Poddtips – Vad blir det för mord?

True Crime är en av mina favoritgenres att grotta ner mig i, och jag har länge känt att jag lyssat på alla bra poddar som finns i ämnet.
Som av en händelse ramlade jag över podden ”Vad blir det för mord?” och premiärlyssnade på deras avsnitt om ”The lost girls of Panama”.
Jag gillade det inte alls, och tyckte att det var på tok för mycket trams och flams och eget snack.
Haha…lite som det jag ibland kan få kritik för här inne. 😉

Jag gav i alla fall Johanna Wagrell och Elinor Svensson en chans till och lyssnar nu på avsnitt efter avsnitt. Podden går ut på att tjejerna berättar för varandra om ett mordfall och ur det föds en massa intressanta diskussioner.
De båda True Crime-fanatikerna är även komiker så de blandar in humor i sitt berättande och jag har insett att jag ÄLSKAR dem!
Den här sortens humor är förmodligen inte för alla, men den passar mig som handen i handsken. Det var längesedan jag var så här upprymd över ett poddfynd.

Det finns SÅ många avsnitt att lyssna, så början på sommaren är räddad! 😍😍😍


Inledningsvis blev jag extreeeeemt kränkt av att de raljerade på småländska, men så fick jag reda på att de härstammar från Emmaboda och Nybro vilket förklarade saken. Jag råkar ju också komma från just….Emmaboda och Nybro. 🫣🫣
Kan säga att deras småländska är ON FLEEEK och right from ma back alley!
OOOON FLEEEEK!

Nästa år ska jag bjuda tjejerna på tårta, den fössta tossdagen i mass. 🎂🍰

103 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bästa podden! Följt dem slaviskt länge och betalar de t.o.m varje månad för att få extra avsnitt 😊

   Same! O de har ju sina avgränsningar. Gör exempelvis inte svenska fall om de inte är historiska.

    Vad spelar det för roll om det är svenska fall? Lika osmakligt oavsett.

  Det är något hemskt osmakligt över dessa true crime poddar. Vissa gör det bättre (sword and scale, rättegångspodden..) men att sitta och gotta sig i tragiska människoöden är vidrigt.

   Rättegångspodden är väl ändå höjden av osmakligt?

    Verkligen!!

   Ang rättegångspodden:

   Kulturnyheterna har pratat med fem familjer vars fall tagits upp. Ingen av dem blev tillfrågade om de ville medverka i podden.
   ”Vi hade ingen aning om att Rättegångspodden hade gjort ett avsnitt om den värsta dagen i våra liv. Man blir väldigt blottad, utan att ha något att säga till om”.

    Jag förstår poängen med att rättegångar ska vara offentliga och att allt ska vara transparent. Men poängen är knappast att göra de till underhållning.

   På vilket sätt gör rättegångspodden det på ett smakligt sätt??

    Exakt!

    Tycker Nils Bergman gör det på ett mer allvarligt och respektfullt sätt, likt hur nyheter rapporteras.

     Hur tänker du kring att lyssna på anhörigas vittnesmål mot deras vilja?

     Han kablar ut rättegångar som underhållning. Hur hade det känts för dig om folk sitter med popcorn och lyssnar på ditt mördade barns privata sms, när du gråtande vittnar, osv?

     Vilka nyheter lyssnar du på där de är liknande rättegångspodden?

      Amerikanska nyheter

       ”Allvarligt och respektfullt”?

        Mängden information och detaljer tenderar vara ganska mycket mer än tex i svenska nyheter

         Absolut. Men huruvida det är respektfullt och likt tex rättegångspodden eller pc på youtube kan man ifrågasätta.

   Ingen som gottar sig, då har du fått allt om bakfoten 😄 Det är intressant är allt runtomkring som mördarens uppväxt och sånt, inte själva mordet.

    Varför lyssnar man då på mördade anhörigas vittnesmål? Om det nu är mördarens uppväxt man är intresserad av?

