När en influencer blir sjuk…

Bildkälla: Antonija Mandir Instastory

Antonija Mandir är sjuk och beklagar sig på Instagram över att hon upplever att hon inte får någon hjälp av vården.
Som tur väl är så har ett företag snappat upp detta nödläge och kommer skicka hem en läkare till henne för att ta prover och skriva ut medicin.
Är det fräckt att anta att detta läkarbesök kommer publiceras på sociala medier som ett litet hastigt påkommet reklamsamarbete?

Det är väl jättebra att hon kan få hjälp genom att vädja och beklaga sig på sociala medier, men hur ska alla vanliga, dödliga göra som inte har några stora plattformar att tillgå och som kanske inte har råd att betala för privata hembesök? 
Antonija lär ju inte vara ensam om att uppleva sig totalt övergiven av vården tänker jag?

Oavsett vilket så önskar jag Antonija en speedy recovery! Halsfluss är ett jävla härke.


Min sambo fick en muskelbristning på gymmet igår, så vem skickar hit en gipsvagga med tillhörande vårdare? JAG ska tapetsera och har inte tid med sådant. Mönstrad tapet. Ja, ni hör ju. ?

158 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Klarar inte av kvinnan och är med på att det blir tokigt. Men har A själv sagt att läkaren har sagt att det är halsfluss eller är det ditt eget medicinska utlåtande?

  Men herregud….

  Bröt foten i tisdags.. Buhu

   Kämpigt. Bröt fotleden i höstas.

    Jag är bakis.

     Jag fes.

   Jag har UC, slemsäcksinflammation i båda höfterna vilket gör att jag knappt kan gå och varit sjuk i snart 3v . Jag jobbar ändå, fysiskt tungt. Hon gråter fast hon bara ligger i soffan. Ta en Alvedon. Vad fan ska vården göra, ge henne droger? ??

  Oförskämt att anta!!

  Trodde ett tag att hon bara spelade lite korkad för views. Men nu är jag övertygad om att så är inte fallet…

   Hon måste bli frisk så hon kan underhålla svenska folket ?

   Alltså jag är helt mållös, följer inte henne men HERREGUD! Är hon en produkt av extremt curlande föräldrar? Är hon helt tafatt? Icke läskunnig? Eller vad fan är problemet? Alla vi andra ringer vårdcentralen/1177 och får en tid eller så får man inte det. Då biter man ihop och vilar sig frisk. Hon verkar ju ynkligare än ett litet barn. Fy så himla ocharmigt beteende.

  Hosta, ont i halsen, feber. Har hon gjort ett covid test?

   Ja, det ska hon ha gjort vilket var negativt.

   det är inte covid ,det är halsfluss. Varför ringer hon inte Kry som vem som helst hade gjort?

    För alla vill inte använda sig av tjänster som Kry som urholkar den svenska primärvården utan gå till en vanlig vårdcentral.

     Tror folk inte skulle vända sig till Kry o liknande om man kunde få tid på vårdcentral utan att behöva vänta 5-6 veckor.

      För en infektion bokarnas inte en tid… vilket är hemskt att det tar flera veckor /månader att få.
      Då får man gå på akuttid. Dock jobbigt att sitta flera timmar och vänta när man är sjuk

       Och när man går till närakuten så får man alltid frågan: ”Varför går du inte till din vårdcentral?”
       Tro mig, jag skulle faktiskt mycket hellre bara kunna gå till vårdcentralen istället för att tillbringa en halv dag på närakuten. Svårt att göra det när vårdcentralen inte tar emot folk.

       Att må dåligt (ont i halsen och feber) är inte akut eller farligt, om man inte varit sjuk i veckor utan minsta förbättring. Man behöver inte antibiotika eller sjukvård för minsta lilla. Varför skulle man få tid på HC för något som är helt normalt? Jag har aldrig kontaktat sjukvården för vanliga virussjukdomar.

        Ja detta begriper jag inte. Vatför läkarbesök? Stanna hemma, kurera dig med receptfria läkemedel, varm dryck och mycket sömn. Tadaaa!

         Som alla andra.

      Precis. Om vården inte finns där så ska man vända sig till andra instanser. Vi betalar hög skatt men mycket blir sämre!

      Jag får tid på min vårdcentral på cirka 5 dagar till max 14 dagar! Samma sak för min sambo som går till annan vårdcentral (båda i Stockholm) Var behöver man vänta 5-6 veckor?

       Gustavsbergs vårdcentral

        Det beror ju på vad det gäller. Är det öron, näsa eller hals så får man ju oftast tid samma dag om man ringer Skärgårdsakuten. Men har man något annat problem så får man vänta länge.

     Om den svenska primärvården faktiskt skulle ta och bedriva vård istället för att bara lalla runt, be folk vänta i 5 veckor för att sedan bara svara ”ta alvedon och ring tillbaka om två veckor om det inte går över” när man varit tålmodig och väntat på sin tid. Då skulle inte tjänster som Kry finnas.

