Öppet Spår 3

Midsommarkrans på ett bord och texten Öppet spår Midsommar Edition

Bloggen tar en välbehövlig paus under midsommarhelgen, så håll till godo med Öppet spår Midsommar Edition i dagarna tre.

Och precis som vanligt gäller…

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill. Dock undanber vi oss politiska diskussioner.

OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.

Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts! Ps! Tjafsa mindre!

Och just det, Camillas mamma och syster är de som mest håller koll på att ni sköter er lika exemplariskt som vanligt, även under midsommarhelgen.

Glad midsommar!

457 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker ni att era kompisar har väluppfostrade barn?

   Några men de flesta har det inte 🙄

    D i e t p i l l e r R e d u c t i l till s a l u .

    Å n g e s t ? x a n a x och s t e s o l i d

    S ö m n p r o b l e m? i m o v a n e och s t i l n o c t.

    S n a b b l e v e r a n s.

    Y n c @ p r o t o n m a i l .c o m

   Hade starka åsikter som de tills jag själv fick barn. Sen insåg jag att mina blev likadana i många situationer. Var som att svälja en kamel att acceptera att barn är barn i vissa situationer/tider på dygnet helt enkelt 🙃🙂🤟🏽

    Upplever det också annorlunda nu när jag har barn själv. Ett barn som gråter och skriker för att de inte får typ en kaka gör det ju erfarenhetsmässigt oftast för att hen är trött/ hungrig / behöver ta det lungt en stund. Och lika gärna som en kaka hade det kunnat vara typ att det gick trögt att få på sig skon som utlöste skrikattacken.

    Tycker man vänner brukar vara noggranna och ambibtiösa med hur deras barn generellt. Även om deras hundar för den delen.

     Både jag också mina vänner har småbarn dock. Känner ingen med äldre barn. Men klart man förväntas kunna hantera motgångar bättre när man är 10 år än när man är 3 år.

    Men att ett barn reagerar med ilska gråt etc har knappast ngt med uppfostran att göra. Däremot om ett barn aldrig spolar i toaletten efter sig alltid tränger sig, frågar om grannen vill knu**a osv så anser jag att barnet är ouppfostrad.

    Skulle du säga att det är turen som gör att en del barn är väldigt väluppfostrade?
    Har själv inte barn och ifrågasätter inte att turen skulle kunna vara en viktigt fel. Har tre vänner vara barn är otroliga. Så väluppfostrade och enkla. Vill tro att det handlar om uppfostran och tur men det är svårt att veta såklart.

     Så klart det har med uppfostran att göra.

   Ja nu som unga vuxna. Empatiska, ansvarstagande, snälla och vänliga. Som små helt kaos. Men som sagt det blev ju bra😍

   Definiera väluppfostrade

   En del. Andra är rent kaos

   Låt barn vara barn å inte lydiga minivuxna så kommer världen att må bättre i framtiden

    Därför samhället ser ut som det gör.
    . Barn får göra allt de vill och minsta pip så är det gulligull.

     Mmm, men med den logiken, varför är det inte medelklassens ungar som bränner bilar och begår våldsbrott?

     Förädrar från andra kulturer är ju generellt sett klart strängast.

     Tror man missar ganska mycket samhällsanalys med den här förklaringen.

      Ja de verkar vara stränga med sina döttrar men sönerna härjar runt fritt 🙂

      Tror man missar ganska mkt samhällsanalys om man på riktigt tror att ungdomskriminalitet enbart är ett resultat av att föräldrar skulle ha stäng/fel uppfostringsstil

       Näe det är ju det jag menar. Tror inte en sekund att ”hur samhället ser ut idag” har särskilt mycket att göra med varken för sträng eller för slapp uppfostringsstil.
       Det stämmer liksom inte med verkligheten.

      De är stränga på fel sätt. Deras barn är ögontjänare. De uppfostrar inte proaktivt och konsekvent. / mvh en som bor i en annan kultur där man inte går ensam som kvinna.

       Fy fan för ögontjänare alltså. Gäller iofs alla kategorier, barn som vuxna-värsta sorten, kan lukta mig till den typen på mils avstånd.

     Eeeh, titta på samhällen där et kok stryk är vardagsmat för en ”olydig” unge. Hur ser dom samhällena över lag ut på vuxensidan? Mer eller mindre våldsamma etc än mesiga Sverige, Norge m. fl? Allt som glimrar är inte guld… desvärre. 🌸

      Därför de ger bara lektioner i bestraffning, och inte i att känna empati, värdet av att behandla allt levande med respekt osv.

     Barn behöver inte alltid få det de vill. Men de ska bemötas med respekt. De ska ha rätt till sina känslor, oavsett hur ”litet” problemet är i vuxnas värld.Det är helt okej att bli ledsen för att man inte fick godis. Det betyder inte att man alltid får godis.
     Dessutom gjordes en studie som visade att curlade barn lyckas bättre i livet.

     Hot och skäll ger bara barn, sen vuxna med dålig självkänsla. Barn lär sig av att lyckas.

     Inte kontrolleras

      Mkt bra synpunkter. Vill bara tillägga att barn (eller eg. alla ) också lär sig oerhört mkt av att misslyckas, och försöka igen. Att få satsa, misslyckas och sedan justera för att pröva på nytt är guld värt. Så curla med måtta va 😉 Men överös såklart med hejjarrop och kärlek 💕

       Nej, de misslyckas hela tiden men lär sig av att lyckas.
       Därav ingen mening med att hålla på och säga till, skälla,hota, kontrollera. De lär sig inget av det

       De lär sig när dom gör rätt, lägg fokus på HUR dom ska göra.

        Tror vi går på heeelt olika definitioner av ordet ”Curla”… Med curla menar jag att lyfta barn så fort dom ramlar istället för att låta dom resa sig själva, bre alla barnens mackor istället för att lära dom bre, städa och plocka undan efter dom jämt, istället för att lära dom hålla ordning och reda, att ge dom vad dom vill ha så fort dom visar misnöje (så dom aldrig får chansen att gå igenom och klura ut sina känslor och reaktioner). Hel enkelt att ta bort varje hinder man ser istället för att låta dom försöka klättra över själva. Det du verkar mena med Curla är helt enkelt att visa uppmuntran och kärlek. Jag ser inte att det ena på något vis skulle utesluta det andra. 🌸

      Hot och skäll behöver inte leda till dålig självkänsla men kan leda till en dålig relation. Självkänsla byggs genom bekräftelse, jag ser dig. Curla finns rätt många studier runt och flera av dem ger tvetydiga budskap. Curla är tyvärr ofta resultatet av föräldrars dåliga samvete och behöver inte alls ge glada trygga barn.

      Och curlade barn lyckas menar du?

   Ja, fast alla barn är ju olika. Så det är svårt att jämföra.
   Visst kan man säga att et tbarn äe väluppfostrat för att det säger tack så fort det får något i handen medans samma barn lika gärna kan gå och öppna bokhylleskåpen.

   Barn lär sig ju olika saker.

   Generellt tycker väl många att väldigt utåtriktade och spralliga barn är mer krävande eller jobbiga för att de hörs och syns mer, men bara för att ett barn sitter still och är tyst så betyder det ju oftast inte att de är mer väluppfostrade.

   Sen uppfostrar man ju olika, så klart man kanske reagerar olika då på olika beteenden.0

   Tycker det är svårt att bedöma hur bra ”uppfostrat” ett barn är innan typ tonåren. Innan dess är de så små och ofärdiga att jag kan ha förståelse för de flesta beteenden, även om det såklart kan vara både jobbigt och ocharmigt.

   Men jag har väl ett barn i min närhet där jag kan känna att lite mer ”uppfostran” skulle vara på sin plats. Tycker egentligen inte att barnet gör något som i sig är konstigt, men föräldern säger verkligen aldrig till, oavsett vad han hittar på. Jag är absolut en förespråkare av att säga till barn mjukt och respektfullt, men den här föräldern säger verkligen inte till alls.

    Klart även 5 åringar kan vara uppfostrade, exempel på en god uppfostran är tex
    Inte kasta upp skorna i taket när man tar av sig dem
    Vänta på sin tur
    Spola i toaletten
    Fråga innan man tar
    Inte tjata
    Vänta tills alla fått innan man tar en till kaka
    Inte tala om för andra att de är fula dåliga äckliga
    Respektera djur, inkl duvorna på torget
    Säga förlåt och tack när det är på sin plats utan att föräldrarna påpekar det
    Respektera äldre människor och hjälpa dessa när det behövs

     Ja, jo, men jag och andra tycker att mina barn är väluppfostrade, de för sig jättebra bland utomstående, MEN testar gränserna hemma, där de känner sig trygga med att vi älskar dem även om de inte uppför sig.

     För att gå till din lista:

     Inte kasta upp skorna i taket när man tar av sig dem – nja….
     Vänta på sin tur – nja…
     Spola i toaletten – sexåringen glömmer ofta men sjuåringen spolar
     Fråga innan man tar – jodå
     Inte tjata – hehe, säger jag ”nej” så tolkas det som ”öppet för förhandling”. Om andra utanför familjen säger nej, tex lärare, Kindergartenpersonal osv, så accepteras det dock.
     Vänta tills alla fått innan man tar en till kaka – ja, för det allra mesta.
     Inte tala om för andra att de är fula dåliga äckliga – så säger de aldrig! Och aldrig heller att mat är ”äcklig”, för jag har förklarat att även om de inte gillar något, så finns det andra som tycker att det är gott! Alltså är det inte äckligt per se bara för att de inte gillar det. Även ordet ”hata” är bannlyst.
     Respektera djur, inkl duvorna på torget – de respekterar alla djur, från hundar, katter, hästar, till flugor och nyckelpigor. Blir missbelåtna när någon slår ihjäl en skalbagge.
     Säga förlåt och tack när det är på sin plats utan att föräldrarna påpekar det – alltid!
     Respektera äldre människor och hjälpa dessa när det behövs – alltid!

     Så jag tycker att mina barn, 6 och 7 år, är väluppfostrade men självständiga och inte kuvade!

      Tycker dina barn verkar superhärliga 🥰

   Alltså varje gång jag läser alla ÖS-kommentarer tänker jag bara… fan vilka i-landsproblem ni har.
   Hela bunten av er.

   Försök sluta bry er och att leva upp till skit främlingar begär av er. Seriöst. Bara sluta.

    Vilket i-landsproblem tänker du på den här gången?

    Men det du tycker skall vi uppenbart lyssna till.. Eller…
    Kan man kalla detta meta?

    Nonsens, det här är inte ett i-landsproblem men ett globalt intressant ämne. Varför försöker du förminska?

   På tal om barn, någon som vet när BF var för Sofi Fahrmans bebis?

    Det stod väl i tidningen att hon fått 14 dgr tidigare?

   Nej 😂 min bästa kompis har två döttrar och de lever alltid rövare, föräldrarna orkar inte säga till. De var här i veckan och hällde ut saft (med flit) över hela golvet, repade med en nyckel på vårt altangolv och skrek ”du är ful” till varandra. Föräldrarna sa ingenting, jag var tvungen att säga ifrån med nyckel-incidenten. Våra barn är lika gamla (4 och 6) och var helt förbluffade.

    😱

    Du är ful är verkligen en åldersgrej. Samma som kiss och bajs eller ”hej då bajskorv”,

    Bara så du vet.;)

     Mina barn hade också tittat på storögt inte för vad de andra barnen säger utan för att föräldrarna inte säger ifrån till sina barn. Det handlar om att lära barn att sätta gränser och tala om vilka beteenden som inte är ok.

      Absolut. Det är en skyldighet man har som förälder.

     Haha ja jag fattar. Jag reagerade nog starkare än mina barn på det, lät så elakt bara 😂

    Men vilka ofräscha föräldrar. Hemma hos sig själva kan de väl förstöra allt de orkar men hos andra ? Smuts

   Beror ju på vilken ålder barnet har och hur man definierar väluppfostrad.
   Min son är tre, och jag tycker han är väluppfostrad. Tackar för maten eller om han får något, svarar alltid med ”Ja tack” eller ”Nej tack” och ber om ursäkt om han gjort fel, utan att man behöver be om det. Och det är ingenting vi behövt ”träna” på utan han har lärt från oss föräldrar.
   Däremot kan han kasta sig på golvet på Ica för att han inte får glass, men han är tre.
   Men för mig är det sunt. Han har all rätt i världen att vara arg eller ledsen, likväl som glad och alla andra känslor som finns. Det är jag jätte noga med att poängtera, men också hur viktigt det är att aldrig någonsin göra illa någon för att man är arg eller ledsen.

