Ta porr-snacket?

Har ni pratat porr med era barn?
Hur inleder man en sådan konversation?

Tänk på den gamla, goda tiden när praktiskt taget det enda sättet för unga att konsumera porr, var att hitta en blöt och uppluckrad tidning i skogen.

It was a simpler time back then. 

89 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Har inga barn så behöver inte oroa mig för att mina barn ska vara porrskadade små monster.

   Å vad bra! Tack för info!

    Varsågod. Jag svarade på Camillas fråga. Du får gärna göra samma.

  Har sagt det förut, är rädd för att uppfostra döttrar i detta samhälle…

   Jag är mer rädd för att uppfostra pojkar. Hur vet man att man gör rätt och att de blir rimliga medmänniskor?

    Ja det förstår jag! Jag har bara tjejer så det är ju det jag är orolig över, men som pojkförälder har man ju på ett sätt en annan typ av ansvar i detta. Jag vet faktiskt inte, låt de inte komma undan med ”boys will be boys” så tror jag man är på god väg åtminstone 🙂

   Tänker på när Hannah i Girls får en son i sista säsongen och säger till sin mamma att hon är rädd för att misslyckas med att uppfostra honom och att han växer upp till att v*ldta kvinnor.

    Tänker på låten overall av hello saferide. Inte om en våldtäktsman specifikt (utan om en son som blir nasse) men låten handlar om en mamma som funderar över vad de gjorde för fel när hon uppfostrade sin son. Fin låt

     ”We broke something without knowing, but we did a good job overall
     Didn’t we, didn’t we, didn’t we?”

   Inga problem, har både flickor och pojkar. Man får ha tydlig kommunikation och inte vara så jäkla rädd för att prata om saker.
   Det finns barn på sonens förskola som är 5-6 år där barnen inte vet hur barn blir till, och då finns det ändå en uppsjö enkla pedagogiska böcker. Då pratar man inte om sex som sex, men nej, de vuxna blir sååå generade ena av att säga snopp och snippa.

   De större barnen får man ju bara säga som det är, och även lära både tjejer och killar respekt, omtanke och vad som är verklighet och inte.

   Det finns rövhål över allt, kommer alltid finnas det. Man får lära barnen att inte vara ett rövhål, men det stora problemet är vuxna.
   Mesproppar som inte vågar agera och ställa krav.

    Nu vill ju pojkarna stoppa in den i tjejernas rövhål mest hela tiden så porrskadade är dem, tyvärr.

     Men herregud

     Snacka om att generalisera. 😉
     MEN man kan ju snacka om sånt, och just försöka få dem att tänka till själv och inte bara tro på allt de ser.

     Sen får man väl gilla olika saker, vet en del tjejer som vill det med men inte killarna. 😉 Smaken är som baken.

    Hur mycket behöver en 5-6 åring veta om hur barn kommer till egentligen? ”mamma och pappa älskar varandra, och nu växer det en bebis i mammas mage”, liksom sex, hur bebisen kom in i mammas mage, osv känns kanske lite onödigt i den åldern.

     Jag tycker inte att man ska underskatta barn. Man behöver givetvis inte gå in i sexuella detaljer om själva sexet men om min femåring frågar hur barn blir till tänker inte jag svamla om att mamma och pappa älskar varandra och sen växer en bebis i magen. Snälla, barn är nyfikna och vill ha svar. Varför inte avdramatisera och svara ärligt? Spermie från pappa, ägg från mamma, barn. Barn brukar bli rätt så nöjda med raka svar.

      Jo, men om du inte pratar om sexet, exakt var är det du säger du när du svarar ärligt?
      ”Spermie från pappa, ägg från mamma” är ju inte heller någon förklaring och kan ju leda till följdfrågor, hur kommer spermien fram till ägget? vart kommer spermien ifrån? lägger mamma ägg?

     De är ofta jättenyfikna på det och det är väl en bra ålder att börja om de undrar. Såklart pratar man inte ställningar osv utan biologi.

      Fast vad då biologi? säger man ”pappa har en penis, från den kommer spermier, när pappa sätter sin penis i mamma simmar spermien upp till mammas ägg och då blir det barn”.
      Jag kan inte se hur man kan förklarar hur barn blir till på ett sätt som en 5-6 åring behöver veta.