     Vad den svenska primärvården fortfarande inte verkat förstått är att Kry uppkommit för att det finns ett stort behov av att ge personer primärvård. Om den svenska primärvården någon gång skulle förstå att de inte har monopol på vård längre, lyssna på sina patienter, bli lite mer serviceinriktade och konkurrenskraftiga så skulle de lätt kunna utmanövrera tjänster som Kry.

      Naja nu är det ju inte så att vårdcentralen låter dig vänta 5-6 v om det är något allvarligt.

      Kry däremot ger snabbt vård för saker som egentligen inte kräver vård (läs förskriver receptfria läkemedel och ger råd som 1177 kunnat ge).

      Trams.

       Det är inte min uppfattning. Samtliga gånger jag kontaktat vårdcentralen har det varit rätt allvarligt. Jag har inte varit döende nej, vid de tillfällena finns akuten, men hyfsat allvarligt har det varit. Det är inte prat om ett insektsbett liksom.

      Vårdpersonal lallar inte runt och om du fått vänta, så är det så att tillskillnad från KRY så prioriterar vårdcentralen efter behov.

      Vi slänger skattepengar på ett företag som främst hjälper friska personer med saker som ofta inte ens behöver läkartid (de gör t ex reklam för att man ska kontakta dom vid insektsbett). Kry fyller inget vårdbehov, KRY fyller storstadsmedelklassens efterfrågan på att få prata med en läkare vid första nys och de som drabbas av det är äldre, människor med kronisk/ allvarligare sjukdom eftersom resurserna flyttas över till de friska.

       Satt på närakuten city i Stockholm en kväll och det var ganska många som sa ”Kry är så bra, dom skickade hit mig eller ”jag har halsfluss Kry kunde ej hjälpa mig utan sa att jag skulle gå hit istället” märkligt.

       Du som har insikt får väldigt gärna berätta hur vårdcentralen prioriterar och vad vårdcentralen menar på att de ska hjälpa. Jag ringer alltid vårdcentralen först och kollar om det finns tid inom rimlig tid. Det jag ringt för är:
       Urinvägsinfektion, blev skickad till närakuten som konstaterade att det gått upp i njurarna och frågade varför jag inte vänt mig till en vårdcentral.
       Kunde inte böja benet då knät svullnade upp som en fotboll. Blev skickad till akuten och akuten frågade varför jag inte går till en vårdcentral.
       Deprimerad och behövde remiss vidare till psykiatrin, fick faktiskt komma dit inom två veckor, men fick som svar att jag behövde byta jobb och inget annat hände. Blev släpad till psykakuten av närstående och psykiatern där tyckte att det var så pass illa att den ville lägga in mig.
       Efter en trafikolycka fick jag fruktansvärt ont i huvudet, blev skickad till närakuten som undrade varför jag inte vänt mig till en vårdcentral.
       Gick via alltidöppet för att få receptbelagda värktabletter mot mensvärk, som sa att jag bör vända mig till vårdcentralen för att bli utredd för förändrade menssmärtor. Tidigare har jag inte haft något alls, men nu på senare tid är det så pass fruktansvärt att jag nästan alltid behöver sjukskriva mig. Tror du att jag får tid för det här? Det är ju lättare att tårta kungen än att få tag på någon på en vårdcentral som vill hjälpa mig.

       Har jag vänt mig till fel instans? Om jag inte skulle ha ringt till vårdcentralen först, varför har jag då fått frågan på de andra ställena varför jag inte gått till en vårdcentral för mina problem?

       Du som är så insatt. Kan du inte förklara för mig hur vårdcentralen prioriterar och vilket/vems behov det är meningen att de ska ta hand om.
       Jag har uppenbarligen fått det där om bakfoten då mitt behov aldrig syns bli prioriterad av vårdcentralen.

        Prioriteringarna bygger på rangordning av sjukdomstillstånd/ditt hälsoläget. Har du t ex blod i avföringen, är trött, har magrat av mkt på slutet och har ont i magen kommer du få tid rätt fort pga du har varningssymtom för tarmcancer. Har du däremot haft lite ont i höften så kan du få vänta lite mer då det med största sannolikhet inte förvärras av lite längre väntetid.

        Med det sagt kan det ju vara jobbigt att vänta oavsett och primärvården behöver få mer resurser. Men vårdpersonal nekar inte snabb tid för att jävlas.

         Självklart förstår jag att man inte blir nekad vård på grund av att någon vill jävlas. De gånger jag sökt mig till vårdcentralen har jag alltid blivit hänvisad till närakuten. Och det är inte som att jag söker för smågrejer. Jag har inte haft blod i avföringen, men väl i urinen flera gånger. Nu är inte jag vårdpersonal, så jag vet inte. Men något säger mig att det är något man bör göra allt för länge.

         Den känslan jag får av vårdcentralen är att de rent krasst inte tar typiska kvinnliga problem på allvar. Min mensvärk från helvetet går t.ex. obehandlad sedan flera år tillbaka på grund av att jag inte kan få någon tid.

          Ligg på. Skriv klagomål. Hör av dig till patientnämnden.

