Äntligen en renovering och inte en slakt

Bildkälla: Sandra Beijer blogg

Här är köket. Det minst smickrande rummet i en annars rätt fantastisk trea. Köket renoverades för arton år sen. På den tiden var det exempelvis trendigt med svarta golv och att sänka taket för att sätta in spottar. Strunt samma om man högg av toppen av fönstrets gavel i ett hem från sextonhundratalet! Spottar skulle in! // Sandra Beijer

Äntligen en influencer som renoverar av behov, inte pga av marmorberoende och behovet av att slita ut allting mer för att man kan, snarare än behöver.
En regelrätt slakt många gånger, där nya, fina, fräscha badrum eller kök slits ut, till förmån för marmor som är en nano-bit mörkare eller ljusare än den förra ägaren precis satt in.
Marmor madness.
Sandras lägenhet i Gamla Stan har ett kök som ser lite…småledset ut…
Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, men den här kommentaren tyckte jag sammanfattade det ganska så bra:

Återigen drar Sandra till med ett trovärdigt och genuint samarbete.
Av kommentarerna att döma så är det uppskattat, även av läsarna.
Snickarna håller på att lägga golvet, medan Sandra, Björn och lille Didrik befinner sig i Frankrike.
Jag läste en annan kommentar under inlägget, och som också fick mig att undra lite:

Är ni oroliga för att hantverkare eller liknande ska läsa era gamla kärleksbrev eller hitta era sexleksaker?
Frågar åt en kompis.

144 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hahaha, kul ändå! Jag hade inte oroat mig för det, är ganska osentimental och det mesta jag äger kan ersättas, det som inte kan ligger inte framme i lägenheten vanligtvis heller så jag hade inte behövt städa undan det för hantverkare.

  Men detta kök är fullt dugligt det med och hade inte behövt bytas ut? Passade det i 18 år och ser ut såhär så byts det endast ut för hennes smaks skull. Vad är skillnaden?

   Jo det är en jävla skillnad på att renovera ett kök som är 18 år och ett som är nygjort, kan jag tycka.

    Klart det är skillnad, men det är väl inte samma sak som att det finns ett behov?

     Har du ens läst inlägget hos henne och kollat på bilderna? Slitet, missanpassat, knappt brukbart. Kök slits.

      Nej, vilket jag också skrev i min kommentar nedan. Och det kanske är något som Cam borde ha tagit med i sitt inlägg isåfall, vad som faktiskt är problemet och inte bara att golvet är svart och att det finns spotlights.

      Okej, jag har tittat på bilderna nu och jag skulle verkligen inte kalla det ”knappt brukbart”. Tänk så olika man kan tänka. Jag tycker det var ganska charmigt och ser många möjligheter att göra det bättre utan att byta ut hela köket.

      För min del får hon gärna göra det, men min åsikt är att det där inte är ett kök som ”måste renoveras”.

       Om det inte finns plats för förvaring av torrvaror eller plats att stå och faktiskt laga mat förutom på spisen så är det inte ett funktionellt kök. Om vitvarorna är så gamla att de inte håller kyla eller värmer mat så är det inte ett funktionellt kök.

       Hur skulle du göra det bättre utan att byta ut köket?
       Vad skulle du göra för att få köket funktionsdugligt?

      Förstår inte varför det där är knappt brukbart? Inte jättesnyggt dock.

     Vem är det som bestämmer vad som är tillräckligt med behov för att göra det legitimt att renovera?
     Mitt kök är 22 år gammalt. Fortfarande fullt dugligt. Det finns en spis med 4 plattor, en liten ugn och en liten diskmaskin och en typ fungerande kyl/frys.
     Hur länge ska jag vänta tills att jag får göra om köket?

      Rättar mig själv. Köket är 52 år gammalt, inte 22.
      Vitvarorna har bytts ut någon gång på 80- 90-talet

      Folk får renovera hur dom vill, inkl slita ut helt nya kök om dom vill. Jag bara opponerar mig mot att 18 år anses vara ”gammalt”.

      Mitt kök är endast 11 år gammalt men jag hade renoverat det på studs om jag kunnat. Men jag bor i hyresrätt så det är inte aktuellt ?

       Vem är det som sagt att ett kök på 18 år ska anses som gammalt?

      Vad gör du den dag kyl eller frys går sönder? Kan du enkelt byta ut dem? Jag renoverade mitt kök just för att jag inte ville hamna i en panikrenovering om kyl/frysen från 2002 plötsligt la av. För övrigt tycker jag man kan få renovera när man vill om man har pengar ork.

       Eh. Om frysen går sönder köper jag en ny, jag renoverar väl inte hela köket för en sån sak?

        Kan dock behövas, det fanns inte en enda kyl/frys på marknaden som fick plats i det gamla hålet för kyl/frys. Min köksbänk var mycket lägre än vad nya spisar är. Standardmått har förändrats över tid, det är inte alltid möjligt att bara byta rakt av.

         Nej ibland måste man anpassa såklart, men att man promt måste bytat ut hela köket är ju oftast bara nys och en ursäkt för att få blåsa ut ngt som har fel färg eller nåt. Bänkar går höja etc. Been there done that.

         Så var det i mitt kök. Hålet för kylen var typ 50 cm brett och 155 cm högt. Fanns ett kylskåp på hela marknaden som passade men fick jag leva utan frys.

