Barn och hundar är inte samma sak!

När Bianca Ingrosso berättade i en vlogg att hon ville öppna antinger ett barn- eller hundhem, alternativt adoptera ett barn, eller en hund så gick många i taket. Jag tänkte att ”en gång är ingen gång, och att hon nog buntade ihop barn och hund pga ordet adoption. Inte för att hon likställde barn och hund.
Nu gör Alexander Pärleros ungefär samma sak, och jag börjar ana en trend.
Eller….Alexander Pärleros gör inte alls samma sak som Bianca, för han skriver rakt ut att han skulle vilja hjälpa barn som inte haft den lättaste starten i livet, och att sättet som de fick sin hund Doris på – hon lämnades utanför Lidl i en låda – på ett ungefär är likvärdigt med att ta  ”något barn som är utsatt och man kan förändra livet för”. (citat Alexander Pärleros)

Bildkälla: Alexander Pärleros Instastory

Jag älskar hundar och mina husdjur är mina bebisar, men nej.
Att adoptera en herrelös hund är INTE som att adoptera eller bli fosterhem familjehem åt ett barn!

Efter att jag publicerat mitt inlägg om Bianca så fick jag ett mail från Joel Borgström som är Program manager child protection på Childhood Foundation, som upplyste mig om baksidorna med just barnhem.
Jag visste inte riktigt om jag kunde få in det på ett bra sätt här på bloggen, men så kom det här Pärlerosiska inlägget och jag såg min chans.
Så här skrev Joel Borgström i sitt mail till mig:

I de flesta fall är just barnhem tom direkt skadligt för barn med volontärer som kommer och går, stora risker för våld och övergrepp, svårigheter att anpassa sig ett liv utanför institution så småningom m.m. m.m. De allra flesta barn på barnhem har dessutom minst en förälder i livet (typ 80%!).

Vidare skriver han att:

Vi blir förstås glada för alla som vill engagera sig för barn i utsatthet men ser också att just bilden av barnhem som en bra lösning för barn utomlands (och då särskilt i fattiga länder) fortsätter spridas trots att vi vet att detta både är dyrt och dåligt för de allra flesta barn.
[…]

Jag kom just tillbaka från en resa i Tanzania/Kenya med just det här fokuset och det är tydligt hur man där nu jobbar hårt för att utveckla alternativ så alla barn kan växa upp i familjer. Det gör man egentligen över hela världen men det är svårt när det fortsätter forsa in medel till barnhem!

Hör av dig om du vill ha mer underlag eller annan info (här finns också mer om detta). Vi skulle förstås gärna se att någon uppmärksammar Bianca på detta. Vi hjälper förstås gärna till (och jag har också skrivit till henne direkt).

Om informationen nått hela vägen till Bianca vet jag inte, men nu vet NI i alla fall. 🙂
Även med de godaste av intentioner kan det ibland bli fel, och att likställa adoption av hund och barn kan kanske vara en sådan.

Tack för tips!

65 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vet någon vad som hänt med den norska influensern Eveline och Caia? Hon skulle väl vara ansiktet utåt för Norge och var med och tog fram en av deras parfymer.

    Om man inte förstår norska. Någon som kan översätta?

     Det hände inget särskilt, men hon ville inte lägga den tiden som krävdes för samarbetet. Jag förstår det som att hon hellre skulle promota ett eget märke än någon annans, men samtidigt säger hon att hon inte jobbar på något eget märke. Så sammanfattat: Inget spännande hände alls 😝

     Hon har gått vidare efter 2 år, inget mer snaskigt än så. 😉

  Jag har så förbannat svårt med Pärleros.

   Samma här och nu verkar han helt ha tappat det.

   Fattar han ens vad en donator är? ”Tror inte det är brist på donatorer”. Jösses, lever människan under en sten, eller låtsas han vara korkad?

    Han tänker nog på spermadonator.

  Fast de jämför ju inte en hund med ett barn. Men vill man läsa in allt fel, så kan man ju såklart göra det. Hoppas och tror ändå att majoriteten förstår hur de menar?

   Nej man förstår inte vad han skriver? ” det är nog närmare likt vi tog våran hund att ta ett barn”. ????? Helt obegripligt.