           Eller så kontaktar jag bara kry, som faktiskt vill hjälpa till och inte bortprioriterar mig för att jag inte är ”tillräckligt sjuk” för att få tid på en vårdcentral.

           Anonym / 16:37
           Kry kan ju varken göra ultraljud på din livmoder eller ta blodprover, så om man faktiskt vill ha hjälp skulle jag inte vända mig till kry.
           När du säger att du inte får hjälp med din mensvärk, går du till vårdcentralen som du säger eller menar du Mödravårdscentral/barnmorska/liknande som jobbar med just kvinnor och kvinnliga problem?

           Nej men gud. Klaga inte på att du blir skickad till närakuten, det betyder ju bara att de tycker att du borde få hjälp snabbare än de kan erbjuda.

           Om du behöver hjälp snabbt så blir du satt på en snabb timme, om det behövs akut hjälp skickas du till närakuten, om det är oakut får du hjälp om några veckor. Fattar inte att folk inte fattar det

           Just med mensvärken har jag inte gått någonstans med, för jag får ingen tid.
           Jag ska erkänna att jag inte legat på speciellt mycket och en stor anledning till det är att jag inte har någon som helst förtroende för vården längre. Jag tänker såhär att vårdcentralen inte kommer att ta mig på allvar och nedprioritera mig på grund av att jag har ”tjejproblem” och inte symtom på tarmcancer. Mödravården kommer neka mig på grund av att jag inte har barn. Ungdomsmottagningen kommer neka mig på grund av att jag är för gammal. Och specialistvården kommer man inte in till utan remiss.

           Jag är också skeptisk till att få hjälp överhuvudtaget, för om jag väl får en tid och får ”hjälp” så antar jag att det bara kommer att resultera i en ”utredning” som tar tid och energi från mig. Där resultatet inte kommer visa något fel och där läkaren kommer att säga, ”allt ser normalt ut, ta två alvedon och ring tillbaka om det inte blir bättre”. Och så är det ingen som kommer lyssna på att jag fortfarande har problem.
           Läkarna kunde lika gärna få dansa regndans och tända rökelser i ett försök att göra något åt saken, det skulle vara effektivare än vad de nu är de håller på med nu.

           Ja om du inte söker vård är det ju svårt att få vård. Det kommer ju inte dimpa ner en kallelse utan att du bett om det direkt. Kontakta en barnmorskemottagning, du får säkert ingen hög prio eftersom du haft problem i flera år redan men sätt upp dig så du står på väntelistan iallafall och du kan få tid inom ett halvår iallafall tänker jag.

           Sofia, jag har sökt vård. Men inte fått någon tid. Orkar inte ligga på, för det tar mer än vad det ger.
           Som sagt, jag har inget förtroende för vården alls längre efter mina andra erfarenheter och jag är sådär lagom sugen på att ställa mig i en 6 månader lång kö för att få resultatet ”alla prover vi gjort (typ alla 3) ser bra ut”. Jag har inte blivit tagen på allvar av vården förut, så varför skulle jag bli det nu liksom?
           Så, jag tänker hoppas på att det här försvinner om några år, tills dess tänker jag med jämna mellanrum kontakta kry som får skriva ut starka värktabletter till mig.

           Nu har ju till exempel endometrioskunskapen ökat kraftigt senaste åren, så att säga att det inte är någon idé tycker jag är synd. Och att generellt inte ”ha förtroende för vården” är ett hån mot all bra vårdpersonal som faktiskt sliter som djur och har ett ärligt engagemang gentemot sina patienter. Jag har aldrig fått dålig vård eller blivit dålig bemött. Men jag är också rationell och förstår att det är människor jag har att göra med. Är jag trevlig mot dem är de trevliga och hjälpsamma tillbaka. Startar man med att klaga på vården och berätta om sitt missnöje vilket vårdpersonal får slängt i ansiktet varje dag är det klart att gnistan slocknar och man inte orkar göra sitt yttersta på samma sätt. En tanke bara. Det är ju i princip aldrig personen man får träffas fel att det är som det är, orka sitta och ta skit varje dag för något du inte är ansvarig för. Jag hade ju inte orkar ge lika bra vård då..

       Word!

      Nu är det ju inte primärvården som bestämmer utan staten. Slutenvården lallar idag över allt till primärvården vilket innebär oerhörda väntetider och ett ansvar för primärvården som de idag inte mäktar med. Tror du det finns obegränsat med pengar inom primärvården? Vad tror du allt kostar? Sluta lalla runt och ring kry för minsta lilla så bidrar du åtminstone med nåt!

       Regionerna styr vården. De flesta regioner är alliansstyrda.

      Som verksam inom primärvården kan jag meddela att vi som jobbar INTE sitter på arslet och lallar runt. You do the math om du har 120 samtal och 7-10 akuta läkartider att tillgå den dagen. En förkylning i 5 dagar ligger inte högst upp på prioriteringslistan för ett akut besök. Fast du kanske tycker det? Så ta 2 Alvedon och sluta gnäll!

       Var någonstans har jag sagt att jag är sur att bli nekad hjälp vid en förkylning?
       Läs inlägget jag skrev 15:14 och återkom.