     För att de oftast vävs in i historien. Lite svårt att hoppa hela tiden i avsnitten….? Hade älskat en podd som bara går in på polisarbetet och gärningsmannens bakdrund, någon som vet om det finns?

      Gärningsmannens bakgrund kan du få i tex bakom galler där de själva får berätta om det i en intervju.

      Angående hur utredningar går till så tycker jag om över min döda kropp där två kriminaltekniker (?) har en podd där de går igenom olika typer av brott och hur man tar sig an de.

      Podden skyldig är två försvarsadvokater som tar upp aktuella fall från deras perspektiv. Också väldigt lärorik om man vill veta mer om själva juridiken och förvaret.

      Det är några förslag i alla fall. De två senare är väldigt bra tycker jag. Den första är okej, man får komma ihåg att det är gärningsmannens egna berättelse och hen väljer själv vinkel. Blir lätt lite offerkofta.

      Ems: Seriemördarpodden! Och Serial killers på Spotify. Där är morden oftast inte beskrivna utan bara konstaterade för faktas skull. Fokus ligger på psykologin bakom och andra faktorer + polisarbetet.

    Jag menar inte att lyssnarna gottar sig, utan sättet som dessa mordfall berättas om i vissa podcasts. Där man skrattar och beter sig respektlöst medan man berättar om något fruktansvärt

     Men vad gör lyssnarna om inte gottar sig? Ingen ska påstå att de lyssnar på dessa poddar i något syfte att göra en djup psykologisk studie. Det är underhållning och ingenting annat. Osmakligt och helt okänsligt mot både offer, offrets familj och i många fall även gärningsmännens familjer.

   Rättegångspodden är ju den absolut värsta. Han har fått mängder av kritik från anhöriga och trots det fortsatt. Han gör det bara för pengar, inte för att vara respektabel. Jag lyssnar ibland, men jag är medveten om att anhöriga troligen tycker att jag är ett as som gör det. Man kan inte lyssna och tro att podden är ok.
   De enda som på något sätt visar lite respekt är väl isåfall p3 dokumentär, som låter anhöriga komma till tals.

    Går inte ens att jämföra. P3 hör alltid med de anhöriga inför ett program, och vill de inte medverka så brukar de utelämna detaljer och byta namn osv.

    Rättegångspodden kontaktar inte de anhöriga öht.

   Och ovanpå detta människor som nästintill skryter med hur mycket de ääääälskar ”True Crime”

   Osmakligt var ordet. Förstår inte hur man kan gotta sig i och ääääälska att lyssna på hur människor blir brutalt mördade eller utsatta för andra saker…

   Förstår inte underhållningen i det? Tycker mest att det är fruktansvärt

    Finns kanaler på youtube som lägger ut oklippta ljudfiler från rättegångar. Bland annat inspelningar från ett mordoffers telefon där samtal mellan offer och gärningsman läggs ut, något som offret använde för att spara inför en anmälan och som senare användes mot gärningsmannen i rättegången. Sinnessjukt att sådant läggs ut som underhållning. Tappar man all rätt till integritet så fort någon tar livet av en??

     Vi måste ju tänka på alla som äääääälskar det här!

     Det är deras rätt 🙄

    Ja, och sen diskuterar dessa faaaanz om sina ”favorit”mord. Wtf?!

  Varför gör man humor av mord? Undrar genuint. Förstår absolut poddar och dokumentärer som är informativa och berättar historian för att offren ska få synas eller för att uppmärksamma publik på situationer som kan sluta illa.. men humor? Really? Ofta är det unga oskyldiga tjejer som blir mördade av äldre män och det är för mig ingenting man skämtar om. Det är vidrigt.

   Ja det faller väl under diskussionen om vad man får och inte får skämta om rent generellt, och här går ju människors åsikter som bekant isär. Jag landar i att inga ämnen i sig är off limits, däremot tycker jag att det dels krävs finess, dels att man känner sin publik och dels att uppsåtet inte är att sparka nedåt. Alltså tex skämtar om offren, vilket de förstås inte gör.
   Men ja, här är jag medveten om att folk tycker olika, men det är väl inte konstigare än alla andra hemskheter som det skämtas om på standup-scener.