    Precis, håller helt med. Har en 3,5-åring som är på samma sätt.

    Men ngn skrev att en unge kan gråta om de inte får en kaka och det är min i ett nötskal.
    Det är oftast för att han blir besviken men det går över liksom. Han är väldigt sjölvständigt och tycker han borde få bestämma själv.

    Att din lägger sig och skriker över en glass är sunt i den åldern, men mpnga utan barn förstår ju inte det.
    De testar gränser, upplever nya känslor och måste ju få reagera för att bli självständiga individer som kan hantera sina känslor.

    Man vet ju hur det är.;)

   Ja

   Svar till E/
   Extremt få måste jag ändå säga, det värsta är när föräldrar inte säger till barnen när man (jag) tydligt markerar (och har så gjort sen det första barnet) att det inte är ok att sikta PÅ MIG LR MIN HUND med leksaks-/-gevär/-pistol/-handgranat/-K-pist/-kniv osv. Jag förklarar för barnen varför jag inte tycker att det är ok att sikta på människor o djur öht men framförallt inte på mig o min hund. Trots det siktar dom som aldrig förr o fullständigt pissar på mig. Jag ger mig inte utan säger att ”ni får göra precis vad ni vill med andra människor, för jag kan inte bestämma över dom, men jag kan bestämma över mig o min hund o ni slutar sikta på oss. Vad föräldrarna gör? Småvysslar o lite mesigt – Sluta Kalle, du kan väl sikta på mig o pappa istället….Det säger en del.

    Avskyr den typen av föräldrar. Avskyr. De är inte välkomna hos oss.

   Skulle snarare säga att vissa har mer lugna/undergivna barn och vissa vilda/dominanta.

  Snart semester och jag behöver boktips.
  Vilken är den bästa bok du läst?

   Där kräftorna sjunger gillade jag massor 🙂

    Den har jag läst! Förstår inte hypen, tyckte dessutom den var rätt icky, särskilt i beskrivningar av fysiska attribut

     Okej ja jag tyckte den va väldigt bra iallafall. Ville inte att den skulle ta slut och mådde typ lite ”dåligt” när den tog slut för jag va så uppslukad i den 😋

     Håller så med om hypen! Tyckte det var en helt okej bok, men fattar inte alls att alla beskrivit den som så otrolig.

    Håller tyvärr med de som säger att den boken var överskattad.

   Andarna hus av Isabelle Allende. 🙂 Tänkte läsa om den snart, vad länge sedan.
   En bra sommarbok är annars Eleanor Oliphant is doing completely fine. Finns på svenska.

    Men åh autocorrect… Andarnas* och var* 🤓

    Och håller med anonym att Där kräftorna sjunger är bra.

    Andarnas hus finns väll som film. Den var jättebra!

     Jo har hört om filmen men tyckte så otroligt mycket om boken att jag inte ville se filmen för vet jag hade blivit besviken. 🙂

   Conn Iggulden som har skrivit böckerna om Julius Caesar samt Djingis Khan

   Den vidunderliga kärlekens historia. Läste den för många år sedan och minns bara handlingen i stora drag, men har ju tydligen dröjt sig kvar och gjort avtryck.

    Fantastisk bok! Håller med!

   The Help

   Böcker av
   Karin Smirnoff
   Karin Slaughter
   Sara Strömberg
   Tina Frennstedt
   Emelie Schepp
   Jussi Adler Olsen
   Jo Nesbo
   Eija Hetekivi Olsson

    Vi verkar gilla samma författare så jag läger till Jan Erik Fjell på listan 😊

     Han har jag missat helt, tack för tipset!

   Gillar Stephen King!
   Läste nyligen om Jurtjyrkogården, den är kanoners.

    Ja, Stephen King har många bra. Den senaste Billy Summers var ingen favorit dock.

    De som jag kommer och tänka på just nu är.
    Det, Mr. Mercedes (friståend serie på 3 böcker tror jag), Mörka tornet serien (7 böcker tror jag), Geralds lek, Varsel, Pestens tid.
    Finns mycket att gräva runt i!

   Sagan om ringen.

   A head full of ghosts av Paul Tremblay

   Ett litet liv av Hanya Yanagihara var mycket fängslande, kunde knappt sluta läsa. Bitvis hemskt men mest jättebra.
   Väggen av Marlen Haushofer också mycket bra.

   Läser just nu Sapiens, spännande bok om man är intresserad av ämnet.

   Morden på österlen
   Bergslagens blå
   Cilla storm

   Ärren bär jag med stolthet. ❤️

    Nej, jättedålig. Blev verkligen besviken på hur den är skriven.

   Himmel över Alaska läste jag precis ut och den var riktigt bra!

   Neapelkvartetten av Elena Ferrante.

   Hans koppel! Så sjukt bra!!!!!

   Hans koppel!

   Tusen strålande solar

   Vi mot er av Fredrik Backman, och Brittmarie var här, också Backman, är bägge härliga på varsitt vis. Populärmusik från Vitulla kiknade jag av skratt till, medan min mamma bara tyckte den var tragisk, så ja, smaken va…

   Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò och Morgon i Jenin av Susan Abulhawa gav mig bägge mycket på djupet. Fick upp ögonen för ett och annat, inte minst hos mig själv. Riktigt välskrivna också bägge två.

   För rent mys, nästan vad som helst av Alexander McCall Smith.

   Läser Ishmael just nu, av Quinn. Har börjat bra 😊

    Men ”Vi mot er” är ju uppföljare till Björnstad tillägger jag och bör läsas i ordning. 😊

     Håller inte med. Björnstad är inte läsvärd enligt mig. Rätt tung. Inte totalkass men går inte att jämföra med Vi mot Dom. Går utmärkt att läsa Vi mot Dom fristående. Du fattar allt viktigt som hänt ändå. Det görs jättetydligt. Vill du kan du läsa Björnstad sedan, efter Vi mot Dom, det går utmärkt. Du blir dock sannolikt lite besviken.

   Anna Karenina av Tolstoj.

   Träskkungens dotter 👍

   Doris Lessing ”det femte barnet” och ”m.l stedman ”fyren mellan haven”

   Jane Eyre

   Serien om galningen Christoffer Silfverbielke om du inte plöjt dom redan. Helt galet bra📢

   Böckerna om silverbjelke

   Circe av Madeline Miller

  Tips på bra solskyddskräm önskas! Hur stark kräm ska man ha på olika delar av kroppen? Och hur ofta tar man på ny SPF? Varje gång man har badat?
  Jag är kritvit, och ska bo i södra Europa i juli och augusti 😅

   Eucerin är absolut bästa solcremen tycker jag! Använd spf 50 överallt.

   Evys mousse för ansiktet är grymt bra! För kroppen gillar jag spray.

   Kör på 50 i ansiktet och minst 30 på kroppen. Du behöver fylla på med några timmars mellanrum under dagen och alltid efter bad. Tänk på att ta mycket kräm varje gång

   Ha gärna kläder på kroppen, solglasögon och hatt på och stanna inne eller i skugga när solen är som starkast.

    Nej för sjutton. Moussen svider som in i helsike i ögonen så fort man börjar svettas. Bättre då att ta en vattentålig som är till barn

    Evy behöver man inte fylla på under samma dag 🙏🏽

   ACO Sun Mattifying Face Fluid SPF 50 är en dröm för ansiktet. Bästa nästa bästa! I övrigt är jag inte så kräsen, tycker det mesta funkar på kroppen som har spf 30-50 och inte kladdar för mkt (just nu kör jag Icas solspray spf 30 men Ica finns nog inte i Spanien 😁). Fast då solar jag inte längre så det är bara typ händer och så jag smörjer in (där jag inte har kläder om jag behöver vistas längre tid i solen). Har ett spf50 solstift också som jag smetar på ärr, läppar etc. Ett sådant där vitt med fysikaliskt skydd (kör rött läppglans ovanpå för rosa läppar, vita läppar är ingen hit). Hoppas Spanien blir kul 🌸

    Håller med till 100% !
    Fick tipset om den här på Bloggbevakning och är såå nöjd!

   50.lätt.o det är i nödfall om du inte täcker med kläder. Hatt. Och undvik sol mellan typ 10-15.gör som the locals 🙂 skugga

    +1 på den. Gör som the locals ⛱️

     Tack för alla superbra tips! ☀️
     Nu kommer jag att kunna sola säkert i Portugal och Spanien i sommar (ska vara i båda länderna nämligen).

      Hört man helst inte ska ha med parfym i. Finns bra på apoteket (deras egna).

       Och glöm inte att skölja av innan du badar i havet. Inget bra för levande organismer i hav, bland annat sköldpaddor

   La Roche Posay, Anthelios Uvmune Ultra light cream, SPF 50. Bästa jag testat, inga utslag el irritationer, skyddar som den lovar och ger dessutom hyn en fin finish. Den är tunnflytande, men täcker ändå väldigt bra.

  Är fullständigt galen på min farbror, ensamstående 60+ utan barn och den mest trångsynta människa jag vet. Raljerar om att han inte förstår sig på homosexuella, har massa fördomar om invandrare etc. Jag har två barn som jag skaffat på egen hand med hjälp av donator och han envisas alltid med att prata om donatorn som ”pappa” trots att jag påpekat flera gånger att vi säger donator. Övrig släkten har inställningen att han är lite knepig och trångsynt men ju ändå snäll så det är inget att bry sig om och han är ju ändå familj. Som att det är en ursäkt att bete sig hur som helst.

   Ursäkt vet jag inte om det är. Men det är helt klart en förklaring.
   Varför är det så viktigt för dig att han ska tänka och säga ”rätt” saker? Varför ens lägga energi på en sådan tänker jag. Nonchalera och prata med vettigare folk

    Det handlar ju inte direkt om att jag kräver att han ska ha samma musiksmak som jag. Utan om grundläggande värderingar. Som förälder vill jag inte ha folk i mina barns närhet som sprider homofobiska och rasistiska åsikter. Hade han varit en bekant hade jag enkelt bara kunnat sluta umgås. Blir ju annorlunda med en familjemedlem som man träffar vid högtider, födelsedagar etc.

     Du får väl acceptera att folk inte alltid har samma åsikter som du om vad som är rätt och fel. Acceptera eller sluta gå till gemensamma träffar om det nu stör dig så mycket.

      Så om folk i din närhet uttrycker sig rasistiskt eller homofobiskt så säger du inte ifrån? Intressant.

      Hur skulle du se på ett scenario där barn A märker att barn B säger taskiga saker till barn C hela tiden på skolgården? Tex säger att barn C har fula kläder och fult hår. Skulle du uppmana barn A att respektera barn B:s åsikt och annars gå och leka med andra barn/ensam?

       Antar att du pratat med din farbror och berättat hur du uppfattar hans åsikter..? Mer än så kan du väl inte göra? Förklara för barnen (om de stöter på hans åsikter) varför du anser att hans åsikter är ”fel”…

        Exakt! Vi kan inte skydda våra barn från alla olika åsikter som finns i samhället, däremot kan vi prata med dom om hur ni själva ser på olika människor, spermadonatorer osv

        Jag är inte TS utan jag bara reagerade på din (enligt mig) märkliga inställning.

         Eller nu ser jag att du inte ens har samma namn som Anonym 20:32. Men varför svarade du då ens på min kommentar? 😂 så förvirrad nu …
         //Anonym 21:21 & 21:38

       Tycker liknelsen där haltar något. Åsikter hos en vuxen människa som inte sägs för att såra någon, är annat än mobbare på skolgården.