         Jag letade genom hela marknaden och hittade en spis från electrolux som var lägre än standard till mitt kök där originalstommarna från 50 ish finns kvar. Luckorna hade föregående ägare bytt ut så dem lackade vi bara om. Vi tog bort ett bänkskåp på 50 cm och bytte till 60 cm spis istället för 70 cm och vips fick vi plats med en integrerad diskmaskin vars lucka är nästan identisk med de som fanns och som lackades i samma kulör. Vi har bytt kakel och tog bort inbyggda fläkten med kryddhylla. Bytt bänkskivor, ho och kran. Det blev en rust på ca 45 tkr med alla vitvaror istället för runt 100 tkr för ett basickök från IKEA. Älskar väggstommarna som platsbyggda och går ända upp till tak ?

          Kul för dig! När mina vitvaror säger upp sig, vilket är snart, kommer jag renovera köket för att samtidigt få det att bli ett smart kök det går att laga mat i. Planlösningen är från 40-talet och gjord för att endast en person i taget ska befinna sig i köket. Stommarna är dock utbytta senare så något kulturarv slänger jag inte ut.

       Får dom det gjort gratis?

        Nej.

      I min förra lägenhet var köket från 50-talet och alltså 70 år gammalt. Kylskåpet var från 80- talet och spis/ugn från 2012. Har aldrig haft ett bättre kök, bortsett från att det inte gick att sätta in diskmaskin. Det var även väldigt fint. Det var vitt och platsbyggd med en bänkskiva i Sten (den har satts in någon gång tidigt 2000 tal). Jag och min sambo valde att inte renovera det och när vi sålde lägenheten var det väldigt många som älskade just köket. Idag bor vi i en nyrenoverad lägenhet från 1945 med ett högblankt kök, hatar köket men har inte hjärta att slänga ut det eftersom det är helt nyrenoverat.

       SÅ DUKTIG! APPLÅDER

       Hade också ett kök från femtiotalet. Jättefint. Men absolut inte bra. Låga bänkar, inte planerat väl varken med öppna ytor eller med förvaring, allt efter dåtidens standard så var helt omöjligt att hitta tex ny spis som passade måtten i köket.

       Min pappa har ett kök från 50-talet. Och visst, det funkar ju om han är i köket själv. Men det är totalt värdelöst om man vill laga mat tillsammans. Det är bara en person som får plats i köket, annars trampar man varandra på fötterna och är mest bara i vägen för varandra. Det finns bara en bra plats att skära och hacka grejer på t.ex och vid den platsen får bara en person plats på.
       Det man heller inte ser är att luckor och lådor är tröga, skaver på stommen och gör så att lådorna fulls med träspån. Luckorna börjar bli väldigt skeva och sitter allt annat än rakt.
       Visst är det fortfarande brukbart för pappa. Men vidare funktionsdugligt är det ju inte för en hel familj.

        Precis så är det i mitt kök i den äldre delen, så vackert, djupa, höga skåp som sväljer hur mkt som helst, men…eftersom man hade skafferi el kallskåp med ”naturlig ventilation” förr och trumman sitter inne i skåp blir det 1, skitigt så fort man stängt dörrarna efter utställning, samt 2, precis som du säger, lådor som filar trädspån så fort man drar ut en låda. Superopraktiskt. Sen finns en ”modernare” sektion från 70-talet?Iof ommålad och uppfräschad, men låg höjd och litet. Hade renoverat på studs om det gick (vill inte gör värdens jobb, det är hyreslght och bor här tillfälligt) Men jag instämmer verkligen i Camillas åsikt här, det är fn inte klokt med dessa lyxrenoveringar där man river ut, i princip, nyrenoverade kök för att ha det senaste. Har absolut inget med funktionalitet att göra. I detta fall med Sandras lght kan jag förstå hon vill tex höja taket och byta upp sig och få det bättre planerat och fräschare, en helt annan sak än dessa helt galna ”blåsa ut allt för att ha det senaste” oavsett när köket senast renoverades.

      Vårt kör är från 50-talet. Kylskåpet och diskmaskinen är det som är nyare. Dock målas det ju och har säker bytts bänkskiva många gånger. Jag tycker verkligen det är fullt fungerande, och fint. Spisen/ugnen är från mitten av 80-talet och den kunde nog iofs vara motiverat att byta ut ur resursperpsketiv eftersom den läcker värme så hela lägenheten blir uppvärmd (bor i hyreslägenhet, annars hade jag uppdaterat den).

      att ”kök slits” är ju också en följd av att man sätter in kök av låg kvalitet där stommarna inte håller så länge som i gamla kök eftersom folk ändå inte är så intresserade av att behålla längre än typ ett decennium.

      Jag försår verkligen att SB vill uppdatera sitt kök. Men om vi ska snacka hållbarhet tror jag att vi i framtiden kommer behöva vänja oss vid en värld där man inte byter ut allt som är opraktiskt/ inte ens stil och där man har en kultur av att laga och lappa. Där vi kanske måste hitta andra sätt att utrycka vem vi är och vad vi gillar än genom renovering och uppdatering av garderoben. Samt inte slänga ut ett gammalt kök utan kanske flytta skåpen till typ förråd/ verkstad så de får tjäna där när de blivit för slita för att vara kök. Använda slitna kläder vid vardagsaktiviteter och de i bättre skick vid festligheter. Låta sista utposten vara arbetskläder (istället för att köpa nyproducerade specialbyxor att ha när man snickrar/ går i skogen osv).

