”Här kommer BVC och tar ditt barn”…

När du tror att det värsta är över – hemorrojder, foglossning och förlossning – så dyker helt plötsligt BVC upp vid din port för att inspektera att du gör som du ska med den nya familjemedlemmen.
Hemmet ska vara skinande rent, barnet välkammat och iklädd sina finaste söndagskläder och ingenting får indikera att du skulle kunna tappa ditt barn i golvet eller av misstag stoppa in det i tvättmaskinen.
I så fall riskerar BVC att omhänderta barnet, snabbare än du hinner säga till orosanmälan fyra gånger, och det vill ju ingen – allra minst Egoina.
Därför besökte hon och sambon IKEA, för att köpa sonen en säng, så nu kan de potentiella omhänderntagarna från BVC i alla fall inte klanka ner på det. Så det så!Av Egoinas kommentarsfält att döma så har jag haft fel bild av BVC, för tydligen har de inte alls som syfte att gå runt och (be)döma de nyblivna föräldrarnas hem i jakt på anledningar att ta barnet ifrån dem.
Det verkar snarare som att syftet för besöket är hjälpsamt. Och högst frivilligt. Vill man så kan det istället ske hos BVC istället för hemma.
Inte alls som ett oannonserat besök från Hälsovårdsmyndigheten som dyker upp som gubben i lådan för att mäta ph-värdet under diskmaskinen, och som du inte KAN avsäga dig eller vägra släppa in utan konsekvenser.

Skönt att veta ändå, eller hur?
Och… bara för att det är ett frivilligt besök så innebär det inte att tvättmaskinen är det bästa stället att förvara en hypotetisk bebis på, så gör inte det, okej?

69 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  det är också helt frivilligt att ens gå till bvc. Inget krav alls, som många tror. däremot en bra idé, såklart. Men tex om man känner att det är onödigt att åka dit stup I kvarten för att mäta o väga så är det helt okej att bara gå ibland, eller inte alls.

   Tyvärr inte utan att orosanmälning görs. Jag missade 3 besök på raken pga vettiga anledningar (vårdbesök för ett av mina andra barn med svår funktionsnedsättning). Resulterade i orosanmälning från bvc-sköterskan.

    Detsamma gäller om man missar/avbokar för många tandläkarbesök. Gick sådär mitt i pandemin och konstant snoriga barn.

    Hellre en orosanmälan för mycket än en för lite.

    Jag har knappt varit på BVC med mitt andra barn. Låter märkligt att de gör en orosanmälan för att man missar pga rimliga anledningar. Det är frivilligt att gå och ibland svårt att få till tid att gå dit. Lär knappast vara deras rutin att göra orosanmälan för att man har andra tider inbokade just dom datumen. Låter bara då konstigt.

     Åh, det gör de. Har haft väldigt bra sköterskor på bvc som har varit ett stort stöd. Nyligen fick vi dock en ny sköterska som orosanmälde oss när vi var tvungna att omboka fyraårskontrollen två gånger pga arbete (ombokade i god tid) respektive sjukdom. Vansinnigt.

   Tycker det är en fin service, ett bra stöd som inte kostar något. Skönt att ta en fika, och passa på att prata lite och kanske ställa frågor.

   Precis, BVC är frivilligt.
   Sedna finns det de som är nitiska och gör en orosanmälan.

   Min syster avbokade alla besök under 1,5 år och de sa ingenting efter att de ringt och frågat varför.

  Gör dom inte Boeltest vid den åldern, och så kollar dom väl upp hur barnet bor.

   Bvc kollar inte upp hur någon bor, det ingår varken i barnmorskans arbetsuppgifter eller finns som krav.

   Däremot kan vissa regioner erbjuda ett hembesök, vanligt vid första besöket men kan dröja längre.
   Detta för att underlätta för föräldrarna.
   De har med en portabel våg, information om smakportioner osv. Stämmer av om man har frågor osv.
   De går inte runt och tittar. Antingen sitter man i köket eller vardagsrummet.

    Våra hembesök vi haft (3 barn så tre besök) har de gått runt och kollat lite. Skötbordet så det är bra placerat, sovplats m.m. Inget avancerat och det kändes inte som snokande, jag förstod inte ens första gången förens de sa att de gjorde en rutinkontroll över boendesituationen vid varje hembesök.
    Har ett vanligt Svenssonhem, varken mer eller mindre.

