Monas Universums medicinska rekommendation

Monas Universum har besökt en klinik för att få Botoxinjektioner, och efteråt gled diskussionen över till att istället handla om pollenallergi.

Hon berättade att det finns en galet bra kortisonmedicin mot pollen: en spruta och sen: poff … borta. Det lät lite väl bra för att vara sant men jag frågade om hon kunde ge mig en.
Hon skrev ut medicinen åt mig och när jag klev innanför dörren på Irradiakliniken nån vecka senare, var pollenallergin helt överjävlig.
Ner med brallorna och en spruta rakt in i rövskinkan. När jag klev ut och satte mig i bilen några minuter senare så var allergin HELT BORTA! Det var det sjukaste jag varit med om. Från kliande, rinnande ögon, med årets snorigaste näsa, till att vara helt frisk! Det fina är att den här injektionen räcker för hela säsongen. LÄTT att jag ska göra det här varje år!
[…]

Fast, det här med sprutan är ingen man kan boka hos dom, det var en specialare som Samira gjorde för mig. // Monas Universum

I kommentarsfältet är det delade skurar, där vissa varnar för biverkningar och andra istället rekommenderar att dricka björksav.

Bildkälla: Monas Universum blogg

Biverkningar av medicinen – för den nyfikne – är enligt FASS:

Bildkälla: FASS

Är det problematiskt att influencers ”rekommenderar” eller tipsar om medicin på det här viset, eller är det bara bra att man får veta vilka alternativ som finns?
Kanske finns det fler allergiker där ute som också vill kunna stuva en hund med mögelost? ,-)

Min rekommendation är alltid att diskutera saken med en läkare först, istället för att bara knalla in på närmaste injektionsklinik och beställa en likadan spruta som Mona fick.
Var hellre lite för mycket försiktig, än lite för lite.

55 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Men är inte alla godkända mediciner säkra och effektiva?

   Läs biverkningslistan på exempelvis alvedon, eller varför inte p-piller.
   Alla (tror jag) läkemedel har risk för biverkningar, tyvärr.

    Jo så är det, plus att alla biverkningar måste dokumenteras.

   Såklart inte herregud höll jag på att säga 🙂 läkarna får ju så att säga jämföra den eventuella skadan med medicinen mot skadan eller hur jobbigt det kan vara för patienten att inte ta medicinen om du förstår hur jag menar? Vad gäller effektivitet beror det ju också på vad andra mediciner som finns, ibland finns ju inget ”bra” eller ”säkert” då får man ta vad som existerar.

   Nej, man får väga för- och nackdelar.

   Alla godkända läkemedel har en såkallad risk/nyttabalans som tar i hänsyn den aktuella sjukdomen/tillståndet och lidande/dödlighet. Dvs i vissa fall kan man acceptera fler och tyngre biverkningar än annars, ett exempel är cytostatika.

   Ang inlägger, att marknadsföra receptbelagda läkemedel är olagligt i Sverige. Läkemedelsvärlden är lätt den mest kontrollerade branchen i sverige om inte världen.

   /apotekare

   Liksom alla läkemedel kan läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem. Vissa läkemedel får de flesta biverkningar av tex cytostatika.

  Fanns förut en bra värktablett som hette somadril. Inga biverkningar. Men tyvärr tig dom bort den. Undrar varför?

   Tog en sekund att googla
   ”Bland annat anser
   kommissionen att riskerna för beroendeutveckling och missbruk är för stora.”

    Va? jag märkte inget sådant.

     Okej? Men att du som enskild individ inte blev beroende har ju ingen betydelse i sammanhanget.

   ”Bland annat anser kommissionen att riskerna för beroendeutveckling och missbruk är för stora.”
   (https://www.lakemedelsvarlden.se/somadril-forsvinner-1-juni/)

   ”Beslutet…grundar sig på den utredning av säkerheten och effekten hos [den aktiva substansen] karisoprodol…visa[des] att de farmakologiska egenskaperna är bristfälligt dokumenterade och att det med hänsyn till effekten finns få kliniska studier av acceptabel kvalitet… effekten av läkemedlen var bristfälligt dokumenterad.

   Sammantaget bedömdes den terapeutiska effekten inte vara bättre än hos andra läkemedel som är godkända för behandling av led- och muskelsmärtor, och riskerna med karisoprodol ansågs vara större än nyttan.”
   (https://lakartidningen.se/debatt-och-brev/2008/03/somadril-och-somadril-comp-avregistreras-den-1-juni-2008/)

   Här har du ditt svar ( skulle kalla missbruk och beroende för biverkningar).
   Källa, Läkemedelsvärden.
   Efter att Europeiska läkemedelsverkets vetenskapliga råd, CHMP,
   utrett säkerheten kring Somadril (karisoprodol) beslutade EU-kommissionen i
   höstas att marknadsföringstillståndet skulle dras tillbaka. Bland annat anser
   kommissionen att riskerna för beroendeutveckling och missbruk är för stora.

