”Shareinting” och influencer marketing at its worst?

Jag kommer faktiskt inte bädda in de två Instagraminlägg som det här inlägget kommer handla om, utan vill man se dem så får får man klicka sig vidare in på vederbörandes konton via länkarna här nedan.


Inlägg ett:
Emil Jönsson Haag – fd. längdskidåkare – lägger upp ett inlägg bestående av två bilder.
Nummer ett föreställer ett naket barn med en bajsemoji över barnets kön och bild nummer två är på en matta och en soffa med sprutat bajs på.
Texten är:
”Shit happens ?”

Inlägg två som är ett reklaminlägg för Pampers blöjor:
Emil Jönsson Haag och hans fru Anna – också fd. längdskidåkare – postar flera stycken bilder på när de byter blöja på samma barn.
Texten lyder:
”Hej hallå! ?? Efter gårdagens ?-olycka i soffan hemmavid…. ? Vi får många frågor kring detta ämne så nu blir det lite kiss å bajs snack! ? Ryggbajs är något som gör vilken underbar tur som helst lite mindre underbar om man säger så..! ?
Och då vi är ute mycket och OFTA får byta blöja ute i naturen så är det så mycket smidigare för alla inblandade parter om ? stannar kvar i blöjan helt enkelt och inte letar sig upp över hela ryggen.”… (finns en fortsättning för den som vill läsa)


Det är inte ofta jag inte bäddar in de publicerade inläggen, men här ville jag inte göra det.
Det säger en hel del om min inställning till bilderna och sättet man använder ett barn i reklamen.

Tycker ni som jag eller tycker ni att jag överdriver?

Tack för tips!

133 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Att folk har så svårt att veta vad som är över gränsen. Det här är ju så långt ifrån vad som är okej.

  Skulle vara intressant att veta hur de reagerat om liknande bilder lades upp på virriga gamlingar ?

   Säger inte att det inte är gränslöst att lägga upp sådant här på sina barn, men är förstås inte jämförbart med virriga gamlingar. Det är självklart mer integritetskränkande att visa upp en vuxen människas olycka, i synnerhet någon som på grund av ålder eller sjukdom förlorat kontrollen över sig själv.

    Varför det? Det är ju också på grund av ålder som barn gör sådant här, varför blir det per automatik mer integritetskränkande för att människan är äldre? ?

     Skulle du vilja att någon la ut bild på dig i vuxen ålder när du rullas runt i en vagn, när du ligger på golvet och inte kan gå eller ta dig upp, inte har motorik för att äta utan kladdar ner halva ansiktet, osv? Allt är ju inte kränkande för ett barn bara för att det kan vara det för en vuxen.

      Nej, men jag skulle inte heller ta ett sådant foto på ett barn om barnet just då är i en utsatt situation eller en situation som kan upplevas kränkande. Om en vuxen människa ligger och krälar på golvet är denne högst troligen i just en utsatt situation och därmed blir det inte riktigt jämförbart. Men ett barn som bajsat ner sig skulle åtminstone jag säga är i en precis lika utsatt/kränkande situation som någon som är äldre och därmed är det heller inte mer OK att ta en bild för allmän beskådan.

      Vi vuxna är jäkligt duktiga på att inte se barn som de individer de är utan enbart BARN, utan den självklara rätt till integritet som vi tillskriver vuxna och äldre.

   Vad man gör som bebis kan per definition inte vara ”skämmigt” tänker jag, så som sådant tycker jag inte att det är integritetskränkande att visa/prata om ryggbajsar, kräks m.m. Det är ju inte som att en bebis kan styra över sin kropp på det sättet. En åldring kan ju heller inte rå för åldersrelaterade åkommor, eller om hen inte fått den hjälp hen behöver, men hen själv kan vara medveten om sin situation och skämmas eller tycka det är pinsamt. Så det ÄR skillnad på bebisar och gamlingar men det betyder inte att det nödvändigtvis är rätt att lämna ut sin bebis på sociala medier. Men jag tror också att få personer skäms för vad man gjorde som bebis – om jag nu sket ner mig och min mamma visar upp en bild på detta, ja – det är sånt bebisar gör, det är inget jag egentligen tycker kränker min integritet? Det är nog också därför de flesta drar gränsen för att visa barnen på sociala medier när barnet blir några år gammalt och så att säga blir en ”medveten” egen person.