      Däremot är jag emot allt som typ ”storken kom med bebisen eller liknande”, alltså rena fantasier och lögner.
      Det räcker med att barnet vet att bebisar kommer ifrån mamma och pappa, exakt hur det biologiska funkar känns överdrivet i sån ung ålder.

   Man får väl iaf försöka uppfostra dem till att aldrig gå med på något som de inte vill i sovrummet och prata om att det ej är det normala att skada varandra under sex

  Har läst rätt mycket att porrfri barndom hittar på, förfalskat berättelser och statistik samt att deras rekommenderade portföljer inte funkar utan stoppar t.e.x. sexualupplysningssidor.

   Min första tanke också. Haveristerna skriver mycket om detta. Har hela poddavsnitt som behandlar allt skumt som pågår och att hur det är även genomsyrat av en enorm svågerpolitik där familjemedlemmar gynnas.

   Porrfilter, inte portföljer

    Synd, hade varit mer spännande med en portfölj som stoppade sexualupplysningssidor

   Porrfilter funkar ju på mycket små barn, tex 3-7 åringar kanske som håller på och kollar filmer och liknande på surfplattan. Så de av misstag inte kommer in på fel sidor. Men sedan är porrfilter ett problem eftersom det blockerar ord och sidor som kan vara viktiga.

  Varför kan man inte skriva en text utan att blanda in engelska ord?
  Så jäkla töntig!

  Slakta en text med olika språk samtidigt.
  Vem läser ens en sån text och tar den på allvar?

   Det är ju olika uttryck. Många av oss använder engelska uttryck i våra dagliga (lediga) samtal. Helt enkelt för att man konsumerar mycket som är på engelska (serier, filmer, musik etc). Man kanske också följer många engelsktalande personer, dessutom. Att blanda språkliga uttryck är inte något nytt. Och det är ett sätt att anknyta till andra. Instagram som forum lämpar sig ju väl för denna typ av kommunikation. Precis som man i en krönika kan använda sig av personliga uttryck medan man i en ledare borde låta bli.

   Ordet text kommer från franska och ordet språk från tyska. Men du får poäng för ordet tönt, det är helsvenskt.

    Snark är väl skillnad på ord som kommit hit gradvis än att blanda hejvilt. Tycker också det är oerhört fult och jag är inte ts

     Och hur tror du de orden kom in i vårt språk från första början? Jo, genom att svenskar började använda dem uppblandat i sitt vanliga språk. Någon började använda det tyska ordet fenster istället för fornnordiskans vindue för att de ville visa sig lite cool och efter några hundra år är ordet fönster fullt normalt.

      Jag skrev ju gradvis

  Porr är en förnedrande industri som bygger på en extremt tragiskt grund. Borde bojkottas men det kär väl aldrig hända så vi får istället hjälpa våra barn navigera genom den djungeln och hoppas på att de kommer ut utan ett porrberonde.

   Det är ju en industri många av de har valt själva. Jag ser inget fel i det om det är en självvald väg.

    Jag måste fråga: tror du att de som vill arbeta med att sälja sex verkligen mår superbra och gör det med glädje? Har du någonsin träffat någon som vill arbeta som porrskådis?
    Visst är det självvalt men en stor del hamnar där av tragiska anledningar. Sen när de vill lämna det livet bakom sig så gör det sig påminna om och om igen. Det är inte som att arbeta på ICA där man bara kan säga upp sig och gå vidare.
    Finns säkert några som går igång på just sex inför en kamera men samhällsnyttan är helt obefintlig. Finns inget gott som kommer från den industrin.

     Ja jag sålde sex som den lyckliga h*ran och ingen kan ta det ifrån mig.

    Hur ska man kunna garantera att alla deltar av fri vilja?

     Lyssna på intervjuer. Se varför de valde branschen. En sade bland annat:
     ”Jag är väldigt blyg och har inget sexliv privat men tack vare porren är jag inte blyg längre och jag kan ge tjejer det de vill ha. Jag är en väldigt romantisk kille men är väldigt blyg i kvinnors sällskap” en annan sade: ”hade ingenting att göra efter fotbollen i skolan och här tjänar jag bra pengar så jag tänkte: varför inte?” Och en annan sade: ”min mamma kunde inte leva efter min pappas bortgång. Hon hade inga pengar så jag valde branschen för att försörja min familj. Jag gör allt för min familj”.