    Nja, skämt på standup-scener stannar ju där. Här gör man ju ren underhållning och tjänar pengar på mord.

    Tycker inte det har med ”får man skämta om allt” att göra.

   I boken Monster av Michael Dalén diskuteras just det, varför människor i alla tider gillar att underhållas av mord och misär. Kan varmt rekommendera den boken 😊

    Kan tycka att det är en extrem skillnad på böcker jämfört med poddar/tv-program.

    En bok måste du själv införskaffa och sedan lägga ner tid på att läsa, medan poddar och serier är väldigt lättillgängligt. Blir liksom något som var och varannan människa ser/lyssnar på. Rullar dessutom på bästa sändningstid på TV3.

  Säkert kul för oss. Men mordoffrens familjer/anhöriga kan ta väldigt illa upp av sånt här. Minns inte exakt vilka offers familjer det var, men det har varit flera anhöriga genom åren som har reagerat i tidningarna vet jag över liknande sånt här när det blir för mycket underhållning av det.

  Fler tips på true Crime eller piffar i stil med Creepypodden? Som är bra och inte alltför svamliga ☺️

   Poddar inte piffar..

   MrBallen

    Samt kendall rae

   Den bästa är utan tvekan ”Casefile True Crime”, börja exempelvis med följande avsnitt:

   – Jennifer Pan (Case 50)
   – Sherri Rasmussen (Case 42)

   Gillar du avsnitten kan du sen googla på Casefile True crime topplistan, så ser du en lista med poäng för alla avsnitt.

   Ps. Så ledsen att jag lyssnat på nästan allt 😅 Önskar jag hade alla avsnitten tillgodo, avis på er som inte hört dem än haha.

    Lägger till marc & john på listan över bästa avsnitt.

   Besynnerliga berättelser har jag precis hittat och gillar den jättemycket. Den är mer lik creepypodden än true crime ☺️

   Jag lyssnar på olösta fall, om ouppklarade mord och vad man vet om fallen. Inget flams eller prat om poddarnas vardag.

    Tror att jag har hört den podden. Den kändes mer som att syftet var att inte glömma bort fallen, uppmuntra att lämna info osv. I de avsnitt jag lyssnade på kunde någon anhörig vara med för att berätta vad man visste och inte.

    jag kan tänka på fel podd men den jag lyssnade på var respektfull tyckte jag.

  OT, men kritiken mot Therese Lindgren i hennes senaste video, är den verkligen befogad?

   Vart finns den kritiken?

   Berätta mer!

  Tycker all true crime är vidrig. Verkligen sjukt att göra underhållning av mord. Helt vansinnigt att det finns en marknad för det här. Tycker synd om familjerna som dras in i det här utan att tillfrågas. Kul att sitta och bläddra på tvn och se sitt barns mord uppspelat med skådespelare. Empatistört.

   I poddar ja men inte i tv-serier. Finns mängder med tv-serier där anhöriga själva vill delta eller personer som har överlevt.

  Älskar 😍 men föredrar engelska som true crime all the time 🌸

  Jag kan uppskatta True crime om det görs på ett snyggt och respektfullt sätt, framförallt då mot offer och anhöriga. Inte så mycket fokus på brutala detaljer utan mer på hur arbetet med fallet såg ut och hur man la pusslet och löste gåtan. Tycker det är en svår balansgång och ofta blir det bara osmakligt istället.

   Jag håller med. Jag gillar tex skyldig?, över min döda kropp, P3 dokumentär (inte true crime men vissa avsnitt ändå). De är mer informativa, om själva fallen, lärorika. Inte bara ren underhållning genom att lägga ut makabra detaljer och personlig information.

  Mord mot mord är bättre

   Tycker de är så cringe!