  Alltså så sjukt. Snackade med min chef om detta idag. ryggbajs alltså. Spelar ett mobilspel och där är det 3 olika reklamer, pampersblöjor med en dramatisk filmsekvens där ett glatt barn lagar ryggbajs men den nya superblöjan håller allt inne! Något rakkit för håriga män med trimmer hyvel och diverse groomolja, och så då reklam för yes, med ny kork som ger mindre kladd eller nåt.
  Alltså.. när jag såg ryggbajsreklamen första gången.. jag har inte barn själv så visste inte att det var en sån snackis. Now I know!

  Jag vet inte, men i pampers egna flöde innehåller ju 11 av 18 bilder på barn som man kan identifiera.
  Vad är skillnaden på pampers reklambilder och dessa från paret Haag?

   På pampers reklam är det oftast en ”barnmodell” de har regler kring hur mycket de får jobba osv. De är ganska anonyma, svårt att se ett blöjpaket och stalka upp barnet. Men här hängs ett barn ut som man kan få namn på snabbt. Nu har helt plötsligt många tusen personer sätt barnet på bilder hen ej kan ge samtycke för, som är av känslig karaktär. Det finns inga regler på hur mycket detta barn kan hängas ut och inte heller lagar kring arvode för barnet. Här bryts barnkonventionen där det bland annat står att barn har rätt till ett privat liv.

   Identifiera hur då? Det är ändå skillnad på att någon är modell och i princip anonym, dvs du vet inte barnets namn, vem barnets föräldrar är eller var barnet bor – inte ens vilken världsdel barnet bor i. Och, modellbarnen har inte sprutbajsat, de är bara modeller utan nån bajshändelse som hängs ut. “Den gången du sprutbajsade” blir alltså inte en grej att återkomma till.

   Tycker ändå det är en relevant poäng eftersom det i jargongen kring detta ofta låter som att alla typer av fotospridning av barn är KATASTROF. Nej okej på Pampers blöjpaket är barnen anonyma (även om man knappt är anonym idag med en ansiktsbild, då det finns ansiktsigenkänning osv), men barn i som skådespelare i film t ex framgår ju vad de heter.

   Tycker absolut att influnecerbarn är problematiskt men framförallt om man ser till helheten. T ex i fall där det blir väldigt mycket exponering, där föräldrarna delar gränslös information (just detta gäller inte bara influencers utan även privatpersoner) eller där det blir skeva incitament när barnens exponering börjar bli drivande i förälderns inkomst.

   Framförallt tycker jag det borde regleras, så som man gjort för barn som är med i filmer (vilket ju också orsakade problem innan man styrde upp det). Men jag tycker fokuset på just fotografier är överdrivet. Värre att berätta offentligt vad ens barn har för diagnoser än att lägga upp ett foto (för barn kanske inte vill ha sina diagnoser i CV:t i framtiden).

  Fy fan vad äckligt. Jag har alltid haft på känn att soffor och stolar i småbarnshushåll är äckliga. Då man inte kan knöla en soffa i tvättmaskinen så tar man hela möbeln till kemtvätten eller hur gör man?
  Skulle nån skita på min soffa så skulle dom få köpa en ny.

   Man punktrengör med möbelrengöring.
   Med typ dessa: https://www.apotea.se/vanish-soffa-matta-500-ml?gclid=CjwKCAjw682TBhATEiwA9crl31pZrs_Sgp0VhHq5xoyyhM_QLxDbrOv2Va0idUaxDllqx_a4wIsYpBoCNIsQAvD_BwE
   https://www.mio.se/p/textile-clean–protect-textilvard-kit/29187?id=M1244067

   Ta bort ”överflöd” försiktigt. Spruta rengöring, rengör, gnugga, torka. Upprepa vid behov

    Men man gnuggar ju bara avföring in i vadderingen då? Jag tänker bara som mjölk som surnar om man låter den sugas in i madrassen. Eller urin…

     haha jag tänker alltid på det när folk pratar om den ljuuuuvliga bebisdoften. Jag tycker alltid att bebisar luktar sur mjölk bara.

      Tyckte min bebis luktade räkor den första tiden.