      Det synsätt vi har på saker idag är så himla, himla nytt. Jag tror att det kommer bli en parantes i vår historia, jag tror att framtiden inte kommer ge utrymme för att varje sak vi äger ska vara prefekt för just oss, och annars bytas ut, utan att man kommer få nöta på det man har och tänka på hur man är försiktig för att inte slita ut.

      Försår Sandra som sagt, men det säger också något om samtiden att det är att byta ut ett 18 år gammalt kök som lyfts som ett exempel på just hållbarhet. Och att det kallas ”knappt brukbart”.

       Att det går under ”knappt brukbart” handlar väl mindre om hur gammalt köket är och mer om hur köket är planerat i dagsläget?
       Mitt nuvarande kök är till exempel bara 3 år gammalt och fullt brukbart, för mig. Allt jag behöver är en mikro, kyl, rinnande vatten och en låda att förvara vattenglas i. Mitt kök är i dagsläget inte utrustad med vare sig spis, frys, ugn eller spisfläkt. Om jag skulle sälja lägenheten nu, skulle köparna tycka att det är lika brukbart som jag gör? Förmodligen inte, eftersom det inte skulle uppfylla deras behov alls överhuvudtaget.

        Jo Jo, men jag tror kanske vi kommer behöva vänja oss även vid att allt inte kommet vara 100 % praktiskt för just våra behov.

        Poängen var mest att jag upplever att folk underskattar vidden av den förändring som kommer behöva ske om vi ska börja leva hållbart. Det är inte en förändring på marginalen, utan i grunden. Att saker får ett värde igen när det slutar vara så sjukt billigt att producera.

        Finns en orsak att det t ex börjar fungera så dåligt att ge brudpar presenter till hemmet så som köksgeråd mm. Förr ansågs det ha ett bräde att få typ en skål. Även om skålen inte var i ens egen stil. Idag har prylar i sig inget värde för sig funktion, det finns alltid en skål för 5 sek på loppis, det ända som har ett värde är om det är i ens egen stil. Vilket vi betraktar som en typ av rättighet.

        Det är en utveckling som kommer dig av att saker blivit hutlöst billiga i förhållande till vår inkomst.

   För den summan deras fula (ja faktiskt) lägenhet är köpt för så borde köket restaureras upp.

   Om man läser Sandras inlägg beskriver hon mer ingående vad som är dåligt med köket. Inga arbetsytor tex. De vill ju ha ett praktiskt kök att laga mat i, detta ser då inte praktiskt ut. Verkligen som ett pussel av olika delar som inte passar ihop.

   Ett tips är att gå in och läsa själva blogginlägget, då förstår man helheten.
   Först så är taket sänkt för att få plats med spottar. Man har då huggit av toppen av fönstrets gavel i ett hem från sextonhundratalet. En temporär och småtrasig kyl och frys som inte var måttad för sin plats, en ugn som krånglade och en diskmaskin som inte diskade rent och aldrig slutade pipa när den var klar. Avskavda eluttag och omodernt kakel.
   Famförallt var köket gjort för någon som inte brann särskilt mycket för matlagning. Det fanns en stor vinkyl, men ingenstans att hacka en morot. Hyllor upp till taket, men knappt någon plats för torrvaror.
   Hon byggde en temporär pastahörna med hjälp av en hängare avsedd för skor och knivar och köksredskap fick stå i öppna askar på bänken.
   Det fanns mycket outnyttjad plats. Köket var L-format när det fanns rum för mycket mer. Ett vitrinskåp tog exempelvis upp en hel vägg.

   Ska jag också sammanfatta vad de gör med köket nu, eller kan du gå in och läsa själv?

    ”Fönstrets gavel”?
    Fönster har inga gavlar.
    Det som är borta bakom det nedsänkta innertaket är karmöverstycket.
    Förhoppningsvis är originalet kvar, har de sågat av och kastat är det kriminellt.

     Skriv den kommentaren på Sandras blogg istället. Det är taget därifrån och hon som ”behöver” rättas.

    Då hade det varit bra att ta med detta i inlägget istället för golvet och taket.. (Cs inlägg alltså).

     Blir väl inte lika mycket kommentarer om alla är överens om att köket är i behov av renovering.

   Fast för en familj som Beijer-Werner är ju köket otroligt viktigt, utifrån en funktionell synvinkel, eftersom de älskar att laga mat hemma. Här saknas ordentligt med ytor och är även dåligt med skafferiplats. Det är väl rimliga saker att åtgärda särskilt som köket är nästan 20 år gammalt? Dessutom en fin tanke att restaurera sådant som fönstret med tanke på att gamla stans lägenheter är så gamla och unika.
   Mina föräldrar bor i lägenhet där ingenting har gjorts med köket sedan 1993 när det byggdes. Funktionellt? Alltså ja, man kan laga mat, använda skafferi, öppna/stänga luckor m.m. men om det var en bostadsrätt tror jag ingen hade dömt dem för en totalrenovering för det ser förjävligt ut. Tycker du själv att ett kök ska vara totalt förfallet och ha sprakande elledningar för att få renoveras? Jag gillar inte heller hetsen med att allt ska vara nytt-nytt-nytt, men enorm skillnad på att riva ut ett kök byggt 2020 och ett ett byggt 2002…

   Min mormor har kvar orginalköket från 60-talet i sitt radhus och det är fullt dugligt än idag. Det var bra planerat från början. Det här köket är inte bra planerat, och därmed inte fullt dugligt. Det spelar alltså ingen roll hur gammalt ett kök är (imo lite töntigt att Sandra trycker på det för det är ju egentligen irrelevant), utan hur bra det var byggt från början.