      Låter som att du aktivt söker positiva upplevelser…? Ska man ha överseende med alla de som vittnar om övergrepp de upplevt i branschen då? Tänker på Traci Lords som var minderårig och blev försedd med droger för att gå med på allt filmskaparna ville. Hon säger rakt ut att de som ser hennes filmer tittar på våldtä*t.

       Nej men jag har läst om personerna jag själv kollar på. Sedan är porrindustrin vedervärdig men den kommer alltid att finnas kvar.

        Jag tror absolut att det finns po*rskådisar som tycker om sitt yrkesval, men jag tror också det är en bransch där enormt många utnyttjas på alla möjliga sätt och väldigt många har psykiska besvär eller missbruksproblem. Problemet med att läsa intervjuer med X och Y är att de har ett intresse av att upprätthålla en viss image. Säger de rakt ut ”jag avskyr att spela in dessa filmer! Det gör ont och är vidrigt, men jag behöver pengarna!” så kommer ju inte längre fansen att vilja supporta dem ekonomiskt. Därför ser man ju ofta skådisarna berätta om sämre upplevelser först när de väljer att sadla om eller ”går i pension”.

        Jag kan tycka att OF är rätt vidrigt av många skäl (typ gränsfall prostitution?), men om vi nu ska snacka po*r så tror jag kanske amatörpo*r därifrån kan vara mer rumsren än mycket som finns på PH. Finns många par som väljer att lägga ut sina filmer där och får då mer direkt betalt än om de skulle jobba med något p-filmsbolag. Ja, jag har kollat upp dessa grejer lite för varit fascinerad av branschen, inte på ett positivt sätt direkt, men läst många böcker av tidigare po*rskådisar och googlat mycket. För som du säger, branschen kommer ALDRIG att dö ut. Och det är intressant bara det…

         Jo det är ju klart men samtidigt så finns det många som även beskriver baksidan med porrindustrin men de väljer ändå att stanna kvar. Många av de säger ju även att det inte är deras problem om alltför unga personer kollar på porr.

       Hon valde ju dessutom branschen själv. Eller hur?

        Du menar att en narkotikaberoende tonårstjej som blev utslängd från sina föräldrar gjorde ett aktivt sunt val att ge sig in i den branschen? Mm okej, vi säger så. Du är en sån som vill förbjuda tiggare och hemlösa eller?

         Inte hemlösa men tiggare. De har väl sina egna land att hänga i.

          Herregud!!!!!

      Är inte den sista berättelsen precis en sådan man brukar ta upp när man belyser att det är många som kanske arbetar med dylika saker som inte skulle göra det om de hade ett val? ”Jag var tvungen för att försörja min familj” osar ju inte direkt ”det här är ett jobb jag valt för att jag vill och känner mig bekväm med det.”

      Det där lät mest som män

      Det var inte svar på frågan om hur du ska garantera att de som deltar i filmen du tittar på gör det av fri vilja.

     Kanske i någon framtid där det finns basinkomst.

    Herregud!

    Ganska många som inte valt den. Tex många som säljs inom human trafficking hamnar inom porr industrin.
    Och det finns ingen garanti för att personerna i videon, tidningen eller liknande är där av fri vilja och inte ett offer för human trafficking.

   Lätta att säga. Hur ska det ske? Vem ska reglera? Och vad är pornografi.

   Porrberoende är ju en myt som inte finns fastställd i någon som helst vetenskap eller forskning.

    beror väl på vad som defnieras som beroende. Det är väl någon som styr ens liv och inte gör det till det bättre? Så killar som inte får stånd eller inte kan komma förutom genom att kolla på porr eller behöver kolla på det dagligen inte är beroende? Jag skulle vilja påstå motsatsen.
    Dessutom bara för att något inte ännu är bekräftat med forskning betyder inte att det inte finns. Jag menar, gravitation?

    På samma sätt som sexberoende, matberoende, svältberoende, spelberoende är en myt? Beroende har det forskats otroligt mycket kring och vad gäller beroende går det att utveckla beroende till i princip allt så även porrberoende. Det beror helt på vad din hjärna går igång på.