     Jag har aldrig råkat ur för barnavföring på några av sätena i mitt hem men jag brukar tvätta av dem ändå på grund av annat spill eller kladd från deras fingrar. Använder en maskin jag köpte från amazon av märket bissell, den sprutar vatten och rengöringsvätska, skrubbar och sedan suger den upp allt.

   Tänker tvärtom att vi städar soffan oftare nu efter att vi fått barn men det kanske bara är vi som varit skitiga innan?

    Jag behöver aldrig avlägsna några fläckar från soffan, så det räcker med dammsugning.

     Tror du att bakterierna du/folk drar in sugs upp i dammsugaren? Du/ni åker kollektivt, sitter på stolar ute (restaurang, krog, jobb), folk kommer på besök och sätter sig i soffan osv
     Gud vet vad man släpar med sig på byxorna så dammsuga är INTE optimalt. Jag blandar klorin+ vatten i en flaska och sprutar på soffan lite då och då. 2 gånger om året ångtvättar jag den. En gång spydde mitt barn ned soffan men då var det bara att dra av överdraget och tvätta det. Under finns ju ett skummaterial som inte suger upp vätska särskilt bra så det räcker med att gnugga och mer koncentrerad klorinlösning (syns ju inte om det bleks).

     Att leva smutsigt är mer av en personlighetstyp, har inget med barn att göra. Är man renlig av sig då fortsätter det även när man blivit förälder.

      Men gud man sitter väl inte med utebyxorna i soffan!?!?!?

       Ber du gäster klä av sig?

        Vad menar ni egentligen? Man har väl en soffa som man kan ta av tyget och tvätta? Eller menar ni att utebyxorna har så mycket skit på sig att det går genom sofftyget och ner i stoppningen? Jobbar ni alla som bönder eller nere i ett reningsverk eller vad har ni på byxorna som inte går bort om man tvättar överdragen på sofforna? Alltså jag kanske är ovanligt chill när det kommer till smuts, men ska man behöva sanera soffan för att man har haft gäster hemma?

      Lite skit rensar magen ?

     Poängen är att många barnlösa kan ha ganska äckliga soffor också. Det kan vara så att familjer tvättar oftare där barnfria tycker det är onödigt men därmed samlas mer osynligt skit över tid som barnfamiljer inte har.

      Det är vad barnfamiljer intalar sig i alla fall.

       Vi har ju varit barnfria en gång. Vi vet båda världar.

    Kanske för att man inte direkt behöver djuprengöra en soffa utan barn i hemmet. Räcker ju typ att damma kuddarna och dammsuga den då och då. Eller vad menar du att man skulle behöva rengöra annars?

     Byter du byxor mellan ute och soffan? För om du sitter med samma byxor i kollektivtrafiken, restaurang, kontor, myndighet, häkte eller vart du än hänger om dagarna då kan du nog räkna med vilken vidrig miljö som frodas på soffan. Dammsuga räcker inte.

      yes, byter självklart byxor när jag kommer hem och framför allt innan jag sätter mig i soffan eller lägger mig på sängen. Är inte det sunt förnuft?

       Jag tycker då det! Skulle hellre kapa av min ena arm än att gå runt hemma i utekläder men ibland får man främmande på besök och de vill sällan låna en pyjamas. Sängen är dock en no-go utan hemmakläder. Barnen byter om i hallen och tvättar händerna direkt.

        Placera vännen på en filt. Problem solved. Eller umgås med folk som uppskattar en lånad mjukisbyxa.

         Jag behöver definitivt fler mjukis-älskare i mitt liv!

         Haha alltså det lät så kul i mitt huvud. ”Placera vännen på en filt” ser det framför mig ?

       Ha ha, nej det är inte sunt förnuft. Låter däremot rätt tvångigt. Orimligt beteende.

      Jag hoppas verkligen att folk på kontoret inte skiter på stolen och bara torkar bort med lite vanish.
      Inte heller springer jag runt byxlös hemma och gnuggar röven i soffkuddarna. Jag tycker att det är rätt mycket äckligare än att sätta sig på soffan med synligt rena byxor.

       Henrietta, jag älskar dig! Du är mitt spirit animal.

       (skriver från datorn så kan inte lägga in en massa fina emojis men jag skriver detta helt o-ironiskt!)