    Hon nämner det, trycker däremot på att det inte fyller funktioner de har behov av. I sammanhanget kan det dock vara värt att nämna, ett kylskåp som är 18 år gammalt och inte håller kyla är inte bra ur någon synvinkel. Inte ens miljön blir glad av att ett sånt for fortsätta leva.

     Hon har nämnt det flera gånger tidigare utan att nämna något om funktionen i köket. Alltså redan när de flyttade in pratades det om att köket var hela 18 år gammalt.

      Hon har flera gånger tidigare skrivit att det inte är ett kök som fungerar. Att vitvarorna inte gör det de ska och att det saknas förvaring och plats för att laga mat.

       Super! Då har hon ett 18 år gammalt kök som saknar funktion, båda saker som hon nämnt flera gånger. Tror vi är ganska överens?

   Fullt dugligt för vem? Ett par som aldrig äter hemma eller en ensam kille visst då funkar köket men för en familj med en liten bebis är det inte ett så bra kök. Många konstiga lösningar som fristående kyl/frys placerad i något som ser ut som en gammal IKEA garderob. Kaklet ser inte bara fult ut utan kan mycket väl vara felaktigt gjort med dålig fuktspärr. Att inte kunna ha ett litet köksbord för att äta är inte heller det särskilt funktionellt för en barnfamilj. Kolla att elen är riktigt gjord är ett måste. Tittade på modellerna av det nya köket. Snyggt och framförallt väldigt bra utnyttjande av hela ytan. Det enda jag inte hade valt är vitvaror från SMEG, inte bättre bara så mycket dyrare.

  Jag kan inte se att det föreligger något egentligt behov där bara genom att se på bilden? Villhöver och behöver är ju inte samma sak. Jag hade också velat renovera det där köket, men jag hade inte sett att jag behöver det.

   Har du sett hennes bilder och hemmes text då? Mitt kök som var 37 år när jag flyttade in såg också helt ok ut utzoomat på en bild. Att det var plastmatta, trasiga vitvaror och allmänt jätteslitet gjorde att jag valde att renovera det ändå!

   Du brukar inte laga mat speciellt mycket va?

    Ganska ofta faktiskt. Gör du?

    Jag blir faktiskt nyfiken nu… Tror du alla har stora kök? Att folk med små kök eller kokvrå inte lagar mat? Tror du att alla som inte har större ytor än så lever på färdigmat?

    Mitt kök har färre och mindre lediga ytor än sådär. Det går alldeles utmärkt att laga mat ändå. Hade jag velat ha ett större kök? Ja! Har jag behov? Nej, jag kan ju uppenbarligen laga mat.

    Som jag sa i mitt urprungsinlägg, det är skillnad på behöver och villhöver. För min del räcker ”villhöver” tillräckligt långt för att renovera.

    Jag argumenterar ju inte för att hon inte ska renovera köket. Jag argumenterar om skillnaden mellan behov och önskan.

     Läs hennes inlägg på bloggen.

      Jag har gjort det. Min åsikt står fast. Jag hoppas hon blir nöjd med sin renovering och att nya köket kommer passa familjen bättre. 🙂

      Jag tror ni missar att folk inte kritiserar SB för att hon renoverar utan orimligheten i att det lyfts som ett exempel på hållbarhet (vilket ju inte Sandra själv gjorde, utan Camilla)

       Exakt. Men folk läser någonting annat än det man skriver.

     Klart inte alla har stora lök och lyckas laga mat ändå.

     Men hade jag ett kök som var planerat av en tomte, möjlighet att renovera det så att det blir mer praktiskt och användbart. Varför skulle jag inte göra det? Jag hade också gjort det då.

      Kök*

   Jag renoverade ett badrum som såg fint ut på bild. Att vattnet rann mot mitten av rummet och inte ner i avloppet syntes så klart inte på bild. Inte heller att de hade målat plastmattan själva så färg nöttes bort i alla hörn och kanter. Osv osv

   Poängen är att det kan vara opraktiskt och dåligt utan att det syns på bilder.

  Jag ser inte problemet med det nuvarande köket 🙂

   Jag tycker det är fruktansvärt. Får typ klaustrofobi att titta på det. Men tror inte att det nya kommer bli bättre ur den synpunkten. Otroligt trångt kök.

  Håller med. Snyggt är det ju inte men ser fullt funktionsdugligt ut.

  Jag tror inte hantverkarna har något större intresse av att kika på gamla kärleksbrev ? eller typ kolla lådan med trosor och kalsonger. De flesta hantverkare är väl så pass normala att de skiter i sånt och gör sitt jobb?

   Klart att hantverkarna sitter o läser dagböcker. Med sina arbetsvillkor o förmåner har de säkert all tid i världen innan de skickas tillbaka till Vitryssland eller Polen.