  Är inte Johanna från typ Knivsta och Ellinor från Bjärnum? 🤨

   Joo, Elinor är född i Ballingslöv och flyttade till Bjärnum i mellanstadiet någon gång, vill jag minnas att jag hört 🤔

   Johanna är delvis uppvuxen i Kalmar så där är ju Nybro/Emmaboda i närheten iaf.

  Det är något med det poddnamnet som gör att det knyter sig i magen på mig. Väldigt osmakligt på något sätt.

  Älskade denna podden i början, men slutade lyssna för något år sedan. Kändes då som att de tappat det lite. Inget fel med att de fått hjälp från andra med att skriva om många utav fallen, vilket de var öppna med, men det kändes ofta som att de var dåligt förberedda och läste innantill. Mycket stakning och förvirring då det kändes som att de knappt kollat igenom fallen i förväg.

  Saknar podden ibland, men har jag väl börjat störa mig är det oftast kört, haha. Någon som känner igen detta och kan försäkra mig om att de blivit bättre igen? Kanske bara var någon svacka 🙈

   Dom är grymma

  Jag tycker tyvärr den är riktigt dålig. I alla delar.

   Vill du utveckla? Är nyfiken och orkar inte lyssna själv haha

   Hade höga förväntningar men tyckte det var för mycket svammel.

  Otroligt osmakligt namn på podden. Ogillar verkligen all true crime. Tycker det är hemskt att folk gottar sig i andras tragiska livsöden. Tror de flesta som gillar true crime tycker om det just för att det är snaskigt och spännande, inte för att man är intresserad av psykologi. Är man på riktigt väldigt intresserad av ex. seriemördares psykologi är det väl bara att läsa in sig inom det området genom facklitteratur, plugga kriminologi osv? Skulle verkligen avsky om jag blev mördad och det skulle basuneras ut och analyseras i podcasts, serier osv..

  Kan rekommendera Emma Berquist (överlevare av ett mordförsök) artikel på temat. Hon skriver b.la. att hon hellre skulle bli knivhuggen igen än att ha TikTok-detektiver som ”analyserar och letar tecken” på ens sociala medier inför hela världen. https://www.gawker.com/culture/true-crime-is-rotting-our-brains

   Detta håller jag helt med om. Om jag mördas så ska folk sitta och lyssna på mina privata sms som läses upp, detaljer om vilka underkläder jag hade, mina relationer ska dissekeras och anhöriga ska ångestfullt vittna. Är det något underhållande?

   Säger som du, är du intresserad av psykologin bakom så finns ingen anledning att lyssna på dessa typer av poddar. Då finns bättre källor till kunskap. Det är bara ett svepskäl.

   Kan vara värt att tänka på. Att inte fläka ut allt på sociala medier för om det händer dig något kommer alla gamar rota igenom allt.

    Absolut. Kan också ge en tankeställare om att inte vara den där gamen som gräver i ett offers sociala medier. Det är trots allt människor det handlar om.

   Nu har ju människor intresserats av mord och andra hemskheter i alla tider. Varför tror du deckare är så populära?

   Jag älskar VBDFM och true crime generellt, kan absolut lägga timmar på att läsa en förundersökning om ett uppmärksammat mord till exempel. Det handlar ju dock inte om att man ”gottar” sig bara för att man tycker att det är ett intressant ämne. Nu är jag dock också jurist, jobbar med brottmål på domstol och har läst kriminologi – är det tillräckligt för att true crime ska ses som ett OK intresse? Personligen förstår jag inte skillnaden mot för om jag jobbat i typ kassan på Ica.

    En väsentlig skillnad är att deckare är fiktiva och därmed inte blottlägger en riktig individs bakgrund, liv och död. Det går inte att jämföra. Deckare har jag självklart inga problem med.

    Att läsa FUP på sin kammare är ett jättebra exempel på hur man kan tillgodose ett intresse utan att fläka ut den avlidna personens bakgrund i sociala medier/media? Jag menar självklart inte att man måste ha läst vissa kurser ”för att ha få ha true crime som intresse”, utan att man förhoppningsvis kan få det behovet tillgodosett genom ex. läsa facklitteratur eller i ditt fall arbeta med det och därför inte behöva konsumera true crime på annat sätt?