    Men skulle man påpeka DET för honom skyller han på att han har dyslexi… 🙄🤔
    Han må ha det – men det är också uppenbart att hissen inte gått ända upp där! Håller helt med!
    Han behöver någon som hjälper honom med en väldigt massa saker. Inte enbart stavning och svenska språket! Han har verkligen stora problem med ordförståelse!
    Så tröttsam…

  De jämför ju inte hund och barn som om det i sig vore samma sak. De jämför situationen, att hjälpa någon som har det svårt.

  Det är ju såklart självklart att han inte likställer barn med hundar. Han menar ju att man inte behöver skaffa biologiska barn utan istället kan ta hand om ett barn som är föräldralös eller har det svårt.
  Det går faktiskt att förstå vad han menar om man är klok nog.

   Det kunde han ju tänkt på liiiiite tidigare… 🙄

  Pärleros grammatik är…? Häpnadsväckande dålig? Det är en annan nivå än de småfel språkpoliserna här inne brukar käbbla om. Texten är obegriplig.

   Han har dyselexi

    Du också? 🤪

     Ja, konstigt att inte rättstavningsprogrammet ändrade.

     Jaha du är en sån översittare

      Översättare?

   Helt rätt! Man kan faktiskt inte skylla på detta hela tiden!
   Det finns verkligen mängder av verktyg att använda sig av. Stavningsfunktionen är bara ett av många! Så detta handlar enbart och endast om lathet och arrogans från hans sida! Som vanligt!

  Men hur skriver människan? Förlåt, men det är verkligen fruktansvärt illa.

   Han har dyslexi.

    Och? Det har många. Finns att få hjälp i dagens inställningar på telefon.

    Jaha och vad har det med nått att göra?

     Allt.

      Har det verkligen det? 🤔

   Förstod du verkligen inte vad det stod??? Förlåt med DET är Verkligen fruktansvärt illa!!

  Hur kan man aldrig ha tänkt tanken på att donera och hur kan man missat upprepade skriverier om hur stor brist det är på donatorer? Han jobbar inom media och intervjuar en massa människor, hur kan han vara så lost?

   Fast va? Är väl inte jättevanligt att donera sperma eller att det är någonting man går runt och tänker på. Är ju ändå en stor grej att leva med vetskapen att man varit med och skapat ett barn som man aldrig kommer ha en relation med.

    Alla som vill veta mer om donationer och vad för slags donator man kan bli och hur livräddande och absolut brist på donatorer det finns kan gå in och läsa på tobiasregistret.se samt anmäla sig.

   Inte konstigt att man inte vill donera sina spermier eller ägg då barnet har rätt att söka upp sin biologiska förälder om hen vill det.

    Precis. Jag tror inte jag skulle klara att donera mina ägg. Det är ingenting man bara gör, det får man ju tänka efter ordentligt först.

   Haha va? Varför skulle det vara självklart att tänka tanken att donera? Jag skulle själv aldrig göra det, har aldrig tänkt på saken förrän nu när jag läste din kommentar heller för den delen men det är ett klart nej.

   Det är äggdonatorer det är brist på.

    Barnen mår inte bra av det enligt forskning av så det är väl lika bra. Ingen mänsklig rättighet att ha barn.

  Vad för donator syftas det på? Spermadonator? /sjuk och trög idag

   Det är iallafall så han tolkat det med tanke på hans svar.

    Personen som ställde frågan borde dock varit lite tydligare.

     Oj jag trodde det handlade om organdonation och inget annat.

  VAD FAN SKRIVER PÄRLEROS? Blev utbränd av att försöka förstå. Så jävla kass han är på att skriva.

   Han har ju dyslexi

    Du är lite tjatig nu.

   Han har själv berättat om sin dyslexi och att det gör att det blir särskrivningar och ett texterna blir lite knasiga pga det.

    Påverkar dyslexi språket? Är det inte bara själva stavningen? Är ju inte att han stavar dåligt som är problemet.

     https://www.dyslexiforeningen.se/vad-ar-dyslexi

     Här finns en jättebra sida som förklarar dyslexi. Hade väldigt mycket användning av den när vi fick veta att min lillebror har dyslexi.

  Alexanders skriftspråk är lika dålig som hans intervjustil. 😩

   Man kan dock inte hjälpa att man har dyslexi

    Nej men han kan låta någon korra hans texter.