    Läsa dagböcker på ett annat språk? Näe. Det tror jag inte. Och jag tror inte så illa om personer som kommer hem till en för att utföra ett jobb!

    Skrattade högt! Ser dessutom hur de sitter med en ordbok framför sig och djupt koncentrerat försöker tyda Sandras hemlisar från 1996.

  Haha vem har ens gamla kärleksbrev liggandes hemma? Jag vet inte om jag någonsin ens har fått ett kärleksbrev. Kanske är jag som är osentimental, men fattar inte varför man sparar gamla brev, födelsedagskort, skolgrejer osv. När kommer det till användning? Menar alltså inte detta på ett drygt sätt, är bara fascinerad över att en del verkar spara på så mycket prylar. Underkläder och sexleksaker har väl alla så skulle en hantverkare mot förmodan rota runt och upptäcka att sånt även finns i mitt hem så känns det väl inte som något större scoop direkt.

   Jag är skitglad över att jag vid tillfällen sparat på saker. Supermysigt att hitta och läsa en gammal skoluppsats eller ett födelsedagskort från mormor och minnas tillbaka lite. Måste spara på lite saker från den här tidsperioden i livet också inser jag nu 🙂

   Jag sparar inte heller sådant! När skulle man kolla igenom sina gamla läxor från 5:e klass? Eller vykort släkten skickat under åren? Nej, foton är jättetrevligt men allt annat ”sentimentalt” bryr jag mig inte ett dugg om.

    Tänk om alla hade resonerat som ni, då hade det inte funnits mycket kunskap om svunna tider 🙂

     Tror att hoarding är ett större problem än att Johanna född 1995 i Alingsås slänger sina vänners vykort från Sunny Beach där det står typ ”Träffat en sååå söt bartender, han är love of my lajf!”… Jag slänger ju inte smycken jag ärvt från mormor liksom.

      Jag älskar Nordiska museet, de har samlingar med allt möjligt och bygger utställningar kring människors liv genom tiderna. Det är otroligt roligt och intressant! Just ett sådant vykort skulle lätt kunna ingå där. Tänk det om hundra år!

       Haha ja du, vi får nog agree to disagree. Är 100% övertygad om att det jag har slängt är ointressant för resten av mänskligheten. Jag har sparat alla min dagböcker dock, för de känns intressantare (för min egen skull) än vykort, gamla skolböcker, biobiljetter o.s.v… Är inte så många heller.

    Jag läser vykort då och då. Mamma har sparat alla genom åren åt mig. Nu när mormor och morfar inte lever längre är det mysigt att gå tillbaka ibland och läsa om deras resor ?

   Skolgrejer sparar jag inte men vissa grattiskort, biljetter från resor, bröllopsinbjudningar mm. Klistrar in det i ett stort album. Glad att jag gjort det nu när mina mor- och farföräldrar är döda så har jag fina minnen sparade och deras handstil ?

   Men alltså samma här, har aldrig fått ett kärleksbrev? Det kan i och för sig bero på att när jag var ung gjorde mobiltelefoner sitt fulla inträde i våra liv (min första var en Nokia 3310, året var 2001) och de fåtalet kärleksbrev jag fick kom på sms. Med det sagt är det inget jag har kunnat spara på. Jag är dock en sån som gärna sparar på gamla brev och hemläxor i rimliga mängder eftersom det är något härligt med att slungas tillbaka 20 år i tiden.

    Samma här. Jag har fått blandband från två olika pojkvänner i min ungdom. 🙂 De har jag sparat. Även om jag inte vet hur jag skulle spela upp dem idag haha…

     Jag köpte faktiskt en kassettspelare som börjat nyproduceras och säljas igen i USA.

  Ser att många säger att köket fungerar, och det gör det ju, men inte till deras behov. Sandra har beskrivit det väl i hennes inlägg, de (hennes kille) tycker om att laga mat och spenderar mycket tid i köket. Därför vill han ha ordentliga arbetsytor, mer förvaringsplats och en bättre planläggning, samt nya funktionella vitvaror då de nuvarande är väldigt gamla/slitna enligt Sandra.

  Ser inga problem med det, min kille och jag har en ”funktionell” säng som är kanske 6 år, men vi tycker den är för liten. Så snart eller när vi flyttar om nåt år så vill vi köpa en ny helt enkelt. Så är det ju med allt liksom, de flesta gör sig av med saker / renoverar även om det inte är HELT fallfärdigt och utslitet.

  Alla har väl olika preferenser om hur man vill ha sitt kök. Och det där skulle jag definitivt byta ut.
  Sen att hantverkare skulle rota igenom personliga tillhörigheter är ju befängt.

  Måste erkänna att jag är jätterädd att någon ska hitta min sexleksak. Okej, inte typ byggare eller liknande (de lär ju inte bry sig om man inte har den stående mitt på köksbordet?), men min man t.ex. Vad jobbigt om jag dör och han rensar ut och hittar min lila ganska väl tilltagna diIdo… Det är nog en av väldigt få hemligheter jag har från min man, att jag ibland gillar att ha kul på egen hand med den… Eller om mina föräldrar skulle hitta den och få mentala bilder i huvudet som inte går att skaka bort. 🙁 Gah! (Jag är kanske konstig på denna punkt, förlåt, katolskt uppfostrad och då blir man lite weird vad gäller sex)…

   Vad skulle hända om din man fick reda på att du äger och använder en sexleksak?