      Om den svenska primärvården slutar lalla runt? Svenska primärvården är dels underfinansierad och dels söker många (och kräver) vård för sådant kroppen klarar ta hand om själv. Därför räcker inte resurserna till för att mätta det oerhört stora behovet. Ge det några år så kommer Kry märka samma sak. Lägg din kommentar till de som behöver bättra sig och kan göra något åt resurserna, dvs politikerna.

     Så stort problem för sjukvården folk förstår inte!! Alla dessa privata tar pengar från vården, varenda telefonsamtal dras pengar från vårdcentralen..Sen klagar folk på vårdcentralen, så okunnigt och dumt. Välfärden försämras och dom som klagar mest tar pengar från sjukvården och vet inte om det?

      DETTA! Ja primärvården får inte tillräckligt med resurser och DÄRFÖR blir det sämre när Kry och alla digitala vårdgivare fakturerar den redan extremt underfinansierade primärvården. Den onda cirkeln är ett faktum. Vi som inte är politiker och/eller intresserade av att aktivt demolera den offentliga vården tillförsel för den privata kan göra två saker:
      1. Rösta inte blått i landstingsvalet i Stockholm
      2. Var medveten om att vårdventralerna får betala för Kry-besöken. De tjänar dessutom pengar på missnöje och saker som egentligen inte kräver läkare/sjukvårdsbedömning. Vi i unga generationen har inte fått lära oss egenvård.

       Låt vc skaffa en egen app bara? Så kan ni behålla pengarna själva?
       När jag var gravid och ville ha tabletter för illamående då jag spydde konstant kunde jag antingen ringa kry och få de hemleverat nästan direkt. Eller åka till en vårdcentral om 4 veckor eller åka till akuten och sitta där i 8h. Klart jah väljer de första? Bara för att ngt är offentligt ägt behöver de inte vara så fyrkantigt.

        VC har en app. I alla fall i Stockholm. Alltid öppet heter den. Blev rätt mycket använd av alla som bokade vaccinsprutor

    Varför skulle det vara halsfluss? Med tanke på hostan låter det ej som bakteriell halsfluss, vet du om hon har beläggningar på halsmandlarna och övriga symtom för att ställa diagnos? Dessutom kostar ett samtal till kry flera tusen för de fysiska vårdcentralerna då Kry fakturerar alla besök så skulle aldrig i mitt liv rekommendera att ringa kry. Och vad skulle de göra? Kan inte kontrollera ett halsprov över telefon iallafall? Halsfluss kan du vänta ut dessutom så ingen fara på taket oavsett.

    Man behöver inte en läkare för halsfluss.

    När man har halsfluss har man inte hosta

  Drama, drama, drama och lite reklam där emellan ? Livet som influenser.

   Fast Kry är ju samma skit som dränerar vården på pengar för nada. Halsfluss skall en inte skriva ut antibiotika för om det inte är rejält illa tex. Bättre hade väl varit om hon använde sig av Närhälsan Online eller vad regionens egna onlinetjänst heter hos henne.

  Är det ditt eget medicinska utlåtande att det är halsfluss eller har hon sagt att en läkare har satt den diagnosen?

  Helt superkonstigt.

  Hoppas inte mina skattepengar går till läkare som gör extrautryckningar till ”dödssjuka” influencers. Utgår från att det var något privat vårdföretag som tar betalt för sina tjänster och ser detta som någon form av marknadsföring, eller att läkaren gjorde det på sin fritid.

   Allt som är ”privat” inom allmännyttig är skattefinansierat alltså våra pengar.
   Som ”privata” sjukvårdsaktörer, skolor, äldrevård osv.
   Om den som använde dessa saker själv skulle betala kostnaden skulle ingen använda skiten.. för det skulle vara så dyrt.
   vilket vore det rimliga istället för detta nyliberala paradis som Sverige är idag.

    Finns det inte helt privat vård också, typ den Läckberg investerat i? Som kostar där efter.

     Ja, det finns helt privatfinansierad vård – t ex Hedda Care som du nämnde.
     Även privata sjukhus som Sophiahemmet, Carlanderska, Elisabethsjukhuset, Ersta m fl tar emot privatbetalande patienter. Och även försäkringspatienter som betalar via en egen sjukvårdsförsäkring.
     De har även vårdavtal med regionerna men dessa avtal är ofta begränsade till vissa diagnoser, behandlingar osv.
     Som privatbetalande patient brukar man få tid och vård snabbt men man får betala från första kronan. Används ofta av utlandssvenskar som inte längre bor i Sverige och därför inte har sjukvårdsförmåner här.

   Min kompis är läkare och vissa patienter de träffar… Ex en pappa som kom in med sin dotter akut för att hon fått mens och undrar hur man undviker sånt. Små sår som de insisterar på ska bli undersökta av läkare, friska människor som kräver antibiotika (de får de inte men de tar tid då de bokar läkarbesök). Mängden admin de måste göra för att ta hand om icke sjuka personer sker även på offentliga vård

  Vilken hjälte denna Oliver är! Att laga mat och kolla på serier med sin flickvän och samtidigt klia henne i håret! Ge killen en medalj!