       Synligt rena är inte samma sak som rena. Man ser knappast bakterier. Visst, vi behöver inte gå till överdrift men att barnfamiljer ska ha inbokad bajs och snor i sofforna är inte heller så vanligt. Vidriga människor är vidriga oavsett om de har barn eller inte.

        Snor och bajs är givetvis äckligt men just bakterier är ju inte nödvändigtvis av ondo. De är tvärtom livsnödvändiga och vi består ju i princip av dem, bara i matsmältningskanalen finns det ca 1-2 kg bakterier! Svårt att städa bort det 🙂

      Slicka inte på din soffa bara. Jag är inte jättebrydd över om jag eventuellt skulle få en bacill bak i rumpan på mina byxor.

      Men alltså – varför? Vem bryr sig om jag suttit på ett säte i kollektivtrafiken och sen sitter på min soffa? Jag slickar ju inte soffan? Vad tror du ska hända om man inte djuprengör soffan för att man suttit på en stol på en restaurang och sen sitter på sin soffa? Jag skulle vilja påstå att exakt 0 människor i världshistorien blivit magsjuka för att de satt på en soffa med kollektivtrafikssmuts ?

       Heja F! Jag tycker att en del personer i det här kommentarsfältet verkar ha sjuklig bacillskräck som gått över i tvångsbeteende, och borde göra något åt det.

     Det stämmer ju inte. Varit hos folk där soffan luktar lite tvättkorg även om de ytligt sett verkar rena. Många som suttit med tvådagarsjeans och pruttat, sådant märks också.

      Hur märker du att någon har pruttat i en soffa? gosar du ner näsan för att ta in hela luktspektrat?

       Är du en förnärmad soffpruttare? När man sätter sig och luft skjuts uppåt från kuddarna så kan man känna om ägaren behöver tvätta den.

        Men gud har aldrig tvättat någon soffa mer än typ torkat bort synliga fläckar. Reflekterar inte om huruvida jag sitter i soffan med samma kläder som i kollektivtrafiken, byter dock oftast om direkt jag kommer hem för att jag är för bekväm för att gå runt i något annat än mjukisbyxor. Pruttar däremot hej vilt i soffan utan vidare eftertanke. Kanske tur att vi aldrig har gäster, de skulle antagligen dö av alla bakterier de skulle få med sig hemifrån oss. ?

        förnärmad är jag inte men pruttat har jag gjort en eller två gånger i min soffa. Kom hit och gräv ner nosen om du är sugen.

         Du verkar ha en fixering. Ingen annan än du nämner detta.

          Inte?. 20:28 var det ju som tyckte folks soffor luktade både jeans och prutt.

      ”tvådagarsjeans”. Tvättar du dina jeans varje dag?

       Efter varje användning.

        Milda makter. Ett under att människan överlevt som art då vissa individer inte klarar av byxor som burits mer än en gång utan att bli sjuka.

        Oj! Men jeans ska man ju typ aldrig tvätta? Iallafall sa de alltid det på typ JC när man köpte några märkesjeans typ Levis. En gång i halvåret rekommenderade de. Och det låter oerhört omiljövänligt med så frekvent körande av tvättmaskin?

         Exakt! Jeans ska man aldrig tvätta, endast vädra mellan varven. Men efter varje användning låter antingen som tvångssyndrom, eller som att personen har ovanliga fysiska problem med typ läckage eller svett..

   Vi har en kärcher matt/textiltvött som jag kör flitigt. Så min soffa är nog renare än din. Första gången jag körde den va efter 4 månader med barn. Då va vattnet svart. Nu efter 2 år med barn så är vattnet i behållaren nästan rent efter tvätt ☺️

    Haft min soffa i fem år och inte rengjort med annat än dammsugare. Lånade en tvätt av en vän, vattnet såg helt rent ut och kändes som bortkastad tid. Kommer aldrig göra det igen.

    Har inte barn. Dock en sambo som kan vara barnslig ibland.

   många soffor har ju avtagbar klädsel man kan tvätta

    Helt klart ett av kriterierna när jag (som har småbarn) köper soffa. Tvättar klädseln ganska ofta.