    Jag är rädd han skulle känna sig sexuellt otillräcklig (vilken han absolut inte är, men jag tycker det är kul på olika sätt att ha sex med honom och att ha det med mig själv liksom).

     Runkar han inte? Tror de flesta onanerar.

     Men oj snacka om kuvad under mannen. Skiter väl fullständigt i om jag har en dildo eller inte, klart snubben ska känna sig pressad att göra ett bättre jobb

   Men nu blir man ju nyfiken på var du gömmer den? Och lite ledsamt är det ju faktiskt också att du skäms för att du tycker om att njuta.

    Bland mina badsalter i en låda i badrummet haha 🙂 Jag älskar att bada så har lite smått och gott från typ Lush där, och på botten i en plåstpåse ligger min lila vän. Min man badar ALDRIG så inte en chans han tittar där i första taget. Ändå rätt bra gömställe tycker jag hehe.

   Vad jobbigt. Skulle inte bry mig överhuvudtaget, har en låda i nattduksbordet full ? Alla möjliga som råkat se haha. Sist min 60+ granne som skulle hjälpa mig att skruva upp lite saker i sovrummet, hade vibratorn på laddning på golvet ?

   Varför inte bjuda in honom till en session, låta honom använda den på dig? Ta ett nytt steg i intimiteten, inte låta nån uppfostran som hände för 10,20,30 år sedan påverka dig såhär lång tid senare. Shake it off!!!

    Tack för tipset 😛 Vet inte om jag skulle känna mig bekväm med det haha men vem vet, kanske längre fram…

   Förlåt men vad knäppt att dölja en sån sak för sin man? ?

    Är det? Äh jag vet inte, tänker att alla har sina hemlisar. Och denna är väl rätt harmlös jämfört med mycket annat. Vissa delar av ens sexliv vill man kanske ha 100% för sig själv… 🙂 Men ja som sagt jag är katolskt uppfostrad och känner ibland det gjort mig mer ”pryd” än vissa vänner som snackat oraIsex och kådisar med sina föräldrar när de var 14 år typ.

    Absolut inte normalt

     Vad svamlar du om??? Du kan väl inte bestämma vad som är normalt för en annan människa?

   Jag brukar ibland tänka på om jag dör och familjen ska rensa ut. Min mamma ska behöva se lådan med olika dildos och piskor, strapons och allt vad som är där i. Jag har helt seriöst funderat på att fästa en lapp på ovansidan av lådan och skriva typ att lådan ska slängas utan att öppnas. Men kanske skulle det bara göra något syskon mer nyfiket på att öppna?

    HAHA! Du, jag har haft samma tanke!? Diskuterade det med en vän som sa ”Men det skulle ju skapa enorm nyfikenhet? De skulle ju tro du har ett äkta skelett, vapen, eller en blodig kniv i den där lådan?”. Man kanske skulle ha en låst låda och skriva en enkel lapp ”Kalendrar år 2006-2018. Släng!”…? Så väcker man inte nyfikenhet. 😛 Åh eller ännu bättre! ”CD-skivor. Spice Girls, Backstreet Boys [massa andra kassa 90-talsartister]. Släng vid tillfälle!”. Ingen vill ju ha CD-skivor idag?

     Eller varför inte ”Sexleksaker – Släng!” Då slipper eventuell släkt exponeras för något som ligger utanför deras föreställningsvärld, om inte själva förekomsten skulle vara vansinnigt chockerande, och slipper rota runt bland använda grejer 🙂

     Min särbo har varit tydlig med mig att om han dör så måste jag skynda mig dit och ta hand om vår (ganska rejäla) samling leksaker innan hans barn börjar gå igenom prylarna. Han tror att hans femtonåriga dotter skulle bli mer traumatiserad av att hitta den än av hans dödsfall ?

     Haha, jag har en CD-spelare i bilen, och gick i lågstadiet på 90-talet. Så skulle typ lägga beslag på en sådan låda och spela på högsta volym i bilen med öppna rutor ? blivit sjukt besviken om kag hittat sexleksaker i lådan!

    Jag läste någonstans, i en lista med tips till åldringar som använder sexleksaker, att man ska anförtro en vän eller i det fallet hemtjänstpersonal man litar på, att om man går bort så finns det en låda som ska kastas rakt av pga sitt innehåll. Det var ett ganska vettigt tips faktiskt, jag hade absolut kunnat säga till min bästa vän var jag har mina grejer och så hade det varit hennes ansvarsområde den dagen jag går av daga.

     Inte en dum idé. Ska ta det med min syster vid tillfälle. Behöver ju inte gå in i detalj vilka prylar som är där mer än att det är sådant mamma inte behöver se mitt i sorgen ?

      Haha men precis, lite respekt för sina efterlevande kan man bjuda på. Jag blir hellre ihågkommen för mina goda gärningar än min XXL rotating superdildo 2.0 med tillhörande sugkoppsfäste den dagen det beger sig.

     Vem fan bryr sig när man ändå är död?

      Nej jag lär ju inte märka det om jag är stendöd. Var väl inte för min skull direkt.