  Nej, nej, ta inte medicinska råd från henne!
  Det finns en bra behandling – allergivaccination.
  Men att ta kortisonsprutor verkar inte vara så bra.

  ”Kortison ges ibland inför en pollensäsong med en intramuskulär injektion. Dessa kortisoninjektioner blandas ibland ihop med allergivaccination men de verkar helt olika. Kortisoninjektioner dämpar symtomen av allergi i någon till några veckor genom att dämpa inflammation i hela kroppen. Behandlingen rekommenderas inte längre mot pollenallergi på grund av de långsiktiga biverkningarna, t ex en ökad risk för att utveckla diabetes.”

  Källa:
  https://pollenkoll.se/allergibehandling/allergivaccination/?gclid=CjwKCAjw7vuUBhBUEiwAEdu2pGQLaTgmyvEKasRtYxm3tay_HXh0yF0PjUdNeD_o-R6jPzc341dPkRoCcwAQAvD_BwE

   Jag hade inte heller tagit råd från hennes läkare samira. Det finns ingen på kliniken som är specialiserad inom plastikkirurgi. Vad Samira är legitimerad i är oklart. Att hon inte redovisar sin utbildning på LinkedIn är väldigt ovanligt för en läkare och är en varningsklocka. Samira kan vad vi vet enbart vara allmänpraktiserande dvs läkaren på vårdcentralen som remitterar vidare. Skulle kolla upp kliniken noggrant innan jag går dit.

    Allmänpraktiserande läkare är inte ”läkare på vc som remitterar vidare”. De är utbildningsläkare och specialister i allmänmedicin. En riktigt utmanade och bred specialitet. Ett fåtal patienter på vc behövs remitteras vidare till andra specialister utan kan hanteras av allmänläkaren

  Märkligt att låta ngn som jobbar med Botox rekommendera en medicin som ingen läkare som jobbar med allergier och astma rekommenderar som behandling i första hand. Föråldrad och har biverkningar. My gör från sjuksängen till party. Nämner det inte själv, kanske av hänsyn till anhöriga ?

   Botox kan ju användas i medicinskt syfte, vet inte om det var det Mona gjorde eller vem hon gick till, men bara att ”ngn som jobbar med botox” kan liksom vara en vanlig läkare eller tandläkare. Samt, antar de måste ha varit en läkare iallfall iom att hon fick recept utskrivet (eller ssk med förskrivningsrätt)?

   Undra om Samira kom ihåg att informera Mona om att just kortison har en livsdos och enbart ska tas då det verkligen behövs. Tittar man på biverkningarna i fass som Cam tagit med är en vanlig biverkning osteoporos, benskörhet på Svenska. Kvinnor är redan extra utsatta för detta då skelettet urlakas i klimakteriet.

    Japp, precis så! Jag fick kortison intramuskulärt under flera år. Precis som Mona skriver funkade det kanon! Lycka! ?
    Jag har en brutal pollenallergi som täcker in hela j-vla våren o sommaren, men blev av med de flesta symtomen (ffa den förlamande tröttheten ?) Sen flyttade jag och då blev det tvärstopp. Fick veta att orsaken främst var urkalkning av skelettet. Mindre trevligt, så bara att tugga i sig och acceptera ??‍♀️

    Nu är det kortisontabletter som gäller när det är som allra allra värst (utöver övrig medicinering då) De går inte ens att jämföra med injektionerna när det gäller effektivitet ☹️ Nu ”lever” jag zombieliv ungefär halva året.
    Igentäppt o sönderkliad zombie vs urkalkat skelett. Pest eller kolera.

     Om du inte redan gjort det så rekommenderar jag pollen”vaccinering”. Det är det bästa jag gjort. Är allergisk mot bl a björk och gräs och har ”vaccinerat” mig mot gräs senaste 2,5 åren. Enorm skillnad! Nu räcker det med 2-3 Desloratadin och nasonex så klarar jag mig utmärkt ?

      Tack snälla du för tips ??
      Tyvärr tillhör jag den lilla grupp som inte klarade att genomföra vaccinationen pga svåra biverkningar ☹️ Det var några år sen nu och jag ska ev prova igen till hösten. Läkaren var tveksam till att det skulle fungera, men är så desperat och less att jag gör vad som helst. Nästan iaf ?

       Håller tummarna för att du får hjälp!! 🙂

    Undrar verkligen hur alla dessa människor kommer må/se ut om 20-30 år

  Fördelen är ju att man kan få bredare koll på vilka mediciner som finns – tex fått bra tips om olika hormoner för endometrios, har varit guld! Kan tänka mig det är samma med annat, men sen får man ju såklart ta sitt egna ansvar och läsa på och sätta sig in i det. Och diskutera med sin läkare, samt inse att vi alla är olika, alla kan inte ta samma medicin ju. Men jag tycker absolut det är bra med tips ?

   Håller med. Det är ju inte som att man ringer upp VC och ”beställer en spruta kortison” för att man läst om det hos en influencer men man kanske får ett uppslag och något att fråga om.

  De flesta läkare skulle inte ge kortison som injektion, då måste besvären vara akuta och omfattande.
  Jag har fått kortisoninjektion en gång för min allergibesvär, då var det riktigt illa.
  Det var otroligt skönt att inom 24 timmar vara helt besvärsfri och det hjälpte mig hela säsongen men kortison är ett jävla rävgift.

  Att en flunsa rekommenderar ser jag inte som ett problem folk får fan tänka själv. En flunsa är knappast allvetande utan vädrar bara sin syn på det hela.

   Nej Mona är verkligen inte allvetande. Hon blir ”kompis” med någon och allt den människan sen säger är en sanning.
   Hon vräker ur sig så mycket konstigheter så man blir matt.
   Dessutom, vilken sjukt oproffsigt läkare. Står där och skrattar stort på bilden, så glad över att få reklam på en blogg.

  Skulle aldrig försöka få något som en ”influenser” rekommenderar.

  Allergin försvann på ett par minuter? Tveksamt Mona. Tveksamt.

  Nyss vågade/orkade inte My gå ut själv, igår festade hon med C-kändisar. Inte ett ord eller bild från festen såklart. Finns på Marie Herreys instagram.

   Vilken obehaglig kommentar.

    Det obehagliga är att My försöker lura sina läsare att hon är jättesjuk, men smyger med att hon är ute och festar. Varför uppdaterar hon inte det lika snabbt som sjukbilderna?

   Bra att hon festar, tyder väl förhoppningsvis på att hon är på bättringsvägen?

   För själv festar du bara med A kändisar eller vad är din poäng?

    Jag ljuger i alla fall inte om min hälsa!

    Att My ena dagen knappt är vid liv för att nästa vara ute och festa.

     Det där är ren lögn.

   Finns på Albans story också, My ser inte särskilt dålig ut tvärtom. Undra hur det går för alla hennes klienter? Tror poängen är att My ena dagen vill ge sken av att vara jättedålig och allvarligt sjuk men att det inte verkar rimma alla gånger med verkligheten, och att det är en strategi av My för mer click. Obehagligt är det väl snarare att vara manipulativ, överdriva och mörka så som My gör.

    Bara sluta. Du är obehaglig.

     Ja när sanningen kommer fram är det obehagligt.

   Min svärfar som är döende var på gardenparty igår för att få lite annat att tänka på. Det var ju inte direkt en röjarfest hon var på. Ingmar Stenmark var där och brukar väl vara rätt lugn och en A-kändis.

    Jag antar att han inte kan jämföras med My som försöker göra sina krämpor värre än dom är, vad jag vet så är hon inte döende utan vill låtsas ha farliga och dödliga sjukdomar för att få upp följarantalet.

     Men ge dig, vet du hur mkt smink gör? Ibland behöver man fake it until you make it, för att kunna överleva. Låt människan leva?

   Hon hade aldrig blivit bjuden om inte Jonas haft Dr Alban som vän. Ingen av de andra bjuder My på fest. När hon tröttnade på fester var sanningen att hon inte blev bjuden. Låtsades vara trött på ytliga kindpussar.

   Hoppsan hoppsan….

  Den behandlingen rekommenderas ej längre!

  Det var nog mer än tjugo år sedan min läkare slutade med sådana injektioner. Jag fick ta blodprover under ganska lång tid för att se om jag hade fått några biverkningar, något med binjurarna om jag minns rätt.

  Det vore intressant om du ville lyfta sarawimmercranz senaste post på instagram.

   Vi kan börja med varför?

    Hon undrar varför inte influencers tar ansvar för hållbarhet. Ställer även frågan om prylar och konsumtion blivit ens enda identitet i brist på andra värden.

  Försämring eller utveckling av diabetes- listas alltså som vanlig biverkning. Jisses! Det är ju direkt farligt att rekommendera detta.

  Jag har fått kortisonspruta 1-2 gånger per år i 10 års tid. Inget privat utan av läkare på vc. Har extrem pollenallergi. Varit sjuk från tidig vår tills folk slutar klippa gräs.
  Denna förändrade mitt liv. Jag kunde vara ute!
  Alla mediciner har biverkningar. Jag har inte känt av några än. Plus att jag fått ett liv. ?
  I år har jag valt att inte ta den, och se på fan. Inget allergisk alls än, får hoppas det håller i sej ?

  Alla ni som har stora problem med tex gräsallergi, begär remiss för desensibilisering. Jag hade provat varenda läkemedel på marknaden i skyhöga doser men kunde fortfarande inte va utomhus mer än typ 10 min innan jag inte stod ut längre. Nu räcker det med normala doser och jag känner knappt nånting Har till och med kunnat köpa hus med gräsmatta ? https://www.1177.se/behandling–hjalpmedel/behandling-med-lakemedel/behandlingar-med-lakemedel/allergen-immunterapi/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.