        Haha detta är så långt ifrån mina egna värderingar att jag inte ens tycker det är värt att argumentera med er. Jag tycker att man visar att rasism och homofobi inte är accepterat, punkt slut. Har ingen förståelse alls för er som tycker att sådana uttryckta åsikter ska bemötas med respekt och acceptans, så jag hoppas att jag slipper möta er i verkligheten.

         Vad du anser som rasism eller homofobi är kanske väldigt brett? Och han håller inte med dig? Bara en tanke.

     Det skapar ju lite skreva förväntingar hos barn också om man går runt och säger ”pappa” om donatorn. De som väljer att donera spermier tänker inte på det som är de blir fäder. En pappa skapar en förvänting om en relation.

     Brukar inte haka upp mig på ord men i det här fallet så ser jag verkligen problemet.

     Förstår dig, jobbigt när man har barn med. Jag skulle nog markera tydligt att jag inte håller med och att det inte är okej det han säger på ett så vänligt men bestämt vid som jag kan. Skulle nog vilja visa barnen att jag inte accepterar att man pratar illa om vissa människor. Han är väl bara 60 och vad du skriver inte dement eller sjuk, så kan väl inte vara helt främmande för honom att alla inte kan hålla med honom i de åsikter han har.

      Eller om det blir för dålig stämning prata med barnen efteråt om han sagt otrevliga saker

     Det är bättre att förklara för barnen att han är lite dum i huvudet än att försöka ”ändra” på din farbrors mindset.

     Du kan inte ändra andras beteende. Det enda du kan förändra är hur du reagerar. Det här är ett väldigt bra exempel du kan peka på för dina barn. Eftersom det ändå inte är en person du behöver umgås med ofta och regelbundet så skulle jag lägga fokus på att prata mycket med barnen om att vissa personer är mer eller mindre sympatiska och inkluderande.

     Se det som ett sätt att visa barnen vilka synpunkter folk kan ha, utan att för den delen vara elaka. Ett sätt att diskutera om frågor och synpunkter som kan dyka upp. Visa dem gärna att det kanske går att föra en debatt/dialog med släktingen

   Nja det går inte skydda barnen mot sådana personer. De måste läras sig navigera i världen som alla vi andra. Var glad att det ”bara” är högtider som ni träffar farbrodern. Barnen kommer möta detta på daglig basis. Kompisar och deras föräldrar, tränare, skolpersonal osv. Visst önskar man att alla delar den egna moraliska kompassen men som du redan märkt så går man inte ens säker för släkten!

   Nej det är verkligen ingen ursäkt. Man ska umgås med människor man mår bra av. Och att dom vill en gott.

   Jag har en liknande farbror, senast nu ikväll då vi firade med släkten midsommardagen så sa jag till honom att han är full av fula fördomar mot människor och skulle kunna hålla sina åsikter för sig själv 🤦🏻‍♀️

    Så du är en anti-demokrat?

     Det handlar inte om anti-demokrat.
     Det handlar om rent ut sagt rasistiska och vidriga fördomar om något man inte har tillräckligt med kunskap om.

     Nedvärderingar om folkgrupper, hudfärg, kärleks(!)par, osv

     Måste fan bli en hårdare lag om yttrandefrihet utan att det kränker demokratin?

   Fy fan vad jobbigt! Finns tyvärr gott om gubbar som honom…

  Faaaaan va jag tycker den här värmen är jobbig, absolut hade varit jätte skönt om man va på stranden eller någonstans där man kan bada men jobbar man och behöver vara ”ordentligt” klädd och ta sig till jobbet på varma bussar och pendel så är det fan ett helvete, önskar jag va ledig och hade semester 🥲🥲

   Tips är att byta om till arbetskläder på jobbet

    Finns ju många som jobbar inom vården och åker kommunalt i sina kläder pga av besök osv….

     Pga av?
     Vad tror du a:et i pga står för?

     P=på G=grund A=av

     Skriver du ”pga av” så skriver du ”på grund av av”.

      Känns det bättre nu?

       Ja, man vill väl lära sig skriva rätt?

   Håller med, det är en sån tryckande värme. Enda fördelen är att vi har det så jäkla kallt inne på jobbet så där lider man inte, men att ta sig dit i arbetsmundering är väldigt varmt. Vi får hoppas på lite svalare väder framöver. 😃

    Arbetsmundering? Låter som du måste ha scoteroverall på dig. Byt om på jobbet då

   Der var då ett jävla gnäll på två dagars värme!

   Instämmer. Gillade värmen förr, men det har blivit annorlunda, vi får numer en värme som tex våra hus där vi bor inte är anpassade för. Många har inte aircondition osv, i lghter där man enbart har ”en lucka i väggen” ventilation, det står helt stilla och blir bastuvarmt och oerhört svårt att sova.

   Ta på en blöt T-shirt bara prova !

    Öh, vad hjälper en blöt t-shirt mot när luften står precis still i 25-30 graders värme inomhus, dvs det blir kvavt & ingen syrerik luft kommer in? Det var min poäng ang värmen. Fläktar det har jag inga problem med värme öht.

     Köp en fläkt.Tänk lite själv.

  I onsdags fick jag beskedet att jag ska sitta ting till hösten. Ni som sitter ting/har suttit ting/arbetar på en tingsrätt – hur ska man vara som notarie? Finns det några oskrivna regler? Hur mycket jobbar en notarie i genomsnitt? Är det psykiskt påfrestande att vara notarie? Kommer man klara sig igenom den tiden som normalbegåvad? Måste man ha ett bra självförtroende och ha pondus? (det har jag inte…..är så osäker på mig själv hela tiden). Hur är atmosfären på en tingsrätt – hierarkisk? Hur stor roll spelar tingsbetygen för framtida arbetsgivare tror ni? Hur betygsätts man som notarie? Ja, ni hör ju…har massor av tankar i mitt huvud 🙁 Hade blivit så tacksam om någon vill dela med sig av sina erfarenheter

   En blogg jag läste med behållning är den här: https://tingsnotarien.blogg.se/index.html

   Nu har den ganska många år på nacken, men vissa saker är säkert aktuella även idag.

   Hierarkiskt så in i bomben, men som notarie tillhör du det övre skiktet så du kan vara lugn…

   De mest erfarna domarna är oftast de snällaste.

   Grattis till platsen!! Var dig själv det blir alltid bäst!
   -Du klarar det absolut som normalbegåvad 🙂 Jobbet i sig är inte svårt, tyvärr en hel del admin/fixande, och inte så mycket ren juridik som jag trodde från början. Det är mycket ”mängdgöra” i vissa delar.
   -Enkla tips för jobbet i sig: börja alltid alltid med att läsa lagtext, var noggrann och korrläs, var påläst och ha koll inför målen du sitter på, och ta till dig av feedback du får.
   -Vi hade betygsskala 1-7 i 7 olika delområden. Väldigt oklart hur betygen egentligen sattes, men jag visade bara upp delbetyg för min nya arbetsgivare efter tinget och ingen har någonsin frågat efter själva notarieexamensbetyget. Så nä ingen bryr sig, bara du inte vill bli fiskal eller åklagare.
   -Det var en hel del att göra under terminerna men mycket lugnare under sommaren. Varierade också mellan avdelningar och hur pass avlastande domare man jobbade med.

    Håller med men låt inte noggrannheten/pålästheten gå till överdrift för då hinner man liksom inte med. Dvs om du vill ha din psykiska hälsa i behåll. Arbetet på tingsrätt går snabbt och måste gå snabbt, det innebär att alla kommer göra slarvfel, inkl domare. Vad man behöver lära sig är de enstaka grejer som inte får bli fel, ex frihetsberövanden. I övrigt vara tillräckligt noggrann, ta genvägar där du kan. Mvh fiskalen

     Det håller jag med om! Alltså, man behöver korrläsa, men man får korrläsa en gång och sen lägga iväg dom/beslut. Tror att man lär sig den där avvägningen efter ett tag, att vara påläst samtidigt som man såklart inte kan ägna timmar att sätta sig in i saker för det funkar inte på tingsrätt.

  Hur många BRA kompisar har ni? Alltså nära kompisar som ni alltid kan skriva till, ringa till, prata med vad som helst om.

   2 som jag alltid kan skriva till men vi ses väldigt sällan av olika anledningar.

   3 stycken som jag känner att jag kan prata med om precis vad som helst.

   En. Så himla tacksam för det.

   Om alla de kraven ska vara uppfyllda, så 0. Eller jag hade väl kunnat skriva om vad som helst när som helst ifall det verkligen krisade. Men jag har ingen jag ringer regelbundet för at bara prata ut.

   Däremot har jag många känner som jag ser som nära, för att vi pratar om viktiga saker, känsliga saker, för att jag känner mig trygg med dem och för att jag vet att se skulle hjälpa mig om det sket sig. Det är ”nära” för mig. Skulle dock säga att de flesta av mina relationer är så, även med de jag inte umgås särskilt regelbundet med. Kanske 20 st om man räknar så, och inte tar med släkt osv.

   2 stycken. Sedan har jag kanske 3 stycken till som är lite längre bort som vänner så att säga. Vi umgås ibland och trivs ihop men känner inte jag kan berätta vad som helst för dem.

   En. Men vi bor 12 timmar från varann så vi ses 1 gång per år, max. Hon är den finaste vännen jag någonsin haft 😊

   Två tror jag, kanske tre. Alla tre bor långt borta så vi ses väldigt sällan. Den som bor närmast bor 650 mil bort, den som bor längst bort bor i Honolulu. Men vi hörs regelbundet, pratar länge och det känns som att jag kan ventilera vad som helst. 😊

   En. Är introvert så det är rätt lagom, finns plats för max två.

    Kanske jag kan få bli nr två då 😁😉💕

     Gillar dig Kiwi så chansen finns 🤗

      Gillar dig med. Därav spontan-kandidaturen 😉😁

   Två utanför familjen, men även min mamma och syster

   1, som jag haft i mitt liv sen jag föddes i stort sett då vi även är släkt men kontakten är lite gles just nu pga livet händer liksom.. Annars har jag inte några vänner direkt. Händer det nåt jag behöver prata om får jag hålla det för mig själv eller berätta för sambon.

   Jag har 0 såna vänner.

   0. 😔

   Jag har 2 familjemedlemmar och 3 vänner som jag kan prata om allt med.

   en jag VILL prata om ALLT med och två jag kan och vill prata om det mesta med, men inte exakt allt – då väljer jag hellre den första

   Fyra stycken.

   Har nog 7st men det är också de vänner jag har. Har bara nära vänner dåligt med ytligt bekanta

   Jag är nog väldigt lyckligt lockad som har 5 såna kompisar. En har jag känt sedan hon föddes (jag är ett par år äldre), en sedan vi var sex år, en sen vi var 12 och två sedan 15 år tillbaka. Kan verkligen höra av mig till alla och prata om vad som helst men tre av dem pratar jag med i princip varje dag, de andra två lite mer sällan. Jag värdesätter verkligen allas vänskap och försöker vårda dem trots småbarn.

    *lottad

   0.5. Hon vill gärna avbryta och prata om sitt och när jag väl får chansen att prata klart igen så har hon babblat förbi det som var min poäng för att hon snappat upp något jag sagt och bara ”det är som när jag blablabla” och det är inte alls åt det hållet det jag ska säga går så när hon är klar är det ingen idé att jag fortsätter för då är poängen borta.
   Men ibland är hon samma kompis som hon vill att jag ska vara, alltså den man kan höra av sig till, prata om allt med etc.
   Hade ju gärna önskat någon där det är 50/50, men det är ju så sjukt svårt att hitta i vuxen ålder!

   5

  Tips på bra första hund som funkar i lägenhet i storstad? Bor tre trappor upp och har läst att hundar inte ska gå i trappor så helst en liten.

  Någon som har erfarenhet av att köpa en vuxen hund/omplacering? Är jätterädd att få en problemhund som jag inte klarar av, men nu skulle gärna slippa valptiden.

   Rekommenderar ingen i lägenhet med trappor att skaffa valp. Finns mycket vuxna omplaceringar som inte är problemhundar om du bara tar dig tid och väljer med omsorg. Livet ändras för folk och ibland tvingas man omplacera även den käraste individen och att ta sig tiden och vara kräsen inför valet kan ge dig en vän för livet.