   Läste en familjelivstråd en gång om hur många som använt plastbunkar till spyor en dag, diskar och sen gör sallad i den. Alla i tråden tyckte det va såååå normalt.

   Fy….fan ?

    Mmm mums

    Note to self: Sitt inte i soffan och ät inte sallad hos småbarnsfamiljer.

     Jag skulle inte ens gå hem till en småbarnsfamilj om jag var du, faror lurar överallt. Lyssna på min anonyma småbarnsmammevarning!!!!

     Om du ändå måste gå in, ät aldrig ( och jag menar ALDRIG) av chokladbollarna som barnen hjälp till att baka.

      Nej fan, klart jag inte äter av något barn kan ha bakat. Vill väl inte ha fjärde gradens bacillusker?????!?!

       Bra! Du har fattat. Men det finns de som äter. Jag har bevittnat det med egna ögon. När förädrar berättar att småbarnen hjälp till är det en varning, men alla fattar inte det.

        Enda gången man gör det är när man vill ha en legitim ursäkt att slippa en tråkig tvådagars kick-off med jobbet – en redig förkylning som däckar en totalt, eventuellt en go kräksjuka på det som bonus. Annars, nej tack.

    Folk skrev ju att de diskar toaborsten i diskmaskinen. Kräks seriöst.

     Jag är inget renlighetsfreak, men DÄR går väl ändå gränsen!?

    Det där fattar jag inte heller. Jag använde en bunke en gång under magsjuka, men den slängdes sen. Aldrig i livet att jag skulle använda eller minst servera någonting i den igen ?

   Mitt barn har inte råd att köpa en ny soffa åt mig.

  En del föräldrar får även bajs på hjärnan! ?

   Ja, det är för att vi inte hinner bajsa. Det måste ju ta vägen någonstans.

    ?

   Så tycker jag folk inom vården är också, så avtrubbade inför äckelpäckel-snack.

  Att lägga ut dessa bilder är hög förnedring.
  Jag hoppas en ansökan till socialtjänsten kommer och att de får gå en föräldrakurs om barns integritet. Fruktansvärt.

   Jag förstår inte riktigt vad det förnedrande är. Är det bajset i soffan? Eller när barnet får blöjan bytt?
   Det är en bebis det handlar om, bebisar bajsar? Vad är grejen?

    Dementa gamlingar bajsar också och ibland kletar detta på sängen/ansiktet m.m. Demens är ju faktiskt också något naturligt och egentligen inte konstigt alls. Ska detta delas med världen också i syfte för att kanske sälja inkontinensskydd för vuxna? Människor oavsett om de är vuxna, barn, gamla, sjuka eller friska har väl samma rätt till sin integritet eller har jag fel?

     Äldres bajs är dock mer laddar än bebisars, om vi ska vara ärliga. Man marknadsför barns blöjor med bbilder på glada barn, men knappast äldres på gamlingar med bajsblöja på.

     Jag hade också 1000 ggr hellre sett att det fanns en offentlig bild på mig som ettåring i blöja än mig som vuxen i blöja (om jag skulle behöva ha det). En känsla som jag tror jag delar med typ hela mänskligheten.

      Barn har fortfarande rätt till sin integritet även om det är mer ”accepterat” att visa sig i blöja som barn än vuxen. Barnet i fråga är dessutom nerbajsat UTAN blöja.

    Den är bebis NU Ja, men inte om 1 år, 5 år, 10 år. Bajs är naturligt för vuxna med. Kan inte du visa upp det nästa gång du skiter? Alla bajsar ju.

     Och du ser INGEN skillnad mellan att visa en bild på en bebis som bajsar och en vuxen som bajsar? Skulle du ärligt tycka att det var pinsamt att visa en bild på dig själv som nerbajsad bebis? Eller är det ändå på nåt sätt pinsammare när det är på en nerbajsad vuxen? För en bebis är det liksom förväntat ”beteende”, de rår inte för vad de gör, en bebis kan inte göra något pinsamt för att det är en försvarslös individ som är helt utlämnad till sina föräldrar.

    Att bebisen är en person med ett privatliv?

     Jag har ingen aning hur dom föredrar att leva sina liv men deras ”privatliv” skiljer sig rätt mycket från vuxnas. Hur visar bebisar att nånting dom gör är privat?

      Min 1,5 åring bajsar bakom soffan och undviker ögonkontakt.