   Och samtidigt lyckas vakna tidigt (han har väl inte ens ett jobb? Så måste vara extra tufft!) för att klara sitt körprov efter femton gångar att ha kuggat!

  Men vad är det här för människa?
  Följer henne inte, vet inte ens vem hon är mer än genom bloggbevakning men har hon alla hästar hemma?
  Och värre vuxenbebis verkar man ju inte hitta.

  Vet verkligen inte vuxna människor idag hur det fungerar med att gå till vårdcentralen?? Har hon aldrig hört talas om influensa eller halsfluss??
  Jag skäms åt hennes vägnar på riktigt.

   Exakt så! ??‍♀️

   Har man aldrig behövt den typen av vård tidigare är det inte jättekonstigt att man inte vet. Inte ens professionella som jobbar inom vården vet eftersom man blir hänvisad till olika ställen. Personligen bor jag i Stockholm och har fortfarande inte lyckats skriva mig hos en husläkare som tar emot patienter, jag är fortfarande skriven där jag bodde tidigare vilket är ca 1,5 h restid kommunalt. Grattis till er när jag sitter på buss, t-bana och pendel med smittsamma sjukdomar bara för att jag behöver träffa en husläkare. Primärvården fungerar inte, så enkelt är det.

    Det är väl bara att gå in på 1177 och lista dig där du vill gå?

    Tog mig en dag att skriva om mig i Sthlm

  Åh herregud vilket draaaaamaaa! Hon utmålar sin sambo(?) till någon slags hjälte för att han går ut med hunden och fixar mat osv. Är inte det helt självklara uppgifter när ens partner är sjuk? På henne låter det ju som att hon är döende, men snälla… Pust, jag har verkligen dålig empati för gnäll, tur jag inte jobbar inom vården ?

   Eller hur! Det är väl en självklarhet att man som partner ställer upp?

   Det är så lätt för män att verka ”duktiga” när de i själva verket bara genomför helt självklara vardagsbestyr.

   Ja ribban behöver höjas en smula ?

    Wow, wow, woow.
    Nu tar vi det lite lugnt här, funkar så bra som de är nu ( vi kan visserligen höja nivån med att även vatten hämtas vid behov) ?

   Tycker iofs att hon beskriver precis hur hon mår, inte som att hon är döende. Och att det låter svinjobbigt att ligga med feber i fem dagar. OCH dessutom som att han faktiskt har varit en klippa – Trots det är en självklarhet att ta hand om sin partner är jag också tacksam mot min partner när jag pysslar om mig och hemmet om jag inte orkar. Ser faktiskt inte så mycket att störa sig på alls i det här!

    När HAN pysslar om mig ska det förstås vara

    Jag är också tacksam när min partner stöttar och hjälper, men han får inget hyllningsinlägg på insta för det.

    Ok. Jag tycker det är gnäll. Jag tycker hon hyllar honom för saker som känns självklara. Men vi får helt enkelt vara överens om att inte vara överens. Jag gillar inte gnäll och lipsillar bara.

     Jo men det är ju gnäll, men jag tycker ni är onödigt hårda bara. Mycket kan man säga om influencers generellt och det finns gott som snöflinge-moments från både henne och alla andra. Men att gnälla lite för att man mår skit och sen ge sin sambo en liten kärleksförklaring för att man uppskattar att ha blivit omhändertagen tycker jag liksom är helt mänskligt.

    En gång har jag legat med feber i så många dagar… slutade med en vecka på sjukhus pga lunginflammation:i

   Jag har mått så himla illa (eftersom jag är gravid). Mina äldre släktingars idé om avlastning är att jag ska skicka hem min make (och vårt barn, som dock inte är någon bebis) till dem så jag ”får vila”. Så konstigt, de förstår liksom inte att min man gör allt hemma denna korta period utan tror dessutom att jag måste ta hand om honom. Och då ska skicka honom till någon annan kvinna som kan ge honom service…

   (Sen tycker jag iofs såklart aldrig man ska ta någons hjälp för givet utan visa uppskattning osv, men hjältestatus blir liksom genant)

  Är inte Gabriella Joss i typ vecka fyra och ändå lägger ut på instastory att hon fått mage? Är det någon som fått mage som är/varit i vecka 4-5? Låter konstigt!

   Så pass tidigt är det väl ofta tarmar och annat som svullnar upp. Jag har också fått ”mage” tidigt, men knappast en bebis som fyller ut hela magen så pass tidigt. Fostret är väl typ mikroskopiskt litet än så länge.

    Exakt.. livmodern är också knappt förstorad vid den där tiden.

   Hon är nog uppblåst och det är det hon ser ?

    Härliga gaser!

   Ja jag har! Det är ju dock såklart inte barnet som syns så tidigt! Men tarmarna kan svullna upp och även livmodern börjar svullna (som den gör vid mens typ). Man kan absolut uppleva att magen putar lite så tidigt, även om det inte är pga fostrets storlek!