    Tack. Har du något tips hur man hittar rätt?

   Äh, det är inga problem att ha hund i lägenhet eller med trappor. En valp kan du ju bära första tiden. Vi har en tollare och han är hur lycklig som helst och det har aldrig varit nåt problem med nåt. Tror att väldigt få hundar är problemhundar om du tar hand om den. Det är väl nyckeln i allt, att du måste ta hand om en hund och ge den kärlek för då kommer det gå bra. Strunta i alla som är negativa och skaffa hund om du vill och en ras som du tycker om.

    Tollare är så fina! Kräver de mycket motion och träning?

     Han är helt fantastisk! Vissa som har tollare vill ju att det ska vara viktigt att de är aktiva med jakt men vi har honom som familjehund och han är med på det mesta och är glad. Alla hundar behöver ju stimulans och vår får bra promenader men vi har även gått kurs i nosework och där får man med sig övningar man kan jobba med hemma om man vill. Tollare är också väldigt bra på agility. Skulle säga att det är en trevlig allroundhund men ja den behöver ju mer stimulans än en mindre hund kanske. För info så är det min första hund också 🤗

    Håller med, har haft två irländska settrar i lägenhet o inga problem med trappor, man får bära i början som du skriver. Aldrig hört att det skulle va problem med trappor?!

   Jag har en pudel och det är en otrolig ras, pigg när man är ute och lugn när man är hemma, hårar inget, går att ha lös (när tillfället är rätt), sköter sig exemplariskt på restauranger och bland folk. Rekommenderar inte om du har små barn eller ska hänga väldigt mycket med små barn, de kan vara lite mesiga med sånt. Är uppvuxen med golden och älskar dem men pudel är så mycket enklare på alla sätt.

    Tack! De låter ju perfekt, de är så söta också! Har bara en tonårsdotter, det kanske går bra.

     Kontakta Hundstallet 💕 Prata med dom.

      Hundstallet har ju typ bara ”problemhundar”. På hemsidan ser man bara ”kan bara bo i hus på landet, lättstressad, kan inte bo med barn eller andra djur, resursförsvar” osv osv.

       Vi köpte en 5 årig labrador via Hundar utan hem som hade den beskrivningen. Han är världens lojalaste hund och bryr sig inte om barn eller andra människor för fem öre och är så smart. Finaste hunden jag någonsin träffat! Vi gav honom bara massa kärlek vilket jag antar att jourhemmen han hoppade runt hos inte hade möjlighet att ge, för deras beskrivning av hunden kontra hur han var när han kom till oss var helt separata!

     Gå med i pudel kompisar (ja, särskrivet..) på Facebook, där finns massor av uppfödare och det dyker även upp omplaceringshundar ibland.

   Jag skulle i första hand rekommendera en så frisk ras som möjligt. Om det är sällskapshund så t.ex. coton de tuléar, bichon havanais eller jack russell

    Jag hade en Bichon havanais fram tills några år sen. Fantastisk och underbar hund. Älskade honom nåt så enormt. Smidig att ta med sig precis överallt, pigg och smart, lärde sig lätt och vi hade så himla mycket kul ihop. Och hans sällskap varje gång jag kände mig ensam var guld värt.
    Tyvärr blev han sjuk. Men underbar ras. Längtar tills jag själv ska skaffa en ny vän i framtiden. 💕

    Jack Russel är dock otroligt krävande.

     Terriers över huvud taget kräver mycket kunskap, tålamod och tid.

      Och motion! Både för kropp och knopp. Låt dig inte luras av storleken på tex Jack Russell . Kräver ofta mer än en Grand Danois… 🐶

      Ja alla hundar kräver ju kunskap, tålamod och tid såklart. Jag har bara haft två olika terrier raser men det var enorm skillnad på Jack Russel och de andra som var yorkshireterrier. De senare bra mycket enklare.

      Ja det är enormt mycket hund i en sån liten förpackning. Ska man ha en terrier så ska man verkligen veta vad man ger sig in på 😅😅

   Please adopt don’t shop. Min ligger bredvid mig från Spanien 🥰

    +1 på den. Finns otroligt många omplaceringshundar där ute. Även sådana som fungerar exemplariskt som familjemedlemmar. Hoppas ni finner varandra 🍀🌸

    Berätta mer! Hur går det till att adoptera? Var det svårt?

     Hundar utan hem rekommenderar jag varmt

      Har en liten italiensk tjej därifrån. Skäller sällan, vänlig och lugn! Drömhunden

       Tik*

     Om du menar från Spanien så är det superenkelt!

     Du kan kika på olika sidor online tex telumas dream, triple A Marbella etc, vovven kommer med samtliga vaccin, pass och kastrerad. I många fall finner du en flygkompis till den som checkar in på flygplatsen och checkar ut och möter dig på flygplatsen i Sverige, självklart fördel om du själv kan flyga ned och träffa olika hundar.

     Runt 170 euro för hund
     Runt 50 euro Flyg för hund

     Finns så många fantastiska och kärleskfulla hundar här, så många som bara väntar på att få göra en familj komplett!

     Har själv en adopterad och en funnen på gatan, likadant med de båda katterna

    Håller helt med!! Mina föräldrar har en helt underbar fd gatuhund från Ryssland, kom hit via take me home rescue dogs. En fantastisk organisation! Lugn, skäller aldrig, väldigt social

   Vinthundar har vi haft i lägenhet, omplaceringshundar och det har funkat toppen

   Greyhounds rekommenderas som lägenhetshundar för att dom sover typ 18-22 timmar om dygnet. Snälla, vänliga, skäller inte och kan gå i trappor. Finns många att adoptera från racingindustrin.

    Jaaa. Dom är så oerhört gulliga, och Chill. Adoptera en grayhound vettja. Riktigt bra första hund 💕

    Menar inte drygt här alls utan en uppriktig fråga. Vad är nöjet med en hund som bara sover?

     Beror ju på vad man vill ha. Grayhound passar dom som vill ha en hund som det räcker att gå kiss-promenader med (+ ca 2×20 min snabblöpning/dag, tex vid cykel eller lös), som är gosig, som är väldigt mjuk i lynnet, som aktiverar sig själv när du är upptagen (ofta genom att ta en tuppis vid din sida), som är frisk, som har lättskött päls, som klarar sig utmärkt på mindre yta (tex i liten lägenhet), som sällan skäller och inte nämnvärt bryr sig om främlingar eller andra hundar. En väldigt lugn, enkel och medgörlig hund mao, (dom har dock också individuella personligheter så klart). Är du en väldigt aktiv person som vill ha en robust hund som kan följa med på en massa grejer hela tiden, gå långpromenader eller vandra med, som ska vakta dig och dina saker, som ska gå ihop med katt, kanin eller andra smådjur, som ska hälsa alla främlingar med lyckan hos barn på julafton, som du vill träna agility med, osv osv, då är Grayhound inget för dig.

   Skit i trappor, det är inget problem. Bär under valptiden.

   Om det är en första hund så kanske jag hade undvikit omplacering, och överlämnat det till hundägare med mer erfarenhet. För vovvens skull.

   Ska du köpa ras så hade jag funderat långt och länge vad du vill ha den till, och sen hittat ras med kvalitéer som funkar. Är det ren sällskapshund du är ute efter så kan du kolla här (rasgrupp 9):

   https://vovve.net/Hundraser/?p=9

   Då får du åtminstone mindre benägenhet till vall- eller jaktinstinkter m.m. som kan vara oönskade om du ändå inte ”behöver” eller förstår/accepterar & hanterar dom beteendena rätt.

   Sen är mitt sista tips att besöka eller ringa runt till uppfödare när du börjat koka ner det till några få raser att välja emellan. Så får du hälsa på den typen av hundar och ställa frågor till nån med erfarenhet (av flertalet individer inom rasen, kanske med helt skilda personligheter snarare än rasbeteenden).

   Lycka till, hoppas det blir super!

  Vad tycker ni om Polyfamiljen? Det är så kul att få följa dem tycker jag, känner att jag också bara skulle vilja hoppa av ekorrhjulet och dra iväg

   Härliga!! Spännande att de bara drar iväg och gör de som dom känner för.

    Vad är det dom ska göra?

   Är det bara över sommaren? Eller kör de hemskolning?

    Tanken är att de ska vara iväg på obestämd tid. Familjen hade som tanke att köra på hemskolning men fick tyvärr nej från skolan. Nu vet jag inte riktig hur de ska lösa ”problemet” att några av deras barn i husvagnen är skolpliktiga men jag vet att de har sagt att de iallafall funderar på olika alternativ!

     Om dom ska vara utomlands länge kan dom ju skriva ut sig från Sverige…

   Mitt gulity pleasure. Kan inte sluta titta 🙈 så innehållslösa videor ibland men ändå sitter jag bänkad och myser när jag kollar 😂

    Jaaa! Håller med om allt.

    Förstår inte hur de får ekonomin att gå ihop nu när de bara ska jobba med sociala medier, har de snackat om det i någon live? De har väl runt 10 000 prenumeranter och har sällan några samarbeten. Tre vuxna och 5,5 barn som åker land och rike runt med en TUNG fordonskombination, med dagens bränslepriser. Barnen verkar aldrig ärva kläder av varandra, utan allt ska matchas varje dag. Även om allt är från Ullared blir det ju dyrt i längden när allt ska finnas i fyra uppsättningar. Lever de på sparpengar?

    Härligt att de följer sina drömmar!

  Bästa onani-tipsen.

  Hit me 💦

   Pröva dig fram 🤷🏻‍♀️

   Satisfyer. Inte bara såklart, men ett toppenkomplement, särskilt om man känner sig sugen men lite lat 😁 Och så storsatsa på hjärnan. Rätt tankar är viktigt. Är det svårt kan ju litetotica och dyl vara till hjälp. Rätt ”film” i huvudet gör all skillnad i världen. Iaf för mig ☺️

   Satisfyer så klart, men även utan är ju också toppen och om inte annat kul med omväxling. Som kiwin ovan skrev är rätt fantasi avgörande. Och massor med glid! Kanske titta på en p-rulle utifrån dina fantasier?

   Eltandborsten. Obs, alltså en eltandborste sim bara används för detta syfte, inte för tandborstning också….

   Satisfyer! Med glidmedel.

   Stå upp med ett ben på sängkanten eller liknande och använd en dildo. Får fontäner varje gång 💦🙏🏻

  Jag är så ledsen att jag bara vill dö. Jag älskar att läsa och har sparat alla mina böcker och älskar dom alla. Har flyttat runt om i landet och alltid släpat med mig böckerna överallt. Har haft en fantasi om hur jag bygger hus ska inreda en hel vägg enbart med platsbyggd bokhylla och verkligen låta böckerna ta plats och vara synliga.
  Jag verkligen njuter av att bara gå förbi en bok och tänker genast på de gånger jag läst den och när jag köpte de, var jag var i livet då osv.
  Senast jag räknar var det 970st.
  Lite mitt arv, böcker jag ska läsa för mina barnbarn som jag sparat på mig och som jag låg på rummet och läste när jag var yngre. Har sett till att jag har alla i serierna, alla mammas gamla Kitty och Mary Lou och allt från himmel och jord.
  Nu senast när jag bodde i möblerad andrahand under några år så fick jag ställa in i en vagt bekants (dåvarande arbetsgivare) garage som inte användes utan fungerade som förråd och där fanns plats. Toppensnällt!
  För två år sedan fick jag eget boende med eget förråd igen och hörde av mig för att kunna hämta sakerna hem till mig. Han skulle höra av sig när det passade. Hände inget och jag ringde upp ett halvår senare igen och meddela att jag kunde hämta när som. Inget hände, hatar att jaga folk och känner mig dum som ligger på
  Nu tog jag tag i det igen och ringde upp och meddelade att jag verkligen skulle vilja hämta mina saker, böckerna, lite möbler, arvegods som kristallampa och några nyköpta mattor och fatboys som jag aldrig hunnit använda ens.
  Fick svaret att huset var sålt sedan 6 månader och alla saker var borta och hade slängts av nya köparna vid övertagandet.
  Jag skiter i sakerna, men jag kan inte ens greppa tanken på mina böcker som jag släpat med mig under 27 flyttar kors och tvärs i landet och jag har på riktigt tänkt på dom varje vecka och planerar av hur jag ska njuta av dom så fort jag bor så att jag kan ha dom framme.
  Jag vill ingenting med detta inlägget utan bara få ur mig hur jäkla förkrossad jag är över min förlust. Det enda jag verkligen värderat och hållit kärt under alla dessa år som nu skulle pryda och förgylla mitt hem och mitt liv när jag vid 50 äntligen ska bygga mitt pyttelilla 55 kvadrat egna drömhus mitt ute i skogen vid en sjö.