       Min tar ut pottan och sätter sig på altanen och bajsar när vi är ute. Vinkar glatt och hälsar på grannarna. Skriker rätt ut om vi påpekar att man kan gå på toaletten. Hon vill väl vara med och inte missa något antar jag. Nyfikenheten > Integriteten

       Håller hårt i sin integritet märker jag.

      Det visar föräldern åt dem. Eller borde iaf kanske jag ska tillägga. Inte ett så himla konstigt koncept kanske om du tänker efter.

       Så därför bajsar en bakom soffan och en på altanen? Jag har sett en unge skita på pendeltågsperrongen. Verkar inte riktigt som dom bryr sig om sin integritet oavsett om föräldrarna säger nåt eller inte. En vuxen som skiter på altanen framför grannar får nog höra hur olämpligt och äckligt det är. Föreslår du samma metod för barn?

   Lägg av, detta är inte skäl nog för en socialtjänstanmälan och jag hoppas att du förstår att det finns begränsade resurser som bör gå till de barn som behöver det mest. Om folk anmäler sådant här så tar det resurser från annat, viktigare.

    Så du Liss hade inte velat anmäla om någon la ut detta på dig i vuxen ålder? För då tas ju resurser från något viktigare.

     Jag jobbar på socialtjänsten med barn- och unga. Att lägga ut bilder på barns avföring med en detaljerad beskrivning till, är moraliskt och etiskt olämpligt, men inget socialtjänsten kommer agera på. En förhandsbedömning kommer göras och bedömningen kommer till 100 % bli att en utredning inte kommer inledas. Vad trodde du?

     Det är slöseri eftersom det är 0 % chans att de skulle leda vidare. Anmälan till soc är inte ett verktyg för at uppfostra föräldrar.

     Om ni vill engagera för barns integritet kan man t ex engagera sig i att försöka stärka lagar som skyddar barn. Eller mejla nämnda mammor om varför man tycker det är olämpligt. Eller mejla pampers om vad de ställer för krav krig barns integritet när de gör samarbeten.

     Men inte stjäla resurser från väldigt utsatta barn.

      ?

   Om du nu hoppas på det, anmäler du själv eller sitter du och väntar på att någon annan ska göra det?

   Så konstig mentalitet det här med ”någon borde anmäla!”, vem är denna någon som ska göra detta?

   Socialtjänsten arbetar inte riktigt så. Jag tycker det är positivt att så många har barns bästa i åtanke, men få verkar veta hur vi på socialtjänsten hanterar orosanmälningar, hur en förhandsbedömning går till och vad vi socialsekreterare anser behövs för att en utredning ska inledas.

   Även om en utredning inleds och socialtjänsten anser att vårdnadshavare behöver stöd i sitt föräldraskap, är det en frivillig insats om inte skäl för exempelvis LVU eller mellantvång föreligger. Det innebär att vårdnadshavare har möjlighet att tacka nej till insatser som socialtjänsten föreslår.

   I detta fall skulle en anmälan inte leda ens till utredning. Ingenting skulle hända.

   Ledsen att göra dig besviken.

   Fattar inte varför det är så farligt? Jag är annars otroligt känslig för både barns och min egen integritet på nätet, men.. bild nummer 1 var ju vidrig och lite kränkande mot barnet tycker jag, även om det är rätt vanligt med så små barn och därmed inte så farligt egentligen men väldigt äckligt, men inlägg 2? Inget kön syns, inga vätskor, alla barn i den åldern har blöja i princip så inget direkt utpekande. Är det själva problemet att sälja saker med bebis som är problemet? Det kan jag hålla med om. Ropa på soc vet jag dock inte om jag tycker.

  Verkligen inte ok? skulle vilja veta varför dom tycker andra ska ta del av det. Helt omoget.

  Så gränslöst. Inte okej tycker jag att lämna ut barnet sådär. Vad är det med dessa influencers? Att fläka ut sina barn sådär för pengar. De kan aldrig ha hört talas om intigritet.

   Barn har ett dåligt skydd i Sverige. Man kan våldta barn och få tre månaders fängelse. Hata på barn i media och jämföra dem med djur nästan helt ostört.

  Jag har inga egna barn, men har självklart reagerat på hur många barn exponeras på Instagram. Av profiler med hundratusentals följare.
  Igår sov min systers två små barn hos mig, och när dom hade somnat slog det mig hur många gånger jag sett barn sovandes hos olika influencers, och jag kände hur jag liksom inte ens skulle kunna tänka mig att ta en bild på när dom sov, trots att bilden inte skulle upp på Instagram. Bara det är liksom integritetskränkande nog, och då se hur många lägger upp bilder och filmer på barn i olika situationer, utsatta så som ’ej utsatta’.
  Jag förstår fan inte hur det kan vara lagligt?

   Tänker alltid att man sks tänka sig in själv. Vill jag bli fotad när jag sover? Vill jag bli fotad när jag sitter på toa? Vill jag bli fotad när jag spri ger runt i bind?

   Hade en kollega (förskola) som bytte blöjor överallt. ”De bryr sig inte”. Fruktansvärt kränkande OCH äckligt. Vi har stora toaletter/skötrum liksom. Så om jag blir inlagd på sjukhus, nyförlöst kanske (orsak kvittar) – hade det varit okej att de bytte min binda i korridoren? Absolut inte. Varför skulle det vara okej att göra så med barn då. Hade mkt diskussioner om detta och kollegan slutade tillslut.

   Tänker alltid att om jag själv inte hade velat, varför ska jag göra så mot andra då.

   Är alltså på din sida, kom bara att tänka på det ?

    Jag kommer ännu idag ihåg när jag gick på dagis och en fröken skulle ta tempen på en pojke i min grupp. Hon la han över knät där alla vi barn lekte, drog ner byxorna och tempade honom medan han så klart grät. Jag tyckte redan då som typ 4åring jättesynd om honom och jag var livrädd att råka få feber på dagis efter det. Kanske inte en jättegrej, men kan man inte försöka tänka på barnens integritet lite mer ändå.

     Fy tusan. Så sjukt gjort….

     Minns också maskkoll med stor obehag.

     På mitt barns förskola är de alltid noga med att inga andra barn (eller vuxna) ska kika när någon byter blöja.

      Det här var tidigt nittiotal så jag hoppas att saker har ändrats sedan dess.

    Varför hamnar jag nästan alltid i modd? ?

    Ja alltså jag håller helt med dig.
    Och det absolut vidrigaste är ju J-Ms exponerande av sin cancersjuka dotter. En liten flicka som inte har en aning om att oerhört många främmande människor följer hennes sjukdom och ser bilder på henne när hon ligger, nästan döendes, i olika sammanhang med uttömmande detaljer och information om hennes tillstånd, mående osv. Och hon hade abbbbsolut ingenting att säga till om.
    Fy f*n!
    Hade NÅGON gjort så mot en vuxen människa?
    Frågar igen: huuur kan detta vara lagligt?

     Svarar mig själv: Bingo Rimér är tamigfan lika illa. Kameran är uppe KONSTANT och filmar dessa barn, som heller har NOLL att säga till om och inte har en aning om hur många främlingar som bevittnar alllllt dom gör i sin vardag. ALLT! Dom säger tom ifrån ofta ”pappa, sluta filma snälla”, och han inte bara fortsätter filma(!) han lägger även upp det på sin jvla Instagram(!)
     Ja, nu är jag arg, igen.

     Tycker det finns andra cancerkonton som är ännu värre, utan att nämna någon specifik.

     Ja intressant att Camilla la upp på bild på Janemarinas dotter nedsövd på sjukhuset men inte på detta.

      Man lär sig och utvecklas.

  Vilka loosers rent ut sagt. Stackars barn.

  Där ju deras fel att dom typ bytt blöja i deras vita soffa? Ungen skiter väl i vart den bajsar. Dom som är sopiga föräldrar om nåt i så fall. Och varför tror man att någon vill se deras unges bajs? Jäkla stolpskott.

   ny nivå för att vara en sopig förälder

   Ja jg har aldrig fattat folk som byter blöja i soffan, det är ju vidrigt. Och på bilden är det inte ens en ryggbajs utan nåt som skett utan blöja på så varför ha det som reklam för en blöja med ficka

  Fy fan. Fyyyy fan. Hur kan man göra sådär mot sitt barn? Nej. Inte. Ok. Noll taktkänsla. Noll. Pengar talar mera.

  När en influenser säger – Jag får sååå många frågor om ”insert valfri sak” så osäkrar jag alltid min mentala revolver, för det rör sig till 95% av fallen om reklam för en produkt kopplad till nämnda fråga.

   Lewis, vilken är din favoritfilm?

    Oj, det finns så många.
    Varför undrar du ?

  Bara EN kommentar på hans Instagram att detta var fel? (Vilket det är!) Undrar hur kommentarsfältet hade sett ut om en kvinnlig influenser la ut detta.

  Inte alls okej! Bra exempel på föräldrar som struntar i sina barns integritet och exponerar dem i ytterst privata situationer, allt för att tjäna pengar. Vad blir det härnäst? Att de demonstrerar dessa blöjor live på Kiviks marknad?

  Tycker alltid ni är överdrivna med ert PK tänk men de här var rätt skruvat. De e sä jävla lätt och ta bort den där emojin. Vill de att deras barn ska vara peddo po**?

  Har två barn och aldrig varit med om nåt liknande. Man ser till att ha blöja och byxa på och sen skydd på soffan, tex en filt där de befinner sig.
  Herregud patetiskt, å stackars barn som exponeras….

  Jag brukar alltid tänka att skulle jag visa samma bild för okända personer i ett rum. En del har ju tusentals följare. Skulle man vilja visa samma sak om alla satt i en arena och kollade live?

  Det måste till strängare regler och lagar för att skydda barn och personer som blir uthängd utan att kunna säga ifrån

   Tänkte samma. Jag hade inte velat bli uppvisad med bajs på min kropp för över 75 000 personer…

  Kul att du frågar om vi håller med dig cam men du har inte skrivit vad du tycker ? men visst, jag förstår såklart.

  Är nyfiken på hur reglerna med reklam markering ser ut kring det första inlägget de lägger upp. Troligen la de upp det för att de visste att samarbetet skulle komma nästa dag, blir det inte en del av samarbetet då? Har sett liknande förr, ex att en influencer en dag kommenterar att hon känner sig blek och nästa dag kommer ett samarbete för nån spraytan. Ingen produkt marknadsförs i första inlägget men det är ju ändå en uppbyggnad för produkten på nått sätt?

  ?

  Barnkonventionen artikel 16 – barn har rätt till ett privatliv.

  Verkar tyvärr glömmas bort av många på sociala medier ?

   Henrietta ovan förstår inte riktigt barnkonventionen dock så hur kan vi förenkla den så hon hänger med?

  Barnkonventionen är lag. Nr. 16 lyder ”Barn har rätt till privatliv”. Vad innebär det? Tycker det här är något som verkligen behöver kollas över. Borde inte vara okej att lägga ut så här privata bilder på sitt barn. Hade det varit en vuxen hade det varit olaga integritetsintrång. Jag tycker verkligen inte det är okej!

  Har inte kollat på bilden pga beskrivningen låter så jävla äckligt men seriöst – VARFÖR lägger man ut en bild på bajs?! Även om man bortser från allt med integritet att göra (tycker givetvis att det är fel mot barnet att dela bilden) men vem fan vill se bilder på bajs?! Herregud vad är det för fel på folk. Inte ens småbarnsföräldrar som kanske kan känna igen sig i detta och därmed tycka det är ”lite roligt” (eller nått, jag vet inte, förstår absolut inte syftet) kan ju vilja kolla på annans unges bajs. Usch.

   Nej det är ju stört, hur tänker man? Euw.

  Nu får ni ju tänka på att föräldrarna i det här fallet är elitskidåkare. De är vana vid att kissa, bajsa, spy, byta om och ha snor i hela ansiktet framför hela vallateamet och inför publik, så de har nog inte samma integritetskänsla som andra.

  Återigen tacksam att man vuxit upp utan sociala media. Tre bilden av mig med blöja och bajs finns efter ”extraordinära händelser” när jag var spädis. De finns kvar, i ett album där ingen utom jag och närmaste familjen har tillgång till dem. Där hör de hemma. Jag skulle aldrig i livet visa upp något sådant. Möjligen av mig själv då, nu när man kan resonera kring detta men…jag väljer nog at inte publicera….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.