  HA. BVC är ”frivilligt” som jag brukar säga. Klart det är frivilligt men om man inte går så kommer med stor sannolikhet en orosanmälan att skickas in så småningom i alla fall. Att man dessutom skulle kunna tacka nej till hembesöket ställer jag mig frågande till, i alla fall där jag bor. Försökte att göra precis detta med barn nummer två och fick då förklarat för mig att detta inte gick för sig. Tror med andra ord att det varierar kraftigt vad som är okej och inte. Här var hembesöket ett absolut måste och jag blev utan tvekan misstänkliggjord för att jag föreslog att vi kunde träffas på BVC istället. Så glad att den tiden är över. Numera är det bara skolsköterskan som man har att hantera haha, och det är inte ens i närheten av BVC som jag verkligen inte har någon god bild av, trots att jag inte lever under några som helst problemförhållanden, har god inkomst, ett trevligt hem och lever med mina barns pappa. Usch och fy för socialistsamhällets ”tvångs-BVC”. Ryser bara jag tänker på dessa tanter.

   Konstigt resonemang. Det är för att skydda barn från isolering och att fara illa som vi har en del kontrollfunktioner som dock absolut inte ska hålla på med ”pekpinnar” inom petitesser. Bvc finns för barnets skull och det är bra.

   Att några föräldrar eventuellt känner ett obehag inför det tycker jag är ett mycket lågt pris att betala i sammanhanget

   Varför? Är det inte positivt med ett par extra – erfarna – ögon och öron som kan ge råd, stöd och tips till föräldrar? Kalla mig naiv men jag tänker att om man inte har något att dölja så borde det väl inte vara några konstigheter med ett hembesök på typ 45 min. Det är inte direkt en visning inför en husförsäljning, hemmet måste ju inte direkt skrubbas från golv till tak utan lever man hyfsat ordnat behöver man knappt göra något inför besöket (förutom det man vanligtvis vill göra: städa toaletten och handfat, byta till rena handdukar, ta bort dammråttor etc)

    Men personen ifråga kanske inte vill ha oombedda råd och tips. Man lär väl själv ta kontakt och fråga om man har frågor.
    Jag skulle också känna obehag att ta hem ”kontrollanter” och ha med som att göra i 45min. Vafan ska dom göra i 45minuter, om dom inte går runt med förstoringsglas och letar efter damm? Ställ frågorna och gör det du ska och åk hem, skulle jag säga. Tänker inte sitta och fika och snacka strunt med nån oinbjuden tant.

     För barnens skull. Inte din! Handlar inte om att alla barn far illa men det är ett xtra skydd för de utsatta.

     Kan man inte ”offra” 45 min för sitt barn, å kanske ett par goda råd, så bör man nog jobba med egot ist för att vara förälder

     Precis som L skriver, det är för barnens skull. Sen är jag, som ännu inte är förälder och inte heller utbildad sjuksköterska/läkare/socionom, otroligt ödmjuk inför att jag knappast kan allt om allt. I den bästa av världar hade alla människor tagit kontakt om man har frågor, men nu befinner vi oss i verkligheten och om hembesök kan fånga upp åtminstone en del av de barnen som riskerar att fara illa för att ungens föräldrar inte förmår läsa av sitt barns behov och agera på dem, så känns det som en proportionerlig integritetskränkning (om man nu väljer att se det som just en integritetskränkning).

     Men snälla vilka sociala problem folk verkar ha som inte kan ta emot en BVC-sköterska som ska tipsa om saker för ditt barns bästa och prata med en person i mindre än en timme?

      Well, är det frivilligt så är det ju frivilligt att tacka nej till. Själv hade jag en svärmor som jobbade på bvc. Tyckte att hennes goda råd räckte. Var ganska skönt att slippa besök av främlingar.

       Handlar väl igen om att kunna sätta en annan person främst, och se förbi sin egen misstänksamhet och ovilja. Finns ju garanterat andra tips än dem din svärmor kom med, och det handlar ju inte om att rätta dig, utan mer föra en dialog (om det är bra BVC).

       Men ja, en del tycker det ju är jobbigt att vi får hjälp med att kolla så barnen växer och väger som de ska, har god munhänsla mm. Rätt och slätt narcci-beteende som förälder.

        Ja men det finns ju då också andra tips än de just din bvc kommer med.