   Fy fan vad tråkigt. Jag hade blivit jätteledsen och har inte ens samma relation till böcker som du.
   Trist! Och superdålig stil.

   Nej va fruktansvärt 💔 förstår verkligen att du är förkrossad!

    Jaa, och det värsta är att inga pengar i världen kan göra att jag får tillbaka just mina böcker.

     Har du kollat upp så att det verkligen är som dom säger?

   Neeeej så sorgligt. Gjorde mig så ledsen! Så onödigt …

   Nej fy vad hemskt och tråkigt. 🙁 Känner verkligen med dig.

   Men, vad är det för märklig person som inte meddelade dig att den skulle flytta?!

    Det var 100% en man.

     Kan 110 % vara en kvinna också. Been där vagina

      Ts skriver ju han.

   Vad jobbigt. Jag blev av med allt i min källare. Böcker hade jag inte där men dom jag har betyder mycket för mej. Förstår hur du känner.

   Usch vad tråkigt. Jag förmodar att du redan har kollat med köparen om de kanske har kvar något – säljaren kan ju inte faktiskt veta det säkert?

   Usch, detta kändes verkligen i hjärtat. Jag som tror på ödet hoppas så att du finner en mening med det som hände och trots omständigheterna ändå kan bygga din drömbokhylla till slut. Förstår helt känslan av affektionsvärde och samlande. Gav självmant bort (för mig) värdefulla barnböcker för ett gäng år sedan (har också flyttat som en galning genom livet). Ångrade mig väldigt kort därpå. Håller så sakteliga på att bygga upp delar av samlingen igen. Det är mitt tips till dig, även om jag förstår att det inte blir exakt samma sak men att innehållet i dem ändå är detsamma. Du får försöka memorera och kanske föra lista över de exemplar som betydde allra mest.

    Har redan försökt leta efter de viktigaste men mer känns svårt, och det blir ändå inte samma sak när de inte är mina gamla tummade pocket och wahlgrens böcker. Fanns vissa böcker jag läst om uppåt 20 gånger. Det är hemskt att fästa sig så vid döda ting. Klart det finns riktiga och verkliga problem i världen men för mig som inte stött på så mycket av den varan så känns detta som hela världen rasat.

     Kolla runt i alla secondhandbutiker i närheten av huset om den nya ägaren kanske har lämnat in dem där!

   Lider verkligen med dig!

   Men fy, vad hemskt. Hade blivit galen, hur kan man behandla någon annans saker så?

   Fy vad ledsamt. Jag lider så med dig 💔 Hoppas att loppisar och second hand kan ge dig lite tillbaka av alla härliga bok-vänner som du förlorat. Inte samma böcker såklart men kanske kan det trösta lite att vårda deras kusiner 😊 Hade jag haft mina Kitty-böcker kvar hade jag skickat dom till dig 💕

    Åhh vad rart av dig ❤️

     Jag har en påse med fyrtiotalet Kitty, Peggy, Mary Lou mfl som du kan få om du vill, bara att hämta.

   Men gud så tråkigt! Jag har samma förhållande som du till böcker så jag förstår verkligen din känsla.

   Lät du sakerna stå hos en vagt bekant i 1,5 år utan att höra av dig eller missförstår jag…..? Hade nog också slängt ärligt talat. Förstår dock din känsla.

    Jag hörde av mig två gånger och bad att få komma och hämta och han skulle återkomma när det passade men sedan måste han ha glömt och jag kände mig för dum för att ligga på och tjata då jag vet att han har mycket om och kring sig med jobb och företag. Tredje gången jag tog mod och ringde upp var det för sent. Det är enbart mitt fel så kan inte klandra någon annan men det känns lika mycket om än inte mer. Jag borde aldrig lämnat ifrån mig det käraste jag hade. Dock fick de och de andra sakerna jag hade ej plats i en andrahands tvåa på 26 kvadrat som hyrdes möblerad. Hade jag inte trott att de förvarades säkert hade jag såklart hyrt ett förråd på shurgard.

     Det är inte enbart ditt fel. Inte ditt fel als faktiskt! Det allra minsta din bekanta kunde gjort var att höra av sig och berätta att huset ska säljas så nu måste du tömma. Är ju helt sinnessjukt att det inte gjordes. Så otroligt tanklöst. Ja, rent av respektlöst faktiskt. Jag är arg som ett bi å dina vägnar 😤

      Ja, det blir jag också! Förstår inte hur man kan vara så respektlös. Lider med dig TS.

     Det är ju inte ditt fel öht. Hur kan du ens tänka så? Han har ju typ stulit dina saker.

    1.5 år är inte ens lång tid wtf

    Varför i hela fridens namn slänga någonting istället för att bara slå en signal till ägaren och be denne komma och hämta upp? Det är ju MINDRE jobb än att köra det till tippen själv.

   Alltså vad är det för jävla människa som gör så? Man hör väl av sig om man har saker man behöver bli av med som tillhör någon annan? Sjukaste jag läst och så jävla hemskt. Blir så ledsen för din skull när jag läser. Har också saker i mitt hem som har enormt affektionsvärde, hade blivit helt bedrövad om jag blivit av med dem.

    Det var ett hus han hade hyrt ut men inte garaget som var till så han måste ha haft annat att tänka på när det såldes och helt glömt av att han själv kört dit mina saker.

     Det är fortfarande inte ditt fel alls.
     Han borde kollat samtliga byggnader innan han sålde huset.

     Är så ledsen för din skull!

   Nu vet jag inte hur ”modig” du är, men hade det varit jag hade jag åkt till de nya husägarna och förklarat situationen på ett ödmjukt sätt. Kanske allt finns kvar på nån vind eller specifik second hand?

   Antagligen UO men, om dessa böcker betydde så mycket för dig, varför hyrde du inte ett ställe att förvara dem på? Nuförtiden finns det ju typ 24storage och liknande företag i princip överallt. Okej att det kostar en slant, men att lämna sina grejer hos en ”vag bekant” hade jag aldrig vågat göra.
   Tråkigt!

    men vilken onödig kommentar

  Amning!
  Jag ammade inte mina barn vilket jag än idag kan känna sorg över. Jag var väldigt öppen mot alla i början om att jag inte ammande och att det var jobbigt, vilket jag känner nu ”biter mig lite i ändan”.

  Folk tar sig nämligen frihet att prata om amning på ett sätt där de öht inte tänker sig för att det skulle kunna vara känsligt, exempelvis vänner som lägger kommentarer om att ”ja men du AMMADE ju inte så xxx”. Det som stör mig är att de tar upp ämnet ganska ofta och från ingenstans. Hade de gjort det om jag hade ammat?

  Jag kanske överdriver men jag själv skulle inte pratat om detta med någon som inte ammat, pga kan vara känsligt och helt ärligt väldigt ointressant. Ibland önskar jag bara att jag inte varit så öppen och inte sagt något om detta till någon.

  Hur ska jag bemöta dessa personer? De flesta av personerna har inte barn själva, så man kanske inte kan förvänta sig att de kan förstå.

   Har de inte barn själva så kan du ju kontra med: ”ja men du har ju inte ens barn så xx” tänker att det kanske kan få tyst på dem. Men vad pratar ni om om detta kommer upp hela tiden från ingenstans? I en mammagrupp kanske med nyblivna mammor, men med folk som inte har barn ens?
   Annars försök säga att det är känsligt för dig, brukar också göra folk obekväma och inte vilja ta upp saken igen❤️

    Fast det där ”ja du har ju inte barn själv”. Det gör mig inte hindrad att prata om att föda en klump mellan benen.

    ELLER snitt. Lika naturligt som exemplet ovan

     Självklart inte. Men om ts får slängt åt sig att hon inte ammat så förtjänar de väl en ”tillbakakaka” så att säga..

   Jag upplever att människor överlag är väldigt egocentriska. De utgår från sig själva och det liv de lever, tankar de har, vad de gillar/ogillar och är ganska slutna vad gäller annat. Jag ser det ofta hos andra, att de uttrycker saker som är väldigt okänsliga typ ”När du får barn…” (fastän jag ev. inte kan få barn), och ibland nästan lite lustiga saker. Har en vän som nyligen upptäckt att hon även tänder på kvinnor och hon vräkte ur sig, apropå mäns våld mot kvinnor, ”Kvinnor borde bara ligga med kvinnor och män bara med män. Hade varit mycket bättre för alla!”. Verkligen ett exempel på att man utgår från sig själv, då jag har full respekt för andras sexualitet, men ser mig som helt straight och under inga omständigheter hade velat vara i säng med en kvinna. Och sedan har vi nog alla stött på ”mammamaffian”. Kvinnor som glömt bort sin egen identet och helt gått upp i mammarollen, och dessutom ska skryta med att de själva ammat ungarna tills de var 4, lagar ALL mat från grunden, har typ masterutbildning i barnpsykologi ”för att ge barnen bästa möjliga uppfostran”, och så skammar de alla mammor som inte gjort på det viset. De är skitstöriga, ja. Vad gör man åt såna? Antingen nonchalera eller var lika dryg tillbaks tror jag på. 🙂

   Känner att det är upp till dig själv att bestämma hur du ska känna. Folk pratar om saker som är känsliga för andra, om du tar åt dig så ligger nog problemet hos dig. Du kan bestämma dina känslor, men du kan inte kontrollera hur andra känner eller vad de pratar om.

   Men hur gammalt är ditt barn? Här var amning intressant i ca två minuter när barnen var i amningsålder, sen har det aldrig kommit på tal igen. (Idag är yngsta fyra år)

   Jag kunde amma mina i tre månader varvat med flaska och sond, det är inget jag känner sorg över idag, jag vet att jag gjorde vad jag kunde och klarade av då, och barnen är friska härliga ungar idag. (Ja jag har också hört alla myter i kriget amning/ersättning).

   Jag hade helt krasst svarat ”vilket oerhört ointressant samtalsämne” eller ”jag känner faktiskt sorg över att jag inte kunde/ville amma då, kan vi prata om nåt annat?” Eller helt enkelt bytt samtalsämne så som man gör.

   Varför känner du sorg över det idag förresten? Kanske där finns nåt att bearbeta om det föll sig med något trauma för dig?

  Bara jag som reagerar på att ankpung (Nikolina Thun) dricker öl/alkohol VARJE helg trots tidigare pillermissbruk som hon är stolt över att ha tagit sig ur.. droger brukar gå lite hand i hand med alkohol menar jag..

   Hon kanske kan hantera det. Hon verkar ju vara en fullt fungerande människa som är ambitiös med jobb, har hus och verkar ta fint hand om barnen. Hon råkar väl tycka att festa är kul. Ser inte några red flags på henne utan det verkar vara att hon är iväg på mycket happenings när hon inte har barnen. Hon verkar ha kul. 🙂

   Behöver inte alls gå hand i hand. Bara för man haft pillermissbruk så börjar man inte automatiskt missbruka allt annat också. Hon verkar ju kunna hantera det.

   Missbrukare byter ofta till något annat missbruk. De kanske slutar dricka men börjar titta på porr i överdrift. Det kan vara vadsomhelst, som de byter till. De slutar porr men börjar spela bort pengar osv osv.

  Använder ni TikTok? Gör ni isåfall egna videor eller tittar ni bara? Och vilket är erat favoritkonto att följa?

  Jag själv har bara kollat på andras i ca ett år men har precis börjat göra egna också, såå kul!

  Jag och min pojkvän är i Grekland och fick böter (40 euro) då vi körde utan hjälp. Såklart superdumt, men vi var inte medvetna om att det var olagligt då alla här kör utan hjälm. Vi har fått en papperslapp där allt står på grekiska. Polisen kunde inte svara på några frågor och hotade bara med att ta min pojkväns körkort. Vi skulle gå till deras postkontor för att betala böterna (som är stängt på helgen) och vi åker hem imorgon. Polisen kunde inte svara hur vi skulle betala från Sverige. Är det någon som vet vad som händer om man inte betalar den här typen av böter?

   Troligen ingenting alls. Ser inte hur grekiska polisen skulle lägga resurser på detta.

   Troligtvis inget just nu, men kan tänka mig att uppgifterna sparas. Skulle ni bli stoppade i Grekland en annan gång kan det ju kanske synas i deras system att ni har obetalda böter liggande som orsakar problem.

   Tror inte de har koll, så att inte betala kan fungera. Annars lär det finnas ett IBAN börjar på GR och är totalt 27tecken. Siffror är likadana.
   Kostar inte ens avgift för privatpersoner att göra sådana betalningar, SEPA.

   Liknande hände mig med en p-bot i Italien. Fattade inte hur jag skulle betala och åkte hem. 6 månader senare blev jag kontaktad av Italienska polisen. Böterna var då åtskilliga tusen kronor dyrare pga administrativa avgifter (kan ju fatta att det tog en del resurser att spåra upp mig i sverige). Om det finns IBAN hade jag betalat direkt. Annars snoka upp nån i Sverige som kan översätta så att ni kan betala. 40 euro är ju ingenting.

   Använd Google translate appen och kameran. Den översätter texten direkt. Använde den mycket utomlands där det inte talades knappt någon engelska

    Vi har fått fortkörningsböter hemskickade till Sverige från tyskland samt felaktig parkering i London. They will find you..! 😂🙈

   Mejla svenska ambassaden i Grekland och be om hjälp?

   Kontakta någon för hjälp eller så som andra skriver i tråden. Mina föräldrar fick hemskickat ca 6 månader efter att ha åkt i fel trängselskatt-fil i AUSTRALIEN. De läggs absolut resurser på sånt här, så de som skriver skit i det har antagligen inte varit med om det själva.

  Är det någon här som kommer köpa Vanja Wikströms NFT? Om ja, hur tänker ni då? Jag får märkliga vibbar av hela den där grejen och är verkligen nyfiken vilka som kan tänka sig köpa det där konstverken.

   Nej för jag fattar inte grejen 😅 köper man en tavla/print? Känns super flummigt

   Om någon har tråkigt och orkar förklara för mig jättekort och enkelt vad NFT är och vad Vanja sysslar med så vore det snällt! 😅

   Min dotter kollar tyvärr på Vanjas klipp (tycker hon är så cringe och det lilla barnet som är med i sångerna verkar så obekväm – och heter hon Hajen på riktigt???) så jag har försökt ta reda på vem hon är och såg den när NFT-instagramen. Försökt googla men fattar ingenting. Känner mig så förvirrad. Har det någon koppling till småbarn – eller är hennes bebisyoutube ett sidoprojekt??

    Det är två helt olika projekt, hennes NTF grej har ingenting alls med hennes barnsånger på Youtube att göra.

    NTF är någon investeringsgrej, i samma kategori fast lite mer långsökt än kryptovaluta.

   Förstår inte ens vad det är? Har iofs inte lagt ner tid på att ta reda på, bara sett lite i story o fattar inget

    Jo… som någon skrev ovan, det ska väl snarast ses som en investering. Om jag har förstått saken rätt så är det en digital bild och om du väljer att köpa den, så är det enbart du som också ska få äga den. I bästa fall kan bilden bli värdefull men jag skulle nog säga att sannolikheten för det är väldigt liten. Personligen fattar jag inte grejen med det, men så är jag inte en investerare heller. Har också hört att det förmodligen är en ”trend” som kommer att dö ut ganska fort.

   Japp jag kommer lätt köpa! Om du inte fattar NFT/krypto/Web3 så köp inte 🙃

   Vanja har skrivit massa inlägg som är superpedagogiska. Kolla in hennes blogg under kategorin NFT om ni är intresserade på riktigt

   Funderade på det nu när de sänkt priset från typ 3000 till 1000… men tror inte det kommer funka i längden ändå. Och blev så besviken när deras ”fashion collab” var hennes kompis Märta 😄

  Dagens tråkigaste story: Emilia W lägger ut en närbild på hackade tomater och isbergssallad…mmm blir verkligen sugen, not 😂

   Dagens tråkigaste kommentar: Anonym 20:51 blir kränkt över en bild på tomater på insta

    Hur kränkte tomaterna mig menar du? Viskade de elaka ord i storyn? Var för röda?

    Nej dagens tråkigaste kommentar till dig som anger anonym och tid på en kommentar som inte ens har underkommentarer

    Kränkt verkligen?

   Tråkigt att den inte levde upp till dina förväntningar 🙁

   Dagens tråkigaste vlogg på youtube – Felicia Bergström är på Cypern – vlogg 5 av 8 ( 😳 ). Gjorde inget annat än badade. Hela tiden. Hon grät inte en enda gång.

    Kan man få en förklaring till moderationen?

     Hennes namn brukar fastna ibland även det som börjar på Y

    Badar bara i pool dessutom, åker man utomlands för att bada i pool med hundratals andra gäster och barn, så tråkigt och äckligt enligt mig, ja det är klor men ändå

     Och så nära varandra, ingen privacy alls

   Alltså värsta är att min ena bekanta har börjat ta sådana bilder, nära inzoomat på typ en citron, ett päron osv 🤦🏻‍♀️ jag har hamnat gömma henne på min Instagram då hon skulle bli irriterad om jag skulle avfölja 😅

  1) Är det någon mer här inne som har så sjukt svårt att göra nr 2 borta, ”med andra”? Alltså, när du inte är iväg ensam?
  För jag har varit borta i två nätter, kom hem vid 17.30 och mådde inte alls bra, blev kvar på toan i en timme och sen bara så jäkla trött så nu vaknade jag efter nästan 2h sömn, skulle kunna sova mer. Vet inte om det är en kombination av fucked up mage eller att jag var ute i solen hela dagen igår, men trött är jag.
  Förstår ju att det är alls är bra att inte kunna gå på toaletten, men jäklar vilken jobbig spärr det är och jag vet ju att jag inte är ensam om problemet men jag vet inte hur man kommer över spärren. Också stört att man ens har den, det är ju naturligt🙈

  2) var ute exakt hela dagen igår och det fanns inte möjlighet till skugga någonstans. Jag har alltså bränt mig i ansiktet. Jag har inte ont eller så, men är ganska så röd. Kan man dämpa det röda med något? Jag brukar nämligen inte bränna mig så jag har nog knappt något hemma ifall. Lyckades även åka ifrån strandväskan där solskyddskrämen låg så jag kunde heller inte smörja in mig under dagen.

   1) Ja jag hatar att göra Nr 2 ”bland folk”. Vi är ett tjejgäng på 7 pers som sammanstrålar och bor hos varandra. Tänk 7 pers, som alla befinner sig inom fem meter från toaletten när man behöver gå. Ännu värre om det är folk man inte känner. Nu börjar jag bli så gammal att man inte behöver bo bland okända människor hehe så skönt. Bästa som finns på kurser med jobbet att få eget hotellrum och kunna gå på toa ifred!!

    Fy vilken mardröm😅 vi var ändå bara två men vi har inte känt varandra jättejättelänge. Men hon sov vägg i vägg med badrummet och det var knäpptyst där vi bodde, ingen tv eller nåt igång.
    Och igår var vi på en ö utan tillgång till toalett så det var en lite jobbig dag/helg på så vis😅

    Haha ja det kan jag tänka mig! Läste på tal om nr 2 och hotellrum att många (av oklar anledning?) behöver gå så fort de checkat in på ett hotellrum, måste skita in toan de första de gör typ😂

     Åh vad hemskt! Det värsta också tycker jag när man går och håller sig så blir iaf jag ännu mer gasig och det blir en ond cirkel

      Haha ja, verkligen!😅😂 men det brukar många gånger gå över under natten…vill inte veta vad kroppen gör i sömnen😂 visserligen går det inte över helt men lindras.

   Finns en spray att spraya i toan innan så den kapslar in lukten. Kanske kan lätta lite på spärren? Alltså en liten behändig spray man kan ha i typ handväskan.

    Det ska jag kolla upp! Kan definitivt hjälpa lite i alla fall. Problemet är väl att jag inte vill att nån ska höra heller, och jag är laktosintolerant, eller överkänslig snarare kanske så toabesök är tyvärr inte ljudlösa alla gånger, haha😅

    Är inte ovan, men jag klarar inte av att göra det oavsett lukt eller så. Mer grejen att inte kunna slappna av 😅

   Filmjölk eller yoghurt, det svalkar jättebra.

    Tack! Vilken tur att jag för en gångs skull har filmjölk hemma. Här ska smetas på!

   Ett tips är att göra det i samband med dusch. Sätt på dusch och lägg papper längst ner i toan. Duscha och när du är klar är eventuell lukt borta

   Jag tycker också det är jobbigt. Avskyr hälsa på hemma hos folk om man behöver sova över där. Kan verkligen inte gå på toa hos andra (förutom att kissa då). Det låser sig helt, och jag blir svullen och får ont i magen istället.
   Om någon ska hälsa på hemma hos oss är det likadant, kan inte gå på toa flera timmar innan. Det sätter sig i huvudet, och ju mer man tänker på det desto svårare blir det.
   Tog nog 2 år innan jag kunde gå på toa när min sambo var hemma.

    Ja! Det är så jobbigt, förstår verkligen inte varför egentligen, alla gör det och det borde inte ens vara ett litet problem.
    Låter dock jättejobbigt att du inte ens kan gå på toa på flera timmar innan du får besök😮 då är det nog tvärtom för mig, min kropp vill tömma allt som finns typ före nån kommer😅😂

    Jag har aldrig bott med någon, men det är en jättejobbig (liten?) rädsla inför om/när det händer. Eller kanske allra värst i dejtingstadiet eller när man är tillsammans men inte bor ihop och därmed träffas under flera dagar…ingen idé att bli nervös över detta redan visserligen.

    Var så bra med min fd bästa vän. Jag laktosintolerant-ish och hon laktosintolerant och glutenintolerant och typ känslig mot allt. Där fanns noll spärrar, men det krävs rätt människa för att de spärrarna ska släppa och hon jag var iväg med nu är inte rätt för det, tycker t.o.m det är jobbigt att prata om mens med henne😅😂

     Mitt tips är att försöka göra nr 2 på morgonen innan du ska duscha. Då hinner lukten försvinna tills du duschat klart! 👍

      Ja men 1) inte bara lukt som är jobbigt utan också ljud. 2) duschade inte. Kom dit sent torsdag kväll och då var jag nyduschad, åkte lördag förmiddag så jag hann inte duscha men blir man borta längre andra gånger så är det värt att tänka på, bara eventuella ljud då förstås🤔

   Hur ofta gör ni när någon annan gör nummer två?! Är väl sällan att det gör så mycket ljud ifrån såg att man hör något från utsidan.

    Jätteofta.
    Hos mig ligger toan precis bredvid vardagsrummet, jag hör inte bara folk hos mig utan också grannar.
    Hos mina föräldrar hörs det sen de renoverade och fick en tyst fläkt.
    På hotellrum hör man.
    Nu var vi I en lägenhet på 18m², klart att det hade hörts.

  Precis fått diagnosen ADD och jag känner mig fullständigt lost. Känner inte igen mig alls i kärnsymptomen och vet inte på vilket sätt diagnosen ska hjälpa mig. Någon här som har ADD och vill beskriva sin upplevelse kring problematiken?

   Det jag lider av som troligen är ”konsekvenser ” av att ha add är mycket ångest, depressioner, känslig för mycket, tankspridd, dålig kroppskontroll pga tankspridd. Jag får ofta slut på energi i situationer med mycket intryck pga tar in allt.
   Jag har inte särskilt svårt att koncentrera mig dock. Även om det ofta kräver mycket återhämtning med skola, jobb osv.

   Jag har inte, men både min sambo och en av mina närmaste vänner har ADD. Båda har haft problematik i skolan, min vän fick nyligen sin diagnos och min sambo som barn, han fick mycket hjälp som var helt avgörande för att han skulle klara skolan. Har tagit del av all dokumentation som finns om min sambos skolgång, mina svärföräldrar gjorde anmälningar av skolan och behövde kriga en hel del för att få rätt till den hjälp han behövde. (Tänker att det är viktigt att jag förstår helheten av att växa upp som ett barn med ADD och läs/skrivsvårigheter ifall våra eventuella barn får liknande problematik.) Kanske inte relevant för dig då jag gissar att du är förbi grundskole/gymnasieålder. 🙂

   Min sambo har ganska stora problem med planering, otroligt svårt att visualisera och analysera saker som har med planering att göra. Han hamnar ofta i situationer där han vill skjuta upp tråkiga saker för att göra allt ”imorgon”, men har inte riktigt kommit till insikt om att alla morgondagar är lika jobbiga. Man kan ju som partner bli lätt galen ibland, men jag vet att han försöker och att han blir bättre hela tiden. Han fick nog lite väl mycket hjälp som yngre och har ganska dålig insikt om att det finns konsekvenser. Han skjuter ofta upp saker, oavsett hur viktigt han tycker att det är så är det lätt att han tappar bollen totalt ibland. Det kan vara fakturor, beställa hundmat osv. Vi jobbar för att hinna alla möjliga lösningar för att underlätta, strukturer upp vardagen lite i taget för att han ska få in mer rutin.

   Jag uppfattar nämligen att han behöver göra saker på ren rutin för att orka med att till exempel städa. (Han är väldigt mån om att vi ska göra 50/50 av arbetet hemma, men verkligheten ser inte ut så idag, men han får ta mer ansvar för andra saker som jag gärna slipper tills vi får det att fungera). Så vi har en städdag då han vet vilka saker han ska göra, ibland blir det inte jättebra och då låter jag bli att gnälla om en smutsig badrumsspegel, utan när han väl påpekar att det inte blev bra så visar jag hur han borde göra istället och sen löser han ytterligare en sak till nästa vecka. Resonerar lite att jag inte kan gnälla hela tiden, att det tär mer på hans självförtroende om han får skäll för sin städning varje gång än att han ser problemen själv. Jag gnäller ganska mycket ändå pga är ganska pedant och extremt strukturerad, det blir ju en liten krock och det får han höra mellan varven. MEn jag försöker hjälpa honom samtidigt som jag inte vill hamna i någon typsik kvinnofälla heller. Det får ta tid och energi att få ordning på allt i förhållande, det är han mer än värd. 🙂

   Min vän har däremot inga problem med städning, har alltid otroligt fint, rent och ordning på saker hemma. Men lider istället av större ångestproblematik, har problem att anpassa sig efter tider.

   Sambon äter medicin vilket är det som göra att han kan ha ett fungerande arbete, hans aptit försvinner så det blir en del kompenserande med typ 3 portioner mat + sötsaker på kvällarna.. Men han driver eget företag, är otroligt duktig på det han gör och med hjälp från en extern ekonom så fungerar ekonomidelen utan problem. Så i det stora hela fungerar arbetet toppen. Min vän har inte hittat fungerande medicin tyvärr, uppfattade det mest som obehagligt. Men allt är ju såklart otroligt individuellt.

   Sorry för lite långt inlägg. Blir lätt att man fastnar i att prata av sig, hoppas du får fler svar från andra med diagnosen. Hade själv tycket att det var intressant att läsa andras erfarenheter och gärna om någon har bra tips på hur man hanterar några av de svårigheter diagnosen medför. 🙂

    Vilket fint bemötande du ger din sambo! Jag blir glad av att läsa det du skriver.

    Men gud. Du beskrev min och min mans relation. Vi har precis börjat lyfta på locket om han kanske har ADD.
    Jag är otroligt frustrerad över att behöva dubbelkolla att han gjort saker han sagt att han ska göra. Vi har småbarn och ibland kommer jag på mig själv att planera på liknande sätt för min man som jag gör för våra barn…
    Och nu kände jag att jag behöver försvara honom och skriva att det ligger noll lathet eller mansbebisfasoner här utan genuina svårigheter.

  Ännu en hemsk dag för kvinnor (och för att inte tala om vad som hände i Oslo igår 💔) då USA bryter upp Roe W. Någon som kan förklara lite kort hur detta kunde hända och vilka som har gjort detta?

   Högsta domstolen i USA har rätt att stifta lagar oberoende av president. De sitter på livstid och under Trumps regeringstid lyckades han få in flera domare som är konservativa. Nu är domstolen övervägande konservativ, så därför kan t ex lagen om abort ändras till kvinnors nackdel. Näste ämne dom de tror blir aktuellt för ändringar i lagen är preventivmedel.

    Sedan kvinnors rösträtt, rätt att köra bil, vistas ute.. förstår inte hur världen kan se upp till det där landet??!!?

     Haha VEM ser upp till USA?

      Halva världen?

       Kanske dom som grundar hela sin uppfattning på några TV-serier/filmer, varumärken eller på några kända företagsledare. Men dom blir färre och färre, snabbt. Som nation, demokrati osv är dom ju knappt en förebild för någon. Inte som ekonomiskt system heller. Militärt är dom fortfarande störst men i övrigt rasar det mesta, i en rasande takt 😢

       Tror faktiskt inte att det är så längre. För några år sedan, absolut. Men det har hänt mycket sedan dess och särskilt under Trumps tid så tror jag att en del människor fick en annan syn på USA. Också det faktum att man har pratat mycket kring sjukvårdssystemet, vapen lagar och de sociala system som i princip inte fungerar.

     USA är en sönderfallande nation 😢

     Eller så börjar folk få upp ögonen för allt som verkligen inte är bra där borta

    Han fick in tre. Sex mot tre i denna röstningen.

   Om man läser om usas aborträtt ska vi nog inte gnälla för mycket. Visst vissa stater förbjuder, andra har liknande Europa med 12 veckor, och en del har fri abort ändra fram till innan barnet föds. Så de har inte bara stater med abortförbud utan många med mer normala antal veckor och så de helt galna då där du kan abortera ett fullgånget foster.

    Nej ingen stat har fri abort fram tills förlossningen?

     Jo, 4st faktiskt.

      Exempel?

      Nu får du specificera. Finns inte fri abort fram till förlossning någonstans, så vitt jag kan se.

       Enligt Wikipedia gäller detta tydligen i bl.a. Alaska och New Mexico.

        Kollade upp Alaska och du hade rätt 😲 Däremot visade det sig att det var så svårt att få en abort i praktiken att lagen är rätt tandlös. Tre kliniker totalt, i hela Alaska, tvångsterapi för att avråda innan abort osv. Kändes ändå läskigt att lagen säger ok till att avsluta en fullgången graviditet. Man undrar ju om det faktiskt gjorts någon gång… 😔

  Kan man vara inkognito på Tinder tills man beslutar sig för om man vill synas eller ej?

   Hur menar du? Antingen döljer man väl sig eller så gör man det inte?

   Går ju att ha en random bild, ingen text och kolla runt lite. sen starta om kontot när du vill swipa runt på riktigt

  Hur höjer man sin ”status” hos andra människor? Alltså inte status som pengar, fint efternamn osv utan status som sin personliga aktie. Skulle vilja vara en människa som är mer populär hos andra och som andra vill vara med men jag vet inte hur. Jag har försökt att vara omtänksam och snäll i +30 år men det resulterar oftast i att man blir utnyttjad eller tagen för givet. Har någon vänlig själ där ute något tips? 🙏

   Varför vill du ha status hos andra?

    Skulle vilja ha fler vänner och folk runt omkring mig som faktiskt bryr sig.

   Man praktiserar självmedkänsla mkt medvetet. När man blivit en riktig fena på det och verkligen genuint diggar sig själv (inte bara vad man gör, utan vem man är) då händer något. Man blir lite som en magnet. Folk vill vara med en, dom öppnar sig för en osv. Tror det har att göra med trygghet. Att folk känner att man är väldigt avslappnad och trygg och omedvetet dras till det. Men jag vet inte säkert. Funkar gör det dock. 😊💕

   Tror det bästa är att verkligen vara sig själv och stå för det. Förr när jag var yngre försökte jag passa in. Ville vara ”normal”, var ganska tyst, observerade mest, log mycket men sa egentligen ingenting. Numera är jag mig själv på gott och ont. Vissa tycka ”oj du har åsikter om allt du!” men annars tycker många jag är väldigt rolig och en frisk fläkt som inte gör mig till. Så det är mitt tips, att verkligen våga vara autentisk.

  Alltså varje gång jag läser alla ÖS-kommentarer tänker jag bara… fan vilka i-landsproblem ni har.
  Hela bunten av er.

  Försök sluta bry er och att leva upp till skit främlingar begär av er. Seriöst. Bara sluta.

   Tack för din kommentar Linn!

   Hur mår du egentligen om du går in här hela tiden och stör dig på andras problem? Du låter extremt trångsynt om du tror att andra uppfattar världen på exakt samma sätt som du.

   Du kanske ska börja med dig själv? Jag skulle säga att klaga på andras problem även är ett i-landsproblem 😉

   Man får ha i-landsproblem.

  Söker irl-vänner (gärna barnfria) i Västra Götaland, bor i Göteborg och är 41 år men funderar på att flytta tillbaka till Lidköping efter 20 år här. jeanette.ronnqvist på Instagram.

   Hej Jeanette. Jag är 39, barnfri och bor i Frölunda. Har inte instagram, men det kanske går att söka upp dig på facebook/Messenger?

    Gör det 🙂

   Hej, har gjort resan åt andra hållet. Lidköping är sig inte riktigt likt numera mot för 20 år sedan dessvärre.

    Åh, vill göra samma resa. Jäkla skitstad detta😂 inflyttad även här dock så vet inte hur det var för 20 år sen, mer än att det fanns många fler mysiga caféer än vad det finns idag.

     Var ska man bo då om man ska ha råd med hus? 🤣

      Ingen aning, bor i lägenhet😅

     Var ska man bo då om man ska ha råd med ett hus? 🤣

  Någon som haft covid två gånger på kort tid? Hur skilde sig era symtom första och andra gången? Hade det i Januari och blev smittad precis innan midsommar igen.

   Ganska vanligt, är nya mkt smittsamma omikronvatianter som härjar.

   Hade i julas och förra veckan. Milda symptom bägge ggr. Stundvis lätt huvudvärk, lite öm i kroppen. That’s it. Varade kortare denna gång. Bara 2 dgr. I julas tror jag det varade i en knapp vecka. I julas var jag dubbelvaccinetad, nu trippel. Kanske påverkade? Inga andra symptom 😊

    Himla bra spruta det där. Den gör verkligen sitt jobb… 🤣🤣

     Ja uppenbarligen så fungerar den eftersom sjukdomstiden blev betydligt kortare!

      Eller så hade personen inte blivit sjuk alls utan dessa sprutor…

       lol

     Jag är tacksam för mina tre sprutor. Hade garanteras blivit inlagd när jag åkte på det annars. Blev riktigt dålig. Men hade säkerligen blivit ännu värre om jag var ovaccinerad.

      Du blev så dålig pga att du sabbat ditt immunförsvar med inte mindre än tre(3!) sprutor.

     Det är ju också lite missvisande att folk tjatar om att man är ”trippelvaccinerad”. Det är ett vaccin som kräver påfyllnadsdoser, varje gång man tar en ny dos är det för att bibehålla samma skydd, inte förbättra. Man är inte trippelvaccinerad precis som man inte är trippelvaccinerad för att man fyller på sin TBE dos var tredje år. Man är bara vaccinerad.

      Hpppsan sa vad väldigt bra
      Hoppelej nu ändrar vi vårt DNA, jaaaaa!!!

      Ja men vill du missuppfatta med flit? Tre är bättre än ingen. Tre är bättre än två osv

       Nej. Tog du andra sprutan nyligen så är skyddet samma som om du tog tredje nyligen.

  Nu har jag börjat störa mig på Gabposs kläder, varför ska det hela tiden vara ”sexigt”.
  Sommar, Vår, Höst, Vinter…..hela tiden ”sexigt”…..äger hon inget annat…

   Känner du att du kan ha vilka kläder du vill utan att andra ska döma? Verkar inte så.

   Störde mig också på det förut men sen så läste jag i nån frågestund om hur hon är stolt över att ha lyckats träna och äta sig till en kropp som hon nu älskar och då kunde jag ändå fatta känslan av att kunna köpa sig exakt så som man vill no matter what.. efter det stör jag mig inte längre. Utan jag tänker att hon mår bra av det och vem är jag att döma då? Speciellt när jag är en flodhäst som mer än gärna skulle ha hennes kropp. 😂

   Synd att du stör dig hur en annan människa väljer att klä sig.
   Tycker att alla borde få välja vad de vill ha på sig, sexigt eller inte.

  Vet inte, men jag gillade Pernilla och Wahlgrens värld förut, men nu tycker jag att i takt med att deras framgångar ökar, de blir mer och mer odrägliga.

  Resa med bebis! Erfarenheter? Är nyfiken på både tågresor och resor med flyg!

   Jag har flugit med min dotter när hon var ca 10 månader och ca 15 månader. Samt ett par längre bilresor vid olika åldrar. Är det något särskilt du undrar? 😊

    Usch!

     Vadå usch? Om du är en sån som tycker att man ska stanna hemma med barn tills de är tonåringar för att inte riskera att störa någon annan så kanske detta var fel tråd för dig. Tänkte besvara TS fråga men hen verkar ju zoonat ut så det var helt meningslöst för mig att dela med mig och försöka vara hjälpsam. 🤷🏼‍♀️

      Haha ”verkar ha zoonat ut”. Fattar om personen inte svarat på en vecka men inte ens ett dygn gick 😂

       Menade det inte på nåt negativt sett men normalt på öppet spår så svaras det ju frekvent inom några timmar. Det är ju för det mesta ganska få trådar som det ens svaras i morgonen efter. Nu verkar det ju råda undantag eftersom inga nya inlägg kommer, men jag menade bara att jag tyckte det kändes så ovärt att jag ens svarade när det enda svar (då) jag fick var nån som skulle skriva ”usch” till mig

    Tack för svar! Har det gått bra? Är det nåt särskilt man ska tänka på? Bra tips och trix för flyget?

     Det har gått jättebra 🙂 bilresorna försöker vi tajma med sovstunden och om det är längre än 3 timmar så stannar vi såklart minst en gång.

     Flyget så kan jag tipsa om att köpa en resevagn som går som handbagage. Vi har en Babyzen Yoyo och är nöjda. Barn under 2 som inte har eget säte får ju ingen mat på planet så ha med mat och snacks som inte kladdar. Pixie-böcker och dylikt är smidigt och tar liten plats. Napp eller amma vid start/landning kan vara bra för öronen men det där är så olika; vår dotter verkade inte känna av det där alls.

     Om det går kan det ju vara smidigt att boka stolarna längst fram där det är lite mer utrymme för barnet att stå på golvet, och inget säte framför liksom.

     Och mitt generella resetips: var inte för ängslig med rutiner och sånt, det blir bara stressigt. Ta allt som det kommer och försök att bara se till att ni alla har det så härligt som möjligt.

   Jag reste med min 7 månaders bebis förra veckan. Vi flög i 3 timmar utan problem. Lite skrik då hon var trött men det gick över fort. Mitt bästa tips är bärsele, vi var på arlanda i 4 timmar och fick köa väldigt länge. Då jag reste ensam med henne och hade resväska med mig så var det guld värt. Jag var lite nervös över hur det det skulle gå på planet då min dotter är inte tycker om att sitta, hon vill bara krypa eller klättra just nu. Men det gick över förväntat. Något särskilt du undrar över?

  Jobbar natt den här helgen, ha en trevlig lördag allihopa 🌞😊 Kom ihåg att dricka mycket vatten nu när det är så varmt ute 😊 lätt att glömma.

   Hoppas det blir bra jobbdagar utan för mycket stress. 🙂

    Men tack vad snäll du är!
    Det finns verkligen inget annat att göra på nätterna än att städa, virka och titta på serier så det är absolut inte stressigt 🌞😊

     Det lät lite mysigt. 🙂 Tänkte du kanske jobbade på akuten och for runt som en galning mellan skadade människor.

  För ett par helger sedan hade jag sex med en kompis. Vi har väl under ett par år varit flörtiga med varandra, men han är egentligen inte min typ utseendemässigt så jag har aldrig velat ta steget. Men så för ett par helger sedan var vi ute med gemensamma vänner och jag följde med honom hem då jag inte ville gå hem själv på natten.

  Det enda ledde till det andra och nu skriker min kropp efter mer. Jag vill ha honom igen. Jag har t ex aldrig fått orgasm vid sex med fick 3 (!!!) med honom.

  Jag vet inte vad han känner tillbaka. Det är inget vi pratat om alls. Men det är ju lite jobbigt att gå runt och vara kåt.. 😂🙈

  Hur ska jag göra utan att riskera vår fina vänskap?

   Brukade ligga med min bästa killkompis när han bodde i Sverige. Det var också något som bara hände. Jag vet inte om det är bästa tipset, men det funkar för oss. Vi pratar aldrig om det. Eller vi har pratat om det en gång, men då hade det gått 1.5 år. Och det funkar jättebra, det har väl också (konstigt nog?) gjort att vår vänskap blev djupare så för oss gjorde det bara gott.
   Men känner du att du vill/behöver prata med honom om det så gör det.😊

   Prata med honom och var ärlig! Förhoppningsvis är det ömsesidigt, han kanske också tyckte sexet var jättebra och vill ha mer? Och det finns fungerande friends With benefits-relationer, tror inte alls att en vänskap behöver vara förstörd för att man ligger. Så länge man har en bra kommunikation:)

  Influencers som ni tycker har snygg stil och far
  Mycket outfit bilder? Ska förnya gaderoben o j Behöver inspo 😂

   Hannah Lee Duggan

   Lovisa barkman

   Tycker mimi höglin har fått hybris men har snygg stil 🙈

  Har dejtat en man 40+ ett tiotal gånger. Är det alltså vanligt att vuxna män i den åldern också ghostar? Trodde människor i den åldern var mognare och mer raka, men tydligen inte.

   Fegisar finns i alla åldrar. Tyvärr 😒

   Sa samma när jag började dejta 30+…Inte dejtat några 40+, men det är tydligt att åldern inte gör alls mognare.

   En del 40-åringar har inte hört talats om begreppet ghosting. De kör på som de gjorde på 00-talet. Alltså: ingen, eller minskad avhörning = inget eller minskat intresse. Utan att vilja jävlas!

   Ibland klickar det inte från andra sidan. Sötnos!

    Det är exakt det beteendet som ÄR att ghosta 😂 Sötnos!

   Träffade en som var nästan 40 för ett par år sen, en mer vettig man har jag nog aldrig dejtat och kommer förmodligen aldrig få göra det heller 😊 Dock så var och är han fortfarande för rädd att släppa nån inpå, så vi kommer aldrig kunna bli ett par. Men vi är vänner idag och hörs av ganska ofta 😊 Så nej, alla är inte omogna pojkspolingar 😁

   Skitstövlar finns i alla åldrar. Så omoget beteende!
   Känns som det är vanligare bland män att ghosta än att kvinnor gör det mot män(?), män kanske är mer emotionellt omogna helt enkelt!

  Det är något knas med kommentarerna va?

   folk kommenterar från andra ip addresser när de är bortresta

  Elizabeth Arden The original Eight Hour Cream är oslagbar mot för mycket solbränna. Den är lite smetig men lindrar på nolltid.

  Ni som jobbar i restaurang, om jag äter lunch 4 dagar men ni har stängt den 5:e dagen hur kan ni ta ut pengar för middag den 5:e dagen utan att jag dragit mitt kontokort?

   Va?

   Beror väl på banken isf inte på restaurangen. Eller menar du att det är draget pengar 5 dagar men du bara ätit där 4?

    Japp, det var stängt midsommarafton och idag när jag kollade på kontoutdraget så var det draget även för igår.

    Jag har ätit 4 dagar denna veckan, så igår var det stängt men enligt mitt kontoutdrag drogs 110 kronor för lunch den 24:e också.

     Hur ser det ut den 19? Ibland reserveras pengarna och sen dras de i nattöverförningar. Då dyker det upp på ditt konto på dagen efter.

      Sorry det är jag som räknade fel. Jag
      menade den 20. Alltså har du fyra eller fem datum med betalningar?

     För att 24 var i torsdags??

      24:e var det midsommarafton och stängt, det var en fredag.

      Nej det var 24 i fredags!

       Ja och midsommarafton var i fredags. Igår lördag var midsommardagen.

       TS du får kontakta banken imorgon och höra.

        Men har pengarna dragits fem ggr är ju frågan? Det verkar lite oklart i svaren

         Ja det är ju det enda viktiga. Om det är fyra gånger draget men fel dagar beror det ju på att betaldatum och transaktionsdatum blir olika dagar pga banken. Det har ingenting med restaurangen att göra

         Jag fick bara ett kort kvitto i bankomaten, där är draget5 dagar trots att jag bara ätit 4. Jag får kontakta banken och få ett kontoutdrag för fler dagar.

          Låter ju lite mysko.
          Om det funkar för dig så är en bankapp i telefonen ett bra hjälpmedel för att få en större överblick på sina konton och ekonomi.
          Då slipper du vänta på bankens öppettider.

          Har du bankkort för betalning bör du väl också ha internetbank?
          Då kan du se transaktioner om du loggar in via appen i mobilen eller via webben på datorn.

  Kan man inte. Har jobbat jättemycket på restaurang och kan för mitt liv inte komma på hur det skulle kunna gå till. Måste ju vara någon som skimmat ditt kort. Eller?

   Skulle vara svar till Anonym 22.28 ovan.

   Jag blippar och då borde det väl vara omöjligt.

  Har uppdaterat instagram och hatar skiten!!! Jag vill inte ha svart bakgrund i flödet, kan man ändra till vitt? Försökt googla men är så trött så ögonen går i kors

   No worries, du måste in på inställningar – tema – där kan du ändra till vitt 😊 Lycka till och sov så gott 😊🌞

    Tack men verkar inte fungera för mig. Det märkliga är att enbart första sidan med flödet är svart och all andra flikar vitt 😂 Får nog ladda om appen

     Likadant för mig 😫 Jag verkar alltid vara någon j*vla testperson när Instagram ska testa något nytt.

  Hemmafru?

  Hon skrev att det var massa elaka kommentarer här. Vilket inlägg är de under? Eller var det den här??

   Det skrevs om henne i tidigare öppet spår ”midsommar”. Så lär inte va detta.

   Det kommenterades om henne i första midsommar-ös tror jag men allting togs bort. Konstigt hon gnällde så mycket om det när hennes stora dröm är att få bli influencer och då hör det ju till att folk snackar om en. De flesta var inte elaka utan kommenterade bara att hon verkar desperat att bli influencer men vägrar ta ett vanligt jobb fastän det jämt gnälls om dålig ekonomi, samt att det ger lite udda vibbar att försöka bli känd pga sin infertilitet.

    Hur kunde det tas bort? 😅 har letat som en tok men inte hittat några kommenterar. 🙂

    Kommentarerna försvann från förra ÖS antar att hon bad om att få ta bort dem.

    Varför togs allt bort?

     Jag tror hon kontaktat BB och bett om det, var mycket gnäll på insta i hennes stories.

     Intressant att det skrivs mycket om vissa influencers här och kommenteras hejvilt men andra blir lämnade ifred om de gnäller om det (tänker på 2 stycken Hannor här just…).

    Nä det du beskriver låter ju inte det minsta elakt att skriva om någon

  Antar du är samma person som skrev sist och försöker starta ett drev? Skriv ut ditt riktiga namn så kan vi granska ditt liv istället. Men jag antar att du är för feg..