     Precis, det har forskat kring matberoende, svältberoende, spelberoende, osv, där man har kunnat visat att det finns ett beroende kopplat till detta.
     Man har forskat på ”sexberoende” och den forskningen visade att det inte alls fanns något beroende.

     Det är inte samma sak.

  Porrfri barndom, de är extremt klandervärda.
  Rekommenderar alla att lyssna på podden Haveristerna och deras (tillsammans med Sanna Vanno) genomgång av porrfri barndom.
  Porrfri barndom har inställningen att all porr är skadlig och porr i sig ska förbjudas, delar inte deras analys.

   Varför inte? Vad för gott kommer från porr tycker du?

   Vilken porr är du för? Och är du för att även små barn kan nå den porren helt utan problem, eller att ens söka upp den aktivt?

    Men små barn vill väl inte se porr, varför skulle de söka efter det? Större barn/tonåringar kanske är nyfikna och söker på det, varför skall vi skambelägga dem?
    Att porrindustrin skall ifrågasättas är nog många överens om men det är en annan fråga.

     När jag var liten sökte vi absolut upp det när vi var 8-9 år. Vi tyckte det var spännande / förbjudet. Får panik att min barn om 2-3 år ska göra detsamma.

     De letar absolut upp porr i tidigare ålder än tonåringar och kommer även över det utan att aktivt söka upp det själv. Tex genom att vara inne på sidor där det kommer annonser om kvinnor i din närhet som vill knulla osv.

    Nej, men barn ska kunna söka och kunna hitta sidor som RSFU, eller sidor där man kan vända sig ifall man blivit våldtagen eller utsatt för sexuella övergrepp eller liknande.
    Eller tycker du det är bra med porrfilter som blockerar allt inom sex, även hjälpsidor för utsatta offer?

   Haveristerna? Nej tack. Jobbigare podd får man leta efter.

    Ja, de är jobbiga galningar (iallafall det 2 killarna, tjejen verkar mer vettig), men det har väldigt många viktiga och allvarliga poäng ang porrfri barndom och porrfilter.

  Att tro att ens barn inte kommer se någon porr fram till deras 18-årsdag är ju väldigt naivt. Också naivt att tro att allt hänger på oss föräldrar, att vi till 100% avgör om barnen blir ok eller ej, beroende på om man tar porrsnacket eller ej liksom.

  Alltså självklart är det större chans att ens barn visar respekt för andra om man själv gör det och att det är viktigt att hålla kommunikationen öppen genom hela barndomen.

  Äh vet inte riktigt vart jag vill komma men det är nog viktigt att inte överskatta sin roll som förälder med porrfilter och liknande.

   Ja varför måste man ta PORRsnacket?
   Varför inte det vanliga SEXsnacket, att skydda sig, att det är viktigt med samtycke, att man kan säga nej precis när som helst och att det ska respekteras, osv.

  Porr = att någon kapitaliserar på någon annan människas kropp för sina egna behov.

  BOJKOTTA PORRFRI BARNDOM FFS!!
  Värsta svågerpolitiken och ljug rent av till höger och vänster om det mesta.
  Sprid ej idioterna.

   Ser att flera skriver att de ljuger. Vad mer exakt ljuger de om?

    Lyssna på Haveristernas avsnitt om porrfri barndom så får du svar, för mycket för att skriva i ett svar.
    Finns gratis på Spotify.
    Visst skulle jag kunna stolpa upp några lögner från dem, men bättre att lyssna och skaffa en egen uppfattning.

     Jag tål inte haveristerna så då får det vara.

      Vardagsrasismen, karinkajjan på Instagram (mfl) har gjort analyser om detta, hur de förvränger statistik och promotar porrfilter som ej fungerar (att de filtrerar bort mycket som ex vis är sexualundervisning, ungdomsmottagningar och rfsl t ex men även att de släpper igenom porrsidor)

       Okej. Ska kolla där.

  Skumt (?) att Cam som verkar vara team Haveristerna lägger upp något som promotar Porrfri barndom.

  Jag har en son på snart 15 år och har inte specifikt pratat om porr med honom. Ämnet kommer upp ibland och då pratar vi om det. Jag tror mer på den gamla devisen att barnen ser hur vi vuxna beter och och gör som vi gör. Det viktigast är att spendera tid med sina barn, när man umgås blir det naturligt att uppfostra.