        Fast med den logiken räcker det inte med ett bvc-besök heller eftersom det finns andra tips än de man får av just den barnmorskan. Hur många barnmorskor ska man få tips av innan det är nog många? Och varför skulle tipsen vara sämre om man får dom privat av en bm eller om hen är i tjänst?

     Som tur är så är det frivilligt ju.

     Tack Henrietta. Tack.

    Alla som hojtar om att man är ego osv om man inte kan ta emot BVC i sitt hem under 45 minuter kan lugna ned sig. Det är så långt ifrån sanningen som man kan komma. Jag har inga problem med att BVC finns till, vad jag har problem med är att det är ”frivilligt”. Skulle ha större respekt för BVC om man ur juridisk synvinkel helt enkelt sade att ”så här är det, detta är lagen – BVC kommer hem till dig och kollar hur allt är och du måste gå på varje besök hos BVC”. Nu är det någon slags låtsasfrivillig verksamhet. Självklart är det så att jag med stor sannolikhet haft otur med mina BVC, men jag är långt ifrån ensam om det i sådant fall tyvärr. Är också av den icke populära åsikten i Sverige att staten bör ha en så minimal roll i människors liv som det bara går. Självklart skall exempelvis socialtjänst finnas för att hjälpa utsatta barn osv. Är dock för större frivillighet där jag självklart vill se till att mina barn mår bra och växer som de ska, men jag vill själv kunna välja vart jag skall gå, utanför BVC:s mottagningar. Precis så som man har det i många andra länder där det fungerar utmärkt. Tack för mig!

     Precis så. Antingen är det skrivet i lagen och så är dom tjänstemän som gör sitt jobb enligt lagen, eller så får dom lämna sina rekommendationer om skötbordets placering till dom som efterfrågar detta. Tjänstemän ska inte tycka till, dom ska tolka lagen. Om man inte vill svara på BVCs frågor då, vad händer då? Det är så godtyckligt så det finns ingen rättsäkerhet i situationen. Hur måste man bo så att BVC är nöjda? Räcker 30kvm attefallshus, ute i skogen utan el eller rinnande vatten?

   Det ät ju för barnens skull. Hur kan man tycka detta är dåligt? Många som behöver hjälp också, och får det gratis…

   Fattar inte att man kan ha ett ont öga till detta. Nonchalanta/inskränkta/omogna föräldrar är ju ofta de som inte vill…

    Beror på vad för frågor dom ställer. Så länge kontrollanter och myndighetspersoner håller sig till ämnet och gör sitt jobb inom lagens ramar så har jag inga synpunkter. Men det är långt deras mandat räcker. Kan dom prata om ett barn under ett år i 45min så är barn väldigt mycket mer avancerade än jag trodde.

     Haha 45 min är ju inget..

     Vi ser ju också hur bra det går för vissa barn som hålls ifrån myndigheterna och annan form av uppsikt (kan även gälla förskola, tandläkarbesök, årskontroller…)
     I många fall har man mycket riktigt nåt att dölja och barnet blir lidande när föräldrarnas brister går helt under radarn. Kan sluta med både elände och död.

   Oj vilka olika upplevelser vi har av BVC. Personligen tycker jag att dom har varit till jättemycket hjälp. Har känts bra med uppföljning och koll på bebisen. Dom har upptäckt problem och skickat remisser så vi har fått rätt vård till vår bebis. Har ringt oss för att kolla hur vi mår och varit stöttande.
   Personalen på vår BVC är helt fantastisk!
   Men det kanske är olika i olika regioner och du, Helena, har kanske haft otur med din BVC…eller så har vi haft tur med vår.
   Men oavsett så är det ju jättetråkigt att du har dålig erfarenhet av BVC.

   Blir det verkligen orosanmälan om man inte går på BVC-besök?

    Nej

    Där jag bor anmäls det om man inte kommer på bvc-besök. Samma som tandläkarbesök.

   Med Lilla Hjärtat färskt i minnet är det jättebra att BVC finns och att de erbjuder hemsbesök.

    Fast så länge det är frivilligt så hjälper det ju inte. Och i fallet med lilla hjärtat så hade inte bvcs hembesök hjälpt.

   Jag bokar om hembesök till vanligt besök på BVC. Inga problem överhuvudtaget.

  Tyckte det var tryggt och trevligt när dom gjorde hembesök. Vi satt och fikade och pratade, sen kollade dom barnen isv. Inget att oroa sig över

  Tycker mest det är sjukt när det gnälls på tjänster som ändå är där för barnens skull… Så många missförhållanden som det tyvärr finns, då barn inte plockas upp i tid eller inte alls.

  Samsovit här, yngsta saknade säng i flera år efter spjälisåldern…
  Egoina verkar lite nervös, men bättre bry sig 3 ggr extra än inte alls förstås

   Egoina brukar väl inte gilla att andra har åsikter om vad hon håller på med? Hon brukar väl bli rätt förbannad i bloggen om nån tycker annorlunda än hon själv?

  BVC är frivilligt. Det enda man måste gå på är tandläkarbesök! BVC måste inte komma hem till en, jag brukar (har många barn) boka om att jag vill komma dit istället för jag ogillar folk hemma.

  Tycker hon verkar oroa sig och blir väldigt lätt stött av småsaker. Kanske får en konstig bild när det bara är bloggen man får info från men att hon blev ”jätteledsen” över att råka missa en passtid och typ varenda liten grej med deras renovering blir ett stort problem? Sen är det ju annat som förmodligen skapar oro (som vi inte helt 100 vet vad det handlar om) så det kanske också bygger på. Men hoppas att hon kan ta livet lite mer med en klackspark om ett tag och låta små grejer vara just små ❤️ det är så mycket lättare att njuta av vardagen då!

   Vissa har en orolig själ helt enkelt. Låt folk vara sig själva. Jag tycker det är befriande att hon är sig själv i bloggen och på insta.

   Kolla på Husdrömmar så ser du en snubbe som blir allvarligt sjuk av renoveringsstressen och får åka in till sjukhuset! Så man ska inte förminska hur renoveringar kan stressa och pressa en familj.

    Jag fattar ju att man blir ledsen om man har stressat hela morgonen, tagit bussen med ledsen bebis och stressat livet ur sig helt i onödan.

    Men jag är också en orolig själ, så…

   Tror det hänt något mellan henne och hennes mamma. Hon har inte skrivit om henne på jättelänge vilket hon alltid gjorde förut. & F som sagt ”du har en egen familj nu” etc. Måste vara jobbigt som enda barnet att känna sig så ensam tänker jag.

    Absolut. Tror med hon är i en känslig period då hon brutit med mamman (alternativt har mamman brutit med henne?). De är inte vänner på Facebook och mamman kommenterar aldrig längre i bloggen, så rätt tydligt. Måste kännas otroligt jobbigt när man precis fått barn och har mesta släkten i Norge 🙁

     Men vad är det som kan ha hänt då? Föräldraskap gör ju ofta mycket med en som person.

      Nej, det undrar jag med. För de har ju alltid varit jättenära varandra och hon har ju bott med sin mamma hela livet. Minns en så fin video när mamman fick veta att hon skulle bli mormor och hon var så himla, himla glad. Hur kan det vända så tvärt? Tycker iaf synd om Regina oavsett vad som skett. ❤️

      Ja det vet nog bara de två. Jag var också väldigt förvånad med tanke på hur tighta de varit? Har lite fått för mig att hon fått närmre kontakt med norska familjen och sin pappa i Norge på sistone. Kan det vara bidragande? Har mamman trashat pappan hela livet och nu kommer det fram att han försökte få mer kontakt m.m. Men blev stoppad av mamman? Bara spekulationer då jag sett sådant hända förr…

   Vissa människor är mer känslosamma än andra, man måste inte vara en person som tar saker med en klackspark. Jag är likadan, speciellt under jobbiga perioder i livet. Men sen kan det ju såklart vara värt att försöka jobba på det om det tar över hela livet, men så verkar inte fallet vara för henne. Det är fint att vi är olika ❤️

  Tror folk generellt att det är BVC som omhändertar barn? ?

   Jag tror inte att hennes inlägg var så seriöst.

   Nej, tror inte det är så vanligt att folk tror det ?

  med tanke på hatkampanjen på arabiska som cirkulerar runt online och skrämmer invandrarföräldrar att soc tar ditt barn utan anledning, känns inte inlägget jättesmart.. även om det är en nypa sarkasm. kan landa så otroligt fel om man inte förstår det.

   Har svårt tt se att dom som inte pratar/förstår svenska är intresserade av svenska influensers och denna bloggen dock.
   Men jag fattar vad du menar.