   Alla är olika. Vissa får direkt en svullnad både i tarmar och omkring livmodern som gör att man kan svullna upp.
   Har man inte så mkt fluff och volanger sen innan kan det synas tydligare.

   Oj hon behöver nog äta några katrinplommon. Förstoppning kan göra en väldigt svullen.

  Hur kan man som vuxen inte veta vad man ska göra? De allra flesta vårdcentraler har ”lätt-akut” så man kan komma på drop in, alternativt ringer man och bokar en tid. Sen finns ju kry och alla andra digitala alternativ. Otroligt svårt att missa!

   Jag tycker det är olika rutiner jämt (eller så säker jag vård för sällan och flyttar för ofta så det hinner ändras). Men man kan ju alltid ringa 1177 eller växeln på vårdcentralen och fråga.

   Är väl dock inget fel att ha dålig koll på hur man söker vård, betyder ju bara att man haft tur och inte behövt göra det.

   Det känns dock som att det blir svårare och svårare att hitta plats på vårdcentralen eftersom folk verkar hänga där vid minsta lilla och deras resurser är fattiga. Det vet man ju själv när man ringt 1177, jag har fått precis samma bemötande som henne. Vila och klick.

    1177 har alltid skickat mig till akuten vid allvarliga besvär. Du kanske helt enkelt inte bedömdes vara speciellt sjuk?

   Inte helt självklart, helst om man inte varit där förut. Inte alltid lätt att komma fram på telefon och de ändrar ju rutinerna.
   Förr fick man ringa min VC på morgonen för akut tid, som var slut när man kom fram fem minuter efter telefontid men började. Nu har de drop in i ett par timmar på morgonen istället. Dock inte så kul att ställa sig i kö utanför om man har feber och inte orkar röra sig

   Det beror väl på när man behövde den typen av vård, rutiner ändras. Sist jag behövde vård fanns det inte ens något som hette lättakut/närakut. Helt ärligt så har jag ingen aning om var jag ska vända mig nästa gång jag blir ”lätt” sjuk. Min husläkare ligger 1,5 h bort, om de ens finns kvar, och alla runt mig är fullbelagda. Sist jag behövde antibiotika för halsfluss och bihåleinflammation fick jag vänta fem veckor på tid (inkl en vecka för att öht komma fram på telefon). Jag har en försäkring via mitt jobb, men det är galet att privata försäkringar ska behövas.

  Snöflinga!

  Första träffen på Google när jag söker på ”kan jag gå till vilken vårdcentral som helst” ger följande träff;

  ”Du kan själv välja vilken vårdcentral eller vårdmottagning du vill gå till när du behöver öppenvård. Öppenvård är all vård som inte kräver att du blir inlagd på sjukhus. Du kan välja att söka öppenvård var som helst i Sverige.23 apr. 2021
  https://www.1177.se › valja-vardmo…
  Välja vårdmottagning – 1177 Vårdguiden”

  Ungdomarna är uppvuxna med all tillgänglig information via Google och kan ändå inte hantera den. Fascinerande.

   Om du går på en vårdcentral som du inte är skriven på så kan de bli något dyrare men annars ingen skillnad

    Nej det blir inte dyrare samma taxa oavsett, men de kan neka dig om du inte är skriven där. Men de skriver in dig på 5 min.

     Här i Västra Götalandsregionen kostar det ngn hundring mer m du inte är listad.

      Ni i Västra Götalandsregionen är lurade

      Vart i Västra Götaland har du gått? Aldrig hänt mig i Göteborg att det vart nån hundring extra

   Tänk att dessa människor har rösträtt.

   Det stämmer dock inte i praktiken. I Sthlm blir du nekad eftersom alla vårdcentraler är fullbokade. Men det är lätt att raljera när man inte är sjuk!

  Han kan göra allt de där för antonija, men när hans dotter mamma är sjuk kan han inte ta sin dotter, här har vi en kille inte vet vad han ska prioritera.

   Kanske tyvärr handlar om vem han bryr sig om mest för tillfället och när det passar honom?
   Han kanske vill imponera på Antonija och så kanske hon skriver det på sociala medier så framstår han som en bra kille?
   En gissning…med tanke på att många har skrivit om hans sätt att vara närvarande pappa.

    Vidrigt beteende av honom!

  Har hon aldrig varit sjuk tidigare? Det SUGER, definitivt! Men feber, halsont osv står ju alla ut med nån gång ibland. Att ha svårt att äta riktigt mat när det är som värst är också normalt. Glass och nyponsoppa är ju en klassiker vid sjukdom av en anledning ?‍♀️ vad ska hon göra på vårdcentralen menar hon?

   Få medicin? Har hon halsfluss kan hon ju få antibiotika.

    Man får bara antibiotika om halsflussen beror på bakterier.

     Ja och det brukar det vara. Vad en del här är oempatiska mot en människa som är dålig. varför det??

      För att det finns en hel del empatistörda typer som hänger här, dessvärre! ?

      För att detta ämne är rätt skrattretande.

     Om halsflussen beror på bakterier är det ändå inte självklart att antibiotika ska ges. Det är precis sådant tänk som gett antibiotikaresistens.

   Ibland kan även halsfluss bli dödligt, men ja jag försvarar inte Antonija i detta. Men att bara tro att halsfluss är något enkelt är inte att leka med. Jag var nära på att få blodförgiftning och fick vara inlagd i 3 nätter pga halsfluss och att alla var så oseriösa med det!

  Men alltså… ”men hur ska alla vanliga, dödliga göra som inte har några stora plattformar att tillgå och som kanske inte har råd att betala för privata hembesök?” Ja, hur gör alla vanliga dödliga i alla andra sammanhang? Influencers drar fördelar av sina plattformar och får massor av resor och prylar och skönhetsbehandlingar gratis. Men alla samarbeten är inte för alla. Alla kan inte åka till Maldiverna och alla kan inte gå till en privat läkare, ens med rabattkod. Alla tjänster är inte för alla. Den som har råd att nyttja privat vård kan nyttja privat vård. Den som får den gratis kan skatta sig ännu lyckligare. Vi har exempelvis en privat sjukvårdsförsäkring genom jobbet som ger mig hjälp med exakt vad som helst på ingen tid alls. Om jag tvekar på att utnyttja den för att inte ”alla” har samma förmåner? Inte en sekund! Klart Antonija ska dra nytta av den hjälp hon kan få, även om just detta skriker snöflinga lång väg.

   Dessutom synliggör hon att vården inte är bra i Sverige. Det är viktigt för att en förändring ska ske! För ett par år sedan fick man verbala kränkningar kastade i ansiktet om man ens nämnde att vården i Sverige kan förbättras.

    Vården i Stockholm styrs av Moderaterna och gjort i många decennier, så tänk efter vad ni röstar på om ni vill ha bra vård! Vården har raserat och dom lägger ner vårdcentraler, sjukhus för att privata ska fram. Avskedar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, undersköterskor i hundratal för att spara pengar och nedmontera välfärden. Det här är otäckt och på riktigt allvarligt för alla!

   Tycker ändå inte vård är jämförbart med resa till Maldiverna, en sådan resa är en lyx. Ett samhälle där människor med mer pengar kan betala sig förbi sjukare människor med mindre pengar, eller ett samhälle där man får olika vård beroende på hur känd/vilken status du har är iaf ett samhälle jag inte vill leva i. Vem som får åka på solresa gratis däremot bryr jag mig inte om öht.

  Ojdå ? Är avundsjuk på att hon känner sig döende pga halsfluss. Det är förvisso hemskt! Bästa operationen jag gjort är att ta bort halsbollarna.

  Hmm.. Om fler influencer pratade så om sin endometrios (tex, finns ju massa sjukdomar) kanske det hade blivit mer forskat så vi kunde få bättre vård ?

   Tror inte att det är influencers det hänger på, hur beforskat en sjukdom är beror knappast på om influencers skriver om det.

    Nej men menar mer (dock på skämt) att det kanske hade lyfts mer och satt lite press på det. Vissa egenföretagare gör tydligen mkt för att pleasa influencerna ?

  Va är detta???
  Jag har varit ”allvarligt” sjuk några gånger i livet, och varje gång har jag löst det utan problem.
  – Hade ont i halsen ett bra tag, åkte till vårdcentralen och fick antibiotika
  – Var (väldigt) sjuk, ringde 1177 som sa åt mig att åka till akuten, det var blodförgiftning. Fick antibiotika och blev efter några dagar helt återställd.
  – Föll ihop på jobbet, åkte självmant in till akuten. Det var njurbäckeninflammation så jag fick antibiotika, och blev bra.

  Varför lägger hon upp storys om detta? Jag fattar verkligen inte. Vill hon ha hjälp är det väl bara att ringa? Eller vad är problemet???

   Det är din historia. Har en familjevän som sökte vård för feber på akuten efter en operation. Hen nekades och dog pga det av sepsis. Vården är kass i många fall och bra i andra fall och det måste få synliggöras.

  En svensk powerkvinna i all sin glans.

   Haha icke att förglömma! Powerkvinna när det är som bäst.

  Kass, absolut. Men antonija åker ju inte ens in?
  Mer det jag syftar på och tycker är konstigt. Sen att vården är som den är är en annan femma.
  Beklagar din vän

   Detta var svar till ”S” ovan

  Är det bara jag som reagerar på att hon skriver att Oliver tar bilen ? Har han körkort ändå månne ? ?

   Japp. Läs tidigare inlägg här på Bloggbevakning.

   Han fick körkort igår.

   Står ju tillochmed i hennes text att han tagit körkort

   Har inte hindrat honom tidigare från att köra utan körkort. När de var på semester så körde han bilen utan körkort, finns inlägg om det här på bloggen.

    Ja, men nu har han körkort.

  Tänk när alla dessa flunsor ska få barn och inte kan ligga kvar i sängen när de är döende utan måste uthärda livet ändå, kanske kommer foodora på någon akut barnpassning till dess.

  Mvh en mamma som har maginfluensa tillsammans med 3 barn under 5 år.

   Fy fan. Du är min idol just nu. När man får magsjuka med småbarn PLUS blir magsjuk själv samtidigt, då vet man att man lever. Det är fan fruktansvärt.

   Krya! ♥️

   Åh känner med dig! ❤️
   Min sambo drog med covid hem, först han, sen barnen och sist jag! Men när jag fick det så var han frisk och tillbaka på jobbet och barnen friska ✌??

  Tror hon skall ta det lugnt, dricka te och ta några värktabletter. Herregud, vilket drama!

  En läkare som skall ta prover ??
  Eller hur ?

  Troligen är det en helt vanlig kraftig förkylning/virusinfektion.
  Enligt centorkriterierna ska man inte ens testa för halsfluss/strept om patienten har hosta, det är ett uteslutningskriterium.

  Vilken idiot! Det finns gruppboenden för alla som inte klarar av de basala faktorerna i vardagen. Blir mörkrädd ?

  Men gud! Omg! Stackars powerkvinna! Dööööör för henne!

  Är det inte skrämmande att så många svenskar tror att genom röstning i riksdagsvalet, lägger man även sin röst över hur regionen ska sköta sjukvården? ?
  KD vill nu så klart avskaffa regionerna eftersom det är stora problem inom sjukvården. Tror jag det, när de sitter med och styr i de allra flesta.

   Det är skrämmande att folk inte vet att Moderaterna styr sjukvården och nedmonteringen av den. En röst på moderaterna och sjukvården/hälsocentralen och äldreomsorgen blir sämre och sämre.. KD klagar på äldreomsorgen och då är det dom som styr?!? Men klagas på socialdemokraterna av folk som är okunniga…fast Moderaterna styr sjukvården ?

    Det är ganska tragiskt att de flesta människor inte har någon aning om att svensk sjukvård styrs av Moderaterna och INTE Socialdemokraterna. Pga alla nerskärningar som Moderaterna hela tiden prioriterar blir vi drabbade.
    Så ni som tror att det är Socialdemokraterna som styr sjukvården, läs och ta reda på fakta!

  Vilket företag använde hon sig av? Aldrig hört att läkare gör hembesök för att ta blodprover (?), endast inom äldrevården har jag hört att de kan göra det.

  Men snälla har hon aldrig haft influensa förr? ??‍♀️?

  Ger mig fasen på att i morgonkväll är hon ute och festar.

  Gör Oliver allt det där för sin dotter när hon är sjuk?

  Hade exakt samma symtom som henne i veckan. Värsta var halsen med en smärta jag aldrig upplevt tidigare. Jag är ganska härdad men det var hemskt. Jag åkte till akuten för jag fick panik av smärtan. Blev hemskickad med en tablett Naproxen. Fick stå ut. Nu är jag som tur på väg att bli bättre. Jag tror jag hade influensa, tog test för covid två ggr och båda visade negativt.

  Varifrån kommer infon om HALSFLUSS?! Enligt Antabus så har läkaren gett henne hostmedicin och muskelavslappnande. Hon har alltså en helt vanlig förkylning.??

  Mmm min mamma som är hjärtsjuk fick kraftig smärta i magtrakten och feber m.m och var inte kontaktbar.
  Vi ringde ambulans, de kom dit och sa att vi fick söka på VC efter helgen. De sa att det säkert bara var en förkylning. Trots kraftiga smärtor i magen.
  Vi körde in henne själv till akutmott i annan stad.
  Hon hade inte långt kvar då när vi kom in enligt läkare, hon hade fått tarmvred med ”kallbrand” och akutopererades och fick ta bort en meter tarm.
  Kanske vi fått hjälp om vi varit influenser och berättat om mamma på vårt IG?

  Kaninte låta bli att fundera på alla influencers som häpnas när de kommer hem till ytterdörren och baaam så står det ett FIIIIIIINT bud från ngt företag där. De överöses med presenter ( nämner dom att de gillar en napp från ett företag så har de någon dag senare 1000000 nappar och andra prylar från företaget) De som har råd ( som driver andra företag än som just infuencer ) får så jävla mkt gratis medans andra mammor m bebisar knappt har råd med EN vanlig napp.

   Tillägg: Det ska INTE vara SKILLNAD i Sverige på sjukvård. FATTIG o RIK etc SKA ha SAMMA vård.
   Ska inte vara så att du inte får hjälp för att du bor i en annan region. Det är det som är problemet.
   Här handlar det inte om att dra nytta av förmåner. Man ska inte behöva dö/få sämre vård i annan region bara för att man råkar bo där. Samma gäller om du är influencer eller inte.
   handlar inte om att hon fick en dyrare kaffe som förmån, handlar om hälsan.

   Förlåt men jag har ytterst svårt att tro att ambulanspersonal skulle hänvisa till vårdcentral om patienten har magsmärtor, feber och inte är kontaktbar. I så fall ska ni anmäla det, det låter helt sinnessjukt.

  buuhhuu har ont i halsen. jag har brutit och min axel gick ur led det var smärta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.