    Känner inte du att det hade varit osmakligt om det var din klient som mördats och du vet hur familjen beskrivit personen, att familjen vill vara privat osv osv, sen hör du helt plötsligt ett poddavsnitt där det tolkas och beskrivs på helt andra sätt när du vet att det var mot din klients vilja? Och där det kanske till och med skämtas och skojas om privatliv innan man snabbt hoppar vidare till nästa segment som är hur mordvapnet såg ut. Usch säger jag!

  Första true crime poddcasten, som startade hela hysterin, är dock priceless. Den måste ni alla lyssna på om ni ännu inte har hört den. Det är inte i mitt tycke en sådan podd som många här ovan kritiserar (eller?), men däremot en granskning av hur allt gick tillväga när man dömde en pojke som kanske kan vara oskyldig.

  Den heter ”Serial” och det är säsongen som handlar om Adnan Sayed. Tror det är första säsongen som någonsin släpptes faktiskt?

   Jag vill också slå ett slag för podden spår och deras serie om kaj Linna. Vill minnas att det bland annat var saker som kom fram i den poddens gräv som till slut gav honom resning i fallet. Oerhört välgjord.

    Älskar spår. Hannes råstams bok om thomas quick var min introduktion till true crime. Mycket bra!

    Spår är otroligt välgjord. Lät ju vara ofantligt mycket mer jobb bakom också, jämför med alla som bara läser upp motbida detaljer ur rättegåbgshandlingar.

    Tyvärr var ju dock spår-killarna så himla pinsamma och dåliga i den där knuty-serien. Som att de inte kunde stoppa när avslöjandena helt enkelt inte höll, till skillnad från när de jobbade i egen regi med podden.

  Jag är ett true crime-fan, men såklart inte av allt. Finns extremt mkt som är fruktansvärt kasst. Sen förstår jag verkligen det moraliska argumentet…och håller typ med, men lyssnar ändå.

  Är det någon här som lyssnat på mordpodden förresten? Jag har lyssnat några avsnitt men tycker det är ett exempel på riktigt riktigt kass true crime. Lyssnade bl.a. på ett avsnitt om Lisa Holm där de snackade om typ hur vacker hon var, hur ”vi tog in henne i våra hjärtan” typ. Hela tonen i podden är riktigt weird.

  Vill höra om fler känner samma?

   Det är en riktigt dålig podd. De ska vara så väldigt känslosamma och det blir bara överdrivet när de lägger in en massa sådant. Plus att de pratar så himla fjantigt. Alltså själva tonläget.

   Var det inte de som faktiskt blev fällda för plagiat också? Och de är journalister, åtminstone pluggade de till det för 5-6 år sedan. Jag håller med dig om underlig ton och ytliga egna utläggningar.

   JAAAAA!!! Den är hemsk! Så otroligt dåligt gjord, grund och utan någon egentlig info? Tycker det är som att de gjort podden till barn eftersom allt är så förenklat, och så konstiga mellandelar som inte handlar om fallet utan något helt annat. Nej alltså det är verkligen en fruktansvärt dålig podd och jag kan inte förstå att den faktiskt har lyssnare.

  Jag håller med om att true crime är VIDRIGT.
  De sitter och pratar om riktiga personer, som utsattes för brutala grymma handlingar och dog ifrån sina familjer. Det är bara vidrigt.
  Och alla som ursäktar sig med att de är intresserade av mördarens sinne och hur hen blev som hen blev, men lägg bara av! Vad ska man gotta sig i sånt för?
  Extra osmakligt blir det när det är högljudda feminister som hatar män för att män inte tar hälften av föräldraledigheten typ, men samtidigt dreglar över och blir fuktiga i trosan av vidriga mördare.