  Jag som arbetar med barn och har gjort många många orosanmälningar till Soc tycker att det krävs på tok för mycket innan Soc steppa in.
  Det är ingen som kommer och tar ditt barn bara för skojs skull.
  De senaste åren har vi ju även sett att omhändertagna barn ska flytta hem till sina bio-föräldrar till varje pris.

  Skrämmande att det är frivilligt…

  De som VERKLIGEN behöver stöd är de som VERKLIGEN inte inser det- och tackar nej.
  Tyvärr

  (Och ja, ja, ja, det finns många, många som inser att de har full koll och också har helt rätt och därmed inte behöver besök.)

   Håller med dig förutom den där biten att alla har full koll. Inte ens BVC har det

  Herregud.
  Vi fikade och det var superskönt att slippa släpa sig till BVC och att sköterskan kom hem till oss istället.
  Ingen kontroll alls. Vi pratade om barnsäkerhet men hade ett stort fyrkantigt livsfarligt bord med metallkanter och andra möbler man kunde slå av sina ben på ? (Det tog vi bort senare, när barnet började ställa sig.)
  Älskade mitt barns sköterska och grät när vi flyttade och vi behövde byta.

  Kan man inte acceptera att någon kommer och kollar till barnet i dess hemmiljö är det något som är fel.
  Vad har man att dölja?

  I mitt fall är jag jättetacksam att bvc kom hem till oss och bvc-kvinnan kände att nåt inte var helt hundra och frågade mig efteråt om allt är bra. Lämnade min misshandlande sambo strax efter det. Hade nog gjort det ändå men var så chockad över allt som hänt, så hennes vaksamhet och fråga satte nog igång det tidigare.

   Hoppas du och ditt barn mår bra idag ❤️

  Är jag den enda som gillar min BVC-skötetska och tycker att det är roligt att gå dit? Jag hade gärna fått två hembesök per barn, men här är det bara ett när barnet är nyfött.
  Om jag skulle ha turen att få ett till barn skulle jag se fram emot att få hänga mer på BVC, det är så tråkigt när barnen blir äldre och besöken glesare.

   Jag älskar också BVC!

   Älskar också BVC. Har haft två sköterskor därifrån och de har varit fantastiska.

   Sen håller jag med om att de borde vara obligatoriskt att gå dit så man kan fånga upp fler barn som far illa på olika sätt.

  Åh jag minns när vår BVC sköterska kom inrullande på vår parkering när jag var ensam hemma med två barn under två år. Jag visste inte att hon skulle komma, hade inte städat, det var både stökigt och skitigt. Hon sa bara men oj förlåt vi kan boka en ny tid! Men jag kunde inte med att säga att det vore skönt så jag släppte in henne så hon fick se allt kaos. Ursäktade mig och hon sa att det är ingen fara, sen slog hon huvudet i hatthyllan precis innan hon skulle gå fyfan ? blev ingen orosanmälan men tror inte någon av oss kommer glömma det besöket ?

  BVC är frivilligt. Min ensamstående väninna gick aldrig dit, hon hade inte tid.
  Hon blev ej anmäld till soc.

  Tror också det kan ha med pappan att göra. Och/eller att hon blivit förälder nyligen och avsaknaden av en pappa blivit tydligare.

  Tror också det kan ha med pappan att göra. Och/eller att hon blivit förälder nyligen och avsaknaden av en pappa blivit tydligare. Jag har alltid tyckt att hon har mer kontakt med övrig släkt än pappan och att det varit lite märkligt att när hon väl varit i Norge så har hon och pappan inte verkat umgåtts lika mycket som hon och och övrig släkt.

   Ja precis, det är först nu senaste 1-2 åren som hennes pappa plötsligt ploppat upp när hon hängt med kusinerna i Norge, är det inte så? Tror absolut att det kan ha kommit fram saker om honom som hon tänkt helt annorlunda om p.g.a. att ”någon” har förvrängt historien.
   Jag har en vän med en halvbror där det finns en väldigt komplicerad historia, pappan kom som flykting från ett annat land till Sverige och därav dog kontakten ut då mamman passade på att flytta inom hemlandet och skaffa hemlig identitet (detta var långt innan internet och annan modern teknik där man lätt kan hitta folk). Men mammans version är där att pappan ”valde att flytta till Sverige” och inte ska ha något intresse för sitt första barn. Det är väldigt lätt att snacka skit om en person som inte har möjlighet att öppna munnen och berätta sin version. 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.