  Bentes trovärdiga och genuina reklam för Under Your Skins hårprodukter, sen Bobbys hårprodukter och sen Under Your Skin igen på kort tid… och att dom är så otroligt flamsigt gjorda. Suck nej, jag vet inte varför jag fortfarande följer henne. Eller ens tar upp detta här. Jag hittar ut själv, hej😂

   Haha man kan ju kanske inte förvänta sig att de skulle vara superseriösa kanske😅

   Det är så Bente är så att… 🙂

  Jag förstår ändå vad du invänder mot Camilla, det är märkligt at jämföra åtagandet att vara fosterfamilj med att adoptera en herrelös hund. Tror man bör gå in som fosterfamilj med en insikt om att det är mer komplicerat än att börja mata och sköta en övergiven hund, annars land ett nog bli tokigt.

   Och jag håller med om att snacket om att ”tänk på alla föräldralösa barn som behöver en familj’ lätt gör komplicerade situationer alldeles för enkla. Man ska nog undvika att adoptera barn för att göra en god gärning.

   Men, tror du verkligen inte att de fattar det?

    Nej – jag tror helt ärligt inte att han fattar!
    Det är sällan han säger någonting med substans! Det är mest obegripligt svammel – precis som det han skriver! Och nej – att ha dyslexi är vara en löjlig bortförklaring från hans sida! Inget annat!

  Fast han jämför ju inte hundar med barn. Han jämför situationerna där man i båda fallen hjälper någon som har det svårt.

   Ja precis han likställer hundar med barn. Men det kan ju faktiskt vara att han inte menar det så eftersom hans svenska är så usel att det är svårt att förstå vad han egentligen vill få sagt.

  Det är en myt att det råder överskott på barn som behöver adoptivfamiljer. Jag bor i Brasilien och även här är det svårt att få adoptera ett barn, särskilt barn under 3 år. Det är främst gravt handikappade eller stora syskonskaror som kan vara svåra att hitta familjer till. Spädbarn är hett eftertraktade, särskilt flickor. Vill du vara rik och godhjärtad, acceptera ett barn med ett riktigt svårt handikapp, ingen vill ha dem. Allt annat är för sitt eget ego skull, om man nu haft turen att kunna få egna barn.

  Är såååå trött på Pärleros! Någon måste stoppa honom. Plus vilken eskalering från att donera (sina organ?) till att bli familjehem till att en hund i en låda är samma sak som ett utsatt barn. Han verkar helt verklighetsfrånvänd i många frågor och jag förstår inte hur han kan vara så populär.

   Vet inte om du aktivt läser in fel? Men han syftar på spermadonatorer. Inte organdonation.

    Aktivt läser fel?????? Det är snarare så att du läser in det du vill ska stå. För det går inte att läsa texten som pärlan skrivit utan att läsa in sin egen tolkning. Det är inte en sammanhängande text utan ord inkastade huller om buller. Och nej dyslexi är ingen ursäkt bara en dålig bortförklaring.

  Om fler ska bli spermadonatorer behöver vården effektivisera det hela och göra det mer lättillgängligt. Helt förståeligt att det är en lång process att bli donator med många tester (både hälsa/smittskydd och psykologintervjuer). Men själva donationen måste blir mer effektiv. Det finns få ställen där man kan donera, vilket i de flesta fall kräver lång restid samt snäva öppettider som tvingar donatorer att ta ledigt från jobbet eller ha ett flexibelt jobb. Tillkommer gör det faktum att du kan vara tvungen att göra så många som 10 besök med en veckas mellanrum för att uppnå en tillräcklig mängd. Kompensationen är 6000 SEK, vilket knappt täcker resekostnader och lönebortfall.
  Äggdonation är en betydligt mer invasiv historia, där donatorn med hjälp av hormoner måste superovulera och sedan ska äggen plockas ut. Så fullt förståeligt att det saknas donatorer på den kvinnliga sidan också.
  Gällande adoption tror jag att folk har noll koll på hur lång och komplicerad process det är. Det är liksom inte så att man åker iväg och ”räddar” ett barn från ett barnhem i ett land lång borta bara sådär. Har bekanta som i flera år försökt adoptera. Just nu är de i ännu en ansökningsprocess och det kan ta upp till ett år innan de ens får veta om det går igenom den här gången eller om de måste påbörja en ny process.

  Eller kan väl stötta så att föräldrana kan ha kvar sina barn. Det måste väl ändå vara det bästa för barnet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.