      Varför testamenterar vi våra ägodelar? Spelar ju inte oss någon roll när vi är döda var allt hamnar.

     En vän var på långresa till Asien och jag hade till uppgift att, om hon dog av någon anledning, genast bege mig hem till henne och slänga den svarta lådan i botten på garderoben. Utan att titta i den, ska tilläggas 😉

  Bodde i studentlägenhet med min bästa vän, kom hem en dag efter att vaktmästaren hade varit där och fixat med duschblandaren. Toaletten var använd (måste man så måste man, men fäll ner locket haha), min låda under sängen med sexleksaker var utdragen och min kompis säng var bäddad. Det kändes rätt obehagligt att han liksom hade varit där och gjort annat..

   Sängen var bäddad? Men fy fan vad konstigt! Haha!

   Haha den bäddade sängen var ju det märkligaste av det där. Men schysst ändå:)

   Kan ju undra vad han gjorde innan i sängen som i sin tur gjorde att han glömde om sängen var bäddad eller ej….

   Han kan ha letat efter vägglöss. Görs ibland på studentbostäder, och då dras sängen ut.

  Jag förstår inte vad Sandra menade i sitt annonsinlägg med att köket sjunger på sista versen, både bildligt och bokstavligen. Jag vet ju att folk använder ”bokstavligen” slarvigt (framförallt engelskans literally) Men Sandra känns så hemma med sånna uttryck och det svenska språket, så det känns snarare som att det är något jag inte fattar?

   Det kanske bor en liten liten husalf i ett skåp som sitter och sjunger visor?

   Tänker att hon menar bildligt som i fult och bokstavligen som i icke-praktiskt?

    Sandra kan ju som sagt vanligtvis svenska så det vore ju underligt.

   Bokstavligt talat sjunger på sista versen, hahahaha!

  Äh! Kör på och njut. Ha skoj men skäms inte vännen.

  Jag rensade ut massor med gamla brev (inte kärleksbrev, mest brev från min lillasyster som skickade brev när hon var typ 5,6,7 år gammal). Slängde allt i en soppåse och knöt igen. Nästa dag när jag var i sophuset hade någon öppnat påsen (säkert letat pant eller något) och varenda brev var tagit ut från sitt kuvert och öppnat. Kändes lite udda men också… vad är nöjet för en främling att läsa femton brev som alla är typ ”hej Anna. Vad gör du? Jag längtar tills vi ses. Jag äter hallonglass idag. Puss och kram från Lisa”

  Det där med hantverkare och rota i privata saker, nu vet jag inte hur spännande SB anses men om det är en mer intressant kändis? Finns det inte ”incentive” (svenska?) då att hitta nåt man kan sälja till skvallerpressen?

   Kanske inte ett så stort problem här i Sverige iofs. Kanske värre i UK och USA ?

    Ja jag vet inte vilken tidning som skulle nappa på scoopet att Sandra Beijer äger en dildo.

    Hittar de privata brev mellan depp och heard under hennes kudde så känns det lite mer spännande för pressen.

     ”Sandra Beijer ska enligt säkra källor äga en 16,5 cm lång diIdo som är rosa, glittrig och har vibrator. Batterierna behöver dock bytas, men det kan tänkas att den upptagna småbarnsmamman inte har tid att leta nya batterier på Clas Ohlsson.”

      Skulle inte ”put it past” Stoppa pressarna. Du fångade dom på pricken ?

  OT –
  I Carolina Gynnings senaste vlogg åker hon med 4 barn i baksätet och vad jag kan se är det ett av dom som ej har bälte? Eller finns det bilar med 4sittplatser i bak?
  Så himla oansvarigt att filma samtidigt också.. avskyr det med influensers. Snacka om att lätt tappa fokus på trafiken när man ska filma samtidigt.

   Ni som ser sådant anmäler väl? För vad hjälper det att skvallra om det om det inte anmäls?

   Men spara filmen och anmäl! Det hon gör är olagligt på flera sätt!

   Två barn använder samma bälte…. Fyra barn i baksätet och tre bälte

  Fast jag förstår inte att eller varför det köket behöver ändras? Ser funktionellt ut.

  Få arbetsytor samt en vinkyl som tar plats.
  Inget praktiskt kök att laga mat och förvara saker i.

  Om man inte är singel och gillar vin samt hämtmat.

  Jag tycker kanske inte det förtjänar en eloge att hon renoverar detta kök, 18 år är inte ens gammalt det är fullt funktionsdugligt och inte alls slitet. Sen att det inte är hennes smak eller trendigt längre är en annan sak. Folk renoverar inte tidlöst, utan efter det som är inne för stunden. Hennes nya kök kommer inte heller få sitta där 30-40 år gissar jag, då nästa person har annan smak. Orimligt

   Var går gränsen mellan ”fullt funktionsdugligt” och ”totalt opraktiskt”?

   Klart att själva funktionen duger i köket, kan mat lagas? Ja. Det är kökets funktion.

   Men är det praktiskt? Nej.
   Kan ytorna användas bättre? Ja.

   Får man bara renovera när det inte längre går att koka makaroner i köket?

   Vadå funktionsdugligt? Behöver alla samma funktioner i ett kök?

   Jag beställer hem mat 95% av dagarna. Lagar jag mat så är det något väldigt basic som kräver så lite som möjligt. Jag hade klarat mig om köket var en garderob med en kokplatta. Det är funktionsdugligt för mig.

   Hur mycket slit ser man egentligen av den där bilden? Eller av någon bild alls egentligen?
   Vi kan omöjligt veta hur slitet eller oslitet det där köket är bara utefter några bilder. Man måste vara där och titta på detaljer.
   Ett kök kan se hur fräscht ut som helst på en bild där man inte ser att alla gångjärn till lådorna sitter löst. Eller att skåpluckorna har spruckit i färgen, att bänkskivan börjat bli fuktskadad eller att kranen läcker vatten. På bild ser man inte heller hur bra kylskåpet håller kylan, hur snabbt en ugn eller spishäll tar för att bli varm eller hur bra en diskmaskin fungerar.

   Ingen förutom den som varit i köket kan säga hur slitet det där köket är.

    Ja det är svårt att säga ngt utan att ha varit i ett kök. Det kan ju se fint ut på bild men vara k-a-t-a-s-t-r-o-f i verkligheten. Så var vårt kök och när vi renoverade fick vi kommentarer om att det var så synd att riva ut ett sånt ”gulligt kök”. Och ja, det var supergulligt absolut! Men flera av luckorna satt dåligt och gick inte fixa, vid sidorna av spisen var det 15 cm på ena sidan (till en ho) och 10 cm på andra sidan (vägg). Ugnen öppnades åt fel håll och det gick inte öppna ugn och kyl samtidigt. Typ noll förvaring för matvaror. Etc etc. Men visst, det var väldigt gulligt!

    Med det sagt så tror jag att Sandra nog gärna brer på lite i inlägget just för att hon vet at det kommer att komma kommentarer om att det är onödigt att riva ut köket…

    Och med även det sagt så tror jag att det nya köket kommer att bli jättefint och praktiskt!

  Jag har inget jag inte hade kunnat visa för människor i mitt hem. Men mitt hem är privat. Jag vill inte att någon alls ska vara där som jag inte känner. Min bästa väns pojkvän äger vårt hus. Han får gå in och fixa med saker om vi inte är hemma för han är ju även min vän. Men jag hade aldrig låtit någon okänd gå in utan att någon var hemma.
  Min man jobbar hemma och har möten och så hemma ibland. Bara det gör mig obekväm. Mitt hem är mitt privata område. Jag vill bara släppa in dom allra närmsta.

  Men vilken trovärdighet ändå! Sandra behöver ett nytt kök och gör ett samarbete med Marbodal….

  Josephine Qvist ??‍♀️ hon har yrat runt imorse samt spelat in podd och nu meddelar hon är hon spytt inatt och att hon är sjuk??! Hur dum får man bli? Magsjuka är det värsta som finns och om hon har det och smittar runt sig så är hon ju väldigt korkad.

   Sjukt.

  Ständigt dessa kök från Marbodal, så tråkigt!

  Ok, jag fattar att det är najs att få ett i princip gratis sponskök men ändå så trist och fantasilöst! I den här lägenheten hade man ju kunnat hoppats på ett millimeteranpassat platsbyggt kök i riktigt trä, det hade varit fantastiskt 🙂

  Jag har jobbat mycket i andras hem i mitt yrke och brukar alltid ha i bakhuvudet att jag kan vara videoövervakad. Kanske lite knäpp tanke, inte så att jag är paranoid, men bara att ha den tanken undermedvetet gör att jag tänker på vad jag säger och gör med extra respekt för andra. Tänker att hantverkare förutom ointresse för dagböcker och dildosar kanske har den tanken ibland också 🙂 Skulle givetvis aldrig rota i nåns grejer men det har ändå blivit en grej jag gör

   En vän skulle mata min katt när jag var iväg på spa i två dagar och jag ”varnade” henne för att vi har installerat övervakningskameror hemma (berodde enbart på att min man just då arbetade med sådant och därför ibland testade saker hemma). Jag sa att om det var obehagligt kunde hon slänga en sjal över kameran. Då sa hon med stora ögon ”Alltså jag tänker inte ha sex hemma hos dig så det är lugnt om kameran spelar in mig”…

  Hantverkargrejen har faktiskt hänt mig. Mitt studentrum skulle renoveras under en sommar och jag staplade alla möbler och prylar i mitten av rummet, inkl. en undangömd låda med en Lelo vibrator (dyyr på studentbudget). När jag kom tillbaka var den borta.. så snopet! Och svåranmält haha

  Jag är rädd för att hantverkare ska förstöra saker, smutsa ner och stjäla. Har tyvärr varit med om allt detta.

  Kan som byggjobbare säga att jag inte kunde bry mig mindre om vad folk har eller inte har hemma. Samma sak om man är på en ställning runt en fasad och jobbar, man tittar inte in i fönstrena när man är på ställningen, man har liksom inte ögonen fokuserade så. Sen finns det såklart rötägg som är undantagen som bekräftar regeln?‍♀️

  Tänker att Sandra Beijer är en sån som skulle riva ut köket oavsett hur det såg ut. Nu hade hon ju bara ”tur” att köket inte var nyrenoverat, så hon kan peka på behov.

  Hade aldifg tänkt tanken att hantverkare skulle börja rota. Känns liksom som att de har bättre saker för sig. Plus ingen är så intresserad av folks eventuella dagböcker eller underkläder….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *