuten? Känns som det var dit du behövde åka direkt

        Ja, men jag var rädd. Ville rådgöra med gyn först och ”inte vara besvärlig”. Nu när jag är äldre och har mer livserfarenhet hade jag definitivt gjort annorlunda. Dessutom behövde jag skjuts från mina föräldrar och de visste inte om aborten, så jag ville undvika att berätta till varje pris. Var ju tvungen att berätta eftersom de fick hjälpa mig till sjukhuset, men det tog emot.

        Som tur var fick jag ett väldigt bra bemötande av sjukvårdspersonalen på plats. De sa att jag inte hade klarat mig om jag inte åkt in och var väldigt varsamma. Deras professionella och varma bemötande betydde mycket.

          Hade dessutom runt 40 graders feber när jag åkte in.

          Jag jobbar numera med människor och försöker vara raka motsatsen till den person som bemötte mig illa.

        Ja inte sitter man kvar hemma och ringer om blodet ”forsar” ur en.

          Jo, känslan av att vara till besvär är stark hos många. Råkat på så många fall där någon behöver omedelbar vård men ändå spjärnar emot.

          Kvinnor står ofta ut med väldigt mycket innan de söker akutvård.

        Du får vänta på akuten i ca 10 h. Satt med ett sår som varade och såg förjävligt ut utan att någon brydde sig. Jag diabetes typ 1 så ?

          Om du är stabil i övrigt kan även ett fult sår vänta i 10 timmar, till skillnad från någon med kraftig blödning och hög feber.

    Följer man fru Ilmrud så märker man att hon är rätt rejält sjukdomsfixerad och inte ger sig förrän den motsträviga vården accepterar den diagnos som hon bestämt sig för. Så jag tror att vården i Motala nog är rätt trött på att ha henne i luren hela tiden.

      Tänkte precis samma! Tycker det alltid är besök på akuten osv och alla barn har någon diagnos som de alltid fått efter att hon tjatat hål i huvudet på någon.. Eller det gäller väl allt i hennes barns lov, det har ju varit en del ståhej om skolor också.

      Skulle tro att vi inom kort får se ett samarbete med en FANTASTISK PRIVAT MOTTAGNING ☺️.

      Man får dock ligga på för att få hjälp ofta. Säger t.o.m personal ibland. Känner med Ilmrud här.

    Jag blev så dåligt bemött under min första förlossning att jag valde att föda mina nästkommande två barn hemma. Helt själv. Det var ett bättre alternativ.
    Lyckades ändå blir fruktansvärt bemött EFTER min andra förlossning då vi kom upp för att få barnet registrerat. Inklusive tvångsgynundersökning för att de inte trodde att det var mitt barn.
    Tredje gången åkte jag inte ens upp. Registrerade på skatteverket bara. Gick bra det med.

      Förlåt jag kanske missuppfattade, men vid sista barnet åkte du inte ens in efter din förlossning hemma för att kolla upp både dig och barn? Och hur utförs en tvångsundersökning?

      Att bli illa bemött av vården är hemskt men så illa att man avsäger sig allting som har med vård att göra känns en aning extremt.

      Förstår dig till fullo! Vården är usla på att känna till (eller tillämpa snarare) att man aldrig får tvinga någon till vård och att man alltid måste be om samtycke. Hur och var du föder är upp till varje kvinna att själva avgöra. Hade förberett min andra förlossning ordentligt då första var kaos. Hade med en doula som fick agera röst åt mig och ryta ifrån när barnmorska inte tog mina nej.

    En barnmorska missade mitt utomkvedshavandeskap pga samma attityd som Ilmrud möttes av.
    ”Blöder du så är det missfall och du ska inte tro du får något ultraljud”.
    Jag hade berättat för henne om först positivt, sedan negativt, sedan positivt graviditetstest vilket är klassiskt för utomkvedshavandeskap. Det lyssnade hon inte på.

      Herregud. Livsfarligt ju.

    Som när jag fick en felaktig kallelse till onkolog och jag med panikångest ringde vc för att få reda på vad min hjärnröntgen visat och sköterskan säger: ”Ta det lugnt , du ska inte dö idag i varje fall. Jag får inte lämna provsvaret”.

    Äcklig sadistkärring.

      Fy fan vilken satmara! Så empatilöst!

    Det är väl i sig inget konstigt att söka privat klinik – det har jag också gjort ett flertal ggr men inte för att jag träffat ngn suris utan pga det jag behövt hjälp med har gått fortare privat.

    MI är dock ingen jag tar på allvar och så länge man bara får höra hennes sida av saken så tar jag allt med en gigantisk nypa salt.

    Varför skulle privat vara bättre? Det finns ju massor med vårdinrättningar som drivs privat som absolut inte är toppen. Som att privat skulle vara en garanti för bra vård….

      För de som är riktigt rika så får de bättre vård för de är beredda att betala multum. För svensson så är det ju inte ett ekonomiskt val nej.

    Har lust att kollektivt ivo anmäla hela svenska sjukvården när jag läser kommentarer från ssk som anser att man ger ultraljud och omsorg till gynpatienter beroende på hur många barn de har och läkaren som inte anser patienten har rätt till sin egen journal.

      Jag med. Det sjukaste är att de kommentarerna har många likes? Men det är väl inget nytt här inne att folk har skeva åsikter som strider mot regler och rättigheter.

    På S.B blogg skriver alla hur många pojkar som älskar det dem och oj så pruttigulligt ? vill också vara lite glad och lycklig. Vad för starkt piller kan man käka

    Om den vanliga sjukvården är illa är det inget emot psykiatrin… 2015 började jag må superdåligt med ångest och depression. Fick en samtalskontakt inom allmänpsykiatrin i norra Sthlm som satte en diagnos på mig jag inte ALLS kände igen mig i – utan att göra en utredning! Dock fick jag inte heller behandling mot den diagnos han satt, trots att det är standardåtgärd och jag fick ingen vårdplan (vilket också är standard). Jag sa emot detta varje gång och grät och grät och bad om hjälp i 1,5 år, men han bara hånskrattade och nedvärderade mig på alla tänkbara sätt varje besök. Anteckningarna i journalen från den tiden är fruktansvärda, a la ”patienten _tycks ha fått för sig_ att”’ osv osv. Jag bad helt vänligt men tydligt till överläkaren som nästan pratade bebisspråk med mig och sa ”du verkar arg, du borde få lite lugnande”. (Jag var inte otrevlig på något sätt, inte ens arg, bara bad). Tillslut efter att jag blev såpass illa däran att jag inte kunde jobba längre och blev sjukskriven vädjade jag desperat att få byta psykiatrisk mottagning, till den södra för att få hjälp. (Man får inte bara byta självmant, utan bytet måste komma från den aktuella mottagningen.) Mannen ifråga sa då saker som ”lilla gumman, ingen kommer ta dig på allvar om du byter, du kommer bara ses som någon som inte kan komma till ro” och i journalen har han skrivit ”patienten bör ej få byta mottagning, lyssna inte på henne, hennes idéer är bara symptom på hennes personlighetsstörning”. Fick tillslut komma till den södra mottagningen och ett normalt team som direkt gjorde allt by the book: utredning, vårdplan, krisplan, mm. De var CHOCKADE över hur felbehandlad jag blivit. Fick på en gång den behandling jag behövde och idag är jag helt frisk och fri från allt. Det var inte den diagnosen han satte, alls. Anmälde detta till IVO, men de avslog anmälan då ”ingen egentlig vårdskada” skett. Även fast jag förlorade fyra år av mitt liv till extrem depression och sjukskrivning som hade kunnat åtgärdas direkt. Så ja- vården kan suga rejält när man hamnar fel.

      Och just det; vid ett tillfälle medan jag var kvar på första mottagningen råkade jag missa en läkartid. Ringde upp för att boka en ny. Överläkaren var den som svarade och sa ”Vet du vad, jag kommer faktiskt inte ge dig en ny tid. Du ska få känna av konsekvenserna av att inte behaga komma på utsatt möte”. Obs, jag hade då inte missat en enda annan tid än denna och var i stort behov av hjälp. Så vidrig kärring. Fick ringa tillbaka nån vecka senare och hade då turen att en annan person svarade och som då kunde boka in mig. Maktmissbruk i sin renaste form.

        Jag har också fått höra att jag minsann inte ska få en ny tid när jag blev tvungen att avboka samma morgon på grund av att jobbet ringde in mig akut. Då var jag ensamstående förälder på timanställning och alltid stressad. Men kärringen, en ung kvinnlig läkare, tyckte hon skulle lära MIG en läxa om vad ansvar är.

    Alltså jag förstår ju tanken och kan hålla med till viss del, men sådär kan man ju absolut inte uttrycka sig till en patient. Helt sinnessjukt otrevligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.