   Ja, mördarna hinner knappt komma in i fängelserna innan de gifter om sig eller blir tillsammans med en brevskrivare. Helge Fossmo gifte om sig med en brevskrivare ganska så direkt, polismördarna har haft några fruar var, inklusive sjuksköterskan på fängelset. Men det finns ingen som har varit så populär som Anders Eklund (Englas mördare). Han har haft ett par tre flickvänner, inklusive en småbarnsmamma, och kvinnorna stod på rad i början läste jag. Hur många flickvänner hade han haft om han INTE hade suttit i fängelse? Inte en enda. Men när han mördade och våldtog ett barn då blev han plötsligt intressant hos kvinnorna. Man brukar klaga på män. Men kvinnor ändå alltså.

    Åmselemördaren brukar väl nämnas som extremt exempel också. Han gifte sig flera gånger och drunknade i kärleksbrev i fängelset. Finns en podd med ett avsnitt med just en av de som brevväxlade med honom. Tror att podden är jag var där men är lite osäker just nu.

     Tror att han gifte sig sju gånger medan han satt i fängelse.

    Sjukaste jag läst….

  Har Oliver Hunt körkort nu eller kör han fortfarande olagligt? … men nu i Sverige…

   Han har körkort.

  Podden har ju funnits i åratal. Och förstår inte varför folk reagerar på namnet…
  Finns värre namn på tv-program faktiskt.

   Vilka program på teve tänker du då på? Jag tycker inte att namnet på podden är så illa men generellt tycker jag illa om true crime. Med vissa få undantag.

    Fboy island, Humorgalan (som ska samla in pengar till UNICEF)…

  Rekommenderar podden ”över min döda kropp” av två fd poliser! De är väldigt respektfulla och pratar inte specifika fall. Sjukt intressant podd med mycket humor också.

   Den är jättebra!! Både informativ och lärorik. Mycket bra

  Säger man att någons dialekt är on fleek? Eller menar Camilla att de härmar?
  Min skånska är on fleek, men…jag är ju från Skåne.

  ”On fleek” 😴

   Visst är det ett uttjatat uttryck? ☺️☺️

  Lyssnat på många true crime poddar föredrar främst på engelska. Senaste jag hittade var killer personality två tjejer pratar om de mest kända fallen sedan pratar dom om huvudkaraktärens personlighet. Personligheterna delas upp från 1-9 och utgår från någon tabell väldigt intressant faktiskt!

  Johanna kommer från Småland och flyttade sen till uppland och jag tycker hon har lite dialekt fast hon leker cool dryg tjej från Stockholm. Pinsamt i min bok men kul om hon gillar det.

  Förstår inte denna sjuka besatthet över mord? Hur kan man vilja grotta ner sig i sånt? Och att dessutom göra humor av det? Nä fy fan. Stackars anhöriga.

  Finns det någon engelsk/amerikansk variant av rättegångspodden?

   Sword and scale

  VBDFM är en riktigt bra podd!
  Människor har intresserat sig för mord i alla tider -vad, hur och varför det händer. Hur blir en person en mördare, hur har vissa offer lyckats smita? Sjukt intressant.
  Och till ni som ojar er över humor i VBDFM så riktas den alltid mot just mördaren och ibland någon kass polis.
  Nu tar de inte upp nutida svenska fall- men om jag blir mördad hade de gärna fått berätta om mig och ge en känga till mördaren haha!

  Bästa podden! Och absolut inte en pod där man gottar sig eller gör sig rolig över offren. Den som hävdar det har INTE lyssnat på podden.

  Förvånad över att ingen tipsat om Prime Crime? Jag jobbar inom journalistik och den appen är grym för att lyssna på rättegångar och sammanfatta fall, utan att ha behövt vara i rättssalen. Prime Crime har ingen som sammanfattar eller målar upp en bild av fallet, utan det är rena rättegångar som är oklippta (men personnummer etc är borta av rätten innan de ges ut).

  Kul att du hittat dom! De är fantastiska 😁🥰
  Bra att veta, om du inte nödvändigtvis lyssnar äldst-först, att Lisen är en hund! Matte Ellinor äger Lisen henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.