  Tex. ungdomar / barn idag har ett väldigt tufft språk sinsemellan, när vi hör jargongen tar vi en diskussion med sonen, förklarar och diskuterar så han förstå varför man inte säger så även om det är kul och alla andra är med på det. Tex. att någon skämtar med om att man är dålig i skolan. Då får man som vuxen förklara att han kanske skämtar med för det är lättast så, innerst inne blir han nog ledsen att alla skämtar om det mm.

  Tror det samma gäller porr. När man umgås kommer sex mm på tal och då får man som förälder förklara. Tex att porr är en stor industri som till stor del utnyttjar kvinnor och att det inte är så sex är i verkligheten mm.

  På min sons högstadieskola är det de coola killarna som tex kollar på porr på rasterna, röker mm. De killarna har inte alltid de mest engagerade föräldrar. De har sällan synts på fotbollsträningarna, föräldramötena mm.

  Det är så klart en generalisering men jag tror på kvantitet i umgänget med sina barn för då har man mer tid att uppfostra och forma barnen med de värderingar man själv värdesätter och så som man själv vill bli behandlad.

   Jag håller med. Det finns så mycket man inte vill att ens barn ska bli: inbrottstjuv, rattfyllerist, knarklangare osv osv. Att ha specifika samtal om allt detta som en slags checklista att bocka av kommer inte fungera. Ingen vill bli uppläxad regelbundet. Men bär man faktiskt är närvarande och spenderar tid tillsammans så får man dels en bättre uppfattning om vad som händer i ens barns liv just då, dels så får de känna sig uppskattade att man som förälder faktiskt vill spendera tid med dem och värdesätter umgänget. Samtalsämnena kommer mer naturligt och man kan diskutera snarare än att föreläsa. Skulle tippa att de flesta barn som växer upp med sådana föräldrar faktiskt blir hederliga människor. Och vad gäller att ha uppfostrat en våldtäktsman, förhoppningsvis söker man professionell hjälp så snart man ser minsta tendenser till våldsamt beteende, i övrigt finns det nog inget specifikt ”recept” i form av porrsnack eller liknande som kan förebygga. Mer än att generellt finnas där, ge kärlek och visa på ett normalt beteende och värderingar.

   Skulle också dra mig för att specifikt vara väldigt anti porr, det är ju ändå något i princip alla kommer i kontakt med på något sätt och att vara allt för dömande och äcklad av det lär ju leda till skamkänslor om barnet faktiskt skulle se porr och gilla det och dörren till kommunikation kring det stängs helt. Barnet kommer hitta andra vägar att leva ut det ändå.

  rit-lucassi (instagram) har skrivit mycket om porrfri barndom. Det verkar vara en extremt tveksam organisation. Finns att läsa i hennes sparade stories.

   Även Myra Åhbeck Öhrman har granskat porrfri barndom länge

  Rekommenderar alla att gå in och läsa på rit_lucassi på Insta. Där finns många BRA länkar till hur du pratar om porr med dina barn, skolmaterial samt mycket kring hur porrfri barndom förstör mer än de hjälper.

  En förening/organisation som inte redovisar intäkter, har offentlig verksamhetsberättelse och årsredovisning är alltid skum. De får över 8 mkr från Allmänna arvsfonden till år 2025 som projektpengar. Hur många arbetar på porrfri barndom? Vad har de i lön? Är styrelsen ideell? Experterna, får de arvode?
  Öppenhet är en garanti för trovärdighet. Som det verkar har de ingen alls. Därför bör man vara försiktig med att ge pengar till slutna organisationer, denna såväl som andra.

  Litar inte på någon som samarbetar med porrfri barndom. Jävla dårar hela bunten.

  Jag tror 100% att barn gör som vi gör och inte som vi säger. Jag och min man pratar jättemycket om uppfostran och då är våran son 1,5år. Jag blir matt på mödrar som oroar sig för att deras söner ska bli falskt anklagade för sexbrott, KOM IGEN, ta det i relation till att en kvinnas liv förstörs, trasas sönder. Men ett falskt påstående är också problematiskt. Dock är sannolikheten större att en pojke blir förövare i någon bemärkelse än falskt anklagad till det.

  Men åter till porr. Jag har sagt till min man att jag i nuläget inte vill veta av det, mestadels för att det är svårt att säkerställa vad som är okej och inte, ursäkta men hur många kan med handen på hjärtat säga att dom gjort en research innan dom börjat kolla. Vi pratar mycket om att min man och jag behöver tänka oss för att inte sexualisera varandra framför vår son på ett sätt som inte han kan förstå, och att inte trilla in i könsnormer, han kan laga mat med mamma och pappa, städa med mamma och pappa, vara ledig med mamma och papp osv osv. Visa på att i slutet av dagen är vi alla människor oavsett vilken tillhörighet vi har, och inget är bättre eller sämre.

  Jag vill någonstans hoppas på att vi lär honom att man absolut inte får skada andra människor, och att han naturligt vill avstå att titta eller vara del av något sånt. Så kanske blir han första generationen som gör research inför varje titt? för rent generellt tycker jag sex är en del av livet och det är genuint naivt att tro att ungdomar idag inte tittar?

  Att prata med sina barn om porr, sex, nätet osv är viktigt och bra men de flesta är väl överens att Porrfri barndom är en organisation som drivs på ett oetiskt sätt och som lever på alarmism och folks rädslor. Stöd dem inte, de vet inte vad de pratar om och vill bara komma åt dina pengar.

  Slutade tyvärr läsa när någon använder ordet kidsen

  Snälla Camilla, du måste vara mer källkritisk till Porrfri barndom och deras värderingar och grundsyn. Frikyrkliga människor som tillhör kristen konservativ höger, är bibeltrogna, som skambelägger och förbjuder all sexualitet som sker utanför heterosexuella äktenskap och alla aborter.

  Läs den kritiska och skrämmande granskning hos tidningen Etc:

  https://www.etc.se/inrikes/frikyrkoparet-haavar-in-miljoner-men-vad-haende-med-porrfiltren

  och ritlucassi på instagram mfl som nämns ovan.

  Att du stödjer dem stämmer inte alls med de värderingar du förmedlar på den här sidan och du har ju som tidigare medlem i Pingst själv erfarenhet av vad den kyrkan står för.

  Jag pratade med min sambo om detta, dvs första gången han såg en porrfilm. Vi båda tillhör generation z och är alltså första generationen som varit barn med tillgång till internet och allt vad det innebär. Han var nio år och det var en kompis som visade det då. Han beskriver att han fick en klump i magen och jag tycker det är så hemskt att många barn inte ens hunnit få lära sig något om hur barn blir till, samtycke osv innan de får se grova porrfilmer.

  Vet att folk drar liknelser till våldsamma filmer och menar att man förstår att det är på lotsas, därför borde samma vetskap gälla för porrfilm, i deras mening. Problemet är att vi lär barn från dag ett att man inte får skada någon annan, de vet mycket väl att man inte får göra sådant. Samtidigt visar ju inte den vålsamma filmen att offret för våld är glad eller njuter. Samma princip gäller inte för porr eftersom det för många är outforskad mark när de först får se det, samtidigt som de ofta visar att den som blir utsatt i filmen njuter av de grova akterna. Jag tror det kan finnas jättestora risker med detta. Våldsinslag i sex är jättenormaliserat idag och alla jag känner har varit med om att de blivit strypta under sex utan att något samtycke har diskuterats ang det öht. Samtycke att ha sex är inte densamma som att samtycka till att bli utsatt för våld, men det ses knappt som våld för att det är så fruktansvärt normaliserat.

  Skulle aldrig installera ett ”porrfilter” eftersom det även blockar sidor som umo och 1177. Har en väldigt bra adblocker så det är oklart hur man skulle ”råka” exponeras för porr här hemma. På de 20 år jag haft tillgång till internet har jag bara sett porr ofrivilligt när jag besökt piratebay, då utan adblocker. Har man hyfsad koll på datorer är det inte jättesvårt att reglera innehållet utan att använda färdiga, bristfälliga, filter.

  Tips till er med barn, eller egentligen tips till alla, se denna 30minuters dokumentär enskilt och diskutera gärna sen tillsammans. Jag använder den i mina samhällskunskapskurser på gymnasiet och även om eleverna vet om att bilden som porr ger är skev så är det viktigt att förstå vad som händer med oss och våra hjärnor.

  https://www.youtube.com/watch?v=fwdb9NsaA1Q ”High Speed Internet Porn and the Experiment generation”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *